Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-19 Mαϊου: Όλοι στην Πλατεία της Αγίας Σοφίας (Θεσσαλονίκη)

.omogeneia_03.θα μιλήσει ο Εργατικός υπουργός Ν. Αυστραλίας Michael Atkinson. 

Η σημαντικότερη παρουσία, από πολιτικής πλευράς, στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο θα είναι αυτή του υπουργού πολυπολιτισμικών υποθέσεων στην τοπική Βουλή της ν. Αυστραλίας Michael Atkinson 

Αποδεικνύεται έτσι ότι το κίνημα για την καταδίκη του τουρκικού εθνικισμού συναντά τα ευρύτερα ιδεολογικά ρεύματα που ενεργοποιούνται κατά των απάνθρωπων δολοφονικών εξουσιών.

Ίσως θα έπρεπε επιτέλους και οι πολιτικοί της «μικράς πλην εντίμου», καθώς και η Αριστερά της που μας έχει συνηθίσει να σφυρίζει αδιάφορα έως σήμερα και να αρνείται να ασχοληθεί επί της ουσίας μ’ ένα ζήτημα που αντικειμενικά άπτεται του αντιρατσιστικού και αντιεθνικιστικού χώρου, να ασχοληθούν και αυτοί σοβαρά και απροκατάληπτα.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (με την ελπίδα ότι οι καθ’ ημάς ρατσιστές, εθνικιστές και ακροδεξιοί θα ντραπούν να εμφανιστούν)

—————————————————————————————————————————-

 

Μελβούρνη13.04.2009

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς την αυστραλιανή κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι ένας Εργατικός πολιτειακός υπουργός “εκμεταλλεύεται κατά τρόπο απαράδεκτο τα όσα έγιναν στο Πόντο στην περίοδο 1915-22 προκειμένου να κερδίσει ψήφους για την Εργατική παράταξη”.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Καμπέρα, Μουράτ Ερσάβι, επισκέφθηκε τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Στίφεν Σμιθ, και διαμαρτυρήθηκε για “δυσφήμιση” της χώρας του.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη, φέρεται να δήλωσε ότι “θα εξετάσει το όλο θέμα”. Ο Τούρκος πρέσβης θα συνοδεύει τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών σε εκδήλωση που θα γίνει σε ένα δεκαπενθήμερο στην Καλλίπολη με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής των Anzac’s το 1915 από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο κ. Ερσάβι δήλωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες επιστολές από Τούρκους της Αυστραλίας που διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του υπουργού περί γενοκτονίας των Ποντίων από τον Ατατούρκ και φοβούνται μήπως πέσουν θύματα διακρίσεων.

Στο σάλο που προκλήθηκε αναφέρεται και εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας The Weekend Australian.

Το αρχικό έναυσμα της αυστραλιανής κόντρας για την γενοκτονία των Ποντίων δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Νότιας Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον, όταν, πριν μήνες, πήγε ντυμένος με ποντιακή στολή σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Ν. Αυστραλίας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια ειδικής πλάκας με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας, όπου ο κ. Άτκινσον μίλησε για την “γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων από τους εθνικιστές Τούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ”.

Οι δηλώσεις του αυτές ενόχλησαν τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος πλησίασε τον ομοσπονδιακό Φιλελεύθερο γερουσιαστή Ν. Αυστραλίας, Άλαν Φέργκιουσον.

Μάλιστα, οι Τούρκοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να ξηλωθεί η πινακίδα του Αυστραλιανού Μουσείου που αναφέρεται στην Ποντιακή Γενοκτονία.

Ο κ. Φέργκιουσον, χρησιμοποιώντας το βήμα της αυστραλιανής ομοσπονδιακής γερουσίας, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Άτκινσον και επαίνεσε τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας ότι τότε “ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας αντιστεκόταν στην ελληνική εισβολή”.

Είπε, επίσης, ότι “τότε έγιναν φρικαλεότητες από όλες τις πλευρές και δεν πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής με τις σημερινές αξίες”.

Αργότερα ο κ. Φέργκιουσον ζήτησε συγγνώμη αν ενόχλησαν οι δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ενώ υπογράμμισε ότι “δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις στην Αυστραλία για γεγονότα που συνέβησαν πριν εκατό χρόνια και διχάζουν την πολυπολιτισμική κοινωνία της”.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τον έχουν πλησιάσει και Έλληνες της Ν. Αυστραλίας που του είπαν ότι έφυγαν από την Ελλάδα “για να ξεχάσουν την φρίκη των πολέμων και να ζήσουν ήσυχα”.

Ο κ. Άτκινσον, από την πλευρά του, είπε ότι ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής τόλμησε να κάνει κάτι που δεν έκανε ούτε η Τουρκία: “Να κατηγορήσει τους Αρμένιους για φρικαλεότητες σε βάρος των Τούρκων”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν ένας Φιλελεύθερος πολιτικός αμφισβητούσε τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί θα τον αποδοκίμαζε το κόμμα του, ενώ τώρα με την περίπτωση του κ. Φέργκιουσον δεν υπήρξε καμιά δημόσια αποδοκιμασία από την παράταξη από την οποία προέρχεται.

Ο κ. Άτκινσον είπε ότι ο ίδιος διατηρεί αγαθές σχέσεις με την τουρκική κοινότητα και πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί ψήφισμα στο πολιτειακό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ο κ. Άτκισον που έχει στην έδρα του εκατονταπλάσιους περισσότερους Έλληνες ψηφοφόρους από τους Τούρκους μετέφρασε και στα Ελληνικά την ομιλία του κ. Φέργκιουσον στο αυστραλιανό κοινοβούλιο και την έστειλε σε χιλιάδες ψηφοφόρους του, γεγονός που εξαγρίωσε ακόμα περισσότερους τους Τούρκους.

Ο κ. Ερσαβί παραδέχθηκε ότι εκείνη την εποχή κάποια πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και έγινε “ένας πόλεμος μέσα στον μεγάλο πόλεμο” αλλά τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για “γενοκτονία” και ο ισχυρισμός πως οι Τούρκοι σκότωσαν 350.000 Πόντιους είναι εξωπραγματικός.

Στην επιστολή του προς τους ψηφοφόρους του ο κ. Άτκινσον αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής κ. Φέργκιουσον αναφέρει ότι ο Τούρκος πρέσβης του είπε ότι η ομιλία μου για τους σκοτωμούς, τη σκληρή μεταχείριση και την εξορία των Ποντίων Ελλήνων και των Αρμενίων είναι μια “παντελώς αδικαιολόγητη διαστρέβλωση της αλήθειας”.

Και συνεχίζει ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής: “Μπορούμε όλοι μας να ξαναγράψουμε την ιστορία. Σίγουρα, έγιναν ωμότητες στο παρελθόν. Μιλάμε για γεγονότα που συνέβηκαν εδώ και 100 χρόνια. Αυτά είναι πάντα συζητήσιμα θέματα. Έχουν την υπόθεση των Αρμενίων, των Ποντίων Ελλήνων και πολλών άλλων λαών που προσπαθούν να επιβάλλουν την ηθική κρίση του σήμερα για γεγονότα που έγιναν εδώ και 100 χρόνια. Αυτά τα γεγονότα δεν δίνονται σήμερα με απόλυτη ακρίβεια. Χωρίς αμφιβολία, έγιναν ωμότητες και από τις δυο πλευρές. Αλλά είναι δύσκολο για μας σήμερα να κρίνουμε αμερόληπτα και δεν πρέπει να κρίνουμε όταν δεν γνωρίζουμε τα πλήρη γεγονότα. Το τουρκικό έθνος είναι σήμερα μια φιλική δύναμη”.

Παρ’ ότι αποτελεί ακόμα ποινικό αδίκημα στην Τουρκία το να μιλά ή να γράφει κανείς για τη γενοκτονία των Αρμενίων, δεν έχω ακούσει ποτέ την τουρκική κυβέρνηση να φτάσει σε σημείο να ισχυριστεί ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν ωμότητες εναντίον των Τούρκων – έμεινε στα χέρια του Φιλελεύθερου γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας να κάνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Πολλοί από μας γνωρίζουμε άτομα εδώ στη Νότια Αυστραλία που ήσαν μάρτυρες των απελάσεων των Ελλήνων του Πόντου και άλλων Ελλήνων της Μικρός Ασίας, ειδικά από τα παράλια του Αιγαίου κοντά στη Σμύρνη. Έχουμε τις μαρτυρίες τους καθώς και συνταρακτικές αναφορές των διπλωματών και προξένων που υπηρέτησαν στην Τουρκία εκείνη την εποχή. Έχουμε τις ομολογίες των αξιωματούχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μερικοί από τους πολύ ηλικιωμένους θυμούνται ακόμα αυτά τα γεγονότα.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν μπορεί να διαγράψει τα μαρτύρια που συνέβησαν σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Αρμενίων, λέγοντας ότι συνέβησαν στις αρχές του 20ού αιώνα ή ότι οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι ήταν εν μέρει υπεύθυνοι για την ίδια τους τη δυστυχία ή ότι οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι λεηλασίες και οι εξορίες είχαν διαφορετική ηθική αξία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή εικόνα του τι συνέβη στην Ανατολία στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι σημερινές καλές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Τουρκίας δεν αποτελούν λόγο του να λογοκρίνουμε το θέμα. Ούτε τα 50 χρόνια καλών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας δεν πρέπει να θεωρηθούν λόγος για λογοκρισία όσον αφορά το ζήτημα της μεταχείρισης των Αυστραλών αιχμαλώτων στις φυλακές Changi της Σιγκαπούρης ή στους σιδηροδρόμους της Βιρμανίας. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Φιλελεύθερου γερουσιαστή ότι δεν γνωρίζω τα γεγονότα, μελετώ για πολλά χρόνια τώρα το θέμα αυτό, στην ιστορική του και όχι μόνο διάσταση, τη μεταχείριση σε βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως των Ασσυρίων και των Συρίων ορθοδόξων, αλλά και για τη μεταχείριση σε βάρος των Κούρδων.

Όπως και ο γερουσιαστής Ferguson, έτσι και εγώ επισκέφθηκα την Τουρκία πέρυσι και κατά τη διάρκεια μέρους του ταξιδιού μου αυτού φιλοξενήθηκα από την τουρκική κυβέρνηση. Η φιλοξενία αυτή δεν σημαίνει ότι κατά την επιστροφή μου στην Αυστραλία θα κάνω “θελήματα” για τον Τούρκο πρέσβη. Ο γερουσιαστής Ferguson, αντίθετα, νιώθει υποχρέωση προς τον “προσωπικό του φίλο”, Τούρκο πρέσβη, αφού μέσα σε 24 ώρες τον πλησίασε γι’ αυτό το θέμα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.sae.gr/?id=16330

19/05/2009 - Posted by | -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιδεολογικά, -Κίνημα, Yason Burnu

92 Σχόλια »

 1. «….Η δομή και η ιδεολογία του τουρκικού κράτους είναι που διαπερνά τη συλλογική συνείδηση του τουρκικού λαού και γεννά την επιθετικότητα. Ο αγώνας συνεπώς των Ποντίων είναι αγώνας πρωτίστως για την ειρήνη. Οι άλλοι, οι μεταμοντέρνοι «ειδικοί», που προτείνουν μια «φιλία» χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προς μια Τουρκία όχι ανθρώπινη αλλά ρατσιστική, που φυλακίζει και εξολοθρεύει ότι διαφορετικό αντιστέκεται στην ιδεολογία της παρακμής, συντελούν, προφανώς χωρίς να το επιθυμούν, στην αναπαραγωγή αυτής της ιδεολογίας από το τουρκικό κοινωνικό σύστημα.

  Οι υγιείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να οικοδομηθούν πάνω στην παραχάραξη ή την αποσιώπηση της αλήθειας, γιατί αυτή αργά ή γρήγορα θα γίνει γνωστή. Η νέα γενιά της Τουρκίας δεν είναι υποχρεωμένη να μολύνεται με το άγος του εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων του Πόντου (και των λοιπών χριστιανικών λαών της Ανατολής Αρμενίων και Ασσυρίων) κατά την περίοδο 1916-1922. Η ιστορική αποκατάσταση παρά την αρχική έκπληξη ή ακόμη και οδύνη που θα επιφέρει για την άγνωστη μέχρι τότε αλήθεια, στη συνέχεια μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για την τουρκική κοινωνία. Θ’ αποτελέσει προϋπόθεση να ζητήσει συγνώμη η Τουρκία για το έγκλημα αυτό, ως εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον. Μια τέτοια πράξη άλλωστε δεν είναι μοναδική στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Ο Βίλυ Μπραντ πριν από αρκετά χρόνια γονάτισε στο μνημείο του εβραϊκού ολοκαυτώματος, όπως λίγα μόλις χρόνια πριν έκανε ο Γερμανός Πρόεδρος στο μνημείο των Καλαβρύτων, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα ότι η σημερινή Γερμανία δεν έχει ουδεμία σχέση με το γενοκτόνο ναζιστικό καθεστώς. Μπροστά στην ίδια πρόκληση βρίσκεται και η Τουρκία.»

  Ο Δρ. Αντώνης Παυλίδης είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

  Σχόλιο από vripol | 19/05/2009

 2. Σήμερα, ήρθε στό Ιατρείο για εξέταση μια Δασκάλα.
  Η κυρία είναι πολιτικοποιημένη.Αριστερή.
  Ετοιμάζει με τούς μαθητές τού σχολείου την παρουσίαση του θεατρικού έργου τού Μενάνδρου «ο δύσκολος», πού είναι το μοναδικο απο τα 108 έργα του πού σώζεται πλήρως, απο οτι μου είπε.
  Την ρώτησα λεπτομέρειες. Φάνηκε πολύ καταρτισμένη γύρω απο τό έργο και την εποχή του.
  «Ξέρετε τί τιμούμε την σημερινη ημέρα την ρώτησα»
  Η 19η Μαΐου δεν τίς έλεγε τίποτε..
  Απελπίστηκα.. Τής εξήγησα..
  Να τί πρεπει πρωτα απ όλα να απαιτήσουμε:
  Να τιμούνε αυτήν την μέρα τα Ελληνικα σχολεία.

  Σχόλιο από vripol | 19/05/2009

 3. I thought I would share this with you:

  It was 1973, and my family and I were in Greece. On this particular day (15th August, my late Grandfather’s and my name day), at my father’s village of Βροντή in Κοζάνη, as a 13 year old naive Greek-Australian, I started asking my grandfather questions about his time in Pontos:

  Which village in Pontos are you from?

  The village of Αρμενού, one of the villages of Γαλίαινα, in the region of Ματσούκα, province of Τραπεζούντα.

  What was your father’s and mother’s names:

  He cried. I had never imagined that he could cry; and in trembling utterances, he mouthed Αντώνης and Ελένη.

  Over the next few days, I again asked him to tell me the names of his 8 sisters. All he could utter, breaking down crying in spasms, was Λισάφα (Pontian for Elizabeth). I later found out the names of his remaining 7 sisters from a cousin of my grandfather, who was much older than him. He also told me the full story.

  My grandfather’s father was a priest. When the troupes of Topal Osman entered my grandfather’s village, they went straight to the house of the elders (the Priest being one, along with the village President and village Teacher). At my grandfather’s house, they tied all 11 people down. They started from his youngest sister, raping then slaughtering them. They reached my grandfather’s mother, who was pregnant. They slashed her stomach and throat, and the foetus inside her trickled out. His father, the Priest was next. They grabbed his (long) hair, and in one swoop, chopped his head off. My grandfather just ran. Ran like there was no tomorrow. The next thing he remembers was 4 years later in Greece. His cousin tells me that his family saw my grandfather running and being hysterical, they grabbed him and fled the village. They went to Τραπεζούντα and off to Greece. It was 4 years later that my grandfather was to utter a word. He was in shock and absolutely traumatised. To the day he died, he was traumatised. (He actually passed away the day before my my wedding, in 1988)

  This is one mere story. There are hundreds of thousands of others. Share them around, if you can, today. Today we remember. Today we mourn. At least 353,000 souls were just taken, their only crime being that they were Christian.

  May our fallen rest in peace, and in the words of the late Λεωνίδας Ιασωνίδης (ex Minister for Macedonia), the person who wrote the Constitution for an Independent Pontos in 1918, the person who first alerted the world to the plight of the Pontian (he called it a slaughter of a people), in his words: «For our larynx could dry dead, if we ever Betray you, oh Pontian fatherland» (Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγχ εάν επηλαθόμεθά σου, ω Πάτρος Ποντία γη).

  Lest we forget.

  Peter Jasonides

  Σχόλιο από Peter Jasonides | 19/05/2009

 4. ωραια …Να παμε ..
  (μέ τους εθνοφυλετιστές που Λυμαινονται τον χωρο και ξερετε πολύ καλά τι εννοώ τι θα γίνει; ε; )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 19/05/2009

 5. Hi Peter,

  thanks for your post and sharing your story with us.

  Many of us remember the old folks telling us similar stories about the old Country (Πατρίδα) especially during the time when we all were gathered around to «help» them (σο τίζεμαν)to put the tobacco leafs through those long funny looking needles …

  To this date the eldest still refer to those villages as Πατρίδα.

  Today as we remember and honor our dead who have fallen from the vicious Turkish wrath it is of out most importance to battle for the recognition of the Pontic Genocide everywhere.

  I do believe the Australian achievement,lead by Atkinson, is a good start, but we need to have broader support worldwide, and ensure the Turkish chauvinism joins the rest rest of civilized world and quit fighting the the TRUTH.

  Σχόλιο από aris53m | 19/05/2009

 6. Νοσφεράτε,

  εάν δεν πάμε εμείς που μας ανήκει ένα τέτοιο γεγονός που το προκάλεσε ο εθνοφυλετισμός και ο ρατσισμός, ποίος θα πάει;

  Ο εθνοφυλετιστής και ο ρατσιστής;

  Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας δημιούργησε έως τώρα μια ανίκανη και αλλοτριωμένη Αριστερά: θεματα που της ανήκουν αντικειμενικά τα εκχωρεί στους αντιπάλους!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/05/2009

 7. Φέτος ήθελα πάρα πολύ να είμαι «εκεί», στον Πόντο, στις 19. «Ευτυχώς» έχασα το τραίνο την Παρασκευή, για πέντε λεπτά, και δεν μπόρεσα ακόμα να φύγω… γιατί δεν έχω πάει ποτέ εκεί, και δεν είμαι βίαιος χαρακτήρας, αλλά αν ήμουν εκεί σήμερα με τους εορτασμούς του Κτήνους του Τουρκικού εθνικισμού, δεν ξέρω τί θα έκανα… Θα μπορούσα πχ να ρίξω κόκκινη μπογιά στο άγαλμα του Τοπάλ οσμάν στην Κερασούντα, εν μέσω των εορτασμών, να με συλλάβουν, και να γίνει χαμός.

  Καλό βράδυ, αιωνία τους η μνήμη.

  Σχόλιο από Μαύρος Γάτος | 19/05/2009

 8. ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ, ΕΝΙΩΣΑ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΕΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΗΤΑΝ Η ΡΩΣΣΙΚΗ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ-ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑΝ ΕΝΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ,ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ, ΕΣΚΑΣΕ ΜΥΤΗ ΕΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ΕΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Ε ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΡΟΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝΕ ΝΑ ΚΟΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ, ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ. ΜΕ ΛΥΠΗΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΤΙ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΝΑ ΠΡΟΣΥΛΗΤΟΥΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ 3ΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΤΗΝΟ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟ, ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΛΕΠΩ ΓΙΝΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  Σχόλιο από Mithridatis | 19/05/2009

 9. Ομερ ε ναι πηγα στην πορεια μεχρις ενος σημειου..
  Και μετά εφυγα

  Ξερεις γιατι;
  Γιατί αριβώς στην ουρα της πορειας υπηρχε μια ομαδα εθνοφυλετιστών η οποια ηταν φανερό οτι δεν της καιγοταν καρφακι για το ποντιακό και κραυγαζε τα συνθηματα (που προλαβα να συγκρατησω ) : Τσεκουρι και φωτια στ’ αναρχικά σκυλιά » και το »ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ »
  και αναρωτιεμαι…

  Η τεραστια Πλειοψηφια των Ποντιων προσφυγων περα απο τους Τουρκους υπεφερε τα πανδεινα απο την εγχωρια ακαροδεξια ..Και ανηκε
  Η τεραστια πλειοψηφια των παπουδων και πατεραδων και μαναδων μας στο Αριστερό κινημα
  -Γιατί να ανεχομαι αυτους Που σκυλευουν την μνημη των δικών μου και δικων σου προγόνων μου λές ;
  »αλητες προδοτες κομουνιστες» Μα οι Ποντιοι προσφυγες στην συντριπτική τους πλειοψηφια ηταν αριστεροι και κομμουνιστες ..
  -Που ειναι οι Ποντιακές Οργανώσεις να καταδικασουν λεκτικά εστω αυτούς που βρωμιζουν με την αισχρη Πατριδοκαπηλεια τους τους Δικους μας προγονους ..
  ( ασε που εβλεπα οτι οι περισοοτεροι γυρω μου γελουσαν ή ηταν αδιαφοροι οταν ακουγαν τα αιχρα φασιστικά συνθηματα ..)
  Γιατί να ξαναπαω μου λές σε παρακαλώ ;

  Για να ακουω να βριζουν τις μνημες μου οι πατριδοκαπηλοι αυτοι ..; Και να καπηλευονται το Ποντιακό ;
  Ποιος απο τους απογονους των Ποντιων προσφυγων που αγωνιστηκανε εναντια στον Φασισμό θα ανεχοταν τετοια συνθηματα ; ε;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 19/05/2009

 10. Νοσφεράτε, ακριβώς αυτοί ήταν χρυσαυγίτες. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα η κρίσιμη δύναμη μέσα στο ποντιακό που θα κάνει αυτούς τους αλιτήριους να μην ξαναπατήσουν πόδι εκεί. Κάποια στιγμή όμως θα γίνει.

  Ομέρ ο αντι-ναζί

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/05/2009

 11. Φίλτατε Νοσφ ακριβώς έτσι ένιωσα κι εγώ πρόπερσι (νομίζω) με τα σκυλιά της Χρυσής Κραυγής που ούρλιαζαν εθνικιστικά συνθήματα

  κάτι τέτοια διώχνουν τον κόσμο, «τα άρια διώχνουν τα ήμερα»

  αλλά είναι κρίμα να τους χαρίζουμε τη Μνήμη

  δύσκολη κατάσταση

  Σχόλιο από Μαύρος Γάτος | 19/05/2009

 12. Παιδιά, οι νεοναζί αποθρασύνονται. Στην πρώτη δίκη του Πλεύρη κατέβηκαν με τη σβάστικα. Αν η Αριστερά δε βάλει μυαλό και δεν ασχοληθεί στα σοβαρά με τα πράγματα αυτά σε λίγο θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Συμφωνώ με τον Ομέρ που λέει :

  « εάν δεν πάμε εμείς που μας ανήκει ένα τέτοιο γεγονός που το προκάλεσε ο εθνοφυλετισμός και ο ρατσισμός, ποίος θα πάει;

  Ο εθνοφυλετιστής και ο ρατσιστής;

  Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας δημιούργησε έως τώρα μια ανίκανη και αλλοτριωμένη Αριστερά: θεματα που της ανήκουν αντικειμενικά τα εκχωρεί στους αντιπάλους!»

  Ας βάλουμε από τώρα ως στόχο του χρόνου στις 19 Μάη να υπάρχουν οργανωμένοι οι Πόντιοι αντιναζί και ας δούμε τότε εάν αυτά τα μεταξικά κοπρόσκυλα της «χρυσής αυγής» τολμήσουν να εμφανιστούν.

  Σχόλιο από Ματουκάτες | 20/05/2009

 13. Ματσουκέτε, έτσι πρέπει να γίνει.

  Δεν έχουμε εξάλλου και άλλη επιλογή.

  Ελπίζω ότι ο καλός μας ο Κιαμούλ να το καταλαβαίνει αυτό!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/05/2009

 14. Κοιτα το ζητημα δεν ειναι να υπάρξουνΠόντιοι Αντιναί ..
  Ασε που αν υπάρξουν μαλλον θα γινουν επεισοδια μαλλον αγρια
  Το ζητημα ειναι που δεν βρισκετια ενας εστω απο τους Οργανωτες να προσπαθήσει Ηρεμα να πει σε Αυτά τα οντα »
  Μεχρι εδώ .Αλλο εσεις αλλο εμεις ..
  Η να Βγει Ενας απο τα σωματεια τους οραγνωτές κλπ Εστω εκ των υστερων και να καταδικασει αυτήν την ολοφανερη πατριδοκαπηλεια και προβοκατσια …

  Να διαχωρισει την θεση του οργανωμενου Ποντιακου χωρου απο αυτό το αισχος βρε αδελφε
  Κατι να πουνε .Για αλλα κι αλλα λένε ..

  Οσο δεν γινεται αυτό αλλά γινεται αυτό που ειδα με τα ματια μου και το ειπα παραπάνω : ( ασε που εβλεπα οτι οι περισοοτεροι γυρω μου γελουσαν ή ηταν αδιαφοροι οταν ακουγαν τα αιχρα φασιστικά συνθηματα ..)

  Μη περιμενεις να πανε αριστεροι η εστω Δημοκρατικοι πολιτες στις πορειες αυτές ..

  Κανεις δεν εχει ορεξη να ακουει τις Προσβολές της ακροδεξιας στις μνημες των πατεραδων και των παπουδων μας

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 20/05/2009

 15. @ Ομέρ ο αντι-ναζί #10

  Αραέτς εν.

  1. «που με βία μετρά τη γη» είπεν ο Σολωμός. Κατ εξέρνε.

  2. Καλός έτον και ο Martin Luther King αλλά αλλαγή με τραγωδίας καμίαν ίενεται?

  3. Ποίος θα εμπαίν απές σα μπλόκα τη κουκουέ? Κανείς πα. Ατοί πως εφτάνατο? Αοίκον οργάνωσιν να εφτάμε.

  Σχόλιο από aris53m | 20/05/2009

 16. Πολλά τογρία καλατσεύ ο Αρης..
  Να παίρομε τεχνογνωσίαν ασό ΚΚΕ και να εφταμεν περιφρούρησιν σά μπλόκ…

  Σχόλιο από vripol | 20/05/2009

 17. Πού είσαι Παρτιζάνα. Τώρα σε θέλουμε να μας κανεις μάθημα..
  Αλλά εσυ κλαίς έξω απο πύλες στρατοπαίδων ως «γκόμενα πόντιου φαντάρου»

  http://partizana.blogspot.com/

  Σχόλιο από vripol | 20/05/2009

 18. Noσφεράτε επειδή ο Πόντος ζει, είναι αναγκαίο να μπουν και όρια.

  Δεν είναι δυνατόν να έρχονται οι νεο-ναζί σε εκδήλωση για τη γενοκτονία και ο δημοκρατικός πολίτης να τους λέει «περάστε. Εγώ είμαι υπεράνω. Δεν έχω όρεξη ούτε να τους βλέπω.»

  Γι αυτό φυσικό είναι να γίνουν αγριες συγκρούσεις με τους νεο-ναζί. Δηλαδή με το χώρο που συνδέεται με τους σφαγείς των παππούδων μας. Επειδή στο μυαλό μου ο Χρυσαυγίτης, ο Γκριζος Λύκος, ο νεοναζί ανήκουν στο ίδιο πολιτικό μπλογκ.

  Αλλοίμονο εάν η Αριστερά ανέχεται το νεο-ναζισμό και του παραχωρεί τόπο.

  Από τις ποντιακές οργανώσεις ξέρω ότι υπάρχει πολύς προβληματισμός. Ζήτησαν από την αστυνομία να προστατεύσει την εκδήλωση από τους χρυσαυγίτες.

  Και το άλλο που λές και σε απογοήτευσε, ότι πολλοί γελούσαν ακούγοντας τα συνθήματα των νεοναζιστών, τι άλλο ήθελες να κάνουν. Να φωνάζουν και αυτοί. Αφού τα συνθήματα αυτα ήταν για τα γέλια. Εξάλλου αυτοί που γελούσαν ήταν και παιδιά των εαμιτών.

  Απλώς πρέπει όλο αυτό το ζήτημα της γενοκτονίας να μπει σε ορθά πλαίσια. Και αυτό δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους οι κάποιοι σοβαροί, αντιφασίστες πολιτικοποιημένοι που δρουν στο χώρο αυτό και οι υπόλοιποι ντεμέκ προοδευτικοί και αριστεροί να τους βλέπουν απ’ έξω με μισό μάτι, ως ύποπτους «εθνικισμού».

  Αυτοί οι απέξω φταίνε για την κατάντια και γι αυτό ας βάλουμε ένα στόχο: να εκφραστεί το δημοκρατικό ποντιακό πνεύμα με την εμφάνιση των Ποντίων αντιναζί (που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς, απλώς μένουν στη γωνία από αμηχανία).

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/05/2009

 19. Νοσφεράτε μην απελπίζεσαι.
  Να γιατί δεν πρέπει να απομακρυνθείς από τέτοιες διαδηλώσεις.

  Αν δεν πάς εσυ΄εμείς και οι άλλοι, τότε περνάει άνετα ο σκοπός των φασιστών.
  Χρειάζεται μεγάλος αγώνας και γερά νεύρα για να σπάσει το
  δεξιό φασιστικό κατεστημένο.

  Οι Ποντιοι στην συντριπτικη τους πολειοψιφια ήταν αριστεροι, κομμουνιστές, δημοκράτες, και αγωνίζονταν για των λαό. Θα πρέπει να τους τιμήσετε με αγώνες και θυσίες

  Μήν το βάζετε κάτω τόσο εύκολα.

  Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 20/05/2009

 20. χιλιαδες λαου αποδοκιμασαν εκκωφαντικα την βουλευτη του κκε καλαντιδου για τα οσα ειπε απο βηματος στην πλατεια αγιας σοφιας.. σας το ειπα,δεν ακουτε… ο ποντιακος ελληνισμος εχει αποψη και ξυπνησε…οσα γραφικα και να λενε διαφοροι «αντιεθνικιστες» εδω μεσα απλως χαλυβδωνουν την θεληση του ποντιακου κινηματος…ειμαστε πατριωτες,αγαπουμε εμφατικα τη φυλη μας,ο ατκινσον εκανε ορθοδοξα το σταυρο του,μιλησε ποντιακα,εκλαψε παλληκαρησια,τεθηκε επικεφαλης της πορειας,σταθηκε προσοχη στο μνημειο γενοκτονιας,μαγεψε..οσο για εσας..ενταξει..

  Σχόλιο από γεωργιος γεωργιαδης | 20/05/2009

 21. «Χρειάζεται μεγάλος αγώνας και γερά νεύρα για να σπάσει το
  δεξιό φασιστικό κατεστημένο.»

  ΟΚ κατσε καλα. Θά πάμε στην πορεία με παροπίδες και ωτασπίδες, για να μην βλέπουμε και να μην ακουμε τούς φασίστες, γιατί από γερά νεύρα, ως γνωστόν, δεν διαθέτουμε.

  Σχόλιο από vripol | 20/05/2009

 22. Βρε παιδια μια στιγμή
  Εγω εβλεπα ανθρωπους με κερια..που περπατουσαν σιωπηλοι..και που και που λεγαν και κανενα συνθημα (ηπιο και σεμνο )

  Και πισω -μια ομαδα εξαλλων φασιστών με Φασιστικά και εγκληματικά συνθηματα (προτροπή σε εγκληματα ) σκεπαζαν την σιωπή του Πληθους δινοντας την εντυπωση οτι δική τους ηταν η πορεια και οτι γουταραν κανανε ..

  Σκεφτομαι τωρα : Ας υποθεσουε οτι υπηρχε εκει μια ομαδα Αντιναζιστών ..Γινονταν επεισοδια.Δεν θα γυρνουσε ολος αυτός ο κοσμος εναντιον Και των Μεν και των Δε να τους πει »αμαυρώσατε μια εκδηλωση Πενθους ;

  Παμε παρακάτω ..Δεν θα εβγαιναν Ολα τα κανάλι (οπως κανουν σεπαρα πολλές περιπτωσεις και το ξερετε ) για να πουν ΟΧΙ οτι οι Ναζηδες αμαυρσαν την εκδηλωση αλλά οι Αντιναζηδες;
  ε;
  Ετσι δεν κανουν σε δεκαδες αλλες περιπτωσεις το τελευταιο διαστημα; Δεν το εχουμε δει το εργο;
  ————–
  Εγώ λεω κατι αλλο εξαιρετικά απλό : Ειδατε εσεις μια Αυστηρή Δηλωση των ΔΙΟΡΑΓΝΩΤΩΝ της εδηλωσης Εστω και εκ των υστερων -που να καταδικαζει την προσβολή αυτών των ακροδεξιων ομάδων ; Υπάρχει ; οχι μια χλιαρή καταγγελια αλλά μια αυστηρή καταδικη;Και καταγγελια της Ακροδεξιας οτι εδώ και χρόνια καπηλευεται τς μνημες αλων με τις οποιες δεν εχει Καμμια σχεση;
  Απο επισημα χειλη ..
  Υπάρχει;

  —————-
  κατα τα αλλα .. Περα απο την ανοχή υπάρχει και αντοχή φιλε Κατσε καλά ..Κι εγώ δεν πολυαντεχω να παραμενω σιωπηλος οταν ακουω το φασιστικό »Αλητες Προδοτες κομμουνιστές » σε μια πορεια για μνημες ..Εχω μνημες πατεραδων και παπουδων..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 20/05/2009

 23. Νοσφεράτε,

  όλοι έχουμε τέτοιες μνήμες και γι αυτό πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό δεντελείωσε. Και φυσικά δεν θα επιτρέψουμε οι φασίστες να πάρουν τίποτα!

  Φαντάζομαι ότι οι διοργανωτές, δηλαδή η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδα (ΠΟΕ) που συσπειρώνει πάνω από 350 συλλόγους θα βγάλει μια τέτοια καταγγελία στο Δ.Σ. οταν συνεδριάσει μετά το τέλος των εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή στην Αθήνα με πορεία στην τούρκικη πρεσβεία.

  Γνωρίζοντας ότι εκεί μέσα στο Δ.Σ. υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι δημοκρατικών πεποιθήσεων, θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μην αντιδράσουν.

  Επίσης άκουσα ότι πριν από την εκδήλωση οι διοργανωτές υλοποίησαν την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΕ και κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και στο Μνημείο των Αρμενίων.

  Θεωρώ ότι αυτά είναι τα σημαντικά…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/05/2009

 24. οσο και να κρυβετε τα σχολια μου,η αληθεια ακαθεκτη προχωρα..

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 20/05/2009

 25. Ντο έλεγα σας γιολτάσιαμ για τατουνούς ! έρθαν τα γεγονότα και επιβεβαίωσαν εμέν .(βλέπε απάντηση Χρυσοχοϊδη στον vahit tursun χρυσαυγήτες στην πορεία,ομιλίες με αφορμή τον γιορτασμό της μνήμης). Ατοίν πουλόπαμ ατοίν δεν κι΄ήνταν, με τον λύκον τρών το πρόγατον , και με τον νοικοκύρ κάθουν μοιρολογούνα.
  Οσο και εμείς διατελούμε εν πλήρει συνχύσει, και αυτό φαίνεται μέσα απο τις συζητήσεις και τοποθετήσεις των φίλων σ΄αυτο το μπλοκ ,τετοια θα βλεπουμε
  Οσον για τον Ατκινσον λεω κι΄εξερω ,γιαμ εκες σην νοτιαν Αυστραλιαν εχς πολους τεμετερς.

  Σχόλιο από kiamul | 20/05/2009

 26. Αυτο το βρόμικο σύνθημα το εχω ακούσει και εγώ πάρα πολλες φορές και αηδίασα.Τα παληκαρια απαντούν στην προσβολή με πολητικούς αγωνες. Η ενωμένη και μαζική κινητοποίηση δίχως ωτοασπίδες και παρωπίδες,θα αναγκάσει τα κατακάθια του φασισμού να βάλουν αυτοί φίμωτρα
  να ξέρετε οτι και εγώ έχω μνύμες γωνιών και συγκενών θύματα του φασισμου. Και θα τους πολεμώ με κάθε τρόπο όσο θα είμαι στη ζωή ακόμα.

  Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 20/05/2009

 27. »Και θα τους πολεμώ με κάθε τρόπο όσο θα είμαι στη ζωή ακόμα»

  Κατσε καλά : Να εισαι παντα ΚΑΛΑ…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 20/05/2009

 28. η γενοκτονια εχει ΜΙΑ ημερομηνια΄. 19 μαη. τι προσφερει η 24η μαη με τον Σγουρο? διευθετησεις του φεστιβαλ στο ταε κβοντο? αντι να πολεμησουν να αλλαξει ο νομος που μεταφερει την επετειο στριμωχνονται καμμια 200αρια στην εκκλησια και αδυνατιζουν το αιτημα με την ισχνη,αναιμικη πορεια τους. πολυ σημασια δινετε στους χρυσαυγιτες γιατι ετσι σας συμφερει. οταν ομως αλλοι προοδευτικοι ασελγουν στην μνημη των ποντιων,αφωνειτε καποιοι τουλαχιστον. τι ειναι χειρωτερο? οσο ειναι οι χρυσαυγιτες το κακο αλλο τοσο ειναι καποιοι ψευτοαναρχικοι,ψευδοοικολογοι,ψευδοαριστεροι αντιεθνικιστες που εχουν μπερδεψει βασικες εννοιες εκ του πονηρου.

  Σχόλιο από elsa | 21/05/2009

 29. oyx ayto ponese

  Σχόλιο από einos | 21/05/2009

 30. Όποιος αντιλαμβάνεται ως όλον το μισό και βιάζεται από υπερβάλλοντα ζήλο να πετάξει κι αυτός μια εξυπνάδα χωρίς να έχει διαβάσει αυτά που έχουν γράψει εδώ μέσα τα παιδιά με πολύ κόπο, ξοδεύοντας -φαντάζομαι- πολύ πολύτιμο χρονο,
  όποιος μιλά για «βασικές έννοιες» αγνοώντας και τις πλέον στοιχειώδεις, αυτό κάνει: Πετάει την μπαρούφα του, πιστεύοντας ότι είπε τη μεγαλύτερη εξυπνάδα.

  Σχόλιο από Ματουκάτες | 21/05/2009

 31. θελετε κυριε απο την ματσουκα να υπερασπιστειτε τους ψευδοτοιουτους? καντε το, αφηστε ομως ΕΣΕΙΣ τις εξυπναδες..

  Σχόλιο από elsa | 21/05/2009

 32. ΕΛΣΑ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ

  Κάτι μ’ αρρωσταίνει σ’ αυτή την πολιτεία
  και παίρνω σβάρνα τα φαρμακεία
  νιώθω για σένα κάτι τρομερό
  και ήρθ’ η ώρα να στο πω

  Έλσα, σε φοβάμαι, Έλσα σ’ αγαπώ
  μια στιγμή μαζί σου είναι μακελειό
  κι όταν χορεύεις στην πίστα μοναχή
  ντουβάρια πέφτουν και σπάζ’ η οροφή
  ντουβάρια πέφτουν

  Έλσα σε φοβάμαι σαν φωνή Κυρίου
  σ’ ένα δωμάτιο φτηνού ξενοδοχείου
  ξάπλωσα κι ακούω σειρήνες, βογκητά
  τι να σημαίνουν όλα αυτά

  νόμιζα πως ήμουν ελεύθερο πουλί
  κι όμως ελεύθερη είσαι μονάχα εσύ
  και όλα τ’ άλλα φήμες και ψευτιές
  κι ανοησίες και στατιστικές

  Έλσα σε φοβάμαι
  για όσα μ’ αναγκάζεις
  γι’ αυτές τις λέξεις
  γι’ αυτές εδώ τις φράσεις
  είσαι μια παγίδα και μια υποταγή
  είσ’ η αγάπη μου η τρελή

  (Στίχοι / Μουσική: Δ. Σαββόπουλος)

  Το αφιερώνω με αγάπη στην «Έλσα», στον «Παοκτζή», στον «Καφκασλάρ», στον «Στέφανο Στολ…..» κ.λπ.

  Ομέρ ο μαζόχας

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2009

 33. κυριοι,ειστε για μελετη..

  Σχόλιο από elsa | 21/05/2009

 34. 21/5/2009 – Σελίδα: 15 εφημερίδα «Αγγελιοφόρος, Θεσσαλονίκη
  Τίτλος: Γιατί ντύθηκε Πόντιος ο Αυστραλός υπουργός;

  Σε μία μικρή γειτονιά της Αδελαΐδας, στην άλλη άκρης της γης, όπου ζει ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Ν. Αυστραλίας, Michael Atkinson, δεν έλειψαν ποτέ οι ελληνικές λέξεις, οι προσευχές και οι διηγήσεις για την πατρίδα και τον ξεριζωμό των Ποντίων.

  Τα αμέτρητα χιλιόμετρα που χωρίζουν τη μικρότερη ήπειρο του κόσμου από τις ακτές του Εύξεινου Πόντου, αλλά και τα 90 χρόνια που μετρούν από τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων, δε στάθηκαν αρκετά για να σβήσουν τις μνήμες. Αντίθετα, κατάφεραν να «γεννήσουν» έναν πραγματικό φιλέλληνα, τον Michael Atkinson, ο οποίος αγωνίζεται με πάθος για τα δικαιώματα των Ποντίων και την αναγνώριση της γενοκτονίας.

  «Τελικά, τι κοινό μπορεί να έχει ένας Αυστραλός με τους αγώνες των Ποντίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας;» είναι η πρώτη εύλογη ερώτηση στον κ. Atkinson, ο οποίος βρέθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ως κεντρικός ομιλητής στην πανελλαδική συγκέντρωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. «Πολλά», μας απαντάει με νόημα και σπεύδει να συμπληρώσει χαμογελώντας πως έχει την τύχη να ζει σε μία γειτονιά «περικυκλωμένη» από Ελληνες, ενώ κάθε πρωί ξυπνάει από τις καμπάνες της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του.

  «Η ιστορία των Ποντίων»

  «Θέλω να κάνω γνωστή την ιστορία των Ποντίων στον υπόλοιπο κόσμο. Για εμένα είναι μία ιστορία που πρέπει να ειπωθεί γιατί, τελικά, είναι μία ιστορία με ευτυχές τέλος. Παρά τα όσα πέρασαν, οι Πόντιοι κατάφεραν να φτιάξουν τις οικογένειές τους στην Αυστραλία και να διατηρήσουν ακλόνητη την πίστη τους στη θρησκεία και τις παραδόσεις», μας εξηγεί ο υπουργός ο οποίος πέρασε στη Βουλή της Νότιας Αυστραλίας ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Τούρκους.

  «Η ποντιακή στολή»

  Αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων αποτελεί και η φορεσιά των Ποντίων την οποία πάντα θαύμαζε σε διάφορες εκδηλώσεις. «Μάλιστα, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να τη φορέσω κι εγώ, σε μία εκδήλωση της Ποντιακής Αδελφότητας στην Αυστραλία, το έκανα με μεγάλη χαρά και τιμή», διηγείται.

  Ο ίδιος δεν ξεχνά να αναφερθεί και στην αγάπη που ανέπτυξε για τον… ελληνικό καφέ. «Το μέτριο», μας λέει σε σπαστά ελληνικά. Σε αυτήν τη συνήθεια τον μύησαν οι γείτονές του, ο Λεωνίδας και η Ελλάς, Πόντιοι και οι δύο, οι οποίοι δεν παύουν να του μιλούν για την Ιστορία και την ομορφιά της Ελλάδας. «Μάλιστα, μόλις επέστρεψα έπειτα από μία επίσκεψη στο Αγιον Ορος. Δε θα μπορούσα να κάνω μεγαλύτερο δώρο στους τρεις γιους μου», μας λέει με θέρμη.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2009

 35. 19 MAH.

  Για μια ακόμη φορά η ιστορία του ποντιακού λαού βορά στα χεριά των πολιτικάντηδων .Φανφάρες λόγοι τα λάβαρα στους δρόμους , φούμαρα για τους ¨καλογάστρωτους ¨ . Επετειακά κάτι σαν τις εμποροπανηγύρεις .

  Τα εμπορεύματα που εκτίθενται στους πάγκους . Ανέξοδος δήθεν πατριωτισμός , Ανάλγητη υποκρισία για δήθεν υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων των προσφύγων ,των λαών και εθνοτήτων . Κροκοδήλεια δάκρυα για τα χιλιάδες θύματα , ένα τεράστιο λαθρεμπόριο ιδεών , αξίων αλλά και του βαθύτερου συναισθήματος του ποντιακού λάου . Τον πόνο για τον θάνατο χιλιάδων συμπατριωτών μας . Ας ψηλαφίσουμε λίγο τους χονδρέμπορους αυτής της ιστορίας .α)Τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού βάφτισαν σαν εθνική σύμφορα τον ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό της Μικρασιάτικης εκστρατείας ξεπλένουν το αίμα των χιλιάδων νεκρών με την εκτέλεση των 7 (κολυμβήθρα του Συλωάμ) ανακηρύξαν τον Βενιζέλο σε εθνάρχη .ξαναφοράμε σήμερα την μάσκα του πατριώτη . Υπερθεματίζουν σε αντικεμαλισμό την ίδια στιγμή που στηρίζουν με νύχια και δόντια τους συγχρόνους ΚΕΜΑΛ της ιστορίας . Με ποιό ηθικό δικαίωμα μιλούν για γενοκτονία όταν η πολιτική τους στηρίζει τις σύγχρονες γενοκτονίες , ΙΡΑΚ –ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ . Που ήταν αλήθεια η λαλίστατη κ. Μπακογιάννη όταν πριν λίγους μήνες ο Ισραηλινός στρατός κατάσφαζε τους Παλαιστινίους .Ποιους στήριξε ο κ. Παπανδρέου όταν προσπαθούσε να βάλει στην ίδια μοίρα θύτες και θύματα . Θεωρούν ότι έχουμε κοντή μνήμη και ξεχάσαμε την παράδοση του ΟΤΣΑΛΑΝ στους Τούρκους υπακούοντας στα αφεντικά τους .Την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο VAHIT TURSUN όταν έκπληκτος είδε τον Χρυσοχοϊδη να μιλά σε εκδήλωση για την γενοκτονία , μιας και γνώρισε ότι αυτός σαν υπουργός δημοσιάς τάξης απέλασε τον αδελφό του . Η αλληλεγγύη απέναντι στους Ελληνόφωνους της Τουρκιάς οφείλει να είναι στάση ζωής και βίωμα . δεν μπορεί ο θύτης τέως υπουργός να εμφανίζεται στα λόγια αλληλέγγυος με τα θύματα του . Δεν μπορεί η ΝΔ να μιλά για ανθρωπινά δικαιώματα όταν κρατά σιδηροδέσμιο τον Τούρκο αγωνιστή OZKURT αρνούμενη κατά τις υποδείξεις της ΕΕ να του δώσει πολίτικο άσυλο και προετοιμάζει την απέλαση του (έχει καταδικαστεί σε θάνατο από την χούντα του ΕΒΡΕΝ το 1981) Δεν έχουν δικαίωμα η ΝΔ –ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ να μιλούν για δικαιώματα προσφύγων –μεταναστών όταν στην ΕΕ ψηφίζουν από κοινού ρατσιστικούς αντιμεταναστευτικους νόμους .

  Στην ίδια ρότα με τα κόμματα αυτά και ο δήθεν οργανωμένος Ποντιακός χώρος ΠΟΕ- Ποντιακοί Σύλλογοι , Στην Γάζα το Ισραήλ σκότωνε γυναικόπαιδα βομβάρδιζε , γενοκτονία σ΄όλο της το μεγαλείο και η ανεξιλέωτη ΠΟΕ οι Σύλλογοι τηρούν σιγήν ιχθύος. Πλήρης ταύτιση με τα πολιτικά τους αφεντικά .Το διακύβευμα της ύπαρξης τους , παραγοντισμός εκλογική πελατεία για αυτούς και τα κόμματα τους , μικροκομματικές εκδουλεύσεις . Οι καθηγητές μας Πόντιοι που κάνουν( ακαδημαϊκή καριέρα με όχημα το Ποντιακό ζήτημα) . Περιφερόμενοι κατ΄επαγγελμα γενοκτονολόγοι .Γι΄αυτους η αναζήτηση της ιστορικής αληθείας τους βρίσκει παντελώς αδιάφορους .Ανεπαρκείς επιστημονικά στηρίζουν την ύπαρξη τους σε καινό αντιτουρκισμό , χαϊδεύοντας τα πιο ταπεινά ανθρωπινά ένστικτα του ποντιακού λάου.( τον εθνικισμό τον ρατσισμό την Τουρκοφαγία).Είχα την ατυχία ακούσω έναν από αυτούς πρόσφατα , εξεπλάγην δυσάρεστα . Λόγος που με θύμισε τις πιο μαύρες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας , όταν προπαγανδιστές του στρατού περιφέροντα στην επαρχία μετά τον εμφύλιο και στην χούντα και έβγαζαν πύρινους λογούς . Χωρίς ίχνος ιστορικής αληθείας , χωρίς τεκμηρίωση , χωρίς ντοκουμέντα και στοιχειά , με πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων ανέπτυξε έναν στείρο αντιτουρκισμό βασισμένο σε ένα δικό του ρατσιστικό αξίωμα το μανιχαϊστικο δίπολο – καλός χριστιανός – κακός μουσουλμάνος πολιτισμένος Έλληνας – βάρβαρος Τούρκος . Κατά την άποψη μας τέτοιες λογικές υπονομεύουν ,αδικούν και εν τέλει συκοφαντούν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του Ποντιακού λαού . Είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι οι ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ουρλιάζουν ένθεν και ένθεν του Αιγαίου .

  Αφήσαμε τελευταία όχι όμως αξιολογικά την άλλοτε κραταιά (ελέω ΠΑΣΟΚ) ομάδα Χαραλαμπίδη .Ξεδοντιασμένη πια μιά και η αστική τάξη δεν τους χρειάζεται άμεσα ,αποδεκατισμένη , πολυδιασπασμενη , όμως πάντοτε χρυσή εφεδρεία του συστήματος . έχουμε στην μνήμη μας πανώ που ανάρτησαν στην Πτολεμαΐδα το 1986 , 87 στις εκδηλώσεις τους με τίτλο ¨ καλός τούρκος ο κρεμασμένος τούρκος ¨ .Ο φασισμός σ΄όλο του το μεγαλείο . Μετά το εγχείρημα τους για δημιουργία κόμματος ΔΠΕ και την αποδοκιμασία τους από τον ποντιακό λαό ξαναγύρισαν στα γιατάκια τους (κόμματα του κεφαλαίου ) αφήνοντας μοναχικό καβαλάρη τον ιδρυτή και ηγέτη τους Μ. Χαραλαμπίδη .

  Αν όλοι αυτοί είναι φίλοι του ποντιακού λαού, τί τους θέλουμε τους εχθρούς ! Όπως θα έλεγε και ο Κοσμέτες (κωφόν καμπάνα κι΄αν λαλείς λολόν κι΄άν δερμενεύης )

  Αυτά σαν πρώτη απάντηση στην επικαιρότητα . Η γνώμη μας για τα ιστορικά ζητούμενα α) του μέχρι σήμερα κλειστού ανατολικού ζητήματος θα κατατεθεί σύντομα . Δεν θα διεκδικήσουμε με τις σκέψεις μας την ντεφάκτο ιστορική αλήθεια , θα βάλουμε τις σκέψεις μας σε δημόσιο διάλογο αναζητώντας ανιδιοτελείς συζητητές ,θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε κριτική και άλλη άποψη .Συμφωνούμε για φόρουμ της Αριστεράς πάνω στο Ποντιακό ζήτημα , πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε αγωνιστή της σκέψης και της δράσης .

  ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

  ΚΙΑΜΟΥΛ – ΑΛΙΣΟΦΗΣ

  Σχόλιο από kiamul | 21/05/2009

 36. Σιγά ρε Κιαμούλ, όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω;

  Τι βολικός αφορισμός; «Όλοι είναι σκατά μόνο εγώ που ασκώ κριτική απ’ έξω και εκ του ασφαλούς είμαι ο μάγκας».

  Διαφωνώ πλήρως, καθέτως και οριζοντίως με μια τέτοια προσέγγιση, όπου η φόρμα, οι φανφάρες, κάποιες τριτοκοσμικές ομάδες που έδρασαν κ.τ.λ. έρχονται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την καταδίκη ενός αυθεντικού λαϊκού κινήματος μνήμης, το οποίο βγήκε από τα κάτω ενάντια στην εξουσία που είχε επιλέξει τη γενοκτονία και της Μνήμης. Ενάντια επίσης και στην κοντόθωρη ηλίθια παλαιοελλαδίτικη αριστερά της μικράς πλην εντίμου Ελλάδος, που είδε τότε τους Τούρκους μιλιταριστές ως τους φίλους και σύντροφους αντιιμπεριαλιστές και γύρισε την πλάτη σ’ οτιδήποτε δεν μπορούσε να ελέγξει ή ενοχλούσε τις «ευγενικές» της ιδεοληψίες, και κάλυψε στη συνέχεια το σταλινισμό και ευλόγησε αργότερα τις διώξεις των Ποντίων στη Σοβιετική Ένωση μετά το 1937… .

  Που ήταν η Αριστερά σ’ όλα αυτά; Ευτυχώς που τότε υπήρξαν αριστεροί που πρωτοστάτησαν στη πρωταρχική συγκρότηση του κινήματος μνήμης -κόντρα στη Δεξιά και στην αντίδραση- και είναι τα παλιά τους εκείνα κείμενα που σώζουν κάπως την τιμή της Αριστεράς. Αλήθεια, τα ψάξατε καθόλου όλα αυτά; Ή το μυαλό σας κόλησε στα πανώ της Πτολεμαϊδας και ζηλέψατε τα άδεια κεφάλια της παρέας του χαραλαμπίδη;

  Δυστυχώς αντί η Αριστερά να πρωτοστατήσει στο κίνημα για την Μνήμη, αντί να αναλάβει αυτή τον αγώνα για τα συμφέροντα των Ποντίων προσφύγων από την ΕΣΣΔ, αντί να προσπαθήσει να προσεγγίσει αλλιώς τα γεγονότα της Ανατολής, όχι μέσα από τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και των κρατών, αλλά αυτά των λαών, κάθεται στη γωνιά και μιξοκλαίει κάνοντας μια ανέξοδη κριτική και παίρνοντας ομαδικά κεφάλια.

  Σόρι Κιαμούλ. Αυτή την αυθόρμητη τοποθέτηση την προκάλεσε η ανάγνωση των κειμένων σου. Ελπίζω και άλλοι σύντροφοι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις από μένα για το πώς γεννήθηκε αυτό το ριζοσπαστικό ποντιακό κίνημα -που τόσο σ’ ενοχλέι και που σίγουρα έχει πολλές δυσπλασίες και αρνητικά- να καταθέσουν την εμπειρία τους και τα στοιχεία τους.

  Αλλά, όλα όσα αρνητικά επισημαίνεις οφείλονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην υπεροψία και στον ελιτισμό της τάχαμου Αριστεράς, που δε συμμετέχει στα δρώμενα, σνομπάρει την κίνηση του λαού από τα κάτω, αρνείται να σταθεί αλληλέγγυα στους νέους Πόντιους πρόσφυγες από τη διαλυμένη ΕΣΣΔ και επιτρέπει την εν μέρει καπηλεία αυτού του κινήματος Μνήμης από την εξουσία και την αντίδραση.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2009

 37. Kiamul, δεν άκουσες ούτε εμένα αλλά ούτε και τον Μ-π και λειτούργησες εν θερμώ. Και όπως είναι γνωστό, η εν θερμώ λειτουργία δεν μπορεί να παράγει κάτι το θετικό. Μεταξύ άλλων που πιστεύω ότι θα συζητηθούν σε βάθος, έγραψες:

  «Στην ίδια ρότα με τα κόμματα αυτά και ο δήθεν οργανωμένος Ποντιακός χώρος ΠΟΕ- Ποντιακοί Σύλλογοι , Στην Γάζα το Ισραήλ σκότωνε γυναικόπαιδα βομβάρδιζε , γενοκτονία σ΄όλο της το μεγαλείο και η ανεξιλέωτη ΠΟΕ οι Σύλλογοι τηρούν σιγήν ιχθύος….»

  Δυστυχώς είσαι λάθος. Καμιά «σιγήν ιχθύος» δεν τήρησαν. Εξέδωσαν προκήρυξη που δημοσιεύτηκε μέχρι και στο ιντιμίντια, όπου κατήγγειλαν την ισραηλινή βία.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 21/05/2009

 38. «Τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού βάφτισαν σαν εθνική σύμφορα τον ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό της Μικρασιάτικης εκστρατείας ξεπλένουν το αίμα των χιλιάδων νεκρών με την εκτέλεση των 7 (κολυμβήθρα του Συλωάμ) ανακηρύξαν τον Βενιζέλο σε εθνάρχη»

  Κιαμούλ, εθνικη συμφορά ήταν ο ξερριζωμός τού Μικρασιατικού Ελληνισμού.
  Απ ότι ξέρω, οι 6 στό Γουδί δεν εκτελέστηκαν επί ΝΔ ή επί ΠΑΣΟΚ..Ο 7ος ποιός ήτανε;

  Η απόβαση τού Στρατού στην Σμύρνη εξυπηρετούσε αποικιοκρατικά συμφέροντα, όπως αποικιοκρατικα συμφέροντα εξυπηρετούσε, κατά κάποιο τρόπο και η Επανάσταση τού 21.
  Οπως, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα εξυπηρετούσε η συμμαχία ΕΣΣΔ-ΗΠΑ-Αγγλίας στόν Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Τό ερώτημα είναι: Από αυτην την Εκστρατεία, μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο Ελληνισμός της Μικρας Ασίας;
  Επρεπε, κατα την γνώμη σου, να συνεχίσει να παραμένει υπό τόν ζυγό των Κεμαλικών Εθνικιστών, ως πρόβατον επι σφαγήν, την στιγμή πού σφάζονταν διαρκώς απο τό 1914-1918;
  Κι αν το καλυτερο δυνατόν πού μπορούσε να συμβεί, κατα την Ρόζα Λούξεμπουργκ, ήταν να διαλυθεί τό αντιδραστικό στρατογραφειοκρατικό φεουδαρχικό μόρφωμα της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας σέ Εθνικά αστικα κράτη, γιατί να μην έλεγχε τό Ελληνικό κράτος τό 6% πού του παραχωρήθηκε ως ζώνη ελέγχου στην Σμύρνη απο τους συμμάχους, την στιγμή πού οι Ελληνες ήταν τό 20% τού πληθυσμού της Ανατολίας;

  Εσύ,είσαι ικανοποιημένος που ο Βενιζέλος δεν στηριξε τό Ποντιακό αντάρτικό;

  Θα κατήγγειλες σαν τυχοδιωκτική και ιμπεριαλιστικη μια τετοια βοήθεια, πού πιθανότατα θα έσωζε πολλους χαμένους συγγενείς σου;
  Μήπως πρεπει να τολμήσουμε επιτέλους να αποβάλλουμε απο πάνω μας τά στερεότυπα μιάς ετερόφωτης, αναμασούσας, καί Παλιοελλαδοκεντρικης Αριστεράς;

  Σχόλιο από vripol | 22/05/2009

 39. γεια σας ειμαι μια νεαρη ποντια 20 χρονων .θα ηθελα να πω πως δεν γνωριζω πολλα οπως εσεις απλα να κανω ενα σχολιο για την συγκεντρωση της θεσσαλονικης. πραγματικα ηταν μια σκετη παρωδια .πραγματικα θυμωνω και λυπαμαι για μας τους ποντιους που αφηνουμε να εκμεταλλευεται ο καθενας την ιστορια τον πονο και την μνημη τον προγονων μας.
  η παρουσια της χρυσης αυγης ηταν τουλαχιστον απαραδεκτη κ η σιωπη ολων μας ειναι σιγουρα συνενοχή. μου ηρθε να τους πω να σταματησουν αλλα μονη μου δυστυχως δεν μπορω να κανω τπτ. οι πολιτικοι δε με απαγοητευσαν τελειως.
  δεν ειμαι ενταγμενη σε κανεναν χωρο της αριστερας και προσπαθω να ειμαι ανοιχτη αλλα η ομιλια της εκπροσωπου του κκε κατα την γνωμη μ δεν σεβαστηκε το κλιμα μνημης καθως χρησιμοποιησε τον γνωστο ξυλινο λογο καταδικαζοντας τον ιμπεριαλισμο ,καλωντας σε μια κουμουνιστικη κοινωνια κτλπ κτλπ… σαυτο το σημειο συμφωνω απολυτα με τον ομερ.
  ας σταθουμε προτιστως στο δραμα του λαου μας που ειναι αδιαμφισβητιτο. μετα αναρωτιομαστε πως κατι υποκειμενα σαν τον ψωμιαδη περνουν με το μενος τους τους ποντιους.αυτος βεβαια δεν αργησε να απαντησει με ακρως λαικιστικο υφος κατηγορωντας τον κομμουνισμο.
  σεκεινο το σημειο εχασα την μπαλα ηθελα να εξαφανιστω δεν αντεχα αυτο το παρατραγουδο .συγγνωμη κιολας για την γλωσσα που χρησιμοποιω αλλα εγω πηγα εκει για να τιμησω τα θυματα της γενοκτονιας και μαζι ολον τον ποντιακο ελληνισμο π τοσο θαυμαζω για οσα εχει περασει.

  Σχόλιο από mikressa | 22/05/2009

 40. Καλημέρα,
  με τον πρωϊνό καφέ διαβάζω ξανά αυτή τη συζήτηση…

  Αγαπητέ vripol, καλά και σωστά αυτά που λες, αλλά…
  δεν νομίζω ότι είναι σοφό και πρακτικό να μιλάμε με «ΑΝ».
  Δηλαδή…
  ΑΝ μία η γιαγιά μου ήξερε αγγλικά, μπορεί και να μη γεννιόμουν διότι ίσως και να παντρευόταν άλλον (εκτός του ότι θα είχε και… πατίνια made in England) χεχε κ.ο.κ.

  Επίσης, αυτό το μπλογκ με έμαθε πολλές φορές να ΜΗ θεωρώ όσα πιστεύω απολύτως σωστά αλλά να δίνω και δίκιο στην άλλη άποψη, παρόλες τις τυχόν διαφωνίες μου. Ετσι ο Κιαμούλ δεν τα είπε και ΟΛΑ λάθος. Ισα-ίσα, ίσως είπε πιο πολλά σωστά, διότι… ΔΕΝ είναι όλοι οι Πόντιοι αριστεροί ή όπως εσείς. Εγώ δεν τους ξέρω, όσους είναι στις οργανώσεις σας, αλλά δεν αποκλείω να υπάρχουν και αρκετά στοιχεία όπως αυτά που λέει ο Κιαμούλ. Αλλωστε περίπου τα ίδια έλεγε κι ο Γιώργος Γεωργιάδης, μόνο που… αυτός πείσθηκε να «προσχωρήσει» στην «άλλη πλευρά» (ίσως- πάλι- ΑΝ κατάλαβα καλά).

  Γενικά δεν είναι εύκολο θέμα για τον αναγνώστη το Ποντιακό. Το ξαναλέω, ότι δεν είναι θέμα πατριωτισμού (σήμερα) αλλά πρωτίστως δικαιοσύνης. Είναι άδικο να μην αναγνωρίζεται η γενοκτονία κυρίως λόγω πιέσεων της Τουρκίας, η οποία έβαλε και τα δύο πόδια της Γαλλίας στο ίδιο τσαρούχι, ως γνωστόν, για το θέμα των Αρμενίων.

  Επιτρέψτε μου να πω ότι σήμερα οι προοδευτικοί Πόντιοι όπως εσείς θα έπρεπε να χαίρονται πολύ με τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην Τουρκία, να κάνουν πιο πολλές προσεγγίσεις με προοδευτικούς Τούρκους, να αποκηρρύσουν κάθε εθνικισμό, διότι ο εθνικισμός (των Τούρκων) εξόντωσε τους προγόνους σας κάποτε. Και ο αληθινά προοδευτικός Πόντιος νομίζω ότι μπορεί να είναι ο πιο ειλικρινής διεθνιστής, σήμερα. Θυσιάστηκαν οι πρόγονοί σας για να υπάρχει η Τουρκική «Εθνική συνείδηση».

  Τώρα όμως… το ΤΙ θα έπρεπε να κάνει ο Βενιζέλος είναι άλλο θέμα, κυρίως υποθετικό. Δεν έχω πεισθεί ότι έπρεπε ντε και καλά να είχε στηρίξει το Ποντιακό αντάρτικο. Δεν έχω πεισθεί ΚΑΝ ότι αυτό το αντάρτικο ήταν απολύτως καθαρό και άμοιρο ευθυνών για κάποια άαααλλα πράματα. Αν αληθεύουν τα στοιχεία για σφαγές και βιασμούς Τουρκικών (δηλ. μουσουλμανικών) χωριών, κάτι που έχει προβάλλει βέβαια υπέρ το δέον και ένας μικρός αριθμός «περίεργων» διανοουμένων (που μισείτε) τότε… δεν είναι τόσο ξεκάθαρα κι απλά τα πράματα όσο φαίνονται.

  Είχατε ένα θηρίο μπροστά σας, έτοιμο να χυμήξει τότε. Τον Τουρκικό υπερ-εθνικισμό. Θα χυμούσε έτσι κι αλλιώς, εκεί συμφωνώ. ΔΕΝ ξέρω όμως αν εξαγριώθηκε κι έσφαξε πιο πολλούς όταν είδε να σφαγιάζονται και τα δικά του γυναικόπαιδα. ΔΕΝ ξέρω αν ΜΠΟΡΟΥΣΕ καν να πετύχει μια επέμβαση ξένου στρατού (αφού και οι Ρώσοι αναγκάστηκαν τελικά να φύγουν παίρνοντας μαζί τους πολλούς Πόντιους). Ολα αυτά είναι μεγάλα «ΑΝ», θέματα για ιστορικούς.

  Το θέμα για μένα είναι ΣΗΜΕΡΑ. Καλή σας μέρα! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 22/05/2009

 41. Επίσης, Ομέρ, τείνω πλέον να… αυτο-αμφισβητούμαι ο ίδιος, όταν κάνω χρήση της έκφρασης «οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ» (το όποιο γεγονός). Δεν έχω πεισθεί ακόμη για αυτό που είπες, ότι ισχύει ΑΠΟΛΥΤΑ, το ότι «Αλλά, όλα όσα αρνητικά επισημαίνεις οφείλονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην υπεροψία και στον ελιτισμό της τάχαμου Αριστεράς, που δε συμμετέχει στα δρώμενα, σνομπάρει την κίνηση του λαού από τα κάτω, αρνείται να σταθεί αλληλέγγυα στους νέους Πόντιους πρόσφυγες από τη διαλυμένη ΕΣΣΔ και επιτρέπει την εν μέρει καπηλεία αυτού του κινήματος Μνήμης από την εξουσία και την αντίδραση.».

  Η ΥΠΑΡΚΤΗ «Αριστερά» σίγουρα έχει τόσα πολλά τρωτά, ώστε… μια φίλη μου (αριστερή μέχρι το κόκκαλο κατά τα άλλα) αηδίασε και θεωρεί πλέον την ίδια τη λέξη «αριστερά» σαν άχρηστη «ταμπέλα». Διαφωνώ μαζί της και της εξηγώ ότι η αριστερά ΣΑΝ ΕΝΝΟΙΑ δεν μπορεί να αποτελεί «ταμπέλα», όπως και κάθε άλλη φιλοσοφία. Ταμπέλα μπορεί να είναι π.χ. λέξεις όπως «εθνικόφρων», «εθνομηδενιστής», «αντικομμουνιστής». ΟΧΙ όμως η Αριστερά (σαν γενική έννοια).
  Και σε όσα είπες, που φυσικά αναγνωρίζεις ΚΑΙ την αλήθεια του άλλου (του Κιαμούλ) βλέπω όμως κάτι απόλυτο. Ισως δεν είναι ευχάριστες οι ευθύνες ΑΛΛΩΝ για όσα λέει ο Κιαμούλ, όμως τείνω να τις θεωρώ πλέον δεδομένες. Π.χ. ΠΟΙΟΣ έβαλε το νεοναζιστικό σύνθημα «όταν θα ξαναγυρίσουμε η γή θα τρέμει» (ρήση του Γκέμπελς πριν αυτοκτονήσει) στην προμετωπίδα γνωστού Ποντιακού μπλογκ? ΠΟΙΟΣ επιτρέπει στο ΛΑΟΣ να κάνει ανακοινώσεις υπέρ των Ποντίων ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ Ποντιακά site?

  ΜΗΝ τα ρίχνετε και ΟΛΑ στην «Αριστερά». Δεν φταίει και για όλα η κακόμοιρη, είναι εν μέρει ΤΟΣΟ απησχολημένη με το… ρετουσάρισμα της προσωπογραφίας του… Στάλιν (στο Photoshop) και με την αξιοποίηση του (δικού της) λαΪκισμού, ώστε… ΜΟΝΟ ελιτίστρια, δεν είναι η κακομοίρα. Ισα-ίσα είναι μια ΠΟΡΝΗ που ντρέπεται κατά βάθος διότι «τα έκανε όλα για το καλό των παιδιών της» (του απλού λαού).

  ΑΜΑΝ πια κι αυτός ο «λαός». Χρειάζεται ΜΕΓΑΛΗ απομυθοποίηση το αέναο ΛΙΒΑΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ από την Αριστερά (και γενικά τους πολιτικούς). Ο λαός έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ πλέον, ότι στη ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ νοσεί, έχει ξεχαρβαλωθεί. ΜΗΝ επικαλείστε πια το λαό. ΜΗΝ αποκαλούμε την κατ΄εξοχήν «κυνηγό ελιτιστών» Αριστερά… ελιτιστική. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ. ΧΕΣΤΗΚΕ ο Λαός ΚΑΙ για το Ποντιακό. Απλά πιστεύει όσα του σερβίρουν κι έχει έναν ενστικτώδη πατριωτισμό που είναι πάντα εκτεθειμένος στον ΚΑΘΕ πατριδοκάπηλο Καρατζαφύρερ. Ευτυχώς… όχι πάνω από 5 ή έστω 10 % τον πιστεύει όμως.

  Σχόλιο από omadeon | 22/05/2009

 42. Ομαντεόν. Πάλι μπερδευτήκαμε με τις γενικεύσεις.

  Το ζήτημα για μας είναι μια συζήτηση και μια συμφωνία μέσα στην Αριστερά που προέρχεται από τους πρόσφυγες του ’22. Δηλαδή μέσα από ανθρώπους που η ίδια τους τη ύπαρξη ως κοινότητα καθορίστηκε από τα μεγάλα γεγονότα του ΤΟΤΕ. Για αυτή την Αριστερά λέω ότι ευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κ.λπ, κ.λπ.

  Τώρα γι όλα όσα λες, υπάρχει σε άλλα συμφωνία και σε άλλα αντίλογος. Να επισημάνω ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας κατεξοχήν μας χαροποιεί, ότι το Κίνημα για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ένα Κίνημα Μνήμης και όχι ένα ταξικά κίνημα.

  Τα γεγονότα στον Πόντο μέχρι τώρα -ως ποντιακή Αριστερά- τα αντιλαμβανόμαστε μέσα από το τί έκανε το ΣΕΚΕ, πώς κατούρησε ο Μπεναρόγια, ποιό κάκκαλο του ξυνότανε του Τρότσκι στην Κροστάνδη, πως και αν πήδαγε ο Λένιν την Κρούπσκαγια. Δε μας ενδιαφέρει ούτε η Λούξεμπουργκ, ούτε ο Σκληρός, ούτε ο Γληνός, ούτε οι εσωτερικές ταξικές αντιθέσεις που οι νεότουρκοι επίλυσαν δια της μάχαιρας.

  Είμαστε αριστεροί, δηλαδή μαρξιστές, και δεν έχουμε ούτε μια ανάλυση για τις εσωτερικές αντιθέσεις στην Τουρκία, για τις τάξεις που συγκρούστηκαν. Για όλα απαντάμε ιδεαλιστικά, με γενικεύσεις περί ιμπεριαλισμού και εθνικισμού….

  Εμείς εδώ στο Π&Α έχουμε αναπτύξει έναν Αυτόνομο λόγο και χαιρόμαστε κάποιους νέους ερευνητές που τολμούν να καταθέτουν προτάσεις.

  Τώρα, τα άλλα που λες για το ποντιακό αντάρτικο: Είναι γνωστή η επίσημη τουρκικη άποψη δια στόματος Νακρατζά. Καθώς και η κριτική κάποιων καλών φίλων με τους οποίους συμφωνούμε. Σίγουρα και οι Πόντιοι αντάρτες δεν ήταν αγγελάκια. Όπως κανένα κίνημα οπουδήποτε στον κόσμο δεν υπήρξε αγγελικό. Ήταν και κλέφτες και αρματωλοί και απόκληροι και επαναστάτες και απελευθερωτές και φονιάδες κ.λπ. Το ζήτημα είναι γιατί βγήκαν στο βουνό και ποιός ήταν ο ιστορικός τους ρόλος εκείνη την εποχή.

  Α, και κάτι άλλο. Οι τουρκικές πηγές που καταγγέλουν τους Πόντιους αντάρτες γράφουν στο Pontos Meselesi ότι τα θύματά τους ανέρχονται σε 650 περίπου. Δεν γράφουν όμως πόσοι Ρωμιοί έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 1914-1923 από ένα δολοφονικό κράτος και μια γενοκτονική εξουσία.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 43. Kύριε Κιαμούλ, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω: τι θα γίνει όταν αυτές οι θέσεις σας επικρατήσουν, και καταφέρετε να πείσετε όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό του Πόντου να γυρίσουν την πλάτη στους πανηγυριτζήδες, τους καλογάστρωτους (μάλλον τους καλοφαϊσμένους εννοείτε), τους εμπόρους της ποντιακής γενοκτονίας, και πολλά άλλα εξ ίσου αποκρουστικά, τα οποία είναι και τα μόνα που υπάρχουν απ’ ότι φαίνεται;

  Δηλαδή θα αφήσετε τον ποντιακό χώρο να εξελιχθεί σε πεδίο δράσης των ακραίων εθνολαϊκιστών.

  Με αγάπη σας λέω ότι εάν οι θέσεις σας γίνουν αποδεκτές θα συμβάλλουν στη διόγκωση των φαινομένων που καταγγέλετε.
  Εγώ παρότι δεν είμαι Πόντιος, βλέπω με εξαιρετικό ενδιαφέρον τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται εδώ μέσα αλλά και τον φρέσκο αέρα που φέρνουν στον ξύλινο, γερασμένο και αναποτελεσματικό αριστερό λόγο οπως τον έχουμε συνηθίσει.

  Και μια τελευταία ερώτηση; Τι πρόβλημα έχετε με τους καλογάστρωτους; Όλοι οι κλασικοί του μαρξισμού δεν ήταν καλογάστρωτοι; Απο τον Μαρξ έως τον πρίγκιπα Κροπότκιν;

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 22/05/2009

 44. Σας το είπα και πέρσυ. ο ποντιακός χώρος έχει αλωθεί από πολλά καλόπαιδα. Να τιμήσω την ημέρα της γενοκτονίας από την άποψη ότι δεν θέλω να ξανασυμβούν τέτοια πράγματα, ναι. Να αποτελεσω το ακροατήριο των δεξιοφασιστοεθνικιστών όμως όχι. Το μύνημα της 19 Μάη μπορεί να το καπηλεύονται, αλλά προς το παρόν δε βλέπω να παίρνει η δικιά σας η άποψη την ηγεμονία. Μέχρι τότε θα εξακολουθώ να μην χωνεύω τους πόντιους και διακριτικά να συμπαρίσταμαι σε όσους προσπαθούν να καθαρίσουν τον ποντιακό χώρο από αυτές τις λέρες. Τι να κάνω?! Αγάπησα τον πόντιο ο οποίος είναι τόσο περήφανος για την καταγωγή του, ο γλυκούλης!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 22/05/2009

 45. Ομερ πολύ κακώς που δε σε ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιθέσεις της τουρκίας! Πού πας χωρίς αυτές καλέ μου!!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 22/05/2009

 46. Παρτιζανούλα πού είσαι;

  Σε πεθύμησα! Ίσως τώρα που ο καλός σου υπηρετεί στο στρατό, ίσως να σ’ έχουμε περισσότερο.

  Πότε καλέ είπα ότι δε μ’ ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιθέσεις της Τουρκίας; Μ’ ενδιαφέρουν και με παραενδιαφέρουν.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 47. Ααααα! Τώρα κατάλαβα!

  Αυτό που έγραψα ότι «δεν μας ενδιαφέρει ούτε η Λούξεμπουργκ, ούτε ο Γληνός, ούτε ο Σκληρός, ούτε οι εσωτερικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας» το έγραψα απαξιωτικά γιατί αυτή ακριβώς ήταν η στάση, για τα μικρασιατικά γεγονότα και τις γενοκτονίες που έγιναν εκεί, της γλυκούλας Αριστεράς μας (την ξύλινη, την γερασμένη, την αναποτελεσματική, που λέει κι ο Ζωνιανίτης, αλλά εμείς την αγαπάμε και έτσι όπως είναι σαν τον Φρανκεστάιν τζούνιορ)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 48. Εχε χαρη που λειπει ο πόντιος και δεν επιτρεπεται να βγαινω εξω από το σπίτι αλλιώς θα σε έβγαζα βολτες να δουμε αν θα ξαναχαρακτηριζες τζουνιορ Φρανκεσταιν την «αριστερά»!!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 22/05/2009

 49. Κιαμούλ, λυπήθηκα για το κείμενο που ανάρτησες και ελπιζω να μην είναι δικό σου. Ο λόγος είναι ότι η παρουσία σου εδώ δημιούργησε την εικόνα ενός ευαίσθητου ανθρώπου που πασχίζει για την ιστορική αλήθεια και έχει στέρεες αρχές.

  Άπό το πρώτο μέρος του κειμένου αυτού αποκαλύπτεται η μεγάλη άγνοια για το πως δημιουργήθηκε αυτό το κίνημα από τα κάτω. Γι αυτό είναι ενοχλητικό να μετατρέπονται σε καθολική εικόνα οι λίγες υπερβολές και οι εθνικιστικές κορώνες που κατα καιρούς εμφανίζονται, είτε στα συνθήματα, είτε σε ομιλίες κάποιων πολύ συγκεκριμένων ομιλητών.

  Οι λίγες ακρότητες, που πρέπει να επισημαίνονται και να στηλιτεύονται, δεν είναι δυνατόν να υπερκαλύπτουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι το ποντιακό κίνημα δεν ολίσθησε σε θέσεις ρατσιστικές, εθνικιστικές, αλυτρωτικές. Θα άξιζε να κατατεθεί τεκμηριωμένα η αντίθετη εκτίμηση.

  Κιαμούλ, θεωρώ ότι το πρώτο μέρος της τοποθέτησης που ανήρτησες προσβάλλει πολλούς άξιους ανθρώπους, που σε καμιά περίπτωση δεν άσκησαν το «επάγγελμα του γενοκτονολόγου». Αλλά αντιθέτως θυσίασαν προσωπικές στιγμές, στέρησαν από την οικογένειά τους κοινό χρόνο, για να μελετήσουν ιδίοις εξόδοις αυτά που η καθεστωτική ιστοριογραφία είχε απωθήσει και εξοβελίσει από τη κοινή ιστορική αφήγηση.

  Είναι μεγάλο λάθος να εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα από την εμπειρία του ’86-’87 ή από συγκεκριμένο ομιλητή στην Πτολεμαϊδα φέτος. Επίσης είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται καμιά αυτοκριτική, ειδικά από σας που ζείτε σ’ ένα χώρο που κάποτε επηρεάστηκε έντονα από τις αναλύσεις της Ομάδας Χαραλαμπίδη. Και όχι μόνο επηρεαστηκε αλλά ασκήθηκε και βία κατά των εχόντων διαφορετική άποψη. Ακόμα υπάρχει το επιθετικό, αρνητικό σύνθημα έξω από το σπίτι του Κοσμέτε.

  Η αυτοκριτική θα έπρεπε να προηγείται της καταγγελίας.

  Και αυτό γιατί η τελευταία έκφραση των ακραίων απόψεων των χαραλαμπιδικών στην περιοχή σας έγινε πέρσι στα Κομνηνά, με μια παρακρατική συγκέντρωση που θα τη ζήλευαν οι προχουντικοί ακροδεξιοί. Δυστυχώς η αδιαφορία και η ανοχή που επέδειξε η Αριστερά της περιοχής στη συγκεκριμένη παρακρατική εκδήλωση, δεν της επιτρέπει να γίνεται τιμητής με τον τρόπο που διαβάσαμε στο κείμενο.

  Επί της ουσίας τώρα! Ο μικρός Ομέρ, μέσα από την ιδιαίτερη αθυροστομία του και με τη δύναμη που δίνει η νεότητα, περιέγραψε πολύ καλά τις σχέσεις του ποντιακού κινήματος με την Αριστερά και διατύπωσε με ικανοποιητική σαφήνεια τις ευθύνες της.

  Η γνώμη μου είναι ότι το ποντιακό κίνημα, εμφανίστηκε ως κίνημα της κοινωνίας των πολιτών από τη δεκαετία του ’80 και προκάλεσε μια ριζοσπαστική τομή στη νεοελληνική σκέψη, αναδεικνύοντας ζητήματα που σχετίζονταν με τον τρόπο περάσματος από την πολυεθνική προνεωτερική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναδείχθηκε η ελλειπτική ελλαδική κρατική (και όχι μόνο) ιδεολογία, που έθετε τον ελληνισμό της Ανατολής εκτός της ιστορικής μνήμης. Και συμπληρώθηκαν οι Λευκές Σελίδες της ιστορίας…

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 50. Σε μια σχετική συζήτηση μ’ έναν φίλο μου, του έγραψα τα εξής:

  «Νομίζω ότι η όλη σύγχυση στην Ελλάδα, η δαιμονοποίηση και η εύκολη απόρριψη της άποψης των προσφυγικών οργανώσεων συνδέεται με την ύπαρξη μιας ελλαδοκεντρικής εθνικιστικής ματιάς, η οποία τις εξελίξεις στο εσωτερικό της οθωμανικής κοινωνίας τις εποχές της μετάβασής της σε εθνικά κράτη, τις αντιμετωπίζει μέσα από την πολιτική και τη στάση του κράτους της Ελλάδας.

  Το απλό γεγονός ότι δηλαδή η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής δεν ήταν συναρτημένη με την ελλαδική συμπεριφορά,αλλά με τις ενδοοθωμανικές διεργασίες και την απόφαση του τουρκικού εθνικισμού να εξαλείψει την αστική τάξη των ραγιάδων (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) την οποία θεωρούσε ταξικό εχθρό προς τα γραφειοκρατικά και στρατοκρατικά οθωμανικά στρώματα και εμπόδιο στο εθνικιστικό σχέδιο, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή στο μέσο Ελλαδικό.

  Πάντως το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων ήδη ξεφεύγει από τα ποντιακά πλαίσια και γίνεται ευρύτερα αποδεκτό. Νομίζω ότι το μόνο πραγματικό ζήτημα που υπάρχει πλέον -που δυστυχώς το έχουν καταλάβει ελάχιστοι- είναι η σωστή προσέγγιση και η τοποθέτησή του σ’ ένα αντι-εθνικιστικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθεί η ιδεολογική χρήση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων από ακροδεξιούς, ρατσιστές, αλυτρωτιστές. Και αυτό είναι απολύτως εφικτό, αρκεί να γίνει κατανοητό και να σταματήσουν οι σκιαμαχίες, οι οποίες προσπαθούν να αμφισβητήσουν ή να μειώσουν τη σημασία μιας πραγματικά τραγικής σελίδας της σύγχρονης ιστορίας.»

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 51. Μ-Π, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αλλά όχι και «ο μικρός Ομέρ» !!!

  Παρτιζάνα, άντε βγάλε με κι ας λείπει, αλλιώς θα γράψω εκατό φορές «Αριστερά=Φρακενστάιν τζούνιορ» 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 52. Ο Μικρός Ομέρ;; οχι δα!,,

  γράψτε λάθος

  Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 22/05/2009

 53. Ορίστε μας, έτσι όπως κάνετε και τα ελάχιστα της φιλοξενίας
  ξεχνάμε…

  mikressa καλώς όρισες στο λημέρι μας

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 54. Δείτε μια παρέμβαση (σχόλιο 118) που έκανα στο μπλογκ του κ. Σαββίδη, όπου προσπαθώ να πω ότι η προοδευτική σχολή Ιστορίας στην Ελλάδα και στην Τουρκία συγκροτείται γύρω από την άποψη των προσφυγογενών ιστορικών στην πρώτη και των αντικεμαλικών στη δεύτερη:


  «Η επίσημη ελληνική ιστοριογραφία υπήρξε αναθεωρητική ως προς την πραγματική φύση των γεγονότων στην Ανατολή, σε σχέση με τις διαδικασίες διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών από τους στρατιωτικούς εθνικιστές. Η καθεστωτική αυτή ιστοριογραφία κατασκεύασε μια ψευδή ιστορία, η οποία αγνοούσε πλήρως τις εσωτερικές οθωμανικές εξελίξεις, τις ταξικές συγκρούσεις και έβλεπε την ιστορία μόνο μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά του ελληνικού Βασιλείου και του ελληνοτουρκικού πολέμου του 19-22. Με βάση αυτή τη λογική ο οθωμανικός χώρος ήταν από πάντα τουρκικός, οι χριστιανικές κοινότητες δεν ήταν άξιες λόγου ούτε είχαν πολιτικά δικαιώματα και το τουρκικό έδαφος δέχτηκε την έξωθεν ιμπεριαλιστική επίθεση.

  Η αναθεωρητική αυτή άποψη του ελληνικού κατεστημένου δέχτηκε μια αναθεωρητική “επίθεση” από τη δεκαετία του ‘80 από προσφυγογενείς ιστορικούς, οι οποίοι ανέπτυσαν μια τελείως διαφορετική οπτική, ξεφεύγοντας από τον ελλαδοκεντρισμό και κατά συνέπεια τον ιδιότυπο εθνικισμό που καθόριζε μέχρι τότε την ιστορική ματιά. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας το ‘94 μετέτρεψε τις απόψεις των προσφυγικών οργανώσεων και τις ερμηνείες των προσφυγογενών ιστορικών σε τυπικά κυρίαρχες. Οπότε όσες κινήθηκαν στην παλιά γραμμή έγιναν τώρα πλέον αυτές αναθεωρητικές.

  Απ΄την άλλη στην Τουρκία, οι επίσημοι κεμαλικοί ιστορικοί κατασκεύασαν ένα νέο παρελθόν, στο οποίο εξαφανιζόταν η οθωμανική παράμετρος προς όφελος της τουρκικής εθνικής. Στην άποψη αυτή, ο οθωμανικός χώρος ήταν από πάντα εθνικός τουρκικός. Δεν υπήρχαν μη τουρκικές κοινότητες παρά μόνο ξένοι ιμπεριαλιστές. Το μοντέλο αυτό αμφισβητήθηκε από τους νέους Τούρκους αντικεμαλικούς, ήτοι αντιεθνικιστές, ιστορικούς σαν τον Τανέρ Ακσάμ.

  Διαπιστώνουμε ότι οι αρχικές κυρίαρχες ερμηνείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία ήταν ταυτόσημες, βασιζόταν σε παρόμοια κριτήρια και κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναθεωρούσαν με προκλητικό τρόπο το ίδιο το ιστορικό γεγονός. Οπότε η αμφισβήτηση που δέχτηκαν οι επίσημες ερμηνείες, τόσο στην Ελλάδα από την προσφυγική ιστοριογραφία, όσο και στην Τουρκία από την αντικεμαλική , ήταν μια αναθεώρηση της αναθέωρησης μέσω της αποδόμησης της κυρίαρχης, καθεστωτικής ερμηνείας.»

  Σχόλιο από Καρσλής | 22/05/2009

 55. Καλησπέρα σε όλους, επειδή τυχαία βρέθηκα σ΄αυτήν την σελίδα, και είδα οτι αναγράφετε το όνομα μου, θα ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα, ονομάζομαι Βαγγέλης Κατσέλας και είμαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος της Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά, όσον αφορά για τα σχόλια του Τάσου Άνδρεάδη, που δεν έχω κάτι με τον Τάσο, αντιθέτως μάλιστα κάναμε μια πολύ ευχάριστη συζήτηση στις εργασίες του ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. στην Αθήνα, και ΝΑΙ είχαμε την κουβέντα στο οτι δεν μας επιτρέπουν να συμμετάσχουμε νεολαίοι που δεν ανήκουμε στην Π.Ο.Ε. στην συνάντηση νεολαίας που διοργανώνετε, οφείλω να πω ότι, στο οτι δεν ήμουν παρών στην συνάντηση νεολαίας που διοργανώνει η Π.Ο.Ε. δεν σημαίνει οτι απαξίωσα ή λασπολογώ την τέτοιου είδους συνάντηση, αλλά ο καθένας μας έχει τις υποχρεώσεις του και τις δουλειές του, κάτι στο οποίο δεν μου ήταν εφικτό να είμαι παρών, η πρόταση απο τον Τάσο Ανδρεάδη έγινε ενώπιον του Μπάμπη Κωτίδη και με τιμά ιδιαίτερα ο λόγος τους, και δεν ήταν απλά να μου «χαιδέψουν» τα αυτιά, διότι σαν νεολαίοι μιλάμε ανοιχτά και «σταράτα» στο αν γίνεται ή οχι να είμαστε παρών είτε «εμείς» είτε «εσείς» στις διάφορες τέτοιες εκδηλώσεις, διότι πάνω απ’όλα είμαστε ΠΟΝΤΙΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ, δεν περίμενα να ενοχλήσει η απουσία μου απο την συνάντηση νεολαίας απο την Π.Ο.Ε. και δεν το λεώ υποτιμητικά, ούτε ειρωνικά, απλά και τυπικά δεν μπόρεσα, δεν έχω να χωρίσω απολύτως τίποτα ούτε με τον Τάσο Ανδρεάδη, ούτε με τον Μπάμπη Κωτίδη, ο καθένας έχει τις απόψεις του, και πιστεύω μέσα απο τον διάλογο καταφέρνεις να κερδίσεις πράγματα… Έίμαι στην διάθεσή σας, και θα χαρώ να έρθω στην επόμενη συνάντηση σας, όπως θα χαρώ να σας δώ και στο «Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά»

  Με εκτίμηση,
  Κατσέλας Ευάγγελος

  Σχόλιο από Βαγγέλης | 22/05/2009

 56. Καλησπέρα, γυρνώντας σπίτι μετά από απουσία αρκετών ωρών, είδα στο δρόμο αφίσσες με ποντιακές εκδηλώσεις, αν θυμάμαι καλά στις 13 Μαίου. Δεν θυμάμαι τώρα λεπτομέρειες αλλά εντύπωση μου έκανε το άνοιγμα στον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνο στους Πόντιους, καθώς και το θέμα των εκδηλώσεων. που ήταν κυρίως μουσικό. Η ποντιακή μουσική ανέκαθεν μου άρεσε πολύ περισσότερο από άλλα είδη παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής, ίσως γιατί αποτελεί ένα είδος… πρώϊμου Trance! 🙂

  Παρατηρώ κάτι, χρόνια τώρα. Οτι οι Πόντιοι στην Ελλάδα έχουν διατηρήσει τις παραδόσεις του με έναν τρόπο που δεν ενοχλεί, ούτε αποκλείει άλλους. Ισα-ίσα εμπνέει και όλους τους άλλους να συμμετάσχουν. Αυτή η αυθεντική παραδοσιακή κουλτούρα δεν έχει καμμία σχέση με τον εθνικισμό, ούτε και με τον στείρο τοπικισμό. Είναι ένα κόσμημα, που (όπως και η συναρπαστική Ποντιακή βικιπαίδεια) κρατάει το ενδιαφέρον του ξένου: Τον κάνει να νιώθει περίπου σαν ένας από εσάς και όχι σαν κάτι διαφορετικό από εσάς. Ετσι εξηγείται και ο ενθουσιασμός φιλελλήνων – φιλοπόντιων όπως ο Αυστραλός Ατκινσον.

  (ας πούμε κι έναν καλό λόγο, όταν ΤΟΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ και όταν… έχετε πικραθεί ακούγοντας τόσα και τόσα αρνητικά)! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 22/05/2009

 57. Γεια σου ρε Βαγγέλη………που είδες το όνομα σου σε αυτό το ποστ?……..δεν πειράζει……μάλλον μίλησες με την Στέλλα από την Ήπειρο , καλά έκανες αξιόλογη κύρια ( χωρίς δόση ειρωνείας )…………είχα πει τότε στην Ήπειρο : σου μίλησα και σου είχα πει βρες μου άτομα από την ΠΟΠΣ να έρθουν στο συναπάντημα , δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα …….εσύ όμως ενώ πήρες και τον αριθμό του κινητού μου με σκοπό να μου τηλ για να με ενημερώσεις , δυστυχώς δεν το εκανες…….. και με ενημέρωσες μέσω του Λεύτερη……….

  Δεν με πείραξε η απουσία σου , με πείραξε όμως το ότι δεν βρήκες ούτε έναν που να θέλει να έρθει…και η πλάκα είναι ότι μου είχες πει ότι τα παιδία θέλουν να έρθουν και οι ΠΟΕτζηδες δεν τους αφήνουν…………έτσι αναγκάστηκα και βρήκα εγώ άτομα….μάλιστα ο ένας χόρευε με την μπλούζα της ΠΟΠΣ στην Καβάλα…..

  Τέλος των πάντων …….θέλω να έρθω σε κάποιο συναπάντημα σας ………το τηλ μου το έχεις αν θες πάρε τηλ και ενημέρωσε

  Σχόλιο από tasos | 22/05/2009

 58. Υ.Γ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σεμνότητας, σε αυτό το θέμα, ήταν ένας φίλος, Ρωσοπόντιος που μου ζήτησε βοήθεια κάποτε για τον χαλασμένο υπολογιστή του. Οταν έσωζα τα αρχεία από το σκληρό του δίσκο, όπως συνηθίζω ρώτησα αν τον πειράζει να αντιγράψω και τίποτε… μουσικά αρχεία (που μαζεύω πάντα). Οπότε ο φίλος αυτός μου υπέδειξε ένα directory όπου είχε όλα τα άλλα είδη μουσικής, πλην ποντιακής, λέγοντάς μου «εκεί είναι τα ποντιακά που… ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ». Εδειξε μια συστολή και μάλιστα εξεπλάγη πολύ, όταν άκουσα δείγματα των κομματιών και μου άρεσαν πολά! ΔΕΝ το περίμενε, είχε ήδη υπομείνει μια κοινωνία που αδιαφορεί…. (τα αντέγραψα ΟΛΑ, σαν συνέπεια, πολλά… Ποντιακά gigabytes)!

  Σχόλιο από omadeon | 22/05/2009

 59. Ειλικρινά, αυτή η αντίληψη και η προσέγγιση των πραγμάτων, πλέον προκαλεί θυμηδία… κατά την ηπιότερη εκδοχή. Αν άφηνα το θυμικό μου να αντιδράσει ελεύθερα θα φώναζα έλεος…

  Γιατί πρέπει να παρουσιάζεται ένα Μνημόσυνο μέσα από την πολιτική / ιδεολογική οπτική του καθενός;

  Γιατί αυτή η προσέγγιση, που αφενός επαληθεύει τη διάσπαση, τη μιζέρια και την πολιτική χειραγώγηση και αφετέρου μας καθιστά περίγελο στις λοιπές ιθαγενείς και εισαγόμενες φυλές του ελληνικού ψηφιδωτού και πολύχρωμου κόσμου??

  Ακόμη και αυτό το ρημάδι το κερί που θέλει κάποιος να ανάψει εις μνήμη των θυμάτων, γιατί να έχει ιδεολογικό περίβλημα και φόντο;

  Με συγχωρείτε για την ερωτηματική τοποθέτηση, αλλά υπάρχουν στιγμές, και δυστυχώς είναι πολλές, που αισθάνεσαι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την ανακάλυψη του τροχού…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/05/2009

 60. OMEΡ για το σχόλιο 36 όσα λές για λαϊκό κίνημα μνήμης δηλαδή κάτι σαν την διάσωση της καρέτα-καρέτα .τα υπόλοιπα που επισημάνεις θα τα πούμε όταν αναρτηθεί το κείμενο.

  Για το σχόλιο 37 ούτε εν θερμό λειτουργήσαμε ούτε εν ψυχρώ το κείμενο ένια ένα βαθιά πολίτικο ντοκουμέντο που βάζει τον δάκτυλο επί των τύπων των υλών. Αν δεν το κατάλαβες δεν φταίω εγώ Ματσουκάτε.

  Vripol Σε παρακαλώ πάρα πολύ ξαναδιάβασε το κείμενο .εμμέσως πλην σαφώς η απάντηση είναι μέσα στο κείμενο.

  Ζωνιανιτη δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα κ΄οσο δεν την αντιλαμβανόμαστε τόσο το χειρότερο γι΄ αυτήν ,ΚΑΛΟΓΑΣΤΡΩΤΟΙ=ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ.

  Σύντροφε Μαρξιστή Πεσιμιστή σε προηγούμενα κείμενα μου ανέλυσα το πώς λειτουργούν αυτοί που ηγούνται του κινήματος (για την διάσωση της καρέτα καρέτα), οι ακρότητες είναι ο κανόνας και εκείνοι που λένε κάποιες αλήθειες είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

  Εγώ τα συμπεράσματα τα βγάζω από την πρακτική τους όλα αυτά τα χρονιά επιφοίτηση του Άγιου πνεύματος δεν έτυχε να έχω.Το ανατολικο ζητημα το ανοιγουμε υπάρχουν πολλές λευκές σελίδες ακόμα .

  Σχόλιο από kiamul | 23/05/2009

 61. Κιαμούλ,

  αυτό είναι το πρόβλημα! Ότι, χωρίς οικολογικές ευαισθησίες, η Αριστερά, τους Πόντιους και την ιστορία τους την έβλεπε σαν την καρετα-καρέτα. Γι αυτό καταλήξαμε εδώ!

  Ο σύντροφος Μαρξιστής-Πεσιμιστής, που σε αντίθεση και με μένα και με σένα είναι ενεργός στο χώρο, είπε κάτι ενδιαφέρον που το επαναλαμβάνω: «…η πραγματικότητα είναι ότι το ποντιακό κίνημα δεν ολίσθησε σε θέσεις ρατσιστικές, εθνικιστικές, αλυτρωτικές. Θα άξιζε να κατατεθεί τεκμηριωμένα η αντίθετη εκτίμηση

  Από τη στιγμή που εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα σύντροφε Κιαμούλ, ας βασιζόμαστε σε τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι σε υποθέσεις ή σε υποπεριπτώσεις εκ Πτολεμαϊδος προερχόμενες. Αν λάβω υπόψη και το νεολαίο τον Τάσο που έγραψε από την Πτολεμαϊδα και είναι προοδευτικό παιδί, δεν ήταν και τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα περιγράφετε και εσείς και ο Μ-π.

  Αλλά πάνω απ’ όλα ας αποφεύγουμε τις γενικεύσεις και ας γνωρίζουμε ότι το ποντιακό κίνημα είναι αυτό που λέμε φωνάζοντας όλοι: ΚΙΝΗΜΑ ΜΝΗΜΗΣ. Άρα διαταξικό και προοδευτικό. Όπως τα αντίστοιχα κινήματα διατήρησης της μνήμης για την Εθνική Αντίσταση, το Ολοκαύτωμα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων κ.λπ.

  Το ζήτημα είναι να παραμείνει δημοκρατικό. Και αυτό είναι και ευθύνη της Αριστεράς, αλλά και των άλλων δημοκρατικών (αστικών) δυνάμεων.

  Εάν περιμένεις να εξελιχθεί σε προλεταριακό κίνημα κάνεις λάθος. Το μόνο από τα ποντιακά, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σ’ ένα αληθινό ταξικό κίνημα, είναι το Κίνημα Αποκατάστασης των νεοπροσφύγων, των Ποντίων από την ΕΣΣΔ. Αλλά μ’ αυτούς η Αριστερά μας δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί. Ε! με Ρωσοπόντιους θα ασχολείται τώρα;

  Τα άλλα που έγραψα, παρότι ήταν γραμμένα εν θερμώ, τα υποστηρίζω απολύτως.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/05/2009

 62. Kiamul αυτή η εικόνα δόθηκε. Ότι το κείμενο γράφτηκε «εν θερμώ». Αν δεν γράφτηκε έτσι, πολύ φοβάμαι ότι γραφτηκε στο πόδι.
  Καθαρή ήταν η μείωση της σημασίας της ιστορίας των Ποντίων δηλαδή κάτι σαν την καρέτα-καρέτα. Πουθενά δε χρησιμοποιείται τη λέξη «γενοκτονία» για ότι συνέβη τότε; Λες και δεν τρέχει τίποτα με το τι έγινε με κάποιες καρέτα-καρέτα. Πιστεύετε ότι έγινε ή δεν έγινε γενοκτονία; Ενώ αντίθετα χρησιμοποιείται αυτή τη φορτισμένη λέξη για την επίθεση των ισραηλινών κατά της Χαμάς στη Γάζα. Εκεί έγινε πόλεμος. Σκληρός μεν μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ. Αλλά ο Γολιάθ αφού βομβάρδισε τους στρατιωτικούς στόχους και προκάλεσε και πολλές παραπλευρες απώλειες, αποχώρησε. Μακάρι όλες οι γενοκτονίες να ήταν έτσι.Επίσης βγήκε το ιστορικό λάθος που είχε το κείμενο σε σχέση με την εκτέλεση των 6 από τον Βενιζέλο. Φάνηκε επίσης ότι δεν γνωρίζατε ότι η ΠΟΕ έβγαλε ανακοίνωση για τη Γάζα.

  Αυτό τι δείχνει; Προκατάληψη σίγουρα, έλλειψη καθαρής εικόνας και απουσία συγκεκριμένων και αδιαπραγμάτευτων κριτηρίων.

  Ακόμα και τη περίπτωση της Πτολεμαϊδας που την επικαλείστε, φαίνεται ότι δεν είναι τελείως έτσι. Ο Τάσος, που δε μου μοιάζει για οπαδός κανενός, αλλιώς μας τα έγραψε.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 23/05/2009

 63. »»….Στην ίδια ρότα με τα κόμματα αυτά και ο δήθεν οργανωμένος Ποντιακός χώρος ΠΟΕ- Ποντιακοί Σύλλογοι….»»
  Όντος έχει βγει δελτίου τύπου……μάλιστα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αν θες μπορείς να μάθεις και πως ξεκίνησε η ιδέα του δελτίου τύπου…μπορείς να ρωτήσεις ένα καλό σου φίλο……καταλαβαίνεις ποιον εννοώ.

  »»»…..Περιφερόμενοι κατ΄επαγγελμα γενοκτονολόγοι…..»»’
  εννοείτε ότι υπάρχουν ΚΑΙ τέτοια »φυντάνια»……….

  »»…. έχουμε στην μνήμη μας πανώ που ανάρτησαν στην Πτολεμαΐδα το 1986 , 87 στις εκδηλώσεις….»»’
  Ναι μια σκηνή άπειρου κάλους που διαδραματίστηκε στην Πτολεμαΐδα…..ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά , στην Πτολεμαΐδα τιμήθηκαν μαζί με έναν σύλλογο από την Αθήνα τα θύματα από την γενοκτονία ( αν δεν κάνω λάθος ….. ήταν με συνδιοργανωτή με τον »Σύλλογο Αργού»……Θα δω το αρχείο μου και μέχρι αύριο πάνω σε αυτό θα αναφέρω και άλλες λεπτομέρειες) ……….ήταν κάτι πρωτοποριακό για τα τότε ελληνικά δεδομένα……..ας δούμε δηλαδή και την θετική πλευρά, τον απλό κόσμο που πήγε απλά να τιμήσει τους νεκρούς , που πάει απλά γιατί έτσι νιώθει και όχι γιατί έτσι του το υποδεικνύουν οι ακατονόμαστοι ……..
  Α! Στην Πτολεμαΐδα έγινε η παρέλαση με τα πλακάτ για τους τότε βομβαρδισμούς…….αξιόλογη κίνηση.

  Καταλαβαίνω ότι είσαι γνώστης της πραγματικότητας της Πτολεμαΐδας αλλά θα σου πω κάτι που μου είπε ένας φίλος που γνώρισα χτες στην Πτολεμαΐδα στο »καφέ κονε» : μην βλέπεις τα πράγματα τόσο συναισθηματικά ……….τότε εγώ αναρωτήθηκα έχει ή δεν έχει δίκιο………..ναι είχε δίκιο , γιατί σαν άνθρωπος και εγώ παρασέρνομαι από τα συναισθήματα μου , όπως όλοι μας πιστεύω………..
  Στα »πρώτα» που έγραψες θα πω ότι : πάντα υπήρχαν , υπάρχουν , και θα υπάρχουν άτομα – πόντιοπατέρες – πολίτικοι που θα κάνουν εσκεμμένα λάθη……….το θέμα είναι εμείς ποιους »επιλέγουμε» για να συνεχίσουμε τον »αγώνα» μας στα ποντιακά ………πιστεύω ότι πρέπει να κρατάμε τα θετικά της κάθε περίστασης-μνήμης γιατί εάν σκεφτόμαστε αρνητικά αρνητικά πράττουμε………Α! φυσικά εννοείτε ότι τα αρνητικά τα κρατάμε , απλά , ως παράδειγμα προς από φυγείν …..

  kiamul με αυτά που σου γράφω ούτε παντογνώστης θέλω να το παίξω ούτε τίποτα άλλο ….σου ζητάω όμως να δεις τα πράγματα και από την δική μου οπτική γωνία – αγωνία…….και απ’οτι κατάλαβες δεν διαφωνώ με τα περισσότερα που λες για τα άσχημα του χώρου της Πτολεμαΐδα και της κάθε ομοσπονδίας ( είτε αυτή λέγεται ΠΟΕ ή ΠΟΠΣ ) …….απλά δεν κρατάω μόνο αυτά , υπάρχουν πάντα και τα »καλά»
  Και γενικά για αυτούς που γράψανε για ανεπιθύμητα »πρόσωπα» στην εκδήλωση της ΠΟΕ στην Θεσ/νικη……….αν ο καθένας μας διώχνει όποιον θεωρεί ανεπιθύμητο »πρόσωπο» τότε κύριοι γυρνάμε στα χρονιά της »καλής» μας χούντας που τους ανεπιθύμητους τους έστελναν για διακοπές στα ελληνικά νησιά κτλ ………..ας αφήσουμε τον κόσμο με την στάση του να τους δείξει πόσο ανεπιθύμητοι είναι οι οποιοιδήποτε…….

  Σχόλιο από tasos | 23/05/2009

 64. Ας δούμε και τα πράγματα αν μπορούν να γίνουν και έτσι……

  Ναι πρέπει να τιμάμε τους νεκρούς μας και να συμμετέχουμε στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ της Θεσ/νικης ……μερικά πράγματα είναι αυτονόητα ……άσχετα βέβαια αν για κάποιους ειναι εσκεμμένα δυσνόητα……

  Όμως τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους που λόγο εργασίας ή μεγάλης ηλικίας ή λόγο εξετάσεων στο σχολείο ή λόγο μεγάλης απόστασης (ή κτλ) δεν μπορούν να δώσουν το παρόν στην Θεσ/νικη ?…………..δεν έχουν το δικαίωμα να τιμήσουν τα θύματα?…….

  Και λέω , μήπως θα πρέπει στο μέλλον να συντονιστούμε καλύτερα ?……..μήπως τελικά αυτή η κεντρική εκδήλωση στην Θεσ/νικη πρέπει να προγραμματίζεται από όλους μας μήνες πριν ( και κατά προτίμηση από της 20 Μαΐου ) ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το παρόν όσο ποιο πολύ γίνεται?…….

  Για έμενα τον αδαή πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα, βέβαια αυτά δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη…….

  Πρώτον, τα διοικητικά των συλλόγων να έχουν ενημέρωση τα παιδιά για την άξια της εκδήλωσης , όπως και για το τι είναι γενοκτονία , πως έγινε η γενοκτονία …….. γιατί λεγόμαστε πόντιοι και δεν ζούμε στον πόντο ?……. Πρέπει επιτέλους τα ΔΣ των συλλόγων ( και εννοώ τα περισσότερα ΔΣ ….γιατί υπάρχουν , λίγα βέβαια , που εργάζονται πραγματικά ) να καταλάβουν ότι ο σύλλογος δεν είναι μόνο ένα χορευτικό και δυο γλέντια τον χρόνο, και καμιά ομιλία έτσι για να σπάσει η μονοτονία

  Δεύτερον, οι σύλλογοι θα πρέπει να κάνουν μια εκδήλωση για τα θύματα την ίδια μέρα με την κεντρική εκδήλωση στη Θεσ/νικη – ας φανταστούμε μια ”τηλεοπτική βόλτα” σε όλους τους συλλόγους της Ελλάδας ,και όχι μόνο, και να τελειώνει αυτή η ”τηλεοπτική βόλτα” στην Θεσ/νικη …..δηλαδή να τιμούν τα θύματα και αυτοί που δεν μπορούν να πάνε Θεσ/νικη…..(πόσο μεγαλειώδες θα είναι αλλά και θα φαίνεται από το ίντερνετ….με ένα σκηνοθέτη να παίζει με τις ”εικόνες”…. γιατί εάν περιμένουμε να το κάνει κάποιο κανάλι …..θα καούμε στο ”περίμενε” )

  Τρίτον , να μην μείνουμε μόνο στα λόγια και να μην περιμένουμε τον εθνοσωτήρα- την ομοσπονδία να τα κάνει όλα μόνη της (είναι ενάντια στους κανόνες της φύσης και της οικονομίας που ζούμε )………

  Όλα είναι εφικτά αρκεί να το θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε τους στόχους μας………
  Οι αρχαίοι έλεγαν ( αν δεν κάνω λάθος) : συν Αθηνά και χείρα κινει

  Βέβαια το μεγάλο ζήτημα είναι και το πως κινούμε την ”χείρα”…….

  ΥΣ 1
  Δείξτε κατανόηση για τα ορθογραφικά μου λάθη….ευχαριστώ

  ΥΣ 2
  παρακαλώ αφήστε την δεξιά-την αριστερά-την ακροδεξιά-την ακροαριστερή και όποια λογής πολιτική τάση στην άκρη……η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι η μόνη τάση που είναι ποιο σταθερή και ποιο αξιόπιστη , σε σχέση με της άλλες τάσεις , είναι η τάση του ρεύματος της ΔΕΗ….

  Σχόλιο από tasos | 23/05/2009

 65. Oμερίκα πουλάκιμ όταν λες ¨διαταξικόν¨ ενοείς ¨και με τον χωροφύλαξ και με τον αγροφύλαξ¨ Axxxxxxxxxxxxx κωφόν καμπάναν κι΄αν λαλείς λολόν κι΄αν δερμενεύεις

  Σχόλιο από kiamul | 23/05/2009

 66. Kiamul γιατί την πέφτεις στον Ομέρ για αυτό το «διαταξικό»; Όλα τα αντίστοιχα κινήματα είναι διαταξικά, όπως αυτό για την καταδίκη του αντισημιτισμού; Μήπως θα πρέπει να το ειρωνευτούμε; Επίσης, το παλαιστινιακό κίνημα είναι διαταξικό; Θα το αφορίσουμε κι αυτό;

  Φυσικά και το αντιπολεμικό κίνημα, οι παλιοί λαμπράκηδες, το οικολογικό, αυτό που είναι ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργεις είναι διαταξικά!

  Γι όλα αυτά θα έλεγες το ίδιο; Ή μονάχα για το ποντιακό;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 24/05/2009

 67. ο λαος μιλησε την 19η μαιου στην πλατεια αγια σοφιας. σας σκεπασε ολους,τελειωσατε.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 25/05/2009

 68. Τελικά με τους Ακροδεξιους που φωναζουν αλητικα συνθηματα στις πορειες για τις μνημες τι θα γινει ;

  Θα βγει καμμια ανακοινωση καταδικης της δρασης αυτών των οργανωμένων ομαδων της ακροδεξιας ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2009

 69. Νοσφεράτε, θέλουμε τα φώτα σου στη συζήτηση (σχόλιο 35 και εντεύθεν) για τα ζητήματα που άνοιξαν οι «Κιαμούλ-Αλήσοφης«.

  Είναι πολύτιμη η συμβολή σου και μην κάνεις το κορόϊδο.

  Ιδού ο Πόντος, ιδού και το πήδημα !

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/05/2009

 70. Ακου συνθηματα πού είχαμε ετοιμάσει με τόν mumul για τό ενδεχόμενο να προκαλούμασταν απο ακροδεξιούς φασίστες στην χθεσινή πορεία:

  «Τήν γενοκτονία την κάναν ρατσιστές.
  Δέν θέλουμε κοντα μας φασίστες ναζιστές
  »

  «Τού ναζισμού οι φάλαγγες,
  μισάνθρωπες ορδές,
  τό μίσος διακηρύσσουνε,
  σαν τούς κεμαλιστες
  »

  «τού ναζισμού τό φίδι
  μας έπρηξε τ αρ(χι)δι.
  Εμείς θα τό τσακίσουμε,
  τα εγγόνια τού Ευκλείδη
  «

  Σχόλιο από vripol | 25/05/2009

 71. »τού ναζισμού τό φίδι
  μας έπρηξε τ αρ(χι)δι.»

  εμενα μου τοπρηξε για τα καλά ..
  Κι αυτή ειναι η απάντηση μου Ομέρ

  Οταν μου περασει θαρθω

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2009

 72. Καλά έλα τότε… αρκεί να μην είναι αργά!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/05/2009

 73. Καλιο αργά παρα ποτε ..κλπ κλπ
  Αληθεια ..Τοξερες πως ο Χιτλερ ηταν Μονάρχις;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2009

 74. Ωχχχχ! Λες από ανάγκες αναπλήρωσης να ακολούθησε την πολιτική αυτή;

  Λες ότι εμείς είμαστε τόσο αναποτελεσματικοί επειδή τάχουμε δύο;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/05/2009

 75. Παντως, πατέρα Νοσφεράτε, στό παραπάνω σύνθημα, θυσιάσαμε τόν ένα μας όρχι προκειμένου να βγεί η ομοιοκαταληξία..Τοίς σού ρήμασι πειθόμενοι, πώς «πρό παντός η ρίμα»
  Διότι, αν λέγεμε «τ αρ–δια», μετά θα έπρεπε να πούμε «τά Ευκλείδια», όπερ άτοπον.

  Σχόλιο από vripol | 25/05/2009

 76. Βριπόλ, μήπως εννοούσατε ότι «Του ναζισμού το φίδι σας έπρηξε τ’ αριστερό τ’ αρχίδι»;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 25/05/2009

 77. Το άλλο αφού είναι δεξιό , δεν μετράει.

  Ως αντιδραστικό-δεξιό, είναι μη υπολογίσιμο

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 25/05/2009

 78. κι΄αν κ΄εγροικσες πεϊ με ντο εσυραν ο Φωστηροπουλον ο Θεοφυλακτον η ο Καπαγιαννιδης ατην οι διαταξικοι

  Σχόλιο από kiamul | 25/05/2009

 79. Παντως ειναι η πάσα αλήθεια ..Λενε οτι το εχασε κατά τον α΄Πολεμο και απο τοτε το αναζητουσε ..
  Εξου και το Βιβλιο του »ο αγών μου»

  Λενε επίσης οτι κοιτουσε τον Γκαιμπελς με Φθόνο και..( Ο Γκαιμπελς ως γνωστον ειχε το γνωστον σχημα )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2009

 80. Τσ, τσ. Δές τί μπορεί να κάνει ένας ναζιστής μονόρχις : Παγκόσμιο πόλεμο..
  Τουλάχιστον, ο δικός μας, ο Στέλιος Καζαντζίδης, (πού έχασε τόν έναν του όρχι απο κλοτσιά μουλαριού στό στρατόπεδο τού Διονύσου), έκανε τέχνη… Παραπονιάρικη, ναί, αλά πάντως τέχνη.

  Σχόλιο από vripol | 25/05/2009

 81. Κιαμούλ πουλόπο μ’, ο Πόντος το 1914 δεν βρισκόταν σε στάδιο ύστερου καπιταλισμού για να ονειρεύεται τον κομμουνισμό, αλλά περνούσε από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Τι να κάνουμε; Υπάρχουν και φάσεις στην ανθρώπινη εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Από τη φεουδαρχία δεν μπορούμε να πάμε βουρ στον κομμουνισμό. Και όσο το έκαναν, υποθήκευσαν το μέλλον των λαών με την υπεροψία τους. Ο Πόντος και όλη η Ανατολή ένα εχθρό είχαν: τη φεουδαρχία και την αυτοκρατορική εξουσία που μετά το 1908 έγινε και σκληρή εθνικιστική.

  Κάπου διάβασα όμως ότι υπήρχαν Σοβιετικοί ιστορικοί που το αντάρτικο του Πόντου το περιέγραψαν ως «επαναστατικό αγροτικό κίνημα». Δε θυμάμαι την πηγή. Όποιος θυμάται καλύτερα ας βοηθήσει.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 25/05/2009

 82. σόρι γαμώ το μου το παρακάτω διαβάστε το έτσι: «…υπάρχουν και φάσεις στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών…»

  σόρι Ομέρ

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 25/05/2009

 83. Κιαμούλ,

  διάβαζα τη συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στον «Έφηβο« και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Μεταξύ άλλων περιγράφει ένα περιστατικό:

  «Έφηβος : Ποιον άνθρωπο θαυμάσατε περισσότερο;

  Μανώλης Γλέζος : Έναν μαθητή. Τον Μάθιο Πόταγα. Στις 2 Μαϊου του 1941 το μεσημέρι, έξω από τη Βυτίνα όταν περνούσε μια φάλαγγα αρμάτων μάχης της θωρακισμένης μεραρχίας των SS “Αδόλφος Χίτλερ” που προχωρούσε από Πύργο προς Τρίπολη, αυτός πετάχτηκε στη μέση του δρόμου σήκωσε το χέρι του και βροντοφώναξε : ‘‘Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί’’. Ο Γερμανός Διοικητής σταμάτησε τη φάλαγγα και αφού έμαθε από τον διερμηνέα του τι λέει αυτό το παιδί (ήταν 17 χρονών ο Μάθιος Πόταγας) τον εκτέλεσε με το αυτόματό του και διέταξε τους στρατιώτες του να του συντρίψουν το κεφάλι του μ’ έναν ογκόλιθο….»

  http://efhbos.wordpress.com/2009/05/23/manolis_glezos_2009/

  Η στάση αυτή του Πόταγα ήταν «διαταξική« και «υπερταξική«. Σήμερα εμείς που είμαστε αριστεροί με τα ούλα μας και τα βιβλία μας κ.λπ πώς θα τη χαρακτηρίζαμε:
  -«αφελή συντηρητική»,
  -«ανόητη ρομαντική χωρίς ταξικό περιεχόμενο»,
  -«εθνικοπατριωτική και άρα εθνικιστική»,
  -«πράξη ενός καλογάστρωτου υπερπατριώτη»,
  -«υπονομευτική για το ταξικό κίνημα»,
  -«ενάντια στη συμμαχία με το Γερμανό στρατευμένο προλετάριο»;

  Συγγνώμη που ρωτάω. Αλλά προσπαθώ με καλή διάθεση, ψάχνοντας να εντοπίσω κοινά στοιχεία -πλην του αναπόφευκτου της καταγωγής- να διευκρινήσω τις αρχές και τις αντιλήψεις που υπάρχουν, για να δω εάν υπάρχουν κοινά στις αξίες αλλά και στην πολιτική γλώσσα μας.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2009

 84. O όρος «διαταξικό’ προκάλεσε όπως φαίνεται ένα σοκ. Μόνο που ακόμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα διαταξικό σχήμα ανεξάρτητα εάν τα μέλη της θέλουν να πιστεύουν ότι αποτελούν την πρωτοπορία της εργατικής τάξης και ότι στη σκέψη τους αποκορυφώνεται η ουσιαστική ανθρώπινη σοφία, όπως την παρέδωσε στην ανθρωπότητα ο Κάρολος Μαρξ και επεξεργάστηκε πρακτικά ο Βλαδίληρος Ίλιτς Λένιν.

  Το μοναδικό αυθεντικό ταξικό σχήμα είναι οι πρωτοβάθμιες προλεταριακές οργανώσεις στους χώρους δουλειάς. Αυτές που ονομάστηκαν Σοβιετ εργατών πριν αντικατασταθούν από αυτούς που πίστευαν ότι αποτελούν την πρωτοπορία τους και αρχίζουν πλέον να δουλεύουν αντ’ αυτών.

  Νομίζω ότι Έλληνας αριστερός δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τον ιδεαλισμό του.

  Σχόλιο από Zωνιανίτης | 26/05/2009

 85. Μπράβο ρε Ζωνιανίτη. Γεια στο στόμα σου!

  Δε στέλνεις λιγάκι από το δικό σας το φοβερό «παλαλόν μελ'» και πάνω στην Πτολεμαϊδα, μπας κι ανοίξει λιγάκι η διάθεση και χαλαρώσουν οι σύντροφοι. Στείλτο στον τεμέτερον τον Κοσμέτε να κάνει αυτός τη διανομή κατά πως νομίζει καλύτερα. Αυτός ξέρει! 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2009

 86. Παιδιά, όλοι μας αγαπούμε τον Κώστα Διαμαντίδη, αλλά νομίζω ότι δεν κανουμε καλο όταν αβαντάρουμε τό ΑΝΤΑΡΣΥΑκό του παραλήρημα.
  πχ, εμένα δεν μου εκανε καθόλου καλό, πού όταν ισχυριζόμουν ότι ειμαι γιατρός παθολογος, δεν έβγαινε κανείς να με επαναφέραι στην πραγματικότητα.
  Κι έτσι τριγυρνούσα στό μαντρί μέ Ιατρική μπλούζα και με κοίταζαν τά πρόβατα και τα σκυλιά περίεργα.. 🙂
  Μετα τό ψυχιατρείο συνήλθα..
  Τώρα νομίζω ότι είμαι πόντιος…

  Σχόλιο από vripol | 26/05/2009

 87. ΑΚΑΠΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ Κ΄ΑΝ ΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΗΤΕ ΠΗΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΤΑΙ ΕΠΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΑΞΟΝΟΣ

  Σχόλιο από kiamul | 26/05/2009

 88. Βρε Κιαμούλ, γιατί με πήρες απ’ τα μούτρα;

  Ένα ζήτημα έβαλα. Έκανα και λίγο χιούμορ χωρίς κακιά πρόθεση.

  Το ζήτημα όμως με το «διαταξικό» υπάρχει.

  Όσο για το «άκαπνος» εντάξει συμφωνώ, εάν εξαιρέσεις το μικροαστικό μας περασμένο Δεκέμβρη όπου κατέβηκα αλληλέγγυος στα παιδιά, παραδέχομαι ότι δεν έχω μεγάλη επαναστατική εμπειρία.

  Τελευταία άρχισα να πηγαίνω και σε κάποιες ποντιακές διαδηλώσεις, αλλά φοβάμαι ότι δε θα το συνεχίσω το άθλημα και ας φωνάζουν οι μεγαλύτεροι.

  Οι ερωτήσεις του σχολίου 83 δεν ήταν καθόλου της πλάκας.

  Ομέρ απολογούμενος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2009

 89. Αντε να σοβαρευτώ καπνισμένο παλικάρι..
  1. Η καταγγελία πού δεν έχει να προτείνει τίποτε σοβαρό και αξιόπιστο για τα προβλήματα τού σήμερα, ποτε δεν πρόκειται να εισακουστει απο τόν κόσμο, που αγωνιά για τό παρόν και τό αυριο και δεν αρκείται στο να παραπέμπει την επίλυση των προβλημάτων του στό απροσδιόριστο μέλλον της ανατροπής του καπιταλισμού
  πχ δεν αρκεί να καταριέσαι τό σάκχαρο και να επαγγέλεσαι ενα μέλλον χωρίς διαβήτη, όταν δεν μπορείς να επιλύσεις τα καθημερινά προβλήματα τού διαβητικού
  2.Η αντίσταση και η ανταρσία αν δεν εντάσσεται σε μια στρατηγική μπορει να είναι καταστροφική.
  πχ αν για να ελεγξω το σάκχαρό μου αρνούμαι να φάω καθε αμυλούχα τροφή, μπορει και να τα τινάξω πολύ νωρίτερα απο οτι θα με ξαπόστελνε ο διβήτης μου.

  Πολύ απλη ερώτηση: Τι λεει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τό ξεπέρασμα της παρούσας οικονομικής κρίσης; (υπέρ των εργαζομένων, όχι υπέρ του καπιταλισμού) ;

  Σχόλιο από vripol | 26/05/2009

 90. «..κι΄αν κ΄εγροικσες πεϊ με ντο εσυραν ο Φωστηροπουλον ο Θεοφυλακτον η ο Καπαγιαννιδης ατην οι διαταξικοι..»

  Κιαμούλ
  Η εθνοκάθαρση και οι πράξεις γενοκτονίας στην Ανατολή από τον τούρκικό εθνικισμό δεν έγιναν με βάση την ταξική προέλευση των θυμάτων αλλά με βάση την θρησκευτική-εθνική τους διαφορετικότητα.
  Ούτε βέβαια με βάση το τόπο κατοικίας των χριστιανών όπως ηλιθίως μέχρι και σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν.
  Δεν ξεχώριζαν δηλαδή τον Αρμένη αγρότη και τον Έλληνα μεγαλέμπορο.
  Οι παραπάνω που αναφέρεις την γλύτωσαν ή είχαν τους τρόπους να γλυτώσουν. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει απολύτως τίποτα.

  Για του λόγου το αληθές άς ρίξουμε μια ματιά στην «ταξική» σύνθεση των καταδικασθέντων σε θάνατο από τα δικαστήρια ανεξαρτησίας στην Αμάσεια το 1921.

  Ανάμεσα στους άλλους, καταδικάστηκαν σε θάνατο οι :

  O πρώην βουλευτής Τραπεζούντος Ματθαίος Ι. Κωφίδης, ο εργοστασιάρχης Αλέξανδρος Γ. Ακριτίδης, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας Νίκος Καπετανίδης, ο έμπορος από την Κερασούντα Γεώργιος Θ. Κακουλίδης, ο γραμματεύς του Μητροπολίτη Κερασούντας Σπύρος Ι. Σουρμελής, οι έμποροι Ιορδάνης Ι. Σουρμελής, Ιωάννης Κ. Ατματζίδης, Ιωάννης Π. Σπαθόπουλος, από την Ορντού, οι Αβραάμ Τοκατλίδης και Επαμεινώνδας Γρηγοριάδης, οι Α. Ασλίδης, Χ. Ιωάννου και Ι. Δαζαράκης, ο δικηγόρος Π.Βαϊμανίδης, ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Ν. Αιβαζίδης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης· ο Ι. Καδέμογλου, αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη του Καβάκ· ο Α. Τσίνογλου, γραμματέας της Μητρόπολης· Β. Παπαδόπουλος, διευθυντής της εφημερίδας «Διογένης»· ο Λ. Κυρ. Πατσιόγλου, δικηγόρος και δημοσιογράφος· ο Ι. Ιορδανίδης, δικηγόρος· ο Κ. Κωνσταντινίδης· ο Π. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας, οι καθηγητές του Αμερικανικού Κολεγίου της Μερζιφούντας «Ανατόλια» Γ. Θεοχαρίδης, Χ. Γεωργίου και Α. Συμεών και οι μαθητές του ίδιου κολλεγίου Αναστάσιος Παυλίδης και Συμεών Ανανιάδη κλπ κλπ

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2009

 91. αρκετοι,περισσοτεροι απο οπουδηποτε αλλου οι συναδερφοι δημοσιογραφοι που εκτελεστηκαν απο τους τουρκους την επιμαχη εποχη. εχουμε λοιπον παρελθον και πιστεψτε μας και μελλον.καποιοι μας λοιδωρουν λογω του επαγγελματος μας,των σχετικων επιλογων μας κατα καιρους,παντως περιμενω την δικαιωση των συναδερφων του παροντος για οσα προσφερουν,πολλες φορες κρυφιως..(τους αλλους συναδερφους οχι μενα,για να προλαβω τους κακεντρεχεις)..ενω εχουν πληθος αντικινητρων…

  Σχόλιο από γεωργιος γεωργιαδης | 01/06/2009

 92. […] ακροδεξιά. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε κόντρα στην κεντρική της  ΠΟΕ στην πλατεία της Αγίας  Σοφίας στη Θεσσαλονίκη […]

  Πίνγκμπακ από -Οι “Ιταλοί” πάνε ακροδεξιά; « Πόντος και Αριστερά | 16/06/2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: