Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η άλλη όψη της ένοπλης επίθεση στον ΟΑΕΔ

Ο Δημήτρης Πατμανίδης στην «Ακρη της πόλης»

dimitrispatmanidisΈνα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του φίλου μας Βλ. Αγτζίδη δημοσιεύτηκε λίγο καιρό πριν στην «Καθημερινή». Δυστυχώς -και κακώς-  δεν πληροφορηθήκαμε εγκαίρως τη δημοσίευσή του για να το προτείνουμε στους αναγνώστες μας.  Η σημαντικότητά του έγκειται στο ότι παρουσιάζει τη σκοτεινή πλευρά. Αυτή που διαμορφώθηκε από την κοινωνία μας, ως αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το κείμενο αυτό προκάλεσε τα αντιπροσφυγικά αντανακλαστικά  των παραδοσιακών «πατριωτών» εθνικοφρόνων. Κι έτσι μαζί με τον Σταλινόδοτο, συμπληρώνουν την ομάδα των υστερικών αντιδρώντων σε απλές επισημάνσεις. Αλλά με το θέμα αυτό του εθνικόφρονος αντιπροσφυγικού ρατσισμού, θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτηση. 

Ομέρ

masson_2_overmasson_2_overmasson_2_over

Ενας ομογενής νέος στην «Ακρη της πόλης»

Η ελληνική κοινωνία συνέβαλε με τη συμπεριφορά της στο να βρεθεί ο Δημήτρης Πατμανίδης εκτός ορίων

Του Βλαση Aγτζιδη*

Η ένοπλη επίθεση του 19χρονου Δημήτρη Πατμανίδη στη Σχολή του ΟΑΕΔ φέρνει στην επιφάνεια μια σκοτεινή νεοελληνική σελίδα, την οποία αγνοούν ή υποδύονται ότι αγνοούν οι πολυποίκιλοι σχολιαστές του γεγονότος. Το πώς και το γιατί ο Δημήτρης βρέθηκε εκτός ορίων διαμόρφωσε μια ιδιόμορφη προσωπικότητα και ανέπτυξε μια αποκλίνουσα συμπεριφορά είναι εν μέρει μόνο ζήτημα ψυχιάτρων. Απαιτείται και η γνώση του πλαισίου για να κατανοήσουμε γιατί ένα ευαίσθητο άτομο ακολούθησε αυτόν και όχι τον άλλο δρόμο εξέλιξης. Κι αυτό είναι το «κλειδί» για να ερμηνεύσουμε πληρέστερα το τραγικό γεγονός και το πώς η ίδια η κοινωνία μετέτρεψε τον Δημήτρη σε θύμα.

Το εκτός ορίων παιδί προέρχεται από μια ελληνική προσφυγική ομάδα η οποία μέσα στον 20ό αιώνα πέρασε μία γενοκτονία (απ’ τους Τούρκους), μία σκληρή εθνική καταπίεση και εκτόπιση από τον Καύκασο στην Κεντρική Ασία (από τον σταλινισμό), μία νέα μετακίνηση προς τον Καύκασο μετά την αποσταλινοποίηση της ΕΣΣΔ, έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ Γεωργιανών και Αμπχαζίων (’92 – ’93) και μία νέα μετακίνηση προς τη «μητέρα – πατρίδα» η οποία του επιφύλασσε την άγνοια, το ρατσισμό, τον εξευτελισμό, την ανεργία και την περιθωριοποίηση.

Ρατσισμός στο σχολείο

Από τα μισόλογα των συμμαθητών του στο σχολείο (γυμνάσιο – λύκειο) ήταν περιθωριοποιημένος και στιγματισμένος ως «Pωσοπόντιος» ή, ακόμη χειρότερα, «Pώσος». Στην ιστοσελίδα «ίνφο-πρες» αλιεύουμε μια πληροφορία για τη συμπεριφορά νταήδων – ρατσιστών συμμαθητών του στη Σχολή του ΟΑΕΔ προς τον Δημήτρη:

«Τον κρατούσαν «παλληκαράδες» της σχολής και τον πέταγαν στα σκουπίδια. Γιατί τον βασάνιζαν κατ’ αυτόν τον τρόπο; Ποιος ξέρει τι άλλα «καψόνια» έκαναν οι συμμαθητές στον Δημήτρη. Ισως να μη μάθουμε ποτέ. Η διεφθαρμένη Ελλάδα δεν ερευνά σε βάθος και ποτέ δεν τιμωρεί πραγματικά. Τα κορίτσια που ήδη μίλησαν, να τα πουν όλα και να υποδείξουν στις αρχές ποιοι έκαναν τα αισχρά βασανιστήρια στον Δημήτρη. Η πράξη του Δημήτρη δεν δικαιολογείται… κάποιοι συμμαθητές, όμως, υποβοήθησαν να χειροτερέψει η σχιζοφρένεια του παιδιού».

Θέλει πολύ μια εύθραυστη προσωπικότητα να περάσει στην άλλη πλευρά; Το αδιέξοδο του Δημήτρη προβάλλει ανάγλυφα στη σελίδα του στο MySpace, όπου χρησιμοποιεί την έκφραση «death – salvation» (θάνατος – oaedquiqa8λύτρωση), αλλά και τη φωτογραφία με το όπλο. Το μεσημέρι της 1ης Απριλίου έγραφε ότι ήταν «απαισιόδοξος». Η έκφρασή του «Φτύνω κατάμουτρα στην αξιοπρέπεια και την τιμή σας και σε ό, τι έχετε ιερό» ήταν η δική του ιδιαίτερη κριτική σε μια αδύναμη και ανίκανη κοινωνία να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ένα μεγάλο κοινωνικό, αλλά και εθνικό πρόβλημα. Η φράση «Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει τίποτα άλλο παρά την απόρριψη και την ύβρη των γύρω μου» από τη μια δείχνει το κοινωνικό πρόβλημα και από την άλλη αποκαλύπτει την αίσθηση που του προκάλεσε η αδιαφορία, η αμάθεια και η περιθωριοποίηση.

Οι πρόσφυγες

Σε μια σχετική συζήτηση σε ένα μπλογκ διαβάζουμε μια καλή περιγραφή του προβλήματος που αρνούμαστε να δούμε κατά πρόσωπο: «Ξεχάσαμε όμως ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει ακόμα κλείσει. Συνεχίζεται στο πρόσωπο των περιφρονημένων «Ρωσοποντίων». Δηλαδή, των ομογενών προσφύγων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που ένα μεγάλο μέρος τους είναι Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους οποίους η «μητέρα-πατρίδα» παρέδωσε στον Στάλιν αρνούμενη να τους αποδεχθεί, ώς όφειλε από τη Συνθήκη Ανταλλαγής των πληθυσμών και περιουσιών της Λωζάννης. Και ο Στάλιν τους φέρθηκε κατά το δοκούν στέλνοντάς τους να καλλιεργούν βαμβάκι εν είδει δουλοπαροίκων του Μεσαίωνα στις στέππες της Κεντρικής Ασίας.

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά η «μητέρα – πατρίς» φρόντισε νομοθετικά να τους αποστερήσει από το δικαίωμα αποζημίωσης από την Ανταλλάξιμη Περιουσία. (Στην περιουσία αυτή ανήκει η γη έξω από τη Θεσσαλονίκη που παραχώρησε στους Βατοπαιδινούς έναντι της Βιστωνίδας, καθώς και του πρόσφατου αποκτήματος στο Πανόραμα του κ. Ανθιμου.)

Ετσι λοιπόν, 230.000 περίπου ομογενείς (από τους 500.000 συνολικά που ζούσαν στην ΕΣΣΔ) ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη σοβιετική κατάρρευση για να αντιμετωπίσουν ένα κράτος που δεν καταλάβαινε και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρά το νέο προσφυγικό πρόβλημα του Eλληνισμού. Βολεύτηκε εξευτελίζοντάς τους και ενοχοποιώντας τους ως «ελληνοποιημένους» μη Ελληνες και ξεμπέρδεψε στέλνοντάς τους να αποκατασταθούν μόνοι τους στις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Αυτό δεν λέγεται μόνο αντιπροσφυγική αντιπάθεια, αλλά αντιπροσφυγικός ρατσισμός. Δυστυχώς για όλους μας, το Μικρασιατικό Ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμα. Μέχρι τη στιγμή που έστω και ένας πρόσφυγας της φοβερής Καταστροφής του ’22 θα βρίσκεται στο δρόμο, το πρόβλημα θα παραμένει ανοικτό. Εφόσον φυσικά θεωρούμε ότι η Ελλάς είναι έθνος-κράτος των Ελλήνων και όχι μια απλή γραφειοκρατική υπηρεσία που καλείται να διεκπεραιώσει μόνο τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών».

Στο περιθώριο

Στην ταινία «Ακρη της Πολης» του Γιάνναρη φαίνεται η καλύτερη εκδοχή του πώς οι «γηγενείς» είδαν τη νέα προσφυγική ομάδα που κατέκλυσε κατά τη δεακετία του ’90 τις φτωχές περιοχές του λεκανοπεδίου: διαφορετικοί, περίεργοι, απροσάρμοστοι.

Δυστυχώς, αν εξαιρέσεις λίγες προσπάθειες ποντιακών οργανώσεων, ο πληθυσμός αυτός έμεινε εκτεθειμένος στη ρατσιστική βία της ομοεθνούς κοινωνίας – συμπεριλαμβανομένης και της πλειονότητας των προσφύγων του ’22. Μιας κατάστασης που εντείνεται σήμερα από έναν νεοεμφανιζόμενο αντιπροσφυγικό αναθεωρητισμό, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα και απειλητικά φαινόμενα της τελευταίας περιόδου.

26/04/2009 - Posted by | -προσφυγιά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

60 Σχόλια »

 1. […] Η άλλη όψη της ένοπλη&sigma… […]

  Πίνγκμπακ από Daily News About MySpace : A few links about MySpace - Sunday, 26 April 2009 00:36 | 26/04/2009

 2. Καλημέρα,
  είχα δει το κείμενο αλλά όχι τη συζήτηση που ακολούθησε. Θέλω μόνο να παρατηρήσω ότι το άρθρο αφήνει ίσως την εντύπωση ότι η ενοχή του κοινωνικού πλαισίου είναι σημαντικότερη από την πράξη του παιδιού (και μάλλον είναι αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτό να διερευνηθεί αμέσως, τόσο περισσότερο όσο πρόκειται για μια «αδύναμη και ανίκανη κοινωνία να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ένα μεγάλο κοινωνικό, αλλά και εθνικό πρόβλημα»).
  Και σε όλες τις σχετικές συζητήσεις όσοι διαφωνούν λένε ότι αντίστοιχα προβλήματα με τους πρόσφυγες αντιμετωπίζουν και οι ντόπιοι. Αυτό μπορεί να είναι λάθος επίσης λόγω του ότι εκ των πραγμάτων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα.
  Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτούς που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους να προστατεύσουν τους άλλους.
  Γι’αυτό νομίζω θα πρέπει να το επισημαίνετε ξεκάθαρα (όπως κάνατε π.χ. με αυτό το κείμενο της Ρόζας Λούξεμπουργκ για τη δηλητηρίαση από τη σάπια ρέγγα https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/02/04/4-2-2009/ ) ότι όπου υπάρχει κοινή συνθήκη πρέπει να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση. Γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος αντί να ζητάμε να δούμε τι φταίει για να το αντιμετωπίσουμε να ξεσπάει τυχαία η μία ομάδα πάνω στην άλλη ή το ένα άτομο πάνω στο άλλο.
  (Νομίζω ότι αυτός είναι μεταξύ άλλων ο σκοπός του άρθρου δηλαδή, απλώς το γράφω ξανά γιατί φαίνεται ότι αυτός ο στόχος συνεχώς ξεφεύγει από την προσοχή των συνομιλητών).

  Σχόλιο από coerdia | 26/04/2009

 3. δυστυχώς δεν ανοιγει αυτή τη στιγμή το αντίβαρο και δεν μπορώ να δω τι θα λένε ορισμένοι εκεί. νομίζω όμως ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην καταγωγή του παιδιού. οι αποδιοπομπαίοι τράγοι στο σχολείο είναι κάτι που υπάρχει πάντα. αν η αιτία είναι η καταγωγή ή π.χ. μια σωματική αναπηρία, αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. πέρα από το ότι δε θυμάμαι (να γίνεται λόγος στα μμε) κάποιο παιδί-αποδιοπομπαίος τράγος στο σχολείο, να παίρνει το όπλο και να πυροβολεί όποιον βρει, επειδή αισθάνεται πληγωμένος και έχει δεχτεί μόνο απόρριψη. κι άλλοι έχουν δεχτεί απόρριψη.

  θα συμφωνήσω με την κοέρδια ότι το θέμα δεν είναι να εμφανιστεί κάποιος «αντιελλαδισμός» προς υπεράσπιση της προσφυγικής καταγωγής ή αντίκρουση του ρατσισμού. κανείς δεν κατακρίνεται ούτε αθωώνεται βάσει της καταγωγής του.

  Σχόλιο από Γιάννης | 26/04/2009

 4. πέρα από το ότι δε θυμάμαι (να γίνεται λόγος στα μμε) κάποιο παιδί-αποδιοπομπαίος τράγος στο σχολείο, να παίρνει το όπλο και να πυροβολεί όποιον βρει, επειδή αισθάνεται πληγωμένος και έχει δεχτεί μόνο απόρριψη. κι άλλοι έχουν δεχτεί απόρριψη. = πρέπει να κοιτάμε το συγκεκριμένο υπόβαθρο κι όχι να λέμε οι κακοί υπανάπτυκτοι «ντόπιοι» (στους οποίους άλλωστε συμπεριλαμβάνονται και οι πόντιοι/πρόσφυγες που ήρθαν το 1923), οι καλοί μετανάστες, και να επιδιώκεται η ομοψυχία των πολιτών β’ κατηγορίας αντί της τόνωσης του\ διαχωρισμού ανάμεσα σε 2 υποκατηγορίες πολιτών β’ κατηγορίας, τους κακούς ντόπιους και τους μετανάστες.

  Σχόλιο από Γιάννης | 26/04/2009

 5. Μου κάνει εντύπωση ότι για τον περιβόητο Αγτσίδη ο Στάλιν φταίει και για το φονικό στον ΟΑΕΔ. Λίγο μέτρο δεν βλάπτει

  Σχόλιο από Αναυδος | 26/04/2009

 6. άναυδε…

  με άφησες άναυδο. Ο Αγτζίδης δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση που χρησιμοποιώ στο εισαγωγικό μου σημείωμα πριν την παράθεση του άρθρου: « Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το κείμενο αυτό προκάλεσε τα αντιπροσφυγικά αντανακλαστικά των παραδοσιακών “πατριωτών” εθνικοφρόνων. Κι έτσι μαζί με τον Σταλινόδοτο, συμπληρώνουν την ομάδα των υστερικών αντιδρώντων σε απλές επισημάνσεις.»

  Φαίνεται ότι και σεις, όπως και οι ακροδεξιοί, έχετε κατασκευάσει τους δικούς σας εφιάλτες που σας καταδιώκουν 8) .

  Λέω να βάλω αργότερα το κείμενό του «Πίσω ολοταχώς στο ’53». Οπότε κράτα την όρεξή σου γι αργότερα. Και να είσαι λίγο ευγενικότερος! Εδώ δεν είναι προθάλαμος της γλυκειάς Γκε.Πε.Ου.

  Ομέρ ο λάτρης του Σταλινόδοτου

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/04/2009

 7. Ομέρ, παρότι είσαι αιχμηρός εν τούτοις αποφεύγεις να πεις ότι για τη μοίρα των νεοπροσφύγων και τις εφιαλτικές τους πορείες, από εξορία σε εξορία, και από προσφυγιά σε προσφυγιά φταίει ο Στάλιν και η πολιτική του. και φυσικά φταίνε και όλοι οι απολογητές του σταλινισμού με τον ίδιο τρόπο που για τους προοδευτικούς ανθρώπους οι σύγχρονοι Νεοναζί κουβαλούν το βάρος ενός Δίστομου, μιας Κανδάνου και ενός Μεσόβουνου.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/04/2009

 8. Τη δική σου εισαγωγή και τη ψύχωση με τον Ηρόδοτο απλώς την παρέκαμψα. Ο Αγτσίδης αναφέρει τρείς (τουλάχιστον) φορές στο άρθρο του για τον Πατμανίδη τον Στάλιν και μου έκανε εντύπωση η δική του ψύχωση.
  Για τα υπόλοιπα περί ακροδεξιών, εφιάλτες, ευγένειας και ΓκεΠεΟυ τι να πω αγάντα

  Σχόλιο από Αναυδος | 26/04/2009

 9. Εννοείς αυτό το απόσπασμα:

  «Ξεχάσαμε όμως ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει ακόμα κλείσει. Συνεχίζεται στο πρόσωπο των περιφρονημένων «Ρωσοποντίων». Δηλαδή, των ομογενών προσφύγων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που ένα μεγάλο μέρος τους είναι Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους οποίους η «μητέρα-πατρίδα» παρέδωσε στον Στάλιν αρνούμενη να τους αποδεχθεί, ώς όφειλε από τη Συνθήκη Ανταλλαγής των πληθυσμών και περιουσιών της Λωζάννης. Και ο Στάλιν τους φέρθηκε κατά το δοκούν στέλνοντάς τους να καλλιεργούν βαμβάκι εν είδει δουλοπαροίκων του Μεσαίωνα στις στέππες της Κεντρικής Ασίας….»

  Το βρίσκω εξαιρετικό και ισοροπημένο.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/04/2009

 10. Ματσουκέτη… συ είπας!

  Εγώ δε θέλω άλλα μπλεξίματα.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/04/2009

 11. Ευχαριστώντας σας για το άρθρο, αλλά και για το λινκ, όπου είδα το πραγματικό πρόσωπο κάποιων συμπατριωτών μας βάζω και δω το σχόλιο που άφησα εκεί:

  «Με πραγματική θλίψη σας χαρίζω το παρακάτω ποίημα, που το τραγούδησε εξαιρετικά και ο αγαπητός στους περισσότερους Στέλιος Καζαντζίδης:

  Πατρίδα μ’ αραεύω σε…

  Πέντε οσπίτια έχτισα κι ασʼόλα ξεσπίτουμαι
  Πρόσφυγας είμʼασο κουνί μʼ, Θεέ μʼ θα παλαλούμαι.

  Πατρίδα μ’ αραεύω σε αμόν καταραμένος
  Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος

  Όσπιτα ‘θεκα ανάμεσα σʼορμήν και ποταμάκρη
  Πεγάδια μαρμαρόχτιστα, νερόν αμόν το δάκρυ.

  Πατρίδα μ αραεύω σε αμόν καταραμένος
  Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος

  Και τώρα αδακές διψώ νερό να πίνω ʼκι έχω
  Εντρέπομαι να ψάλαφω τα χείλοπα μ’ να βρέχω

  Πατρίδα μ’ αραεύω σε αμόν καταραμένος
  Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος

  (αραεύω: ερευνώ, ψάχνω, ασό: απ’το, άμον: σαν)

  Σχόλιο από "ρωσοπόντιος" | 26/04/2009

 12. Όσοι ψάχνουν για απάντηση στο μακελειό του Ρέντη, εκεί που συναντιέται-ʽʼσπουδάζειʼʼ, η νέα βάρδια του προλεταριάτου, άδικα αναζητούν την αλήθεια στην ψυχανάλυση και τον πυρήνα της οικογένειας.

  Όλα είναι αποτέλεσμα της πάλης των τάξεων, του ξενοφοβικού ρατσισμού όπως τα εισπράττει ένα παιδί εφηβικής-μετεφηβικής ηλικίας, με ευαισθησίες, δίψα για ζωή που τα συντρίβει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και κάνει τα νεανικά του μάτια ʽʼάγρια και γυάλιναʼʼ.

  Ο Δημήτρης Πατμανίδης με την οικογένειά του ξεριζωμένη από τη φρίκη του πολέμου στο Σοχούμι, έφτασε στην Ελλάδα με όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής προσφυγιάς. Ο πατέρας με πανεπιστημιακή μόρφωση , βρίσκει δουλειά σε φορτηγό με τα χίλια ζόρια, η μάνα μένει άνεργη, η οικογένεια στοιβάζεται στις παλιές προσφυγικές πολυκατοικίες του Ρέντη.

  Ο Δημήτρης φοβισμένος κιʼ ευαίσθητος, έρχεται αντιμέτωπος με το φασιστικό ρατσισμό που μαθαίνουν νʼ αναπαραγάγουν οι φτωχοί έλληνες συνομήλικοί του.

  Πριν γίνει ο ίδιος απομονωμένος και σκοτεινός, αντιμετωπίζει την απαξίωση, τη μοναξιά, τη χλεύη στο σχολείο: ʽʼΓεωργιανέ γύρνα πίσωʼʼ, και όλα φτάνουν στην ανοιχτή βία απέναντί του. Πέρασε στα ψιλά, πως συμμορία ʽʼελληναράδωνʼʼ συμμαθητών, τον είχε ρίξει στο κάδο σκουπιδιών του σχολείου.

  Μετά ο Δημήτρης, ντύνεται στα μαύρα, αναζητά και λατρεύει τα όπλα, ακούει ʽʼσκοτεινή μουσικήʼʼ, η χαμένη του επικοινωνία γίνεται αδιέξοδα μόνο μέσω του ιντερνετ.

  Στο τέλος, η ασταθής ισορροπία της δυστυχίας, σπάει.

  Μια σπαραχτική ιστορία ρατσισμού, για την οποία κανείς δεν θα πληρώσει.

  Γιατί δεν μας χρειάζονται κυρίως ψυχολόγοι, όσο κιʼ αν η απουσία προσωπικού στα σχολειά του προλεταριάτου είναι απαράδεκτη. Χρειάζεται πάνω απʼ όλα το σπάσιμο του ʽʼαυγού του φιδιούʼʼ. Κιʼ αυτό θέλει καθημερινό αντιφασιστικό-αντικαπιταλιστικό αγώνα, επίμονο και με υπομονή, κύρια ανάμεσα στα νέα παιδιά της τάξης μας.

  Σχόλιο από της Ανασύνταξης | 26/04/2009

 13. Λοιπόν ..Το ζητημα που θετει το Ποστ ειναι τεραστιο ..
  Και αυτό Δεν μπορει να περιοριστει Μονο στον ρατσισμό κατά των Ποντιων Απο την πρ. Σοβιετικη Ενωση (που βεβαια υπάρχει ΚΑΙ ΠΑΡΑΥΠΆΡΧΕΙ )

  ..Αλλά στην απιστευτη εγκαταλειψη που υφισταται η εκπαιδευση σημερα σε σχεση με την παιδαγωγική της διασταση…

  και ιδιως ο και Θεσμικός αλλά και Κοινωνικός ραστσισμός και οι Ταπεινωσεις που υφιστανται καθημερινά ολα τα μεταναστοπουλα και προσφυγοπουλα (βουλγαράκια , ποντιακια αλβανακια ,και ..κινεζακια ακομα)

  ειτε αθελητος (απο μια πολιτεια που Δειχνει να μην καταλαβαινει τιποτα απο ολα αυτά (προβληματα ,ψυχολογικής κοινωνικής στηριξης , γλωσσας ενταξης)

  αλλά και τον διαχυτο τρομο που καλλιεργειται εντεχνα στηνν κοινωνια μας και τα πιο ευαλωτα σ’ αυτόν ειναι αυτά τα παιδια
  Και θυμηθηα εκεινη την βουλγαροπουλα που βιαστηκε πριν κανα δυΟ χρόνια..

  Θυμαστε;(αυτό μου θυμισαν τα βασανιστηρια που περιγραφει ο Αγτσιδης )

  Τη θυμαστε την βουλγαροπουλα; Που ολοι ελεγαν »ειναι ντροπή , κλπ και μετά; ..

  Σιωπή…και απώθηση . .
  Τι γινεται στα σχολεια μας; Οχι στα καλά σχολεια αλλά στις τεχνικές σχολες , στου Οαεδ αυτά που υποβαθμισε η κυβερνηση που παρατησε κυριολεκτικά .. που κατηργησε τα μαθηματα γενικής παιδειας κλπ ;

  Ευρυτερη συζητηση πρεπει να γινει ..και Οχι μόνο για τα παιδια των Ποντιων … Ουτε μόνο και Γενικά για την Παιδεια..
  Αλλά για την Παιδεια των φτωχών … Τεχνικά σχολεια κλπ
  Αυτή που ρημαχτηκε τα τελευταια χρόνια ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/04/2009

 14. Βέβαια, έτσι είναι σε γενικές γραμμές Νοσφεράτε. Όμως εδώ υπάρχει έντονο το στοιχείο της προσφυγιάς, πολιτικής+εθνικής και το αντίστοιχο τουμπεκί του κράτους και της κοινωνίας.

  Είναι σα να έλεγαν το ’22 με την έλευση των προσφύγων εκείνης της Καταστροφής: ε! ας μην το εξειδικεύουμε τώρα, Ας δούμε το συνολικό κοινωνικό πρόβλημα, τη φτώχεια, την παιδεία κ.λπ.

  Εδώ όμως θέλει εξειδίκευση και υπάρχει και τρομερό πρόβλημα. Γιατί φαίνεται ότι δεν το έχουμε καταλάβει, αλλά η λαθρομετανάστευση έπληξε κυρίως τα φτωχά στρώματα των Ελλήνων και από αυτούς κυρίως τους πρόσφατους Έλληνες πρόσφυγες της σοβιετικής κατάρρευσης, οι οποίοι δεν έχουν πίσω τους κανένα Πακιστάν, καμιά Αλβανία ή Βουλγαρία και κανένα Αφγανιστάν να επιστρέψουν. Αντίθετα έχουν τα αβάστακτα βάρη των οικογενειών τους, των παππούδων και των μικρών παιδιών.

  Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη των προσφύγων (μη χέσω) μετατράπηκαν και οι ίδιοι σε «παλαιοελλαδίτες». Είναι δυνατόν στην «πόλη των προσφύγων», όπου και η Αριστερά της είναι προσφυγικής προέλευσης, να μην υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους νέους πρόσφυγες και να τους αφήνουν έρμαιο των βρωμερών κομμάτων εξουσίας και του ασύδοτου καπιταλισμού;

  Και όπου στην πόλη -διατί να το κρύψωμεν άλλωστε- να βγαίνουν κάποιοι τιποτένιοι και εγκωμιάζουν το φασίστα και μιλιταριστή Κεμάλ -τη στιγμή που τα θύματά του ακόμα έρχονται ως πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη- και η αριστερά μας να μην τους παίρνει με τις ντομάτες;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/04/2009

 15. καλά Ομερ ..Ειδικά για το τελευταιο που ειπες εχω να πω το εξής : Οι πιο φτηνά εκμεταλευτες των Ποντιων της Σοβιετικής Ενωσης ειναι αυτοι που δοκιμασαν και προσπαθουν ακομα να χρησιμοποιησουν την φτωχεια και τη δυστυχια τους για Εθνολαικιστικους αλλά κυριως για εντελώς Ιδιοτελεις σκοπους ..Για να καταλαβεις τι εννοω ριξε μια ματια στο Ποστ του Ποντου και Αριστεράς για την Ρωμανια
  Δυστυχώς ο εθνολαικισμός ως εκμεταλευση του ανθρωπινου και προσφυγικου πόνου για ιδιοτελεις σκοπους δεν αλλαξε απο τοτε

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/04/2009

 16. (αποκαλύψεις για τα χάλια του ΟΑΕΔ από άτομο που διδάσκει εκεί, εκπαιδευτικός από το 1984, απειλήθηκε μάλιστα στη δουλειά του να… ΜΗ μιλάει)

  Νομίζω ότι αυτά τα προβλήματα είναι ΠΑΡΑ πολύ έντονα. Σπάνε τα νεύρα οποιουδήποτε. Από κει και πέρα, είναι θέμα αντοχών, καθώς και πρόσθετων ή ιδιαίτερων λόγων για ακραίες ή όχι αντιδράσεις.

  Σχόλιο από omadeon | 26/04/2009

 17. κΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ οΜΕΡ
  αυτό το » οι οποίοι δεν έχουν πίσω τους κανένα Πακιστάν, καμιά Αλβανία ή Βουλγαρία και κανένα Αφγανιστάν να επιστρέψουν. »Τι σημαινει;
  Ειναι δυνατόν να επιστρεψει κανενα Προσφυγοπουλο στο ..Αφγανισταν;
  Οσο δυσκολο ή αδυνατον ειναι για ενα Ποντιο εκ πρωην Σ. Ε να επιστρεψει αλλο τοσο και ισως περισσοτερο ειναι για Πακιστανους κλπ
  Ασε που τελευται εχουμε κι αυτά με τις φασιστικές Επιθεσεις κατα Πακιστανων …
  Η Κοινη μητρα του Ραστσιμου κατα Ποντιων αλλά και μη Ποντιων(και μαλιστα μεβασαναιστηρια που περιγραφει ο Αγτσιδης ή με Μαχαιρωματα κατα Πακιστανων κλπ ) ειναι μια Ακροδεξια νοοτροπία οχι μόνο κοινωνική αλλα και πολιτική..

  και σ’αυτό χρειαζεται αρραγης ενοτητα οσων πραγματικά αντιμαχονται τον ρατσισμο (οχι μόνο για τους οικειους αλλα και καθε »ξενο») Δεν ξεχωριζουμε …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/04/2009

 18. ΣΩΣΘΟ.
  μόνο που… φρόντισαν άααααλλοι, να κάνουν τον… ίδιο τον «αντι-ρατσισμό» ύποπτο για προδοσία και λέξη-βρισιά.

  Σχόλιο από omadeon | 26/04/2009

 19. αντι-ρατσιστής = ανθέλλην = πράκτωρ του Σόρος
  μετανάστης = «στρατός κατοχής»

  κλπ. κλπ.

  Σχόλιο από omadeon | 26/04/2009

 20. Η ρατσιστική βια κατά Πακιστανών δεν ειναι της ιδιας ριζας με οσα υπέφερε ο νεαρός Πόντιος;

  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=37786

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/04/2009

 21. Νοσφεράτε

  γιαυτό λέω και γω και όλοι μας ότι το πρόβλημα είναι στην Αριστερά που απουσιάζει απ’ όλ αυτά. Και όσο απουσιάζει η Αριστερά, τόσο τα πραγματικά ζητήματα μετατρέπονται σε στοιχεία προς χρηση των εθνολαϊκιστών.

  Συμφωνώ ότι η κοινή μήτρα του ρατσισμού είναι η ακροδεξιά νοοτροπία.

  Και όσον αφορά τη μετανάστευση, την προσφυγιά, πρέπει να κάνουμε τις λεπτές διακρίσεις. Οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ εδώ έχουν τελικό σταθμό. Στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν πίσω, ούτε στον Καύκασο ούτε στους χώρους εξορίας της Κεντρικής Ασίας. Όπως ακριβώς για τους παππούδες μας το ’22 η Ελλάδα ήταν η μόνη διέξοδος. Γιατί υπήρχε το γεγονός του υπαρκτού έθνους-κράτους. Μεγάλη η κουβέντα βέβαια που θα μπορούσε να γίνει, αλλά μιλώντας για ζωές και περιπλανώμενους ανθρώπους, καταδιωγμένους εδώ και ενενήντα χρόνια για την εθνική τους καταγωγή, θα πρέπει να φύγουμε από τη θεωρία και να πάμε σε πιο πρακτικά ζητήματα.
  Και μη σοκάρεσε γι αυτά που γράφω για τη θεσσαλονικιώτικη κοινωνία των εγγονών των παλιών προσφύγων. Και λίγα γράφω!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/04/2009

 22. άμα είναι να γράφονται για το παιδί τα αντιρατσιστικά επειδή ήταν πόντιος, τότε δείχνεται το δέντρο αντί του δάσους. γιατί κατά της ρατσιστικής καταπίεσης των ρωσοπόντιων (ας μην αρχίσουμε τώρα για τη λέξη) στην ελλάδα θα μπορούσε να κάνει λόγο κι ένας εθνικιστής που υπερασπίζεται μόνο τους απανταχού έλληνες.
  επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι αντί να παίρνει κανείς το μέρος των καταπιεσμένων μεταναστών εναντίον των καταπιεσμένων λαϊκών ντόπιων (στους οποίους ασφαλώς ανήκουν και οι πόντιοι, εκτός λ.χ. από τους «αυτοδημιούργητους» πόντιους λεφτάδες/επιχειρηματιες που βέβαια δεν είναι ούτε «πρόσφυγες» ούτε «αδικημένοι δίχως στον ήλιο μοίρα») ή το αντίθετο, θα έπρεπε να δείξει ότι για την μιζέρια, τόσο των μεταναστών όσο και των ελληνικών λαϊκών στρωμάτων δε φταίνε παρά συγκεκριμένες πολιτικές και τάξεις.

  Σχόλιο από Γιάννης | 26/04/2009

 23. Σας προτείνω να κάνετε ένα αφιέρωμα στη μετανάστευση για να συζητηθεί εκεί το θέμα. Ο Νοσφεράτος υποστηρίζει την κυρίαρχη άποψη που θέλει να αντιμετωπίζονται όλοι οι μετανάστες με ενιαία κριτήρια.

  Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί υπάρχουν ομάδες που φεύγουν αναγκαστικά από τον τόπο τους και συγκροτούν την πολιτική προσφυγιά και άλλοι που φεύγουν εθελουσίαως για ναζήτση καλύτερης ζωής.

  Αν φτάσουμε να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τους πρόσφυγες από το Νταρφούρ ή από άλλες εστίες πολέμου της Αφρικής, με τους οικονομικούς μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ κάνουμε τεράστιο λάθος που καλούνται να το πληρώσουν οι αδύνατοι.

  Στη τελική αυτοί από το Νταρφούρ αντιμετωπίζουν μια γενοκτονία, ενώ οι άλλοι αντί να μείνουν στην πατρίδα τους και να δουλέψουν για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών τους, όπως τα άλλα δεκάδες εκατομμύρια των χωρών, σηκώνονται και φεύγουν αναζητώντας το δυτικό όνειρο.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/04/2009

 24. Υποστηρίζει τέτοιο πράμα ο Νοσφεράτος? Εγώ δεν το είδα…
  (αν και… μόνο ο ίδιος μπορεί να πει ΤΙ υποστηρίζε)

  Κοτάξτε, σεβαστή και μεγάλη η οδύνη των Ποντίων, σας στηρίζουμε, κλπ.
  αλλά… οι άνθρωποι από το Νταρφούρ που λέει ο Ματσουκάτες είναι ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ανθρωπιστική περίπτωση,
  οι δε Πακιστανοί που τους… σπάζουν τα κεφάλια με λοστούς είναι ΑΛΛΗ μια επείγουσα (και διαφορετική περίπτωση).

  Πονεμένο θέμα αυτό. Οποιος έχει ευαισθησίες το νιώθει, ενώ όποιος δεν έχει, μπορεί κάλλιστα να μην το δει, να δει μόνο «εχθρούς αντι-ρατσιστές ανθέλληνες», κ.ο.κ.

  Επίσης δεν νομίζω ότι «η αριστερά απουσιάζει» που λέει ο Ομέρ. Η αριστερά συνήθως…. μαμαμίζεται. Και όταν επιτέλους εμφανιστεί, αρχίζει τα ξύλινα συνθήματά της, που μπορούν να κάνουν και κακό αντί για καλό. Πάντως γενικά ενδιαφέρεται.

  Η περίπτωση των Ρωσοπόντιων είναι ιδιάζουσα. Εχω μερικούς φίλους Ρωσοπόντιους. Από τη μία μεριά ακόμη και… η Χρυσή Αυγή θα τους στήριζε, ως «συνέλληνες», από την άλλη… πολύς κόσμος τους φέρεται απαίσια.

  Κι εγώ νομίζω ότι ένα ποστ για τη μετανάστευση θάταν χρήσιμο. Αν μη τι άλλο, γιατί… ΠΟΛΛΟΙ άλλοι ασχολούνται. Και η τρέχουσα «μόδα» μεγάλου μέρους της «πατριωτικής αριστεράς» είναι βασικά έχθρα προς τους αντι-ρατσιστές, που τους θεωρεί πρακτοράκια και πουλημένους, όπως και η ακροδεξιά. Τους δε μετανάστες τους θεωρεί «Στρατό κατοχής» που υπηρετεί την «Νέα Τάξη». Αυτά είναι ιδεολογήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Πολλά ποστ στο μπλογκ μου το προσπαθούν.

  Σχόλιο από omadeon | 26/04/2009

 25. Γιάννη,

  η περίπτωση του Πατμανίδη ήταν άλλη μια αφορμή για να προσεγγίσουμε το ζήτημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Το έχουμε ήδη κάνει παλαιότερα [ΕΔΩ] και θα το ξανακάνουμε. Το ζήτημα αυτό μας αποσχολεί όπως όλους, τόσο στην ανθρωπιστική του διάσταση, όσο και γιατί μπορεί να γίνει καταλύτης για να συμβεί μια ακροδεξιά διολίσθηση της ελληνικής κοινωνίας.

  Όμως η περίπτωση του Δημήτρη Πατμανίδη συναντά και άλλο ένα μεγάλο θέμα. Τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους απέναντι σε προσφυγικούς ομοεθνείς πληθυσμούς, καθώς και τα στερεότυπα που υπάρχουν εντός της κοινωνίας μας κατά ελληνικών προσφυγικών ομάδων πολύ πριν υπάρξει η μαζική μετακίνηση ανθρώπων από τον Τρίτο Κόσμο προς τη Δύση.

  Η απαξίωση των «τουρκόσπορων» παλαιότερα, τα «ποντιακά ανέκδοτα» και τώρα η απέχθεια προς τους «ρωσοπόντιους» συνιστούν ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την ίδια μας την ταυτότητα. Με τη νεοελληνική μας υπόσταση.

  Ακριβώς αυτά τα στοιχεία μας οδηγούν να αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία φαινόμενα ενδοεθνικού ρατσισμού, χωρίς αυτό να επηρρεάζει τη γενική μας απέχθεια προς τις ξενόφοβες και ρατσιστικές απόψεις που εμφανίζονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/04/2009

 26. Φίλοι του Πόντος και Αριστερά
  Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η επιμονή του Βλάση πίσω από κάθε τι να βλέπει γενοκτονίες ξεριζωμούς προσφυγιές κ.τ.λ .Τι κώλυμα κι ΄αυτό ρε παιδιά . Δεν είμαι ψυχολόγος αλλά ούτε ψυχίατρος πόσο μάλλον κοινωνιολόγος για να υπεισέλθω στις ψυχοπαθολογικές αιτίες του γεγονότος .Πιστεύω όμως για την μεγάλη γενοκτονία και εξαθλίωση (οικονομική , πνευματική , περιβαλλοντολογική ) που βιώνει όλη η κοινωνία μας , από τον βάρβαρο και ανάλγητο καπιταλισμό , από τον πιο μικρο μέχρι τον πιο μεγάλο σ ΄όλα τα επίπεδα κουβέντα δεν ακούγεται .Θα μου πεις ποιος θα την πει , οι κατ ΄ επάγγελμα πανελίστες , σίγουρα όχι , αυτοί γαβγίζουν για τα αφεντικά τους ,το ΚΚΕ , ο ΣΙΡΙΖΑ πολύ αμφιβάλλω .
  Η εξαθλίωση όλο και πιο μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας τα σπρώχνει στο περιθώριο , εκεί όπου ο νόμος της ζούγκλας αναδεικνύεται κυρίαρχος .
  Ο Δημήτρης φίλοι ήταν και θύτης και θύμα όλης αυτής της κατάστασης που αναφέρει πολύ γλαφυρά η καθηγήτρια στο λιγκ @ithaca με την οποία συμφωνώ .
  Θα θελα πάρα πολύ να υπάρχει μια αριστερά που θα αγωνίζεται κόντρα στον αποκλεισμό ,μια αριστερά που θα συνενώνει τα πλέον εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας και θα τα δείχνει τον δρόμο να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους .

  Σχόλιο από ΚΙΑΜΟΥΛΤΣ | 27/04/2009

 27. ΚΙΑΜΟΥΛ

  ο Δημήτρης ήταν παιδί του πολέμου της Αμπχαζίας. Και αυτό το στοιχείο, όπως και η περιθωριοποίηση και η απαξίωση των «ρωσοποντίων» στην Ελλάδα δεν θίχθηκε καθόλου από όσους σχολίασαν το τραγικό γεγονός στα Μέσα. Πιστεύω ότι δεχόμαστε όλοι, ότι οι συνθήκες πολέμου, προσφυγιάς και μη ένταξης στο νέο περιβάλλον, συνδυασμένες με το πολιτισμικό σοκ που δέχονται οι πληθυσμοί αυτοί κατά τη μετάβαση στη νέα κατάσταση, αυξάνει και οξύνει τα ψυχολογικά προβλήματα και οδηγεί τις πιο ευαίσθητες προσωπικότητες στο δρόμο της ψυχασθένειας.

  Είναι εύκολο να τα ρίχνουμε όλα στον κακό καπιταλισμό, που φυσικά είναι και κακός και εκμεταλλευτικός και απάνθρωπος, και να παρακάμπτουμε τις άλλες παραμέτρους.

  Νομίζω ότι αυτό το άρθρο, όπως και το σχόλιο της «Ανασύνταξης», αναδεικνύουν αυτές τις παραγνωρισμένες πλευρές.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/04/2009

 28. αφήνομε τον γαϊδερον και κρούγομ το σεαμέρ αέτς έλεγαν τεμετέρ και οι πολλοι μαμηδες το μορον κοτσον εβγαλνα

  Σχόλιο από ΚΙΑΜΟΥΛΤΣ | 27/04/2009

 29. »Ο Νοσφεράτος υποστηρίζει την κυρίαρχη άποψη που θέλει να αντιμετωπίζονται όλοι οι μετανάστες με ενιαία κριτήρια.»

  Δεν υποστηριζω την κυριαρχη αποψη .

  Η κυριαρχη αποψη σε σχεση με το περιστατικό το αντιμετωπιζει με τα συνήθη στερεοτυπα περι »ψυχικά διαταραγμενου» ‘ασθενους» εσωστρεφους» ..αρα εξατομικευμενα και μεμονωμενα ..Στην καλύτερη περιπτωση φτανει μεχρι στο »να μπουν Ψυχολογοι στα σχολεια » κλπ

  Η κυριαρχη αντιμετωπιση θεσμικα (Υπουργεια Παιδειας Κυβερνησης ) σε σχεση με την υπαρξη μεταναστων στα Ελληνικά σχολεια ειναι η Απωθεση και το Κουκουλωμα των Προβλαματων .Πολύ απλά δεν υπάρχει πολιτική , εκπαιδευτική πολιτική για αυτό το ζητημα ….

  Η κυριαρχη αποψη της Αριστεράς ειναι να εξισωνει το γενικό προβλημα του Υπαρκτου Ρατσισμού στην Κοινωνια
  με τον ρατσισμό στα Σχολεια ..Ετσι ομως αποφευγει να παραξει πολιτικές για αυτο το Ειδικό προβλημα τα Ρατσισμου στα σχολεια…

  Η κυριαρχη αποψη του Ποντου και Αριστερας οπως φαινεται και απο τα ΤΟΥ μ-Π λεει (και ειναι φυσικό βεβαια ) οτι υπάρχουν ειδικές υποχρεωσεις του ελλληνικου κρατους εναντι τωνν Προσφυγων ποντιων ..

  Αυτο ειναι γενικά σωστο ομως στην συγκεκριμμενη περιπτωση ειναι εντελώς Ασχετο με το περισστατικό του ΟΑΕΔ : Εξηγουμαι : στη θεση του παιδιου αυτου θα μπορουσε καλλιστα να βρισκεται κι ενα παιδι απο το Ιρακ , το Αφγανιστάν,, κλπ .

  .Να υποστει τα ιδια βασανιστηρια και να αντιδρασει το ιδιο βιαια ..(ή μηπως δεν συνμβαινει ηδη σε παρα πολλά σχολεια , ειτε αντιδρουν τα παιδια που Υφιστανται την σωματική και ψυχική βια ειτε οχι;

  (Γιαυτό ανεφερα την Μικρη Βουλγαροπουλα που βιαστηκε πριν δυο χρόνια πειπου ..Η μηπως νομιζει κανεις οτι δεν εχουμε εκατονταδες αλλα τετοια περιστατικά )

  Η Δική μου Θεση ειναι οτι ΠΕΡΑ απο τα γενικά φαινομενα του Ρατσισμου υπάρχει το εξαιρετικά σημαντικό προβλημα του Ρατσισμου στην Παιδεια .

  .Και αυτό ειναι Μειζον θεμα και φυσικά συνδεεται με τηνν Γενικώτερη εγκαταλειψη της Παιδειας των Φτωχών (π.χ Τεχνικής Παιδειας) απο τον Καραμανλή και τους κατα καιρους Υπουργους του

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/04/2009

 30. Φίλοι
  Μια κουβέντα, με το ίδιο θέμα, βρίσκονταν σε εξέλιξη στον παρακάτω ιστοτόπο:
  http://www.antibaro.gr/articles/society/0409-omogenhs.html

  Εδώ και 12 ώρες η συγκεκριμένη σελίδα δεν «ανοίγει» !!!
  Γιατί άραγε ? μήπως γνωρίζετε κάτι ?

  Σχόλιο από Κάχι | 27/04/2009

 31. Που να βρεις άκρη.

  Τελευταία υπήρχε ένα σχόλιο για την καταγωγή του Καρατζαφέρη με αφορμή την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των ρωσοποντίων από κάποιους κραγμένους ελληναράδες ακροδεξιούς.

  Ένας σχολιαστής είχε πει ότι το επίθετο αυτό προερχόταν από το Καρά-Τζαφέρ, δηλαδή Μαύρος Τζαφέρ και καλούσε όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν να βρουν μήπως η οικογένεια αυτή προερχόταν από εκχριστιανισμένους Τουρκαρβανίτες του Μωριά μετά την επικράτηση της Επανάστασης του 1821.

  Λες να το έκοψαν γι αυτό. Ποιός να ξέρει άραγε;

  Σχόλιο από άκρη | 27/04/2009

 32. Νοσφεράτε
  Λες:
  «..στη θεση του παιδιου αυτου θα μπορουσε καλιστα να βρισκεται κι ενα παιδι απο το Ιρακ , το Αφγανιστάν,, κλπ ….
  …Να υποστει τα ιδια βασανιστηρια και να αντιδρασει το ιδιο βιαια..»

  Αυτό είναι προφανές. Δεν νομίζω κανείς από την μέχρι τώρα κουβέντα να έχει άλλη άποψη.

  Όπως είναι προφανές, και αυτό που υποστήριξε ο Κιαμούλτς και άλλοι φίλοι , ότι είναι κοινή η μήτρα που γεννά αυτά τα φαινόμενα ρατσισμού.
  Όμως ,σε τίποτα δεν μειώνει τις παραπάνω διαπιστώσεις το να εξετάσεις κάποιες περιπτώσεις ξεχωριστά, ίσως λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων που έχουν.
  Το να αναφέρεται κάποιος στα προβλήματα πχ των δασκάλων δεν σημαίνει ντε και καλά ότι παραβλέπει τα γενικότερα προβλήματα της παιδείας και των αιτιών που τα γεννούν.

  Δεν υπάρχει κατά την άποψή μου διαφορετική προσέγγιση , στις μέχρι τώρα απόψεις, και μπορούν κάλλιστα να είναι αλληλοσυμπληρούμενες.

  Έτσι στην προκείμενη περίπτωση θα είχα να επισημάνω δυο ιδιαιτερότητες , με ότι «βαρυτητα» θα μπορούσε κάποιος να τους δώσει.

  α) Όταν γίνεται δέκτης ρατσιστικής αντιμετώπισης ένας μετανάστης είναι»βρωμο-αλβανός», «βρωμό-πακιστανός», «βρωμο-βούλγαρος».
  Εδώ είναι μόνο το βρωμό…το άλλο δεν υπάρχει.
  Του αμφισβητείται η ταυτότητά του, η ίδια του η ύπαρξη.

  β)Οικονομικοί κα άλλοι μετανάστες, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του, που βιώνουν τον ρατσισμό , την ξενοφοβία και την περιθωριοποίηση, αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο δράσης(και ορθώς)διάφορων αντιρατσιστικών οργανώσεων της αριστεράς.
  Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ΠΟΤΕ δεν ήταν ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αυτών των οργανώσεων.
  ΠΟΤΕ .Ακόμη και τα πρώτα χρόνια του 90 όταν βίωναν τον ρατσισμό και την περιθωριοποίση με μεγαλύτερη βία και ένταση. Όταν πέρναγαν τα φορτηγά των δήμων απο τα παζάρια και μαζευαν τις πραμάτιες τους, όταν κάποιοι έτρεχαν σχεδόν κάθε βράδυ στα τμήματα ασφαλείας να προλάβουν απελάσεις…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/04/2009

 33. @mumul
  Οταν πρώτη φορά μίλησα με φίλους Ρωσοπόντιους για τη ζωή τους και το πως τους αντιμετωπίζουν, ένιωσα πολλές εκπλήξεις. Αντίθετα με όσα περίμενα να ακούσω, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι όλοι οι άλλοι θα τους αντιμετώπιζαν σαν ίσους, ΟΥΤΕ ΚΑΝ σαν 100% Ελληνες. Νόμιζα ότι ο ρατσισμός έχει στόχο άλλους, π.χ. Αλβανούς ή Πακιστανούς, αλλά με έκπληξη κατάλαβα ότι έχει στόχο και Ελληνες από άλλες χώρες, π.χ. Ρωσοπόντιους.

  Εκεί που έχετε ένα μικρό λάθος κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ μικρό αλλά σημαντικό λάθος εκτίμησης, είναι αλλού. Είναι π.χ. το ΠΩΣ έμπλεξε ο νεαρός με όπλα, και μάλιστα αεροβόλα που είχαν υποστεί επέμβαση για να γίνουν φονικά πυροβόλα. Είναι επομένως και για τις επιρροές που ίσως δεχόταν ο νεαρός αυτός, από κάτι ΑΛΛΟ, εντελώς διαφορετικό, που παραμένει δυστυχώς σκοτεινό. Ας πάρουμε π.χ. και τη λογική της δήλωσής του, «είμαι πολύ εγωϊστής για να σας αφήσω να ζήσετε» (άμα πεθάνει ο ίδιος). Τέτοια δήλωση, δεν είναι απλή. Κουβαλάει κάποιες ιδέες, ή ίσως κάποια ιδεολογία. Κι αυτά τα πράματα δεν έχουν απαραίτητα άμεση σχέση με τα υπόλοιπα (σωστά) που λέτε. Νομίζω ότι κάθε εξήγηση είναι ελλιπής. Και ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Για μένα κάνει μπαμ ότι υπήρξαν και άλλοι παράγοντες, π.χ. μπορεί ο νεαρός να ήρθε σε επαφή με κάποια περίεργη οργάνωση ή ιδεολογία αυτοκτονίας ή μίσους προς την ανθρωπότητα. Επίσης μπορεί κάλλιστα να είχε κάποιες επαφές και άτομα της Μαφίας.

  Αυτά τα λέω για να ακριβολογώ. Κι ας μην ξεχνάμε το θέμα της κουλτούρας που κουβαλούσε ΗΔΗ ο νεαρός μαζί του. Κάποιες κριτικές κατά αυτής της κουλτούρας έχω ακούσει από άτομα που ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ από αυτή και την ξέρουν καλύτερα. Δεν είναι όλες οι κουλτούρες αθώες. Ισως, λόγω του μορφωμένου πατέρα του, ο νεαρός να αποκόπηκε ΚΑΙ από άλλους που προέρχονραι από τα ίδια μέρη, και (μπαίνοντας στο διαδίκτυο) να ήρθε σε επαφη με άλλα πράματα, όπως είπα.

  Τα προβλήματα που αναδύονται από τον ΟΑΕΔ είναι πάντως τόσο μεγάλα ώστε θα εξωθούσαν οποιονδήποτε στη χειρότερη πλευρά του. Κι αυτό είναι ανεξάρτητο από το ρατσισμό. Εδωσα λινκ.

  Σχόλιο από omadeon | 27/04/2009

 34. Πάντως ο αυτόχειρ δεν ήταν και ούτε πολύ αποτελεσματικός ούτε πολύ συνεπής με τις ιδέες του. Ο αντίστοιχος Γερμανός συνάδελφός του κατάφερε και «έφαγε» 13 άτομα πριν αυτοκτονήσει. Ο δικός μας μόνο λόγια ήταν. Μόνο στον εαυτό του έκανε κακό τελικά. Ούτε καν τους ενόχους της ρατσιστικής βίας εναντίον του κατάφερε να τιμωρήσει. Άκουγα ότι όταν είδε τον υποδιευθυντή του ΟΑΕΔ του είπε ευγενικά «πηγαίνετε μέσα».
  Τι να φταίει άραγε γι αυτή την αναποτελεσματικότητα; Ο ποντιακός ανθρωπισμός που είχε στο κύταρό του; Η διαπαιδαγώγιση από τους γονείς του; Η αδυναμία του χαρακτήρα του;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/04/2009

 35. Mουμουλ ισως μπορεσω να εξηγησω καλυτερα μια πλευρά των οσωσνθελω να πώ:
  Για να καταλάβουμε και να πολεμησουμε τον Ρατσισμό δεν βγαζουμε ακρη αν ψαξουμε να κατανοησουμε την ταυτοτητα του Θυματος (π.χ του Ποντιου ή του Αλβανου

  αλλά του Θυτη
  Και ο Θυτης ο Ρατσιστής Δεν ξεχωριζει…

  Ειδα προσφατα μια ταινια : Τον Γκραν Τοριν ( Εδειχνε εναν ακροδεξιοα γερο Αμερικανο ,προφανώς αντικομμουνιστη ..Τον Κληντ Ησγουντ…
  Διπλα του σε μια παρηκμασμένη γειτονια , ηρθαν γειτονες μια οικογενεια Βιεταναμέζων ..
  Τωρα προσεξε : επροκειτο για φυλη Βιετναμέζων που ειχε Πολεμησει στο Πλευρο των Αμερικάνων στον Πολεμο του Βιετναμ..Και που οι Αμερικανοι τους πηραν μαζί τους ..

  Ομως ο Γερος (που κια υτός ειχε πολεμησει στον Πολεμο της Κορεας )

  Δεν τους αντιμετωπιζε διαφορετικά απο ολους τους αλλους Ξενους.. Γιαυτόν ηταν »κιτρινιαρηδες , Γιαμ- Γιαμ ) κλπ
  Διοτι χαρακτηριστικό του Ρατσιστή ειναι οτι δεν ξεχωριζει αλλά αντιθετα συγχεει ,ταυτιζει, γενικευει …

  βεβαια στο τελος ο γερος γνωριζει καλύτερα τους γειτονες του και ταυτιζεται μαζι τους …(οχι ομως επειδή βλεπει σ’αυτους τονν εξωτερικό » αντικομμουνισμό» αλλά βαθυτερα ..ανθρωπινα

  τι θελω να πώ :αΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΥΠΗΡΞΕ ελπίδα να ξεφυγει απο τον Ραστσισμό του τοτε μπορει πολύ περισσοτερο να υπάρξει ελπίδα για τα νεα παιδια Μεσα απο μια ουσιαστική αντι-ρατσιστική παιδεια …

  Οχι ομως με επιφανειακά προγραμματα του τυπου» Ρατσισμός κακό-τζιζ».
  .Αυτά ειναι για το θεαμα …
  Αλλά
  με ουσιατσική συνεργασια σε κοινές πραξεις αλληλεγγυης κ.α που θα επρεπε επιτελους να ανοιξει μια συζητηση Εκπαιδευτική μεσα αλλά και εξω απο τα σχολεια ..

  Παντως οχι σε μια φαση »εθνικής αλληλεγγυης »: αυτός ειναι Ποντιος = ελληνας μη τον πειραζετε ..Αρα ..πειραξτε τους αλλους τα Πακιστανακια κλπ »

  ασε που αυτό ειναι εντελώς αναποτελεσματικό ..δεν γινεται

  Αντι αυτού
  στα ελληνικά σχολεια επικρατει

  α) μια ΑΠΟΛΥΤΗ αδιαφορια ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑς ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ
  για το Προβλημα της σχολικής παρουσιας μεταναστων ,προσφυγων κλπ

  Β) απολυτη εγκαταλειψη των »σχολειων των φτωχών »
  με συνεπεια

  γ) να ανοιγουν οι ασκοι του αιολου για σχολεια κολαστηρια για καθε ειδους μειονοτητα » εθνική , κοινωνική , παιδια με ειδικές αναγκες κλπ»

  (ακομα και σχολεια με πλειοψηφιες μεταναστων παλι Κολαση γινονται .Γιατί τα ρατσιστικά στερεοτυπα αναπαραγονται και εκει »
  Κι εμεις Δειλοι και Αβουλοι περιμενουμε να γινει καποιο θαυμα ..ενώ το πιο πιθανόν ειναι να ξαναδουμε σε πολλές μορφες οτι ειδαμε στο συγκεκριμμενο περιστατικό

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/04/2009

 36. Η βλάβη αποκαταστάθηκε.

  Πηγαίνετε να διαβάσετε για να αντιληφθείτε τι απίστευτος ρατσισμός υπάρχει ακόμα κατά των Ποντίων [μπας και ξυπνησετε ω! συμπόντιοι]:

  http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&Itemid=199&catid=104&id=3635&lang=el&view=article

  Σχόλιο από ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΣ | 28/04/2009

 37. @Ρωσοπόντιε,
  φίλε ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ,
  αλλά και κάτι παραπάνω…
  ορισμένοι σχολιαστές εκεί μέσα είναι ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΙ!

  π.χ.
  Ακου, εκεί, Ομέρ, δήλωση:
  «Οποτε ο κυριος Αγτζιδης δεν ανηκει σε κανεναν πατριωτικο χωρο, ειναι ομοιδεατης με τον Δημου, τους Ιους οι οποιοι με τον στανιο θελουν να κανουν την Ελλαδα ρατσιστικη χωρα.»

  ΤΙ??? Ο κ. Αγτζίδης ομοϊδεάτης ΟΧΙ ΜΟΝΟ του Δήμου αλλά και του Ιού????? 🙂 α χα χα χα χα….

  Ο «κύριος» που αυτός λειτουργεί με βάση την εξης «λογική»:

  1) Oι Πόντιοι δεν έχουν πατρίδα, επομένως ο κ. Αγτζίδης δεν ανήκει σε κανέναν πατριωτικό χώρο! (ha!)
  2) Πας μη ανήκων σε κανέναν πατριωτικό χώρο, είναι ομοϊδεάτης του Δήμου ΚΑΙ του Ιού.
  3) Ο κ. Αγτζίδης δεν ανήκει σε κανέναν πατριωτικό χώρο.
  4) Επομένως είναι συνεργάτης του Δήμου ΚΑΙ του Ιού.
  5) Επομένως ο κ. Α. θέλει να κάνει την Ελλάδα… ρατσιστική.

  ΤΙ να πει κανείς Ομέρ, ΤΙ να πει?

  Και του Πατρός, και του Ιού, και του Αγίου Κωστοπούλειου πνεύματος, πρόσχωωωμεεεεν…..

  Σχόλιο από omadeon | 29/04/2009

 38. Αυτός ο Ιός, ορέ Ομέρ, τους έχει… βαρέσει κατακέφαλα.

  Αλλος «πατριώτης», συνεχίζει:
  «Κρίμα να βλέπει κανείς στο Αντίβαρο κείμενα που μόνο σε «Ιούς» συνήθως βλέπει.»
  !!!!

  Εγώ στάλεγα όμως, στάλεγα…

  Αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καλά. Κι είναι ανίκανοι να διαβάσουν ΣΩΣΤΑ ένα κείμενο, π.χ. το ποστ του κ. Αγτζίδη!

  Σχόλιο από omadeon | 29/04/2009

 39. Τις προάλλες, όμως, έβλεπα μαζί με μια φίλη κάτι βίντεο ενός φανατικού μουσουλμάνου της Θράκης, που δηλώνει ΚΑΙ Τούρκος, ΚΑΙ «αντι-εθνικιστής» (σε συνέντευξή του στα Σκόπια) ΚΑΙ (στα Τούρκικα)… Καταρο-εξαπολυτής σε «Τούρκους που θα τολμήσουν να ψηφίσουν Ρωμιούς». (κόψε κάτι ρε μεγάλε, ΔΕΝ μπορεί νάσαι ΟΟΟΟΛΑ αυτά ΜΑΖΙ).

  Ω, ναι, ο περιβόητος Abdul Dede. Ο άνθρωπος είναι «καλά κρασιά», ΓΕΙΑ ΣΑΣ, από την Πόλη έρχομαι και στην Κορφή Κανέλλα, άστα να πάνε…
  Κάτι κουμάσια, μα κάαατι κουμάσια…. και δώστου και τους επιτίθενται δριμύτερα, κάτι άαααλλλα κουμάσια, κ.ο.κ.

  (άσχετο – κάντε κάνα ποστ για τους κακόμοιρους Πομάκους, που μόνο το 2007 τόλμησαν να υψώσουν ανάστημα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και να πούνε ότι δεν είναι Τούρκοι, αλλά δεν τους προστατεύει κανείς). Ε, ναι, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τους «Τούρκους» σαν χαρτί τράπουλας για «παιγνίδι πόκερ» με την Τουρκία.
  Για τους Πομάκους όμως, δεν θεωρεί ότι κερδίζει κάτι. Οπότε τους αφήνει στην τύχη τους. Να μαθαίνουν… Τουρκικά.

  Σχόλιο από omadeon | 29/04/2009

 40. Να μια εξαιρετική παραίνεση στου Βριπολίδη:

  «Αδελφέ Πόντιε (καί μή): Οι ξένοι μετανάστες στήν Ελλάδα τού 2009, είναι κάτι σάν τούς πρόσφυγες προγόνους μας στήν Ελλάδα τού 1924. Κάτι σάν τούς Πόντιους (καί τούς υπόλοιπους Ελληνες) μετανάστες τής Γερμανίας, τής Σουηδίας καί της Αυστραλίας τό 1960. Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ πού έχουν δικαίωμα νά ζήσουν καί να εργαστούν μέ αξιοπρέπεια. Ας μήν τούς φοβόμαστε, Μήν τούς δαιμονοποιούμε Μήν τούς εκμεταλλευόμαστε Ας τούς συμπαρασταθούμε. Ας σταθούμε πρωτοπόροι στό αγκάλιασμά τους. Δέν είναι άνθρωποι β΄κατηγορίας » Ό σύ μίσησες, εταίρω μή ποιήσεις»

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/04/2009

 41. Πολλές φορές πισω απο την υποκρισια(δηθεν) » υπερ Ποντιων , προσφυγων , κλπ κρυβεται το θλιβερό πραγματικό προσωπο του Εθνολαικισμού
  ———————————-
  Δειτε εδώ το πως ο Εθνολαικίσμός και η υποκριτικη υπερασπιση δηθεν των »Ποντιων » απο τον γνωστο Νομαρχη αποκαλύπτει το πραγματικό του προσωπο
  http://ecology-salonika.org/lib/?p=3463

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/05/2009

 42. Μόνο που υπάρχει και η υποκρισία και από την άλλη πλευρά αδελφέ Νοσφεράτε. Όταν βλέπω τον Τρεμόπουλο να σκίζει τα ιμάτιά του υπέρ των προσφύγων, ενώ αποδεδειγμένα εχει τοποθετηθεί στραφεί εναντίον των ποντίων προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ, έστω και με την αδράνειά του, ή έχει εγκωμιάσει το σφαγέα τούρκο εθνικιστή στρατιωτικό Κεμάλ Ατατούρκ, μού έρχεται να αναφωνήσω: «Ίδια είναι τα σκατά, δεξιά κι αριστερα»

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 01/05/2009

 43. »Όταν βλέπω τον Τρεμόπουλο να σκίζει τα ιμάτιά του υπέρ των προσφύγων, ενώ αποδεδειγμένα εχει τοποθετηθεί στραφεί εναντίον των ποντίων προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ,»

  ——————————————————
  φανταζομαι οτι δεν εννεις εκεινη την σκηνοθετημενη αντισυγκεντρωση με τους καραυγαζοντες »εξω οι προδοτες» και τα αλλα σχετικά και που φυσικά εντασσονται στην γνωστη εκστρατεια Λασπης του Λαος και των συν αυτώ εναντιον των Ο-Π …
  Οσο για την εγκτασταση των Ποντιων στην Θρακη με τον θλιβερό εθνολαικιστικο τροπο που οδηγησε και σε εκεινα τα σχεδια για την αλήστου μνημης Ρωμανια (δες σχετικό ποστ στο Π &Α ) και τους ιδιους τους Πόντιους στην γκετοποιηση μονο και μόνο για να ικανοποιησουν μερικοι Δηθεν φιλοι των Ποντιων τις εθνολαικιστικές αλλά και ιδοτελεις τους επιδιωξεις Και εγώ ειμαι αντιθετος
  Ελπίζω οτι δεν θα κατηγορησεις και μενα ως Αντιποντιο.
  Και Ματσουκατες
  Η ελληνική κοινωνια εχει χορτασει αυτους τους Δηθεν πατριωτες τυπου νομαρχη και καταλαβαινει πολύ καλά πλεον οτι κατω απο την εθνολαικίστικη Ρητορεια την Πατριδοκαπηλεια και τα σχετικά κρυβεται αυτό που κρυβοταν ανεκαθεν …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/05/2009

 44. Ας δουμε τι λένε κι αλλοι για τον Εθνολαικιστη Νομαρχη (μιας και δεν κανει να αναφερουμε τον ..Τρεμοπουλο):

  Στο ιστολόγιο του Στράτου Κερσανίδη

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/05/2009

 45. απόσπασμα απο τα παραπάνω :
  »ΥΓ.: Το τελευταίο διάστημα οι μηχανισμοί καταστολής μοιάζουν να έχουν αποθρασυνθεί εντελώς στην πόλη μας. Έτσι αστυνομικοί παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο, αράζουν προκλητικά με τις μηχανές τους σε πεζόδρομους και πλατείες, προσαγάγουν αφισοκολλητές στο χύμα, τραβολογούν ζητιάνους στα Τμήματα. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα αστυνομοκρατίας ένα τσούρμο άνδρες της Ασφάλειας, της ομάδας Δ και της ομάδας Ζ συγχρόνως, συνέλαβαν το μέλος της Αντιρατσιστικής Ν. Ν., έξω από το Στέκι Μεταναστών, επειδή αρνήθηκε να τους επιδείξει το περιεχόμενο των αφισών που κουβαλούσε. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν. Τους δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμία παρουσία και παρενόχληση αστυνομικών στο Άσυλο, τους πολιτικούς και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και ιδίως στα Στέκια Μεταναστών.

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/05/2009

 46. Ωραια θα ηθελα και γω να τοποθετηθω επι του θεματος αν και λιγο αργοπορημενα,
  καταρχας να σας πω οτι ειμαι και γω ποντιος της πρωην σοβιετικης ενωσης απο την πολη του Γελεντζικ που δεν βρισκεται και πολυ μακρια απο τον καυκασο… θα μπορουσαμε να πουμε οτι ανηκει σχεδον εκει.. ειμαι 21 χρονων, σπουδαζω σε πανεπιστημιο και πιστεψτε με εχω ακουσει πολυ χειροτερα πραγματα απο το κοινοτυπο «Ρωσσε», που στο κατω κατω δεν μπορουσα ποτε να καταλαβω γιατι επρεπε να με μειωνει μιας και καποιοι καποιοι … πως να το πω… σε λιγο καιρο θα κανουν πεοθηλασμους στους Ρωσσους,
  οπως και να χει μπορω να σας πω οτι η περιοδος γυμνασιου-λυκειου ειναι απο τις πιο βαρβαρες που περναει ενα παιδι… ισως η πιο βαρβαρη… ειναι πολυπλοκο το ζητημα δεν θα κατσω να το αναλυσω .. απλα το γεγονος οτι καποιος μεταναστης (προσωπικα μου εχουν πει οτι το παιδι δεν ηταν ποντιος αλλα αμπχαζιος ελληνοποιημενος.. ξερετε.. πασοκ εποχες.. δεν ξερω με σιγουρια.. αλλα δεν παιζει και πολυ σημασια μιας και αν δεν ηταν ποντιος ισως και να μην σας απασχολουσε καν το θεμα.. )δεχθηκε ρατσιστικες επιθεσεις.. απομονωθηκε.. απαξιωθηκε.. κλπ κλπ..
  ‘μω την πιστη και παιρνει ενα οπλο και γαζωνει κοσμακι? δεν το δικαιολογειται αλλα αυτο ειναι Α ΔΥ ΝΑ ΜΙ Α χαρακτηρα.. μπορω να σας διηγηθω και γω ακραια σκηνικα… μπορω και γω να το παιξω θυμα… να με λυπηθουνε για το ποσο κακομοιρης ειμαι.. ΡΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ ΡΕΕΕΕ.. επισης να πουμε οτι ο καθηγητης του λεει οτι στην εκθεση ηταν παρα πολυ αδυναμος.. ΑΡΑ το κειμενο το εκανε copy paste γιατι καπου ταυτιζοταν.. αρα παλι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ταυτοποιησουμε 100% τις σκεψεις του με το κειμενο που αναρτησε στο myspace.
  Και για να τελειωνουμε Ελληνες ειμαστε και σε οποιον αρεσει, δεν ζητησαμε οικτο συμπονοια και δεν ειμαστε αδυναμοι για να μας θεωρουνε ως μια φυλη αδυναμη που θελει στηριξη κλπ κλπ. Επιβιωσαμε απο γενοκτονια, επιβιωσαμε απο καταπιεσεις και μετακινησεις προς ΑΛΜΑ ΑΤΑ και ΣΟΥΧΟΥΜΙ, επιβιωσαμε απο παγκοσμιους πολεμους, κρισεις, γκλασνοστ,περεστροικες, για να ζητησουμε οικτο απο ποιους? τους ντοπιους? που οι περισσοτεροι δεν ξερουν την ιδια τους την ιστορια? που εν αντιθεση με μας δεν εχουν ουτε το 10% της μουσικης παιδειας ?
  Καποιοι δεν μπορουν να καταλαβουν οτι οταν ζεις σε μια βαρβαρη περιοχη οπως ο Καυκασος, και ξαφνικα μετακομιζεις σε μια Ελλαδα, δεν ειναι τοσο ευκολη η προσαρμογη, εκει το ξυλο στο σχολειο ΔΕΝ θεωρειται ουτε κατι παραλογο, ουτε κατι αντικανονικο, ουτε κατι κατακριτεο, σας το λεω απο προσωπικη εμπειρια, ειδικα αμπχαζια και μπατουμι το σχολειο οχι απλα ειναι πολεμικη ζωνη, ειναι ορισμος της ρατσιστικης συμπεριφορας, και τωρα θα μου θεοποιησετε τον Δημητρη? που θεωρησε ως λυση το να σκοτωσει συνανθρωπους του και μετα να αυτοκτονισει?
  αναλυσεις επι αναλυσεων για κατι το οποιο ειναι αρκετα απλο, υπαρχουν και ντοπιοι ελληνες που περνανε πολυ χειροτερα απο τον Δημητρη, και εχουν την μαγκια να ειναι με ενα χαμογελο, αυτο ειναι δυναμη, να εισαι φτωχος, περιφρονημενος και να γελοιοποιεισαι και να τους χαμογελας να τους λες εγω περιφρονω εσας οχι εσεις εμενα, και οχι να γινεσαι ΕΜΟ και να ακους γκοθικ και για το ποσο δυσκολη ειναι η ζωη, τραβατε ρε μια Παλαιστινη, Αφρικη, να δειτε τι εστι δυσκολη ζωη, εφαγε μια χυλοπιτα λεει και ξεχυλισε το ποτηρι, αν ειναι ποτε δυνατον,
  θεωρω πολυ μορφωμενο και τον ΟΜΕΡ και τους περισσοτερους αρθρογραφους στο ποντος και αριστερα, τρομερες γνωσεις, αγτζιδης επισης… τρομερος..
  αλλα ρε παιδια καποια πραγματα δεν θελουν τοση ακαδημαικη προσεγγιση, αυτα ειχα να πω αν ξεχασα κατι να με συγχωρειτε, απλα το θεμα με λυπει γιατι ουσιαστικα μας παρουσιαζει σαν κακομοιρηδες… και μενα οι δικοι μου στις αγορες των Ρωσσοποντιων αρχισανε.. και γω καλλιθεα εμενα στην αρχη, τον σεβασμο των αλλων τον κερδισα ομως, και ουτε οπλα χρησιμοποιησα, ουτε απειλες αναρτησα, μαγκια θελει και @@ τπτ αλλο, ο ελληναρας ειναι πλασμα που αντιμετωπιζεται πολυ ευκολα… και στα λογια.. που ποτε δεν εχει επιχειρηματα, και στην πυγμαχια που συνηθως με λιγο αγριο βλεμμα το βουλωνει.. ειναι θεμα παιδειας απλα,
  αμορφωτοι υπαρχουν, αλλα η ελληνικη κοινωνια, η ελληνικη νεολαια ειναι απο τις πιο φιλειρηνικες παγκοσμιως, αν οχι η πιο φιλειρηνικη, μην ειστε καταστροφολαγνοι, αλλου ειναι χειροτερα, πολυ χειροτερα.
  Αυτα
  Ευχαριστω εκ των προτερων και συγνωμη για τυχον ορθογραφικα λαθη ειναι 4 το πρωι που γραφω.

  Σχόλιο από Mithridatis | 03/05/2009

 47. Αγαπητέ Μιθριδάτη,
  Θαυμαζω την ωριμότητα, σε σχέση με την ηλικία σου..
  Εγώ έπρεπε να φτασω στό 80 (εξάμηνα) :), για να αρχίσω να σκέπτομαι αρκετά ευέλικτα και πέρα από ιδεολογικες αγκυλώσεις.
  Μήν μας παρεξηγείς εμάς τούς μεγαλύτερους..
  Ζήσαμε σε μία εποχή πού η ιδεολογία καλούσε την πραγματικότητα να προσαρμοστεί σ αυτήν..
  Είμαστε επιρρεπέις σε συμβολισμούς, ιδεολογικοποιήσεις, πισματικές υπερασπίσεις εξόφθαλμα λανθασμένων, ενίοτε, θέσεων,παρατεταμένες προκαταλήψεις και εμπάθειες για τούς διαφωνούντες
  κι όσο προστείθεται και η γεροντοπαραξενιά, άστα να πάνε.. 🙂
  Πάλι καλά..
  Πολλοί της γενιάς μας κατάντησαν έσχατα λαμόγια..

  Επί τού θέματος.
  1 Είτε Πόντιος, είτε Ελληνοποιημένος Αμπχάζιος κι άν ήταν τό παιδί, σίγουρα αντιμετώπιζε, όπως όλοι οι μεταναστες περισσότερα προβλήματα απο ότι ένας εντόπιος (στούς εντόπιους συμπεριλαμβάνω και τους παλαιούς πρόσφυγες, Πόντιους καί μή).
  2. Ασφαλώς, τό όποιο κοινωνικό ζόρι δέν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί τέτοιες πράξεις.
  Ομως, τίς εξηγεί.
  3. Γιά μιά τετοια πράξη, πρέπει να συμπράξουν τό κατάληλλο ψυχοβιολογικό υπόστρωμα (η προδιάθεση), ένα ιδεολογικό υπόστρωμα καί οι εξωτερικές δυσκολίες. Σίγουρα, οπως λές, οι δυσκολίες μπορεί να είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια τετοια πράξη.
  4. Επικαλέισαι τίς χειρότερες συνθήκες κάτω από τίς οποιες ζησατε στήν Ρωσσία.Ασφαλώς, μόνο πού η επίκλιση τού χειρότερου δέν νομιμοποιεί τό εκάστοτε παρόν κακό, ούτε τό κάνει πιό υπόφερτό.
  5.Υπάρχουν τά άσπρα καί τά μαύρα βάσανα, αλλά καί τα δύο βάσανα είναι. Τά σωματικα βασανιστήρια πονούνε, αλλά τό χρόνιο στρές δημιουργεί περισσότερες καταθλίψεις από τό βασανιστήριο της φάλαγγας..
  Η ψυχολογική απήχηση μιας εξωτερικής κατάστασης στόν κάθε άνθρωπο, εξαρτάται κατα πολύ απο την ευαισθησία του, τήν οποία όμως πρέπει να σεβόμαστε, να ανεχόμαστε καί να κατανοούμε.
  Μήν τό παίζουμε σκληροί και ανθεκτικοί, εκ τού ασφαλούς, πίσω απο τα πληκτρολόγια μας, (καί για μενα τό λέω), γιατί, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά της..
  Τό για πότε καταρρέει ο άνθρωπος, και για τό πόσο φαινομενικα ασήμαντους, γιά τούς άλλους, λόγους, είναι μεγάλη ιστορία, πού σου εύχομαι να την ζήσεις όσο πιό ανώδυνα γίνεται, στην ζωή σου.

  Σχόλιο από vripol | 03/05/2009

 48. Oρθα γραφεις παιδι μου Βριπολα ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/05/2009

 49. 1 Είτε Πόντιος, είτε Ελληνοποιημένος Αμπχάζιος κι άν ήταν τό παιδί, σίγουρα αντιμετώπιζε, όπως όλοι οι μεταναστες περισσότερα προβλήματα απο ότι ένας εντόπιος (στούς εντόπιους συμπεριλαμβάνω και τους παλαιούς πρόσφυγες, Πόντιους καί μή).
  2. Ασφαλώς, τό όποιο κοινωνικό ζόρι δέν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί τέτοιες πράξεις.
  Ομως, τίς εξηγεί.
  3. Γιά μιά τετοια πράξη, πρέπει να συμπράξουν τό κατάληλλο ψυχοβιολογικό υπόστρωμα (η προδιάθεση), ένα ιδεολογικό υπόστρωμα καί οι εξωτερικές δυσκολίες. Σίγουρα, οπως λές, οι δυσκολίες μπορεί να είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια τετοια πράξη.
  4. Επικαλέισαι τίς χειρότερες συνθήκες κάτω από τίς οποιες ζησατε στήν Ρωσσία.Ασφαλώς, μόνο πού η επίκλιση τού χειρότερου δέν νομιμοποιεί τό εκάστοτε παρόν κακό, ούτε τό κάνει πιό υπόφερτό.
  5.Υπάρχουν τά άσπρα καί τά μαύρα βάσανα, αλλά καί τα δύο βάσανα είναι. Τά σωματικα βασανιστήρια πονούνε, αλλά τό χρόνιο στρές δημιουργεί περισσότερες καταθλίψεις από τό βασανιστήριο της φάλαγγας..
  Η ψυχολογική απήχηση μιας εξωτερικής κατάστασης στόν κάθε άνθρωπο, εξαρτάται κατα πολύ απο την ευαισθησία του, τήν οποία όμως πρέπει να σεβόμαστε, να ανεχόμαστε καί να κατανοούμε.
  Μήν τό παίζουμε σκληροί και ανθεκτικοί, εκ τού ασφαλούς, πίσω απο τα πληκτρολόγια μας, (καί για μενα τό λέω), γιατί, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά της..
  Τό για πότε καταρρέει ο άνθρωπος, και για τό πόσο φαινομενικα ασήμαντους, γιά τούς άλλους, λόγους, είναι μεγάλη ιστορία, πού σου εύχομαι να την ζήσεις όσο πιό ανώδυνα γίνεται, στην ζωή σου.

  1. Κρυβε λογια, εχω δει ντοπιους και ντοπιους, νταξ οι περισσοτεροι ανηκουν στην μεσαια ταξη κακα τα ψεμματα αλλα δεν ειναι απολυτο αυτο
  2. Εδω αλλοι φτασανε στο σημειο να υποστηριζουν την πραξη του Δημητρη, αν οχι να την υποστηριζουν κιολας, ξενοφερτα πραγματα, αμερικανιες .. σιγα σιγα μεταμορφωνομαστε στε αυτο που ηταν η Αμερικη πριν απο 20-30 χρονια, οντας 20-30 χρονια πισω εν συγκρισει με την δυση
  3. Δεν εχω να πω κατι συμφωνω
  4. Δεν νομιμοποιω το κακο, ουτε το δικαιολογω, ουτε προσπαθω να το κανω πιο υποφερτω, το αποκυρησω σαν μια πραξη ενος αδυναμου ανθρωπου, που εξαιτιας της αδυναμιας του θελησε να παρει μαζι του και αλλες ψυχες στον αλλο κοσμο
  5. Δεν θελω να κατανοησω αυτο το παιδι, δεν με εκφραζει, δεν τον θεωρω καν τεμετερον απο την στιγμη που πηγε να δολοφονησει αλλα παιδια εξ αιτιας δικων του προβληματων,θα σεβαστω την ψυχολογικη του συνθεση, τον χαρακτηρα του, τις ιδιοτροπιες του, αλλα μεχρι εκει, ξεπερασε τα ορια, η ελευθερια του καθενως σταματα εκει που αρχιζει η ελευθερια του αλλου, δεν το παιζω σκληρος και ανθεκτικος, ειμαι σκληρος και ανθεκτικος γιατι απλουστατα προερχομαι απο σκληροτερο περιβαλλον. Δεν ζητησα ποτε ανωδυνη ζωη μιας και οι δυσκολιες ειναι αυτες που μας κανουν καλυτερους ανθρωπους. Καποιοι αντεχουν καποιοι λυγιζουν, κανεις δεν εχει το δικαιωμα στο να αφαιρει ζωες.
  Με σεβας

  Σχόλιο από Mithridatis | 03/05/2009

 50. Ο.κ, δέν διαφωνούμε, απλά τονίζουμε διάφορες πλευρές για τις οποίες συμφωνούμε.
  Εσύ, πχ, στό 5. τονίζεις, και πολύ ορθά, τήν πλευρα τού σεβασμού της ζωής τού άλλου.

  «δεν το παιζω σκληρος και ανθεκτικος, ειμαι σκληρος και ανθεκτικος »

  Μώσε, κι εγώ πα, σκληρός είμαι.
  Σκληρός άμον φρέσικον χτηνί κοβόρ, κι ανθεκτικός άμον βούτορον 🙂

  Σχόλιο από vripol | 03/05/2009

 51. Mονο εγώ ξερω τι σκληρό μωρό ησουνα Βριπολακο οταν σ’εβαζα στην Μπανιερα και συ επαιζες με τα παπακια σου και πλατσουριζες κιεκανες Μπουρμπουλήθρες..
  Σε μεγάλωσα με τρυφεροτητα και αγαπη και ολα τα χατηρια και ιδου το αποτελεσμα : Μας το παιζεις και σκληρός 😉

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/05/2009

 52. με την ευκαιρια: η τελευταια εξελιξη της συζητησης μου θυμισε μια εκπληκτική Ρωσικη ταινια που ειδα τελευταια .
  εχ κανει μια σχετική αναρτηση .η ταινια λεγοταν- 12-
  —————————
  1 2……Μια Ρωσικη ταινια

  Mολις ειδα αυτή την ταινία . Ρώσικη. Και γραφω εν θερμώ γι αυτήν χωρις να διαβασω τιποτα ακριβώς για να μη ξεχασω την γευση της.
  Ενας νεαρός Τσετσενος δικαζεται. Η κατηγορία : Σκοτωσε με μαχαίρι τον θετο του πατερα.
  12 ενορκοι . Τους κλεινουν σε ενα γυμναστηριο ενος σχολείου(ή αιθυσα ενορκων δεν εχει ετοιμαστει ακομα )
  Η υποθεση φαινεται απλή ..
  Υποθετουν οτι θα τελειωσουν σε μια ωρα . Ο κατηγορουμενος ειναι Τσετεσενος . Ενοχος .
  Εαναι αντιπροσωπευτικοι τυποι της Ρσωικης κοινωνιας . Ευυπόληπτοι . Ενας καλλιτεχνης , ενας ταξιτζής . Παραγωγος της τηλεορασης ,. Γιατρος χειρουργος ….
  Ομως η υποθεση δεν ηταν τοσο απλή…
  Σε τρεις ωρες (τοσο διηρκεσε η ταινια ) με καταπληκτική ηθοποιια σε ενα σκηνικό κλειστοφοβικό , συναρπαστικά απλό
  , ξετυλιχθηκε μπροστα στα μάτια μου η διαλεκτική της αλήθειας που ξεπερνά την λάσπη του επιφανειακου ψεμματος: η αληθεια , που κρυβεται κατω απο την επιφανεια των λεξεων και των μαρτυριων ,
  το βαθυτερο υποστρωμα του ρωσικου κοσμου αλλά και καθε συγχρονου κόσμου , το δραμα -μικρό και μεγαλο-των ημερών μας , ο κρυμμενος πόλεμος , η καταπιεση και η μοναξια, η χυδαιοτητα και η φρικη …
  Αλλά και το μεγαλειο των απλών ανθρωπων , των ενορκων , που σιγά σιγά ξεπερνουν τον εαυτό τους για να τον ξαναβρουν : στην ανθρωπιά , στο ελεος , στην συμπονοια..
  Οι Ρωσοι καποτε ειχαν Μεγαλη λογοτεχνια και θεατρο . ( Δεν ξερω αν εχουν ακομα .. Σιγουρα εχουν Μεγαλο κινηματογραφο ..)
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/02/1-2.html

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/05/2009

 53. ta χαρακτηριστικ΄του»Διαφοριστικου»ρατσισμου εδώ:

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/09/blog-post_8528.html

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/05/2009

 54. Πατέρα, τό κείμενο τού tagief στό οποίο παραπέμπεις, με ενέπνευσε..
  Ευφαντάστως, συμπληρώνω 🙂 μορφές διαφορικού ρατσισμού:
  1. Η ζήλεια έναντι των κοινωνικότερων απο εμας (με τίς περισσότερες επιτυχίες στην ζωή) παρουσιάζεται ως προτροπή αποφυγής χειραψιών για την πρόληψη μετάδοσης της «Νέας Γρίπης».
  2. Ο φόβος για τα πλεονεκτήματα των γλυκοαίματων στην κατάκτηση τού άλλου φύλου παρουσιάζεται ως αντιδιαβητικός αγώνας.
  3. Η προκατάληψη έναντι των αγροτών παρουσιάζεται ως αντιεπιστημονικη προτροπή αποφυγής βρώσης άλλοτε των κοτόπουλων και τώρα τών χοίρων.
  4. Ο Ρατσισμός έναντι των μικρονοϊκών δημοσιογράφων παρουσιάζεται ως αναζήτηση τού «ποιοτικού» μακριά από τα ΜΜΕ.
  5. Η αντίθεση κατα τού διφωτισμού παρουσιάζεται ως κινηματογραφοφιλία (παραμονη σε σκοτεινες αίθουσες).
  6. Η οικοπεδοφαγία παρουσιάζεται ως βιβλιοφιλία (καταστροφη δασών για παραγωγή χαρτιού).

  καί άλλα ων ούκ έστι αριθμός…. 🙂

  Σχόλιο από vripol | 03/05/2009

 55. πανατ ησουν εξυπνο παιδακι( ολοι το λεγαν οτι μια μερα θα γινεις ο Βρι πολας με ΒΡΙ κεφαλαιο)

  ειμαι πολύ περηφανος για σενα

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/05/2009

 56. » Ο φόβος για τα πλεονεκτήματα των γλυκοαίματων στην κατάκτηση τού άλλου φύλου παρουσιάζεται ως αντιδιαβητικός αγώνας.»

  γλυκοαίματοι ε;»

  Ρε συ Βριπολα ! ποτε ρε θαρθεις απ’ τη σπηλιά να γραψεις κανα ποιηματακι βρε ; Αντε ..σε πεθυμησα

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/05/2009

 57. Το βράδυ καλέ μου πατέρα, πού θα με μαζέψεις απ τις αλάνες της γειτονιάς, αφού με πλύνεις, μου δώσεις τό γαλατάκι μου και πριν με βάλεις στο κρεβατάκι μου, θα σου αφιερώσω ποιηματάκι…
  Ο vripolιδάκος σου.

  Σχόλιο από vripol | 03/05/2009

 58. E να γιατί αυτό το Παιδί ΑΠΟΚΕΛΙΕΤΑΙ να παρει το οπλο και να καθαριζει κόσμο ..Γιατί μεγαλωσε με γαλατακι και τρυφεροτητα και με χαδια …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/05/2009

 59. ΔΕ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ
  ισως να λυθει σαν ονομα, δηλαδη…
  σε 120 χρονια απο σημερα να μην υπαρχιε ουτε ενας απογονος της γενιας της προσφυγιας του 20 που να μην ειναι ξεμπαρκος κλπ κλπ
  αλλα θα βρεθουν αλλοι προσφυγες να τους αντικαταστησουν στον ρολο τους…
  αυτη η χωρα συντειρειται απο το 1920 και μετα(ισως κ πιο παλια αν κανω λαθος βοηθηστε με) απο την εισροη προσφυγων
  αυτο το κρατος φτιαχτηκες πανω σε μια φαντασια
  διχως υποδομες,βιομηχανια, οικονομια
  διχως τιποτα
  απο την πρωτη κυβερνηση του μεχρι σημερα στηριζεται στα δανεια απο το εξωτερικο(ακομα και σημερα ενω δεν εχουμε ξεχρεωσει μιλαμε για τι τοκους θα εχουν τα δανεια , που θα παρουμε σαν κρατος)
  χωρις υποδομες λοιπον ανεπτυξε απο την πρωτη μερα ιδρυσεως του ενα μεγαλο στρατο δημοσιων υπαλληλων(βολεψαμε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ)
  για να συντηρηθει αυτος ο στρατος αλλα κ το κρατος γενικοτερα χρειαστηκε ενας αλλος στρατος που θα δουλευε τζαμπα για δαυτους
  το 1920 ηταν οι προσφυγες απο μ ασια κ ποντο
  μεταπολεμικα λογο κλειστων συνορων ηταν οι χωριατες που κατεφταναν στις πολεις για εργασια
  απο το 90 κ μετα ειναι τα αδερφια μας απο την πρωην εσσδ αλλα κ οι αλβανοι,αφγανοι κλπ
  Σε διαφορες βολτες στα μπλογκ διαβασα απο ελλναραδες(οχι απαραιτητως φασιστακια0 σχολια του στυλ
  «τι φτωχεια , καταπιεση και απορριψη μωρε; γιατι να νοιαστω για τα ψυχολογικα του ρωσου;

  Σχόλιο από samurai | 05/05/2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: