Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Δείτε: Οι Μωμόγεροι επιστρέφουν στην πατρίδα…

Το σαββατοκύριακο θα χορτάσουμε (τηλεοπτικά ) Πόντο!

fft17_mf1638071) Σάββατο (17 Ιανουαρίου)  13.30 στην ΕΤ-3, σε επιμέλεια του δημοσιογράφου Γ. Γεωργιάδη, θα προβληθεί η αναπαράσταση του θεατρικού λαϊκού δρώμενου Μωμόγεροι (που παραπεμπει σε μια αρχέγονη μορφή θέατρου του δρόμου) στην πατρίδα του, στη Λιβερά του Πόντου, 86 χρόνια μετά από την προσφυγιά.

2) Κυριακή (18 Ιανουαρίου) 10.30 π.μ. στην ΕΤ-1, η εκπομπή «Αρχονταρίκι» θα είναι αφιερωμένη στους Έλληνες του ΚαυκάσουΟ ιστορικός  Βλ. Αγτζίδης και ο διεθνολόγος Κωσταντίνος Σχινάς συζητούν για  τις πολύπαθες ελληνικές κοινότητες της περιοχής, μ’ αφορμή τον πρόσφατο πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας.  

 

Οι Μωμόγεροι

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα προαιώνιο λαϊκό παραμύθι με περίεργες οντότητες και ζωομορφικές φιγούρες, με χορό και θέατρο, μυσταγωγία και σάτιρα, με ρόλο και κορυφαίους, με χορικά και στάσιμα, όπως ακριβώς το αρχαίο δράμα.

pontiako_synedrio_img_0Το δρώμενο των Μωμόγερων, που στο Καρυοχώρι είναι γνωστό ως Κοτσαμάνια, αναβίωσε για πρώτη φορά την δεκαετία του ’30, από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στις διάφορες παραλλαγές, καθώς το έθιμο ήταν απλωμένο σε όλο τον Πόντο και το Καρς, τα μέλη του θιάσου ήταν πάντα μασκοφορεμένα και ντυμένα με ρούχα που ταίριαζαν στο ρόλο και την εποχή τους.

Η παραλλαγή του Καρυοχωρίου προέρχεται από τη Λιβερά της Ματσούκας και είναι μάλλον η νεότερη, αφού διαμορφώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν διαμορφωνόταν και η εθνική συνείδηση. Τότε καθιερώθηκε η παράξενη ενδυμασία με τις φουστανέλες, τις περικεφαλαίες και τις πολύχρωμες γραβάτες, σατιρίζοντας τις ενδυματολογικές προτιμήσεις της αναδυόμενης αστικής κοινωνίας της εποχής. από [ΕΔΩ]

photo12….Στους Μωμόγερους, ειδικά, ο χορός, μαζί με τη μουσική, το τραγούδι και τις επιφώνησεις, προκαλεί την εντύπωση υποτυπώδους χορικού τραγωδίας η κωμωδίας, πράγμα που μας δίνει μιαν ιδέα του πώς θα πρέπει να ήταν η προσθεσπική μορφή των αττικών δραμάτων. Γιατι οι Μωμόγεροι είναι στενότερα δεμένοι, από ό,τι οι αρχαίοι χορευτές του κλασικού δράματος, με τα παριστανόμενα: Είναι ταυτόχρονα και υποκριτές με ρόλο, τη μια στιγμή, και χορευτές την άλλη, και αντίστροφα. Μ’άλλα λόγια, τα ίδια μεταμφιεσμένα πρόσωπα άλλοτε παίζουν θέατρο κι άλλοτε χορεύουν σαν χορεύτες τον κοινό χορό, κάποτε μαλίστα μαζί και με τους θεατές. Με χορό, λοιπόν, livera1__επαναλαμβάνω, αρχίζουν, γενικά, την παράσταση τους οι Μωμόγεροι, σ’όλες σχεδόν τις πενήντα τόσες παραλλαγές που έχουμε, και με χορό τελειώουν. Κάποτε ο χορός κρατάει σ’όλη τη διάρκεια της παράστασης η το δρώμενο παίζεται χορευτηκά. Με χορό και μουσική εκδηλώνουν τη λύπη τους για το θάνατο η, σε νεωτερικές παραλλαγές, για την αρρώστια του κεντρικού προσώπου, και με χορό και μουσική  φανερώνουν τη χαρά τους για την ανάσταση η θεραπεία του, καθώς και για το γάμο του, σε άλλες παραλλαγές, με τη Νύφη… (του Χρήστου Σαμουηλίδη).

 

 Οι Έλληνες του Καυκάσου

Στην εκπομπή της Κυριακής στην ΕΤ-1 (10.30 π.μ.) θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της σύγχρονης κρίσης που προέκυψε με την σύγκρουση russiaΡωσίας-Γεωργίας, στις ελληνικές κοινότητες της περιοχής.

Παράλληλα, θα αναζητηθούν οι ιστορικές συνθήκες μέσα στην οποία διαμορφώθηκαν οι σημαντικές ελληνικές κοινότητες στο χώρο του Καυκάσου κατά τη διάρκεια του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, ο ιστορικός ρόλος που διαδραμάτισαν, το εθνικό ελληνικό κίνημα της περιόδου 1917-1921, η σοβιετοποίηση της περιοχής και οι επιπτώσεις στις ελληνικές κοινότητες, η διαμόρφωση μιας ενδιαφέρουσας ελληνικής πολιτισμικής έκφρασης κατά το μεσοπόλεμο, η καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων από το σταλινισμό (1937-1938), η βίαιη μετακίνηση των ελληνικών πληθυσμών στις στέπες της Κεντρικής Ασίας στη δεκαετία του ’40 (Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, σοβιετο-κινέζικα σύνορα), η αποσταλινοποίηση και η εποχή της περεστρόϊκα.

0015___Ιδιαιτέρως θα απασχολήσει τους συζητητές, το μετασοβιετικό πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε από τις βίαιες εθνικές συγκρούσεις. Οι επιπτώσεις αυτών των συγκρούσεων στην καταταλαιπωρημένη ελληνική εθνική μειονότητα, θα δώσει το χαριστικό πλήγμα σε μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσίες της ελληνικής διασποράς. Η πλέον έντονη στιγμή θα είναι την περίοδο 1992-1993, όταν θα ξεσπάσει ο σκληρός πόλεμος μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της ανθούσας ελληνικής κοινότητας του Σοχούμι που αριθμούσε σε 15.000 άτομα. Τότε η ελληνική κυβέρνηση υπό την υπουργία της Βιργινίας Τσουδερού πραγματοποίησε μια επιχείρηση απεγκλωβισμού και σωτηρίας των Ελλήνων της περιοχής αυτής, που έμεινε γνωστή με την ονομασία «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας«. Ζήτημα προς διερεύνηση – από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα μέχρι και σήμερα – αποτελεί η αποτελεσματικότητα ή όχι της πολιτικής αποκατάστασης των νέων Ελλήνων προσφύγων.  Από [ΕΔΩ]

Για τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας διαβάστε το επόμενο άρθρο: 

Τυχαία σύρραξη ή εικόνες από το μέλλον;

Μόλις 36 ώρες χρειάστηκαν για να καταληφθεί ολόκληρη η Νότια Οσετία από το ρωσικό στρατό. Η αιφνιδιαστική επίθεση του γεωργιανού στρατού, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ανακωχής που είχε υπογραφεί με τους οσέτιους αυτονομιστές, με ρωσική διαμεσολάβηση, συντρίφτηκε από τα ρωσικά τεθωρακισμένα και βομβαρδιστικά εν τη γενέσει της.

 Η ρωσική απάντηση ήταν τόσο άμεση που εξέπληξε τους πάντες. Μία μέρα μετά τη γεωργιανή επίθεση της 7ης Αυγούστου και το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας Τσχινβάλι, ρωσικά τεθωρακισμένα εισβάλλουν στη Νότια Οσετία αναγκάζοντας το γεωργιανό στρατό σε άτακτη υποχώρηση. Οι διαβεβαιώσεις της Δύσης ότι «η Μόσχα δε θα φτάσει ποτέ σʼ αυτό το σημείο», όπως υποστήριξε ο αμερικανόδουλος γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», είχαν γίνει σκόνη. Τώρα οι Αμερικάνοι τον «αδειάζουν» διαρρέοντας (διά στόματος «συνεργατών της Ράις»), ότι η Κοντολίζα τον είχε προειδοποιήσει να μην επιτεθεί (όποιος θέλει το πιστεύει).

 Η Ουάσινγκτον έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας, για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από το ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ότι τέτοιες κατηγορίες είναι παντελώς απαράδεκτες όταν λέγονται από τα χείλη εκπροσώπου κράτους που ξέρουμε τις ενέργειές του σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Σερβία.

 Ρωσικό ματ

 Η ρωσική αρκούδα πέτυχε μία σημαντική νίκη, την πρώτη της νίκη στα πεδία των μαχών, 17 χρόνια μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ κραταιάς «ΕΣΣΔ». Κι αυτό χάρη στο παιχνίδι με τη φωτιά, που έσπευσε να παίξει το γεωργιανό καθεστώς, υπό αμερικάνικη καθοδήγηση (και με ισραηλινά όπλα, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σαακασβίλι). Θα πρέπει να είναι κανείς αφελής για να μην πιστεύει ότι πίσω από τη Γεωργία ήταν οι Αμερικάνοι, που όχι μόνο σιγοντάριζαν αλλά στήριζαν φανερά το γεωργιανό στρατό, με τον οποίο τις δυο τελευταίες βδομάδες του Ιούλη διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Αμεση Απάντηση 2008», σε γεωργιανή στρατιωτική βάση.

 Αλαζονεία της «υπερδύναμης»; Τεστάρισμα της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής από τους αμερικάνους ανταγωνιστές της; Ο,τι και να ήταν, αυτή η σύγκρουση απετέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική. Οχι μόνο κατάφερε να την κάνει «να βγάλει το σκασμό» (όπως τόσο αφοπλιστικά παραδέχτηκε αμερικάνος αξιωματούχος στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης»), αλλά και την απομόνωσε, σε βαθμό που μέχρι και η «ευρωπαϊκή οικογένεια» να της έχει γυρίσει την πλάτη.

  Οι ΗΠΑ στην απομόνωση…

 Η άρνηση των ευρωπαίων ηγετών να παίξουν με το παιχνίδι των κυρώσεων, παρά τις βρετανικές και τις αμερικάνικες πιέσεις, απετέλεσε τη χαριστική βολή για την αμερικάνικη «υπερδύναμη». Βλέπετε, η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη ρωσική αρκούδα ήταν πιο ισχυρή από τα ουρλιαχτά της Κοντολίζα, που δήλωνε ότι η φήμη της Ρωσίας ως «υπεύθυνου κράτους» έχει πλέον κουρελιαστεί. Μέχρι και η Πολωνία -η οποία ήταν υπέρμαχος των κυρώσεων- αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί της. Η κυβέρνησή της δήλωσε, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών:«Ας μη συζητούμε για το πώς θα βλάψουμε τη Ρωσία, αλλά για το πώς θα βοηθήσουμε τη Γεωργία και τους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ»!

Πέρα, όμως, από την απομόνωση των Αμερικάνων από τους ευρωπαίους συμμάχους τους, η Ρωσία πέτυχε κι άλλη μια νίκη. Να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο γύρω της τις πρώην «σοβιετικές δημοκρατίες» που έχει καλές σχέσεις μαζί τους, αλλά και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσες σκοπεύουν να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ και να τα βάλουν με τη ρωσική αρκούδα. Η χώρα με τις μεγαλύτερες ενεργειακές πηγές, το Καζαχστάν, έσπευσε να στηρίξει τη Μόσχα, αν και φιλοξενεί αμερικάνικες βάσεις στο έδαφός της. Το ίδιο έκανε και η Κιργιζία. Το Αζερμπαϊτζάν (το οποίο μάλιστα συμμετείχε μαζί με τη Γεωργία στα στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν τον Ιούλη) κράτησε αποστάσεις από το αντι-ρωσικό μέτωπο. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί το Αζερμπαϊτζάν είναι από τις χώρες που αποτελούν μήλον της έριδος μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, καθώς αποτελεί έναν από τους εναλλακτικούς δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου του Καυκάσου, μέσω του αγωγού που ξεκινά από την πρωτεύουσά του Μπακού, περνά από την πρωτεύουσα της Γεωργίας (Τιφλίδα) και καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν. Ενώ η Ουκρανία, που μαστίζεται από πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση του «πορτοκαλί» κυβερνητικού συνασπισμού, δυσκολεύεται πάρα πολύ να τραβήξει το σκοινί κόντρα στη Ρωσία (η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσει τις στρόφιγγες και να παγώσει τη χώρα).

  …και η Ρωσία στην αντεπίθεση

 Ο πόλεμος αυτός, λοιπόν, έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία να περάσει στην αντεπίθεση. Και βέβαια, ό,τι κατάκτησε στα πεδία των μαχών δεν πρόκειται να το επιστρέψει (τουλάχιστον χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα). Μπορεί ένα από τα έξι σημεία, πάνω στα οποία βασίστηκε ο τερματισμός του πολέμου, να αναφέρει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της στις γραμμές που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο και η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τελικά μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας να προβλέπει την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων σε γεωργιανό έδαφος σε μία ζώνη μέχρι 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νότια Οσετία, όμως τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν περιοχές ακόμα και 50 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα, καθώς και περιοχές στην Αμπχαζία που απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα από τη ζώνη που συμφωνήθηκε  (σύμφωνα με τους «Τάιμς της Μόσχας» της περασμένης Τρίτης).  Το λιμάνι του Πότι στη Μαύρη Θάλασσα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά τόσο από την Αμπχαζία όσο κι από τη Νότια Οσετία, καθώς και το λιμάνι Σουχούμι στην Αμπχαζία ελέγχονται από τους Ρώσους, που μαζί με το Νοβοροσίσκ θα διαθέτουν τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και θα μπορούν να γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι τις απειλές της Ουκρανίας για απαγόρευση του ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων στη Σεβαστούπολη.

 Ο ρωσικός τσαμπουκάς εκδηλώνεται όλο και πιο πολύ. Πρώτα με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ύστερα με τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ, ότι η Μόσχα δε φοβάται να πεταχτεί έξω από τους G8 ή να ζήσει ένα νέο «Ψυχρό Πόλεμο». Τέλος, με τις διαρκείς απειλές κατά της Πολωνίας, ότι αποτελεί «πυρηνικό στόχο» εφόσον εγκαταστήσει τα συστήματα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. Απειλές που συνοδεύτηκαν με την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερσύγχρονου πυραύλου PC-12Μ «Topol» (που σημαίνει «λευκά» στα ρωσικά) με βεληνεκές 11.000 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους, ο πύραυλος αυτός θα μπορεί να διαπεράσει την αντιπυραυλική ασπίδα που ήδη στήνουν οι Αμερικάνοι σε Τσεχία και Πολωνία.

 Ταυτόχρονα με τον τσαμπουκά, η Ρωσία ρίχνει γέφυρες στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι επιζητεί «διεθνή αστυνομική δύναμη» στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη), η οποία θα ελέγχει τις διαφιλονικούμενες περιοχές και στην οποία είναι έτοιμη να συμμετάσχει!

  Στο βωμό ενός άδικου πολέμου

 Ο πόλεμος-αστραπή μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας έχει πλέον τελειώσει. Για μια ακόμα φορά η ανθρωπότητα παρακολούθησε από τα μίντια ένα σφαγείο με τους νεκρούς να φτάνουν ίσως και τους 2.000 και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Πρόκειται για έναν άδικο απʼ όλες τις πλευρές πόλεμο, που έδειξε για μια ακόμη φορά σε όλη την υφήλιο τον τρόπο με τον οποίο, σε τελευταία ανάλυση, «λύνουν» τα προβλήματά τους οι ιμπεριαλιστικές χώρες: με τις οβίδες από τις κάνες των πυροβόλων τους. Μπορεί η Ράις να υποστηρίζει ότι κουρελιάστηκε η «φήμη της Ρωσίας», στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται γιʼ αυτό.

 Η Ρωσία είναι και παραμένει μια ιμπεριαλιστική δύναμη που έχει δείξει και παλαιότερα (βλέπε Τσετσενία) πώς «λύνει» τα προβλήματά της. Αυτό που κουρελιάστηκε είναι το κουτόχορτο περί «ασφαλούς κόσμου» και «αποτροπής των πολέμων μέσω του διεθνούς διαλόγου», με το οποίο εδώ και δύο δεκαετίες «τάιζαν» σε υπερβολικές δόσεις την υφήλιο τα παπαγαλάκια των αστικών καθεστώτων. Μπορεί ο «πόλεμος των πέντε ημερών» να τελείωσε, όχι όμως και η πολεμική ένταση, που θα αυξάνεται όσο η Ρωσία θα διεκδικεί (και με τα όπλα) το ρόλο που πιστεύει ότι της αρμόζει στη διεθνή σκακιέρα. Οσοι χαίρονται με τη ρωσική νίκη, πιστεύοντας ότι θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην αμερικάνικη «παντοκρατορία», ας το ξανασκεφτούν. Στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν συγχωρούνται τέτοιες αυταπάτες…

13/01/2009 - Posted by | -Λαογραφία, -Περί Πόντου

60 Σχόλια »

 1. Όβερντόουζ θα πάθουμε στο τέλος!

  Σχόλιο από partizana | 17/01/2009

 2. partizana

  Στις αποθήκες μας βρίσκονται κάτι…ειδικά μαλόξ για την περίσταση
  Αν τα χρειάζεσαι….:)

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/01/2009

 3. Είδα τους Μωμόγερους στον Πόντο, είδα και τη Ματσούκα και συγκινήθηκα.Μπράβο στα παιδιά και καλή επανάληψη.

  Όμως να μην ξεχνάμε ότι οι ανταλλαγές άρχισαν από πολύ παλιά. Για πρώτη φορά το ’88 ο Ομέρ Ασάν από τον Όφη και ένας που έπαιζε αγγείον από το Ρίζε έπαιξαν στο Γ’ Ποντιακό Τριήμερο που διοργάνωσε η Αργώ στην Καλλιθέα. Λίγο μετά ένα ολόκληρο συγκρότημα από τον τουρκικό Πόντο ήρθε μέσω του βραβευμένου με το βραβείο Ιπεκτσί Γιώργου Ανδρεάδη, στο Φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Επίσης ποντιακά συγκροτήματα πήγαν και χόρεψαν κατά καιρούς στην Τουρκία. Ακόμα και στους τουρκικούς γιορτασμούς για τη Γιορτή Νεολαίας πήαν τέτοια συγκροτήματα.

  Όλες αυτές οι ελληνοτουρκικές πολιτιστικές ανταλλαγές που ξεκίνησαν εδώ και 20 χρόνια συμβάλλουν στην αλληλογνωριμία των λαών και πρέπει να ενταθούν.

  Μπράβο και πάλι.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 17/01/2009

 4. […] pontosandaristera Δείτε: Οι Μωμόγεροι επιστρέφουν στην πατρίδα… […]

  Πίνγκμπακ από ΕΝΑΣ …ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΑ TOP 100 ΤΟΥ WOORDPRESS. « Kopanakinews’s Weblog | 17/01/2009

 5. Δυστυχώς δεν άκουσα την partizana και κόνταψα να πάω από οβερντόουζ.
  Παρακολούθησα την εκπομπή…
  Δεν είχα και αυτά τα ειδικά μαλόξ που υποσχεθήκατε.
  Σιγά ρε μάγκες.
  Ένα χορευτικό συγκρότημα πήγε στην Τουρκία και χόρεψε.
  Ε και…..
  Καλά κάνανε τα παιδιά και πήγανε.
  Το πολιτιστικό αλισβερίσι ποτέ δεν έβλαψε.
  Αλλά αυτό γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
  Σμύρνη, Αϊβαλί , Καππαδοκία αν δεν κάνω λάθος ακόμη και στον Πόντο.
  Εκείνη την έπαρση του δημοσιογράφου και ορισμένων εκεί δεν την καταλαβαίνω…

  Α…….ε η μ…..α κ…..ο

  Σχόλιο από thrax | 17/01/2009

 6. Αούτα τα φωτγραφίας κατ μικρόν εν ξάι κι ελέπατα, τα χρόνια πα δαβαίνε…ντο να φτάμε? Μεγάλα κι έεις?

  Σχόλιο από aris53m | 18/01/2009

 7. Κ’ εγώ πουλόπο μ’ κ’ εγώ κ’ επορώ να ελέπατες. Βάλον μεγαλύτερες για τ’ εμάς τα γραιάδας.

  Σχόλιο από Επικουράβα | 18/01/2009

 8. «..Επίσης ποντιακά συγκροτήματα πήγαν και χόρεψαν κατά καιρούς στην Τουρκία. Ακόμα και στους τουρκικούς γιορτασμούς για τη Γιορτή Νεολαίας πήαν τέτοια συγκροτήματα..»

  Πολύ χαλαρό σε βρίσκω Ματσουκάτε.. 😉

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/01/2009

 9. mumul άλλο ντο να λέω σε;

  Ολ πα ξέρνε σο χώρον εμουν ντο ίνεται.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 18/01/2009

 10. —————————————————————————————
  ΕΠΙΣΗΣ, Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:
  —————————————————————————————
  ….η «Μιλιέτ» ασχολείται με την επίσκεψη των Μωμόγερων στην Τραπεζούντα στην παρακάτω διεύθυνση και ακολουθεί η μετάφραση σε περίληψη του κειμένου…

  http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1046416&Kategori=turkiye&b=Yunanli%20turistlerin%20Kalandar%20kutlamasi%20tartisma%20yaratti

  Προκάλεσε συζήτηση η γιορτή Καλανδαρίου των Ελλήνων Τουριστών

  Ömür AVCI/TRABZON, (DHA)

  (Περίληψη)

  Λέει ότι τουρίστες από την Ελλάδα που ήλθαν στο χωριό Γιαζλίκ της Μάτσκας. Φορύσαν παραδοσιακές στολές. Προκλήθηκε συζήτηση διότι μερικοί που τους φωτογράφισαν έστειλαν αυτές σε εφημερίδες. Ο Κοινοτάρχης είπε δεν υπήρξε καμιά ενόχληση λέγοντας ότι Γλέντισαν και έφυγαν. Ο Δήμαρχος της Ματσκας είπε εμείς είμαστε μια κοινωνία με αυτοπεποίηθηση ..δεν καταλαβαίνω αυτούς που ενοχλήθηκαν».

  Μερικά μεμονωμένα άτομα είπαν ότι αυτοί έκαμαν «Ιεραποστολική επιχείρηση» και αυτά μεταφέρθηκαν σε τοπικές εφημερίδες.

  Ο Κοινοτάρχης του χωριού είπε ότι η γιορτή ήταν εν γνώση του Νομάρχη και της Στρατοχωροφυλακής. Τόνισε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Εξάλλου έμειναν μόνο 3 ώρες. Είπαν μερικοί πολίτες ότι οι επισκέπτες προσπαθούσαν να μιλήσουν Ρωμείκα με τους κατοίκους και ότι στα λεωφορεία τους υπήρχαν σημαίες του Πόντου με δικέφαλαο αετό!! (ψέμα διότι ειναι μονο κέφαλος).

  Ο Δήμαρχος (του Λαικού Κόμματος) είπε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Λέει ότι οι φόβοι ειναι αστηρίκτοι.

  Η Γιορτή Καλανδαριού λέει ότι με το παλιό ημερολόγιο γιορταζόταν 14 Ιανουαρίου. .. Εξηγεί την προέλευση του εθύμου.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/01/2009

 11. ειμαι ο με επαρση δημοσιογραφος που καλυψα το γεγονος στη ματσουκα. καταλαβαινω το κομπλεξ μερικων και το δικαιολογω. διασκεδαζουμε.. αντε και μωμοεροι στα ΣΠΑΤΑ..

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 19/01/2009

 12. Μη δίνετε σημασία στη λεπτομέρεια και μη χαλιέστε τζάμπα.. Η ουσία να σας ενδιαφέρει.

  Μας τα είπε σοφότατα ο Ζωνιανίτης παραπλεύρως στο «Γιασόν μπουρούν«.

  Οι άνθρωποι πολλές φορές το “λίγο” αναζητούνε
  και δε μπορούνε το “πολύ” που έχουνε να δούνε!

  Τις λέξεις πάντα και ποτέ προσπάθησε να κόψεις
  θα ‘ρθει μια μέρα που γι’ αυτές σκληρά θα μετανιώσεις!

  Κοίταξε πρώτα αν μπορείς ότι ζητάς να δώσεις
  μη θες ευαίσθητες καρδιές άδικα να πληγώσεις.

  Τση περηφάνιας το πουλί σα χτυπηθεί δεν κλαίει
  κοιτά ψηλά στον ουρανό υπομονή να λέει.

  Ας τον ακούσουμε όλοι και όλα θα πάνε καλά.

  Μωμόεροι και στα Σπάτα και στη Λιβερά και στην Αστόρια.

  Γιατί όχι; Mωμόγεροι παντού!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/01/2009

 13. στην ανωνυμια απαντα κανεις με πραξεις.οποιος thrax δεν θεωρει οτι διακατεχεται απο συμπλεγματα ας βγαλει την κουκουλα και ας κοπιασει να μας αποδειξει τι ειδους επαρση ειχαμε,ποιο αλλο χορευτικο χορεψε επισημα στην τραπεζουντα και γιατι τον πειραξε τοσο πολυ η παγκοσμια αισθηση για το τηλεοπτικο αυτο ρεπορταζ. τον ενοχλει δηλ η αποδοχη και η επιτυχια της αποστολης αυτης? θα του περασει. αν νομιζει οτι υπερβαλλω ας ψαχτει στον χωρο αυτο των ποντιων,αν ανηκει βεβαια σ αυτον.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 20/01/2009

 14. Κε Γεωργιάδη Γιώργο

  Είπα στο σχόλιό μου ότι καλά κάνανε/τε τα παιδιά και πήγανε.
  Όπως καλά κάνουν και πηγαίνουν χρόνια τώρα, Σμύρνη, Καππαδοκία, Αν.Θράκη, Πόντο…
  Αν δε υπήρξε και αποδοχή και επιτυχία αυτής της αποστολής όπως λέτε ακόμη καλύτερα.
  Που είδατε ότι κάτι με ενόχλησε.
  Εξέφρασα δε την μη κατανόησή μου στην κατ’εμέ έπαρση του δημοσιογράφου και ορισμένων άλλων για αυτό το πολιτιστικό γεγονός.
  Εάν είστε εσείς, δείτε για αυτό το προηγούμενό σας σχόλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα την διακρίνετε και εσείς.
  Όσον αφορά δε την κουκούλα, επειδή τώρα τελευταία είναι της μοδός τόσο οι κουκουλοφόροι όσο και οι κουκουλοκυνηγοί-κουκουλοβγάλτες επιτρέψτε μου να μην ανήκω σε καμιά απο τις δύο κατηγορίες

  Σχόλιο από thrax | 20/01/2009

 15. Παίδες και κόρες,

  να σας θυμίσω ξανά τον Ζωνιανίτη:

  Οι άνθρωποι πολλές φορές το “λίγο” αναζητούνε
  και δε μπορούνε το “πολύ” που έχουνε να δούνε!

  Τις λέξεις πάντα και ποτέ προσπάθησε να κόψεις
  θα ‘ρθει μια μέρα που γι’ αυτές σκληρά θα μετανιώσεις!

  Κοίταξε πρώτα αν μπορείς ότι ζητάς να δώσεις
  μη θες ευαίσθητες καρδιές άδικα να πληγώσεις.

  Τση περηφάνιας το πουλί σα χτυπηθεί δεν κλαίει
  κοιτά ψηλά στον ουρανό υπομονή να λέει.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/01/2009

 16. Μα βρε σύντροφοι και συμπατριώτες, αφού τα παιδιά άνοιξαν ειδικό χώρο για τους καυγάδες μας και τον ονόμασαν yason-burnu. Γιατί δεν πηγαίνετε εκεί;

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/01/19/yason-burnu/

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 21/01/2009

 17. η φουστανέλα μπήκε τον 19ο αιώνα στους κοτσαμάνους???? τι λέτε???
  όταν διαμορφώθηκε η εθνική συνείδηση??? πωπωωωωω!!!

  Σχόλιο από livera | 21/01/2009

 18. «…τι λέτε??? ………πωπωωωωω!!! «

  Mπράβο σας. Ωραία συζητάτε!

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 21/01/2009

 19. liverετε

  αν διαφωνείς με την εκτίμηση του «Ποντιακού και Μικρασιατικού Συλλόγου Καρυοχωρίου Ο Πρόσφυγας» κατέθεσε τη διαφωνία σου.

  Εμείς βρήκαμε αυτή την εκδοχή, ψάχνοντας για τους Μωμόγερους και τη χρησιμοποιήσαμε δίνοντας και την πηγή. Ο Σύλλογος αυτός της Κοζάνης αναβιώνει το έθιμο της Λιβεράς από τη δεκαετία του ’30. Αν κάνεις κλικ πάνω στη λέξη [ΕΔΩ] θα δεις το κείμενο του Παντελή Σαββαΐδη,
  πρόεδρου του ΔΣ του Ποντιακού και Μικρασιατικού Σύλλογος Καρυοχωρίου Κοζάνης

  Κάθε άλλη ερμηνεία ευπροσδεκτη.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/01/2009

 20. μήπως η ρίζα της φουστανέλας χάνεται πιο βαθιά στα βάθη των χρόνων?
  μήπως έχει να κάνει με κάτι το αρχαιοελληνικό?
  μήπως έχει τη ρίζα της στον ελληνικό χιτώνα?
  μήπως φτάνει στα αλεξανδρινά χρόνια, ή και ακόμα πιο πίσω? γιατί οι φουστανέλες που φοράμε οι κοτσαμάν’ σο Τορταλί είναι πιο κοντές και πιο σουλουπωμένες από αυτές του κολοκοτρώνη?
  αν νομίζετε ότι υπάρχει υπερβολή σ’ αυτήν την ερμηνεία, τότε κάνουμε λάθος όλοι στο χωριό μας
  (ο Γιώρτ’ς ο Φίλπογλης, ο Γιάννες του Φώτ, ο Γιάννες ο Γοργόρογλης και τόσοι άλλοι αρχηγοί των Κοτσαμάνων που ήρθαν από τον Πόντο και αναβίωσαν το έθιμο κατευθείαν μετά την εγκατάστασή τους στον Τετράλοφο, οι πάμπολλες οικογένειες που ήρθαν από τη Λιβερά του Πόντου και όχι οι 4 – 5 που πήγαν σε άλλα χωριά της Ελλάδας)

  Σχόλιο από livera | 21/01/2009

 21. livera,
  ο Σαμουηλίδης αναφέρει ότι υπήρχαν περί τις 50 παραλλαγές του έθιμου και ότι είχαν δημιουργηθεί στον Πόντο και «νεωτερικές παραλλαγές».

  Φυσιολογικά εσείς είστε φορείς μιας από τις 50. Το αν αυτή η παραλλαγή είναι νεωτερική δεν μπορώ να το γνωρίζω.

  Μια πιθανή εξήγηση για τη χρησιμοποίηση της φουστανέλας ίσως είναι ο σαρκασμός απέναντι στα νέα ήθη και στα νέα πρότυπα που φέρνει η αστικοποίηση των πόλεων. Η Ελλάδα ως ελεύθερο κράτος αρχίζει να γοητεύει τους υπόδουλους Έλληνες και παράλληλα πολλά μορφικά στοιχεία γίνονται αποδεκτά. Υπάρχουν φωτογραφίες από τις αρχές του 20ου αιώνα μικρών παιδιών ντυμένων με τη φουστανέλα (τη μακρυά, του Κολοκοτρώνη) και στον Πόντο και στον Καύκασο.

  Πιθανότατα η επιρροή όλων αυτών των μεγάλων αλλαγών στις παραδοσιακές αγροτικές κοινότητες να ήταν ο σαρκασμός προς τα νέα πράγματα. Το βλέπουμε και στο θέατρο με την παρουσία του ευρωπαϊκά ντυμένου «Βέβαια», ο οποίος θέλοντας να δείξει την ελλαδιτοποίησή του και τη συνάφειά του με τα ελλαδικά πράγματα χρησιμοποιεί συνέχεια και επιδεικτικά σ’ ότι και να πει την έκφραση «Βέβαια!»

  Έτσι σαρκάζουν και τα νέα μορφικά στοιχεία, χωρίς καμιά σεμνοτυφία και ιδεοληψία. Εξάλλου ότι φορούν πάνω τους οι Μωμόγεροι είναι στοιχείο προς ειρωνία και σαρκασμό. Ίσως γι αυτό σε μια νεωτερική παραλλαγή των Μωμόγερων δεν υιοθετούν την φουστανέλα του Κολοκοτρώνη, αλλά την κοντή φουστανέλα, που είναι πιο διασκεδαστική και κωμική.

  «Βέβαια», για όλα αυτά την τελική διάγνωση θα πρέπει να κάνυν οι λαογράφοι και οι κοινωνιολόγοι, που μελετούν την ποντιακή κοινωνία την περίοδο του κοινωνικού και ιδεολογικού μετασχηματισμού (1856-1914).

  Σχόλιο από Πόντιος (με δύο ομάτια) | 21/01/2009

 22. Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία:

  «Η φουστανέλα ήταν παραδοσιακό ένδυμα των αντρών στα Βαλκάνια». Υπάρχουν και διάφοροι τύποι φουστανέλας.

  » Η φoυστανέλα ξεκίνησε από τo κoινό πoυκάμισo ή πoυκαμίσα, για να καταλήξει στo γνωστό τύπo της πλισσεδωτής φoύστας, από την oπoία φoύστα πήρε τo όνoμά της. Πριν τo 1821 η φoυστανέλα ήταν πoλιτικό ένδυμα των Ελλήνων και στoν καιρό τoυ αγώνα έγινε και πoλεμαρχικό. Στα 1833 καθιερώθηκε από τoν Ελληνικό στρατό ως εθνικό ένδυμα, με αυτό παρoυσιάσθηκε o Όθωνας στα 1836 στην Τρίτη επίσημη επέτειo τoυ ερχoμoύ τoυ στην Αθήνα. Η φoρεσιά απoτελείτo από την φoυστανέλα, τo κεντητό γιλέκo, τo κεντητό μεϊντάνι, τo πoυκάμισo (πoυκαμίσα), τo δερμάτινo σελάχι, τα τσαρoύχια, τις γoνατάρες και τo φέσι. Τη φoρεσιά την είχαν για επίσημη (γιoρτινή) σχεδόν όλoι oι παλαιoί.

  Δύo λέξεις για την φέρμελη (vτoυλαμά): Είναι oλόσωμη και αντικαθιστoύσε τη φoυστανέλα, τo γιλέκo και τo μεϊντάνι, είναι oλoκέντητη, γεμάτη χρυσoπίκoιλα κoυμπιά.

  Oι εθνικές στoλές σήμερα φoριoύνται μόνo στις εθνικές εoρτές και κατέχoυν περίoπτη θέση στα λαoγραφικά μoυσεία. Τo σιδέρωμα της φoυστανέλας, γινόταν με ειδικό σίδερo πoυ oνoμαζόταν σκανταλέτo. » Από [ΕΔΩ]

  Για την βλάχικη φουστανέλα δείτε [ΕΔΩ]

  Φωτογραφία της μακεδονίτικης φουστανέλας θα δείτε [ΕΔΩ]

  Επίσης, για όποιον ψάχνει περισσότερο, υπάρχει το βιβλίο «Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ» το εξαιρετικού λαογράφου Πετρόπουλου, Ηλία (Εκδοτικός Οίκος: ΝΕΦΕΛΗ, Έτος έκδοσης: 1993)

  Ελπίζω να συνέβαλα κάπως και ‘γω για τους προβληματισμούς περί την φουστανέλα.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/01/2009

 23. «Βέβαια» να συμπληρώσω στα όσα ανέφερα στην πρώτη μου παρέμβαση, ότι οποιαδήποτε μορφή πολιτισμού έφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο είναι πολύτιμη και πρέπει να διατηρηθεί, να αναπαραχθεί ακόμα και να εξελιχθεί στο νέο περιβάλλον που ζούμε.

  Η συζήτηση αυτή δεν θα πρέπει να σχετίζεται με ηθικές αξιολογήσεις περί του καλού και του κακού. Αυτό είναι απαράδεκτο και ανούσιο.

  Απλώς θα πρέπει οι επιστήμονές μας -και μόνο για επιστημονικούς λόγους- να μελετούν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, ώστε να γνωρίζουμε -εάν αυτό είναι κατορθωτό- τις ακριβείς συνθήκες που γέννησαν μια συμπεριφορά ή ένα έθιμο.

  Σχόλιο από Πόντιος (με δύο ομάτια) | 21/01/2009

 24. κυριε thrax.αν καταλαβες καλα σε προκαλεσα να αποκαλυφθεις. επιμενεις στην βολικη ψευδοανωνυμια.και αυτο το κατανοω. ηταν βαρυ και εκατσε στο στομαχι το προγραμμα. και προσεξε¨,και μεις αν και χωριατοπαιδα γροικουμε τις παυσεις,τα δευτερα επιπεδα αναγνωσης,τις στιξεις,τα μη ομολογουμενα. διαβαζαμε και μεις μικροι αλεξη δερμεντζογλου,γιαννη μπακογιαννοπουλο και ξερουμε την κατερινα γωγου,τον ασιμο και τον παυλαρα. και ας μεγαλωσαμε στα τσαμουρια του Βαταν Κατερινης. με την Βατανιακαρα που εμπαινε μεσα με κεμεντζε και νταουλια.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 21/01/2009

 25. παρε πισω τα περι μυγας και κωλων. γιατι το παιζεις και χαζος

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 21/01/2009

 26. Πώς κι οκνείται ρε παιδιά;

  Έτοιμοι για καυγά είμαστε όλοι. Επώνυμοι, ψευδώνυμοι κι ανώνυμοι!

  Καλά, δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά θέματα χωρίς να είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τα μαχαίρια;

  Μια προσωπική εκτίμηση έκανε αυτός που υπογράφει ως «θραξ». Δεν είναι αυτό και λόγος να του πάρουμε το κεφάλι και να το κάνουμε ανατολικό ζήτημα. Ας λέει ο καθένας ότι θέλει αρκεί να μην προσβάλλει τον άλλο με σπόντες και βρισιές.

  Δείτε πόσο καλά συνομιλούν ο «Λιβερέτες» με τον «Πόντιο». Χαλαρά ο καθένας καταθέτειτις απόψεις του και μεις που δεν έχουμε άποψη μαθαίνουμε.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 21/01/2009

 27. Γ.Γ. σε ψάχνω…

  Σου έχω στείλει τρία μηνύματα στο κινητό σου.

  Τα έχεις πάρει ή έχεις αλλάξει αριθμό;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/01/2009

 28. Peace, brothers. Ειρήνη ημίν, αδελφοί.

  Αγαπητέ Thrax, δείξε λεβεντιά καί ζήτα συγγνώμη από τόν Γιώργο Γεωργιάδη γιά τόν κωλόμυγα.Η φράση όντως ήταν προσβλητική.

  Καλό είναι να παρεμβαίνουν προληπτικα οι αδμινήστορες ωστε να διαγράφονται προσβλητικές ή υβριστικές εκφράσεις πού μπορούν να πυροδοτήσουν μαχαιρώματα..

  Μπορεί κανείς να κάνει καί την πλέον σκληρή κριτική σέ κάποιον, αρκεί να μήν είναι υβριστική καί πρόστυχη..

  Γιώργος Πολυχρονίδης

  Σχόλιο από vripol | 21/01/2009

 29. Σωστός ο vripolίδης. Άντε βρε «Θράκα» κάνε μια υπέρβαση για την ηρεμία του χώρου.

  Επίσης εντοπίσαμε δύο συζητήσεις στο διαδίκτυο που μας αφορούν Ρίξτε μια ματιά:

  http://www.network54.com/Forum/248068/thread/1175211752/Greeks%20of%20Pontus

  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=142920

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/01/2009

 30. Πρέπει να κατακτήσουμε την δυνατότητα νηφάλιας μαχητικότητας.

  Νά, όπως ένα γειτονόπουλο, μακαρίτης τώρα, πού όταν μάλωνε μέ την μάνα του, τής έλεγε, όλος σεβασμό, τό αμίμητο: «Γαμώ τήν Παναγία σας, μαμά»

  Σχόλιο από vripol | 21/01/2009

 31. Mumulίδη, κάτι δυσάρεστο: Ο Vahit, τσακισμένος από την ανεργία, μέ πόνο ψυχής, έκλεισε τό site τής Ότσενας.. Τώρα μπορούν να χαίρονται οι ντόπιοι καί ξένοι κεμαλικοί..

  Σχόλιο από vripol | 21/01/2009

 32. Ώπα μάγκες..παραξήγησις εν όψει..
  Η «μύγα» δεν αποτελεί καθόλου προσωπική αιχμή ούτε και έχει σκοπό να προσβάλει κανέναν.

  Εδώ αναφέρεται :
  (Σιγά ρε μάγκες.
  Ένα χορευτικό συγκρότημα πήγε στην Τουρκία και χόρεψε.
  Ε και…..
  Καλά κάνανε τα παιδιά και πήγανε.
  Το πολιτιστικό αλισβερίσι ποτέ δεν έβλαψε.
  Αλλά αυτό γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.…)

  Αν παρ’όλα αυτά έτσι εκλαμβάνεται ας το διαγράψει ο admin.

  Κε Πολυχρονίδη
  Ελπίζω να λύθηκε η απορία σας.

  Κε Γεωργιάδη
  Αντιλαμβάνομαι το ύφος σου μόνο αν έτσι εξέλαβες και εσύ την «μύγα».
  Κατά τα άλλα μια άποψη κατέθεσα (συμφωνείς -διαφωνείς δικαίωμά σου)και… εισέπραξα «προστακτικές» και άλλα τινά.
  Τιμή σου και καμάρι σου αν είσαι χωριατόπαιδο..τα υπόλοιπα αδυνατώ να τα κατανοήσω.

  Σχόλιο από thrax | 21/01/2009

 33. κυρίες και κύριοι
  καλή χρονιά

  Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το site για την ανάρτηση δημοσίευσης μας αναφορικά με τους Μωμόγερους του συλλόγου μας, που αποτέλεσε και αφορμή για τη συζήτηση.

  Επιπρόσθετα, να δηλώσω ότι με την εδώ παρουσία μου δεν πρόκειται να εμπλακώ στην στείρα αντιπαράθεση που κατά καιρούς ταλανίζει τους συλλόγους μας, με διαξιφισμούς του τύπου «χορεύουμε καλύτερα», «χορέψαμε πρώτοι», «αποτελούμε την πιο γνήσια έκφραση» και άλλα τινά.

  Οι Μωμόγεροι διασώζονται σε πάνω από 50 παραλλαγές, κάθε μια από τις οποίες διασώζεται και αναβιώνει στα χωριά Αγ. Δημήτριος – Ρυάκιο, Αλωνάκια, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά, Μεσόβουνο, Μεσοποταμία, Πρωτοχώρι, Ροδίτης και Τετράλοφος στη Δυτική Μακεδονία. Στον Αγ. Μάρκο Ν. Κιλκίς, στην Αριδαία Ν. Πέλλης, στην Καλλίφυτο και τους Σιταγρούς Ν. Δράμας, στο Θρυλόριο Ν. Ροδόπης αλλά και από την Ποντιακή Νεολαία Ν. Ροδόπης και αλλού.

  Στο δε Νομό Κοζάνης, αναβίωσε και σε άλλα χωριά τη δεκαετία του ’50-’60 και μετά ατόνησε. Επ’ αυτού μπορώ να σας προσκομίσω σχετικές φωτογραφίες.

  Η δουλειά του κ. Σαμουηλίδη αλλά και άλλων λαογράφων και ιστορικών είναι καθοριστικής σημασίας και ακυρώνει εν τη γενέσει της κάθε στείρα αντιπαράθεση στη βάση των παραπάνω ερωτημάτων.

  Εξάλλου την ίδια στάση τηρώ σε κάθε δημόσια συζήτηση επ’ αυτού. Το σημαντικό είναι πως θα διαφυλάξουμε το δρώμενο των Μωμόγερων και πως θα το αναδείξουμε σε θεσμό, τοπικό – περιφερειακό – πανελλήνιο, ανάγωντας τους συλλόγους μας σε θεματοφύλακες του και τις περιοχές μας σε κοιτίδες διαφύλαξης, αναβίωσης και προβολής του.

  Όλες οι προσπάθειες μας, από το 2005 αλλά και νωρίτερα που ξεκίνησε η σχετική προεργασία, σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, διατυπωμένες δημόσια και επίσημα σε συλλόγους, αυτοδιοικητικούς φορείς, κλπ.

  Αλλά, δυστυχώς, φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

  Για την παραλλαγή του Καρυοχωρίου, που προέρχεται από τη Λιβερά της Ματσούκας, ευχαρίστως να στείλω σε κάθε ενδιαφερόμενο το βιβλίο που εκδόσαμε το 2005 με τον τίτλο «Μωμογέρεα: το λαϊκό παραδοσιακό δρώμενο Κοτσαμάνια στο Καρυοχώρι» του συγγραφέα Θέμη Απατσίδη με τη πολύτιμη συμβολή των κ.κ. Πελαγίδη, Παυλίδη, Σαμουηλίδη και άλλων, όπου ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες και στοιχεία για την επίλυση κάθε απορίας.

  Σχόλιο από Παντελής Σαββαΐδης | 22/01/2009

 34. κ. Σαββαϊδη

  με χαρά θα δημοσιεύαμε μια βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Θ. Απατσίδη.

  Αν θέλετε, μπορείτε να μας τη στείλετε, μαζί με σχετικές φωτογραφίες στο μέιλ μας: pontos.aristera@gmail.com

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/01/2009

 35. κυριε thrax καμια αποψη δεν κατεθεσες. προσπαθησες να μειωσεις την αποστολη «σιγα ρε μαγκες,ε και..¨» κλπ. δικαιωμα σου. και δικαιωμα μου να παρεμβαινω με κοσμιο τροπο στην κατανοητη απολυτα σε μενα προσπαθεια σου. αν αποκαλυπτες και την ταυτοτητα σου θα βγαζαμε οι σχετικοι και τα απολυτως προβλεψιμα συμπερασματα.μην πιστεψεις ποτε δηλ οτι ειμαστε και τοσο ανοητοι. κατ εξερουμε και ημεις πα.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 22/01/2009

 36. και κυριε ματσουκατε κερδιζετε δικαιως το βραβειο αμεροληψιας. αποψη εκφραζω,μην μου παιρνετε το κεφαλι οσοι διαφωνειτε με την αμεροληψια του κ.ματσουκατε. χαλαρα συζηταμε.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 22/01/2009

 37. Κε Γεωργιάδη
  Αυτή ήταν η «καμια άποψη» μου για την αποστολή καθώς και η «προσπάθεια μείωσης».

  (Σιγά ρε μάγκες.
  Ένα χορευτικό συγκρότημα πήγε στην Τουρκία και χόρεψε.
  Ε και…..
  Καλά κάνανε τα παιδιά και πήγανε.
  Το πολιτιστικό αλισβερίσι ποτέ δεν έβλαψε.
  Αλλά αυτό γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
  Σμύρνη, Αϊβαλί , Καππαδοκία αν δεν κάνω λάθος ακόμη και στον Πόντο)

  Και αυτό το διακύβευμα (.. η παγκόσμια αίσθηση…) το οποίο παρα την πληθώρα των γνώσεων και των βεβαιοτήτων σου που μας εξέθεσες φαίνεται να σου διαφευγει.

  Ο καθένας με τα συμπεράσματά του

  Σχόλιο από thrax | 22/01/2009

 38. Απόλυτως θετική η προσφορά του Σαμουηλίδη (και άλλων) για το έθιμο. Όμως νομίζω ότι δεν μπορεί να μένει κάποιος αγκιστρωμένος σε μια διδακτορική εργασία (αν δεν κάνω λάθος)και να την επικαλείται όταν υπάρχει κάποιο ζήτημα για τα κοτσαμάνια. Έπειτα, από όσο έχω διαβάσει, ο Σαμουηλίδης δεν κάνει καμια ιδιαίτερη μνεία στην παραλλαγή της Λιβεράς.

  Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ κάποιες θέσεις, θεωρίες και εννοιολογίες, οι οποίες έρχονται αντίθετες με την ιστορία του χωριού μου, των συγγενών μου, των ζωντανών μαρτυριών και των τόσων άλλων παραδόσεων και ρήσεων που διατηρήθηκαν και προφυλάχτηκαν σαν κόρη οφθαλμού μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

  Tο σίγουρο πάντως είναι ότι όντως υπήρχαν πολλές παραλλαγές του εθίμου στον Πόντο, τις οποίες άλλοι διέσωσαν και άλλοι όχι.

  Σχόλιο από livera | 22/01/2009

 39. Λiβερέτε, γράφεις κάτι πολύ ενδιαφέρον:

  «Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ κάποιες θέσεις, θεωρίες και εννοιολογίες, οι οποίες έρχονται αντίθετες με την ιστορία του χωριού μου, των συγγενών μου, των ζωντανών μαρτυριών…»

  Ποιές είναι αυτές οι θέσεις και ποια διχογνωμία υπάρχει;

  Δηλώνω ότι δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο από αυτά που έχω διαβάσει για το έθιμο.

  Αν εννοείς την φουστανέλα και την πιθανή αμφισβήτησή της από κάποιους, δεν καλύπτεται αυτό από την τοποθέτηση του «Πόντιου» (σχόλιο 21);

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/01/2009

 40. @ liveraΓράφεις :
  «.. Tο σίγουρο πάντως είναι ότι όντως υπήρχαν πολλές παραλλαγές του εθίμου στον Πόντο, τις οποίες άλλοι διέσωσαν και άλλοι όχι..»

  Συμφωνόντας μαζί σου να πω ότι είναι εντελώς ανόητο να ψάχνουμε για καθαρότητες ειδικά στον πολιτισμό. Για την απόλυτη αλήθεια για ένα δρώμενο, για έναν χορό ισχυριζόμενοι «τεμόν το ταν άσπρον εν» λες και τ’ αλλουνού είναι μαύρο.
  Και ειδικά σε έναν χώρο εκατοντάδων χιλιομέτρων ,όπως ο ιστορικός Πόντος, και διαφορετικών επιρροών, είναι σαν να ψάχνει κανείς ψύλους στ’ άχυρα.

  Προφανώς και έχει ιδιαίτερη σημασία η εργασία ενός επιστήμονα ερευνητή όπως ιδιαίτερη σημασία έχει και μια «ζωντανή μαρτυρία» ή η « ιστορία ενός χωριού».

  Άλλωστε αυτές οι «παραλλαγές», αυτή η πολυμορφία και διαφορετικότητα που υπάρχει είναι αν το θες και η ομορφιά αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Πολιτισμός του Πόντου».

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/01/2009

 41. κυριε thrax σ αυτο το σαιτ θα μπαινω μονο επωνυμως πλεον. δεν μπαινω σε διαλογο με κανεναν κρυμμενο. οποιος τα εχει βγαινει μπροστα. σε αφηνω στο γκριζο της ανωνυμης παραλλαγης.στη ζωη πανε μπροστα οσοι εχουν ονομα.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 23/01/2009

 42. Καλησπέρα σας κύριοι

  Παρατηρώ ότι η συζήτηση εξελίσσεται σε δύο «μέτωπα».
  Η αλήθεια είναι ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και εκδηλώσεων με το σύλλογο δεν μπόρεσα να ακολουθήσω την αποστολή του κ. Αλεξανδρίδη στην Λιβερά, παρά τη σχετική πρόσκληση.

  Αναφορικά με τους Μωμόγερους, τα Κοτσαμάνια όπως τα γνωρίζουμε στο χωριό μου, είναι άνευ νοήματος να επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε να ερμηνεύσει και να προβάλλει το δρώμενο μέσα από τη δική του τοπικιστική οπτική.

  Όπως πολύ ορθά αναφέρει ο κ. Mumul, δεν υπάρχει καθαρότητα στον πολιτισμό, πόσο μάλλον σε ένα λαϊκό παραδοσιακό δρώμενο που πηγάζει και εκπορεύεται μέσα από την απλή λαϊκή ψυχή.

  Για αυτό διατηρήθηκε και διασώθηκε ανά τους αιώνες, φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας στις διάφορες παραλλαγές του, παρά την σκληρή πολεμική που δέχτηκε χαρακτηριζόμενο ως ασεβής, ειδωλολατρική, παγανιστική γιορτή.

  Είναι λάθος να δεχτούμε ότι το δρώμενο παρέμεινε καθεαυτό «καθαρό» διαμέσου των αιώνων, όταν οι επιδράσεις και οι επιρροές κάθε εποχής είναι τουλάχιστον εμφανής.

  Κάθε παραλλαγή είναι και μια μικρή αλήθεια. Για την κάθε τοπική κοινωνία είναι η μοναδική αλήθεια και αυτό ερμηνεύεται και είναι απολύτως κατανοητό ως ένα βαθμό.

  Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να δούμε τη δυναμική και την προοπτική που γεννά η διάσωση, αναβίωση και αξιοποίηση του δρώμενου προς όφελος και για την ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών.

  Η αναφορά ορισμένων και αξιόλογων ερευνητών, λαογράφων, ιστορικών, κλπ. δεν χρησιμοποιείται για να εδραιώσει τη δική μας τοπική παραλλαγή του δρώμενου ούτε στοχεύει να την τεκμηριώσει επιστημονικά ως την πλέον αληθή.

  Απλά δηλώνει την σοβαρή, όπως πιστεύουμε, μεθοδική και επιστημονική προσέγγιση της δικής μας εκδοχής του δρώμενου, όπως αυτή ήρθε από τη Λιβερά της Ματσούκας, μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

  Σχόλιο από Παντελής Σαββαΐδης | 23/01/2009

 43. Επίλογος για το ένα «μέτωπο» όπως σωστά παρατηρεί ο κος Σαββαΐδης , και θα έλεγα το ανούσιο «μέτωπο».

  κε Γεωργιάδη
  Επιμένεις να μην αφήνεις κανένα περιθώριο για λάθος εκτίμηση στο αρχικό μου σχολίου. Ντε και καλά να το επιβεβαιώσεις.
  Επιλογή σου.

  Σχόλιο από thrax | 23/01/2009

 44. kyrie thrax αν ειχες επωνυμο θα σου απαντουσα.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 26/01/2009

 45. Διαβάστε την επιστολή παραίτησης τού Γιώργου Γεωργιάδη από την ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης
  http://epontos.blogspot.com/2009/02/blog-post_9147.html

  Σχόλιο από vripol | 05/02/2009

 46. ;;;;;;;;;;;;;;

  Κρίμα!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 05/02/2009

 47. Οχι απλώς κρίμα, όχι απλώς…
  ΚΟΡΥΦΗ παγόβουνου φαίνεται πως είναι.

  Τη διάβασα την επιστολή και την καταλαβαίνω απόλυτα. Είχα πέσει και πάνω σε σχετικά με το θέμα της υλικά, προ ημερών, καθώς έψαχνα τα περί γενοκτονίας.
  Θα απομονώσω τα λεχθέντα της επιστολής που μου φάνηκαν ιδιαίτερα σημαντικά:

  Ανέχθηκα πολλά πράγματα. Όλοι μπορούσαν να κάνουν ακόμα και εγκλήματα προδοσίας αλλά το δικό μου μικρό ή μεγάλο λάθος μεγιστοποιείτο και τίθετο στο μικροσκόπιο. Σκεπτόμενος σταθερά και λογικά – αποφάσισα να κόψω την «παράλληλη σχέση». Να ηρεμήσουν και οι διώκτες μου, να ηρεμήσει και η οικογένεια μου.

  Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαπίστωση ότι θα έπρεπε λόγω κοινής φυλετικής καταγωγής να «υπερασπίζομαι – ανέχομαι» ανθρώπους οποίοι σε παλαιότερες εποχές θα ήταν Χίτες, ταγματασφαλίτες, Παοτζήδες, Γεωργαλάδες, Μανιαδάκηδες ότι πιο μαύρο και αντιδραστικό έχει εκβράσει η Άκρα Δεξιά από τον εμφύλιο και μετά. Αυτό, με συγχωρείτε, εγώ το εγγόνι ενός ΕΑΜΙΤΗ δεν μπορώ να το αποδεχθώ. Αγαπώ την πατρίδα μου όσο τη ζωή μου και το έχω αποδείξει, εξάλλου κανείς απ’ αυτούς τους λέοντες της Μαύρης Καταστολής και φασισμού δεν έχει πάει κάν στον Πόντο (!), όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα τους επιδοκιμάσω χάριν της όποιας «ΕΝΟΤΗΤΑΣ».

  Μπήκα κι εγώ σε αρκετά Ποντιακά site τις προηγούμενες μέρες και διαπίστωσα την εκτενέστατη διάβρωσή τους από όσα λέει η επιστολή, μαύρη μαυρίλα πλάκωσε από τα μαύρα τα βουνά, και τα… Ελληνικά μέτωπα, κλπ. κλπ.

  Και μετά μου λέτε… ΓΙΑΤΙ δεν γουστάρει να αναγνωρίσει την γενοκτονία ο Κωστόπουλος. Το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ που θα έπρεπε να σας απασχολεί είναι η δογματίλα του Κωστόπουλου. Αυτός… με το που μπήκε στο ΠΡΩΤΟ Ποντιακό site και είδε κείμενα του «Ελληνικού Μετώπου»… τα πήρε στο κρανίο και φανατίστηκε!

  Ο φασισμός έχει μια μαθηματική ιδιότητα, μοιάζει με μαύρη τρύπα, ή το «1» στην άλγεβρα Boole. Ο,τιδήποτε σε συμμαχία με το φασισμό ισούται με το φασισμό. Πόντιοι συν φασίστες ίσον φασίστες, ΟΧΙ Πόντιοι. Από αυτή την άποψη, ο Κωστό είχε ένα μεγάλο δίκιο. Εκεί που ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ είναι στο ότι αυτή η σωστή διαπίστωση τον τύφλωσε στην αμερόληπτη κρίση για τη γενοκτονία που ήταν αληθινή, όχι πλαστή….

  Σχόλιο από omadeon | 05/02/2009

 48. omadeon, οι ακροδεξιοί λιγουρεύονται κυριολεκτικά τον ποντιακό χώρο. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κανένα από τους 500 ποντιακούς συλλόγους που υπάρχουν στην Ελλάδα.

  Το να μιλάς για γενοκτονία, σημαίνει ότι είσαι ενάντια σ’ όποιον βλέπει τους ανθρώπους ως επιθυμητές ή ανεπιθύμητες ομάδες, ενάντια σε κάθε ρατσισμό. Ο Κωστόπουλος δεν έλαβε καθόλου υπόψη του ούτε και αυτή την παιδευτική διάσταση, εκτός από την διαστρέβλωση της πραγματικής ιστορίας που έκανε.

  Οι διάφοροι Κωστόπουλοι με την αντιδραστική τους θεώρηση, δημιούργησαν την αμφιβολία στην Αριστερά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οικειοποιηθεί ένα κίνημα που αντικειμενικά είναι ουμανιστικό και αντιρατσιστικό. Στην πραγματικότητα παίζουν -οι διάφοροι…- το παιχνίδι της ακροδεξιάς, και όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της τουρκικής.

  Να «δώσουν» τον ποντιακό χώρο στην ελληνική ακροδεξιά απ’ τη μια, και να εφωδιάσουν απ’ την άλλη τους Τούρκους εθνικιστές με αρνητικά επιχειρήματα και κατασκευασμένες θεωρίες αντίκρουσης των Ποντίων.

  Και αυτό μας κάνει έξαλλους. Και πολύ αποφασισμένους να μην τους περασει.

  Η μεγαλύτερη προσβολή για τα θύματα της Γενοκτονίας είναι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι δικοί μας Γκρίζοι Λύκοι.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/02/2009

 49. Ομέρ,
  ΔΕΝ χρειάζεται να θέσουν «υπό τον έλεγχό τους» ακροδεξιοί έναν σύλλογο για να τον βρωμίσουν ανεπανόρθωτα. Προχθές είχα μπει σε ένα αξιοπρεπέστατο (κατά τα άλλα) Ποντιακό site, με αρκετά ενδιαφέροντα κείμενα. Κάποια στιγμή έπεσα και πάνω σε κείμενο του «Ελληνικού Μετώπου». Ομολογώ ότι μου κακοφάνηκε πολύ. Για τον υπόλοιπο κόσμο, που δεν έχει Ποντιακές ρίζες, η σελίδα αυτή, με τα στοιχεία, τα τηλέφωνα και τις ιδέες του «Ελληνικού Μετώπου» φαρδειά-πλατειά μαζί με άλλες κεντρικές σελίδες του ίδιου site, το θέμα είναι ΠΟΛΥ σοβαρότερο…

  Νομίζω ότι ο Κωστόπουλος έχει παίξει ΕΠΙΣΗΣ το ρόλο ενός… «αποδιοπομπαίου τράγου». Στην πραγματικότητα, η επιρροή του είναι πολύ λιγότερη, από όσο φαντάζεσαι. Εξάλλου, για το Ποντιακό θέμα αφιέρωσε 2-3 γραμμές στον «Ιό» και ένα ΜΕΡΟΣ ενός βιβλίου του, που -έτσι κι αλλιώς- ελάχιστοι διάβασαν.

  Η αγανακτησή σου κατά του Κωστόπουλου είναι ειλικρινής και εύλογη, βέβαια. Αλλά το θέμα μας εδώ δεν είναι ο Κωστόπουλου, είναι ένας άνθρωπος που απογοητεύτηκε βαθειά από πράματα που δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά». Ισα-ίσα, αποτελούν ΑΙΤΙΑ και όχι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της στάσης ΚΑΙ του Κωστόπουλου – νομίζω.

  Το μπλογκ σας μου έκανε πολύ καλό, γιατί ΑΝ δεν σας είχα διαβάσει, ΜΟΛΙΣ είδα τη σελίδα του «Ελληνικού Μετώπου» θα σκεφτόμουν, εγώ ο ίδιος, περίπου όπως κι ο Κωστόπουλος. Δυστυχώς, «Χ + Φασισμός = Φασισμός», όπου Χ = ο,τιδήποτε…

  Σχόλιο από omadeon | 06/02/2009

 50. Η έννοια μας omadeon είναι η Αριστερά και οι ευαισθησίες της. Και εκεί έχει κάνει τη μεγάλη ζημιά ο Κωστόπουλος.

  Και αν η Αριστερά είχε αγκαλιάσει αυτούς τους προβληματισμούς και δεν έστεκε επιφυλακτική κανένα «Ελληνικό Μέτωπο» δεν θα τολμούσε να ξεμυτήσει στο χώρο μας.

  Επίσης πάνω σ’ αυτό που γράφεις : «Ισα-ίσα, αποτελούν ΑΙΤΙΑ και όχι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της στάσης ΚΑΙ του Κωστόπουλου – νομίζω» νομίζω ότι δεν είναι έτσι.

  Ο Κωστόπουλος ήρθε σε επαφή μ’ αυτούς τους προβληματισμούς πολύ πριν πάρουν μυρωδιά οι ακροδεξιοί ότι εδώ κάτι γίνεται. Οι «γεροντότεροι φίλοι» μου είπαν ότι τα πρώτα περιοδικά που δημοσιεύτηκαν κείμενα για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τη δεκαετία του ’80, ήταν περιοδικά της Άκρας Αριστεράς, και στο «Σχολιαστή».
  Θα ρωτήσω και θα σου φέρω ακριβή στοιχεία.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/02/2009

 51. Ομέρ, Εκεί συμφωνώ απόλυτα. Η προσπάθεια των φίλων του μπλογκ (και η δική μου) είναι αυτοί ακριβώς οι προβληματισμοι της ειρήνης, όχι η… γενοκτονο-καπηλεία της Ακροδεξιάς, η οποία απωθεί, και -θα μου επιτρέψεις να προσθέσω- γεννάει ΚΑΙ τον Μανιχαίστικό Κωστοπουλισμό.

  Σχόλιο από omadeon | 06/02/2009

 52. Γράφεις: «η… γενοκτονο-καπηλεία της Ακροδεξιάς, η οποία απωθεί, και -θα μου επιτρέψεις να προσθέσω- γεννάει ΚΑΙ τον Μανιχαίστικό Κωστοπουλισμό.»

  Αυτό όμως που συνέβη είναι το ανάποδο: «Ο μανιχαϊστικός Κωστοπουλισμός, επέτρεψε να εμφανιστεί η … γενοκτονο-καπηλεία της Ακροδεξιάς».

  Και δεν είναι σαν το αυγό και την κόττα, γιατί ο Κωστόπουλος είχε όλο το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί τις νέες προσεγγίσεις, να συζητήσει με ανθρώπους, να προσπαθήσει να καταλάβει και όχι να βγεί 20 χρόνια μετά και να τις απορρίπτει συκοφαντώντας τες.

  Ομερ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/02/2009

 53. ΠΟΛΥ σημαντικό Ομέρ, αυτό που είπες:
  Ο Κωστόπουλος ήρθε σε επαφή μ’ αυτούς τους προβληματισμούς πολύ πριν πάρουν μυρωδιά οι ακροδεξιοί ότι εδώ κάτι γίνεται. Οι “γεροντότεροι φίλοι” μου είπαν ότι τα πρώτα περιοδικά που δημοσιεύτηκαν κείμενα για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τη δεκαετία του ‘80, ήταν περιοδικά της Άκρας Αριστεράς, και στο “Σχολιαστή”.

  Θα ρωτήσω και θα σου φέρω ακριβή στοιχεία.

  Ομέρ, έτσι μπορεί να πιάσεις και λαυράκι, γιατί…
  ΑΝ ο «Σχολιαστής» είχε εκφραστεί __υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας, εκείνη την εποχή, πρέπει να αναζητήσουμε ΤΙ ακριβώς συνέβη και εμφανίστηκε ο… Κωστοπουλισμός, πολύ αργότερα. Προσωπικά τείνω να πιστέψω σαν πιο πιθανό, ότι ο Κωστόπουλος, ως… «λαγωνικό ακροδεξιών» (my ass), εντόπισε (αργότερα) πρώτος τα ακροδεξιά ρεύματα που διείσδυσαν μετά, στον Ποντιακό χώρο. (Αν και δογματίλας, ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να επιτεθεί σε χώρο όπου δεν υπάρχει ακροδεξιά επιρροή).

  Ο παλιός «Σχολιαστής» σίγουρα θα φωτίσει την ιστορία αυτή πολύ περισσότερο. Γνώμη μου είναι πάντως ότι ΠΡΩΤΑ μπήκαν στο παιγνίδι οι ακροδεξιοί, και πολύ μετά ο Κωστόπουλος. Απλώς δεν είχε διαδοθεί πολύ το γεγονός (μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά… λογικά δεν στέκει αλλιώς).

  Σχόλιο από omadeon | 06/02/2009

 54. Υ.Γ. (μαζί τα γράφαμε -χεχε)
  λες κάτι άλλο

  ο Κωστόπουλος είχε όλο το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί τις νέες προσεγγίσεις, να συζητήσει με ανθρώπους, να προσπαθήσει να καταλάβει και όχι να βγεί 20 χρόνια μετά και να τις απορρίπτει συκοφαντώντας τες.

  Μα…. Ομέρ, ο Κωστόπουλος… Είχε στην κατοχή του και τα αρχεία του Σχολιαστή να δουλέψει ΟΣΟ θέλει χωρίς πολύ κόπο.
  (σχεδόν κωλοβαρούσε τότε, και τους ακροδεξιούς μόνο βαρούσε)

  Ειλικρινά ΔΕΝ νομίζω να ασχολήθηκε τότε με τους Πόντιους. Ασχολιόταν με τις εμμονές του μόνο. Εγώ ήμουν από τους πιο πιστούς αναγνώστες του «Ιού» την εποχή που πρωτοβγήκε )και αρκετά χρόνια μετά). Δεν θυμάμαι ΤΙΠΟΤΕ για τον Πόντο και τη γενοκτονία, εκείνα τα χρόνια. ΝΑ μην πω ότι… έχω την ΕΝΤΥΠΩΣΗ πως ο Κωστόπουλος «μπήκε στο παιγνίδι» επειδή του ΚΟΛΛΗΣΕ εκείνη η λόξα της φανατίλας ΥΠΕΡ του βιβλίου Ιστορίας της 6ης δημοτικού (όπως πολλοί άλλοι). Πριν το 2007, χλωμό το βλέπω να ασχολήθηκε με τη γενοκτονία των Ποντίων. Ο παλιός σχολιαστής επίσης, χλωμό το βλέπω να είχε αρνηθεί την ύπαρξη της γενοκτονίας, ΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.

  Σχόλιο από omadeon | 06/02/2009

 55. Δεν κάνεις λάθος!

  Τώρα όμως πάω για ύπνο.

  Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα σοβιέτ, τους μπολσεβίκους, τη Λούξεμπουργκ και τον Λένιν γίνεται παραπλεύρως!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/02/2009

 56. ΚΡΙΜΑ…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/02/2009

 57. Άσχετο αλλά και σχετικό ταυτόχρονα

  «Για πρώτη φορά μετά από 68 χρόνια, φέτος ξαναζωντάνεψαν τα αποκριάτικα έθιμα στη συνοικία Ταταύλα, μία από τις ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης»

  http://www.tvxs.gr/v6476

  Μπράβο σε όλους..

  Σχόλιο από thrax | 03/03/2009

 58. […]  -Δείτε: Οι Μωμόγεροι επιστρέφουν στην πατρίδα… […]

  Πίνγκμπακ από -Χριστούγεννα στον Πόντο των Ελλήνων « Πόντος και Αριστερά | 14/12/2009

 59. […] -Δείτε: Οι Μωμόγεροι επιστρέφουν στην πα […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 60. Γράφει ο Λάμπρος Βαζαίος
  ——————————————-

  ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΛΛΙΚΑΤΖΑΡΟΙ

  Την παραμονή των Χριστουγέννων , κάθε χρόνο όμως εδώ και παρα- πολλά χρόνια , από τα έγκατα της γης ξεπροβάλλουν αποκρουστικά και αντιπαθητικά πλάσματα , που όλο το δωδεκαήμερο των εορτών θα ενοχλήσουν , θα βασανίσουν και θα ταλαιπωρήσουν με ότι σοφιστεί το βρώμικο μυαλό τους τους ανθρώπους .Η Λαϊκή παράδοση τους βάφτισε «Καλικάντζαρους» ! Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας έχουν και άλλα διαφορετικά ονόματα και δεν λείπουν από τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των περισσοτέρων λαών .
  Η Ιστορία , αλλά και οι εμπειρίες των ανθρώπων αβίαστα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως συνδέονται έμμεσα και συχνά άμεσα με άτομα που από θέση εξουσίας παιδεύουν τους Λαούς όλο τον χρόνο όμως με τα ίδια η και χειρότερα καμώματα . Κακά τα ψέμματα , γύρω μας κυκλοφορούν και εγκληματούν χειρότερα από τους πραγματικούς καλικάντζαρους «άνθρωποι» που έμαθαν κοντά τους την αισχρή τέχνη τους . «Άνθρωποι» που τους μοιάζουν στην ασχήμια της μορφής , με σακατεμένη ψυχή και σώμα , με ψυχές βουλιαγμένες στην πιο δύσοσμη λάσπη της καλικατζαρίσιας κακίας . Αυτούς έρχονται να συναντήσουν οι 18 καλικάτζαροι κάθε χρόνο . Πολλοί από αυτούς με την βοήθεια της αδίστακτης και εγκληματικής κακίας τους , με υποκρισία , με εκβιασμούς , με κάθε είδους παρανομίες και εγκλήματα, με ψέματα , με κολακείες φοβέρες και δωροδοκίες έγιναν άρχοντες στον τόπο του ο καθένας .Πολύ γρήγορα όμως προχωράνε ύπουλα σε «συμμαχίες» με άλλούς Λαούς και κυρίως με όσους φαίνονται «εύκολη λεία». Προτιμούν και επιλέγουν συνήθως τα κομμάτια της εξουσίας πού ασχολούνται με την Οικονομία γιατί έκεί έχουν τα άμεσα κέρδη και κυρίως γιατί από το χρήμα έξαρτάται η ζωή η αξιοπρέπεια και η ελευθερία των Λαών που αδιάντροπα εξουσιάζουν .

  Καιρός όμως να γνωριστούμε με αυτά τα όντα. Σύμφωνα με τις Λαϊκές Παραδόσεις , που η αρχή τους χάνεται στους αιώνες και με την «κωδικοποίηση» που επεχείρησαν οι Βυζαντινοί Λαϊκοί ποιητές ο αριθμός τους είναι 18 . Τα ονόματα τους παραπέμπουν στις αθλιότητες που χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά του καθενός . Μεταξύ τους φαίνεται πως υπάρχει κάποια ιεραρχία !Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν ακολουθεί ο κατωτέρω κατάλογος :

  ΜΑΝΤΡΑΚΟΥΚΟΣ : είναι ο αρχηγός , Κουτσός (!) με έντονα κινητικά προβλήματα (η απέραντη κακία του δεν του επιτρέπει να ζητήσει βοήθεια άλλου και προτιμά να σέρνεται). Άγριος , επικίνδυνος, ύπουλος , εκδικητικός , πειράζει τις γυναίκες γιατί τις μισεί .
  1) ΜΑΓΑΡΑΣ : έχει τεράστια κοιλιά και μαγαρίζει τα φαγητά και τα γλυκά .
  2) ΚΩΛΟΒΕΛΩΝΗΣ : αδύνατος , σουβλερός , περνά από τις κλειδαρότρυπες και τις χαραμάδες .
  3) ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ : με τεράστια σουβλερά δόντια .
  4) ΜΑΛΑΓΑΝΑΣ : προσοχή , ξεγελάει με γλυκόλογα και χάδια τα παιδιά για να τους πάρει τα γλυκά .
  5) ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΗΣ : χώνει όπου βρεί το χταποδίσιο χέρι του για να μπερδεύονται οι άνθρωποι , μπερδεύει τις κλωστές του πλεχτού .
  6) ΠΛΑΝΗΤΑΡΟΣ : μεταμορφώνεται και ξεγελάει τους ανθρώπους , πολύ επικίνδυνος .
  7) ΜΑΛΑΠΕΡΔΑΣ : συχαμένος , κατουράει μέσα στα φαγητά .
  8) ΚΑΤΑΧΑΝΑΣ : τρώει τα πάντα ρεύεται κα βρωμάει απαίσια.
  9) ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΣ : φαταούλας , τρώει ότι βρει .
  10) ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ : με ένα κοντό και ένα μακρύ χέρι , όλο πέφτει και μπερδεύεται .
  11) ΠΑΡΩΡΙΤΗΣ : τεράστια μύτη , μιμείται τις φωνές των ανθρώπων και τους κοροϊδεύει .
  12) ΓΟΥΡΛΟΣ : έχει τεράστια μάτια και τα βλέπει όλα .
  13) ΚΟΨΟΜΕΣΙΤΗΣ : κουτσός και καμπούρης , κλέβει τις τηγανίτες .
  14) ΣΤΡΑΒΟΛΑΙΜΗΣ :γυρίζει το κεφάλι του σαν σβούρα .
  15) ΒΑΤΡΑΚΟΎΚΟΣ : ιδιος και απαράλαχτος με βάτραχο.
  16) ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΔΑΡΟΣ : Φαλακρός και κασιδιάρης . Κατσικίσιο ποδάρι , ελεεινός και γρουσούζης. Το κατσικίσιο πόδι σκέτη καταστροφή .
  17) ΠΑΓΑΝΟΣ : κουτσός και κακός . Λένε πως τον κούτσανε το γαϊδούρι της Μάρως που προστάτευε την κυρά του !
  Κανείς δεν μοιάζει με τον άλλο και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι άθλιες όπως βέβαια ταιριάζει σε τέτοια πλάσματα . Παρ’όλα αυτά υπήρξε και ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη σε κάποιους η άποψη ότι είναι αγαθά ξωτικά που κάνουν φάρσες και αταξίες και δεν πρέπει να τους παρεξηγούμε !Δεν θα ήθελα να ανοίξω τέτοια κουβέντα για ένα και μόνο λόγο . Η Λαϊκή μας παράδοση με την σοφία της , πρόβλεψε πως θα έλθουν εποχές που οι ίδιοι οι καλικάτζαροι η κάποιοι που τους μοιάζουν θα εμφανισθούν θα μείνουν στην γη και θα βασανίζουν τους ανθρώπους . Για τον λόγο αυτό τους έκανε τόσο άσκημους αντιπαθητικούς , αποκρουστικούς . Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχει αντίρρηση πως η «Παράδοση» έχει δίκιο ! Γύρω μας , μέσα και έξω από την χώρα μας , είναι οι «άνθρωποι καλικάτζαροι» αυτοί που βασανίζουν , απελπίζουν και σκοτώνουν τις ελπίδες του λαού μας . Αν ψάξουμε με προσοχή τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ατόμων είναι βέβαιο ότι θα τα ταιριάσουμε με πολλές «αρετές» των καλικατζάρων . Ας βάλει ο καθένας μας την φαντασία και την ευαισθησία του να δουλέψουν .
  Όλο τον χρόνο , μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων , οι καλικάτζαροι στο κέντρο της γης πριονίζουν τον κορμό του δέντρου που κρατά τον κόσμο . Την παραμονή των Χριστουγέννων , πριν αγιαστούν τα νερά , βγαίνουν από τις κρυψώνες τους νομίζοντας πως η δουλειά τους τελείωσε και όπου νάναι ο κόσμος θα γκρεμιστεί . Ευκαιρία λοιπόν να κάνουν ότι κακό μπορούν μέχρι των Φώτων που οι παπάδες με τις αγιαστούρες γεμάτες αγιασμό θα τους διώξουν πίσω στα σκοτάδια που ζουν . Εκεί τους περιμένει μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη . Το δέντρο της Ζωής κατάφερε να ξαναγεννηθεί από το μικρό κομμάτι που είχε ξεφύγει από τους Καλικάντζαρους !
  Η ζωή συνεχίζεται κάνοντας κύκλους , και ο καινούργιος χρόνος περνά με τον αγώνα ενάντια «ανθρώπους καλικάτζαρους» μέχρι να έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα για να βρουν τρόπο να ξαναβγούν στην γη οι παλιοί καλικάτζαροι που περιγράψαμε .
  Οι λαογράφοι , οι σύγχρονοι επιστήμονες , διαδέχθηκαν τις γενιές όσων από την αρχαιότητα προσπάθησαν να ταξινομήσουν τα δεδομένα και να διαχειριστούν το θέμα των καλικατζάρων . Αυτό και μόνο μας δείχνει πόσο βαθειά έχουν επηρεαστεί οι λαϊκές δυσειδαιμονίες και δοξασίες σε όλο τον κόσμο από τους μύθους και τα καμώματα των καλικατζάρων . Τα κακά χαρακτηριστικά μοχθηρών και καταστροφικών ανθρώπων της εξουσίας , ζητούσαν πάντα οι άνθρωποι να ξορκίσουν η τουλάχιστον να τα εξουδετερώσουν . Τα φόρτωναν λοιπόν μεταφυσικά στους καλικάντζαρους έχοντας και την εναλλακτική λύση της πιο αθώας ανάγνωσης των όσων έκαναν η των όσων τους απέδιδαν ότι έκαναν . Η εκκλησία αναμείχθηκε ενεργά στην αντιμετώπιση τους με διάφορους τρόπους εξορκισμού και μικρών ειδικών τελετών .
  Αυτοί είναι οι Καλικάντζαροι και τα καμώματά τους .Η διαχείριση του δίκαιου θυμού μας για όσα μας κάνουν μοχθηροί «εταίροι» βοηθιέται ιδιαίτερα από την μεταφορά των όσων υφιστάμεθα σε καμώματα των άθλιων αυτών ξωτικών ! Αναγνωρίζουμε ταυτότητα μορφής και αθλιοτήτων για πολλούς «υψηλά ισταμένους» με αρκετούς από τους δύσμορφους και κακόψυχους καλικάντζαρους .Η λύτρωση της αγιαστούρας του παπά είναι ελπίδα , είναι αχτίδα φωτός . Ας το κρατήσουμε , «Υπάρχει ελπίς!».
  Για κάποιες ώρες είναι παρηγοριά αυτό !

  **Υπάρχουν ομοιότητες με πρόσωπα και καταστάσεις . Στο κάτω κάτω αυτός ήταν ο σκοπός της ανάλυσης του θέματος ! Ας τις αναδείξουμε , ο καθένας με την δική του ευαισθησία .

  ΔΕΚ. 21/ 2016

  ΥΓ. Από μέρους μου εύχομαι ΚΑΛΈΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !

  Σχόλιο από Β. | 21/12/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: