Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από καιρό σκεφτόμασταν την αναγκαιότητα για αυτό το ποστάκι.

Οτιδήποτε σχετικό με εκδηλώσεις μπορεί να αναρτάται εδώ.

Την αρχή ας την κάνουν ο σύλλογος  «ΙΩΝΕΣ» του Δήμου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.

Μια εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση στο «Μεταξουργείο», στις 16 Δεκεμβρίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 το βράδυ ενός λευκώματος αφιέρωμα στην Ν. Ιωνία.

«Ίωνες» ιστορικό – φωτογραφικό λεύκωμα αφιέρωμα στη Νέα Ιωνία

 

Της Άννας Αϊβαζόγλου Προέδρου Της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΙΩΝΕΣ»

 

Θυμάμαι, όταν πρωτοστήναμε την εστία μας το Γενάρη του 1994, στόχος προτεταγμένος ήταν να αναδείξουμε το ιδιότυπο «είναι και γίγνεσθαι» των προσφύγων πατέρων της Ιωνικής γης, στο νέο ρίζωμα στη Νέα Ιωνία.Να γυρίσουμε πίσω τα σελιδόφυλλα του ιστορικού χωροχρόνου, πιθαμή την πιθαμή, στιγμή τη στιγμή.

Να αφουγκραστούμε τους χτύπους της καρδιάς του «Συνοικισμού», άλλοτε αργόρυθμους και βαρείς από τον αγώνα και την αγωνία του «ζην» και «επιζήν» κι άλλοτε πάλι γοργούς και ανάλαφρους στα «χαίρια και τις προκοπές, με τους μικρούς ήλιους χαράς και ελπίδας». Αυτή τη δακρύχαρη ζήση αποτυπώνει το Λεύκωμα από το 1924, όταν οι μέχρι χθες γαλαντόμοι της αγλαούς Ιωνίας «αι μάσσοντες και θρηνούντες μετά το μαύρο 22, ένα άθλιο προσφυγολόι, περνούν τη γέφυρα του χειμάρρου Κραυσίνδωνα στον άξενο Ξηρόκαμπο, εγκλωβισμένοι, σε μια νέα πέτρινη μοίρα, που δεν την έστερξαν αλλά τη μαγείρεψαν τα συμφέροντα ξένα και μεγάλα. Στήνονται οι πρώτες μονοκάμαρες του πισόχαρτου, που στεγάζουν τη γύμνια τους και τα δύσκολα του κάθε μέρα. Ωστόσο από το υστέρημα χτίζουν την εκκλησία τους, την Παναγιά Ευαγγελίστρια, μεριμνούν για τα πρώτα σχολεία, δημιουργούν μέσα στο πρώτο χρόνο το αθλητικό σωματείο με το όνομα «η Νίκη» υποκρύπτοντας το μύχιο πόθο και την ελπίδα του πισωγυρισμού στην πάτρια Ιωνία ως νικητές».

Έργο πολυθεματικό (8 επιμέρους θεματικές) με το φακό να φωτογραφίζει πρόσωπα και δράσεις στον πρώτο οικιστικό ιστό, τα «προσφυγικά», ξετυλίγοντας το μίτο του χρόνου στις πρώτες δεκαετίες μέχρι τη δεκαετία του 60. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει η φωτογραφία (περί τις χίλιες, εν πολλοίς πρωτογενές υλικό) κι είναι αυτή που ιστορεί μια «ομιλούσα ιστορία», ενώ ο κειμενικός λόγος (ευσύνοπτα αποσπάσματα εντόπιων λογοτεχνών και λογίων) και η λεζάντα, λειτουργούν υποστηρικτικά αναδεικνύοντας τη μηνυματική κι αισθητική διάσταση της φωτογραφίας.

Πρόκειται για μια συλλογική εργασία, αφού την ευθύνη συγκέντρωσης αρχειακού υλικού, επιλογής, δόμησης και επιμέλειας αυτού, είχε ομάδα, οι πλείονες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελούμενη από τη γράφουσα Αννα Αϊβαζόγλου, Αναστασία Αθανασιάδου, Κυριακή Δανιηλίδου, Αργυρώ Μάμαλη -Κοπάνου και τη φιλόλογο και μέλος της Εστίας Κατερίνα Βεκλίδου. Συνέπραξαν ωστόσο και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. Δ. Κωνσταντάρας, Μαρία Καζανίδου, Αννα Πετσιάβα και τα μέλη της Εστίας Μαργαρίτα Παπαϊωάννου, Ελένη Σεφεριάδου -Πρίντζου, Βάσα Παρασκευά, Αντ. Αντωνίου, Μαίρη Μόμπιλου, Αγγ. Καμένου, Ισμήνη Καϊσερλή και τόσοι άλλοι, όλοι σημαντικές ψηφίδες ενός πολύτιμου μωσαϊκού, που λέγεται Μικρασιατικός κόσμος. Ένα κόσμος που δέχθηκε το κάλεσμα μας κι αγκάλιασε την προσπάθεια. Τα σπίτια άνοιξαν, άνοιξαν διάπλατα και οι καρδιές, ξεκλειδώθηκαν χρονοντούλαπα κι ερμάρια, ξεκρεμάστηκαν καδραρισμένες φωτογραφίες κι εστία μας έγινε ένα προσκυνητάρι, καθώς μπαινόβγαινε ένα ευλογημένο γαϊτάνι ανθρώπων δεύτερης και τρίτης γενιάς να καταθέσει τα πολύτιμα τεκμήρια για την «κοινή τους ιστορία, το δικό τους λεύκωμα. Κι η συγκίνηση περίσσευε κι έμοιαζε λες, σαν «ιερό συλλείτουργο», πλαϊνοί και «καρσινοί» σα μια γροθιά, σα μια φαμίλια, όπως τότε..! Για όλους εμάς η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη, ένα ωραίο ταξίδι προς την Ιθάκη των στόχων μας όλη αυτή η επίμονη προσπάθεια.

Το Λεύκωμα που θα παρουσιασθεί στο Μεταξουργείο, στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 το βράδυ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι παρά τις όποιες αδυναμίες του, αποτελεί μια πολύτιμη κατάθεση στο «Ταμείον Ιστορίας», της πόλης και ευρύτερα.Ιδιαίτερα σήμερα σε μια Νέα Ιωνία που αλλάζει πρόσωπο, ένα πρόσωπο κακότεχνα φτιασιδωμένο. Γκρεμίζονται οι μονοκάμαρες, μεγαλώνουν τα σπίτια, οι δρόμοι, τα έσοδα μεγαλώνουν. Μικραίνουν όμως οι καρδιές, στενεύουν τα αισθήματα!Πρόσωπα και πράγματα, η ιστορία του χώρου και η φυσιογνωμία -ταυτότητα του αποδίδονται «χωρίς περίσκεψιν… χωρίς αιδώ» στα γρανάζια μιας ισοπεδωτικές αλλοτριωτικής μηχανής «εν ονόματι… συμφερόντων. Έτσι το Λεύκωμα λειτουργεί και σαν πράξη αντίστασης, καθώς διασώζει το χθες, την ηθογραφία και τη βιοφιλοσοφία των Μικρασιατών προσφύγων.

Κυρίως όμως αποτελεί σπουδαία κληρονομιά για τους νεότερους, «μάθημα ιστορίας και διδαχής» για το ψυχικό μεγαλείο των γονιών μας. το «αλκίμαχον», το «φίλεργον», το «εύ ποιειν» και το «ευ φέρεσθαι», τη στάση αξιοπρέπειας απέναντι στη ζωή είτε αυτή τους παρείχε τα πολλά και καλά, είτε τα ολίγα και άσχημα.

Επιλογικά οφείλει ευχαριστίες η Εστία μας στην ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας και προσωπικά στους προέδρους κ. Παντελή Μαστρογιάννη (τέως) και το σημερινό πρόεδρο Ευαγγ. Ζαχαρόπουλο για την ηθική και υλική τους στήριξη.

——————————————————————

11/01/2009 - Posted by | -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΤΗΣ (μ-λ), Yason Burnu

22 Σχόλια »

 1. «Ίωνες» ιστορικό – φωτογραφικό λεύκωμα αφιέρωμα στη Νέα Ιωνία.

  Παρουσίαση : Στις 16 Δεκεμβρίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 το βράδυ “Μεταξουργείο” Ν. Ιωνίας Βόλου.

  Σχόλιο από ΙΩΝΕΣ | 11/12/2009

 2. GHETONIA – ΓΕΙΤΟΝίΑ

  ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ

  8,9,10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

  ΑΥΛΑΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
  ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 15 ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
  ΤΗΛ. 210 3474074, http://www.avlea.gr

  ROBERTO LICCI: τραγούδι, κιθάρα
  SALVATORE COTARDO: σαξόφωνο, κλαρίνο
  EMMANUELE LICCI: κλασική κιθάρα, φωνή
  ADMIR SKURTAJ: ακορντεόν
  ANTONIO COTARDO: φλάουτο
  FRANCO NUZZO: ταμπορέλο, κρουστά
  GIORGIO VENDOLA: κοντραμπάσο

  Την γλώσσα την ελληνική οι Ποσειδωνιάται
  εξέχασαν τόσους αιώνας ανακατευμένοι
  με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους.
  Το μόνο που τους έμενε προγονικό
  ήταν μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες,
  με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους.
  Κ’ είχαν συνήθειο προς το τέλος της γιορτής
  τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται,
  και τα ελληνικά ονόματα να ξαναλένε,
  που μόλις πια τα καταλάμβαναν ολίγοι.
  Και πάντα μελαγχολικά τελείων’ η γιορτή τους.
  Γιατί θυμούνταν που κι’ αυτοί ήσαν Ελληνες –
  Ιταλιώται έναν καιρό κι’ αυτοί:
  και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν,
  να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά
  βγαλμένοι – ω συμφορά – απ’ τον ελληνισμό.

  (1906) Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

  Τα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας είναι σήμερα οι κύριοι φορείς της παράδοσης της «γκρεκάνικης» γλώσσας (του «griko»). Μιας από τις πολυτιμότερες παραδόσεις του ελληνισμού, που είναι ακόμα ζωντανή στις δυο ελληνόφωνες κοινότητες: του Σαλέντο (με 9 ελληνόφωνα χωριά και 40.000 περίπου κατοίκους) και της Καλαβρίας (με άλλα τόσα χωριά αλλά πολύ λιγότερο πληθυσμό).

  Ενα ποιητικό, «τραγουδιστό» γλωσσικό ιδίωμα που διασώζει αρχαία στρώματα της ελληνικής γλώσσας, με νεότερες ιταλικές προσμείξεις, όποια άποψη κι αν δεχτεί κανένας για την καταγωγή του: αυτήν του Morosi (1870) ότι προερχόταν από τη γλώσσα των βυζαντινών του 9ου αι. ή των Gerhard Rohlfs – Γ. Χατζηδάκι ότι το πλήθος των δωρικών και άλλων αρχαίων λεξικολογικών στοιχείων μας πάει στα χρόνια της Μεγάλης Ελλαδας του 8ου π.Χ. αι. Αυτή τη δεύτερη ενίσχυσε και η έκδοση από την Ακαδημία Αθηνών του λεξικού του ελληνόφωνου ιδιώματος που επιμελήθηκε ο Αναστάσης Καραναστάσης.

  Αρκετά χρόνια τώρα, έχει αποκατασταθεί μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και από τις δυο πλευρές του Ιονίου, που ενισχύει τους δεσμούς και τονώνει την προσπάθεια των ομάδων που δουλεύουν για τη γλώσσα και τα τραγούδια στα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο και της Καλαβρίας.

  Εκατό χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση αυτής της παράδοσης στο ελληνικό κοινό από τον μεγάλο ποιητή από την Καλημέρα Vito Domenico Palumbo (δικοί του στίχοι είναι το γνωστό μας Καληνύφτα), στον «Παρνασσό» το 1895, η γοητευτική παράδοση των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας γίνεται, όλο και πιο πολύ, κομμάτι της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας.

  Κεντρική παρουσία και καταλύτης σ’ αυτή τη διαδικασία το συγκρότημα Ghetonia (Γειτονία) από το Σαλέντο – που σχηματίστηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή ειδικά μέσα από την επαφή του με το ελληνικό κοινό – είναι η πιο προχωρημένη έκφραση ενός ρεύματος στη νεότερη γενιά της Grecίa Salentina να ξαναψάξουν μέσα από τα τραγούδια της ελληνόφωνης παράδοσης μια γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα που περιθωριοποίησε και απειλεί με εξαφάνιση σ’ αυτά τα χωριά η κυρίαρχη ιταλική κουλτούρα (το γλωσσικό παιχνίδι «gheto» – «Ghetonia» είναι ενδεικτικό).

  Ήδη από το 1976 ο Roberto Licci έκανε αυτή την πρώτη απόπειρα με το συγκρότημα Canzoniere Grecanico Salentino και τον ομώνυμο δίσκο. Μουσικοί και ερευνητές σαν τον Roberto Licci και τον Luigi Chiriatti (Aramire), έπαιρναν πια στα χέρια τους τη συνέχεια της προφορικής παράδοσης, αλλά μέσα στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και πολιτικού ρεύματος των μεγάλων Ιταλών cantautori και της αναζήτησης των πηγών της παράδοσης (μόνον έναν Σαββόπουλο φτιάξαμε εδώ).

  Δύο ήσαν τα σημεία που επηρέασαν σημαντικά (θετικά και αρνητικά) την εξέλιξη της δουλειάς αυτής της νεότερης γενιάς μουσικών:

  1. Το άνοιγμα της συστηματικής σχέσης με την Ελλάδα. Είχε τρεις σταθμούς: α) το φιλμ του Δημήτρη Μαυρίκιου Polemonta (1976), όπου ακουγόταν ο Ρομπέρτο μαζί με την αδερφή του Φραντσέσκα στην αρχετυπική απόδοση του «Άντρα μου πάει», σε στίχους του Φράνκο Κορλιανό που ζει και σήμερα στην Καλημέρα, β) την έκδοση του δίσκου του «Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος» για την ελληνόφωνη παράδοση (1983), γ) τη συγκεντρωτική συναυλία των περισσότερων συγκροτημάτων από όλα τα ελληνόφωνα χωριά στο Λυκαβηττό του OM Center (1989), απ΄ όπου προέκυψε μια μεγάλη σειρά συναυλιών στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, ατελείωτη σειρά συλλόγων φιλίας και αδελφοποιήσεων, αλλά κυρίως η γέννηση της Γειτονίας, ακριβώς απ’ αυτήν την επαφή με το ελληνικό κοινό, στην Καλαμάτα δυο χρόνια αργότερα.

  2. Η αναγνώριση από το ιταλικό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της ελληνόφωνης παράδοσης της Grecia Salentina ως προστατευόμενης μειονοτικής γλώσσας (Minoranze linguistice Grike dell’ Etnia Griko-Salentina) είχε πολύ αντιφατική επιρροή: βοήθησε στην αναγνώριση, το σπάσιμο της απομόνωσης και την τόνωση της αυτοεκτίμησης αλλά η εισροή μεγάλων κονδυλίων που χειρίστηκαν αυτόκλητοι σωτήρες της γλώσσας και της παράδοσης, μακριά από τους φυσικούς φορείς τους, διατάραξε τις ιεραρχίες αξιών, εμπορευματοποίησε κι έκανε μόδα με ατελείωτες ομάδες που ξεφύτρωναν παντού φτιάχνοντας κακέκτυπα, ως τις υπερπαραγωγές του τύπου «Νύχτες Ταραντέλας».

  H Γειτονία επεξεργάζεται αυτή τη μαγική σύνθεση τριών πολιτιστικών ρευμάτων στις παραδόσεις της Κάτω Ιταλίας: α) την ελληνόφωνη παράδοση της Grecia Salentina, β) τη δαιμονική τελετουργική – θεραπευτική παράδοση του ταραντισμού, και γ) τα τραγούδια και τις αφηγήσεις στο ιδιαίτερο ιταλικό γλωσσικό ιδίωμα της ευρύτερης περιοχής του Otranto (της αρχαιοελληνικής αποικίας Υδρούς).

  Πυρήνας της Γειτονίας, αλλά και της συνολικότερης ζωντανής σκηνής του Σαλέντο, η φωνή του Ρομπέρτο, όχι ενός τραγουδιστή αλλά ενός αφηγητή-τροβαδούρου, που «γνώρισε τους ποιητές», ήρθε σε επαφή με τους τελευταίους της παλιάς γενιάς και μεταφέρει αυτή την καβαφική θλίψη της ιστορίας. Βέβαια, τα νεότερα παιδιά, σπουδασμένοι μουσικοί, που τον πλαισιώνουν και συνεχώς ανανεώνονται, προσθέτουν και τις δικές τους ανησυχίες για τη world music του καιρού τους. Έτσι, άλλοτε προσθέτουν αποχρώσεις μέσα από τη δική τους οπτική για τη σχέση μ’ αυτές τις παραδόσεις κι άλλοτε θολώνουν τη δωρικότητα του κέντρου.

  Αυτή η παράδοση έχει μια λεπτεπίλεπτη ταυτότητα προστατευόμενη από τους παθιασμένους ανθρώπους της. Είναι το θλιμμένο οργανέτο του αγρότη μουσικού Luigi Costa, το δαιμονικό ταμπoρέλο του αγρότη Uccio Aloisi, είναι οι σπαραχτικoί στίχοι του αγρότη ποιητή Cesare Luceri που απήγγελλε σε κάθε πλατεία και συγκέντρωση: Ο τσούρη μα, οι πάποι μα, μας μαθέσανε να κουντέτσουμε το griko. Να μη χάσει η γλώσσα, μας λέανε. Κι ερκέσετε να το κουντέσετε, α μέσα στα κωράφια, α μέσα στη μέση, α μέσα στην αγκλησία. Κι όσο για τον ταραντισμό, η τελευταία ταραντάτα Μαρία του Ναρντό κι ο τελευταίος θεραπευτής, ο μπαρμπέρης-βιολιστής Ντι Στίφανι, ήσαν ζωντανοί στα χωριά μέχρι πριν λίγα χρόνια.

  Μέσα στην ανοιχτή συγκινησιακή γραμμή επικοινωνίας που αναφέραμε, αρκετοί Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές πλησιάζουν αυτή την παράδοση, με άλλη οπτική βέβαια ο καθένας, και βάζουν στο ρεπερτόριό τους τραγούδια που αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο. Από τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Μελίνα Τανάγρη, τη Νένα Βενετσιάνου, τη Σαβίνα Γιαννάτου ως τον Διονύση Σαββόπουλο, οι Ελληνες μουσικοί ήρθαν σε επαφή κι έδωσαν τη δική τους ψυχή σ’ αυτά τα τραγούδια.

  Από την άλλη μεριά, η πολύ συχνή επαφή με το ελληνικό κοινό συγκροτημάτων και τραγουδιστών από το Σαλέντο και την Καλαβρία κρατάει ανοιχτή τη γραμμή, εκφράζοντας την ανάγκη να μην πεθάνει η «γκρεκάνικη» γλώσσα, έτσι που χάνονται σιγά σιγά οι γενιές που την κράτησαν μόνο μέσα από την προφορική παράδοση.

  Η πιο συγκινητική γραμμή ανοίχτηκε με τα παιδιά του Μουσικού Γυμνάσιου Παλλήνης, με συναυλίες της Γειτονίας αλλά και αλλεπάλληλα ταξίδια των παιδιών στο Σαλέντο. Έτσι, μεγάλη ομάδα μαθητών πήρε μέρος στη συναυλία τους στο Παλλάς το ’93, με φιλοξενούμενους επίσης τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Μελίνα Τανάγρη, τον Βασίλη Χατζηνικολάου.

  Αποκορύφωμα της εδώ παρουσίας τους η συμμετοχή του συγκροτήματος στο πρόγραμμα του Διονύση Σαββόπουλου για τη βαλκανική περιοδεία του ’93, με συναυλίες στο Λαύριο, τη Μονεμβασιά και το Ναύπλιο, όπου ο Σαββόπουλος τραγούδαγε μαζί τους το «Αντρα μου πάει» και το «Καληνύφτα» κλείνοντας τις συναυλίες με την ανάγνωση του ποιήματος «Ποσειδωνιάτες» του Καβάφη.

  Οι Έλληνες μουσικοί που πλησιάζουν αυτή την παράδοση στην πλειοψηφία τους αποτίουν σεβασμό και τιμή σ’ αυτή την πολύτιμη παράδοση καταλήγοντας να πουν κι ένα τραγούδι που τους άγγιξε περισσότερο. ΄Εχουμε δει, όμως, τα τελευταία χρόνια και κακέκτυπα εμπορικής εκμετάλλευσης αυτής της συγκίνησης από ελληνικά συγκροτήματα που στήνουν το σύνολο της καριέρας τους και του προγράμματός τους πάνω σ’ αυτή την παράδοση, αναλαμβάνοντας αυτόκλητα να «σώσουν την παράδοση που χάνεται», σαν να έλειπαν οι φυσικοί της φορείς εκεί στα ελληνόφωνα χωριά.

  Γι’ αυτό, και την παρουσία της Γειτονίας στην «Αυλαία» θα πλαισιώσουν κάποιοι από τους Έλληνες μουσικούς που συγκινήθηκαν βαθιά από τα θλιμμένα τους τραγούδια, έτσι όπως γίνεται είκοσι χρόνια τώρα.

  Νίκος Βαλκάνος
  OM Center

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 29/12/2009

 3. […] -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 4. Ομιλία του Γιώργου Καραμπελιά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς
  Ημερομηνία:
  19/01/2010 19:00 – 21:00
  Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010, στις 7:00 μ.μ, ο Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας και εκδότης περ. «Άρδην», θα μιλήσει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο «Ν. Αντωνόπουλος» του Δήμου Κηφισιάς στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας που επιμελείται ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

  Ο τίτλος ομιλίας είναι: «Ιδεολογικές τάσεις και αποκλίσεις στο σύγχρονο ελληνισμό».

  Το Σεμινάριο Ιστορίας που ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου, βασίζεται στην πρόσκληση εξειδικευμένων μελετητών για διάφορα θέματα της νεότερης Ιστορίας. Πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Τρίτη στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

  Σχόλιο από Ανοιχτό Πανεπιστήμιο | 15/01/2010

 5. Η Μαρτυρία του Felix Sartiaux: Eκθεση φωτογραφίας ΦΩΚΑΙΑ 1913 – 1920 στην Μυτιλήνη
  Δημοσιέυτηκε από τον admin την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010Χωρίς Σχόλια

  Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» Έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και στην παρουσίαση του ομότιτλου λευκώματος ΦΩΚΑΙΑ 1913 – 1920 Η Μαρτυρία του Felix Sartiaux στις 23 Ιανουαρίου 2010 ημέρα Σάββατο, 6μ.μ. στην εκθεσιακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου στην προκυμαία Μυτιλήνης.

  Με την στήριξη της Νομαρχίας Λέσβου, του Φ.Ο.Μυτιλήνης, της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης και του Επιμελητηρίου Λέσβου.

  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010,

  Ώρα 18.00: Εγκαίνια της έκθεσης στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου.

  Ώρα 19.00: Ομιλία από τον κ. Χάρη Γιακουμή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του

  Επιμελητηρίου (Α! όροφος) με θέμα:

  «Η Μαρτυρία του Felix Sartiaux και η εκδίωξη των Ελλήνων

  από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας».

  Ώρα 19.30: Παρουσίαση από τον κ. Αλφόνσο Δελή του βιβλίου του Κ. Πολίτη

  «Χρυσόστομος ο Σμύρνης» μια έκδοση του 1934 της εφημερίδος

  «ΠΑΤΡΙΣ» που πρόσφατα επανέκδωσε ο Σύλλογός μας.

  Ώρα 20.00: Συζήτηση και εν συνεχεία κέρασμα στην αίθουσα αναψυκτηρίου του

  Επιμελητηρίου

  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

  Σάββατο 23, Κυριακή 24 και Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010.

  Ώρες επισκέψεων 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 21/01/2010

 6. Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

  Το οδοιπορικό της προσφυγιάς

  Η αναπαράσταση του οδοιπορικού της έλευσης των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στο δ. δ Αναρράχης με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Ποντίων απασχόλησε χθες βράδυ την πρώτη συγκέντρωση φορέων του χωριού παρουσία της δημάρχου Μουρικίου Παρασκευής Βρυζίδου. Οι συμμετέχοντες σχεδίασαν τις επόμενες κινήσεις τους αξιοποιώντας μεταξύ άλλων αρχεία και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου ενώ από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η καταγραφή γεγονότων και καταστάσεων με εναπομείναντες πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Την όλη προσπάθεια θα υποστηρίξει ο ομογενής από την Αυστραλία και Αναρραχιώτης στην καταγωγή Πήτερ Στεφανίδης που στο πρόσφατο φεστιβάλ παρουσίασε ταινία μικρού μήκους και θέμα τη ΄΄Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού΄΄ αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

  Πηγή: ΕΡΑ

  στις 1/22/2010 01:04:00 μμ Αναρτήθηκε από aivreS

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/01/2010

 7. ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

  Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα «Τα Τραγούδια της Γης του Πόντου» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 στις 7:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
  «Τα Τραγούδια της Γης του Πόντου» του Ηλία Υφαντίδη είναι ένα δρώμενο το οποίο θα μας ταξιδέψει μουσικά και αφηγηματικά στις Αλησμόνητες Πατρίδες.
  Στην πατρίδα του Διογένη του κυνικού και του Στράβωνα, των Κομνηνών και των Υψηλάντηδων. Τα καλοκαίρια με τα παρχάρια και τα κρύα νερά και το χειμώνα με τα Μωμοέρια, με τη Νύφη και τη Γραία. Τα έθιμα και τους σκοπούς του γάμου. Στην πατρίδα των Ακριτών και των Τραντέλλενων. Μια πατρίδα, όπου μετά τα απάνθρωπα εγκλήματα των Νεότουρκουν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι πρόγονοι μας και να έρθουν στην Ελλάδα. Να συνεχίσουν να ζουν και να υπερπηδούν τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Και τα κατάφεραν…
  Η ποντιακή μούσα είναι αστείρευτη, για αυτό και το δρώμενο παρουσιάζει ενδεικτικά κάποια τραγούδια, μέσα από μια πολύ πλούσια μουσική παρακαταθήκη.
  Ευχόμαστε και ελπίζουμε σε ένα ευχάριστο ταξίδι στις Αλησμόνητες Πατρίδες, στη Γη του Πόντου.

  Καλλιτέχνες
  – Αμαραντίδης Γιώργος, τραγούδι
  – Υφαντίδης Ηλίας, λύρα-τραγούδι
  – Πουλαντσακλής Γιώργος, κεμανέ-τραγούδι
  – Φωλίνας Βασίλης, αγγείο-χειλιαύλιν
  Αφήγηση
  – Ζουρουφίδης Κωνσταντίνος
  Κείμενα – Επιλογή τραγουδιών
  Καλλιτεχνική Επιμέλεια
  – Υφαντίδης Ηλίας
  Συμμετοχή
  – Σύλλογος Ποντίων Πτολεμαΐδας

  http://www.neolaia.poe.org.gr/default.aspx?pageid=212

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2010

 8. Δήμος Ελληνικού.

  Παρουσίαση βιβλίου.

  Ο Δήμος Ελληνικού σας καλεί στήν παρουσίαση του βιβλίου :

  «Παραμύθια από τον Πόντο» της κ. Χρυσάνθης Συμεωνίδου – Χείλαρη

  που θά πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 στις 7:00 μ.μ.

  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (πρώην αμερικανική βάση).

  Ομιλητές:

  Αντώνης Παυλίδης, ιστορικός, κοινωνιολόγος, πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

  Όλγα Τσακηρίδη – Θεοφανίδου, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ Πολιτιστικής Πολιτικής & Διοίκησης,

  κύρια ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/03/2010

 9. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας
  Σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής
  της Barbara Daling
  το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 στις 6:30 μ.μ.
  στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας .
  Η έκθεση θα διαρκέσει :
  Από το Απόγευμα του Σαββάτου 10
  έως και το απόγευμα του Σαββάτου 17 Απριλίου 2010.
  ‘Ωρες λειτουργίας :
  11 π.μ. -2 μ.μ. & 5-9 μ.μ.

  Τηλ Επικοινωνίας :2463027067 (Ποντιακός Σύλλογος)
  6937608044 Barbara Daling

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/04/2010

 10. Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τον ετήσιο χορό του που θα γίνει στις 24 Απριλίου 2010, ημέρα Σάββατο, στο ποντιακό κέντρο Κορτσόπον, Πειραιώς 68, Μοσχάτο.

  Το πρόγραμμα θα πλαισιώσουν οι καλλιτέχνες:

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, ΛΙΑΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ τραγούδι.
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ λύρα.
  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ αγγείο.
  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ νταούλι.

  Η βραδιά θα ξεκινήσει με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ το οποίο χρηματοδότησε το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας που παρουσιάζει την ποντιακή διάλεκτο ως μια ζωντανή γλώσσα που εξακολουθεί να ομιλείται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η έρευνα έγινε στον Εύξεινο Πόντο και στην Ελλάδα. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις των ποντιόφωνων της Τουρκίας σχετικά με το θέμα αυτό.
  Έναρξη προβολής: 10.30 ακριβώς.

  Τιμή πρόσκλησης: 20 ευρώ με πλήρες μενού, ποτά βάση τιμοκαταλόγου.

  Σχόλιο από R | 12/04/2010

 11. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ————————-

  «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΟΥ» İSTANBUL

  Ο καθένας βλέπει με τα δικά του μάτια τις διάφορες ομορφιές, την κουλτούρα του φαγητού, τη μέρα και τη νύχτα, το καλοκαίρι και το χειμώνα, τις παραδόσεις και τις ξεχασμένες αξίες, τις φυσικές ομορφιές, την ατμόσφαιρα, τους ανθρώπους, τις αλλαγές, την κοινωνική ζωή, τη γεωγραφία και την ιστορία μιας πόλης.

  Ο ιστορικός, ο γεωγράφος, ο στρατιωτικός, ο δάσκαλος, τα βλέπουν ο καθένας με διαφορετική ματιά και θέλουν να γράψουν με το δικό τους τρόπο.

  Όμως ένας λογοτέχνης-συγγραφέας θα δει την πόλη του με τη δική του ευαισθησία. Βλέπει γύρω του με τα μάτια της ψυχής. Προσπαθεί να νιώθει με την ψυχή του άλλου, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση των συμπολιτών του, και έτσι γράφει… Άμα γράψει ο συγγραφέας, πολλοί μπορούν να βρουν τα δικά τους αισθήματα και όλα εκείνα που έχουν σκεφτεί αλλά δεν εχουν πει…

  Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, θέλαμε να γραφτεί η Κωνσταντινούπολη από τους δικούς της συγγραφείς. Για να τυλιχτεί με το τούλι της ευαισθησίας των συγγραφέων.

  Κάθως ο συγγραφέας διηγείται την κοινωνική ζωή, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της πόλης του, διηγείται και τη δική του ζωή κατά κάποιο τρόπο.

  Επείδη μια πόλη ή μια περιοχή στην Κωνσταντινούπολη είναι πλούσια με τους συγγραφείς της. Αποκτάει αξία με τους συγγραφείς της…

  Επιλέχθηκαν οι περιοχές της Κωνσταντινουπολης οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο ιστορικό παρελθόν και κάθε περιοχή της διηγήθηκε από ένα συγγραφέα ο οποίος εχει ταυτιστεί με εκείνη την περιοχή.

  Μέσα σε κάθε βιβλίο θα βρείτε την νεότερη ιστορία της Κωνσταντινούπολης μπροστά σας. Κάθως το κάθε βιβλίο είναι κομμάτι ενός έργου, το καθένα τους έχει και ιδιαίτερη αξία.

  Ο διευθυντής του σχεδίου: Ömer Asan

  KARADENİZ DOSTLUK GİRİŞİMİ İÇİN

  Για να θυμηθούμε την αδελφοσύνη μας και για να την κουβαλήσουμε στο μέλλον:

  Πρέπει να οργανωθούν κοινές εκδηλώσεις στις πόλεις που ζουν οι Έλληνες από τη Μαύρη Θάλασσα και στις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας στις οποίες ζουν οι μετανάστες (Τραπεζούντα, Κερασούντα, Ορντού, Σαμψούντα).

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ:

  ΕΚΘΕΣΕΙΣ

  Εκθέσεις με παλιές φωτογραφίες των πόλεων

  Εκθέσεις με τις τοπικές φορεσιές των πόλεων

  Εκθέσεις με παλιές φωτογραφίες των κατοίκων (οικογενειακές, με φίλους, πορτρέτα κλπ.)

  Εκθέσεις με φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή των πόλεων (γιορτές, τελέτες, γάμοι, κηδείες κλπ.)

  Εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα την ανταλλαγή πληθυσμών

  Καλλιτεχνικές εκθέσεις των νέων γενιών των απελθόντων (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική κλπ.)

  Mübadeleye tabi olmuş kentlerde yaşayan sanatçıların sergileri

  Εκθέσεις με τα έργα των καλλιτεχνών στις πόλεις που μετανάστευσαν

  ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

  Συναυλίες στις οποίες ζωντανεύουν τα τραγούδια των παλαιών εποχών

  Κοινές ή ξεχωριστές συναυλίες από τη νέα γενιά των απελθόντων

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΩΝ

  Συναντήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων των συγγραφέων ή των ποιητών της νέας γενιάς που ζουν σε εκείνες τις πόλεις. Συνάντηση των συγγραφέων και των ποιητών με σκοπό της υποστήριξη της αδελφοσύνης.

  ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

  Προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ με σκοπό την παρουσίαση των πόλεων (πόλεις των απόδημων)

  Ταινίες με θέμα την ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο πλευρές

  Κινηματογραφικά φεστιβάλ με θεματικούς τίτλους όπως: ξενιτιά, πόλη, χωρισμός, πόλεμος, ειρήνη, φιλία κλπ.

  Ανταλλαγή θεατρικών έργων/ συμπαραγωγή θεατρικών έργων

  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

  Συνεργασία στις έρευνες και μελέτες της ιστορίας των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας και των Τούρκων της Ελλάδας

  Προφορικές μελέτες Sözlü tarih çalışmaları

  Εκδόσεις

  Πάνελ και συνεδρίες

  Θρησκευτικές εκδηλώσεις με την παρουσία των θρησκευτικών ηγετών απο τις δύο χώρες

  ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  Πολιτιστικές εκδρομές

  Οργάνωση εκδρομών στις πόλεις των δύο χωρών με σκοπό την επίσκεψη σε ιστορικά μέρη και κτήρια. Οργάνωση των εκδρομών για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στις δύο χώρες.

  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

  Ανταλλαγή υλικών όπως τουριστικά φυλλάδια, αφίσες, φωτογραφίες κλπ. με θέμα την παρουσίαση των τουριστικών χαρακτηριστικών των πόλεων στις δύο χώρες και με την ευκολία των παρουσιάσεων, με σκοπό την επίσκεψη των Ελλήνων στις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας και των Τούρκων στις πόλεις των απελθόντων.

  Έρευνες για προσπάθειες εξασφάλισης της διαμονής χωρίς κόστος στα ταξίδια από κάθε πλευρά, κάτω από τίτλους όπως «Φιλοξένησε τους γείτονες του παππού / της γιαγιάς σου».

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ:

  KARADENİZ DOSTLUK GİRİŞİMİ ve ÇAĞRISI

  Εμείς:

  Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας τόπος που έχει γίνει σκηνικό αιωνίων μεταναστεύσεων, καθώς επίσης και μια εξέχουσα και ζωντανή περιοχή με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Οι μεταναστεύσεις από και προς κάθε προορισμό που ξεκίνησαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους, τελείωσαν με τον πιο πικρό τρόπο το 1924 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εκατοντάδες πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν με την επιβολή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κρατών. Εκατοντάδες χιλιάδες Ρωμιοί της Τουρκίας αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τα σπίτια, τον τόπο τους, τις αναμνήσεις και τις περιουσίες τους.

  Όμως σήμερα μπορούμε να μεταμορφώσουμε αυτό το πικρό ιστορικό γεγονός σε μια ευκαιρία φιλίας…

  Πιστεύουμε ότι απλώνοντας το αδελφικό μας χέρι -δίχως να χρησιμοποιούνται οι σημερινές σωβινιστικές και εθνικιστικές πολιτικές- ο ένας στον άλλον, θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα πικρά ιστορικά γεγονότα των περασμένων αιώνων που πλήγωσαν βαθιά όλους μας.

  Εμείς είμαστε παιδιά της ίδιας θάλασσας

  Είμαστε πέρα απο τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των κρατών. Και εμείς είμαστε οι άνθρωποι που μπορούμε να διασκεδάσουμε με τα ίδια όργανα, με τα ίδια τραγούδια και με την ίδια μουσική. Αυτοί που μπορούμε και κρατάμε ζωντανές τις ίδιες γεύσεις και που νευριάζουμε με τα ίδια πράγματα και αγαπάμε τη θάλασσα με τον ίδιο ενθουσιασμό. Είμαστε απο τη Μαύρη Θάλασσα. Από Τραπεζούντα… από Γκιρεσούν… από Ορντού… από Σαμψούντα…

  Γνωρίζουμε καλά ότι έχουν προσφέρει πολλά στην Ανατολή οι μετανάστες που ξεριζώθηκαν από την Ελλάδα. Όπως γνωρίζουμε πως και Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας που πήγαν στην Ελλάδα, έχουν προσφέρει πολλά και εκεί.

  Δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς που έχουν βαλει στο μάτι τις πατρίδες μας και που προσπαθούν να βάλουν υποθήκη το μέλλον μας προσπαθώντας να μεταφέρουν γεγόνοτα και έννοιες που βρίσκονται στο σκοτάδι της ιστορίας, στο φως της μέρας.

  Αντί να πέφτουμε στην παγίδα τους, γιατί δεν προσπαθούμε να θυμηθούμε την αδελφοσύνη αντί για την έχθρα;

  Γιατί δεν δημιουργούμε κοινά αγαπητά στοιχεία που απαιτεί η αδελφοσύνη;

  Γιατί δεν δημιουργούμε καινούρια ενδιαφέροντα και καινούριους πολιτισμούς;

  Γιατί δεν κουβαλάμε την αδελφοσύνη μας, η οποία είναι αιώνια, στο μέλλον με κοινωνικές, πολιτιστικές και τουριστικές εκδηλώσεις;

  Πιστεύουμε πως τέτοιες ειλικρινείς προσπάθειες μπορούν να ξεπεράσουν τις συγκρούσεις οι οποίες κρατιούνται ζωντανές στη σημερινή πολιτική.

  Η πρόσκλησή μας γίνεται:

  για να συγκεντρωθεί ο δυναμικός και ειλικρινής χαρακτήρας των ανθρώπων της Μαύρης Θάλασσας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ένωσης και όχι για να κρατηθούν ζωντανές οι συγκρούσεις,

  για να εμποδιστεί το να πληρώνουν οι λαοί το κόστος των πολέμων μεταξύ των πολιτικών,

  για να αποδειχθεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η έννοια της φιλίας και δίχως πολιτικά συμφέροντα,

  και, προβλέποντας τη στάση μερικών ανθρώπων και εταιρειών που έχουν πολιτικές προσδοκίες στις οποίες αναφερθήκαμε, λέμε τα εξής:

  «Ελάτε να -ξανα- θυμηθούμε την αδελφοσύνη μας.»

  «Όχι κάτω από τις τρομακτικές σκιές των όπλων αλλά να βρεθούμε στις μελωδίες των τραγουδιών και των χορών του πανέμορφου τόπου μας.»

  «Ελάτε να συμμετάσχουμε μαζί σε αυτό το χορό.

  ΚΥΡΙΑΚΗ, 25.03.2010
  17:00- 18:00 Φιλολογικό καφενείο

  Η Κωνσταντινούπολη και οι συγγραφείς απο την Κωνσταντινούπολη
  Ομιλητές:
  Χιφζί Τοπούζ, συγγραφέας, Αταόλ Μπεχράμογλου, ποιητής-συγγραφέας, Γιουλσιούμ Τζένγκιζ, ποιήτρια-συγγραφέας,
  Άρης Τσόκονας, ποιήτης-συγγραφέας-μεταφραστής
  Οργάνωση: Εκδόσεις Heyamola

  18:00- 19:00 Φιλολογικό καφενείο
  Η Μαύρη Θάλασσα και οι συγγραφείς απο την Μαύρη Θάλασσα
  Ομιλητές: Τσίγντεμ Σέζερ, ποιήτρια- συγγραφέας, Ιμπράχιμ Ντίζμαν, καθηγητής- συγγραφέας-κινηματογραφιστής, Σεφίκ Άσαν, καθηγητής-συγγραφέας
  Οργάνωση: Εκδόσεις Heyamola

  Ο ΤΙΤΛΟΣ:

  Η επιστροφή των Αργοναυτών

  Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ

  Οι εκδόσεις HEYAMOLA και οι συγγραφείς τους από τη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι έχουν γράψει τη σειρά βιβλίων με τίτλο «Οι Πόλεις της Τουρκίας και η Μαύρη Θάλασσα», θα σμίξουν με τους Έλληνες συγγραφείς που κατάγονται από τη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο καθένας ξεκινώντας από τη δική του πόλη και θα παρουσιάσει το βιβλίο του προσκαλώντας τους Έλληνες συγγραφείς που κατάγονται απο την ίδια πόλη.

  Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ

  Οι εκδόσεις HEYAMOLA έφεραν κοντά τους 40 Κωνσταντινουπολίτες συγγραφείς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κωνσταντινούπολη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010″. Αυτά που έζησε η ίδια η Πόλη και οι 40 περιοχές της γράφτηκαν από τους συγγραφείς της Πόλης σε 40 διαφορετικά βιβλία. Πέντε από αυτούς τους συγγραφείς θα παρευρεθούν στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Ο καθένας τους θα μιλήσει για το βιβλίο που έχει γράψει και θα έρθουν σε επαφή με συγγραφείς που έχουν Πολίτικη καταγωγή αλλά ζουν στην Ελλάδα. Ο σκοπός του εκδοτικού οίκου HEYAMOLA και των συγγραφέων του είναι να φέρουν κοντά όλους εκείνους που αγαπούν την Πόλη.

  Τούρκοι συγγραφείς στη Θεσσαλονίκη
  GÜLSÜM CENGİZ
  parta το 1949. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Κωνσταντινούπολη. Εργάστηκε στον χώρο του βιβλίου αλλά και ως αρθρογράφος στις εφημερίδες Cumhuriyet, Evrensel και Emek. Έχει συνεργαστεί σε καλλιτεχνικές, παιδικές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Στο λογοτεχνικό της έργο περιλαμβάνονται ποιητικές συλλογές και επιμέλειες ανθολογιών ποίησης. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Eskisehir Osmangazi, στο Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας. ΗIFZI TOPUZ
  Γεννήθηκε στην Ι

  sΓεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1923. Σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Έχει μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιου του Στρασβούργου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Akşam. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Κωνσταντινούπολης. Είχε αναλάβει προγράμματα δημοσιογραφίας και εκπαίδευσης για την UNESCΟ. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Anadolu, Galatasaray και στο Πανεπιστήμιου Κωνσταντινούπολης. Εχει εκδώσει 12 βιβλία ενώ έχει βραβευτεί επανειλημμένως για το σύνολο των δραστηριοτήτων του.
  ÇIGDEM SEZER Γεννήθηκε το 1960 στην Τραπεζούντα, όπου και εργάστηκε ως νοσηλεύτρια για πέντε χρόνια. Την ίδια εποχή δημοσίευσε τα πρώτα της ποιήματα. Στη συνέχεια δίδαξε σε Σχολή Νοσηλευτικής. Έχει δημοσιεύσει 5 βιβλία ποίησης. Βραβεύτηκε για το έργο της με σημαντικά βραβεία. Η ποιητική συλλογή «Trabzon of My Heart’s North Gate» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Heyamola. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί και το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Asklar Ve Baharatlar” (Loves and Spices) , το οποίο κέρδισε και το Βραβείο Μυθιστορήματος. ÖMER ASAN
  βιβλίο με τίτλο Pontos Kültürü (Pontic Culture, στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κυριακίδη: «Ο πολιτισμός του Πόντου»). ÖNER CIRAVOGLU Πεζογράφος και ποιητής, γεννήθηκε το 1948 στην Τραπεζούντα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και γεωλογία στο Karadeniz Technical University. Εργάστηκε ως διευθυντής, εκδότης και σύμβουλος σε διαφόρους εκδοτικούς οίκους. Είναι συνεργάτης των εκδόσεων Remzi και τακτικός αρθρογράφος στο λογοτεχνικό περιοδικό «Remzi Book Magazine». İBRAHİM DİZMAN Γεννήθηκε το 1961 στα Δαρδανέλλια. Σπούδασε τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιου Karadeniz Technical University. Διδάσκει ως λέκτορας της τουρκικής γλώσσας στο
  Ο Ömer Asan γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1961. Αποφοίτησε από τη σχολή Pertevniyal της Κωνσταντινούπολης και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Anadolu. Ως αρθρογράφος κέρδισε το βραβείο Miliyet Abdi İpekçi Peace and Friendship Award (1994) ενώ βραβεύτηκε ως ντοκιμαντερίστας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αττάλειας. Εκδίδει την εφημερίδα Gazete İstanbul και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα http://www.gazeteistanbul. Άρθρα, διηγήματα και έρευνές του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Το 1996 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Belge το πρώτο το
  υΠανεπιστήμιο της Άγκυρας. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα εξής περιοδικά: Varlık, Karşı, Kıyı και Çağdaş Türk Dili. Ποιήματά του κυκλοφορούν από το 1991 από τις εκδόσεις Kerem. Επίσης, γράφει και σενάρια για ντοκιμαντέρ και θεατρικά έργα. Το μυθιστόρημά του «Light That Flows from the Shadows» βραβεύτηκε από το Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, όπως και το δεύτερο μυθιστόρημά του «Children of Another Time» με το βραβείο Behzat Ay Literature Award 2008. ARI ÇOKONA Ο Αρης Τσοκόνας γεννήθηκε το 1957 στο Φανάρι. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Είναι καθηγητής χημείας σε ιδιωτικό σχολείο. Από το 2004 ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση συνεργαζόμενος με αρκετούς εκδοτικούς οίκους. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως Cevirmenin Notu, Yedi Iklim, Virgul, Kitap-lik, ενώ ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Δέκατα» και «Κινστέρνα». Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο μεταφρασης «Ρήγας Φερέος» για τις δύο ανθολογίες με τίτλο «Από την άλλη όχθη του Αιγαιού…». ATAOL BEHRAMOGLU

  Ο Αταόλ Μπεχράμογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε ρωσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Το 1965, φοιτητής ακόμη, εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ένας Αρμένιος Στρατηγός». Από το 1970 έζησε διαδοχικά σε Λονδίνο, Παρίσι και Μόσχα. Έγραψε μία μελέτη για τον Μαγιακόφσκι και τον Χικμέτ στη Σορβόννη, θεατρικά έργα που έγιναν παραστάσεις, άρθρα και δοκίμια περί ποίησης, μεταφράσεις ποίησης από τη ρωσική γλώσσα. Το 1976 δημιούργησε το περιοδικό «Μιλιτάν» στην Κωνσταντινούπολη. ενώ στο Παρίσι εξέδωσε το γαλλοτουρκικό λογοτεχνικό έντυπο «Άνκα» (1984-1989). Έχει βραβευτεί επανειλημμένως και οι ποιητικές συλλογές του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Διδάσκει ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Μπεϊκέντ. ŞEFİK ASAN

  Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ πλέον διδάσκει, ως λέκτορας, στο Πανεπιστήμιο Maltepe. Δημοσιεύει τακτικά δοκίμια και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως Deyiş (Statement) και Viya (Straight Course). Εχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα.

  Σχόλιο από Ζ | 19/04/2010

 12. Παρουσίαση του “Κόκκινου Καπνά” στον Ιανό

  Posted Μαΐου 3, 2010

  Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και το Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) σας προσκαλούν την Παρασκευή 7 Μαϊου, 8.00 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου :

  «Η εφημερίδα Κόκινος Καπνας και ο ελληνισμός του Καυκάσου (1932-1937) »

  Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  Κωσταντίνος Σβολόπουλος, ιστορικός, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

  Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος, τ. διευθυντής της Ελευθεροτυπίας

  Γιάγκος Ανδρεάδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

  Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

  Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς

  Σχόλιο από Κ | 03/05/2010

 13. Tώρα έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα το συλλαλητήριο της Παρασκευής 14/5 με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στην αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν.
  Η αυτοκρατορική επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αμφισβητεί το αναγνωρισμένο από το Δίκαιο της Θάλασσας δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, διατηρώντας το casus belli, ενώ κάθε άλλο παρά δείχνει πρόθεση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Εξ άλλου, συνεχίζονται μεθοδικά η προπαγάνδα περί της μιας »τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και των δικαιωμώτων της που παραβιάζει το ελληνικό κράτος καθώς και ποικίλες προκλήσεις μειονοτικών παραγόντων που συνδέονται στενά με το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής (το οποίο έχει κατ’επανάληψιν υπερβεί τα όρια που τίθενται από το Διπλωματικό Δίκαιο και λειτουργεί ανεξέλεγκτα από την ελληνική Πολιτεία).

  Ο Ερντογάν έρχεται με συνοδεία πολλών υπουργών του καθώς και Τούρκων επιχειρηματιών. Ο πρωθυπουργός της νεοοθωμανικής Τουρκίας αξιώνει αλλαγές στα διδακτικά βιβλία ιστορίας με το πρόσχημα της αφαίρεσης από την διδακτέα ύλη θεμάτων και φράσεων που προωθούν την »καλλιέργεια στερεοτύπων εναντίον των Τούρκων». Σ’αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί η συμμετοχή στην τουρκική αντιπροσωπεία και του υπουργού Παιδείας της Τουρκίας.

  ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ MONTEGU BAY

  ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ

  ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ (ΑΡΜΕΝΙΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΣΣΥΡΙΟΙ)

  ΕΦΟΣΟΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΟΤΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟ

  Σχόλιο από Άρδην | 12/05/2010

 14. Ο Καρατζαφέρης προαναγγέλλει επεισόδια για την άφιξη Ερντογάν και ο «Στόχος» εκτελεί

  Ο Καρατζαφέρης, αφού υποχρεώθηκε, την ώρα της κρίσης, να αποκαλυφθεί ως ενεργούμενο του ΔΝΤ και των αφεντικών του, για να προβοκάρει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, εναντίον της έλευσης του Ερντογάν στην Αθήνα, –για την οποία ο ίδιος ποιεί την νήσσα– μίλησε για «επεισόδια» που πρόκειται να συμβούν. Και για να τρομάξει ο λαός, ό,τι όντως κινδυνεύουν να γίνουν επεισόδια, έπρεπε να μπει σε ενέργεια και ο έτερος φασιστικός βραχίονας, ο Στόχος, ο οποίος καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή, την ίδια ώρα και ακριβώς δίπλα, με τη μεγάλη συγκέντρωση που έχουν καλέσει 15 οργανώσεις, κινήσεις και συλλογικότητες στην πλατεία Κλαυθμώνος.
  Αφού πρώτα απέτυχαν οι προσπάθειες της κυβερνήσεις δια του Μπεγλίτη να ακυρωθεί η μεγάλη συγκέντρωση του Άρδην και της Ρήξης την Δευτέρα 10 Μαΐου, έχει τεθεί από την Ασφάλεια, την ΕΥΠ και τα ποικίλα πρακτορεία σε ενέργεια όλος ο φασιστικός και προβοκατόρικος μηχανισμός, για να εμποδιστεί η εκδήλωση του φρονήματος του ελληνικού λαού απέναντι στην επίσκεψη του ανεπιθύμητου Ερντογάν.
  Όμως όπως έλαβαν την κατάλληλη απάντηση την Δευτέρα, 10 Μαΐου, από το πλήθος που κατέκλυσε το Χίλτον, θα λάβουν και τώρα την απάντηση που τους αρμόζει. Σύντομα δε, θα υπάρξει ανακοίνωση από το σύνολο των οργανωτών της μεγάλης εκδήλωσης της 14ης Μαΐου.

  Άρδην -Ρήξη

  Τρίτη 11 Μαΐου 18:00

  Σχόλιο από Άρδην | 12/05/2010

 15. 6Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

  Στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος . Η Συνάντηση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Sun Beach Hotel στο Δήμο Θερμαϊκού.

  Το κύριο θέμα της 6ης Συνάντησης είναι «Χοροί του Πόντου».

  Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των καταγραφών και του διαλόγου της Επιτροπής Χορού και Ενδυμασίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Έχοντας σαν γνώμονα τα μέλη της νεολαίας θελήσαμε να δαπανήσουμε τον μεγαλύτερο χρόνο της συνάντησης σε ένα θέμα, τους ποντιακούς χορούς, που είναι από τα αγαπημένα θέματα των νέων. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θα ανακοινωθούν στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα των καταγράφων της Επιτροπής Χορού και Ενδυμασίας.

  Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ακόμη τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των Μανόλη Μανωλεδάκη «Ο Εύξεινος Πόντος στην αρχαιότητα και η σχετική επιστημονική έρευνα» και Παύλου Τσακαλίδη «Η ποντιακή μουσική και οι νέοι σήμερα».

  Η έναρξη της Συνάντησης θα γίνει την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 19:00 και η λήξη της το μεσημέρι της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου 2010 στις 14:00 με την έκδοση των συμπερασμάτων και του ψηφίσματος.

  Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 19.00 στο Ξενοδοχείο Sun Beach Hotel, το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού. Μετά τη λήξη της τελετής θα ακολουθήσει ποντιακή βραδιά.

  Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Συνάντησης στο http://www.neolaia.poe.org.gr.

  H 6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας θα καλυφθεί ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο από το Livemedia , http://www.livemedia.gr.

  Πρόγραμμα

  Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου
  12:00 – 18:00: Προσέλευση μελών νεολαίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
  19:00: Έναρξη 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.
  19:30: Κεντρική εισήγηση. Θέμα «Ο Εύξεινος Πόντος στην αρχαιότητα και η σχετική επιστημονική έρευνα».
  Ομιλητής: Μανόλης Μανωλεδάκης. Λέκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
  20:00: Γεύμα.
  21:00: Ποντιακή βραδιά με καλλιτέχνες της νεολαίας.

  Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου
  09:00 – 11:00: πρωινό.
  11:30: Εισαγωγή στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των καταγραφών και του διαλόγου της Επιτροπής Χορού και Ενδυμασίας της Π.Ο.Ε.
  11:45: Χοροί του Ακ Νταγ Ματέν.
  Εισήγηση, παρουσίαση video. Χορός από τα παιδιά. Συζήτηση.
  Εισηγητής: Μάκης Πετρίδης
  12:45: Χοροί της Νικόπολης.
  Εισήγηση, παρουσίαση video. Χορός από τα παιδιά. Συζήτηση.
  Εισηγητές: Σάββας Τσεντεμεϊδης, Χρήστος Πακαταρίδης.
  13:45: Εισήγηση: «Η ποντιακή διατροφή»
  Εισηγητής: Θωμάς Σαββίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής.
  14:00: Διάλειμμα – Γεύμα με παραδοσιακά ποντιακά φαγητά.
  17:30: Ομιλία: «Η ποντιακή μουσική και οι νέοι σήμερα».
  Ομιλητής: Παύλος Τσακαλίδης, Δρ. Μουσικής, Μαέστρος, Συνθέτης
  18:00: Ο χορός Σέρρα.
  Εισήγηση, παρουσίαση video. Συζήτηση.
  Εισηγητής: Μιχάλης Καραβέλας.
  19:00: Το δρώμενο των Μωμόερων.
  Εισήγηση, παρουσίαση video. Συζήτηση
  Εισηγητής: Κώστας Αλεξανδρίδης.
  20:00: Γεύμα.
  21:00: Γλέντι.

  Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου
  09:00 – 11:00: Πρωινό.
  11:30: Θέματα Κοινωνικής Ευαισθησίας
  Εισήγηση: «Εθελοντές δότες αίματος – εθελοντές δότες αιμοπεταλίων».
  Εισηγητής: Ιωάννης Κατσαρής, Ιατρός – Αιματολόγος.
  Εισήγηση: «Τράπεζες βλαστοκυττάρων».
  Εισηγητής: Δαμιανός Σωτηρόπουλος, Ιατρός – Αιματολόγος, Διευθυντής αιματολογικής κλινικής και μονάδας μεταμοσχεύσεως του νοσοκομείου Παπανικολάου.
  Εισήγηση: «Παρουσίαση της δράσης της Μ.Κ.Ο. «Φώς της Αφρικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
  Εισηγητής: Θωμάς Καρακώστας, Συντονιστής Οργανωτικού και Διοικητικού Τομέα της ΜΚΟ.
  12:30: Παρουσίαση των Δράσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κατά το έτος 2009 – 2010.
  Συζήτηση για τα θέματα, που αφορούν στην νεολαία (Κανονισμός λειτουργίας, Φεστιβάλ ποντιακών χορών, Συναπαντήματα νεολαίας, Λειτουργία της Σ.Ε.Ν. και των Π.Ε.Ν.)
  13:30: Έκδοση ψηφισμάτων.
  14:00: Αναχώρηση.

  ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  Λ. ΝΙΚΗΣ 1,
  Τ.Κ. 54624
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  ΤΗΛ: 2310227822
  FAX: 2310227213
  http://www.neolaia.poe.org.gr
  info@neolaia.poe.org.gr

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/08/2010

 16. ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
  e-mail:info@poe.org.gr
  http://www.poe.org.gr

  Θεσσαλονίκη, 8-10-2010

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Με την συμμετοχή 1700 χορευτών, μελών των 386 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στις 9 Οκτωβρίου , ημέρα Σάββατο και ώρα 7μμ. στο Κλειστό Στάδιο στη Λευκόβρυση Κοζάνης.
  Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός που ενώνει την Ποντιακή Νεολαία και άκρου εις άκρον της Ελληνικής Επικράτειας από Φλώρινα εις τον Έβρο και από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα ,τη Αθήνα εις την Κρήτη την Κω και τη Ρόδο , αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού.
  Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μαθητή-Αθλητή και Εθνομάρτυρα Συμεών Ανανιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 από άδικη απόφαση του παράνομου κεμαλικού δικαστηρίου στην Αμάσεια του Πόντου μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες προκρίτους του Ποντιακού Ελληνισμού με την κατηγορία , ότι η αθλητική του περιβολή στο Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ της Μερτζιφούντας όπου φοίτησε , θύμιζε την Ελληνική σημαία.
  Οι 1700 χορευτές νέοι και νέες των ποντιακών σωματείων θα παρουσιάσουν χορούς από τις περιοχές : Τραπεζούντας –Ματσούκας , Αργυρούπολης , Καρς Καυκάσου , Μεταλλείων Λευκού Όρους , Πάφρας .
  Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος , εκφράζοντας ομόθυμα τα συναισθήματα όλων των μελών και φίλων της, ευχαριστεί τον Δήμο Κοζάνης και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα , για την πρόθυμη υλική και ηθική υποστήριξη και την αποφασιστική συμβολή του στην επιτυχή διοργάνωση του 6ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
  Το νέο υπερσύγχρονο Κλειστό Στάδιο στη Λευκόβρυση Κοζάνης προσφέρει όλα τα μέσα και τις δυνατότητες για μια άψογη διοργάνωση, όπως αρμόζει στο θεσμό και αξίζει στο πλήθος θεατών που θα συρρεύσουν να παρακολουθήσουν το σημαντικό αυτό γεγονός για το Ποντιακό Ελληνισμό.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/10/2010

 17. τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη 2010, το Περίπτερο Ιδεών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αλληλεγγύης στον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας, στο ΔΣΑ, Ακαδημίας 60.

  ———————————–

  Εκποιούν την Ελλάδα Εγκαταλείπουν τον Ελληνισμό

  Γραμμένο από Στέλιος Ελληνιάδης Δευτέρα, 11 Οκτώβριος 2010 11:20

  Τι θα αντιπαρατάξουμε στη βαρβαρότητα που η επίκλησή της έγινε πάλι επίκαιρη και συχνή; Θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο να την καταναλώσουμε σαν σλόγκαν μένοντας για άλλη μια φορά σε μια από τα ίδια;
  Σκέψεις που ήρθανε έντονα στο μυαλό μου, μετά τη συγκλονιστική εμπειρία των συνεπειών ενός άρθρου στο Περίπτερο Ιδεών και μιας αντίστοιχης ραδιοφωνικής εκπομπής Στο Κόκκινο.
  Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του θέματος «Μαύρη Θάλασσα: πολιτισμική γενοκτονία», μία ακροάτρια από το Χολαργό, η Νάντια Σ., πρότεινε να μαζέψουμε υπογραφές αλληλεγγύης στους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας που υφίστανται τη γενοκτονική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης με την ολική περικοπή των κονδυλίων που στηρίζουν τις ελληνικές κοινότητες και καλύπτουν σημαντικό μέρος των πενιχρών αμοιβών περίπου 150 δασκάλων, ντόπιων, που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε χιλιάδες παιδιά σε Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζαχστάν και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
  Η ανταπόκριση ήταν και παραμένει συγκινητική και ενθαρρυντική. Επί μιάμιση ώρα, όλες οι γραμμές στο σταθμό είχαν μπλοκάρει. Η Τζένη έγραφε ασταμάτητα ονόματα, ιδιότητες και τηλέφωνα, ακροατών που είχαν ευαισθητοποιηθεί, συγκινηθεί και θυμώσει. 97 άνθρωποι κατάφεραν να πιάσουν γραμμή, να δώσουν τα στοιχεία τους και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Πολλοί ρωτούσαν τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μερικοί προσφέρθηκαν να δώσουν χρήματα. Άλλοι δήλωσαν ότι θα διαδώσουν το θέμα μέσω του διαδικτύου. Ο Ναπολέων Ρ. ζήτησε τα τραγούδια των Ελλήνων και το βίντεο με τις συνεντεύξεις των παθόντων για να τα ανεβάσει στο Facebook.
  Το ίδιο βράδυ, στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΝ, με έπιασαν πολλοί άνθρωποι για να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
  Στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση, άρχισαν να έρχονται γράμματα, άλλα με συγχαρητήρια για την ανάδειξη του ζητήματος και άλλα με προτάσεις για δράσεις. Ένας άγνωστός μου πανεπιστημιακός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσφέρθηκε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης χωρίς αμοιβή. Ένας ξενοδόχος από την Πρέβεζα μού περιέγραψε μία κωμικοτραγική περιπέτεια που έζησε στην προσπάθειά του να συνεννοηθεί με την πρόξενο της Μαριούπολης για να φιλοξενήσει δωρεάν φοιτητές.
  Στην ανενεργή Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που κάποτε παρακολουθούσε και συντόνιζε όλες τις ομογενειακές κοινότητες στις πέντε ηπείρους, οι εργαζόμενοι ανέβασαν το άρθρο μου στον ιστότοπο του συλλόγου, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι ευαίσθητοι πολίτες στο διαδίκτυο.
  Εντωμεταξύ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας έφτανε στη Μαριούπολη σαν μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας.
  Εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη, το Περίπτερο Ιδεών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αλληλεγγύης στον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας, στο ΔΣΑ, Ακαδημίας 60.

  Στ. Ελλ.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/10/2010

 18. Ο Νέος Ελληνισμός: Έννοια, περιεχόμενο, χρονικά όρια
  Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

  Η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Ο Νέος Ελληνισμός: Έννοια, περιεχόμενο, χρονικά όρια», Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 18:00, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (Κεντρική Αίθουσα).

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα μιλήσουν οι ακόλουθοι, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών:

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
 Εισαγωγή

  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΛΟΣ
 Η μεθοδολογία της ιστορίας του μεταγενεστέρου 
και νεωτέρου Ελληνισμού

  ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ
 Κοινωνικές επιστήμες, έθνος και εθνικισμός


VINCENZO ROTOLO
Προβληματισμοί γύρω από τα χρονικά όρια 
και την έννοια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

  ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ
 Η ακτινοβολία των ελληνικών γραμμάτων στον κόσμο 
των βαλκανίων Σλάβων τον 18ο και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
 Η αποκατάσταση της διαχρονικής ιστορίας των Ελλήνων

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/10/2010

 19. Αυτό το Σάββατο στην Ανέβζηγο Αροθυμία
  ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ. ΚΥΚΛΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ. ΕΚΠΟΜΠΗ 4

  «Περιδιαβαίνοντας Μικρασιάτικα μακάμια με οδηγό τη φωνή της Dilek Koç»

  Αυτό το Σάββατο, 30 του Οκτώβρη 2010, η Ανέβζηγος Αροθυμία έχει αφιέρωμα στο παραδοσιακό Μικρασιάτικο τραγούδι μέσα από την ιδιαίτερη φωνή της Τουρκικής καταγωγής, καταξιωμένης ερμηνεύτριας Dilek Koç.Στην εκπομπή θα γίνει η παρουσίαση της νέας της δισκογραφικής δουλειάς Sevdalim aman, στην οποία συμμετέχει και η Ελληνίδα τραγουδίστρια Γλυκερία. Καλεσμένη της Λένας Σαββίδου η κυρία Koç, μιλά για τη μουσική διαδρομή της, το νέο της CD και τα άμεσα σχέδια της.

  ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ .Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων.

  Ένα ταξίδι ανατολικά στο χώρο και στο χρόνο μέσα από την μουσική, την ιστορία και την παράδοση. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε μιαν άλλη Ελλάδα..Την Ελλάδα του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας. Πατρίδες από καιρό σβησμένες από τους χάρτες αλλά τόσο ζωντανές μέσα στις καρδιές μας. Γιατί και οι πατρίδες όμοια με τους ανθρώπους, πεθαίνουν όταν αρχίζουμε να τις ξεχνάμε….

  Το ταξίδι μας ξεκινά κάθε Σάββατο στις 12.00 από το Ράδιο Πρωινός στους 105,3
  Ακούστε την εκπομπή μέσω Internet στη διεύθυνση: http://www.proinosfm.gr/

  Υπεύθυνοι εκπομπής: Λένα Σαββίδου, Αχιλλέας Λέρας

  https://pontosandaristera.files.wordpress.com/2009/01/dilek-kots.jpg

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/10/2010


 20. Δελτίο Τύπου

  «Δανείστε με γουρπάν εσούν μοιρολοίας λόγια να τραγωδώ τον Χρύσανθο τον παντολαλεμένον π έφυγεν αναχάπαρα ση Άνοιξης την έμπαν…»

  Αυτό το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010 η ραδιοφωνική εκπομπή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, «Ανέβζηγος Αροθυμία» με τη Λένα Σαββίδου και τον Αχιλλέα Λέρα είναι αφιερωμένη στο Χρύσανθο.
  Θα γίνουν αναφορές στη βιογραφία και το έργο του μεγάλου ερμηνευτή του παραδοσιακού Ποντιακού τραγουδιού και στο Ποντιακό τραγούδι που τόσο πιστά υπηρέτησε. Ο καταξιωμένος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης θα παρουσιάσει με το κατάδικο του τρόπο το ποίημα «καλό κατευόδιο» που έγραψε για τον θάνατο του μεγάλου Πόντιου καλλιτέχνη ο δημιουργός Κώστας Διαμαντίδης: » ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΕΧΑΘΑΝΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΑΝΤ ΕΧΑΘΑΝ ΜΑ ΜΑΝΑΧΟΝ ΑΘΑΝΑΤΑ ΤΕΣΑ ΤΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ»

  «Ανέβζηγος Αροθυμία», κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00 στους 105,3 FM. Μας ακούτε μέσω διαδικτύου από http://www.proinosfm.gr, ενώ το αρχείο των προηγούμενων εκπομπών μπορείτε να ακούσετε ή κατεβάσετε από :
  http://thalassa-karadeniz.mylivepage.com/file/2166 και http://efxeinostrikala.mylivepage.com/forum/1311/1387

  Facebook : http://www.facebook.com/pages/Anebzegos-Arothymia/
  E-mail : pontiakostrikalon@yahoo.gr

  Σχόλιο από Ανέβζηγος αροθυμία | 11/11/2010

 21. Αριθ. Πρωτοκόλλου Δ/Υ

  Πτολεμαΐδα 15-11-2010

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Το τμήμα γυναικών του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

  σας καλεί

  στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «ΠΟΝΤΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ»

  αφιέρωμα στην Ποντιακή κουζίνα

  το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010 στις 9 το βράδυ , στο ξενοδοχείο Παντελίδη.

  Μια βραδιά με παραδοσιακά φαγητά και Ποντιακό γλέντι .

  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :

  Ζιμπιλιάδης Στέργιος

  Μιχαηλίδης Σταύρος

  Παυλίδης Διονύσης

  Αφεντουλίδης Νίκος

  Αγγελίδης Κώστας

  Με τιμή το τμήμα γυναικών του Συλλόγου

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/11/2010

 22. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»
  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» σας καλεί να παρευρεθείτε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φιλολόγου και Λαογράφου κας. Ελσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια, με τίτλο «Λαογραφικά Πόντου».

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (Λάρνακος 55).
  Πρόγραμμα

  – Χαιρετισμός και καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ουσταμπασίδη.
  – Το βιογραφικό της συγγραφέως θα διαβάσει η κα. Μαρία Σταυρακίδου.

  Για το έργο και το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
  – Χάρης Πανικίδης, Εκπαιδευτικός – Σχολικός Σύμβουλος
  – Γιώργος Χατζηελευθερίου, Λαογράφος – Ερευνητής
  – Λάζος Τερζάς, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
  – Χρήστος Γαλανίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

  – Η παρουσίαση θα κλείσει με αντιφώνηση της συγγραφέως.

  Σύλλογος Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»
  Λάρνακος 55
  Ν. Φιλαδέλφεια
  Τ.Κ. 14342
  Τηλ. & Fax: 210271900

  —————————————————————

  Πρόσκληση

  Η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του Π.Κ. Εργαζομένων Ε.ΥΔ.ΑΠ. σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του συναδέλφου μας Παντελή Ωρολογά «Από την Κρώμνη του Πόντου στα Καπνοτόπια της Μακεδονίας» των Εκδόσεων Ινφογνώμων, το Σαββάτο 12 Φεβρουαρίου 2011 ώρα 19:00 στη Λέσχη του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ε.ΥΔ.ΑΠ. (Ζήνωνος 4, Αθήνα, τηλ. 210 7758660).

  ————————————————————-

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/02/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: