Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Κρατική τρομοκρατία στην Πτολεμαϊδα

Συνέλαβαν και τ’εμέτερον τον Κοσμέτη

ptol11Μια κίνηση πολιτών  της πόλης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ» καλούσε σε συγκέντρωση-πορεία την  Δευτέρα 5 Ιανουαρίου στις 12:00 στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ήθελαν να μιλήσουν …. να μιλήσουν για εργασία, για ένσημα, για συντάξεις, ασφάλιση, παιδεία, υγεία, περιβάλλον. Να μιλήσουν  για τα τοπικά πολιτικά συμφέροντα που καθιστούν ομήρους την τοπική κοινωνία υποσχόμενοι θέσεις σε δημόσιο και βύσματα. Να μιλήσουν για την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην ΔΕΗ που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες και τρώνε τον καρκίνο. Να μιλήσουν για την κρατική βία. Ήθελαν να πούνε κι άλλα και είναι πολλά!….

ptol13Την Δευτέρα λοιπόν και όταν άρχισε να μαζεύεται κόσμος στην πλατεία  ξαφνικά, απρόκλητα και χωρίς καμιά προειδοποίηση γίνεται ένα γιουρούσι από ομάδες αστυνομικών και επακολουθούν μαζικές συλλήψεις… Τους μπαγλαρώσαν όλους, εκτός από μερικούς που την έκαναν στα στενά, στο ΑΤ Πτολεμαΐδας όπου απαγορεύονταν να εισέλθουν δικηγόροι και γονείς και οικείοι των συλληφθέντων. Απαγορεύτηκε σε τηλεοπτικά κανάλια να τραβήξουν σκηνές και όταν προσέτρεξαν άλλοι πολίτες για να δουν τι συμβαίνει και προς τι αυτή η αυθαιρεσία τους μαζέψανε κι αυτούς. Συλλάβανε και τον δικό μας τον Κοσμέτε ο οποίος πήγε να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική αυθαιρεσία :

– Γιατρέ περάστε για μια αναγνωριση στοιχείων.

-‘Μω τον νόμον εσούν και την αναγνώρισήν εσούν πα! Τι αναγνώριση ..αφού γιατρό με λες..με ξέρεις..?

Στις ερωτήσεις δε των αστυνομικών υπαλλήλων απάνταγε με τα τραγούδια :

«Αλλα θέλω κι άλλα κάνω , πως να σου το πω..»  και

«Τυχαία δεν προέκυψα δεν άνθισα ματαίως,
πάντα παρών εδήλωνα ποτέ δεν ήμουν τέως..»

ceb5ceb9cebacf8ccebdceb1020__Δια αναγνώριση στοιχείων λοιπόν. Τι αναγνώριση ρε ρεμπεσκέδες , ρε χλεχλέδες αφού εκεί σχεδόν όλοι γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα. Λέγεται ότι είχαν εντολή «άνωθεν» (πατώγα σο άνωθεν-αυτό το λεγε ο παππούς) και μάλλον έτσι είναι. Να μην τα πολύ-λέω, άφησαν μετά από ώρες τους πρώτους και κράτησαν τέσσερις από τους δεύτερους.

Μια κοπέλα την στέλνουν για να δικαστεί 4/2 και οι άλλοι στην σέντρα για «εξύβριση κατά τω έργω» (έργατα και ημέρας που έλεγε και η γιαγιά μου) επειδή…φωτογράφισε αστυνομικούς ο ένας!!!,  …..για «εξύβριση κατά της αρχής» επειδή μια μητέρα φέρεται να τους αποκάλεσε «τομάρια» !!!…… κι ένας πατέρας «πρόκληση ptol09διακεκριμένης φθοράς» και «αντίσταση κατά της αρχής» (..την αρχή μου μέσα). Αφού τους κράτησαν αδικαιολόγητα μέχρι την Τετάρτη κάποιοι αθωώθηκαν στο δικαστήριο και κάποιοι έμασαν από 4 και 6 μήνες εξαγοράσιμους λέει. Τα «τομάρια» κοστολογήθηκαν με 6 μήνες.

Κάτι λιγότερο δηλαδή από τους ήρωες της ζαρντινιέρας, όσο και εκείνος ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για την υπόθαλψη του ναρκοέμπορα…Τομάρια , ε τομάρια…

Κατά τα άλλα φαίνεται να είναι καθαρή η προσπάθεια για φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής που διεκδικεί τα αυτονόητα. Το δικαίωμα στην μόρφωση, στην εργασία στην υγεία….Το δικαίωμα στην ζωή.

ptol04

——————————–

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ TVXS

Με το παρακάτω σχόλιο επιβεβαιώνω ως αυτόπτης μάρτυρας την παράνομη διαδικασία προσαγωγής των νέων της πόλης μας.
Η όλη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην Πτολεμαΐδα την 05/09/2009 θυμίζει πρακτικές άλλων εποχών που πιστεύουμε ότι πρέπει να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Χωρίς κανένα λόγω και παραβιάζοντας το σύνταγμα ( άρθρο περί ειρηνικών συναθροίσεων) και τις διατάξεις περί άσκοπων προσαγωγών η αστυνομία μπροστά στους έκπληκτους περαστικούς της Κεντρικής Πλατείας της πόλης οργάνωσε γιγαντιαία επιχείρηση με συμμετοχή :
1.Ανδρών τις ασφάλειας (οι οποίοι ήταν περισσότεροι από από τους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές)
2.Ανδρών των ΜΑΤ
3.Πολλών άλλων αστυνομικών μεταξύ αυτών και ειδικών ομάδων πρόληψης και καταστολής.

02756_0901061414Η επιχείρηση θύμιζε σύλληψη της 17Ν και είναι πρώτη φορά που οργανώνεται στην μικρή Πτολεμαΐδα κάτι τέτοιο. Έφτασαν δε στο σημείο να αποκλείσουν με κορδέλα το Α.Τ μετά την προσαγωγή, σαν να είχαν συλλάβει τον Λάντεν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων ενημέρωσης δεν σχηματίστηκε δικογραφία κατά όσων νεαρών συναθροίστηκαν με εξαίρεση μίας κοπέλας που φέρεται να κατείχε κάποια παράνομη ουσία. Επίσης δεν βρέθηκαν στους νεαρούς στοιχεία που να δηλώνουν ότι επρόκειτο να προκαλέσουν ζημιές ή να διαταράξουν την κοινωνική γαλήνη της πόλης. Στο ίδιο ρεπορτάζ και σύμφωνα επίσης, με μαρτυρίες πολλών περαστικών αλλά και της δικής μου η επιχείρηση που έγινε ήταν της μορφής «σκούπα» δηλαδή προσαγωγή όλων ανεξάρτητα αν έφεραν ταυτότητα ή οχι. Στην πορεία ανέφεραν ότι η προσαγωγή έγινε για εξακρίβωση στοιχείων, και φακέλωμα προσθέτω εγώ..

Για να αιτιολογήσουν δε την φαρσοκωμωδία, 15 προσαγωγές και καμία σύλληψη, συνέλαβαν γονείς κάποιων νεαρών που διαμαρτύρονταν για την άδικη και αδικαιολόγητη κράτηση των παιδιών τους επειδή χτύπησαν με το χέρι σε κάποιο περιπολικό.

Ο στόχος της αστυνομικής αυτής επιχείρησης ήταν σαφέστατος όπως προκύπτει από την εξέλιξη των γεγονότων. Να αποθαρρύνουν τους πολίτες από παρόμοιες διαμαρτυρίες κατά της βίας είτε αστυνομικής είτε κουκουλοφόρων. Το μήνυμα που έστειλαν είναι σαφές: με πρακτικές προσαγωγών και παράνομων κρατήσεων θα σας αποτρέπουμε να εκφράζετε την όποια διαμαρτυρία σας. Κάποιος γέροντας στην πλατεία μου ανέφερε το εξής: Φαίνεται ότι η ψυχή του κρατούμενου που κάηκε εξαιτίας της βαριάς αμέλειας των αστυνομικών (απόφαση δικαιοσύνης), στοιχειώνει όλους αυτούς που εργάζονται εκεί μέσα και δεν επιθυμούν όπως ο διάολος το λιβάνι την όποια αναφορά-εκδήλωση σε θέματα βίας απο πλευράς αστυνομίας.

02703_0901051313

Την ίδια ώρα η αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης, και η υποδιεύθυνση της Πτολεμαΐδας δεν έχουν οργανώσει παρόμοια συντονισμένη επιχείρηση για την σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών οι οποίοι ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων νέων την τελευταία πενταετία στο νομό μας. Είδαμε ελάχιστους εμπόρους να συλλαμβάνονται αλλά πολλούς χρήστες.

Δεν βλέπουμε παρόμοια επιχείρηση για την σύλληψη ιδιοκτητών καταστημάτων τυχερών παιγνίων (φρουτάκια) που έχουν γεμίσει και πάλι την πόλη μας, τα οποία ακόμη και ένα παιδί δημοτικού αναγνωρίζει. Μικρά παιδιά μου δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για κοινό Ιnternet καφέ. Η «δραστήρια» ασφάλεια δεν τα αναγνωρίζει;

Για όλα αυτά τις επόμενες ημέρες σκοπεύουμε να ενημερώσουμε σχετικά την ηγεσία της Δικαιοσύνης,της ΕΛ.ΑΣ, τα πολιτικά κόμματα αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Θα πρέπει να μας απαντήσουν αν έχει καταργηθεί στην πράξη το άρθρο περί ελεύθερων συναθροίσεων καθώς επίσης να διεξάγουν έρευνα για την ενόχληση της τοπικής αστυνομίας από την δραστηριότητα του συλλόγου κατά των εξαρτήσεων αλλά και την μη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών και όλων όσων σχετίζονται με καταστήματα που έχουν «φρουτάκια»

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και δελτίο τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης Κοζάνης για την φοβερή «επιτυχία»…..της Δευτέρας 05/01/2009

ΕΓΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ

Ελληνικό Σύνταγμα:
Άρθρο 11
1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ…ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ

———————————————————————————————————————————-

Πρόταση ψηφίσματος στις γενικές συνελεύσεις

———————————————————————————————————————————-

Δείτε σχετικά :  Στο ιστολόγιο των «Πολίτες στο Δρόμο», στο indy, και στο tv χωρίς σύνορα

 

———————————————————————————————————————————-

Για το δικαίωμα στην πόλη

του David Harvey
(μετάφραση Κοινωνικά κινήματα και Δίκτυα)

Ομιλία στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, Μπελέμ Βραζιλίας, 29 Ιανουαρίου 2009.

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, αλλά εξ αρχής θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη που θα μιλήσω στα Αγγλικά, τη γλώσσα του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Ελπίζω ότι αυτά που θα πω να είναι αρκετά αντιμπεριαλιστικά ώστε να με συγχωρέσετε.

Είμαι πολύ ευγνώμονας για την πρόσκλησή σας, επειδή μαθαίνω πολλά πράγματα από τα κοινωνικά κινήματα. Ήρθα εδώ να μάθω και να ακούσω κι, έτσι, ήδη αποκτώ αυτή τη μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία, γιατί, όπως κάποτε το είχε θέσει ο Μαρξ, πάντοτε υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του ποιος θα εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές.

Δουλεύω για κάποιο καιρό τώρα πάνω στην ιδέα του Δικαιώματος στην Πόλη. Θεωρώ ότι το Δικαίωμα στην Πόλη σημαίνει το δικαίωμα όλων μας να φτιάχνουμε πόλεις, που ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες, τις ανάγκες μας. Το δικαίωμα στην πόλη δεν είναι το δικαίωμα να παίρνουμε –χρησιμοποιώντας μια γνωστή έκφραση– τα ψίχουλα από το τραπέζι των πλούσιων. Θα πρέπει όλοι μας να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, για να μπορούμε να φτιάχνουμε τα διαφορετικά είδη πόλεων, που θέλουμε να υπάρχουν.

Το δικαίωμα στην πόλη δεν είναι μόνο το δικαίωμα σ’ ό,τι ήδη υπάρχει στην πόλη, αλλά το δικαίωμα να μπορούμε να κάνουμε την πόλη να γίνει κάτι ριζικά διαφορετικό. Όταν κοιτάζω την ιστορία, βλέπω ότι η διαχείριση των πόλεων γινόταν περισσότερο από το κεφάλαιο παρά από τους άνθρωπους. Επομένως, μέσα στην πάλη αυτή για το δικαίωμα στην πόλη θα πρέπει να υπάρχει και μια πάλη ενάντια στο κεφάλαιο.

Θα ήθελα τώρα να μιλήσω λίγο για την ιστορία της σχέσης μεταξύ κεφάλαιου και πόλης, δομώντας και θέτοντας το ερώτημα: Γιατί συμβαίνει το κεφάλαιο να καταφέρνει να ασκεί τόσα πολλά δικαιώματα πάνω στην πόλη; Και γιατί οι λαϊκές δυνάμεις είναι σχετικά ασθενείς απέναντι στην εξουσία αυτή; Και θά ’θελα επίσης να μιλήσω για το πώς, στην πραγματικότητα, ο τρόπος, με τον οποίον λειτουργεί το κεφάλαιο στις πόλεις, είναι μια από τις αδυναμίες του. Γι’ αυτό, στην παρούσα συγκυρία, θεωρώ ότι η πάλη για το δικαίωμα στην πόλη βρίσκεται στο
 επίκεντρο των αγώνων ενάντια στο κεφάλαιο. Τώρα έχουμε –όπως γνωρίζετε– μια οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Αν κοιτάξετε την πρόσφατη ιστορία, θα δείτε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια συνέβησαν πολλές οικονομικές κρίσεις. Κάποιος έκανε μια μέτρηση και είπε ότι από το 1970 έγιναν 378 οικονομικές κρίσεις στον κόσμο. Μεταξύ 1945 και 1970, έγιναν μόνο 56 οικονομικές κρίσεις. Επομένως, ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει πολλές οικονομικές κρίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30-40 ετών. Κι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πολλές
 από τις οικονομικές κρίσεις αυτές έχουν τη βάση τους στην αστικοποίηση. Στο τέλος των 1980, η Ιαπωνική οικονομία κατάρρευσε κι αυτό έγινε γύρω από το ζήτημα της κερδοσκοπίας για την ιδιοκτησία και την γη. Το 1987, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέβη μια τεράστια κρίση, στην οποίαν εκατοντάδες τραπεζών πτώχευσαν κι ο λόγος ήταν πάλι η κερδοσκοπία γύρω από τη στέγαση και την κτηματική ανάπτυξη. Στα 1970, υπήρχε μια μεγάλη παγκόσμια κρίση των κτηματικών αγορών. Και θα μπορούσα να συνέχιζα, δίνοντάς σας κι άλλα παραδείγματα οικονομικών
 κρίσεων με βάση τον αστικό χώρο. Εικάζω ότι οι μισές από τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 30 ετών είναι κρίσεις, που έχουν να κάνουν με την κυριότητα του αστικού χώρου. Η έναρξη της παρούσης κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες προήλθε από κάτι που ονομάσθηκε κρίση των υποθηκών των sub prime χρεωστικών ασφάλιστρων. Για μένα, η κρίση αυτή θα έπρεπε να ονομάζονταν κρίση του αστικού χώρου.

Αυτά έχουν γίνει. Στα 1990, προέκυψε ένα πρόβλημα, όταν τα χρήματα της υπεραξίας δεν είχαν πού να πάνε. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα, που πάντα παράγει υπεραξία. Μπορείτε να το σκεφθείτε ως εξής: ο καπιταλιστής ξυπνά το πρωί και πάει στην αγορά μ’ ένα ορισμένο ποσό χρημάτων, για να αγοράσει εργασία και μέσα παραγωγής. Βάζει αυτά τα πράγματα που αγόρασε σε λειτουργία, παράγει ένα εμπόρευμα και το πουλά για να βγάλει περισσότερα χρήματα από αυτά που αρχικά δαπάνησε. Επομένως, στο τέλος της μέρας, ο καπιταλιστής έχει περισσότερα
 από αυτά που είχε στην αρχή της μέρας. Οπότε το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνει με το περίσσευμα που μάζεψε; Βέβαια, αν ήταν σαν εσάς ή σαν εμένα, ίσως να τα παράταγε, για να περνούσε καλά ξοδεύοντάς τα. Αλλά ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί έτσι. Υπάρχουν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού, που τον ωθούν να επανεπενδύσει μέρος του κεφάλαιου σε νέα εγχειρήματα. Στην ιστορία του καπιταλισμού, υπήρχε πάντα ένας ρυθμός ανάπτυξης 3%, συνέχεια από το 1750 κι ύστερα. Αλλά ένας ρυθμός ανάπτυξης 3% σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν διέξοδοι εκροής για
 το κεφάλαιο. Επομένως, ο καπιταλισμός έρχεται πάντοτε αντιμέτωπος μ’ αυτό που ονομάζω πρόβλημα απορρόφησης της υπεραξίας του κεφάλαιου. Πού μπορώ να βρω μια επικερδή διέξοδο για να διοχετεύσω το κεφάλαιό μου; Βέβαια, πίσω στο 1750, ολόκληρος ο κόσμος ήταν ανοιχτός, για να δώσει λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Και την εποχή εκείνη, η συνολική αξία της παγκόσμιας οικονομίας ήταν 315 δισεκατομμύρια δολάρια σ’ αγαθά κι υπηρεσίες. Όταν ήρθαμε στα 1950, υπήρχαν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα έπρεπε να βρεθούν διέξοδοι για το 3% απ’ αυτά. Κι
 όταν ήρθαμε στα 2000, είχαμε 42 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυκλοφορία. Σήμερα, είναι περίπου 50 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μετά από 25 χρόνια και πάλι με ρυθμό ανάπτυξης 3%, θα είναι περίπου 100 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ολοένα κι αυξανόμενη δυσκολία εύρεσης επικερδών διεξόδων για την υπεραξία του κεφάλαιου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρουσιασθεί και μ’ έναν άλλον τρόπο. Όταν ο καπιταλισμός ουσιαστικά ήταν αυτό που συνέβαινε στο Μάντσεστερ και σε λίγα ακόμη μέρη του κόσμου, ο ρυθμός ανάπτυξης 3% δεν
 δημιουργούσε κανένα πρόβλημα. Τώρα όμως, πρέπει να δούμε τον ρυθμό ανάπτυξης του 3% σε σχέση μ’ ο,τιδήποτε συμβαίνει στην Κίνα, την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής και της Βόρειας Αμερικής, οπότε υπάρχει ένα μεγάλο, ένα τεράστιο, πρόβλημα. Αλλά, όταν έχουν χρήματα, οι καπιταλιστές πρέπει να έχουν και μια επιλογή για το πώς να τα επανεπενδύουν. Μπορούν να τα επενδύουν σε καινούργια παραγωγή. Μια δικαιολογία για να γίνει ο πλούσιος πλουσιότερος είναι ότι θα
 επανεπενδύει στην παραγωγή κι, έτσι, θα δημιουργείται περισσότερη απασχόληση κι ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους ανθρώπους. Αλλά, από το 1970, γίνονται όλο και λιγότερες επενδύσεις σε κάποια νέα παραγωγή. Επενδύουν στην αγορά πάγιου κεφάλαιου, σε χρηματιστηριακά μερίσματα, σε δικαιώματα ιδιοκτησίας, σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και, φυσικά, και ιδιοκτησίας. Έτσι, από τα 1970, όλο και περισσότερο χρήμα πήγαινε σε περιουσιακά στοιχεία κι, όταν η καπιταλιστική τάξη αρχίζει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία, η αξία
 τους φυσικά αυξάνεται. Επομένως, αρχίζουν να βγάζουν χρήματα κι από την αύξηση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων. Γι’ αυτό, οι τιμές της περιουσίας ανεβαίνουν όλο και πιο πάνω. Κι αυτό είναι κάτι που δεν κάνει μια καλύτερη πόλη, αλλά μια ακριβότερη πόλη. Επιπλέον, στο βαθμό που θέλουν να κτίζουν πολυτελή συγκροτήματα διαμερισμάτων και πλούσιες κατοικίες, πρέπει να πετούν τους φτωχούς έξω από τις περιοχές που ζουν. Πρέπει να μας στερήσουν του δικαιώματός μας στην πόλη. Έτσι, στη Νέα Υόρκη, το βρίσκω πολύ δύσκολο να ζω
 στο Μανχάταν, παρότι είμαι ένας καλοπληρωμένος καθηγητής. Η μεγάλη μάζα του πληθυσμού, που τώρα εργάζεται στην πόλη, δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα, για να μένει μέσα στην πόλη, επειδή οι τιμές των κατοικιών έχουν ανεβεί πολύ ψηλά, όλο και περισσότερο ψηλά. Μ’ άλλα λόγια, έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα των ανθρώπων στην πόλη τους. Κάποιες φορές, τους έχει αφαιρεθεί από τις ενέργειες της αγοράς, κάποιες φορές, από τις κυβερνητικές πολιτικές, που τους πετούν έξω από τα μέρη που ζουν, κάποιες φορές, με παράνομα μέσα, την βία, την
 πυρπόληση ενός κτιρίου. Υπήρχε μια περίοδος που συνέβαιναν κάθε τόσο διαδοχικές πυρκαγιές σ’ ένα τμήμα της Νέας Υόρκης.

Επομένως, αυτό που δημιουργείται έτσι είναι μια κατάσταση, στην οποία οι πλούσιοι μπορούν όλο και περισσότερο να έχουν υπό τον έλεγχο της κυριότητάς τους ολόκληρη την πόλη. Και πρέπει να κάνουν κάτι τέτοιο, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσουν την υπεραξία του κεφάλαιού τους. Όμως, σε κάποιο σημείο, υπάρχει ακόμη και το κίνητρο για τη διαδικασία αυτή της δόμησης της πόλης μέσω της αφαίμαξης των φτωχότερων. Οι χρηματο-οικονομικοί οργανισμοί δανειοδοτούν τις εταιρίες οικιστικής ανάπτυξης, για να μπορούν αυτές
 να αναπτύσσουν μεγάλες περιοχές της πόλης. Ναι, έχουμε τότε τις εταιρίες οικιστικής ανάπτυξης, αλλά μετά το πρόβλημα είναι σε ποιους οι εταιρείες αυτές θα πουλήσουν τους χώρους και τα κτίρια που κατασκευάζουν; Αν τα έσοδα της εργατικής τάξης αυξάνονταν, τότε ίσως να μπορούσαν να τα πουλούσαν στην εργατική τάξη. Αλλά, από τα 1970, οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν να κάνουν με τη συμπίεση των μισθών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πραγματικοί μισθοί δεν αυξήθηκαν από το 1970 κι ύστερα, οπότε έχετε μια κατάσταση, στην οποίαν
 οι πραγματικοί μισθοί είναι σταθεροί, αλλά οι τιμές των ιδιοκτησιών ανεβαίνουν. Επομένως, από πού θα προέλθει η ζήτηση στέγης; Η απάντηση ήταν να κληθεί η εργατική τάξη να μπει μέσα στο δανειοληπτικό περιβάλλον. Κι αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από περίπου 40.000 δολάρια ανά νοικοκυριό σε πάνω από 120.000 δολάρια ανά νοικοκυριό. Οι χρηματο-οικονομικοί οργανισμοί χτυπούν τις πόρτες της εργατικής τάξης και λένε, “Έχουμε να σας κάνουμε μια πολύ καλή πρόταση.
 Δανείζεστε χρήματα από μας, αγοράζετε το σπίτι σας και μετά μην ανησυχείτε, αν κάποια στιγμή δεν μπορείτε να ξεπληρώσετε το δάνειό σας, γιατί οι τιμές των σπιτιών θα ανεβαίνουν κι, επομένως, όλα θα είναι μια χαρά.”

Έτσι, όλο και περισσότεροι χαμηλο-εισοδηματίες σέρνονται μέσα στο δανειοληπτικό περιβάλλον. Αλλά τότε, πριν περίπου δυο χρόνια, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν. Το χάσμα μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων της εργατικής τάξης και των χρεών τους έγινε αγεφύρωτο. Ξαφνικά, ενέσκηψε ένα κύμα κατασχέσεων, που διαδίδονταν μεταξύ πολλών Αμερικανικών πόλεων. Αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει με κάποιο τέτοιο φαινόμενο, υπήρχε μια άνιση γεωγραφική ανάπτυξη του κύματος. Το πρώτο κύμα χτύπησε κοινότητες πολύ χαμηλού εισοδήματος σε πολλές από
 τις παλιότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχει ένας υπέροχος χάρτης, που μπορείτε να δείτε στο σάϊτ του BBC τις κατασχέσεις στην πόλη του Κλήβελαντ. Κι αυτό που βλέπετε είναι ένας χάρτης με κουκίδες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα πυκνά συγκεντρωμένες σ’ ορισμένες περιοχές της πόλης. Πίσω του, υπάρχει ένας άλλος χάρτης, που δείχνει την κατανομή στην πόλη του πληθυσμού των Αφρο-Αμερικανών. Οι δυο χάρτες συμπίπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι συνέβη ήταν μια καταλήστευση του Αφρο-Αμερικανικού πληθυσμού
 χαμηλού εισοδήματος. Κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη απώλεια περιουσιακών στοιχείων για πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε ποτέ γίνει. Δυο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Και την ίδια ακριβώς στιγμή που αυτό συνέβαινε, τα μπόνους που πληρώνονταν στην Γουόλ Στρητ ξεπερνούσαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια –δηλαδή, τα έξτρα χρήματα που έπαιρναν οι τραπεζίτες για τη δουλειά τους. Επομένως, τα 30 εκατομμύρια δολάρια, που στην πραγματικότητα αποσπώνταν από τις γειτονιές των χαμηλόμισθων,
 κατέληγαν στην Γουόλ Στρητ. Το γεγονός αυτό έχει συζητηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν μια περίπτωση ενός οικονομικού τυφώνα Κατρίνα, γιατί, όπως θυμάστε, ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη με διαφορετικούς τρόπους κι ήταν ο μαύρος πληθυσμός χαμηλού εισοδήματος, αυτός που έχασε τις περιουσίες του, ενώ πολλοί πέθαναν. Οι πλούσιοι προστάτευσαν τα δικαιώματά τους στην πόλη, αλλά οι φτωχοί ουσιαστικά τα έχασαν. Στη Φλόριντα, στην Καλιφόρνια και την Αμερικανική Νότια Δύση, το πρόβλημα έπαιρνε διαφορετικές μορφές. Εκεί, ως
 επί το πλείστον, λάμβανε χώρα έξω, στις περιφέρειες των πόλεων. Αλλά κι εκεί, πολλά χρήματα ήταν δανεισμένα για να χτισθούν ή να αγορασθούν σπίτια μέσω εταιριών οικιστικής ανάπτυξης. Έχτιζαν εντελώς έξω από τις πόλεις, 30 μίλια έξω από το Τούσον ή το Λος Άντζελες, δεν μπορούσαν να βρουν κανένα να αγοράσει και, γι’ αυτό, στόχευαν στο λευκό πληθυσμό, που δεν του άρεσε να μένει κοντά σε μετανάστες ή μαύρους στο κέντρο των πόλεων. Τότε, αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση, που συνέβη πριν ένα χρόνο, όταν οι ψηλές τιμές της βενζίνης έκαναν
 πολύ δύσκολη τη ζωή για όσους ζούσαν σε τέτοιες απομακρυσμένες κοινότητες. Πολλοί από τους άνθρωπους αυτούς είχαν πρόβλημα να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους κι, έτσι, συναντήσαμε πάλι ένα κύμα κατασχέσεων, που λάμβανε χώρα στα προάστια κι αφορούσε κυρίως λευκούς σε μέρη όπως η Φλόριντα, η Αριζόνα ή η Καλιφόρνια. Στο μεταξύ, το μόνο που έκανε η Γουόλ Στρητ ήταν να μαζεύει όλες αυτές τις υποθήκες ψηλού ρίσκου και να τις πακετάρει μέσα σε περίεργα όργανα χρηματικο-οικονομικών ανταλλαγών. Μαζεύετε όλες τις υποθήκες ενός
 συγκεκριμένου μέρους, τις βάζετε σ’ ένα δοχείο και μετά πουλάτε τις μετοχές του δοχείου αυτού σε κάποιον άλλο. Το αποτέλεσμα ήταν να παγκοσμιοποιηθεί ολόκληρη η χρηματικο-οικονομική αγορά των υποθηκών. Και βλέπετε τμήματα κυριότητας των υποθηκών στη Νορβηγία ή την Γερμανία ή τις χώρες του Κόλπου ή οπουδήποτε αλλού. Όλοι ήξεραν ότι οι υποθήκες αυτές και τα αντίστοιχα χρηματικο-οικονομικά όργανα ήταν ασφαλή σαν τα σπίτια. Κατέληξαν όμως να μην είναι καθόλου ασφαλή και τότε είχαμε τη μεγάλη κρίση, που εξακολουθεί να
 συνεχίζεται χωρίς τελειωμό. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι, αν η παρούσα κρίση είναι βασικά μια κρίση της αστικοποίησης, τότε η λύση θα έχει να κάνει με μια αστικοποίηση ενός διαφορετικού τύπου κι εδώ είναι που η πάλη για το δικαίωμα στην πόλη αποκτά μια κρίσιμη σημασία, γιατί μ’ αυτήν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Αλλά συχνά ερωτούμαι αν η παρούσα κρίση αποτελεί το τέλος του νεοφιλελευθερισμού.. Η απάντησή μου είναι “όχι,” αν κοιτάξετε τι προτείνεται στην Γουόσινγκτον και το Λονδίνο. Μια από τις βασικές αρχές, που εγκαινιάσθηκε τα 1970, είναι ότι η κρατική εξουσία πρέπει να προστατεύει τους χρηματικο-οικονομικούς θεσμούς με κάθε κόστος. Κι όταν υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της ευημερίας των χρηματικο-οικονομικών θεσμών και της ευημερίας των ανθρώπων, επιλέγετε την ευημερία των χρηματικο-οικονομικών θεσμών. Αυτή είναι η αρχή, της
 οποίας η επεξεργασία έγινε στην Πόλη της Νέας Υόρκης στα μέσα των 1970 κι η οποία για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε διεθνώς στο Μεξικό, όταν η χώρα κινδύνευε να πτωχεύσει. Αν όμως πτώχευε το Μεξικό, θα καταστρέφονταν οι επενδυτικές τράπεζες της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεργάσθηκαν, για να βοηθήσουν το Μεξικό να μην πτωχεύσει. Μ’ άλλα λόγια, δάνεισαν στο Μεξικό τα χρήματα, για να ξεπληρώσει τους τραπεζίτες της Νέας Υόρκης. Αλλά, με τον τρόπο αυτό,
 επέβαλαν τη λιτότητα στο Μεξικανικό λαό. Δηλαδή, προστάτευσαν τις τράπεζες και κατέστρεψαν τους άνθρωπους. Από τότε, αυτή ήταν η τυπική πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τώρα, αν δείτε την απάντηση στην κρίση, που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κι η Βρετανία, αυτό που έκαναν στην πραγματικότητα ήταν μόνο να υποστηρίξουν οικονομικά τις τράπεζες. 700 δισεκατομμύρια δολάρια στις τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν έκαναν απολύτως τίποτε, για να προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών, που έχαναν τα σπίτια τους.
 Επομένως, είναι η ίδια αρχή, που βλέπουμε κι εδώ να εφαρμόζεται –προστατεύστε τους χρηματικο-οικονομικούς θεσμούς κι ας πάει ο κόσμος να.. Αυτό που θα έπρεπε να κάναμε είναι να παίρναμε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια και να φτιάχναμε μια τράπεζα επανανάπτυξης του αστικού χώρου, για να σώσουμε όλες εκείνες τις γειτονιές που καταστράφηκαν και για να επαναδομήσουμε τις πόλεις περισσότερο με βάση τις απαιτήσεις του λαού. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αν το κάναμε αυτό, τότε ένα μεγάλο μέρος της κρίσης θα είχε εξαφανιστεί, γιατί
 δεν θα υπήρχε καμία υποθήκη να κατασχεθεί. Στο μεταξύ, πρέπει να οργανώσουμε ένα κίνημα ενάντια στις εξώσεις κι έχουμε δει κάτι τέτοιο να γίνεται στην Βοστόνη και σε κάποιες άλλες πόλεις. Αλλά, αυτή την ιστορική στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μια αίσθηση ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις πρέπει να είναι περιορισμένες, επειδή έχει την προτεραιότητα η εκλογή του Ομπάμα. Πολλοί ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα κάνει κάτι διαφορετικό, αλλά, αλίμονο, οι οικονομικοί του σύμβουλοι είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα, που είχαν δημιουργήσει
 το πρόβλημα αρχικά. Αμφιβάλω αν ο Ομπάμα θα είναι τόσο προοδευτικός όσο ο Λούλα. Θα πρέπει να περιμένετε λίγο, νομίζω, πριν αρχίσουν να κινητοποιούνται τα κοινωνικά κινήματα. Χρειαζόμαστε ένα πανεθνικό κίνημα Αναμόρφωσης του Αστικού Χώρου, σαν αυτό που έχετε εδώ. Χρειαζόμαστε μια πολιτική μαχητικότητα, σαν αυτή που έχετε οικοδομήσει εδώ. Χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα, να ξεκινήσουμε να ασκούμε τα δικαιώματά μας στην πόλη. Και κάποια στιγμή, πρέπει να αντιστρέψουμε όλον αυτόν τον τρόπο, με τον οποίον δίνεται
 προτεραιότητα στους χρηματικο-οικονομικούς θεσμούς αντί σε μας. Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, τι είναι πιο σημαντικό, η αξία των τραπεζών ή η αξία της ανθρωπότητας; Το τραπεζιτικό σύστημα πρέπει να υπηρετεί τους άνθρωπους, όχι να συντηρείται από το μόχθο των ανθρώπων. Κι ο μόνος τρόπος, με τον οποίον κάποια στιγμή θα κατορθώσουμε πράγματι να ασκήσουμε το δικαίωμα στην πόλη, είναι να πάρουμε την εποπτεία του προβλήματος της καπιταλιστικής απορρόφησης της υπεραξίας. Πρέπει να κοινωνικοποιήσουμε την υπεραξία του κεφάλαιου.
 Πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Πρέπει να βγούμε έξω από το πρόβλημα της διαρκούς συσσώρευσης του 3%. Τώρα, βρισκόμαστε στο σημείο, όπου ένας διαρκής ρυθμός ανάπτυξης 3% θα έχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, θα συνεπάγεται μια τεράστια πίεση πάνω στις κοινωνικές καταστάσεις, έτσι ώστε να πηγαίνουμε από τη μια οικονομική κρίση σε μια άλλη. Αν βγούμε από την παρούσα οικονομική κρίση με τον τρόπο που θέλουν, θα συμβεί μια άλλη οικονομική κρίση μετά από πέντε χρόνια. Έτσι,
 ερχόμαστε στο σημείο, όπου δεν μπορούμε πια να αποδεχθούμε αυτό που είχε πει η Μάργκαρετ Θάτσερ, ότι “δεν υπάρχει καμιά άλλη εναλλακτική λύση” και λέμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση. Γενικώς, πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό. Και μπορούμε να αρχίσουμε να την προσεγγίζουμε αντιλαμβανόμενοι το δικαίωμα στην πόλη σαν μια λαϊκή και διεθνιστική απαίτηση κι ελπίζω ότι όλοι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι στο έργο αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.

The truth is, that there is no truth.

09/01/2009 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Κίνημα

41 Σχόλια »

 1. Λάβαμε δε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο
  —————————————————

  Γράμμα στην κυβέρνηση και τον υπουργό κ. Παυλόπουλο
  ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

  Τον τελευταίο μήνα μετά το το ξέσπασμα της νεολαιίστικης εξέγερσης στην Πτολεμαΐδα εξαπολύθηκε από τις δυνάμεις καταστολής ένα άγριο πογκρόμ κρατικής βίας με στόχο την τρομοκράτηση όσων είχαν το θάρρος να βγουν στους δρόμους απαιτώντας να πάρουν πίσω την ζωή που τους κλέβουν οι εκμεταλλευτές .
  Εισαγγελείς – δικαστήρια- ασφαλίτες ΜΑΤ με περίσσια μανία επιτίθενται στο φάντασμα της εξέγερσης .
  Σύνταγμα δημοκρατικά δικαιώματα ., δημοκρατικές ελευθερίες έγιναν κουρελόχαρτα . Ποδοπατήθηκαν από την σιδερένια μπότα της ωμής κρατικής βίας .Οι υφιστάμενοι του καθηγητή του συνταγματικού δικαίου και υπουργού κ. Παυλόπουλος εφαρμόζουν πιλοτικά ίσως το πως θα καταστείλουν κάθε λαϊκή αντίσταση που θα αμφισβητεί την αντιλαϊκή τους πολίτικη . Νοιώθουμε εμείς οι πολίτες μιας μικρής επαρχιακής πόλης να ζούμε υπό κατοχή, παγώνουμε κάθε φορά που βλέπουμε στα ΜΜΕ το ψεύτικο χαμόγελο του υπουργού ,ασυναίσθητα ο ιστορικός μας συνειρμός μας οδηγεί στην περίοδο της δικτατορίας που απλοί άνθρωποι του λάου οδηγούνταν στις φυλακές τις εξορίες και τα βασανιστήρια υπό τους ήχους δημοτικών τραγουδιών.
  Τότε για να μας σώσουν από τον Κομμουνισμό, τώρα από ποιούς , τους μαθητές ,τους φοιτητές , τους νέους !
  Απευθυνόμαστε στον κ. Παυλόπουλο και ρωτούμε , αν νοιώθει ότι τον αδικούμε να πάρει θέση για τις πράξεις των υφιστάμενων του τις οποίες θα περιγράψουμε.
  Α) Τετάρτη 10/12/08 πραγματοποιείται στην πλατεία της πόλης συγκέντρωση μαθητών και πορεία που καταλήγει στο Α/Τ Πτολεμαΐδας μετά από μικρο επεισόδια η πορεία αποχωρεί και κατευθύνεται στην πλατεία , ασφαλίτες εφορμούν στο πλήθος που αποχωρεί και στο σωρό συλλαμβάνουν 12 νέους στην πλειοψηφία τους 14-15 χρόνων . Από αυτούς 7 οδηγούνται στο αυτόφωρο ( 5 μαθητές ) . Δύο καταδικάζονται σε φυλάκιση 18 και 8 μηνών αντίστοιχα. Την ίδια ώρα προπηλακίζονται γονείς που ήρθαν στον χώρο και απλοί πολίτες , κάποιοι συλλαμβάνονται προσωρινά , στην επιχείρηση αυτή πρωτοστατεί ως φυσικός αυτουργός ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής Ν. Κοζάνης συνταγματάρχης κ. Κολτσίδας .
  Υπερβάλλον ζήλος , πολιτικός και κομματικός φανατισμός η ( υπεράσπιση τις κυβερνητικής πολιτικής )όποιος και να ναι μ΄ αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται το άρθρο 2 του συντάγματος “ Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση τις πολιτείας”.
  Β) Κυριακή 05/01/09 μια νεανική συλλογικότητα αποτελούμενη από φοιτητές μαθητές νέους εργαζόμενους καλεί σε συγκέντρωση -συζήτηση σε κλειστό χώρο με θέμα κοινωνία -κράτος το απόγευμα 6 μμ και στην οποία εξελίσσονται στιγμές απείρου κάλους ,λες 30 40 νέοι ήταν έτοιμοι να καταλάβουν τα χειμερινά ανάκτορα .
  Κλούβα με διμοιρία των ΜΑΤ εγκαθίσταται μπροστά στο Α-Τ Πτολεμαΐδας . Ασφαλίτες με πολιτικά εγκαθίστανται μπροστά στο κτίριο που γίνονταν η συγκέντρωση φωτογραφίζοντας καθένα που πλησίαζε τον χώρο . Το συνδικαλιστικό της ασφάλειας σε πλήρη δράση ,
  Ξαφνικά σ’ ένα απόκεντρο δρομάκι της πόλης που τις άλλες μέρες δεν υπήρχε ψυχή παρουσιάστηκε ένας περίεργος συνωστισμός από ασφαλίτες που πηγαινοέρχονταν.
  Μέρες δικτατορίας, μνήμες της προδικτατορικής μετεμφυλιακής δεξιάς για την οποία η κυβερνητική παράταξη έκανε δήθεν την αυτοκριτική της. Αυτό εννοεί ο κύριος Καραμανλής όταν δηλώνει ότι υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη.
  Έτσι εφαρμόζεται το άρθρο 11 παράγραφος 2 του συντάγματος που λέει ¨ Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία . ¨

  Γ)Δευτέρα 6 Ιανουαρίου η ίδια συλλογικότητα με τον τίτλο ¨Πολίτες στον δρόμο¨, προγραμματίζει στις 12 το μεσημέρι ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία της πόλης. Συγκέντρωση που έχει από μέρες νωρίτερα ανακοινωθεί με αφίσες και προκηρύξεις. Και τότε συμβαίνει κάτι που συνέβαινε μόνο στην Γερμανική κατοχή.
  Ασφαλίτες που είχαν ζώσει την πλατεία συλλαμβάνουν προληπτικά όποιον πλησίαζε στην πλατεία.
  Να μην τους αδικήσουμε όμως, όχι τυχαία. Οι συλλήψεις είναι στοχευμένες σε άτομα που από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις είχαν φωτογραφηθεί. Πλήρης εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος. ¨Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα . ¨ Στόχος τους η απαγόρευση της συγκέντρωσης, ή εκφοβισμός.
  Μήπως η ντε φάκτο στην πράξη εφαρμογή της αναστολής διατάξεων του συντάγματος
  π.χ. άρθρο 11 που συζητήθηκε στην κυβερνητική επιτροπή και οι δημοκράτες και ευαίσθητοι
  κ. Καραμανλής και κ. Παυλόπουλος το αρνήθηκαν.
  Εάν δεν είναι έτσι κ. Παυλόπουλε απαντήστε τί είναι ? ( και σε αυτή την επιχείρηση πρωτοστάτης καθοδηγητής και φυσικά αυτουργός είναι ο Αστυνομικός διευθυντής Ν. Κοζάνης συνταγματάρχης Κ. Κολτσίδας.
  Οι συλλήψεις δικαιολογήθηκαν ως προσαγωγές. Οι προσαγωγές αυτές μας θυμίζουν το αστυνομικό κράτος προδικτατορικά με το αλήστου μνήμης ¨Περάστε από την ασφάλεια για προσωπική σας υπόθεση¨.Τελικά η Ν.Δ. δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Το αστυνομικό πογκρόμ ολοκληρώθηκε με τον προπηλακισμό και σύλληψη δύο γονιών που διαμαρτυρήθηκαν για τις παράνομες συλλήψεις
  αλλά και περαστικών και στοχευμένων μέσα σε μαγαζιά της πλατείας.
  Στο απόγειο αυτής της αντισυνταγματικής εκτροπής οδηγήθηκε στην ασφάλεια και δημοσιογράφος ανταποκριτής της εφημερίδας ¨Οδηγητής¨ της Κ.Ν.Ε. γιατί είχε το θράσος να
  φωτογραφήσει τους τραμπουκισμούς των ασφαλιτών.

  Έτσι κ. Παυλόπουλε τιμάτε την ελευθερία του τύπου. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από πεντάωρη κράτηση στην ασφάλεια μιάς και δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν πια κάτω από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Ο στόχος όμως για διάλυση της συγκέντρωσης είχε επιτευχθεί.
  Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου της υπουργού θεωρούμε ότι πρέπει να παρασημοφορήσει τον
  εμπνευστή οργανωτή καθοδηγητή της πρώτης επιχείρησης συνταγματικής εκτροπής κ. Κολτσίδα εκτός αν τα συγχαρητήρια ανήκουν στον ίδιο και στον αρμόδιο υπουργό της και αυτός ήταν άπλα εκτελεστικό όργανο .
  Υ Γ. Για να μην καταλήξει όλη αυτή η ιστορία σε φιάσκο κρατούνται και παραπέμπονται στο αυτόφωρο 3 άτομα . Μια μητέρα που βλέποντας να προπηλακίζουν το παιδί της αντιστάθηκε με φωνές (επικίνδυνος εχθρός της δημοκρατίας), ένας πατέρας για τους ίδιους λογούς και ο νεαρός δημοσιογράφος που μάλλον νόμιζε ότι ζει σε δημοκρατική χώρα . Και εδώ έπαιξε τον φιλολαϊκό της ρόλο ο άλλος πυλώνας της δημοκρατίας η δικαιοσύνη . Ο εισαγγελέας φοβούμενος μήπως οι τρεις 3 προαναφερθέντες κρατούμενοι διαφύγουν από την χώρα η τελέσουν άλλες πράξεις που θα κατάλυαν την “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” Ζήτησε την προφυλάκιση τους για 2 μήνες λόγω “φώτων” για να δικαστούν στις 8 Γενάρη .Σύμπτωση και αυτή η αυστηρότητα κ. Παυλόπουλε και κ. Χατζηγάκη , η μήπως ενορχηστρωμένο σχέδιο .Από πότε οι πολίτες προφυλακίζονται με χαλκευμένες κατηγορίες δήθεν εξύβρισης. Ελπίζουμε να μας διαψεύσουν οι δικαστές .
  Γιατί όλο και πιο πολύ ακούγεται στ΄ αυτιά του λαού ο στίχος του Μπρεχτ :
  » Όταν ακούω την λέξη τάξη ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει .»

  Το κείμενο υπογράφουν πολίτες της Πτολεμαΐδας

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/01/2009

 2. Ρε σεις, αυτοί στην Πτολεμαϊδα όλοι κουκούλες φοράνε..
  Που ωφείλεται ?

  Ε ρε και να σας δει η κυρά Λιάνα και ο κυρ Αδώνις…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 09/01/2009

 3. Ο ματωμένος Δεκέμβρης του ‘44 και ο βρετανικός παράγων | Dhjetori i përgjakur i ‘44-ës dhe faktori britanik
  http://odromos.wordpress.com/2009/01/10/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-44-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1/

  Σχόλιο από N.Ago | 10/01/2009

 4. Κάτω τά μιαρά σας Παλιοελλαδίτικα βρωμόχερα από τόν Κοσμέτε.
  Θά σάς τα κόψουμε, όπως μάς έκοβε ο Τοπάλ Οσμάν τά κεφάλια.

  Οι Πόντιοι θά υπερασπίσουν μέχρις ενός τήν Διανόησή τους.

  ΟΠΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Ποντίων Λαϊκών Αγωνιστών) «Ο Τραντέλλενας Μιθριγδάρτης», λόχος vripolίδη (Κανέτς)

  Σχόλιο από vripol | 10/01/2009

 5. αυτός είναι ο πολιτισμός τους…δυστυχώς…..η τρομοκρατία και η χούντα τους….

  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

  Σχόλιο από palalos | 10/01/2009

 6. Φοβάμαι που θα το πω αλλά η μάσκες έχουν πέσει. Η «δημοκρατία» δείχνει τα δόντια της.

  Σχόλιο από planitas | 10/01/2009

 7. Vripolίδη
  πήγαινε εδώ στο … λεπτο
  Ετοίμασε και τον.. λόχο καλού κακού..:)

  http://www.tvxs.gr/v2972

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/01/2009

 8. Παλιό αλλά καλό και…επίκαιρο.
  Περί Αγίου Αρτεμίου ο λόγος 😉

  «..Είναι δυνατόν ο προστάτης άγιος των όρχεων να είναι ο προστάτης άγιος των αστυνομικών;..»

  Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/01/2009

 9. Ναί, αδελφέ μουμουλίδη, τόν είδα τό μεσημέρι στού πιτσιρίκου…Καί αισθάνθηκα υπερήφανος.. Τό ίδιο εκανε καί την άλλη φορά. Γιά να προστατέψει τούς μαθητές από την επίθεση τών ΜΑΤ, έφαγε τήν φυσούνα στό πρόσωπο..
  Υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι, πού ξέρουν να δίνουν τόν εαυτό τους γιά τούς μαθητές τους…

  Σχόλιο από vripol | 10/01/2009

 10. Μια ανταπόκριση από τα γεγονότα της Ασκληπιού στις 9-1-09
  (καλή και…ζωηρή χρονιά επι τη ευκαιρία).

  Το συλλαλητήριο έχει τελειώσει. Έχω μείνει πίσω να δω το τέλειωμα της πορείας και έχω αποκοπεί από τους δικούς μου. Βρίσκω μια συντρόφισσα που φοβάται, αφού ήδη έχει αρχίσει η ρίψη χημικών και κρότου – λάμψης. Αποφασίζουμε να ανεβούμε από Βουκουρεστίου προς Κολωνάκι κι από κει Σόλωνος. Τηλεφωνούν δύο συναδέλφισσες. Κατεβαίνω γωνία Ασκληπιού και Ακαδημίας πίσω από τα Προπύλαια. Βρισκόμαστε με τις συναδέλφισσες. Χαζεύουμε λίγο τα γεγονότα.
  Τίποτα ιδιαίτερο, πετροπόλεμος και μια δυο στάσεις σπασμένες από λίγους θερμόαιμους. Μόνο που στο χθεσινό στρατοκρατούμενο – κυριολεκτικά – κέντρο ήταν βλακώδης αντίδραση.
  Συζητάμε να πάμε για καφέ ή κρασί. Ξαφνικά μας επιτίθενται από Ακαδημίας τα ΜΑΤ. Τρέχουμε πανικόβλητοι μαζί με το πλήθος την Ασκληπιού προς την Κεντρική Κλινική. Συνήθως τα ΜΑΤ σταματούν μετά από λίγο, αφού σκοπός τους είναι να απωθήσουν.
  Αυτή τη φορά τρέχουν πίσω μας. Πρώτη φορά τους είδα να τρέχουν με τόσο πάθος (τι τους πότισαν, γαμώτο;). Πολλοί στρίβουν στα στενά. Μια ομάδα 60 – 70 ανθρώπων που απλά ήμασταν θεατές στα γεγονότα συνεχίζουμε στην Ασκληπιού ελπίζοντας ότι οι μπάτσοι πίσω μας θα κουραστούν και θα μας αφήσουν.
  Αμ δε! Ασκληπιού και Σκουφά εμφανίζονται άλλα στρουμφάκια. Ο κλοιός έχει κλέισει. Στριμοχνώμαστε σε μια εσοχή όπου υπάρχει ένα ψιλικατζίδικο και η είσοδος μιας πολυκατοικίας. Γινόμαστε κουβάρι.
  Τα ΜΑΤ χτυπούν στα τυφλά. Δίπλα μου μια κοπέλα κλαίει και βογκάει από τα χτυπήματα. Βάζω τα χέρια στο κεφάλι και σφίγγομαι πάνω στα σώματα που είναι δίπλα μου. Τρώω λίγες σε σχέση με άλλους.Ξαφνικά μια γκλομπιά στο κεφάλι.
  Με πιάνει το ποντιακό μου. Γυρίζω στους ΜΑΤάδες και φωνάζω:
  «Όχι στο κεφάλι, ρε! Βάρα όπου θες, αλλά όχι στο κεφάλι!» Ε, δεν θα το πιστέψετε! Δεν έφαγα άλλες!
  Κάποια στιγμή ηρεμούν. Κάνουν έναν κλοιό, ενώ κάποιοι από τους παγιδευμένους χτύπησαν τα κουδούνια της πολυκατοικίας και άνοιξαν την εξώπορτα. Οι περισσότεροι βρίσκουν καταφύγιο στις σκάλες. Κάποιοι μένουμε έξω.
  Ένας χοντρός επικεφαλής των μπάτσων μας βρίζει:
  «Πού είναι η μαγκιά σας τώρα, ρε! Θα σας γαμήσουμε τώρα!»
  Ο ψιλικατζής άψογος. Ζητά από τους μπάτσους να μας αφήσουν να φύγουμε και να πάρουν αυτόν. Μπάινει σε μια μικρή κλούβα που έχουν φέρει. Οι μπάτσοι τον πετάνε έξω! Δεν τους κάνει! Εν τω μεταξύ δεν έχουν κλείσει ακόμη την πρόσβαση. Μπορούν να έρθουν άνθρωποι από Σκουφά ή Ναυαρίνου. Να φύγει δεν μπορεί κανείς.
  Έρχονται δικηγόροι και η περιβόητη γιαγιά. Γίνονται διαβουλέυσεις. Κλείνουν και οι προσβάσεις προς Σκουφά και Ναυαρίνου, όπου έχει μαζευτεί κόσμος και δημοσιογράφοι.
  Βγάζω την κάρτα που έχουμε από το σωματείο μου για ελεύθερη είσοδο στα θέατρα. Ζητάω κάποιον επικεφαλής και φωνάζω: «Είμαι μέλος της… θα έχετε να κάνετε με ένα συνδικάτο 60.000 εργαζόμενων. Αφήστε μας να φύγουμε»
  Οι μπάτσοι με κοιτάνε σαν ούφο. Οι δικηγόροι λένε τα δικά τους. Φτάνει η μεγάλη κλούβα. Τα υπόλοιπα τα είδατε στο tvxs.
  Μόλις βγαίνουμε από τον κλοιό οι δικοί μου με μαλώνουν γλυκά: «Πάλι έμπλεξες; Στην επόμενη πορεία θα σε έχουμε υπό επιτήρηση»
  Άντε να τους εξηγήσω, vripoli, ότι τυχαία βρέθηκα εκεί.

  Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν ήρωες που δίνουν τον εαυτό τους, απλά άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι σε τέτοιες στιγμές η τύχη τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την τύχη όλων όσων βρίσκονται στην ίδια κατάσταση

  Σχόλιο από thrakas pontios | 10/01/2009

 11. «..δεν υπάρχουν ήρωες… απλά άνθρωποι..»

  ώρες , ώρες αισθανόμαστε αυτό που λέει ο Κοσμέτες:
  “Τυχαία δεν προέκυψα δεν άνθισα ματαίως..»

  Εξαιρετική αφήγηση ξάδερφε..

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 10/01/2009

 12. Τί κι άν βρέθηκες εκεί τυχαία,
  Τί κι άν συνωμότησε η Ιστορία καί σέ έχρισε εκπρόσωπό της εκείνη την στιγμή
  Τί κι άν τό 23 φύσηξε η θύελλα τού ξεριζωμού στόν Πόντο, γιά να βρεθείς εσύ ΕΚΕΙΝΗ τήν ώρα, σέ ΕΚΕΙΝΗ την είσοδο στήν Ασκληπιού, εγγόνι Μαυροθαλασσιτών καί σάν νέος Λεωνίδας νά φυλάξεις Θερμοπύλες απέναντι στίς σιδερόφρακτες ορδές, θυσιάζοντας ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τόν εαυτό σου γιά να σωθούν οι υπόλοιποι…

  Αυτό δέν είναι τυχαίο, κι άς ερυθριάς εσύ τώρα από μετριοφροσύνη..

  Δέν ήταν τυχαίο πού ο Κυριάκος αστραπιαία ρούφηξε τό δηλητήριο τού φιδιού από τό πόδι της κακόμοιρης μετανάστριας. Κινήσεις αντανακλαστικές, χωρίς δεύτερη σκέψη..
  ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, η μέχρις αυτοθυσίας αλληλεγγύη ενός λαού πού άν δέν αλληλουποστηριζόταν θά χάνονταν μέσα στίς αντίξοες γεωφυσικές καί κοινωνικές συνθήκες.
  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ¨Η ΤΙΣ ΔΙΔΑΣΚΕΣΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ Η ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΙΣ ΠΟΤΕ..
  Αυτά μας μάθανε οι Πόντιοι παππούδες καί οι πατεράδες μας.
  Τέτοια διδάγματα χρείάζονται οι μαθητές σου..
  Τέτοια πρότυπα χρειάζεται αυτή η γενιά γιά να μετατρέψει τόν εγωκεντρικό καταναλλωτικό αυτισμό της σέ αυταπάρνηση στήριξης των αγωνιζομένων συλλογικοτήτων..

  «Κι άν δέν καώ εγώ, άν δεν καείς εσύ, πώς θά γενούνε τά σκοτάδια φώς ;»

  Ζήτω η αδούλωτη Ποντιακή Ψυχή..

  Σχόλιο από vripol | 10/01/2009

 13. Σύντροφε vripol,

  μήπως το παρακάνουμε λιγάκι;;;;;;

  Ομέρ με μισή «αδούλωτη Ποντιακή Ψυχή»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/01/2009

 14. Μή μού τό χαλάς βρέ Ομέρ… Ισως βέβαια να φταίνε καί τά λιγμένα…

  Σχόλιο από vripol | 10/01/2009

 15. Θητεύω στην υπερβολή τό νόημα για να δώσω,
  καί τό πεσμένο ηθικό τών Πόντιων να εξυψώσω..

  vripolίδης ως Σιμωνίδης ο Κείος

  Σχόλιο από vripol | 10/01/2009

 16. Ή μήπως ως (μαλα)Κείος;
  Τέλος πάντων, ας με κρίνει η Ιστορία..
  (Ναί, αυτή πού έφερε τόν άλλον απο τόν Πόντο στην Ασκληπιού) 🙂

  Σχόλιο από vripol | 10/01/2009

 17. μαλλον η πρωτη γραμμη απο το σχολιο 16 ισχυει βριπολ ¨-))
  ανεπτυξε μας την θεωρια σου περι «Ποντιακης διανοησης» σε παρακαλω:-))

  Σχόλιο από αετος | 11/01/2009

 18. Καλά βρε vripol , μη νοιώθεις και τόσες ενοχές!

  «Άνθρωπο ήμαστε λάθη κάνουμε!» που είπε και ο μεγάλος Πόντιος κυνικός Διογένης ο Σκυλοφιλόσοφος.

  Πάντως για να σου πω την αλήθεια, αντέδρασα όχι μόνο για την εμφανή υπερβολή, αλλά γιατί γνώρισα (ή έμαθα από φίλους για) κάτι Πόντιους που με το ίδιο πνεύμα που αναφέρεις προσπάθησαν να γκρεμίσουν τοίχους από μπετόν χτυπώντας τους με το κεφάλι και άλλους που έχυναν την καρδάρα με το γάλα -που με πολύ κόπο και θυσίες μάζεψαν- με τις ίδιες «Κινήσεις αντανακλαστικές, χωρίς δεύτερη σκέψη»….

  Ομέρ ο Πόντιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/01/2009

 19. Αρκαντάς Vripoli, δεν είναι θέμα μετριοφροσύνης, αυτοθυσίας ή ποντιακού ελληνισμού. Εντάξει, το ‘φεραν έτσι οι συνθήκες και βρέθηκε εκεί ο thrakas pontios και κράτησε τη στάση που κράτησε. Μην ξεχνάς τη γιαγιά και τον ψιλικατζή που διακύβευε το μαγαζί απ’ το οποίο, προφανώς, ζει. Αυτοί μπορεί κάλλιστα να είναι αρβανίτες, νησιώτες ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλη ράτσα. Δεν είναι… φυλετικό θέμα.

  Σκέψου και πόσοι από τους ΜΑΤάδες που δέρναν μπορεί να ήταν πόντιοι. Τέλος πάντων, μάλλον ρέπω προς το κήρυγμα κι αυτό στην εποχή μας θεωρείται αντιπαιδαγωγικό. Η ουσία είναι ότι οποιοσδήποτε από μας βρισκόταν εκεί θα έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του για να υπερασπιστεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απέναντι στη βαρβαρότητα και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί και βίωσαν αυτές τις στιγμές, όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσουν στη ζωή τους, θα θυμούνται αυτές τις στιγμές αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

  Όσο για τον εγωκεντρικό καταναλωτικό αυτισμό που αναφέρεις, φοβάμαι πως θέλει πολλή δρόμο ακόμη για να τον ξεπεράσουμε.

  Υ.Γ. Αυτόν τον Λεωνίδα τι τον ήθελες; Λεωνίδας με ύψος 1,63 μ. είναι αντιηρωικός!

  Σχόλιο από nestos | 11/01/2009

 20. vripol,

  κατάφερες και κινητοποίησες και το νου μας 8)

  Γράφει ο καπετάν Νέστος:

  «Σκέψου και πόσοι από τους ΜΑΤάδες που δέρναν μπορεί να ήταν πόντιοι.»

  Για να δεις vripol το πόσο πολύ ενσωματώθηκαν οι ελλαδιτο-Πόντιοι, κάνε μια σύγκριση του κειμένου του μεγάλου Ηλία Πετρόπουλου με τίτλο «Οι Πόντιοι» που δημοσιεύτηκε κάπου στο ’87 στον «Σχολιαστή» με τη σημερινή κατάσταση, όπου έχει δημιουργηθεί ακόμα και… «Σύλλογος Ποντίων αστυνομικών».

  Εκεί λοιπόν ο Πετρόπουλος, συγκρίνωντας παλαιοελλαδίτες- Αρβανίτες και πόντιους, αφού εγκωμιάζει τους πόντιους και τη γλώσσα τους, θεωρεί ότι σε αντίθεση με τους πρώτους, «δεν θα δεις ούτε ένα Πόντιο μπασκίνα».

  Σήμερα όμως η κατάσταση ήρθε στα ίσα της. Οι Πόντιοι πρόσφυγες του ’22 παραενσωματώθηκαν στο ελλαδικό περιβάλλον και προσπάθησαν (ειδικά επί Πασόκ) να αποκατασταθούν επαγγελματικά σταδιοδρομώντας και ως αστυνομικοί.

  Νομίζω ότι η σημερινή κατάσταση είναι πιο φυσιολογική και είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης.

  Όλοι γίναμε ίδιοι πια!

  Ομέρ ο ποντιο-αρβανίτης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/01/2009

 21. Βρέ τα ξέρω αυτά πού μού λέτε…
  Εξιδανικεύω την κατάσταση μπάς καί δράσει σάν υπόδειγμα πρός μίμηση..
  Λέτε να μήν ξέρω τί εκφυλισμένη φάρα είναι οι Πόντιοι;
  Εγώ Ομέρ δέν σού ζήτησα να μέ μεταγράψεις στούς Αρβανίτες;
  Ουστ, Ποντιακή κολοφάρα,σάς έχω σιχαθεί με τίς μικρότητες, την ισχυρογνωμοσύνη σας, τό χαμηλό σας πολιτισμικό επιπεδο τό κολημένο στην προνεοτερικότητα..
  Νησάφι πιά, εκφυλισμένο γένος,
  Νά σέζω σό κιφάλ τή τετέ σουνε.. 🙂

  vripolέας, vripolάκος, vripolάκης, καί τό χειρότερο vripolόπουλος

  Σχόλιο από vripol | 11/01/2009

 22. vripol-όπουλος: κλασικό ποντιακό επίθετο.

  Η κατάληξη -όπουλος αποτελεί την παλαιότερη κατάληξη που συναντιέται σε πολλά μέρη του ελληνόφωνου κόσμου από το μεσαίωνα, συμπεριλαμβανομένου και του Πόντου. Οι υπόλοιπες καταλήξεις επιθέτων «ίδης», «άδης», «ούδης», «έας», «άκος», «άκης»…. ή προερχόμενες απ΄ άλλες γλώσσες ( «έλλης», «ογλού», «ογλής» ) είναι μεταγενέστερες όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρήση τους.

  Τα σύγχρονα ποντιακά επίθετα σε «όπουλος» διαφέρουν από τα αντίστοιχα πελοποννησιακά γιατί ως πρώτο συνθετικό χρησιμοποιούν κυρίως παρατσούκλι ή επάγγελμα ή χαρακτηριστικό του σώματος, ενώ τα πελοποννησιακά κύριο όνομα. Φυσικά υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/01/2009

 23. Εντάξει, τότε Γιωρικόπουλος.. 🙂

  Σχόλιο από vripol | 11/01/2009

 24. Παραπάνω είδατε μία κλασσική λακανικού τύπου προσέγγιση τού θέματος τών Ποντίων, (όπως μάς δίδαξε ο πατήρ μου Νοσφεράτος):

  Στό σχόλιο 12, κυριαρχεί η εξιδανίκευση.

  Στό σχόλιο 21 κυριαρχεί ο θυμός καί η απόρριψη, μετά από την αποκαθήλωση τού ειδώλου.
  Ωφείλει να ακολουθήσει η συμφιλίωση μέ την πραγματικότητα, καί μιά πιό ισορροπημένη προσέγγιση τού θέματος..

  Ναί, αλλά εάν τά πράγματα δέν είναι όπως στό σχόλιο 12, ή εάν δέν έχει νόημα να αναδεικνύουμε τίς πλευρές τού σχολίου 12, τότε τί κάνουμε όλοι εμείς εδώ;
  Ποιό είναι τότε τό παιδευτικό νόημα τών ποντιακών συλλόγων;

  Γιατί δέν διαχέουμε την ενέργειά μας καί την όποια δυνητική συμβολή μας σέ μή Ποντιακά ιστολόγια καί ιστοτόπους;

  Τότε ποιό τό νόημα τής Ποντιακής γραφής στά βιβλία τού Κοσμέτε; Ετσι απλά, γιά φορκλόρ;
  (Πρόκειται γιά προβληματισμό εν ροή καί όχι για κατασταλαγμένες θέσεις)

  Σχόλιο από vripol | 11/01/2009

 25. Γιατί μου έρχεται έρχεται η έκφραση: «Από την πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλλα»;

  Ε βριπολίδη;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/01/2009

 26. Τι άλλο θα δούνε τα ματάκια μας.
  Η Αστυνομία χρειάζεται επειγόντως ψυχανάλυση. Κάνει συνέχεια λάθη και έχει αποκοπεί πλήρως από την κοινωνία.
  Ακόμη και η Δεξιά, το παραδοσιακό της στήριγμα έχει αποστασιοποιηθεί.
  Και δεν μιλάμε για μια αστυνομία σκληρή, άτεγκτη, και με μετεμφυλιακούς όρους ασυδοσίας.
  Μιλάμε για μια Αστυνομία που κάνει γκάφες, κοτσάνες, χτυπάει και συλλαμβάνει λάθος ανθρώπους, επιβάλλεται στην… πραγματικότητα (υπόθεση ζαρντινιέρας), κάνει μεταγωγές κρατουμένων χωρίς χειροπέδες και με …ταξί (ας μην τα ξεχνάμε), κλέβει το ψωμί του Σπίλμπεργκ με αποδράσεις με ελικόπτερο μέσα από τον Κορυδαλλό και άλλα πολλά.
  Εμένα μου θυμίζει την «Σχολή των μπάτσων» σε …greek edition…

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 12/01/2009

 27. Γιατί δέν έχεις αίσθηση χιούμορ καί αυτοσαρκασμού βρέ Ματσουκάτε,
  καί γιατί συνήθως περιμένεις να βρείς τόν άλλον εκτεθημένο για να τού την χώσεις

  Σχόλιο από vripol | 12/01/2009

 28. vripol μην κολώνεις!

  Δεν τους ξέρεις τώρα τους Ματσκαλήδες; 8)

  α) Τα ξέρουν όλα!

  β) Από χιούμορ παίρνουν 3 με άριστα το 20!

  γ) Είναι ο ομφαλός της γης!

  Ομέρ

  —————————————————
  ….και μη με κοντράρεις όταν τάχω πάρει στο κρανίο!!!!!!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/01/2009

 29. […] ανταπόκριση από τα γεγονότα της Ασκληπιού στις 9-1-09 (καλή […]

  Πίνγκμπακ από -Η Αστυνομία χρειάζεται επειγόντως ψυχανάλυση « Πόντος και Αριστερά | 12/01/2009

 30. ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς

  Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης

  Θέμα: Προσαγωγές και συλλήψεις στην Πτολεμαΐδα στις 5-1-2009

  Τη Δευτέρα 5-1-2009, ένα πρωτοφανές γεγονός, προκάλεσε έκπληξη και αγανάκτηση στην Πτολεμαΐδα.

  Η Τοπική Αστυνομία με επικεφαλή την ίδια την αστυνομική διεύθυνση και αστυνομικές δυνάμεις του νομού, πραγματοποίησε μια επιχείρηση προσαγωγών και προληπτικών συλλήψεων πολιτών που είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υγεία, την παιδεία και ενάντια στην καταστολή και την ανασφάλιστη εργασία .

  Έξω από το αστυνομικό τμήμα δεν επιτράπηκε σε δικηγόρους να εισέλθουν, απαγορεύτηκε σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας να πάρει πλάνα, ενώ η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με σύλληψη γονέων που βρίσκονταν έξω, προκειμένου να ενημερωθούν και να στηρίξουν τα παιδιά τους, που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

  Η παραβίαση δικαιωμάτων και η αυθαιρεσία, θύμισαν άλλες, σκοτεινές εποχές, δίωξης, τρομοκρατίας και «συνετισμού» των πολιτών με αστυνομικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις.

  Η καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας των ανδρών της αστυνομίας είναι αυτονόητη και κατηγορηματική. Σε καμιά όμως περίπτωση δε δικαιολογεί την καταπάτηση ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

  Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Με ποια κατηγορία έγιναν στην Πτολεμαΐδα οι συλλήψεις μαθητών, εργαζόμενων νέων και φοιτητών, που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση;
  2. Με ποια δικαιολογία έγιναν οι συλλήψεις, η αυτόφωρη δίωξη και καταδίκη των γονέων;
  3. Πώς δικαιολογείται η σαφής παραβίαση βασικών δικαιωμάτων, με την απαγόρευση σε δικηγόρους να εισέλθουν στο αστυνομικό τμήμα;
  4. Δεδομένου ότι οι μαζικές προφυλακίσεις ανηλίκων αντιβαίνουν στο άρθρο 37 της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία κυρώθηκε στη χώρα μας με το Ν. 2101/1992, πώς δικαιολογούνται οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και προφυλακίσεις, τόσο στην Πτολεμαΐδα πρόσφατα, όσο και πανελλαδικά, κατά την τελευταία περίοδο ;
  5. Θα διατάξουν τη διενέργεια έρευνας και θα επιβάλουν τις αυτονόητες πειθαρχικές κυρώσεις στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της κατάφωρης παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών;

  Αθήνα 13-1-2009
  Ο ερωτών Βουλευτής

  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/01/2009

 31. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΨΟΦΟΥΜΕ ΟΛΟΡΘΑ
  ΠΑΡΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΟΚΛΗΣΤΑ

  ΠΟΣΤΙΑ ΘΑ ΤΥΛΙΖΟΜΕ ΣΑΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΝ ΤΟ ΛΕΤΣΙΕΚ
  ΠΑΣΙΟΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

  Σχόλιο από SOFIA | 14/01/2009

 32. Καλά έρθες sofia
  Μερ’ εκρύφκουσουν..

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/01/2009

 33. Προσαγωγές και συλλήψεις στην Πτολεμαΐδα στις 5-1-2009

  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς

  Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης

  Τη Δευτέρα 5-1-2009, ένα πρωτοφανές γεγονός, προκάλεσε έκπληξη και αγανάκτηση στην Πτολεμαΐδα.

  Η Τοπική Αστυνομία με επικεφαλή την ίδια την αστυνομική διεύθυνση και αστυνομικές δυνάμεις του νομού, πραγματοποίησε μια επιχείρηση προσαγωγών και προληπτικών συλλήψεων πολιτών που είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υγεία, την παιδεία και ενάντια στην καταστολή και την ανασφάλιστη εργασία .

  Έξω από το αστυνομικό τμήμα δεν επιτράπηκε σε δικηγόρους να εισέλθουν, απαγορεύτηκε σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας να πάρει πλάνα, ενώ η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με σύλληψη γονέων που βρίσκονταν έξω, προκειμένου να ενημερωθούν και να στηρίξουν τα παιδιά τους, που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

  Η παραβίαση δικαιωμάτων και η αυθαιρεσία, θύμισαν άλλες, σκοτεινές εποχές, δίωξης, τρομοκρατίας και «συνετισμού» των πολιτών με αστυνομικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις.

  Η καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας των ανδρών της αστυνομίας είναι αυτονόητη και κατηγορηματική. Σε καμιά όμως περίπτωση δε δικαιολογεί την καταπάτηση ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

  Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Με ποια κατηγορία έγιναν στην Πτολεμαΐδα οι συλλήψεις μαθητών, εργαζόμενων νέων και φοιτητών, που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση;

  2. Με ποια δικαιολογία έγιναν οι συλλήψεις, η αυτόφωρη δίωξη και καταδίκη των γονέων;

  3. Πώς δικαιολογείται η σαφής παραβίαση βασικών δικαιωμάτων, με την απαγόρευση σε δικηγόρους να εισέλθουν στο αστυνομικό τμήμα;

  4. Δεδομένου ότι οι μαζικές προφυλακίσεις ανηλίκων αντιβαίνουν στο άρθρο 37 της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία κυρώθηκε στη χώρα μας με το Ν. 2101/1992, πώς δικαιολογούνται οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και προφυλακίσεις, τόσο στην Πτολεμαΐδα πρόσφατα, όσο και πανελλαδικά, κατά την τελευταία περίοδο ;

  5. Θα διατάξουν τη διενέργεια έρευνας και θα επιβάλουν τις αυτονόητες πειθαρχικές κυρώσεις στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της κατάφωρης παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών;

  Πηγή : http://www.syriza.gr/koinoboyleytiko-ergo/prosagoges-kai-syllpseis-stin-ptolemaida-stis-5-1-2009/view

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 15/01/2009

 34. ΑΣΗ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ, ΕΓΡΥΒΟΣΑΝ ΑΠΑΝΥΜ ΤΑ ΠΟΣΤΕΑ ΚΑΙ ΕΤΣΟΡΚΑΝΙΖΑΝΕΜΕ ΑΛΑ ΕΓΩ ΟΠΙΣ ΚΙ΄ΕΝΤΟΥΝΑ
  ΤΗ ΠΑΡΔΟΝΟΣ ΤΑ ΚΑΚΑΛΑ ΟΠΙΣ ΚΕΙΝΤΑΝ
  ΕΧΝΕ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΝΕ ΑΣ΄ΕΜΕΝ ΤΑ ΠΟΡΤΟΤΣΟΥΝΑΣ.

  Σχόλιο από SOFIA | 16/01/2009

 35. Να λελέβω τα κάκαλα σ’ άγουρε μ’
  Να σπαν και να τσακλίζ εσέν ντ’ ετσορκάνιζεν

  Σχόλιο από Πάρδον | 16/01/2009

 36. ΟΛΕΑ ΚΑΛΑ ΑΜΑ ΘΑ ΚΑΡΣΙΟΥΛΑΕΒΟΜΑΤΣ Τ΄ΑΠΑΔΑΜΕΡ ΤΗ ΣΑΒΒΑ 24/1 ΣΟ ΜΕΪΤΑΝ ΤΗ ΚΑΪΛΑΡΙ Η ΩΡΑ 12 ΜΕΣΗΡΙ
  ΑΝ Κ΄ΕΧΙΕΣΕΤΕ ΔΟΥΛΙΑΣ ΕΣΕΙΣ ΠΑ ΕΛΑΤΕ

  ——————
  Σημ. Π&Α
  Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία της Πτολεμαϊδας.
  (για όσους έχουν μια «δυσκολία» με τα ποντιακά 🙂 )

  Σχόλιο από KIAMOYΛΤΣ | 20/01/2009

 37. Λάβαμε και δημοσιεύουμε ένα κείμενο-κατάθεση ψυχής ασό Καϊλάρ μερέαν

  —————————————-

  Η Αλήθεια να λέγεται!

  Μετά τα τελευταία γεγονότα που έγιναν στην Πόλη μας την παραμονή των Θεοφανείων ( 5 Ιανουαρίου ώρα 12 ). Πιστεύω ότι έχω χρέος πρώτα από όλα στον εαυτό μου, στην συνέχεια απέναντι στα παιδιά που συνέλαβαν και κατόπιν σε εσάς να κάνω κατάθεση ψυχής.

  Τι συνέβη και τάραξε την ήσυχη Πτολεμαΐδα; Τι ήταν αυτό που τόλμησε να χαλάσει την ηρεμία της;
  Να τι συνέβη!!!
  Μια ομάδα παιδιών ,των δικών μας παιδιών, παιδιών της Πτολεμαΐδας ( φοιτητών, εργαζόμενων , μαθητών ) βγήκε στο δρόμο για θέματα που αφορούσαν όλους μας.
  ¨Πολίτες στο Δρόμο¨ ονομάστηκαν. Αντιεξουσιαστές τους βάφτισαν. Από την προηγούμενη ημέρα μοίρασαν φυλλάδια, κόλλησαν αφίσες,ενημέρωσαν τον κόσμο, προσπαθώντας να τον παρακινήσουν να έλθει μαζί τους.
  Είχαν προγραμματίσει μια ειρηνική πορεία ενάντια στη ΒΙΑ. Τα πρόσωπα τους ήταν ανοιχτά, καθαρά χωρίς φόβο – Τα φοβήθηκαν.
  Τα αιτήματά τους;
  Εργασία, ασφάλιση , ένσημα , παιδεία , υγεία , περιβάλλον , προστασία των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Και πάλι τα φοβήθηκαν. Ενόχλησε η φωνή τους. Δεν πρόλαβαν να κάνουν βήμα , ούτε καλά – καλά συγκεντρώθηκαν. Ζήτημα να υπήρχαν στην πλατεία 10-15 παιδιά που περίμεναν να έλθουν και τα υπόλοιπα.
  Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών τα συνέλαβαν, χωρίς λόγο και αιτία.
  Έτσι γιατί τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τα δικά μας.
  Όσοι βρέθηκαν εκεί έμειναν εμβρόντητοι .
  Βουβάθηκαν – πάγωσαν- Δεν κουνήθηκαν.
  Η σκηνή θύμισε άλλες εποχές. Μόνο οι δικές μας φωνές ακούγονταν. Οι φωνές δύο – τριών γονιών, που έτυχε να είμαστε εκεί, μάρτυρες αυτής της έκνομης ενέργειας.
  Γιατί παίρνετε τα παιδιά; Τι έκαναν ; Που τα πηγαίνετε;
  Η απάντηση ;
  -Φύγετε – Πηγαίνετε σπίτια σας.

  -Εσείς που θα πηγαίνατε; Ήταν τα παιδιά μας …η προσαγωγή τους ήταν σύλληψη γιατί τόλμησαν να βγουν στον δρόμο , Η παρεμπόδιση συγκέντρωσης παρουσιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 παρ 1).
  -Τι ήθελαν ; Να μας ταρακουνήσουν , να μας αφυπνίσουν να μας προβληματίσουν για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας , να μας βγάλουν από τους καναπέδες η τα καφενεία .
  -Τι πέτυχαν ; Να βρεθούν στην αστυνομία , να εξευτελιστούν , να ξεγυμνώσουν την αξιοπρέπεια τους .
  -Γιατί ; Γιατί ύψωσαν το ανάστημα τους . Όσο για εμάς τους γονείς, βρεθήκαμε στα κελιά της φυλακής για 48 ώρες ( 2 ήμερες) γιατί ζητήσαμε το λόγο , γιατί φωνάξαμε γιατί αντισταθήκαμε στις παράνομες κρατήσεις .
  Βρεθήκαμε εκεί χωρίς δικηγόρους , στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος .(πλήρης παραβίαση άρθρων του συντάγματος ).
  Προσπαθήσαμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Ποιος γονιός δε θα το έκανε;
  Όσο για τη συμπεριφορά της Αστυνομικής Αρχής “Ουδέν Σχόλιο” …(Τα συμπεράσματα δικά σας).
  Για τα παιδιά που συνελήφθησαν ένα έχω να πω :
  Όσο υπάρχουν τέτοια παιδιά, έχουμε ελπίδα για το Μέλλον και ξέρετε γιατί; Γιατί έχουν ανοιχτό Μυαλό, Γνώση, Κρίση και Λόγο.
  Όσο για μας τους πολίτες αυτής της πόλης : Έχουμε πραγματικά αυτό που μας αξίζει . Που ήταν οι φορείς και οι αρχές της πόλης μας, που ήταν το εργατικό κέντρο και οι υπόλοιποι;
  Ντρέπομαι πολύ γιατί είμαι πολίτης αυτής της πόλης.
  Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι μας για ποια Δημοκρατία μιλάμε; ποια Δημοκρατία έχει το Δικαίωμα να παραβιάζει συνταγματικά Δικαιώματα, να φυλακίζει, να απαγγέλλει αυθαίρετες κατηγορίες και να επιτρέπει την φίμωση κοινωνικών ομάδων;
  Αν μη τι άλλο λοιπόν νομίζω ότι μια Δημόσια Συγνώμη την αξίζουμε!!!!

  Υ.Γ.
  Γ ι΄ αυτούς που έβλεπαν και δεν μίλησαν
  γι΄ αυτούς που αδιαφόρησαν
  γι΄ αυτούς που δεν κατάλαβαν
  και γι΄ αυτούς που βιάστηκαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/01/2009

 38. ΡΕΠΟΡΤΑΖ
  Από την συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα.

  Συγκέντρωση 200-250 κυρίως νέοι και πορεία στους δρόμους της πόλης
  Συμμετείχαν :
  ΣΥΡΙΖΑ – ΝΑΡ – ΟΚΔΕ – ΚΚΕ(μλ)- μέλη ΠΑΣΟΚ – ΑΚΟΑ

  Μαζικοί φορείς :
  α) Σωματείο Αλληλεγγύη
  β) Σωματείο ενέργειας “ΣΕΑΝ”
  γ) Σωματείο Σπάρτακος ,
  δ) Σύλλογος Ενάντια στις εξαρτήσεις Ν. Κοζάνης
  ε) Ενεργοί πολίτες

  Συλλογικότητες:
  α) πολίτες στον δρόμο
  β)Εναλλακτική πρωτοβουλία
  γ) Συνέλευση ενάντια στην παραπληροφόρηση δικηγόρων Θεσ/νίκης
  δ)Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους φυλακισμένους

  Έλαμψε με την απουσία του το ΚΚΕ
  Συμμετείχε μόνο ο πρόεδρος του σωματείου ΣΕΑΝ στέλεχος του ΚΚΕ

  Χαιρέτισαν την εκδήλωση με ομιλίες
  α) Εναλλακτική πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσ/νίκης
  β) Σωματείο “Εργατική Αλληλεγγύη”
  γ) Πολίτες στον δρόμο
  Κεντρική ομιλία από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισμα από στέλεχος του ΝΑΡ

  Συνθήματα στην πορεία:
  1) Αυτή η πολιτική η δολοφονική δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή
  2)Στις τράπεζες λεφτά στην κοινωνία σφαίρες ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες
  3)Το κίνημα δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις
  4)Αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα
  5)Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε γειτονιά οι πόλεις μας θα μοιάζουν με σύγχρονα κελιά
  6)Αγώνας -ρήξη ανατροπή απάντηση θα δώσουν αγώνες μαζικοί
  Η συγκέντρωση αποτέλεσε σοβαρή απάντηση στην προσπάθεια ενάντια στην καταστολή και την τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/01/2009

 39. Και το
  ΨΗΦΙΣΜΑ

  Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 25 Γενάρη στις 12οο η ώρα στην πλατεία της Πτολεμαΐδας ,μετά από κάλεσμα της “ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ” δηλώνουμε ότι:
  Καταδικάζουμε την κρατική καταστολή για την αστυνομική βία που εξαπολύθηκε στον Ν. Κοζάνης ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα των νεολαιίστικων αγώνων επ ΄ αφορμή την στυγνή δολοφονία του 15χρονου Αλέξη .Επιθέσεις των ΜΑΤ σε 14χρονους μαθητές ,προσαγωγές , συλλήψεις δίκες και καταδίκες αγωνιστών . Αποκορύφωμα όλων αυτών η επιχείρηση συνταγματικής εκτροπής που τελέστηκε στις 5 Γενάρη στην κεντρική πλατεία τις πόλης μας. Σε προσπάθεια μιας νεολαιίστικης συλλογικότητας “ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ” να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία , εξαπολύθηκε από την αστυνομία ένα άγριο πογκρόμ μαζικών συλλήψεων με το πρόσχημα των προσαγωγών . Ωμή παραβίαση του συνέρχεσθαι ελευθέρως . Στόχος η απαγόρευση της συγκέντρωσης . Πράξη που μας θυμίζει άλλες εποχές . Εποχές γύψου, Σε γονείς που διαμαρτύρονται για τις αναίτιες συλλήψεις επιφυλάσσεται η ίδια τύχη . Σύλληψη κράτηση 48 ώρες στα κρατητήρια-αυτόφωρο και καταδίκη . Οι προσαγωγές οι δίκες γίνονται στοχευμένα σε άτομα με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση . Διώκονται οι αγώνες , οι αγωνιστές και οι ιδέες τους .Διώκονται κυρίως όσοι τολμούν αντισταθούν στον δρόμο , όσοι εκφράζουν με την δράση τους τα όνειρα της εξεγερμένης νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο . Η πολιτική που παράγει και αναπαράγει την διαφθορά , την μίζα , τα Βατοπεδία , μόνο με την κρατική καταστολή και την βια μπορεί να επιβληθεί .
  Εμείς την καταδικάζουμε και καλούμε τον λαό και την νεολαία να αντισταθεί υψώνοντας ένα κοινό μέτωπο με άμεσες προτεραιότητες το τρίπτυχο ( Εργατικά δικαιώματα – Παιδεία – Πολιτικές Κοινωνικές και Ατομικές Ελευθερίες ) .

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  1)Άμεση απελευθέρωση των αγωνιστών που απειλούνται με δίκες
  2)Να καταργηθούν οι τρομονόμοι ( Αλληλεγγύη στους αγωνιστές της Λάρισας )
  3)Να αφοπλισθεί η αστυνομία ( στις πορείες )
  4)Να διαλυθούν ΜΑΤ- ΜΕΑ κτλ.
  5)Να σταματήσουν οι παρακολουθήσεις , ο χαφιεδισμός , οι φάκελοι
  6)Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργάτρια Κ. Κούνεβα και παραδειγματική τιμωρία φυσικών και ηθικών αυτουργών
  7)Είμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας Αγροτιάς.

  ———–Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ——

  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 25 Γενάρη 2009

  “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ”

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/01/2009

 40. Δημοσίευση: 26-03-2009 01:22 από Ομάδα TVXS

  Η αστυνομία έσκισε το πανώ και απαγόρευσε την πορεία σε φοιτητές που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου στο νησί. Ακολούθησαν μικροσυγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι παριστάμενοι πολίτες πήραν το μέρος των φοιτητών.

  Σχόλιο από tasos | 26/03/2009

 41. από Σύρo: συγκρούσεις με την αστυνομία, απαγόρευση πορείας….

  για το πανω κειμενο….

  Σχόλιο από tasos | 26/03/2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: