Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Kάτι τρέχει στις ελληνικές φυλακές…

533089Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους

Πανελλαδική διαμαρτυρία  χιλιάδων κρατούμενων από 21 φυλακές της χώρας.  Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα, αναδημοσιεύοντας τρία κείμενα. Ένα δημοσιογραφικό κείμενο από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»  και δύο κείμενα κρατουμένων, του Πολύκαρπου Γεωργιάδη και του Γιώργου Χαραλαμπίδη…..

 Τα αιτήματα των κρατούμενων μπορείτε να τα δείτε εδώ: http://kratoumenoi.ath.cx/node/297

 

 

 

 

Αντιλαλούνε οι 21 φυλακές της χώρας

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Η είδηση για τη μεγάλη πανελλαδική διαμαρτυρία των χιλιάδων κρατουμένων στις 21 φυλακές της χώρας με βρήκε σε ένα ταξί. Με τον οδηγό να αναφωνεί ειρωνικά… «σώπα καλέ, τι περιμένανε;».

Εκεί, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, μακριά από την ανθρώπινη δυσοσμία του Κορυδαλλού, την τριτοκοσμική Πάτρα, τον ύπνο στους διαδρόμους των Χανίων, τη βουβαμάρα των φυλακών Τρικάλων! Σώα και ασφαλής!

Μακριά από τις φυλακές του Ελαιώνα της Θήβας, με τις γυναίκες να γεννάνε τα παιδιά τους πίσω από τα κάγκελα και να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη… Ενας γιατρός.

Την ώρα που οι φυλακές είναι ένα εν δυνάμει εκρηκτικός μηχανισμός, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει «ακαδημαϊκά» το όλο ζήτημα και το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών δηλώνει και πάλι «απών».

Οι κρατούμενοι δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν «σήμερα δεν θα φάμε» Η εξευτελιστική για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάσταση που επικρατεί στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων κάποια στιγμή θα φτάσει στο αδιέξοδο.

1 Ακόμη και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι το υποστηρίζουν. Στην Πάτρα, αναρωτιούνται με νόημα:

-«Γιατί υπάρχει τόσο οξυμένο πρόβλημα καθαριότητας στις ακτίνες που διαβιούν οι Αλβανοί (β’ ακτίνα) και οι ρωσόφωνοι (γ’ ακτίνα) και όχι τόσο στην α’ ακτίνα που είναι οι Ελληνες, καθώς και στην δ’ ακτίνα που είναι αποκλειστικά οι εργαζόμενοι-κρατούμενοι;».

-Σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε αντίθεση με τη νομοθεσία περί ωραρίου γιατί δουλεύουν μετά το νυκτερινό ωράριο (μία μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7.30 το πρωί) και έρχονται την επομένη σε πρωινή βάρδια χωρίς ένα ρεπό;

Δύο μέτρα, δύο σταθμάdsc_2827rr

-Γιατί είναι όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι οι κρατούμενοι που κάνουν μεροκάματα; Ενώ υπάρχουν άλλοι που περιμένουν μήνες να πάρουν σειρά;

-Για να μην αναφερθούμε στο εξευτελιστικό ότι… «η διεύθυνση δίνει μόνον ένα ρολό χαρτί τουαλέτας για κάθε κρατούμενο τον μήνα».

«Πριν από λίγες ημέρες οι κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων ξεκίνησαν και απεργία πείνας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν ενημερώσει τη διεύθυνση των φυλακών για συνολικά 9 αιτήματα ώστε η διαβίωση στη φυλακή να είναι τουλάχιστον ανθρώπινη. Τι συνέβη ύστερα;

-«Ξεκίνησε ένας ψυχολογικός πόλεμος για να μας φοβίσουν. Την επομένη ξεκίνησαν οι έρευνες των κελιών και στη συνέχεια έβαλαν τάπες πάνω στους μεντεσέδες της πόρτας των κελιών. Αυτό έγινε ώστε να μην μπορούν να βγουν οι πόρτες και να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εξέγερσης. Προέβησαν ακόμα και σε απειλές του τύπου ότι θα μπουν τα ΜΑΤ και έπειτα πως θα μας τιμωρήσουν με πειθαρχικά».

Μεταξύ άλλων ζητούσαν:

-«Σκεύη μαγειρικής ώστε να ετοιμάζουμε μόνοι μας το φαγητό, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις το συσσίτιο της υπηρεσίας είναι άθλιο. Κάθε κρατούμενος που μετάγεται για δικαστήριο ή που παίρνει άδεια να επιστρέφει στο κελί που διέμενε και όχι να βρίσκει το κρεβάτι του κατειλημμένο. Καλύτερη και ουσιαστική ιατρική περίθαλψη, ώστε να μην περιμένουμε 3 με 4 μήνες για γιατρό».

Και επισημαίνουν με νόημα: «Τα αιτήματά μας είναι απλά και ανθρώπινα. Οπως ορίζει ο νόμος, η ποινή μας είναι η στέρηση της ελευθερίας μας και μόνον και όχι η στέρηση της αξιοπρέπειας».

3 Στη Θήβα, στις γυναικείες φυλακές, το στερητικό «α» χαρακτηρίζει την διαβίωση: Ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανύπαρκτοι κανόνες υγιεινής, ανύπαρκτη κοινωνική υπηρεσία και πρόνοια.

Ποιο το παράπονό τους; «Η ιδιαίτερη σκληρότητα των ανθρώπων που μας δικάζουν. Η ανύπαρκτη «δεύτερη ευκαιρία» που όλοι περιμένουμε αλλά που ποτέ δεν μας δίνεται».

*Μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων στις Φυλακές Τρικάλων, περίπου το 23% όπως μας πληροφορούν βρίσκεται κατά λάθος μέσα.

«Είναι άνθρωποι «πεταμένοι», άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τις δικονομικές διαδικασίες ή έχουν δικηγόρους που τους κοροϊδεύουν». Επιπλέον, οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη υπό την εξάρτηση ουσιών.

-«Οταν δεν υπάρχουν ναρκωτικά, πρωί και βράδυ δίνουν ψυχοφάρμακα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη στον ψυχίατρο των φυλακών Τρικάλων κοστίζει στον κρατούμενο γύρω στα 25 ευρώ και φυσικά μπορεί να πάρει ό,τι φάρμακα θέλει. Φάρμακα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να τα πάρει ελεύθερα! «Αν δεν είχαν πρέζα και φάρμακα δεν θα τους κρατάγανε με τίποτα», μας λένε χαρακτηριστικά.

*Δύο ακόμη αιτήματα αφορούν τον διαχωρισμό των κρατουμένων και το θέμα των αθρόων προφυλακίσεων.

Απορίας άξιον πώς εδώ και καιρό τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στο ΚΕΣΦ δεν ελήφθησαν σοβαρά τα «μηνύματα» που έρχονταν το ένα μετά το άλλο από διάφορες φυλακές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, στις δικαστικές φυλακές των Χανίων οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν με βασικό τους αίτημα την αποσυμφόρηση της φυλακής.

Μια από τα ίδια

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που συνόδευσαν εκείνες τις μέρες, «η διεύθυνση της φυλακής υποστήριξε ότι θα γίνει άμεσα αποσυμφόρηση και οι κρατούμενοι επέστρεψαν στους θαλάμους τους. Ομως, το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγιναν 15 μεταγωγές κρατουμένων».

*Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Ισως αυτό που υποστηρίζουν άνθρωποι που ξέρουν το σύστημα: «Είναι πάγια τακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις να διώχνει, απλώς, τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων»!

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 09/11/2008

————————————————-

 

 

 

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις φυλακές και το ζήτημα της απεργίας πείνας.

 

Δε χρειάζονται και πολλά λόγια για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Μία λέξη μονάχα αρκεί: Νταχάου. Εξοντωτικές συνθήκες κράτησης, εξ ίσου εξοντωτικές ποινές (οι μόνοι που πλήρωσαν πραγματικά το σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος είναι οι φυλακισμένοι), ομηρία μέσω της υπέρμετρης χρήσης των πειθαρχικών ποινών, ελάχιστη ή μηδαμινή ιατρική περίθαλψη(με μοναδική εξαίρεση φυσικά τη χορήγηση ναρκωτικών χαπιών για την παραγωγή παβλοφικών σκυλιών), υπερκορεσμός των φυλακών(μόνο στο Νταχάου των Ιωαννίνων όπου κρατούμαι βρίσκονται πάνω από 200 φυλακισμένοι, ενώ η φυλακή είναι χτισμένη για να ¨φιλοξενεί¨ 80 άτομα. Οι φυλακισμένοι στοιβάζονται σα σαρδέλες ακόμα και στους διαδρόμους!).

Ο υπερκορεσμός αυτός θα μπορούσε άνετα να αποφευχθεί με λίγους απλούστατους τρόπους :

1)     Μείωση των υποδικιών 2)παύση της ομηρίας μέσω εκδικητικών πειθαρχικών ποινών 3) κατάργηση των 4/5 για τις υποθέσεις ναρκωτικών(στην Ελλάδα όλοι οι τοξικοεξαρτημένοι βαφτίζονται έμποροι, με αποτέλεσμα οι ¨έμποροι¨ να είναι περισσότεροι κι από τους χρήστες…)

Μέσα σ΄ αυτές τις άθλιες συνθήκες υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για να εξεγερθούμε και κανένας λόγος για να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Με πλήρη συνείδηση ότι οποιαδήποτε μέτρα παρθούν για την ανακούφιση των φυλακισμένων είναι απλά $παυσίπονα, καθώς όσο υπάρχει η εξουσιαστική/ταξική κοινωνία θα υπάρχει και η αθλιότητα των φυλακών, συμμετέχω και εγώ στον αγώνα των φυλακισμένων, όπως συμμετείχα κι εκτός των τειχών σαν αλληλέγγυος.

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην εκφράσω τη διαφωνία μου σχετικά με το μέσο της απεργίας πείνας που επιλέχθηκε και θεωρώ χρήσιμο να εκφράσω αυτή την διαφωνία δημόσια και ανοιχτά. Με κανένα τρόπο δε θεωρώ αναγκαίο το να εξοντώσουμε από μόνοι μας τους εαυτούς μας και να προχωρήσουμε σε κινήσεις που σπαταλούν τις δυνάμεις μας, την ίδια ώρα που υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίστασης κι αγώνα(τόσο από τους φυλακισμένους όσο κι από τους εκτός των τειχών αλληλέγγυους). Η υγεία μας, το σώμα μας και το μυαλό μας πρέπει να διατηρηθούν υγιέστατα και δυνατά για ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη ζωή μας και όχι να φθαρούν εθελοντικά. Η σύγκρουσή μας με την κοινωνία που γεννά την αθλιότητα των φυλακών πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να γίνουμε τροφή για τα σκουλήκια και γι΄ αυτό τον σκοπό η πλήρης σωματική και πνευματική μας υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Ίσως μια απεργία πείνας να έχει βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα (συσπείρωση, ευαισθητοποίηση), αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα λειτουργεί μόνο σαν φθοροποιός δύναμη. Με λίγα λόγια είναι ένα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω…

Επιπλέον δημιουργεί αγωνιζόμενους πολλών ταχυτήτων. Την ίδια ώρα που 50-100 άνθρωποι με πνεύμα αυτοθυσίας θα βάζουν μπροστά τη σωματική και πνευματική τους υγεία, χιλιάδες άλλοι φυλακισμένοι θα τρώνε κανονικότατα τα zwan τους. Θεωρώ πιο χρήσιμη τη λήψη αποφάσεων μέσω συλλογικών διαδικασιών, ώστε τα χρησιμοποιούμενα μέσα αγώνα να αφορούν ΟΛΟΥΣ τους αγωνιζόμενους φυλακισμένους.

Με κανένα τρόπο δε θέλω να διασπάσω το πνεύμα ενότητας των φυλακισμένων. Το κείμενο αυτό γράφτηκε με μοναδικό σκοπό να ξεκαθαρίσω τη θέση μου με το ζήτημα της απεργίας πείνας (ζήτημα που απασχολεί πολλά χρόνια το ριζοσπαστικό κίνημα) και όχι για να κριτικάρω τους συντρόφους που επέλεξαν αυτό το μέσο. Απλούστατα διεκδικώ τη συνέπεια λόγων και έργων που είχα πριν τη φυλάκισή μου και τίποτα παραπάνω. Από ʼκει και πέρα εννοείται πως θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις στον αγώνα των φυλακισμένων για Αξιοπρέπεια.

ΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ                                                                                                                

 Πολύκαρπος Γεωργιάδης

———————————————————-

 

 

 

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠ’ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ Γ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ 

Στις 7/10/08 μετήχθησα δι’απαγωγής μόνος μου με πάνοπλους φρουρούς από τις φυλακές Τρικάλων όπου και κρατούμαι στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης για ένα μονομελές δικαστήριο που είχα στη Θεσσαλονίκη στις 10/10/08 και με πολύ εχθρική αντιμετώπιση εξαρχής με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, διάφορους εξευτελισμούς και πολλές προσβολές προς το άτομό μου. Φτάνοντας στις φυλακές Διαβατών υπέστησα τα ίδια ενώ τιμωρήθηκα πειθαρχικά από το συμβούλιο της φυλακής διότι κατά τη μεταγωγή μου βρήκα ένα σταυρό μέσα στη κλούβα και τον κράτησα. Στο προβλεπόμενο έλεγχο που μου έγινε βρέθηκε μέσα στο σταυρό ένα κλειδί για χειροπέδες, με αποτέλεσμα την τιμωρία μου, ενώ υπέστησα και ξυλοδαρμό. Στη συνέχεια κρατήθηκα στην απομόνωση τις τρεις μέρες που βρισκόμουν στις φυλακές Διαβατών με δύο κάμερες πάνω από το κεφάλι μου.

Έχω βάσιμες υποψίες πως όλα αυτά γίνονται από εκδικητικότητα προς τα εμένα, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις της απαγωγής του Μυλωνά, όπου τα ΜΜΕ και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να μου προσάψουν κατηγορίες που δεν ευσταθούν με πρόθεση να παρατείνουν την κράτησή μου μέσα στη φυλακή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γυρνώντας στις φυλακές Τρικάλων με περίμενε μια ακόμα έκπληξη. Με περάσανε από πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής Τρικάλων και τιμωρήθηκα με πέντε μέρες απομόνωση, σε ειδικό κελί κράτησης, και την μεταγωγή μου σε άλλο κατάστημα κράτησης για δύο άδεια μπουκάλια, με τη πρόφαση ότι κατείχα τσίπουρο. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που κατέχεις οινοπνευματώδη ποτά σε καμία περίπτωση δεν έχει σημειωθεί ανάλογη τιμωρία με τη δική μου, όπου η συνήθης τιμωρία είναι η εξάμηνη στέρηση εργασίας.Η δικαιολογία τους για αυτή την άδικη και παράλογη ποινή μου ήταν ότι ευθύνεται η στάση που κράτησα, ότι είπα στο συμβούλιο της φυλακής ότι είναι πρακατηλλειμένο και ήδη έχει προαποφασίσει την τιμωρία μου. Αυτό είδα στα πρόσωπά τους και αυτό τους είπα. Χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου « παίζονται άλλα παιχνίδια στην περίπτωσή σου», αυτό πιστεύω τα λέει όλα.

Ύστερα από τόσα χρόνια παραμονής μου στις ελληνικές φυλακές, τους πολλαπλούς ξυλοδαρμούς μου και τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησα από τους γορίλες του κράτους, δεν έχουν σκοπό να με αφήσουν σε ησυχία. Και όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που δικαιούμαι την νόμιμη άδεια από τη φυλακή με σκοπό όπως ανέφερα να μ’έχουν κλεισμένο στα καλούπια των φυλακών. Τι θέλουνε επιτέλους, πόσο θα τραβήξει αυτό το τροπάριο τους, όσο πάντως οι δυνάμεις μου δεν με εκαταλείπουν θα συνεχίσω να αντιστέκομαι και να τους πολεμάω με όποιο τρόπο μπορώ. Κάτι μου λέει ότι έχω ακόμα πολλά εμπόδια μπροστά μου…

 

Γιώργος Χαραλαμπίδης

Φυλακές Τρικάλων   

——————————————–

Να εκπαιδεύσουμε σωστά τα παιδιά μας

09/11/2008 - Posted by | -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

59 Σχόλια »

 1. φυλακες τρικαλων

  Ενώ διανύουμε την 4 μέρα απεργίας πείνας των κρατουμένων, συγκλονιστικές εξελίξεις υπάρχουν στις φυλακές Τρικάλων. Τρεις Κούρδοι κρατούμενοι και συγκεκριμένα οι : Σαλκ Αρι Μοχάμεντ, Σαρίς Άσο και Χατάχ Ραχνάν, έραψαν κυριολεκτικά τα στόματα τους

  Σχόλιο από periyiali | 09/11/2008

 2. Αγώνες φυλακισμένων
  από .Raδιο κλειδαρότρυπα 11:08πμ, Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008
  (Τροποποιήθηκε 11:12πμ, Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008)
  θεματικές: Κρατική καταστολή – Κοινωνικός έλεγχος \ Φυλακές

  Ένα από τα πιο ωραία πολιτικά και κοινωνικά κινήματα αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες.

  Αφορά τους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών που μετά από συντονισμένη οργάνωση κατεβαίνουν μαζικά σε αποχή συσσιτίου αλλά και απεργίες πείνας(περίπου 1300 κρατούμενοι). Παράλληλα με τις αγωνιστικές δράσεις των κρατουμένων οργανώνεται και έξω από τα τείχη των φυλακών ένα πολυσύνθετο κίνημα, με εκδηλώσεις, πορείες έξω από φυλακές και λοιπές δράσεις που δημοσιοποιούν και στηρίζουν τα αιτήματα των κρατουμένων.
  Τα αιτήματα των κρατουμένων είναι συνολικά 16 και ουσιαστικά αλλάζουν ως το πιο ανθρώπινο τους όρους κράτησης τους.
  Είναι η πρώτη φορά που οι κρατούμενοι επιλέγουν μαζικά και χωρίς τουλάχιστον το παρόν βίαιες ενέργειες, για να φέρουν στο προσκήνιο τις απάνθρωπες συνθήκες που υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές.
  Από την άλλη έξω από τις φυλακές σύλλογοι, για παράδειγμα, δικηγόρων αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές στήριξης των αιτημάτων των φυλακισμένων.
  Καταφέρνουν οι φυλακισμένοι να πολιτικοποιήσουν με αγνά χαρακτηριστικά των αγώνα τους και να βάλουν την κουβέντα των όρων φυλάκισης συνολικά στην κοινωνία.
  Όλα τα αιτήματά τους έχουν δοθεί στο υπουργείο και μέχρι στιγμής και σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια απο αυτά υπάρχει σοβαρή διάθεση από το υπουργείο για την ικανοποίηση τους.
  Ο αγώνας των φυλακισμένων δεν βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια πίεσης.

  Ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των κρατουμένων είναι η κατάργηση των πειθαρχικών ποινών. Οι πειθαρχικές ποινές είναι ένα εξωντοτικό (εσωτερικό) σύστημα ποινών που προσαρμόζεται πάνω στην ποινή που κάποιος έχει για κάποια πράξη μετά από κάποιο αδίκημα και αφορά την συμπεριφορά του κρατούμενου μέσα στη φυλακή. Έτσι αν κάποιος κρατούμενος κάνει κάποιο παράπτωμα εντός της φυλακής(π΄χ τσακωθεί με κάποιον ανθρωποφυλακα) θα πάει πειθαρχείο και αμέσως μετά θα του επιβληθεί πειθαρχική ποινή και για διάστημα έως και δύο χρόνια δεν θα μπορεί να τυγχάνει ευεργετημάτων του νόμου, πχ άδειες, εργασία, αναστολή της ποινής κλπ. Αν σε αυτά τα δύο χρόνια ξανακάνει κάποιο πειθαρχικό αδίκημα, κατά τους ανθρωποφύλακες, τα δύο χρόνια γίνονται τέσσερα… κοκ, ουσιαστικά αυξάνοντας την αρχική ποινή. Με αυτό τον τρόπο παρατείνουν τις ποινές φυλάκισης σε δεκάδες κρατούμενους που δεν έγιναν ρουφιάνοι ή δεν έκαναν «δουλειές» των ανθρωποφυλάκων και οχι μόνο.
  Επίσης πάνω σε αυτό το αίτημα οι κρατούμενοι ζητάνε και την διαγραφή παλαιοτέρων πειθαρχικών ποινών που κρατάν στη φυλακή δεκάδες φυλακισμένους και που με την χρήση των ευεργετημάτων θα ήταν ελεύθεροι.

  Το κίνημα των φυλακισμένων έχει καθολική συμμετοχή ενώ διακρίνεται και για τα αυτοργανωτικά του χαρακτηριστικά.
  Δύο λόγια για την αποχή συσσιτίου και την απεργία πείνας.
  Η αποχή συσσιτίου είναι η αποχή των κρατουμένων από το φαγητό της φυλακής και η συντήρησή τους από δικά τους φαγητά. Αυτό σημαίνει ότι οι κρατούμενοι έχουν ήδη κάνει κάποιες προμήθειες που υπάρχουν στα κελιά τους και βέβαια μπορούν να έχουν το φαγητό που ενδεχομένως τους ετοιμάζουν συγγενείς τους. Υπήρξε όμως ένα ζήτημα ότι υπήρξαν κρατούμενοι που και δεν είχαν χρήματα αλλά και οι συγγενείς τους ήταν μακριά η τέλος πάντων δεν μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι ανέπτυξαν δράσεις στήριξης σε φαγητό και για τους συγκρατούμενούς τους αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη σε βασικό εργαλείο αγώνα.
  Η απεργία πείνας είναι ένας τρόπος αγώνα που είναι κατοχυρωμένος και νομικά(περιλαμβάνεται στον σωφρονιστικό κώδικα). Ο κρατούμενος που θέλει να προχωρήσει σε απεργία πείνας ενημερώνει εγγράφως την διεύθυνση της φυλακής, αφήνει έξω από το κελί του όσα τυχόν τρόφιμα διαθέτει και ξεκινά την απεργία πείνας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας η διεύθυνση της φυλακής είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την προστασία της ζωής του κρατουμένου. Σήμερα βρίσκονται σε απεργία πείνας περίπου 1300 κρατούμενοι. Η απεργία πείνας είναι από τις πιο εξοντωτικές ενέργειες για τον ίδιο τον άνθρωπο και πολύ συχνά δημιουργεί μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

  Τα αιτήματα των φυλακισμένων είναι μόνο ανθρώπινα και έρχονται να ρυθμίσουν την απανθρωπιά ενός ολόκληρου συστήματος που θέλει να λέγεται «ανθρώπινο».

  Σχόλιο από periyiali | 09/11/2008

 3. http://www.youtube.com/watch?v=mXRor6knC7I

  Σχόλιο από periyiali | 09/11/2008

 4. Δάνειο από τον palalo

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/11/2008

 5. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008
  ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2008
  Για να υπογράψεις στείλε e-mail με όνομα, επάγγελμα, πόλη στο kratoumenoi@yahoo.gr
  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

  ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

  Κείμενο συλλογής υπογραφών

  Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

  Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.

  Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο.

  Σχόλιο από periyiali | 10/11/2008

 6. Δελτίο Τύπου

  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

  3.311 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ! Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, όλα με αριθμούς πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί επίσημα στις γραμματείες των φυλακών, ανεβάζουν τον αριθμό των κρατουμένων απεργών πείνας στους 3.311, ενώ από σήμερα Δευτέρα αναμένεται να προστεθούν και εκατοντάδες άλλοι. Ταυτόχρονα με την απεργία πείνας συνεχίζεται αδιάλειπτα από χιλιάδες κρατούμενους η αποχή συσσιτίου. Στην εντυπωσιακή κινητοποίηση των “κολασμένων” συμμετέχουν και 17 κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων που έχουν ράψει το στόμα τους (!), ενώ μαζική είναι και η συμμετοχή των έγκλειστων παιδιών από τις φυλακές ανηλίκων. Πέρα όμως από τα στοιχεία για το συγκλονιστικό αγώνα των κρατουμένων, στα γραφεία μας φτάνουν και συνεχείς καταγγελίες για την απαράδεκτη στάση πολλών σωφρονιστικών υπαλλήλων που εκφράζεται με απειλές και απόπειρες τρομοκράτησης των κρατουμένων, αλλά και καταγγελίες για περιφορά ταψιών με φαγητά με προκλητικό τρόπο δίπλα από τους απεργούς πείνας, συμπεριφορά που συνιστά βασανιστήριο. Καλούμε τον υπουργό δικαιοσύνης να επέμβει τώρα προκειμένου να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι εκβιασμοί, θυμίζοντάς του ότι οι απεργοί πείνας προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες. Τον καλούμε, ακόμη, να προβεί άμεσα σε ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων, που και δίκαια είναι και εφικτά. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων πραγματοποιεί τη Δευτέρα 10/11 στα Προπύλαια με την εθελοντική συμμετοχική πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

  Δελτίο Τύπου

  Συναυλία αλληλεγγύης

  στον δίκαιο αγώνα των κρατουμένων

  http://www.keli.gr

  Οι κρατούμενοι σε 21 φυλακές όλης της χώρας έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου αποχή συσσιτίου και πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία πείνας μέσα στις επόμενες ημέρες, διεκδικώντας εφαρμογή και βελτίωση του σωφρονιστικού κώδικα και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Υψώνοντας τη φωνή τους για πρώτη φορά με τόσο μαζικό, συγκροτημένο και αποφασιστικό τρόπο, δεν απευθύνονται μόνο στην ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης αλλά και σε όλη την κοινωνία. Οφείλουμε να τους ακούσουμε και να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων οργανώνει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια με τους Γιάννη Αγγελάκα, Φοίβο Δεληβοριά, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Παύλο Παυλίδη and the b-movies, Ζορζ Πιλαλί, Μανώλη Φάμελο, Ελελεύ, Locomondo (unplugged), Μagic de Spell, Ρόδες και Flaco. Από σήμερα Πέμπτη θα λειτουργεί στα Προπύλαια κέντρο ενημέρωσης για τον αγώνα των κρατουμένων, καθημερινά από τις 12 έως τις 8 μ.μ.

  Απο athensindymedia

  Σχόλιο από periyiali | 10/11/2008

 7. Συγκλονιστικό δεν θα ήταν να μαθαίναμε και τους λόγους που είναι κρατούμενοι εκατοντάδες άνθρωποι; Χρήστες, ανήλικοι, μητέρες, άνθρωποι με χρέη.. Τι να πεις; Εδώ επικρατεί ο κακός χαμός μέσα στα νοσοκομεία.. δεν θα επικρατεί στις φυλακές που υποτίθεται ό,τι έχουν υποπέσει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις οι άνθρωποι; Υποτίθεται πραγματικά, αν σκεφτείς ότι άλλοι που μας κατακλέβουν καθημερινά είναι και επιφανείς. Κι αυτά τα τραβάνε βέβαια και πάλι όσοι δεν έχουν «τον τρόπο τους». Και εδώ μεγαλουργούμε..
  Μπράβο για την πρωτοβουλία

  Σχόλιο από Αλέκα | 10/11/2008

 8. Χρωστάει κανείς λεφτά, γτ π.χ. έπεσε έξω η επιχειρησή του, και τον κλείνουν φυλακή…. Και όλοι οι υπόλοιποι κλέφτες του κράτους είναι έξω και ζουντην ζωούλα τους! Ντροπή!

  http://belarisa.wordpress.com

  Σχόλιο από belarisa | 10/11/2008

 9. 4.805 σε απεργία πείνας

  Ξεπερνά ίσως ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις μαζικές κινητοποιήσεις ο αγώνας των κρατουμένων για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και δικαιοσύνη, αφού οι δύο στους πέντε κρατούμενους, σχεδόν το 40% των εγκλείστων, ή για την ακρίβεια 4.805 κρατούμενοι-ες πραγματοποιούν πλέον απεργία πείνας εκ των 8.000 που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα με αποχή συσσιτίου. Θυμίζουμε ότι το σύνολο των κρατουμένων στη χώρα μας είναι 12.192 άτομα και οι φυλακές έχουν πληρότητα της τάξης του 148%. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης «βομβαρδίζεται» από επιστολές και επίκαιρες ερωτήσεις που τον θέτουν προ των ευθυνών του για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αξιώνουν τη λήψη άμεσων μέτρων.

  http://athens.indymedia.org/search-process.php3?lang=el&medium=text

  Σχόλιο από periyiali | 11/11/2008

 10. Ομιλία μέλους της πρωτοβουλίας στην χθεσινή συναυλία

  δημοσιεύτηκε χθες από bear

  Κρατούμενοι αδέρφια μας

  Αυτή η μέρα, αυτές οι μέρες είναι δικές σας. Σήμερα μιλάμε για σας, τραγουδάμε για σας, τους σχεδόν πέντε χιλιάδες απεργούς πείνας, τους πάνω από τέσσερις χιλιάδες που απέχουν απ’ το συσσίτιο στις φυλακές όλης της χώρας, δίνοντας αγώνα ζωής και αξιοπρέπειας.

  Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, το ξέρουμε όλοι, είναι επιεικώς τραγική.

  Στα τηλέφωνα της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των κρατουμένων φτάνουν καθημερινά καταγγελίες για ανθρώπους που κοιμούνται στο τσιμέντο, ανάμεσα σε ποντίκια, χωρίς νερό για να πιουν και να πλυθούν. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι και οι συγγενείς τους μιλούν για σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εξευτελίζουν, εκμεταλλεύονται, βασανίζουν, για γιατρούς που δεν υπάρχουν ή απλώς αδιαφορούν φορτώνοντας τους φυλακισμένους με ψυχοφάρμακα.

  Πώς να ξεχάσουμε τους τέσσερις ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί και αβοήθητοι στη Δ΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού το 2006;

  Πώς να ξεχάσουμε τον 16χρονο που μας πήρε τηλέφωνο για να μας πει ότι πνίγεται μαζί με άλλους τρεις «απείθαρχους» ανήλικους σε ένα μικρό κελί του ψυχιατρείου στον Κορυδαλλό χωρίς πόρτα στην τουαλέτα;

  Πώς να ξεχάσουμε τη Φωτεινή που στα 22 της άκουσε, ψύχραιμη και χαμογελαστή όπως πάντα, έναν ανάλγητό αδιάφορο δικαστή να τη στέλνει εννιά χρόνια φυλακή για την κλοπή μιας τσάντας;

  Πώς να ξεχάσουμε τον Γιάννη που μόλις αποφυλακίστηκε ήρθε στην πρωτοβουλία, αλλά ύστερα από 27 χρόνια φυλακή δεν άντεχε έξω και πέθανε πριν λίγους μήνες από ηρωίνη στο κελί του;

  Θα χρειαζόμασταν πολλές ακόμα ώρες και πολύ γερά στομάχια για να τα πούμε όλα. Κι άλλωστε τι νόημα θα είχε. Οι ίδιες λέξεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: εκδίκηση, αδιαφορία, αναλγησία, βαρβαρότητα.

  Όμως οι κολασμένοι των ελληνικών φυλακών αποφάσισαν ότι δεν έχουν άλλη υπομονή. Την περασμένη Δευτέρα, 8.000 κρατούμενοι και κρατούμενες από 22 φυλακές της χώρας κατέθεσαν τα δελτία τους και αρνήθηκαν να πάρουν φαγητό από το συσσίτιο μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. Η κινητοποίηση ετοιμαζόταν καιρό, όμως το νούμερο ακούστηκε απίστευτο ακόμα και σ’ αυτούς που παρακολουθούσαν τα πράγματα από κοντά. Ακόμα πιο εντυπωσιακή η συμμετοχή στην καθολική απεργία πείνας που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και απλώνεται σαν ντόμινο στις φυλακές όλης της χώρας. Μια απεργία πείνας με πρωτοφανή μαζικότητα και δυναμική για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα. Τέσσερις χιλιάδες οκτακόσιοι άντρες, γυναίκες και ανήλικοι λένε τα τελευταία στοιχεία.

  «Ούτε ψωμί, πετάξαμε και τις κονσέρβες απ’ τα κελιά». «Σήμερα στα Τρίκαλα έραψαν το στόμα τους στην κυριολεξία»

  Οι φωνές των κρατουμένων φτάνουν σ’ εμάς για πρώτη φορά τόσο δυνατές, ενωμένες και αποφασισμένες.

  «Είμαστε οι ανήλικοι κρατούμενοι των φυλακών Βόλου», μας λένε. «Κανένας μας δεν βγαίνει από τους θαλάμους. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας»

  «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης. Είμαστε ενωμένες», λένε οι γυναίκες από τα Διαβατά.

  «Έχουμε αρχίσει απεργία πείνας από την πρώτη μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κανένας μας τροφή. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε».

  «Τι γίνεται έξω; Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τα αιτήματά μας ο υπουργός; Εμείς θα συνεχίσουμε. Τώρα πια δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω»

  Δεν κάνουν πίσω, γιατί τα αιτήματά τους και ανθρώπινα είναι, και εφικτά, και πάνω απ’ όλα δίκαια. Ζητάνε να μην τους φέρονται σαν ζώα, ζητάνε να μην τους στερούν τις άδειες, ζητάνε να μην τους εκδικούνται με πειθαρχικά, ζητάνε λιγότερο εξοντωτικές ποινές, με την υιοθέτηση της περίφημης κοινοτικής οδηγίας 757 και την κατάργηση των 4/5 για τις υποθέσεις ναρκωτικών, ζητάνε να ενταχθούν οι τοξικοεξαρτημένοι σε θεραπευτικά προγράμματα, ζητάνε να μην τους πετάνε δεμένους πισθάγκωνα σε βρόμικες κλούβες για να τους μεταφέρουν από φυλακή σε φυλακή, ζητάνε αληθινή περίθαλψη κι όχι ψυχοφάρμακα. Ζητάνε να μην στοιβάζονται πέντε πέντε στα κελιά, αλλά δεν θέλουν τις καινούργιες φυλακές τύπου F όπου η υγρασία και τα ποντίκια αντικαθίστανται από κάμερες και διαρκή επιτήρηση.

  Δεν κάνουν πίσω κι ας περιφέρουν οι φύλακες προκλητικά ταψιά γεμάτα φαγητό έξω απ’ τα κελιά τους. Κι ας εκφοβίζουν αυτούς που θεωρούν υποκινητές και ας προσπαθούν με απειλές και «φιλικές κουβεντούλες» να τους διασπάσουν.

  Στο δίκαιο αγώνα τους οι κρατούμενοι μας χρειάζονται όλους και όλες μαζί τους. Μας χρειάζονται για να γεμίσουμε με τις δικές μας φωνές την εκκωφαντική σιωπή των καναλιών που φαίνεται πως δεν θεωρούν σημαντική είδηση 5000 ανθρώπους που πεινάνε διεκδικώντας τα αυτονόητα. Δεν τους βολεύει, βλέπετε, μια πραγματικότητα που διαψεύδει την κοινώς παραδεκτή εικόνα του αγριμιού που έχει ανάγκη το κλουβί του κάθε τόσο θυμώνει και δαγκώνει το χέρι που το ταΐζει.

  Οι κρατούμενοι μας χρειάζονται για να σπάσουμε μέσα στην ίδια την κοινωνία την αντίληψη ότι η φυλακή είναι κάτι μακριά από μας, δεν μας αγγίζει, δεν μας αφορά. Να πούμε σε όλους ότι στη φυλακή είναι τα παιδιά μας, οι γείτονες, οι φίλοι μας, οι σύντροφοί μας και γιατί όχι εμείς, και δεν μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη είτε από ενοχή, είτε από βιασύνη, είτε από αδιαφορία στο διαρκές έγκλημα που συντελείται εκεί μέσα. Να πούμε σε όλους ότι σε τέτοιες στιγμές δεν χωράνε λογικές του τύπου «εδώ ο κόσμος χάνεται». Γιατί αυτός ο αγώνας δίνεται εδώ και τώρα, από τα ίδια τα υποκείμενα και όχι εξ ονόματός τους, και πρέπει να κερδηθεί.

  Οι κρατούμενοι μας χρειάζονται για να νικήσουν. Όσοι είμαστε απόψε εδώ, λοιπόν, ας λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές, ως ενοχλητικοί πολλαπλασιαστές της φωνής των απεργών πείνας, που δεν θ’ αφήσουν κανέναν να τους ξεχάσει μόνους στα κελιά τους. Κι αν δεν μπορούμε πάντα να είμαστε όλοι μαζί, ας το κάνουμε όπως μπορεί και θέλει ο καθένας, αλλά ας το κάνουμε. Για να μπορούμε να κοιτάξουμε τους αγωνιζόμενους συνανθρώπους μας στα μάτια και να τους πούμε:

  Αδέρφια μας, είμαστε μαζί σας. Δεν κάνετε πίσω. Δεν θα κάνουμε πίσω κι εμείς. Όλοι μαζί, εσείς από μέσα κι εμείς απέξω, θα αναγκάσουμε τον υπουργό να υποχωρήσει. Όλοι μαζί θα αμφισβητήσουμε στην πράξη αυτό που τόσο πολύ παλεύουν να μας πείσουν: ότι η φυλακή είναι ανίκητη. Όλοι μαζί θα βάλουμε μια στροφή ακόμα στο δρόμο που οδηγεί σε μια κοινωνία χωρίς φυλακές και ανθρωποφύλακες.

  Θα νικήσουμε γιατί έτσι πρέπει!

  Απο indy.gr

  Σχόλιο από periyiali | 12/11/2008

 11. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=96739968,3758752,821..

  Σχόλιο από periyiali | 12/11/2008

 12. Ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης προς στους αγωνιζόμενους στις ελληνικές φυλακές

  δημοσιεύτηκε σήμερα από anonymous

  Εμείς οι 15 μετανάστες απεργοί πείνας νιώθουμε αλληλέγγυοι και στεκόμαστε δίπλα στον μεγάλο αγώνα για αξιοπρέπεια που δίνουν οι φυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές. Νιώθουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή. Ως «παράνομοι», γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να μην έχεις φωνή, να μην υπάρχεις, να μην έχεις νομική και ηθική υπόσταση, να είσαι μια ζωή στο περιθώριο, να μην σε έχουν άξιο να ζεις με αξιοπρέπεια. Ως μετανάστες, ξέρουμε στο πετσί μας, ποιος και που σε οδηγεί στην ανέχεια και την απόγνωση. Ως απεργοί πείνας, βιώνουμε το ίδιο μαρτύριο, πληρώνουμε πολύ ακριβά το τίμημα της αξιοπρέπειας.

  Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, να μας κρεμάσουν αν ξεχάσουμε τα δικαιώματά μας

  Οι απεργοί πείνας

  Χανιά, 13-11-2008

  Δειτε κι αυτο απο indy.gr
  Και λιγο-λιγο ολοι θα καταλαβουμε πως χρειαζεται να παλεψουμε για την αξιοπρεπεια μας.

  Σχόλιο από periyiali | 13/11/2008

 13. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  Δελτίο Τύπου
  Ο 1ΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ
  Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

  Το όνομά του Νικόλαος Μπαρδάκης. Ήταν μόλις 32 χρονών. «Κάτοικος» φυλακών Γρεβενών βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Μια «συνηθισμένη είδηση», δυστυχώς, σε μια συνηθισμένη τραγική πραγματικότητα. Ο Νικόλαος Μπαρδάκης είχε μεταχθεί στις φυλακές Πάτρας για δικαστική του υπόθεση. Επανήλθε στις φυλακές Γρεβενών την περασμένη Τρίτη, σε άσχημη, όπως ειπώθηκε, κατάσταση. Επειδή αρνήθηκε να περάσει από τις γνωστές εξευτελιστικές εξετάσεις τον τοποθέτησαν σε χώρο απομόνωσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε κωματώδη κατάσταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Γρεβενών. Περιέργως, την επομένη στη μία το μεσημέρι πήρε εξιτήριο. Το πρωί της επόμενης ημέρας βρέθηκε νεκρός στο κελί του, αβοήθητος. Όταν έφτασαν για να τον παραλάβουν ήταν ήδη αργά.

  Ο Ν. Μπαρδάκης επιβεβαιώνεται πως ήταν απεργός πείνας. Το «περιστατικό» αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο. Μόλις το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρός, επίσης, στο κελί του ο Δημοσθένης Βουβάκης στις φυλακές Χίου.

  Την ίδια στιγμή και εν μέσω μιας τεράστιας απεργιακής κινητοποίησης χιλιάδων κρατουμένων, πυκνώνουν οι καταγγελίες ότι σε καμία φυλακή δεν υπάρχει επαρκής ιατρική παρακολούθηση. Σε αρκετά «σωφρονιστικά καταστήματα» οι απεργοί πείνας δεν έχουν δει γιατρό, ενώ σε ορισμένες άλλες, γιατροί έχουν υπερβεί τον εαυτό τους καθώς έχουν να κοιμηθούν πάνω από τρία 24ωρα.

  Επίσης, αρκετοί κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται ή τους βάζουν ορό και τους διώχνουν με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν κρεβάτια.

  Κάθε ώρα που περνάει ολοένα και πληθαίνουν οι απεργοί πείνας που χάνουν τις αισθήσεις τους και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να απαντήσει άμεσα, πριν είναι αργά, στα απολύτως δίκαια αιτήματα των κρατουμένων.

  Ο πρωτοφανής αγώνας στις ελληνικές φυλακές συνεχίζεται. Το κίνημα αλληλεγγύης ολοένα και μεγαλώνει. Οι κρατούμενοι θα νικήσουν

  (Μπειτε στο)
  keli.gr

  Σχόλιο από periyiali | 14/11/2008

 14. Δειτε μια μαρτυρια

  http://www.tvxs.gr/v315

  Σχόλιο από periyiali | 14/11/2008

 15. Εδώ… Κορυδαλλός

  Τρυφερά τετ α τετ στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού. «Μπλε» δωμάτια. «Φυτεμένοι». Ανθρωποι δεμένοι στον μαρμάρινο «σταυρό» που οι ακαθαρσίες τους ξεπλένονται με μάνικες. Αμήχανοι ένστολοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που αγωνιούν για ένα σωφρονιστικό σύστημα, που, με μια λάθος κίνηση, είναι έτοιμο να εκραγεί στον αέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα των όσων συμβαίνουν στις φυλακές της χώρας.

  *Την ώρα που ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης προσπαθούσε να ανακαλύψει τη «χρυσή» τομή για να υποσχεθεί καλύτερες συνθήκες και ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα των κρατουμένων, οι «κρατούντες» έκοψαν για ώρες την επικοινωνία των κρατουμένων στον Κορυδαλλό με τον έξω κόσμο. Κι αυτό για να αποφύγουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις ζωντανές… αναμεταδόσεις στα κανάλια.

  *«Εγώ με τα χέρια μου έχω ξεκρεμάσει τέσσερις», μας περιγράφει κρατούμενος του Κορυδαλλού. Μια γελάει και μια του έρχεται να βάλει τα κλάματα. Γιατί, «δε θέλουμε να μας έχουν στα πούπουλα αλλά όχι και αυτή η τελειωμένη ισοπέδωση». «Ο κόσμος κοιμάται στα πατώματα», επισημαίνει ένας άλλος. «Αν αντέχουν, ας αφήσουν ανοιχτές τις φυλακές σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ανεξάρτητων φορέων».

  *Ηδη έγιναν εκατοντάδες μεταγωγές κρατουμένων που θεωρήθηκαν από τις κατά τόπους διευθύνσεις ως υπεύθυνοι «στρατολόγησης». Φαίνεται, όμως, πως τα πράγματα πλέον είναι αρκετά δύσκολα. Κέρκυρα, Πάτρα, Αλικαρνασσός… «μεσαιωνικές φυλακές», μας περιγράφουν. Τι σημαίνει αυτό; Να κοιμάσαι και να πέφτει ο τοίχος πάνω στο κεφάλι σου. Να θέλεις να πλυθείς και να μην έχεις νερό.

  *«Εμεινα στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού για τεσσεράμισι χρόνια. Εκεί, αν πάει κάποιος απροειδοποίητα θα κάνει έναν μήνα για να συνέλθει. Κυκλοφορούν ξεβράκωτοι, τα κάνουν πάνω τους. Νοσοκόμοι και γιατροί τούς τσακίζουν, τους φυτεύουν ενέσεις κοκτέιλ, τους δένουν. Δικαιολογούν τους θανάτους όπως θέλουν. Γιατί στο Δαφνί ή σε κάποιο άλλο ψυχιατρείο δεν έχουμε τόσες πολλές αυτοκτονίες; Εγώ έχω ξεκρεμάσει τέσσερις, γιατί οι νοσηλευτές σιχαίνονταν να το κάνουν. Αυτοκτονούν εξαιτίας των συνθηκών και της φαρμακοληψίας. Ολα αυτά δεν πρέπει να ελεγχθούν κάποια στιγμή;», αναρωτιέται κρατούμενος.

  *Οσο για τα «μπλε» δωμάτια, οι μαρτυρίες που συλλέγουμε από τον Κορυδαλλό αναφέρουν ότι υπάρχουν, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. Οπως μας είπαν χαρακτηριστικά:

  «Τα μπλε δωμάτια, οι απομονώσεις, είναι κυριλέ. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μπλε αφρολέξ. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει και ένα air condition. Τι κάνουν; Αυξομειώνουν τη θερμοκρασία για να… συνετίσουν τον απείθαρχο κρατούμενο».

  *Οι άνθρωποι που μας μίλησαν διερωτώνται… «για ποιο σωφρονισμό μιλάμε;» Και συμπληρώνουν… «δεν σας κάνει εντύπωση ότι στις φυλακές ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι; Εμείς ξέρετε τί λέμε κάθε φορά που βλέπουμε κάποιον γνωστό στη φυλακή; Ολες οι αλεπούδες στο τομαράδικο»!

  (Αλλες μαρτυρίες-σοκ στο ΕΨΙΛΟΝ).

  Γ. ΛΙΝΑΡΔΟΥ

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 16/11/2008
  enet.gr

  Σχόλιο από periyiali | 16/11/2008

 16. Σε σοβαρη κατασταση στο νοσοκομειο
  κρατουμενος στις φυλακες Δομοκου
  που βρεθηκε κρεμασμενος στο κελι του.

  Απο το δελτιο ειδησεων «105,5 στο κοκκινο»

  Σχόλιο από periyiali | 16/11/2008

 17. Να μη μεινουν παλι μονοι κι απελπισμενοι

  Σχόλιο από periyiali | 16/11/2008

 18. Να μην ξεχναμε οπως λεει και η Patti:

  Σχόλιο από periyiali | 17/11/2008

 19. Η αληθεια ειναι οτι νιωθω λιγο «γραφικη» που δεν γραφει κανεις αλλος τιποτα εδω, αλλά αν δε σας πειραζει θα επιμεινω.

  Ελπιζω οτι διαβαζετε τουλαχιστον ή ενημερωνεστε για το θεμα απο οπουδηποτε αλλου.

  Παντως ευχαριστω για τη φιλοξενεια.

  Σχόλιο από periyiali | 17/11/2008

 20. periyali μήν κολώνεις. Σέ διαβάζουμε…Καί περιμένουμε τις ενημερώσεις σου.

  vripolίδης φυλακίδης…:)

  Σχόλιο από vripol | 17/11/2008

 21. vripolίδη

  Μας εξέφρασες…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/11/2008

 22. ο ληστής με τις γλαδιόλες

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/11/2008

 23. periyiali

  να ξέρεις ότι διαβάζουμε τα πάντα και είμαστε συγκλονισμένοι από το μεγάλο κίνημα των φυλακισμένων.

  Μπράβο σου και συνέχισε. Μην παρεξηγείς την αμηχανία μας.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 17/11/2008

 24. Ευχαριστω για τη «συμπαρασταση» και συνεχιζω.

  Μπλε κελια.
  Ακουστε τι λεει ο ανθρωπος, ειδικα μετα το 5ο λεπτο.

  Απο athensindymedia

  http://www.skai.gr/master_avod.php?id=100750&lsc=2

  Σχόλιο από periyiali | 17/11/2008

 25. «Μπλέ κελιά»… Είναι έγκλημα, γιατροί πού τάχθηκαν στην ανακούφηση τού ανθρώπινου πόνου νά δέχονται νά γίνεται η ιατρική εργαλείο βασανισμού καί καταστολής. Δυστυχώς, όταν η ιατρική καί ειδικότερα η ψυχιατρική ταυτίστηκε μέ την εξουσία προέκυψαν Μέγκελε. (Πειράματα στά ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, εφαρμογή των ηλεκτροσόκ για πρώτη φορά στό καθεστώς τού Σαλαζάρ, σοβιετική ψυχιατρική, Κόφας στην χούντα, ψυχιατρική της καταστολής στις φυλακές). Τό πλύσιμο μέ τίς μάνικες ηταν πρακτική πού εφαρμοζόταν ακόμα καί σέ επιφανή ιδιωτικά «θεραπευτήρια» τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης την δεκαετία τού 80. Στέλνω mail στον ιατρικό σύλλογο Αθηνών μέ την καταγγελία τού κρατούμενου, άν και απ αυτούς δέν περιμένω τίποτα…

  Γιώργος Πολυχρονίδης

  Σχόλιο από vripol | 17/11/2008

 26. Προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

  Κύριοι συνάδελφοι. Λέγομαι Πολυχρονίδης Γιώργος, είμαι γιατρός Παθολόγος και είμαι μέλος του ΙΣΑ με Α.Μ. 035735. Σας γνωστοποιώ την επώνυμη καταγγελία κρατουμένου των φυλακών Κορυδαλλού ότι στο ψυχιατρείο της φυλακής λειτουργούν τά λεγόμενα «μπλέ κελιά», όπου οι κρατούμενοι κλειδώνονται γυμνοί και υπό φαρμακευτική καταστολή. Η καταγγελία είναι δημόσια, και σας την παραθέτω. Παρακαλώ ακούστε την, ειδικά μετά το 5ο λεπτό. http://www.skai.gr/master_avod.php?id=100750&lsc=2 Σε περίπτωση πού ισχύουν τά καταγγελλόμενα, πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση της Ιατρικής Δεοντολογίας. Η Ιατρική από λειτούργημα συμπαράστασης στον ανθρώπινο πόνο, γίνεται αποκρουστικό μέσο καταστολής και βάναυσης ισοπέδωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας . Θεωρώ αυτονόητο καθήκον την από πλευράς σας διερεύνηση της καταγγελίας. Σας παρακαλώ να ενημερώσετε τά μέλη του ΙΣΑ για τις ενέργειές σας. Σε περίπτωση πού δεν ελέγξετε την καταγγελία σας παρακαλώ να μού αναφέρετε τον λόγο. Σας ευχαριστώ.

  Με συναδελφική εκτίμηση: Πολυχρονίδης Γιώργος, Ιατρός Παθολόγος, ΑΜ ΙΣΑ 035735.

  Κοινοποιείται:

  Στον Πανελήνιο Ιατρικό Σύλλογο

  Σχόλιο από vripol | 17/11/2008

 27. Επίσης, τό ίδιο κείμενο, τροποποιημένο ανάλογα έστειλα στην ΕΙΝΑΠ ( Ενωση Ιατρων Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά), πού έχει λιγότερο συντηρητική σύνθεση..Γιά να δούμε..

  Σχόλιο από vripol | 17/11/2008

 28. Well done Vripol.
  Ενημερωσε αν υπαρξει εξελιξη.
  Ωστοσο κι αλλοιεργαζομενοι θα μπορουσαν να καταθεσουν ψηφισματα.
  π.χ.
  925827
  Προς ευαισθητοποιημενους εκπαιδευτικους-Φυλακές ανηλικων
  από Δασκαλα 2:37μμ, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008
  (Τροποποιήθηκε 1:09πμ, Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008)
  θεματικές: Ανένταχτο

  Ψηφισμα για καταργηση των φυλακων ανηλικων;

  Συναδελφοι, θα μπορουσαν μηπως να υπαρξουν ψηφισματα απο ολες τις βαθμιδες τουλαχιστον για καταργηση των φυλακων ανηλικων, αν οχι απο ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, εστω απο κατα τοπους συλλογους που θα περασει;
  Νομιζω οτι δεν υπαρχουν λογοι να μη γινει, ειμαστε πιστευω ολοι ευαισθητοι σ αυτο το θεμα.Το στηριζει και ο «Συνηγορος του παιδιου», αν ψαχνουμε για νομιμοποιηση.
  Και ειμαστε πολλοι, τοσο πολλοι που δε μπορουν να μας δωσουν αυξηση (βλεπε μεγαλη απεργια ).Τοσο πολλοι ομως μπορουμε να ενισχυσουμε τον αγωνα για τα δικαιωματα των ανηλικων και φυσικα ολων των κρατουμενων στην αξιοπρεπεια και τη ζωη.
  Θυμηθειτε οτι κι εμεις για αξιοπρεπεια παλευαμε πριν δυο χρονια.
  Παρακαλω να κανουμε κατι γρηγορα

  Απο athensindymedia

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 29. Ωστοσο υπαρχει κι αλλος ενας αγωνας που τρεχει παραλληλα αυτες τις μερες επισης σημαντικο και αφορα τους μεταναστες, αλλοι κολασμενοι αυτοι.
  Εχουν ξεκινησει απεργια πεινας στα Χανια 15 ανθρωποι εδω και 7 ημερες για το ασυλο.
  Επισης στο μεταγωγων ξενυχτανε στριμωγμενοι και συχνα δαρμενοι για να παρουν το μαγικο χαρτακι για αιτηση ασυλου, στην Πατρα ειχαμε διαφορα εδω και ενα χρονο και για να μην πολυλογω, ειναι κι αυτο ενα τεραστιο ζητημα που χρειαζεται να λυθει με τον καλυτερο τροπο.Μην ξεχναμε οτι στις φυλακες βρισκονται και παρα πολλοι μεταναστες απλα και μονο επειδη τολμησαν να ζητησουν ασυλο

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 30. Διαβάζω απ το periyiali

  «θα μπορουσαν μηπως να υπαρξουν ψηφισματα απο ολες τις βαθμιδες τουλαχιστον για καταργηση των φυλακων ανηλικων..»

  Και θέλω να καταθέσω τη διαφωνία μου.

  Άλλο είναι να ζητάς βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και πραγματική εκπαίδευση των κρατουμένων, ώστε να μοπρέσουν να επανανταχθούν καθώς και να κατανοήσουν ότι η εγκληματική δραση δεν μπορεί να υποκαθιστά την επαγγελματική κατάσταση, και άλλο να ζητάς κατάργηση των φυλακών με το ιδεολόγημα ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός και η κοινωνία της ανισότητας.

  Νομίζω ότι ζητήματα όπως η «κατάργηση των φυλακών» υπονομεύει και εκθέτει το κίνημα των φυλακισμένων για βελτίωση των όρων διαβίωσης.

  Σχόλιο από Μέχρις ένα σημείο | 18/11/2008

 31. Βλεπε

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=926299

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 32. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Ποιός είναι ξένος σήμερα, κάναμε πριν από λίγο καιρό [ΕΔΩ]

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/11/2008

 33. Προς Μεχρις…

  Εστω, μεχρις ενος σημειου.
  Ειπαμε καταργηση των φυλακων ΑΝΗΛΙΚΩΝ.
  Σε τι βοηθαει η φυλακη εναν εφηβο οσο παραβατικος κι αν ειναι;
  Εφηβος -το ξερουμε ολοι, το περασαμε- σημαινει ζωη, ερωτας, ανακαλυψη, επανασταση.
  Πως τα φυλακιζουν ολα αυτα;
  Αλλοι τροποι αντιμετωπισης χρειαζονται.
  Δε θελω να πω πολλα, μονο πηγαινε μια μερα εξω απο μια
  φυλακη ανηλικων, κοιτα την πορτα και σκεψου ποιοι ειναι πισω της.
  Και μετα πες μου σε παρακαλω τι ενιωσες.

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 34. Ομερ ευχαριστω

  Το θεμα ειναι παντα επικαιρο ωστοσο και το ανεφερα επειδη υπαρχει κι αυτη η απεργια πεινας, καθως και συμπαρασταση απο τους μεταναστες προς τους κρατουμενους.

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 35. Ακομα, δεν νομιζω οτι το αιτημα καταργησης των φυλακων υπονομευει τιποτα, απλα ειναι ουτοπικο προς το παρον.

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 36. periyiali, με το συναισθηματικό τρόπο που θέτεις το ζήτημα δυσκολεύομαι να απαντήσω.

  Όμως ας ξεφύγουμε από το συναισθηματισμό και ας το δούεμ λίγο πιοα πρακτικά. Η βία των ανήλικων και των εφήβων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη βία των ενηλίκων γιατί της λείπει το στοιχείο της πλήρους συνειδητοποίσης. Κατά συνέπεια ένας παραβατικός ανήλικος θα ξανακάνει το ίδιο έγκλημα, εφόσον δεν έχει εκπαιδευτεί διαφορετικά και δεν έχουν δημιουργηθεί νέες κοινωνικές συνθήκες. Γιατί κάποιος που ως μέλος μιας συμμορίας ανηλίκων άρχισε να εξιδανικεύει το έγκλημα κατά των συνανθρώπων του, δεν θα το ξανακάνει. Τι είναι αυτό που θα τον έκανε να αλλάξει τους κώδικές του και το σύστημα αξιών του; Νομίζω ότι αυτός είναι και ο ουσιαστικότερος στόχος της φυλάκισης. Παράλληλα φυσικά με την αναγκαία τιμωρία για το έγκλημα που διαπράχτηκε. Η αντίληψη ότι η αρνητικές πράξεις δεν επιφέρουν καμιά τιμωρία, νομίζω είναι ότι το χειρότερο για την ισορροπία μια κοινωνίας.

  Ας δούμε μια περίπτωση που μας συγκλόνισε όλους. Ας υποθέσουμε ότι στην περίπτωση της εξαφάνισης του Άλεξ στη Βέροια βρεθούν οι ένοχοι ανήλικοι. Η πρότασή σου είναι να αφεθούν ελεύθεροι; Ή να τιμωρηθούν παραδειγματικά, πρώτα για να κατανοηθεί ότι δεν υπάρχει ατιμώρητο έγκλημα, μήπως και αποφύγουμε αντίστοιχες δολοφονίες, και έπειτα να σωφρονιστούν, ώστε να κατανοήσουν ότι αυτό δεν ήταν παιχνίδι με κάποιο ανυπεράσπιστο ζώο, αλλά έγκλημα που στέρησε τον Άλεξ από την υπόλοιπη ζωή του και προκάλεσε πολύ μεγάλό πόνο στους δικούς του.

  Σχόλιο από Μέχρις ενός σημείου | 18/11/2008

 37. Η κοινωνια των ενηλικων παραγει τη βια των ανηλικων.
  Ποιος θα τιμωρηθει και πώς ειναι ενα ζητημα τεραστιο.
  Δεν εχω απαντηση-λυση.
  Για τον Αλεξ απ οτι διαβασα σχετικα προσφατα οι ενοχοι φαινεται να ειναι επιφανεις ενηλικοι στη Βεροια, αλλά δεν το εχω παρακολουθησει.Ομως τα προτυπα συμπεριφορας αντιγραφονται ετσι κι αλλιως απο τους μεγαλους.
  Υπαρχει ενα καταπληκτικο βιντεο απο την Αυστραλια γι αυτο που προσπαθω να βαλω εδω, αλλά το εχω σε μειλ και προσπαθω να βρω τη διευθυνση.
  Οποιος το εχει παρακαλω να βοηθησει.Ειναι εξαιρετικο.

  Μολις το δεις θα καταλαβεις τι λεω.

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 38. Την ανοιξη του 2007 εν μεσω καταληψεων εγινε στη Νομικη Αθηνας η πρωτη ανοιχτη εκδηλωση της Πρωτοβουλιας για τα δικαιωματα των κρατουμενων.
  Ακουσαμε γιατρους δικηγορους, αλλά και πρωην κρατουμενους ολων των κατηγοριων να καταθετουν τις εμπειριες και τηνωυχη τους μαζι.
  Ποινικους, πολιτικους, μεταναστες, ανηλικους, αντιρρησιες συνειδησης, αντρες-γυναικες…
  Πρωτη φορα ακουσα κι εγω τοσα για τη φυλακη.
  Θα σου πω παλι συναισθηματικα, αλλά αυτο σημαινει «ανθρωπος».
  Ενα αμφιθεατρο γεματο με φοιτητες και εργαζομενους, νεους και μεσοκοπους εκλαιγε σιωπηλα.

  Τωρα ειναι η ευκαιρεια να ανοιχτει οσο πιο πολυ γινεται το θεμα των φυλακων για να μαθει η κοινωνια τι σημαινει.
  Να σταματησει ο εξευτελισμος και η εκδικηση.
  Και ειναι πολυ μεγαλη προσπαθεια, τωρα πρεπει να εχει αποτελεσματα, γιατι υστερα, οταν σωπασουν οι φωνες το ξερουμε, θα τους λιανισουν.

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 39. periyiali, αφού μπορείς να δεις το συγκεκριμένο βίντεο από την Αυστραλία, μπορείς να δεις και το URL του από τα κουμπάκια που έχει κάτω δεξιά στην οθόνη του. Κάνε ένα «αντιγραφή» και μετά μια «επικόλληση» εδώ

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/11/2008

 40. «Να σταματησει ο εξευτελισμος και η εκδικηση.»

  Φυσικά ο εξευτελισμός να σταματήσει. Αλλά η «εκδίκηση» ως ανταπόδοση για την εγκληματική πράξη που μπορεί να προκάλεσε πολύ πόνο, να στέρησε ζωή, να καταπίεσε συνανθρώπους, να έβγαλε στην πιάτσα ανήλικους, είναι φυσική συμπεριφορά για να επέλθη η κάθαρση. Εδώ μια προσβολή δεχόμαστε από κάποιο γνωστό, όχι ξένο, και θέλουμε να ανταπαντήσουμε ώστε να έρθουμε στα ίσα μας.

  Νομίζω ότι το πρόβλημα με τις φυλακές είναι η ανθρώπινη διαμονή, ο σεβασμός της προσωπικότητας του κρατούμενου και η επανεκπαίδευσή του ώστε πρώτα να αντιληφθεί τα όρια στις ανθρώπινες σχέσεις και το ότι είναι κακό να καταπιέζει με την παραβατική συμπεριφορά του το συνάνθρωπό του, και έπειτα να πάρει αυτην την εκπαίδευση ώστε να επανενσωματωθεί μετά την αποφυλάκισή του και να μην εξαναγκαστεί να καταφύγει και πάλι στο έγκλημα.

  Ειδάλλως, εάν ισχύσει η απόλυτη ανοχή θα ολισθήσουμε ως κοινωνία στην αντεκδίκηση, στην αυτοδικία. Και αυτό θα ήταν ολέθριο.

  Σχόλιο από Μέχρις ενός σημείου | 18/11/2008

 41. Αυτο ειναι το βιντεο

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 42. Αγαπητε «Μ»
  Εγω ειμαι εκπαιδευτικος.
  Ελπιζω εσεις να μην ειστε κοινωνιολογος.

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 43. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=55661140

  «Εφοδο» στις φυλακές Τρικάλων με περίπου τριάντα αυτοκίνητα, κόρνες και μεγαφωνικές, έκαναν χθες το μεσημέρι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας των φυλακών Τρικάλων. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν στους φυλακισμένους με ντουντούκες αλλά και με μεγαφωνική εγκατάσταση που έστησαν εκείνη τη στιγμή, ενώ στη συνέχεια και κατόπιν διαπραγματεύσεων με τον διευθυντή των φυλακών κ. Ντάφο, παρουσία του βουλευτή Τ. Κουράκη, επισκέφθηκαν τους απεργούς πείνας που έχουν ραμμένο το στόμα. Μετά τη συνάντηση με τους τρεις Κούρδους κρατούμενους των φυλακών Τρικάλων που έχουν ράψει τα χείλη τους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης δήλωσε: «Η συνομιλία με ανθρώπους που έχουν ραμμένα χείλη υπερβαίνει κάθε μορφή επικοινωνίας. Μία λέξη μόνον εκφέρεται: απελπισία».

  απο athensindymedia

  Σχόλιο από periyiali | 18/11/2008

 44. periyiali

  το βίντεό σου ήταν καταπληκτικό. Το ανέβασα ήδη στο κυρίως κείμενο.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/11/2008

 45. “Ποιημα του κρατουμενου Νικου, απο την εφημεριδα “Το κελι” 1ο τευχος Νοεμβριος 2007 (αυθεντικο, με λαθη, τα λαθη που εκανε αυτος κι ολοι οι υπολοιποι)

  Σωφρονιστικο Ιδρυμα=Καταστολη της κρατικης εκδικητικοτητας.

  Σε κλεινουν σε χωρο 3 επι 3
  για να περπατας μονος, με τη σκεψη σου παρεα μπερδευοντας τα νοηματα
  που θελουν να δωσουν.
  Προσπαθουν να σου σφραγισουν την καρδια
  να τσιμενταρουν το μυαλο
  κι εσυ εκει να μανουριαζεις
  με τον εσωτερικο σου μονολογο
  που θελει να ξεφυγει
  απο το βασανιστικο μαρτυριο που νιωθεις.
  Περπατας και σκονταφτεις
  σε μπετο καλα ριζωμενο στη γη.
  Περπατας και σηκωνεις το βλεμμα ψηλα
  και βλεπεις τα συρματοπλεγματα.
  Να σου ξυραφιαζουν την καρδια
  το δακρυ να μην σταξει πουθενα.
  Μονο να πετρωνει βαθια.
  Σηκωνεις τους ωμους σου ομως
  και ξεκινας ξανα
  προσπαθωντας να σπασεις
  τη βουβη καταχνια που σου δωσανε
  για να σε κανουν καλα.
  Τωρα ξερεις τι θελουν να σβησουν
  και την τελευταια ηλιαχτιδα
  ελευθερου νου.
  Να αδειασουν τα αποθεματα
  της ανυποτακτης καρδιας σου
  Να στραγγαλισουν το σωμα σου
  Να τυφλωσουν τη ζωη σου
  να κυριαρχησουν οι χαροι της ψυχης σου
  Να γινεις δικαστης της ψυχης σου.
  Τωρα ομως τα σεναρια τους τα εμαθες καλα.
  Το τιμημα πληρωσες καλα της μοναξιας
  το αδικο του σαπιου κοσμου τους
  βιωσες βαθια.
  Το σωφρονισμο του κρατους
  σιχαθηκες για τα καλα.
  Πολεμα ομως τωρα για το ΔΙΚΙΟ που ΘΕΣ
  χωρις να ξεχνας τον ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ.

  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ”

  Αντιγραφη απο τον Πιτυοκαμπτη

  Σχόλιο από periyiali | 19/11/2008

 46. Οι γιατροί της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ) στέκονται αλληλέγγυοι στον δίκαιο και μεγαλειώδη αγώνα χιλιάδων κρατουμένων, προσυπογράφοντας όλα τα αιτήματά τους.

  Καλούμε όλους τους γιατρούς ανά την Ελλάδα:

  Να συμπαρασταθούν από τη θέση τους έμπρακτα στον αγώνα των «κολασμένων» των φυλακών, στηρίζοντας τους απεργούς πείνας όπως οι αγωνιζόμενοι κρίνουν, προτάσσοντας τον αγώνα τους και προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγείας τους.

  Να αρνηθούν να περιθάλψουν σιδηροδέσμιους ασθενείς γιατί κάθε ασθενής είναι ιερός.

  Να αρνηθούν να προβούν σε αναγκαστική σίτιση και να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των απεργών στους ίδιους και τους οικείους τους.

  Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κοινής Δράσης Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Φυλακισμένων για την αυτοτέλεια και τον αδιαμεσολάβητο χαρακτήρα του αγώνα τους. Στηρίζουμε την Πανελλαδική Επιτροπή των Φυλακισμένων.

  Δημιουργούμε ομάδα γιατρών που θα είναι διαθέσιμοι για να παρέμβουν όπου χρειαστεί για την διαφύλαξη της υγείας και της αξιοπρέπειας των φυλακισμένων που αγωνίζονται.

  Τηλέφωνα επικοινωνίας: Όλγα Κοσμοπούλου 6934351324 και Θανάσης Καραμπέλης 6945378094

  Athensindymedia

  Κυριε vripol ειχατε κανενα νεο απο τον Ιατρικο συλλογο;

  Σχόλιο από periyiali | 20/11/2008

 47. Οχι periyali.Καί τό πιό πιθανό, δυστυχώς, είναι οτι μάλλον δέν θα απαντήσουν.Εγώ θα τούς ξαναενοχλήσω..

  Σχόλιο από vripol | 20/11/2008

 48. Όχι στο Όνομά μας

  “Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

  –Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

  “Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”

  – Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

  Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

  Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

  Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση – καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

  Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

  Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/11/2008

 49. Ανακοίνωση της επιτροπής κρατουμένων

  Ξεκινήσαμε τον αγώνα μας πριν από 18 μέρες. 10.000 κρατούμενοι και κρατούμενες με την αποχή συσσιτίου και στη συνέχεια με την απεργία πείνας αγωνιστήκαμε ενάντια στην αθλιότητα των φυλακών και την αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

  Από αύριο, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας δηλώνουμε ότι αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας διακόπτοντας την απεργία πείνας.

  Το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά λίγα από τα αιτήματά μας. Ο υπουργός οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν το σύνολο των αιτημάτων μας. Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δεν λύνει τα βασικά προβλήματά μας.

  Με τον αγώνα μας διεκδικήσαμε πάνω από όλα την αξιοπρέπειά μας. Και αυτή την αξιοπρέπεια δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν υπουργό και σε κανένα δεσμοφύλακα. Δεν θα ανεχτούμε καμία αυθαιρεσία, καμία εκδικητική μεταγωγή, κανένα εκφοβιστικό πειθαρχικό. Είμαστε όρθιοι και θα μείνουμε όρθιοι.

  Απαιτούμε από τη Βουλή να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των 4/5 στις ποινές για διάφορα αδικήματα, στην κατάργηση της άθροισης των πειθαρχικών ποινών και στην επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τις άδειες και την υφ’ όρον απόλυση σε όλες τις κατηγορίες καταδικασμένων. Ακόμα, απαιτούμε οι γενικόλογες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές (κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, λειτουργία θεραπευτικών κέντρων για τους τοξικοεξαρτημένους, εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας σε αντικατάσταση της φυλάκισης, αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης των κρατουμένων, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ευνοϊκών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων κ.λπ.) να γίνουν νόμος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

  Τέλος, ευχαριστούμε το κίνημα αλληλεγγύης, κάθε φορέα, κόμμα, μέσο ενημέρωσης και αγωνιστή που μας συμπαραστέκεται με όποιον τρόπο διαλέγει και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας ενάντια στις χωματερές ανθρώπων, για τη δικαίωση όλων των αιτημάτων μας συνεχίζεται.

  Επιτροπή Κρατουμένων

  Αλέξανδρος Κόλα

  Αμπντέλ Χαλίμ Φατάχ

  Ρανία Τζαμπάρ

  Ντάνι Καραμπουλέα

  Βαγγέλης Πάλλης

  Απο: indy.gr

  Σημειωση απο periyiali:

  Τωρα σε ολους εμας που μαθαμε και μας ενοιαξε, μενει
  να μην τους ξεχασουμε.
  Εξαλλου στην πραξη δε θα εφαρμοστουν αμεσα τα νεα μετρα
  για τις φυλακες, ισως πρεπει να πιεσουμε.
  Πρεπει να το χουμε στο νου μας και να ανακινουμε το θεμα
  σε καθε ευκαιρεια, να συζηταμε γι αυτο και να ευαισθητοποιουμε κι αλλους.
  Να μη γινουμε ξανα «οι μεσα και οι εξω»

  Θα υπογραμμισω, γιατι με απασχολει ιδιαιτερα, οτι τιποτα δεν ακουστηκε απο τον υπουργο για τους ανηλικους κι ειναι μεγαλο κριμα.

  Οπως επισης οτι η λεξη Αλληλεγγυη αρχισε να γινεται πραξη σε ευρυτερα κομματια της κοινωνιας κι αυτο ειναι πολυ σημαντικο.

  «Και σε άλλα με υγεια»

  Σχόλιο από periyiali | 21/11/2008

 50. […] -Kάτι τρέχει στις ελληνικές φυλακές… « Πόντος και Αρισ…10 hours ago Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους. Πανελλαδική διαμαρτυρία χιλιάδων κρατούμενων από 21 φυλακές της χώρας. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα, αναδημοσιεύοντας τρία κείμενα. Ένα δημοσιογραφικό κείμενο από την “Κυριακάτικη … Πόντος και Αριστερά – https://pontosandaristera.wordpress.com/ – References […]

  Πίνγκμπακ από ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 « Kopanakinews’s Weblog | 01/12/2008

 51. […] -Kάτι τρέχει στις ελλη […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 52. tvxs.gr. = Το video της απόδρασης καρμπόν Παλαιοκώστα-Ριζάι

  Παλαιοκώστας Airlines.

  Σχόλιο από tasos | 23/02/2009

 53. —–Κομμώσεις Παλαιοκώστας—–

  Για εξωτικές αποδράσεις…

  http://pitsirikos.blogspot.com/2009/02/blog-post_22.html

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/02/2009

 54. ΑΠΟ : http://www.tvxs.gr/

  Διαμαρτύρονται αυτή την ώρα οι κρατούμενοι των φυλακών Χανίων για τις συνθήκες κράτησης και την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους, με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα κρατούνται 250 άτομα, σε μια φυλακή χωρητικότητας 120 ατόμων.

  Έξω από τη φυλακή έχουν μαζευτεί κλούβες των ΜΑΤ και αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η επέμβασή τους. Οι κρατούμενοι περιμένουν να μιλήσουν με τον Εισαγγελέα, ο οποίος όμως δεν έχει εμφανιστεί ακόμα.

  Παράλληλα, αντιπολεμική πορεία που βρισκόταν σε εξέλιξη στην πόλη των Χανίων, κατευθύνεται τώρα προς τις φυλακές σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κρατούμενους.

  Το TVXS συνομίλησε με την Ιωάννα Δρόσου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Διακιώματα των Κρατουμένων. Η κ. Δρόσου τόνισε τη σκληρότητα της συγκεκριμένης φυλακής, καθώς πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, 20 φυλακισμένοι κρατήθηκαν γυμνοί σε κελί απομόνωσης για 2 ολόκληρες μέρες.

  Σχόλιο από tasos | 21/03/2009

 55. Απο athens.indymedia:

  Η ανακοίνωση των κρατουμένων είναι η παρακάτω :

  «Εμείς οι κρατούμενοι της δικαστικής φυλακής Χανίων, σήμερα 21 Μαρτίου 2009, αντιδρώντας στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αρνηθήκαμε να μπούμε στα κελιά μας, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση της παραπάνω φυλακής.

  Ως λύση σε αυτό, θεωρούμε την άμεση μεταγωγή μεγάλου αριθμού από εμάς, σε άλλες φυλακές της χώρας. Ζητάμε δηλαδή, το αυτονόητο. Αυτό που κανένας δεν αντέχει να στερείται ούτε μια στιγμή : ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ… ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

  Πως να μην το πράξουμε άλλωστε, όταν στοιβαζόμαστε 157 άτομα σε μια φυλακή (πρώην τουρκικό διοικητήριο) θέσεων 70, όταν αναγκαζόμαστε να ζούμε 57 άτομα σε ένα θάλμο που προορίζεται για 20, όταν χρησιμοποιούμε οι ίδιοι μία τουαλέτα, κλείνοντας ραντεβού από χτες για σήμερα, όταν ενώνουμε δυο-δυο κρεβάτια, για να κοιμηθούμε τρεις σε αυτά, όταν δεν έχουμε ζεστό νερό και κρυώνουμε, όταν φωνάζουμε και δεν ακουγόμαστε, όταν το κράτος κρύβει από την κοινωνία την αλήθεια που δεν λέγεται!!

  Για άλλη μια φορά το κράτος γίνεται ηθικός αυτουργός μιας εξέγερσης που κρίνεται αναπόφευκτη!

  Οι απειλές που εκτοξεύει για καταστολή της εξέγερσης και για ποινική καταδίκη μας, όσων συμμετέχουμε σε αυτήν, ως στασιαστές – κακοποιοί – εγκληματίες, δεν μας φοβίζει. Θα μας βρίσκει πάντα απέναντι του!. Η τρομοκρατία του δεν θα περάσει!

  Ψηφίσαμε δια βοής και ομοφώνως και αποφασίσαμε ότι:

  Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να μιλήσουμε με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά μας…

  ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΧΑΝΙΩΝ »

  Τιποτα δεν εχει αλλαξει (προς το καλυτερο).

  Σχόλιο από periyiali | 22/03/2009

 56. Εξεγερση σε αρκετες φυλακες αυτη την ωρα.

  Ειπαμε την προηγουμενη φορα να μην τους ξεχασουμε με τον καιρο.Διαβαστε αυτο το γραμμα της Γκιουλωνη κι ας σας κατσει το μεσημεριανο.Αξιζει τον κοπο.

  «Καταγγελία προς τον συνήγορο του πολίτη της κρατούμενης Γκουλιώνη Αικατερίνης Ελεώνας Θηβών (20-02-09),

  Είμαι 41 ετών σήμερα, εξαρτημένη από την ηρωίνη από τα 17 μου. Τόσα χρόνια αρρώστια και εξάρτηση από μία ουσία που αν δεν την είχα δε θα μπορούσα να είμαι όρθια για να δύναμαι να εργαστών, για να μπορέσω να ζήσω…

  Τον χειρότερο εφιάλτη, όμως, που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα τον ζήσω έτσι όπως τον ζω και όπως καθημερινώς απειλούμαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστώ.

  Αυτό το «αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης», λοιπόν, είναι η φυλάκιση η οποία, ουσιαστικά σημαίνει την αιχμαλωσία και την ομηρία μου από τους δεσμοφύλακες που ελέγχουν κι επεμβαίνουν ακόμη και στα γεννητικά μου όργανα και στ’ απόκρυφα σημεία του σώματός μου.

  Όποτε μπαίνω στην φυλακή είτε γιατί εισάγομαι πρώτη φορά είτε γιατί επιστρέφω από δικαστήριο είτε γιατί πήγα νοσοκομείο δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται «έρευνα»:

  Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά,
  θρασύτατα, σα να’ μαι το τελευταίο σκουπίδι.

  Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα, από την αποθήκη τους, παράτερα και εξευτελιστικά, μου παίρνουν το σουτιέν γιατί, λέει, «απαγορεύεται» να το φοράω στην απομόνωση γιατί λέει, δήθεν μπορεί να…αυτοκτονήσω μ’ αυτό, μου δίνουν παπούτσια μεγαλύτερο μέγεθος απ’ το δικό μου και περπατάω σαν παλιάτσος και με οδηγούν στο φαρμακείο. Εκεί, με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Στην συνέχεια υποχρεούμαι να ουρήσω μπροστά στην δεσμοφύλακα για να κάνουν το ναρκωτέστ.

  Μια φορά, στο χαρτί που ήταν τοποθετημένο στην γυναικολογική καρέκλα όπου μ’ έβαλαν να κάτσω είδα μία τρίχα από προηγούμενη ερευνηθείσα. Η αποστείρωση στα εργαλεία τους είναι κάτι που ενίοτε θυμούνται. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους, πολλές φορές, τους βάζουν το δάχτυλό τους και συγχρόνως πιέζουν προς τον ορθό ή και από επάνω στη βουβωνική χώρα σε σημείο που η κρατούμενη να πονάει. Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους…

  Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα και από τον γυναικολόγο, διότι ανεξαρτήτου μορφώσεως, ειδικεύσεως και μορφωτικού επιπέδου το να σου χώνει ο καθείς τα δάχτυλά του είναι τουλάχιστον «απρεπές», θα έλεγα, και ζητούσα υπερηχογράφημα, με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο και αυτή την απειλή συγκεκριμένα την ξεστόμισε η δεσμοφύλακας που τελεί χρέη…νοσοκόμας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) Γκαβάνα Στέλα παρουσία της υπαρχιφύλακα Σαμπάνη Σωτηρίας, μου είπε πως αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να δεχτώ την κολπική κι αυτή που δεν είναι, είναι «άλλο πράμα». Εν ολίγοις αυτό που μου είπαν και λένε είναι ότι αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να μου κάνουν ότι θέλουν και να μην αντιδράω.

  Με οδήγησαν στην υποδιευθύντρια Καφρίτσα Αγλαϊα, η οποία μου είπε πως αφού αρνούμαι την κολπική έρευνα ότι βρεθεί από ναρκωτικά στην φυλακή θα το χρεώσει σ’ εμένα και πως θα με κρατήσει πολλές ημέρες στην απομόνωση.
  Όταν της ζήτησα να μου κάνει υπερηχογράφημα διότι δεν αντέχω άλλο αυτόν τον βιασμό της κολπικής μου είπε πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Της απάντησα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω εγώ τη δική τους ανεπάρκεια και με οδήγησαν στην απομόνωση όπου ούτως ή άλλως θα με οδηγούσαν, κάνοντας κολπική ή μη.

  Στην απομόνωση με έκλεισαν σ’ εάν κελί όπου έπρεπε να χτυπάω το κουδούνι για να’ ρθει η δεσμοφύλακας να μου ανοίξει να πάω στην μία τουαλέτα που είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες στον χώρο αυτόν και παρακολουθούμενη από κάμερα.

  Την ώρα της αφόδευσης σε παρακολουθεί η δεσμοφύλακας από την κάμερα κι όταν δει τα περιττώματά σου τότε της ζητάς την άδεια να τραβήξεις καζανάκι.

  Εκτός του ότι είμαι αναγκασμένη να κάνω την ανάγκη μου μπροστά σε δεσμοφύλακα είμαι υποχρεωμένη να κάνω 8 αφοδεύσεις για να με βγάλουν από την απομόνωση αλλά κι αυτό, πάλι,
  εξαρτάται από τις διαθέσεις τους.

  Οι περισσότερες κρατούμενες αναγκάζονται να παίρνουν καθαρτικό για να επιτύχουν αυτές τις κενώσεις και αρκετές φορές είτε δεν έρχεται η δεσμοφύλακας να τους ανοίξει την πόρτα είτε είναι άλλη κρατούμενη στην τουαλέτα και στην κυριολεξία ενεργούνται επάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες δεσμοφύλακες τις εξευτελίζουν γιατί ενεργήθηκαν επάνω τους ή τους λένε απειλητικά ότι «εδώ είναι Θήβα και το κουδούνι για να πας τουαλέτα θα το χτυπάς όταν έχεις μεγάλη ανάγκη», την οποιά «μεγάλη ανάγκη» την κρίνει η δεσμοφύλακας ή της λένε με δυσφορία «πάλι τουαλέτα θέλεις;» και άλαλ τέτοια με ανείπωτη απανθρωπιά και σαδισμό.

  Μου έχει συμβεί να μη μου ανοίγει η δεσμοφύλακας την πόρτα του κελιού για να πάω στην τουαλέτα και ανγκαζόμουν να ουρώ σε πλαστικό μπουκάλι νερού και αργότερα να έχω πρόβλημα με το έντερό μου από την συγκράτηση των κοπράνων. Στο τέλος, έφτασα στο σημείο να κλωτσάω την πόρτα του κελιού για να μου ανοίξει, να μου φέρεται προκλητικά και υποτιμητικά και επειδή την αποκάλεσα «κότα» έγραψε μία ψευδή αναφορά (η κα Δανιηλίδου Χαρίκλεια ει΄ναι η εν λόγω δεσμοφύλακας) σε συνεργασία με τον αρχιφύλακα Γαλάνη Ιωάννη που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα και σε αυτόν αναφερόταν η κα Δανιηλίδου, με πέρασα πειθαρχικό κι ο υποτελής σε αυτούς, εισαγγελέας Πρασσάς Γεώργιος με τιμώρησε με πειθαρχική ποινή εγκλεισμού σε κελί της απομόνωσης για πέντε μέρες με, επιπροσθέτως παράνομη, στέρηση καφέ, τσιγάρου και τηλεφώνου.

  Πειθαρχικό το οποίο παραγράφεται σε δυο χρόνια πράγμα που σημαίνει πως εκτός του μαρτυρίου που υπέστην δεν θα αποφυλακισθώ με υφ’ όρων απόλυση, δεν θα πάρω άδεια και οι άρρωστοι γονείς μου και η 21χρονη κόρη μου θα περιμένουν πολύ για να με δουν και να τους στηρίξω.

  Όλα αυτά συνέβησαν στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού, αλλά αυτοί οι κύριοι υπηρετούν σήμερα στη Θήβα όπως και ο αρχιφυλακεύων Κοράκης Παναγιώτης, ο οποίος στην εδώ απομόνωση της Θήβας μου είπε πως παρ’ όλες τις 8 κενώσεις κλπ δικαιούται «βάσει του εσωτερικού κανονισμού» να με κρατήσει έξι ημέρες στην απομόνωση. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν γράφει κάτι τέτοιο, αντίθετα λέει πως η τριήμερη κράτηση στην απομόνωση γίνεται μ’ εντολή εισαγγελέα και παρατείνεται εφόσον έχουν βρεθεί απαγορευμένες ουσίες στο σώμα του κρατούμενου και δεν μπορούν να αφαιρεθούν…

  Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση –ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή.

  Όταν και αν κάνεις μπάνιο σε παρατηρεί. Έτσι, μένουμε χωρίς μπάνιο για 7 μέρες και άνω. Καφέ, νερό υποχρεούσαι να παραγγείλεις μόνο από το καφενείο της φυλακής το οποίο λειτουργεί για τους δεσμοφύλακες και δουλεύουν σε αυτό κρατούμενες. Την τελευταία φορά που κρατήθηκα στην απομόνωση πλήρωσα 20 ευρώ στο καφενείο. Με αυτά τα χρήματα μπορούσα να περάσω περίπου είκοσι μέρες αγοράζοντας καφέ, ζάχαρη κλπ ενώ τα πλήρωσα μέσα σε πέντε μέρες. Αλλά εδώ η διαχείριση των χρημάτων μας εξαρτάται από τις ορέξεις της υπηρεσίας του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.

  Όταν λοιπόν, αποφασίσουν οι ασύδοτοι βασανιστές μας να μας βγάλουν από την απομόνωση πρέπει να περάσουμε το ίδιο μαρτύριο της σωματικής έρευνας και της κολπικής εισβολής. Αυτό το ίδιο μαρτύριοι της έρευνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μου το κάνουν και στο θάλαμο, όπου μένω, όταν υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών. Μπαίνουν μέσα στο θάλαμο, μας ξυπνάνε, μας κάνουν σωματική και κολπική έρευνα, μας βγάζουν έξω από τον θάλαμο και ανακατεύουν όλα μας τα πράγματα πετώντας τα κάτω. Μετά χάνουμε πράγματα μας γιατί τα πετάνε ή τα παίρνουν και πρέπει να τακτοποιήσουμε ολόκληρο το θάλαμο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε…

  Κάποτε ήμουν άνθρωπος με όνειρα, με όρεξη για μάθηση, με κερδοφόρα επιχείρηση, με όρεξη για δημιουργία.
  Σήμερα, όλος αυτός ο πόνος, η κακοποίηση, ο βιασμό του σώματος και της ψυχής που έχω υποστεί με κάνουν να ονειρεύομαι πως τους σκοτώνω όλους αυτούς που πληρώνονται για να βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους.

  Σφίγγοντας τα δόντια σιγοψιθυρίζω «και για το πείσμα σας, γουρούνια, θα αντέχω» ελπίζοντας να έρθει κάποια μέρα που θα σταμτήσουν να απλώνουν τα βρώμικα, διεστραμμένα χέρια τοςυ επάνω σε αδύναμους ανθρώπους. Το ξέρω πως ο κόσμος δεν αλλάζει, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, όμως, φτάνει να μην αδιαφορούμε.

  Ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσω
  τα όσα υπέστην και υπόκειμαι μεσα στη φυλακή.

  Γκουλιώνη Κατερίνα

  http://prezatv.blogspot.com/ 2009/03/blog-post_4151.html»

  Σχόλιο από periyiali | 22/03/2009

 57. Κανένα οίκτο στους γδάρτες των ονείρων μας

  Καμιά ανακωχή στον πόλεμο που πυροδοτείται

  από το πάθος για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

  Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται…

  (Γιάννης Δημητράκης σε γράμμα προς τον Β. Πάλλη, κατηγορούμενο για τη συμβολή του στην εξέγερση των φυλακών το Νοέμβριο του 2008)

  *Ο Γιάννης Δημητράκης είναι γνωστός…ληστής(?)

  Σχόλιο από Δημήτρης | 22/03/2009

 58. […] -Kάτι τρέχει στις ελληνικές φυλακές… […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: