Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Πρόσφυγες και φασισμός : ιταλική κατάληψη της Κέρκυρας (27 Σεπ 1923)

Μια από τις τραγικές στιγμές της προσφυγιάς ήταν η επίθεση του ιταλικού φασισμού κατά της Κέρκυρας και ο βομβαρδισμός του κάστρου, όπου υπήρχε καταυλισμός των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι επιζήσαντες της Γενοκτονίας, από τον Πόντο και την Ιωνία, θα υποστούν το βομβαρδισμό των φασιστών με δεκάδες θύματα.

Ο ιταλικός παράγοντας (είτε με φασισμό, είτε χωρίς) υπήρξε μοιραίος για τους Έλληνες της Ανατολής. Οι Ιταλία, διεκδικώντας και αυτή την περιοχή της Σμύρνης μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμάχησε με τους Τούρκους εθνικιστές για να αποτρέψει την ελληνική επέκταση στην Ιωνία. Ήταν η πρώτη συμμαχική δύναμη που συνεργάστηκε με τους εχθρούς της Αντάντ ενάντια στη συμμαχική Ελλάδα.

Από το ’22, που ο Μουσολίνι και οι μελανοχίτωνές του κατέλαβαν την εξουσία, οργάνωσαν ένα σχέδιο ένταξης της Ελλάδας στη  ιταλική σφαίρα επιρροής. Είτε βίαια με τη χρήση του αλβανικού παράγοντα, είτε με τη δημιουργία σχετικού Άξονα.

Για την πρώτη εκδοχή προσπάθησε να παραμείνουν στην Ελλάδα ως πέμπτη φάλαγγα οι αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι (Τσάμηδες), οι οποίοι με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έπρεπε να απελαθούν στην Τουρκία και στη θέση τους να εγκατασταθεί ένας αριθμός προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η ελληνική κυβέρνηση (του Βενιζέλου τότε) ενέδωσε στις φασιστικές προτάσεις και εξαίρεσε παρατύπως τους μουσουλμάνους Τσάμηδες από την Ανταλλαγή των Πληθυσμών. Έτσι στερησε ζωτικό χώρο  από τους πρόσφυγες…

Παρότι η ρατσιστική αντι-προσφυγική πολιτική είχε ως κύριους εκφραστές τη Μοναρχία, το Λαϊκό Κόμμα και τον Ιωάννη Μεταξά, εν τούτοις ο Ελευθέριος Βενιζέλος χρεώνεται με μια σειρά σκληρών αντιπροσφυγικών ενεργειών. 

Αργότερα, όταν ο Βενιζέλος αποφάσισε να προωθήσει μια φασιστική ιδέα για έναν τριμερή Άξονα μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Τουρκίας, επέλεξε να κλείσει βιαστικά τις ελληνο-τουρκικές εκκρεμότητες. Έτσι με τη Συνθήκη της Άγκυρας του ’30, παραχώρησε τις υπερ-δεκαπλάσιες περιουσίες των Ελλήνων της Ανατολής (Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία, Βιθυνία, Ανατολική Θράκη κ.λπ.) στο τουρκικό κράτος έναντι των πολύ μικρότερων μουσουλμανικών περιουσιών των Ανταλλάξιμων μουσουλμάνων.    Μ’ αυτό το αλισβερίσι, η Τουρκία παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων. Έτσι η «μητέρα-πατρίδα» πλήρωσε ως ηττημένη δύναμη τη Μικρασιατική Εκστρατεία με τις περιουσίες των προσφύγων. Απ’ τις άλλες, τις μουσουλμανικές Ανταλλάξιμες, ένα μικρό μέρος μόνο παραχώρησε στους πρόσφυγες και το υπόλοιπο είτε το χάρισε σε ημέτερους, είτε το μετέτρεψε σε κρατική περιουσία και το μεταχειρίζεται ως λεία, κατά πως νομίζει, ο εκάστοτε νικητής των εκλογών.  

             

                     

                                 

Ας επανέλθουμε όμως στην επίθεση των Ιταλών φασιστών  κατά της Κέρκυρας -με αφορμή τη δολοφονία Τελίνι- το Σεπτέμβρη του ’23 και τη δολοφονία πολλών προσφύγων :   

«…. Μακαριότητα επικρατούσε σε λαό και ηγεσία και πώς να γνωρίζουν το νέο καθεστώς αυθαιρεσίας και κυνικότητας που εγκαινίαζε ο Φασισμός από την Ελλάδα.

Στην Κέρκυρα ούτε η εμφάνιση ενός πηδαλιουχούμενου αερόστατου που έκοβε βόλτες πάνω από την πόλη της Κερκύρας δεν έβαλε σε υποψία αρχές και λαό. Το «Ζέππελιν» που από τους στρατούς της εποχής χρησιμοποιείτο για αναγνώριση, δεν προκάλεσε ανησυχία, ο λαός αναπαυόταν ή κολυμπούσε, ο νομάρχης Ευριπαίος έπινε τον καφέ του με τον μητροπολίτη που δεν ήταν άλλος από τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα με θέμα συζήτησης οι 5.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν καταυλιστεί στο παλαιό φρούριο.

Το θέμα της δολοφονίας του Τελλίνι το γνώριζαν αλλά δεν ήξεραν λεπτομέρειες περίμεναν τις Αθηναϊκές εφημερίδες για να μάθουν νέα.

200px-primolibro.jpgΞΑΦΝΙΚΑ παρουσιάστηκε κάποιος και φώναξε «Έρχεται ένας μεγάλος Ιταλικός στόλος». Πετάχτηκαν στο παράθυρο Νομάρχης και Μητροπολίτης και είδαν ένα επιβλητικό θέαμα: Στον όρμο της Κερκύρας κατέπλεε ολάκερη ιταλική αρμάδα

Στην Κέρκυρα υπήρξε μια αμηχανία, ο Νομάρχης και ο Φρούραρχος είχαν πάει στο τηλεγραφείο και κοίταζαν την μισοτελειωμένη διαταγή του Πλαστήρα «δίδω υμίν διαταγή όπως…» δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί είχε σταματήσει η λήψη του τηλεγραφήματος, μάταια καλούσαν και ξανακαλούσαν για ολοκλήρωση της εντολής.

Έξω οι βόμβες συνέχισαν να πέφτουν, στο λιμάνι οι λουόμενοι και το συγκεντρωμένο πλήθος έτρεχαν να καλυφθούν. Στις 4:27 ο νομάρχης έδωσε διαταγή «Υψώσατε λευκή σημαία στο φρούριο».

Ευθύς αμέσως ο βομβαρδισμός σταμάτησε, αμέσως στόλος από άκατους γεμάτους στρατό εφόρμησε στο λιμάνι, στρατιώτες πηδούσαν να καταλάβουν θέσεις λες και είχαν να αντιμετωπίσουν τον πιο επικίνδυνο πάνοπλο στρατό, αξιωματικοί με στολή εκστρατείας οργάνωναν προγεφύρωμα με πολυβόλα και φορητά πυροβόλα, δύναμη πλήρους συντάγματος αποβιβάστηκε στην προκυμαία και σε άλλα σημεία της παραλίας, το σύνταγμα κινήθηκε προς το Παλαιό φρούριο, διέσχισαν με άπειρες προφυλάξεις τους έρημους δρόμους, έστησαν πυροβολεία, παράταξαν κανόνια στην πλατεία, οργάνωσαν περιπόλους, οι «γενναίοι» Ιταλοί πολεμούσαν στην φαντασία τους με τον φανταστικό ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Οι σάλπιγγες ήχησαν επίθεση και ολόκληρο αποβατικό στράτευμα με γενική έφοδο πεζοναυτών, στρατιωτών και ναυτών που συναγωνίζοντο να δείξουν το απαράμιλλο «θάρρος» τους να καταλάβουν τα κενά στρατού οχυρά !!!!

Η «κατάληψη» του κάστρου τους απεκάλυψε την ανυπαρξία στρατού και οπλισμού, το μόνο που είδαν στο κάστρο οι «γενναίοι» εισβολείς ήταν χιλιάδες πρόσφυγες στριμωγμένους στις στοές, πτώματα γυναικών και παιδιών χαλάσματα και κραυγές από πληγωμένους πρόσφυγες από τον «ηρωικότατο» Ιταλικό βομβαρδισμό.

Οι «γενναιότατοι» ύψωσαν την Ιταλική σημαία με αλαλαγμούς θριάμβου και μετά μια διμοιρία επιτέθηκε στο έρημο στρατολογικό Γραφείο που αφού έσπασε με τα κοντάκια των την πόρτα και γάζωσαν τους τοίχους του με πυροβολισμούς επιδόθηκαν στην «ηρωική» καταστροφή επίπλων και αρχείων.

Οι ηρωισμοί των Ιταλών την ημέρα αυτή δεν είχαν τέλος.

Μια ομάδα «κυρίευσε» το νοσοκομείο και έδωσε την καταπληκτικά ηρωική διαταγή οι ασθενείς να εγκαταλείψουν το κτήριο στις διαμαρτυρίες του γιατρού ο επικεφαλής αξιωματικός απάντησε «Σινιόρ, πόλεμο έχουμε και το νοσοκομείο σας θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του στρατού μας»!!!!!!  «

 dsc03026a.jpg

Περισσότερα για την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς φασίστες το 1923 :

http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923.html

http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923_21.html

http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923_6752.html

http://igaiolos.blogspot.com/2008/05/1923_29.html

http://igaiolos.blogspot.com/2008/06/1923.html

 

 

 

 

 

 

 

 

(από της Αφρούλας)

27/09/2008 - Posted by | -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιστορικά

10 Σχόλια »

 1. Δες επίσης στου Έφηβου, ο οποίος -σημειωτέον- προηγήθηκε ημών.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/09/2008

 2. Πρώτα ήταν το αφιέρωμα του Βλάση Αγτζίδη στην Καθημερινή την Κυριακή 21/9/2008 με τίτλο «Ο ‘μαύρος’ Σεπτέμβρης του Ελληνισμού» .

  Με αφορμή μια φωτογραφία που υπήρχε σε αυτό το αφιέρωμα, που έδειχνε Έλληνες πρόσφυγες στην Κέρκυρα, στην Άφρο ανεβαίνει το «Ζουν ανάμεσά μας #2».

  Εκεί έγραψε για σχόλιο ο «Πόντος και Αριστερά» ένα όμορφο κείμενο για την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς.

  Αυτό το κείμενο χρησιμοποίησα για το «27 Σεπ 1923 -”Ηρωική” κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς φασίστες» .

  Στη συνέχεια, εδώ, ο «Πόντος και αριστερά» δανείστηκε το κείμενο που είχα δανειστεί από αυτόν. 😆 😆 😆

  …και όπως θα έλεγε ο Βλάσης «όλοι μια οικογένεια είμαστε»

  Σχόλιο από efhbos | 27/09/2008

 3. ας σημειωθει οτι τα της Κερκυρας ηταν η Πρωτη επιδειξη δυναμης του Μουσσολινικου Φασισμου και η πρωτη μεγαλη Δοκιμασια της νεοσυστατης τοτε Κοινωνιας των Εθνών .

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/09/2008

 4. Για δείτε εδώ:

  Αυτονομιστικό κίνημα Κέρκυρας «βλέπει» η Γκάρντιαν

  Στη μικρή ομάδα των αυτονομιστών της Κέρκυρας «δίνει βήμα» η Γκάρντιαν σε ανταπόκριση της από την Ελλάδα. Η Κέρκυρα που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τόπους προορισμού των βρετανών τουριστών ήταν βρετανικό προτεκτοράτο μέχρι το 1864 όταν ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

  «Σχεδόν 150 χρόνια μετά την ένωση της με την Ελλάδα, αυξάνονται οι φωνές στη Κέρκυρα που ζητούν αυτονομία από την Αθήνα», γράφει στην εκτενή ανταπόκριση της η Χέλενα Σμιθ.

  Καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη των σκανδάλων ένα μόλις χρόνο μετά την επανεκλογή της, «η ανησυχία εντείνεται στο νησί», σημειώνει.

  Τοπικοί παράγοντες είναι τόσο εξαγριωμένοι με τους πολιτικούς τους οποίους θεωρούν «απόμακρους και διεφθαρμένους» που δημιούργησαν πολιτικό κόμμα υπέρ της αυτονομίας, γράφει η Σμιθ.

  Πριν λίγες μέρες το κόμμα αποφάσισε να «κατέβει» στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δυο χρόνια, να προετοιμάσει το έδαφος για δημοψήφισμα για την αυτονομία και εάν χρειασθεί να καταφύγει στα όργανα της ΕΕ.

  «Αυτά που ζητάμε είναι ανάθεμα για πολλούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ένωση με την Ελλάδα ήταν η πιο μαύρη μέρα της ιστορίας μας», δηλώνει ο Χάρης Τσουκαλάς, «προεξέχων» επιχειρηματίας –όπως χαρακτηρίζεται από την Σμιθ- και από τους ιδρυτές του κόμματος για την αυτονομία.

  «Ήταν ένα τεράστιο λάθος για το οποίο έχουμε μετανιώσει». Αν και οι Κερκυραίοι έχουν τροφοδοτήσει με δισεκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν πάρει πίσω πολύ λίγα, προσθέτει ο Τσουκαλάς.

  Υποστηρίζει ότι «η Κέρκυρα, η χήνα με τα χρυσά αυγά», όπως την χαρακτηρίζει, «προσφέρει το 20% των κρατικών εσόδων, αλλά η κεντρική κυβέρνηση παίρνει τα χρυσά αυγά και δεν ταϊζει τη χήνα», λέει ο Τσουκαλάς που παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι και τηλεπαρουσιαστής στο Corfu Channel.

  Η Σμιθ μεταφέρει τα παράπονα του Τσουκαλά ο οποίος επικεντρώνεται στις οι υποδομές του νησιού που «επιδεινώνονται από την πολύχρονη αμέλεια».

  Το οδικό δίκτυο που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς -και θεωρείτο μεγάλο κατασκευαστικό επίτευγμα – έχει γεμίσει με παγίδες θανάτου. Κάθε χρόνο σκοτώνονται όλο και περισσότεροι τουρίστες, υποστηρίζει ο κερκυραίος επιχειρηματίας.

  Στον κατάλογο της εγκατάλειψης προσθέτει το Μον Ρεπό που, όπως υποστηρίζει, καταρρέει και την πόλη της Κέρκυρας, που αν και είναι προστατευόμενη πόλη της Ουνέσκο, έχει αφεθεί στη τύχη της.

  Η Σμιθ εκτιμά ότι στην Κέρκυρα υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια που πηγάζει από την απογοήτευση με τα πολιτικά κόμματα και τον «συγκεντρωτισμό» της Αθήνας. Η δυσαρέσκεια αυτή κλιμακώθηκε πριν μερικούς μήνες όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν κατά της απόφασης για τα ΧΥΤΑ Λευκίμμης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια νεαρή μητέρα δυο παιδιών.

  «Είναι συμπτωματικό της περιφρόνησης με την οποία μας αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση», λέει ο Τσουκαλάς. «Ούτε κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας δεν έστειλε η Αθήνα τα ΜΑΤ. Για πολλούς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

  http://www.foreignpress-gr.com/2008/09/blog-post_6065.html

  Σχόλιο από doctor | 29/09/2008

 5. […] Πόντος και Αριστερά Πρόσφυγες και φασισμός : ιταλική κατάληψη της Κέρκυρας (27 Σεπ 1923)https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/09/27/26-9-2008/ […]

  Πίνγκμπακ από Εδώ και εκεί « Έφηβος | 04/10/2008

 6. apo ton bombardismo toy 1923 exo thn stigmh ths ekrixis sto neo froyrio kai thn stigmh sto ploio konte cabour, akomh peripoy 50 fvtogrfies apo thn katalypsh toy 1923

  Σχόλιο από ΤΑΣΟΣ ΖΩΧΙΟΣ | 15/12/2008

 7. k. Ζώχιο,

  εντυπωσιακό το υλικό που αναφερέτε.

  Έχει δημοσιευτεί κάπου;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/12/2008

 8. Insteresting article. I am doing a research on corfu history and it helped a lot

  Σχόλιο από Stefanos | 29/03/2009

 9. […] -Πρόσφυγες και φασισμός : ιταλική κατάλη […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 10. «….εξαίρεσε παρατύπως τους μουσουλμάνους Τσάμηδες από την Ανταλλαγή των Πληθυσμών. »

  http://www.academia.edu/2363351/_The_National_Minorities_

  Σχόλιο από Β. | 23/09/2013


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: