Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η γενοκτονία στη Μικρά Ασία και το δικό μας χρέος

1.jpgΝάμαστε, για άλλη μια φορά, στην επέτειο της τελικής φάσης της μεγάλης τραγωδίας που ονομάστηκε Μικρασιατική Καταστροφή.
                                       
Για να δούμε και πάλι το τι έγινε και το τι κάνουμε…..
                                                                   
Με την πυρπόληση της Σμύρνης και τη σφαγή του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού στις 14 Σεπτεμβρίου του ’22 –καθώς και με την εξόντωση των Ελλήνων σ’ όλη την ιωνική παραλία- έκλεισε ουσιαστικά ο πρώτος κύκλος των εθνικών εκκαθαρίσεων κατά των χριστιανικών κοινοτήτων, που είχαν αποφασίσει οι Νεότουρκοι εθνικιστές –ως κόμμα εξουσίας– το 1911.

                                                                     

                                                                         
                                                            
Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η ανάμνηση αυτής της τρομακτικής καταστροφής ήταν άγνωστος και απαγορευμένος τόπος στη «μητέρα-πατρίδα» με κύριους υπεύθυνους το Κράτος και τη Δεξιά, αλλά και την Αριστερά της.

imgp1687_.jpg

                                                        
Μόνο όταν εκδημοκρατίστηκε η ελλαδική κοινωνία, έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν τα αντιπροσφυγικά αντανακλαστικά και να γίνει σεβαστή η βούληση ενός πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Έτσι καθιερώθηκαν οι δύο επέτειοι για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στην Ανατολή: η 19η Μαϊου για τον Πόντο και η 14η Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Μικράς Ασίας.
                                                                                        

dsc04558.JPGΒέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε και πολύ ούτε στους διαχειριστές της εξουσίας, ούτε στους απογόνους των συνεργατών των Νεοτούρκων.

Εκπληκτικό φαινόμενο των αλλαγών είναι ότι οι απόγονοι (των συνεργατών των Νεοτούρκων και των θαυμαστών του Μουσταφά Κεμάλ πασά) που εκφράζονται από την Ακροδεξιά ξαφνικά έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως.

Χύνουν «μαύρο δάκρυ» για τα δεινά των Ελλήνων στην Ανατολή και δεν χάνουν την ευκαιρία να δείξουν πόσο πολύ τους αγγίζει η σφαγή που έγινε στον Πόντο ή τη Σμύρνη.  Και για όσους ξέρουν αυτό είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο! Γιατί αυτοί είναι οι απόγονοι των δολοφόνων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, του Λαϊκού Κόμματος, του Μεταξά, του Γούναρη, του Στεργιάδη, της Μοναρχίας.

                                                                                             

00012.jpgΚαι από την άλλη, οι δήθεν αντίπαλοί τους, έχουν εξαπολύσει μια λυσσασμένη επίθεση σ’ αυτές τις στοιχειώδεις κατακτήσεις του προσφυγικού ελληνισμού.

                                

Ο αντιπροσφυγικός αναθεωρητισμός σήμερα αναδεικνύεται στο μεγάλο εσωτερικό εχθρό των προσφύγων του ’22, γιατί φέρνει μέχρι τις μέρες μας την δωσιλογική συμπεριφορά του Μεταξά, του Στεργιάδη, του Πουλιόπουλου

Όσο για μας, πορευόμαστε σταθερά πάνω σε σαφείς άξονες. Και έχουμε την ικανότητα να ακροβατούμε στο μοναδικό δρόμο που έχουν όσοι σέβονται την ιστορία των προσφύγων παππούδων τους. Τους άξονες αυτούς, πολύ καλά περιέγραψε ο φίλος μας  «doctor» :

α) να καταγγείλουν την με κεντρικό σχεδιασμό εξολόθρευση των χριστιανών της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

β) να “δουν” στην πολιτική του Βενιζέλου το ότι είχε τον Πόντο αλλά και την Βόρειο Ήπειρο ως το τίμημα της δημιουργίας ενός μεγάλου ελληνικού κράτους.
Ο Βενιζέλος ήθελε και επεδίωξε την ανταλλαγή των πληθυσμών ώστε να δημιουργηθούν αμιγή κράτη σε θρησκευτική πρωτίστως βάση και έπειτα μέσω της γλωσσικής ομογενοποίησης (σχολείο, στρατός, δημόσια διοίκηση κλπ) και σε γλωσσική.

γ) να στηλιτεύσουν και να καταγγείλουν την πολιτική του επίσημου ελληνικού κράτους κατά την Μικρασιατική Καταστροφή που ηθελημένα άφησε τους χριστιανούς της Μικράς Ασίας αλλά και του Πόντου στην τύχη του. Η προτροπή του Βενιζέλου για το Ποντοαρμενικό κράτος εκινείτο στα πλαίσια της ρεαλιστικής πολιτικής, ωστόσο ήταν ένα τερατούργημα διότι οι αρμένιοι δεν εθεωρούντο και τα καλύτερα παιδιά…

δ) ταυτόχρονα, να μην αφήσουν αυτές οι απαιτήσεις να εκφυλιστούν σε ένα μίσος προς τους τούρκους και να αποδοθεί η τότε συμπεριφορά τους στην φύση τους και στο …DNA τους, διότι τότε από δυναμικό πρωτοποριακό κίνημα (καταδίκη του εθνικισμού) μεταβαίνουμε σιωπηρά σε έναν στείρο εθνικιστικό λόγο που εμφορείται από πλήθος στερεοτύπων και στρεβλώσεων.

imgp1689.jpg

12/09/2008 - Posted by | -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιδεολογικά

7 Σχόλια »

 1. Eάν μπήτε στίς σημερινές ειδήσεις τής ιστοσελίδας τής ΕΥΠ, οι Κούρδοι αντάρτες αποκαλούνται τρομοκρατική οργάνωση. Τούς έστειλα τό παρακάτω Mail:

  «Σε συμπλοκές που σημειώθηκαν, προχθές, στην Επαρχία Beytussebap του Νομού Sirnak, μεταξύ των Δυνάμεων Ασφαλείας και μελών τρομοκρατικής οργάνωσης,σκοτώθηκαν 4 μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε εξέλιξη ευρείας έκτασης χερσαία
  επιχείρηση στο Νομό Tunceli, με τη συμμετοχή 3.000 στρατιωτών.»

  Αυτή η ενημέρωση απευθύνεται στόν Ελληνικό λαό ή στά Στελέχη τής υπηρεσιας σας;
  Εάν ναί, τότε γιατί δέν αναφέρετε απλώς τό όνομα τής οργάνωσης, καί τήν αποκαλείτε τρομοκρατική οργάνωση; Τόν αγώνα ενός λαόυ γιά αξιοπρέπεια τόν αποκαλείτε «τρομοκρατική οργάνωση»;

  Τότε τί διαφέρετε από τίς Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πού χρησιμοποιούν τίς ίδιες ακριβώς εκφράσεις;

  ‘Η μήπως θέλετε νά δείξετε καλή διαγωγή στήν CIA καί τήν ΜΙΤ;

  Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Ή πιστεύετε τά τής «Τρομοκρατικής οργάνωσης» ή τά γράφετε γιά νά γίνετε αρεστοί στούς Τούρκους καί τούς Αμερικάνους

  Στήν πρώτη περίπτωση είστε διαβρωμένοι προδότες τού Ελληνισμού καί στήν δευτερη είστε δούλοι ξένων αφεντικών..

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/09/2008

 2. με τι ασχολεισαι βρε! τι’ ναι αυτά …θα βαλεις εσυ μυαλό στον ΕΥΠ ;
  ελα γραψε κανενα ποιηματάκι…άιντε…

  Σχόλιο από Αποσπερίτης | 12/09/2008

 3. Πατέρα δέν άντεξα.. Όσο σκέφτηκα ότι κάτι τέτοιοι αποκαλούσαν τρομοκράτες τούς επαναστάτες τού 21 καί τούς αντάρτες τού 41-44 παρασύρθηκα στήν δίνη, όπως λές καί σύ στήν καλύβα. Τώρα τρέχω νά κρυφτώ γιά νά μήν μέ βγάλουν απ τήν μέση.. Τώρα χρειάζομαι τήν σπηλιά..

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/09/2008

 4. ε ρε κατι παιδιά ..Εχχχχ!

  Σχόλιο από Αποσπερίτης | 12/09/2008

 5. Απόσπασμα σημερινού ποστ που μάλλον σας αφορά (επιβεβαιώνοντας τις βασικές ανησυχίες σας περί Γενοκτονιών και μνημών)
  http://omadeon.wordpress.com/2008/09/14/epigenetics/
  «Epigenetics seems to confirm -astonishingly- the idea that intense historical events, such as famines, natural disasters, genocides (e.g. the Holocaust) directly affect the succeeding generations, who act as if they themselves have experienced these events (even without the -undeniable- additional social influences, e.g. of education, or of parents and elders who tell stories about their experiences).»

  Σχόλιο από omadeon | 14/09/2008

 6. για πρωτη φορα διαβαζω εδω κατι που εντοπισα και γω διαβαζοντας το μυθιστορημα (προκειται για αληθινη ιστορια του χωριου ΒΕΝΖΙΚΙΟΙ στον Καυκασσο δοσμενη με μυθηστορηματικη γραφη απο τον συγγραφεα ΧΡΗΣΤΟ ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΗ «ΣΤΟΥΣ 4 ΑΝΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΥΑΚΣΟΥ)πως οι Αρμενιοι δνε ηταν κ τα καλυτερα παιδια.
  Οσοι προσσεγγιζουν τα του Ποντου (επιτηδες προφανως και στη βαση του δογματος ο εχθρος του εχθρου μου ειναι φιλος μου) παρουσιαζουν τους αρμενιους ως συμμαχους κλπ
  Αυτο που διαφευγει σε πολλους ειναι πως οι αρμενιοι στον Καυκασο κατα την διαρκεια της επαναστασης του 1917 οργανωσαν ενοπλες συμμοριες και επιτιθονταν στα ποντιακα χωρια με σκοπο το πλιατσικο
  ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΝΥΒΗ (χωρις βεβαια ο συγγραφεας να του δινει κ ιδιαιτερη βαρυτητα μιας και παιζει ενα κλιμα φιλιας με τους αρμενιους του στυλ «γενοκτονια εσεις , γενοκτονια και εμεις, ε να πηγαμε να κανουμε κ ποντοαρμενικο κρατος)
  Λεπτομερειες δεν γνωριζω γιατι δενε γινε το ποντοαρμενικο κρατος αλλα αν ηταν μπεσα η φαση τους θα χαλαγε η συμφωνια;
  Για να μη το προχωρησω και αλλο και κανω την εξης σκεψη
  αν δια μαγειας εξαφανιζοταν τοτε οι τουρκοι απο την περιοχη , οι αρμενιοι θα μας αφηκαν στην υσηχια μας η θα αναλαμβαναν το ρολο του κεμαλ;
  (στην περιπτωση-ερωτηση του αν ο Τροτσκυ ανελαμβανε την εξουσια θα εκανε τα ιδια με τον σταλιν η απαντηση ειναι ναι)
  Τα ιδια ισχυουν με τους κουρδους αδερφους μας του ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ
  Τα αναφερω αυτα με την εξης λογικη
  οπως δεν στρεφομαστε εναντιων κανενος λαου λογο dna κλπ με την ιδια ακριβως λογικη δεν πρεπει να θεωρουμε κ κανενα λαο
  ντε κ καλα εκ φυσεως συμμαχο μας.
  μπραβο για την τολμη σας να αναφερθειται στους αρμενιους την περιοδου εκεινης

  Σχόλιο από ΔΟΝ ΚΙΧΩΡΗΣ | 16/09/2008

 7. […] -Η γενοκτονία στη Μικρά Ασία και το δικό […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: