Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Περί Γενοκτονίας και νεοελληνικού αναθεωρητισμού

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η καταγγελία της προαποφασισμένης γενοκτονίας –που συνέβη στην Ανατολή από τον τουρκικό εθνικισμό– καθώς και η εμφάνιση ενός μαζικού ριζοσπαστικού ποντιακού κινήματος έχει προκαλέσει τα αντιδραστικά αντανακλαστικά πλήθους, φαινομενικά διαφορετικών, δυνάμεων. Από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τονΚωστόπουλο του «Ιού» , ο στόχος φαίνεται να είναι ενιαίος:  Άρνηση των ιστορικών γεγονότων,  μετατροπή του θύματος σε θύτη και πρόκληση σύγχυσης στην «μικρά πλην έντιμο», της οποίας τα αντιπροσφυγικά χαρακτηριστικά κατά τι μόνον έχουν διαφοροποιηθεί.   Και όλα αυτά μέσα από ψέματα, διαστρεβλώσεις και μισές αλήθειες!

Το γεγονός της αμφισβήτησης της γενοκτονίας αλλά και των ιεραρχήσεων προκαλεί παράλληλα και εδιαφέρουσες συζητήσεις στο διαδίκτυο με ανθρώπους που ειλικρινά καταθέτουν τους προβληματισμούς τους. Παρακάτω παρουσιάζουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που έλαβε χώρα στο καλό ιστολόγιο  του Μία κλίνη κενή φέρεται εστρωμένη των αφανών .

Η αφορμή για τη συζήτηση μεταξύ του δικού μας «Ομέρ» και του doctor-ος   δόθηκε από ένα καλό κείμενο που μελετούσε το εξαιρετικό βιβλίο του Ηλία Βενέζη με τίτλο  Το Νούμερο 31328, και εντόπιζε τις διαδοχικές αλλαγές που υπέστησαν κάποιες περιγραφές. Ο doctor αναφέρει ότι «μέσα από τις αλλαγές αυτές και καλλιεργούν και αυτοί -κατ’εντολήν της εξουσίας- τα γνωστά στερεότυπα και δίπολα: οι καλοί έλληνες και οι κακοί τούρκοι.Και αυτό επιτυχγάνεται μόνον με αποσιωπήσεις των δικών μας βιαιοπραγιών.»

Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε και ο κοινός τόπος που μπορεί να υπάρχει και να αξιοποιηθεί θετικά, παρ’ όλες τις διαφορετικές αφετηρίες.

Ακριβώς γι αυτό σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε την παρακάτω συζήτηση και να περιδιαβείτε στο αφιέρωμα που στάθηκε αφορμή για τη γόνιμη τούτη συζήτηση.

 Ποντος και Αριστερά είπε…

Aγαπητέ doctor-α

Καλό το κείμενό σου, όμως θεωρώ ότι και πάλι ξεκινάς ανάποδα, μπερδεύοντας τον αναγνώστη.Και εξηγιέμαι:Την κριτική προς τον Βενέζη την εντάσσεις στην ευρύτερη κατηγορία«Πως το εθνικό συμφέρον αλλάζει την λογοτεχνία: Το 1922 και οι λογοτεχνικές αναθεωρήσεις.»Επίσης, στην αρχική σου δήλωση προθέσεων χρησιμοποιείς το παρακάτω απόσπασμα του Ροτζώκου :«Δεν είναι στις προθέσεις μου να απαξιώσω την εθνική ιστοριογραφία επειδή προέβαλλε στο παρελθόν τις αρχές του εθνικισμού, επειδή δηλαδή δεν ήταν δυνατόν να αντιληφθεί αυτό που, σε μεγάλο βαθμό, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ή, τέλος πάντων, να συζητήσουμε σήμερα….»
                                     Με δυό λόγια, αυτά που εντοπιζεις είναι κομμάτι της «εθνικής ιστοριογραφίας» και υποτάσσονται στις «αρχές του εθνικισμού». Πιστεύω ότι η προσέγγιση αυτή είναι η δικαίωση του εθνικισμού και η σίγουρη απεχοχοποίησή του.

Γιατί από πότε τα όσα φοβερά συνέβησαν οργανωμένα και προαποφασισμένα εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών στην Ανατολή, ήταν μέρος της εθνικής προπαγάνδας;

Σου απαντώ : ΠΟΤΕ

             Άρα λοιπόν, αν ήθελες να αποδομήμεις τον εθνικισμό, θα έπρεπε να καταγγείλεις τη Σιωπή που επέβαλε πάνω σ’ αυτά που έγιναν στην Ανατολή. Και στη συνεργία της ελλαδικής εξουσίας στην εξόντωση των ελληνικών και αρμενικών πληθυσμών.Θα έπρεπε επίσης να μιλήσεις ανοιχτά και ακομπλεξάριστα για τις ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ και Ελλήνων και Αρμενίων. Κάτι που συστηματικά αποφεύγεις και κολώνεις. Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ο όρος ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ είναι ένας νομικός όρος και μόνο, που ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο.Δηλαδή, η μόνιμη στάση της ελλαδικής εξουσίας απέναντι στους Έλληνες της Ανατολής είναι υποβάθμιση, υποτίμηση, ρατσισμός.Γνωρίζουμε για την καταπίεση των διανοουμένων, για τον έμεσο εξαναγκασμό τους στην αποσιώπηση ή την απάμβλυνση των γεγονότων κ.λπ.Με τις συνθήκες αποδοχής που τους διαμόρφωσαν, είτε τους εξανάγκαζαν να αυτολογοκρίνονται ή να ανακαλύπτουν και να αναμασάνε παιδαριώδη ιδεολόγηματα του τύπου «Μετά από 3.000 χρόνια ξαναγυρίσαμε στη Μητρόπολη» (sic!!!)

Έπρεπε να περάσουν 70 χρόνια για να μιλήσουν οι πρόσφυγες, κι αυτό με χίλιες δυσκολίες και προσβολές και συκοφαντίες.

Αυτά είναι τα πρώτα πρόβληματα.Και αφού αυτά εντοπιστούν… από κει και πέρα πες μας για αυτά που ακολούθησαν και πως όλα αυτά υλοποιήθηκαν. (Σκέψεις είναι και όχι υπόδειξη)Χωρίς όμως την αναφορά στα πρωτεύοντα μεγάλα που καθόρισαν τη μοίρα όλης της περιοχής, δεν γινεται τίποτα.

Αυτά…. με ομοεθνοτική αγάπη

Ομέρ

100_1667.JPG  doctor είπε…                                                                   Ομέρ, αν ανατρέξεις στα προηγούμενα ποστ, στο πως εγκατέλειψε δηλαδή το ελληνικό κράτος τους έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου στην τύχη τους, το πως υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες οι γηγενείς κ.λπ. θα δεις ότι η δημοσίευσή σου είναι εντελώς άστοχη. Με μπασκετικούς όρους θα την χαρακτήριζα air ball…                                               Όσο για το παρακάτω, το αφήνω ασχολίαστο και απλώς αναρωτιέμαι πως γίνεται και διαδικτυακά είμαστε τόσο απότομοι και αγενείς, ενώ δια ζώσης τέτοιες εκφράσεις δεν θα τις σκεφτόμασταν καν…:»Ο Ποντος και Αριστερά είπε… «Κάτι που συστηματικά αποφεύγεις και κολώνεις».                                          Με εκτίμηση                                                        doctor

100_1667.JPG   alittlewhisper είπε…

Ως πόντιο στην καταγωγή θα πρεπε να με προσβάλει η στάση του πόντος και αριστερά (και παρταλλιώς θα βρεις κολώνα). Τι θα πει πρωτα αυτό και μετά το άλλο; χιλιαδες μπλογκ και σελιδες μιλανε για ολα αυτά που μας καναν οι κακοί τουρκοι. Μεχρι και σε κασέτες υπνοπαιδειας samsun_mezar.jpgκυκλοφορούν «οι πληγές της φυλής μας». Αντε και είναι «πρώτα» αυτά. Τα «δεύτερα» πότε με το καλό θαρθουν;    Πότε θα ακούσουμε για τα δεινά που πέρασαν οι τούρκοι εξαιτίας μας; για τα παιδια που βιάσαΜΕ, τις γυναικες που σφαξαΜΕ τους αναπηρους που κάψαΜΕ; (και να πω βρε ντόκτορ ο,τι δε λες και τα «πρώτα»… ήμαρτον που λεει κι ο Γεωργίου)

Πότε θα’ρθει η σειρά τους; τι διαολο ισορροπια και αντικειμενικότητα θα χουμε αν δεν ερθει ποτέ η σειρά των «δεύτερων» να μαθουμε κι εμεις που μασταν αγεννητοι τοτε; (και ειμαστε πολλοι οσο να πεις, έχουν περάσει πολλάαααα χρόνια). Και πρέπει να δεχτουμε αυτά τα -ΜΕ αν θέλουμε να τα βάζουμε και στα «χτισαΜΕ τον παρθενωνα» (λαικιζω, αλλά μια φορά κι εγώ το δικαιουμαι).                                                                   

Περήφανος πόντιος θα νιώσω όταν μαζί με τα καλά των προγόνων θα μαθω και τα κακά, θα κατανοήσω τις καταστασεις που οδηγησαν σε αυτές τις καφρίλες, και θα παω ενα βήμα παραπερα, να κανω περηφανο κι εμενα και τους προγονους μου. Αν ακόμα καθομαι και βλέπω εχθρους σε έναν λαο, που απο τότε που γιναν τα δεινα αυτά έχουν πεθάνει και τα παιδιά των θυτών, αστα να πανε. Αν περίμενα από ομοεθνείς με την οπτική του Ομέρ να μας πάνε μπροστά θα ψαχναμε πιγκουινους στη σαχάρα. Ευτυχώς δε πολυχαμπαριάζω πια και δεν προσβάλλομαι τόσο εύκολα, γιατί ανακάλυψα τη λύση: πιο ωραίο, ανώτερο και ευγενές συναίσθημα από το να νιώθεις Έλληνας (και πόντιος και σμυρνιος και ας προσθεσει ο καθένας ότι θέλει) είναι να νιώθεις ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Αυτά για την ώρα.

Δικός σας

Ένας μικρός (και απόλυτα εριστικός) ψίθυρος.

Καληνύχτα (γενικότερα)

100_1667.JPG

Ποντος και Αριστερά είπε…                                                                                                                  «…για τα παιδια που βιάσαΜΕ, τις γυναικες που σφαξαΜΕ τους αναπηρους που κάψαΜΕ; »

E! αφού τα κάνατε όλα αυτά καλά να πάθετε.    Όμως, και ανεξάρτητα από το τι έκανες και τι κληρονόμος εγκλημάτων είσαι, μια ερώτηση : alittlewhisper τι ρατσιστοεθνικιστικά είναι αυτά;                                                           Δηλαδή «όλοι οι σκύλοι μια γενιά;»                                 Εγώ ως πρόσωπο δε δέχομαι τη συλλογική ευθύνη, ούτε τη συνέχεια της φυλής -όπως τη χρησιμοποίησε ο ελληνοχριστιανικός φασισμός- ούτε τα ενιαία συμφέροντα του έθνους, όπως εσύ νομίζεις ότι υπάρχουν!Γι αυτό και έγραψα όλα αυτά παραπάνω.Και αν δεις στο μπλογκ μας, ποτέ δεν ενοχοποιήσαμε κάποιο λαό για τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος μας, αλλά μόνο τις εξουσίες, το κράτος και τον εθνικισμό (ή το σταλινισμό στη σοβιετική περίπτωση)                                                                 Omer ο ανάδελφος   100_1667.JPG   doctor είπε…                                                                      Ομέρ, τα έχουμε συζητήσει και στο blog σας.                                                                                Αν κάποιος μπει στην διαδικασία να καταγράψει ποσοστιαία ποιος έφταιξε περισσότερο τότε έχει χάσει το παιχνίδι.                                                Ούτε πρέπει συμψηφίζονται τα εγκλήματα των μεν με τα εγκλήματα των δε εν ίδει χρεωπίστωσης και στο τέλος να βγαίνει χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο και άρα μου χρωστάς δεν σου χρωστάω.                                                                   Ο πόντιος που ξεριζώθηκε από την Τραπεζούντα και έφυγε για την Ελλάδα μεταμορφωμένος σε τουρκόσπορο έχει την ίδια αξιοπρέπεια με τον μουσουλμάνο χωρικό του Θεσσαλικού κάμπου που ακολούθησε την αντίστροφη διαδρομή.                                                              Με την λογική των θυμάτων, οι γερμανοί νεκροί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθιστούν την Γερμανία ως μεγαλύτερο θύμα από την Ελλάδα!                                                                     Εδώ, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο alittlewhisper, σε αυτό το blog, δεν μπαίνω σε τέτοιου είδους συμψηφισμούς και παρουσιάζω τα γεγονότα όπως έγιναν, προσπαθώντας να τα δω ψύχραιμα, νηφάλια και χωρίς προκαταλήψεις.                                                                                           Ούτε εδώ μετράω πόσα ποστ έχω κάνει για όσα υπέστημεν και πόσα για όσα κακά πράξαμε.
Ο Ομέρ έχει μια άλλη οπτική, την οποία αποδέχομαι και με την οποία όμως διαφωνώ διότι περισσότερο -κατ’εμέ- συσκοτίζει παρά διαφωτίζει.                                                         Το ξαναλέω: άλλο Καραβαγγέλης άλλο Χρύσανθος και όλοι οι πόντιοι τότε δεν έπραξαν τα ίδια ούτε τα όσα υπέστησαν συγκρίνονται με την εξολόθρευση των Αρμενίων ή των εβραίων τρεις δεκαετίες μετά.                          doctor                                           100_1667.JPG

Ποντος και Αριστερά είπε…                                                                          Kαλά βρε doctor-α,                                                          είπε κανείς ότι οι χριστιανοί ανταλλάξιμοι είναι πιο συμπαθητικοί απο τους μουσουλμάνους ομολόγους τους; Κανείς!                                                       Αλλού είναι το πρόβλημα και αλλού γίνεται ο συμψηφισμός των εγκλημάτων. Όταν δηλαδή δεν αναγνωρίζεται ότι πίσω από τις γενοκτονίες των χριστιανικών κοινοτήτων υπήρχε σχέδιο της εξουσίας.                                                                           Και γι αυτό φτάνουμε στο σημείο να μας φταίει ο Καραβαγγέλης, ενώ έκανε ότι και ο Κολοκοτρώνης κάποτε -όταν ξεσήκωνε τους χριστιανούς στην Πελοπόννησο- ο οποίος όμως διασώζεται της κριτικής γιατί καθάρισαν οι δυτικοί στο Ναβαρίνο.                                                                           Αυτό που δεν προβάλλεται είναι ότι: Το 1911 οι Νεότουρκοι αποφασίζουν σε Συνέδριό τους την εξόντωση των μη τούρκικων εθνοτήτων.Στην απόφαση γράφεται:

«Η Τουρκία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα, όπου η μωαμεθανική θρησκεία και οι μωαμεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα θα dsc02625.JPGκαταπνίγεται… Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας. Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία… Το δικαίωμα των άλλων εθνοτήτων να έχουν δικές τους οργανώσεις θα πρέπει να αποκλειστεί. Κάθε μορφή αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης θα θεωρείται προδοσία προς την τουρκική αυτοκρατορία.»

Και αυτό που αποσιωπάται είναι αυτό που εντόπιζαν οι τότε σύμμαχοι των νεοτούρκων και αποκρύπτουν οι σημερινοί απόγονοι των θυμάτων:

Ο μαρκήσιος Pallavicini γράφει τον Ιανουάριο του 1918:

«Είναι σαφές ότι οι εκτοπισμοί του ελληνικού στοιχείου δεν υπαγορεύονται ουδαμώς από στρατιωτικούς λόγους και επιδιώκουν κακώς εννοουμένως πολιτικούς σκοπούς.» 

Σχεδόν συγχρόνως ο Αυστριακός πρόξενος της Αμισού Κβιατόφσκι αναφέρει:

dsc02625.JPG«Όπως επανειλημμένως ετόνισα, θεωρώ τον εκτοπισμόν των Ελλήνων της ποντιακής παραλίας εν τω πλαισίω της εκτελέσεως του προγράμματος των Νεοτούρκων, το οποίον επιδιώκει την εξασθένησιν του Χριστιανικού στοιχείου ως μίαν καταστροφήν μεγίστης απηχήσεως, ήτις θα έχη εις την Ευρώπην ζωηρότερον αντίκτυπον από τας αγριότητας εναντίον των Αρμενίων».

Αλλά και αργότερα, την κεμαλική περίοδο, τα ίδια θα συμβούν :

Το τέλος του 1921 σφραγίζεται από τις φοβερές ωμότητες στον μικρασιατικό Πόντο από τους Τούρκους. Ο Βρετανός αρμοστής στην Κων/πολη πληροφορεί τον υπουργό εξωτερικών ότι:

«Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν βάσει προμελετημένου σχεδίου για την εξόντωση των μειονοτήτων… Όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 15 ετών της περιφερείας Τραπεζούντος και της ενδοχώρας εκτοπίστηκαν στα εργατικά τάγματα του Ερζερούμ, Καρς και Σαρήκαμις.»

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης των ανταρτών και των αντιποίνων οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τη γενοκτονία. Βασισμένος σε μια σειρά επισήμων αναφορών ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόϋντ Τζωρτζ προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων:

«…(στον Πόντο) δεκάδες χιλιάδες (Ελλήνων) ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη εξολόθρευση. «Εξολόθρευση» δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αποστολή».

                Ομέρ και δεν επανέρχομαι                            100_1667.JPG alittlewhisper είπε…                                                                           «Ρατσιστοεθνικιστικά;  Όλοι οι σκύλοι μια γενιά;  Ενιαία συμφέροντα του έθνους, όπως εσύ νομίζεις ότι υπάρχουν;;; «                                                                     Αγαπητέ μου (ή αγαπητοί μου; αλήθεια πως απαντας σε ένα συλλογικό μπλογκ; Είδες αμα ανακαλυπτεις το ιντερνετ στα γεράματα τι τραβάς;)                                                                                                                                                          Για να έχει νόημα η διαλεκτική τέχνη και να συμμετέχει σε παραγωγική διαδικασία, πρέπει να υπάρχουν στοιχειώδεις κοινές βάσεις. Απλά δηλαδή, να μιλάμε για το ιδιο πράγμα!  Από τη στιγμή που στο παραπάνω σχόλιο μου εντόπισες τέτοια πράγματα, ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιχειρηματόλογήσω πάνω στο οτιδήποτε!                                                                  Απλώς σου δινω το λινκ για να δεις τα «πρώτα» ώστε να μην εισαι εκτος θεματος στα «δεύτερα»:
http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2008/05/blog-post.htmlΧΑΙΛ! που λέμε και μεις οι Ρατσιστοεθνικιστές!                                                      Εντ γκουντ γουαινς ιν δη ογκουστ, γουεν δε φλαιζ αρ φατερ!                                                        ΨιθυροςΕίτε επανέλθεις ειτε οχι.   100_1667.JPG

abdal είπε…                                                                   Διαφωνώ με αρκετά από αυτά που λέει ο  Ομέρ, αλλά και με τον τρόπο που αξιολογεί κάποιες πληροφορίες (πρόκειται για πρόχειρη εντύπωση, γιατί δεν τον έχω παρακολουθήσει συστηματικά, ούτε έχω παρακολουθήσει το μπλογκ του).                                                                       Πάντως έχει δίκιο στα περί οργανωμένου σχεδίου εξολόθρευσης ή εκτοπισμού των αλλόθρησκων από τον ύστερο οθωμανικό κι έπειτα τουρκικό κρατικό χώρο.Όσοι τυχόν διαβάζουν τούρκικα, ας δουν και το τελευταίο σχετικό βιβλίο του ιστορικού Fuat Dündar, που κυκλοφήρησε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη (συγγνώμη, δεν προλαβαίνω να αναζητήσω τις ειδικότερες λεπτομέρειες -άλλωστε δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά την εκτενέστερη εκδοχή του που αποτέλεσε τη διδακτορική διατριβή του Dündar).   100_1667.JPG

Ποντος και Αριστερά είπε…                                               Άιντε κι ένα τελευταίο (τρόπος του λέγειν δηλαδή) doctor-α                                                 …..Γράφεις εν έτει 2008 : «Το ξαναλέω: …… …… όλοι οι πόντιοι τότε δεν έπραξαν τα ίδια ούτε τα όσα υπέστησαν συγκρίνονται με την ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ των Αρμενίων ή των εβραίων τρεις δεκαετίες μετά.»                                                                  Λίγο πριν, το 1921, ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόϋντ Τζωρτζ έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων τις εξής δημόσιες δηλώσεις : «…(στον Πόντο) δεκάδες χιλιάδες (Ελλήνων) ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ.
«ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ» δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αποστολή»
…..
                                                      Επίσης η λέξη ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ των Ρωμιών του Πόντου, ως θετικό στοιχείο, υπάρχει καταγεγραμμένη στο μνημείο του Τοπάλ Οσμάν, που έστησαν οι εθνικιστές στην ακρόπολη της Κερασούντας                                      Ω! Καιροί Ω! Ήθη                                                        Ομέρ   100_1667.JPG    doctor είπε…                                                           Ομέρ, είναι άστοχη η σύγκριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με αυτή των Ποντίων.
Δεν κερδίζουμε τίποτα ως πόντιοι με το να υπερμεγεθύνουμε και να υπερβάλουμε, το αντίθετο μάλιστα…Το να τοποθετούμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις δεν σημαίνει ότι κάνουμε πλάτες στον τούρκικο ή στον εγχώριο εθνικισμό.                                   Ουδείς εδώ έχει γράψει ότι δεν υπήρξε εξολόθρευση των ποντίων ή ότι αυτή θα γινόταν είτε οι πόντιοι έκαναν το αντάρτικο είτε όχι.                                         Ρωτάω όμως. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις αλλαγές που έκανε ο Βενέζης στο Νούμερο 31328;
Αν τα στηλιτεύσουμε ή τα αναφέρουμε, σημαίνει ότι διπράττουμε εθνικό σφάλμα ή ρίχνουμε νερό στον μύλο του τουρκικού εθνικισμού;                 Αυτό εννοείς ή το κατάλαβα λάθος;                                     doctor   100_1667.JPG    doctor είπε…                                                                                  alittlewhisper, και μένα με εξέπληξε που ο Ομέρ έγραψε αυτό για μένα. Δηλαδή ότι αναφέρομαι μόνο στην μία πλευρά.                                                               Και να σκεφτεί κανείς ότι το θέμα που παραθέτεις, το είδε, το διάβασε, απάντησε και μου είπε και ..μπράβο!                                                                 Πιθανόν να μην το θυμόταν, τι να πω, άνθρωποι είμαστε.***                                                                             abdal, το ότι η εξόντωση των μειονοτήτων στην Τουρκία έγινε βάσει κεντρικού σχεδιασμού δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς.                                                               Το να κλείνουμε τα μάτια στα όσα κάναμε, ή το να τα δικαιολογούμε (δηλαδή τα …400 χρόνια σκλαβιάς δικαιολογούν την σφαγή χιλιάδων αμάχων στην Τρίπολη) και να μισολογούμε, είναι η άλλη όψη του νομίσματος.                                                   doctor   100_1667.JPG       Ποντος και Αριστερά είπε…                            doctor-α                                        ξέρεις…. Έχω ένα ιδιαίτερο θάρρος μαζί σου, γι αυτό και σου τα γράφω όπως μούρχονται.                                                                     Εξάλλου αυτή είναι και μια δικιά σου ιδιότητα. Ίσως γι αυτό σε πάω !Φυσικά και γράφεις για το πώς φέρθηκαν στους παππούδες μας εδώ στην ελλαδική ξενητειά. Και είναι εξαιρετικη η συλλογή στοιχείων που έχεις κάνει….                                 Η κριτική μου είναι άλλης φύσης και σχετίζεται με το πώς τα παλαιοελλαδίτικα ιδεολογήματα σε σχέση με τα γεγονότα της Ανατολής, φαίνεται να διαχέονται ευρύτερα και να επιτείνουν τη σύγχυση. Αυτή την έννοια έχει η διαφοροποίηση που κάνω σε «πρωτεύοντα» γεγονότα και «δευτερεύοντα».                                     Όπως επίσης το γεγονός ότι όσο υποβαθμίζονται και υποτιμούνται τα γεγονότα στην Ανατολή, τόσο θα προκαλείται αναπόφευκτα η δικιά μας αντίδραση. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν το ανώτατο επιστημονικό όργανο για τη μελέτη του εγκλήματος της Γενοκτονίας (IAGS νομίζω) έχει ήδη εντάξει τη Γενοκτονία των Ελλήνων (στον Πόντο, στη Μικρά Ασία, στην Ανα. Θράκη) στις μεγάλες γενοκτονίες του 20ου αιώνα, και μεις να συζητάμε περί όνου σκιάς;                                                                       Την ίδια αναγνώριση είχαμε (μαζί με τους Ασσύριους) πριν 2 χρόνια από το Ευρωκοινοβούλιο.Να σου προτείνω και κάτι που θα μας βοηθήσει όλους. Από τη στιγμή που είσαι εξαιρετικός στην αναζήτηση στοιχείων και πηγών : Ψάξε και βρες το συνολικό αριθμό θυμάτων μας στην Ανατολή κατά τη διάρκεια της προαποφασισμένης Γενοκτονίας μας. Σχετικά έχουν γράψει οι Κιτρομηλίδης-Αλεξανδρής σε κάποιο Δελτίο του ΚΜΣ.                                 Βρες επίσης και τον αριθμό των μουσουλμάνων αμάχων που δολοφονήθηκαν από τον ελληνικό στρατό ή τους Πόντιους αντάρτες. Έτσι, για να μη μιλάμε με φαντάσματα.Ψάξε όμως σωστά, αγνοώντας τα στοιχεία που διαχέει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και αναπαράγουν κυνικά και ασυστόλως κάποιοι γελοίοι ψευδο-αντιεθνικιστές τύπου Νακρατζά.

Ομέρ

   100_1667.JPG   KitsosMitsos είπε…                                     Τελικά η ιστορία όντως γράφεται από τους νικητές. Και ξαναγράφεται και ξαναγράφεται κατά το δοκούν…                              Πολύ καλή η έρευνά σου.   100_1667.JPG     Ποντος και Αριστερά είπε…

Πολύ σωστά. Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές!

Κι όπως γράφει κι ένας καλός μου φίλος:

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κρατικό μηχανισμό της Ελλάδας και τους συγκροτούντες τους ιδεολογικούς μηχανισμούς κυριαρχίας, θα δοθεί από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού μετά το ’22 θα είναι «ετερόχθονες». Η συνταγή ήταν παλιά και δοκιμασμένη: αποσιώπηση της Ιστορίας, άσκηση βίας, οικονομική εκμετάλλευση και προσπάθεια ιδεολογικής αλλοτρίωσης με τη μετατροπή τους από Μικρασιάτες Έλληνες σε Βαλκάνιους.
Αυτό εν μέρει είναι φυσικό, εφόσον την Ιστορία, όπως γνωρίζουμε, τη γράφουν οι νικητές. Και στα συγκεκριμένα γεγονότα νικητές ήταν οι δύο κρατικές εξουσίες που έλεγχαν τα εδάφη στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και οι χαμένοι ήταν οι χριστιανοί της Αυτοκρατορίας (Έλληνες. Αρμένιοι και Ασσυροχαλδαίοι) και οι μουσουλμάνοι των Βαλκανίων. Και για να το πούμε πιο κυνικά: επειδή το κράτος «μας», ως συγκεκριμένος μηχανισμός εξουσίας και έκφρασης συμφερόντων, βγήκε κερδισμένο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επέλεξε -και κυρίως οι πιο σκληρές του πολιτικές εκφράσεις που ήταν η ακροδεξιά- να εξαφανίσει την ιστορική μνήμη των Ελλήνων της Ανατολής.»
                                      
Ομέρ
 

100_1667.JPG

 

doctor είπε…                                                              Ομέρ συμφωνώ και επαυξάνω στο τελευταίο σου σχόλιο, έπειτα από την ασίστ που σου έδωσε ο kitsosmitsos.                                                                Δεν νομίζεις ότι οι δύο Νόμοι για τους Μικρασιάτες και τους Ποντίους που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο περιέχουν μεγάλες δόσεις ψηφοθηρίας και …τσάμπα μαγκιάς;
Για να μην μιλήσω για την ακροδεξιά της Ελλάδος που «αγωνίζεται» για τις χαμένες πατρίδες χωρίς να βλέπει τι έπραξαν οι ιδεολογικοί της πρόγονοι…  doctor  100_1667.JPG   Ποντος και Αριστερά είπε…

doctor-α

είδες που η επικοινωνία μας φέρνει πιο κοντά;

Ο ίδιος φίλος έγραψε κάτι με το οποίο συμφωνώ :

«Έχουν περάσει ήδη δώδεκα χρόνια από τότε που θεσπίστηκε μια επίσημη νέα επέτειος, η 19η Μαϊου, ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Ήταν η κατάληξη ενός ριζοσπαστικού ποντιακού κινήματος που είχε εμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και είχε ως πρωτεργάτες ανθρώπους που προέρχονταν από δύο πολιτικές τάσεις διαφορετικές και αντιμαχόμενες μέχρι σήμερα: την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τους «Ιταλούς» του Πασόκ.
 Το κίνημα αυτό είχε μεγάλη επιτυχία εφόσον υιοθετήθηκε από το σύνολο του οργανωμένου ποντιακού χώρου, δηλαδή πάνω από 400 οργανώσεις στην Ελλάδα -που εκπροσωπούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας- και άλλες 200 στην Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλία, Αφρική. Βασικό χαρακτηριστικό του κινήματος αυτού είναι η αυτονομία, η δημοκρατική έκφραση της βάσης και η αυθύπαρκτη επιλογή μιας κοινωνικής ομάδας να ορίσει μόνη της τις αξίες της και τις προτεραιότητές της χωρίς τη διαμεσολάβηση ιδεολογικών και πολιτικών «προστατών».
                            
 Το μεγάλο κίνημα των πολιτών, που εμφανίστηκε σε μια εποχή που οι ιστορικές συνθήκες το επέτρεπαν, κατάφερε να πετύχει την πρώτη σημαντική νίκη των πληθυσμών που προήλθαν από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους, είχαν μέχρι τότε υποστεί μια πολιτική απόλυτης ιδεολογικής αφομοίωσης στο παλαιοελλαδικό μοντέλο και καταστροφής της ιστορικής τους μνήμης. Μιας πολιτικής που προωθούσαν όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της εξουσίας -όπως και της όποιας αντιπολίτευσης- εφόσον οι πρόσφυγες του ‘22 βρέθηκαν για δεκαετίες εκτός συστήματος, μακριά από τη χαμένη πια πατρίδα τους, σ’ ένα άξενο τόπο, που για πολύ καιρό τους αντιμετώπιζε ως «εσωτερικό εχθρό». Η κατάσταση αυτή θα πάψει σχετικά να ισχύει μόνο όταν θα βρεθεί ο νέος «εσωτερικός εχθρός», οι κομμουνιστές.
Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά, το 1994 όλες οι κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, μέχρι και τη «17 Νοέμβρη», αποδέχονται και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι στο χώρο της Ανατολής ο τουρκικός εθνικισμός διέπραξε γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού κατά την πρώτη εικοσιπενταετία του 20ου αιώνα.

 Δεν θα είχε καμιά σημασία η ανακήρυξη μιας νέας επετείου εάν αυτό δεν σήμαινε επί της ουσίας πλήρη ανατροπή των βασικών ιδεολογικών συνιστωσών του συστήματος -τόσο του κράτους όσο και της αντιπολίτευσής του- όπως αυτές παγιώθηκαν μετά το 1922.Βέβαια, η συνέχεια απέδειξε ότι οι ερμηνείες και τα κυρίαρχα στερεότυπα της ελλαδικής εξουσίας -και όχι μόνο- ήταν πανίσχυρα. Έτσι ερμηνεύεται η αδυναμία κατανόησης της ιδεολογικής ανατροπής που επέφερε η αναγνώριση της 19ης του Μάη ως Ημέρας Μνήμης, η αμηχανία των μηχανισμών να ερμηνεύσουν τη σημασία των κατακτήσεων αυτών, η αντιμετώπισή τους ως ιδιότυπου λαογραφικού γεγονότος με ένα μάλλον εθνικιστικό περιεχόμενο, που καλλιεργείται από επικίνδυνα κέντρα και η προσπάθεια δαιμονοποίησης του ποντιακού κινήματος….»

Μπορεί οι υπεύθυνοι των κομμάτων που ψήφισαν τη νέα επέτειο να μην κατανοούσαν τη συμβολική σημασία της ψήφου τους, όμως για μας τους ιστορικούς που ασχολούμαστε με τη συγκεκριμένη περίοδο, η εξέλιξη αυτή είχε μεγάλη αξία.

doctor-α,   σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.

Ή όλα αυτά που πέτυχε ο χώρος τα εγκαταλείπουμε στην ακροδεξιά και τον «εθνολαϊκισμό» και μεις κρυβόμαστε πίσω από τη μόνιμη γκρίνια και το αυτομαστίμαγωμα, Ή παρεμβαίνουμε διαρκώς και δυναμικά και επιβεβαιώνουμε συνεχώς το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των κατακτήσεων, που δεν μπορεί να είναι άλλο από αντιεθνικιστικό και αντιρατσιστικό.
Ομερ

100_1667.JPG

  doctor είπε…                                                   Ομέρ, εγώ σε «πιάνω».                                                   Πόσοι όμως έχουν την ικανότητα να ακροβατούν σε αυτό το σχοινί;                                                                 Δηλαδή:α) να καταγγείλουν την με κεντρικό σχεδιασμό εξολόθρευση των χριστιανών της Μικράς Ασίας και του Πόντου.β)να «δουν» στην πολιτική του Βενιζέλου το ότι είχε τον Πόντο αλλά και την Βόρειο

dsc04560.JPG

Ήπειρο ως το τίμημα της δημιουργίας ενός μεγάλου ελληνικού κράτους.
Ο Βενιζέλος ήθελε και επεδίωξε την ανταλλαγή των πληθυσμών ώστε να δημιουργηθούν αμιγή κράτη σε θρησκευτική πρωτίστως βάση και έπειτα μέσω της γλωσσικής ομογενοποίησης (σχολείο, στρατός, δημόσια διοίκηση κλπ) και σε γλωσσική.

γ) να στηλιτεύσουν και να καταγγείλουν την πολιτική του επίσημου ελληνικού κράτους κατά την Μικρασιατική Καταστροφή που ηθελημένα άφησε τους χριστιανούς της Μικράς Ασίας αλλά και του Πόντου στην τύχη του. Η προτροπή του Βενιζέλου για το Ποντοαρμενικό κράτος εκινείτο στα πλαίσια της ρεαλιστικής πολιτικής, ωστόσο ήταν ένα τερατούργημα διότι οι αρμένιοι δεν εθεωρούντο και τα καλύτερα παιδιά…δ) ταυτόχρονα, να μην αφήσουν αυτές οι απαιτήσεις να εκφυλιστούν σε ένα μίσος προς τους τούρκους και να αποδοθεί η τότε συμπεριφορά τους στην φύση τους και στο …DNA τους, διότι τότε από δυναμικό πρωτοποριακό κίνημα (καταδίκη του εθνικισμού) μεταβαίνουμε σιωπηρά σε έναν στείρο εθνικιστικό λόγο που εμφορείται από πλήθος στερεοτύπων και στρεβλώσεων.                                                           doctor   100_1667.JPGabdal είπε…                                                Doctor, είπες:«abdal, το ότι η εξόντωση των μειονοτήτων στην Τουρκία έγινε βάσει κεντρικού σχεδιασμού δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς.»                                                   Στην Ελλάδα πράγματι σχεδόν κανείς. Για το κομμάτι της διεθνούς βιβλιογραφίας που εγώ έχω υπόψη μου, ο κεντρικός σχεδιασμός συνήθως αμφισβητείται ή σχετικοποιείται. Γι αυτό η δουλειά του Ντουντάρ, που ανέφερα παραπάνω, θεωρείται πρωτοποριακή.                                                 Μάλιστα ο Ντουντάρ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ως πηγές απόδειξης του κεντρικού σχεδιασμού τα ίδια τα επίσημα ή μυστικά έγγραφα της οθωμανικής διοίκησης, που μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστα.

27/06/2008 - Posted by | -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Νακρατζάς-"Ιός", -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

131 Σχόλια »

 1. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Υποψιαζόμαστε αυτές τις νέες ιδεολογικές συγκρούσεις από διάφορα που διαβάζουμε από εδώ και από εκεί. ¨Ομως με τέτοιες συζητήσεις αρχίζει να γίνεται πιο καθαρό το ζήτημα. Ίσως θα έπρεπε να είστε πιο συγκεκριμένοι με διάφορα κείμενα που θεωρείτε «αναθεωρητικά»

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 27/06/2008

 2. Αγαπητέ doctor,πιστεύω ότι η δυσκολία πού αναφέρεις είναι υπαρκτή πλήν όμως όχι ανυπέρβλητη.Τό αίτημά μας γιά τήν αναγνώρηση της γενοκτονίας, γιά να μήν καταντά γραφικό καί εθνικιστικό, θά πρέπει νά προβάλλει τό γεγονός οτι η Κεμαλική πολιτική της στρατογραφειοκρατείας, πού εδράζεται στήν μή αποδοχή τής διαφορετικότητας ,είναι η ίδια πολιτική πού οδήγησε στην οργανωμένη γενοκτονία.

  Η παραβίαση τών ατομικών καί πολιτικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων Κούρδων (καί όχι μόνον) πού ούτε την γλώσσα τους δέν τούς άφηναν μέχρι πρόσφατα νά μιλήσουν, είναι η συνέχιση της γενοκτόνας πολιτικής στό σήμερα. Ενα κράτος πού δέν παραδέχεται την πολυεθνική του φύση καί προσπαθεί να την συγκαλύψει με την βία….Αυτό είναι τό πρόβλημα. Καί ο αγώνας εναντια σ αυτό είναι μεγάλο αντιεθνικιστικό καί αντιρατσιστικό σχολείο..

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γεώργιος | 27/06/2008

 3. Καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ότι αναφέρεστε τόσο εκτενώς σε μένα και στο blog μου (κοκκίνισα λίγο, δεν το κρύβω!).

  Η παραπάνω συζήτηση αποδεικνύει ότι αν υπάρχει θέληση και διάθεση μπορεί να γίνει εποικοδομητική συζήτηση, νηφάλια και όμορφη, ακόμη κι αν οι συνομιλητές αφικνούνται απο διαφορετικές αφετηρίες. Τι είναι άλλωστε τα blogs? Μια διαδικτυακή εκκλησία του Δήμου.
  Το μόνο αρνητικό τους το ότι δεν ακούμε τον τόνο, το ύφος της φωνής, δεν βλέπουμε την γλώσσα του σώματος, και γενικά χάνεται η μη λεκτική επικοινωνία, η οποία αποτελεί και το 70% της επικοινωνίας!

  Να παραθέσω εδώ το θέμα που μνημονεύει ο Ομέρ (Πως το εθνικό συμφέρον αλλάζει την λογοτεχνία:Το 1922 και οι λογοτεχνικές αναθεωρήσεις) το οποίο αποτελεί μια υπέροχη προσέγγιση από την κ. Αγγέλα Καστρινάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τομέα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης:
  http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/11/1922.html

  Επίσης, η συζήτηση για τις αλλαγές στο Νούμερο 31328 του Βενέζη έχει το παρακάτω link (δυστυχώς δεν έχει παρατεθεί σωστά στο παρόν θέμα): http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2008/06/h.html

  Ψάχνουμε, ψαχνόμαστε, ερευνούμε και τίποτα δεν θεωρούμε θέσφατο. Μακριά από εμπεδωμένες βεβαιότητες και μανιχαϊσμούς.

  με εκτίμηση,

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 27/06/2008

 4. Χαρηκα παρα πολύ που όλο αυτό έγινε για να καταλήξει σε ενα πολύ καλό συμπέρασμα. Ελπίζω να βοήθησα από την μεριά μου εστω και με αυτό τον ιδιόρυθμο τρόπο. Για να ξεκαθαρίσω λίγο τη θέση μου θέλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα ότι τα προβλήματα δεν τα δημιουργούν οι λαοί και τα έθνη (όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας) αλλά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις (βαριέμαι να το αναπτύξω). Εχω όμως κουραστεί καθε φορά που κάποιος μιλαει για τα προβλήματα μας καποιος να πεταγεται και να λέει «ναι αλλά και αυτοί κάναν αυτό ή το άλλο» Φυσικά και εγιναν όλα αυτά, αλλά θεωρώ ότι το καθετί πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο μεμωνομένα όσο και ως σύνολο. Δεν ανήκω ούτε στον τόπο που έτυχε να γεννηθώ ούτε «δεξιά η αριστερά» παρά μόνο΄όπου βρίσκω ισορροπία και αντικειμενικότητα, όσο αυτό είνα εφικτό με τις γνώσεις και την κρίση που μπορούμε να έχουμε, ή έτσι θέλω να πιστεύω. Μπορεί να παρερμήνευσα την άνεση σου με το γιατρό ως κατι άλλο αλλά εφόσον λειτούργησε παραγωγικά μόνο ευχαριστημένος είμαι.

  Υ.Γ. Δε θεωρώ ότι είμαι κληρονόμος ούτε της ακρόπολης αλλά ούτε και των σφαγών στην Ινδία από το Μεγαλέξανδρο. Είμαι κάποιος που ζει εκεί που έζησαν και αυτοί. Απλώς έκανα μια παρομοίωση προσπαθόντας να στηρίξω ένα αντεπιχείρημα απέναντι σε κάτι που απ’ότι φαίνεται αντιλήφθηκα με άλλο τρόπο από αυτόν που ήθελες να δώσεις. Πάντα θα είμαι υπέρ σε όσους αναζητούν την αλήθεια, και εναντίον όσων θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εξυπηρτώντας διάφορους σκοπούς.

  Καλή συνέχεια!

  Σχόλιο από darkwhisper | 27/06/2008

 5. —————————————————————————-
  Ομέρ, για σκέψου λίγο…..

  μήπως έχει λιγάκι δίκιο ο θείος Ισίδωρος;

  (Και ‘γω φυσικά δεν πάω καθόλου τον Κωστόπουλο, και πολλούς άλλους βέβαια…. αλλά αυτό είναι άλλο θέμα! 😉 )

  Μ-π

  —————————————————————————-

  ……………….
  ……………….

  Αυτο που θελουν και διψουν να μαθουνε οι νεοι
  (τοσο οι Θεσσαλονικεις, οσο και οι Αθηναιοι)
  δεν ειναι Πανο μοναχα εμεις πως πολεμουσαμε
  εκει επανω στα βουνα, αλλα και πως γαμουσαμε!

  Κι αφου η ευρυμαθεια των νεων μας προεχει
  η του Παπουλη ποιηση αυτο το εμπεριεχει!

  Δεν προσεγγάει μονομερως τα θεματα που τίθει,
  μα τα εξεταζει σφαιρικως! Αυτο επιτασει το ΊΘΙ.

  Ενω το αλλο συστημα το εκπαιδευτικο
  (που ειναι γνωστο ως αριστερο και ως ποντιακό)
  την ιστορια προσεγγαει δραματικω τω τροπω
  αδιαφορωντας την ψωλη πως τρωει το κορτσοπο.
  Στο τραγικον του πραγματος μον’ ρεπει με μανια
  και εχει …φαει κολλημα με τη γενοκτονια.

  ……………….
  ……………….

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2008

 6. darkwhisper, η ιστορία είναι μια καυτή ρευστή άμορφη μάζα και αλλάζει ανάλογα με το καλούπι που την ρίχνεις:

  «Οι άνθρωποι αλληλοαναγνωρίζονται επικαλούμενοι κοινές εμπειρίες, κοινό παρελθόν, κοινές παραδόσεις. Το αν είναι επινοημένες ή βιωμένες είναι δευτερεύον. Σημασία σε αυτή τη δράση της οριζόντιας επικοινωνίας έχει η επίκκληση στο κοινό παρελθόν, η αίσθηση ότι κάποιοι το μοιράζονται.
  Με τον τρόπο αυτό, το παρελθόν λειτουργεί ταυτοτικά, δημιουργώντας ταυτότητες.
  Αυτή, άλλωστε, είναι και η λειτουργία της διδασκαλίας της ιστορίας ως στοιχείου ταυτότητας. Να χρησιμεύσει ως μια κοινή γλώσσα, όχι μόνο συνενόησης, αλλά και διάκρισης από τους άλλους» (Α.Λιάκος, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,»πως το παρελθόν γίνεται ιστορία», σελ.127).

  Έτσι, η σχολική (αλλά και η εθνική κατ’επέκτασιν) ιστορία, πλειοδοτεί σε περιγραφές των μεγάλων νικών του ελληνικού στρατού εναντίον των Ιταλών, υπερπροβάλλει την δήλωση του Churchill («Greeks do not fight as heroes, heroes fight like Greeks»), και την ίδια στιγμή αποσιωπά την άτακτη και ασύντακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού μετά την ήττα από τους Γερμανούς. Επίσης, παρουσιάζει τους γερμανούς κατακτητές ως τέρατα και όχι ως ανθρώπους, ενώ μια προσεκτική ματιά της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει ότι οι Γερμανοί κατακτητές δεν πείραξαν κανέναν εκεί όπου δεν υπήρχε αντίσταση, ακόμη και στην Ελλάδα.

  Αυτός όμως που θέλει να δει την ιστορία όσο πιο αντικειμενικά μπορεί, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και στοιχεία που δεν θα συνάδουν με το αγνό, αμόλυντο και άσπιλο έθνος και θα αντιστρατεύονται το «μεγαλείο» της φυλής. Αν δεν θέλει, τότε υπάρχει ο Παπαρρηγόπουλος, ο Καργάκος, και τα βιβλία των τηλεπωλητών (Άδωνις, Λιακόπουλος) κ.λπ.

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 28/06/2008

 7. Όμως το «ηθικό δίδαγμα» της συζήτησής σας δεν ήταν η λειτουργία της «εθνικής ιστοριογραφίας», αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αντιληπτή η ιστορική εμπειρία των προσφυγικών πληθυσμών από το ελληνικό κράτος. Ούτε επίσης το ζήτημα των σχέσεων ταυτότητας και ιστορικής ερμηνείας.

  Στη συζήτηση σας διαπιστώθηκε το γεγονός ότι η ιστορία αυτή δεν ήταν μέρος του «εθνικού αφηγήματος», γι αυτό δεν αποτέλεσε και αντικείμενο έρευνας της νεοελληνικής ιστοριογραφίας, είτε αριστερής είτε δεξιάς. Σίγουρα η σχέση μιας αναβιωμένης προσφυγικής ταυτότητας με τη συγκεκριμένη ιστορική ερμηνεία είναι αδιαμφισβήτητη και αναπόφευκτη. Αλλά αυτό, ούτως ή άλλως, αποτελεί φυσικό κανόνα!

  Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η «αναβάθμιση» των ιστορικών αυτών γεγονότων και η απολύτως δειλή ένταξή τους στη συνολική θεώρηση του πρόσφατου παρελθόντος, έγινε επιφανειακά και άτολμα. Και αυτό συνέβη γιατί υπήρξε η δυναμική παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών και η ενεργοποίηση της προσφυγικής κοινωνίας, όταν κάποια στιγμή οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους ‘επαψαν να αποτελούν τα ελλαδικά «ρες».

  Και αν σήμερα συνεχίζει να υπάρχει η συζήτηση για όλα αυτά, υπεύθυνη παραμένει η ενεργοποιημένη προσφυγική ομάδα. Ειδάλλως, τόσο το κράτος -όπως αυτό εκφράζεται με τα επίσημα ιδεολογικά του όργανα- είτε οι παραδοσιακοί ιστορικοί, του Λιάκου συμπεριλαμβανομένου, θα είχαν ξαναρίξει στον Καιάδα τις ελάχιστες αυτές προσφυγικές κατακτήσεις.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2008

 8. Επίσης, δόκτορα, ανεξάρτητα από το βαθμό που συμφωνεί κάποιος με τις απόψεις σου, με το να εκχωρείς τον Παπαρρηγόπουλο –και μαζί του όλο το ρεύμα του νεοελληνικού διαφωτισμού, το οποίο βασίστηκε στις ίδιες ιδεολογικές συμβάσεις – στον Καργάκο και στους ακροδεξιούς, διαπράττεις μεγάλο ολίσθημα.

  Αλλά αυτό ας το συζητήσουμε κάποια στιγμή ξεχωριστά, γιατί στις διαδικτυακές συζητήσεις είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις το αρχικό σου θέμα και να αρχίσεις να μιλάς εφ’ όλης της ύλης.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2008

 9. Ο αναθεωρητισμός αυτός δεν προκύπτει εν κενώ, ούτε από τη διάθεση φιλαλήθειας του …Κωστόπουλου, αλλά ακολουθεί συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις.
  Π.χ. είναι πλέον γνωστό ότι το βιβλίο της Ρεπούση παρήχθη κατόπιν διακρατικής συμφωνίας για την «εξομάλυνση» των ιστοριών Ελλάδας-Τουρκίας. Από την τουρκική πλευρά αυτό εκλαμβάνεται ως αποδοχή από τους άλλους της δικής τους ιστορικής οπτικής.
  [Και δεν είναι κάτι περίεργο, η Τουρκία είναι διάδοχος μιας αυτοκρατορίας που έφτανε από το Κόσοβο μέχρι τη Σ.Αραβία και δεν έχει ούτε 100 χρόνια που διαλύθηκε. Οι σημερινές κεμαλικές ελίτ είναι σχεδόν φυσικοί απόγονοι των οθωμανικών ελίτ που διοικούσαν την αυτοκρατορία. Το παρελθόν αυτό, σε συνδυασμό και με τη νοοτροπία του Ισλάμ, καθιστά ακατανοητές από τη μεριά της σχέσεις «πλήρους αμοιβαιότητας» μεταξύ αυτής και μιας πρώην επαρχίας της.]

  Έτσι πολύ φυσιολογικά υπήρξε πλήρης απάλειψη, από το βιβλίο, των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Μ.Ασίας.

  Όταν μάλιστα ρωτήθηκε γι’αυτό, δε θυμάμαι αν ήταν η συγγραφέας ή κάποιος από τους υποστηρικτές της, έθεσε το εξής επιχείρημα:»αν έγραφε γι’αυτά, θα έπρεπε να γράψει και για τις ελληνικές βιαιοπραγίες κατά το μικρασιατικό πόλεμο».

  Στο οποίο βέβαια έπρεπε να ακολουθήσει η ερώτηση:»Και γιατί δεν τα έγραψε κι αυτά; Μήπως είχε κανένα ιδεολογικό κώλυμα να γράψεις για ελληνικές σφαγές;»

  Η απάντηση στην ερώτηση που ποτέ δεν έγινε είναι ότι φυσικά και δεν θα είχε πρόβλημα να τα γράψει. Όμως ακόμα κι αυτή καταλάβαινε ότι απλά δεν συγκρίνονταν ούτε ποσοτικά ούτε αιτιακά το τι γινόταν επί μια δεκαετία (’12-’22) στο έδαφος της Μ.Ασίας εναντίον των χριστιανών με τις παρεκτροπές που έκανε ο ελληνικός στρατός κατά την προέλασή του, το ’20-’22. Κι έτσι προκειμένου να βγει αρνητικό το «ισοζύγιο» για την αξιοσέβαστη Τουρκία, ήταν βολικότερη η πλήρης απάλειψη κάθε αναφοράς, εξισώνοντας, εν τοις πράγμασι, τα μεν και τα δε.

  Αυτές οι «πολιτιστικές ανταλλαγές» ήταν και οι οδηγίες της μικτής ελληνο-τουρκικής επιτροπής που επέβλεπε και ενέκρινε τα νέα βιβλία. Οι Έλληνες αντιπρόσωποι δηλαδή αντήλλαξαν σφαγές και γενοκτονίες κι έμειναν έτσι όλοι ευχαριστημένοι.

  [Όπως άλλωστε δήλωσε αργότερα και ο Θάνος Βερέμης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Greeks and Turks in War and Peace» : «δεν έγιναν γενοκτονίες (σσ.: στη Μικρά Ασία)…βιαιοπραγίες έγιναν πολλές, αλλά όχι γενοκτονίες… Αν έγιναν γενοκτονίες, έγιναν από μέρους των Ελληνών κατά την Επανάσταση του 1821«.]

  Το εξόφθαλμο του πράγματος φανερωνόταν και από το ότι απαλείφθηκε και η αρμενική γενοκτονία από το βιβλίο.
  Διότι καλά οι Έλληνες, εντάσσονται στο …»κι εμείς σφάξαμε και …τελοσπάντων πέντε πάνω, πέντε κάτω δε θα μετρήσουμε τώρα ποιος έφταιγε περισσότερο«. Αλλά οι Αρμένιοι ;
  Προφανώς στο «ιστορικό deal» έπρεπε να φύγουν κι αυτοί, ώστε να μη μείνει τίποτε που να κηλιδώνει το σύγχρονο τουρκικό κράτος.

  Αυτά από τους «επιστήμονες» που δε δέχονταν κριτική από «Αλευρομαγείρους».

  Σχόλιο από Σίμονας | 28/06/2008

 10. Σίμονα,

  ο νεοελληνικός αντιπροσφυγικός αναθεωρητισμός δεν είναι κάτι πρόσφατο. Θα πρωτοεμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του ’10, όταν ο πρώϊμος ελληνικός φασισμός -όπως είχε συγκροτηθεί από τους υπό τον Ιωάννη Μεταξά , Επίστρατους– είχε θέσει ως κύριο αντίπαλό του τους βενιζελικούς και τους Μικρασιάτες. Οι Νεότουρκοι ή οι Κεμαλικοί, μάλλον ως σύμμαχοι της ελληνικής ακροδεξιάς μπορούν να θεωρηθούν.

  Δεν είναι εξάλλου τυχαία τα συνθήματα που κυριαρχούσαν σε τουρκικές εθνικιστικές εκδηλώσεις στην Πόλη πριν τις ελληνικές εκλογές του Νοεμβρίου του ’20: «Μπιν Γιασασίν Κωνσταντίνος-Κάχρολσούν Βενιζέλος» δηλαδή «Ζήτω ο Κωνσταντίνος, κατάρα στο Βενιζέλο» (σημείωσε παράλληλα, ότι ο Π&Α ελάχιστα φιλικά προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο διάκειται). Έτσι ερμηνεύεται και η έκφραση του ακραίου φιλο-ατατουρκισμού από τον Ιωάννη Μεταξά εν μέσω δικτατορίας του.

  Απ’ τη γραμμή αυτή η ελληνική ακροδεξιά δεν θα παρεκλίνει καθόλου. Μόνο μετά την πτώση της χούντας θα ακολουθήσει μια πορεία μετάλλαξης, που θα φτάσει στο σημερινό ανέκδοτο να μετατρέπονται σε βασιλικότερους του βασιλέως και να σκίζουν τα ιμάτιά τους για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Γενοκτονία στον Πόντο, τη Σφαγή της Σμύρνης κ.λπ.

  Συμπληρωματική στη γραμμή της ακροδεξιάς υπήρξε και η αντιμικρασιατική στάση του ΣΕΚΕ (που τη συζητήσαμε στο ποστ «Η Λούξεμπουργκ, ο Πόντος….» )

  Το παράδοξο των ημερών μας είναι ότι ένώ η φανατική ρατσιστική αντιπροσφυγική ακροδεξιά χαρακτηρίζεται από ένα ιδιότυπο αλτσχάϊμερ, την αντιπροσφυγική σκυτάλη έχουν πάρει χώροι όπως ο «Ιός», οι νέοι ιστορικοί (Λιάκος, Ρεπούση κ. ά. ) κάποιοι οικολογούντες της Θεσσαλονίκης και πάει λέγοντας.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2008

 11. Μ-π, παρότι ξέρεις ότι οι σχέσεις μου τον θείο Ισίδωρα δεν είναι και οι άριστες, για το συγκεκριμένο που μου λες σου ανταπαντώ: Μέσα σ’ όλα!

  Πάντως δεν μπορείς να πεις! Με τον doctor-α αποτελούμε καλό δίδυμο 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2008

 12. Σωστή η συζήτηση που ανοίγεις για τον ρόλο του ιστορικού αναθεωρητισμού και της πολιτικής «λήθης» στο θέμα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού.

  Με τον τίτλο : «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ – ΟΙ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ» – Η ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ-ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ-ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ «ΛΗΘΗΣ» …» σας έστειλα πριν ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ άρθρο-παρέμβαση μου στο Διαδύκτιο. Μου ζητήσατε κάποιες εξηγήσεις και σας τις έδωσα με απόλυτη ειλικρίνεια . Απάντηση δεν πείρα. Τελικά δεν το ανεβάσατε και συνέβη να το ανεβάσουν , εκτός των άλλων , και σάϊτ πολύ λιγότερο προοδευτικά , ιδεολογικά συντηρητικά , από το δικό σας.

  Δεδομένου ότι η πολιτικοί στόχοι Γερμανικού ιμπεριαλισμού ( που είναι το αντικείμενο της σχετικής δικής μου παρέμβασης )έπαιξε σημαντικό ρόλο στην γενοκτονία των Ποντίων , όπως και στην μέχρι σήμερα υποστήριξη του Τουρκικού μιλιταρισμού , απορώ για την αμέλεια αυτή. Η έμμεση υπόνοια που αφήσατε να εννοηθεί στο διευκρινιστικό E-mail που μου στείλατε ότι «προτιμάτε» ΕΠΩΝΥΜΑ άρθρα και όχι με ψευδώνυμο – κωδικό όνομα , δεν μπορεί να είναι αρκετή , όταν έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι αυτά που γράφει ένας «ανώνυμος» είναι με δεοντολογικό -σωστό τρόπο και απόλυτα τεκμηριωμένα.

  Τελικά , στη βάση μιας «σταλινικής νοοτροπίας» , θα θυσιάσουμε με σκοπό την «τήρηση απαράβατων αρχών » , τον ελεύθερο διάλογο και την ανάδειξη αληθινών γεγονότων ;

  Περιμένω μια διόρθωση. Χωρίς κριτική και αυτοκριτική , και σεμνότητα , δεν προχωρά τίποτα.

  Πάντα με φιλική διάθεση απέναντι στους συνομιλητές μου ,

  «ΝΤΑΝΤΟΝ»

  Σχόλιο από ΝΤΑΝΤΟΝ | 28/06/2008

 13. Νταντόν…. Για ξαναστείλτο !

  Δεν είμαστε ούτε επαγγελματίες, ούτε κομματικα στελέχη! Το κεφι μας κάνουμε, τις αγωνίες μας εκφράζουμε. Απλώς αυτό!

  Και μόνο για σταλινισμό δεν μπορείς να μας κατηγορήσεις! Πιθανόν, επειδή καήκαμε στο διαδικτυακό παρελθόν, να φυσάμε τώρα και το γιαούρτι. Πιθανότατα γι αυτό – όποιος από την παρέα μας σου απάντησε – να έβαλε κάποια ζητήματα (τρεις είμαστε αυτή τη στιγμή οι διαχειριστές αυτού του τόπου, που ζωή νάχουμε 8) ).

  Φαντάζομαι ότι αργά ή γρήγορα θα σου απαντήσει στη συζήτηση αυτή.

  Εξάλλου παρεμβάσεις ποτέ δεν κόβουμε, εκτός εάν είναι υβριστικές ή τελείως εκτός των ορίων που έχουμε θέσει.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2008

 14. «Ο Βενιζέλος ήθελε και επεδίωξε την ανταλλαγή των πληθυσμών ώστε να δημιουργηθούν αμιγή κράτη σε θρησκευτική πρωτίστως βάση και έπειτα μέσω της γλωσσικής ομογενοποίησης (σχολείο, στρατός, δημόσια διοίκηση κλπ) και σε γλωσσική.»

  ο Βενιζέλος δεν έκανε κάτι κακό. ακολουθούσε το δυτικό πολιτισμό. σήμερα θα πρότεινε «πολυπολιτισμό».

  «Όταν μάλιστα ρωτήθηκε γι’αυτό, δε θυμάμαι αν ήταν η συγγραφέας ή κάποιος από τους υποστηρικτές της, έθεσε το εξής επιχείρημα:”αν έγραφε γι’αυτά, θα έπρεπε να γράψει και για τις ελληνικές βιαιοπραγίες κατά το μικρασιατικό πόλεμο”.
  Στο οποίο βέβαια έπρεπε να ακολουθήσει η ερώτηση:”Και γιατί δεν τα έγραψε κι αυτά; Μήπως είχε κανένα ιδεολογικό κώλυμα να γράψεις για ελληνικές σφαγές;”»

  γιατί ακριβώς η λογική της είναι η ποδοσφαιρική: «δε γράφω για τις ελληνικές σφαγές, γιατί σκοπός μου είναι να ισοφαρίσω τις εντυπώσεις δίχως βαθύτερη έρευνα και κλείσω στόματα βάσει της ισοπεδωτικής λογικής ‘κι εσείς σφάξατε’ » .για το προσχεδιασμένο των σφαγών, για το εύρος, τη διάρκεια, την ποσότητα, τις καταστάσεις (ποιος καταπιεζόταν, ποιος καταπίεζε) κουβέντα.

  Σχόλιο από Γιάννης | 28/06/2008

 15. Μ-π, δεν ξέρω αν είναι αντι-προσφυγισμός αυτό που εκφράζουν όσο η προσπάθεια να εξισώσουν όλους τους εθνικισμούς, ώστε ο ένας να «δικαιολογεί» τον άλλο και όλοι μαζί να καταδικάζονται ως αίτια δεινών από τα οποία πρέπει να απαλλαγούμε.

  Ενδεχομένως να είναι και πολύ καλές οι προθέσεις τους.

  Ωστόσο το αποτέλεσμα που παράγεται όταν ακολουθείται ιδεοληπτικά μια τέτοια προσέγγιση είναι συχνά τραγελαφικό, όπως με την περίπτωση των γενοκτονιών.

  Κι εγώ επιθυμώ να ξεπεράσουμε τις παλιές αντιπαλότητες και να γράφεται όσο γίνεται πιο αντικειμενικά η ιστορία, αλλά αυτό δεν γίνεται όταν αποκρύπτονται πλήρως τα γεγονότα, είτε τα αρνητικά είτε τα θετικά.

  Σχόλιο από Σίμονας | 28/06/2008

 16. Ρε σεις ποντιοι πατε καλα;

  Με με τετοιον καυσωνα κι εσεις παλι γενοκτονια ανεβασατε?
  Βαλτε κανεναν κωλο μπας και δροσιστουμε!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 28/06/2008

 17. Αααααχ! Ο καμένος, καύσωνα δεν φοβάται…. θείε!

  Σίγουρα κάποιοι θα ικανοποιήσουν τα περίεργα γούστα σου.

  Άκου ρε φίλε μου… Να τον δροσίζει ένας κώλος; Ρε ….. πατε καλα; 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2008

 18. Ομέρ σ’ έπιασα στα πράσα !

  Μην τυχόν και βάλεις πάλι λινκ προς το γνωστό χώρο, γιατί :

  α) τη βάψαμε και

  β) εσύ θα την πληρώσεις

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/06/2008

 19. @ΝΤΑΝΤΟΝ

  Το κείμενο που μας έστειλες με email (που το χειρίζομαι μόνον εγώ) και αφορούσε την εξαιρετική προσπάθεια (η συγκεκριμένη προσπάθεια)του Γιάννη Σταμούλη για τις «γερμανικές επανορθώσεις» είναι το παρακάτω και το οποίο θα μπορούσες να «κρεμάσεις» και εσύ χωρίς δεύτερη κουβέντα.
  Όπως προείπε και ο Ομέρ «Δεν είμαστε ούτε επαγγελματίες, ούτε κομματικα στελέχη!»
  Δεν τίθεται κανένα θέμα από αυτά που αναφέρεις και υποννοείς. Άλλωστε εδώ μέσα και προς χάριν του διαλόγου έχουμε επιτρέψει απόψεις με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα..
  «Απολογούμεθα» για το ότι ακόμα δεν το έχουμε αναρτήσει σε ξεχωριστό άρθρο…
  ——————————————————–

  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ – ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ «ΛΗΘΗΣ»…

  από
  ΝΤΑΝΤΟΝ
  Στη μνήμη του Γιάννη Σταμούλη

  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ…ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ… Μίλαν Κούντερα.

  Από τους 800ους Γερμανούς στρατιωτικούς που είχε ασκήσει δίωξη το μεταπολεμικό «Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου » , για την γεννοκτονική δράση τους στην Ελλάδα , η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την ισοπέδωση και το κάψιμο 2500 (!) χωριών , 50000 εκτελέσεις μαχητών και αθώων πολιτών και τον θάνατο 300000 ανθρώπων από την πείνα ( λοιμό) τον χειμώνα του 1941 , αλλά και μέχρι το 1945 και δεκάδες χιλιάδες σωματικά ανάπηρους και ψυχικά ασθενείς , ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ !

  Υπολογίζεται πως εξοντώθηκε το 12 % των Ελλήνων. Το 8 % από τις δολοφονίες – εκτελέσεις και την πείνα , αλλά και ένα 4 % από τις υπολειπόμενες γεννήσεις που δεν έγιναν , λόγω των ασθενειών – κακουχιών. Πέρα από τις καταστροφές των δημόσιων υποδομών και των ιδιωτικών περιουσιών τις οποίες η ¨Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων¨ (1947) αναγνώρισε μια συνολική μελλοντική απαίτηση για Επανορθώσεις-Αποζημιώσεις ύψους 8,5 δις δολαρίων , ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ 1938 ( ! ) , χωρίς να αναγνωρισθούν τα ¨διαφυγόντα κέρδη¨ για τις επόμενες δεκαετίες ( ! ). Η Ελλάδα ζήτησε τότε την αναγνώριση αποζημιώσεων ύψους 14 δις δολαρίων.

  Το 1959 , η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή , υποχρεώθηκε από την «δημοκρατική» Γερμανία ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ – αναστείλει την λειτουργία του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών πολέμου ( με προϊστάμενο τον Εισαγγελέα Ι. Τούσση ) και να στείλει τους 800 φακέλους στην «Δικαιοσύνη¨ της τότε Δυτικής Ομοσπονδιακής Γερμανίας , ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟ-ΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΣ , επειδή είναι , τώρα πια είναι «δημοκράτες» ! Παράλληλα η κυβέρνηση Καραμανλή υποχρεώθηκε να ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙ και να στείλει τον σε 25 χρόνια καταδικασμένο Μάξ Μέρτεν ( για τις δολοφονίες και την ληστεία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης ) στη Γερμανία ¨για να εκτίσει την ποινή του εκεί !

  Η συνέχεια ήταν η «δημοκρατική» Γερμανία ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΟΥΣ (!)ΜΕ «ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΑ» με το ¨ατράνταχτο νομικό επιχείρημα¨ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ( ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΥΛΙΑΣΜΑ ΕΓΚΥΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ) ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΝΟΜΙΜΑ «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΑΝΤΑΡΤΩΝ» ( ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ 50 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ ! ).
  Ο Καταδικασμένος ( 1958) από Ελληνικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου
  ( Στρατοδικείο ) Μάξ Μέρτεν αφέθηκε ελεύθερος και απελάθηκε στην πατρίδα του για να πάρει στη συνέχει αποζημίωση και σύνταξη από το Γερμανικό κράτος «για την άδικη μεταχείριση του στην Ελλάδα¨ ! Πέθανε ¨πλήρης ημερών¨ το 1972 ! , αφού προηγουμένως είχε απαλλαχθεί και αυτός για την δράση του στην Ελλάδα με ¨βούλευμα¨ , παρά την υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα τον δίκαζε και θα τον φυλάκιζε…

  Σήμερα κάποιοι «μάγκες» ψάχνουν , βάσει αφηγήσεων και εξομολογήσεων του Μ. Μέρτεν , να βρουν ακόμα τον «θησαυρό των Εβραίων¨ στους βυθούς της Φοινικούντας στη Μεσσηνία… Με την υπόσχεση του Ελληνικού κράτους πως ότι βρεθεί θα το μοιραστούν οι Έλληνες χρυσοθήρες , σαν ¨εύρετρα¨ , και το Κεντρικό Ισραηλητικό Συμβούλιο της Ελλάδας … , λες και είναι σίγουρο πως ότι απέκρυψαν οι Γερμανοί από τις ληστείες στην Ελλάδα ανήκε μόνο στους Εβραίους συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης…Στην έκθεση του Νίκου Καζαντζάκη για το δολοφονικό όργιο των Ναζί στην Κρήτη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί αφαιρούσαν , μάζευαν , ακόμα και τα χρυσά δακτυλίδια και δόντια από τα θύματα τους !

  Το «κερασάκι» στην ιστορία , που αξίζει να το αναφέρουμε , είναι ότι λίγο πριν σταματήσει η Ελλάδα ΜΕ ΝΟΜΟ ( το 1959 , Νόμο που δεν τον κατάργησε , για λόγους τιμής και αξιοπρέπειας η Μεταπολιτευτική ¨Δημοκρατία μας¨ ) , τη δίωξη και την φυλάκιση Γερμανών Εγκλ. Πολέμου , και πριν Αμνηστευτεί ο Μ. Μέρτεν ( με ένα άλλο ¨επείγοντα¨ Νόμο επίσης το 1959 ) , ο τελευταίος μέσω των Γερμανικών Μ.Μ.Ε. ( «Spiegel» , «Hamburger Echo» , 1959-1961 ) είχε καταγγείλει πως » θυμήθηκε κάποιον Κωνσταντίνο Καραμανλή , δικηγόρο στο επάγγελμα , που συνεργαζότανε με το Γερμανικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στην κατάδοση Ελλήνων Αντιστασιακών , και είχε μάλιστα «αποζημιωθεί¨ με ένα κατασχεμένο Εβραϊκό κατάστημα υφασμάτων. ¨Θυμότανε» μάλιστα ο Μ.Μ. ότι υπήρχε και μία «φωτογραφία» που έδειχνε την γυναίκα του τότε Καραμανλικού υπουργού ¨δικαιοσύνης¨ , την περιώνυμη «Δοξούλα¨ Μακρή , να γιορτάζει πρωτοχρονιά του 1943 στο γερμανικό στρατηγείο , όπου ήταν γραμματέας. Μιλούσε επίσης και για την ύπαρξη ¨και άλλων φωτογραφιών…¨.

  Λίγο αργότερα οι δημοσιεύσεις σταμάτησαν (1961) με παράκληση του Γερμανικού ΥΠΕΞ , ¨για να μην βλαφτούν οι φιλικές σχέσεις με την σύμμαχο Ελλάδα¨…

  Σταμάτησε όμως και η ¨Αριστερά¨ να αναφέρεται σε αυτά τα γεγονότα , ιδιαίτερα μετά από την ¨μεταπολίτευση¨ ( ¨Καραμανλλήγς η Τανκς ¨ ) για λόγους διαφύλαξης και αποκατάστασης της ¨εθνικής ομοψυχίας¨ και της ¨λήθης στο παρελθόν¨…( Δεν θα μας λέτε εσείς ¨Εαμο-Βούλγαρους¨, δεν θα σας λέμε εμείς ¨Γερμανό-Τσολιάδες¨…).

  Το 1977 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλαβε στο Άαχεν το παράσημο του θεμελιωτή της ¨Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , του Γερμανικού Έθνους¨ , του ¨Μεγάλου Καρόλου¨ ( ¨KARLSPREIS¨ ). Μια τιμή που την αποδίδουν οι Γερμανοί σε όλους τους καλούς τους φίλους που πολεμούν για το γερμανικό όραμα της ¨Ενωμένης Ευρώπης¨ ( Με Χίτλερ ή χωρίς Χίτλερ… ).

  Για να καταλάβουμε το τι σημαίνει να κλείνει ΑΠΟ ΤΟ 1959 ( ! ) ΤΟ Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου , και να σταματά η εκδίκαση Γερμανών στην Ελλάδα , θα πρέπει να το συγκρίνουμε με το γεγονός ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ , 68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ » Β΄Π.Π.» , λειτουργούν ΑΚΟΜΑ τα αντίστοιχα Γραφεία Ε.Π. στις ΗΠΑ , Γαλλία , Αγγλία , Ιταλία και Αυστραλία ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ , και όποτε εντοπίσουν κάποιον , ενεργό τότε , Ναζί τον δικάζουν , έστω και εάν είναι σήμερα ¨χούφταλο¨ των 90 -100 χρονών , διότι σύμφωνα με τις διακηρύξεις του ΟΗΕ τα «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας» δεν παραγράφονται !

  Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα συμπληρώνεται ΜΕ

  ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ

  » ΓΕΡΜΑΝΙΚΏΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ – ΚΑΙ ΤΗΣ

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ

  ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  ΠΡΟΣ ΤΟ Γ΄ΡΑΪΧ ¨.

  Μιλάμε για ποσά που ξεπερνούν τα 100
  διεσεκατομμύρια δολάρια !

  Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ – ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ αυτή ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ θα αποτελούσε την μοναδική δικαίωση των αγώνων ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ του Ελληνικού Λαού.

  Και όμως η Γερμανία , ασκώντας ιμπεριαλιστική πολιτική , δηλαδή εκβιασμό μεγάλης δύναμης , αρνείται ¨και να συζητήσει¨ για αυτό το θέμα. Και το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό της και των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών
  ( δηλαδή η ¨πνευματική¨ και οικονομική Ολιγαρχία που κυβερνά τη χώρα μας ) ακολουθεί τις εντολές των ¨συμμάχων¨.

  Μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου , μετά από πολλά χρόνια αβελτηρίας , να αποφάσισε ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ( Μάιος 1995 ) , ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΛΩΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ – ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ¨ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ¨ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ …¨ ,.
  Ο ¨Ευρωπαϊστής¨ όμως , ο¨ Συνήθης Κ. Σημίτης¨ , έγραψε και αυτή την πολιτική παρακαταθήκη του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ¨ εκεί που έγραψε και τις άλλες… Διότι σύμφωνα με τους Μάνατζερ του Νέο-Φιλελευθερισμού και του ¨πολιτικού ρεαλισμού¨ , » πρέπει να κοιτάμε μπροστά¨ , και όχι στο ¨παρελθόν ¨ για να κτίσουμε τη ¨δυνατή Ελλάδα¨…

  Το Καραγκιοζιλίκι αυτό ολοκληρώθηκε από τον ¨Συνήθη Κ. Σημίτη¨ όταν έκανε ανοιχτή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη , βάζοντας τον άλλο γερμανοσπουδασμένο υπουργό ¨δικαιοσύνης¨ , τον Μιχ. Σταθόπουλο , να απαγορέψει την κατάσχεση των ακινήτων του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής ( διάβασε τον ¨Κυριάκο Σημόπουλο¨ για τον ρόλο των ξένων αρχαιολογικών αποστολών στην Ελλάδα ) , υπέρ της αποζημίωσης των θυμάτων του ΔΙΣΤΟΜΟΥ , με μία αναχρονιστική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , που λέει πως ο υπουργός δικαιοσύνης μπορεί να αποτρέψει την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης «όταν διακυβεύονται οι φιλικές σχέσεις με μία χώρα και το επιβάλει το ¨εθνικό¨ συμφέρον… Όπως γνωρίζουμε τα συμφέροντα της Άρχουσας Τάξης μεταφράζονται πάντα σε ¨εθνικά¨ , δηλαδή ¨όλων μας¨…
  Στη συνέχεια ο ίδιος , ο ¨Συνήθης Κ. Σημίτης¨ , ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΒΑΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗ ¨ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ¨ δίνοντας , για πρώτη φορά , ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ( που είχε λήξει ) ΤΟΥ ΤΟΤΕ ( 2001 ) ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ , Στέφανου Ματθία , ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ο τελευταίος να συγκροτήσει » ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ¨ ( με ¨ειδική» σύνθεση ) με το οποίο θα ανατρέψει ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α Σ ( 2001 ) του Αρείου Πάγου , η οποία είχε δικαιώσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του ΔΙΣΤΟΜΟΥ , ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ η οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑΣ» , δηλαδή ότι ένα κράτος ( η Ελλάδα ) δεν μπορεί να δικάσει ένα άλλο κράτος ( τη Γερμανία ) , ακόμα και εάν τα μέλη και τα όργανα του δεύτερου έχουν αδικοπραγήσει στην Επικράτεια του πρώτου !
  Το «δίκαιο» ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ που διεκδικούν οι ιμπεριαλιστές .
  Και έτσι έγινε ! Επί κυβέρνησης του ¨Συνήθη Κ. Σημίτη¨ και των συνεργατών του ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ΑΝΕΤΡΕΨΕ την απόφαση της Ολομέλειας ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΤΟ Ο ΙΔΙΟΣ ( στην οποία ο ίδιος είχε μειοψηφήσει ! ) , ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ , ad hoc συγκροτημένο ¨ΕΙΔΙΚΟ¨ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ «ΜΕ «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» » ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ –ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (! ) – ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑΣ» – ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

  Αποτέλεσμα : Η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς , που είχε επιδικάσει
  στη Γερμανία την καταβολή 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους του Δίστομου ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ της ¨δυνατής και περήφανης Ελλάδας¨ , ώστε να μην έχουν τα βιβλία της ιστορίας να γράφουν μόνο για τον ¨Εφιάλτη¨ .Το ίδιο έγινε και με τις περίπου 80.000 αγωγές κατά της Γερμανίας που είχαν υποβληθεί από πολίτες σε όλα τα Πρωτοδικεία της Ελλάδας. ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ! Μπήκαν ¨στο αρχείο¨ , χωρίς να φτάσει σχεδόν καμία στο ακροατήριο !
  Ένα τεράστιο ¨αναχρονιστικό¨, πόσο καλός είναι ο ¨αναχρονισμός σε μια τέτοια περίπτωση ( ! ) ΚΙΝΗΜΑ που έφερε τις πλατιές μάζες αντιμέτωπες με τη μνήμη για τον ρόλο του Γερμανικού ιμπεριαλισμού απέναντι στην Ελλάδα ¨θάφτηκε εν τη γενέση του¨ .
  Μπροστά σε αυτό το Κίνημα ξεσκεπάστηκε η ξενοδουλεία της Ελληνικής άρχουσας τάξης. Ξεσκεπάστηκαν οι δήθεν ¨ισότιμες σχέσεις¨ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης !

  Τώρα ζητά η Γερμανία αποζημιώσεις (! ) και ¨επιστροφή¨ για τους Γερμανούς ομογενείς ( VOLKSDEUTSCHE ) που εκδιώχθηκαν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης , ακριβώς επειδή συνεργάσθηκαν με τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την διάρκεια του Β΄Π.Π.
  Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Γερμανικού Υπέξ δεν υπάρχουν ¨Νικητές και Ηττημένοι¨ …¨Όλοι οι πόλεμοι είναι κακοί…¨. Και γι΄αυτό την 8-9η Μαϊου δεν πρέπει να γιορτάζουμε την Νίκη των λαών επί του Γερμανικού ιμπεριαλισμού-μιλιταρισμού , ΑΛΛΑ…¨την επέτειο ίδρυσης της ¨Ε.Ο.Κ.-Ευρωπαϊκής Ένωσης¨ με μουσική υπόκρουση τον ¨Ύμνο της Χαράς¨ του Λ.Φ. Μπετόβεν !

  ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΕΙΔΟΣ – Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΞΕΦΤΙΛΑ …

  Έλληνες ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ» -«ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» ( ΔΕΣ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ » ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ»…) και Ιταλοί επιζώντες από την Ναζιστική θηριωδία προσέφυγαν ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ για την κατάσχεση γερμανικών ακινήτων στην περιοχή του Κόμο.
  Μόλις στις αρχές Ιουνίου το Ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο
  ( αντίστοιχο του Ελληνικου΄Άρειου Πάγου ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ «ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ» ( ΔΙΑΒΑΖΕ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ) Τα Γερμανικά Μ.Μ.Ε. οργιάζουν και απειλούν !
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,558185,00.html

  http://www.sueddeutsche.de/deutschland/artikel/229/178684/?page=16#readcomment

  Ναί η Ιταλία έχει Μπερλουσκόνι…Η Ιταλική δικαιοσύνη είναι αστική…, Αλλά δεν έχει Κ. Σημίτη , ούτε Στ. Ματθία , ούτε Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή…

  Ο Τελευταίος μάλιστα , με τα βαριά πολιτική κληρονομιά από τον θείο του , πουλά και ξεπουλά ΟΤΕ και ΔΕΗ στις «Πανγερμανικές» Deutsche Telekom και RWE , και δεν τολμά να πει στη Γερμανία ότι όποιος θέλει δουλειές και επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να πληρώσει αυτά που χρωστάει !
  Όπως έκαναν οι ΗΠΑ , το 1999 , για να εγκρίνουν την Κοινοπραξία της Αμερικανικής Crysler , με την Γερμανική Daimler-Benz , ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ -ΣΑΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ – ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ε Σ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ στους Εβραίους της Αμερικής που είχαν επιζήσει από τα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης !

  Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ το 1999 , αντί να πει στην «Hochtief» , να πληρώσει η Γερμανική κυβέρνηση την κατασκευή του «El Venizelos» , από αυτά που χρωστάει στον Ελληνικό λαό , της έδωσε και το Managment ξεπουλώντας και τα συμφέροντα «Ολυμπιακής» ( «Τεχνική Βάση» κ.λ.π. ).
  Διευθύνων Σύμβουλος στην «Hochtief» , λέγεται πως είναι ο γιος του Γερμανού αρχιστρατήγου στον Β΄Π.Π. που κρεμάστηκε to 1946 στις φυλακές του Landahut με απόφαση του Διεθνούς Συμμαχικού Στρατοδικείου της Νυρεμβέργης ( «Von Kaitel» ).
  Ψιλά γράμματα αυτά για τους Έλληνες Κομπραδόρους…

  Το «Σπήγκελ» γράφει τελευταία πως η Γερμανική κυβέρνηση σκέπτεται να προσφύγει ¨για αυτή την αδικία¨ της Ιταλικής δικαιοσύνης στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ! Ποιος (;) , η Γερμανία !
  Αυτό που θα έπρεπε να κάνει δηλαδή η Ελλάδα , σαν κράτος να προσφύγει στη ΧΑΓΗ για την άρνηση της Γερμανίας να καταβάλει Επανορθώσεις-Αποζημιώσεις , και κάθε χώρα που είχε υποστεί την Ναζιστική λεηλασία , για να καταγγείλουν την καταρράκωση του Διεθνούς Δικαίου από την Γερμανία , η οποία αρνήθηκε να ονομασθεί , ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ , η Συνθήκη Γερμανικής Ενοποίησης ( Των 4ων ¨συμμαχικών¨ δυνάμεων + 2 Γερμανιών , 1990 , ) σε «ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ» , και όχι απλά , όπως έγινε , σε » Συνθήκη Διακανονισμού των Ζητημάτων που Αφορούν τη Γερμανία» . ..
  Οι Γερμανοί γνώριζαν πως εάν ονομαζότανε » Συνθήκη Ειρήνης» , τότε , σύμφωνα με τις αρχές του ¨Διεθνούς Δικαίου¨ , θα έπρεπε να προβλέπεται και η καταβολή «Πολεμικών Αποζημιώσεων» προς όλες τις χώρες που είχε υπό την κατοχή του το Γ΄Ράϊχ…
  Πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η σημερινή Γερμανία είναι ο » νόμιμος »
  ( και ΑΞΙΟΣ θα πρόσθετα εγώ ) ¨κληρονόμος¨ του Γ’ Ράιχ με όλα τα δικαιώματα ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΕΞ΄ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ !
  Το ¨δώρο¨ αυτό τους το έκαναν οι ¨σύμμαχοι μας¨ στον Αντιφασιστικό πόλεμο ΚΑΙ Η ¨ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ¨ ΕΝΩΣΗ του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ , εξασφαλίζοντας βέβαια άλλα οικονομικά –πολιτικά ανταλλάγματα σε βάρος κυρίως των λαών των Βαλκανίων που δεν είχαν αποζημιωθεί – δικαιωθεί.

  IM MEMORIAM ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

  Υ.Γ.
  Πριν ένα χρόνο , ένα μεσημέρι στις αρχές Δεκέμβρη του 2007 , πέρναγα μέσα σ΄ένα το αυτοκίνητο με την γυναίκα μου , τυχαία από το Κολωνάκι. Έξω από την Εκκλησία του Άγίου Διονυσίου είδα παρατεταγμένα πολλά στεφάνια . «Κάποιος μεγάλος» της είπα θα πέθανε. Ναι , μου απάντησε άραγε ποιος να
  είναι ;

  Την άλλη μέρα διάβασα στο διαδύκτιο πως «χθες έγινε η κηδεία του γνωστού δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη …». Έμεινα άφωνος. Δεν πρόλαβα να αποχαιρετήσω έναν πράγματι ΑΞΙΟ Έλληνα ΠΟΛΙΤΗ . ‘Έναν άξιο επιστήμονα – νομικό που έσωσε την αξιοπρέπεια ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ των αδικαίωτων αγωνιζομένων Ελλήνων.

  Σαν Νομάρχης Βοιωτίας και δικηγόρος κινητοποίησε του κατοίκους του Δίστομου για την υποβολή αγωγών διεκδίκησης αποζημιώσεων και κέρδισε ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς με τα δυνατά επιστημονικά του επιχειρήματα! ΓΕΓΟΝΌΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ( ! ) ¨ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ¨.

  Στην συνέχεια προώθησε τις ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ στα Γερμανικά ιδρύματα και υπεράσπισε στον Άρειο Πάγο την αρχή ότι δεν διαθέτει η Γερμανία δικαίωμα «Ετεροδικίας» . Τεκμηρίωσε επιστημονικά , αναζήτησε όλες τις σχετικές αποφάσεις του «Διεθνούς Δικαίου» και κυρίως ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ σωστά .
  Δεν μπόρεσε βέβαια να αποτρέψει τις μεθοδεύσεις Κ. Σημίτη -Στ. Ματθία και τις αποφάσεις της πάντα » ανεξάρτητης» » δικαιοσύνης» .
  Ταξίδεψε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης για να μιλήσει για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής . Μίλησε σε επιστημονικά συνέδρια Γερμανών αντιφασιστών .

  Όμως προδόθηκε προσωπικά και πολιτικά , σχεδόν εκδικητικά , προφανώς προς ικανοποίηση και της Γερμανίας. Στις επόμενες Νομαρχιακές εκλογές ( 1999 ) το Σημιτικό πολιτικό κατεστημένο φρόντισε να μην εκλεγεί Νομάρχης Βοιωτίας ! Αυτή είναι η Ελλάδα. Τα ίδια δεν έπαθε ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης ;;; Κλέφτες , ληστές και απατεώνες δεν τους έβγαλαν ;;;

  Αυτό μας έλειπε να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας ένας «εχθρός¨ , ¨αντιγερμανός¨ !

  Όμως ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης προδόθηκε και ΠΟΛΙΤΙΚΑ , με πισώπλατα ¨Αριστερά¨ κτυπήματα.

  Δεν είναι λίγες οι δηλώσεις κάποιων ¨Αριστερών¨ , που δεν αναφέρω ονομαστικά για να μην βλάψω την «κοινή υπόθεση ¨ σε ένα δίκαιο αίτημα , οι οποίοι δήλωναν πως :

  «οι ¨Αριστεροί¨και ¨Δημοκράτες¨ δεν χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους των Ναζιστών ( ! ) – ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ¨ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ¨ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ…»

  Τώρα το γεγονός ότι ΟΛΑ τα γερμανικά αριστερά κόμματα και κινήσεις καταγγέλλουν σχεδόν καθημερινά στα έντυπα τους τη δράση των Γερμανικών κρατικών και κομματικών ιδρυμάτων ( Γκαίτε , Φρίντριχ -Έμπερτ , Νάουμαν , Αντενάουερ , Σάϊντλ κ.α. ) σαν προσπάθεια πολιτικής , οικονομικής ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ παρέμβασης στις χώρες του τρίτου κόσμου , όπως ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ , δεν παίζει και μεγάλο ρόλο για ορισμένους ¨αριστερούς¨ Έλληνες «aestet» που παλεύουν για τη «συμφιλίωση» , τη ¨λήθη» , την «αγάπη» και το ξεπέρασμα των ¨προκαταλήψεων¨.

  FLASHBAC…
  Το 1988 , ο τότε διευθυντής της ΕΡΤ απαγόρευσε την προβολή ενός ντοκιμαντέρ της πρώην Ανατολικής Γερμανίας για την υπονομευτική δράση των Ινστιτούτων Γκαίτε στην Αφρική…

  Η παρέμβαση μου αυτή αφιερώνεται στη μνήμη του ακούραστου , συνεπή ριζοσπάστη δημοκράτη Γιάννη Σταμούλη , με τον οποίο είχα , στο θέμα αυτό , μια καλή σχέση συνεργασίας και αλληλοσεβασμού , αλλά ΚΑΙ στον Αργύρη Σφουντούρη ( ¨ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ¨ ) , ένα από τα ορφανά παιδιά που επέζησαν της σφαγής του Διστόμου, μεγάλωσε στη συνέχεια στο ορφανοτροφείο Pestallozi της Ελβετίας , για να ακούσει-διαβάσει στην Τρίτη του ηλικία , πριν λίγα χρόνια , σε μια επίσημη επιστολή της Γερμανικής κυβέρνησης ότι :

  » Συγνώμη , κύριε Σφουντούρη , δεν δικαιούστε αποζημίωση για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στον Β΄Π.Π. , διότι η δράση των Γερμανικών στρατευμάτων στο χωριό σας , αποτελούσαν …
  » νόμιμα στρατιωτικά αντίποινα ¨ για τη δράση ανταρτών…»

  Εάν δινόντουσαν από την Γερμανία τέτοιες απαντήσεις , για τα Ναζιστικά ¨αντίποινα¨ και για το ¨δικαίωμα αποζημίωσης¨ , σε πολίτες ή στις κυβερνήσεις του Ισραήλ , των ΗΠΑ , της Αγγλίας και της Ρωσίας , να είσθε βέβαιοι πως θα είχαμε μέχρι και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και προσωρινή ¨ανάκληση πρεσβευτών¨ . Αλλά οι Γερμανοί γνωρίζουν. Στο Ελληνικό κράτος και τους πολίτες του δίνουν αυτές τις απαντήσεις…

  Δεν υπάρχει πρόβλημα . ¨Ελέγχεται η κατάσταση¨ .

  Όμως έχουμε και μια ωραία δικαιολογία για την ένοχη συνείδηση μας :

  Οι Έλληνες είμαστε γνωστοί για την ανωτερότητα και τη ¨μεγαλοψυχία μας¨ , όπως και για την ¨λεβαντίνικη¨ ( “LEVANTE” ) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ψυχή μας !
  Και αυτό το γνωρίζουν οι Γερμανοί !

  ΑΜΕΣΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΜΑΤΟΣ ( 1995 ) ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Α-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ ( ΤΟΤΕ ΥΠΕΞ-ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ) ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  ΟΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ –ΣΑΝ ¨ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ¨ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΏΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ

  ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ – ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ – ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 800 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΟ ¨ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ¨

  ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ¨ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ¨ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ¨ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ¨ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ¨ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ¨

  ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (1959) ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ –ΟΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  Δεν πρόκειται για θέμα ¨εκδίκησης¨. Ούτε ενδιαφέρει ποιος ζει ακόμα , ή αν ζει ακόμα σε τι ηλικία θα βρίσκεται σήμερα , ούτε ενδιαφέρει να εκτίσει κάποιους από αυτούς ¨ποινή φυλάκισης¨ . Πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Είναι επίσης ζήτημα παιδείας για τον Ελληνικό και Γερμανικό λαό.

  ΕΠΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΟ ¨ΔΙΣΤΟΜΟ¨ ( 10 Ιουνίου 1944 ) :

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=879866

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=879917

  http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=110373#110373

  ———————————————————

  mumul ,ο δαίμων του τυπογραφείου

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/06/2008

 20. Ιησους χριστος νικαει (κι ολα τα κακα σκορπαει):

  «Η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς , που είχε επιδικάσει
  στη Γερμανία την καταβολή 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους του Δίστομου»

  Ποσοι ειχαν εκτελεστει στο Διστομο;
  Θα πρεπει να διαιρεσουμε τα 28 δισεκατομμυρια δολαρια με τον αριθμο των νεκρων προκειμενου να …κοστολογησουμε την ανθρωπινη ζωη!
  Νομικος δεν ειμαι αλλα νομιζω οτι θα ειχε ιδιετερο ενδιαφερον το σκεπτικο της αποφασης του πρωτοδικειου Λιβαδειας για να δουμε πως κοστολογει τοσο την ανθρωπινη ζωη οσο και τις υλικες ζημιες (ακινητα, ζωικο και φυτικο κεφαλαιο κλπ -με αντικειμενικες ή τις εμπορικες αξιες, τις τοτε ή τις τωρα, με τοκους ή οχι?).

  [Ρωταω επειδη εχω και στη δικη μου οικογενεια ατομο (συγγενεια 1ου βαθμου) που εκτελεστηκε απο τους Γερμανους μηπως και βγαλω κανενα φραγκο.]

  Με βαση την αποφαση του πρωτοδικειου Λειβαδειας και αν υπολογισουμε τις 300.000 νεκρους λογω της πεινας, των εκτελεσεων κλπ και προσθεσουμε τις αποζημιωσεις για φυλακισεις, πεινα, κακουχιες, εξευτελισμο της ανθρωπινης αξιοπρεπειας, τα διαφυγοντα κερδη (ιδιωτικα και δημοσια) και ολα οσα εκανε ο ναζισμος, τοτε ολοκληρη η Γερμανια πρεπει να δημευτει και οι Γερμανοι να πουληθουν σκλαβοι για τις επομενες γενιες -μεχρι το 6582 μΧ- προκειμενου να ξεχρεωσουν τα εγκληματα του ναζισμου στην μονο Ελλαδα (τις αλλες χωρες θα αρχισουνε να τις …ξεχρεωνουνε απο το 6583 μΧ και μετα για οσα επαθαν στον 2ο παγκοσμιο πολεμο).

  Και αφου ο …πατριωτισμος ειναι επαγγελμα αυτη ειναι μια μοναδικη ευκαιρια να θησαυρισουνε και μερικοι επιγονοι διοτι τα λεφτα που εχει παρει η χωρα απο την μεταπολεμικη Γερμανια (μεσω ΕΕ) δεν ειναι αρκετα (ή μηπως πληρωνει η Γερμανια δεν ειναι αυτη που πληρωνει τη μεριδα του λεοντος για την ΕΕ;).

  Και καλα ολα αυτα, αλλα ο αειμνηστος «ΑΞΙΟΣ Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ ο οποιος επαθε οτι και …ο Κολοκοτρωνης (!) και ο Μακρυγιαννης που τους εβγαλαν …κλεφτες ληστες και απατεωνες»… και που …»στις επόμενες Νομαρχιακές εκλογές ( 1999 ) το Σημιτικό πολιτικό κατεστημένο φρόντισε να μην εκλεγεί Νομάρχης Βοιωτίας ! Αυτή είναι η Ελλάδα….»……………, δεν ηταν αυτος -οταν ωσαν …αλλος Τερτσέτης υπερασπιζοταν τον …λαϊκο αγωνιστη και γνωστο γιο του αγωγιατη «Τσοβολα δωστα ολα» (ή μηπως τον Αθανασοπουλο με τα καλαμποκια;) που εκφεντονιζε στους δικαστες της εδρας αντικειμενα επειδη δεν του αρεσε η αποφαση τους σ΄αυτον τον …»άξιο επιστήμονα-νομικό που έσωσε την αξιοπρέπεια ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ των αδικαίωτων αγωνιζομένων Ελλήνων….» ;

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 30/06/2008

 21. «…τοτε ολοκληρη η Γερμανια πρεπει να δημευτει και οι Γερμανοι να πουληθουν σκλαβοι για τις επομενες γενιες -μεχρι το 6582 μΧ- προκειμενου να ξεχρεωσουν τα εγκληματα του ναζισμου στην μονο Ελλαδα …»

  Ωραία! Και σένα τι σε κόφτει;

  Εμένα δε μου φαίνεται εμπόριο πατριωτισμού, αλλά μια αναγκαία πράξη αποκατάστασης για να μάθουν οι ισχυροί ότι οι πράξεις τους έχουν κόστος.

  Και αν ήθελες να ξεφτυλίσεις τον Σταμούλη, διάλεξες λάθος αντικείμενο. Ενώ αν έβαζες το λήμμα «Αιξωνή«, θα γινόσουν πιο πιστευτός.

  Αλήθεια; Οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι πλήρωσαν πολεμικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 30/06/2008

 22. Πεστα Ματσουκάτε 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/06/2008

 23. «Εμένα δε μου φαίνεται εμπόριο πατριωτισμού, αλλά μια αναγκαία πράξη αποκατάστασης για να μάθουν οι ισχυροί ότι οι πράξεις τους έχουν κόστος.»

  Ακου (καλα μην ακους μονο …διαβασε) λοιπον νεε μου ποσο καλα «μαθαινουν οι ισχυροι οτι οι πραξεις τους εχουν κοστος»

  Σε αντιθεση με αυτά που μπορει να πιστευουν οι θρησκευομενοι αριστεροι, ο ναζισμος δεν είναι …παιδι του σατανα, δηλαδη δεν προεκυψε επειδη ο «Εξαποδω» …συνωστησε την Φρουηλαην μητερα του.

  Τον ναζισμο τον δημιουργησε η μαλακια των Γαλλων (κυριως) και των Αγγλων (λιγοτερο).
  Όταν η Γερμανια ηττηθηκε στον 1ο παγκοσμιο πολεμο οι νικητες συμαχοι (Γαλλοαγγλοι ) εκριναν σκοπιμο να της «τριψουν τη μουρη» βαζοντας την «να φαει χωμα» προκειμενου να …βαλει μυαλο!
  Ετσι την αναγκασαν να πληρωνει τετοια χαρατσια –υπο μορφη αποζημιωσεων- που ειχε σαν αποτελέσμα η Γερμανια να εξαθλιωθει και οι κατοικοι της να λιμοκτονούν.

  Οι Γερμανια μη μπορωντας να αντεξει τις δυσβασταχτες αποζημιωσεις που της επεβαλαν να καταβαλει ζητησε επανειλημμένα καποια διευθετηση του χρεους ώστε να μπορεσει να ανταποκριθει στην καταβολη του.

  Η Γαλλια (κυριως) με την αλαζονια του νικητη ηταν αδιαλλακτη τοσο ώστε να την οδηγησει στην εξαθλιωση και το αδιεξοδο: δεν δεχοταν καμια διαπραγματευση!
  Φαινεται ότι η Γαλλικη πολιτικη αγνοουσε τον βασικο κανονα: «εισαι αναγκασμενος να πολεμήσεις για να νικησεις αλλα δεν πρεπει να κανεις το λαθος να ταπεινωσεις εχθρο σου! ».

  Σ’ αυτές τις ταπεινωμενες συνειδησεις των Γερμανων μικροαστων απευθυνθηκε ο Χιτλερ προσφεροντας τους ως λυση την αποκατασταση της αξιοπρεπειας τους, σ’αυτές τις ταπεινωμενες συνειδησεις ο εκκολάφθηκε το αυγο του φιδιου από το οποιο βγηκε το …«οραμα της ανωτερης φυλης».

  Όταν ομως ο «πατριωτισμος» και η «εθνικη υπερηφανεια» πλεοναζουν η πολιτικη σκεψη παει …για βρούβες και τα οποια συμπερασματα μπορει να προσφερει η ιστορια πετιουνται στα σκουπιδια.

  ΥΓ
  Δεν ηταν στις προθεσεις μου να ξεφτυλισω κανεναν Σταμουλη αλλα οταν παρουσιαζεται ως Κολοκοτρωνης ο δικηγορος του «καλαμπόκια» που χθες πεταγε αναπτηρες στους δικαστες της εδρας, ε, τοτε μην περιμενεις να καταλαβουν καποιοι τι ηταν αυτο που οδηγησε στο φαινομενο του ναζισμου πριν 70 χρονια.

  Το μονο που μπορει να καταλαβουν ειναι οι …αποζημιωσεις!

  Καλα κρασια!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 30/06/2008

 24. «τι ηταν αυτο που οδηγησε στο φαινομενο του ναζισμου πριν 70 χρονια»

  αλλά παράλληλα υπήρχαν και δύο άλλα θέματα εξ ίσου σημαντικά:

  α) Η ανάγκη για πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου από τη γερμανική αστική τάξη και η αντιπαράθεσή της με τους ανταγωνιστές της στο εσωτερικό της Γερμανίας και

  β) Το ανεπίλυτο εθνικό πρόβλημα των ανατολικών Γερμανών

  Τι λες;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/06/2008

 25. Και οι δυο (Ομέρ και Ισιδωρας ) παρουσιαζεταιτο Θεμα του Ναζισμου ως αποτελεσμα καποιων αντικειμενικών συνθηκών ..

  Ειναι Και αυτό .

  Αλλά κυριως ειναι μια Ιδεολογια , (που εμπεριεχει και ψυχικη κατασταση συναισθημα ) . Αυτή η ιδεολογια (οπως ολες ) ενεχει Σχεδια για την πραγματωση μιας Ουτοπίας – του Τελειου Ανθρωπου

  της αναμορφωσης Ολων της καταστροφής του Εχθρου – Κομμουνισμός στην περιπτωση του Ναζισμου- αλλά και του Εσωτερικου »μΙασματος»-αποδιοπομπαιου τραγου: Εβραιοι Τσιγγανοι ,Αναπηροι κλπ )

  .. ολες οι ιδεολογιες (Φιλελευθερισμός Κομουνισμός Αναρχισμός κλπ ) εχουν καποια τετοια στοιχεια ..

  -Η διαφορά του Ναζισμου απο τις Υπολοιπες : ΤΟ Ουτοπικό σχεδιο του Ναζισμου στηριζεται σε μια θεμελιακή Προαφετηρια Ανισοτητας : Της Φυλετικής ανισοτητας ..

  Δηλαδή σε εναν Αντι-Ουμανισμό (και μαλιστα στον Υπερτατο Βαθμό ) .

  .Ενώ οι αλλες ( Κομμουνισμός κλπ ) στην Ισοτητα ολων των ανθρωπων : Διευκρινηση ..Ασχετα απο τις υπερβολές ή και τα εγκληματα στην Πραγματωση του σχεδιου της τελειας κομμουνιστικής Κοινωνιας …κλπ

  Δηλαδή : Ενω οι αλλες Πολιτικές ιδεολογιες αποτελουν συνέχεια και Πιθανώς Υπερβολή -ακροτητα-

  των θεμελιακών αρχών του Διαφωτισμου και της Νεωτερικότητας , ο Ναζισμός αποτελει την Υπερβολή – στον εσχατο βαθμό της Αντιδρασης στον Διαφωτισμό , της ΑΝΤΙΝΕΩΤΕΡΙΚΌΤΗΤΑΣ

  Αλλά σταματώ εδώ διοτι ειμαι σε Μπλογκοαπαγορευση

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 30/06/2008

 26. @ μ/π
  ο νεοελληνικός αντιπροσφυγικός αναθεωρητισμός δεν είναι κάτι πρόσφατο. Θα πρωτοεμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘10, όταν ο πρώϊμος ελληνικός φασισμός -όπως είχε συγκροτηθεί από τους υπό τον Ιωάννη Μεταξά , Επίστρατους- είχε θέσει ως κύριο αντίπαλό του τους βενιζελικούς και τους Μικρασιάτες. Οι Νεότουρκοι ή οι Κεμαλικοί, μάλλον ως σύμμαχοι της ελληνικής ακροδεξιάς μπορούν να θεωρηθούν.

  Πολλά σωστά στοιχεία αλλά ελαφρώς υπερβολή. Το Λαικό κόμμα υπήρξε ο πυρήνας του «αντιπροσφυγισμού» και δεν χαρακτηριζόνταν από φασισμό – είτε ιδεολογικά, είτε με την μεταφορική έννοια. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρες οι καταστάσεις προπολεμικά στην Ελλάδα – συχνά οι πρόσφυγες αποτέλεσαν το θύμα ακροδεξιών ομάδων στην Ελλάδα αλλά άλλες φορές υπήρξαν σύμμαχοι του, (κοίτα Θεσσαλονίκη).

  Το 1959 , η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή , υποχρεώθηκε από την “δημοκρατική” Γερμανία ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ – αναστείλει την λειτουργία του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών πολέμου ( με προϊστάμενο τον Εισαγγελέα Ι. Τούσση ) και να στείλει τους 800 φακέλους στην “Δικαιοσύνη¨ της τότε Δυτικής Ομοσπονδιακής Γερμανίας , ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟ-ΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΣ , επειδή είναι , τώρα πια είναι “δημοκράτες” ! Παράλληλα η κυβέρνηση Καραμανλή υποχρεώθηκε να ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙ

  Ενα εξαιρετικό άρθρο του κ.Φλαισερ στο θέμα των γερμανών εγκληματιών πολέμου. Να προσθέσω οτι ολοι οι εβραίοι δωσίλογοι που επέζησαν δικάστηκαν, χάρη στις ενέργειες των Ι.Κ. – η ατιμωρησία όμως δεν περιορίσθηκε στους γερμανούς εγκληματίες αλλά και επεκτάθηκε και σε πολλούς χριστιανούς έλληνες.
  http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=08.04.2007,id=7631908,15523236,21439268,37718180

  Σήμερα κάποιοι “μάγκες” ψάχνουν , βάσει αφηγήσεων και εξομολογήσεων του Μ. Μέρτεν , να βρουν ακόμα τον “θησαυρό των Εβραίων¨ στους βυθούς της Φοινικούντας στη Μεσσηνία… Με την υπόσχεση του Ελληνικού κράτους πως ότι βρεθεί θα το μοιραστούν οι Έλληνες χρυσοθήρες , σαν ¨εύρετρα¨ , και το Κεντρικό Ισραηλητικό Συμβούλιο της Ελλάδας … , λες και είναι σίγουρο πως ότι απέκρυψαν οι Γερμανοί από τις ληστείες στην Ελλάδα ανήκε μόνο στους Εβραίους συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης…Στην έκθεση του Νίκου Καζαντζάκη για το δολοφονικό όργιο των Ναζί στην Κρήτη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί αφαιρούσαν , μάζευαν , ακόμα και τα χρυσά δακτυλίδια και δόντια από τα θύματα τους !

  Λίγο τα έχουμε μπερδέψει. Αυτή η ιστορία, που έχει λήξει αφού άνθρακες ο θησαυρός, δεν αποτελούσε «το θησαυρό των γερμανών» αλλά «το θησαυρό του μερτεν» και στη θεωρία προέρχονταν αποκλειστικά από τους εβραίους τηε θεσσαλονίκης. Λάθος του ΚΙΣ που μπλέχτηκε.

  Από εκεί και πέρα ο «θησαυρός των θεσσαλονικιών» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Μέρος της κινητής περιουσίας αρπάχθηκε από τους πολλούς δωσίλογους της πόλης, πχ ο Ντ.Χριστιανόπουλος αναφέρει οτι αρκετά ιστορικά βιβλιοπωλεία της πόλης είναι ένοχα συναλλαγών με τους γερμανούς. Το μεγαλύτερο μέρος όμως αποτέλεσε αγνώστου προορισμού και αυτό έδωσε λαβή στις φήμες για θησαυρούς. Νεώτεροι ερευνητές πιστεύουν, γιατί το Ελληνικό Κράτος αρνείται να ανοίξει τα αρχεία, οτι καρπώθηκε από το ίδιο το ελληνικό κράτος και με αυτό πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις και τα δάνεια που απαιτούσαν οι γερμανοί – χαρακτηριστικά αναφέρεται οτι χάρη σε αυτό καθυστέρησε η λιμοκτονία.

  Η ακίνητη περιουσία ως γνωστόν απαλλοτριώθηκε σχεδόν πλήρως μετά τον πόλεμο, (εξαίρεση τα 500 στρέμματα του εβραϊκού νεκροταφείου στο χώρο της σημερινής πανεπιστημιούπολης που απαλλοτριώθηκαν το 1944 «λόγω εγκατάλειψης των ιδιοκτητών τους»). Είναι ενδιαφέρον οτι το ΕΑΜ το ’45 επέστρεψε ορισμένα διαμερίσματα στους εβραίους επιζώντες αλλά γρήγορα οι δωσίλογοι έγιναν μέρος του κρατικού μηχανισμού και η επιστροφή ποτέ δεν έγινε.

  Σε αντιθεση με αυτά που μπορει να πιστευουν οι θρησκευομενοι αριστεροι, ο ναζισμος δεν είναι …παιδι του σατανα, δηλαδη δεν προεκυψε επειδη ο «Εξαποδω» …συνωστησε την Φρουηλαην μητερα του.

  Συμφωνώ αλλά αυτό δε σημαίνει οτι αν στην ελλάδα επιβάλλονταν οι ίδιοι όροι αυτό θα προκαλούσε την γέννηση αυτού του εξολοθρευτικού εθνικισμού. Η Γερμανία είχε ένα πολιτισμικό παρελθόν και δεν φταίει για όλα «η άτιμη (διεθνής) κενωνία»

  Σχόλιο από Abravanel | 01/07/2008

 27. Abravanel,
  στην ελλαδα ισως να μην προκαλούσε την γέννηση αυτού του εξολοθρευτικού εθνικισμου διοτι το πολιτισμικο παρελθον των Ελληνων ειχε διαμορφωθει μεσα απο μια χατχιαβατικη προσπαθεια επιβιωσης στο πλαισιο της οθωμανικης επικυριαρχιας.
  «Περιουσιος» λαος ανακαλυψαν οι ελληνες οτι ειναι οταν απο τον γερμανικο διαφωτισμο πρωτοακουσαν να γινεται λογος περι αρχαιου ελληνικου πνευματος οποτε -αξεστοι και αγραμματοι οντες- μπερδεψαν …τη βουρτσα με την πουτσα.

  Παρ’οτι χατζηαβατιδες ομως αυτο δεν τους εμποδισε να προβουν στην αποτροπαια σφαγη των αμαχων στην Τριπολιτσα.

  Το να ταπεινωνεις ομως εναν λαο ο οποιος -στην προσφατη ιστορια- εχει δωσει απο τον Μαρξ και τον Ενγκελς μεχρι Χεγκελ, τον Νιτσε, τον Στιρνερ, τον Καντ, τον Σοπενχαουερ, τον Γκαιτε, τον Μπαχ τον Μπετοβεν (και δεν συμαζευεται), τοτε διατρεχεις τον κινδυνο να ανοιξεις τον ασκο του Αιολου απελευθερονοντας τον χειροτερο εαυτο ενος λαου ικανου για τα παντα.
  Ο Νιτσε ειχε ηδη περιγραψει τι εστι «η θεληση για δυναμη».
  Αυτο λοιπον εγινε: σφαζανε ακουγοντας …κλασικη μουσικη!

  * * *

  Νοσφυ,
  «…Αλλά κυριως ειναι μια Ιδεολογια…»

  ναι, η οποια ευδοκιμησε σε στραπατσαρισμενες συνειδησεις!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 01/07/2008

 28. Ποντιοι (& αριστεροι),
  προσεξτε πολυ καλα τι εχω να σας ‘πω: επειδη υποψιαζομαι οτι σας τρωει ο κωλος σας και το πατε λάου-λάου ν’ αρχισετε να βαζετε θεμα «ποντιακων αποζημιωσεων» απο τη φιλη, γειτονα και συμαχο Τουρκια, σας προειδοποιω οτι τοσο εμενα οσο και το ΙΘΙ θα με βρητε απεναντι σας.

  Μεχρι και τη γενοκτονια σας …καλυπτω (και το ψηφισματακι καποια στιμη θα το βγαλουμε), απο κει και περα …νιπτω τας χειρας μου οποτε θαχετε να κανετε με την επιχειρηση «καθαρα χερια»!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 01/07/2008

 29. Ο πατερας μου δεν πηρε ουτε δεκάρα Αποζημιωση για τα δυο μισυ χρονακια στο Μαουτχαουζεν οπου βρεθηκε σε ηλικία 15 χρόνων …

  Αντιθετα ειδε τους Δωσιλογους( και Αυτους που τοτε τον Ειχαν Χαφιεδίσει) να πλουτιζουν μπροστα του…..

  Και οταν τον Απελυσαν επί Χουντας η κατηγορια ηταν αυτή : Βρεθηκε σε στρατοπεδα συγκεντρωσης στη Γερμανια αρα : Αντεθνικός, Εαμοβουλγαρος κλπ

  Ημουν πανω κατω 9 ή 10 χρονων οτων με πηρε μαζί του στο αστυνομικό τμημα του χωριου του για να ακουσει απο γνωστο του την κατηγορια με την οποια απελύθη ..

  Το θυμαμαι σαν τωρα ..Ηταν αυτή : Σε πήρανε στη Γερμανια στα κατεργα ..Αρα …

  Ουτε απο εθνική αντισταση πηρε τιποτε …Δεν ηταν στο Βουνό … Ηταν στη Γερμανια σε καταναγκαστικά εργα ….

  Και δεν πηρε τιποτε .. Για να μη φτωχυνουν οι Γερμαναράδες … (οι στραπατσαρισμένοι και καυμένοι )

  – Ο Πατερας μου μισουσε βαθεια τους Γερμανους ..Κι ειδαν τα ματια του πολλά ..Και Ολοι (οι Γερμανοι )το Ξερανε ….
  Ξερανε για τα στρατοπεδα …Ξερανε για τους εξοντωμένους ..

  Κιοταν Ξεπαστρευαν το κανανε με βιολιά και Μπαχ ..Μπραβο τους »πολιτισμενους»

  ..Στ’ αλήθεια τι εγινε με τον Χρυσο της Τραπεζας της Ελλάδας; οταν ηρθαν οι Γερμανοι Ναζήδες δεσμευσαν ολο το χρυσαφι.. Αναγκαστικό δανειο

  Αυτο δεν εχει να κανει με Αποζημιωσεις .. Αλλά με Δανειο
  Πηραν ολο τον χρυσο ..Αργοτερα λεγανε στην Ελλάδα οι μεαλοι μας Συμμαχοι »Οταν ενωθεί ξανά η Γερμανια θα το παρετε το Χρυσαφι»
  Σκατά πηραμε ..!!

  Γιατί Οταν ενώθηκε Η Γερμανια , ο μεντορας της Ελληνικής Δεξιας κ Μητσοτάκης ειπε το Περιβοητον ‘ Δεν μπορουμε να αλλάξουμε εμεις τον Ρουν της Ιστορίας »

  Κι ετσι δεν πήραμε πισω τα Λεφτα μας , το Χρυσο της Ελλάδας διοτι ο κ Μητσοτακης δεν ηθελε να στεναχωρησει τον Φιλο ΤΟΝ ΚΩΛ….
  ——

  Γιατί να μη δωσουν αποζημιωσεις ; Ε; Δεν σφαξανε ; Ειναι δικαιολογια αυτή οτι τους ταπεινωσαν οι Συμμαχοι στον Α πολεμο ;

  .. Ηρθαν εδώ και ρημαξαν τα πάντα ..Μαζί βεβαια με τους Ελληνες Ναζηδες τους Δωσιλογους του Δεξιου Ταγματασφαλιτισμου

  ( και εχω υποψη μου ενα πολύ ενδιαφερον Βιβλιο του Τ Κωστοπουλου για τους ελληνες Δωσιλογους …)

  Θειε γραφεις “…τοτε ολοκληρη η Γερμανια πρεπει να δημευτει και οι Γερμανοι να πουληθουν σκλαβοι για τις επομενες γενιες -μεχρι το 6582 μΧ- προκειμενου να ξεχρεωσουν τα εγκληματα του ναζισμου στην μονο Ελλαδα …”

  Κατ αρχάς δεν ειναι ετσι .. α) Η Γερμανια εχει δωσι αποζημιωσεις σε αρκετές χωρες απο αυτες που τις διεκδικησαν … Το αν εμεις ειχαμε την ατυχια να εχουμε Κυβερνηση στις αρχες του 90 το κολληταρι του ΚΩΛ την κυβερνηση Μητσοτακη – μαλλον το ιδιο χαλια με την σημερινή Δεξια του Καραμανλή –

  δεν ειναι λογος να μην επιμεινουμε : Στο κατω κατω υπάρχουν κι εκεινοι που εχου υποφερει
  (δεν ησαν ολοι οι ελληνες τοτε Δωσιλογοι και Γλυφτες) και η αποζημιωση ενεχει και μια αναγνωριση…
  Και δευτερον υπάρχει το ελληνικό χρυσαφι ..Δανειο ειπαμε .. Πουναι τα λεφτά …

  Θειε .. Δεν ξερω αν οι Ποντιοι και Αριστεροι θεσουν θεμα αποζημιωσεων για την Τουρκιά ..

  Αλλά μη μου λές για τους Καυμένους τους Γερμαναραδες Ναζισταραδες που Ρημαξαν μια χωρα και τωρα πανε να την Κανουν και μας κανουν και τους Καυμένους που δινουν ταχαμ μεσω Ε.Ε…..

  Τελος παντων … Για αυτό και γι αλλα που μαλλον ειδες με τα ματια σου, και δεν ειδα να κινειται τιποτις παρα ακρα του Ταφου σιωπή

  παραιτουμαι απο το ΙΘΙ ..βαλε στη Θεση του υπευθυνου του Κ Φ .Ε καναν απο τα καινουρια ταλέντα που βλπεω ΕΚΕΙ . Κανεναν απο αυτους που λένε τι Καλαμπόκας τι Εαακ ..!Κανεναν τετοιο τελος πάντων …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 30. »Το να ταπεινωνεις ομως εναν λαο ο οποιος -στην προσφατη ιστορια- εχει δωσει απο τον Μαρξ και τον Ενγκελς μεχρι Χεγκελ, τον Νιτσε, τον Στιρνερ, τον Καντ, τον Σοπενχαουερ, τον Γκαιτε, τον Μπαχ τον Μπετοβεν (και δεν συμαζευεται), τοτε διατρεχεις τον κινδυνο να ανοιξεις τον ασκο του Αιολου απελευθερονοντας τον χειροτερο εαυτο ενος λαου ικανου για τα παντα.
  Ο Νιτσε ειχε ηδη περιγραψει τι εστι “η θεληση για δυναμη”.
  Αυτο λοιπον εγινε: σφαζανε ακουγοντας …κλασικη μουσικη!»

  Δεν το καταλαβα αυτό … Τι σημαινει ; Μηπως μή τους κολλατε πολύ Ζητώντας αποζημιωσεις για τα Εγκληματα τους κλπ για να μην αρχισουνε να σφαζουν παλι ακουγοντας …κλασικη μουσικη!»;

  Ε;

  Μωρε αντε ..Αρκετά .

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 31. http://naftilos.blogspot.com/2006/10/blog-post_30.html

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 32. Τάσος Κωστόπουλος – Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικ

  από credits to mazetas 7:09μμ, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008
  (Τροποποιήθηκε 5:47μμ, Σάββατο 22 Μαρτίου 2008)
  Τάσος Κωστόπουλος / Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη (2005)

  Tasoj_Kwstopouloj_-_H_Autologokrimenh_Mnhmh–Ta_Tagmata_Asfaleiaj_kai_h_Metapolemikh_Eqnikofrosunh.p (14.42 MB)

  http://www.mediafire.com/?m1mhevylly5

  To onoma tou arxeiou bghke megalo: allaxte thn katalhxh apo .p se .pdf.tar.bz2

  Συγγραφέας: Κωστόπουλος Τάσος, 208 σελίδες pdf

  Τα τάγματα ασφαλείας είναι ο μεγάλος απών από την επίσημη εικόνα της δεκαετίας του 40, όπως αυτή φιλοτεχνήθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια. Αυτή η σιωπή κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην αντίφαση ανάμεσα στα εθνικιστικά φρονήματα των συμμετασχόντων και την πεζή πραγματικότητα της ένοπλης συνεργασίας τους με τον κατακτητή. Μπορεί τα στελέχη τους να ενσωματώθηκαν πλήρως στο μετεμφυλιακό κράτος των εθνικοφρόνων, φτάνοντας επί χούντας μέχρι την κορυφή της κρατικής ιεραρχίας, αναγκάστηκαν όμως να αποσιωπήσουν το κατοχικό παρελθόν τους.

  Ο μόνος τρόπος να χωρέσουν οι ταγματασφαλίτες στην κυρίαρχη αφήγηση, ήταν ως θύματα του «κοινού εχθρού». Από το Βαθύλακο και το Κιλκίς ως το Mελιγαλά και τους Γαργαλιάνους, η πτωματολογία των «αγρίως σφαγιασθέντων» κάλυψε τα κενά της επίσημης ιστορίας κατασκευάζοντας την εικόνα μιας ενιαίας εθνικοφροσύνης. Η εικόνα αυτή κυριάρχησε μέχρι τη μεταπολίτευση, όσο η νομοθεσία περί «αναμόχλευσης παθών» και η σκιά του χωροφύλακα καθόριζαν τα όρια της ιστοριογραφικής νομιμότητας.

  «Η αυτολογοκριμένη μνήμη» καταγράφει την επιχειρηματολογία και τα ιδεολογήματα, βάσει των οποίων επιχειρήθηκε μεταπολεμικά η δικαίωση του ένοπλου δωσιλογισμού.

  —————————–

  ΚΡΙΤΙΚΗ

  Αν την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα μπορούμε, σύμφωνα με τον Max Friss, να τη χαρακτηρίσουμε εποχή «αμνημοσύνης», την πρώτη του 21ου θα υποστήριζα ότι αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η συνειδητή πια και διάχυτη προσπάθεια μετα-αναθεωρητικών αντιστροφών τόσο του αξιακού περιεχομένου των εννοιών που μας συνέχουν από την εποχή του Διαφωτισμού, όσο συνακόλουθα και αναγκαία των γεγονότων που συγκροτούν την ιστορική μας μνήμη.
  Το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίστηκε δε και στα καθ’ ημάς όχι τόσο στο πεδίο των ιστορικών, όπου οι μεθοδολογικές πειθαρχίες είναι λίγο-πολύ σαφέστερες και καθολικότερα αποδεκτές, όσο στο πεδίο των υπόλοιπων κοινωνικών επιστημών, και ιδιαίτερα σ’ αυτό της Πολιτικής Επιστήμης.
  Εδώ μια μετα-νεωτερική αντίληψη ενός αυτοχαρακτηριζόμενου «νέου κύματος στην επιστήμη», υπερβαίνοντας συνειδητά και αυθαίρετα επιστημονικές πειθαρχίες και μεθοδολογικούς κανόνες -και η Πολιτική Επιστήμη έχει προφανώς και επιστημονικές πειθαρχίες και μεθοδολογικούς κανόνες- μέσω των στηλών της εφημερίδας «Τα Νέα», την άνοιξη του 2004, ήρθε να συνταυτιστεί με λογοτεχνικές απόπειρες της δεκαετίας του ’90, του επιπέδου της «Ελένης» του Γκατζογιάννη και της «Ορθοκωστά» του Βαλτινού, και να επαναφέρει στη μνήμη τις μετεμφυλιακές θεωρήσεις του προπαγανδιστικού λόγου της εθνικοφροσύνης , για τα μεγάλα και τραυματικά που βίωσε ο κοινωνικός μας σχηματισμός στη δεκαετία του 1940, σε μεγάλο βαθμό με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα σε ένα ίσως πιο εκσυγχρονισμένο και επιστημονικοφανές πλαίσιο.
  Στις δύο τελευταίες συναντήσεις του δικτύου για τη μελέτη των εμφύλιων πολέμων στη Σαμοθράκη πέρσι και ιδιαίτερα στην Πρέβεζα φέτος -ίσως γιατί σ’ αυτή δεν είχαμε το εθνικό-ενωτικό κλίμα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου- αναδείχτηκαν καθαρά και η ιδεολογικο-πολιτική στοχοθεσία και οι μέθοδοι στις οποίες στηρίζεται όλη τούτη η προσπάθεια και η χρήση του ιστορικού γίγνεσθαι που αυθαίρετα επιχειρεί και η αδυναμία ενός στοιχειώδους επιστημονικού διαλόγου με τους φορείς αυτών των απόψεων.

  Απάντηση στην αντιστροφή του νοήματος

  Απέναντι σ’ αυτές τις συνειδητές απόπειρες αντιστροφής του νοήματος και του αντιφασιστικού χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της συνακόλουθης πρωτοφανέρωτης λαϊκής αντίστασης, που υπερέβαινε τις κυρίαρχες αστικές πολιτικές επιλογές και οδηγούσε σε μια αριστερή ταυτότητα το μέγιστο των αγωνιστών που την πλαισίωσαν παντού στην Ευρώπη, το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου αποτελεί μια επιστημονικά άψογη και εξαντλητικά ολοκληρωμένη ιστορική μονογραφία.

  Αποτελεί μια πολιτική, με τη βαθύτερη έννοια του όρου, πράξη αντίστασης.

  Η δε αποδοχή που έχει ήδη από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό -δεύτερη έκδοση σ’ ένα πεντάμηνο -αποδεικνύει αυτό που έγραφε και ο Κώστας Βούλγαρης στις «Αναγνώσεις της Κυριακάτικης Αυγής» στην κριτική του για το βιβλίο, ότι: « Η ανάγκη της κοινωνίας για αφηγήσεις του άμεσου παρελθόντος παραμένει ισχυρή, τώρα μάλιστα που το απολιτικό αίτημα των ίσων αποστάσεων μπορεί να ικανοποιηθεί διά της «υπερβάσεως» του σχήματος του αντιφασιστικού Μεγάλου Πολέμου, μέσα από καινοφανείς και ρηξικέλευθες προσεγγίσεις. Εστιάζοντας, π.χ., στην εντοπιότητα, στο φαντασιακό, στα ανθρωπολογικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ή αναγορεύοντας τις τοπικές και εθνοτικές αντιθέσεις ως κυρίαρχες, σε σχέση με το ίδιο το γεγονός και τα διακυβεύματα του πολέμου. Οχι για να εμπλουτιστεί η εικόνα που έχουμε, να τροποποιηθεί, να γειωθεί περισσότερο στην πραγματικότητα, αποκαθάροντας την και από τις μυθολογίες που επικάθισαν, αλλά για να καταργηθεί η δεσπόζουσα πρόσληψη της, αφαιρώντας της το πολιτικό στοιχείο, σκιάζοντας την έντονη και γενικευμένη διαδικασία πολιτικοποίησης μιας ολόκληρης κοινωνίας» που δημιούργησε.
  Απέναντι σ’ αυτή την τάση μιας δήθεν εμπειρικής και δήθεν απολίτικης και αποϊδεολογικοποιημένης προσέγγισης του χθες χρόνου, που στο βάθος της προσπαθεί να κρυφτεί το νεο-συντηρητικό προσωπείο μιας μετα-νεωτερικής και μετα-αναθεωρητικής σχολής ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων της σημερινής νέας τάξης πραγμάτων, με ό,τι αυτή εμπεριέχει, η εργασία που καταθέτει ο Κωστόπουλος, με τα εξαντλητικά ντοκουμέντα της, το αδημοσίευτο και δημοσιευμένο αρχειακό υλικό που φέρνει στο φως, τα αποσπάσματα από εφημερίδες και πρακτικά της Βουλής, που θυμίζουν στους παλιότερους και φωτίζουν στους νεότερους χαρακτηριστικές στιγμές και γεγονότα, τις λεπτομερείς και ενδιαφέρουσες σημειώσεις, τη δευτερογενή βιβλιογραφία της -12 ολόκληρες σελίδες καταλαμβάνει η βιβλιογραφία που παραθέτει-, αλλά και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας που εμπεριέχει ως παράρτημα, έρχεται να αφαιρέσει κάθε επιχείρημα συμψηφισμού και άρα υποδόριας νομιμοποίησης της «μαύρης τρομοκρατίας» ως δήθεν φυσικής αντίδρασης στην ομόλογή της «ερυθρά τρομοκρατία», κάθε επιχείρημα επιστροφής στην περίφημη θεωρία των τριών γύρων, κάθε νεόκοπη προσπάθεια, όπως αυτή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σαρτζετάκη να μας επιστρέψει στη φρασεολογία και το κλίμα της δεκαετίας του ’50.
  Ερχεται ψύχραιμα και με έναν λόγο απλό και κατανοητό, μετά εξήντα χρόνια, να δείξει με στοιχεία και των ίδιων των ταγματασφαλιτών -και αυτό είναι από τα πιο αποκαλυπτικά μέρη του βιβλίου- το γιατί στην κοινωνική συνείδηση και μνήμη οι γερμανοντυμένοι «ταγματασφαλίτες», όπως τους είχε η κοινωνία βαφτίσει από τότε, παραμένουν ηθικά απόβλητοι στην ευρύτερη κοινή συνείδηση.

  Η ενσωμάτωση στον εθνικόφρονα κορμό

  Ενας αγνός αστός, αντιστασιακός τού τότε, όπως και της πρόσφατης δικτατορίας, ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος, περιγράφει καθαρά τούτη την κοινωνική αίσθηση. Πρόκειται, γράφει στην «Τειχομαχία» του, για «έναν φρικαλέο συρφετό από αληταριό και χυδαιότητα, που προξενούσε τον αποτροπιασμό και την αηδία και στους ίδιους τους πιο λυσσαλέους αντικομμουνιστές…»
  Γεγονός που αναδεικνύει και εξηγεί ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύει ο Κωστόπουλος, και το γιατί ενώ οι ίδιοι οι υπηρετήσαντες στα Τάγματα Ασφαλείας -που δημιούργησαν και όπλισαν οι κατακτητές ναζί, ύστερα από εισήγηση της «κυβέρνησης» του Κουίσλιγκ «πρωθυπουργού» Ιωάννη Ράλλη- ενσωματώθηκαν στον εθνικόφρονα κορμό, φτάνοντας να πάρουν επί χούντας και συντάξεις «αντιστασιακών»! Τα στρατιωτικά σώματα, στα οποία υπηρέτησαν ένοπλα τον κατακτητή, ούτε νομιμοποιήθηκαν ποτέ ούτε αποκαταστάθηκαν από τη νικήτρια του εμφυλίου πολέμου αστική τάξη, της οποίας, και μάλιστα του βενιζελογενούς εν πολλοίς τμήματός της, δημιούργημα υπήρξαν.
  Αποκαλυπτικός στο σημείο αυτό ο βαθιά διεισδυτικός λόγος τού επίσης βενιζελογενούς πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Το δράμα της Ελλάδος οφείλεται εις ένα κατά βάσιν γεγονός ότι η ιθύνουσα τάξις της χώρας δεν εξεπλήρωσεν εις την σκληράν εκείνην περίοδον του έθνους το χρέος το οποίον είχε έναντι του λαού και έναντι της ελληνικής πατρίδος…»
  Γι’ αυτό στο Λόγο των νικητών του Εμφυλίου μια συνειδητή στρατηγική λήθης, ένας πέπλος σιωπής, μια αυτολογοκριμένη μνήμη -όπως αναφέρει πετυχημένα και ακριβοδίκαια ο τίτλος του βιβλίου- τα ακολουθεί τούτα τα Τάγματα.
  Γι’ αυτό στον όγκο των δημοσιευμάτων και απομνημονευμάτων αγωνιστών της δεκαετίας του ’40, που είδε το φως της δημοσιότητας στη μεταπολιτευτική περίοδο, δεν υπάρχουν καθόλου οι δικές τους μαρτυρίες, οι δικές τους προσπάθειες δικαίωσης.
  Η νομική φόρμουλα, την οποία εφηύρε κιόλας το 1945 ο Θεμιστοκλής Τσάτσος: «Από διεθνούς απόψεως, ο σχηματισμός των ταγμάτων ασφαλείας απετέλει ενίσχυσιν της γερμανικής δυνάμεως. Από ελληνικής όμως απόψεως, επειδή υφίστατο εσωτερικός κίνδυνος, ο οποίος έδει να εξουδετερωθή, νομίζω ότι οι δημιουργήσαντες τα τάγματα ασφαλείας δεν ενεφορούντο από προδοτικήν διάθεσιν», μπορεί να αρκούσε για την απαλλαγή σχεδόν όλων όσοι έφτασαν μπροστά στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων στις συνθήκες τού τότε, ποτέ όμως δεν στάθηκε αρκετός για να στοιχειοθετήσει μια ευρύτερη νομιμοποίηση των ταγμάτων.
  Γι’ αυτό και θα υποστήριζα, τελειώνοντας, σε αντίθεση με την καταληκτήρια φράση του συγγραφέα τού βιβλίου -ας υπάρξει και κάποια επιτέλους αντίθεση μαζί του-, ότι και εδώ όπως και αλλού η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία με τον τρόπο που επιχειρούν διανοούμενοι του «νέου κύματος», αποτελεί μια μόδα που επειδή δεν μπορεί να στηριχτεί σε στοιχεία, έχει προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης. Και όσο κατατίθενται έρευνες όπως αυτή που παρουσιάζουμε, τούτη η ημερομηνία έρχεται κοντύτερα.

  ΑΛΚΗΣ ΡΗΓΟΣ
  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – 17/02/2006
  πηγή
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=845073

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 33. Abravanel

  με τον όρο «πρώιμος ελληνικός φασισμός» δεν εννοούμε το Λαϊκό Κόμμα, αλλά τις παραστρατιωτικές φιλομοναρχικές ομάδες του Ιωάννη Μεταξά, που έμειναν στην ιστορία με το όνομα «Επίστρατοι«.

  Όσον αφορά το ρευστό κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικό τοπίο της Θεσσαλονίκης κατά το Μεσοπόλεμο, όλα μπορούμε να τα δούμε : Από την αντίθεση των ντόπιων (ελληνοφώνων και εβραίων) προς τους πρόσφυγες, έως την ποικιλία των πολιτικών εκφράσεων. Εάν εξαιρέσουμε κάποιες λούμπεν ομάδες προσφύγων, ο κύριος όγκος του ήταν δημοκρατικοί αντιμοναρχικοί. Ενώ ο κύριος όγκος των ντόπιων (ελληνοφώνων και εβραίων) επρόσκειτο στο Λαϊκό Κόμμα. Κι όλα αυτά σε μια πόλη όπου είχε σπάσει κάθε ενιαίος εσωτερικός ιστός, κατά τη διαδικασία περάσματος από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος.

  Όλα αυτά φυσικά έχουν σημσία μόνο για τους ιστορικούς που προσπαθούν να γράψουν την ιστορίας της πόλης.

  Θειε Ισιδωρε,

  όσον αφορά τις προσφυγικές αποζημιώσεις, μη στεναχωριέσαι. Η Τουρκία μας ξεπλήρωσε με την παραχώρηση των περιουσιών των 350.000 Ανταλλάξιμων Μουσουλμάνων (οι οποίες με τη Συνθήκη της Άγκυρας εξισώθηκαν με τις υπερδεκαπλάσιες περιουσίες των Ελλήνων της Ανατολής, τις οποιες το ελληνικό κράτος χάρισε στο τουρκικό).

  Από τις περιουσίες των Ανταλλάξιμων Μουσουλμάνων στους πρόσφυγες δόθηκε ένα 10% και το υπόλοιπο, ως κρατική περιουσία, χρηισμοποιήθηκε κατά το δοκούν από την εξουσία.

  Κατά συνέπεια, αντίπαλος των προσφυγικών ομάδων στο ζήτημα των αποζημιώσεων δεν είναι το τουρκικό κράτος, αλλά το ελληνικό.

  Ελπίζω να μη συνεχίσεις να έχεις πρόβλημα και να τηρήσεις την υπόσχεση που μας έδοσες 😉

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 34. ——————————————————————————————————

  MALAKES; FASISTES; PRAKTORES; ή απλά ANEGKEFALOI;

  ——————————————————————————————————

  Παραθέτουμε παρακάτω το σημείωμα με το οποίο η Κίνηση του ανεκδιήγητου Νακρατζά στέλνει σε χιλιάδες αποδέκτες το κείμενο του Ομ. Ταχματζίδη, ο οποίος επισης αναπαράγει το αντιδραστικό αντιλαϊκό ιδεολόγημα της «υποτιθέμενης γενοκτονίας των Ποντίων» (σημείωση: το κείμενό του ο Ταχματζίδης το γράφει με αφορμή το θέμα στις εξετάσεις, που ενοχοποιούσε τους μπολσεβίκους για την ήττα του ποντιακού κινήματος και το οποίο καταγγείλαμε και μεις στο «Η ιδεολογική εκμετάλλευση των Ποντίων» )

  ———————————————————–

  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

  Στην περίπτωση των πρόσφατων Πανελλήνιων εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας έβαλε απαράδεκτο θέμα με τίτλο «να αιτιολογήσετε γιατί η συνεργασία Κεμάλ – μπολσεβίκων λειτούργησε ως… ταφόπετρα του ποντιακού ζητήματος» !!

  Είναι αντιπαιδαγωγικό και αντιδημοκρατικό , διότι ουσιαστικά προκαταλαμβάνει τους μαθητές δίνοντας τους εντολή να γράψουν υποχρεωτικά… κατά της συνεργασίας Κεμάλ – μπολσεβίκων, αντί να τους ανοίξει την κριτική σκέψη για να κατανοήσουν το γιατί (πολύ ορθά από την πλευρά τους) πιστοί στο διεθνισμό της εποχής οι μπολσεβίκοι στηρίζανε όλα τα απελευθερωτικά κινήματα, θεωρώντας ότι οι επαναστάσεις αυτές θα γίνουν διαρκείς και θα επεκταθούν και στο κοινωνικό πεδίο.
  Είναι προφανές ότι ένας π.χ. προοδευτικός μαθητής που θα επιχειρηματολογούσε με τεκμηρίωση υπέρ της συνεργασίας αυτής θα… κοβόταν με το (νομικίστικο) επιχείρημα του «εκτός θέματος» (αφού το θέμα, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, ορίζει ασφυκτικά τα πλαίσια του σκέπτεσθαι) !!!!!!!!

  Αλλά και επί της ουσίας το θέμα αποτελεί πνευματικό προϊόν των λεγόμενων νεοποντιστών, δηλαδή ενός σκληροπυρηνικού ελληνόφρονος ακροδεξιού αναθεωρητικού ρεύματος που έθεσε θέμα «γενοκτονίας» Ποντίων εντελώς ξεκάρφωτα και αντιεπιστημονικά (καθώς είναι γνωστή πια η διάκριση στο διεθνές δίκαιο ανάμεσα σε οργανωμένη επιχείρηση για εξόντωση μέχρις ενός ενός λαού, δηλαδή περίπτωση Άουσβιτς, και σε εθνοκάθαρση με στόχο την απομάκρυνση, την εκκένωση εδαφών, την εκδίκηση, αλλά δίχως δόλο α βαθμού για φυσική εξόντωση μέχρις ενός).

  Κάποιοι μας θέλουν αμόρφωτους.

  Ο εθνικισμός πάει χέρι – χέρι με τον ωμό αντικομουνισμό.

  ————————————————————————

  …………. αυτά λοιπόν γράφει ο ρατσιστής, αμόρφωτος Νακρατζάς, ο απολογητής του τουρκικού εθνικισμού και της γενοκτονίας που διέπραξε κατά των χριστιανικών κοινοτήτων….

  Φαίνεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει μεγάλο πρόβλημα με τους Πόντιους!!!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 35. έχετε δίκιο. Είναι για γέλια αυτό που κάνουv.

  Και καλά ποιός είναι ο «δίχως δόλο δεύτερου βαθμού » ;

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 01/07/2008

 36. Kι εγώ γραφω : Επι του Θέματος :

  καλά ρε παιδια τετοιο θεμα πηγαν και βαλανε οι Κουτοπόνηροι ; Βρε ..ανασα δεν μας αφηνουν να παρουμε …

  (και προσεξτε διατυπωση ε; ) Δηλαδή ποιο περιθωριο αφηνει για αλλη αποψη; Κανένα απολύτως

  (Το ιδιο εγινε και στα θεματα Ιστοριας Γενικής Παιδειας οπου επρεπε οι μαθητες να παρουν τα του Παπαρηγοπουλου ως ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ (Με την μεθοδο Σωστό η Λαθος )….

  Βρε που μπλεξαμε βρεεεειιι!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | Ιούνιος 12, 2008

  Παντως απο την αλλη μερια διαφωνώ και με τα θεματα οπως θα τα βαζατε εσεις οι Ποντιοι και Α ..
  Οχι επι της ουσιας ..

  Αλλά ρε παιδια πρεπει να σκεφτουμε και κατι που διαρκώς διαφευγει απο αυτες τις κουβεντες !

  Τα ιδια τα παιδια
  δηλ τους μαθητες που δινουν εξετασεις

  γ%$@@ ω την Ρασπουτανα μου μεσα ..
  Δηλαδή
  Με ποιο δικαιωμα

  Ο Οποιοσδηποτε Μπορει να βαζει θεματα

  Που να περιοριοριζουν και να εξαναγκαζουν ΤΟΣΟ πολύ και ΤΟΣΟ ιδεολογικά και ΤΟΣΟ απροσχηματιστα

  .. τους Μαθητες των οποιων η τυχη και το Μελλον .. κρεμεται απο το τι θα γραψουν στις εξετασεις

  Γιαυτό και τα οποια θεματα Κρισης οφειλουν να ειναι οσο γινεται Απο-ιδεολογικα Φορτισμενα
  Και να επιτρεπουν Πολλαπλες Απαντησεις ..
  Ακριβώς το Αντιθετο απο αυτό που καναν οι ”Φωστηρες”
  που εβαλαν αυτά τα θεματα που βλεπουμε εδώ

  *Ισως για να εντοπίσουν και τους Φιλοκομμουνιστας και τα ”μιασματα’ Και τους αντεθνικώς δρωντες..να μη ξεχναμε δε και το περσυνο σκανδαλο με τις βαθμολογησεις με ανοιχτα τα ονοματα -οπου βεβαια την πληρωσαν οι
  καταγγελουσες το σκανδαλον

  Αυτό ειναι το θεμα … Και αφηστε ησυχα τα παιδια βρε ΟΛΟΙ …

  Τωρα .. Επι των αλλων : Δεν Ασχολουμαι Πια με ΑΗΔΙΕΣ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 37. Kαι ξερετε τι καταλαβα τσσο καιρό στα Μπλογκια (αλλά και εξω απο αυτά;)
  Κανεις δεν δινει δεκαρα για την Ουσια …Και πανω απ’ ολα μπαινει ο Ναρκισσισμός των Μικρών διαφορών ( το λεω εχοντας υποψη τους ανθρωπους που ξερω )

  ..Και Οι εκλογικευσεις εγωισμών … Και καθε φορά που παει να γινει μια ουσιαστική συζητηση Νασου και η Οξυνση ..απο αυτους που δεν εχουν τι να πουν και το μόνο που ξερουν ειναι να προβοκαρουν Οχι τις αντιθετες αποψεςι (γιατί ετσι κι αλλιως Δεν εχουν αποψη ) αλλά Οτι τους Κομπλαρει γιατί δεν μπαινουν στον κόπο να Σκεφτουνε λιγο ….

  Κι αυτά ισχυουν ανεξαρτητως Χωρρων – εθνικιστών , αντιεθνικιστών και δεν συμαζευεται…..

  ( Οσο για μένα και παλι το δηλώνω : Μ’εχουν κουρασει και Τσατισει οι Ιντερνοτσαμπουκαδες : Μη γραφεις εδώ γιατί εισαι με τους μεν μη απο κεί γιατί εισαι με τους Δε , και ολες τις απιστευτες και ανεκδιηγητες αηδίες ….. απο ανθρωπους που δεν δινουν δεκάρα για οτιδηποτε ξεπερνά την Διανοητική τους Στενοτητα… )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 38. Ο θείος Ισίδωρος έχει δίκαιο για τις αιτίες της επικράτησης του ναζισμού στη Γερμανία, νομίζω. δίχως τέτοια ταπείνωση και κυρίως δίχως τέτοιες αποζημιώσεις, δε θα έβρισκε τόσο εύκολα έδαφος ο Χίτλερ να πατήσει. αλλά και 28 εκ. δεν είναι πολλά;

  από την άλλην ούτε θα ξαναβγεί Χίτλερ επειδή ορισμένοι κέρδισαν μια δίκη ούτε αξίζουν έλεος κάποιοι επειδή έχουν μια (τη μεγαλύτερη από όλα τα έθνη) ντουζίνα μουσικούς και φιλοσόφους.

  Σχόλιο από Γιάννης | 01/07/2008

 39. Εντάξει βρε Νοσφεράτε,

  αλλά εκεί που πάμε να βρούμε τη χρυσή τομή, όπως την περιγράφει ο doctor-ας στο τελευταίο του σχόλιο, έρχεται ο Νακρατζάς παρέα με τον Ταχματζίδη…. για να μας πάνε και πάλι που;

  Στο σημείο «μηδέν». Όταν οι ακροδεξιοί κυνηγούσαν τους πρόσφυγες παππούδες μας!

  Το ίδιο θα ξαναγίνει πάλι, μόνο που στη θέση των Χιτών θα είναι ο κάθε Ταχματζίδης.

  Εφόσον όλοι μας είμαστες «νεοποντιστές» δηλαδή «εθνικιστές» και δε συμμαζεύεται!

  Κατάλαβες; Με το θράσσος χιλίων πηθίκων, αυτοί που ήταν εκτός όλων των διαδικασιών και των σχετικών συζητήσεων πού γίνονται εντός του χώρου εδώ και 25 χρόνια, έρχονται τώρα για να μας δαιμονοποιήσουν. Και συκοφαντούν έναν ολόκληρο προσφυγικό λαό, που με εκατοντάδες συλλόγους και εκδηλώσεις, προσπαθεί να ξεπεράσει την αντιδραστικότητα και τη γενοκτονία της μνήμης που επέβαλε η «μητέρα-πατρίδα»

  Κατάλαβες τι κάνει ο Νακρατζάς, παρέα με τον Ταχματζίδη;

  ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ: ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΙ ! Ο Νακρατζάς έχει πάει ακόμα πιο πέρα, διαδίδοντας την προκλητική θέση των Τούρκων εθνικιστών ότι «γενοκτονία των Τούρκων διέπραξαν οι Πόντιοι». Μ’ αυτόν τον άθλιο συνεργάζεται ο Ταχματζίδης!

  Κατάλαβες; Αυτός είναι ο ΝΕΟΣ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΣ!

  Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά είμαι έξαλλος!

  Ομέρ ο αντι-χαφιές

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 40. Αηδίες ξε-αηδίες, όμως μας μπλοκάρουν και μας αποσυντονίζουν!

  Λες και δεν μπορούμε να συζητήσουμε σαν άνθρωποι, που έχουν σχέση και με την Αριστερά βρε γαμώ το μου.

  Γι αυτό σταμάτα να κάνεις τον Πόντιο Πιλάτο και πές μας κάτι….

  Άντε γιατί πάω να σκάσω!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 41. 🙂 ναι παι Ομέρ , χαλάρωσε..

  mumul … ο παλαιοποντίστας

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 42. Για να πω και κάτι σοβαρό που αφορά το μπλογκ σας…

  O Νακρατζάς, τουλάχιστον σε όσα δικά του έχω ΔΙΑΒΑΣΕΙ τελευταία (κάτι βιβλία σε pdf και αρκετά άρθρα) δεν λέει _πουθενά_ ότι «γενοκτονία των Τούρκων διέπραξαν οι Πόντιοι» (μονομερώς) αλλά απλώς «εξισσοροπεί μεροληπτικά» λέγοντας ότι ΚΑΙ οι δύο διέπραξαν «πράξεις γενοκτονίας» (Τούρκοι και Πόντιοι) καθώς και ότι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη ο ένας από τον άλλον για να τελειώνει το θέμα. Επίσης κάνει χρήση της έκφρασης «πράξεις γενοκτονίας» για όλους με την ευρεία έννοια, όχι με την έννοια που έχει (σήμερα) ο όρος «γενοκτονία».

  Προφανώς ο Νακρατζάς δεν είχε την ιστορική Γνώση που έχει π.χ. ο Βλάσης Αγτζίδης και δεν εκτίμησε αρκετά π.χ. τα στοιχεία που δείχνουν ότι η γενοκτονία των προγόνων σας ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ. Από κει και πέρα, ελλείψει αυτών των στοιχείων, είναι ΠΡΟΦΑΝΗΣ ο τρόπος που οδηγήθηκε στα γνωστά του συμπεράσματα.

  Αλλά αν κανείς έχει ΑΚΡΙΒΕΣ σημείο και σελίδα στα γραπτά του Νακρατζά που λέει (μονομερώς) ότι «γενοκτονία διέπραξαν οι Πόντιοι» ΠΟΛΥ θα ήθελα να το δώ. Πάμε στοίχημα ότι δεν έγραψε ακριβώς αυτό;

  Σχόλιο από omadeon | 01/07/2008

 43. Ρε omadeon,

  εκατό φορές το γράψαμε και εκατό φορές κάνεις σαν τον άπιστο Θωμά.

  Λοιπόν, στο βασικό του κείμενο ο άθλιος, ρατσιστής φιλοεθνικιστής (και στην καλύτερη περίπτωση «γερο-ξεκούτης» ) Νακρατζάς με τίτλο «Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ» γράφει:

  «Τα τελευταία χρόνια ακούγονται εκκωφαντικοί θόρυβοι αναφορικά με την υποτιθέμενη Γενοκτονία που υπέστησαν το 1922 οι Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου από τους Τούρκους…… Όσον αφορά την Γενοκτονία των Ποντίων ο εκκωφαντικός αυτός θόρυβος εξακολουθεί να συνεχίζεται προερχόμενος από εκείνη την μερίδα των Ποντίων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από άκρως εθνικιστικά στοιχεία και οι οποίοι σε ένα σημαντικό ποσοστό είναι επαγγελματίες πατριώτες……….. Παρόμοια εγκλήματα Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Έλληνες αντάρτες στον Πόντο, αφορούσαν κυρίως στην Σάντα και στην Πάφρα…..»

  Μην επανέλθεις σ’ αυτό. Σε παρακαλώ!

  Ομέρ

  ———————

  Το άλλο σχόλιο για τις διαδικτυακές συγκρούσεις, αν θέλεις πήγαινε και κρέμασέ το στην «Κική και την Κοκώ»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 44. Και πανω απ’ ολα μπαινει ο Ναρκισσισμός των Μικρών διαφορών ( το λεω εχοντας υποψη τους ανθρωπους που ξερω )

  ..Και Οι εκλογικευσεις εγωισμών … Και καθε φορά που παει να γινει μια ουσιαστική συζητηση Νασου και η Οξυνση ..απο αυτους που δεν εχουν τι να πουν και το μόνο που ξερουν ειναι να προβοκαρουν Οχι τις αντιθετες αποψεςι (γιατί ετσι κι αλλιως Δεν εχουν αποψη ) αλλά Οτι τους Κομπλαρει γιατί δεν μπαινουν στον κόπο να Σκεφτουνε λιγο ….

  Έτσι είναι Νοσφεράτε
  Μόνο που εδώ τα πράματα είναι πιο σοβαρά. Δεν πρόκειται για κάποιους ιντερνετικούς διαξιφισμούς του μεν και του Δε αλλά για συλλογικότητες. Τους οποίους διακατέχει ναρκισσισμός [στα ποντιακά: τεμόν το ταν άσπρον εν {το δικό μου (μόνο) το αριάνι είναι άσπρο} ] όχι μόνον μικρών θεμάτων αλλά και όχι μόνο στις «.. αντιθετες αποψες (γιατί ετσι κι αλλιως Δεν εχουν αποψη ) αλλά Οτι τους Κομπλαρει γιατί δεν μπαινουν στον κόπο να Σκεφτουνε λιγο …..»

  Γιατί όσο κουτοπόνηρο και απαράδεκτο είναι το θέμα που βάλανε στα παιδιά επειδή δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην αντίθετη άποψη, άλλο τόσο κουτοπόνηρο είναι το «..Είναι προφανές ότι ένας π.χ. προοδευτικός μαθητής που θα επιχειρηματολογούσε με τεκμηρίωση υπέρ της συνεργασίας αυτής ..» λες και προοδευτικός δεν είναι δυνατόν να επιχειρηματολογήσει για κάτι άλλο.

  Όσο για τις «επιστημονικές» πίτσες «..(καθώς είναι γνωστή πια η διάκριση στο διεθνές δίκαιο ανάμεσα σε οργανωμένη επιχείρηση για εξόντωση μέχρις ενός ενός λαού, δηλαδή περίπτωση Άουσβιτς, και σε εθνοκάθαρση με στόχο την απομάκρυνση, την εκκένωση εδαφών, την εκδίκηση, αλλά δίχως δόλο α βαθμού για φυσική εξόντωση μέχρις ενός)..»
  Εσύ είσαι πιο ειδικός μια …β’ βαθμού προσέγγιση 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 45. Εκατό φορές στο έχω επισημάνει Ομέρ και ΔΕΝ θέλεις να το δεχτείς.
  ΠΟΥ στο σχόλιό σου 44, βγαίνει αυτό που ισχυρίστηκες ότι (τάχαμου) είπε ο Νακρατζάς, ότι «γενοκτονία διέπραξαν οι Πόντιοι κατά των Τούρκων» (και όχι οι Τούρκοι κατά των Πόντιων);

  Εγώ μπορώ να σου βρώ ακριβές σημείο όπου λέει ότι «πράξεις γενοκτονίας» διέπραξαν ΚΑΙ οι Τούρκοι ΚΑΙ οι Πόντιοι.
  Ο Νακρατζάς μεροληπτεί, βέβαια, γιατί (από όσα θυμάμαι)
  1) ΔΕΝ συγκρίνει επαρκώς αριθμούς και στοιχεία για τα θύματα αυτών των «πράξεων γενοκτονίας» όπως τις ονομάζει.
  2) ΔΕΝ λαμβάνει υπ΄ όψη τον προσχεδιασμό στα Τουρκικά εγκλήματα και γενοκτονίες όχι μόνο Ποντίων αλλά και Αρμενίων, κλπ. (παρεμπιπτόντως δεν διάβασα μέχρι τώρα τι λέει και για το Αρμενικό ζήτημα -αυτό μετράει επίσης πολύ).
  3) ΔΕΝ επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει επαρκή κριτική στην Τουρκική πλευρά, κ.ο.κ.

  ΛΕΠΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Ομέρ, αλλά ΠΟΛΥ σημαντικές.

  Σχόλιο από omadeon | 01/07/2008

 46. omadeon

  στο πρώτο βασικό του κείμενο ο Νακρατζάς όταν αναφέρεται στις πράξεις των Τούρκων εις βάρος των Ποντίων, χρησιμοποιεί τον όρο: «υποτιθέμενη Γενοκτονία»

  Όταν αναφέρεται σε πράξεις των Ποντίων κατά των Τούρκων χρησιμοποιεί την έκφραση : «εγκλήματα Γενοκτονίας που διέπραξαν».

  Και όλα αυτά φυσικά εν κενώ. Δεν υπάρχει καμιά εξουσία, δεν υπάρχει κυρίαρχος και κυριαρχούμενος, δεν υπάρχει προσχεδιασμός και απόφαση για την εξόντωση των ανεπιθύμητων από κανένα Νεότουρκο…. Όλοι είναι ίσοι! Έτσι, για την ισορροπία του πράγματος!

  Σε άλλα μεταγενέστερα κείμενά του -εισαγωγικά συνήθως του βασικού, ανάλογα με την περίπτωση- χρησιμοποιεί τις εκφράσεις που λες.

  Από έναν άνθρωπο που ξέρει να διαβάζει, όπως εσύ, και είναι λαύρος σε περιπτώσεις ρατσισμού και υποστήριξης του εθνικισμού, περίμενα όλα αυτά να τα εντοπισεις πρώτος!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 47. Υ.Γ. Η ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΗ σύγχιση που προκαλεί η μεροληψία του τρόπου που σκέφτεται ο Νακρατζάς καλό είναι να ΜΗ χειροτερεύει και εξ αιτίας μας.

  Δηλαδή… εύλογα «τα παίρνει κανείς στο κρανίο» αν είναι Πόντιος και διαβάσει την μεμονωμένη φράση του Νακρατζά δύο λέξεων, την έκφραση «υποτιθέμενη γενοκτονία», που ηχεί σαν άρνηση ότι συνέβη ΚΛΝ γενοκτονία, ενώ σε άλλα σημεία είναι σαφέστατο ότι ΔΕΧΕΤΑΙ πως έγιναν «πράξεις γενοκτονίας» εκατέρωθεν.

  Πιθανολογώ ότι ο Νακρατζάς, ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ, δεν είχε καν πλήρη επίγνωση που μεροληπτούσε τόσο πολύ, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τον Ελληνικό εθνικισμό. Αυτό παραπέμπει και στο «δόγμα Κυρίτση» βέβαια, αλλά δεν σημαίνει ότι ισχύουν και άλλα πράγματα που του προσάπτουν.

  Δηλαδή… εσύ, Ομέρ, ΕΧΕΙΣ επίγνωση ΟΠΟΤΕ και ΟΤΑΝ μεροληπτείς? 🙂
  (η σκληρότερη δουλειά του κόσμου είναι να ΜΗ μεροληπτείς)

  Σχόλιο από omadeon | 01/07/2008

 48. Υ.Γ.2 Φυσικά και εντοπίζω σιγά-σιγά τις ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ του Νακρατζά, όπως αυτό που λές στο σχόλιο 47.Και ξέρεις που νομίζω ότι οφείλονται?
  1) Στην υστερική μεροληψία του Νακρατζά κατά του Ελληνικού Εθνικισμού (που διέπεται και από το «δόγμα Κυρίτση»).
  2) Στην απροσεξία του, ή εθελοτυφλία του, να ΜΗ δει στοιχεία για το ότι οι γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι _προσχεδιάστηκαν_, και επίσης ότι είχαν πολύ χειρότερη κατάληξη από εκείνη που είχε περιέλθει στην αντίληψή του.

  Αν ο Νακρατζάς ήταν νέος και ικανός να ακούσει, θα υπήρχε ελπίδα να κατανοήσει τις ολέθριες συνέπειες αυτών των λαθών. Δυστυχώς όμως, η «συνήθης δαιμονοποίησή του» ενισχύει αυτά τα λάθη και σκληραίνει ΚΑΙ το δικό του πείσμα.

  Σχόλιο από omadeon | 01/07/2008

 49. omadeon γράφεις :

  «…αλλά δεν σημαίνει ότι ισχύουν και άλλα πράγματα που του προσάπτουν.»

  Που το ξέρεις;

  Η έκφραση «υποτιθέμενη γενοκτονία» είναι έκφραση του επίσημου κειμένου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (κάπου είχα δώσει το σχετικό λινκ).

  Δεδομένο επίσης είναι ότι πρίν από δύο χρόνια ένα τουρκικό εθνικιστικό κανάλι έκανε αντιποντιακή εκπομπή με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία και από ελληνικής πλευράς, ο μόνος που βγήκε να μιλήσει κατά ήταν ο Νακρατζάς. Και ξέρεις από που βγήκε; Από την αυλή του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης.

  «Καλα!» θα μου πείς, «μπορεί να περνούσε από μέσα και του πήραν τη συνέντευξη…. τυχαία, φυσικά!»

  Και γω θα σου απαντήσω… «Μπορεί! «

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 50. Επίσης γράφεις : «..παρεμπιπτόντως δεν διάβασα μέχρι τώρα τι λέει και για το Αρμενικό ζήτημα -αυτό μετράει επίσης πολύ»

  Τα ίδια που γράφει για τους Πόντιους τα λέει και για τους Αρμένιους.

  Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είναι μεγάλο σχολείο omadeon μου ! Και ας μην το πιστεύεις!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 51. Ε, αυτό που είπες τώρα, με άφησε… άναυδο!

  Αν ο άνθρωπος είναι ΤΟΣΟ χάλια, σε ΤΕΤΟΙΑ θλιβερή κατάσταση, που να ταυτίζεται με το Τουρκικό προξενείο, τότε λυπάμαι ιδιαίτερα. Γιατί μπόλικα ανθρωπιστικά ΠΡΕΠΕΙ να είχε. Και δεν βλέπω το λόγο να μη τα έχει ακόμη.

  Το συμπέρασμα που οδηγούμαι είναι θλιβερότατο, Ομέρ.
  Ο άνθρωπος είναι σε ανάγκη… ιατρικής βοήθειας (αν πράγματι έφτασε σε αυτό το σημείο ξεφτίλας). Επίσης δεν ξέρει ΤΙ του γίνεται πια. Θα ερευνήσω περαιτέρω.

  Ολα τα Links Καλοδεχούμενα.

  Σχόλιο από omadeon | 01/07/2008

 52. Ετοιμάζω ένα συνολικό ποστ για την περίπτωση Νακρατζά.
  Ότι καινούργιο βρεις μη διστάζεις να μας ενημερώσεις.

  Εξάλλου η άποψή μου είναι:

  ΟΧΙ σ’ όλους τους εθνικισμούς, ούτε στον ελληνικό, ούτε στον τουρκικό, ούτε στο σλαβομακεδονικό.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 53. Μουμουλ
  Θελω εσύ ειδικά να με καταλάβεις ….

  Ειμαι βαθυτατα απογοητευμένος …..
  και μαλλον αηδιασμένος

  Απο ανθρωπους .. Απο στενοκεφαλιά … Απο τρικλοποδιες ..Απο την διαχυτη μαλακία ..
  – Και τελικά , καταλάβαινω , οτι ολα αυτά ειναι προφάσεις
  για επιδειξη εγωισμών
  …….

  Κατ τα αλλα εχω γραψει επι του θεματος οπως και επι πολλών αλλων πολλές φορές και φτανει ..
  Αντε ξαδελφε… Στο επανιδειν…(Βαλε κανα τραγουδι στον Προκρουστη απο αυτά που ξερεις
  για μένα σε παρακαλώ … )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 54. Κανενα Τουρκικο θελω : Να ειναι Αντιδυτικό αντι εκσυγχρονιστικό να μιλά για Μαχαιριες στο στηθος για σεβνταδες , Ντερτια , Καυμους ναχει Τζιέρια, να χει Καρντάσια, ναχει Γιαβρημ ..κατι τετοιο ….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 55. Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 56. Oμέρ, από άλλο browser που έχω η αρίθμηση των σχολίων είναι διαφορετική, γιατί λείπει το λογοκριμμένο σχόλιό μου, αρ. 38, και ως εκ τούτου οι παραπομπές που έκανα στα δικά σου σχόλια είναι όλες… μείον ένα στην αρίθμηση.

  Θα με αναγκάσετε στο τέλος βρε καρντάσηδες να ανεβάσω κάνα ποστ με τα λογοκριμμένα. Είστε τυχεροί που είναι μόνο ένα, και που δεν είπε και τίποτε σπουδαίο, τελικά. ΓΝΩΣΤΑ πράματα είπε, καθόλου υβριστικά που απλώς δεν θέλετε να παραδέχεστε.
  Θα ανεβεί ίσως στο μέλλον, σε κάποιο ποστ ξεκαθαρίσματος παρεξηγήσεων.

  Ε, και… μετά ζητάτε να παραδεχτεί τον κάλο στο δικό του κεφάλι ο Νακρατζάς! 🙂 🙂 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 01/07/2008

 57. Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 58. 🙂

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/07/2008

 59. Μωρ σε καταλαβαίνω..

  Αλλά να… είναι μερικά πράγματα που εξακολουθούν να μας (όλους μας) εξοργίζουν,..
  ..έτυχε και πέρναγες επ’έξω σε πιάσαν τα απόνερα… 🙂
  Άϊντε και σούχω ένα ισλί κιοφτέ μμμμμ.. 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2008

 60. Μπορεί εμείς εδώ στην χώρα των λαμογιών να έχουμε έναν Κωστόπουλο, έναν Νακρατζά και έναν Ταχματζίδη, που προσπαθούν να καθαρίσουν στο όνομα του Βαθέος ρατσιστικού κράτους, όμως στη Τουρκία υπάρχουν αριστεροί με κάκκαλα, που δεν κολώνουν.

  Ο Τούρκος πρόεδρος του ‘Συλλόγου Ενάντια στη Γενοκτονία’ Αλί Ερτέμ σημειώνει τα εξής: “ Η εξόντωση των χριστιανικών λαών που βρίσκονταν υπό τουρκική κυριαρχία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, από το 1912 ως το 1918, οι Νεότουρκοι έσφαξαν 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους, 500.000 Αραμαίους-Ασσυρίους και πάνω από 750.000 ΄Ελληνες από την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε μετά τη συνθηκολόγηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και διήρκεσε μέχρι το 1922 (σε κάποια φάση, όπως στον Πόντο, μέχρι το 1924)… Από το 1916 μέχρι το 1924 οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλιστές έσφαξαν συνολικά 353.000 Ελληνοπόντιους…Το τουρκικό κράτος προσπαθεί να χτίσει το μέλλον της κοινωνίας του πάνω στην άρνηση αυτής της πραγματικότητας.. Μ΄ αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ο δρόμος για νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέχρι και για νέες γενοκτονίες. ”

  Το 1999 ο Αλί Ερτέμ, το 1999 συγκέντρωσε 11.247 υπογραφές Τούρκων της Ευρώπης, και τις έστειλε στο τουρκικό κοινοβούλιο με το αίτημα αναγνώρισης του τουρκικού εγκλήματος της γενοκτονίας. Μια πρωτοφανή πράξη που δίνει μαθήματα σ΄ αυτούς που για τα εφήμερα συμφέροντα θυσιάζουν την αιωνιότητα και κηλιδώνουν τη μνήμη των θυμάτων.

  Ένας άλλος Τούρκος δημοκράτης είναι ο καθηγητής Τανέρ Ακσάμ, συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο οποίος σημειώνει στον πρόλογό του βιβλίου του υπογράφοντα για τη γενοκτονία: «….η εκτόπιση και οι δολοφονίες δεν ήταν μια μεμονωμένη πράξη μόνο ενάντια σε Αρμενίους. Πραγματοποιήθηκαν ως τμήμα ενός γενικού σχεδίου που θα μπορούσε να κληθεί «δημογραφική πολιτική» ή «φυλετική κάθαρση της Ανατολίας», μια πολιτική εκκαθάρισης του χριστιανικού πληθυσμού της Ανατολίας. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε ως γενικό σχέδιο μεταξύ του 1913-1918 και συνεχίστηκε ενάντια στους Έλληνες του Πόντου από το 1920 μέχρι το 1924. Ο κύριος στόχος όλης αυτής της πολιτικής ήταν να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός μιας ομογενοποιημένης Ανατολίας, η οποία μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για ένα έθνος- κράτος και να αποβάλει οποιαδήποτε επικίνδυνα στοιχεία που να εμποδίσουν την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου».

  Σχόλιο από αντι-Ιός | 01/07/2008

 61. @αντι-Ιέ,
  κι εγώ συμφωνώ μαζί σου. Μάλιστα ΠΟΛΥ θα ήθελα να μάθω ΤΙ ακριβώς είπαν οι Ελληνες πολέμιοι του Ελληνικού εθνικισμού (Ιός κ.ά.) για τους διωκόμενους Τούρκους δημοκράτες όπως ο Τανέρ Ακσάμ. Προφανώς… σιώπησαν παταγωδώς.

  Ξέρετε όμως ΓΙΑΤΙ; Ε, γιατί το ΔΟΓΜΑ ότι πρέπει καθένας να πολεμά τον εθνικισμό ΜΟΝΟ στη δικη του χώρα (το «δόγμα Κυρίτση») έχει τυφλώσει αυτούς του ανθρώπους, πιθανότατα, και τους οδήγησε να υιοθετήσουν μεροληψίες απωθητικές για άλλους ανθρώπους, οι οποίοι -με τη σειρά τους- πέφτουν θύμα φημών ότι οι «κολλημένοι» μεροληπτούντες αντι-εθνικιστές είναι και… πληρωμένοι πράκτορες, ή κάτι παρόμοιο.

  Ξέρετε όμως ΤΙ σημαίνει να τα βάζει κανείς μόνος του με μια ολόκληρη κοινωνία (τη δική του) και επίσης να τα βάζει και με άλλες; Με ΠΟΛΥ λιγότερα -αν δεν προσέξει κανείς- χάνει την ψυχική του ισορροπία (ή οπωσδήποτε την ορθή του κρίση).
  Ο Κωστόπουλος π.χ. έγραψε το βιβλίο που κατέβασα σήμερα και εκτίμησα σαν πολύτιμο και αποκαλυπτικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως -φυσικά- ότι έχει δίκιο και σε όλα τα άλλα.

  Τέτοιες λεπτές ισορροπίες κρίσης όμως, είναι ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, για μια χώρα που ζει στο απλοϊκό Σύμπαν του «εμείς πάντα καλοί κι οι άλλοι πάντα κακοί».

  Σχόλιο από omadeon | 01/07/2008

 62. Σημείωση :

  Κάκαλα (στα ποντιακά) = αρχίδια (στη δημοτική)

  Σχόλιο από αντι-Ιός | 01/07/2008

 63. @ νοσφεράτος
  Ξέρεις από την συζήτηση στην καλύβα οτι δεν θεωρώ αθώα την Τριπολιτσά και ακόμα λιγότερο το Αγρίνιο. Αλλά δεν μπορώ ούτε για στιγμή να το θεωρήσω ως δυνητική έκφραση ενός εξολοθρευτικού πολέμου.

  Οσο για την ταπείνωση ενός λαού που έδωσε γέννηση σε Χεγκελ κτλ επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Με αυτή την λογική, η ταπείνωση των παλαιστινίων είναι λιγότερο σημαντική γιατί ως λαός ούτε Χέγκελ γέννησαν και ούτε είναι οι ευγενείς καταπιεζόμενοι.

  Η ταπείνωση είναι ανεξάρτητη της αξίας του θύματος, το ίδιο ανεξάρτητη από το θύμα είναι και η καταδίκη του θύτη. Αντίθετα κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί οτι το έγκλημα είναι χειρότερο γιατί οι γερμανοί δεν ήταν ένας αμόρφωτος, κοινωνικά πρωτόγονος λαός. Αλλωστε η ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιείται σήμερα κατά των ισραηλινών για να καταδικάσουν την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. (δεν αναφέρομαι στις συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα/Σοα που γίνονται εκ του πονηρού).

  Οσο για τις αποζημιώσεις, γίνομαι βέβαια απρόσκλητος δικηγόρος των Π&A τώρα, οτι κατ’εμέ συνδέονται με την άρνηση μνήμης από την μεριά του τουρκικού κράτους. Δεν είμαι σίγουρος οτι θα τους «έτρωγε ο κώλος τους» αν αισθάνονταν ιστορικά δικαιωμένοι, (και άσχετα του πόσο δίκαιο έχουν στην υπόθεση τους).

  @ μ-π
  Με ένα μεγάλο χαμόγελο βλέπω την απάντηση σου. Γιατί είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα σου στην υπόνοια που άφησα περί συμμετοχής προσφυγικών ομάδων σε προ/φασιστικές ομάδες. Την καταλαβαίνω γιατί δεν γνωριζόμαστε αλλά επέτρεψε μου να επιμείνω.

  Κατ’αρχήν οι προ-1912 έλληνες θεσσαλονικιοί έγιναν μια μικρή μειοψηφία στην πόλη μετά το 1923. Η πόλη ουσιαστικά αποτελούνταν από παλαιοελλαδίτες, πρόσφυγες, μακεδόνες εσωτερικούς μετανάστες και εβραίους. Για τους εβραίους έχουμε ακριβή εκλογικά στοιχεία χάρη στο βενιζελικό μέτρο των ξεχωριστών εκλογικών καταλόγων. Εκεί φαίνεται η επικράτηση τόσο του λαικού κόμματος, τόσο και του προγόνου του κκε. Στις δημοτικές εκλογές βέβαια ψηφίζονταν μαζικά ο αντιβενιζελικός υποψήφιος. Αντίστοιχα οι πρόσφυγες που συντάσσονταν με φασιστικά στοιχεία δεν ήταν μια ασήμαντη μειοψηφία, το αντιεβραικό μποϋκοτάζ που διοργανώθηκε από τα ΕΕΕ είχε την ανεπίσημη αλλά και επίσημη στήριξη της πλειοψηφίας των προσφύγων. Αντίστοιχα όμως οι Εβραίοι υποστήριξαν μαζικά τον φασίστα Μεταξά, χάρη στην πάταξη των αντισημιτικών οργανώσεων. Ελπίζω να καταλαβαίνεις οτι δεν χαρακτηρίζω ουτε τους πρόσφυγες αντισημίτες, αλλά και ούτε τους εβραίους φασίστες. Απλώς οτι κατ’εμέ συχνά βλέπω την τάση να αποτάσσεται το εθνικιστικό στοιχείο ως μη μέρος της «γνήσιας» παράδοσης του προσφυγικού στοιχείου – χωρίς να είμαι ειδικός εμένα μου μοιάζει ως εξορκισμός του κακού.

  Σχόλιο από Abravanel | 01/07/2008

 64. Abravanel

  Δεν καταλαβα καθολου γιατί απευθυνεσαι σε μένα ..Μαλλον εκανες λαθος στο ονομα και μαλλον απευθυνεσαι στον Θειο Ισιδωρα ..Συυμφωνώ σε ολα μαζί σου…

  Οσο για την ταπείνωση των Γερμανων ως αιτια γεννησης του Ναζισμου εχω να πώ τά εξής :

  Συνήθως οταν αναφερομαστε στον Φασισμό του Μεσοπολέμου παει το μυαλό μας στον Χιτλερ και στους Ναζί. Ομως οι Ναζί ηταν η πιο ακραια περιπτωση …

  Ο Φασισμός γεννηθηκε στην Ιταλια. Παιρνει την εξουσια το 1921… Και η Ιταλία ηταν Νικήτρια χωρα του Α πολεμου . Δεν εδωσε αποζημιωσεις . Πηρε αποζημιώσεις και εδάφη ..

  Και τα φασιστικά ή ημιφασιστικά καθεσωτα ηταν ο κανόνας μαλλον παρά η εξαιρεση κατα τον Μεσοπόλεμο στην Ευρώπη..Σε χωρες Νικήτριες ή ηττημένες…

  Στην Ισπανια του Φρανκο , Στην πορτογαλία; ποια ηταν η αιτια επικρατησης του Φασισμου ; Οι αποζημιωσεις; Η ταπεινωση απο τον Α Πόλεμο ; Οχι βεβαια …

  Ο φασισμός και περισσςοτερο ο Ναζισμός δεν υπήρξε Ιδεολογια των ταπεινωμένων αλλά των Σαδιστών που ταπεινωναν ..Βεβαια υπάρχουν και χαρακτηρες ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ που θεωρουν ταπεινωση ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟ
  νΟΜΊΖΩ ΠΩς Ο ρΑΙΧ ΕΔΩΣΕ ΠΡΩΤΟς ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (ΣΞΟΥΑΛΙΚΉς ΥΦΉς ΓΙ ΑΥΤΟΥς ΤΟΥς ΤΥΠΟΥς ..»ΜΑΖΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ φΑΣΙΣΜΟΥ»

  Αν αιτια ηταν απά η Ταπεινωση θα ειχαμε τον Ναζισμό αμεσως μετά τον πόλεμο … Ομως αμεσως μετά τον πολεμο ειχαμε Δημοκρατική και μετα σοσιαλιστική επανασταση στη Γερμανια …που κρατησε μεχρι το 21 περιπου… Και οι πρωτοι που εφαρμοσαν τα στρατοπεδα συγκεντρωσης των Κοκκινων Σπαρτακιστών κλπ εξεγερμένων ηταν οι Σοσιαλδημοκρατες ..Και μετά οι Κομμουνιστες(Σταλινικοι ) τους το Φυλαγαν και τους ονόμαζαν Σοσιαλφασιστες ..Και πολλές φορες και οι μεν και οι δε Υποτιμουσαν τον Ναζιστικό κινδυνο σε σχεση με τη μεταξύ τους διαμάχη …

  ( καπως οπως και τωρα εν μεσω κυβερνησης Καραμανλή ορισμένοι επιμενουν ακομα οτι η χειροτερη κυβερνηση που περασε ποτε απο τον τοπο ηταν η….. Κυβερνηση Σημιτη)βλ σχ η Ν επικαιροτητα του Μπρεχτ)

  Τοτε οι σταλινικοι λεγανε οτι ο κυριως κινδυνος δεν ηταν οι φασιστες αλλά οι…Σοσιαλφασιστες …(
  Καπως ετσι ,μεσα απο τις αντιπαλοτητες της Αριστεράς, και ιδιως μετα την Παγκοσμια κριση του 29-30 αναδυθηκε ο Ναζισμός στην εξουσια που ηταν μια συναντηση του γενικου μεσοπολεμικου Φασισμου με την ιδιατερη Αντισημιτικη παραδοσηστην Γερμανια αλλά και με τα καταλοιπα ενος Αντιδραστικου Ρομαντισμου του Volk geist….

  Και που ειναι ενα τεραστιο θεμα…Καποιες πλευρες της Ναζιστικής ιδιαιτερότητας αναλύθηκαν νομίζω στις Μεταμορφώσεις της Ταυτοτητας ..θα τα ψαξω ..

  Ενα καλό βιβλιο για τον Κλασσικο Φασισμο του Μουσολινη το : »Πως Φιλησα τον Μουσσολινι », του Σ Μαρκέτου ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 65. απο τις Μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας :

  Ας
  δουμε μερικά κειμενα της κ. Βασιλικής Γεωργιαδου (που το Λαος της ετειλε και ..εξωδικο ΄επειδή τους ειπε ακροδεξιους..)

  http://www.media.uoa.gr/sas/issues/15_issue/gewrgiadou.html

  Pierre Milza, Οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά από το 1945 μέχρι σήμερα, μτφρ: Γ. Καυκιάς, επιμέλεια: Ν. Βουλέλης, Εκδόσεις Scripta, Αθήνα 2004, 734 σελ.
  Βασιλική Γεωργιάδου

  Ο γαλλο-ιταλός ιστορικός Pierre Milza καταγράφει στο βιβλίο του αυτό διεξοδικά τα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα, τις ομάδες και τις οργανώσεις της άκρας Δεξιάς, καθώς και τις ηγετικές φυσιογνωμίες που επηρέασαν την πορεία του συγκεκριμένου χώρου στη μεταπολεμική Ευρώπη, από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως σχεδόν τις μέρες μας. Ταυτοχρόνως, αναζητεί με επιμονή τις ιδεολογικο-πολιτικές συνιστώσες της μεταπολεμικής ακροδεξιάς, καθώς τον απασχολούν ιδιαιτέρως οι σχέσεις εκλεκτικής συγγένειάς της με τον φασισμό και τον ναζισμό.

  Ο Milza δεν ασπάζεται την ‘εύκολη’ θέση περί συνέχειας φασισμού/ναζισμού και άκρας Δεξιάς, μια θέση που –ιδίως σε επίπεδο δημοσιότητας– έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Παρότι (πάντοτε) ‘είναι μεγάλος ο πειρασμός να συγκρίνουμε το παρόν με το παρελθόν’, ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την προσαρμοστική ικανότητα (των καταλοίπων) του παρελθόντος στα δεδομένα και τις απαιτήσεις του παρόντος, διατείνεται ο συγγραφέας.

  Κεντρική του θέση όσον αφορά την ιδεολογική καταγωγή της μεταπολεμικής άκρας Δεξιάς αποτελεί η άποψη, ότι παρότι μετά τον πόλεμο η ακροδεξιά στην Ευρώπη ‘δεν αναπαράγει το μουσολινικό και χιτλερικό πρότυπο της δεκαετίας του 1930′, ωστόσο τούτο δεν σημαίνει ότι ‘δεν έχει καμία σχέση με τις διάφορες συνιστώσες του γαλαξία της εξτρεμιστικής Δεξιάς’. Η δεξαμενή από την οποία η άκρα Δεξιά αντλεί την ιδεολογία της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η ίδια από την οποία άντλησαν τη δική τους ιδεολογία όλα τα ρεύματα της εξτρεμιστικής Δεξιάς από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Milza , για τις ‘πολιτικές κουλτούρες’ της αντεπανάστασης (Γαλλία) και της συντηρητικής επανάστασης (Γερμανία), του δημοψηφισματικού/ βοναπαρτικού εθνικισμού και του φασισμού. Αυτές αποκαθιστούν το λεπτό νήμα που διατρέχει όλα τα ρεύματα και τις παραλλαγές της άκρας Δεξιάς, παλιάς και νέας, κυρίως όσον αφορά τις αντιλήψεις τους περί ισότητας, δημοκρατίας και συγκρότησης της κοινωνίας.

  Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Milza , η προπολεμική εξτρεμιστική Δεξιά και οι μεταπολεμικές παραλλαγές της βγαίνουν από την ίδια ιδεολογικο-πολιτική μήτρα, η οποία υποστηρίζει τη φυσική ανισότητα ανθρώπων και ομάδων, αποκηρύσσει την αντιπροσωπευτική-κοινοβουλευτική δημοκρατία και πρεσβεύει την οργανική ομοιομορφία της κοινωνικής ολότητας. Η μεταπολεμική άκρα Δεξιά, ωστόσο, συν τω χρόνω, ‘απαλύνει τις αιχμηρές πλευρές του δόγματός της’, ισχυρίζεται ο συγγραφέας. Έτσι, προσαρμόζεται στα πολιτικο-ιδεολογικά δεδομένα της μεταπολεμικής εποχής που ορίζονται πλέον από τις αρχές και τις πρακτικές της φιλεύθερης δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα της προσαρμογής αυτής, οι διάφορες εκφράσεις της άκρας Δεξιάς υιοθετούν ένα πιο ήπιο πολιτικό στυλ. Εγκαταλείπουν σταδιακά τη ‘στρατηγική της έντασης’, που απώτερο στόχο της είχε την αποσταθεροποίηση των μεταπολεμικών δημοκρατικών καθεστώτων, και ασπάζονται μια στρατηγική της καταγγελίας με το να εκφράζουν ανοικτά και δυναμικά τη διαμαρτυρία τους απέναντι σε επιλογές των καθεστώτων αυτών.

  Ο Milza υποστηρίζει ότι η διεργασία της προσαρμογής ήταν εκούσια μεν, τακτικιστική δε. Την άποψή του αυτή τη στηρίζει στην εκτίμηση ότι η διεργασία της προσαρμογής τίθεται σε εφαρμογή από τις ομάδες και ιδίως τις κομματικές οργανώσεις της μεταπολεμικής ακροδεξιάς όχι ως αποτέλεσμα μιας αναπότρεπτης σχετικής αφομοίωσής τους στα μεταπολεμικά πολιτικο-θεσμικά δεδομένα, αλλά λόγω της συνειδητοποίησης εκ μέρους τους ότι οι εξτρεμιστικές ιδέες τους, με την πάροδο του χρόνου, είχαν μικρή απήχηση στο εκλογικό σώμα. ‘…[Η] ριζοσπαστική Δεξιά έμεινε στο βάθος αυτό που ήταν την εποχή που ένας Ντρυμόν, ένας μαρκήσιος ντε Μορές… ή ένας φον Σένερερ ξεσήκωναν τα πλήθη με τους εθνικιστικούς, ξενόφοβους και υπέρ της εθνικοπολιτισμικής ταυτότητας και της ασφάλειας λόγους τους’, γράφει ο Milza . [1] Όμως, ‘αυτό που ήταν’ η άκρα Δεξιά αποδείχθηκε πολιτικο-εκλογικά ανεπιτυχές ήδη στη διάρκεια της πρώτης μεταπολεμικής εποχής. Έτσι, η πάγια στάση των γνήσιων εκφραστών της ‘να εμφανίζονται όπως πραγματικά είναι, δηλαδή ως φασίστες’, [2] υποκαταστάθηκε από την προσπάθεια να δείχνουν όπως οι εν δυνάμει υποστηρικτές τους περίμεναν από αυτούς να είναι, δηλαδή συντηρητικοί-δεξιοί, συντηρητικότεροι όμως και δεξιότεροι από τα κόμματα και τους εκπροσώπους της καθεστηκυίας Δεξιάς.

  Αυτή η τακτικιστικά προσαρμοζόμενη στα νέα πολιτικο-ιδεολογικά δεδομένα μεταπολεμική άκρα Δεξιά, από ‘δακτυλοδεικτούμενη’ που ήταν την περίοδο αμέσως μετά τον πόλεμο λόγω της ταύτισης των στελεχών της με τον ναζισμό, τον φασισμό και τις δυνάμεις κατοχής, γίνεται σταδιακά αποδεκτή από ευρύτερες ομάδες, υποστηρίζει ο Milza . Στη διεύρυνση του βαθμού αποδοχής της συμβάλλει σημαντικά η επικράτηση της λαϊκιστικής συνιστώσας μέσα στους κόλπους της. Ο λαϊκιστικός μανδύας της άκρας Δεξιάς της προσφέρει τη δυνατότητα, εμφανιζόμενη ως αντικρατική/ αντιπολιτική, αντιφιλελεύθερη/ αντικαπιταλιστική, αντισημιτική/ εθνικιστική και, συγχρόνως, αντικομμουνιστική, να προσελκύσει εκείνα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα που δεν ‘είχαν σχέση με τις ανέσεις και τον “αστικό” κονφορμισμό’ και, επομένως, έβλεπαν με φόβο τον μετασχηματισμό των παραγωγικών δομών και τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου, γράφει ο γαλλο-ιταλός ιστορικός. Η περίπτωση του κινήματος του κουανλουνκουισμού στην Ιταλία και του πουζαντισμού στη Γαλλία αποτελούν δύο παραδείγματα λαϊκιστικών κινημάτων διαμαρτυρίας, στα οποία ο Milza αναφέρεται εκτενώς και τα οποία δείχνουν στην πράξη τα αποτελέσματα μιας πολιτικο-εκλογικά επιτυχημένης προσαρμογής της άκρας Δεξιάς στην κοινωνικο-οικονομικά μεταβαλλόμενη μεταπολεμική συγκυρία. Επρόκειτο για μια συγκυρία που άφηνε πίσω της πολλούς ‘χαμένους’, με προέλευση όχι μόνο από τα εργατικά/προλεταριακά αλλά και από τα παλαιά μεσαία στρώματα. Σε αυτούς στοχεύει συνειδητά η λαϊκιστική ακροδεξιά ήδη από το 1945-46.

  Τόσο το Μέτωπο dell ‘ Uomo Qualunque (πυρήνας του οποίου υπήρξε το εβδομαδιαίο περιοδικό L ‘ Uomo Qualunque του δημοσιογράφου και συγγραφέα G . Giannini ) όσο και η Ένωση για την Υπεράσπιση Εμπόρων και Βιοτεχνών ( UDCA ) του χαρτοπώλη P . Poujade (μετονομάστηκε λίγο αργότερα σε Γαλλική Ενότητα και Αδελφότητα/ UFF ) αποτελούν δύο περιπτώσεις ακροδεξιάς προέλευσης εθνικο-λαϊκιστικών κινημάτων. Αυτά θα βρουν υποστηρικτές σε ένα ευρύ φάσμα δυσαρεστημένων στρωμάτων, με εργατική και μικρομεσαία κοινωνικο-επαγγελματική προέλευση, απέναντι στα οποία το Μέτωπο του Giannini και η Ένωση του Poujade αποτελούσαν ‘τη φωνή των απλών ανθρώπων’, [3] εκείνων που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται εξαιτίας του πολέμου αλλά και εξαιτίας των νέων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών (κυρίως διόγκωση του κράτους και αύξηση της φορολογίας) που έφερε μαζί της η μεταπολεμική ειρήνη. Όπως σημειώνει ο Milza , στο ξεκίνημά του ο Poujade θα βρει στηρίγματα ακόμη και στους κόλπους του γαλλικού ΚΚ, ενώ η κίνηση του κουανλουνκουισμού στην Ιταλία θα αποκτήσει χρηματοδότες μεταξύ ισχυρών οικονομικών παραγόντων και τραπεζικών κύκλων της χώρας, παρότι το Μέτωπο ψηφιζόταν κυρίως στον δοκιμαζόμενο οικονομικά ιταλικό Νότο. Με άλλα λόγια, στο πρόσωπο του Giannini και του Poujade , καθώς και των κινημάτων που αυτοί εκπροσωπούν, ο ακροδεξιάς προέλευσης λαϊκισμός θα συμπέσει με τον ιδεότυπό του: με τη συγχώνευση και απόλυτη συναίρεση των αντιφατικών ιδεολογιών που πάντα συγκροτούν τον λαϊκισμό ως λόγο και κίνημα. [4] Στην προκειμένη περίπτωση, επρόκειτο για τη συγχώνευση και συναίρεση των ιδεολογιών του φασισμού και του αντιφασισμού, του αναρχίζοντος αντικρατισμού και του αντικοινοβουλευτισμού, του αντικαπιταλισμού και του ξενοφοβικού εθνικισμού, κράμα των οποίων εμφανίζεται εν τέλει ο κουανλουνκουισμός και ο πουζαντισμός, σύμφωνα με την ανάλυση του Milza .

  Κουανλουνκουισμός και πουζαντισμός υπήρξαν κινήματα με βραχύ πολιτικό βίο. Κατόρθωσαν, ωστόσο, επενδύοντας συστηματικά στα αντικομματικά και αντιπολιτικά συναισθήματα, στις φοβίες και το αίσθημα της αποξένωσης εκείνων που βρίσκονταν στο περιθώριο των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων, να αναγάγουν το λαϊκιστικό και καταγγελτικό στοιχείο ως μια κεντρική συνιστώσα της μεταπολεμικής ακροδεξιάς. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές εκείνης του 1970, τα επονομαζόμενα Κόμματα της Προόδου στη Δανία (Fremskridtspartiet) και τη Νορβηγία (Fremskrittspartiet), παρά τις όποιες διαφορές τους με ό,τι προηγήθηκε σε Γαλλία και Ιταλία, αποτελούν πιο σύγχρονες παραλλαγές της διαμαρτυρόμενης και λαϊκιστικής ακροδεξιάς που προηγουμένως περιγράψαμε. Μάλιστα, διαβάζοντας κανείς το βιβλίο του Milza , συνειδητοποιεί με έκπληξη τις σημαντικές ομοιότητες τόσο στο επίπεδο του πολιτικού λόγου όσο και στο επίπεδο του περιεχομένου της λαϊκιστικής διαμαρτυρίας μεταξύ των διαφόρων λαϊκιστικών κινημάτων των δεκαετιών του 1950 και εκείνων των δύο επόμενων δεκαετιών, που προέρχονται από τον χώρο της άκρας δεξιάς. Ο M . Glistrup (Δανία) και οι A . Lange και C . Hagen (Νορβηγία) διαφέρουν πολύ από τους Giannini και Poujade . Σίγουρα δεν υπήρξαν αντικαπιταλιστές, εφόσον ανοικτά υποστήριζαν θέσεις υπέρ της ελευθερίας της αγοράς και στρέφονταν κατά του παρεμβατικού κράτους. Με σημαία τους τον αντικρατισμό και την αντιφορολογία και έχοντας ως μέσο τους την πρόκληση και τη δημαγωγία, τα Κόμματα της Προόδου λειτούργησαν ως συλλέκτες μιας νεόκοπης διαμαρτυρίας, η οποία έκανε την εμφάνισή της την περίοδο του μεταβιομηχανισμού, είχε όμως τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν: στον αντικρατισμό, τον αντιελιτισμό, τον αντιφιλελεύθερο καπιταλισμό και τον εθνικισμό, δηλαδή σε κεντρικά ιδεολογικά στοιχεία της μεταπολεμικής ακροδεξιάς. Η μετεξέλιξη των Κομμάτων της Προόδου σε ξενοφοβικά και αντιμεταναστευτικά μορφώματα που αναγνωρίζουν την εθνική προτεραιότητα στην αγορά, το κράτος και την κοινωνία, απλώς δικαιώνει μια τέτοια κρίση. [5] Όπως αποδίδει ο ίδιος ο Milza την κρίση αυτή: ο Glistrup και το κόμμα του ‘μπορεί να συνταυτιστεί με τη ριζοσπαστική Δεξιά, στην πουζαντιστική της εκδοχή’.

  Σε ‘στιγμές επιτάχυνσης της ιστορίας’, όταν δημιουργείται ‘το αίσθημα ότι ένας κόσμος και μια ταυτότητα απειλούνται με εξαφάνιση’, τότε δημιουργείται ένα κίνητρο συσπείρωσης υπέρ της άκρας Δεξιάς και των λαϊκιστικών συνιστωσών της, που από τη δεκαετία του 1980, για όσους κατακλύζονται από τέτοια αισθήματα φόβου και απειλής, μεταφράζεται σε ένα κίνητρο ψήφου υπέρ αυτού του πολιτικο-ιδεολογικού χώρου, ισχυρίζεται ο Milza . Η κρίση των κομμουνιστικών καθεστώτων και στη συνέχεια η κατάρρευσή τους, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προκαλεί η οικονομική παγκοσμιοποίηση, αποτελούν τέτοιου είδους ‘στιγμές επιτάχυνσης της ιστορίας’, που προσφέρουν στις οργανώσεις και τους ηγέτες της άκρας Δεξιάς την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουν και να επικαιροποιήσουν την ιδεολογία τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επίθεση εναντίον του κράτους παίρνει τη μορφή της στροφής εναντίον ενός εξευρωπαϊσμένου (στο πλαίσιο της Ε.Ε.) κράτους, ο αντιελιτισμός συγκεκριμενοποιείται σε καταγγελία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, ο αντιφιλελευθερισμός και ο αντικαπιταλισμός μετατρέπονται σε καταγγελτική εναντίωση στην παγκοσμιοποίηση και ο εθνικισμός συμπληρώνεται και κορυφώνεται με την ξενοφοβία. Καθώς ο φόβος του ‘ξένου’ διαπερνά πλέον πολλά κοινωνικά στρώματα και ομάδες (περισσότερο βέβαια τα λαϊκά στρώματα και τις ομάδες των ‘χαμένων’ από την παγκοσμιοποίηση), η ξενοφοβία, γράφει ο Milza , γίνεται το ‘μέσον’ για να ‘περάσει (η ακροδεξιά) στο εκλογικό σώμα θέματα της ιδεολογίας της’. Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (όπως και άλλα συναφή κομματικά μορφώματα, όπως π.χ. η Εθνική Συμμαχία/ ΑΝ στην Ιταλία) [6] μεταμορφώνονται σε εθνικολαϊκιστικά κόμματα, τα οποία επιτυγχάνουν εκείνο που είχαν θέσει ως στόχο να πετύχουν τα κόμματα-πρόδρομοί τους την περίοδο αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: δηλαδή να παραμείνουν ‘αυτό που στο βάθος ήταν’, αυξάνοντας με κινήσεις τακτικής την επιρροή τους στην κοινωνία. Το Εθνικό Μέτωπο και ο LePen , η Εθνική Συμμαχία και ο Fini πέτυχαν αυτόν τον διπλό στόχο: έχοντας διψήφια ποσοστά σε όλες τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθηκαν από το 1993 ( FN ) και το 1994 ( AN ), το FN και η AN κατόρθωσαν εν τέλει να ‘ριζώσουν’ στα κομματικά συστήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας αντιστοίχως, παρατηρεί ο συγγραφέας, ως δύο εκλογικά σημαντικές δυνάμεις.

  Στο βιβλίο του, ο Milza αναλύσει σε βάθος την περίπτωση του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και της ιταλικής Εθνικής Συμμαχίας, παρακολουθώντας την πορεία τους από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν έως σήμερα και καταγράφοντας με λεπτομέρειες τους κυριότερους σταθμούς στη διαδρομή τους. Ανήκει αναμφισβήτητα στα ισχυρά σημεία του βιβλίου η προσέγγιση της γαλλικής και της ιταλικής άκρας Δεξιάς. Στα ισχυρά σημεία του βιβλίου ανήκει, επίσης, το κεφάλαιο για τον αναθεωρητισμό/ αρνητισμό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάδειξη των διαφόρων χώρων ιδεολογικής προέλευσης του ρεύματος του αναθεωρητισμού και η εκτενής αναφορά που γίνεται από τον συγγραφέα στη συμμετοχή κύκλων της γαλλικής Αριστεράς (αναφέρεται στην περίπτωση του P . Rassinier και του εκδοτικού οίκου La Vielle Taupe ) στην άρνηση της γενοκτονίας των Εβραίων από τους ναζί. Επιπλέον, σημασία έχουν οι διαφορές που εντοπίζει ο Milza μεταξύ γαλλικής και γερμανικής προέλευσης αναθεωρητικών ιδεών (οι γερμανοί αναθεωρητές επικεντρώθηκαν αρχικώς στην καταγγελία των εγκλημάτων των Συμμάχων εναντίον γερμανών στρατιωτών, αιχμαλώτων και αμάχων προτού στραφούν στην άρνηση της γενοκτονίας των Εβραίων, επισημαίνεται από τον συγγραφέα). Τέλος, εύστοχη είναι η ανάλυσή του για τον αποκαλούμενο ‘μετα-αναθεωρητισμό’, δηλαδή την επανεξέταση όχι πλέον μόνο της ιστορίας του Ολοκαυτώματος αλλά της συνολικής ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που επιχειρείται από νεότερους ιστορικούς, συγκεντρωμένους αρχικώς γύρω από το περιοδικό Revision και στη συνέχεια γύρω από τον σύλλογο M e moire et Histoire . ….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | Απρίλιος 2, 2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 66. απο τις Μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας :

  σχ 475

  Ο τρόμος είναι σχετικός…. Οι προς εξόντωση Εβραίοι στους ”θαλάμους αερίων του Νταχάου, όταν νόμιζαν ότι μπαίνουν σε λουτρά είχαν πολύ λιγότερο τρόμο από τους εξοντωμένους Έλληνες (στον Πόντο) και Αρμένιους που καίγονταν ζωντανοί στα σπίτια τους και στις εκκλησίες την περίοδο 1914-1918.”

  Δεν λεω για την υποκειμενική αισθηση του τρομου…Η βαρβαροτητα και οι σφαγές υπήρχαν ανεκαθεν … Οταν σε σφαζουν σε γδερνουν ζωντανό κ.λ.π ασφαλως υποκειμενικά ο τρομος , η φρικη ειναι πολυ μεγαλυτερες παρα οταν πηγαινεις στη σφαγή ως ” αθωος αμνος” …

  Μιλώ για το Απολυτο κακό του Ολοκαυτώματος ως κατι το αντικειμενικό..Τη φρικη του ψυχρου υπολογισμου : Ποσους εβραίους μπορουμε να εξοντωσουμε την ημερα ; λεγαν οι Ναζί. Τοσους;
  Πρεπει να αυξησουμε την παραγωγή και να μειωσουμε το κόστος

  Απο 4.000 την ημερα σε 5.000 ή 6.000 .

  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΆ ΨΥΧΡΑ ,ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΆ , ΜΗΧΑΝΙΚΆ ΣΑΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ .. Στην δικη του Αιχμαν -οι ψυχιατροι ανακαλυψαν εντρομοι οτι ο εγκληματις ηταν απολυτως φυσιολογικός . Ενας καθημερινός ανθρωπος . Αυτό ειναι ο Απολυτος τρομος . Τα εγκληματα που μπορουν να κανουν οι απλοι καθημερινοι ανθρωποι -που κανουν Απλώς την δουλιτσα τους.

  Σχόλιο από Τζιτζιμιτζιχόντζιρας | Ιανουάριος 6, 2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 67. σχ 483..Μεταμορφωσεις
  Ξετυλίγοντας την ιστορία του Άουσβιτς ο Rees(στο βιβλιο του Αουσβιτς) μας αποκαλύπτει την φρίκη του ολοκαυτώματος. Γιατί το Άουσβιτς δεν ήταν απλώς στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (όπως το Νταχάου)ήταν εντελώς διαφορετικά από τα στρατόπεδα εξόντωσης όπως αυτό της Τρεμπλίνκα, τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους στα μέσα του πολέμου. Το Άουσβιτς είναι ένα μνημείο της ανθρώπινης αχρειότητας.Και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με την ετυμηγορία της Else Baker, η οποία στάλθηκε στο Άουσβιτς στην ηλικία των οκτώ ετών, ότι ο «βαθμός της ανθρώπινης αχρειότητας είναι αμέτρητος ». Ο Toivi Blatt , ο οποίος αναγκάστηκε από τους ναζί να εργαστεί στο Σομπιμπόρ είπε στην συνέντευξη του στον Rees:« οι άνθρωποι με ρωτάνε:Τι αποκόμισες ; Και νομίζω πως μόνο για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: κανένας δεν ξέρει τον εαυτό του.Ο καλός άνθρωπος, αν τον συναντήσεις στον δρόμο και τον ρωτήσεις «Που είναι η Νορθ Στριτ; »θα σε συνοδεύσει για μισό τετράγωνο και θα σου δείξει οτι είναι καλός και ευγενικός. Ο ίδιος άνθρωπος, κάτω από διαφορετικές συνθήκες μπορεί να γίνει ο χειρότερος σαδιστής. Κανείς δεν ξέρει τον εαυτό του» «Είναι τρομακτικό-μας λέει ο Rees- ότι τα μέλη των SS ,που διέπραξαν το έγκλημα του Άουσβιτς δεν αιτιολογούσαν (στις συνεντεύξεις τους)τις πράξεις τους με τη φράση «Εκτελούσα διαταγές»,αλλά λέγοντας «Σκέφτηκα ότι ήταν το σωστό».
  Και ακόμα πιο φρικτό:Όσοι διέπραξαν τα εγκλήματα ,πολλά χρόνια μετά, όταν δεν κινδύνευαν πια να τιμωρηθούν δεν έδειχναν να αισθάνονται καμία τύψη«Στα 1990 »-γράφει πάλι ο Rees-. «όταν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Wilfred von Oven, πρώην μέλος του ναζιστικού κόμματος και υπασπιστή του διαβόητου υπουργού προπαγάνδας. ,μετά την συνέντευξη πίνοντας τσάι ,ρώτησα τον ευφυή και γοητευτικό αυτόν άντρα:«αν μπορούσατε να περιγράψετε με μια λέξη την εμπειρία σας από το Τρίτο Ράιχ, ποια θα ήταν αυτή ;».Όσο ο Von Oven συλλογιζόταν την απάντηση που θα μου έδινε, σκέφτηκα πώς το πιθανότερο ήταν ότι θα αναφερόταν στα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς – εγκλήματα που και ίδιος είχε παραδεχτεί πώς είχαν συμβεί – και στις καταστροφές που προκάλεσε ο ναζισμός σε ολόκληρο τον πλανήτη:«Λοιπόν » είπε τελικά «αν πρέπει να περιγράψω με μια λέξη την εμπειρία μου από το Τρίτο Ράιχ ,η λέξη που θα επέλεγα είναι: Παράδεισος .»

  Σχόλιο από Τζιτζιμιτζιχόντζιρας | Ιανουάριος 6, 2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 68. σχ 488
  Μεταμορφωσεις…
  το άρθρο του Max Horkheimer Οι Εβραίοι και η Ευρώπη, που γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 1939 και δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας το Zeitschrift Fur Sozialforschung,που ο εξόριστος τότε στη Νέα Υόρκη κύκλος της Φραγκφούρτης, συνέχιζε να εκδίδει στα γερμανικά.Ο εσωτερικός πυρήνας του Ινστιτούτου, με πρώτο τον Φρήντριχ Πόλλοκ, τον οποίο ακολούθησαν οι Χορκχάϊμερ και Αντόρνο, διείδε ότι το γνώρισμα το φασισμού δεν ήταν ένα έλλειμμα ορθολογικότητας

  αλλά μάλλον η υπερβολή του εργαλειακού ορθολογισμού που χαρακτήριζε ανέκαθεν την κεφαλαιοκρατική οικονομία και την αστική κοινωνία ως κοινωνία της αγοράς.
  Για τον Horkheimer, ο νεωτερικός αντισημιτισμός υπήρξε ο προάγγελος της ολοκληρωτικής τάξης πραγμάτων που αναδύθηκε μες από τη φιλελεύθερη Ευρώπη. Το ολοκληρωτικό καθεστώς δεν είναι παρά το προηγούμενο αστικό καθεστώς, χωρίς τις αναστολές του. Ο φασισμός ,είναι η αλήθεια της σύγχρονης κοινωνίας ,που «στερεοποιεί»τις ακραίες ταξικές διακρίσεις που παράγει αναπότρεπτα ο νόμος της υπεραξίας. Η «ίση και δίκαιη ανταλλαγή »οδηγήθηκε ως τον παραλογισμό, δηλαδή στο ολοκληρωτικό καθεστώς. Ετσι ,ακόμα κι η βιτρίνα της οικονομίας της αγοράς προδίδει την χρεοκοπία της. Οι διαφημιστικές ταμπέλες σ όλες τις χώρες είναι τα λαμπρά της μνημεία:Τα πλήθη ,σαν τα παιδιά, ξεγελιούνται ,πιστεύουν ότι, σαν ανεξάρτητα υποκείμενα, έχουν την ελευθερία να διαλέξουν ο,τι οι ίδιοι θέλουν.

  Αλλά η εκλογή τους είναι, ήδη ,σε μεγάλο βαθμό υπαγορευμένη. Καθώς ο αγοραστής έχει ήδη μάθει να ερμηνεύει τη διαφήμιση ως γενικά συνθήματα στα οποία δεν πρέπει κάποιος να τους εναντιώνεται ,εθίζεται στην .πειθαρχία
  ….«Στον όψιμο καπιταλισμό -λέει ο Horkheimer- όλοι μεταμορφώνονται πρώτα σε αποδέκτες κοινωνικών παροχών και ύστερα σε πειθαρχημένους οπαδούς» Η επιδίωξη του κέρδους καταλήγει σε αυτό που ανέκαθεν ήταν: επιδίωξη κοινωνικής ισχύος. Η αληθινή ταυτότητα του νόμιμου ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής, αντανακλάται στο πρόσωπο του φασίστα αρχηγού των ταγμάτων εργασίας.Στις φασιστικές χώρες, ο οικονομικός συγκεντρωτισμός προχωρά ταχύτατα και ενσωματώνεται στην πρακτική μας μεθοδικής βίας. Η οικονομία εκχωρεί τη δύναμη ης στους οικονομικά ισχυρούς. Με την εξάλειψη της ανεργίας δεν διαλύθηκε η απομόνωση των ανθρώπινων πλασμάτων ,καθώς «ο φόβος της ανεργίας έχει μεταμορφωθεί σε φόβο του κράτους».Ετσι τα εθνικιστικά ξεσπάσματα έγιναν το επιτρεπόμενο υποκατάστατο της επανάστασης. Για τον Horkheimer του 1939, ο πιο βασικός λόγος της απάθειας με την οποία ανέχονται οι μάζες τον φασισμό ,είναι η κυνική ελπίδα ότι μπορεί αυτός να αποσπάσει κάτι από τα γύρω ανίσχυρα κράτη. , κάτι από το οποίο θα μπορούσε να επωφεληθεί ακόμα και ο ασήμαντος ανθρωπάκος. Ετσι η σύγκρουση ανάμεσα στο φιλελεύθερο και στο ολοκληρωτικό κράτος δεν εκτυλισσόταν πλέον-μόνο- κατά μήκος των εθνικών συνόρων:«Ο φασισμός επιτίθεται ταυτόχρονα προς τα μέσα και προς τα έξω.» .
  Για τον Horkheimer οι Εβραίοι χύνουν πολλά δάκρυα για το παρελθόν. Το ότι η ζωή τους ήταν καλύτερη στον φιλελευθερισμό ,δεν εγγυάται τίποτε για την δικαιοσύνη του τελευταίου. Πολιτική ελευθερία γι όλους, η ισότητα για τους Εβραίους όπως και όλες οι άλλες ανθρωπιστικές θεσμίσεις, έγιναν δεκτές ως μέσα παραγωγικής αξιοποίησης του πλούτου. Με την αλλαγή των συνθηκών, οι θεσμοί έχασαν τον ωφελιμιστικό τους χαρακτήρα στον οποίον όφειλαν την ύπαρξη τους. Η ηθική της οικονομικής ισχύος- ήταν εγγενής στην πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούσαν τη ζωή τους οι Εβραίοι. Η ίδια η ορθολογικότητα του οικονομικού συμφέροντος ,σύμφωνα με την οποία οι ηττημένοι ανταγωνιστές βούλιαζαν στις τάξεις του προλεταριάτου και πλήρωναν την αδυναμία τους με τη ζωή τους, εξήγγειλε τώρα(εννοεί το 1939) την καταδίκη των Εβραίων.

  Σχόλιο από Επτά Νάνοι | Ιανουάριος 7, 2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 69. σχ 776 ..Οι Μεταμορφωσεις ..

  Οι εχθροί του Διαφωτισμού, από το ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΚΕΤΣΗ

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη γαλλική γλώσσα το βιβλίο του ισραηλινού ιστορικού Ζέεβ Στέρνχελ «Les Anti-Lumieres» (Fayard, 2006). Με αφορμή αυτή την έκδοση, ο Στέρνχελ έδωσε στο περιοδικό «L’Histoire» τη συνέντευξη που ακολουθεί.

  – Γιατί τόσο μίσος εναντίον του Διαφωτισμού;

  «Ο Διαφωτισμός υποκινεί το μίσος αλλά και το φόβο επειδή διατυπώνει μια θεώρηση του ελεύθερου, αυτόνομου, ορθολογικού ανθρώπου, ο οποίος είναι ικανός να οικοδομήσει ένα νέο κόσμο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Ο άνθρωπος νοούμενος ως ορθολογικό ον δεν έχει πλέον ανάγκη ούτε την ιστορία, ούτε τη θρησκεία, ούτε την κηδεμονία».

  – Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «αντι-Διαφωτισμός»;

  «Ο όρος επινοήθηκε από τον Νίτσε το 1877. Gegen-Aufklarung για τον Νίτσε σήμαινε όλα όσα εκπροσωπούσαν άνθρωποι όπως ο Σοπενάουερ ή ο Βάγκνερ. Εκείνα τα χρόνια πράγματι ο αντι-Διαφωτισμός γίνεται ταυτόχρονα ένας αληθινός πνευματικός χείμαρρος και ένα μαζικό φαινόμενο. Τότε είναι που κατεβαίνει στο δρόμο η επανάσταση του τέλους του 19ου αιώνα εναντίον του ορθολογισμού και της οικουμενικότητας. Αλλά πολύ πριν από τον Νίτσε, τη στιγμή που οι Εγκυκλοπαιδιστές ονομάζονταν “φιλόσοφοι”, γινόταν ήδη λόγος για τους “αντι-φιλοσόφους”. Ο πόλεμος εναντίον του Διαφωτισμού δεν σταμάτησε ποτέ και μάλιστα έγινε ένα από τα κυρίαρχα ιδεολογικά ρεύματα του σύγχρονου κόσμου».

  – Με ποιαν έννοια το μίσος εναντίον του Διαφωτισμού είναι σύγχρονο;

  «Ο 18ος αιώνας είναι η χοάνη δύο ανταγωνιζόμενων εκδοχών της νεωτερικότητας. Ο Διαφωτισμός, υπογραμμίζοντας αυτό που είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους, παρήγαγε τη μεγάλη πνευματική επανάσταση της ορθολογιστικής νεωτερικότητας. Το πνευματικό, πολιτιστικό και πολιτικό κίνημα που συνδέεται με την εξέγερση εναντίον του Διαφωτισμού έθεσε τα θεμέλια μιας άλλης νεωτερικότητας. Αυτό το κίνημα θεμελιώθηκε πάνω στη λατρεία όλων όσα διακρίνουν και διαχωρίζουν τους ανθρώπους, δηλαδή στη λατρεία της ιστορίας, της κουλτούρας, της γλώσσας. Αυτή η εκδοχή της νεωτερικότητας στρέφεται εναντίον του ορθολογισμού, εναντίον της ιδέας, της αυτονομίας του ατόμου, εναντίον της καθολικότητας των φυσικών δικαιωμάτων. Αυτή γεννάει την ευρωπαϊκή καταστροφή του 20ού αιώνα. Αυτή η μάχη ανάμεσα στις δύο νεωτερικότητες διαμορφώνει την ιστορία των δυόμισι αιώνων που μας χωρίζουν από τον καιρό του Διαφωτισμού. Αν η διαφωτισμένη νεωτερικότητα είναι εκείνη του φιλελευθερισμού που οδηγεί στη δημοκρατία, η άλλη νεωτερικότητα, που κατεβαίνει στο δρόμο στην καμπή του εικοστού αιώνα, παίρνει τη μορφή της επαναστατικής, εθνικιστικής, κοινοτιστικής δεξιάς, που είναι ορκισμένος εχθρός των οικουμενικών αξιών. Αποστρεφόμενη την ιδέα της αυτονομίας του ατόμου, η αντιορθολογιστική νεωτερικότητα έγινε μια πολιτική δύναμη με μεγάλη ανατρεπτική ισχύ, ικανή να υποσκάπτει όχι μόνον τα θεμέλια της δημοκρατίας αλλά και εκείνα της ίδιας της ιδέας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σήμερα όταν μιλάμε για “επαναστατική δεξιά”, για “αντιδραστικό μοντερνισμό” ή για τη “συντηρητική επανάσταση”, αναφερόμαστε πάντοτε στο ίδιο φαινόμενο. Οι εχθροί της έχουν παραμείνει οι ίδιοι που ήσαν και στον καιρό του Χέρντερ και του Μπερκ: ονομάζονται Καντ, Ρουσό, Βολτέρος και γενικά όλοι οι “φιλόσοφοι”. Μια άλλη θεώρηση της κοινωνίας εκφράζεται εδώ: ένα σώμα και όχι ένα σύνολο αυτόνομων πολιτών (…)».

  – Γιατί κατηγορούν τον Διαφωτισμό;

  «Μέχρι το 1945 η μάχη εναντίον του Διαφωτισμού συγχέεται με εκείνη εναντίον της δημοκρατίας. Για τον Μπερκ, τον Ρενάν, τον Σορέλ, τον Μοράς, τον Κρότσε πριν από το 1926, ή τον Σπένγκλερ, η ισότητα και η καθολική ψήφος είναι υπεύθυνες για όλα τα δεινά του καιρού τους. Ο τόνος αλλάζει μετά το 1945. Δεν είναι πλέον δυνατόν να αντιμάχονται ανοιχτά τη δημοκρατία. Αλλά η προβληματική παραμένει. Ορισμένοι αμερικανοί ή γερμανοί στοχαστές προσπάθησαν με μανία να αποδείξουν ότι η κληρονομιά του Διαφωτισμού, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της Γαλλικής Επανάστασης, είναι άμεσα υπεύθυνες για τη φρίκη του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ερνστ Νόλτε, φασισμός και μπολσεβικισμός πηγάζουν από την Επανάσταση, η οποία αντιπροσωπεύει την κατ’ εξοχήν καταστροφική ουτοπία».

  – Είναι όμως δύσκολο να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ποια είναι η συσχέτιση;

  «Εκείνο που αυτοί οι παθιασμένοι αντίπαλοι του Διαφωτισμού επικρίνουν είναι ο “ουτοπισμός”, δηλαδή το δικαίωμα που υποτίθεται ότι σφετερίζεται κάθε γενεά στο όνομα της δικαιοσύνης να αλλάζει τον κόσμο που κληρονόμησε από τις προηγούμενες γενεές».

  – Σήμερα, ωστόσο, το μίσος εναντίον του Διαφωτισμού δεν μπορεί πλέον να αποτελεί πολιτικό επιχείρημα στις δημοκρατίες μας.

  «Μην είστε τόσο σίγουρος. Η δεξιά έχει απωθήσει τον εθνικισμό τύπου Μοράς και Μπαρές, αλλά ο αντικομμουνισμός και ο αντιμαρξισμός αποκαλύπτονται σήμερα ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Για ορισμένους, όπως και στον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, ο Ρουσό και οι Ιακωβίνοι θεωρούνται πάντοτε υπεύθυνοι για ολοκληρωτισμό, ο μπολσεβικισμός θεωρείται πρόδρομος του φασισμού και ο ναζισμός μια αντίδραση στον κομμουνισμό. Οταν οι άνθρωποι οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο και διεκδικούν το δικαίωμα στην ευτυχία, τους κατηγορούν αμέσως ότι θέλουν το φεγγάρι. Οταν θέλουν περισσότερη δικαιοσύνη, τους κατηγορούν ότι αναζητούν την τελειότητα αν όχι τον επίγειο παράδεισο. Οταν ασκούν κριτική στο κατεστημένο, τους εμφανίζουν σαν καταστροφείς μιας τάξης χωρίς την οποία καμία κοινωνία δεν μπορεί να υπάρχει. Οταν επικαλούνται το λόγο ενάντια στα δεινά που επισωρεύει η ιστορία και διεκδικούν το δικαίωμα να προσδιορίζουν τους σκοπούς της ύπαρξης, τους κατηγορούν ότι θέλουν ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί παρά να οδηγεί είτε στο Αουσβιτς είτε στο γκουλάγκ. Αυτή η προβληματική απέχει πολύ από το να έχει εξαντληθεί».

  7 – 10/09/2006

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 70. Νο-σφαιράτε,
  παρατα τη βαλιτσα με τα βιβλια (που μας πετας στο κεφαλι) -γιατι θα σε περασουνε για πλασιέ- και καταλαβε τι σου λεω οταν αναφερομαι στη Γερμανια και στους γερμανους.
  αν παλι πραγματικα δεν καταλαβαινεις, θα σου το κανω λιανά μια αλλη ωρα γιατι τωρα ειναι αργα (νωρις) και παω για …νάνοι!
  Στα γρηγορα παντως σου υπενθυμιζω τα εξης:
  Ο φασισμος ουτε στην Ιταλια ουτε στην Ισπανια κλπ δεν ριζωσε ποτε τοσο βαθεια στις λαϊκες μαζες οπως ο ναζισμος στους γερμανους.Απλως επεβληθησαν σαν καθεστωτα οπως και το καθεστως επι Σταλιν και αλλα τυρανικα και ανελευθερα καθεστωτα.
  Στην Ισπανια μαλιστα επεβληθη με αιματηρο εμφυλιο.
  Προσπαθησε να καταλαβεις το γιατι καθως και τι σημαινει αυτο!
  Υπαρχουν και ενα σωρο αλλα αυταρχικα καθεστωτα που φασιστοφερνουνε κι εχουνε κλαϊκη βαση (Ιραν, κλπ ισλαμικα φονταμελιστικα), ομως δεν ειναι γερμανοι, απλως γαυγιζουνε και τραβανε ομαδικες υστεριες.
  Οι γερμανοι απο εξαθλιωμενοι μετα τον 1ο Π.Π. δεν γαυγισανε απλως, μεσα σε λιγοτερο απο 10 χρονια γινανε μονοι τους υπερδυναμη και γαμησανε τον πλανητη: ειδε κι επαθε ολοκληρος ο ντουνιας να τους κανει ζαφτι.
  Τρακοσια εκατομυρια αραβες νοιωθουνε ταπεινομενοι απο 3-4 εκατομυρια οβραιους και οι μισοι …κοιτανε αλλου κι οι αλλοι μισοι γαυγιζουνε και τρωνε τις σαρκες τους μεταξυ τους, γιατι αυτοι δεν διαθετουνε τους μισους συχρονους φιλοσοφους, λογοτεχνες, καλιτεχνες και επιστημονες που εχει βγαλει η συγχρονη ανθρωποτα που στεκοτανε στην ουρα να παρει κανενα γερμανο επιστημονα μετα τον 2ο Π.Π.
  Και δεν θελω να ακουσω τα γνωστα: «τους οβραιους τους βοηθανε οι αμερικανοι» ή «οι αραβες ειναι …φτωχοι και καταφρονεμενοι.
  Οι κοινωνιες και τα ατομα που τις αποτελουν δεν αναπτυσονται σε πολιτισμικο κενο αλλα σε πολισμικο περιεχομενο.
  Αλλο ενας ταπεινωμενος Ινδος και αλλο ενας ταπεινομενος γερμανος διοτι το γερμανικο πραμα δεν συμπιεζεται κι αμα
  συμπιεστει θαναι καλυτερα …να μην ειχε συμπιεστει γιατι του βγαινουν τα ολα τα σκατα.

  Και μην ακουσω να μου πεις οτι ειμαι …»οπαδος της θεωριας της φυλετικης ανωτεροτητας» και τετοια γιατι θα σε χεσω!

  Τα υπολοιπα θα τα πουμε αλλη ωρα καθοτι θελω ν΄απαντησω και στον Abravanel.

  Επισης σου’χω και μια …αναλυση για τις αποζημιωσεις (παγκοσμιως) που θα …βαλεις και στις τσεπες σου

  Μπάι-μπάι νάου. 😉

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 02/07/2008

 71. Και μου φαινεται οτι μολις λασκαρω λιγο απο κατι κωλοπιλαλες που εχω, θα βγαλω απο το συρταρι το νεο «sxedio B΄ΑΝΑΝΑ» μπας και σε μαζεψω πισω στο Ιδρυμα να ξεκουραστουνε και λιγο οι ποντιοι γιατι –μια εσυ και μια ο αλλος– κοντευεις να τους στειλεις στον ψυχιατρο.

  Στην αρχη θα τους λειψεις λιγο γιατι εχουνε παθει εξαρτηση (το συνδρομο της Στοκχολμης) αλλα θα σε παιρνουνε καθε δευτερο σαββατοκυριακο.

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 02/07/2008

 72. Τι σχέση έχει η ανάλυση της ανόδου του ναζισμού με το αίτημα των αποζημιώσεων;

  Δηλαδή αν οι Γερμανοί υποχρεωθούν να πληρώσουν, θα ξαναγίνουν ναζί;

  αυτό υπονοεί ο θείος Ισίδωρος;

  Σχόλιο από Σίμονας | 02/07/2008

 73. παρατα τη βαλιτσα με τα βιβλια (που μας πετας στο κεφαλι)

  ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΟ το προνόμιο του να είναι κανείς _Ο_ ΜεγαΠλακατζής της Μπλογκόσφαιρας.

  Αντε τώρα να τον… λογοκρίνεις! 🙂 🙂 🙂

  Δηλαδή αν οι Γερμανοί υποχρεωθούν να πληρώσουν, θα ξαναγίνουν ναζί;

  όχι, αλλά αλλά θα σταματήσουν να κάνουν… νάζια! 🙂

  το νεο “sxedio B΄ΑΝΑΝΑ”

  Μπαααα…
  καλύτερο είναι το σχέδιο «πάρε κι εσύ, μια ΜΠΑΝΑΝΑ»

  Σχόλιο από omadeon | 02/07/2008

 74. Φαίνεται να υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης της γενοκτονίας από το ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ.

  Υπάρχει σίγουρα το ερώτημα εάν αυτοί που αναφέρετε στο δημοσίευμα δρουν αυτοβούλως και ιδεολογικά ή είναι ενταγμένοι σ’ ένα σχέδιο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

  Νομίζω ότι οι πολιτικοί χώροι απ’ όπου προέρχονται θεωρούν τον Κεμάλ Ατατούρκ ως Μέγα Επαναστάτη. Στο κείμενο που δημοσιεύει ο Ταχματζίδης στην «Εργατική Αλληλεγγύη» του ΣΕΚ, έχει φάτσα-κάρτα και μοναδική φωτογραφία τον σοβιετικό στρατηγό Φρούντζε μαζί με τον Κεμάλ Ατατούρκ στο επιτελείο του. Λες και αυτό ήταν μια πράξη επαναστατικής προλεταριακής αλληλεγγύης.

  ——————————————————————————

  ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ!!!!
  Άρθρο του Λουκά Βελιδάκη

  «Δήθεν Γενοκτονία των Ποντίων»; λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

  «Οι εορτασμοί για την «Ημέρα της δήθεν Γενοκτονίας των Ποντίων» δεν συνάδουν με το πνεύμα του διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» τονίζει σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο σε εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στην Ελλάδα.

  «Καταδικάζουμε τις εν λόγω δραστηριότητες, που έχουν στόχο τη χώρα μας και τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Ατατούρκ» προστίθεται στην η ανακοίνωση, η οποία καλεί «όσους προβάλλουν τους ισχυρισμούς αυτούς, να αντιμετωπίσουν τις ιστορικές αλήθειες».

  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι στους εορτασμούς συμμετείχαν «μέλη του Κοινοβουλίου, αρμόδιοι των πολιτικών κομμάτων, τοπικοί διοικητικοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης».

  «Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, για τις συμπεριφορές αυτές που τραυματίζουν τη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού και διαβρώνουν τη διμερή συνεργασία» καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

  Σημειώνεται ότι η κίνηση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών γίνεται την ώρα που στην Άγκυρα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Γράψας, ο οποίος συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογο του, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

  http://www.pontos.gr/default.asp?CatID=274&pageid=402

  Σχόλιο από Pontioς | 02/07/2008

 75. Ο φασισμος ουτε στην Ιταλια ουτε στην Ισπανια κλπ δεν ριζωσε ποτε τοσο βαθεια στις λαϊκες μαζες οπως ο ναζισμος στους γερμανους.Απλως επεβληθησαν σαν καθεστωτα οπως και το καθεστως επι Σταλιν και αλλα τυρανικα και ανελευθερα καθεστωτα.»

  Θειε 🙂

  Ο φασισμός, στην Ιταλία ξεκινά απο το 1921 και τα φτυνει μόλις το 1943… 22 χρονάκια

  Οσο ειχε πολεμικές επιτυχίες τα πηγαινε μια χαρά τα πηγαινε μια χαρουλα και ειχε ριζωσει μια χαρά ….

  αρχισε να τα φτυνα μετα τον πολεμο με την Ελλάδα και τη σφαγή του Β παγκοσμιου πολέμου

  Για να θυμηθυμε και την δουλεια μας Διαβασε το » Η Μυστηριώδης Φλόγα της Βασσιλισας Λοάνα » του Ουμερτο Εκο .. Καταπληκτικό βιβλιο εν ειδει μυθιστορηματος με γελοιογραφιες και σκιτσα απο Κομικς της εποχής του ΦΑΣΙΣΜΟΥ οπου φαινεται οτι ο μεσος Ιταλός ζουσε σε μια μακαρια ικανοποιηση (οπως περιπου τώρα ο μέσος δεξιούλης)
  Σιγά μην επιβλήθηκε απο τα πάνω ο φασισμός …Ο Μουσολίνι ειχε γενική αποδοχή Και εξω ..Ο Τσωρτσιλ ( της συντηρητικής δεξιας απο αυτήν που …γουσταρεις ) ελεγε

  »Αν ημουν Ιταλός θα ημουνα ΦΑΣΙΣΤΑς » ..ολοι(εκτος απο τους κομμουνιστες ανρχικους κλπ ) τον αγαπάγανε τον Μουσολίνι γιατί »εκανε τα τραινα να φτανουν στην Ωρα τους ….»
  -Με την ευκαιρια : Ψαξε να βρεις το Καινουριο ΕΝΕΚΕΝ – Θα σου αρεσει (εχει ενα ποιημα -οχι δικό μου αλλά ενός πολύ μεγαλου ποιητη που γραφει με Ψευδωνυμο – και οχι Επωνυμα ;)- που θα το γουσταρεις πολύ….
  – αν καναμε μια εταιρεια πλασιε ή διαφημισης βιβλιων κλπ …θειε θα σχίζαμε

  – θα βγαζαμε ποιηματάκια για καθε βιβλιο
  Αλλά εσύ προτιμάς να βολοδερνεσαι στον ..αλλον αντις να ερθεις στον Προκρουστη για καμμια πενιά
  – Τι τον κανατε ρε τον Μηρμυγκολέοντα; ε;
  – Ετοιμάζω το Σχεδιο Σαμψών και Δαλιδά …Εισαι μέρος του Σχεδιου
  ΄- Ε μπορει καμμια φοά να διαφωνουμε ..Ομως να ξερεις οτι σ’ αγαπάω και σενα και την Ιπταμενη και τον Παππουλη…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 76. Εκο Ο. – Η Μυστηριώδης Φλόγα Της Βασίλισσας Λοάνα

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  Κι έτσι τώρα προσεύχομαι: «Ω, καλή μου βασίλισσα Λοάνα, στο όνομα του απεγνωσμένου έρωτά σου, δεν σου ζητώ να ξυπνήσεις από τον πέτρινο ύπνο τους τα χιλιόχρονα θύματά σου, αλλά μονάχα να μου ξαναφέρεις ένα πρόσωπο. Εγώ που, από την έσχατη λίμνη του αναγκαστικού ύπνου μου, είδα αυτά που είδα, σου ζητώ να με βγάλεις από δω και να μου δώσεις την υγειά μου». Μήπως όσοι γιατρεύονται από θαύμα, δεν γιατρεύονται μόνο και μόνο επειδή έδειξαν την πίστη τους στο θαύμα; Έτσι κι εγώ λαχταρώ με όλη μου την ψυχή να με γιατρέψει η βασίλισσα Λοάνα. Φορτίζω αυτή την ελπίδα με τόση ένταση ώστε, αν δεν ήμουν ήδη σε κώμα, θα μου ερχόταν αποπληξία.

  Ενας έμπορος βιβλίων που πάσχει από αμνησία ξαναβρίσκει τη μνήμη του καθώς σιγά σιγά εγκαταλείπεται σ’ ένα δαιμονικό στρόβιλο σπαραγμάτων από αγαπημένα μυθιστορήματα, ποιήματα, κινηματογραφικές ταινίες και κόμικς. Η μαγεία:

  Μια απολαυστική ιστορία για τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, από το Δεύτερο Παγκόσμιο έως σήμερα, σ’ ένα χειμαρρώδες μυθιστόρημηα όπου η ζωή μεταμορφώνεται σε ανεξάντλητο πολύχρωμο κόμικ.

  Συγγραφέας: Εκο Ουμπέρτο
  Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
  Ετος έκδοσης: 2005
  http://www.megamarket.gr/-p-5626.html?filter_id=274

  Oτι πρεπει για να το διαβασεις στις διακοπές στην παραλία με τα ποδαράκια μεσα στην αμμο ενώ τριγύρω θα παιζουν ρακέτες

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 77. Θειος:»Αλλο ενας ταπεινωμενος Ινδος και αλλο ενας ταπεινομενος γερμανος διοτι το γερμανικο πραμα δεν συμπιεζεται κι αμα
  συμπιεστει θαναι καλυτερα …να μην ειχε συμπιεστει γιατι του βγαινουν τα ολα τα σκατα.

  Και μην ακουσω να μου πεις οτι ειμαι …”οπαδος της θεωριας της φυλετικης ανωτεροτητας” και τετοια γιατι θα σε χεσω!»

  Φυσικά και δεν λεω οτι εισαι οπαδος της θεωριας της φυλετικης ανωτεροτητας” και τετοια …Τι ειναι αυτά ;

  Αυτό που λές ομως εδώ ειναι ακριβώς η Λογική του Συμφωνου του Μονάχου: (1938)

  Πολιτική κατευνασμου .. Νταλαντιε και Τσαμπερλαιν συμφωνησαν με τον Χιτλερ: αφησαν την Τσεχοσλοβακια στις ορεξεις του Φονιά μπας και …ξεσυμπιεστει και κερδισουν την ειρηνη »’
  Και ο Χιτλερ γελουσε ΄κατω απο τα μουστακια του .. Απλώς του ανοιξαν την Ορεξη

  – Τα ιδια ακριβώς κανανε και στην Ισπανια του Εμφυλιου ..Δεν βοηθησαν την Δημοκρατια για να μη… τσατισουνε τον Χιτλερ και τον Μουσολίνι που Βοηθουσανε αφειδώς τον Φρανκο ….
  Οταν ανοιξε η ορεξη του κτηνους τοτες καταλαβαν τι συμβαινει…

  Και αν συνεχιζαν π.χ οι Ρωσσοι , ή αν δεν επικρατουσε στην Αμερική η γραμμη Ρούσβελτ ή δεν ειχαμε την καθολική αντισταση στην Ελλάδα και αλλου για να μην ..τσαντισουμε τους Γερμανοναζί και βγαλουν κι αλλα σκατα ακόμα θα ειχαμε το Τριτο Ραιχ να εφαρμόζειτα φυλετικά σχεδια εξοντωσης …

  Ετσι λοιπόν Θειε ..Αυτά που λές λεγονται »γραμμη κατευνασμου» ή αλλιως Συνδρομο Μονάχου »

  ( Εδώ που τα λέμε μιας και ειπες για συνδρομο Στοκχόλμης ….Πραγματικά με φτιαχνει τώρα τελευταια η ..Στοκχόλμη 😉

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 78. Τα κινητήρια πάθη του Τι είναι ο φασισμός; Πώς εμφανίστηκε στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου; Ποιοι έπαιξαν ανοιχτό ή καλυμένο ρόλο στην εμφάνιση του φασιστικού φαινομένου; Σε ποιο στάδιο ανάπτυξής του έφτασε; Ποιες ήταν οι ευθύνες των «δημοκρατικών κομμάτων» και της τότε αριστεράς;

  Ο Σ.Μαρκέτος στο έργο του «Πώς φίλησα το Μουσολίνι!» ανιχνεύει τους δρόμους αυτούς και προτείνει μια νέα θεώρηση του κινήματος που οδήγησε στο μακελιό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

  Σπύρος Μαρκέτος (2006) Πώς φίλησα τον Μουσολίνι! Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού. Αθήνα: Εκδόσεις Βιβλιόραμα, σελ. 363.

  Γενικώς ο «φασισμός» ήταν η θεωρία του «επαναστατικού εθνικισμού» που επιδίωκε να αντιπαρατεθεί μαχητικά στις «δυνάμεις της παρακμής»που υποτίθεται ότι προκαλούσαν την «αποσύνθεση και κατάρρευση της κοινωνίας». Ο τελικός στόχος του φασισμού γενικώς ήταν η αναγέννηση συνολικά της πολιτικής κουλτούρας του έθνους, με την αποκατάσταση του κράτους ως μηχανισμού εξουσίας και στρατιωτικής ισχύος αλλά και με την αναζωογόνηση των κοινωνικών, ηθικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων και των υπόλοιπων συμβόλων της συνοχής και της ζωτικότητας της κοινωνίας. Αυτή η φιλοδοξία δημιουργίας μιας «υγιούς κοινότητας» είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό στοιχείο του φασισμού γενικώς. Αντιλαμβανόταν την τέλεια φασιστική ουτοπία ως μια «οργανική ενότητα» στην οποία κάθε μεμονωμένο άτομο δένεται μέσω των υπερπροσωπικων δεσμών της καταγωγής, της κουλτούρας και του «αίματος». Σε αντίθεση με τους υπερ-συντηρητικούς, δεν επιδίωκε την επιστροφή σε μια «χρυσή» αλλά «χαμένη» εποχή, αλλά αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας «κοινότητας νέου τύπου» στα πλαίσια της σύγχρονης εποχής, που να στηρίζεται όμως πνευματικά στο παρελθόν και να εμποτίζεται από τις υποτιθέμενες «υγιείς αξίες» του έθνους ή του λαού που επικρατούσαν πριν από την έναρξη της παρακμής. Μέσα από μια σειρά πολιτικών προσπάθησαν τα καθεστώτα του «υπαρκτού φασισμού» (πρέπει πάντα να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αποτυχημένων και επιτυχημένων φασισμών) να δημιουργήσουν το νέο «Φασιστικό Άνθρωπο» (ιδιαίτερα οι Ναζί με την εσωτερική πολιτική τους προσπαθούσαν να δημιουργήσουν την ηθικά και γενετικά υγιή «φυλετική – εθνική κοινότητα») Μιλώντας για επιτυχημένους και αποτυχημένους φασισμούς της προ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιόδου θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι είχαμε να κάνουμε με «κοινωνικά κινήματα» και όχι με κάποιους «κακούς» ανθρώπους ή απλώς με κάποιες ομάδες συνωμοτών. Αν ήταν μόνο οι δεύτεροι θα είχαμε απλές δικτατορίες και όχι καθεστώτα ριζωμένα στις κοινωνίες τους που θα οδηγούσαν στην κατεύθυνση του «ολοκληρωτισμού». Ο Μουσολίνι εξάλλου είχε προσδιορίσει ως ιδεώδες του κινήματός του τη δημιουργία της «ολοκληρωτικής κοινωνίας».

  Γνωστές-άγνωστες πτυχές της νεοελληνικής ιστορίας επιχειρεί να φωτίσει με το σημαντικό βιβλίο του «Πώς φίλησα τον Μουσολίνι! Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού» ο Σπύρος Μαρκέτος. Με τον προκλητικό, για τα σημερινά δεδομένα, τίτλο, ο συγγραφέας (διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ)

  θέλει να μας πει ότι το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής εκείνης επέτρεπε στις μαθήτριες να γοητεύονται από τους ισχυρούς δικτάτορες, στα μέλη του νεανικού περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων» να πηγαίνουν τσάρκα («εκπαιδευτική επίσκεψη») στις προπαγανδιστικές εκδηλώσεις της Ιταλικής Πρεσβείας (σε μια τέτοια εκδήλωση στο Ζάππειο η μαθήτρια έτρεξε και φίλησε την προτομή του «Ντούτσε») και οι καθηγητές να το εγκρίνουν και να τις συνοδεύουν.

  Κατά τον ελληνικό μεσοπόλεμο, η χώρα έβριθε από φανερούς και κρυφούς θαυμαστές του δικτάτορα της γείτονος και του πολιτικού κινήματος και καθεστώτος του. Αυτοί οι θαυμαστές δεν περιορίζονταν, όπως συχνά νομίζει ο περισσότερος κόσμος, στην οργανωμένη άκρα δεξιά ή στην λαϊκιστική πτέρυγα του Λαϊκού Κόμματος αλλά υπήρχαν ως αρκετά μαζικά ρεύματα και στο Φιλελεύθερο Κόμμα και τις συμμαχικές του δυνάμεις. Ούτε ήταν μόνο γραφικοί δικτατορίσκοι τύπου Θ. Πάγκαλου ή το καθεστώς του Ι. Μεταξά, αρκεί να σκεφτούμε ότι αρχικά ο Γ. Κονδύλης ήταν «δημοκρατικός» σύμμαχος των Βενιζελικών. Ακόμη και στην ευρύτερη αριστερά θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε στοιχεία που ομοίαζαν με τις αντιλήψεις των φασιζόντων.

  Ο Σ. Μαρκέτος αναλύει το φασιστικό φαινόμενο και τις ελληνικές εκδοχές του προσπαθώντας να διακρίνει τις εκλεκτικές συγγένειες και ομοιότητες τους με τα «μικρά φασιστικά κινήματα» ευρωπαϊκών χωρών που δεν κατάφεραν να εξελιχθούν σε κόμματα εξουσίας και αποφεύγει τη σύγκριση με τις «ιδιότυπες» περιπτώσεις του βαλκανικού μοντέλου φασισμού.

  Ο συγγραφέας κατανέμει το κείμενό του σε εννέα κεφάλαια που είναι το ένα πιο ενδιαφέρον από το άλλο. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη μελέτη του φασισμού τόσο από τους μεσοπολεμικούς μαρξιστές και τους μεταπολεμικούς νεομαρξιστές όσο και τους ερευνητές που εντάσσονται στο χώρο των «θεωριών ιδεοτύπων». Πρώτο μέλημά του είναι να παρουσιάσει συνοπτικά τις κυριότερες πλευρές της διεθνούς συζήτησης για την έννοια, τη φύση και το χαρακτήρα του φασισμού. Ο φασισμός δεν είναι μια εύκολα και μόνιμα προσδιορίσιμη έννοια. Αν στενέψουμε τον ορισμό περιοριζόμαστε μόνο στα καθεστώτα του «υπαρκτού φασισμού» της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ αν τον παραδιευρύνουμε μπορούμε να ανακαλύπτουμε κι από ένα φασίστα κάθε μέρα ανάλογα με τις ανάγκες της πολιτικής γραμμής («σοσιαλ-φασίστες» ή «αγροτοφασίστες» ξεσκέπαζαν κάθε τόσο οι σταλινικοί όπου γης). Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην πρώιμη φάση της «ριζοσπαστικής δεξιάς» και στους «ιδεολογικούς προδρόμους του ελληνικού φασισμού. Στηριζόμενος στη θέση ενός από τους σημαντικότερους μελετητές του φασιστικού φαινομένου, του Ρόμπερτ Πάξτον, ο Σ. Μαρκέτος τονίζει το ρόλο που έπαιξαν τα «κινητήρια πάθη» και τα «πολιτικά συναισθήματα». Μελετά το φασιστικό φαινόμενο μέσα στην ίδια την πράξη αντί να το θεωρήσει απλώς εκδήλωση μιας a priori ουσιαστικής υπόστασης με καθορισμένη δομή και ιδεολογία που τροποποιείται και παραβιάζεται καά βούληση. Έτσι, βλέπει το φασισμό ως μορφή «πολιτικής συμπεριφοράς» που μονίμως οι φορείς της εκστασιάζονται με τις έμμονες ιδέες περί κρίσης, παρακμής, ταπείνωσης και θυματοποίησης της εθνικής κοινότητας, ιδέες που αντισταθμίζονται από τη λατρεία της ενότητας, της ενεργητικότητας και της καθαρότητας. Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με αυτή τη λογική, ως προπάτορες της άκρας δεξιάς εμφανίζονται η οργάνωση «Ελληνισμός» με επικεφαλής τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Νεοκλή Καζάζη που άσκησε ιδιαίτερη επιρροή στους συντηρητικούς αστικούς κύκλους ως τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων, η αυλική «Εταιρεία της υπέρ των Πατρίων Αμύνης» με επικεφαλής τον Πρίγκιπα Νικόλαο και υπαρχηγούς τον υποστράτηγο Παπαδιαμαντόπουλο και τους πανεπιστημιακού Σ. Μητσόπουλο και Γ. Χατζηδάκι που φανερά συνδεόταν με την Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Το τρίτο κεφάλαιο τονίζει ότι ο φασισμός συνδέεται άμεσα με τη μαζική κινητοποίηση που επέφερε η επέκταση των πολιτικών δικαιωμάτων στο σύνολο του (ανδρικού αρχικά) πληθυσμού και περιγράφει το παράδειγμα του Μουσολίνι. Παράλληλα, αναφέρεται στον Πρώτο Διχασμό μεταξύ Βενιζελικών και Λαϊκών που επέβαλε την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μαζών για την αντίσταση κατά της αντίπαλης παράταξης. Το τέταρτο κεφάλαιο έρχεται στο προκείμενο προσπαθώντας να απαντήσει στο πρώτο θεμελιώδες ερώτημα αν ήταν φασιστικό το «καθεστώς Γούναρη» που είχε ως προγραμματική αρχή την ειρήνη και ένα είδος «συντεχνιακού σοσιαλισμού» που ομοίαζε με τις υποσχέσεις του φασιστικού προτύπου του Μουσολίνι. Έτσι, ως πρώτο καθαρά φασιστικό πείραμα ορίζεται το καθεστώς που επιβλήθηκε στη διάρκεια της διετίας 1921-1922 υπό την ηγεμονία των Λαϊκών του Δ. Γούναρη. Το πέμπτο κεφάλαιο μπαίνει πιο πολύ στο ζουμί της μεσοπολεμικής περιόδου και προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τελικά ο φασισμός δεν ευδοκίμησε ως καθεστώς ούτε ξεπέρασε καν το δεύτερο στάδιο της εδραίωσης. Ο τίτλος του κεφαλαίου είναι εύγλωττος: «Κοινωνική μεταρρύθμιση αντί φασισμού». Ας μη ξεχνάμε ότι την ίδια περίοδο μαζικοποιείται αργά και με αντιφατικούς ρυθμούς και τάσεις το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα της προσφυγιάς και της βιομηχανικής επιτάχυνσης και το οποίο απειλεί να αποσταθεροποιήσει την εκλογική βάση των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα του Φιλελεύθερου. Όμως, η στοιχειώδης «κοινωνική μεταρρύθμιση» συνοδεύεται με την ανοιχτή ή καλυμμένη καταστολή της αριστεράς και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που συνδέεται με αυτήν. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους «μικρούς φασισμούς» της ευρωπαϊκής ηπείρου» που και αυτοί δεν πέρασαν με επιτυχία το «δεύτερο στάδιο» και υποστηρίζεται ότι ο πρώιμος ελληνικός φασισμός ομοίαζε περισσότερο με αυτούς και όχι με το γερμανικό ή το ιταλικό πρότυπο και ότι δεν ήταν ένα κλειστό σύμπαν αλλά «σχημάτιζε συγκοινωνούντα δοχεία με τις άλλες τάσεις της άκρας δεξιάς» με αποτέλεσμα τη διάχυσή του. Στο έβδομο κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία δημιουργία και δράσης του «πρώτου φασιστικού κόμματος στην Ελλάδα, δηλαδή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην στρατηγού Γ. Κονδύλη, με την ουσιαστική πολιτική προστασία των Φιλελεύθερων που ήθελαν να υποθάλψουν ένα είδος «αντιμοναρχικού φασισμού» αλλά και με τη χρηματοδότησή του από επιφανείς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, όπως ο εφοπλιστής Ανδρεάδης και ο βιομήχανος Μποδοσάκης. Το κόμμα του Κονδύλη είχε μαζικές οργανώσεις επιστράτων και εργατών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου ανταγωνιζόταν την επιρροή της Αριστεράς. Ένα δεύτερο πείραμα «αντιμοναρχικού φασισμού» (με την περίεργη ανοχή της κομμουνιστικής αριστεράς) ήταν αυτό της σύντομης δικτατορίας του στρατηγού Θ. Πάγκαλου που ενέτεινε την καταστολή της εργατικής κινητοποίησης και των εξαπατημένων κομμουνιστών και έμεινε και στην ιστορία, εκτός των άλλων, γιατί τα σώματα ασφαλείας της «τάξης και της ηθικής» επιφορτίστηκαν με τη μέτρηση του μήκους της γυναικείας φούστας. Η αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και η έναρξη της νέας Βενιζελικής περιόδου συνοδεύονται από την έναρξη της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που περιγράφεται στο όγδοο κεφάλαιο. Στη διάρκεια της όξυνσης της οικονομικής κρίσης γίνεται σαφές ότι η περίοδος των παραχωρήσεων στις οποίες είχαν προβεί οι φιλελεύθεροι αστοί προς την εργατική τάξη έφτασε στο τέρμα της. Οι αστοί θα επιχειρούσαν να φιμώσουν οριστικά το συνδικαλιστικό κίνημα προτού προλάβει να λάβει μαζικά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Οι φασιστικές πτέρυγες ασκούσαν ολοένα και περισσότερη πίεση στα κόμματά τους για επιβολή αυταρχικών λύσεων. Στο ένατο κεφάλαιο, περιγράφεται η περίοδος κατάρρευσης της αβασίλευτης δημοκρατίας και οι ευθύνες όσων δυνάμεων στο Κέντρο και την Αριστερά έβλεπαν δειλές, μοιραίες και άβουλες τα φασιστικά σύννεφα να απλώνονται μαζικά στον ευρωπαϊκό πολιτικό ουρανό αλλά ανταγωνίζονταν μεταξύ τους θανάσιμα χωρίς να σκέφτονται πώς θα συγκροτήσουν μαζικό και αποτελεσματικό αντιφασιστικό κοινωνικό κίνημα. Η βενιζελική συμμαχία είχε πια διαλυθεί. Οι Φιλελεύθεροι ακολούθησαν μια συντηρητική στροφή εναντίον της αριστεράς και των εργατών. Ο δρόμος για την πραξικοπηματική άνοδο στην εξουσία του Ι. Μεταξά και την εγκαθίδρυση του πρώτου ελληνικού «υπαρκτού φασισμού» που θα προσπαθούσε να οικοδομήσει ένα «Νέον Κράτος» απαλλαγμένο από κομμουνιστές, σοσιαλιστές και τους πάσης φύσεως διεθνιστές που απειλούσαν την «κοινωνική συνοχή», δηλαδή τα ταξικά προνόμια των κεφαλαιοκρατών. Όμως, το καθεστώς δεν θα αποκτούσε πλήρως το φασιστικό χαρακτήρα των αντίστοιχων της Ιταλίας και της Γερμανίας γιατί στηριζόταν κυρίως στον κρατικό μηχανισμό και στερούνταν ενεργή κοινωνική βάση και αντίστοιχο κοινωνικό κίνημα.

  Θανάσης Τσακίρης

  http://tsakiris.snn.gr

  Συμπληρωματικά, προτείνω στους/στις αναγνώστες/ριες να διαβάσουν τα εξής βιβλία:

  1. Robert O. Paxton (2006) Η Ανατομία του Φασισμού. Αθήνα: Εκδ. Κέδρος.

  2. Μαρίνα Πετράκη (2006) Ο μύθος του Μεταξά: Δικτατορία και προπαγάνδα στην Ελλάδα. Αθήνα: Εκδ. Ωκεανίδα.

  3. Δέσποινα Παπαδημητρίου (2006) Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων: Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967. Αθήνα: Εκδ. Σαβάλα

  4. Νίκος Πουλαντζάς (2006/1975) Φασισμός και Δικτατορία: Η Τρίτη Διεθνής αντιμέτωπη στον φασισμό. Αθήνα: ΙΝΠ & Εκδ. Θεμέλιο

  5. Roger Griffin (1995) Fascism . Oxford and New York: Oxford University Press

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 79. ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

  Ντούτσε, ο υπέροχος

  Πριν «βάλει τη στολή του και τη σκούφια την ψηλή του», ο Μουσολίνι, ο κυβερνήτης-πρότυπο των ελλήνων πολιτικών, δεσποτάδων και διανοουμένων, είχε πατάξει την «αναρχία», είχε εξαφανίσει τις απεργίες και ξανακλείσει τις γυναίκες στο σπίτι. Ο,τι δηλαδή ονειρευόταν ο μέσος εθνικόφρων Ελληνας

  Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι εθνικές επέτειοι, αυτό είναι ο απλοποιημένος -και κατά κανόνα αντιιστορικός- τρόπος με τον οποίο το παρελθόν αποτυπώνεται στη συλλογική μνήμη. Η εικόνα π.χ. των σημερινών Ελλήνων για τον Μουσολίνι είναι αυτή που μας έρχεται από τις γελοιογραφίες και τα τραγουδάκια της προπαγάνδας του ’40-’41: ένας μεγαλομανής φανφαρόνος, ένα «κορόιδο» ισάξιο της «πατρίδας του της γελοίας», που πήγαινε γυρεύοντας.

  Κι όμως, μέχρι τις παραμονές του πολέμου ο Ντούτσε μόνο αρνητικά δεν αντιμετωπιζόταν από τους καθωσπρέπει εκφραστές της ελληνικής κοινής γνώμης. Με εξαίρεση την εγχώρια αριστερά (ΚΚΕ, σοσιαλιστικές και τροτσκιστικές ομάδες) και κεντροαριστερά (Παπαναστασίου), οι υπόλοιποι μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τον άνθρωπο που έβγαλε την Ιταλία απ’ το «χάος» της εργατικής αναταραχής, πάταξε τον «ερυθρό τρόμο» κι επέβαλε ξανά τις παλιές καλές παραδοσιακές αξίες (πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια), αποκαθιστώντας διά ροπάλου τις ισορροπίες που είχαν κλονιστεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  …………………………………………..

  Εφημερίδες κι εγκυκλοπαίδειες

  Η πρώτη απόπειρα μεταφύτευσης του φασισμού έγινε πριν ακόμη πάρει ο Μουσολίνι την εξουσία.

  * Τον Ιούλιο του 1922, με την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου επί θύραις, η δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Γούναρη μ’ επικεφαλής τον διανοούμενο Αριστο Καμπάνη επιχείρησε να οργανώσει κίνημα ελλήνων «φασιστών» για την εξολόθρευση του εσωτερικού εχθρού και την ολοσχερή κατάλυση του κοινοβουλευτισμού (Σπ. Μαρκέτος, «Πώς φίλησα το Μουσολίνι», σ. 117-43). Στρατός κι αστυνομία απείχαν και το εγχείρημα κατέληξε σε φιάσκο υπό τις ειρωνείες του βενιζελικού τύπου:

  http://www.iospress.gr/ios2006/ios20061028.htm

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 80. ωχ εβαλα Ιό κατα λάθος …σορρυ

  Θειε …καλό ειναι που και που να διαβαζουν και κανα βιβλιο οι του ΙΘΙ πριν…. τις αμολάνε 🙂

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 81. Α …και κατι αλλο Θείε

  Ευχαριστω τον Κυριο που δεν με εκανε ποτ …Πρωην Κνιτη

  (οχι Κνίτη ..Πρωην Κνίτη ειπα).

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 82. @ nosferatos:
  Σε έχω συνέχεια στο μυαλό μου! Οντως στο #63 απευθυνόμουν στον Θ.Ισίδωρο.

  O σύνδεσμος που παραθέτεις είναι νεκρός – αν είναι διαθέσιμο πουθενά αλλού ή αν υα μπορούσες να μου το στείλεις θα (σε) ήμουν υπόχρεος!

  @ θ.ισίδωρος
  Μιλάμε για μετα-φασίστα δήμαρχο στη Ρώμη, προσωπικά μαθαίνω για αναστήλωση της εικόνας των φασίστων γενικώς στην Ιταλία και εσύ επιμένεις οτι μόνο ο ναζισμός ήταν βαθιά ριζωμένος;

  Περιμένω πάντως τις απαντήσεις σου.

  Σχόλιο από Abravanel | 02/07/2008

 83. Abravanel ποιός συνδεσμος;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 84. Εντω μεταξύ παρε ενα δωρακι ,Τερμιναλ , αν δεν τοχεις ήδη

  http://www.terminal119.gr/

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 85. Το τερμιναλ 119 είναι ο κύριος εκφραστής αυτού που ονομάζει ο Ομαντεόν «δόγμα Κυρίτση».

  Σχόλιο από johnpap | 02/07/2008

 86. Δεν το γνωριζω αυτό . Εκεινο που γνωριζω ειναι οτι ειναι απο τους ελαχστους που πηραν Ξεκαθαρη θεση απεναντι στη Δικη Πλευρη ..χωρις να χανονται σε αμπελοφιλοσοφιες »περι ελευθεριας του Λόγου» ..του Πλευρη και καθε αλλου που προτρεπει σε Γενοκτονίες …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 87. Πράγματι, το terminal 11-9 εκφράζει (μάλιστα στην πιο αθώα και ειλικρινή μορφή) αυτό που λέμε «δόγμα Κυρίτση«, την ιδέα ότι «δεν έχει νόημα να πολεμάμε τον εθνικισμό άλλων χωρών», εκτός αν «ασκούμε εξωτερική πολιτική» (όπως λέει ο Φίλιππας Κυρίτσης χαρακτηριστικά).

  Οι καλές προθέσεις βέβαια, είναι και μερικές φορές ο δρόμος για την κόλαση. Ανασκευή του δόγματος Κυρίτση θα ήθελα να κάνω (ή να κάνει κάποιος άλλος) χωρίς φόβο, φανατισμό και πάθος. Οι ακραίες συνέπειες αυτού του δόγματος φαίνονται π.χ. και στο Νακρατζά, τον «Ιό» και άλλους (που αντιπαθεί βαθύτατα αυτό το μπλογκ χωρίς όμως να εκτιμά επαρκώς – κατά την ταπεινή μου γνώμη – ότι απλώς ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ, χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι και «πουλημένοι» ή πράκτορες ή «ισοδύναμοι με ναζιστές», κ.ο.κ.)

  Παρεμπτιπτόντως, δεν μπορεί να έχει κανείς ΚΑΙ την πίτα γερή ΚΑΙ το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, ναι μεν σωστό το τέρμιναλ 11-9, σε πολλά θέματα, αλλά βάζω στοίχημα ότι σε θέματα διαφορών που υπάρχουν με τους εθνικισμούς άλλων χωρών, είτε συμφωνεί απολύτως με τους Νακρατζά, Κωστόπουλο και Ιό, είτε δεν λαμβάνει καμία θέση γιατί κατά βάθος ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ συμφωνεί (λόγω αρχών) μαζί τους. Λυπάμαι, αλλά ΕΤΣΙ είναι τα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι τις θέσεις αυτών των ανθρώπων. Απλώς κατανοώ τις ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΚΕΣ τους προθέσεις.

  Υ.Γ. Και τέλος επισημαίνω τη στενή ιδεολογική συγγένεια ανάμεσα στην ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ φίλων αυτού του μπλογκ με την μαρξιστική αριστερά, όπως και τη δική μου στενή ιδεολογική συγγένεια (στο μακρινό παρελθόν) με τον “Αντιεξουσιαστικό χώρο”, τον οποίο δεν ακολούθησα λόγω διαφωνιών με π.χ. πράξεις βίας (που ενισχύουν το κατεστημένο) αλλά ιδεολογικά κάποτε ανήκα σε αυτόν και θεωρώ π.χ. την Ελευθερία από την εξουσία ΠΟΛΥ σημαντικότερη από άλλα θέματα που έχουν προτεραιότητα για όλες τις άλλες αποχρώσεις της αριστεράς. Κάποτε, όταν γύρισα στην Ελλάδα πρώτη φορά, έτρωγα “Ιδεοδρόμιο” και “Ανοιχτή Πόλη” και άλλα τέτοια έντυπα για… μπρέκφαστ, με τον Μπακούνιν, τον Κροπότκιν και τον Μαξ Στίρνερ για… δείπνο!

  Σχόλιο από omadeon | 02/07/2008

 88. «Εκεινο που γνωριζω ειναι οτι ειναι απο τους ελαχστους που πηραν Ξεκαθαρη θεση απεναντι στη Δικη Πλευρη ..χωρις να χανονται σε αμπελοφιλοσοφιες ”περι ελευθεριας του Λόγου” ..

  Νοσφεράτε μην είσαι απόλυτος. Πολλοί είμασταν αλληλέγγυοι ως πρόσωπα στη περίπτωση Πλεύρη. Και αν γινόταν σήμερα που έχουμε λίγο ξεφύγει από την ιδιώτευση και ξέρουμε ότι στο χώρο μας εκφράζουμε πολύ περισσότερους από τον εαυτό μας, θα δημοσιοποιούσαμε τη συμφωνία μας στη δίωξη Πλεύρη ως «Πόντος και Αριστερά«.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/07/2008

 89. ωραια ! (εγώ παντως μιλάω για τοτε )

  παντως ειναι καλό-πολύ καλό που ενα Δυναμικό ιστολογιο – οπως το του Πόντου και Αριστερας με τα 300.000 χτυπήματα περιπου- παιρνει σαφή θεση για την Δικη Πλευρη ….

  Είπαμε : Η καταπολεμηση του Αντισημιτισμου ειναι αναπόσπαστο τμημα της Αριστερής Κουλτουρας .

  —————————

  Τωρα για τους Τερμιναλ (και το δογμα ..Κυριτση κλπ κλπ)
  ή για την ΟΑΚΚΕ για τους πρωτους δεν ξερω σχεδόν τιποτε ..Για την δευτερη εχω δει κατι αφισσες που μου φαινονται ..Καπως …

  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΩ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΟΥς ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ
  – ακομα και της ..Φισ που το παιζει και φιλελευθερη – κανανε την Παπιαν .. και καποιοι υπερασπιζαν την ελευθερια του Λόγου …του κ Πλευρη ….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 90. Και ρε παιδια (δεν λεω για τον Μ- π αλλά για τον πιο πάνω ) Τι ‘ναι αυτά ;

  Βρε ; Μόλις πουμε εναν καλό λόγο για καποιον ή για κατι -και οτι πηρε σωστη θεση σε ενα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ζητημα

  πρεπει ναρθουν να μας πουνε οτι : Ναι ξερεις ..αλλά ακολουθουν το Δογμα ..Μυρίτση και δεν ξερω εγώ τι αλλο και »ετρωγα Μαξ Στίρνερ για… δείπνο!»

  Και τι με νιάζει εμένα τι ετρωγε για Δειπνο ;
  Αυτό ειναι το ζητημα;

  Ελα Χριστε και Κυριε (τεταρτη φορά που το λεω )

  Βρε …Δεν πάτε καλά βρεεεειιιιι

  (δεν το λέω για σενα Μ-π … )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 91. Νεο υλικό για την Ν. Ε. Τ. Μ*

  * ΝΟΣΦΕΡΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 92. Ο Μ-π έχει πολύ δίκιο στο σχόλιο 89. Η αλληλεγγύη σε κάποιο θέμα, πολύ συγκεκριμμένο, δεν μπορεί να θεωρηθεί κριτήριο _γενικότερης_ σωστότητας θέσεων. Π.χ. το ναζιστο-μπολσεβικικό κόμμα της ΕΣΣΔ (που περιγράψατε σε άλλο ποστ) είναι κατά του Αμερικάνικου ιμπεραλισμού. Κι εμείς είμαστε επίσης κατά. Αυτό σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με το εν λόγω κόμμα; Ή μήπως ότι το κόμμα αυτό είναι «σωστό», λόγω της εν λόγω θέσης; 🙂

  Οι αιτίες, δεν αποκαλύπτονται λόγω κοινών αποτελεσμάτων. Ο καρκίνος προκαλεί θάνατο, ο θάλαμος αερίων επίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο θάλαμος αερίων ισούται με τον καρκίνο! 🙂
  Και όμως, με τη μανιώδη, κατανοητή ανθρώπινη ανάγκη, που έχουμε σχεδόν όλοι, να πιαστούμε από κάποιον σωστό άνθρωπο, κρίνουμε κάποιον (ή κάποιο κόμμα) με βάση τις σωστές θέσεις, για _συγκεκριμμένα_ θέματα. Αυτό οδηγεί σε τραγικά λάθη και είναι λογική παρανόηση, τύπου «guilt-by-association».

  Για να σας «πειράξω» λίγο, φιλικά και καλοπροαίρετα, θα υπήρχε αμυδρή ΚΑΝ περίπτωση να… μισείτε τον Νακρατζά, αν (λέμε τώρα) στα γεράματά του τον έπιανε μια ξαφνική διαύγεια επιφοίτησης κι έκανε π.χ. δηλώσεις καταδίκης των Τουρκικών γενοκτονιών; Βάζω στοίχημα πρώτοι θα τον συγχωρούσατε και θα του σφίγγατε το χέρι! 🙂
  Ενώ… για κάντε το ίδιο διανοητικό πείραμα με τη Χρυσή Αυγή. ΗΔΗ θεωρείτε ανυπόφορη την «επίθεση φιλίας» που σας κάνει στις ετήσιες -τίμιες- Ποντιακές εκδηλώσεις σας!
  Επομένως, καταλήγουμε στο λογικό συμπέρασμα (που και ο Νοσφεράτος εξήγησε καλύτερα παλιά) ότι οι ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ μετράνε περισσότερο από όλα τα άλλα. Το ψάρι βρωμάει από το ΚΕΦΑΛΙ.
  (όχι από τα συγκεκριμμένα βρωμόνερα όπου έτυχε να βόσκει).

  Τώρα, η ανασκευή του «δόγματος Κυρίτση» μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, χωρίς επιθετικότητα. (1) Πρώτον, ΓΙΑΤΙ να μην ασκούνε (ακόμη και οι αναρχικοί) ΚΑΙ «εξωτερική πολιτική»; Δηλαδή, οι Ισπανοί Αναρχικοί (που πολεμούσαν και εισβολείς από χώρες του Αξονα και ξένες δυνάμεις) δεν ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ κάποτε να κάνουν κι αυτοί «εξωτερική πολιτική»;
  Που είναι το πρόβλημα; Στο ότι έγιναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κυβέρνηση;
  (και έπαψαν να έχουν χρόνο για… Εσπρέσσο στα καφενεία);
  (2) Δεύτερον, η πλήρης παθητικότητα απέναντι στον εθνικισμό άλλων χωρών είναι παράλογη. Θυμίζει και κάτι από δωσιλογισμό (σε ακραίες καταστάσεις). ΟΧΙ, το ότι «αντι-εθνικισμός ΔΕΝ είναι η αντίθεση στον εθνικισμό άλλων χωρών» (δόγμα Κυρίτση σε δηλώσεις του) είναι το ΟΛΕΘΡΙΟ λάθος αυτού του (τίμιου κατά τα άλλα) «αντι-εξουσιαστικού χώρου». Το ίδιο λάθος, πέρασε στη συλλογική συνειδητότητα της ευρύτερης ή και της ανένταχτης αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, και σήμερα αποτελεί την αιτία πολλών λαθών τους.

  Και ξέρετε κάτι άλλο; Οι Ελληνες αντι-εξουσιαστές, όχι οι «κουκουλοφόροι» χουλιγκάνοι (που είναι συνήθως όπως ξέρετε και προβοκάτορες) ήταν συνήθως ΠΟΛΥ αγνά, ΠΟΛΥ «ψαγμένα» άτομα, παρόλα τα λάθη τους. Οι ιδέες τους ήταν ισχυρότατες και επηρέασαν κρυφά σχεδόν όλους τους άλλους, οι οποίοι… έτρεξαν να τους μιμηθούν (χωρίς ποτέ να το πουν), Ας μην ξεχνάμε ότι ΚΑΙ το Πολυτεχνείο είναι ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ. ΚΑΚΩΣ ανεμίζουν ΜΟΝΟ Ελληνικές Σημαίες (και κόκκινες ίσως). ΜΑΥΡΕΣ και ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΕΣ σημαίες έπρεπε να ανεμίζουν κάθε χρόνο στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ολη η Ελλάδα συρρέει εκεί για να συντηρήσει ένα ψέμα, μια αχαριστία, μια αυταπάτη. Το Πολυτεχνείο ήταν πρωτίστως αναρχικό και μετά όλα τα άλλα. (Σαν φίλος και συμμαθητής του Κώστα Σπυρόπουλου, της «Σπυριδούλα» κάαατι ξέρω, δεν τα παραλέω).

  Σχόλιο από omadeon | 02/07/2008

 93. Υ.Γ. σόρρυ, ΒΑΣΙΛΗ Σπυρόπουλου. αλήθεια ΠΟΥ χάθηκε? ούτε ξέρω.

  Σχόλιο από omadeon | 02/07/2008

 94. Abravanel,
  στην Ισπανια, οπως ειπα, ο βασικος κορμος της κοινωνιας εναντιωθηκε στον φασισμο ο οποιος επικρατησε μεσα απο εναν εμφυλιο.
  Στην Ιταλια ο φασισμος δυναμωσε -επι Μοσουλινι και πριν απ’αυτον- ομως δεν εξεφρασε ποτε την πλειοψηφια του ιταλικου λαου, γιαυτο και ο Ιταλικος φασισμος δεν μπορεσε να συγκριθει με το γερμανικο ναζισμο σαν κοινωνικοπολιτικο φαινομενο: Οι ιταλοι φασιστες -οπως ξερουμε και απο τον 2ο Π.Π.- ηταν καφενειο αφου ο ιταλικος λαος δεν ειχε καμια πρεμουρα να πολεμισει.
  Το Σταλινικο καθεστως επισης ποτε δεν εξεφρασε τους σοβιετικους λαους οι οποιοι βαρυγκομουσαν και υπεφεραν κατω απο την καταπιεση ενος μηχανισμου εξουσιας, απλα επεβαλε τον αυταρχισμο του.
  Πολλα αυταρχικα καθεστωτα που φασιστοφερνουν υπηρξαν και υπαρχουν και σημερα. Μεχρι και στην Αυστρια (πχ) προ ετων ειχαμε ακροδεξια/ψιλοφασιστικη κυβερνηση που ητανε ομως πολυ …καθωσπρέπει κοπελα!

  Η διαφορα τους με το γερμανικο ναζισμο ηταν μεγαλη: τοσο το μεγεθος των στοχων (εγχειρηματος) του γερμανικου ναζισμου σε συνδιασμο με την αγριοτητα του αλλα κυριως τα ποιοτικα του χαρακτηριστικα ειναι αυτα που τον καθιστουν φαινομενο!
  Ο γερμ. ναζισμος συνεγειρε την συντριμενη μικροαστικη και λαϊκη συνειδηση δινοντας της φτερα και οδηγοντας τον κοσμο στον ολεθρο.
  Το φαινομενο ηταν καθολικο και δεν αφορουσε καποιο τμημα του γερμανικου πληθισμου αλλα το συνολο του: γιαυτο και εδω δεν εχουμε απλα ενα καθεστως το οποιο ειναι ενοχο για εγγληματα κατα της ανθρωποτητας αλλα ολοκληρη την γερμανικη κοινωνια.
  Η διεθνης κοινωνια εβγαλε τα συμπεραματα της σχετικα με το φαινομενο αυτο και η γερμανικη κοινωνια επισης, γιαυτο και αλλαξε.

  Οχι, δεν ισχυριζεται κανεις οτι «να μην πιεσουμε τους γερμανους γιατι μπορει να ξαναγριεψουνε», αυτα ειναι αστεια.

  Οφειλουμε ομως να καταλαβουμε οτι αφ΄ενος η γερμανικη κοινωνια σημερα φαινεται ναχει συνειδητοποιησει τι της συνεβη (με λιγα λογια οτι μπορει να …στριβει) και αφ΄εταιρου να πιστοποιει την ικανοτητα της να προοδευει: σε λιγα χρονια κατορθωσε να γινει παλι παγκοσμια δυναμη σε ολους τους τομεις (οικονομια, πνευμα, επιστημη κλπ) τετοια ωστε να αποτελει την ατμομηχανη που τραβαει ολοκληρη την ευρωπη!

  ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΩΣ
  ————————————————-

  Αν οι ενδοξοι απογονοι των θυματων του Διστομου απαιτουν …εικοσι οκτω δις (28.000.000.000) $ για αποζημιωσεις τοτε τι θαπρεπε να απαιτουν οι απογονοι των Ρωσων, των Εβραιων κλπ κλπ?
  Και γιατι να σταματισουμε εδω και να μην παμε πιο πισω στην ιστορια?
  Γιατι να μην απαιτησει κατι αναλογο ο αραβικος κοσμος απο τον Χιστιανικο για τις σταυροφοριες, οι χριστιανοι απο τους Οθωμανους για τις κατακτησεις, οι …Αφγανοι, οι Ιρακινοι, οι Αιγυπτιοι και γενικα ο μισος πλανιτης απο τους ελληνες (ή τους …Σκοπιανους?) για τις κατακτησεις του προγονου του Μεγαλέκου, οι Τσεροκι κλπ ινδιανοι απο τους ΙσπανοΕγγλεζους κλπ, οι αποικιες απο τις μητροπολεις, η Μηλος και η νοτια Ιταλια απο την Αθηνα, η Αθηνα απο τη Σπαρτη κ.ο.κ. ?
  Υπαρχει χρονικο οριο παραγραφης των …χρεων και ποιος το οριζει αυτο, το πρωτοδικειο …Λειβαδειας?

  Η ιστορια διδασκει οτι μετα απο καθε τραγωδια που βρισκει τους αντιπαλους εξαθλιωμενους μηδενιζει το κοντέρ ενω ταυτοχρονα κλεινει η …καρτελα του λογαριασμου κι ανοιγει μια αλλη.
  Τα δε χρεη αποσβενονται απο τα συμπερασματα που εξηχθησαν απο αυτη την τραγωδια.

  ΥΓ
  Αν τελικα επιμεινουμε οτι το θεμα ειναι οικονομικο, εκεινο για το οποιο ανησυχω ειναι μονο μην τρελαθουν οι Γερμανοι και μας ζητησουν συμψηφισμο (τι μας χρωστανε και τι εχουμε παρει απο αυτους -μεσω ΕΟΚ, ΕΕ, Ζημενς και οχι μονον) γιατι φοβαμαι οτι πολοι ενδοξοι απογονοι θυματων θα πρεπει να πουλησουνε τα Καγιέν για να πληρωσουνε την πρωτη δοση! 😉

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 02/07/2008

 95. θειε …Ασχετο

  Πως σου φαινεται ο κ Καραμανλής τζουνιορ με Χλαμυδα κοιτώντας το Απειρον ως ..Αρχαγγελος της Καθαρσης ; ( για τον ξαδελφο του Λιάπη λεω …)

  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_mc9_1_26/06/2008_172709

  Φευγώ τωρα γιατί στο καφέ Γαζία (απ..εξω ) στην Σαλονικη εχουμε την παρουσιαση του νεου τευχους του ΕΝΕΚΕΝ

  (με Λακλαου , Μπαντιου , πολύ ποιηση κλπ …)

  Τα λεμε ….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 96. »Αλλο ενας ταπεινωμενος Ινδος και αλλο ενας ταπεινωμενος γερμανος διοτι το γερμανικο πραμα δεν συμπιεζεται κι αμα
  συμπιεστει θαναι καλυτερα …να μην ειχε συμπιεστει γιατι του βγαινουν τα ολα τα σκατα.»

  Ποιος το ειπε αυτό ; ε; ποιος;

  – ειναι να μην συμπιεστώ ..γιατί αμα συμπιεστω θαναι καλύτερα να μην ..ειχα συμπιεστώ …-
  τελος παντων αντε φευγω …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 97. ΠΡΟΣΟΧΗ.
  Υπάρχει κάποιο Τεχνικό λάθος εδώ πέρα.

  Χρησιμοποιώ δύο browser (firefox, Seamonkey) και ένα feed-reader. Πριν μερικές ώρες είχα γράψει 2 σχόλια που στο ένα browser (firefox) εμφανίζεται και τώρα (μετά από reboot) ενώ στο άλλο (Seamonkey) δεν εμφανίστηκε. Αλλά ΟΥΤΕ και στο feed-reader εμφανίστηκε.

  Πιθανολογώ ότι τα σχόλια αυτά (αρ. 93 και 94 στο firefox ΤΩΡΑ αλλά… ανύπαρκτα αλλού) κόπηκαν ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ από βιαστική ανάγνωση κάποιου από σας, που για κάποιο λόγο δεν του άρεσαν. Αδυνατώ να βρω το παραμικρό ψεγάδι σε αυτά τα 2 σχόλιο (το δεύτερο είναι απλό υστερόγραφο μιας γραμμής) και… ζητώ τη βοήθειά σας να εμφανιστούν, καλοπροαίρετα.

  Επίσης με προβληματίζει ότι και στο παρελθόν μερικά (σπάνια) μου είχαν την ίδια τύχη, δηλαδή εμφανίστηκαν στο firefox… παραπλανητικά, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι είχαν κοπεί, ενώ στο Seamonkey, στο feed-reader ΚΑΙ γενικότερα (στο κοινό) σαφέστατα και κόπηκαν. Δεν είπα τίποτε για να μην ταράξω το ήρεμο κλίμα. Πάντως το θέμα δεν είναι αμελητέο, ιδίως λόγω του «περίεργου» λάθους να εμφανίζονται… ανύπαρκτα τα (κομμένα) σχόλια στο firefox.

  Σχόλιο από omadeon | 02/07/2008

 98. Υ.Γ. και από το δεύτερο αυτό browser προσθέτω, ότι το σχόλιο αριθμός 90 (εδώ) παρόλο που προέρχεται από άνθρωπο του οποίου την προσωπικότητα τίμησα με θαυμασμό και με τις πιο πολλές ιδέες του συμφώνησα, παραμένει βαθύτα υποτιμητικό και προσβλητικό.

  Κοιτάχτε, εγώ σε θέματα άδικης λογοκρισίας ΔΕΝ ΠΑΙΖΩ.

  Σχόλιο από noedamo | 02/07/2008

 99. Υ.Γ. και τα σχόλια που έγραψα ειδοποιώντας σας για το πρόβλημα, μέσα από ΑΛΛΟ browser (Seamonkey) δεν εμφανίστηκαν εδώ (στο Firefox).

  ΠΕΡΙΕΡΓΑ πράματα… Πάω να ρωτήσω τη γνώμη του Χρήστου Μόρφου, ή κάποιου ακόμη πιο ειδικού. Δεν είμαι ειδικός στα RSS feeds, αλλά πιθανολογώ ότι κάτι ΠΟΛΥ περίεργο έχει συμβεί.

  Σχόλιο από omadeon | 02/07/2008

 100. omadeon

  σχόλια, που θεωρούμε ότι περιέχουν υπονοούμενα κ.ά. διάφορα, που δεν ταιριάζουν με την αισθητική μας και κυρίως δίνουν λαβές σε κάποιους τρίτους να αρχίζουν τα σοβαρά τους ή τις ανοησίες τους, κόβονται.

  Μην το συνεχίσουμε.

  Αυτός είναι ο κανόνας σε «τούτα δω τα μάρμαρα«.

  Επι πλέον : «Παλιά μου τέχνη κόσκινο»
  8)

  (Απλά τώρα καθυστέρησα λιγάκι στο να δώσω οκ. Μην το κάνεις τώρα και θέμα! Άνθρωποι είμαστε, ας πάω και μέχρι την τουαλέτα χωρίς να μου φωνάζουν!)


  Ομέρ ο Μέγας (εκλεγμένος) Αδμινίστωρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/07/2008

 101. Λυπάμαι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ πολύ Ομέρ.
  Το σχόλιο που έκοψες, κόπηκε ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ και 100% ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.
  Το ξαναγράφω ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, και μετά είσαι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ των λαθών σου, αν το ξανακόψεις. Αν θέλεις εξηγήσεις, ευχαρίστως να σου τις στείλω με ιδιωτικό μέηλ το τηλέφωνό μου, ή (εναλλακτικά) μπορείς να με βρείς εύκολα στο Skype να τα πούμε από κοντά, διότι ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ.

  Ιδού το σχόλιο πάλι:

  #

  Ο Μ-π έχει πολύ δίκιο στο σχόλιο 89. Η αλληλεγγύη σε κάποιο θέμα, πολύ συγκεκριμμένο, δεν μπορεί να θεωρηθεί κριτήριο _γενικότερης_ σωστότητας θέσεων. Π.χ. το ναζιστο-μπολσεβικικό κόμμα της ΕΣΣΔ (που περιγράψατε σε άλλο ποστ) είναι κατά του Αμερικάνικου ιμπεραλισμού. Κι εμείς είμαστε επίσης κατά. Αυτό σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με το εν λόγω κόμμα; Ή μήπως ότι το κόμμα αυτό είναι “σωστό”, λόγω της εν λόγω θέσης; 🙂

  Οι αιτίες, δεν αποκαλύπτονται λόγω κοινών αποτελεσμάτων. Ο καρκίνος προκαλεί θάνατο, ο θάλαμος αερίων επίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο θάλαμος αερίων ισούται με τον καρκίνο! 🙂
  Και όμως, με τη μανιώδη, κατανοητή ανθρώπινη ανάγκη, που έχουμε σχεδόν όλοι, να πιαστούμε από κάποιον σωστό άνθρωπο, κρίνουμε κάποιον (ή κάποιο κόμμα) με βάση τις σωστές θέσεις, για _συγκεκριμμένα_ θέματα. Αυτό οδηγεί σε τραγικά λάθη και είναι λογική παρανόηση, τύπου “guilt-by-association”.

  Για να σας “πειράξω” λίγο, φιλικά και καλοπροαίρετα, θα υπήρχε αμυδρή ΚΑΝ περίπτωση να… μισείτε τον Νακρατζά, αν (λέμε τώρα) στα γεράματά του τον έπιανε μια ξαφνική διαύγεια επιφοίτησης κι έκανε π.χ. δηλώσεις καταδίκης των Τουρκικών γενοκτονιών; Βάζω στοίχημα πρώτοι θα τον συγχωρούσατε και θα του σφίγγατε το χέρι! 🙂
  Ενώ… για κάντε το ίδιο διανοητικό πείραμα με τη Χρυσή Αυγή. ΗΔΗ θεωρείτε ανυπόφορη την “επίθεση φιλίας” που σας κάνει στις ετήσιες -τίμιες- Ποντιακές εκδηλώσεις σας!
  Επομένως, καταλήγουμε στο λογικό συμπέρασμα (που και ο Νοσφεράτος εξήγησε καλύτερα παλιά) ότι οι ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ μετράνε περισσότερο από όλα τα άλλα. Το ψάρι βρωμάει από το ΚΕΦΑΛΙ.
  (όχι από τα συγκεκριμμένα βρωμόνερα όπου έτυχε να βόσκει).

  Τώρα, η ανασκευή του “δόγματος Κυρίτση” μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, χωρίς επιθετικότητα. (1) Πρώτον, ΓΙΑΤΙ να μην ασκούνε (ακόμη και οι αναρχικοί) ΚΑΙ “εξωτερική πολιτική”; Δηλαδή, οι Ισπανοί Αναρχικοί (που πολεμούσαν και εισβολείς από χώρες του Αξονα και ξένες δυνάμεις) δεν ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ κάποτε να κάνουν κι αυτοί “εξωτερική πολιτική”;
  Που είναι το πρόβλημα; Στο ότι έγιναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κυβέρνηση;
  (και έπαψαν να έχουν χρόνο για… Εσπρέσσο στα καφενεία);
  (2) Δεύτερον, η πλήρης παθητικότητα απέναντι στον εθνικισμό άλλων χωρών είναι παράλογη. Θυμίζει και κάτι από δωσιλογισμό (σε ακραίες καταστάσεις). ΟΧΙ, το ότι “αντι-εθνικισμός ΔΕΝ είναι η αντίθεση στον εθνικισμό άλλων χωρών” (δόγμα Κυρίτση σε δηλώσεις του) είναι το ΟΛΕΘΡΙΟ λάθος αυτού του (τίμιου κατά τα άλλα) “αντι-εξουσιαστικού χώρου”. Το ίδιο λάθος, πέρασε στη συλλογική συνειδητότητα της ευρύτερης ή και της ανένταχτης αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, και σήμερα αποτελεί την αιτία πολλών λαθών τους.

  Και ξέρετε κάτι άλλο; Οι Ελληνες αντι-εξουσιαστές, όχι οι “κουκουλοφόροι” χουλιγκάνοι (που είναι συνήθως όπως ξέρετε και προβοκάτορες) ήταν συνήθως ΠΟΛΥ αγνά, ΠΟΛΥ “ψαγμένα” άτομα, παρόλα τα λάθη τους. Οι ιδέες τους ήταν ισχυρότατες και επηρέασαν κρυφά σχεδόν όλους τους άλλους, οι οποίοι… έτρεξαν να τους μιμηθούν (χωρίς ποτέ να το πουν), Ας μην ξεχνάμε ότι ΚΑΙ το Πολυτεχνείο είναι ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ. ΚΑΚΩΣ ανεμίζουν ΜΟΝΟ Ελληνικές Σημαίες (και κόκκινες ίσως). ΜΑΥΡΕΣ και ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΕΣ σημαίες έπρεπε να ανεμίζουν κάθε χρόνο στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ολη η Ελλάδα συρρέει εκεί για να συντηρήσει ένα ψέμα, μια αχαριστία, μια αυταπάτη. Το Πολυτεχνείο ήταν πρωτίστως αναρχικό και μετά όλα τα άλλα. (Σαν φίλος και συμμαθητής του Κώστα Σπυρόπουλου, της “Σπυριδούλα” κάαατι ξέρω, δεν τα παραλέω).

  Σχόλιο από omadeon | Ιούλιος 2, 2008
  #

  Υ.Γ. σόρρυ, ΒΑΣΙΛΗ Σπυρόπουλου. αλήθεια ΠΟΥ χάθηκε? ούτε ξέρω.

  Σχόλιο από omadeon | 02/07/2008

 102. omadeon πας καλά;

  Ποιό κόπηκε; Είναι το υπ’ αρίθμ. 92 σχόλιο. Άλλα κοπήκαν και να μ’ ευχαριστείς που κοπήκαν!

  Ομέρ

  ——————————————
  Εκτός αν εννοείς ότι άργησε κάπως να εμφανιστεί. Αυτό είναι άλλο ζήτημα!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/07/2008

 103. Μια απορία καταρχάς. Ποιος είναι αυτός ο Κυρίτσης ρε παιδιά που τον κοπανάτε συνέχεια ότι έχει και δόγμα; Ο Φίλιππας ο αναρχικός (αν είναι ακόμα) ή ο δημοσιογράφος της Αυγής; Το γκουγκλ δεν δίνει για το «δόγμα Κυρίτση» άλλες ανευρέσεις πέρα από τις εδώ -είναι ιδιωτικός όρος;

  Και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το θεωρώ απόλυτα λογικό και σχεδόν νομοτελειακό να καταπολεμά κανείς πρώτα και κύρια (και τις περισσότερες φορές αποκλειστικά) τον εθνικισμό της χώρας του. Αυτόν ξέρει και αυτόν τρώει στη μάπα κάθε μέρα. Φαντάζομαι κι ο Τανέρ Ακσάν όταν καταγγέλλει τις σφαγές των Αρμεναίων ή των Ποντίων δεν θα βγάζει ταυτόχρονα δελτίο ενάντια στις ξερωγώ «σφαγές των γερλίσιων τούρκων το 1821 από τον Κολοκοτρώνη» -αν και μπορεί κάποιοι τούρκοι που κάνουν και τον προοδευτικό να τον κατηγοράνε για μονομέρεια, επειδή δεν βγάζει. Εγώ τον Άνθιμο υφίσταμαι στην καθημερινότητά μου, όχι τον Βούλγαρο εθνικιστή ή τον τούρκο.

  Η διαφορά είναι πως οι εθνικιστές, όπως ο παραπάνω στο σχόλιο 60, τον δικό μας τον Κωστόπουλο τον θεωρούν λαμόγιο (ή λαμογιό, αν κρίνω από το πώς τονίζει τη γενικη πληθυντικού) ενώ τον τούρκο Κωστόπουλο τον θεωρούν «αριστερό με αρχίδια». Αντίστοιχα, οι τούρκοι εθνικιστές θεωρούν προδότη τον Τανέρ Ακσάν ενώ τον Κωστόπουλο θαρραλέο επιστήμονα.

  Μακάρι να είχαμε άλλους δέκα σαν τα παιδιά του Ιού και ειδικά τον Κωστόπουλο.

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 02/07/2008

 104. Α ρε Νίκο ..πανω στην ωρα που φευγω ηρθες,,,,
  βρε παιδια (Π&Α) αφηστε με λιγο να χαρώ βρε ,,,
  μια χαρουλα ημασταν ως τωρα…Δεν θελω καυγάδες βρε!

  (να ξεκουμπιστει η Δεξια με νιάζει μόνο…Και ο αυτός που κοιτάει το Απειρον με ματια πλανα οπως τον δειχνει η Απογευματινή !)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/07/2008

 105. Άλλα κοπήκαν και να μ’ ευχαριστείς που κοπήκαν!

  Εγώ να σε ευχαριστώ;
  ΕΣΥ να με ευχαριστείς, που δεν τα έκανα ΝΕΟ ΠΟΣΤ. 🙂
  Ωραία αυτή η _νέα_ τεχνολογία… κοπής σχολίων πάντως.
  Δίνει την εντύπωση σε κάθε αφελή ότι ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ενώ στην πραγματικότητα ΜΟΝΟ ο ίδιος βλέπει τα σχόλιά του σαν «δημοσιευμένα». Θα το συζητήσουμε άλλη φορά, όμως, διότι η βαλίτσα αυτή πάει πολύυυυ μακριά. Για σκέψου τι έχουν να πάθουν οι αδαείς, τόσοι και τόσοι που θα ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι δεν λογοκρίνονται!!!
  Αλήθεια, ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ τέτοια υψηλού επιπέδου κόλπα?
  Εκείνος που σας βοήθησε να εμφανίζεστε (παρόλο που είστε λογοκριμμένοι) και στην Τουρκία? 🙂

  Για τον κ. Σαραντάκο, δεκτές όλες οι ενστάσεις του. Κατ’ αρχήν «δόγμα Κυρίτση» είναι παρεϊστικος όρος και δύσκολα θα βρεθεί σε λεξικό ή στο γκούγκλ. Πάντως κυκλοφορεί. Ας μην ξεχνάμε ότι από εμάς τα… φρικιά (χεχε) επινοήθηκαν πολλές νέες λέξεις. Τώρα, το λογικό και αυτονόητο του να ασχολείται κανείς ΚΥΡΙΩΣ με τον βλαβερό εθνικισμό της δικής του χώρας, έχει _και_ τις εξαιρέσεις του, που θα συζητηθούν εκτενώς στο μπλόγκ μου.

  Τέλος, μην παινεύετε πολύ τον «Ιό» και αρρωστήσει από… ίωση κάνας φίλος εδώ. Εγώ προσπαθώ απλώς να βρω… αντίδοτα χωρίς παρενέργειες (στα _όσα_ αρνητικά έχει, τα λίγα).

  Κάνατε μεγάλο λάθος που εκλάβατε τον Μουμούλ σαν εθνίκι.
  🙂

  Σχόλιο από omadeon | 03/07/2008

 106. Νίκο Σαραντάκο

  μπερδεύεις το σαπούνι με το ηλιέλαιο… αλλά μάλλον είναι δείγμα των καιρών.

  Τι σχέση ο Κωστόπουλος με τον Τανέρ Ακσάμ;

  Ο Κωστόπουλος και οι υπόλοιποι αναθεωρητές σε σχέση με τα δικά μας (στο ξαναγράφω ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ) είναι η συνέχεια της αντιπροσφυγικής ακροδεξιάς.

  Έτσι εμείς το εκλαμβάνουμε.

  Και από άποψη ιστορικής συνέχειας, ξαναφέρνουν ως φάρσα την παλιά βασιλοκομμουνιστική αντιμικρασιατική αντιπολεμική συμμαχία του 1920, όταν συνεργάστηκε το ΣΕΚΕ με τους μεταξικούς (δηλαδή τους μοναρχοφασίστες, όπως θα αποκληθούν λίγο αργότερα) ενάντια στους Μικρασιάτες.

  Και αυτή την παλιά σχέση ξαναζωντανεύει ο Κωστόπουλος. Γιατί ο αναθεωρητισμός τους αποτελεί στοιχείο της ιδεολογίας του νεοελληνικού κρατιδίου. Το αν κερδήσαμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας το ’94, αυτό οφείλεται στο δικό μας κίνημα των πολιτών.

  Σε ποιά πάντα ανήκει ο Κωστόπουλος βρες το στη σελίδα του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, το οποιο δεν γράφει κουβέντα για τα επίμαχα δικά μας…. ΣΙΩΠΗ! Δηλαδή η άποψη των ελλαδιτών γραφειοκρατών και του Κωστόπουλου είναι μία και αυτή.

  Γιαυτό μην μπερδεύεις το σαπούνι με το ηλιέλαιο !

  Ομέρ ο σαπουνοποιός

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 107. omadeon κάνε ότι θέλεις! Σταμάτα αυτό το βιολί έτσι. Άϊντε (που λέει και ο Νοσφεράτος) .

  Έχετε μάθει όλοι να απειλείτε.

  Όχι ανοίγουμε το στόμα μας και δεν ξέρουμε τι λέμε και έχουμε και την απαίτηση όλα αυτά να εμφανίζονται…

  Δημοσίευσέ τα τα κομμένα… αλλά στο μπλογκ σου.

  Καληνύχτα τώρα. Αύριο τα υπόλοιπα

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 108. Οι ιταλοι φασιστες -οπως ξερουμε και απο τον 2ο Π.Π.- ηταν καφενειο αφου ο ιταλικος λαος δεν ειχε καμια πρεμουρα να πολεμισει.

  Συγνώμη αλλά εδώ διαφωνώ, οι ιταλιάνοι μπράβα τζε΄ν΄τε ήταν το μαντόλινο και οι μεραρχίες σ’αγκαπώ αλλά ήταν και τα αέρια στην Αβησσυνία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα στην ίδια την Ιταλία. Προφανέστατα και η ιταλική κατοχή δεν είχε την ίδια σχέση με την γερμανική, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε.

  Οφειλουμε ομως να καταλαβουμε οτι αφ΄ενος η γερμανικη κοινωνια σημερα φαινεται ναχει συνειδητοποιησει τι της συνεβη (με λιγα λογια οτι μπορει να …στριβει)

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και είτε το πιστεύεις, είτε όχι δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο συναισθηματισμό απέναντι στους γερμανούς. Αντίθετα έχω απέναντι στους εγχώριους συνεργάτες των γερμανών που πρώτα πρόδωσαν μέρη της οικογένειας μου και μετά τον πόλεμο κατέστρεψαν την εβραική ιστορική μνήμη. Γιατί; Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει η αίσθηση της αναγνώρισης του κακού που συνέβη.

  Ακριβώς γι’αυτο κοίτα με μεγαλύτερη κατανόηση το πάθος που μπορεί να εκφράζουν οι π&α, είναι κάτι ανθρώπινο και κατ΄εμέ δίκαιο.

  Ο γερμ. ναζισμος συνεγειρε την συντριμενη μικροαστικη και λαϊκη συνειδηση δινοντας της φτερα και οδηγοντας τον κοσμο στον ολεθρο.

  Χωρίς να διαφωνώ σε κάτι μαζί σου, να προσθέσω οτι η άλωση δεν ήταν απόλυτη. Το περίφημο παράδειγμα της ευθανασίας μας δείχνει οτι οι ναζι δεν είχαν είχαν ναζιστικοποιήσει το σύνολο της γερμανικής ηθικής – σε μερικά θέματα οι γερμανοί δεν είχαν πρόβλημα να αντιδράσουν. Αυτό είναι ενδεικτικό οτι ο εξολοθρευτικός αντισημιτισμός δεν γεννήθηκε με τον ναζισμό.
  (υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορώ να προσθέσω αλλά είναι εκτός θέματος – ουσιαστικά είναι η προσφορά της υπόθεσης των «willing executioners» στην μελέτη της Σοά)

  καληνυχτώ και εγω και αυριο θα απαντήσω και στον μ-π

  Σχόλιο από Abravanel | 03/07/2008

 109. Abravanel,
  οι συνεργατες των γερμανων (παλιοτερα των οθωμανων) και του καθε κατακτητη ειναι οι μετεπειτα …πατριωτες.

  Ρωτα και κανεναν αρχαιο πολεμιστη να σου πει για τους Ιταλους, εγω τους πολεμησα και μετα -αφου τους νικησα- γιναμε κολλητοι, μαλιστα του Καρλο Μαρια Ραπανιόλα τουδωσα και μια ψευτοξαδερφη που ητανε ωραια θηλυκια αλλα ειχε μεινει στο ραφι γιατι ψευδιζε και την πηρε μαζι του στο Λέτσε.
  Κανανε ενα παιδι, τον Βιτοριο, που τους πεθανε απο ντρογκα και μετα ηρθανε εδω και ο Καρλο Μαρια εκανε τον κουρεα κι επισκευαζε και ομπρελες.
  Συνεχιζεται……………………….

  * * *

  Στο πάθος που να εκφράζουν οι π&α δεν μπορω να δειξω κατανοηση.
  Κατανοηση μπορει -αμα ειμαι στις καλες μου- να δειξω μονο στον ποντιο και -σε μια κριση αγαπης- αντε, να δειξω και λιγη κατανοηση στον αριστερο, αλλα και στους δυο μαζι δεν γινεται, ειναι βαρυ σεκλέτι κι εγω δεν τα μπορω αυτα.
  Αμα θελουνε κατανοηση να πανε στο «χαμογελο του παιδιου».
  Εδω οι εβραιοι κυκλοφορουνε με Βολγκς Βαγκεν και τους ποντιους τους τρωει ακομα το …μαραζι!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 03/07/2008

 110. Ομέρ,
  με την επιφύλαξη ότι δεν ξέρω τον Ταμέρ Ακσάν (εδώ από σας τον έμαθα), το κοινό στοιχείο του με τον Κωστόπουλο είναι πως και τους δυο τους θεωρούν προδότες οι εθνικιστές των χωρών τους, πως βγάζουν στην επιφάνεια αλήθειες άβολες για τον εθνικισμό των χωρών τους, και πως μακάρι να υπήρχαν πολύ περισσότεροι Κωστόπουλοι και Ιοί εδώ και Ταμέρ Ακσάν απέναντι.

  Εσείς μπορεί να έχετε κατασκευάσει ένα ιδιωτικό σύμπαν (όταν λέτε «έτσι εμείς το εκλαμβάνουμε») στο οποίο η γη είναι επίπεδη, ο ήλιος περιστρέφεται γύρω της και ο Κωστόπουλος είναι η συνέχεια της αντιπροσφυγικής ακροδεξιάς, αλλά μην έχετε την απαίτηση να συμφωνούν και όλοι οι άλλοι μαζί σας.

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 03/07/2008

 111. Νίκο Σαραντάκο

  ότι λάμπει δεν είναι χρυσός! Τι να κάνουμε; Η τεράστια διαφορά που προσπάθησα να εντοπίσω είναι ότι, ο Τανέρ Ακσάμ αποδεικνύει ότι υπήρχε μεθοδευμένο σχέδιο για την εξόντωση των μειονοτήτων από τους Νεότουρκους εθνικιστές, ενώ ο Κωστόπουλος θεωρεί τους Νεότουρκους επαναστάτες που δεν διέπραξαν γενοκτονία. Ο Ακσάμ αποδεικνύει ότι η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε μετά την πετυχημένη εφαρμογή των διώξεων στους Έλληνες της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης από το 1914, ενώ ο Κωστόπουλος θεωρεί ότι για όλα φταίει ο ελληνικός εθνικισμός. Ο Ταζματζίδης απ’ την άλλη είναι ακόμα πιο γελοίος. Λέει μεταξύ των άλλων ρατσιστικών του και τα αμίμητο για τον Τραπεζούντιο δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη που δολοφόνησαν οι Τούρκοι στην Αμάσεια : «ήταν πιθανόν πράκτορας της ελληνικής κυβέρνησης στην Τραπεζούντα».
  [Άρα καλώς τον εκτέλεσαν οι σύντροφοι κεμαλικοί ! Και που το ξέρεις ρε μάγκα Ταματζίδη ότι ήταν; Πουθενά δεν έχει γραφτεί κάτι τέτοιο. Ούτε καν στηνΑπόφαση του ψευτο-Δικαστηρίου ψευτο-Ανεξαρτησίας του επαναστάτη Ατατούρκ. Τι έναι αυτά; Ακόμα και οι πιθανότητες που εφευρίσκει το μυαλό του Ταχματζίδη, μπαίνουν στην υπηρεσία για την επιτυχία της (νεοτουρκικής) Επανάστασης; Αιδώς γελοίοι! ]

  Σου λέω Σαραντάκο και δε μ’ ακους : το ρεύμα αυτό έχει οδηγηθεί σε φιλοεθνικιστικές θέσεις δικαιολόγησης της Γενοκτονίας΄.

  Επίσης υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο.

  Εμείς σε σχεση με σας τους παλαιοελλαδίτες έχουμε μια διαφορά. Ο χώρος μας περιλαμβάνει και το εκεί και το εδώ. Με κάποιο τρόπο αντιμετωπίζουμε ενιαία την κριτική και την έρευνα που γίνεται τόσο εκεί όσο και δώ.

  Εσύ το βλέπεις -αναγκαστικά- παλαιοελλαδίτικα. Για σένα υπάρχει μόνο το ΕΔΩ. Για αυτό θεωρείς ότι εφόσον και οι δύο ασκούν κριτική στους δικούς τους εθνικισμούς, δεν μπορεί παρά να είναι καλοί και στο ίδιο στρατόπεδο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!

  Αυτό που αποδεικνύει ο Ακσάμ το αμφισβητεί ο Κωστόπουλος. Με μια έννοια ο Κωστόπουλος καθαρίζει προς όφελος του ελληνικού κράτους, το οποίο καθόλου δε γουστάρει το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν πρόσφυγες που αναπτύσσουν δικό τους λόγο και διεκδικούν και αυτοί μια θέση στο κοινό έθνος-κράτος. Ως οντότητα όμως, και όχι ως αφομοιωμένοι δούλοι.

  Το σύμπαν δεν είναι ιδιωτικό δικό μας. Θα έλεγα ότι περισσότερο εσείς ζείτε στην νοτιοβαλκανική κοσμάρα σας (σόρι αν χρησιμοποιώ μια έκφραση κάποιου μη αγαπητού σου 8) ).

  Τον Μάιο που μας πέρασε χιλιάδες κόσμος βγήκε παντού όπου υπάρχει ποντιακή διασπορά στους δρόμους καταγγέλοντας το έγκλημα της Γενοκτονίας, που απεγνωσμένα προσπαθούν να το αιτιολογήσουν το τουρκικό κράτος και οι δικοί μας αναθεωρητές. Και εδώ στην Ελλάδα, πάνω από 8.000 κόσμος κατέβηκε στη συγκέντρωση και στην πορεία της Θεσσαλονίκης και περί τους 2.500 στην Αθήνα. Και αυτό σε μια εποχή μεγάλης απομαζικοποίησης.

  Αυτό το κίνημα τους τρομάζει, που αντικειμενικά έχει αντιεθνικιστικά και αντιρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά έχει την ατυχία να προτείνει ερμηνείες των ιστορικών γεγονότων που οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι παραδοσιακές ελλαδικές ερμηνείες είναι ταυτόσημες με τις τουρκικές και ότι σήμερα οι δικοί μας αναθεωρητές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το τουρκικό Βαθύ Κράτος. Για αυτό προτιμούν να το συκοφαντούν και να το διασύρουν ως «εθνικιστικό» και κατάβαθα θα προτιμούσαν να δουν να κυριαρχείται από την ακροδεξιά.

  Όμως δε θα τους περάσει. Ούτε στη ακροδεξιά, ούτε στους περίεργους «αντιεθνικιστές» σπόνσορές της.

  Αυτό είναι το πραγματικό σχήμα.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 112. Ομέρ, καλημέρα. Δεν θα σε ταλαιπωρήσω πολύ (φεύγω άλλωστε τώρα για έκτακτη δουλειά) αλλά… θα επιχειρήσω μία συμβιβαστική πρόταση που σε φέρει πιο κοντά και στον κ. Σαραντάκο, αλλά και σε άλλους.

  Στην ουσία όσων λες (για τον Ακσάμ) συμφωνώ απόλυτα. Επίσης εξέφρασα την αντίθεσή μου με τις μεροληψίες του Κωστόπουλου. Για το θέμα του συζήτησα επανειλλημένα και με μια φίλη που τον υποπτεύεται για… πράκτορα, αλλά διαφωνώ μαζί της (σε αυτό το σημείο). Αυτό που λες, επειδή είναι σοβαρό, ΠΡΕΠΕΙ να τεθεί με ΚΟΣΜΙΟ τρόπο υπ’ όψιν του Κωστόπουλου:

  Αυτό που αποδεικνύει ο Ακσάμ το αμφισβητεί ο Κωστόπουλος. Με μια έννοια ο Κωστόπουλος καθαρίζει προς όφελος του ελληνικού κράτους, το οποίο καθόλου δε γουστάρει το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν πρόσφυγες που αναπτύσσουν δικό τους λόγο και διεκδικούν και αυτοί μια θέση στο κοινό έθνος-κράτος. Ως οντότητα όμως, και όχι ως αφομοιωμένοι δούλοι.

  Νομίζω όμως ότι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ξεκαθάρισμα των πάντων θα γίνει όταν ο Κωστόπουλος ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ σε όλα αυτά. Προσωπικά πιθανολογώ ότι έχει κάνει τεράστια λάθη εκτίμησης, που θα δυσκολευτεί να παραδεχτεί, διότι -ως γνωστόν- κάθε διανοητής που έχει δημόσια παρουσία εξωθείται και σε ισχυρογνωμοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει άλλα πράματα να δώσει (και μας έδωσε αρκετά, που δεν είναι αμελητέα).

  Αν λοιπόν ο Κωστόπουλος απαντήσει π.χ. ότι ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τον Ακσάμ, δεν θα εκπλαγώ καθόλου. Ισα-ίσα το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό. Οπότε το λάθος -εν προκειμένω- που σου προσάπτει ο κ. Σαραντάκος, είναι τέτοιου είδους λανθασμένες εκτιμήσεις, που προβαίνουν σε λανθασμένες συνεπαγωγές ή τσουβαλιάσματα.

  ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, όμως, τι θα προκύψει. Πιθανώς ο Κωστόπουλος, ΟΠΩΣ και ο Νίκος Σαραντάκος, ακολουθεί την αρχή του ότι «αντιεθνικισμός είναι η αντίθεση ΜΟΝΟ στο δικό μας εθνικισμό» (δόγμα Κυρίτση). Επίσης μεροληπτεί στον ίδιο του τον τομέα (της Ιστορίας). Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όμως «βαλτός» από τους Τούρκους. Επίσης είναι παράλογο να γίνεται πράκτορας ΚΑΙ του… Ελληνικού κράτους ταυτόχρονα. Εκεί βρίσκεται η εικονική πραγματικότητα των λαθών που λέει ο κ. Σαραντάκος. Παρεμπιπτόντως, ας ξέρουμε περισσότερα πριν μιλήσουμε. Εγώ κάθε μέρα μαθαίνω, για τον Ακσάμ έμαθα πολλά μέσα από το μπλογκ σας (και αλλού), για τον Φίλιππα Κυρίτση (τον αναρχικό) ξέρω πολλά εδώ και… δεκαετίες, κλπ.

  Ονειρό μου είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ.

  Υ.Γ. Πριν φύγω θα σου πω και κάτι άλλο, όμως. Η μεροληψία βρίσκεται στην ανθρώπινη φύση. Εσύ ο ίδιος μεροληπτείς αφόρητα πλέον, βάζοντάς με ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ σε προληπτικό moderation, το οποίο μάλιστα γίνεται “στα μουλωχτά” γιατί ΔΕΝ εμφανίζεται στο browser το μήνυμα ότι ΕΙΜΑΙ σε moderation. Μπορείς να μου εξηγήσεις ΠΟΙΟΣ σου έμαθε τέτοια “κόλπα υψηλού επιπέδου”;

  Το θέμα θα ανακινηθεί σε ειδικό ποστ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ στο δικό σας μπλογκ (με το οποίο δεν έχω αντιδικίες) τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά. Διότι αν η WordPress υλοποίησε τέτοιο πράγμα, αυτό συνιστά ΤΕΡΑΣΤΙΑ απειλή για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. Μυριάδες σχολιαστές από τώρα και στο εξής ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝ ότι λογοκρίνονται.
  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

  Σχόλιο από omadeon | 03/07/2008

 113. «Δηλαδή η άποψη των ελλαδιτών γραφειοκρατών και του Κωστόπουλου είναι μία και αυτή.»

  Έτσι είναι. Εδώ συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: ο (υποτίθεται) αντι-συστημικός Νακρατζάς συμφωνεί πλήρως με τον συστημικότατο Βερέμη! Και όλοι μαζί με την επίσημη θέση του τουρκικού κράτους (ότι δεν έγιναν γενοκτονίες).

  Ποιον εθνικισμό πολεμά κανείς όταν δέχεται το γειτονικό εθνικισμό ως τη βάση της συζήτησης?

  Όπως είπα και στην αρχή, αυτά δεν πιστεύω ότι εξηγούνται παρά στο πλαίσιο συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης «κατευνασμού» (της Τουρκίας) που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

  Και στο μεν πολιτικό πεδίο ίσως είναι και αναγκαίο κακό, δε μας παίρνει και για πολλά περισσότερα.
  Αλλά στο ιστορικό, το πεδίο των «επιστημόνων», κι εκεί ιδεολογία υποτέλειας (γιατί αυτό ουσιαστικά είναι)?

  Insaf (νισάφι).

  Σχόλιο από Σίμονας | 03/07/2008

 114. omadeon

  Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει καμιά πρακτορολογία από μέρους μας. Αν είναι δυνατόν; Τα ιδεολογικά ρεύματα εξετάζουμε. καθώς επίσης και τα κοινά ιδεολογικά και ερμηνευτικά στοιχεία που υπάρχουν σε ανόμοια πράγματα. Όσον αφορά τα άλλα τα τεχνικά, η ευθύνη ανήκει στην WordPress και όχι σε μένα.

  Ομέρ

  ——————————–

  Επίσης τα ζητήματα των διαδικτυακών καυγάδων, αποκλεισμών και αντιδικιών βάζε τα στο ποστ για τους Καυγάδες στη μπλογκόσφαιρα

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 115. Οχι. Στο : Γιατί γινονται καυγάδες στην Μπλογκοσφαιρα

  (Κική και Κοκώ Τελος ….Αρκετά )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/07/2008

 116. Οσοι ενδιαφερονται για Καυγαδες , ιντερνετοτσαμπουκάδες κλπ
  Προτεινω να πάνε στο :
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/02/17/15-2-2008/

  -Γιατί γίνονται καυγάδες στην Μπλογκόσφαιρα ;
  Σκέψεις πάνω στο μέγα Φιλοσοφικό ερώτημα :

  Γιατί γίνονται Μπλογκο-καυγάδες και Κουρούμπελα στην Μπλογκόσφαιρα ;

  -Λέγεται ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει περίπου 50.000 σκέψεις την ημέρα
  -οι περισσότερες είναι μάλλον μα$#@2κίες… Σκέψεις ημιτελείς , προσωρινές , αναδραστικές (γιατί με κοιταξε ετσι αυτος )
  -μικρες παρατηρησεις της καθημερινοτητας ” γιατί οι νεοι μας φορανε ασπρα καλτσακια” γιατί αυτός φορα γραβατα με πανω της ζωγραφισμένη την Νταιζη Ντακ” κλπ
  -αναμνησεις ” αραγε μ’ αγαπά ακομα η Βαρβάρα ; και τι ωραια βυζια που ειχε κ.λ.π “
  -προβλεψεις “‘ αραγε θα με χεσει παλι ο προισταμενος για εκείνη την πατάτα πουκανα προχθες;”
  -κι αναμεσα τους και καποιες σκεψεις που υπεριπτανται στον θαυμαστο κόσμο των Πλατωνικών ιδεων : ” Ποιος αλήθεια ειμ’ εγώ και που παω” ” Τα αστρα ειναι τρυπίτσες στον ουρανιο θόλο” ” Ο θεος μαλλον Μου μοιάζει ” κ.λ.π

  ….. Τώρα

  Συνήθως οι σκεψεις που κανουμε προκαλουν -ή προκαλουνται και απο αντιστοιχα συναισθηματα
  (αυτό θα το κουβεντιάσουμε μια αλλη φορά)

  – Ομως τις φιλοσοφικές μας σκεψεις τις παιρνουμε – μόνοι με τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά : Τι ακριβώς σκεπτεσαι τωρα [σε ρωταει (ο)η συζυγος ή η(ο) γκομενα]

  “Τιποτε ” ή “ε! κατι με τη δουλεια μου ” ή “εσενα μαναρακι μου “

  (ενώ απο μεσα σου λες …Που ναξερες …οτι εγώ ειμαι ενας (μια) παραγνωρισμένος Σπινόζα κ.λ.π )

  —-
  Τωρα

  Στην εποχή του τυπωμενου χαρτιου η πιθανότητα να μετατραπει η στιγμιαια μας ‘‘φιλοσοφική” σκεψη σε αρθρο ή βιβλιο ηταν (ειναι ) ελαχιστες ….και ευτυχώς
  (διοτι απο τι στιγμή που θα την βλεπαμε τυπωμενη θα λεγαμε -ή θα μας Το λεγανε …Μα ειναι δυνατον να καθησες και να γραψες -και να τυπωσες αυτή τη Μαλακία

  Ετσι η πιθανοτητα εντυπου καυγά ειναι ελαχιστη και περιοριζεται στους πολύ μεγαλους Μα%#$#@@κες που παιρνουν τις εκαστοτε μ%$#@κίες τους πολύ στα σοβαρα και τις τυπώνουνε κιολας

  Ε! ΣΤΗ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ το κανουμε σχεδόν αυτόματα …

  Και φυσικά μας την πεφτουνε γιατί και αλλοι διεκδικουν το δικό τους μεριδιο στην απολυτη μ$#@@κία …

  Για αυτό και οι Μπλογκο καυγάδες και τα σχετικά

  ΤΕΛΟΣ Α’ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ .

  ΕΠΙΣΗΣ:

  – Στο Ιντερνετ (Μπλογκοσφαιρα) βγαζουμε κομματια του εαυτου μας – κομματια-
  που αλλου δεν θα βγαζαμε ποτε …και πιθανόν να μη γνωριζαμε ουτε οι ιδιοι…

  κομματια θαμένα που μαλλον εκφραζουν και διαφορετικές μας χρονικότητες (μεσα σε καθε μεσηλικα κρυβεται κι ενα απωθημενοπαιδί κ.λπ)
  – Αυτά τα κομματια (επειδή ειναι Γραπτά ..) μένουν και προκαλουν επισυνέπειες και παρασυνεπειες σε αλλους που δεν γνωριζουμε …..
  – αυτες οι συνεπειες μπορουν να ειναι Καλές οι κακές …Να λειτουργουν σαν καταλύτες …να συν-προκαλουν ευχαριστη διαθεση (π.χ Κατι τετοιο ενιωσα κι εγώ και αλλοι στις Πρωτες Χελιδόνες …)

  -Ομως
  Επειδή το Κακό εχει περισσοτερες πιθανότητες να εκδηλωθεί
  (διοτι ειναι πιο ευκολο ) οι χειροτερες πλευρες (δικές μας και των αλλων ) μαλλον επικρατουν …

  Το ταξίδι στην Μπλογκόσφαιρα μοιάζει σαν να κολυμπάς σε μαγευτικές θάλασσες όπου όμως κάτω από τα πόδια σου τριγυρνούν σκυλόψαρα ..Και πιθανόν οι άλλοι να θεωρούν εσένα για σκυλόψαρο κ.ο.κ

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/02/17/15-2-2008/

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/07/2008

 117. Μια διευκρίνιση και μια ερώτηση από μένα.

  Η διευκρίνιση, σε σχέση με το σχόλιο 112. Το συμπέρασμα ότι ο Ν. Σαραντάκος «ακολουθεί την αρχή του ότι “αντιεθνικισμός είναι η αντίθεση ΜΟΝΟ στο δικό μας εθνικισμό” (δόγμα Κυρίτση)», προφανώς εκφράζει μόνο τον σχολιογράφο του σχολίου αρ. 112 και οπωσδήποτε όχι τον Ν.Σαραντάκο.

  Η ερώτηση, στον Ομέρ. Σε τι ακριβώς συνίσταται η «βασιλοκομμουνιστική αντιμικρασιατική αντιπολεμική συμμαχία του 1920, όταν συνεργάστηκε το ΣΕΚΕ με τους μεταξικούς»; Και όταν λέτε αντιμικρασιατική εννοείτε εναντίον ποιών;

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 03/07/2008

 118. Νοσφεράτε,

  νομίζω ότι η συγκεκριμένη που προκλήθηκε με αφορμή το κείμενο του Όμηρου Ταχματζίδη δεν είναι ένας «καυγάς στην Μπλογκόσφαιρα«, ανεξάρτητα από τηνένταση που προκάλεσε στον Ομέρ.

  Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας έντονης και σοβαρής πολιτικο-ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Εμένα μου θύμισε τα αμφιθέατρα στα φοιτητικά μου χρόνια όταν σκοτωνόμασταν με τους δαπίτες και τους κνίτες.

  Θα ήθελα πραγματικά να διαβάσεις το κείμενο για την «Ανομολόγητη πλευρά της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» και να μου πεις ανοιχτα τη γνώμη σου.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 119. Ν.Σ. και για σένα ισχύει η πρόταση που έκανα στο Νοσφεράτο.

  Φαντάζομαι ότι ο Ομέρ θα εννοούσε την αντιπολεμική συμμαχία πριν τις εκλογές του ’20, η οποία αντικειμενικά υπονόμευσε το μικρασιατικό εγχείρημα με τα γνωστά αποτελέσματα.

  Επίσης, οι Μικρασιάτες την εποχή εκείνη ήταν για μεν τους μοναρχικούς εχθροί, για δε τους νεαρούς του ΣΕΚΕ ανύπαρκτοι (βλ. για τη σχετική περίοδο τα «Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ», εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

  Συζήτηση γι αυτά κάναμε στο ποστ «Η Λουξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα »

  Ομέρ, πιστεύω να σε κάλυψα!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 120. Μ-π
  Θα μου επιτρεψεις σε παρακαλώ να Νιωθω πολύ πολύ κουρασμενος απο ολα αυτά τα ξαφνικά Ξεσπασματα οργής στα οποια Βρισκομαι ανακατεμενος για πραγματα που αφορουν τριτους και τα οποια ουτε μπορώ ουτε και εχω καμμια Προθεση να ελεγξω καθώς δεν ειμαι ουτε Νυν ουτε και πρωην Κνίτης για να ασκώ καποια μορφή Δημοκρατικου συγκεντρωτισμου και να πω ενα φτανει και να μη δεχομαι οτι ειμαι και »Ποντιος Πιλατος’ απο πανω -οπως με εχει αποκαλεσεις ο Μεγας αντμινιστρατορας μαζί με πολλους αλλους χαρακτηρισμους – ενώ αντιθετως σε πολλαπλές και ανηκουστες σφαγες που συντελέστηκαν και εμπροσθεν των οματιων σας καθως και σε πολλών αλλων ειδα πολλους παρα πολλους Ποντιους Πιλάτους -και οχι μόνον Ποντιους αλλα και Μη Ποντιους και Θειους και θείες και αλλους συγγενεις- να νίπτουν τας χειρας των (στην καλύτεραν των περιπτωσεων ) ;
  Ευχαριστώ πολύ…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/07/2008

 121. Επέστρεψα και χαίρομαι για το καλό κλίμα της συζήτησης. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα! Ας έχουμε ένα ΜΙΝΙΜΟΥΜ.

  Και πάλι δεκτές οι ενστάσεις του κ. Σαραντάκου. Ασφαλώς και όσα είπα (πολύ περιληπτικά) αποτελούν απλή προσωπική ΕΡΜΗΝΕΙΑ όσων (νομίζω ότι) είπε και όχι… υπεύθυνη πιστή έκφραση των πεποιθήσεών του 100%. Πάντως, εντύπωσή μου είναι, με βάση τη λογική όσων εξέφρασε, ότι πράγματι δίνει ύψιστη προτεραιότητα στην καταπολέμηση του ντόπιου εθνικισμού, με κίνδυνο (σε άλλες περιπτώσεις, όχι στον ίδιο απαραίτητα) να γίνει σοβαρή υποτίμηση του ξένου εθνικισμού.

  Μ-π είσαι ο ωριμότερος. Κατάλαβες ΠΟΥ το πάω; Πιστεύω βαθειά ότι υπάρχει ιδεολογική σύγχιση, ακόμη και σε έξυπνους και πολυγραφότατους ανθρώπους, όπως π.χ. ο Κωστόπουλος.

  Η χρόνια ιδεολογική σντιπαράθεση ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ τους ανθρώπους. Τους κάνει πιο αδιάλλακτους, πιο μεροληπτικούς στις απόψεις τους, λιγότερο δεκτικούς στη δημιουργική ή καλοπροαίρετη κριτική. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο χαρακτήρας ενός τέτοιου αξιόλογου ανθρώπου μπορεί και να «κλείσει» εντελώς, να γίνει τελείως αδιαπέραστος, ανεπίδεκτος κριτικής, κ.ο.κ. Τότε η κατάσταση αυτή δεν διαφέρει και πολύ από ένα είδος ψυχικής νόσου, παραλλαγή παρανοϊκής ψύχωσης. Οταν κανείς βλέπει παντού μόνο εχθρούς, και σε όλα τα προβλήματα της χώρας του βλέπει ΜΟΝΟ τον Ελληνικό εθνικισμό, μπορεί να παγιδευτεί σε παρερμηνείες και μεροληψίες. Και… φυσικά, ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ και η ακροδεξιά (αν είναι αντίθετός της).

  Υ.Γ. Με το προηγούμενο ας διευκρινίσω ότι ΔΕΝ θεωρώ τον Κωστόπουλο… ψυχικά ασθενή (αλίμονο τώρα). Πιστεύω ότι το πρόβλημα της ισχυρογνωμοσύνης και της αδιαπερατότητας σε στοιχεία που την καταρρίπτουν έιναι ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Και πιστεύω ότι ο Κωστόπουλος οφείλει να αντιμετωπίσει τα στοιχεία, ιδίως τα στοιχεία που έχει φέρει στο φως ο Ακσάμ. Αν δεν το κάνει, θα γίνει ασυνεπής με τον εαυτό του, σε σημείο αδιαλλαξίας (αλλά και λογικής αντιφατικότητας). Επομένως, το ελάχιστο που μπορούμε να ελπίζουμε, είναι να ΠΡΟΣΕΞΕΙ αυτά τα πράγματα και να ενθαρρυνθεί να ανταποκριθεί στα στοιχεία.
  Από την άλλη πλευρά, αγαπητέ Μ-π, επειδή η σωστή και η τίμια στάση ΔΕΝ είναι η δαιμονοποίηση μέχρις εσχάτων του άλλου (του οποιουδήποτε άλλου) αλλά η γόνιμη κριτική που του ΑΦΗΝΕΙ το περιθώριο να είναι και αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου (κλπ) έχουμε χρέος να ΜΗΝ τσουβαλιάζουμε κανέναν μαζί με την ακροδεξιά ή το κράτος, αν δεν το λέει ο ίδιος κι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Δηλαδή, το ότι η ΛΟΓΙΚΗ του Κωστόπουλου οδηγεί στη δυσάρεστη και λανθασμένη υποτίμηση αληθειών, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την αναπήρωση του συνολικού έργου του, του χαρακτήρα του ή των απόψεών του γενικότερα.

  Ο Ανθρωπος σαν Είδος είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ να υπερβάλλει και να μεροληπτεί, διότι αυτό αποτελεί τμήμα γνωστών λειτουργιών “GESTALT” και pattern completion. Μόνο με συνεχή και αδιάκοπη προσωπική προσπάθεια αυτο-βελτίωσης, μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις ατέλειές του!

  Σχόλιο από omadeon | 03/07/2008

 122. Ομέρ, πάλι δεν είσαι εντάξει. Από δεύτερο browser βλέπω ότι ο αριθμός των σχολίων στη συζήτηση είναι μόνο 120 σχόλια, ενώ ο κ. Σαραντάκος αναφέρθηκε (κόσμια) στο (επίσης κόσμιο) δικό μου σχόλιο «αριθμός 122».

  Πήγες και έκοψες ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ.

  Μ-π πες του καμια κουβέντα γιατί αυτή η χειροτέρευση δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. Σας καλώ να τηρήσετε τις αρχές σας, της ΜΗ-λογοκρισίας ΚΟΣΜΙΩΝ σχολίων. Αν δω ότι δεν τις τηρείτε, λυπάμαι πολύ αλλά θα αναρτηθεί ΚΛΩΝΟΣ της συζήτησης σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές που εφάρμοσε ψηφοφόρος Αγγλου βουλευτή ο οποίος λογόκρινε άδικα σχόλια ψηφοφόρων του. Και προσέξτε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, γιατί η αναγνωσιμότητα του ιστολογίου σας είναι πλέον ΜΟΛΙΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑ από εκείνη του δικού μου. Αν χρειαστεί να λάβω μέτρα για την υπεράσπιση του (κόσμιου) ελεύθερου Λόγου, θα τα λάβω ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ.

  Σχόλιο από omadeon | 03/07/2008

 123. Μ-π, απ’ όσο ξέρω στις εκλογές του 1920 το ΣΕΚΕ κατέβηκε μόνο του και δεν υποστήριξε ούτε τους βενιζελικούς ούτε τους άλλους. Για τη διευκρίνιση, σ’ ευχαριστώ -όταν λες Μικρασιάτες επομένως, εννοείς τους ρωμιούς Μικρασιάτες, μικρό ποσοστό του συνόλου θαρρώ.

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 03/07/2008

 124. Πώς το είπεεεεεεες αυτό :

  «θα αναρτηθεί ΚΛΩΝΟΣ της συζήτησης σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές..»

  άϊντε, κλωνοποίησέ μας να τελειώνουμε !

  Ομέρ, ο κλώνος του Ομέρ

  ———————-

  …. τελευταία φορά που δέχομαι απειλή. Να το ξέρεις! Επίσης «έχεις μήνυμα» :
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/02/17/15-2-2008/

  Μ-π με κάλυψες. Και απ’ ότι γνωρίζω η έκφραση «Μικρασιάτες» στα γραπτά κείμενα την περίοδο αυτή υπονοεί μόνο τους Έλληνες της περιοχής. Λες να αρχίσει η αμφισβήτηση της φυσικής μας παρουσίας από τους Παλαιοελλαδίτες Ρωμιούς. Λες να ξαναβγαίνουν οι διαχωρισμοί της δεκετίας του ’20; Μπα δε νομίζω. Αμηχανία μπροστά στη προσφυγική κριτική πρέπει νάναι

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/07/2008

 125. Ομαδεών ως συνήθως βιάζεσαι και κάνεις λάθη. Δεν αναφέρθηκα στο δικό σου σχόλιο 122 αλλά στο δικό σου σχόλιο 112, το οποίο ζει και βασιλεύει.

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 03/07/2008

 126. Ε, καλά. Καλά κρασιάααα…

  Γιατί σου ξέφυγε το σχόλιο που έλεγε «συγνώμη ρε παιδιά»;

  Σου ξέφυγε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ή το καθυστερείς ΕΠΙΤΗΔΕΣ (για να με τρελλάνεις);
  πονηρούλη πονηρούλη, Ομερούλη…
  🙂

  Νοεδάμο, ο κλώνος του Ομαδεον.

  ——————————————-

  ΦΥΣΙΚΑ και κάνω λάθη κύριε Σαραντάκο.

  Αλλά αυτός εδώ… ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ!

  ——————————————

  Με έκανες ΚΛΟΟΥΝ αντί για κλώνο, πονηρέ Ομέρ!

  Δεν πειράζει, χαλάλι σου. Να διαβάζει για να ΜΑΘΑΙΝΕΙ κι ο (σκληροπυρηνικός) κ. Κωστόπουλος. Να παίρνει ΜΑΘΗΜΑΤΑ… αυτοκριτικής!

  Μ-π, διάβασα τα σχόλιά σου στο Πολιτικό Καφενείο. Εξαιρετικά ισορροπημένα σχόλια, θα έλεγα. Αρχίζω να καταλαβαίνω καλύτερα τις θέσεις σου, έχοντας διαβάσει επίσης προσεκτικά και τους συνδέσμους που πρότεινες.

  Θα σας πω κάτι αστείο τώρα σε… βάρος του Κωστόπουλου (αλλά όχι εντελώς). Ο άνθρωπος είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΥΓΙΑΓΓΙΧΤΟΣ. Κάηκε ΚΑΙ αυτός στο χυλό και φυσάει το γιαούρτι.
  ΑΠΟΔΕΙΞΗ: Προ ολίγου έψαχνα στο γκούγκλη το συνδυασμό λέξεων “Κωστόπουλος” ΚΑΙ “Ακσάμ”. Ελάχιστα βρήκα. Σε ένα από αυτά, βρήκα δύο άρθρα του “Ιού”, έτους 2001, όπου ο Κωστόπουλος καταλογίζει πονηριά εκ προμελέτης στο Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, διότι (άκουσον άκουσον) αρνήθηκε να εξυπηρετήσει την συνεργάτιδά του Αγγελική Ψαρρά, όταν αυτή υπέβαλλε αιτιολογία πρόσβασης στα (δημοσίως προσβάσιμα) αρχεία του, τίτλο μελέτης “Γυναίκες και κόμματα στην πρόσφατη Ιστορία και στον Εμφύλιο” (ή κάτι τέτοιο). Σας το μεταφέρω περιληπτπικά. Διάβασα ΚΑΙ τα δύο άρθρα, και συμπεραίνω
  1) Η Αγγελική Ψαρρά πιθανότατα εξόργισε κάποιους αργόσχολους δημοσίους υπαλλήλους που “την έγραψαν” κανονικά (όχι όμως χειρότερα από όσο π.χ. οι υπάλληλοι της Εφορίας).
  2) Ο “Ιός” (μέσω Κωστόπουλου) ΠΑΡΑΝΟΗΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ότι αυτό ήταν προσχεδιασμένη παρεμπόδιση πρόσβασης στα δημόσια αρχεία του Υπουργείου, έκανε τα πάνω κάτω, τους τρέλλανε με δημόσιες καταγγελίες και ο… δυστυχισμένος υπεύθυνος του Υπουργείου τότε (το 2001) αναγκάστηκε να κάνει δημόσια δήλωση εξηγώντας ότι τα αρχεία αυτά (σε αντίθεση με άλλα, άλλων χωρών) ΕΙΝΑΙ ελεύθερα προσβάσιμα από οποιονδήποτε.

  Δηλαδή, έκανε την τρίχα τριχιά, παρανόησε εντελώς και… νόμιζε πως ζει στη Σουηδία (όπου οι πολίτες εξυπηρετούνται πάντα τέλεια από το κράτος). Κατά τα άλλα… αρπάχτηκαν από το θέμα ΕΝΑ σωστό καρα-ακροδεξιοί για τον βγάλουν προδότη, παίρνοντας (αντίθετα από το ΥπΕξ) σαν δεδομένο το (ψευδές) γεγονός ότι ο Ιός… ξεπούλησε σε ξένες δυνάμεις απόρρητα έγγραφα.

  Μου φαίνεται πάω να δω ολίγη Ελληνοφρένεια στo YouTube.

  Sorry Ομέρ. Οι θεοί με έστειλαν για να επιδείξεις αντοχή.
  Και εσένα σε μένα εξίσου!

  Σχόλιο από omadeon | 03/07/2008

 127. Σίμονα η ρητορική σου ερώτηση (σχ 113)…

  «Ποιον εθνικισμό πολεμά κανείς όταν δέχεται το γειτονικό εθνικισμό ως τη βάση της συζήτησης ?»

  είναι το ζουμί της όλης ιστορίας. Σκοπός της ιστορίας όπως λέει καθηγήτρια Mary Lefkowich δεν είναι να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση των ε­πιμέρους ομάδων, αλλά να προωθήσει την κατανόηση του κόσμου και του παρελθόντος, την αμερόληπτη ανάλυση, κρίση και προοπτική, το σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων και την ανυποχώρητη προστασία των ενωτικών ιδεών της ανεκτικότητας, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων που κάνουν δυνατή την ελεύθερη ιστορική έρευνα.

  Σχόλιο από akritas | 03/07/2008

 128. […] “Ιού”.  Με αφορμή λοιπόν μια συζήτηση που είχαμε σε μια άλλη δημοσίευση παραθέτω ένα σχετικό σχόλιο….  καλοκαιρινής […]

  Πίνγκμπακ από -Και πάλι για τον αντιπροσφυγικό αναθεωρητισμό « Πόντος και Αριστερά | 28/07/2008

 129. […] των προσφύγων παππούδων τους. Τους άξονες αυτούς, πολύ καλά περιέγραψε ο φίλος μας που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο […]

  Πίνγκμπακ από -Η γενοκτονία στη Μικρά Ασία και το δικό μας χρέος « Πόντος και Αριστερά | 12/09/2008

 130. […] -Περί Γενοκτονίας  […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του Σεπτέμβρη « Πόντος και Αριστερά | 12/10/2008

 131. […] -Περί Γενοκτονίας και νεοελληνικού αναθε […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: