Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η τέχνη στους δρόμους

Ενώ οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία θα συνεχιστούν όλη τη βδομάδα και θα κορυφωθούν την επόμενη Κυριακή στην Αθήνα με την κλασική, πλέον, πορεία στην τουρκική πρεσβεία, ας πάρουμε μια ανάσα καθώς ο Νοσφεράτος ετοιμάζει ένα κείμενο για την άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνία. 

Ας πάρουμε λοιπόν μια εικαστική ανάσα!   

Οι συρμοί και οι αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ, οι στάσεις του Δήμου Αθηναίων, τα λεωφορεία, τα τρόλεϋ, τα ΤΡΑΜ και οι αποβάθρες του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, καθώς και οι σταθμοί των υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων σε όλη την Ελλάδα, φιλοξένησαν πολιτικούς στίχους των ελλήνων ποιητών Ανδρέα Κάλβου, Κωστή Παλαμά, Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Βάρναλη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Ανδρέα Εμπειρίκου, Δ.Π. Παπαδίτσα, Τάκη Σινόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Άρη Αλεξάνδρου, Μιχάλη Κατσαρού και Τίτου Πατρίκιου που επέλεξε ο καθηγητής κ. Νάσος Βαγενάς.Έξι νέοι καλλιτέχνες φοιτητές-απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν το εικαστικό υλικό της καμπάνιας, σε συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ με την ΑΣΚΤ που ξεκίνησε το 2003 και εδραιώθηκε με την πετυχημένη καμπάνια-αφιέρωμα στην ποίηση του Εγγονόπουλου. Οι καλλιτέχνες που εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Λεώνης Βιδάλη είναι οι: Αλεξάνδρα Αμπάτη, Ινώ Βαρβαρίτη, Λευτέρης Κιουρτσόγλου, Εύα Μαραθάκη, Δημήτρης Παππάς, Κατερίνα Χαδουλού και Έφη Χαλικοπούλου.

http://book.culture.gr/newsextra.asp?ID=368

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                  

 

 


 

———————————————-

Από:   vcdc.gr/forum/viewtopic.php?p=158412

20/05/2008 - Posted by | -Εικαστικά

10 Σχόλια »

 1. Αφού συμφωνήσω με την πολύ ωραία πρωτοβουλία για την ποιητική «όαση» (άλλωστε η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε), θα ήθελα να επισημάνω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εφαρμόζει κανενός είδους Νεοφιλελευθερισμό.

  Η Νέα Δημοκρατία (όπως και το ΠΑΣΟΚ) εφαρμόζει έναν κρατικό καπιταλισμό που περισσότερο θυμίζει σοβιετικού τύπου μοντέλο παρά νεοφιλελευθερισμό. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εκθρέψει ένα υδροκέφαλο κράτος (για πρώτη φορά στα χρονικά, επί ΝΔ, ξεπεράσαμε τους 1.000.000 Δημοσίους Υπαλλήλους!), με κομματική διάρθρωση, στηριζόμενο σε πελατειακές σχέσης, σε όργιο διαφθοράς και διαπλοκής.
  Τα δύο μεγάλα κόμματα ελέγχουν την Δικαιοσύνη, προωθώντας στα υψηλά κλιμάκια τους ημετέρους και οι δομές εξουσίας επ’ουδενί προσιδιάζουν σε νεοφιλελευθερισμό ή φιλελευθερισμό σκέτα.

  Ας δώσω ένα παράδειγμα, παραθέτοντας ένα άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη και τα σχολικά βιβλία, που τόση συζήτηση έχει γίνει γι’αυτά:

  Το πρόβλημα των βιβλίων

  Είναι αστείο, αλλά στον τόπο με τη μικρότερη αναγνωσιμότητα βιβλίων σε όλο τον δυτικό κόσμο στήνονται οι μεγαλύτεροι καβγάδες για τα βιβλία. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στην οποία ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει για ένα εδάφιο ενός βιβλίου του Δημοτικού. Οπως επίσης δεν υπάρχει άλλη χώρα στην οποία οι μαθητές καίνε τα βιβλία στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

  Η συζήτηση για το σχολικό βιβλίο ιστορίας της Γ΄ Λυκείου τίθεται και πάλι σε λάθος βάση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η «ακατονόμαστη» χώρα εμφανίζεται ως «Μακεδονία». Δεν είναι καν ότι υπάρχει ένας χάρτης της ναζιστικής περιόδου που προσδιορίζει τα σύνορά μας στην Καβάλα. Το πρόβλημα είναι η προχειρότητα έκδοσής του. Αν δεν είχε εκδοθεί πρόχειρα θα υπήρχε η επεξηγηματική λεζάντα για τον επίμαχο χάρτη. Επίσης, δεν θα εμφανίζονταν διπλές φωτογραφίες στην ίδια σελίδα και δεν θα υπήρχαν τόσα (και τόσο) εξόφθαλμα τεχνικά λάθη.

  Το βασικό πρόβλημα -που δυστυχώς πνίγεται στις υστερίες- για τα σχολικά βιβλία είναι ότι καίγονται στο τέλος της χρονιάς. Είναι τόσο προχειροφτιαγμένα που κανείς δεν θέλει να τα κρατήσει. Αυτό αποτελεί μια ακόμη αποτυχία του σοβιετικού μοντέλου παιδείας που υπάρχει στη χώρα. Οταν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ακόμη και στο επίπεδο των σχολικών βιβλίων, επόμενο είναι κάθε κυβέρνηση να απολογείται για κάθε παράγραφο και για κάθε χάρτη. Σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο οι σύλλογοι καθηγητών αποφασίζουν ποια βιβλία θα χρησιμοποιήσουν. Το κράτος μπορεί να επιδοτεί την αγορά τους, αλλά αποκεντρωμένα οι δάσκαλοι με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αποφασίζουν.

  Η αντίρρηση είναι εύλογη και προφανής: τι θα γίνει αν κάποιοι καθηγητές και κάποιοι σύλλογοι γονέων επιλέξουν «κακά» βιβλία ή έστω βιβλία που κάποιοι θεωρούν «κακά»; Πραγματικά υπάρχει η πιθανότητα να επιλεγούν για κάποια σχολεία «κακά» βιβλία. Η πιθανότητα όμως αυτή είναι προτιμότερη από τη βεβαιότητα ότι όλα τα σχολεία θα έχουν «κακά» βιβλία. Διότι, αν κρίνουμε από τις συζητήσεις που εγείρονται κάθε λίγο και από το γεγονός ότι τα βιβλία καίγονται στο τέλος της χρονιάς, κανείς δεν μένει ευχαριστημένος.

  Με την αποκέντρωση των αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, εκείνοι που αποφασίζουν έχουν το όφελος ή το κόστος των αποφάσεων.

  Και ας μην αυταπατώμεθα: τα δικά τους παιδιά είναι, θα φροντίσουν για το καλύτερο. Θα προσέξουν περισσότερο απʼ όποιο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όσο καλό κι αν είναι αυτό.

  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 13.9.2007

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 21/05/2008

 2. «Οι ανά τον κόσμο νεοφιλελεύθερες ιδέες έχουν επιβληθεί από ισχυρότατους οικονομικούς θεσμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η παγκόσμια τράπεζα και η Δια-Αμερικανική τράπεζα ανάπτυξης.

  Η επιβουλή αυτών των κανόνων στην αγορά, ελευθερώνοντας τις επιχειρήσεις από τους οποιοδήποτε θεσμούς επιβάλλονται από τις όποιες κυβερνήσεις ανεξάρτητα από την κοινωνική καταστροφή που ενδεχομένως θα προκληθεί… Με κύρια σημεία, την κατάργηση των ελέγχων στις τιμές… Τη μείωση των μισθών με την διάσπαση των εργαζομένων και την αφαίρεση των εργατικών δικαιωμάτων… Τη μεγαλύτερη ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, την επένδυση-μετακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών… Τις περικοπές των Δημόσιων δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι η συντήρηση δρόμων, γεφυρών, έργων υποδομής ή προστασία του περιβάλλοντος και άλλα, με αντιστάθμισμα τις φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων… Τις ιδιωτικοποιήσεις με την πώληση των κρατικών επιχειρήσεων σε ιδιώτες επενδύτες, όπως τράπεζες, ενέργεια, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανίες κλειδιά, σχολεία, νοσοκομεία, διόδια, νερό… Με την εξαφάνιση κάθε έννοιας κοινού οφέλους και κοινωνικότητας καθιστώντας κυρίαρχη την ιδιωτική πρωτοβουλία… Καταπιέζοντας τα ασθενέστερα στρώματα των κοινωνιών, εξαναγκάζοντας τα, να βρίσκουν μόνα τους λύσεις στην έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ασφάλισης… Για να μας πείσουν βέβαια για όλα αυτά, οι πατέρες του «νέο» φιλελευθερισμού, μας λένε με τον πιο απλό τρόπο ότι όλα γίνονται για το καλό μας…, ότι μια αγορά χωρίς κανόνες είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία τελικά θα ωφελήσει όλους μας… Και όποιος αποτύχει σε ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα, θα είναι ανάξιος, τεμπέλης, ανίκανος και ότι άλλο φαντασθεί κανείς…».

  Πηγή: http://www.servitoros.gr/sindikalistiki/view.php/8/89

  Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι οι πωλήσεις των Δημοσίων Υπηρεσιών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έγιναν με κάποιον στοιχειώδη σχεδιασμό, ούτε αποτελούν ένα μέρος κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου, με budget, με πρόβλεψη διαχείρισης ή επένδυσης των εισρεομένων χρημάτων, αλλά με κύριο κριτήριο τις μίζες, τις προμήθειες και τις αδιαφανείς διαδικασίες που κάνουν τους μεσάζοντες (κομματικά κυβερνητικά όργανα) να πλουτίζουν, το κράτος να ζημιώνεται και γενικά να στήνεται ένα τριτοκοσμικό πανηγύρι ρεμούλας, διαφθοράς και διαπλοκής με τον πολίτη να καλείται να πληρώσει τα σπασμένα.
  Θυμίζω την καρικατούρα του ATHENS 2004 και τα σημερινά εγκαταλελειμμένα στάδια να σαπίζουν αφού φτιάχτηκαν για να φτιαχτούν (δηλαδή για να πέσουν οι μίζες, να εξυπηρετηθούν οι ημέτερες κατασκευαστικές εταιρείες κ.λπ.) και χωρίς κανέναν σχεδιασμό για την μελλοντική τους χρήση.
  Αυτό δεν λέγεται (νεο)φιλελευθερισμός. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η Κοινοβουλευτική Αναρχία και ο Κροπότκιν είναι αγκαλιά με τον Λουδοβίκο τον ΙΣΤ’ και,πιστέψτε με, δεν του αρέσει καθόλου.
  Εδώ ο λαϊκισμός, ο ωχαδερφισμός και η πλήρης και παντελής αδιαφορία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών για τα κοινά, για το περιβάλλον και για το τι μέλλει γενέσθαι αποτελούν φαινόμενο προς εξέταση…

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 21/05/2008

 3. Ντοκτορα ..Θενκς» Με αυτό το αρθρο του Μαναδραβελη τα δημοσιευματα για το βιβλιο της Γ Λυκειου (κατ’ αναθεση στο Ιδρυμα Καραμανλή,,,κλπ )γινονται δυο…
  οι Π&Α εχουν ηδη το αρθρο του Μαρκετου στα Νεα..

  μαλλον τωρα θα μπορεσουν να κανουν το Ποστ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2008

 4. » Το βασικό πρόβλημα -που δυστυχώς πνίγεται στις υστερίες- για τα σχολικά βιβλία είναι ότι καίγονται στο τέλος της χρονιάς. Είναι τόσο προχειροφτιαγμένα που κανείς δεν θέλει να τα κρατήσει.»

  αυτο ισχυσει … γενικά ..

  Με εξαιρεση ..Το περσυνό Βιβλιο Ιστοριας της Γ Λυκειου … ( και επι περιπου 20 χρονια)

  που ΟΛΟΙ ηθελαν να το κρατησουν στη βιβλιοθηκη τους (οταν λεμε ολοι… ολοι οσοι ειχαν καποιο μυαλό στο κεφαλάκι τους)

  Και που Ανεξηγητα απεσυρθηκε στα Μουλωχτα .. για να δωθει η αναθεση ( οχι διαγωνισμός παρακαλώ) στους επικεφαλής του Ιδρυματος Καραμανλή για το Νεο απαραδεκτο βιβλιο ….( απαραδεκτο για την προχειροτητα , ανευθυνοτητα κλπ )

  Ανεξηγητο
  η μαλλον πολύ πολύ εξηγησιμο !

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2008

 5. doctor-α

  απ΄ ότι είδα ΕΔΩ σου έχουν αφήσει μήνυμα (σχόλιο 32, τέρμα)

  Ομέρ ο ταχυδρόμος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2008

 6. «Με αυτό το αρθρο του Μαναδραβελη τα δημοσιευματα για το βιβλιο της Γ Λυκειου (κατ’ αναθεση στο Ιδρυμα Καραμανλή,,,κλπ )γινονται δυο…
  οι Π&Α εχουν ηδη το αρθρο του Μαρκετου στα Νεα..
  μαλλον τωρα θα μπορεσουν να κανουν το Ποστ,,,»

  μα περιμένουμε βρε Νοσφεράτε τόσο καιρό από σένα. Κάνε κάτι! Οι δικοί μου είναι πολύ γέροι και ‘γω πολύ νέος. Οπότε μάλλον εσύ είσαι ο καταλληλότερος 8)

  Άϊντε, μη βαριέσαι! Μια απόφαση είναι. Πάρτην επιτέλους!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2008

 7. Οχι!!!

  ..Εσεις οι νεοι πρεπει να αποκτησετε εμπιστοσυνη στον εαυτό σας ..

  Πρεπει να βγειτε εξώ στην Κοινωνια ..Να βγητε απο το »Κουκλοσπιτο» σας ‘ εξω στο χιονισμένο κόσμο *
  Να σταθητε στα πόδια σας
  Να μη τα περιμενετε ολα -ως ετοιμη τροφή – απο εμας τους Υπερήλικες

  Πρεπει να τολμησετε επιτελους : Sapere audere .

  * Οπου φαινεται οτι σκαει ο Τζιτζικας ( ψευδώς μη γελιεστε !!)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2008

 8. Δοκτωρα δες και το σχ 33 με την ευκαιρια ..

  Και… πουσαι ..
  Θυμισου και λίγο τις Μεταμορφωσεις ..Ριξε και κατά κει κανα σχολιο

  Και …ασε μη σε βαρυνω πολύ ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2008

 9. Νοσφεράτε,

  εσύ βρε είσαι ο «Sapere audere» που μούκανε την καρδιά ρόϊδο και μ’ έβγαλε απ’ τα ρούχα (στα οποία όμως εγκαίρως ξαναμπήκα) ;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2008

 10. […] -Η τέχνη στους δρόμους […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: