Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Μητσοτάκης – » Ιός » ………. κοινό μυαλό !!!

180px-constantine_mitsotakis_by_david_shankbone.jpg0002-1.jpg Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός !!!

Η φιλο-σλαβομακεδονική  προσέγγιση –που πιστεύουμε ότι έπαιξε τον ίδιο ρόλο μ΄ αυτόν την ακροδεξιάς– εκφράστηκε μέσα από κάποιες περιθωριακές ομάδες που υποστήριξαν το δικαίωμα των Σλαβομακεδόνων να μετατρέψουν έναν γεωγραφικό όρο που τον μοιράζονται τρία κράτη και αντίστοιχα έθνη, σε αποκλειστικό  όρο της δικιάς τους εθνικής δήλωσης. 

Οι ιδεοληπτικές  αυτές ομάδες, που δε φαίνεται να κατάλαβαν ποτέ τις υπαρκτές φοβίες του λαού,   καλλιέργησαν και μια μητσοτάκεια προσέγγιση του ζητήματος. Για παράδειγμα ο «Ιός » της  Ελευθεροτυπίας έγραφε το 2000:

« …… Σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το «Μακεδονικό». Η τολμηρή αυτή προφητεία του κ. Μητσοτάκη  επιβεβαιώθηκε πριν ακόμα συμπληρωθεί η δεκαετία. Και είναι ευτύχημα. Δεν συμμεριζόμαστε τη δυστυχία όσων επιθυμούσαν να συνεχίσουμε την πολιτική των συλλαλητηρίων ή ακόμα και να «εκστρατεύσουμε» για να συμμορφώσουμε το γειτονικό «κρατίδιο». Αυτή η «λήθη» που πρόβλεπε με κυνικό πραγματισμό ο πολύπειρος πολιτικός δεν οδήγησε σε πολιτική αδράνεια. Αντίθετα, μόλις τα προβλήματα άρχισαν να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και χωρίς φανατισμό, οι λύσεις άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Και αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι ο δρόμος της ειρήνης και της συνεννόησης είναι δυνατόν να αποβεί σε όφελος και των δύο αντίθετων πλευρών μιας εθνικής διαμάχης…. »

Το ότι η κατάσταση στη σλαβομακεδονική επικράτεια με την ανάπτυξη του Μεγαλοϊδεατισμού και την ακραία εθνικιστική κατασκευή ιδεολογίας και ταυτότητας είχε φτάσει στο απροχώρητο δεν έδειξε να συγκινεί τις ομάδες αυτές.  Αντίθετα έγιναν πιο προκλητικές και πιο επιθετικές!

Τέλος πάντων …. 

… γιατί όπως λέει «κάποιος» : 

“Ο διεθνισμός που κατ’ουσίαν υπηρετεί τον εθνικισμό των γειτόνων στην ουσία είναι αντεστραμμένη ακροδεξιά.”

Ή καλύτερα :

«Ο εθνικισμός είναι τα γυαλιά της μυωπίας της ιστορίας.
Ο ακραίος Διεθνισμός είναι τα γυαλιά της πρεσβυωπίας.»

180px-constantine_mitsotakis_by_david_shankbone.jpg 8758587.jpg 0002-1.jpg180px-constantine_mitsotakis_by_david_shankbone.jpg 0002-1.jpg 8758587.jpg 0002-1.jpg180px-constantine_mitsotakis_by_david_shankbone.jpg  8758587.jpg0002-1.jpg0002-1.jpgalex4.gif

                

11/04/2008 - Posted by | -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Νακρατζάς-"Ιός", -Nεοελληνικός ανορθολογισμός |

165 Σχόλια »

 1. Έτσι, να τα λέτε. Φαντάζεστε πόσο γελοίο ήταν, αυτοί που έσκιζαν τα ιμάτιά τους για το δικό μας ιδεολόγημα περί Κρυφού Σχολειού, να έκαναν «τουμπεκί ψιλοκομμένο» και να ένοιωθαν επαναστατική δικαίωση με τις αρχαιομακεδονικές αναζητήσεις των Σλαβομακεδόνων.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/04/2008

 2. Παιδιά, ίσιος δρόμος δεν υπάρχει;
  Δεν μπορούμε να λέμε ευθαρσώς και ότι το κρυφό σχολειό είναι μύθος και ότι οι αρχαιομακεδονικές αναζητήσεις είναι εξίσου μύθος;

  Διότι με τη λογική που γράφεται πιο πάνω, δεν επιτρέπεται π.χ. να συζητήσεις αν έγιναν εγκλήματα με τους Τσάμηδες ή αν έκαψε χωριά ο ελληνικός στρατός στη Μικρασία, διότι αυτό μπορεί να κατηγορηθεί ότι «εξυπηρετεί τον εθνικισμό των γειτόνων» άρα είναι «αντεστραμμένη ακροδεξιά». (Ποιος το είπε αυτό, κανένας ρεσαλταρισμένος; Ωραία λογική!)

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 11/04/2008

 3. Το λάθος του Ιού είναι… ιδεολογικός ιός, που ΔΕΝ καταδικάζει τον εθνικισμό της γείτονος χώρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε «κολλήματα». ΟΛΟΙ έχουμε κάποια κολλήματα, λίγο-πολύ. Π.χ. και εσείς εξισώνετε άγαρμπα Νακρατζά με Πλεύρη, ενώ ο πρώτος απλώς μεροληπτεί κάπως υπερβολικά (μέσα στα πλαίσια όμως αρχών με τις οποίες ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ κι εσείς) ενώ ο δεύτερος είναι ναζιστής και έχει εντελώς διαφορετικές αρχές.

  Δεν γνωρίζω αν αληθεύουν διάφορες φήμες περί Ιού και Σόρος, κλπ. (αν και όντως οι επικρίσεις του Ιού κατά του Σόρος είναι λίγες – όχι ανύπαρκτες). Στη χειρότερη περίπτωση (αυτή) το μόνο που κάνει είναι να αποφεύγει να το… παρακάνει (κατά του Σόρος) για να αποφύγει κακές συνέπειες.

  Πάντως η ζημιά που γίνεται αν απορρίψουμε ολοκληρωτικά τον «Ιό» (όπως τον θάβετε εδώ) είναι ΑΠΕΙΡΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τη ζημιά που κάνει ο ίδιος ο «Ιός» με τα «κολλήματά του», τα οποία είναι… καλοήθης όγκος και ΟΧΙ καρκίνος, και σκοπεύω να τα κριτικάρω εκτενώς ΚΑΙ εγώ – μην ανησυχείτε! 🙂

  Το θέμα είναι βέβαια ότι ο «Ιός» έχει ΧΟΡΤΑΣΕΙ επιθετικές επιστολές που τον θάβουν με ακραίο τρόπο και δεν έχει υποστεί εποικοδομητική και δημιουργική κριτική. Η προσφορά που έχει κάνει στο ξεσκέπασμα του ελληνικού υπερ-εθνικισμού είναι τεράστια. Μακάρι να έκανε το ίδιο και για τη FYROM!

  Στο μεταξύ, η νηφάλια συζήτηση στο blog μου με Σλαβομακεδόνες και Έλληνες συνεχίζεται, με ενδιαφέρουσες εξελίξεις (στα Αγγλικά):
  http://omadeon.wordpress.com/2008/04/04/the-new-york-times-editorial-board-of-imbeciles/#comment-2763
  (Σε αυτό το σχόλιο ο Σλαβομακεδόνας συνομιλητής ξαφνικά αποκηρρύσει τη… Σλαβικότητά του και γίνεται… JURASSIC PARK). Ε…. θα το ΕΧΕΙ, το Πάρκο του, μην ανησυχείτε.

  Σχόλιο από omadeon | 11/04/2008

 4. Σεβαστέ μου Νίκο Σαραντάκο,

  όπως είπαμε και αλλού, για τα φαινόμενα κανείς τοποθετείται ανάλογα από την πλευρά που βρίσκεται. Όταν βλέπεις τους «Ιούς» (μπρρρρρ!) από την Τρίπολη, την Τσίμοβα, τη Θήβα ή το Λερίν, όλα μπορεί να είναι υπέροχα. Όταν όμως τους βλέπεις από την Τραπεζούντα ή τη Σμύρνη (όπως εμείς) τότε τους κατατάσεις στους δωσίλογους, παρέα με τους Εξ (και μπόλικους άλλους).

  Ένα σχόλιο για αυτούς που έκανα σε μια επισήμανση του Allu Fun Marx, έγραφα: » … να φανταστείς ότι ο φονταμενταλισμός κάποιων από τους “αντιεθνικιστές” είναι τόσο μεγαλος, που μπροστά στις δικές τους σύγχρονες ιδεολογικές κατασκευές ωχριούν οι “κατασκευές” του 19ου αιώνα, απόρροια μιας αναπόφευκτης ιστορικής διεργασίας .

  Και ένα από τα σημεία που σήμερα έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν είναi τα όσα σχετίζονται με τα μικρασιατικά. Ο “Ιός”, αυτό το “αντιεθνικιστικό” απολίθωμα της παλαιοελλαδίτικης ρατσιστικής αντίληψης των πραγμάτων, έφτασε το ‘92 να αποκαλεί τη Μικρά Ασία “Βιετνάμ των Ελλήνων” και να δικαιολογεί με τον τρόπο αυτό τις γενοκτονίες που διέπραξε ο εθνικισμός. Γιατί όταν εξισώνεις τα απαράδεκτα πολεμικά εγκλήματα των δύο εμπόλεμων πλευρών για να εξαφανίσεις το γεγονός ότι οι Νεότουρκοι είχαν αποφασίσει επισήμως και με όλα τα εξουσιαστικά ταρατατζούμ να μας εξοντώσουν από το 1911, είσαι συνένοχος και δωσίλογος.

  Τις απόψεις τους αναπαράγει εις εξ αυτών, μάλλον ο φονταμενταλιστικότερος, σε πιο σύγχρονη συσκευασία….. »

  Ομέρ αντι-βάιρους

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 5. Εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει ποια είναι αυτή η σχέση που συνδέει τον αντιεθνικισμό με τον πιο έξαλλο σωβινισμό και πώς είναι τέλος πάντων δυνατόν να ταυτίζονται ανθρώποι που ονειρεύονται τη μέρα που θα γίνει πραγματικότητα το Imagine με εκείνους που εκσπερματώνουν στη σκέψη νεκρών του Εχθρού.

  Σχόλιο από Ασμοδαίος | 11/04/2008

 6. Ο Ιός είναι λίγο στενόμυαλος, ώρες-ώρες. Π.χ. η βασική διαφορά ανάμεσα στο Βιετνάμ και στην Εισβολή του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία είναι ότι… ΔΕΝ υπήρχαν Αμερικάνοι αυτόχθονες στο Βιετνάμ. Παρόλ’ αυτά ΠΟΛΛΟΙ αριστεροί θεώρησαν και θεωρούν τη Μικρασιατική Εκστρατεία «ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Η συνεπαγωγή «Βιετνάμ» είναι επομένως προφανής (και υπερβολική). Η δε απόφαση εξόντωσης των Ποντίων ΔΕΝ νομίζω να είχε σχέση με τα αίτια της Μικρασιατικής εκστρατείας, οπότε ΚΑΙ εσείς, αστοχήσατε αν θεωρείτε την τελευταία… δικαιολογημένη και μη-ιμπεριαλιστική. ΛΕΠΤΕΣ διακρίσεις χρειάζονται.

  Και κάτι άλλο. ΟΠΟΙΟΣ μεροληπτεί είναι ΛΑΘΟΣ. Οπότε, για να μη μεροληπτήσουμε, ΔΕΝ βλέπουμε ούτε «από την Τραπεζούντα» ούτε από πουθενά αλλού. Μόνο «από τη μέση της θάλασσας».

  Προσυπογράφω την απορία του Ασμοδαίου, παρόλο που ο «Ιός» ΕΧΕΙ κι αυτός (όπως όλοι) τις παρωπίδες του.

  Σχόλιο από omadeon | 11/04/2008

 7. Μπράβο σου Ομέρ! Ξεπέρασες και τους δασκάλους σου 😉

  Νομίζω ότι όσο θα υπάρχουν προσφυγικές οργανώσεις θα υπάρχει παρούσα και η μνήμη των Ελλήνων της Ανατολής. Και θα υπάρχει παράλληλα και κριτική προς τον φιλοκεμαλικό λόγο, καθώς και την αιτιολόγηση των γενοκτονιών που διαπράχτηκαν από τον τουρκικό εθνικισμό.

  Το γεγονός ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, θα φέρνει διαρκώς στην επιφάνεια τους προβληματισμούς για το τι έγινε τότε, ποιές ήταν οι συμπεριφορές των διάφορων σχηματισμών κ.λπ.

  Νομίζω ότι ο «Ιός», με ένα εξαιρετικά κυνικό τρόπο, εκφράζει σήμερα τις απόψεις του τότε ΣΕΚΕ, που τη στιγμή του μεγάλου μετασχηματισμού της περιοχής μας και της μετάβασης από την Αυτοκρατορία σε έθνη-κράτη, πολέμησε στο πλευρό του κεμαλικού εθνικισμού -μέσα από πρωτοφανή ιδεολογήματα που μας τα ξαναθυμίζει ο «Ιός». Αγωνίστηκε (χις μάστερ βόις πειθόμενοι) για να μετασχηματιστεί ολόκληρη η Αυτοκρατορία σε τουρκικό έθνος-κράτος. Αποκλείοντας επί της ουσίας τη δυνατότητα πολιτικού αυτοκαθορισμού στις χριστιανικές κοινότητες (Έλληνες, Αρμένιους ) , καθώς και στους Κούρδους).

  Σύμφωνα με το μοντέλο του «Ιού», το φυσικό μέλλον μας την επαύριο της οθωμανικής κατάρρευσης, ήταν να είμαστε μειονότητα σ’ ένα εθνικιστικό μιλιταριστικό κράτος. Για μας, που τότε είμασταν περί τα 2 εκατομμύρια και ξεπερνούσαμε το 20% του οθωμανικού πληθυσμού, προβλέφτηκε με τη Συνθήκη των Σεβρών η απόδοση του 6% περίπου των οθωμανικών εδαφών. Ακόμα και αυτό, το ΣΕΚΕ τότε και οι «Ιοί» σήμερα το θεωρούν απαράδεκτο ιμπεριαλισμό.

  Με μια έννοια έχει δίκιο ο Ομέρ όταν τους κατατάσσει στους δικούς μας δωσίλογους.

  Και επίσης, Ασμοδαίε, εάν δεις να αναφέρει οπουδήποτε ο «Ιός» – και ο κάθε «Ιός» – το γεγονός ότι από τα 2 εκατομ. που είμασταν στις πατρίδες μας, μετρηθήκαμε στην Ελλάδα ως πρόσφυγες 1.2, πέστο και σε μας.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 8. Ασμοδαίε,

  σε μια παλιότερη σχετική συζήτηση στο «Πολιτικό Μπλογκ» του Καρπίδη, έγραψα:

  «Εμείς, οι προσφυγικοί πληθυσμοί του ‘22, στα Βαλκάνια ήρθαμε ως πρόσφυγες από το ‘22 (και ακόμα καταφθάνουν από τη διαλυμένη ΕΣΣΔ).

  Γιατί θα έπρεπε να θεωρούμε ως δικιά μας Αριστερά την Φεντερασιόν, τον Μπεναρόγια (που έτσι κι αλλιώς διαγράφτηκε το ‘23 ως «πράκτορας του ταξικού εχθρού»), το ΣΕΚΕ; Δηλαδή την Αριστερά της Παλιάς Ελλάδας, που τότε ήταν ένας άλλος διαφορετικός -πιθανόν και εχθρικός- κόσμος.

  Εμείς βρισκόμασταν σε άλλο περιβάλλον και άλλη ήταν η δικιά μας Αριστερά. Η απελευθέρωση για τον Σμυρνιό προλετάριο ή τον Πόντιο αγρότη σήμαινει κάτι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που σήμαινε για τον Μωραϊτη γραφειοκράτη ή και αγρότη ακόμα.

  Εμείς βιώναμε μια φάση κατάρρευσης της Αυτοκρατορίας και διαμόρφωσης των διάδοχων πολιτικών συνθηκών με φορέα τους εθνικισμούς και αποτέλεσμα τα έθνη-κράτη. Βιώναμε δηλαδή τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό της παλιού οθωμανικού κόσμου. Με μια έννοια η δικιά μας Αριστερά ήταν οι Πόντιοι αντάρτες, που έτσι κι αλλιώς ως αγροτικό επαναστατικό κίνημα περιγράφονται από τους Σοβιετικούς.

  Και όσοι από μας βρέθηκαν στην ΕΣΣΔ, πήραν μέρος στο μεγάλο μετασχηματισμό του μεσοπολέμου. Κατά συνέπεια το ΣΕΚΕ και ο διάδοχός του ήταν δικά μας, όσο θα ήταν το ΑΚΕΛ αν είχαμε βρεθεί στην Κύπρο ή το ΚΚ Αιγύπτου αν είχαμε βρεθεί ως πρόσφυγες στην Αίγυπτο.

  Φυσικά στη συνέχεια ενταχθήκαμε στο ελλαδικό περιβάλλον και πορευτήκαμε -όχι εύκολα- με τους «ντόπιους».

  Για τα δικά μας θέματα, φιλοξενούμε ένα κείμενο που θίγει κάποιες από τις παραπάνω πλευρές, δες το:

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/07/17/2006/

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 9. Ευχαριστώ Μ-π 8)

  Κατέθεσα στον doctor μια πρόταση. Την καταθέτω και ‘ δω, σε μας:

  «ομοεθνοτικέ doctor-α

  διαβάζω τα σχόλια και στο τσακ είμαι να ξαναπαρέμβω με το γνωστό τρόπο. Όμως την τελευταία στιγμη συγκρατιέμαι και η ψυχραιμία επανέρχεται!

  Σκέφτηκα κάτι: Εμείς προερχόμαστε από τους πρόσφυγες του ’22. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει!

  Μέχρι τώρα την ερμηνεία για τη μοίρα μας την αντλούμε κυρίως από παλαιοελλαδίτες που μας μελετούν, όπως οι Αγγλοσάξονες τους αμπορίτζιναλς (που λέει και ένας κοινός φίλος).

  Γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε τον κάθε Κωστόπουλο ή τον κάθε Καραμπελιά;

  Δεν δικαιούμαστε εμείς αυτόνομα να συλλογιστούμε πάνω στην ιστορία μας; Αυτόνομα! Χωρίς παρεμβάσεις και νταβατζηλίκια;

  Γαμώτο μου, ΕΚΕΙ είμασταν περί τα 2εκατομμύρια ψυχές. Και βλέπω κάτι τοποθετήσεις που μας μετρούν με το ζύγι για να αποφασίσουν τελικά ότι δεν είχαμε δικαίωμα να θέλουμε την αυτοδιάθεσή μας.

  Σ’ αυτό το 20% του οθωμανικού πληθυσμού που είμασταν, η Συνθήκη των Σεβρών έδωσε ένα (γ@μημένο) 6%. Και αυτό οι διάφοροι Κωστόπουλοι το θεωρούν ιμπεριαλισμό.

  Μας θεωρούσαν φαίνεται ότι μόνο για σαπούνι είμασταν καλοί στις κεμαλικές πορείες θανάτου.

  Τέλος πάντων! Επειδή πλέον θεωρώ ότι η εθνικιστική μυθολογία μας έκανε να πιστεύουμε ότι όλοι είμαστε από τη μία πάντα (έθνος το λένε) και επειδή πλέον θεωρώ ότι εμείς που προερχόμαστε από τους Ρωμιούς της Ανατολής και ήρθαμε εδώ ως πρόσφυγες το 1922 (Πόντιοι, Ανατολικοθρακιώτες, Μικρασιάτες) έχουμε δικιά μας ιδιαίτερη ιστορία και ιδιαίτερα συμφέροντα, σου προτείνω το εξής:

  κανονίστε διαδικτυακώς κάποια σοβαρά ιστολόγια να οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μια συνάντηση ιστορικών που προέρχονται από τον προσφυγικό χώρο για μια τέτοια αποτίμηση. Δικιά μας συνάντηση αποκλειστικά.

  Τι λές;

  Ομέρ τσατισμένος «

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 10. Ομερ τσατισμένε
  στο αφιερωνω
  του Ασιμου :

  Σχόλιο από Ανυπότακτη καρδια | 11/04/2008

 11. Είμαστε που να πάρει.. Είμαστε!

  Και θα τους τσακίσουμε

  Ευχαριστώ «Ανυπότακτη καρδια»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 12. H αδυναμία(;) κατανόησης -μάλλον η εμμονή- ότι η κατανοητή, συμπαθής, χειραγωγημένη, ελαφρώς ντοπαρισμένη, καταναλωτική (της εποχής της) και από μια κυρίαρχη όσο και βιομηχανοποιημένη «πανοπτική» θέση, (του σεβαστού ‘φωταδιστικού’ θεϊκού υποκατάστατου τύπου π.χ. «…and no religion too») δεν μπορεί εσαεί να δεσμεύει αλλά και να οριοθετεί τον «αντιεθνικισμό» ως ετεροπροδιορισμένη κοντόφθαλμη θεώρηση και πρακτική διχοτομία, χωρίς να παίρνει υπ’ όψιν το λυτρωτικό (όσο και ουτοπικό) αίτημα για ισόνομη αλληλεπίδραση των πολιτισμικών-εθνοτικών μερικοτήτων και των συναρτώμενων κοινωνικών και οικονομικών μοντέλων, ίσως να εξηγεί σε ένα βαθμό τον σεβαστό ισχυρισμό του σχολίου αρ. 5.

  Στα δικά μας πρόσφατα πολιτικά συμφραζόμενα μια από τις προσιτές θεωρήσεις που εισάγει αυτά τα ‘ελλειπτικά κριτήρια’ για την προσέγγιση του σύνθετου ζητήματος ‘ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ’ με σύγχρονους δημοκρατικούς όρους πολιτικής διαπραγμάτευσης, νομίζω είναι η:

  http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=13028612

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 11/04/2008

 13. Ισχνός πατριωτισμός

  Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ*

  «Γνωρίζω πως τίποτα δεν υπάρχει από μιας αρχής μονοκόμματα καμωμένο, πως όλα γίνονται, ξετυλίγονται, μα πως και τίποτα δεν τελειώνει..»

  Κωστής Παλαμάς, Ελεύθερον Βήμα, 26/7/1926

  Η σχετική δημόσια συζήτηση για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού αποκάλυψε ακόμα μία φορά το μείζον πρόβλημα ταυτότητας το οποίο επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Αν οι πρώτοι οι οποίοι έθεσαν τα τελευταία χρόνια το σχετικό πρόβλημα ήταν ο λεγόμενος κύκλος των «νεορθόδοξων» στη δεκαετία του 1980, έκτοτε αυτό δεν έπαψε να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, αλλά και να συγκροτεί μείζονες κοινωνικές στάσεις, εκβάλλοντας ακόμα και σε συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές. Το «σκοπιανό», η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τα Ιμια και ο Οτσαλάν, οι μετανάστες, οι αστυνομικές ταυτότητες, η ΟΝΕ, το σχέδιο Ανάν και τώρα το βιβλίο Ιστορίας εικονίζουν ορισμένες απο τις πιο ορατές εντάσεις αυτού του προβλήματος ταυτότητας που φαίνεται να απασχολεί μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αλλά και τους ταγούς της.

  Σχηματοποιώντας στο έπακρον, δύο στάσεις αποκρυσταλλώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια γύρω από το πρόβλημα. Η μία, η εθνικιστική, υποστήριξε και εξακολουθεί να προβάλλει την αδιάσπαστη εθνική συνέχεια του «ελληνισμού». Είτε επαναφέροντας στην επικαιρότητα το γνωστό «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» είτε επικαλούμενη έναν γενικής χρήσης «αντι-ιμπεριαλισμό». Η άλλη στάση, η αντι-εθνικιστική, εμφανίστηκε τις περισσότερες φορές ως η άρνηση της εθνικιστικής. Θα έλεγε κανείς ότι η στάση της εξειδικεύθηκε σε δύο στοιχεία. Αφενός θέλησε, με όπλο τον ορθό λόγο, να απομυθοποιήσει τις μεταμορφώσεις του εθνικιστικού μύθου, το ζήτημα της «συνέχειας του ελληνισμού» και, αφετέρου, να καλύψει το κενό που προέκυπτε από αυτή την αποδόμηση, προβάλλοντας, στο φόντο της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ανοικτής κοινωνίας, τις αξίες της ανεκτικότητας, της αποδοχής του άλλου, της διαφοράς, του αντι-ρατσισμού, κ.λπ.

  Αξίζει όμως να αναρωτηθούμε: κατά πόσον αυτή η συγκεκριμένη διπλή λειτουργία της αντιεθνικιστικής στάσης αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί επαρκή πολιτική απάντηση στο διαρκώς εμφανιζόμενο πρόβλημα ταυτότητας, στην αναμόχλευση των εθνικών παθών; Αν σε μια πρώτη φάση, η απομυθοποιητική λειτουργία του αντιεθνικισμού ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία, εξακολουθεί σήμερα να είναι, από μόνη της, ισχυρή απάντηση στην κρίση εθνικού νοήματος, όπως αυτή συχνά υποδαυλίζεται από πολιτικο-ιδεολογικούς επιχειρηματίες, αλλά που ταυτόχρονα τους ξεπερνά για να επιστρέψει ως αυτόνομο και οριζόντιο «ιδεολογικό κόμμα» στον δημόσιο χώρο;

  Διατείνομαι ότι σήμερα ένα μέρος του αντιεθνικιστικού στρατοπέδου δεν έχει καν τη μέριμνα απάντησης στο τι είναι, στο τι πρέπει να είναι η ελληνική ταυτότητα σήμερα. Δεν θέτει καν αυτό το ερώτημα στον εαυτό του, πολλές φορές επιλέγει τη φυγή στις «αξίες» της επικοινωνίας, της πολυπολιτισμικότητας, της ανεκτικότητας, του ευρωπαϊσμού, κ.λπ. Ουσιαστικά είναι ως εάν να θεωρεί ότι η δημόσια πολιτική ενασχόληση με ένα τέτοιο ζήτημα εθνικής ταυτότητας δεν μπορεί παρά να εκβάλλει νομοτελειακά στον εθνικισμό, ακόμα και στον ρατσισμό.

  Το αντιεθνικιστικό στρατόπεδο, και πάλι σχηματοποιώ, εκκινεί από ένα γνωσιολογικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, το οποίο στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση γίνεται, λόγω της αφελούς φιλελεύθερης χρήσης του τις περισσότερες φορές, μοιραίο μειονέκτημα. Γνωρίζει, και το διακηρύσσει, ότι εν γένει η έννοια ταυτότητα είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου, ότι δεν μπορεί να οριστεί, ότι ο καθένας (άτομα, ομάδες, τάξεις, κράτη, κ.λπ.) μπορεί να της προσδώσει επιλεκτικά το νόημα που επιθυμεί, να την κατασκευάσει κατά το δοκούν. Γνωρίζει, επίσης, και κάτι άλλο. Οτι ανάμεσα στον εθνικισμό και στον πατριωτισμό δεν υπάρχει κανένα σινικό τείχος που να τους χωρίζει, ότι η διολίσθηση από τον πρώτο στον δεύτερο είναι πολλές φορές ασυναίσθητη για πολλούς από όσους με ανιδιοτέλεια αυτοχαρακτηρίζονται «πατριώτες».

  Η γνώση αυτής της ιδρυτικής απροσδιοριστίας της έννοιας (εθνική) ταυτότητα, σε συνδυασμό με τα ευμετάβλητα σύνορα ανάμεσα στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό ωθεί το αντιεθνικιστικό στρατόπεδο στην πάντα ορθή κριτική στάση της απομυθοποίησής της. Ωστόσο, αυτή η πάντα αναγκαία αποδομητική άσκηση, μέσα στην ίδια την εκτύλιξη των επιχειρημάτων της, τείνει να ταυτίσει τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός αντιεθνικισμός διολισθαίνει από την επισήμανση των πράγματι δυσδιάκριτων ορίων εθνικισμού /πατριωτισμού, στην ουσιοκρατική τους πλέον σύγχυση μέσα στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Με αποτέλεσμα να αρνείται, ή και να μην μπορεί να παρουσιάσει μια συνεκτική πολιτική αφήγηση του δημοκρατικού έθνους, επενδύοντας σε δημοκρατικά – πατριωτικά σύμβολα στα οποία να μπορεί εν δυνάμει να αναγνωρισθεί ο «λαός». Ο αντιεθνικισμός έχει παραιτηθεί από την «κατασκευή» του δικού του «αντέθνους», από την αφήγηση της δικής του ιδιαίτερης δημοκρατικής κληρονομιάς, μιας μοναδικής μέσα στην ανοιχτότητά της «πατριωτικής ταυτότητας», γι’ αυτό και δεν πείθει, τροφοδοτώντας έτσι με αυτό του το έλλειμμα τους αντιπάλους του.

  Συνεπώς, πέρα από εμπεδωμένες νοοτροπίες, αναμοχλευόμενες μνήμες και μια στείρα εθνικιστική εκπαίδευση, ο αντιεθνικισμός χρειάζεται να αντιπαλέψει και με τον ίδιο του τον εαυτό. Ορισμένες φορές φαίνεται να βρίσκει οδό διαφυγής προτείνοντας μια οικονομική/τεχνοκρατική εκδοχή του εθνικού συμφέροντος (π.χ. το ευρώ, η ΟΝΕ), ωστόσο πρόκειται για μια εκδοχή ισχνού πατριωτισμού με πολιτική ημερομηνία λήξης. Το εθνικό φαντασιακό δεν μπορεί να γεμίσει μόνο με την οικονομία, ούτε επίσης να αναπληρωθεί με μία μονοδιάστατη προσφυγή στην πάλη των τάξεων.

  * Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών

  Επιστημών του ΑΠΘ.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/04/2007

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 14. σχ.7 «…όταν τους κατατάσσει στους δικούς μας δωσίλογους»

  Στο κλίμα του τιμηθέντος άρθρου (σχ. 13) και παρότι δεν είμαι λάτρης του ισοσταθμισμένου ‘νεκρόφιλου θυμικού’ βλέπε π.χ. http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/ethnokaphleiax2.htm με τάσεις θεωρητικοποίησης των αδυναμιών μου ( http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/groupa.htm ) … “πάλι αυτές οι ……..” θα μου πείτε … (μαζεύω κι άλλες κι ας είναι τούτσι) επιτρέψτε μου ως λαθρεπιβάτης (εκτός τζουρά σίκ πάρκ) να πω ότι η χρήση του όρου «δωσίλογος» για την μεταγενέστερη κριτική αφήγηση-ανάλυση που παραθέτει ο Ιός (πολλές φορές ως άσωτος υιός) αλλά με -ανεξαρτήτως «υιοθεσίας μας»- χρήσιμη αυτοαναφορική συνέπεια, είναι τουλάχιστον υπερβολική και κινείται στο κλίμα που εύστοχα περιγράφει ο Α.Π. στο σχ. 13 (μέσω και Κωστ. Παλ.) διαγράφοντας-ιχνηλατώντας μιαν αντίστροφη (από το «αντεθνιστικό» στο «εθνικιστικό» στρατόπεδο πορεία ενός κατανοητού (ουδείς αναμάρτητος) ένθυμου λόγου. Τώρα, αν αυτό το (ας μου επιτραπεί) ολίσθημα αποτελεί καθοριστικό τεκμήριο «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ» αυτό είναι αλλουνού αντιπαππά ευαγγέλιο(;) … Μην μπαίνω πάλι, σαν το λαγό στ’ αμπέλι (κατόπιν ανεμπόδιστης e-επικοινωνίας διατίθεται σε πολλές και ενδιαφέρουσες mp3 εκδοχές) σε ξένα ιδιόκτητα περιφραγμένα-μουλουπεριφρουρούμενα χωράφια. Ο καθείς και το μ-λ Τζουρά Σίκ Πάρκ του.

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 11/04/2008

 15. Αδέλφια, συγχαρητήρια γιά τήν Αντίσταση ενάντια στήν χαζοχαρούμενη λήθη. Είμαστε ακόμα ζωντανοί, ο Πόντος ζεί καί βαστά ¨οσο βασταγνε τα ρασσια σήν βαρυχειμωνίαν, όσο βαστάγνε τα δεντρα σήν παραγρανεμίαν, όσο βαστά η θάλασσα τού κόσμου τά καράβεα, οσον βαστά ο ουρανός εκείνα όλεα τ άστρα, όσο βαστά τό χάλκωμαν σή καζαντζή τά σσέρεα, όσο βαστά τό σίδερον σήν βαρυτσακουτσέαν¨ Καί βαστάμε γιατί μάς στοιχειώνει τό μοιρολόϊ, η περιφάνεια, καί η αντοχή τής πρώτης γενιάς πού έκανε την πέτρα ψωμί καί επέζησε γιά νά μας διηγηθεί από πρώτο χέρι τήν Ιστορία. Αυτήν εμείς δέν την μάθαμε μέσα από τά βιβλία τής Ελλαδιανής ¨ιστορίας¨ . Από τά Κοτύλια τής Γκιουμουζχανάς στρατεύτηκαν 18 νέοι. Επέστρεψαν ημιθανείς μόνον οι δύο.Τά πτώματα τών 16 αφιερώνονται στούς ιδεοληπτικούς αρνητές τής μεθοδευμένης εξόντωσης. Τί θά πούνε οι ελλαδιανοί μύωπες γιά την Ιστορία πού ξαναζητά τά εαυτής στήν πολυεθνική Τουρκία μέσα από τίς χιλιάδες τών εξεγερμένων Κούρδων ; Ποιάς πολιτικής υπήρξαν θύματα τά στοιχειώδη ανθρώπινα καί πολιτικά δικαιώματα αυτού τού λαού πού τού απαγόρευαν νά μιλάει καί τήν γλώσσα του ακόμα; Δέν ήταν η ίδια πολιτική πού κοκκίνισε τά ποτάμια μέ τό αίμα τών σφαγμένων Αρμενίων; Δέν ήταν η ίδια πολιτική τών Εμβέρ, Ταλάτ καί Κεμάλ πού αποφάσιζαν τό 1911 στήν Θεσσαλονίκη τήν Τουρκική μετάλλαξη τού Οσμανλίδικου κράτους διά της εξοντώσεως τών Ελλήνων καί Αρμενίων; Μά θά μού πείτε πώς οι ελλαδιανοί ¨αριστεροί¨ έχουν πρόταση, καί τήν διατύπωσαν: Νά εορτάζει η Θεσσαλονίκη τήν γέννηση τού μεταρρυθμιστή Κεμάλ. Μήπως κάθε χρόνο στίς 19 τού Μάη; Ο Πόντος ξαναγίνεται επίκαιρος καθώς πυροδοτούνται ανεπιστρεπτί φυγόκεντρες τάσεις στό διά πυρός καί σιδήρου ψευδοσυγκολληθέν Κεμαλικό «Τουρκικό¨ έθνος. Ως Πόντιοι καλούμαστε νά πρωτοστατήσουμε στήν ευαισθητοποίηση τού Ελληνισμού γιά την χάραξη μιάς πολιτικής γιά τό Κουρδικό ζήτημα καί γιά τό ¨Τουρκικό» ζήτημα. Η ελλαδιανός αυτισμός καί η ψωφοδεής πασιφιστική αφασία γιά τό κουρδικό, όταν δίπλα μας συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές, υπερβαίνει κατά πολύ τόν «ρεαλισμό» τής στρουθοκαμήλου. Αδέλφια ,εμείς μπορούμε νά τούς χαλάσουμε τήν σούπα…
  Πολυχρονίδης Γιώργος.

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 11/04/2008

 16. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να προβαίνουμε σε απόλυτες και μανιχαϊστικές αξιολογικές κρίσεις.
  Όσον αφορά το θέμα της Μ-Λ Μακεδονίας θα πρέπει να απαντήσουμε πρωτίστως στο τι σημαίνει ο όρος «έθνος».
  Η mainstream θεώρηση από τις όμορες της Μ-Λ Μακεδονίας χώρες ονομάζεται το «φαινόμενο του λεοφωρείου».
  Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία θεωρούν ότι η εθνογένεση καλώς προέκυψε στα Βαλκάνια, αφού συνετέλεσε στην γέννησή τους, όμως από τη στιγμή που γενηθήκανε αυτές (άντε και η Αλβανία) τότε θεωρούν ότι η διαδικασία της εθνογένεσης σταμάτησε.
  Είναι όπως όταν βλέπεις το λεωφορείο να έρχεται ασφυκτικά γεμάτο και σπρώχνεις, σπρώχνεις, και μετά βίας μπαίνεις κι εσύ.
  Στην επόμενη στάση, ανοίγει η πόρτα και τότε, βλέπεις ως «εχθρούς» σου, αυτούς που σπρώχνουν τώρα εσένα, όπως ακριβώς έσπρωχνες κι εσύ τους προηγούμενους!
  Σίγουρα, τα δομικά υλικά της εθνογένεσης των εθνικώς αυτοπροσδιοριζομένων ως Μακεδόνων ήταν «λίγα», διότι την οικοδομή των δομικών υλικών την άδειασαν πριν έλληνες, βούλγαροι, σέρβοι και στο τέλος οι αλβανοί.
  Έτσι, έμειναν για τους Μ-Λ Μακεδόνες κάτι λίγα, κάτι «ψιλά» και αναποφεύκτως το δικό τους στόρυ, «μπάζει» και κυρίως ακούγεται μπανάλ, ρετρό και παρωχημένο.

  Αν λοιπόν δεχτούμε την εθνογένεση ως μη νόμιμη διαδικασία πλέον (όποιος πρόλαβε, πρόλαβε), τότε ναι, οι γείτονές μας δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι και εμείς πριν διακόσια χρόνια.
  Όμως, με ποιο δικαίωμα αποφασίζουμε εμείς να σταματήσει ένα φαινόμενο που δεν λέει να σταματήσει;
  Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η περίπτωση του Κοσόβου: θα αναπτύξει μια εθνομυθολογία που θα το καθιστά διακριτή εθνότητα από την Αλβανική ή θα αφομοιωθεί με αυτήν;
  Οι Μαυροβούνιοι, τι είναι εθνολογικά;
  Αυτοπροσδιορίστηκαν ως διαφορετική εθνότητα από τα αδέρφια τους, τους Σέρβους και σήμερα έχουν το δικό τους κράτος.
  Ακόμη και στο Βέλγιο, η εθνογένεση είναι σε δραστηριότητα: το ενοποιητικό στοιχείο του Βελγίου, η κοινή θρησκεία Βαλλόνων-Φλαμανδών (καθολικισμός) σε αντιδιαστολή με αυτή των Ολλανδών (προτεσταντισμός) ήταν η κύρια αιτία που οι ομόγλωσσοι με τους Ολλανδούς Φλαμανδοί, προτίμησαν την κοινή θρησκεία και έτσι έκαναν το κράτος του Βελγίου με τους Βαλόνους(γαλλόφωνους).
  Σήμερα, που η θρησκεία ως ενοποιητική δύναμη έχει υποχωρήσει στον πάτο, αναδύονται στην επιφάνεια τα σημεία που χωρίζουν τις δύο κοινότητες.
  Η Εθνογένεση δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, και η ιδεοληπτική μας άποψη να επιβάλουμε στα Βαλκάνια την πάταξη ενός κοινού φαινομένου αποτελεί παραδοξότητα και παραλογισμό.
  Θυμίζει την απόφαση μιας τοπικής οργάνωσης του ΣΕΚΕ (της Λάρισας νομίζω) όπου η ολομέλειά της αποφάσισε (ομοφώνως παρακαλώ) ότι … δεν υπάρχει Θεός!!!

  Οπότε, κανένας δεν νομιμοποιείται να απαγορεύει κάποιον το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.
  Ούτε είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ιδιοκτησία του Ψωμιάδη και του πατερ Άνθιμου λες και είναι το λούτρινο αρκουδάκι που «ζεν το ζίνουμε στα άλλα τα παιζάκια»…

  Καλησπέρες πολλές

  doctor

  Υ.Γ. Κύριε Σαραντάκο, απ’ότι βλέπετε, βιαστήκατε να με χαρακτηρίσετε …ρεσαλταδόρο. Τι λέτε;

  Σχόλιο από doctor | 11/04/2008

 17. »Θυμίζει την απόφαση μιας τοπικής οργάνωσης του ΣΕΚΕ (της Λάρισας νομίζω) όπου η ολομέλειά της αποφάσισε (ομοφώνως παρακαλώ) ότι … δεν υπάρχει Θεός!!!»

  Νομίζω οτι αυτό το ανέφερε ο Θεοτοκάς στην »Αργώ »..για την περιοδο του Μεσοπολεμου ( μπορει να κανω και λαθος)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 11/04/2008

 18. Πολυχρονίδη Γιώργο,

  άσε, δεν θα πάρουμε.

  Έτσι ξεκίνησαν κάποιοι πριν κάποια χρόνια και έβαλαν στο στόμα του θηρίου τους αθώους και αφελείς ελληνόφωνους μουσουλμάνους του Πόντου.

  Άσε καλύτερα !

  Και πάνω απ’ όλα: Έξω οι μυστικές υπηρεσίες από τον Πόντο και το ποντιακό.

  Μπορείς να δεις τα παρακάτω σχετικά :

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/02/22/25-2-07/

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/12/14/14-12-2007/

  ——————-

  Γράψε περισσότερα για την ιστορία των παιδιών απ’ τα Κοτύλια…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 19. «Η Εθνογένεση δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ…»

  Τι θα λέγατε επ’ αυτού κ. Νοσφεράτε;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2008

 20. ε το ποτε δεν θα τολεγα ..Επι της ουσιας ομως μάλλον συμφωνω ..Δηλαδή ποτε μου δεν καταλαβα για ποιο λόγο θα επρεπε -σωνει και καλά – η εθνογενεση να ειχε περιοριστει μόνο κατά τον 19ο αιωνα …
  Οι Παλαιστινιοι π.χ ;

  Επίσης …δεν νομίζω – και το εχω διατυπώσει κατ’ εαναληψη οτι η Παγκοσμιοποιηση ειναι μια διαδικασια αντιθετη με την εθνογεννεση .. Ισα – σια πιστευω οτι την προκαλεί

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 21. Γιατρέ μου, αν εσείς (σε ευθεία αντίθεση με τις θαυμάσιες σελίδες σας, που τις παρακολουθώ καιρό τώρα) βγάλατε ακροδεξιό (έστω αντεστραμμένο) όποιον κάνει κριτική στην εθνικιστική λογική, ε, από μακριά μού φανήκατε ρεσαλταρισμένος. Λυπάμαι, δεν είχα μαζί τα γυαλιά μου.

  Νοσφ, σωστά θυμάσαι, ο Θεοτοκάς στην Αργώ το παρουσιάζει σαν ψηφοφορία σε συνέλευση φοιτητικού συλλόγου. Υπόψη, σε μυθιστόρημα. Ότι είναι απόφαση του ΣΕΚΕ Λάρισας (ή άλλης περιοχης) κατά 99% είναι αστικός μύθος -και εν πάση περιπτώσει, τα φύλλα του Ριζοσπάστη υπάρχουν ονλάιν, ας δοθεί παραπομπή.

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 12/04/2008

 22. Αδελφέ Ομέρ, η προκατάληψή σου απέναντί μου σέ κάνει άδικο.

  Μέ ταυτίζεις, λανθασμένα, μέ συγκεκριμένες ομαδοποιήσεις στόν οργανωμένο ποντιακό χώρο χωρίς νά γνωρίζεις ότι εγώ βρίσκομαι υπό διαρκή αναθεώρηση, καί μέ πάντοτε ενεργή τήν επιδεκτική πλευρά μου στόν διάλογο. Δέν ταυτίζομαι μέ κανέναν. Κατά καιρούς καί κατά συνείδηση παίρνω θέσεις πού μέ φέρνουν σέ αντίθεση μέ τά στερεότυπα τής μιάς ή της άλλης πλευράς, αλλά από ότι διαπιστώνω αυτό δέν γίνεται ούτε καί σέ αυτό τό ιστολόγιο ανεκτό. Τό ότι εκτιμώ ορισμένα πράγματα στόν Καλεντερίδη, δέν μέ καθιστά ανίκανο νά αντιλαμβάνομαι τίς αδυναμίες του. Τό ίδιο ισχύει καί γιά τόν Αγκτσίδη, τόν Φωτιάδη τόν Χαραλαμπίδη. κ.λ.π Κανείς τους δέν προσφέρει μιά ολοκληρωμένη πολιτική στρατηγική γιά τό Ποντιακό χωρίς αυτό νά απαξιώνει τήν συμβολή τους. Τό ¨άσε δέ θά πάρουμε¨ πόυ μού απηύθηνες, είναι ατυχές γιατί εγώ δέν πουλάω τίποτε. Σ ευχαριστώ γιά την φιλοξενεία σου..

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/04/2008

 23. Την απόφαση του ΣΕΚΕ Λαρίσης την παρέθεσα χαριτολογώντας.
  Κάποτε έψαξα κι εγώ και όντως, δεν βρήκα κάποια πηγή που να την επιβεβαιώνει.

  Όσο για την εθνογένεση, κάτι κουζουλοί Κρητικοί κυκλοφορούν με κάτι περίεργες σημαίες και πλάκα πλάκα μερικοί το παίρνουν σοβαρά!

  Κύριε Σαραντάκο, δεν νομίζω κανείς να αμφισβητεί ότι όλες οι κοσμοθεωρίες (και αναποφεύκτως και ο Διεθνισμός) στην πιο ακραία τους μορφή, «συναντάνε» την αντίθετή τους!
  Ξέρετε πόσο εύκολο είναι το πέρασμα από την ακροαριστερά στην ακροδεξιά; Σαν το pac man -αν το θυμάστε οι παλαιότεροι!

  Δεν αναφέρομαι φυσικά στον «Ιό», με τις αξιολογικές κρίσεις του οποίου συνήθως διαφωνώ (υπερμεγεθύνει, υπεραπλουστεύει και κρίνει κατά το δοκούν), όμως οι πηγές του είναι πάντα αξιόπιστες. Το λάθος είναι ότι αφικνείται από αξιόπιστες πηγές τις οποίες διηθίζει σε ένα ακραίο διεθνιστικό φίλτρο και έτσι εξάγει λανθασμένα συμπεράσματα.

  Έχω διαβάσει διάφορα φυλλάδια της Διεθνιστικής ακροαριστεράς όπου οι Μ-Λ Μακεδόνες (το ξαναλέω: έτσι αποκαλώ τους γείτονές μας χαριτολογώντας, διότι το θέμα πλέον έχει καταντήσει αηδία) παρουσιάζονται σαν αγνοί κάτοικοι των ελβετικών άλπεων όπου ασχολούντα με τα αμνοερείφιά τους, ήρεμοι, πράοι, εχθροί του πολέμου, ταξικά αδέρφια, ηρωικά και καρτερικά υπομένοντες την (εδώ αρχίζουν τα ταρατατζούμ) επέλαση, την επίθεση του ελληνικού καπιταλισμού (ουάο), την άγρια λαίλαπα του ελληνικού κεφαλαίου (του ποιου;), την σκληρή επέλαση της άρχουσας ελληνικής αστικής τάξης (τα χάπια μου) η οποία αφού έχει αποκοιμίσει το υπερήφανο ελληνικό προλεταριάτο με τα ΜΜΕ, τους παπάδες και τους δασκάλους (μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά) το έχει βάλει στο δρεπανηφόρο άρμα της, και όλοι μαζί έχουν πέσει σαν τον λύκο στο αγνό, άσπιλο και αμόλυντο προβατάκι, τον υπερήφανο Μακεδονικό λαό, που αγωνίζεται απέναντι στον (εδώ έρχεται ο οργασμός)…. ελληνικό Ι-ΜΠΕ-ΡΙ-Α-ΛΙ-ΣΜΟ (αν έχετε τον Θεό σας που εγώ δεν τον έχω).

  Και έτσι βγαίνουν λάδι τα καλόπαιδα του VMRO και όλη αυτή η πλύση εγκεφάλου που δέχεται η κοινωνία της γείτονος χώρας, όπου η πραγματικότητα σουλουπώνεται και ο λαός προσπαθεί να ξεχάσει το παρόν, βυθιζόμενος σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, όπου ακόμη και ο Βουκεφάλας μιλάει σλαβικά…

  Όχι ότι εδώ κάποιοι δεν κάνουν το ίδιο, επιζητώντας την εθνική στύση υποδυόμενοι πότε τον Μεγαλέξαντρο, πότε τον …Ζορό.
  Ή (ακόμη χειρότερα) βλέποντας τους Ελ να έρχονται από τον Σείριο (ναυτάκι Σειριανό που λέει και το τραγούδι).

  Ο εθνικισμός είναι τα γυαλιά της μυωπίας της ιστορίας.
  Ο ακραίος Διεθνισμός είναι τα γυαλιά της πρεσβυωπίας.

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 12/04/2008

 24. »Ο εθνικισμός είναι τα γυαλιά της μυωπίας της ιστορίας.
  Ο ακραίος Διεθνισμός είναι τα γυαλιά της πρεσβυωπίας.»

  Ξερετε Doctor οτι ορισμένοι υπερηλικες (οπως εγώ να πουμε )εχουν ταυτοχρόνως Μυωπία και Πρεσβυωπία;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 25. Μικρές Πικρες Αλήθειες (ή και μικρά βρωμικα ψεμματα …ποιος ξερει)
  ————————————————–

  * Ο Βουκεφάλας δεν μιλουσε ουτε σλαβικά ουτε ελληνικά . Ηταν Αλογο
  * Ειμαστε τοσο απογονοι του Μεγαλου Αλεξανδρου οσο και οι ΣλαβοΜακεδονες (κατ’ αρχήν Ο Μ. Α δεν αφησε απογονους αλλά επιγονους …και αν αφησαν οι εταιροι και πεζαιτεροι του τα αφησαν κυριως στην Μεσοποταμία Περσια Ινδια , Αιγυπτο κλπ)
  * Οι γειτονες ειναι τοσο ακριβώς »καλοι» οσο κι εμεις (ισως καπως -ακομη-καλυτεροι ισως δεν εχουν ακομα ξεφτιλιστει εντελώς απο τα διαφορα τι βι σοου και τα εκει σκανδαλα των κυβερνώντων τους… ε που θα παει ! )

  * Η ηγεσια των γειτονων αποτελειται τοσο απο ημιμαθεις Αμερικανοδουλοι γιαπηδες οσο και η δικη μας… Οι δικοι τους ειναι ισως πιο νεοι και εχουν μεγαλυτερο ποσοστο ξενογλωσσων ημιμαθών – αποφοιτων Αμερικανικων Πανεπιστημιων – απο τους Νου Δου δες οι οποιοι γνωριζουν μαλλον την Αγγλικήν περιπου οσο και την Ελληνικήν(ορα Ψωμιαδης) Οχι βεβαια οτι αυτό ειναι το κυριοτερο μειονεκτημα τους ..

  * Φυσικά μενουμε εκπληκτοι οταν ανακαλύπτουμε οτι μετα απο μια δεκαετία και βαλε Υστερικου εθνολαικισμου οπου ο καθε μπαστουνοβ..χος διακυρηττε διαπρυσίως και με την συνοδεια Ταμπουρλων την πληρη και μοναδική ελληνικότητα της Μακεδονιας και την ιδικήν του βεβαιως βεβαιως και ιερωμένοι δηλωναν οτι οι »Γυφτοσκοπιανοι »’ειναι κακοι και εγληματιες κλπ κλπ
  -και διαφοροι το εξαιρετικου ηθους συνθημα » Σκοπιανοι – σκοπιανοι της μα..ς το μ…»
  – Οτι και οι Γειτονες ειναι ικανοι για ακριβώς τα ιδια -υστερικά ξεσπασματα , καθώς και για τηνν ιδια εθελο Αμερικανοδουλεια που
  -και ημεις και η ηγεσια μας επιδειξαμε εδώ και χρονια και συνεχιζουμε ακαθεκτοι ( φλερταροντας βεβαια και ολιγον Σαρκοζύ τον »Γαλλο»
  ( οποτε αρχιζουμε τα ..μα ! πως ειναι δυνατόν …Τσ! Τσκ! Τσκ! στον 21 αιωνα ..σα δεν ντρεπονται !οι κακομαθημενοι , οι εθνικιστες οιβαρβαροι!)

  * Αυτή η διαδικασια ονομαζεται »Προβολή» ..Λες στον Γιανακη : μη φερεσαι ετσι γινεσαι κακό παιδί..- Και σου λέει : ο Γιωργακης ειναι πιο Κακός

  (μωρε Γιαννακη …για σενα μιλάμε τωρα …για την δική σου κακομαθησια …τον δικό σου εθνικισμο …!)

  * Καλά ξεμπερδεματα …( Με τα Αμερικανακια στις ηγεσιες τους και ημων κι εδώ κι εκεί)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 26. Ας μιλήσουμε λίγο και γι αυτά:

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=39593184

  ( Βρε παιδια ..Τοσα χρονια στα Μπετά στο συγκεκριμμενο τμημα της Μπλογκοσφαιρας ..κιεχω δει απειρα Ποστ για τον Τσιπρα , τον Σταλιν , το Κκε, τον Γιωργακη , τους Ο- Π
  για ολους …και εναντιον ολων —
  Για τον Κωστακη δεν ειδα κουβεντα …( το Ασφαληστρικό , τις μιζες των ομολογων ,τα Απειρα – απειρα σκανδαλα …κουβεντα )
  και δεν εννοω μονο τον Π & Α… γενικά μιλαω (για τον χωρο της μπλογκοσφαιρας οπου κινουμαι

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 27. Νοσφεράτε έχεις δίκηο… πολύ δίκηο. Και δικός μου καϋμός είναι. Μήπως να γράψεις ένα δικό σου που θα τα μαζεύει όλα τα σκάνδαλα, μαζί και όλα τα υπόλοιπα;

  Σεβαστέ Σαραντάκο, παραήσουν βιαστικός και άδικος.

  Ομέρ ο δίκαιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 28. κι αν εχω γραψει…(δεν ειναι δυσκολο να γραψεις εσύ Ω! Δικαιε…

  Αγγελακας: Σιγα μη κλαψω :

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 29. Πάντως ο δόκτωρ, στο σχόλιο 23 (ουάου, μαγικός ο αριθμός) εκφράστηκε όμορφα και είπε ΑΚΡΙΒΩΣ όσα ήθελα να πω!…

  (τι ευτυχία, αν τον παρακολουθήσω είναι αντίδοτο ΚΑΙ για την… πολυλογία μου)!

  Γειά σου δόκτωρ, με τις δωρεάν θεραπείες!

  Υ.Γ. Η πλάκα είναι, δόκτωρ, ότι τόσα χρόνια διάβαζα τον “Ιό” ΜΟΝΟ για τις πηγές του, και όποτε… προχωρούσε σε αξιολογικές κρίσεις έλεγα μέσα μου “ντάξει, τώρα είναι άσχετο μπλα-μπλα”.

  Κατ’ αυτό τον τρόπο μου διέφευγε μεγάλο μέρος των λαθών κρίσης που κάνει, απλούστατα διότι… ΔΕΝ με ενδιαφέρουν οι κρίσεις, με ενδιαφέρουν τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

  Σχόλιο από omadeon | 12/04/2008

 30. Πολυχρονίδη Γιώργο

  χαίρομαι για τις διευκρινήσεις σου και σόρι για το ύφος μου. Αλλα, να ξέρεις -και ξέρουμε- ότι κάποιοι πλήρωσαν πολύ ακριβά τη συγκεκριμένη πρόταση. Και επειδή μετά από τις εμπειρίες αυτές θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί, βλέπεις τέτοιου τύπου αντιδράσεις.

  Το πρόβλημα είναι ότι εμείς οι Πόντιοι ζούμε στην κοσμάρα μας και στο γκέτο μας.
  Όσοι το κατανοούν τρομάζουν !
  Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται είναι ευτυχείς !

  Εμείς είμαστε απλώς προσεχτικοί!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 31. @ «Ας μιλήσουμε λίγο και γι αυτά »

  αλλά και για αυτά:

  «ΓΙΑΤΙ Ν’ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ;»

  …πολλά από τα αυτονόητα έχουν πάψει (στην πράξη) να ισχύουν…

  …Όμως, το ότι δεν είσαι ελέφαντας, στην ελλαδική κοινωνία του σήμερα χρειάζεται ν’ αποδειχθεί με μάρτυρες και κόπο πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι γέμισε Άννες και Καϊάφες η κοινωνία μας. Αντίστοιχα γέμισε και Πόντιους Πιλάτους, συμπλήρωμα απαραίτητο στο πασίγνωστο σύστημα. Νέα ιμάτια και καθαρές πετσέτες παρακαλώ! Και… προσοχή! δεν είναι οφθαλμαπάτη. Πολλοί απ’ αυτούς θα βρίσκονται αύριο στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων για μια δικαιότερη, πιο ελεύθερη ζωή!…

  …Έχει τελειώσει η συλλογικότητα λοιπόν; Σε μεγάλο βαθμό ναι, κι αυτό είναι γενικό φαινόμενο σε μια ελληνική κοινωνία που πορεύεται επί του ιδιωτικού συμφέροντος, νοσταλγώντας ή υποκριτικώς υποστηρίζοντας το συλλογικό…

  …Όταν ο συνδικαλισμός εκπροσωπεί κομματικές γραμμές, ας μην έχουμε την αυταπάτη ότι τα ατομικά συμφέροντα (που τελικά εκπροσωπούνται μέσα από έναν τέτοιο κομματισμό) μπορούν να υπηρετήσουν και τα βαρύγδουπα μηνύματά του περί κοινωνικών δικαιωμάτων…

  …Ο εχθρός είναι κυρίως μέσα μας. Αποτελούμε μεγάλο μέρος του προβλήματος. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα ας κάνουμε κι ένα κόπο να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Λίγα απέμειναν πια από τις συλλογικότητές μας. Τι λέτε; Να τα καταθέσουμε κι αυτά στο μνημείο της υποκρισίας;

  εκλογή από το:
  http://users.thess.sch.gr/szygouras/apom-syllog.htm

  βλέπε και «1,2,3, … Σύλλογος»
  πάτο-πάτο στο: http://users.sch.gr/veccio/ereyna/gsh.html

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 12/04/2008

 32. Νοσφεράτε, για τους πάσχοντες ταυτοχρόνως από μυωπία και πρεσβυωπία υπάρχουν και τα πολυεστιακά γυαλιά!

  Όσο για τις λαμογιές του Κωνσταντίνου του Β’ του Μαύρου Αμάν Αλή τι να πει κανείς.

  Από την πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, αυτή του Κωλέττη το 1844, το «βαθύ» κράτος της λαμογιάς είναι παρόν:

  http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/09/1844.html

  ***
  Omadeon, αμοιβαία τα αισθήματα!

  ***

  Ομέρ efendim, οι πόντιοι θα είμαστε μια ζωή στην κοσμάρα μας όσο θα στριφογυρίζουμε πίσω από το γεγονός της σφαγής μας, αδυνατώντας να σταθμίσουμε και τους άλλους παράγοντες και έτσι δαιμονοποιούμε τον Ελ.Βενιζέλο (όχι το αεροδρόμιο) και «καθαρίσαμε».

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 12/04/2008

 33. πολυεστιακά γυαλιά!(ακριβώς οτι χρειαζομαι …)

  Η μαλλον χρειαζομαστε ολοι

  Προβλεψη : Προβλεπω οτι αν ο Π&Α κανει Ποστ τις παρουσες λαμογιες θα ξετιναξει τους Πινακες της W PRESS

  ( Εκτος αν του τη βγει κανενας Μπενοπουλος)

  Ασχετο: Αληθεια τι εγινε με τον Ψωμιαδη και την Νομαρχια και την Κορωνεια ; ξερει κανεις;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 34. δοκτωρα απο οτι βλεπω το σχολιο σου αφορουσε (και )τους Γερμανους Πρασινους :

  http://panosz.wordpress.com/2008/04/12/g_greens/#comment-36365

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 35. »’Όσο για τις λαμογιές του Κωνσταντίνου του Β’ του Μαύρου Αμάν Αλή τι να πει κανείς.

  Από την πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, αυτή του Κωλέττη το 1844, το “βαθύ” κράτος της λαμογιάς είναι παρόν:»

  Πολύ γενικό μου φαινεται αυτό Δοκτωρ

  (δικιο εχεις αλα ειμαστε στο 2008)

  με εκτιμηση

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 36. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=26000064

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 37. Αδελφέ Ομέρ, νά τό πώ απλά καί κατανοητά. Δέν μιλώ γιά κανένα αντάρτικο στόν πόντο. Μιλώ γιά τα΄στοιχειώδη πολιτικά καί ανθρώπινα δικαιώματα. Τό δικαίωμα στόν αυτοπροσδιορισμό, στό νά μιλάω καί νά διδάσκομαι την γλώσσα μου, νά πιστεύω όποιον θεό θέλω ή να είμαι άθεος, όποια ιδεολογία θέλω χωρίς νά ποινικοποιείται η εκφορά της,νά έχω τίς ίδιες ευκαιρίες καί τά ίδια δικαιώματα μέ όλους τούς άλλους πολίτες. Μέ αυτό τό πανανθρώπινο κριτήριο εάν κρίνουμε κάθε πολιτική, τότε ξεφεύγουμε από τήν κοσμάρα μας είτε αυτή είναι ποντιακή είτε είναι εθνικιστική είτε έιναι στενόμυαλα πατριωτική ,είτε είναι στενόμυαλα διεθνιστική. ( Οι σκέψεις αυτές είναι τού Νίκου Δήμου στό «Εγκώμιο Ελευθερίας»). Καί όπως ο Τούρκος τής Δυτικής Θράκης έχει όλο τό δικαίωμα νά αυτοονομάζεται Τούρκος άν τό επιθυμεί (χωρίς βέβαια νά είμαστε αφελείς όσο αφορά την δράση τών απανταχού μυστικών υπηρεσιών), όπως ο σλαβόφωνος ματαλλαγμένος βούλγαρος τής Δυτικής Μακεδονίας πρέπει νά μπορεί νά διατρανώνει ελέυθερα τήν όποια του ταυτότητα, άλλο τόσο αυτό τό δικαίωμα τό έχουν 12 εκατομύρια κούρδοι τής Τουρκίας πού είναι θύματα τής ίδιας εθνικιστικής ισοπεδωτικής μισαλλοδοξίας τής οποίας έπεσαν θύματα οι παπούδες μας. Κ

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/04/2008

 38. Αδελφέ Ομέρ, νά τό πώ απλά καί κατανοητά. Δέν μιλώ γιά κανένα αντάρτικο στόν πόντο. Μιλώ γιά τα΄στοιχειώδη πολιτικά καί ανθρώπινα δικαιώματα. Τό δικαίωμα στόν αυτοπροσδιορισμό, στό νά μιλάω καί νά διδάσκομαι την γλώσσα μου, νά πιστεύω όποιον θεό θέλω ή να είμαι άθεος, όποια ιδεολογία θέλω χωρίς νά ποινικοποιείται η εκφορά της,νά έχω τίς ίδιες ευκαιρίες καί τά ίδια δικαιώματα μέ όλους τούς άλλους πολίτες. Μέ αυτό τό πανανθρώπινο κριτήριο εάν κρίνουμε κάθε πολιτική, τότε ξεφεύγουμε από τήν κοσμάρα μας είτε αυτή είναι ποντιακή είτε είναι εθνικιστική είτε έιναι στενόμυαλα πατριωτική ,είτε είναι στενόμυαλα διεθνιστική. ( Οι σκέψεις αυτές είναι τού Νίκου Δήμου στό «Εγκώμιο Ελευθερίας»). Καί όπως ο Τούρκος τής Δυτικής Θράκης έχει όλο τό δικαίωμα νά αυτοονομάζεται Τούρκος άν τό επιθυμεί (χωρίς βέβαια νά είμαστε αφελείς όσο αφορά την δράση τών απανταχού μυστικών υπηρεσιών), όπως ο σλαβόφωνος ματαλλαγμένος βούλγαρος τής Δυτικής Μακεδονίας πρέπει νά μπορεί νά διατρανώνει ελέυθερα τήν όποια του ταυτότητα, άλλο τόσο αυτό τό δικαίωμα τό έχουν 12 εκατομύρια κούρδοι τής Τουρκίας πού είναι θύματα τής ίδιας εθνικιστικής ισοπεδωτικής μισαλλοδοξίας τής οποίας έπεσαν θύματα οι παπούδες μας. Κ

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/04/2008

 39. Συμπλήρωμα. Καί εμείς οι Πόντιοι σιωπούμε ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ. Τήν ευθυγράμμιση μέ τά εκάστοτε κρατικά συμφέροντα την πληρώνουν ακόμα καί σήμερα οι Λαοί. ΑΝ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΗΘΙΚΟ ΕΡΙΣΜΑ ΕΔΡΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ; Αυτό ήθελα νά πώ καί όχι αυτό πού ήθελες να καταλάβεις. Αδελφικά Πολυχρονίδης Γιώργος

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/04/2008

 40. http://panosz.wordpress.com/2008/04/12/g_greens/#comment-36389

  ενα πολύ καλό σχολιο του Δόκτωρος ….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 41. Δε σιωπούμε μόνο για τους Κούρδους, αλλά και για το ότι τα ελληνικά στρατεύματα ακολουθούν, σαν πιστά σκυλιά, τα αμερικανικά στρατά όπου αυτά τους χρειάζονται. Στο Κόσοβο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και ποιοός ξέρει που αλλού.

  Ευρύτερο είναι το πρόβλημα σύντροφε και όχι μόνο ποντιακό.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 42. Κι ένα ακόμα καλύτερο από τον π2 :

  http://panosz.wordpress.com/2008/04/12/g_greens/#comment-36389

  Καλά ρε Νοσφεράτε, δεν είπαμε να κόψουμε το μπανιστήρι…

  Εγώ πάντως έχω δηλώσει ότι Αδμινίστωρ στο εξής είναι ο «μουμούλ» 8)

  Ομέρ ο ζερβός

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 43. Αδελφέ Ομέρ. Θά σού πώ γιά τά Κοτύλια.

  Η Γιάγια μ’ έλεε ότι όταν ήταν μικρή (γεννήθηκε τό 1902) ζούσε ένας τυφλός τσοπάνος 100 χρονών πού ισχυριζόταν ότι ηταν ο πρωτος κάτοικος τού χωριού.Οι κάτοικοι τού χωριού ήταν φυγάδες από άλλα μέρη. Οι προπαπούδες τού παπού μου είχαν καταφύγει στά Κοτύλια από τά Πλάτανα μετά από επιδρομή Λαζών πειρατών. Τό χωριό είχε φυγάδες καί από τό Ερζερούμ. Βρισκόταν κρυμένο στήν άκρη ενός οροπέδιου, 10 χιλιόμετρα Β. τού σημερινού Κελκίτ (οι δικοί μας τό Κελκίτ τό έλεγαν Τσιφλίκ). Στό ίδιο οροπέδιο βρίσκεται ακόμα καί σήμερα το τουρκικό Gudul τού οποίου τό χωριό μας αποτελούσε συνοικισμό (μετζιρέ).

  Σήμερα στό χωριό μας υπάρχουν μόνο τά μισογκρεμισμένα δώματα τών παπούδων μας πού οταν τα αντικρίζεις σέ πιάνει δέος ..Κάτι σάν τόν Μυστρά…

  Νά σού πώ γιά τις σχέσεις των Τούρκων μέ τούς δικούς μας..Όταν έρχονταν ληστές στό χωριό, οι Τούρκοι τού Gudul έτρεχαν με κίνδυνο της ζωής τους νά προφυλάξουν τούς δικούς μας.. Οταν οι δικοί μας έφευγαν τό 1923 οι Τούρκοι έκλαιγαν.. Ο παππούς μου κρυβόταν για να μήν τόν επιστρατεύσουν καί επέζησε.. Κάποτε τρέξανε στό σκοτάδι νά τόν πιάσουνε άλλα τούς ξέφυγε καί στά χέρια τών ζαπτιέδων έμεινε τό Ρώσσικο επανωφόρι του. Τότε μιά καπάτσα θεία έτρεξε στόν τσαούση καί τόν μάλωσε γιατί δηθεν μέσα στό σκοτάδι τήν κυνήγησαν οι χωροφύλακες κάι της πήραν καί τό επανωφόρι. Εκέινος διέταξε τούς ζαπτιέδες καί τό επέστρεψαν.

  Αλλη φορά μάζεψαν ολες τίς γυναίκες μέσα στό Σχολείο καί θά εσφαζαν μία εγκυο πού τούς αντιμίλησε. Ο παππούς μου πού άκουγε από την κρύπτη τά γεγονότα παραδόθηκε γι να αποφευχθεί η σφαγή. Τότε γλύτωσε την στράτευση μέ ενα γερό μπαχτσίσι πού εδωσε ο προπάππους μου ο Παύλος πού ήταν χαλκωματάς στά γύρω χωριά καί είχε οικονομική δυνατότητα οπότε είχε καί σπίτι μέ δύο δωμάτια.. Κατάφεραν νά στρατεύσουν 18. Γύρισαν μόνο οι 2 σκελετωμένοι. Πρόλαβαν ίσα ίσα τό χωριό καθ’ οδόν γιά την Τραπεζούντα. Τούς έσωσαν μετά από μεγάλη προσπάθεια..

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/04/2008

 44. Οι υπόλοιποι που χάθηκαν;

  Στον πόλεμο ή στα Αμελέ Ταμπουρού (Τάγματα Εργασίας);

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 45. Στά Αμελέ Ταμπουρού.

  Ο άλλος παπούς μου ,ο Γιάννης, ο πατέρας τής μάνας μου, από τήν Κοσπιδή τής Ματσούκας, δέν απέφυγε τήν στράτευση. Επειδή όμως είχε σπουδάσει στό φροντιστήριο της Τραπεζούντας τόν διόρισαν σιτιστή τού Τάγματος (Αμελέ Ταμπουρού) πού άνοιγε δρόμους στό Ερζερούμ. Κατάφερε νά έχουν στοιχειωδως αξιοπρεπή μερίδα καί επέστρεψε ζωντανός. Οταν εφτασε στό χωριό, οι κάτοικοι βρίσκονταν ήδη στην Τραπεζούντα.

  «Συνωστίζονταν» επί 2 μήνες μέσα στόν Αγιο Γρηγόριο της Τραπεζούντας. Εκεί τούς προσέβαλε ο τύφος καί πέθαναν από αυτόν ο πατέρας τού παπού μου, η μάνα του καί τό πρώτο του κοριτσάκι η Δεσποινούλα. Η γιαγιά μου, προσβεβλημένη καί αυτή από τόν τύφο δέν μπόρεσε νά πάει στήν ταφή τού παιδιού της, αλλά στό τέλος επέζησε..Τό πλοίο πού τούς παρέλαβε λεγόταν ΩΚΕΑΝΙΣ. Τούς νεκρούς τούς πετούσαν στήν Θάλασσα. Οταν τούς είπαν ότι μπήκαν στό Αιγαίο η θάλασσα κοκκίνησε από τά φέσσια πού πέταξαν από χαρά…

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/04/2008

 46. Πολυχρονίδη Γιώργο

  εξαιρετικές αυτές οι ιστορίες των παππούδων μας! Αν θέλεις και το εγκρίνεις, στείλε μας στα παρακάτω μέιλ yason@in.gr ή στο a.zahariad@gmail.com κάποιες σχετικές φωτογραφίες να το κάνουμε αφιέρωμα και να το ανεβάσουμε στο Π&Α.

  Eίναι κρίμα αυτά που γράφεις να μείνουν μόνο ως σχόλια κάτω από τον Μητσοτάκη (μπρρρρρρ!) και τον «Ιό» (ξανα-μπρρρρρρ!)

  Ομέρ συγκινημένος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 47. Πολυχρονίδη δέξου την πρόταση του Ομέρ. Η μικρές αυτές ιστορίες μας δίνουν τη δυνατότητα να νοιώσουμε εκείνη την εποχή και τις συνθήκες της, για τις οποίες πια μιλάμε θεωρητικά και αρκετά ιδεολογικοποιημένα.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/04/2008

 48. Καλά ρε Νοσφεράτε, δεν είπαμε να κόψουμε το μπανιστήρι…

  Ομερ Ζερβέ

  Κατ αρχάς εχω το δικαιωμα να βλεπω οτι θελω οπου θελω …και δεν το θεωρώ μπανιστηρι …

  άκου μπανιστηρι ..τι να μπανισω βρε …το…μαυρο σουτιέν; ..(Πνεεεευμα και ηθική!)

  Δευτερον ..δεν ειπαμε να κοψουμε τα (ετσι);*
  * Δε λεω Αρβανιτικα γιατί δεν μου φταινε οι καυμένοι Αρβανιτες

  Τριτον : Εσυ τι ζόρι τραβάς (πιά)… Δεν εισαι πλεον αντμινιστρατορας …(ουτε σε πιεζει πια κανενας ετσι δεν ειναι; σε πιέζει;) 🙂

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 49. Νοσφεράτε, σόρι..

  Πραγματικά δεν ήθελα να σου υποδείξω τίποτα. Σόρι και πάλι σόρι… γιατί παραβίασα τις εντολές.

  Δε θα το ξανακάνω

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 50. Σε συγχωρώ!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 51. Περί μπανιστηρίου ο λόγος .
  Ευρέθησαν οι παρακάτω ορισμοί περί της εννοίας της λέξεως

  Α)Η παρακολούθηση ενός μαθήματος ή εκπαιδευτικού αντικειμένου, χωρίς δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης.

  – Πήγε για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά δεν τον άφησαν να συμμετέχει στα εργαστήρια, έκανε μόνο μπανιστήρι

  Β)Η κρυφή παρακολούθηση ερωτικού περιεχομένου θεάματος, ιδιωτικού χαρακτήρα (π.χ. μιας γυναίκας στο μπάνιο ή ερωτικές περιπτύξεις).
  Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν επιδιώκεται, θεωρείται βίτσιο.

  -Έπιασα το παλιόπαιδο στίς γυναικείες τουαλέττες να κάνει μπανιστήρι από την κλειδαρότρυπα!

  Μετά από εκτενή έρευνα διεπιστώθη ότι ουδεμία σχέση έχει ο Νοσφεράτος με τους ως άνω ορισμούς. Περισσότερο με εγκυρο ρεπορτάζ του Π@Α θα το παρομοίαζα..και έχει δώσει εξετάσεις περί αυτού.. 🙂

  Ομέρ
  Πολύ σοβαρά τα παίρνεις τα πράγματα..πιο χαλαρά…και υποδείξεις επιτρέπονται εννίοτε , γιατί όχι…

  Επί μουμουλίου Αδμινισταρχίας η αισθητική έχει τον πρώτο ρόλο, επιτρεπομένων, εν αρχή, των πάντων άλλων

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 52. Νοσφεράτε

  Ετοίμασε κάτι για τον Μαύρο Αμάν μπρε Αλή και της συν αυτώ κουστωδίας… να γράψουμε, όπως λες, κανά νούμερο

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 53. πΑΙΔΙΑ …δεν ειστε πια μικρά ..Ενηλικιωθηκατε
  και ως Ποντιοι και ως Αριστεροι

  Μπορειτε και μονοι σας (να γραψετε κατι)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 54. http://panosz.wordpress.com/2008/04/12/g_greens/#comment-36412

  Σωστοτατος ο δοκτορας…..!!!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 12/04/2008

 55. Να γράψω εγώ βρε παιδιά, αφού δεν χάνω το χρόνο μου στο μπανιστήρι;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 12/04/2008

 56. ΠΡΑΖ’ ΑΝ ΤΡΑΟΥ;
  (εκτός του J.S.P μ’
  σαν γράφω σας νουχλάου;)

  Μπρός στο πυθάρι κάτσανε
  δυό πάνινα κοράσια
  άιντε να βγούμε στο παρχάρ
  να κάνει ο πάνινος τη χαρ’
  να φάμε δυό κεράσια

  Η λέξις να καταργηθεί
  να λέμε «βαλανείον»
  να μην το παρακάνουμε…

  Από
  http://users.thess.sch.gr/veccio/lexolagnil/marimba.htm

  (πάτ-πάτ)

  Σχόλιο από Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 12/04/2008

 57. Οι φωτογραφίες στέλνονται. Εχω κι΄άλλες..

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 12/04/2008

 58. “Ο διεθνισμός που κατ’ουσίαν υπηρετεί τον εθνικισμό των γειτόνων στην ουσία είναι αντεστραμμένη ακροδεξιά.”

  Ή καλύτερα :

  “Ο εθνικισμός είναι τα γυαλιά της μυωπίας της ιστορίας.
  Ο ακραίος Διεθνισμός είναι τα γυαλιά της πρεσβυωπίας.”

  ———–

  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Και οφείλουμε όλοι να φοράμε τα πολυεστιακά μας γυαλιά (ωραίο σχήμα δόκτωρα) όταν προσεγγίζουμε τέτοια φαινόμενα σύγκρουσης εθνικισμών!

  Σχόλιο από planitas | 12/04/2008

 59. planitas

  τα τσιτάτα -με τα οποία συμφωνούμε απολύτως- είναι του ντόκτορος… Γι αυτό σε παρακαλώ πήγαινε και πέστα και στο χώρο του, γιατί εγώ ενεγκάστα, είμαι πολύ λιόδουρ (που θάλεγε κι ο ντόκτορ) και εγκατέλειψα τη μάταιη συζήτηση για το αν η μαγκούρα είναι μαγκούρα και όχι βιολί -όπως συνηθίζουν τελευταία να υποστηρίζουν διάφοροι (και Πόντιοι, βεβαια βέβαια)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2008

 60. Αξιότιμοι,

  Ας μου επιτραπεί στο μάλλον εύστοχο μότο που απομονώθηκε (σχ.58) να παρατηρήσω μια ατέλεια (που μπορεί ανοίξει κανείς μια τρύπα). Για λόγους ισονομίας αλλά και συνεπούς όσο το δυνατόν ιστορικής αποτίμησης/καταγωγής των δύο όρων ή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου το «ακραίος», ενδεχομένως να απομακρυνθεί εντελώς (και αυτό προτείνω από μια JSP ταπεινή θέση) η σύνθετη (και ως εκ τούτου μάλλον ατελέσφορη) ονομασία «ακραίος διεθνισμός» να γίνει ΑΕΘΝΙΣΜΟΣ, αν βέβαια συμφωνεί ο εισηγητής (doctor).

  Ο διεθνισμός ‘εξ ορισμού’ μάλλον διαπερνά χωρίς να καταργεί τα έθνη, αν θέλει να έχει ταξική προοπτική. Σχετική αναφορά είχε γίνει και στο Π&Α, και είχε εμπλακεί και ο Πάμπλο (άθελα του) αν θυμάμαι καλά.

  Με εμπειροτεχνική προπέτεια ο Γνώριζε

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 12/04/2008

 61. Αεθνισμός, διεθνισμός… ανιθαγενισμός.

  Το βαρύνατε και έχω φάει αρκετά απόψε!!!

  Μόνο ο Καστοριάδης θα απαντούσε ευστόχως, αλλά δεν δύναται αυτή τη στιγμή…

  Καλησπέρα

  Υ.Γ. Όταν συγκρίνουμε δύο έννοιες, δεν σημαίνει ότι και οι δύο είναι το ίδιο αρνητικές.
  Ο διεθνισμός είναι (κατ’εμέ) καλύτερος του εθνικισμού και μόνο ο ακραίος διεθνισμός μπορεί να φτάσει (να κατέβει) αξιολογικά στο επίπεδο του εθνικισμού.
  Ο ακραίος εθνικισμός είναι για ψυχιατρείο με το mein Kampf παραμάσχαλα- αντί της Καινής Διαθήκης…

  Όσο για την «διαπέραση» των εθνών, με καλύπτει το «Imagined Communities» του Benedict Anderson, για να μην πιάσω Eric Hobsbawm και γίνει ιμάμ μπαϊλντί η συζήτηση και λέει μετά ο κόσμος: μώσεν αβούτ’ επαλαλώθαν αδαπές…

  Σχόλιο από doctor | 12/04/2008

 62. @Κύριους της Αριστεράς και του Πόντου:

  Νομίζω ότι ο “Ιός”, με ένα εξαιρετικά κυνικό τρόπο, εκφράζει σήμερα τις απόψεις του τότε ΣΕΚΕ, που τη στιγμή του μεγάλου μετασχηματισμού της περιοχής μας και της μετάβασης από την Αυτοκρατορία σε έθνη-κράτη, πολέμησε στο πλευρό του κεμαλικού εθνικισμού -μέσα από πρωτοφανή ιδεολογήματα που μας τα ξαναθυμίζει ο “Ιός”. Αγωνίστηκε (χις μάστερ βόις πειθόμενοι) για να μετασχηματιστεί ολόκληρη η Αυτοκρατορία σε τουρκικό έθνος-κράτος. Αποκλείοντας επί της ουσίας τη δυνατότητα πολιτικού αυτοκαθορισμού στις χριστιανικές κοινότητες (Έλληνες, Αρμένιους ) , καθώς και στους Κούρδους).

  Από αυτά που γράφεις, Μ-Π, μπορείς να κατηγορήσεις το ΣΕΚΕ για πολιτική μυωπία, αδυναμία να συλλάβουν τις εξελίξεις τις εποχής κλπ, αλλά για φιλοκεμαλισμό όχι. Εκτός αν ξέρεις κάτι παραπάνω από εμάς τους υπόλοιπους.

  Ακόμα και αυτό, το ΣΕΚΕ τότε και οι “Ιοί” σήμερα το θεωρούν απαράδεκτο ιμπεριαλισμό.

  Ίσως, αλλά αυτό δεν κάνει τους φορείς του Ιού (φιλο)κεμαλικούς.

  Και επίσης, Ασμοδαίε, εάν δεις να αναφέρει οπουδήποτε ο “Ιός” – και ο κάθε “Ιός” – το γεγονός ότι από τα 2 εκατομ. που είμασταν στις πατρίδες μας, μετρηθήκαμε στην Ελλάδα ως πρόσφυγες 1.2, πέστο και σε μας.

  Απ’ ότι ξέρω ο Ιός δεν είναι παράρτημα της εβδομαδιαίας έκδοσης της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρασιατών και Ποντίων, ούτε έχει κάποια υποχρέωση να ασχολείται με το πλήθος των νεκρών της σχετικής περιόδου.

  Ακολουθεί γενική παρατήρηση: Αρκετά μέλη του αντι-αντι-εθνικιστικού χώρου συνηθίζουν με σχετική ευκολία να κολλάνε την ταμπέλα του φασίστα κλπ στους ιδεολογικούς τους αντιπάλους. (…)

  Σχόλιο από Ασμοδαίος | 13/04/2008

 63. »Όσο για την “διαπέραση” των εθνών, με καλύπτει το “Imagined Communities” του Benedict Anderson, για να μην πιάσω Eric Hobsbawm και γίνει ιμάμ μπαϊλντί η συζήτηση και λέει μετά ο κόσμος: μώσεν αβούτ’ επαλαλώθαν αδαπές…»

  bre doctora

  Και τα του Άντερσον και του Eric Hobsbawm και πολλά πολλά άλλα έχουν συζητηθεί εκτενώς και πολλαπλώς στο ποστ Οι Μεταμορφώσεις της ταυτότητας χωρίς να γίνει ιμαμ μπαϊλντί, ούτε καν μουσακάς, η συζήτηση (έγινε κάποιες στιγμές αλλά για εντελώς άλλους λόγους …)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 64. Νοσφεράτε, είδες πώς τα κουτσούρεψαν τα δέντρα; 😦

  Σχόλιο από Ασμοδαίος | 13/04/2008

 65. Ασμοδαιε παιδί μου τα δεντρα τα κουτσουρεψαν ετσι οι του Δημαρχου Ψωνισμένου του Πομπωδεσταμεγαλοπρεπούς διοτι οι μαγαζατορες (αυτοι με τα τραπεζακια εξω αλλά και οι αλλοι μικροαστοι που τον στηριζουν ]) διαμαρτυρονται οτι με τα κλαδια τους κρυβουν τις βιτρινες )..Παλι καλά που δεν τα ξεραναν(παλι) και με πετρελαιο ..Αυτοι ειναι φιλαρακο μου .. αυτοι ηταν πάντα

  Καταλαβαινεις τωρα γιατί τα παιρνω ;(τα χαπια;) Ζησε και συ 22 χρονια μαζι τους (απο το 86) και θα με καταλαβεις…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 66. Ασμοδαίε,

  μια ματιά [ΕΔΩ] και οι απορίες σου θα απαντηθούν
  (νομίζω, τελείως υποκειμενικά!)

  Όσον αφορά τα πληθυσμιακά μεγέθη, δε νομίζω ότι η αναφορά σ’ αυτά σχετίζεται με την προέλευση και το ρόλο του ερευνητή, αλλά με την ποιότητα και την αντικειμενικότητά του.

  Μ-π

  —————————————————————————-

  Ομέρ, απ’ ότι είδα ξεσαλώσατε στου doctor 🙂

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 67. Μ-Π, στο άρθρο στο οποίο παραπέμπες επαναλμβάνεται η ίδια -imo- λανθασμένη άποψη: επειδή οι τότε Αριστεροί δε συμφωνούσαν με το ελληνικό κράτος, είναι φιλοκεμαλικοί. Άλλο είναι η φιλία, εύνοια κλπ προς τον Κεμάλ και άλλο η άρνηση να συμφωνήσουν με τη Μικρασιατική εκστρατεία. Για να ισχύει το πρώτο πρέπει να διαθέτεις κάποιο πρακτικό συνεδρίασης του ΣΕΚΕ όπου θα θεωρείται ως θετική εξέλιξη την επίτευξη των στόχων της πολιτικής του Κεμάλ ή κάποια σχετική μαρτυρία.

  Σχόλιο από Ασμοδαίος | 13/04/2008

 68. Οι Κομμουνιστικοί Πυρήνες του Μετώπου Ασμοδαίε, υπό την καθοδήγηση του Παντελή Πουλιόπουλου, είχαν δημιουργήσει ένα «αντιπολεμικό κόμμα» στο μικρασιατικό μέτωπο και είχαν έρθει σε επαφή με τη σοβιετική αποστολή που βοηθούσε τον κεμαλικό στρατό (τόσο σε επίπεδο συμβουλών όσο και με αποστολή πολεμοφοδίων και χρημάτων) και δημιούργησαν ένα κατασκοπευτικό δίκτυο. Η αίσθηση ότι έτσι έκαναν το διεθνιστικό τους χρέος τους οδήγησε στην προσπάθεια υπονόμευσης της ελληνικής πλευράς.

  Χαρακτηριστική είναι η στάση αυτών των στρατιωτών στη Σμύρνη μετά την ήττα, τη στιγμή που έμπαινε ο τουρκικός στρατός. Ως περήφανοι επαναστάτες που είχαν επιτελέσει τον επαναστατικό τους στόχο, φόρεσαν τα καλά τους και επιδίωξαν συνάντηση με τον Νουρεντίν πασά εξηγώντας του τη θετική προς τους «επαναστάτες Τούρκους» στάση τους κατά την περίοδο του πολέμου. Δυστυχώς όμως ελάχιστα επηρρέασε τον Νουρεντίν η αφήγηση των δικών μας. Τους έστειλε μαζί με τους υπόλοιπους αιχμαλώτους στην ενδοχώρα, απ’ όπου το μεγαλύτερο μέρος τους δεν κατάφερε να επιβιώσει.

  Η μεταχείρηση των ελλαδικών κομμουνιστών του μικρασιατικού μετώπου από τους συμμάχους τους κεμαλικούς, είναι η πρώτη σχετική τραγωδία για το ελλαδικό κίνημα. Θα ακολουθήσει η εξόντωση των φυγάδων ελλήνων κομμουνιστών (ελλαδιτών, ποντίων και μαριουπολιτών) στη σταλινική ΕΣΣΔ το 1937-38 και αργότερα η εξόντωση των ηττημένων αντιφρονούντων κομμουνιστών από τον Ζαχαριάδη στο Μπούλκες και αλλλαχού.

  Όσον αφορά τις γραπτές πηγές, υπάρχουν. Τόσο από τα απομνημονεύματα του Μπεναρόγια (που θεωρεί ότι τη λύση στο μικρασιατικό πόλεμο έδωσε το αντιπολεμικό κόμμα που οργάνωσαν στο Μέτωπο), μέχρι το άρθρο του Ζαχαριάδη στο «Ριζοσπάστη» το ’35, που έλεγε ότι «την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρά Ασία» την επιδίωξαν και οι ίδιοι…

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 69. Καλημέρα παίδες. Ξυπνήσατε ορεξάτοι βλέπω. Εγώ χθες εξοντώθηκα, ουφφφφ, στου ντόκτορα! Ειδικά με χαλάνε οι βασιλικώτεροι του βασιλέως. Αλλα τι να κάνεις; Έτσι είναι η ζωή. Εκκρεμές! Για αυτό: Τρώε το φαϊ σου, αγάπα το κελί σου και διάβαζε πολύ

  Ομέρ ο sapereaudeόπληκτος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 70. Μ-π λές
  »από τα απομνημονεύματα του Μπεναρόγια (που θεωρεί ότι τη λύση στο μικρασιατικό πόλεμο έδωσε το αντιπολεμικό κόμμα που οργάνωσαν στο Μέτωπο), μέχρι το άρθρο του Ζαχαριάδη στο “Ριζοσπάστη” το ‘35, που έλεγε ότι “την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρά Ασία” την επιδίωξαν και οι ίδιοι…

  Αυτό ομως ηταν Μ- π συνεπες(τατο ) σε σχεση με την σταση απεναντι στους πολεμους – ολοκληρου του κομμουνιστικου και οχχι μονο επαναστατικου κινηματος
  απεναντι στους πολεμους για εκεινην την περιοδο …

  Οχι μονο του Λενιν αλλά και της Ροζας Λουξεμπουργκ (κυριως της Ροζας -σε σχεση με την Γερμανια κλπ )

  – Εξαλλου γιαυτό Υπηρξε και επαναστατικο Κομμουνιστικό κινημα – Γιαυτό και η Διασπαση απο την Δευτερη Διεθνή τα σοσιαλδημοκρατικά κομματα που ακολουθησαν τηντελευτααια – συμμετειχαν κια αυτά στο Μακελειο του Πρωτου Παγκοσμιου πολεμου …

  Τωρα .. Υπηρχε κι ο Σκληρός κα αλλοι σοσιαλιστες που ακολουθησαν αλλλη γραμμή … Αλλα αυτοι οπως ξερεις
  ακολουθησαν και τον Βενιζελισμό και μαλιστα Απολυτως ..
  ξεκοπηκαν εντελώς απο το επαναστατικό κινημα και συνδεθηκαν πληρως με μια μεριδα της αστικής ταξης …

  οι κομμουνιστες / επαναστατες μετα τον παγοσμιο πολεμο και για μεγαλο διαστημα Επιδιωκαν την ηττα της δικής τους αστικής ταξης στους εκαστοτε εθνικους πολέμους σαν απαραταιτητη προυποθεση για την επανασταση – μεχρι τον μεσοπολεμο και την ανοδο του Ναζισμου αλλά και του Σταλιν απο την αλλη….

  Αυτό τους διαφοροποιουσε απο τους
  Σοσιαλδημοκρατες/εθνικιστες (οι οποιοι συμετειχαν στους πολεμους υπο την ηγεσια της εκαστοτε αστικής ταξης – αλλά και αργοτερα απο τοην Σταλινισμό που – αργοτερα – επιδιωκε ακριβώς τα αντιθετα : Εθνικά μετωπα / και συμμετοχή στον πολεμο

  Στοιχειωδες Αγαπητε Γουωτσον … Στοιχειώδες..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 71. @Αεθνισμός, διεθνισμός… ανιθαγενισμός.

  Ας μου επιτραπεί ξανά να ευχαριστήσω τον doctor αφού η ευγενική (και χρήσιμη) απάντηση του έγινε με αφορμή μια δική μου παρέμβαση. Το είχα και εμμελώς πράξει αλλά το σχόλιο μου (πρώην 62) μάλλον εκρίθη ως αναντίστοιχο του Π&Α σεπτού ύφους των σχ. (69,56,55,51,49,48…) και ως άσημο πλέον μεταφέρθηκε στο JSP «μου». Οι εκλεκτικές συγγένειες ως παράγοντας διαμόρφωσης των Π@Α «ηθών και εθίμων» ένα πραγματικά δύσκολο πολιτισμικό, εθνοτικό ζήτημα.

  Αχ πατρίδα μου καϋμένη…

  ——————————————

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ Π&Α: Αποκαθιστούμε παρακάτω γιατί δεν φανταστήκαμε ότι θα δημιουργούσαμε πρόβλημα με την εν λόγω παρέβαση
  ——————————————

  Ευχαριστώ πολύ (και για τις πηγές) και αφιερώνω εθνικοτοπικώς*:
  [audio src="http://ct-prometheus.aegean.gr//vetsos/ANEMPODISTOS/doctor.mp3" /]

  από http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/solon/SOLON.htm
  *τρελαίνομαι για ιμάμ μπαϊλντί … κι ας μη συμφωνεί ο μ-λ ιμάμης.

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 13/04/2008

 72. Η διαφορά όμως Νοσφεράτε είναι ότι την άποψη της Λούξεμπουργκ για το Ανατολικό Ζήτημα εξέφρασαν πολύ σωστότερα οι άλλες τάσεις του σοσ. κινημάτος και όχι το ΣΕΚΕ.

  Το ΣΕΚΕ υποτάχθηκε στην αντίληψη του Λένιν που έσυρε την επαναστατημένη Ρωσία σε μια προσβλητική συνθήκη ειρήνης με τις Κεντρικές Δυνάμεις, ενάντια στη θέληση της Αριστεράς και σε μια συμμαχία (έως το ’21) με το παντουρκιστικό κίνημα της Κεντρικής Ασίας.

  Η συνεπαγωγή ότι εκείνη την εποχή «επανασταστικό» ήταν ότι εξέφραζε ο Λένιν, υποβαθμίζει την κριτική που άσκησε η Λούξεμπουργκ ή ο Κροπότκιν, στο λενινιστικό μοντέλο άσκησης της εξουσίας και διαμόρφωσης των διεθνών συμμαχιών. Και τελικά ο χρόνος δικαίωσε την κριτική και της Λούξεμπουργκ και του Κροπότκιν (και του Τρότσκι εκείνης της περιόδου) και όχι του Λένιν.

  Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό «παίχτηκε» και το παιχνίδι των επιλογών του ΣΕΚΕ, το οποίο υποστηρίζω ότι εκείνο τον καιρό εξέφραζε τους δικούς μας πληθυσμούς όσο θα μπορούσε να τους εκφράσει και το Κ.Κ. Αιγύπτου.

  Εάν η αντίληψη του Λένιν και τα συμφέροντα στην Εγγύς Ανατολή τον οδηγούσαν σε συμμαχία με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της περιοχής (αρμενικό, ποντιακό) θα βλέπαμε μάλλον τον Πουλιόπουλο και τους λοιπούς να πολεμούν για την Επανάσταση ντυμένοι Πόντιοι αντάρτες στα βουνά του Πόντου.

  Όμως η κυνική διπλωματία τα έφερε αλλιώς!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 73. Μ-π
  εγώ ειπα
  Οχι μονο του Λενιν αλλά και της Ροζας Λουξεμπουργκ (κυριως της Ροζας -σε σχεση με τηνΓερμανια κλπ )

  εσύ μου λές κατι εντελώς διαφορετικό …(Ροζας Λουξεμπουργκ και ανατολικό ζητημα

  ειναι μια συζητηση που και αλλου και απο αλλες περσονες εχει ξαναγινει …πολλές φορες …

  π.χ βλεπε:
  http://panosz.wordpress.com/2007/03/04/theodoridis/#comment-5185

  Η Ροζα δεν ηταν σε καμμια περιπτωση αντιθετη με τον Λενιν στο ζητημα της αναγκαιοτητας του Διεθνισμου ,της επαναστασης κι της Προτεραιοτητας στον Πολεμο της ηττας της καθε επιμερους εθνικής αστικής ταξης

  Ισα -ισα υπερθεματιζε(στην αναγκαιοτητα ηττας της π.χ Γερμανικής εθνικής αστικής ταξης…ακομα και στο Πολωνικό ζητημα (αν και πολωνικής καταγωγής η ιδια) )…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 74. Ναι αλλά η Ρόζα για το Ανατολικό Ζήτημα είχε την άποψη ότι ταυτίζεται η εθνική διεκδίκηση των χριστιανικών εθνών με το ταξικό επαναστατικό κίνημα.

  Γι αυτό και κάλεσε το επαναστατικό κίνημα να ενισχύσει τα χριστιανικά κινήματα και να βοηθήσει τη διάλυση της απολυταρχικής «Τουρκίας»…

  Η θέση της Ρόζας Λούξεμπουργκ στο Ανατολικό Ζήτημα δείχνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το πόσο μακρυά από το διεθνισμό ήταν η στάση του ΣΕΚΕ. Γιατί μπορεί για τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής του Λένιν να επικαλεστεί κάποιος την αναγκαιότητα επιλογής κυνικής εξωτερικής πολιτικής. Για το ΣΕΚΕ το μόνο που μπορείς να πεις τότε είναι, ότι αγωνιζόταν εξαιτίας της ιδεοληψίας του και της αναζήτησης μιας νέας Αποκαλυπτικής Αλήθειας (που ερχόταν «ψηλά απ’ της Ρωσίας τα χιόνια/ που πάντα φυσάει ο Βοριάς…». Θυμασαι ε;) για τη νίκη του μιλιταριστικού τουρκικού εθνικισμού, με ότι αυτό συνεπαγόταν.

  Η αντίφαση του ΣΕΚΕ θα φανεί την Άνοιξη του ’22, όταν ο Κορδάτος θα κομίσει προς την κυβέρνηση Γούναρη τη νέα σοβιετική πρόταση: αναγνώριση και βοήθεια για την Αυτονομία της Ιωνίας σε αντάλλαγμα την αναγνώριση του σοβιετικού κράτους.

  Ήταν δεύτερη φορά που σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής οι Σοβιετικοί συζητούσαν και για την πιθανότητα υποστήριξης από μέρους τους των ελληνικών θέσεων. Η πρώτη ήταν, πριν οριστικοποιηθεί η απόφαση για συνεργασία με τον εθνικιστικό κεμαλισμό, όταν ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές οργανώσεις του Αικατερινοντάρ και διερευνούσαν το βαθμό συνεργασίας τους με το ένοπλο και πολιτικό κίνημα των Ποντίων.

  Μ-π

  —————-

  Υ.Γ. Κάπου αλλού δεν είχαμε κάνει μια αντίστοιχη κουβέντα; Μήπως θυμάσαι που;

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 75. Από ένα παλιότερο κείμενο βρήκα το σχετικό απόσπασμα:

  «…Την κατάσταση αυτή, τις αντιθέσεις αλλά και τις υποχρεώσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος θα επεξεργαστεί η Ρόζα Λούξεμπουργκ σε κάποια εκπληκτικά για τη διορατικότητά τους κείμενα. Στη μπροσούρα της με τίτλο “Οι αγώνες στη Τουρκία και η σοσιαλδημοκρατία” γράφει: “Η Τουρκία δεν μπορεί να αναγεννηθεί σαν σύνολο γιατί αποτελείται από διαφορετικές χώρες. Κανένα υλικό συμφέρον, καμιά κοινή εξέλιξη που θα μπορούσε να τις συνδέσει δεν είχε δημιουργηθεί! Αντίθετα, η καταπίεση και η αθλιότητα της κοινής υπαγωγής στο τουρκικό κράτος γίνονται όλο και μεγαλύτερες! Έτσι δημιουργήθηκε μια φυσική τάση των διαφόρων εθνοτήτων να αποσπασθούν από το σύνολο και να αναζητήσουν μέσα από μια αυτόνομη ύπαρξη το δρόμο για μια καλύτερη κοινωνική εξέλιξη. Η κρίση της Ιστορίας για την Τουρκία είχε πια βγει: βάδιζε προς την διάλυση“.

  Σε ταξικό επίπεδο η σύγκρουση θα είναι μεταξύ των προοδευτικών αστικών στρωμάτων των χριστιανικών, κυρίως, λαών και των εθνικιστών στρατιωτικών. Γνωρίζει πολύ καλά η Λούξεμπουργκ τη ταξική αυτή διαφοροποίηση, όταν καλεί το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα να στηρίξει τα χριστιανικά κινήματα της Αυτοκρατορίας. Γι΄ αυτό θα γράψει: «…Η σημερινή μας θέση στο Ανατολικό Ζήτημα είναι να αποδεχτούμε τη διαδικασία διάλυσης της Τουρκίας ως μια υπαρκτή πραγματικότητα και να μην κάνουμε σκέψη ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε κανείς να τη σταματήσει και να εκδηλώσουμε στους αγώνες για αυτοδιάθεση των χριστιανικών εθνών την απεριόριστη συμπαράστασή μας.»

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 76. Δεν θυμαμαι .. το μόνο που θυμαμαι ειναι οτι κινουμαστε
  (στο εν λόγω ζητημα) σε τροχιες που δεν συναντωνται ..Αλλα σου λεω – αλλα απαντας
  Λεω: η επαναστατική οπτική (ολων ) μεχρι τον μεσοπολεμο
  η(και την ανοδο του φασισμου )
  ηταν Οχι -σε καμμια περπτωση –
  υποστηριξη του δικου »μας» πολέμου
  δηλαδή της »εθνικής αστικής ταξης»
  αλλά αντιθετα ηττα
  ως απαραιτητη προποθεση για »επανασταση»

  ΟΛΩΝ
  και της Ροζας
  (ιδιως της ροζας (πουσου θυμίζω αλλου τηνν παρουσιασαν περιπου ως εθνικιστρια… Αυτό κιαν ειναι Αναθεωρητισμός της ιστοριας

  — Γνωριζε …τι εναι αυτό που εβαλες;
  τι νουμερα εινα’ αυτά;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 77. Κάνε «ΤΕΣΤ ΤΑΥΤ», SML_N, διακριτικά, μη μπούμε στη λίστα του Manolacci…

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 13/04/2008

 78. Γνωριζε …δεν ξερω τι θελεις να πεις …

  εκεινο που ξερω ειναι οτι το λινκ που εβαλες ειναι μια φασιστικότατη Αηδια και μιση και οτι ..δεν μπορει να εχει θεση σε ενα σοβαρό μπλογκ …
  Π&Α το ειδατε;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 79. Μα δεν απαντάω άλλα!

  Η συζήτηση ξεκίνησε από την αποτίμηση της στάσης του ΣΕΚΕ στα Μικρασιατικά.

  Εσύ το γενικεύεις, ενώ εκείνη την περίοδο τα πράγματα είναι ακόμα μετρήσιμα με τα όσα γνωρίζουμε για τις θέσεις του επαναστατικού κινήματος.

  Επίσης λές: «η επαναστατική οπτική (ολων ) μεχρι τον μεσοπολεμο…»

  δεν υπήρχε ενιαία επαναστατική οπτική. Αν ο Λένιν δεν σύναπτε τη Συνθήκη του Μπρεστ, πιθανότατα (με βάση το γεγονός ότι λίγο μετά η Αντάντ χωρίς τη Ρωσία κατενίκησε τις Κεντρικες Δυνάμεις) θα είχε μεταφερθεί ο επαναστατικός πόλεμος στην καρδιά της καπιταλιστικής Ευρώπης. Ποιά ενιαία άποψη; Ο Λένιν και ο Στάλιν μετά υποχρέωσαν το κίνημα σε οικοδόμηση σε μια μόνο χώρα … κάτι που οδηγούσε σ’ ένα γιγάντιο στρατόπεδο (σύντομα έγινε και … συγκέντρωσης)

  Το να μιλάμε με βεβαιότητες για εκείνη την περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας, είναι μεθύστερη κατάκτηση και μάλλον ιδεολογική σύμβαση.

  Μ-π

  —————-

  Υ.Γ.

  Ε! τώρα ο «Μικρ-ασιάτης» και ο «Νέμεσιστ» είπαν πολλά. Μην εξοντώσουμε τις θέσεις της Λούξεμπουργκ επειδή την έπιασαν στο μυαρό τους στόμα ή επειδή η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την τίμησε υποκριτικά… Αυτοί όλοι τη «δουλειά τους» κάνουν και δεν έχουν σχέση με τις δικές μας προσπάθειες μιας αντικειμενικής (ελπίζω) αποτίμησης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 80. η ρωσσικη επανασταση (οχι μόνο απο τον Λενιν)ξεκινησε ακριβώς απο το μετωπο
  ως πόλεμος εναντια στον πολεμο …οταν οι ρωσσοι στρατιωτες εξαγριωμενοι απο τον πολεμο στον οποιο τους εξαναγκαζε ο πατερουλης τσαρος καιοι παπαδες
  εξεγειρονται κατα των αξιωματικών τους …..
  και αυτήν ακριβώς την εξεγερση …και το ειδος της εξεγερσης χαιρετισε και η Ροζα λουξεμπουργκ σαν υποδειγμα και για την γερμανική επανασταση…
  υπερ της συνεχισης του πολέμου ηταν κυριως οι Δευτεροδιεθνιστες (καθως και καποιοι οπως ο Πριγκιπας Κροποτκιν κλπ)

  Τελος παντων ..ταχουμε πει πολές φορες ..

  Υ.Γ
  Με το τρομοφασισιτικό λινκ που εβαλε εδώ ο »γνωριζε ..»τι θα γινει ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 81. Ποιό λίνκ;

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 82. @ «δεν μπορει να εχει θεση σε ενα σοβαρό μπλογκ … »

  Ωχ, μπήκαμε στη λίστα… απλώς ενημέρωσα και επιπροσθέτως, εμμέσως αξιολόγησα, δεν νομίζω ότι «πήγε» κι αυτό το πόστ…

  vassilacci

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 13/04/2008

 83. το σχ 74…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 84. done!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 85. Γνωριζε δεν σε βαζω σε καμμια λιστα ακριβώς επειδή σε …γνωρισα..
  ( απλώς νομιζω οτι ειναι μια απο τις συνηθισμένες σου..ξερεις …(σουχω γραψει σχετικά και ενα ποιηματακι στην ΧελιδΩνα (μ-λ)
  ε ..πρεπει να το παραδεχτεις αγαπητε .. Ολοι το καναμε και το κανουμε ακομα
  (που και που ομως και οχι συνεχεια ) ..:)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 86. Λάθος με διαβάζεις SML_N. Για συνομωτικούς λόγους, μίλησα για λίστα του Manolacci αντί για «Λίστα του Σίντλερ» ένα πράμα (birsey) που εμφορείται ανάμεικτη με πατριωτικές ρητορείες στο εν λόγω λινκοταμπού…

  Η Κυριακή είναι αργία…

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 13/04/2008

 87. Αξιότιμε SML_N, σ΄ευχαριστώ για τα πλάς στις «μεταμορφώσεις». Αν θέλεις δες και τα πορισματικά «ερωτήματα» καθώς και το στρατευμένο ‘αντιαισθητικόν’ «Όχι χρυσά χαλινάρια στο σχολείο» του Τ.Μ. στο JSP μου, (σχ.114) και το συγγενές σχ.111

  Απ’ τα χελιδονίσματα κρατώ το πυροβολδισμένο κλεψίτιτλο ποιηματάκι «ΆΒΑΤΗ ΜΕΛΩΔΙΑ (με νοσφερά κλειδιά)» για ξεμάτιασμα…

  Από Δευτέρα πάλι…

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 13/04/2008

 88. Αγαπητε γτσπκτκσ..

  ολη μου η ανησυχια ειναι μήπως αλλοι σε διαβασουν λαθος ..εγω νομιζω οτι σε εχω διαβασει αρκετά* για να σε συμπαθώ και με τις χειροπρακτικές σου (αυτο)Δημιουργιες

  …εξαλλου αυτες ειναι που σε κανουν συμπαθή
  πολυ περισσοτερο απο κατι Μολιερικους σοβαροφανεις αρχοντοχωριατες που ξέρω ..

  Αλλα και παλι παραμενω αναγκαστικά σε επιφυλακή για τις προσφιλεις σου συνηθειες οι οποιες δεν κοπτονται απο τον μια στιγμή στην αλλη

  διοτι οφειλονται σε ορμεμφυτα οπως εξαλλου το ολοφανερο Καλλιτεχνικότατο σου ταμπεραμένο
  το οποιο νομίζω εχουμε πληρως κατανοησει και θαυμάσει ολοι εδώ..

  *ιδιως εχω διαβασει τα σπλαχνα σου

  Με εκτιμηση
  δικος σου
  SML-Ν _

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 89. Ανταποδίδω ως Κατάδικός σου, αφιερώνοντας το «Ειρήνη»
  από το http://users.sch.gr/veccio/lexolagnil/Fato_se_elassona_kai%20_alla_paramythia.htm

  πάτ-πάτ

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 13/04/2008

 90. Εμένα μου φαίνεται ότι η άποψη που εκφράζει το ΣΕΚΕ είναι απλώς επαναστατικός ντεφαιτισμός, συμβατός με τις αρχές του διεθνισμού της αριστεράς. Δεν υπάρχει κάπου υποστήριξη προς τις σφαγές αμάχων, μόνο η υπονόμευση του εθνικού κράτους στο οποίο ανήκουν.

  Σχόλιο από Ασμοδαίος | 13/04/2008

 91. bre doctora

  Και τα του Άντερσον και του Eric Hobsbawm και πολλά πολλά άλλα έχουν συζητηθεί εκτενώς και πολλαπλώς στο ποστ Οι Μεταμορφώσεις της ταυτότητας χωρίς να γίνει ιμαμ μπαϊλντί, ούτε καν μουσακάς, η συζήτηση (έγινε κάποιες στιγμές αλλά για εντελώς άλλους λόγους …)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | Απρίλιος 13, 2008

  **********

  Νοσφεράτε, μπήκα και είδα …γύρω στα 800 σχόλια. Ε, θέλω κανα μήνα για να το διαβάσω και …επανέρχομαι.

  Σχόλιο από doctor | 13/04/2008

 92. Με την ησυχια σου Ντοκτορα

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 93. Εμ, χωρίς τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορείτε να διαβάζετε ΤΙΠΟΤΑ, σε λίγο…

  Ωραία τα κυματάκια, Νόσφυ μου, ωραία η παραλία
  Μα έρχεται Τσουνάμι Νόστιμο, ΑΠΕΙΡΗ πληροφορία…

  Σωστό για τον δόκτορα θα ήταν τώρα ένα A-I-browser, που να μπει στη συζήτηση με τα 800 σχόλια, να τα διαβάσει ΠΡΩΤΑ αυτό (αντί του δόκτωρα) να βρεί ΠΟΙΑ σχόλια αναφέρονται σε ΠΟΙΑ, και σε ποια θέματα (αναλυτικά), φτιάχνοντας ένα γράφημα, σαν «Μίτο της Αριάδνης» για να μη χαθεί ο Δόκτωρ στο Λαβύρινθο των μπλα-μπλα…

  Σχόλιο από omadeon | 13/04/2008

 94. omadeon

  κάντο λίγο πιο λιανά! Τι έννοείς; Δηλαδή το συγκεκριμένο υλικό θέλει τακτοποίηση και μπούσουλα, ομαδοποίηση δηλαδή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/04/2008

 95. omadeon

  Eτσι και καταφερεις να βαλεις μια ταξη στις Μεταμορφωσεις της ταυτοτητας

  σου υποσχομαι απειρα σχολιακια (βιντεακια , ποιηματακια κλπ άκια κλπ άκια ) στα απειρα σου μπλογκακια και ποστακια ..)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 13/04/2008

 96. Ομέρ,

  Χαίρομαι που κατάλαβες ότι το θέμα είναι ΣΟΒΑΡΟ.

  Θα σου πω μόνο λίγα, όσο πιο δυνατόν λιανά.

  1) Η συζήτηση αυτή, ΠΡΑΓΜΑΤΙ είναι στις πιο υψηλές μου προσωπικές προταιρεότητες για ορισμένα πειράματα στο χώρο που δουλεύω.
  2) Το πιο απλό που απαιτείται είναι η κατασκευή ευρετηρίου με λέξεις-κλειδιά που ταυτόχρονα αποτελούν βασικές έννοιες ή ιδέες, θέματα της συζήτησης. Κάθε σχόλιο φυσικά αρχειοθετείται με βάση αυτές τις λέξεις, αν αναφέρεται σε αυτές.
  3) Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή «εννοιολογικών διαγραμμάτων ροής» από σχόλιο σε σχόλιο, βασικά η αυτόματη κατασκευή ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ανάμεσα στις έννοιες-κλειδιά. Ταυτόχρονα, ιδανικά πρέπει να σχηματιστεί και μία Δομή Εννοιών που ονομάζεται «οντολογία»
  http://del.icio.us/omadeon/ontology
  4) Με βάση τα προηγούμενα, ο χρήστης πρέπει να μπορεί να δει ένα είδος γραφήματος ή χάρτη, με κόμβους τις έννοιες-κλειδιά και με κλαδιά τα διάφορα σχόλια.
  5) Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η κατασκευή αυτόματων περιλήψεων σαν ανίχνευση στοιχειωδών λογικών προτάσεων, όπως π.χ. «Νοσφεράτος αναφέρεται στον Μπάουμαν με ΘΕΤΙΚΟ τρόπο», ή «Τάδε αντικρούει σχόλιο ΤΑΔΕ Νοσφεράτου»…

  Το θέμα αυτό έχει μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται. Στην εταιρεία που δουλεύω κάνω παρεμφερή πράγματα. Π.χ. αυτόματη κατασκευή ταξινομημένων ευρετηρίων για οποιαδήποτε ιστοσελίδα, σύνδεσή τους με οντολογίες-λεξιλόγια, και τελικά η μετάφρασή τους σε νέου τύπου «Εννοιολογικούς ορισμούς» για το Σημασιολογικό δίκτυο (Semantic Web)
  http://del.icio.us/omadeon/SemanticWeb

  Οι συζητήσεις μαζί σας (και άλλες βέβαια) έχουν προσφέρει άπειρη έμπνευση, κυρίως για το ΠΩΣ να βελτιωθεί η κατανόηση συζητήσεων ή ιδεών, κάτω από συνθήκες Υπερφόρτωσης Πληροφορίας.

  Επειδή δεν θέλω να… προκαλέσω την τελευταία θα σας ενημερώνω με απλά λινκς σε σχετικά εκλαϊκευτικά κείμενα (που επίκειται να γίνουν ποστ).

  Σχόλιο από omadeon | 13/04/2008

 97. http://panosz.wordpress.com/2008/04/12/g_greens/#comment-36499

  βρε σεις…Τι θελει να πει αυτός ο Περιεργος ; Μωρε ….εινι δυνατόν να κερδισε ο Καραμανλής απο ολα αυτά με τα βετο και την περηφανη ελληνική σταση απεναντι στους Αμερικανους ; ..Τι ναι αυτά που λεει; Τι θελει να πει δηλαδή;
  Μπα Οι συνηθησεις παραξενιες του Περιεργου …

  θελει να μας κανει δηλαδή οτι μ’ ολα τουτα ξεχασαμε και τα Ασφαληστρικά και τις ξετσιπωτες ιδιωτικωποιησεις και τα απειρα σκανδαλα , καιτην Φορομπηχτική πολιτική και την απροκαλυπτη καταπατηση των Συνταγματικών Δικαιωματων και το σκανδαλο Ζαχοπουλου και ολα τα αλλα τα χοντρα και ξαναβλεπουμε Θεμο και Μακη μετά μανιας στην τηλεοραση σαν να μην εγινε τιποτις;
  Μπα …. Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι!!!!
  ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕς κ πΕΡΙΕΡΓΕ ..
  (Γιαυτό και εισαι και περιεργος …διοτι δεν καταλαβαινεις ..)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 14/04/2008

 98. Λογική περίεργου:
  1) Ο χωροφύλακας ακούει μπουζούκια
  2) Ο Καραμανλής ακούει μπουζούκια
  επομένως
  Ο Καραμανλής είναι χωροφύλακας

  (ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ…. ΜΠΟΥ-χα-χα-χααα)

  Κι εσύ βρε Νόσφυ, χωροφύλαξ, ε?

  (είπα κι ένα καλαμπούρι να πάει καλά η βδομάδα)

  Σχόλιο από omadeon | 14/04/2008

 99. κρυο ομως

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 14/04/2008

 100. Μα Νοσφεράτε μου,

  αυτά για το ότι ο Καραμανλής βγήκε ο μεγάλος κερδισμένος και ότι οι ανένδοτοι σλαβομακέδονες «πατριώτες» του έστρωσαν το χαλί της δόξας, τα λέμε και από δω πολύ πριν τον «περίεργο».

  Καραμανλής-Γκρουέφσκι : Τόνα χέρι νίβει τάλλο και τα δυό το πρόσωπο!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/04/2008

 101. δειτε παρακαλώ την νεα απιστευτη ειδηση :
  -καθώς τα (ακρο) και οχι μόνο Δεξια τειχη της λογοκρισιας κλεινουν ολο και περισσοτερο γυρω μας –
  :
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=83918544,100189264,4901904,19748240,25541392

  απο οπου σταχυολογώ το σκεπτικό της απαγορευσης :

  ”Ο Δημήτρης Γαβαλάς στην απόφασή του, αφού διαπιστώνει ότι το μυθιστόρημα της Ερσης Σωτηροπουλου «περιέχει σαφώς κείμενα πορνογραφικά και χυδαία» και «κάθε άλλο παρά παιδαγωγικό είναι», συνεχίζει σε πέντε πυκνογραμμένες, χειρόγραφες σελίδες να παραδίδει μαθήματα περί παιδαγωγικής και τέχνης (όπως τονίζει, άλλωστε, πριν γίνει δικαστής ήταν καθηγητής Κοινωνιολογίας), αλλά και να παίρνει θέση σε όλα τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου (από τον φεμινισμό και το ασφαλιστικό μέχρι το Παλαιστινιακό και την οικολογία).

  Σταχυολογούμε:

  Περί παιδικής λογοτεχνίας και σχολικών βιβλιοθηκών:

  «Η παιδική λογοτεχνία αναφέρεται στις αγνές παιδικές ψυχές, που ο θεάνθρωπος Χριστός τις ανέδειξε σε πρότυπο για τους ενήλικες με τη θεϊκή ρήση του “εάν δεν γίνετε σαν τα παιδιά βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσετε”. Στις σχολικές βιβλιοθήκες δεν πρέπει να υπάρχουν απλώς λογοτεχνικά βιβλία, αλλά παιδαγωγικά βιβλία, που να συντελούν στην ηθική και πνευματική αγωγή των παιδιών».

  Περί απαγόρευσης και λογοκρισίας:

  «Η απαγόρευση ενός ασέμνου βιβλίου δεν αποτελεί πράξη λογοκρισίας, όπως δεν είναι λογοκρισία η οποιαδήποτε απαγόρευση στα παιδιά να διαβάζουν βιβλία που τα ωθούν σε άσχημες συνήθειες και κακές πράξεις, όπως ναρκωτικά, κλοπές, πορνεία κ.λπ.».

  Περί Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων:

  «Το ότι το βιβλίο αυτό έλαβε κάποιο κρατικό βραβείο, αυτό δεν σημαίνει τίποτε, άλλωστε δεν έλαβε βραβείο παιδαγωγικής, αλλά κάποιο βραβείο που μάλλον δεν τιμά τα μέλη της επιτροπής αυτής. Η χυδαιότητα, η βωμολοχία και η πορνογραφία δεν πρέπει ποτέ να βραβεύεται και κυρίως να κοσμεί τις σχολικές βιβλιοθήκες». Λίγο παρακάτω, όμως, ο κ. Γαβαλάς αλλάζει γνώμη (όλο το κείμενο είναι γεμάτο αντιφάσεις) και διευκρινίζει ότι «η Ερση Σωτηροπούλου μπορεί να είναι κατά τα λοιπά μια αξιόλογος συγγραφέας».

  Περί Πατρίδος – Θρησκείας – Οικογένειας:

  «Τα σχολικά βιβλία πρέπει να εμπνέουν στα παιδιά την ηθική αγνότητα, την αγάπη για τη θρησκεία και την πατρίδα, απαλλαγμένα όμως από πολιτικές και κομματικές ιδεολογίες και προκαταλήψεις, αφού άλλωστε η θρησκεία αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων και η αγάπη για την πατρίδα δεν κάνει πολιτικές διακρίσεις».

  Ο κ. Γαβαλάς δράττεται της ευκαιρίας και νοσταλγεί την εποχή «που η γυναίκα ασχολείτο κυρίως με την ανατροφή των παιδιών της», «οι σύζυγοι δεν χώριζαν», «με το εφάπαξ αγόραζες σπίτι, ενώ σήμερα δεν αγοράζεις ούτε την πόρτα του σπιτιού» και «τα παιδιά έτρωγαν σπιτικό φαγητό και φορούσαν στο σχολείο ποδιές». Κάνει επίσης αναφορές στη μάχη του Στάλινγκραντ, που αυτή μας έσωσε από τον Χίτλερ και «όχι οι αγγλοαμερικανοί, που στο άκουσμα της λέξεως “Γερμανοί” τρεπόντουσαν σε φυγή», υμνεί την Βασιλευομένη Δημοκρατία, που οδηγεί σε κράτη με «την καλύτερη κοινωνική πολιτική» και υμνεί την «Εστία» και τον «Ριζοσπάστη», γιατί δεν δημοσιεύουν «πορνογραφικές εκφράσεις και αισχρές φωτογραφίες»…

  Κι όλα αυτά τα πρωτοφανή και στα όρια του γελοίου για να διατάξει την απόσυρση ενός λογοτεχνικού βιβλίου από τις σχολικές βιβλιοθήκες.

  ———————————————————

  (πειτε μου ειναι τυχαιο οτι ολα αυτά συμβαινου επί μιας Δεξιας κυβερνησης – ποτε δεν τα θυμαμαι σε τοση ενταση εν δημοκρατια
  (πλην της πρωτης μεταπολιτευτικής περιοδου )
  ————————-

  Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια

  Αυτό δεν ηταν παντα το Μότο της Δεξιας (ακρας και μή ;

  (θα μου πει ισως καποιος …ε τι φταει η καυμένη η Νου Δου …

  Ναι …τυχαία γινονται ολα αυτά!

  τυχαια !!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 14/04/2008

 102. Πολύ φοβαμαι πως θα δουμε Ιντεξ απαγορευμενων βιβλιων
  σαν εκεινο που συνεταξε πριν απο αιωνες η Ιερά εξεταση :

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 14/04/2008

 103. Μιας και πρεπει να ζησουμε μαζί με την Ιερά Εξεταση
  ας ξερουμε τι μας περιμενει

  NO Body Expects The Spanish Inquisition :

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 14/04/2008

 104. Πολυχρονίδη Γιώργο

  ή δεν μας έστειλες τις φωτογραφίες

  ή δεν έφτασαν ποτέ!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/04/2008

 105. Η γιαγια η Ποινικα εκατηβεν το απογευμαν σην Σαλονικην για να ελεπ την
  > θαγατεραν ‘ατς.
  >
  > Εβραδυνεν και η γραια επεινασεν.
  > -Τσοφα ντο φαϊν επηκες-βαλωμεν να τρωω.
  > -Μανα εχω λαγον στιφαδο ,αλα εβραδυνεν και καλα θα ευτας να μην τρωσατο
  > γιατι εναν ‘ξα βαρυν εν!!!
  > -Βαλον με να τρωγω , εγω κανεναν προβλημα κε ‘χω.
  >
  > Εφαεν η γιαγια η Ποινικα 2 πιατα και εποιεν να κοιματε.
  >
  > Επερασαν τα ωρας και η Τσοφα ακουει την μαναν ‘ατς να μουρδουλειζ:
  >
  > -Ωϊ-ωϊ μαναν ,ωϊ-ωϊ μαναν.
  >
  > Εσκωθεν η Τσοφα εποιεν σο δωματιον που εκοιμουτον η μαναν ‘ατς.

  > Ερωτατεν και λεατεν:
  > -Μανα ντε ‘παθες,γιατι μουρδουλεις;;;
  >
  > Και η μανα απαντατε ‘νε:
  >
  > -Ατος ο λαγον…. εγαμεσες μας!!!!
  >

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 15/04/2008

 106. Βρε παιδια
  Το σοι διαπραγματευση θα κανει ο Καραμανλής κι η Ντορα με μια Υπηρεσιακή Κυβερνηση ;
  Οπως ξερουν ολοι οι Υπηρεσιακές κυβερρνησεις ειναι μόνο για να γινουν εκλογές …..:

  »Είναι άγνωστο πώς μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί και ενδεχομένως θα αποφασίσει (;) για το κορυφαίο εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ, που είναι το θέμα της ονομασίας, το οποίο αναμένεται να είναι και το βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, ιδιαίτερα μετά το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι. Η επιτάχυνση των ανορθόδοξων αυτών διαδικασιών γίνονται κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ και προσομοιάζουν με διαδικασίες αποικιοκρατικής υφής παρελθουσών δεκαετιών.
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=14.04.2008,id=60634448

  Βρε μπας και μας δουλευουνε ψιλό γαζί ;
  Λετε;
  Μπα !!! Αποκλειεται !!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/04/2008

 107. «-Μητσοτάκης – ” Ιός ” ………. κοινό μυαλό !!!»

  Ποντε (& αριστερε),

  ……………….. ……………………… ……………………. …………
  …………………… …………. ………………. …………………… ….
  …………………………………………………….
  ………………………………………………………

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 16/04/2008

 108. Δε φανταζόμουνα ποτέ ότι θα «λογόκρινα» την ίδια στιγμή τον Νέμεσιστ και τον θείο Ισίδωρα !

  Τον υποστηρικτή του Πλεύρη (Νέμεσιτ) και τον υποστηρικτή του «Ιού» (θείος)

  Να όμως που τόφερε η ζωή!

  Φαίνεται ότι πράγματα είναι ακόμα χειρότερα…

  Ρε μπας και θάπρεπε να εισηγηθώ στην κολεχτίβα, ώστε το επόμενο αφιέρωμα στον «Ιό» να φέρει ως τίτλο κάτι από : Ίδια είναι τα σκατά δεξιά κι αριστερά» ή «Τι Πλεύρης, τι «Ιός»» ή «Οι παρόμοιες προκτικές των οπαδών του Πλεύρη και του Ιού» ;

  Θα δούμε! Ας το αφήσουμε να ωριμάσει το πράμμα!

  Ομέρ ο Βιετναμέζος κυνηγός

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 109. Ομέρ Βιετναμέζε κυνηγέ

  Παει πολύ να βαλεις στο ιδιο τσουβαλι τον Νέμεσιστ και τον Θειο Ισιδωρα …..
  Σιγά σιγά θα μας μιλήσεις και για κοκκινο και μαυρο φασισμό οπως εκεινος ο Φις..

  -Τοτες λογοκρινε και μενα
  (καιρό εχεις )

  Γιατί το δηλώνω παντα οτι παραμένω πιστό μελος του Ι.Θ .Ι
  αν και εξοριστος …..

  αιντε !

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 110. Καλά βρε Νοσφεράτε.. Μην τα παίρνεις στο κρανίο. Ξέρεις ότι εμείς στην Άπω Ανατολή έχουμε ένα δικό μας τρόπο σκέψης.

  π.χ. όλοι εσείς οι λευκοί με τα στρογγυλά μάτια μας φαινόσαστε ίδιοι.

  Αυτό είναι το πρόβλημά μας: Το αντικειμενικό πολιτισμικό χάσμα που γεννιέται από τη διαφορετική μας προέλευση. Εμείς προεχόμαστε από τον βουδιστικό μαρξισμό-λενινισμό-χοτσιμινχισμό, ενώ εσείς από τον χριστιανικό μαρξισμό-λενινισμό με μπόλικη δεύτερη Διεθνή.

  Σιγά σιγά, με καλή διάθεση θα γεφυρώσουμε το χάσμα στους επόμενους αιώνες 8)

  Ομέρ ο Βιετναμέζος κυνηγός

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 111. Omer Βιετναμεζε…

  εμενα παλι μου φαινεται οτι πολύ περισσοτερο ταυτιζεσαι με εκεινον τον -πως τον λεγανε; …καλό παιδί κατα τα αλλα – που εγραψε εκεινο το απιστευτο Ποστ για το ‘Φαιοκοκκινο μετωπο»’( και στο οποιο μπηκα αν θυμασαι-΄σε εναν οξυτατο διαλογο κατοπιν προσκλησης του Μ- π)

  – Καλά βρε Ομέρ δεν καταλαβαινεις οτι ανα ακολουθεις απαραδεκτες ταυτισεις τυπου Μαυρου – Ασπρου ( »Ιος = φασιστες. Νεμεσιστς = Θειος Ισιδωρος )

  -οδηγεις αναποφευκτα και αλλους να κανουν εξισου απαραδεκτες ταυτισεις για σενα ;
  ( ηδη ειδες οτι ο Νεμεσιστ σε θεωρει φιλαρακι…)

  -Τι να σου πω βρε παιδι μου

  Φοβαμαι οτι απο την Κική και την Κοκώ διαλέγεις ολο και περισοτερο να ταυτιστεις με την Κοκώ και τον τροπο σκεψης της…

  Κριμα ….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 112. Καπου εδώ ειναι και η συζητηση για το »φαιοκοκκινο μετωπο»
  που μου θυμισε τον νεο τροπο σκεψης του
  Ομερ του Νεο( Φισ) ιου
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/01/31/31-1-2008/

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 113. Όχι ρε Νοσφεράτε και με την Κοκώ!
  Με την Κική εντάξει… πάει κι έρχεται.

  Όχι όμως και με την Κοκώ ! Oύτε και με τη ΦΙΣ !

  Απλά μούμεινε μια συνήθεια από την εποχή που είμουν Μέγας Αδμινίστωρ (ααααχ! παλιά μεγαλεία. Πάνε πια!) να κόβω κάθε υποτιμητική ή προσβλητική έκφραση. Και αυτό έκανα και εδώ.

  Τώρα για την ουσία του πράγματος ας τα βρουν μεταξύ τους οι γηραιότεροι. Εμάς μας κληρονόμησαν μια κατάσταση.

  Ομέρ (ποτέ Κοκώ, ποτέ ΦΙΣ)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 114. Ομέρ εφέντη
  Κάποιοι άνθρωποι δικαιούνται μεγαλύτερης προσοχής και ανοχής στα λεγόμενά τους έστω και στις «μικρές παρεκτροπές» τους.
  Μην σου μείνει κανά κακό χούϊ από την αδμινισταρχία σου 🙂

  Νόσφυ
  τα » = » γενικά είναι ολίγον προβληματικά, ενίοτε και όσον αφορά απόψεις και εάν προκύπτουν ίσως χρειάζονται (και δεν αναφέρομαι στα παρόντα)
  Του Ομέρ του Βιετναμέζου του θίξανε τα «λοξά του μάτια» (πράγμα σημαντικό για αυτόν) , παιδί-ζαγάρι είναι, ίσως γι αυτό τα πήρε…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 115. Δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση. Διάβασα στην εφημερίδα «Ένωση Σμυρναίων» ένα κείμενο-καταγγελία για το «Δίκτυο’21 Μακεδονίας – Θράκης«, γιατί τη Μικρά Ασία αυτοί την θεωρούσαν κάτι σαν τη «Κορέα των Ελλήνων».

  Είναι αστείο αλλά, τη Μικρά Ασία
  «Ιός» τη θεωρεί «Βιετνάμ των Ελλήνων» και
  -Το Δίκτυο-21 «Κορέα των Ελλήνων».

  Οπότε διαλιέχτε: Βιετνάμ ή Κορέα;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 16/04/2008

 116. Ποντε (& Αριστερε),
  με δακρυα στα ματια θελω να δηλωσω οτι, τοσο απο την πλευρα μου οσο και απο ολοκληρο το ΙΘΙ δεν υπαρχει κανενα προβλημα με την αντικατασταση των γραμματων στο σχολιο μου απο …συμβολα του μορσικού αλφαβητου.

  Δηλωνω επισης οτι θα υπερασπιστω σ΄ολα τα οργανα (ελληνικα και διεθνη φορα και οργανισμους, στα οποια θα σας καταγγειλει για λογοκρισια ο Ομαδεον) το αναφερετο αυτο δικαιωμα σας!

  Τελος, δηλωνω οτι εγω και το Ιδρυμα παραμενουμε σταθερα υποστηριχτες του δικαιου αγωνα σας για αναγνωριση της γενοκτονιας και προτιθεμαι να εισηγηθω στο ΙΘΙ την ικανοποιηση του δικαιου αιτηματος σας που αφορα την εκδοση του σχετικου ψηφισματος!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 16/04/2008

 117. Μπρέ Πόντιοι

  Επειδή λείπει ο μαρκόνης μας σε άδεια , μπορείτε να μας αποκρυπτογραφήσετε τις παύλο-τελείες , για να αντιληφθούμε και εμείς οι του ΙΘΙ πως προκύπτει το τσουβάλιασμα Θείου – ΝέμεσιςΤ ;;;

  Ρε Νόσφυ

  Θα τα μαζέψεις άμποτε τα μηνύματα από τα mail σου να αδειάσουν τα γραμματοκιβώτια ;;;

  Σχόλιο από Παπούλης | 16/04/2008

 118. Ισίδωρε, ευθυμήσαμεεεεν….

  Εγώ ΚΑΙ σε πάω ΚΑΙ δεν σε πάω, ΤΙ να κάνω δεν ξέρω.

  Μια σε πάω μια δεν σε πάω, και ΠΟΥ ΠΑΩ, ΠΟΥ ΠΑΩ;

  Σε πάω για το χιούμορ και τη σοφία σου,
  ΔΕΝ σε πάω για ΠΑΡΕΟΚΡΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Ι.Θ.Ι. και…
  του κ@λου τα εννιάμερα.

  Σοβαρέψου θείε, και μη μιλάς για σχοινί όταν είναι παρών ο… παρ’ ολίγον κρεμασμένος.

  Η Ελληνική μπλογκόσφαιρα ΔΕΝ είναι το άλφα ή βήτα μπλογκ που έχει κάνει κλίκα με το τάδε ή το δείνα, ΟΥΤΕ οι παρέες ΟΥΤΕ τα βιβλία των λιγοστών άξιων (ομολογουμένως) που διακρίθηκαν, ΟΥΤΕ εγώ, ΟΥΤΕ ο Π&Α.

  Η Ελληνική μπλογκόσφαιρα είναι ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ που αποτελούν ΤΣΟΥΝΑΜΙ Πληροφορίας και Αμεσης δημοκρατίας.

  Επομένως, ΟΥΔΕΜΙΑ διαμαρτυρία κι από μένα εγχωρίως ή διεθνώς για τον τρόπο που σε… λογόκρινε ο Ομερ.

  Απλώς… ΨΟΦΑΩ από περιέργεια θείε μου, ΤΙ είχες πει γιατί ξέρω ότι ΕΧΑΣΑ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ.

  Ομέρ, ΕΛΕΟΣ, ΕΛΕΟΣ για το δικαίωμα στο γέλιο! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2008

 119. Βρε συ Ομέρ

  πάλι παρασύρθηκες!

  Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εξαιρούνται της γενικής αρχής.

  Και ο Θείος-Ισίδωρος είναι ένας απ’ αυτούς.

  Μην είμαστε τόσο ακραίοι. Ας πουμε και μια (μόνο μια) κουβέντα παραπάνω!

  Θείε, ως ο γηραιότερος της παρέας -μιας και τα χνώτα μας κατα καιρούς συναντιούνται από την εποχή της «Νέας Πνοής» έως σήμερα- αγνόησε την παρέμβαση (που την τοιαύτη μέθοδο προκάλεσε η παλιά εμπειρία της σύγκρουσης που ξεκίνησε από την Καλύβα και κορυφώθηκε εδώ) ξαναέλα και γράψε χωρίς να κρατάς θυμό στο μικρό Ομέρ !!!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 120. M-π
  ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2008

 121. Μ-ποντε (& αριστερε),
  καμια κατακρατησις θυμου -για τις ενθουσιωδεις αντιδρασεις των ενθουσιωδων νεαρων ποντιων- δεν παρατηρειται εις τα αισθηματα μου, συμφωνα με τα τελευταια αποτελεσματα των εξετασεων ουρων & δακρυων εις τας οποιας υπεβληθην*.
  Συμφωνα μαλιστα με τις εν λογω εξετασεις προκειται για δακρυα συγκινησεως για οσα εζησαμε εμεις οι παλαιωτεροι οχι μονο εις την Ν. Πνοην αλλα και εις τα γραφεια περιοδιοκου οταν τα βηματα σου σε εφερναν συχνοτατα εκει προκειμενου να συναντησεις τους αγαπημενους σου φιλους, τοτε που αυτοι δεν διεθεταν ιδια μυαλα με του Μητσοτακη ή που εσυ διεθετες μυαλο σαν του Μητσοτακη ενω εγω εκτιμουσα και εξακολουθω σταθερα να εκτιμω το μυαλο του Μητσοτακη σε αρκετα θεματα της εξωτερικης πολιτικης, τουλαχιστον!
  Φιλικωτατα παντα
  θ.Ισιδωρος

  *βλεπε σχετικο ιατρικο ανακοινωθεν (ποστ: «ο Θ.Ι. στα χερια των γιατρων»).

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 16/04/2008

 122. Εντάξει ρε παιδιά. Μη βαράτε. Δεν ήξερα ότι για το θείο Ισίδωρα ισχύει ειδικό καθεστώς. Ότι κάνουμε συνήθως έκανα. Κόψιμο πραγμάτων από σχόλιο -ακόμα και ολόκληρα σχόλια- έχουν υποστεί ουκ ολίγοι. Να σας θυμίσω; Λοιπόν έχουμε και λέμε: Νοσφεράτος, Ομαντεόν, Πάνος, Μ-π (ω ναι!), Μικρασιάτης, Νέμεσις, Γνώριζε κλπ, εθνολαϊκός, …..

  ‘ντάξ;

  Ομέρ ο δίκαιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 123. «… εγω εκτιμουσα και εξακολουθω σταθερα να εκτιμω το μυαλο του Μητσοτακη σε αρκετα θεματα της εξωτερικης πολιτικης, τουλαχιστον! «

  Φαίνεται ότι το όλο πρόβλημα προέκυψε γιατί γράψατε στον τίτλο: «Μητσοτάκης – ” Ιός ” ………. κοινό μυαλό !!! » αντί του: «Μητσοτάκης – ” Ιός ” – Θείος Ισίδωρος ………. κοινό μυαλό !!! «

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 16/04/2008

 124. Αν θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά για αυτές τις… «λογικές» εξισώσεις, τότε ιδού μία… χιουμοριστική σοβαρή προσέγγιση.

  1) ΘΕΩΡΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
  Ο Ιός ΔΕΝ είναι ταυτόσημος με το Μητσοτάκη

  ΑΠΟΔΕΙΞΗ
  Εστω ότι ο Ιός είναι ταυτόσημος με το Μητσοτάκη,
  και ότι ο Θείος Ισίδωρος είναι ταυτόσημος με τον Ιό.

  Τότε (συνεπάγεται ότι) Μητσοτάκς και Θεός Ισίδωρος ταυτίζονται.
  Αυτό όμως είναι εξ ορισμού λάθος, οπότε (δια της εις άτοπον απαγωγής) Οι παραδοχές είναι αντιφατικές και ψευδείς.

  Λιγότερο… σοφιστικέ, τώρα:
  Επιφανειακά ΦΑΙΝΕΤΑΙ σαν να ταυτίζονται Ιός με Μητσοτάκη επειδή (για διαφορετικούς λόγους) συμφώνησαν σε κάποια πράγματα. Ομως σε πολλά άλλα θέματα, όχι μόνο δεν ταυτίζονται αλλά και… συγκρούστηκαν νομίζω (θέμα αρχαιοτήτων στην κατοχή του Μητσοτάκη)! Κάνω λάθος;

  Η λογική αυτών των «μαυρόασπρων» εξισώσεων είναι Ο,ΤΙ χειρότερο, διότι στη σημερινή εποχή Υπερφόρτωσης Πληροφορίας επιτελούν το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ: Την δημιουργία ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ γενικεύσεων ή εντυπώσεων που υποβαθμίζουν τον πολύ σημαντικό ρόλο άλλων στοιχείων, περισσότερης ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ανάμεσα σε διαφορετικές Πληροφορίες.

  Εγώ νομίζω ότι
  2) Θεώρημα ΔΕΥΤΕΡΟ
  ΑΝ υπάρχει λογική βάση για αντίκρουση κάποιου κραυγαλέου λάθος σε οποιονδήποτε, ΤΟΤΕ αναγκαστικά ΜΠΟΡΕΙ να γίνει λίαν αποτελεσματική κριτική κατάδειξη του λάθους μέσω ΣΑΤΙΡΑΣ.

  Αφήνω την απόδειξη του θεωρήματος 2 σε άλλους. Δηλαδή, ΑΝ μπορείτε να σατιρίσετε τον Ιό, τότε του βρήκατε σημαντικό λάθος. Με μία προϋπόθεση όμως: Τον απόλυτο σεβασμό στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ της σατιριζόμενης άποψης.

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2008

 125. «..Μπρέ Πόντιοι
  Επειδή λείπει ο μαρκόνης μας σε άδεια , μπορείτε να μας αποκρυπτογραφήσετε τις παύλο-τελείες..»

  Α μπρε Παπούλη
  Πάλι τόχασες,κρίμα, γιαζίκ, την άλλη φορά… 🙂
  Έτσι για να γαργαλήσω την περιέργιά σου, ότι βγάλεις από τα «λοξά μάτια» του σχ.115

  «..Απλώς… ΨΟΦΑΩ από περιέργεια θείε μου..»
  omadeon
  Παρομοίως…

  Ετέτησαν όλαι αι λεπτομέρειαι, ακούσθησαν αι απόψεις, κατετέθησαν αι περιέργιαι και από τούδε το θέμα θεωρείται λήξαν, άλλωστε η αξία του είναι αρκούντως μικρότερη από 10 και βάλε άρθρα
  Μετά τιμής προς όλους τους συνοδοιπόρους

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 126. Πάρτε και λίγο… ΘΕΤΙΚΟ Ιό

  http://www.iospress.gr/ios2007/ios20071111.htm
  α) Η ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας δεν κινδυνεύει να συσχετιστεί με κανένα άλλο κρατικό μόρφωμα πέραν της Αρχαίας Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός ιστορικός σ’ όλο τον κόσμο που να συνδέει -όπως φοβάται ο κ. Ψωμιάδης- την ΠΓΔΜ με τον Μέγα Αλέξανδρο, όσα αεροδρόμια κι αν πάρουν το όνομά του. Απλώς συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε και στις ακτές της Τουρκίας με την ιστορική παράδοση της Ιωνίας. Μάλιστα, είναι τόσο σαφής η σχέση της Ελλάδας με την ιστορία της Μακεδονίας, ώστε ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μιλοσόσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν είχε δυσκολία να προτείνει στη χώρα μας να ονομάσει το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας «Αρχαία Μακεδονία». Η δήλωση αυτή καταγγέλθηκε αμέσως ως προκλητική από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ομως, αν την αντιμετώπιζε κάποιος με ψύχραιμο τρόπο, με στοιχειώδη πολιτική ευφυΐα, θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως το απόλυτο επιχείρημα για να στηρίξει τις επίσημες ελληνικές απόψεις για την ιστορία της περιοχής. Διότι από μόνη της αυτή η δήλωση αποκλείει κάθε διεκδίκηση του ιστορικού παρελθόντος της αρχαίας Μακεδονίας από την ΠΓΔΜ!»

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2008

 127. Και για όσους… ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ την κρυστάλλινη ΛΟΓΙΚΗ του «Ιού» δείτε και την κατάληξη του άρθρου, όπου -ουσιαστικά- ο «Ιός» τάσσεται ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ υπέρ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ.

  (διαβάστε από εκεί που λέει «γ) Ο μοναδικός πραγματικός κίνδυνος από την κατοχύρωση στο γειτονικό κράτος του ονόματος της Μακεδονίας είναι η σταδιακή ή άμεση παρεμπόδιση της χρήσης του όρου αυτού από την ελληνική πλευρά, ειδικά στον εμπορικό τομέα…» …μέχρι το τέλος)

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2008

 128. Ρε Νόσφυ

  Θα τα μαζέψεις άμποτε τα μηνύματα από τα mail σου να αδειάσουν τα γραμματοκιβώτια ;;;

  Ρε παππουλη

  Καθε μερα παω στο γραμματοκιβωτιο Ολος αγωνια για το αν ηρθε γραμμα απο τον αει (παις εστι παιζων πεσευων) Βασίλη
  και μαζευω διαφημιστικά μονάχα ..Ρε ..Που τα στελνετε Ρεεεειιιιιιιιιιιι!!!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 129. Παλι εστειλα μια απαντηση στο του Αει Βασιλη …αειντε!! να δουμε …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 130. Πάρτε και ΑΝΤΙ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟ ΙΟ:

  «Παλαίμαχοι αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, που μετά τη συντριβή του δεύτερου αντάρτικου έζησαν σε βαθιά παρανομία ώς το 1962, οι Κοκοβλήδες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι ήταν ο Γύπαρης και οι «άνευ θητείας χωροφύλακές» του. Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ο Νίκος αναγκάστηκε να περάσει το 1947 στην παρανομία μετά από αλλεπάλληλες συλλήψεις….

  Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Γύπαρης; …Τελικά, η έρευνά μας σε αρχεία και εφημερίδες των Χανίων αποδείχθηκε πιο αποκαλυπτική: αυτός που προβάλλει πίσω από τον Γύπαρη, ως πολιτικός καθοδηγητής της μεταφύτευσης του Εμφυλίου στην Κρήτη εν έτει 1947, δεν είναι άλλος από τον «αρχιτέκτονα της εθνικής συμφιλίωσης», τον Κων/νο Μητσοτάκη!
  […]
  Από τις στήλες της προσωπικής του εφημερίδας, ο Κων/νος Μητσοτάκης καταγγέλλει την «πλήρην συνθηκολόγησιν του επισήμου κράτους ενώπιον της κομμουνιστικής βίας» (5.3.47). Την επομένη, ενώ οι απεργοί αναδιπλώνονται μετά από συμφωνία με το Γενική Διοικητή, ο Γύπαρης «ανακαλείται από την εφεδρεία» και διορίζεται Στρατιωτικός Διοικητής Χανίων. Ο Μητσοτάκης, κατά την επίσημη βιογραφία του, θα παίξει «το ρόλο πολιτικού καθοδηγητή» του (σ.262).
  […]
  Το πρόγραμμά του ο Γύπαρης θα το ξεκαθαρίσει με διαδοχικά πρωτοσέλιδα άρθρα του στον «Κήρυκα», την εφημερίδα του Μητσοτάκη. Η γραφή του είναι κάπως ασυνάρτητη, η λογική του όμως απλή: ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στην ιδιαίτερή του πατρίδα. Τυπικό δείγμα: «Ο προαιώνιος εχθρός Βούλγαρος επέρχεται σαρκάζων εις χώρας Ελληνικάς. Οι δυνάσται των Ελασιτών Κουκουέδες Βούλγαροι εμίσησαν και της πατρίδος την δόξαν καθώς εφθόνησαν και τους Ελληνας πατριώτας. […] Κακοί Ελληνες, οι οποίοι εξασκείτε την Σλαυϊκή προπαγάνδα, πάψετε να κακουργείτε σε βάρος του Ελληνικού λαού και της Πατρίδος μας. Εκείνοι οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν αλλά θα έχουν το θράσος να υψώσουν την κεφαλήν των υπεράνω του νόμου και του Κράτους, τους προειδοποιώ ότι θα σπάση» (20.3.47).

  Η «βουλγαροποίηση» του εσωτερικού εχθρού δεν περιορίζεται στους κομμουνιστές. Τον ίδιο χαρακτηρισμό απευθύνει ο Γύπαρης δημόσια και στον φιλελεύθερο βουλευτή Γεωργιλαδάκη, απειλώντας να τον σκοτώσει με το περίστροφό του («Ελεύθερος Ανθρωπος» 28.6.47).

  Τέλη Μαρτίου απαγορεύονται όλες οι πολιτικές συγκεντρώσεις. Στις 22 Απριλίου εκτοπίζονται τα ηγετικά στελέχη της Αριστεράς. Τη μαζική καταστολή θα την αναλάβουν ωστόσο οι «χωροφύλακες άνευ θητείας» που ο Γύπαρης στρατολογεί σε πόλεις και χωριά, προσφέροντας παχυλούς μισθούς και το ακαταδίωκτο για το ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών.

  Δυστυχώς, όπως βλέπετε, πρόκειται για ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ…

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2008

 131. URL και ΦΕΥΓΩΩΩΩ…
  http://www.iospress.gr/ios2005/ios20051030.htm

  Σχόλιο από omadeon | 16/04/2008

 132. Παιδία
  Επι του Θεματος Μητσοτακης Ιος εχω την εντυπωσιν
  οτι αμφοτεραι απασαι αι πλευραι επιμενουν εις την Μισήν Αληθειαν
  Διοτι ο Μητσοτακης κυριοι σας θυμιζω ειπεν μεν εκείνο το »σε δεκα χρονια ..»εν τη κουτοπονηρια του αλλά επισης εκανε και εκεινες τις μυστηριες συμφωνιες με τον Μιλοσεβιτς αν ενθυμειστε που θυμίζουν ουχι ιον αλλο αλλον τι …
  –Επισης ο μεγαλος του εχθρος ητο προηγουμενως το αγαπημενο του παιδί ο Σαμαράς – και σε αυτόν στηριζε τα πρωτα βηματα της Μητσοτακειας πολιτικής του …ειναι ο καθρεπτης του (αλλά και ο καθαιρετης του)..
  Φυσικά απο την κινηση του εκρεμμους – που θυμιζει και τον τροπο που κινουνται (πανω κατω και δεξια και αριστερα ) τα εξυπνα ματακια του Υιου του (οχι του Ιου ..του Υιου του λεγω ) – που λεγεται Μητσοτακης … ο καθεις μπορεί να επιλεξει οτι θελει …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 133. Ελαβα γραμμα (και μια φωτογραφια ) απο το αγαπημενο μου Ανηψούδι

  http://panosz.wordpress.com/2008/04/14/isidoros-33/#comment-25905

  Ευχαριστώ ανηψιέ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 134. Βρε Που πήγε ; Που πΗγε; Ανηψιέεεε Ανηψιέεεε
  ( εχασα την Φωτογραφια και μόλις την βρηκα !!)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 135. Βρε μπας και …………..εξαφανιστηκε απο μονη της ;

  Μπα … Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 136. εν τελει αγαπητοι ζουμε στην ΜπλογκοΑυλή των Θαυματων
  οπου
  αισφνης
  φωτο εξαφανιζονται σαν περιστερια
  ππου μπαινουν στο καπέλο

  Παντως ετσι κι αλλιως Φιλε- Ανηψιε σ’ ευχαριστώ που με θυμηθηκες …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 137. Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 138. Νόσφυ

  Πάρε πάλι από τους εδώ αδμινίστορες το ισχύον μαιλ μου και στείλε μια απανταχούσα τώρα …!

  Μουμούλιε

  Από την 666η Μ. Πεζικού του Β. Βιετνάμ όπου απευθύνθηκα , μου απάντησαν ότι οι δικοί τους αποκρυπτογράφοι είναι απασχολημένοι με επιχειρήσεις Η/Π στη συνεχιζόμενη μάχη του Κε Σαν . Έτσι το μόνο που απομένει είναι να αποκρυπτογραφήσετε εσείς το επίμαχο μήνυμα.

  Ο νεανικός ενθουσιασμός του Ομέρ Πριόνη δεν απολαμβάνει και της δικής μου κατανόησης , ομού μετά του συνγέροντος Μ-Π….

  Σχόλιο από Παπούλης | 16/04/2008

 139. Ομέρ, έστειλα τίς φωτογραφίες στό zahariad τήν Κυριακή. Τίς ξαναστέλνω τώρα στό yason@in.gr .Εφθασαν;

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 16/04/2008

 140. Πολυχρονίδη Γιώργο, έφτασαν!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/04/2008

 141. […] Kαζανόβα του Φελίνι         Μετά από το πόστ για τον “Ιό” και τον Μητσοτάκη, την παρέμβαση του […]

  Πίνγκμπακ από -O Kαζανόβα του Φελίνι « Πόντος και Αριστερά | 17/04/2008

 142. Θείε,

  φαίνεσαι καλός γνώστης της ιστορίας των «Ιών». Βέβαια δεν ξέρεις τις μ@λ@κίες που έχουν κάνει χωρίς λόγο και σοβαρή αιτία. Με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργήσει τέτοια απωθημένα σε ανθρώπους ώστε έχουν εξασφαλίσει τις δια βίου αμφισβητήσεις τους. Ας είναι! Αν θέλεις, δώσε ένα (μη δημόσιο) στίγμα στο yason@in.gr . Για να μην αψιμαχούμε κάθε τόσο!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/04/2008

 143. Μ-ποντε,
  αν προκειται για προσωπικα απωθημενα τοτε αλλαζει το πραγμα και ζητω συγνωμη που επενεβην. Απλως εγω μπερδευτηκα νομιζοντας οτι το συγκεκριμενο ποστ ασκουσε πολιτικη κριτικη (την οποια -για να διευκολινω τη σκεψη σου- τους εχω ασκησει αρκετες φορες και μαλιστα «κατα προσωπο» σε θεματα που διαφωνησα μαζι τους).

  Ερρωσο!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 18/04/2008

 144. .
  .
  .
  ΥΓ
  καλυτερα να ΜΗΝ παισουμε τα ημαιηλ-λια γιατι αν αρχισεις να μου λες τ΄απωθημενα σου για τους «Ιους» θ΄αρχισω να σου λεω κι εγω τα δικα μου με τις γκομενες και το πρωι θα μας βρει να κλαιμε ο ενας στον ωμο του αλλου!

  Ξαναερρωσο!

  Σχόλιο από ο θειος Ισιδωρος | 18/04/2008

 145. Συγκινήθηκα με την εξέλιξη του στόρι 8)

  Μάλλον το επόμενο σχετικό θα έπρεπε να έχει τίτλο:

  Ο Θεός να σε φυλάει από τον » Ιό» και απ’ τις (στριφνές) «γκόμενες»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/04/2008

 146. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ κι εμένα η συνεννόησή σας

  Μ-π:
  Βέβαια δεν ξέρεις τις μ@λ@κίες που έχουν κάνει χωρίς λόγο και σοβαρή αιτία.

  ΕΤΣΙ αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα ουσιώδη. ΕΤΣΙ ξεπερνάμε τη λογική της πόλωσης, του μαύρου-άσπρου, του φανατισμού.

  Οι «χωρίς λόγο και σοβαρή αιτία μαλακίες» είναι ΜΑΣΤΙΓΑ.

  Ο προοδευτικός διανοητής σήμερα πρέπει να μεταμορφωθεί σε μέλισσα, να γυρνάει από λουλούδι σε λουλούδι και να παίρνει ΜΟΝΟ τη γύρη. Τη διοξίνη όμως, απλώς να τη φτύνει…

  Σχόλιο από omadeon | 18/04/2008

 147. Προς Ποντο και Αρσιτερό…Θειο Ισιδωρα, Πατριωτες αντιεθνικιστες ,εθνικιστες ασυμμαζευτους συμαζεμενους κλπά κλπά
  Θα ελεγα να αφησετε τα προσωπικά απωθημενα στην ακρη και να βγαλετε και κανένα Πολιτικό απωθημενο απεναντι σε αυτους που Τοσο Ξετσιπωτα Ρημαζουν και ξεπουλανε τη Χωρα τα τελευταια πέντε χρονια (εντελώς Ξεδιαντροπα πια):
  http://www.enet.gr/online/online

  Γιατί ετσι οπως παμεσε λιγο ουτε καν τα προσωπικά σας απωθημενα δεν θα μπορειτε να βγαλετε
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=33070592

  Υγ . Εν τω μεταξύ εχω κι εγώ ενα απωθημενο::

  Τοσα χρονια στα μπετά και εώ και στο Ι. θ. Ι και αλλου

  Ενα ποστ ..κατι τις βρε αδελφε γιααυτους που Ξεπουλάνε αυτον τον ερμο τοπο ΄Δεν ειδα να γραφεται …

  ( Για ολους εχω δει . Για τον Ιο για τους Ο-Π για το ΚΚΕ τον ΓΑΠ ,τον Τσιπρα κλπ κλπ … )

  Εκτος απο αυτους ..
  Γιατί ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/04/2008

 148. Καζαμπλάνκα»

  Την αποκάλυψη ότι η Marfin αγόρασε το πρώτο 5% των μετοχών του ΟΤΕ την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, στις 16 Αυγούστου και το επόμενο 5,4% την επομένη των εκλογών στις 17 Σεπτεμβρίου, έκανε ο Αλ. Αλαβάνος, υπαινισσόμενος συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως τι είναι η Marfin, πόσα ονόματα έχει αλλάξει από το 1988, ποιος είναι ο βασικός της μέτοχος. Τι ρόλο παίζει μέσα στη Mig η Dubai Investment Bank. «Εξηγήστε μας», είπε απευθυνόμενος στον Γ. Αλογοσκούφη, «γιατί η Ελλάδα γίνεται Καζαμπλάνκα. Εξηγήστε μας πώς μπαίνουν στη χώρα ξένα κεφάλαια, συνοδευόμενα από κομπραδόρους, αλητεία, εμπόρους όπλων, τα οποία επιχειρούν να μπουν και μέσα στην πολιτική ζωή και απειλούν με δίκες πολιτικούς αρχηγούς και προσπαθούν να αποκτήσουν το λαϊκό έρεισμα αγοράζοντας ομάδες».
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=28658784

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/04/2008

 149. Υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα τα οποία φέρεται να έχουν διαπραχθεί αφορούν:

  **Το «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που έδωσε το έναυσμα για τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων για την έκδοση του οποίου φέρεται κατά την κατηγορία να «συγκροτήθηκε εγκληματική οργάνωση».

  * Αλλα μη δομημένα, πλην όμως επιζήμια για τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω των υπέρογκων προμηθειών που καταβλήθηκαν, τα οποία διακινήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1999 (και κυρίως από 2002) μέχρι 2005.

  Σε γενικές γραμμές, το απόλυτο συμπέρασμα σε σχέση με την προκαταρκτική ποινική εξέταση που είχε διενεργήσει ο αντεισαγγελέας εφετών, Αντ. Λιόγας, για το ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία,των 70 εκατομμυρίων ευρώ με αποδέκτη το ΤΕΑΔΥ «και άλλα λοιπά», είναι ότι διαπράχθηκαν τα κακουργήματα:

  -«Απάτη, κατά συναυτουργία, κατά συρροή και μη, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια,τελεσθείσα υπό περιστάσεις ιδιαζόντως επιβαρυντικές», «άμεση συνέργεια στην απάτη», «απιστία σχετική με την υπηρεσία, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και με ιδιαίτερα τεχνάσματα, τελεσθείσα υπό περιστάσεις ιδιαζόντως επιβαρυντικές», «ηθική αυτουργία στην απιστία», «υπόθαλψη εγκληματιών-καταχραστών του Δημοσίου, κατ’ εξακολούθηση», «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), «εγκληματική οργάνωση» (συγκρότηση-ένταξη-συμμετοχή), «φοροδιαφυγή-έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση».

  Παράλληλα, ο ανακριτής Λέκκας αναλάμβανε οσονούπω και τη διερεύνηση της δικογραφίας που αφορά στην επίσης φερόμενη ως ζημιογόνο αγορά του ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ από το ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Δημοσιογράφων) για την οποία σχετική προκαταρκτική εξέταση διενήργησε ο αντεισαγγελέας εφετών, Αντ. Λιόγας.

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=56427616

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/04/2008

 150. αυτό πάλι ; Πως το βλεπετε;
  http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080418&nid=8240536&sn=&spid=876

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/04/2008

 151. Αναλαμβάνονται βαφές παντός χρώματος. Πλούσια επώνυμα δώρα.
  ΄
  Κυρκωστάκη (έλα κοντά)
  Ώρες ελεύθερες (Φάε επώνυμα δημητριακά κι έλα βράδυ)

  περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν ECS (eduBOSS Control System) εδώ:
  http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/04/15/sxoleia-epixeiriseis-1/#comment-1216

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 18/04/2008

 152. Γνωριζε…
  Ολα καλά .. αδελφε.

  Αλλά αν μιλουσες λιγο πιο ..Καθαρά ..

  (Θυμαμαι ενα παιδικό λογοπαιγνιο που ελεγε:
  Καταλαβες; κι αμα δεν καταλαβες
  κανε πως καταλαβες
  για να μη σε καταλαβουν οτι δεν καταλαβες
  Κατάλαβες 😉

  εγώ παντως καταλαβαινω ολο και λιγότερα
  οχι μόνο απο σενα ..
  αλλά απο ολους
  (κιαπο μένα εδώ που τα λέμε)
  -μαλλον πρεπει να πάω κανα ταξιδι …μπερδευτηκα τελειως σ’ αυτα τα μερη …

  Σχόλιο από Ανυπότακτη καρδια | 18/04/2008

 153. ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΜΕ κι ας είμαι … ζόμπι

  Μα λίνκ είναι και πάτα το
  πολίτη ανυποτάκτως
  πελάτη πια σε θεωρούν
  πριν γίνεις και στο βάθος
  πάτα κι ας είν’ πατάτα
  δεν είν γλυκοπατάτα

  Όλα με τ’ όνομα σαν πείς
  μόνος τη νύχτα σα βρεθείς
  θα συλληφθείς εκτάκτως…

  Μέτρα μονάχος τον καημό
  στάσου ορθός σαν βράχος
  και μην τους πεις ‘ευγενικά’
  τα ρέστα σαν ζητούν με τσαμπουκά
  «με συγχωρείτε λάθος»

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 18/04/2008

 154. Αδελφέ Ομέρ, σού έστειλα κι΄άλλες φωτογραφίες. Έφτασαν;

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 19/04/2008

 155. Καλησπέρα,
  όσοι ενδιαφερόμενοι να τεστάρετε τις νέες έξυπνες Πειραματικές Μηχανές Αναζήτησης (powerset κλπ) με θέμα τη Μακεδονία και το Μακεδονικό ή Σκοπιανό, γράψτε μέηλ ή σχόλιο με τις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ερωτήσεις σας. Είμαι registered beta-tester της πειραματικής μηχανής αναζήτησης PowerSet και θα της… μεταβιβάσω κάθε απορία σας!

  Τα πρώτα.. ανθρώπινα αποτελέσματα από ερωτήσεις σε Φυσική Γλώσσα (για το Μακεδονικό) συζητιώνται στο νέο ποστ
  http://omadeon.wordpress.com/2008/05/06/semantic-macedonia/
  («Macedonia in Natural Language Search Engines! (ερωτήσεις στο Semantic Web για τη Μακεδονία)»

  Γειά χαραντάν!

  Σχόλιο από omadeon | 06/05/2008

 156. μιας και ο λόγος για τον Μητσοτακαρο :

  Θαυμαστε αυτοκριτική

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=93352680

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 07/05/2008

 157. “Καλύτερα να σε φάνε τα λιοντάρια και οι κροκόδειλοι, παρά να σου ευχηθεί ο Μητσοτάκης… Γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;”
  Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

  Ο Απόλυτος Έλληνας Πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτελεί την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη εξελικτική μετάλλαξη δεινοσαύρου σε ανθρωποειδές. Το φαινόμενο Μητσοτάκης ανατρέπει ριζικά τη Θεωρία του Δαρβίνου και δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό σε διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους βιολόγων και παλαιοντολόγων….

  Σχόλιο από 40milakokkina | 07/05/2008

 158. Παρέμβαση

  Κ. Καραμανλής: Αποστασία με «μέσα ηθικώς απαράδεκτα»

  Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

  Συγκεκριμένη άποψη για την αποστασία του 1965 είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τη διατύπωσε σε επιστολές του, που δημοσιεύονται στο «Αρχείο» του. Γράφει (σελ. 300-301): «Αλλά, ανεξαρτήτως των ουσιαστικών ευθυνών του Παπανδρέου, οι ατυχείς χειρισμοί των αντιπάλων του μετέβαλαν την πολιτικήν εις εθνικήν κρίσιν. (…) Οι αποστάται, όμως, είναι ασυγχώρητοι και διά τα αρχικά σφάλματα και διά την εν συνεχεία πολιτικήν των, η οποία, αντί να εξασθενεί, ενίσχυε τον Παπανδρέου. Μετά την παραίτησιν του Παπανδρέου εγένοντο επανειλημμέναι απόπειραι διά τον σχηματισμόν κυβερνήσεως εκ των αποστατών, διά την επιτυχίαν των οποίων κατεβάλλοντο συνεχείς προσπάθειες αποσπάσεως και άλλων βουλευτών εκ της Ε.Κ. και μάλιστα με μέσα πολιτικώς και ηθικώς απαράδεκτα».

  Δεν θα πρέπει στο Συμπόσιο Κων. Μητσοτάκη να δοθεί μια απάντηση στη βαρύτατη κατηγορία Καραμανλή για «μέσα πολιτικώς και ηθικώς απαράδεκτα»;
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/05/2008

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=84423016

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/05/2008

 159. Ο ρόλος Αγγλων, CIA και Κων. Μητσοτάκη

  Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

  Η Ιστορία καμιά φορά επαναλαμβάνεται. Του παρασκηνίου και της αποστασίας που οδήγησε στην απομάκρυνση από τον Κωνσταντίνο της νόμιμης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, το καλοκαίρι του 1965, είχε προηγηθεί μια άγνωστη, παρόμοια, σχεδόν καρμπόν ιστορία, είκοσι χρόνια νωρίτερα που είχε οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλαου Πλαστήρα, με τους ίδιους σχεδόν πρωταγωνιστές και με τον ίδιο τρόπο: με την υπονόμευσή της από τα παρασκήνια.

  Νικόλαος Πλαστήρας
  Στις 3 Ιανουαρίου 1945 ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, που αντικατέστησε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

  Την άνοιξη του 1944, οι Βρετανοί είχαν διορίσει πρωθυπουργό της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης τον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο είχαν υποσχεθεί την αμέριστη συμπαράστασή τους.

  Αλλά η ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 είχε υποχρεώσει την αγγλική πλευρά να τον αντικαταστήσει.

  Παρά τις αντιρρήσεις του Γεωργίου Β’, που έφερε το στίγμα της επιβολής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του ’36, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ κατάφερε να διορίσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Δαμασκηνό, αντιβασιλέα της Ελλάδας και την ίδια περίοδο να προωθηθεί ο στρατηγός Πλαστήρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

  Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο ο Δαμασκηνός και ο Πλαστήρας ανήκαν στον παλιό φιλελεύθερο, βενιζελικό χώρο.

  Επειδή ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός είχε το ίδιο κατά κόσμο επίθετο με τον Παπανδρέου (ονομαζόταν Παπανδρέου Δημήτριος), ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ρέτζιναλντ Λίπερ, τηλεγράφησε στην κυβέρνησή του: «Ο Παπανδρέου απέθανε. Ζήτω ο Παπανδρέου». Μια έκφραση που αντιστοιχούσε στη γαλλική μοναρχική ρήση: «Ο βασιλεύς απέθανε. Ζήτω ο βασιλεύς». Ο Λίπερ ήθελε απλώς να εκφράσει τη συνέχεια της βρετανικής επιρροής στην Ελλάδα, που εκδηλωνόταν με τη στενή συνεργασία των Βρετανών με τον αντιβασιλέα – αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, που άλλωστε είχαν συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξή του. Λόγω της μεγάλης ανόδου της κομμουνιστικής αριστεράς την περίοδο της Κατοχής, ένα μεγάλο τμήμα του κεντρώου φιλελεύθερου χώρου συνεργαζόταν στενά με τη Βρετανία -κάτι που βέβαια ίσχυε και προπολεμικά. Οι Βρετανοί επιδίωκαν να επαναφέρουν την επιρροή τους όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και με πολιτικό τρόπο.

  Το κλιμάκιο της βρετανικής υπηρεσίας Πολιτικού και Ψυχολογικού Πολέμου (προπαγάνδας) που στάλθηκε στην Ελλάδα μετονομάστηκε σε «Συμμαχική Υπηρεσία Πληροφοριών» (AIS – Allied Information Service) και οι πρώτοι εκπρόσωποί της έφτασαν στην Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 16 Οκτωβρίου 1944. Η AIS ανέλαβε καθήκοντα στο αρχηγείο του στρατηγού Σκόμπι, στο Τρίτο Σώμα του βρετανικού στρατού, «για τον έλεγχο και την καθοδήγηση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα».

  Την επομένη της άφιξής του στην Ελλάδα, το τμήμα της AIS εξέδωσε το πρώτο ημερήσιο ενημερωτικό φυλλάδιό της και πολύ σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και ήλθε «σε επαφή με τον Τύπο, τους υπεύθυνους του ραδιοφώνου όπως και με το συνδικάτο των ιδιοκτητών κινηματογράφων».(1)

  Στις 6 Απριλίου 1945 η AIS άλλαξε όνομα και αποκαλούνταν επίσημα πλέον Αγγλο-ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (AGIS).

  Γ. Παπανδρέου
  Σε αυτή την υπηρεσία εντάχθηκε μεταξύ άλλων και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αλλά για να υποστηριχθεί καλύτερα ο αντιβασιλέας, θα έπρεπε να ενισχυθεί και η επιρροή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα η παρουσία στο χώρο του Τύπου που επηρεάζει την κοινή γνώμη.

  Τις πρώτες ημέρες του 1945, ο Βρετανός πρεσβευτής Λίπερ ενημέρωσε την κυβέρνησή του ότι ο Γ. Καρτάλης «εξασφάλισε» την εφημερίδα «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα για την υποστήριξή του όπως και «των απόψεων του Δαμασκηνού», που συνέπλεαν με εκείνες των Βρετανών.

  Ο Λίπερ πληροφόρησε τον Τσόρτσιλ ότι η γραμμή της «Ελευθερίας» θα ήταν «αντικομμουνιστική της αριστεράς» και χρηματοδότης της θα ήταν «ένα νεαρό μέλος της οικογένειας Μπενάκη της γνωστής φίρμας βαμβακιού στην Αλεξάνδρεια». (2)

  Με τον Πάνο Κόκκα εκδότη της «Ελευθερίας» είχε στενό προσωπικό και πολιτικό σύνδεσμο ο Κ. Μητσοτάκης, που την εφημερίδα του ενίσχυε «γενναιόδωρα και πλουσιοπάροχα».(3)

  Η «Ελευθερία» είχε προσλάβει αρκετούς δημοκρατικούς δημοσιογράφους, που ήταν αμέτοχοι των τεκταινομένων στα παρασκήνια, τότε που ο εκδότης της εφημερίδας έκανε στροφές και ελιγμούς για να βρεθεί σε αρμονία με συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων.

  Από τον Φεβρουάριο του 1945 οι Βρετανοί είχαν αρχίσει ν’ ανησυχούν από διάφορες αντιδράσεις και πιθανές τάσεις ανεξαρτησίας του Πλαστήρα και συζητούσαν διακριτικά την απομάκρυνσή του.

  Στις 17 Μαρτίου 1945 ο Τσόρτσιλ σε άκρως απόρρητο μήνυμα προς τον υπουργό του των Εξωτερικών έγραψε:

  «Συμφωνώ ότι θα πρέπει να ειπωθεί στον Λίπερ να εργαστεί για την έξωση του Πλαστήρα σε συνεργασία με την Αυτού Μακαριότητα (τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό). Είναι σημαντικό να βιαστούμε».

  Ο Λίπερ και ο Δαμασκηνός ήδη συνεργάζονταν από τα παρασκήνια για την αντικατάσταση του Πλαστήρα.

  Ενα μήνα πριν από την πτώση του Πλαστήρα, ο Δαμασκηνός είχε καθορίσει τα νέα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν υπουργικούς θώκους υπό τον ναύαρχο Πέτρο Βούλγαρη.

  Ο Κων. Μητσοτάκης στην αποστασία
  Οι Βρετανοί ανέσυραν μια παλιά επιστολή του Πλαστήρα, που δημοσιεύτηκε στη δεξιά εφημερίδα «Ελληνικόν Αίμα», που κατηγορούσε τον πρωθυπουργό για φιλο-γερμανισμό.

  Αλλά ο Πλαστήρας αντιτεκόταν, αρνήθηκε αρχικά να παραιτηθεί και στον Αμερικανό πρεσβευτή Μακβέι εκμυστηρεύτηκε αφελώς την πεποίθησή του ότι η Φιλελεύθερη παράταξη θα τον υποστήριζε. Αλλά την επομένη, η πρωινή εφημερίδα «Ελευθερία», που εθεωρείτο η πιο αντιπροσωπευτική εφημερίδα «των απόψεων του Δαμασκηνού», ζήτησε ανοιχτά την παραίτησή του Πλαστήρα. (4)

  Ετσι ο Π. Κόκκας και οι φίλοι του συνταυτίζονταν με τη βρετανική πολιτική.

  Ο Πλαστήρας τελικά υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

  Είκοσι περίπου χρόνια αργότερα συνέβη το ίδιο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όταν το ελληνικό, αμερικανικό και βρετανικό κατεστημένο θέλησαν την πτώση της κυβέρνησής του, που είχε λάβει το 1964 το 52,72% των ψήφων στις γενικές βουλευτικές εκλογές.

  Οι ίδιοι μοχλοί πίεσης κινητοποιήθηκαν, παράλληλα με άλλους.

  Το σχέδιο του Κωνσταντίνου για την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου είχε εκπονηθεί αρκετούς μήνες προτού πραγματοποιηθεί, σχέδιο που το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα απέστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση και διανεμήθηκε στις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες στις 21.1.1965 (δηλ. η σύνταξη της έκθεσης είχε γίνει ήδη πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία). Επρεπε να προετοιμαστεί το έδαφος και να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη στο μέτρο του δυνατού. Και σ’ αυτή την επιχείρηση χειραγώγησης χρησιμοποιήθηκε και πάλι η «Ελευθερία» του Π. Κόκκα. Η έκθεση της CIA σημείωσε:

  «Το σχέδιο του βασιλέως να εξαναγκάσει σε παραίτηση του Παπανδρέου περιλαμβάνει μια σειρά επιθέσεων εναντίον του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υιού του Ανδρέα μέσω του Πάνου Κόκκα, ο οποίος εδήλωσε σε διαφορετική πηγή ότι συμφωνεί να λάβει θέση εναντίον του Παπανδρέου εφόσον ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναλάβει ως υπουργός Συντονισμού ή ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως επί οικονομικών θεμάτων σε μια νέα κυβέρνηση. Τις λεπτομέρειες επεξεργάζονται ήδη μεταξύ τους ο βασιλιάς και ο Κόκκας».

  Ενάμιση μήνα πριν

  Ανάλογη ενημέρωση στην κυβέρνησή του έκανε και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ραλφ Μάρεϊ στις 26 Απριλίου 1965, ενάμιση περίπου μήνα πριν από την ανατροπή του Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι ένα τμήμα της Ενώσεως Κέντρου θα αποσχιστεί και θα ρίξει την κυβέρνηση, που θα χάσει έτσι την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μάρεϊ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που θα είχε ο Μητσοτάκης σ’ αυτή την επιχείρηση, αν πρόσφερε τις υπηρεσίες του, γιατί είχε «μεγάλο δίκτυο επιρροών και ισχυρούς χρηματοδότες».

  Πάνος Κόκκας, εκδότης της «Ελευθερίας»
  Και λίγο μετά την πτώση της κυβέρνησης της Ενώσεως Κέντρου, ο Μάρεϊ θα επισημάνει ότι η καλύτερη λύση «για την Ελλάδα και τους συμμάχους της ήταν μια Ενωσις Κέντρου διαιρεμένη» ώστε να υπερνικηθούν «το γεροντικό πείσμα του ηγέτη της και οι συνοδοιποριακές ιδιορρυθμίες του συνωμοτούντος γιου του». Βέβαια «ακόμα πιο σοβαρή είναι η προοπτική επιστροφής της αντιπολίτευσης στην εξουσία και οι συνέπειες» που αυτή θα έχει σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών που σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα θα έπρεπε να διεξαχθούν αργά ή γρήγορα.(5)

  Για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και κυρίως για την ενδυνάμωση της αντικομμουνιστικής ψύχωσης που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τρόποι, ανάμεσά τους και το «σαμποτάζ» στον Εβρο από τον πρωτεργάτη του πραξικοπήματος του 1967, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ετσι, στις αρχές του καλοκαιριού του 1965 απλοί στρατιώτες βασανίστηκαν σε μονάδα του Εβρου προσωπικά από τον Γ. Παπαδόπουλο και άλλους για να «ομολογήσουν ένα κομμουνιστικό σαμποτάζ», ανύπαρκτο στην πραγματικότητα, που θα χρησιμοποιηθεί από τον αντιπολιτευόμενο την Ενωση Κέντρου Τύπο που πρόβαλλε «εντυπωσιακές ιστορίες» για τον κομμουνιστικό κίνδυνο και την «απειθαρχία στις Ενοπλες Δυνάμεις».

  Η βρετανική πρεσβεία πίστευε ότι το θέμα είχε «χονδροειδώς μεγαλοποιηθεί».

  Λίγο μετά το σαμποτάζ του Εβρου, που είχε οργανώσει μεθοδικά ο Γ. Παπαδόπουλος, η κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου ανετράπη με παρέμβαση του Κωνσταντίνου. Είχε ήδη προετοιμαστει μια ομάδα βουλευτών και στελεχών της να αποχωρήσουν από το κόμμα τους. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα μέσα προσέλκυσης βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου από τους ανακτορικούς κύκλους, τους Αμερικανούς και τους Αγγλους.

  Ο τότε αρχηγός της ΕΡΕ, Π. Κανελλόπουλος, που υποστήριξε την αποσκίρτηση βουλευτών από την Ενωση Κέντρου και την αποστασία τους σε επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο, τόνισε ότι η προσπάθεια για την εναντίωση των βουλευτών προς τον αρχηγό τους Γ. Παπανδρέου προς επίτευξη μιας νέας πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο «έγινε με εξαγορά συνειδήσεων» και «εδόθη εις τον λαόν μας» και «ιδίως εις την ταλαντευομένην και δύσπιστον απέναντι όλων μας νεολαίαν το φοβερόν παράδειγμα της εξαγοράς βουλευτών με τον υπουργικόν θώκον ή και με άλλα ακατανόμαστα μέσα, που τα επληροφορήθην εξωδίκως αργότερα».

  Πρόσφατα, στις 12 Μαΐου, ο Μητσοτάκης μίλησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alter» και ισχυρίστηκε ότι η έκθεση της CIA που προαναφέραμε, αν και δεν την αμφισβήτησε, ήταν «ενός πράκτορα» της υπηρεσίας αυτής. Κάτι που βέβαια δεν είναι αλήθεια, αφού εγκρίθηκε από τον κεντρικό σταθμό της CIA και στάλθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο της εποχής Λίντον Τζόνσον και δικαιώθηκε 100% ιστορικά.

  Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει «πλούσιο παρασκήνιο» περί την αποστασία και τόνισε σε επιστολή του ότι δεν το αποκάλυψε γιατί δεν τον αφορούσε. Δηλαδή, για την καταγραφή της ιστορικής περιόδου του ’60 όταν δεν μας αφορά, δεν πρέπει να καταθέτουμε τα όσα στοιχεία γνωρίζουμε για να τη φωτίσουμε καλύτερα; Μας αφορά μόνο ό,τι μας βοηθά ή συμβάλλει στην προσωπική μας δικαίωση;

  Το παρασκήνιο για την προσπάθεια να σταθεί στη Βουλή μια κυβέρνηση υπό τον Στ. Στεφανόπουλο δεν έχει ενδιαφέρον; Για παράδειγμα, στις αρχές Αυγούστου του 1965 ο βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου -που είχε αποσκιρτήσει- Γιάννης Τσουδερός, επισκέφτηκε τον υπαρχηγό της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, Νόρμπερτ Ανσουτζ, και τον ενημέρωσε ότι μόλις είχε φύγει από μια συνάντηση όπου ο Μητσοτάκης, ο Τσιριμώκος και ο Παπαπολίτης «εργάζονταν πολύ σκληρά να πείσουν τον Στεφανόπουλο» να συνεχίσει την προσπάθειά του για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα έπαιρνε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ζητήθηκε η βοήθεια της αμερικανικής πρεσβείας, που την πρόσφερε ανεπιφύλαχτα ώστε να καμφθούν οι αμφιβολίες του Στ. Στεφανόπουλου. (7)

  Η πρεσβεία των ΗΠΑ

  Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο «Alter» ο τέως πρωθυπουργός αμφισβήτησε επίσης τη δαπάνη χρημάτων από μυστικά, ελληνικά ή ξένα, κονδύλια για την εδραίωση μιας κυβέρνησης των αποκαλούμενων αποστατών.

  Ομως, Αμερικανός εκπρόσωπος πίστευε ότι «μέσα στα όρια των διαθέσιμων πόρων της, η πρεσβεία (ΗΠΑ) είχε προσφέρει τη μέγιστη υποστήριξη στον Νόβα και τον Στεφανόπουλο με την εχεμύθεια που προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε». (8)

  Προσεγγίζοντας την ανατροπή του Ν. Πλαστήρα το 1945 και του Γ. Παπανδρέου το 1965 διαπιστώνουμε, για διάφορους λόγους, μια ιδιαίτερη παρουσία του ξένου παράγοντα στις ελληνικές υποθέσεις που συνδέεται με διάφορους πολιτικούς, διαφόρων πολιτικών τάσεων, και οπωσδήποτε και με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Π. Κόκκα.

  1) PREM 3/213/17, Λίπερ προς Ιντεν, 3.1.1945. Φ. Οικονομίδης, «Το Σύνδρομο του Οδυσσέα», σσ. 39,49

  2) Αρχεία Φ.Ο., FO 371/48233, R 155, Ιανουάριος 1945

  3) Οικονομίδης, «Πόλεμος, Διείσδυση και Προπαγάνδα», σελ. 173

  4) Τσόρτσιλ προς Ιντεν, 17.3.1945 – Εθνικά Αρχεία ΗΠΑ, 868,002/4-645 (ΜακΒέι) – «Ελλάδα ανάμεσα σε δυο κόσμους», σσ. 191-198

  5) Ενημερωτικό σημείωμα της CIA (Τα Νέα, 10.5.2008) – Ελευθεροτυπία (άρθρο του Β. Νέτα 13.5.2008), Μάρεϊ προς Φ. Οφις, 26.4.1945 – «Το σύνδρομο του Οδυσσέα», Μάρεϊ προς Φ. Οφις, 24.7.1965, σελ. 510

  6) Π. Κανελλόπουλος, «Ιστορικά Δοκίμια» σελ. 82

  7) Συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο Ν. Χατζηνικολάου, Alter, 12.5.2008 – Αμερικανικά Ντοκουμέντα, Ανσουτζ προς Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 10.8.1965

  8) Ανσουτζ προς Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 10.8.1965 *

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/05/2008

 160. Η αποστασία και τα παράγωγα

  Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

  Μόνον αμνήμονες ή ευθυνόφοβοι αποφεύγουν να κατονομάσουν την πολιτική ευτέλεια, όπως αυτή εξεδηλώθη το μελανό θέρος του 1965. Το έτος δηλαδή της αποστασίας. Την οποία, και πέραν άλλων ενδοελλαδικών αιτίων, οι αφορμές που την ενεργοποίησαν και προπαντός οι στόχοι της διελάμβαναν και την Κύπρο. Την οποία κάποιοι αχαρακτήριστοι πρωταγωνιστές της, αποκαλούσαν τότε «πόρνη της Μεσογείου».

  Χαρακτηρισμό που συνυιοθέτησε αργότερα και ο παρανοϊκός απριλιανός δικτάτορας.

  Υπενθυμίζουμε απλώς ότι: α) Της αποστασίας είχε προηγηθεί το ευθυτενές ΟΧΙ του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον και η πράγματι οργίλη (άχρις αισχρών αφορισμών) αντίδραση του προέδρου Τζόνσον. β) Εγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών, που σχετίζονται με τις έωλες εκείνες παρασκηνιακές διεργασίες κι ενέργειες, τις συνάπτουν ευθέως και προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό. γ) Προκατασκευασμένα αίτια που τις πυροδότησαν και τελικά τις παρόξυναν (με στόχο πάντα το «φάγωμα» Παπανδρέου και την εκτροπή) είχαν ως αφετηρία τη Λευκωσία (ΑΣΠΙΔΑ) και δράστες ακροδεξιούς βραχίονες.

  Κι άλλωστε, όσα συνακολούθησαν με τη χούντα (της οποίας -για όσους δεν έχουν ελλείμματα μνήμης -η πρώτη μείζων απόφαση υπήρξε η αποθωράκιση της Κύπρου με ανάκληση της μεραρχίας και η οργάνωση συνωμοτικών πυρήνων, ως προπομπών του 1974) συνιστούν τις εύγλωττες μαρτυρίες όσων συνωμοτήθηκαν από τα ίδια κέντρα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Η διαφορά είναι ότι τα παράγωγα εκείνου που άρχισε τον Ιούλιο του 1965 ως αποστασία και κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 1974 ως προδοσία εισπράττονται σήμερα με τρόπο τραγικό.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/05/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 19/05/2008

 161. Παρέμβαση

  Τα σχέδια εκτροπής και ο Κωνσταντίνος

  Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

  Για μια ακόμη φορά ο Κωνσταντίνος δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια. Απαντώντας σε ερώτηση (εφημ. «Το Παρόν»), αν με την κυβέρνηση Παν. Κανελλόπουλου το 1967 «υπήρχε πρόθεση επιβολής στρατιωτικού νόμου» είπε:

  «Οταν έπεσε η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου και δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης Παπανδρέου, λόγω αρνήσεώς του, έδωσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κανελλόπουλο. Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι μου εζήτησαν να ενεργοποιήσω τη διάταξη του άρθρου 91 του Συντάγματος του 1952 για την αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος και να θέσω σε ισχύ τον νόμο περί «καταστάσεως πολιορκίας». Ρώτησα ως όφειλα τον Κανελλόπουλο την άποψή του, ο οποίος μου είπε ότι συνήθως διαφωνεί με τέτοιου είδους λύσεις, αλλά ότι σε αυτήν την περίπτωση συμφωνεί με τους υπουργούς του. Αρνήθηκα κατηγορηματικά την εισήγησή τους».

  Για το θέμα αυτό ο Γεώργιος Ράλλης είχε δώσει με επιστολή του («Το Βήμα», 11 Φεβρ. 2006), οργισμένη απάντηση στον Κωνσταντίνο. Εγραφε τότε:

  «Εκπλήσσομαι γιατί ο πρώην βασιλέας της Ελλάδος, μολονότι του απάντησα επί του ίδιου θέματος πριν από 4 ή 5 χρόνια, επανέρχεται επαναλαμβάνοντας ότι δήθεν οι αείμνηστοι Παν. Κανελλόπουλος και Παν. Παπαληγούρας, καθώς και εγώ, του εισηγηθήκαμε ουσιαστικώς «εκτροπή με δικές του ευλογίες».

  Ο βασιλέας μάς είχε καλέσει στο Τατόι -και όχι στο γραφείο του Μπίτσιου- σε γεύμα εργασίας και ανήσυχος μας ρώτησε τι θα συμβεί σε περίπωση σοβαρής διαταραχής. Του απαντήσαμε ότι στην περίπτωση αυτή, ως και στις περιπτώσεις εκδήλου απειλής της δημοσίας τάξεως και ασφαλείας της χώρας λόγω εσωτερικών κινδύνων, θα του προτείνουμε την υπογραφή διατάγματος διά του οποίου θα ανεστέλλοντο 10 άρθρα του Συντάγματος περιοριστικώς αναφερόμενα στο άρθρο 91 του Συντάγματος του 1952 που ίσχυε τότε. Στη συνέχεια τα μέτρα που ελήφθησαν θα έπρεπε να ανακοινωθούν αμέσως στη Βουλή προς επικύρωση, όπως απαιτεί το ίδιο άρθρο 91 του Συντάγματος».

  Ξέχασε ο Κωνσταντίνος να αναφέρει, ότι στις 20 Απριλίου 1967 υπέγραψε το Βασιλικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 311 για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων «προς τήρησιν της τάξεως, πρόληψιν επικειμένων ταραχών και ενδεχομένην καταστολήν τούτων». Αναφέρει το Β.Δ., ότι «εις την περίπτωσιν ταύτην τα Στρατιωτικά Τμήματα θα επέμβουν δυναμικώς και θα κάμουν χρήσιν του οπλισμού των». (!)

  Το Β.Δ. υπέγραφαν οι υπουργοί Αμύνης Π. Παπαληγούρας, Δημοσίας Τάξεως Γ. Ράλλης και Ναυτιλίας Εμμ. Κεφαλογιάννης (ΦΕΚ αριθ. 91, 6 Ιουνίου 1967).

  Το ερώτημα είναι: Ο Κωνσταντίνος ετοίμαζε εκτροπή με τους στρατηγούς, την οποία τον είχε εισηγηθεί ο Κων. Καραμανλής; Ο Σπ. Μαρκεζίνης γράφει στις αναμνήσεις του για την κυβέρνηση Παν. Κανελλόπουλου (Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, τόμος 3ος, σελ. 149):

  «Στην κυβέρνηση εκείνη θα μετάσχει και ο Π. Πιπινέλης. Οταν τον ρώτησα τι ήταν εκείνο που τον οδήγησε, αυτόν αμετακίνητο βασιλόφρονα, να μετάσχει στην κυβέρνηση και ενώ ήταν προφανής ο κίνδυνος στρατιωτικής επεμβάσεως, η οποία θα καθιστούσε δεινή θέση τού Βασιλέως, μου είπε: «Ο Κανελλόπουλος με διαβεβαίωσε ότι, αν συνέβαινε να κερδίσει τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου, θα ήρχετο η ώρα των Στρατηγών». Παρετήρησα πως εκείνος, γνώστης της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας, δεν ενεθυμείτο τι είχε πει ο Γεώργιος Κονδύλης: «Κίνημα μπορείς να κάνεις την παραμονή την εκλογών. Την επομένη, όσον και αν θέλεις, δεν μπορείς»».

  Ο τότε αρχηγός της ΚΥΠ αντιστράτηγος Κυριάκος Παπαγεωργόπουλος, που είχε τοποθετηθεί από τον Νόβα και είχε τακτικές επαφές με τον Κωνσταντίνο, στο βιβλίο του («Μνήμες Πολέμου και Ειρήνης», τόμος Β’, σελ. 389-390) γράφει:

  «Ο Βασιλεύς, όπως ήταν φυσικό, βλέποντας πλέον να απειλείται ευθέως ο θρόνος του, γιατί όπως ήταν τα πράγματα και με τη βέβαιη, όπως προβλεπόταν, συνεργασία των Παπανδρέου με την ΕΔΑ, η Ε.Κ. θα τις κέρδιζε τις εκλογές, άρχισε συνεννοήσεις με μέλη της ανωτάτης στρατιωτικής ηγεσίας, μυστικές συνεννοήσεις βέβαια, έτσι ώστε σε περίπτωση απειλής καταργήσεως του Θρόνου ή του ίδιου προσωπικώς να επέμβουν δυναμικά πλέον οι Ενοπλες Δυνάμεις».

  Ολα τα στοιχεία και των ξένων μυστικών υπηρεσιών δείχνουν, ότι το Παλάτι και η Δεξιά έβλεπαν ως λύση την εκτροπή, για να εμποδιστεί η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία. Αυτή είναι η αλήθεια, που δεν κρύβεται με τα μισόλογα του Κωνσταντίνου.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/06/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/06/2008

 162. Μακράν η πιο απολαυστική συζήτηση με τον Νοσφεράτο να δίνει ρεσιτάλ! Δεν χορταίνω να την (ξανα)διαβάζω όποτε έχω χρόνο.

  Σχόλιο από doctor | 27/10/2009

 163. […] -Μητσοτάκης – ” Ιός ” ………. κοινό μυαλό !!! […]

  Πίνγκμπακ από -Μεταμορφώσεις… 2 « Πόντος και Αριστερά | 25/11/2009

 164. […] -Μητσοτάκης – ” Ιός ” ………. κοινό μ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: