Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Οι Σλαβομακεδόνες και η υπέρτατη ευτυχία …

alex1.jpg180px-george-w-bush.jpg… με την ένταξη στο ΝΑΤΟ !

Στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, οι αμερικανικές θέσεις για είσοδο της FYROM, της Ουκρανίας και της Γεωργίας συνάντησαν την αντίδραση των πιο σωφρόνων μελών, που δεν θα ήθελαν να δουν την Ευρώπη να σύρεται σ’ ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.  

Στην «ήττα» συνέβαλε και η ελληνική πρόταση για αναβολή της ένταξης του σλαβομακεδονικού κράτους μέχρι να επιλυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος. Έτσι θυμηθήκαμε κάποια επίκαιρα σχόλια σε συζητήσεις, όταν γράφαμε «…η καλύτερη λύση για όλους -και για τους ίδιους τους Σλαβομακεδόνες- είναι να τους κοπεί η αλυτρωτική φόρα και η κατασκευή της εθνικής τους ιδεολογίας.» 

a4423a.jpgΚαι συνεχίζαμε: «Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν εξαναγκαστούν να αλλάξουν τις αλυτρωτικές εμμονές, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμά τους και να τους απαγορευτεί να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνες».

 Στην ερώτηση από ποιούς θα μπορούσε να ασκηθεί μια πολιτική αποτροπής του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού, απαντήσαμε:

«Από τη διεθνή κοινότητα, από τους πιο ώριμους της παρέας, απ’ αυτούς που πέρασαν τις ίδιες φάσεις κανα αιώνα πιο πριν και τώρα είναι έτοιμοι να πάνε στην επόμενη τάξη, αφού βίωσαν πολλές τραγωδίες εξαιτίας του εθνικισμού !Αν ακολουθούσαν την παραπάνω γραμμή οι πιο ώριμοι Ευρωπαίοι την εποχή της κατάρρευσης της γιουγκοσλαβικής αυτοκρατορίας, θα είχαμε αποφύγει τους αιματηρούς “εμφύλιους”, τον ακραίο εθνικό ανταγωνισμό, τις ανταλλαγές πληθυσμών, τον εθνικιστικό Μεσαίωνα.

flat-earth-society.jpgΚαι είναι πράγματι τραγικό ότι το ‘92, αυτοί πέρασαν το δικό τους ‘22… και ακόμα το περνάνε.

Όμως τότε, οι ώριμοι της Ευρώπης αντί να δείξουν στον έφηβο το δρόμο της υπέρβασης και της ανοχής , του όπλισαν το χέρι και τον έστειλαν στη μάχη.

Ίσως σήμερα – αν δεν επιτραπεί στους Σλαβομακεδόνες να κερδίσουν την υπέρτατη ευτυχία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ (ω καιροί, ω ήθη) – να καταλάβουν ότι δεν είναι ο ομφαλός του κόσμου (σύμπτωμα κάθε νεαρού εθνικισμού) και να αποφύγουν τις (σίγουρες) αυριανές συγκρούσεις με τους Αλβανούς, για τους οποίους ονειρεύονται μια τύχη αντίστοιχη μ’ αυτήν που ονειρεύονταν για μας οι νεότουρκοι. «

 Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι μια από τις πολύ γόνιμες αναζητήσεις που γεννήθηκαν στην ελληνική Αριστερά, ήταν αυτή που αποτυπώθηκε στο παρακάτω κείμενο:

» Ιστορικός και όχι γεωγραφικός προσδιορισμός

 

Η εξωτερική πολιτική, συνδεδεμένη τόσο με την διεθνή γεωπολιτική όσο και με ποικίλες δυναμικές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των κοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται υποχείριο ούτε ακραίων ομάδων και ιδεοληψιών, ούτε και άκριτων συναισθημάτων μη συμπαγών «πλειοψηφιών» που αναπτύσσονται λόγω απόστασης από την περιοχή alex3.gifευθύνης. Η ονομασία της γειτονικής χώρας, θα πρέπει να αποσυνδεθεί τόσο από όσους διακηρύσσουν πως είναι δικαίωμα των γειτόνων «να ονομαστούν όπως θέλουν», («Μακεδονία») όσο και με την άρνηση του 68% που αρνείται σύνθετο όνομα.

Οι πρώτοι, υποστηρίζοντας έναν μηχανιστικό διεθνισμό που ακόμη κι ο Λένιν (και το δείχνουν οι διακρατικές συμφωνίες του) απέρριπτε, προσπαθούν να στηριχθούν στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Κι ας καταγγέλλουν, αλλού, ως διαβλητούς κι εθνικιστικούς τους τρόπους δόμησης του εθνικού φαντασιακού, δηλαδή την ταυτότητα κι άρα τον αυτοπροσδιορισμό! Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί αυταξία, εφόσον δεν είναι επικάλυψη αντίθετων πραγμάτων. Αν μεταφέραμε το πεδίο από το εθνικό στο πολιτικό και υπήρχε καπηλεία πολιτικών χώρων, θα γινόταν φανερή η ενόχληση όσων υπερασπίζονται αόριστα τον «αυτοπροσδιορισμό».

Σημαντικότερο όμως είναι ότι η ανάλυση τους είναι απολίτικη, αφού αντί να αναλύει διαλεκτικά, προσκυνάει τα τοτέμ ιερών λέξεων («καλός αυτοπροσδιορισμός», «κακός ελληνικός εθνικισμός») μεταφυσικά. Έτσι ξεχνά πως καμιά έννοια δεν είναι συνεκτική ή ακίνητη, μα αλληλεπιδρά με τις συντεταγμένες κάθε εποχής και περιοχής. Όταν κρίνουμε καταστάσεις στα Βαλκάνια, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι σε αυτά συνυπάρχουν όλες οι ιστορικές εποχές. Η «δράση» στην περιοχή προνεωτερικών, ανορθολογικών δυναμικών, καθιστά αναλύσεις «δυτικοευρωπαΐκού τύπου 21ου αιώνα» τουλάχιστον ελλιπείς. Πχ ως νεοαπελευθερωμένο κράτος η ΠΓΔΜ θυμίζει Ελλάδα των τελών του 19ου αιώνα, σε βλέψεις και πολιτικές. Όχι τυχαία η σύνδεση με την αρχαία Μακεδονία μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής (που ονομάστηκε έτσι από τους Κριμαΐκούς κυρίως πολέμους για διοικητικούς λόγους) αναπτύχθηκε εμφατικά στον 20 ο αιώνα για λόγους που χουν να κάνουν με την δόμηση της συνοχής στον «υπαρκτό» και το ψυχροπολεμικό επεκτατικό παιχνίδι. Ούτε είναι (όπως η Μαρξιστικά επηρεαζόμενη ανθρωπολογία ανέδειξε) πολιτιστικά άσχετο με την δόμηση ενός ανερχόμενου εθνικού φαντασιακού η αναζήτηση ενός «φαλού» (Μεγ. Αλέξανδρου) ως «σάρκινο σύμβολο του «έθνους». Η πλέον εμφατική ακροδεξιά «δήλωση» στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ήταν η ανατίναξη του μετριοπαθή Γκλιγκόρωφ από εθνικιστές της ΠΓΔΜ. Παρόλο που η διαφωνία είναι σεβαστή και δεν (πρέπει να) αμφισβητεί την συντροφικότητα, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς αν μια ουσιαστικά διαβασμένη και «δι-εθνιστική» αριστερά θα μπορούσε να πριμοδοτεί τέτοιες κατευθύνσεις ως .προοδευτικές για την ανθρωπότητα. Η υπεύθυνη (σήμερα) στάση των αριστερών κομμάτων απαντά με επάρκεια.

slavomakedones.jpgΗ άρνηση, τελικά, στο όνομα «Μακεδονία», δεν έχει να κάνει με πριμοδότηση του εθνικισμού. Αλλά με υπεύθυνη αντίδραση εναντίον του, αφού η σύνδεσή του ονόματος με έναν ξεπερασμένο πολιτισμικά μεγαλοΐδεατισμό που κυριαρχεί και δεν γραφικοποιείται (όπως εδώ) στη γείτονα, επαναπριμοδοτείται (πχ Κόσοβο) εκ νέου στα Βαλκάνια για λόγους γεωπολιτικής εξωβαλκανικών κέντρων, τα οποία παρεμβαίνουν στο δικαίωμα σταδιακού, αληθινού αυτοπροσδιορισμού των λαών της περιοχής. Χαρακτηριστική δε είναι σε κάποιες πλευρές τόσο η απολίτικη πριμοδότηση της μελό έννοιας του «αδύναμου» κι η αποσύνδεση του από το άμεσο πεδίο εφαρμογής (Βαλκανική) όσο κι η σύνδεση της Σλαβομακεδονίας με την ανεξαρτησία του Κοσόβου κι η εξίσου απολίτικη δαιμονοποίηση του ΝΑΤΟ ως του μόνου αρνητικού παράγοντα στην περιοχή, όταν «δεν βλέπουν» την αλληλεπίδραση και την αλληλοπριμοδότηση του από ντόπιους εθνικισμούς κι αλυτρωτισμούς.

Όμως, η αντίδραση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε σύνθετη ονομασία, φαντάζει το ίδιο αδιέξοδη κι υστερική, εύκολα γινόμενη υποχείριο ενός ακροδεξιού λαΐκισμού. Με δεδομένη την από αιώνες (παρά το τοπικό Βαρδάρσκα Μπανοβίνα) ονομασία της περιοχής ως Μακεδονία, και την δόμηση του εθνικού φαντασιακού των σλαβομακεδόνων γύρω από αυτήν, η ελληνική άρνηση φαντάζει ως ανέξοδος φονταμενταλισμός, που μόνο κακό κάνει στην ευρύτερη Βαλκανική την κρίσιμη δεκαπενταετία που έπεται. Σίγουρα οι διαδικασίες δεν είναι μηχανιστικές και η μετριοπάθεια των μεν δε συνεπάγεται μετριοπάθεια των δε, ή το αντίθετο. Αλλά τα μηνύματα διαπερνούν σύνορα και δημιουργούν δυναμικές που όταν είναι διαλλακτικές αξίζουν πριμοδότησης. Η παντελής άρνηση σε γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν ως «Μακεδόνες», δημιουργεί φαντάσματα και στις δυο πλευρές, (κι άρα ανοίγει πεδίο σε μια γεωπολιτική των ισχυρών που πολιτεύονται με τον φόβο) όταν ο συγχνωτισμός θα μπορούσε με τα χρόνια να τα διαλύσει. Στην πολιτική, δυστυχώς, τέλειες λύσεις δεν υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν (ανάλογα τη φορά) οι πλέον δημιουργικές. Αυτές που δεν πριμοδοτούν αρνητικές δυναμικές αλλά προσπαθούν με ενάργεια να τις μειώσουν. Ως τέτοια, η σύνθετη ονομασία με ιστορικό προσδιορισμό (Νέα.), αποφεύγοντας υφέρπουσες γεωγραφικές «ενώσεις» κι αποσχιστικούς για τους εκεί Αλβανούς προσδιορισμούς (Σλαβομακεδονία), θα απεγκλωβίσει ένα σύγχρονο πρόβλημα από δήθεν ιστορικές καταβολές κι άρα υπαρκτούς αλυτρωτισμούς κι εθνικισμούς από όπου κι αν προέρχονται.

Οι υπογράφοντες:

Θεοχαρόπουλος Λουκάς, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών

Καβουριάρης Μάκης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Σορβόνη -2

Καρασαββίδου Ελένη μέλος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Συνασπισμού,

Κοκκινίδης Γιώργος, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού

Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος, λέκτορας πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Μποσνάκης Παναγιώτης, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας παν-μίου Μιζούρι,

Περιστεράκης Μιχάλης, πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης, Πρέσβης Καλής Θέλησης του διεθνούς κινήματος Ειρήνης, εκπρόσωπος του ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη. 

(Για υπογραφές ή επισημάνσεις Ελένη Καρασαββίδου helenkapa@gmail.com)
180px-constantine_mitsotakis_by_david_shankbone.jpg0002-1.jpg0002-1.jpg 8758587.jpg 180px-constantine_mitsotakis_by_david_shankbone.jpg

   Μητσοτάκης – » Ιός » ……….    κοινό μυαλό !!!

Η φιλο-σλαβομακεδονική  προσέγγιση, που πιστεύουμε ότι έπαιξε τον ίδιο ρόλο μ΄ αυτόν την ακροδεξιάς, εκφράστηκε μέσα από κάποιες περιθωριακές ομάδες που υποστήριξαν το δικαίωμα των Σλαβομακεδόνων να μετατρέψουν έναν γεωγραφικό όρο που τον μοιράζονται τρία κράτη και αντίστοιχα έθνη, σε όρο της δικιάς τους εθνικής δήλωσης. 

Οι ιδεοληπτικές  αυτές ομάδες, που δε φαίνεται να κατάλαβαν ποτέ τις υπαρκτές φοβίες του λαού,   καλλιέργησαν και μια μητσοτάκεια προσέγγιση του ζητήματος. Για παράδειγμα ο «Ιός » της  Ελευθεροτυπίας έγραφε το 2000:

« …… Σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το «Μακεδονικό». Η τολμηρή αυτή προφητεία του κ. Μητσοτάκη  επιβεβαιώθηκε πριν ακόμα συμπληρωθεί η δεκαετία. Και είναι ευτύχημα. Δεν συμμεριζόμαστε τη δυστυχία όσων επιθυμούσαν να συνεχίσουμε την πολιτική των συλλαλητηρίων ή ακόμα και να «εκστρατεύσουμε» για να συμμορφώσουμε το γειτονικό «κρατίδιο». Αυτή η «λήθη» που πρόβλεπε με κυνικό πραγματισμό ο πολύπειρος πολιτικός δεν οδήγησε σε πολιτική αδράνεια. Αντίθετα, μόλις τα προβλήματα άρχισαν να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και χωρίς φανατισμό, οι λύσεις άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Και αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι ο δρόμος της ειρήνης και της συνεννόησης είναι δυνατόν να αποβεί σε όφελος και των δύο αντίθετων πλευρών μιας εθνικής διαμάχης…. «

Το ότι η κατάσταση στη σλαβομακεδονική επικράτεια με την ανάπτυξη του Μεγαλοϊδεατισμού είχε φτάσει στο απροχώρητο δεν έδειξε να συγκινεί τις ομάδες αυτές. Αντίθετα έγιναν πιο προκλητικές και πιο επιθετικές!  

                        

Τέλος πάντων….

alex4.gif656567.jpgalex4.gif

                       

Από τον Βουκεφάλα στην Κλεοπάτρα 

Για να τελειώνουμε τούτο το ποστ ας αναφέρουμε και μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα των Μακεδόνων (των Σλαβομακεδόνων των Σκοπίων, εννοείται) : την Κλεοπάτρα !!! 

Εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα, στους μεγάλους (σλαβο)Μακεδόνες συμπεριλαμβάνεται και η Κλεοπάτρα:

Cleopatra VII the Last of the Great Macedonian Monarchs

Cleopatra VII, one of five siblings, was born in 69 BC. After her father Ptolemy XII 350px-frederick_arthur_bridgman_-_cleopatra_on_the_terraces_of_philae.jpgAuletes died in 51 BC, she, along with her twelve-year old brother Ptolemy XIII, became co-regent of Egypt. By the time of her rule, the Ptolemais had lost Cyprus, Coele-Syria and Cyrenaica. All that was left now was an impoverished Egypt, economically strapped and choked by its own bureaucracy. Her ancestors had left her a world suffering from famine and anarchy and crumbling all around. Cleopatra, however, was not discouraged and had dreams of great glories, the kind that would rival those of Alexander the Great.

Η συνέχεια [ΕΔΩ]

 

03/04/2008 - Posted by | -Ιστορικά, -Μακεδονικό, -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

165 Σχόλια »

 1. Η διαθήκη μου
  (Μιχάλης Κατσαρός)

  Αντισταθείτε
  σ’αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
  και λέει : καλά είμαι εδώ.
  Αντισταθείτε σ’αυτόν που γύρισε πάλι
  και λέει : Δόξα σοι ο Θεός.
  Αντισταθείτε
  στον περσικό τάπητα των πολυκατοικιών
  στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
  στην εταιρία εισαγωγαί – εξαγωγαί
  στην κρατική εκπαίδευση
  στο φόρο
  σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.
  Αντισταθείτε
  σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες
  ατέλιωτες τις παρελάσεις
  σ’ αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει σμύρναν
  σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.
  Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται
  μεγάλοι
  στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
  στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
  σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
  πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
  σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
  δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
  στις κολακίες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
  απο γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
  αρχηγό τους.
  Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών
  και διαβατηρίων
  στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη
  διπλωματία
  στα εργοστάσια πολεμικών υλών
  σ’ αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
  στα θούρια
  στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
  στους θεατές
  στον άνεμο
  σ’ όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
  στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
  ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε.
  Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την
  Ελευθερία.
  (……..)
  Και συ λοιπόν
  στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις
  απο φωνή
  απο τροφή
  απο άλογο
  απο σπίτι
  στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος:
  Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν.

  ———————–
  Τώρα… πώς και το θυμήθηκα;

  Έλα ντε !

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2008

 2. Καλημέρα,
  Συμφωνώ με την προσέγγιση του ψηφίσματος: «Ως τέτοια, η σύνθετη ονομασία με ιστορικό προσδιορισμό (Νέα.), αποφεύγοντας υφέρπουσες γεωγραφικές «ενώσεις» κι αποσχιστικούς για τους εκεί Αλβανούς προσδιορισμούς (Σλαβομακεδονία), θα απεγκλωβίσει ένα σύγχρονο πρόβλημα από δήθεν ιστορικές καταβολές κι άρα υπαρκτούς αλυτρωτισμούς κι εθνικισμούς από όπου κι αν προέρχονται.

  έχω μόνο ΕΝΑ παράπονο όμως,

  Καλά ρε παιδιά, ΟΥΤΕ ΜΙΑ διαδικτυακή παραπομπή σε αυθεντικό κείμενο του «Ιού» δεν βάλατε, και του σούρνετε όλα αυτά που λέτε εκξισώνοντάς τον με τον… Μητσοτάκη? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ?
  ΜΕτά… ΠΩΣ παραπονείστε αν ο Ιός εξισώνει π.χ. Καραμπελιά με (ακρο-)δεξιά?

  Στην τελική, βέβαια, εμείς οι αναγνώστες χεστήκαμε για τις διαμάχες ή τις παραξενιές εκείνων των σημαντικών πηγών εναλλακτικής πληροφόρησης που διαβάζουμε, είτε το δικό σας αξιόλογο μπλογκ είτε τον ΑΞΙΟΛΟΓΩΤΑΤΟ «Ιό».

  Πολύ καλό ποστ κατά τα άλλα…

  Σχόλιο από omadeon | 03/04/2008

 3. Μα και ο Μητσοτάκης είναι ΑΞΙΟΛΟΓΩΤΑΤΟΣ.

  Φαντάζομαι ότι τα παιδιά αυτόν τον διανοητικό και ηθικό πλούτο ήθελαν να τονίσουν.

  Σχόλιο από Matsoukates | 03/04/2008

 4. Eυχαριστούμε Ματσουκάτη. Κατάλαβες αμέσως την θετική μας πρόθεση.

  Σε ανταπόδοση ανεβάζω εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα:

  > > ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ

  > > Πάτα στο κινητό σου * # 0 6 #. . . θα σου εμφανιστεί το λεγόμενο ΙΜΕΙ
  > > (international mobile equipmentidentity)

  > > Κοίτα του αριθμούς 7ο και 8ο
  > > Κωδικός αριθμός τηλεφώνου : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
  > >
  > > ΕΑΝ οι αριθμοί επτά & οκτώ είναι 02 ή 20 αυτό σημαίνει πως
  > > συναρμολογήθηκε στην περιοχή Emirates που είναι πολύ κακή ποιότητα
  > >
  > > ΕΑΝ οι αριθμός επτά & οκτώ είναι 08 ή 80 αυτό σημαίνει πως κατασκευάστηκε στη Γερμανία που δεν είναι κακό
  > >
  > > ΕΑΝ οι αριθμοί επτά & οκτώ είναι 01 ή 10 αυτό σημαίνει πως
  > > κατασκευάστηκε στη Φινλανδία που είναι καλό
  > >
  > > ΕΑΝ οι αριθμοί επτά & οκτώ είναι 00 αυτό σημαίνει πως
  > > κατασκευάστηκε στο αρχικό εργοστάσιο που είναι η καλύτερη ποιότητα…
  > >
  > > ΕΑΝ οι αριθμοί επτά & οκτώ είναι 13 αυτό σημαίνει πως
  > > συναρμολογήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν που είναι πολύ κακή ποιότητα και
  > > πολύ επικίνδυνο για την υγεία!!!
  >

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2008

 5. Επίσης, στην παρακάτω η-διεύθυνση, παρατίθενται οικονομικές πληροφορίες της αλεξανδρινής αρχαιότητας. Οι συντάκτες τονίζουν με έμφαση ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι καθόλου συγκρίσιμα, διότι αφορούν μία περίοδο δύο περίπου αιώνων και πολλά κράτη, ελληνικά και μη.

  Ποτέ δεν θα υπάρξουν ακριβείς οικονομικές μελέτες από εξειδικευμένους οικονομολόγους, διότι δεν υπάρχουν επαρκή και ασφαλή δεδομένα για το εθνικό εισόδημα, την σύνθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή και τις υπόλοιπες αναγκαίες μεταβλητές και παραμέτρους. Για το λόγο αυτό απλώς και μόνον αριθμητικά αντιπαραβάλονται π.χ. τα φορολογικά έσοδα του Δαρείου Α΄ (522-486) με τα διαθέσιμα του μακεδονικού θησαυροφυλακίου το 334 π.χ…….

  http://www.alexanderofmacedon.info/greek/FINANCIALgr.htm

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2008

 6. Πολύ ενδιαφερον το κειμενο των μελών του Συνασπισμου…
  Με την ευκαιρια ας δουμε και μερικά βιβλια σχετικά :
  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12471&m=S04&aa=1

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2008

 7. Επίσης : Η Μακεδονική διαμάχη

  http://www.enet.gr/online/online_print?id=59430920

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2008

 8. Και με το «Νέα» θα πάψουν οι αλυτρωτισμοί;

  Οι λεγόμενοι «Μακεδόνες» έχουν την πλειοψηφία μεν, αλλά οριακή δε, προς το παρόν. Σε μερικά χρόνια θα είναι μειοψηφία.
  Ο ΣΥΝ λαμβάνει την γνώμη των Αλβανών που ζουν στα Σκόπια;, Των Ελλήνων; Των Σλάβων με Σερβική συνείδηση; Των Βουλγαρικής συννειδήσεως πολιτών των Σκοπίων; Των Τσιγγάνων;

  Πως θα αισθάνεται ο Αλβανός των Σκοπίων όταν θα ζει κυριολεκτικά σαν μειονότητα
  στην χώρα των «Μακεδόνων» όταν ο λαός του θα είναι πλειοψηφία;

  Γιατί ένα όνομα όπως «Δημοκρατία της Δαρδανίας» όπου θα καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους λαούς των Σκοπίων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η «Δαρδανία» τους ενώνει, ο ΣΥΝ το θεωρεί λαικοεθνικιστική φαντασίωση, ενώ ένα όνομα που καλύπτει την εθνικιστική διαστροφή μιας μόνο εθνότητας από τις τόσες, την θεωρεί σωστή, αριστερή λύση;

  Σχόλιο από Θανάσης | 03/04/2008

 9. Νοσφεράτε, νομίζω ότι η κριτική του Κωστή στο βιβλίο της Καρακασίδου επισημαίνει το πρόβλημα της «ομάδας των αποδομιστών» :
  -αποδόμηση των παραδοσιακών δεδομένων,
  -ηθικά αρνητική σήμανσή των εμπεδωμένων από τον 19ο αιώνα ταυτοτήτων και
  -παράλληλη επιχείρηση -με έναν εξαιρετικά μηχανιστικό τρόπο- κατασκευής μιας νέας ταυτότητας. Θυμάσαι έναν «περίεργο» τύπο;

  Επίσης, πολιτικοποιεί τον επιστημονικό της λόγο μ’ ένα φανατισμό που δε συνάδει με τη νηφαλιότητα που πρέπει να διακρίνει τους κοινωνικούς επιστήμονες.

  Μ-π

  ————————-

  «……..Διαβάζοντας πάντως το βιβλίο της κυρίας Καρακασίδου μού δημιουργείται η εντύπωση ότι στιγμές στιγμές η λογική της προσέγγισής της την οδηγεί σε μια παγίδα και αυτή δεν είναι άλλη από την εξώθηση της έννοιας της κατασκευής ως τις πιο ακραίες συνέπειές της, σε βαθμό τέτοιο μάλιστα ώστε να της στερεί ένα μεγάλο μέρος της εργαλειακής εμβέλειάς της. Οταν συνεπώς φθάνει να εκλαμβάνει την εθνική συνείδηση, ακριβώς γιατί συνιστά μιαν ιστορική κατασκευή, ως ψευδή, φοβούμαι ότι χάνει από τους ορίζοντές της όλη τη δραματικά «δημιουργική» κοινωνική ενέργεια που παράγει αυτή η συνείδηση και ότι μετατρέπει τα κοινωνικά υποκείμενα σε απλούς παθητικούς δέκτες μιας εκ των άνω κατευθυνόμενης συνωμοσίας, πράγμα που δεν είναι αλήθεια: τόσο η συγκρότηση των εθνών όσο και η ανάδειξη των εθνικισμών συνιστούν κοινωνικά πολύπλοκες διαδικασίες στις οποίες οι πληθυσμοί δεν είναι σε καμία περίπτωση παθητικοί δέκτες. Εξάλλου η ύπαρξη μιας ψευδούς συνείδησης, όπως κατά την κυρία Καρακασίδου είναι η εθνική συνείδηση, προϋποθέτει και την ύπαρξη μιας αληθούς συνείδησης: η μόνη όμως αληθής συνείδηση που μπορεί να συναγάγει κανείς ότι υπάρχει από το έργο της κυρίας Καρακασίδου είναι η «επιστημονική», η οποία, όπως διατυπώνεται από τον λόγο της ιδίας, απλώς απομυθοποιεί χωρίς όμως και να προτείνει τρόπους κοινωνικής και πολιτικής δράσης, όπως συμβαίνει με το «ψευδές» ταίρι της.

  Εξάλλου ορισμένες στιγμές το κείμενο της κυρίας Καρακασίδου αποπνέει μιαν αμφίσημη στάση απέναντι στο ζήτημα του εθνικισμού. Οταν, για παράδειγμα, υιοθετεί τον αφορισμό «ο εθνικισμός αποτελεί μια σκοτεινή, στοιχειώδη, απρόβλεπτη δύναμη αρχέγονης φύσης που απειλεί την πειθαρχημένη ηρεμία της πολιτισμένης ζωής» (σ. 89), τότε αυτομάτως μας παραπέμπει σε αντιλήψεις περί πολιτισμού του 19ου αιώνα, τις οποίες είμαι σίγουρος ότι δεν συμμερίζεται, κυρίως λόγω της ιδιότητάς της ως ανθρωπολόγου. Ο κόσμος μας σήμερα είναι αδιανόητος χωρίς έθνη και εθνικισμούς και αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ και η πειθαρχημένη ηρεμία της πολιτισμένης ζωής που εκμαυλίζεται από τις δήθεν εθνικιστικές δραστηριότητες μπορεί να βρίσκεται μόνο στο μυαλό ορισμένων δυτικοευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων, πολιτικών και διπλωματών που νομίζουν ότι οι χώρες τους έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα, χωρίς αυτό να είναι και αλήθεια. Τα έθνη και οι εθνικισμοί αποτελούν στοιχεία της καθημερινής ζωής όλων των σύγχρονων κοινωνιών και χωρίς αυτά ο σύγχρονος κόσμος θα ήταν αδιανόητος. Ετσι, ως προς το σημείο αυτό η κυρία Καρακασίδου πέφτει, ώρες ώρες, στο ρομαντικό σφάλμα της εξιδανίκευσης ενός προ-νεωτερικού παρελθόντος σε βάρος μιας «κακής» νεωτερικής πραγματικότητας.

  Τέλος, νομίζω ότι η εργασία της κυρίας Καρακασίδου θα είχε να κερδίσει πολλά αν η τριβή της με την ιστορική βιβλιογραφία ήταν μεγαλύτερη….»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2008

 10. »ένα όνομα όπως “Δημοκρατία της Δαρδανίας” όπου θα καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους λαούς των Σκοπίων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η “Δαρδανία” τους ενώνει, ο ΣΥΝ το θεωρεί λαικοεθνικιστική φαντασίωση»

  Νομίζω οτι το να περιμενουμε ακομα οτι ενα ονομα οπως η » Δαρδανία» »θα καλύπτει ολους ανεξαιρετως τους λαους των Σκοπίων »
  – αυτό κιαν ειναι Φαντασιωση

  και μαλιστα, ουτε καν »λαικοεθνικιστική »

  Φαντασιωση σκετα !

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2008

 11. Συγγνώμη ρε παιδιά, δεν θέλω να το παίξω Μακεδονομάχος, προσπαθώ να δίνω και στην «απέναντι» πλευρά όλα τα δίκια της και να εντάξω τα γεγονότα μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που τα γέννησε.

  Αλλά, μπορεί να μου πεί κανείς από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του «Νέα Μακεδονία», ποιόν εθνικισμό καταλύει η ονομασία αυτή;

  Θα μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ποτέ ότι το όνομα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, και πίσω από αυτό κρύβεται ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα που καλλιεργεί την ιδέα της «μακεδονικότητας» και ουσιαστικά του αλυτρωτισμού σε ένα γειτονικό κράτος της Ελλάδας;

  Καταρχήν αυτή η άποψη έχει εκφραστεί από τον επίσημο ΣΥΝ ή από ομάδα μελών;

  Σχόλιο από planitas | 03/04/2008

 12. Καταρχάς η σύνθετη ονομασία υποστηρίζεται απ’ όλους πλην το Λάος και τη Χρυσή Αυγή.

  Από την άλλη, οι δύο περισσότερο «αξιόπιστες» ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι «Άνω Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία».

  Το παραπάνω κείμενο, που δεν απηχεί απ’ ότι μπορούμε να γνωρίζουμε θέσεις του Συν αλλά κάποιων πολιτών που κάποιοι απ’ αυτούς μάλλον είναι ΣΥΝ (ας μιλήσουν οι ίδιοι γι αυτό!), υποστηρίζει τη δεύτερη εκδοχή.
  Τώρα εάν γίνει κατορθωτό να περάσει ως «Νοβαμακεδόνια» δια ενιαία πάσα χρήση με απαλοιφή των αλυτρωτικών άρθρων στο Σύνταγμά τους, είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει…

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2008

 13. Διαφωνώ με τους προλαλήσαντες. Γιατί το καλύτερο θα ήταν να αλλάξουν οι ελληνικοί προσανατολισμοί στα Βαλκάνια και να επιλλεγεί η στρατηγική συμμαχία με τους Αλβανούς….

  Αλλά αυτό όταν γίνουμε κυβέρνηση και μας δώσουν το υπ. ΕΞ.

  Ελλάς-Αλβανία Συμμαχία

  Να θυμηθούν και οι παλιοί μαοϊκοί τους καλούς τους φίλους 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2008

 14. η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για έναν πάμφτωχο γειτονικό λαό που τον άγουν και τον φέρουν κάτι τύποι σαν τον πλεύρη και τον καρατζαφέρη περισσότερο από όσο άγουν και φέρουν εμάς.

  σήμερα καταφέραμε να τους ταπεινώσουμε στο όνομα του να μην διεκδικούν το λευκό πύργο.

  έχοντας ζήσει στην βουλγαρία επί 6 χρόνια(κι εκεί έχουν θέμα με τους νότιους τους) και έχοντας ταξιδέψει για δουλειά αρκετές φορές στα σκόπια, κι έχοντας φίλους σκοπιανούς σας λέω ότι κάθε άλλο παρα διεκδικητικοί είναι, κάθε άλλο παρά μας μισούν, μας συμπαθούν όσο λίγοι, δυστυχώς η κομουνιστική προπαγάνδα τους έχει ενσταλάξει αυτή την ονομασία σαν εθνική τους συνείδηση, δεν είναι δυνατόν ν αλλάξει αυτό επειδή το θέλουμε εμείς, ακόμα κι αν όλα τα διεθνή φόρα του κόσμου μας δικαιώσουν(άλλο αν όλοι οι λαοί της υφηλίου επίσημα τους ονομάζουν μακεδόνες), δε μπορεί ένας λαός να προσδιορίσει την εθνική συνείδηση ένος άλλου.

  κάναμε έναν μεγάλο εχθρό απόψε, αποδεικνυόμαστε πολύ μάγγες με τους αδύνατους τελικά, αλλά τι νόημα έχει να τα λέω, ζούμε ένα φαντασιακό άνευ προγουμένου έτσι κι αλλιώς

  Σχόλιο από mosaic | 03/04/2008

 15. planita

  Φυσικά κανενα ειδους ονομα για την γειτονική χωρα δεν θα καταφερνε Ποτέ να λυσει το προβλημα απο» ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα που καλλιεργεί την ιδέα της “μακεδονικότητας” και ουσιαστικά του αλυτρωτισμού σε ένα γειτονικό κράτος της Ελλάδας»
  Φυσικά

  Ουε βεβαια ενα ονομα που θα εχει επιβληθει-αραγε

  Πως ;
  – που να μην εχει καθολου τον ορο Μακεδονια(ας πουμε δαρδανια ή κλπ)

  Πως θα ελυνε ενα ονομα το προβλημα αν ο γειτονικός λαος εχει πεισθει -δικαιως ή αδικως – οτι ειναι αδικημενος απο την Ελλάδα;

  Η Βουλγαρια για χρονια(εναν αιωνα) ειχε βλεψεις στην ελληνική Μακεδονια ..Στηριζοταν στο Ονομα …;

  — Η Νεα Μακεδονια μπορει να μην ελυνε απο μόνη της το προβλημα του αλυτρωτισμου- θα ελυνε ομως το προβλημα της »αισθησης προσβολής » της ιστορικότητας που νιωθουν πολλοι ελληνες Μακεδονες περι Αρχαιας Μακεδονιας που την διεκδικουν(την ιστορια μας κλπ)

  -Αυτο θα ελυνε, και μόνο … Αλλά αυτό ειναι και το μόνο προβλημα που προβαλλει η Ελλαδα στα διεθνή Φόρα ..Δεν προβαλλει τον κινδυνο απο τυχόν αλυτρωτισμό απο μεριας της Φυρομ
  ..Και καλώς πραττει ..Διοτι δεν θα επειθε κανέναν οτι η Ελλάδα κινδυνευει απο την γειτονική χωρα την απιστευτα μικροτερη σε πολιτικό και στρατιωτικό μεγεθος ..

  Θα μου πεις στο Μελλον …; Στο μελλον μπορει ..Αλλά αυτο το μπορει ειναι ανεξαρτητως »ονοματος »
  Δηλαδή στο μελλον η ελλλαδα μπορει να κινδευνευσευσει και απο μια μελλοντική Δαρδανια π,χ ( και μαλιστα ισως περισσοτερο αν αυτη εχει καλλιεργησει και μεταδωσει στους κατοικους της ενα αισθημα »εθνικής ταπεινωσης » απο την Ελλάδα …

  Τι θα μπορουσε να γινει με την γειτονική χωρα ; Κατα την γνωμη μου πολλά ..παρα πολλά ..σε μια κατευθυνση φιλιας και συνεργασιας , ειλικρινους και οχι υποκριτικής
  ( με υπογειες δηλώσεις τυπου Ανθιμου κλπ )

  ..Θα μπορουσε να ειχε καλλιεργηθεί και μια αισθηση φιλιας και συγγενειας των δυο λαων (που για παρα πολλά χρονια συμβιωναν αρμονικοτατα )

  … Θα μπορουσαμε να εχουμε αμοιβαιες συνομιλιες στηριξης -και ,γιατί οχι προστασιας – στο γειτονικό κρατος μιας και εμεις ειμαστε η ισχυροτερη χωρα στα Βαλκανια και ενα απο τα παλιοτερα μελη της Ε. Ε..

  ..Θα μπορουσαμε ακριβώς στηριγμενοι σε αυτή τη μεθοδο να συνεργαστουμε Και στο εκπαιδευτικό τους συστημα ..και να αμβλύνουμε τον οποιο αλυτρωτισμο τους (η και να καλλιεργησουμε και μια αισθηση συγγενειας των δυο λαών βασισμένης ακριβώς στο ονομα )

  Θα μπορουσε( αν ειχαμε ως χωρα την ωριμοτητα και την αυτοπεποιθηση που αρμοζει στη θεση και στον ρόλο μας στα Βαλκανια ..θα μπορουσε …….θα μπορουσε
  Δυστυχώς και στη δεκαετια του 90 (οταν τα πραγματα προς μια τετοια κατευθυνση ηταν κατα πολυ ευκολότερα ) διαλέξαμε να τους αποκαλουμε »Γυφτοσκοπιανους»
  (και να κανει τις γνωστες συνομιλιες τοτε ο Μητσοτακης με τον Μιλοσεβιτς)
  … Και τωρα ..μεσα απο μια τσαπατσουλικη πολιτική- φτασαμε να επιχαιρουμε και να θεωρουμε ως μεγαλη επιτυχια του Καραμανλή ενα Βετο σε μια απιστευτη διαδικασια ενταξης στο Νατο που απο την μια νομιμοποιησε τους Αμερικανους και το Νατο ως μεσολαβητες- και τις πιεσεις και τα ανταλλαγματα που ζητουν για τις υπηρεσιες τους

  και που δεν ελυσε κατα κανένα τροπο προβλημα …αλλά απλώς το ανεβαλε ..και συνεβαλε σαν ενα ακομα σωσιβιο προς εσωτερική καταναλωση για μια κυβερνηση που σε ολους τους κρισμους τομεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής εχει οικτρα αποτυχει…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2008

 16. Ας δουμε και αυτο το ποιημα ..μηπως κατι σκεφτουμε ή και διδαχτουμε ..

  http://petefris.blogspot.com/2008/04/blog-post_03.html

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2008

 17. »κι έχοντας φίλους σκοπιανούς σας λέω ότι κάθε άλλο παρα διεκδικητικοί είναι, κάθε άλλο παρά μας μισούν, μας συμπαθούν όσο λίγοι, δυστυχώς η κομουνιστική προπαγάνδα τους έχει ενσταλάξει αυτή την ονομασία σαν εθνική τους συνείδηση,»

  Φιλε mosaic συμφωνώ σε ολα οσα λές εκτος απο το» δυστυχώς η κομουνιστική προπαγάνδα τους έχει ενσταλάξει …»
  Το ονομα το ενσταλαξαν πολλοι παραγοντες -πολύ πριν απο την οποια προπαγναδα – ηδη απο τις αρχες του αιωνα … ακομα και ελληνες στην προσπαθεια τους να αντιπαλεψουν την βουλγαρική προπαγανδα
  στα πλαισια του Μακεδονικου αγώνα …. Το προβλημα ειναι πολύσυνθετο …

  κατά τα αλλα συμφωνω μαζι σου»αποδεικνυόμαστε πολύ μάγγες με τους αδύνατους τελικά, αλλά τι νόημα έχει να τα λέω, ζούμε ένα φαντασιακό άνευ προγουμένου έτσι κι αλλιώς»

  Και προσθετω οτι η εξωτερική πολιτική μιας χωρας σαν την Ελλαδα -ισχυροτερη ,πολύ ισχυροτερη απο τους Βαλκανιους γειτονές της –
  αναδεικνυεται ως Επιτυχημένη οχι βεβαια απο το
  Πόσους Εχθρους κανει
  αλλά απο το πόσους φιλους κανει (ωστε να επικεντρωθει στους Μεγαλους τους πραγματικους ανταγωνιστες ή πιθανους εχθρους …
  Και θα ελεγα ακόμα οτι επιτυχημενη εξωτερική πολιτική
  συνισταται στο να μετατρεψεις εναν Πιθανόεχθρο σε φιλο
  και οχι ενα πιθανό φιλο σε Εχθρο …
  ( Δυστυχώς μερικοι επιχαιρουν για το τελευταιο …κριμα )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2008

 18. Παιδιά εγώ δεν χαίρομαι καθόλου, πάντως ο εθνικισμός στη γειτονική χώρα το ΠΑΡΑΚΑΝΕ. Εντελώς τυχαία μπήκα μέσω google να μελετήσω καλύτερα την κουλτούρα τους, και έπεσα πάνω σε αυτό:
  …Let the world at this moment know
  for us macedonians,
  one heart of Alexander
  it’s shining in our chests.

  (μεταφρασμένο απόσπασμα τραγουδιού νούμερο 1 στη FYROM, του εθνικού τους τραγουδιστή που πέθανε σε δυστύχημα με το αυτοκίνητό του τον περασμένο Οκτώβρη, του Tose Proeski).
  Περισσότερα έγραψα σε σχόλιο στο blog μου:
  http://omadeon.wordpress.com/2008/04/02/say-no-to-extremism/#comment-2675

  Προσυπογράφω σχεδόν όλα όσα είπε ο Νόσφυ, σε μερικά μόνο θέλω να μάθω περισσότερα πριν εκφέρω γνώμη.
  Αυτή η παθολογική (πλέον) ανάγκη να «εφεύρουν Ιστορία» το μόνο θετικό που μπορεί να προσφέρει είναι πλούσιο υλικό για κοινωνιολόγους και εθνολόγους, για το ΠΩΣ κατασκευάζεται (με ψέματα σε ακραίες περιπτώσεις) η «εθνική συνείδηση».

  Οσο για το βέτο, σόρρυ (θα τους έλεγα) αλλά «shit happens». Ας ΕΠΕΛΕΓΑΝ καλύτερους εκπροσώπους, ανθρώπους που θα είχαν μια ελάχιστη θετική διάθεση για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διαπραγμάτευση.

  Ξέρω ότι θα απογοητεύσω πολλούς, αλλά… δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ας σκεφτούν καλά οι πολίτες της FYROM, το κατά πόσον τους έχουν δουλέψει αγρίως οι πολιτικοί τους και οι «εκπαιδευτές τους». Ας ακούσουν οι ΙΔΙΟΙ ξανά τον Μαλέσκι.
  Εγώ αν ήμουν Σλαβομακεδόνας θα είχα ΛΟΥΣΕΙ τους πολιτικούς μου με κοσμητικά επίθετα. Ας ρίξουν μια ματιά πως στολίζουμε τους δικούς μας Ελληνάρες και ας στολίσουν τους δικούς τους.

  Oh NO, dear neighbours,
  Alexander is NOT “shining in your hearts”
  _Bulshit-nationalism_ is….

  (and copied bulshit is worse bulshit)

  Εκείνο που χρειάζεται είναι ΑΝΤΙ-εΘνικιστική παιδεία ΠΡΟΣ τους πολίτες της φίλης χώρας. Με γενναία αυτοκριτική, να τους πείσει να ΜΑΘΟΥΝ από τα δικά μας λάθη. ΠΟΥ είναι αυτή όμως; Η δύσκολη ισορροπία του ιστολογίου σας, νομίζω ότι είναι ΑΥΤΗ ακριβώς. Και τους Τούρκους θέλετε να διδάξετε την πικρή αλήθεια του δικού μας εθνικισμού για να μετριάσουν το δικό τους. Τουλάχιστον έτσι σας βλέπω. Κι ας μη συμφωνούμε πάντα. Ο αντι-εθνικισμός πρέπει να είναι ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ, όχι μόνο κατά των άλλων ή κατά των δικών μας, αλλά κατά ΚΑΙ των δύο.

  Η Ελλάδα, αν ακολουθούσε ΑΝΤΙ-εθνικιστική πολιτική, θα μπορούσε να παίξει πολύ θετικό ρόλο στα Βαλκάνια, να ΕΝΩΝΕ λαούς, να έκανε φίλους, να απομόνωνε τους μιλιταριστές. Δεν είμαι πολιτικός και ενίοτε κάνω κι εγώ λάθη. Ομως επιμένω ότι η κληρονομιά των Αρχαίων φιλοσόφων μας είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ και όχι μόνο τοπική. Βασίζεται σε ανθρωπιστικές αξίες, ΟΧΙ σε γονίδια. ΑΥΤΗ θα έπρεπε να εξάγουμε, να προάγουμε, να εξαπλώνουμε. Αν μελετήσουμε τους αρχαίους γινόμαστε ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ χωρίς καθόλου υπακοή στους δερβέναγες και στην Οικονομική Παγκοσμιοποίηση. Θα έπρεπε να αποδομήσουμε το δικό μας εθνικισμό, διαλύοντας και τους υπόλοιπους στα Βαλκάνια, αντί να τους φοβόμαστε. Αλλά… αρκετά είπα!

  Σχόλιο από omadeon | 03/04/2008

 19. σχ 18:»Εγώ αν ήμουν Σλαβομακεδόνας θα είχα ΛΟΥΣΕΙ τους πολιτικούς μου με κοσμητικά επίθετα.»

  Καπως ετσι ομως διευρυνεται ο φαυλος κυκλος του εθνικισμου κι στις δυο (ή και σε περισσοτερες χωρες)

  α) Πρωτα βαζουμε (ή /και βαζουν) καποιους στοχους στηριγμενους σε ημιφανταστικά/ημιπραγματικά δεδομενα …
  Π. Εμεις (για μια δεκαετια και βαλε)» Η μακεδονια ειναι μια και ειναι ελληνική»

  – Αυτοι : η μακεδονια ειναι μια και ειναι (Σλαβο)μακεδονική..

  β) οι Πολιτικοι μας /τους προσπαθώντας να κερδισουν στις εκλογές πλειοδοτουν : ο προηγουμενος που ειχε εξουσια ήταν πουλημενος/προδότης κλπ κλπ

  γ) Οταν παρουν την εξουσια στηριγμενοι σε αυτήν την φαντασιακή πλειοδοσια ειναι πια εγκλωβισμένοι μες τα ιδια τους τα λόγια

  δ) φυσικά αποτυγχανουν ..Τους Βριζουμε/βριζουν ..Βγαινουν αλλοι και υπερπλειοδοτουν στηριγμενοι στον πληγωμενο εγωισμό των Οπαδών : »Εμεις -λενε – δε θα υποχωρήσουμε απο τα Εθνικά μας Δικαια »

  ε) Φαυλος κυκλος ..Ο εθνικισμός δεν ηταν ποτε ενα καθαρά μοναχικό παιχνιδαι ..Παντα ηταν παιχνίδι για δυο ή για τρεις κοκ ..Μια καραμπόλα ..

  (και φυσικά μην αμφιβαλλετε καθολου οτι οσο πιο βαθύ το τραυμα και η ταππεινωση τοσο μεγαλυτερη θα ειναι και η μνησικακια …)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/04/2008

 20. Mosaic δεν κατάλαβα καλά την φράση με το ότι και στην Βουλγαρία (κι εκεί έχουν θέμα με τους νότιους τους)
  με ποιους έχουν ?

  Σχόλιο από xatsior | 03/04/2008

 21. «Κάποιοι χαχάνιζαν, αλλά η Ελλάδα γέλασε τελευταία»

  Ξενια Κουναλακη

  Τη θετική για την Ελλάδα έκβαση της συνόδου στο Βουκουρέστι υπογραμμίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες, που κάνουν επίσης λόγο για αυξημένη ευρωπαϊκή αυτοπεποίθηση. «Η σύνοδος του ΝΑΤΟ εξελίχθηκε περίφημα για τους Ρώσους και τους Ελληνες. Αμφότεροι επέδειξαν την ισχύ τους, αφού πέτυχαν να αναχαιτίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian στο σχόλιό της με τίτλο «Μια κακή μέρα για τον Μπους». «Πριν από το Βουκουρέστι Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν την πρόσκληση ένταξης προς την ΠΓΔΜ σχεδόν δεδομένη, πιστεύοντας ότι το ζήτημα του ονόματος θα λυνόταν. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Γαλλία και Γερμανία ανέβαλαν την είσοδο των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και οι Ελληνες αδιαφόρησαν για την περιφρόνηση όλων των άλλων μελών του ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας την ΠΓΔΜ», επισημαίνει η εφημερίδα για να καταλήξει: «Μπορεί τα μέλη της Συμμαχίας να χαχάνιζαν όταν άκουγαν τη διένεξη για το όνομα, αλλά η Ελλάδα ήταν αυτή που γέλασε τελευταία».

  «Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ψήφισαν κατά της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, επιδεικνύοντας κατανόηση για τις ελληνικές αντιρρήσεις για το όνομα του κρατιδίου, το οποίο σύμφωνα με τους Ελληνες ηγέτες αφήνει υπόνοιες για εδαφικές διεκδικήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, που επίσης ονομάζεται Μακεδονία», αναφέρουν από την πλευρά τους οι New York Times. Η συναίνεση που επετεύχθη στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας «απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις από την απόρριψη της άλλης προτεραιότητας του Μπους, της ένταξης Ουκρανίας και Γεωργίας, δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με εχθρικές σχέσεις προς την πάλαι ποτέ μητρόπολη», σύμφωνα με την αμερικανική Washington Post. «Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί αψήφησαν τις πιέσεις του Μπους και των Ανατολικοευρωπαίων συμμάχων για διεύρυνση της Συμμαχίας», συμπληρώνει η εφημερίδα.

  Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μιλάει στην ιστοσελίδα του για μία «σπάνια αυτοπεποίθηση της Ευρώπης. Συσπειρωμένες όσο ποτέ, Γερμανία και Γαλλία άφησαν να καταρρεύσει το αμερικανικό σχέδιο για ταχεία ένταξη Γεωργίας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Μπους θα επιχειρήσει να πουλήσει ως θετικές τις προσπάθειές του στο εσωτερικό της χώρας, άλλωστε κοπίασε για χάρη των νέων δημοκρατιών της ανατολικής Ευρώπης. Εν τέλει, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που διέγραψαν τα υπέροχα πλάνα του», σχολιάζει σκωπτικά το γερμανικό περιοδικό. «Ωστόσο, ο Μπους είχε προκαλέσει Βερολίνο και Παρίσι από την έναρξη της συνόδου. Μία ημέρα νωρίτερα είχε μεταβεί στην Ουκρανία για να τιμήσει τους υποστηρικτές της δημοκρατίας.

  Το γεγονός ότι με αυτήν την ενέργεια προχωρούσε στη διάσπαση της Συμμαχίας σε ένα καίριο ζήτημα, το γνώριζε καλά ο Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από τους συμμάχους του μία ξεκάθαρη απόφαση, την οποία τελικά απέσπασε: ουδείς είχε όρεξη να ακολουθήσει τον υπό απόσυρση πρόεδρο», συμπεραίνει το Spiegel.

  Κατά το γαλλικό Le Monde, πάντως, Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ποτέ αποδεχθεί μία χώρα αντιμέτωπη με αποσχιστικά κινήματα, όπως η Γεωργία στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, ειδικά με δεδομένη την εγγύτητα στη Ρωσία και τη χρήση του ρουβλίου. «Το γεγονός ότι οι φιλοδοξίες Ουκρανών και Γεωργιανών κρίθηκαν νόμιμες στο Βουκουρέστι απειλεί να στερήσει από τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επιχειρήματά τους», επισήμανε η εφημερίδα.

  Καθημερινή Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-04-08

  Σχόλιο από Ξένια | 04/04/2008

 22. Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-04-08

  Τα χάλκινα της κοινής παράδοσης
  Του Νικου Γ. Ξυδακη

  Το βέτο της Ελλάδας στην προχθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν στρέφεται κατά της FYROM, στρέφεται κατά της αδιαλλαξίας και της πολιτικής μυωπίας των ηγετών της γείτονος χώρας, οι οποίοι διαστέλλουν το εθνικιστικό φαντασιακό των συμπολιτών τους, αγνοώντας τη βούληση και τη διάθεση συνεργασίας του όμορου λαού.

  Η παγωνιά που επικράτησε στα Σκόπια, μετά την επ’ αόριστον αναβολή εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ, δείχνει πόσο πεισμένοι ήταν εκεί οι άνθρωποι από τις ιδιοτελείς παροτρύνσεις των ΗΠΑ, αλλά δείχνει και την ανωριμότητα της ηγεσίας τους. Πίστευαν ότι η αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, πολιτική αποσχίσεων και αυτονομήσεων, μπορούσε να κάμψει κάθε αντίσταση, κάθε άλλη φωνή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ σήμερα δεν μπορούν να επιβάλουν ό,τι θέλουν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη· το κύρος τους έχει τρωθεί από τη δυσμενή εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στο εσωτερικό τους.

  Η συμβολική ήττα στο Βουκουρέστι μπορεί να σημάνει το τέλος των ψευδαισθήσεων και την απαρχή μιας ωρίμανσης στη γειτονική μας χώρα. Να δουν ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρός, απεναντίας· αλλά ζητεί απλώς μια ακριβή γεωγραφική ονομασία, που δεν θα τρέφει ανιστόρητους αλυτρωτισμούς ή μεγαλοϊδεατισμούς, σε καμία πλευρά των συνόρων. Η από κοινού αναζήτηση λύσης δεν θα οδηγήσει μόνο στην αποδεκτή ονομασία που θα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της περιοχής, αλλά κυρίως θα διευρύνει τους δρόμους συνεργασίας και ανάπτυξης, θα εδραιώσει τους ήδη υπάρχοντες.

  Αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της Ελλάδας, μετά τη λύση: μια επίθεση φιλίας και συνεργασίας. Τα Σκόπια χρειάζονται την Αθήνα και η Αθήνα χρειάζεται τα Σκόπια. Οι λαοί ζούν μαζί, αιώνες τώρα, τους ενώνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα τους χωρίζουν. Η ομαλή και δημιουργική συνύπαρξη, με αμοιβαίο σεβασμό των ιδιαίτερων φυσιογνωμιών και με ανάδειξη των κοινών χαρακτήρων, είναι η μόνη βιώσιμη οδός στην ιδιόμορφη περιοχή της Βαλκανικής. Τα υπερεθνικιστικά ποντίκια που βρυχώνται, οι τάσεις απόσχισης και δημιουργίας προτεκτοράτων, οι Μεγάλες Ιδέες, η εγκληματικότητα στις νεκρές ζώνες, ενθαρρύνονται ή και πυροδοτούνται από παράγοντες εκτός Βαλκανικής.

  Η σύνοδος του Βουκουρεστίου μπορεί και πρέπει να σημάνει την επαναπροσέγγιση, με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, χωρίς επιδιαιτητές και δόλιες μεσολαβήσεις. Ας ακουστούν τα χάλκινα της κοινής παράδοσης.

  Σχόλιο από Ξένια | 04/04/2008

 23. ——————————————————————————————–
  Καλό το Σλαβομακεδονικό αλλά βρήκα ένα καλύτερο 8)

  ——————————————————————————————–

  Ένα ζευγάρι από την Αλάσκα, αποφάσισε να πάει στη Φλόριντα για διακοπές τον Δεκέμβρη για να ξεφύγουν
  λίγο από το πολύ χιόνι και το ψοφόκρυο. Είχαν κανονίσει να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο που πέρασαν και
  τον μήνα του μέλιτος.

  Επειδή και οι δύο είχαν δουλειές, κανόνισαν ο άντρας να φτάσει Τετάρτη και η γυναίκα Πέμπτη. Ο άντρας φτάνει
  λοιπόν στο ξενοδοχείο, πάει στο δωμάτιο και βλέπει πως πλέον υπάρχει laptop με σύνδεση στο internet.

  Αποφασίζει λοιπόν να στείλει mail στη γυναίκα του. Κατά λάθος ξεχνάει ένα γράμμα απο την διεύθυνση του
  e-mail και το στέλνει χωρίς να καταλάβει τι έκανε.

  Στο Χιούστον μια χήρα έχει γυρίσει μόλις από την κηδεία του άντρα της και τσεκάρει για mail από φίλους και συγγενείς.
  Μόλις διαβάζει το πρώτο, λιποθυμάει. Ο γιός της μπαίνει στο δωμάτιο, βρίσκει τη μητέρα του στο πάτωμα και
  κοιτάει την οθόνη του υπολογιστή

  Το mail έγραφε :

  Προς : την αγαπημένη μου γυναίκα
  Θέμα : Έφτασα

  Ξέρω πως εκπλήσσεσαι που παίρνεις mail από μένα.. Έχουν laptop πλέον εδώ και μπορείς να στείλεις όπου θέλεις.
  Μόλις έφτασα και μπήκα μέσα. Όλα ειναι έτοιμα και για σένα που θα έρθεις αύριο. Ανυπομονώ να σε δώ. Ελπίζω να
  έχεις το ίδιο καλό ταξίδι με μένα.

  Υ.Γ. ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΕΔΩ ΚΑΤΩ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/04/2008

 24. ———————————————————————————————————-——————————–
  Και αφού διαβάσατε το ανέκδοτο, διαβάστε τώρα και το κείμενο του Κωφού για το Σλαβομακεδονικό, όπως το αποκαλεί ο Μ-π μας

  Ομέρ
  —————————————————————————————————————————-————–

  Εννέα απαντήσεις για το «Μακεδονικό» ζήτημα

  Μια σύντομη αναδρομή στη μακραίωνη ιστορία της Μακεδονίας επιχειρεί σήμερα η «Κ» με τη συνδρομή του ιστορικού – τέως εμπειρογνώμονα πρεσβευτή για βαλκανικά θέματα ΥΠΕΞ, κ. Ευάγγελου Κωφού. Μέσα από αυτήν αποτυπώνεται η ανάδυση του «Μακεδονικού» ζητήματος και η πορεία μέχρι τις σημερινές διεκδικήσεις της ΠΓΔΜ.

  1. Ποια είναι η Μακεδονία;

  Διαχρονικά αλλάζει πολλές μορφές. Ως «ιστορική» Μακεδονία θεωρείται το κράτος του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π.Χ.). Το 90% της «ιστορικής» Μακεδονίας βρίσκεται στο σημερινό χώρο της ελληνικής Μακεδονίας και το 10% στο χώρο της νοτιοδυτικής FYROM, στην περιοχή Μοναστηρίου, Μπίτολας και προς τις λίμνες Αχρίδος.

  – Στους ελληνιστικούς χρόνους μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην περίοδο ρωμαιοκρατίας – Βυζαντίου και περίπου για 10 αιώνες ο όρος Μακεδονία ορίζει ποικίλες περιοχές, από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι και την Κρήτη. Πρόκειται για διοικητικές διαιρέσεις.

  -Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας απαλείφεται τελείως ο όρος Μακεδονία, δεν υπάρχει ούτε ως διοικητική ταυτότητα.

  – Κατά τον 19ο αιώνα: εμφανίζεται το «Μακεδονικό» ζήτημα με την ίδρυση της βουλγαρικής Εξαρχίας το 1870 και τις συγκρούσεις Ελλήνων, Βούλγαρων, Σέρβων. Αυτή την περίοδο, δύο βιλαέτια, της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου και το σατζάκι Κοσόβου, προσδιορίζονται ως μακεδονικά. Στην ουσία διαμορφώνουν την έννοια και τις διαστάσεις της γεωγραφικής Μακεδονίας κατά τους νεότερους χρόνους. Πρόκειται για τις περιοχές που ορίζονται στα ανατολικά από τον ποταμό Νέστο, δυτικά από τα σύνορα της Αλβανίας, στο νότο από το Αιγαίο και στον βορρά από τα σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο.

  – Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: περιέρχονται τμήματα της γεωγραφικής Μακεδονίας στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία), με τη συνθήκη Βουκουρεστίου 1913 και μετά με τη συνθήκη Νεϊγί. Από τη γεωγραφική Μακεδονία, περίπου το 38,5% περιέρχεται στη Σερβία – Γιουγκοσλαβία, το 51,5% στην Ελλάδα, το 9% στη Βουλγαρία και στην Αλβανία περίπου 1%.

  2. Ο Φίλιππος Β΄ ήταν Ελληνας;

  Αναμφίβολα ήταν. Ελληνικά μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Με βάση πολύμοχθες έρευνες και γλωσσικά και πολιτιστικά, οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι ελληνικά φύλα. Ολες οι επιγραφές που έχουν βρεθεί στο χώρο της Μακεδονίας και χρονολογούνται πριν από την έλευση των Ρωμαίων, είναι ελληνικές, τα ονόματα ανθρώπων και θεών κοινά. Τα ονόματα Φίλιππος και Αλέξανδρος είναι ονόματα σύνθετων ελληνικών λέξεων. Είναι ξεκάθαρο το θέμα, δεν έχει νόημα, παρά μόνο για τη γνωστή προπαγάνδα από πλευράς Σκοπίων.

  3. Πότε φθάνουν στην περιοχή οι Σλάβοι;

  Κατεβαίνουν 6ο – 7ο αιώνα μ.Χ. Καλύπτουν όλα τα νότια Βαλκάνια. Διαμορφώνουν ισχυρή πληθυσμιακή βάση στην περιοχή που συζητάμε, όπου οι πληθυσμοί είχαν αραιώσει εξαιτίας πολέμων και εισβολών. Παρά τις προσπάθειες που έκαναν, όμως, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη, τη συμπρωτεύουσα, ας πούμε, του Βυζαντίου.

  4. Πότε διαμορφώνεται και πώς προσδιορίζεται η έννοια των Σλαβομακεδόνων;

  Είμαστε στα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή, τέλος 19ου αιώνα. Εχει αρχίσει το «μακεδονικό» ζήτημα, η σύγκρουση των τριών χωρών. Οι αντίστοιχες μεγάλες ιδέες συγκρούονται. Η σύγκρουση είναι οξύτατη στην περιοχή της Μακεδονίας. Από το 1870, με την ίδρυση της βουλγαρικής Εξαρχίας, όταν ξεκινά ο εκκλησιαστικός αγώνας για το πού θα ενταχθούν οι χριστιανοί κάτοικοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή αυτή που λέγεται Μακεδονία και Θράκη, αρχίζουν και λειτουργούν διάφορες εσωτερικές δυνάμεις. Ο κόσμος όμως στην περιοχή, τα έχει χαμένα. Οι λαοί που έχουν σαφώς προσδιορισμένη ταυτότητα, οι ελληνόφωνοι, οι αλβανόφωνοι, οι βουλγαρόφωνοι με συνείδηση βουλγαρική, δεν έχουν δυσκολία να διαμορφώσουν και να εκφράσουν εθνική συνείδηση. Υπάρχουν όμως μάζες, σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι και χριστιανοί αλβανόφωνοι, εύκολοι στην άγρα από τις αντίπαλες εθνικές ιδεολογίες. Σε αυτή την περίοδο ενόπλων συγκρούσεων που διαρκούν μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, υπάρχουν διάφορα ρεύματα.

  Στο σλαβόφωνο πληθυσμό υπάρχει μια τριχοτόμηση. Στο νοτιότερο τμήμα είναι ισχυρή η επιρροή ελληνικών σωμάτων και παρουσίας, τα σλαβόφωνα στοιχεία πρόσκεινται στην ελληνική ιδέα, κυρίως μέσω της Εκκλησίας. Βορειότερα, σε αυτούς που η ελληνική πλευρά αποκαλεί συλλήβδην Βούλγαρους, υπάρχουν δύο τάσεις. Οι αυτονομιστές, που θέλουν ανεξάρτητο κράτος και οι βουλγαρόφιλοι. Από εκεί ξεκινά ένα ρεύμα σχετικά ασθενές ως προς την ιδεολογική τοποθέτηση, αλλά το ωθεί εκεί η πολιτική επιλογή για ανεξαρτητοποίηση. Από εκεί θα ξεπηδήσουν στη διάρκεια του Μεσοπολέμου πλέον οι Σλαβομακεδόνες.

  5. Πώς οι κάτοικοι αποκαλούν τις περιοχές της Μακεδονίας, που περιήλθαν στις τρεις χώρες μετά τον καθορισμό των συνόρων με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων;

  Οι Βούλγαροι και οι Σλάβοι της Γιουγκοσλαβίας αποκαλούσαν, αλλά αποκαλούν ακόμα και σήμερα, τις αντίστοιχες περιοχές ως Αιγαιατική Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη και Μακεδονία του Πιρίν. Οι Ελληνες αποκαλούσαμε πάντοτε τις περιοχές αυτές Ελληνική Μακεδονία, Γιουγκοσλαβική Μακεδονία και Βουλγαρική Μακεδονία.

  – Στον 20ό αιώνα, η Ελλάδα πρώτη και μόνη από τις τρεις χώρες που διαδέχθηκαν την Τουρκία στον μακεδονικό χώρο, το 1913 επαναφέρει για το χώρο της ελληνικής Μακεδονίας την ονομασία Γενική Διοίκηση Μακεδονίας. Ούτε η Σερβία-Γιουγκοσλαβία ούτε η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν το μακεδονικό όνομα για να προσδιορίσουν τις περιοχές που είχαν προσαρτήσει.

  – Η Γιουγκοσλαβία μόλις το 1945 δημιουργεί την ομόσπονδη δημοκρατία της Μακεδονίας στο νότο. Προπολεμικά, το γιουγκοσλαβικό καθεστώς ονόμαζε τις επαρχίες με βάση τα ποτάμια: η περιοχή της Σερβίας Μόραφσκα, της Κροατίας Ντούναφσκα και η περιοχή στο νότο Βάρνταρσκα. Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, εμφανίζεται το πρώτο ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος, κατά τον αυτοπροσδιορισμό του, με την ονομασία Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια, στα όρια της περιοχής του Βαρδάρη.

  6. Πότε καθιερώνεται ζήτημα μακεδονισμού;

  Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, οι Βούλγαροι καλλιεργούν την ιδέα της μεγάλης Βουλγαρίας, αλλά χρησιμοποιούν και το παιχνίδι αυτονομίας της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Εκείνη την εποχή η ιδέα του μακεδονικού έθνους δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί. Τότε εμφανίζεται ένας νέος παράγοντας, το κομμουνιστικό κίνημα. Η Κομιντέρν στο ευρύτερο πρόγραμμα εξάπλωσης σοβιετικής επιρροής λανσάρει το πρόγραμμα δημιουργίας βαλκανικής κομμουνιστικής ομοσπονδίας. Στόχος, η δημιουργία μικρών κρατών που θα ήταν ομόσπονδα τμήματα στη βαλκανική ομοσπονδία. Δύο από τα κράτη θα έπρεπε να προέλθουν από συνένωση. Η ενιαία Μακεδονία, που θα περιελάμβανε και τα τρία τμήματα της γεωγραφικής Μακεδονίας, και η ενιαία Θράκη. Το αποδέχεται αυτό το πρόγραμμα το βουλγαρικό Κ.Κ. και επιβάλλεται από τη Μόσχα στα Κ.Κ. Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Αρχισε πλέον η καλλιέργεια της έννοιας του μακεδονισμού. Το ελληνικό Κ.Κ., συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες του θέματος, υιοθετεί τον όρο Σλαβομακεδόνες.

  Το 1941, 6 Ιανουαρίου, σημειώνεται η εισβολή των Γερμανών σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα. Ενα τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας και το σύνολο της νότιας Γιουγκοσλαβίας δίνονται στη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι λειτουργούν ως κατακτητές. Αυτό εκμεταλλεύεται η γιουγκοσλαβική πλευρά. Οργανώνονται οι παρτιζάνοι ως Μακεντόντσκι (Μακεδόνες), προσδιορισμός τότε γεωγραφικός. Η μεταμόρφωση του όρου από γεωγραφικό σε εθνικό ήταν κατάλληλη περίοδος για να γίνει.

  Από τη στιγμή που επί Τίτο το όνομα χρησιμοποιείται για κρατική οντότητα με κρατικό μηχανισμό, μακεδονική γλώσσα, μακεδονική εκκλησία, έχουμε όλα τα συστατικά της εθνικής συνείδησης.

  7. Ποια είναι η πιο συγγενής γλώσσα στην επίσημη γλώσσα της FYROM;

  Η γλώσσα που ομιλείται στην περιοχή είναι διάλεκτος της βουλγαρικής. Εχει απόσταση από την επίσημη βουλγαρική, διότι από το βουλγαρικό κράτος επελέγησαν ως πυρήνας της επίσημης εθνικής γλώσσας ιδιώματα της βορειοανατολικής Βουλγαρίας. Οι γλωσσολόγοι που ανέλαβαν να διαμορφώσουν τη μακεδονική γλώσσα, πήραν ως βάση το ιδίωμα της περιοχής Περλεπέ, που εμπλουτίστηκε με λεξιλόγιο της σερβικής γλώσσας, ενώ έγιναν αλλαγές και σε κάποια γράμματα.

  8. Η Ελλάδα αναγνώριζε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα;

  Δεν υπήρχε ανάγκη να την αναγνωρίσει, διότι δεν ήταν κράτος, η Αθήνα επικοινωνούσε με εκπρόσωπο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Βέβαια, η Σοσιαλιστική Δημοκρατίας Μακεδονίας εφάπτετο ελληνικής επικράτειας και ανέκυπταν προβλήματα, που έπρεπε να λύνονται. Υπήρχαν διάφοροι μηχανισμοί για να αποφεύγει το ελληνικό κράτος να χρησιμοποιήσει τη λέξη Μακεδονία ή Μακεδονικός, βρίσκονταν διάφορα τερτίπια. Π.χ. στην υπογραφή συνθήκης μεθοριακής επικοινωνίας το 1959. Επρεπε να υπογραφούν τα δελτία εισόδου – εξόδου παραμεθόριων πληθυσμών. Επρεπε να είναι στη λεγόμενη μακεδονική γλώσσα. Η ελληνική πλευρά αντιδρούσε. Βρέθηκε η λύση στο πρωτόκολλο να αναφέρεται ότι τα δελτία θα γράφονται στις επίσημες γλώσσες των δύο κρατών, χωρίς αυτές να ονομάζονται. Παράλληλα, όταν σε επίσημα έγγραφα γινόταν αναφορά στην περιοχή, χρησιμοποιούσαμε το αρκτικόλεξο ΣΔΜ και όχι ολόκληρη την αναφορά Σοσιαλιστική Δημοκρατία Μακεδονίας.

  9. Τελικά, υπήρχαν προβλήματα με την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας και από πού εκπορεύονταν; Πώς συμπεριφερόταν η ηγεσία της;

  Ολα τα ζητήματα που είχαμε με τη Γιουγκοσλαβία προέρχονται από εκεί. Και από αυτή την κρατική οντότητα και από τους λεγόμενους «αιγαιάτες», τους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί μετά τον Εμφύλιο. Τη δεκαετία του ’50 υπολογίζονταν σε 30.000. Στη δεκαετία του ’90, δημοσιεύματα των Σκοπίων τους υπολόγιζαν σε 80 – 100.000. Δημιουργήθηκε ισχυρό λόμπι αιγαιατών.

  Υπήρχαν πολλά προβλήματα, άδειες διελεύσεως, απαιτήσεις οικονομικές, αιτήματα για επισκέψεις. Το αιγαιατικό λόμπι υπέβαλε αιτήματα στην τοπική κυβέρνηση Σκοπίων, αυτή μετέφερε τα αιτήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία ήταν υποχρεωμένη να τα υποστηρίξει. Πολλοί από τους πολιτικούς πρόσφυγες στα Σκόπια έφυγαν ως μετανάστες στην Αυστραλία, στον Καναδά, όπου ανέπτυξαν έντονη εθνικιστική δράση, που εμφανίζεται με τη μορφή των αντίστοιχων λόμπι έως σήμερα.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/04/2008

 25. Αμάν πια μ’ αυτήν την ακατάσχετη αντιεθνικιστική παπαρολογία. Ελπίζω πάντως να μη περιλαμβάνουν στους σκληρούς σωβινιστές και τους χρυσαυγίτες και τον Βασίλη Βασιλικό, που έγραψε πρόσφατα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/02/2008)τα εξής (απλά και βασικά για κάθε ισορροπημένο άτομο)για τα Σκοπιανά:

  «Το Μακεδονικό

  Εν έτει 1992 (που γιορτάζονταν τα 500 χρόνια της ανακάλυψης της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ή της ομηρικής, όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Καλοκύρης), η τότε ΥΠΠΟ, φίλη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε μια ωραία έμπνευση: να οργανώσει στο Παρίσι, μέσω του τότε πρέσβη στον ΟΟΣΑ αείμνηστου Δημήτρη Γερμίδη, μια συνάντηση των «decideurs» (αυτών που αποφασίζουν) στα ΜΜΕ με 6 επώνυμους Ελληνες που ζούσαν τότε στην Πόλη του Φωτός.

  Ηταν ο Ιάνης Ξενάκης, ο Κώστας Γαβράς, ο Βαγγέλης (Vangelis) Παπαθανασίου, η Βάσω Παπαντωνίου, ο ζωγράφος Paulo (Παύλος Διονυσόπουλος) και ο υπογράφων.

  Σε μια ειδικά για την περίσταση διαμορφωμένη αίθουσα, στο κέντρο των Ηλυσίων Πεδίων, βρεθήκαμε οι έξι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, όχι εκείνων που γράφουν, αλλά εκείνων που αποφασίζουν τι θα γράψουν οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν στις εφημερίδες ή στα κανάλια τους.
  Μια αληθινά πολύ σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία τής τότε κυβέρνησης για να καλυφθεί τουλάχιστον ο γαλλόφωνος Τύπος (Ελβετία, Καναδάς, Αφρική, Νέα Καληδονία κ.λπ.).

  Ο καθένας από μας έκανε την κατάθεσή του για το πρόβλημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων και νομίζω πως κάπως επηρεάσαμε τους «αποφασιστές» των γαλλόφωνων ΜΜΕ.
  Εχουν περάσει 16 χρόνια από τότε και πλέον η ίδια υπουργός, τότε ως ΥΠΠΟ τώρα ως ΥΠΕΞ, δίνει την απέλπιδα μάχη της για να αποφευχθεί το μέγα λάθος.

  Εγώ γεννήθηκα στην Καβάλα. Δύο φορές τον περασμένο αιώνα οι Βούλγαροι, ζητώντας διέξοδο στο Αιγαίο, μας «προσάρτησαν». Μία το 1913, αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, και μία άλλη το 1941 με την εισβολή των ναζί και των Βούλγαρων συμμάχων τους.

  Ως παιδί θυμάμαι ότι ο πατέρας μου, βουλευτής του Παπαναστασίου το 1936 μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά, φοβόταν ότι θα τον παίρναν όμηρο στη γειτονική Βουλγαρία, γιατί οι Βούλγαροι φρόντιζαν πρώτα να αποκεφαλίζουν τις τοπικές «ελίτ». Ετσι προτιμήσαμε τους ναζί από τους Βούλγαρους συμμάχους τους και προσφυγέψαμε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη.
  Ο Βούλγαρος διοικητής της Καβάλας, μανιώδης κυνηγός, έπαιρνε τον σκύλο τού επίσης κυνηγού παππού μου, τον «επίτασσε», όπως επίταξαν και το σπίτι μας μόλις φύγαμε, ώσπου ζηλεύοντάς τον για τη σπάνια κυνηγόσκυλη ικανότητά του τον πυροβόλησε, κι εκείνος, ο θρυλικός Ρεξ, ήρθε να αφήσει την τελευταία του πνοή, μια νύχτα του Γενάρη, βογγώντας, έξω από το διώροφο σπίτι μας.

  Δεν αναμνησιολογώ. Θέλω να πω ότι αν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κρατήσει το όνομα Μακεδονία (είτε ως σύνθετο είτε ως απλό), εγώ ο Μακεδόνας Καβαλιώτης τι θα είμαι; Αν πω Μακεδόνας, θα με ρωτούν αν γεννήθηκα στα Σκόπια. Αν πω Ελληνας, θα προδώσω τον τόπο της καταγωγής μου, δηλαδή τη Μακεδονία.

  Όλα ξεκίνησαν απ’ τον στρατάρχη Τίτο. Όταν διαφώνησε με τον Στάλιν και οι Δυτικοί απαγόρεψαν οτιδήποτε θα τον ενοχλούσε στην αντιπαράθεσή του με τον Κόκκινο (κυριολεκτικά, γιατί ήταν μεγάλος στρατάρχης, αλλά και αιματοβαμμένος) Δικτάτορα. Οπότε η Ελλάδα, βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στο δικό της Εμφύλιο, με τη στήριξη των Αμερικανών του Βαν Φλιτ, εσιώπησε τότε στον όρο Δημοκρατία της Μακεδονίας.

  Από εκεί ξεκινούν όλα τα δεινά. Μέσα στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν από την ανακήρυξη του Τίτο σε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι του κρατιδίου αυτού επινόησαν μια διάλεκτο (με 80% τα βουλγαρικά και 20% τα σερβικά), φτιάξαν μια μπάσταρδη γλώσσα, τη «μακεδονική», βγάλαν βιβλία, ίδρυσαν σχολεία, φτιάξαν μιαν επινοημένη ταυτότητα και σήμερα, δηλαδή εδώ και 17 χρόνια, παρουσιάζονται σαν «Μακεδόνες». Μα εγώ που είμαι Μακεδόνας και μιλώ και γράφω ελληνικά, τι είμαι τότε;

  Ο Λόρενς Ντάρελ, όχι ως φιλέλληνας, αλλά ως υψηλόβαθμος πράκτορας της βρετανικής Intelligence Service, απέδειξε περίτρανα από το 1948 ότι αυτή η γλώσσα των Σκοπίων είναι «φτιαχτή». Και το ανέφερε στους ανωτέρους του. Που εκώφευσαν, γιατί δεν ήθελαν να στεναχωρήσουν τον αντίπαλο του Στάλιν, τον Τίτο.
  Τα χρόνια πέρασαν, διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία εις τα εξ ων συνετέθη, και το κρατίδιο των Σκοπίων, που μετονομάστηκε σε FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia) -Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- διεκδίκησε το όνομα σκέτο: Μακεδονία. Είχε και μια εθνική ποδοσφαίρου και άξιους σκηνοθέτες και συγγραφείς, που βραβεύτηκαν, και όλες οι τηλεοράσεις του κόσμου μιλούσαν πλέον για Μακεδονία, σκέτη κι απόκοπη, οπότε εγώ ένιωθα ολοένα και πιο περιθωριακός. Αν αυτοί είναι ή λέγονται Μακεδόνες, εγώ που δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα τους και έχω πρόβλημα, παιδιόθεν, με τους Βούλγαρους (κλέψαν το πιάνο της μητέρας μου αποχωρώντας από την Καβάλα το 1945) -τότε εγώ τι είμαι;
  Εγώ μια ζωή μεγάλωσα στη Μακεδονία. Την ελληνική. Ας πουν αυτοί το κομμάτι που τους ανήκει Σλαβική Μακεδονία, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

  Ο Νικόλαος Μάρτης, ο Καβαλιώτης βοηθός του πατέρα μου στο μεταπολεμικό δικηγορικό του γραφείο στην Καβάλα, και κατοπινός υπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα να μη μεταλλαχτεί το όνομα της Μακεδονίας. Τότε τον έβλεπαν όλοι ως ονειροπόλο και αδίκως ανησυχούντα. Και όμως, είχε δίκιο. Και σε ένα βιβλίο του βρήκα μια επιτάφια πλάκα προ 3.000 ετών που έφερε το όνομά μου, Βασίλειος Βασιλικός. Πώς μπορεί λοιπόν να εκχωρηθεί, όχι το δικό μου όνομα, αλλά αυτό της Μακεδονίας, σε σφετεριστές χωρίς καμία διάκριση;
  Το βέτο επιβάλλεται λοιπόν. Ας πει λοιπόν και η χώρα μας μία φορά το «ΟΧΙ το σωστό», όπως λέει και ο Καβάφης. Το ίδιο ΟΧΙ που λένε οι Ρώσοι και οι Κινέζοι για την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Το ίδιο όχι που είπε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο σχέδιο Ανάν, άσχετα αν οι συμπατριώτες του τον αντάμειψαν με το δικό τους όχι.

  Διά χειρός ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ»

  Σχόλιο από MacGreek | 04/04/2008

 26. Μια χαρά ακούγεται ο Βασιλικός, δεν ζητάει παρά μόνο τη συνύπαρξη, δεν ισχυρίζεται ότι είναι μόνο οι δικοί του Μακεδόνες.

  Ε, με λύπη μου δεν βλέπω _τι_ θα μπορούσε να είχε κάνει η κυβέρνηση, χωρίς να αρνούμαι ότι το βέτο έχει ισχυρότατες αρνητικές παρενέργειες, που μπορούν μόνο να απαλυνθούν αν η Ελληνική πλευρά ΤΩΡΑ, αντί να θριαμβολογεί, κάνει τον κόπο μιας φιλικής προσέγγισης, μιας ενημέρωσης προς τους πολίτες της FYROM, μιας γενναιόδωρης παραδοχής λαθών, κ.ο.κ.

  Ντάξει, δόθηκε χαστουκάκι σε κάποιους ηγέτες. Ας δοθεί και μία συγνώμη στους λαμβάνοντες τις παρενέργειες πολίτες, με εξηγήσεις. Ας προσπαθήσει η Ελλάδα να ΚΕΡΔΙΣΕΙ τους πολίτες της FYROM, με ΟΠΟΙΑ φιλική κίνηση μπορεί. ΤΩΡΑ είναι η στιγμή νομίζω. «Ζητούμε συγνώμη αλλά…»

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2008

 27. « Ας δοθεί και μία συγνώμη στους λαμβάνοντες τις παρενέργειες πολίτες, με εξηγήσεις. «

  Σωστά … να τους πούν

  «Συγγνώμη δε σας επιτρέψαμε να μπείτε στο ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ! Συγγνώμη που δε θα στείλετε και σεις στρατό στο Αφγανιστάν. Συγγνώμη που στην επόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίνον κάποιου, εσείς δεν θα είστε στους επιτίθέμενους».

  Τι λέτε ρε; Τι συγγνώμη και αηδίες;

  Αυτοί πρέπει να που ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στον Καραμανλή

  και ο Καραμανλής ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους ηγέτες τους, που το έπαιξαν σκληροί εθνικιστές και του έδωσαν την ευκαιρία να απαλλαχθεί από το βάρος του Ζαχόπουλου, των κουμπάρων, των ομόλογων, του Ασφαληστρικού (που λέει και ο Νοσφεράτος).

  Έτσι έχει το πράμμα!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/04/2008

 28. Πόντιε&Αριστερά,

  το βέτο ΜΑΚΑΡΙ να αφορούσε ΜΟΝΟ το ΝΑΤΟ. Αφορά ΚΑΙ την Ε.Ε. και προκαλεί σειρά εμποδίων στους γείτονες, ΓΙΑ τα οποία οφείλουμε να τους εξηγήσουμε τη στάση μας, νομίζω…

  (συμμερίζομαι τα όσα είπες Ομέρ, και το ΝΑΤΟ και τον Καραμανλή ΔΕΝ τους συμπαθώ, αλλά… ΔΕΝ ενδιαφέρεται ο απλός πολίτης της FYROM για όλα αυτά, ενδιαφέρεται για πρακτικές επιπτώσεις στη ζωή του)

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2008

 29. Ομαντεόν,

  «ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε, κανένα δεν καρφώνουμε.»

  Αυτές είναι οι αρχές του μπλογκ μας.

  Τώρα αυτά που έγραψες, πέστα σ’ όποιον θέλεις προσωπικά.

  Ο καλός μας αυτός φίλος, εδώ και καιρό δεν βρίσκεται στην παρέα μας…
  Όμως μας επιτρέπει να αναδημοσιεύουμε κείμενά του και τον ευχαριστούμε γι αυτό.

  Παραμένει όμως ένας εξαιρετικός φίλος.

  Τις μ@λ@κίες που έκανες παλιά ως πιστό μέλος των Ο-Π τις ξέρουμε και δε νοιώθουμε καθόλου περήφανοι για σένα.

  Αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα και βρείτε τα αλλού.

  Ομέρ (άντε μην αναλάβω και πάλι Μέγας Αδμινίστωρ)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/04/2008

 30. Ομέρ,
  θα μπορούσα να του τα γράψω σε μέηλ, αυτό είναι αλήθεια (και θα γίνει). Οσο για την διόρθωση των μ@λ@κιών που ΛΕΓΑΝΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ του φίλου σας κάποιοι _άλλοι_ (και επανέλαβα σαν βλάκας και «πιστός οπαδός» εγώ), επίκειται ΔΕΥΤΕΡΗ διόρθωση ακόμη πιο ικανοποιητική, από μένα, ώστε ΜΗΝ αμφιβάλλετε (όσοι τον ειδοποιήσατε και ΚΑΛΩΣ το πράξατε)! 🙂

  Το θέμα που συζητάμε είναι άλλο, είναι το πως να εφαρμόσουμε τις αρχές μας στην πράξη, φέρνοντας τον απλό λαό της FYROM σε φιλικό μήκος κύματος απέναντί μας ΤΩΡΑ…

  Υ.Γ. Οι New York Times δημοσίευσαν ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ άρθρο, που… ακόμη κι εμένα εξέγειρε να τους στείλω σχόλιο, το οποίο ΔΕΝ δημοσίευσαν, ενώ ήταν απολύτως κόσμιο. Εμ, βέβαια, προτιμούν τα σχόλια από φανατικούς γιατί εκθέτουν τη χώρα μας πιο πολύ!

  Πάντως έφτιαξα ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ για την κωλοφυλάδα του Μπους:

  http://omadeon.wordpress.com/2008/04/04/new-york-times-imbeciles/

  Σχόλιο από omadeon | 04/04/2008

 31. Οι κολλημένοι με την μπάλα πάντως συνεχίζουν…
  Σήμερα στην Ελευθεροτυπία ο γνωστός ιος, ουτε λίγο ουτε πολύ εξακολουθει το γνωστο τροπάρι του Ελληνικου «ιμπεριαλισμου» κατά των πτωχων τιτοικων κορασίδων…

  Σχόλιο από Γιωργος Χ | 05/04/2008

 32. Διάβασα όλο το άρθρο του «Ιού» και… πουθενά δεν βλέπω λόγο για διαφωνία μαζί του. Πράγματι, το Ελληνικό Κεφάλαιο έχει κατακλύσει τη γείτονα χώρα. Πράγματι, αν δεν κάνουμε ΤΩΡΑ, ταυτόχρονα με το βέτο (που για μένα ήταν αναγκαίο κακό) μία προσέγγιση φιλίας και ενημέρωσης προς τους παραπλανημένους πολίτες της FYROM θα τους κάνουμε εχθρούς ακόμη περισσότερο.

  Ο «Ιός» πάσχει από λάθος αξιολογήσεις μερικές ελάχιστες φορές αλλά αυτή τη φορά δεν βλέπω τίποτε μεμπτό σε όσα λέει. Μάλλον αυτονόητα είναι (εκτός αν πιστέψει κανείς το αντίθετο, ότι… είμαστε μια φτωχή χώρα σε ίδιο επίπεδο με τους γείτονες).

  Σχόλιο από omadeon | 05/04/2008

 33. Ενώ πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία της Μακεδονικής εθνότητας, ως αντίβαρο στον βουλγαρικό επεκτατισμό, ενώ μέχρι την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν είχαμε πρόβλημα με την Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ξαφνικά, ανακαλύψαμε ότι οι γείτονές μας είναι «αόρατοι».
  Μετονομάσαμε τότε το αεροδρόμιο της Μίκρας σε αεροδρόμιο Μακεδονία:
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=52565664

  Όσο για το πως βοηθήσαμε στην …εθνογέννα των γειτόνων μας:

  http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/07/macedonian-slavs.html

  Όπως λοιπόν οι αμερικάνοι ξέκοψαν από τους άγγλους και έγιναν αυτοβούλως Αμερικάνοι, έτσι και οι Μακεδόνες ξέκοψαν από τους βούλγαρους και έγιναν Μακεδόνες κάνοντας γεωγραφική χρήση του όρου.
  Οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΓΔ της Μακεδονίας όμως το χόντρυναν και άρχισαν τις εθνικιστικές αρλούμπες για Μεγαλέξανδρους.
  Ίσως να φταίμε και εκεί:

  Τέλος, στο παρακάτω ποστ, παραθέτω από σχολικό βιβλίο και εγκυκλοπαίδεια («για σας παιδιά») τι λέγαμε στα 70’s σχετικά με τους …σκοπιανούς, που τότε ήταν απλώς Μακεδόνες, η γλώσσα τους Μακεδονική και η ομόσπονδη χώρα τους Μακεδονία σκέτη:

  http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/10/blog-post_313.html

  Και τώρα τι ζητάμε;
  Να απεμπολήσουν όλοι αυτοί την εθνική τους ταυτότητα επειδή εμείς ξυπνήσαμε ξαφνικά στις αρχές της δεκαετίας του 90;
  Δεν είναι λίγο …δύσκολο;

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  Sincerely … τεμέτερον

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 05/04/2008

 34. Το «Νέα Μακεδονία» δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε και είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι δεν θίγεται η ιστορικότητα της περιοχής με αυτό το όνομα.
  Είναι σαν να λέμε «Νέος Ελληνισμός». Οι δεσμοί που τον δένουν με τον αρχαίο είναι προφανείς αλλιώς δεν θα λεγόταν Ελληνισμός.

  Οι Σκοπιανοί το κάνουν σήμερα και θα συνεχίσουν να το κάνουν, προπαγανδίζουν ότι ο Μ. Αλέξανδρος μιλούσε μία γλώσσα που δεν ήταν ελληνική, η οποία προοριζόταν μόνο για επίσημη χρήση. Έτσι δικαιολογούν και τις ελληνικές επιγραφές που βρέθηκαν στο έδαφος της Μακεδονίας.
  Είναι κάτι αντίστοιχο με το σχήμα του Βίτγκενσταϊν για τον Χριστιανισμό, που έλεγε ότι είναι σαν μια άσπρη γάτα που υπάρχει, αλλά στρέφουμε τα μάτια μας προς αυτήν εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα να παραμένει αόρατη.
  Τρανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι, ακόμη και όταν όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο αντίθετο, πάντα βρίσκουν υποθέσεις για να στηρίξουν τις βεβαιότητές τους.
  Το ίδιο και οι φίλοι μας οι Σλάβοι.

  Έχω έναν φόβο που όσο παρακολουθώ την επικαιρότητα μου φαίνεται όλο και πιο βάσιμος, ότι το βέτο ήταν το προπέτασμα καπνού για να φανεί μία στιβαρή κυβέρνηση που δεν «μασάει» να πει όχι, έτσι ώστε να περάσει ανώδυνα και πισωπορτέ το «Νέα Μακεδονία», που κατ’εμέ θα είναι και η οριστική συνθηκολόγηση και πλαστογράφηση της ιστορικής πραγματικότητας στην περιοχή.

  Σχόλιο από planitas | 06/04/2008

 35. Πέρασα να υποβάλω τα σέβη στην εξαιρετική αυτή ομάδα. Να πω απλώς ότι πολύ δύσκολα κάποια ευρωπαική χώρα θα αναλάβει την πρωτοβουλία να πιέσει τα Σκόπια ως προς το Συνταγμα τους και τα αλυτρωτικά τους. Η υπόθεση του Βουκουρεστιου κρίθηκε, όπως κριθηκε γιατί ηταν τέτοιο το τάιμινγκ. Ηταν τέτοιες οι συγκυρίες.Θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατον όχι να αλλάξουν την ονομασία τους, αλλά να βγάλουν από τις νέες γενιές την αίσθηση ότι είναι…απόγονοι των Μακεδόνων. Εχουν σβήσει από την κυτταρική μνήμη ότι ειναι Σλάβοι που κατέβησαν σ αυτή την περιοχή.
  Πάντως, με εντυπωσιάζει και περιμένω να δω τί θα συμβεί, η στάση της Βουλγαρίας που εχει και τη Μακεδονια του Πιρίν. Μηπως τους την εχει στημένη ;

  Σχόλιο από ritsmas | 06/04/2008

 36. Είπαμε…

  Ελλάς-Αλβανία Συμμαχία 8)

  Ας δοκιμάσουμε και κάτι πρωτότυπο!

  Ομέρ ο αρβανίτης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/04/2008

 37. Ομέρ, «Slavic Albanian Republic of Macedonia» σίγουρα θα άρεσε στους Αλβανούς!
  Πριν φύγω για καφέ και μπάνιο έξω, δείτε κι ένα λινκ (αν δεν το ξέρετε) για τους εξτρεμιστές των Σκοπίων που ΛΥΣΣΑΞΑΝ:
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=20824688

  Σχόλιο από omadeon | 06/04/2008

 38. Ευχαριστούμε Ομαντεόν………

  Οι ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ, ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ κ.λπ. ΑΠΕΙΛΟΥΝ
  ———————————————————-

  Απειλητικά e-mail σε 10 δημόσια πρόσωπα

  Το κλίμα εθνικιστικού μένους για το θέμα της ονομασίας που συντήρησε η κυβέρνηση των Σκοπίων, όλο το τελευταίο διάστημα, έδωσε τη δυνατότητα σε ακραίους κύκλους να προχωρήσουν σε απόπειρες τρομοκράτησης εκείνων που μίλησαν δημόσια για την ανάγκη λύσης ακόμη και με συμβιβασμούς από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

  *Τελευταίο παράδειγμα, ένα e-mail που έφθασε σε τουλάχιστον δέκα πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς και στο οποίο αναφερόταν: «Εάν με μία ακόμη δήλωσή σας συνεχίσετε την αντιμακεδονική σας δράση για την αλλαγή του ονόματος, τότε θα σας εξοντώσουμε». Πρόκειται για τους Τίτο Πέτκοφσκι (ηγέτη του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), Γκιόργκι Οροβτσάνετς, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, Αντρέι Ζερνόφσκι (αντιπολιτευόμενους βουλευτές), τους δημοσιογράφους Σλόμπονταν Τσάσουλε, Μπράνκο Γκέροσκι, Ρόμπερτ Πόποφσκι, Σάσο Ορντάνοσκι και τους πανεπιστημιακούς Βλάντιμιρ Μίλτσιν (πρόεδρο του Ιδρύματος Ανοιχτή Κοινωνία) και Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. Το e-mail έφερε ως υπογραφή το όνομα «Γιάνε Σαντάσκι», ενός ηγέτη της οργάνωσης VMRO στις αρχές του 20ού αιώνα.

  *«Δυστυχώς οι απειλές έχουν γίνει κοινό χαρακτηριστικό της όλης συζήτησης για την ονομασία στη χώρα μας», δηλώνει ο δημοσιογράφος Μ. Γκέροσκι. Θυμίζει, μάλιστα, ότι έξι μήνες πριν, οι αρχές συνέλαβαν ένα άτομο το οποίο ανήκε σε εξτρεμιστική ομάδα και το οποίο είχε απειλήσει τη ζωή του. Ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα έχουν δεχτεί και άλλα δημόσια πρόσωπα τους τελευταίους μήνες, όπως ο αλβανός διανοούμενος Κιν Μεχμέτι, ο οποίος είχε πάρει θέση δημοσίως υπέρ συμβιβαστικής λύσης. Η αστυνομία των Σκοπίων δεν αξιολογεί ως «σοβαρά» τα περιστατικά με τα τηλεφωνήματα, όμως έχει διατάξει έρευνα για την υπόθεση «Γιάνε Σαντάσκι» και το απειλητικό e-mail.

  Τ. Τ.

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 06/04/2008

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/04/2008

 39. Πόντιε, αλίμονο αν βγάζαμε συμπέρασμα για το κλίμα που επικρατεί σε μια χώρα βασιζόμενοι στα ανώνυμα ημέιλ που στέλνει ένας φανατικός. Αμφιβάλλεις ότι παρόμοια ημέιλ στέλνονται και στην Ελλάδα σε όσους έχουν άποψη διαφορετική από την επικρατούσα; Νομίζω ότι είναι χοντρό φάουλ να γράφεις, εσύ ειδικά, για Σλαβομακεδόνες Γκρίζους Λύκους, και λέω εσύ ειδικά επειδή, έχοντας μελετήσει την κατάσταση, θα ξέρεις πως στην Τουρκία δεν χρησιμοποιούν ανωνυμα ημέιλ αλλά ανώνυμες σφαίρες (συχνά και επώνυμες).

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 06/04/2008

 40. Νίκο Σαραντάκο,

  η άποψή μου είναι ότι στο νεαρό κι ακόμα όχι οριστικά εμπεδωμένο έθνος-κράτος της (σλαβο)Μακεδονίας, τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα.

  Για μας, θέλω να ελπίζω ότι θα παραμείνουν περιθωριακές εκφράσεις του παρόντος που θα παραπέμπουν σε ένα οριστικά ξεπερασμένο παρελθόν.

  Τώρα για τον τίτλο, ας σχολιάσει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Ο …. αρβανίτης της παρέας 🙂

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/04/2008

 41. »Δεν εχουνε ψωμί; Ας φανε Βετοσπάνι»

  Μαρία Καραμαλέττα

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 07/04/2008

 42. …. Η εκπομπή επισκέφτηκε την ΠΓΔΜ και συνομίλησε εκτός των άλλων με τον κ. Ντιένκο Μαλέφσκι. Απομαγνητοφωνώ την συνέντευξη που στην εκπομπή βρίσκεται στο παρακάτω χρονικό σημείο: 46:00-47:49. Αφηγείται ο Παύλος Τσίμας:

  O Ντιένκο Μαλέφσκι ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας της ΠΓΔΜ.
  Ήταν εκείνος που βρέθηκε απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά στις διαμάχες της εποχής.
  «Ήταν μια τραγωδία», μας λέει σήμερα, «που οι πιο μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να φτάσουν τότε σε έναν συμβιβασμό» [1].
  Όσο για τον Αλέξανδρο και την θέση του στην ιστορία της χώρας, ο Μαλέφσκι αναγνωρίζει ότι αυτό είναι προϊόν σκοπιμότητας μάλλον, παρά ιστορικής παράδοσης:

  «Η ιδέα πως ο Μέγας Αλέξανδρος μας ανήκει ήταν στα μυαλά μερικών περιθωριακών ομάδων μόνο. Ήταν ασήμαντη στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μας. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα παλιά Βαλκανικά Έθνη έχουν μάθει να νομιμοποιούνται μέσω της ιστορίας. Στα Βαλκάνια, για να σε αναγνωρίσουν σαν κράτος πρέπει να έχεις ιστορία δύο χιλιάδες, τρεις χιλιάδες χρόνια.
  Αφού λοιπόν μας υποχρεώσατε να εφεύρουμε μια ιστορία, την εφηύραμε!»
  .

  Για τον Μαλέφσκι, η χώρα του εξωθήθηκε από την άρνηση του συμβιβασμού της Ελλάδας σε μια παράλογη κούρσα στην ιστορία για να θεμελιώσει παράλογα δικαιώματα σε αυτή:

  «Η πίεση που δεχτήκαμε από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, είχε ως αποτέλεσμα να ηττηθούμε εμείς οι μετριοπαθείς και την θέση μας να πάρουν τα ριζοσπαστικά εθνικιστικά στοιχεία.
  Αφού λοιπόν δεν μας επιτρέψατε να υπάρξουμε με αξιοπρέπεια ως κράτος δίπλα σας και δεν μας δώσατε τον χρόνο να λύσουμε σιγά σιγά τα προβλήματά μας, τις ιστορικές μας διαφορές, μας υποχρεώσατε να αρχίσουμε να σκάβουμε κι εμείς την ιστορία όσο βαθιά σκάβετε κι εσείς.
  Εσείς μας οδηγήσατε στην αγκαλιά των ακραίων εθνικιστών που τώρα λένε πως είμαστε απευθείας απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  Η αντίδρασή σας ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σαν να θέλατε να συμβεί αυτό που συνέβη».

  από dimitrisdoctor

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/04/2008

 43. Θυμάμαι ήταν ένα Απριλιάτικο απόγευμα που πέρασα ως πρωτ-έφηβη τα γραφεία της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Νέων Θεσσαλονίκης. Μέσα στην κουβέντα ο μεγάλος Κνίτης με κοίταξε καλά, καλά, άπλωσε πάνω στο τραπέζι τα δυο χέρια του σε γροθιές και μου είπε: «Λοιπόν κοίτα να δεις συντρόφισσα! Από δω είναι οι εκμεταλλευτές πλούσιοι, από δω είναι οι εργάτες. Εσύ, με ποιούς είσαι;!» Τον κοίταξα καλά καλά και θυμόμουν μια φράση από ένα βιβλίο που τότε πρωτοδιάβαζα «Σταμάτα δάσκαλε ν ακούσουμε το πουλί!»

  Μου ζητήθηκε λοιπόν με διάφορα προσωπικά μέηλ ανθρώπων που στηρίζουν το άλλο σκεπτικό να συντάξω μία απάντηση με την μικρότερη δυνατή βιβλιογραφική αναφορά, με την πιο απλή γλώσσα και με τα περισσότερα απτά παραδείγματα ώστε να δείχνει αμεσότερη και να είναι πιο κατανοητή.
  Καταρχήν αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η μάχη για ιδεολογική ηγεμονία στα ηλεκτρονικά ή χάρτινα έντυπα της αριστεράς στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν διεξάγεται με ίδιους όρους, (μ εξαίρεση την λίστα(σημ. Π&Α:λίστα του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ Θεσσαλονίκης), όπου δεν μπορεί να υπάρξει λογοκρισία έτσι κι αλλιώς, και την Εποχή…) κι αυτό επιβεβαιώνει την φράση του Κοροβέση για ανανεωτικό Σταλινισμό. Είναι τραγικό όμως η πολιτική διαφωνία ν ακυρώνει την συντροφικότητα και την κίνηση ιδεών, αλλά αυτό είναι μια παλιά ιστορία που στην θεωρία την στηρίζουν περισσότεροι από όσοι την ακολουθούν στην πράξη… Η συγκεκριμένη όμως στρατηγική δρα ως ένας «προσδοκώμενος έλεγχος» (έχει αναλυθεί εξαιρετικά από την Ίμογκεν Σέγκερ ως ο πιο απόλυτος εξουσιαστικός μηχανισμός αφού δρα στην ρίζα της πράξης, στη σκέψη, κι αυτό ισχύει όχι μόνο σε μακροκοινωνιολογικό επίπεδο, δηλαδή στο σύνολο της εξουσιαστικής έτσι κι αλλιώς κοινωνίας, αλλά και σε μικροκοινωνιολογικό, δηλαδή στον ή τους μικρόκοσμους της αριστεράς). «Μην τολμήσεις να διαφωνήσεις ή να σκεφτείς διαφορετικά, θα γραφικοποιηθείς και θα χάσεις πολλά!» Ο ιδεολογικός τσαμπουκάς είναι παλιά ιστορία (και) στην αριστερά και θέλει φοβάμαι ιδιαίτερο μέταλλο ανθρώπων για ν αντισταθούν και να πουν δημόσια τι πιστεύουν. ..

  Θυμίζω απλώς, μιλώντας άσχετα μα και σχετικά για τον ολοκληρωτισμό που βολικά αποδίδεται μόνο στους… Σταλινικούς, ποιοι δολοφόνησαν τον Σχάσνι το 1917 (κι ότι δεν θυμόμαστε ποτέ αυτήν την ιστορία…) κι ας αγιοποιήθηκαν μετά οι μισοί όταν άλλαξαν απόψεις στην εξορία… Φαίνεται ότι και η αριστερά (όμοια με τον εθνικισμό) όπως κι υπόλοιπες «μεγάλες αφηγήσεις» της ανθρωπότητας για να θυμηθούμε τον Λυοτάρ, δρουν όντως ως εκκοσμικευμένες θρησκείες. Και μπορεί διανοητές (όπως ο Βέμπερ ή ο Μίλοτζ) να συνέκριναν την οικονομική δραστηριότητα με την θρησκεία αλλά ο Μπίεν είχε δίκιο όταν απάντησε ότι οι άνθρωποι ως ομάδες δεν θα έκαναν έπαιρναν ποτέ προσωπικά ώστε να πορώνονται, ούτε θα πέθαιναν πχ ούτε θα σκότωναν για την κόκα κόλα, η ιστορία όμως είναι γεμάτη από ανθρώπους που πέθαναν και σκότωσαν για την πίστη τους, μη διερωτώμενοι μάλιστα ποτέ για την σκοπιμότητα αυτών των πρακτικών τους. Έτσι δομήθηκε όχι το «έθνος», αλλά κι «η σωτήρια ιδεολογία», (κάνοντας την μικρή ατομική μας ύπαρξη μέλος μιας μεγάλης κι αιώνιας ομάδας) παρέχοντας όπως κι η θρησκεία αλλά σε κοινωνικό πεδίο την απόλυτη αιτιολόγηση για την ύπαρξη την ίδια. Είμαι μέρος της φυλής ή της ιδεολογίας μου. Μέσα απ αυτά ίσως καταφέρω κάτι, ή θα νικήσω ακόμη και τον θάνατο μου. Ουάου! Η διαφορά είναι ότι το έθνος, ως πολιτική πρακτική, έκανε τους ανθρώπους να μεθούν από παρελθόν (βλέπε ανάλυση Κίμπερντ) ώστε να αντιμετωπίσουν την μετριοκρατία του παρόντος, ενώ η αριστερά τους έκανε να μεθούν από μέλλον… Μια χαρά μέλη του συστήματος και τα δυο, κι αν δούμε ταξικά ποιοι μιλούν για την εργατική τάξη ή πόση σχέση έχουν τα θεωρητικοποιημένα κουτάκια μας με τις απόψεις ή τις αγωνίες των πολλών δεν έχουμε παρά να κλείσουμε ο ένας στον άλλον το μάτι…

  Κατά δεύτερο η άποψη πως όσοι διαφωνούν με την μετατροπή μιας γεωγραφικής έννοιας σε εθνική «κρύβουν απλώς τον εθνικισμό τους», ή θα απαντηθεί με ψύχραιμη συζήτηση ή με εξίσου φαρμακερές ατάκες. Η πρώτη επιλογή πρέπει να είναι μονόδρομος εφόσον η προτεραιότητα είναι η ενωτική δράση (κι άρα ο σεβασμός των συντρόφων και συντροφισσών που διαφωνούν μαζί μας στην σύνθετη ονομασία) κι όχι η δικαίωση του (πολιτικού) εγώ μας. Αξίζει λοιπόν να επισημάνουμε ότι με όμοιο σκεπτικό όσοι διαφωνούν με την σύνθετη ονομασία «κρύβουν τον ευρωατλαντισμό τους»! Μόλις εισχωρήσαμε στην παλιά, χαζή ασθένεια της αριστεράς που ενώ μιλά και πάλι ως εκπρόσωπος σεβασμού της ετερότητας, (της διαφορετικότητας) δεν την σέβεται στο εσωτερικό της!… Θυμάμαι με πόση τσατίλα υπερασπζόμουν (-ομαι) συντρόφους των οποίων η άποψη ποινικοποιούνταν από πατριώτες ή διεθνιστές…

  Αλλά κι εδώ έχουμε μια παλιά εξουσιαστική πρακτική που λέει πως η νομιμοποίηση των κυρίαρχων (όχι με την έννοια της αποδοχής των κυριαρχούμενων, προσέξτε! Γι αυτό κι άλλα πιστεύει η μάζα της αριστεράς, άλλη είναι επί του παρόντος η στάση των κομμάτων της κι άλλα προωθούν τα έντυπα της!) απόψεων δομείται μέσα από την προβολή τους ως «ουδέτερων» «αυτονόητων» και «των μόνον πραγματικά ΄΄λογικών΄΄, ή ΄΄δεξιών΄΄ ή ΄΄αριστερών΄΄»… και την αποφυγή συζητήσεων επί της ουσίας (λείπει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών που η αριστερά πρέπει να επεξεργαστεί θεωρητικά ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ) μέσα από την γραφικοποίηση ή την μείωση των διαφορετικών απόψεων… Έτσι πχ για την γεωπολιτική δεν λέμε ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ και η διαφορετική άποψη χρεώνεται βολικά στον εθνικισμό… (ή στον ευρωατλαντισμό σε άλλες περιπτώσεις από την άλλη μεριά) Σε σχετικά κείμενα για το Μακεδονικό υπάρχουν απίστευτες αντιφάσεις και κενά λογικού νοήματος από παράγραφο σε παράγραφο, αλλά αφήστε με να σας επισημάνω μόνο δύο για να μην μακρυγορούμε. Ενώ λέμε πως «φυσικά το ΝΑΤΟ κάνει αυτό κι εκείνο» αμέσως μετά από την επαναστατική ατάκα αποφεύγουμε κάθε σχετική ανάλυση στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ της Βαλκανικής (θα μας πήγαινε αλλού…) κι αναρωτιόμαστε αν είναι καλό να λέμε ό,τι ο Καραμανλής… Να σας πω! Αν ΑΥΤΟ δεν είναι σύνδρομο ετεροπροσδιορισμού σε σχέση με τον ιδεολογικό αντίπαλο δεν ξέρω τι είναι! Να ρωτήσω δηλαδή, με την ίδια λογική, αν είναι καλό να λέμε ό,τι κι ο Μπους; Ή να θυμίσω τι συνέβαινε με το σχέδιο Ανάν; (Οι μισοί πρακτορολογούσαν για τους άλλους μισούς…Αλλά τώρα αν αποδεχτούμε αυτήν την λογική δικαιώνονται όσοι σας κατηγορούσαν για το ότι λέγατε τα ίδια με τον Αμερικάνο). Αλλά ας κάνουμε εδώ μια στάση! Η αριστερά πρέπει να χει τη δική της στόχευση και την δική της ατζέντα, και να κάνει παιχνίδι άσχετα από τα θέλω των αντιπάλων… Αλλιώς, αν βλέπουμε τόσο κοντόφθαλμα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, μπορούμε ν αντιδράσουμε στο ό,τι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ λένε πως είναι Απρίλης και να διακηρύξουμε επαναστατικά πως είναι Σεπτέμβρης! Ιδού πεδίον λόξης λαμπρό!

  Εδώ όμως μπορούμε να επισημάνουμε ένα … «πασιφανές μυστικό» που τσουβαλιάζει την πολυσχιδή πραγματικότητα ώστε να πριμοδοτεί την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό των ομάδων… Μιλώ φυσικά για την μονοσήμαντη αντίληψη των εννοιών ως συνεκτικών μονόλιθων, ώστε να κρύβονται οι ετερογένειες, οι εσωτερικές τους αντιθέσεις. Έτσι πχ αποκρύβεται πως δεν υπάρχει μια αριστερά ούτε μια δεξιά ΚΑΙ ταξικά! Οι εσωτερικές ιεραρχίες στα κόμματα φαίνονται από δυο πχ. Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ το ίδιο μέτωπο κοινωνικής αλληλεγγύης σε απεργία καθαριστριών όπως στην απεργία των πανεπιστημιακών. Κι όταν η ιδιωτική οικονομία έβαλε βαθύ ανάλγητο χέρι στα… «δημόσια» (εχμ!…) πανεπιστήμια με τους μεσάζοντες που νοίκιαζαν και νοικιάζουν ανθρώπους με 400 ή 600 ευρώ μηνιάτικο, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ καταγγελία ή προβολή ή συμπαράσταση στις όποιες αδύναμες εκ των πραγμάτων απεργίες τους. Οι ιδεολογικοί μηχανισμοί της αριστεράς δεν αποτελούνται από καθαρίστριες… Κι είναι οι ίδιοι μηχανισμοί που (τα καλά και συμφέροντα…) έχουν γραφικοποιήσει τον όρο «κορπορατισμός» (ή μάλλον νεοκορπορατισμός για να χουμε μέτρο) ώστε να μην συζητήσουμε πραγματικά την (τεράστια) διαφορά της κρατικής παιδείας από την αληθινά δημόσια… Αλλά ο κόσμος κι αν δεν ξέρει πώς να το εκφράσει ή αναλύσει, το «δήθεν» το μυρίζεται. Κι αυτό το βρίσκουμε αργά ή γρήγορα μπροστά μας… Σημαίνει αυτό πως όλοι κι όλες οι αριστεροί-ες στα πανεπιστήμια είναι δήθεν; Θα ταν ηλίθιο και μικρόψυχο και να το σκεφτεί κανείς! (όσο και δημοσιοσχετίστικο να μην κρίνει!) Σημαίνει αυτό πως δεν είναι αναγκαία η αριστερά στα πανεπιστήμια; Κάθε άλλο! Σημαίνει πως είναι αναγκαία μια γνήσια αριστερά.

  Η ΙΔΙΑ ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΧΥΕΙ και στην ΔΕΞΙΑ! Πέρα από την μεγαλοαστική υπάρχει κι η κοινοβουλευτική δεξιά, (τις αναδείξαμε ποτέ αυτές τις έννοιες πέρα από ατάκες περί εθνολαΐκισμού; Μμμμ δε νομϊζω!) που αναγκαστικά είναι πολύ πιο σύνθετο φαινόμενο αφού συνδέεται με τις ιδεοληψίες έστω των λαΐκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλέον εμβληματικοί εκπρόσωποι του οικονομικού φιλελευθερισμού στην χώρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κι ο Κωνσταντίνος Σημίτης, παρέα με τον ΣΕΒ (Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων) λένε τα ΙΔΙΑ πράγματα με τους… υπερδιεθνιστές σε σχέση με το όνομα! Στην πραγματικότητα πχ η στάση Καραμανλή στο Μακεδονικό ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ την ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ αλλά επιβάλλεται από τα λαΐκά στρώματα, όσο υπάρχει δικαίωμα ψήφου ακόμα… Ίσως γιατί μυρίζονται πως τα απόνερα της γεωπολιτικής ΑΥΤΑ θα τα πληρώσουν…

  Όμως κι η ίδια θέση στο άμεσο πολιτικό διαταύτα είναι προβληματική. Ποιος σας είπε δηλαδή ότι Καραμανλής «γυρίζει ήρωας» όπως γράψατε γιατί δεν είχε την αριστερά απέναντι; Ποιος δεν λέει ότι ο Καραμανλής δεν θα γύρναγε περισσότερο ήρωας αν είχε καταβάλλει ή «γράψει» κι ένα εσωτερικό μέτωπο; Ο αντίπαλος σε αυτό (όπως θα υπαινιχτούμε παρακάτω) δεν είναι ο Καραμανλής, είναι τα ίδια τα λαΐκά στρώματα, τα οποία η αριστερά θέλει να αυτενεργούν στο ασφαλιστικό, (εδώ δεν περνά η… αστική προπαγάνδα περί έθνους στο… παθητικό μυαλό τους;) αλλά να το βουλώνουν στο Μακεδονικό. Από την άποψη αυτή όσοι άνθρωποι ή ομάδες δημιουργούν ένα φανταστικό στη λειτουργία του και συνεκτικό στην ύλη του δίπολο (εμείς οι ηρωΐκοί κι οι ρεφόρμες οι πολλοί) για να περιγράψουν μια εκπληκτικά πολύπλοκη πραγματικότητα, (δομώντας και την κοινωνική τους συνοχή με προφανή εξουσιαστικό τρόπο αλλά ντυμένο με φουλάρι..) ναρκισσεύονται ως υπερ-επαναστατικές γκρούπες ή προσωπικότητες, όπως άλλοι ως υπερπατριωτικές… Κι αποτελούν στον χώρο της πολιτικής τυπικό παράδειγμα αυτού που ο Levi Strauus ονομάτισε “regard eloigne” (απόμακρη ματιά) η οποία επιχειρεί να περιγράψει και να καταλάβει (όχι κατανοήσει) τους άλλους με μια αίσθηση ανωτερότητας για τη δική της (πολιτική) κοινωνία, τα ήθη και τους κανόνες…

  Τέλος ας πάμε στο δεύτερο παράδειγμα της αντίφασης κι ας συζητήσουμε για την αυταξία του αυτοπροσδιορισμού που εμείς οι διαφωνούντες «τον ακυρώνουμε βάζοντας του κριτήρια!» Είναι φανερό ότι κι εδώ η πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζεται διαλεκτικά (ώστε η ιδέα να είναι σε σκάκι με τις κοινωνικές και πολιτικές συντεταγμένες, ποιος τις γαμεί μπροστά σε θεωρία «αγία γραφή» απαράλλαχτη για μας κανά δυο αιώνες!…). Αλλά αντιμετωπίζεται μέσα από ένα μεταφυσικό αντικείμενο, που ως θρησκευτικό τοτέμ δεν επιτρέπεται να σκαλιστεί. (αυτοπροσδιορισμός!) Όμως επειδή εμένα μου αρέσουν οι «ανίεροι» άνθρωποι ας βάλουμε χέρι στο «ιερό». Κι ας δούμε που ακριβώς μπορεί να οδηγήσει η απολυτότητα των εννοιών κι όχι η πολιτική σκέψη κι η ανάλογη χρήση τους. Λοιπόν ναι, ο αυτοπροσδιορισμός δεν πρέπει να έχει κανένα κριτήριο! Αν όμως είμαστε σοβαροί δεν θα εφαρμόζουμε μετά τα κριτήρια ανάλογα με τα κουτάκια μας! Λοιπόν! Η σύγχρονη νέα δεξιά (από το 80 κι έπειτα) έχει πάρει αυτήν την έννοια θέσφατο που ξεκίνησε από τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό την εποχή των εθνεγερσιών και κατέβηκε και σε ατομικό προσδιορισμό μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα (το 60, σχηματικά μιλώντας, ώστε να νομιμοποιηθούν τρόποι ζωής διαφορετικοί) και την χρησιμοποίησε η ίδια. Λέγοντας πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοπροσδιιορίζονται (να δομούν την ζωή τους δίχως κάποια ηθική μειοψηφία της αριστεράς να τους λέει τι θα κάνουν) δίχως πολυπολιτισμικότητα. Βασικά η Λεπενίστικη (ή του Βορίδη) επιχειρηματολογία ΑΥΤΟ ήταν! «Είναι ανθρώπινο δικαίωμα των Γάλλων μπλα μπλα» ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ! Δεν το λέω εγώ… Το απόλυτο το λέει! Επίσης αυτό ισχυρίζονταν κι οι ιδιοκτήτες λευκών περιοχών του Αμερικάνικου σεγκρεγκαρισμού. (Λευκές περιοχές, ή μαγαζιά μαύρες περιοχές ή μαγαζιά). ΑΥΤΟ στηρίζει το άβατον του Αγίου Όρους. ΈΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ; ΑΥΤΟ λένε κι οι παιδόφιλοι! ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ! (Δέστε αίτηση τους σε Ευρωκοινοβούλιο!) Όμως ΑΥΤΟ λέει κι η ελληνική μικροαστική κοινωνία που ΖΗΤΑ περισσότερη καταστολή οπότε οι … αντιεξουσιαστικές αφίσες «νταρντάνα κοινωνία όλο αναφωνείς που είναι η αστυνομία» είναι ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ! Δεν το λέω εγώ… Το απόλυτο το λέει… ΚΑΚΑ τα ψέματα, οι σημαντικότεροι κλασσικοί της αριστεράς και πλήθος νέων κοινωνιολόγων και κοινωνικών ψυχολόγων έχει επισημάνει τα πλείστα όσα σε σχέση με τους ιδεολογικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης του τρόπου δόμησης της αυτοεικόνας. Άρα το πολιτικό κριτήριο μιας σκεπτόμενης αριστεράς θα έπρεπε να ξεκινά από την ανάλυση των τελευταίων (ιδεολογικών μηχανισμών) και τις στοχεύσεις τους, ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτικές συντεταγμένες κάθε εποχής. Γιατί απόλυτο δεν υπάρχει και κάθε μειονότητα δεν είναι θετική (πχ καννίβαλλοι ή παιδόφιλοι) Γιατί το «κοινωνικώς ορθό» (όχι με την έννοια των θρησκόληπτων αλλά με την αρχαιοελληνική για να συννενοηθούμε) είναι αυτό που θα καθορίσει τι πρέπει να πριμοδοτήσεις κάθε φορά. Κι όσους κινδύνους αυθαιρεσίας ελλοχεύει αυτός ο δρόμος περισσότερους ελλοχεύει ο δρόμος της απολυτότητας.

  Οι ιδεολογικοί μηχανισμοί σύνδεσης των Σλαβόφωνων Μακεδόνων με τον Μεγα Αλέξανδρο και την Μακεδονία (μέρος της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής ετερογένειας για τους σοβαρούς ιστορικούς, κάτι Χάμμοντ, κάτι Ζακλίν ντε Ρομιγύ, γελοίοι όχι σοβαροί όπως άλλοι «διεθνώς άγνωστοι»! τι να κάνουμε, αν αφορούσε κάτι απόμακρο πχ του Ίνκας θα συμφωνούσατε) αυτοί οι ιδεολογικοί μηχανισμοί λοιπόν, προωθούν τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό ενώ δεν είμαστε πια στον 19 αιώνα! (Τα λέει το πρώτο κείμενο…). Αλλά ακόμη κι ο εθνικός προσδιορισμός γιατί οδηγεί ταυτόχρονα σε κρατικές οντότητες; Και το όραμα του Ρήγα; Τι προωθεί εν ολίγοις η αριστερά; Πόσα κράτη στην Βαλκανική και αυτό δεν είναι ήττα της ίδιας της πολυπολιτισμικότητας; (είναι χαρακτηριστικό πως σε –θετικό…μμ- άρθρο του ο Αβνέρι για το Κόσσοβο μιλά για την αντίστροφη πορεία, ότι δηλαδή η παγκοσμιοποίηση δεν οδηγεί στο χωνευτήρι αλλά σε πλήθος καθαρών ετερογενειών…)

  Μα τώρα θα μου πείτε τον Αλέξανδρο ως «φαλό δόμησης του εθνικού φαντασιακού» τους αναζητούν κι οι Έλληνες. Έχετε δίκιο όσοι αναφέρεστε στις τελετές στη νέα παραλία και τις έχουμε και παλέψει μαζί! Και πάλι θα το κάνουμε! Αλλά, το να θέλεις ν αλλάξεις τον κόσμο δίχως να γνωρίζεις τα φαινόμενα είναι προβληματικό. Το να θέλεις ν αλλάξεις τον κόσμο ενώ δεν γνωρίζεις τα φαινόμενα και δεν έχεις συναίσθηση ότι δεν τα γνωρίζεις είναι ακόμη προβληματικότερο. Ο ελληνικός εθνικισμός (παλιό παράπονο των ελληνομακεδόνων) δομήθηκε πρώτα και κύρια γύρω από κάτι τύπους σαν τον Περικλή, κάτι χρυσοί αιώνες, κάτι Ευριπίδηδες κάτι Επίδαυροι κλπ κι είναι πολύ συνθετότερο φαινόμενο. Η ίδια η αντιπαράθεση κι η όσμωση του ελληνικού διαφωτισμού με τον Ευρωπαΐκό δεν ήταν ότι «οι υπόδουλοι έπρεπε να μορφωθούν για ν αξίζουν την ελευθερία τους» (απ τον Κοραή ως την Μαρτινέγκου) δημιουργώντας και προοπτικές και δυσλειτουργίες (γλωσσικό ζήτημα κλπ;) Ο Αμερικάνικος δομήθηκε αλλιώς και πάει λέγοντας. Αυτό που δεν λέγεται είναι πως οι εκδηλώσεις στο άγαλμα πριμοδοτήθηκαν από τον εθνικισμό των γειτόνων. Περιέργως μιλάτε για το αντίστροφο (ότι ο ελληνικός εθνικισμός πριμοδότησε τον Σλαβομακεδονικό)..

  Αλλά κι η παντελής απουσία γεωπολιτικής ανάλυσης σ έναν μηχανιστικό διεθνισμό δεν οδηγεί; Γιατί το μετεμφυλιακό κυνήγι της δεξιάς ηρωοποίησε συλλήβδην την αριστερά αποκρύβοντας ότι συγκεκριμένη τάση της ΚΑΙ τότε μιλούσε σε ανακοινώσεις της για… αλληλεγγύη στον Γερμανό φαντάρο; (καλέ και στο συνάχι και στο Έιντς και στην δισκοπάθεια και στον καρκίνο ασπιρίνη! Να πως λειτουργεί το δόγμα!!! Ποιες περιπτωσιολογικές συνθήκες;; Αυτές «κρύβουν εθνικισμό». Εξάλλου γι αυτό ακόμη κι ο Βελουχιώτης χαρακτηρίζεται εγγράφως από μερικούς μεταμοντέρνους αριστερούς ως εθνικιστής!) Αναλυτές όπως ο Φουκώ έδειξαν βέβαια πως η εξουσία δεν αφορά μόνο τα μεγάλα μορφώματα, όπως το έθνος και το κράτος, μα διαχέεται και διαρθρώνεται και στις μικρότερες ομάδες, ανατροφοδοτώντας το κυρίαρχο πρότυπο εξουσίας. Έτσι, όταν υπογράφεται κείμενο που καταγγέλλεται το ΝΑΤΟ (ορθότατα) αλλά μονοσήμαντα (λάθος) δίχως να παίρνονται υπόψην (σ αυτήν την περίπτωση!… γιατί αλλού θυμάστε πχ τον Μιλόσεβιτς!) τους ντόπιους εθνικισμούς και την αλληλοπριμοδότηση τους, πότε έχουμε έναν Απολίτικο αντιαμερικανισμό που στο βάθος τον ατλαντισμό στηρίζει; Μήπως σε αυτήν την περίπτωση;;!

  Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες αλλά θυμάμαι ένα πείραμα του Ass νομίζω, από τον χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας που έδειξε πως στο βάθος εμείς οι άνθρωποι δεν κρίνουμε με βάση τον ορθολογισμό κι άρα με βάση τα επιχειρήματα αλλά με βάση τα επενδεδυμένα συναισθήματα (κι ιδού η δύναμη των ιδεοληψιών, καλή μας νύχτα!).

  Παρόλα αυτά μένουμε αριστεροί και προσπαθούμε να είμαστε σύντροφοι, γιατί στον δικό μας μικρόκοσμο αξιότερη έννοια δεν μπορεί να υπάρξει, αφού αν από κάπου γεννηθεί η ελπίδα θα είναι από αυτό. Άλλωστε κι η ίδια η συντροφικότητα από αυτήν παίρνει αξία, αλλιώς θα μιλούσαμε για ταύτιση και δεν θα χε εφευρεθεί ο όρος. Δεν φοβάμαι λοιπόν την διαφωνία. Αυτό που φοβάμαι είναι η δική μου ουσιαστική απουσία. Μήπως θελήσω για ιδιοτελείς λόγους, που δεν αφορούν ούτε την ανθρωπιά ούτε την συντροφικότητα, να είμαι ευχάριστη και όχι χρήσιμη. Μήπως δεν μπορέσω να φωτίσω λίγα περισσότερα χαρτιά που υπάρχουν πάνω στην πολύπλοκη τράπουλα της πραγματικότητας (που δεν αποτελείται από δίπολα) ώστε ν αυξήσω από το δικό μου ελάχιστο μα υπαρκτό μετερίζι τις πιθανότητες να πετύχουμε όλοι μαζί την δεύτερη «έφοδο των ανθρώπων προς τον ουρανό» μετά το 17 με όρους ελευθερίας και δημοκρατίας.

  Με άλλα λόγια μήπως ξαναμιλήσω κάποιο απόγευμα με κείνον τον καθοδηγητή και δεν αντιδράσω, δίχως να χω πια και την δικαιολογία της πρώτης νιότης κι άρα της άγνοιας. Η αλήθεια είναι πως έχω παίξει πολλές φορές εκείνον τον διάλογο στη ζωή μου (όπως μάλλον κι εσείς) και δεν ήμουνα από την διαλεκτική, τη σοβαρή πλευρά πάντοτε. (Θυμάμαι ακόμη τον αγώνα μας, ή μάλλον την υπογραφή μου, κατά του Αθηναΐκού μετρό, ενός υπόγειου άλλωστε μέσου, κι όμως δεν υπάρχει τίποτε τα νεότερα χρόνια που να βελτίωσε την ζωή των λαΐκών στρωμάτων μιας πόλης τόσο άμεσα…). Φοβάμαι δηλαδή μήπως όταν μου ξανααπλώνει κάποιος δυο γροθιές πάνω σ ένα τραπέζι ονομάζοντας τες με όποιες απόλυτες έννοιες, δεν του τις γραπώσω για να του πω πως έτσι πριμοδοτεί το πολιτικό εγώ του μα σκάβει το ίδιο το όνειρο του…

  Από την Ελένη Καρασαββίδου

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/04/2008

 44. To Ντοπιγκ με το Βέτο

  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=15377

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 07/04/2008

 45. Ποντε &Α απο που πηρες τα ( ωραιοτατα) της Ελένης Καρασαββίδου;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 07/04/2008

 46. «Ποντε &Α απο που πηρες τα ( ωραιοτατα) της Ελένης Καρασαββίδου;»

  Από
  …(σημ. Π&Α:λίστα του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ Θεσσαλονίκης),….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/04/2008

 47. 28/03/2008
  Δημόσια τοποθέτηση της Ακαδημίας Αθηνών για το Μακεδονικό ζήτημα

  Η Ακαδημία Αθηνών, κρίνοντας, εν επιγνώσει της επιστημονικής αποστολής της, ότι η οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι εφικτή εφόσον και μόνον βασιστεί στην επακριβή στάθμιση των πραγματικών δεδομένων, διατυπώνει τεκμηριωμένη, δημόσια ήδη, την άποψή της. Θεωρεί, εξ άλλου, ότι αποτελεί ευτυχές γεγονός ότι η ανάδειξη της επιστημονικής αλήθειας, όχι μόνο είναι συμβατή με την πραγματική κατάσταση, αλλά και προσφέρεται για να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης σε μια περιοχή σκληρά δοκιμασμένη κατά το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν.

  Η Μακεδονία αποτελεί σήμερα γεωγραφική ζώνη, τα όρια της οποίας εκτείνονται σε περισσότερα του ενός κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το αρχαίο ελληνικό όνομα «Μακεδονία» φέρει μία συγκεκριμένη περιφέρεια της σύγχρονης Ελλάδος. Υπό το όνομα Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΣΔΜ) λειτούργησε ένα από τα ομόσπονδα κράτη που συναποτελούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το όνομα όμως της Μακεδονίας έφερε, αρχικά, επί μακρούς αιώνες κατά την αρχαιότητα, η περιοχή, η οποία ταυτίζεται – κατά περίπου 90% – με τη σημερινή ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Η τυχόν απόδοση του ονόματος αυτού σε ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ειδικότερο προσδιορισμό που να αντανακλά σαφώς τις γεωγραφικές και ιστορικές αυτές πραγματικότητες, συνεπάγεται τον κίνδυνο να διεκδικήσει το συγκεκριμένο κράτος, και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα, τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή των παραγώγων του στην ιστορία, τον πολιτισμό, τις εκδηλώσεις της καθημερινής πολιτικής και κοινωνικής ζωής κλπ.

  Συγκεκριμένα, η κλασσική Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκτεινόταν προς βορρά στα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας, καθώς και σε ολίγα χιλιόμετρα εντός της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Μέσω κάθε μορφής ιστορικών πηγών και αρχαιολογικών ευρημάτων μαρτυρείται ότι οι τότε Μακεδόνες συμπεριελάμβαναν την επικράτειά τους μεταξύ των άλλων ελληνικών χωρών. Τα πρώτα σλαβικά φύλα, τα οποία, αυτονόητα, ουδεμία είχαν σχέση με τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής, κατήλθαν στην Βαλκανική μετά δέκα αιώνες, κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Η παραμονή τους έκτοτε στο νότιο τμήμα της Χερσονήσου συνέβαλε στη βαθμιαία διαμόρφωση των σλαβικών εθνών χωρίς να υπάρξει έως τη σύσταση, κατά τον 19ο αιώνα, και την πρώτη ανάπτυξη των σλαβικών κρατών της περιοχής – της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας -, αναφορά σε ιδιαίτερο «Μακεδονικό» έθνος. Χαρακτηριστικά, ακόμη και κατά την επαύριο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ούτε οι εκπρόσωποι των βαλκανικών κρατών, αλλά ούτε και οι οικοδόμοι της ειρήνης- προεξάρχων ο Γούντροου Ουίλσον -, οραματιστές μιας διεθνούς κοινωνίας συγκείμενης ακριβώς από κράτη- έθνη, έκαμαν την παραμικρή νύξη σε έθνος «Μακεδόνων». Η ύπαρξή του επιδιώχθηκε να τεκμηριωθεί στο πλαίσιο της συγκρότησης από το στρατάρχη Τίτο της νέας ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας κατά την επαύριο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η επιτυχία, μάλιστα, του τολμηρού εγχειρήματος της εθνικής μετάλλαξης των Σλάβων κατοίκων της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης θα ήταν άκρως δυσχερής χωρίς την προπαγάνδα που επί ήμισυ, σχεδόν, αιώνα ασκήθηκε υπό καθεστώς ολοκληρωτικό.

  Η «γεωγραφική» έννοια που έχει προσδοθεί στον όρο Μακεδονία υπήρξε ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εθνολογική, κρατική ή, έστω, και διοικητική διαίρεση στο χώρο της νότιας Βαλκανικής. Κατά την μακραίωνη περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας τη συγκεκριμένη περιφέρεια συνέθεταν τα βιλαέτια της Θεσσαλονίκης, του Μοναστηρίου και τμήμα του βιλαετίου του Κοσσόβου – όπου και εντασσόταν το σαντζάκιο των Σκοπίων. Η επέκταση των γεωγραφικών ορίων της «ιστορικής» Μακεδονίας προς βορρά συνδέθηκε, μετά την Αναγέννηση, με την αποτύπωση της περιοχής από τους πρώτους Ευρωπαίους χαρτογράφους βάσει της αντίληψης που είχε επικρατήσει κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ο χαρακτηρισμός εν τούτοις των κατοίκων της περιοχής αυτής ως Μακεδόνων δεν προσέλαβε εθνικό περιεχόμενο κατά τους νεώτερους χρόνους έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προβολή, κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, των σερβικών και βουλγαρικών διεκδικήσεων επί των εδαφών που κατοικούνταν κατά πλειοψηφία από το σλαβικό στοιχείο συνάπτεται οπωσδήποτε με το γεγονός της πληθυσμικής υπεροχής στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. Είναι όμως αυτονόητη η εφαρμογή της ίδιας αρχής και στα περισσότερο εκτεταμένα εδάφη της νότιας Μακεδονίας που κατοικούνται από Έλληνες.

  Τα διδάγματα που θα ήταν νοητό να αντληθούν από την έγκυρη αναφορά στο ιστορικό παρελθόν συμπίπτουν με την επιβεβλημένη συνηγορία υπέρ της επιβολής λύσης εξυπηρετικής για τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. Η ανακίνηση παρωχημένων επεκτατικών βλέψεων θα συνδυαζόταν μοιραία με τη τεχνητή κατασκευή μιας και μόνης Μακεδονίας. Αντίθετα, η συστηματική έρευνα καταδεικνύει ότι η θεραπεία της αλήθειας, αλλά και η εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης, καθώς και του ευρύτερου χώρου που την περιβάλλει, υπαγορεύει την εξεύρεση σύνθετης ονομασίας με περιεχόμενο γεωγραφικό, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τη διαφοροποίηση μεταξύ της αρχαίας Μακεδονίας και του κράτους της ΠΓΔΜ. Σήμερα, το ζωηρό ενδιαφέρον των Ελλήνων δεν υποδηλώνει την επιθυμία να προσβάλουν δικαιώματα, έστω και πρόσφατα κεκτημένα, των βόρειων γειτόνων τους: επί του θέματος αυτού, σαφής είναι η στάση της υπεύθυνης κυβέρνησης και του συντριπτικά μείζονος τμήματος του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος. Υποδηλώνει όμως την ανησυχία της κοινής γνώμης ενώπιον μας ακραίας πρόκλησης από την πλευρά των Σκοπίων, τα οποία τείνουν – όπως αποδεικνύουν ακόμη και τα εν ισχύι διδακτικά εγχειρίδια – όχι μόνο να οικειοποιηθούν, άλλα και να μονοπωλήσουν την ιστορία, τα πολιτιστικά επιτεύγματα, τα σύμβολα – ακόμη και τα αρχαία -, τα μνημεία και τα πρόσωπα που έδρασαν κατά το παρελθόν στο μακεδονικό χώρο. Είναι αυτονόητο ότι η εκδήλωση καλής θέλησης από την πλευρά οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκεί για να υπερκεράσει καθεαυτό το γεγονός ή τις επιπτώσεις ενός ανάλογου εθνικιστικού παροξυσμού που έχει τεχνηέντως καλλιεργηθεί κατά την μεταπολεμική περίοδο.

  Οι διαπιστώσεις αυτές υπαγορεύουν την υιοθέτηση λύσης του επίμαχου προβλήματος, η οποία δεν θα ήταν εύλογο να θεωρηθεί μονομερής. Η Ελλάδα εμμένει σταθερά σε μία θέση, η οποία οδηγεί στην παγίωση της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας μεταξύ των λαών της νότιας Βαλκανικής. Η επιλογή, αντ’ αυτής, της παράτασης του αδιεξόδου περί την ονομασία της ΠΓΔΜ, όχι μόνο εκτρέφει βλέψεις εξακολουθητικά επεκτατικές, αλλά και διαιωνίζει ή και επιτείνει την γενικότερη αστάθεια σε περιφερειακή κλίμακα, ειδικότερη ή ευρύτερη. Η πρόταξη, κατά ταύτα, της τρέχουσας γεωγραφικής πραγματικότητας δεν είναι μεν πάντοτε συμβατή με τα ιστορικά δρώμενα, ιδιαίτερα κατά τους αρχαίους χρόνους, αλλά προσφέρεται για να οδηγήσει στην έντιμη, οριστική και εφεξής αδιαφιλονίκητη ρύθμιση του προβλήματος.

  Σχόλιο από Α-καντέμια | 08/04/2008

 48. Το ζεύγος πάει στον σεξολόγο:

  Γιατρέ μου ο άνδρας μου δεν μπορεί να…, δεν έχει στύση .

  Περάστε στο ιατρείο κυρία μου.

  Μα ο άντρας μου έχει πρόβλημα .

  Κυρία μου , δεν θα μου μάθετε τη δουλειά μου .Περάστε στο ιατρείο.

  Παρακαλώ γδυθείτε .

  Μα ο άνδρας μου έχει πρόβλημα .

  Γδυθείτε είπα.

  Όλα .

  Ναι και τα εσώρουχα .

  Μα…

  Δεν θέλω μα και μου.

  Ξαπλώστε ανάσκελα…

  Γυρίστε μπρούμητα…

  Ανοίξτε τα πόδια σας…

  Γυρίστε στο πλάϊ …

  Λυγίστε τα πόδια σας…

  Εντάξει ντυθείτε και περάστε έξω.

  Φωνάζει τον σύζυγο , του προσφέρει κάθισμα , τον χτυπάει στον ώμο και λέει

  Δεν έχεις κανένα πρόβλημα , ούτε εμένα μου σηκώθηκε…

  —————————————————————————

  Οπότε τώρα μπορούμε να διαβάσουμε με την ησυχία μας και χωρίς άγχος την άποψη του ΚΚΕ για το Μακεδονικό εν έτει 1932:

  «Η Ελλάδα είναι Κράτος ιμπεριαλιστικό, που κατέκτησε δια της βίας ολόκληρες περιφέρειες κατοικημένες από άλλες εθνότητες (Μακεδονία και Θράκη) που τις καταπιέζει και τις υποβάλλει σε μια αποικιακή εκμετάλλευση, που καταδιώκει και εξοντώνει τις εθνικές μειονότητες (Εβραίοι). Το Κ.Κ. της Ελλάδος διακηρύττει εν ονόματι των βασικών αρχών του μπολσεβικισμού, για τη Μακεδονία και Θράκη το σύνθημα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης μέχρι πλήρους αποχωρισμού από το Ελληνικό Κράτος, του δικαιώματος για μια ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη και υποστηρίζει δραστήρια την επαναστατική πάλη του πληθυσμού των περιφερειών αυτών για την εθνική τους απελευθέρωση. Το Κόμμα και μαζί του ολόκληρο το προλεταριάτο της Ελλάδος πρέπει να διεξαγάγουν μια συνεχή πάλη ενάντια στο ματωμένο καθεστώς, στο οποίο υποβάλλεται ο πληθυσμός των περιφερειών αυτών από μέρους της κεφαλαιοκρατίας και του Ελληνικού Κράτους, ενάντια σε όλες τις εκδηλώσεις καταπίεσης και εθνικής υποδούλωσης, για την υπεράσπιση των αγωνιστών της εθνικής απελευθέρωσης που υποβάλλονται στις πιο άγριες καταδιώξεις».

  (εφημερίδα «Ριζοσπάστης», στις 6 Μαρτίου 1932 σελίδα 4, παράγραφος 10)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/04/2008

 49. Η δυσαρέσκεια των Αμερικανών και η πιθανή έξαρση του εθνικισμού στην πΓΔΜ προβληματίζουν τον Πρωθυπουργό
  Ο κ. Καραμανλής φοβάται τα αντίποινα
  Ανησυχία για «στημένες» δυσχέρειες στα εθνικά θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού

  Β. ΧΙΩΤΗΣ
  ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.

  Την αντίδραση από το «κουτσό παπί» φοβούνται τώρα στο Μαξίμου, παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί του αντιθέτου, μετά την παταγώδη αποτυχία του προέδρου Μπους στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου να πετύχει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Γεωργία και την Ουκρανία. «Κουτσό παπί» (lame duck) αποκαλούν οι Αμερικανοί τον πρόεδρό τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας του, όταν δηλαδή βρίσκεται στα πρόθυρα εγκατάλειψης της εξουσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει μεγάλες αποφάσεις. Υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να προβλέψει τις παρενέργειες της απόφασής του να θέσει βέτο για τα Σκόπια, καθώς μπορεί να απέφυγε την απομόνωση στους κόλπους της Συμμαχίας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να αποφύγει και τα «πολιτικά αντίποινα» των δυσαρεστημένων Αμερικανών ή μια πιθανή έξαρση εθνικισμού από τη γειτονική χώρα. Οι πιο απαισιόδοξοι μάλιστα μιλούν για ενδεχόμενες νέες δυσχέρειες που μπορεί να προκληθούν στα γνωστά ζητήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού.

  ——————————————————————————–

  Ο κ. Κ. Καραμανλής φοβάται πάνω απ’ όλα τη σπασμωδική συμπεριφορά που μπορεί να έχει στο μέλλον ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος μετά την αποτυχία του στο Βουκουρέστι

  ——————————————————————————–

  Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα μιλήσει για το Σκοπιανό την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή, σε συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που ορίστηκε εκτάκτως χθες, γνωρίζει καλά ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι μια περίοδος γεμάτη διπλωματικές παγίδες και πολιτικές τρικλοποδιές όχι μόνο από τους πληγωμένους Αμερικανούς αλλά και από τους ταπεινωμένους Σκοπιανούς σε μια Βαλκανική όπου τα αίματα είναι ακόμη «αναμμένα». Το ενδεχόμενο να προσφύγουν τα Σκόπια στα Ηνωμένα Εθνη, με αμερικανική υποστήριξη, για την αναγνώρισή τους ως «Μακεδονίας», καταγγέλλοντας έτσι την ενδιάμεση συμφωνία, δεν μπορεί τώρα να αποκλειστεί. Και γι’ αυτό ο κ. Κ. Καραμανλής ζητεί ήδη από τους συνεργάτες του το «σχέδιο Β», το οποίο θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες μεθοδεύσεις που είναι σίγουρο ότι θα βρει μπροστά της κάποια στιγμή η κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς να είναι βέβαιο πως θα έχει ενημερωθεί νωρίτερα. Ο κ. Καραμανλής φοβάται πάνω απ’ όλα τη σπασμωδική συμπεριφορά που μπορεί να έχει στο μέλλον ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους, ο οποίος είδε στο Βουκουρέστι το γόητρό του να καταρρακώνεται.

  Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μια νέα, βελτιωμένη πρόταση του ΟΗΕ για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας μπορεί να φθάσει στην Αθήνα πολύ σύντομα, δύσκολα πάντως προτού προηγηθούν οι εκλογές στη γειτονική χώρα. Και σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο Τζορτζ Μπους θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επιτύχει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο στα τέλη του χρόνου. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ήδη ότι επιθυμεί άμεση επανέναρξη των διαβουλεύσεων με τα Σκόπια, επειδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέτυχε να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της για ένα εθνικό θέμα, και μάλιστα σε τέτοιον βαθμό που να υποχωρήσουν ισχυροί και δύσπιστοι συνομιλητές της. Θα προτιμούσε λοιπόν να ξεκινήσει και πάλι ένας κύκλος διαπραγματεύσεων (παρά το ενδεχόμενο έξαρσης εθνικιστικών τάσεων στα Σκόπια) τώρα που τα επιχειρήματά της είναι νωπά στη μνήμη της διεθνούς κοινής γνώμης.

  Το δεύτερο που φοβάται ο Πρωθυπουργός είναι η ποιότητα της νέας διαπραγμάτευσης, όταν γνωρίζει πως τώρα είναι η σειρά του να υποχωρήσει. Και δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει, αλλά έως ένα ορισμένο σημείο, όπως σημείωναν στο Βουκουρέστι οι επιτελείς του. Ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην απαίτησή του η ονομασία να χρησιμοποιείται έναντι όλων, αλλά μπορεί ίσως να δεχθεί έναν προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» που να μην είναι απολύτως γεωγραφικός αλλά περισσότερο επιθετικός. «Ποτέ δεν απαιτήσαμε στις διαπραγματεύσεις μια συγκεκριμένη ονομασία» υπογράμμισε την Πέμπτη η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας με δημοσιογράφους από τα Σκόπια, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συζητούσε και άλλες προτάσεις πλην αυτής της «Νέας Μακεδονίας» που φημολογείται ότι αποτελεί τον πυρήνα των επιδιώξεών της. Φαίνεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τον κ. Μάθιου Νίμιτς να προχωρήσει σε μια νέα πρόταση μετά τις εκλογές στα Σκόπια, οι οποίες θα πρέπει πλέον να θεωρούνται δεδομένες ως τον Μάιο, λόγω της διαμάχης του προέδρου με τον πρωθυπουργό στην πΓΔΜ.

  Το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είχε όμως επιπτώσεις και στο πολιτικό χρηματιστήριο της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο την έτσι κι αλλιώς ακλόνητη θέση του στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί μνημονεύουν από την Παρασκευή στις συζητήσεις τους την «τρίτη θητεία Καραμανλή». Ο Πρωθυπουργός με τη σειρά του, παρ’ ότι την ώρα των διαπραγματεύσεων στο Βουκουρέστι είχε προγραμματίσει δύο συνεντεύξεις Τύπου, άφησε την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να μονοπωλήσει τις δημόσιες δηλώσεις, αναγνωρίζοντάς της με αυτόν τον τρόπο τη συμβολή της στο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, και κατοχύρωσε το δικό του μερίδιο στην επιτυχία με το διάγγελμα της Πέμπτης.

  Η κυρία Μπακογιάννη είχε ξεκινήσει να βάλλεται από συναδέλφους της από τις αρχές της εβδομάδας, με το επιχείρημα ότι εμφάνιζε πολύ αισιόδοξες τις προοπτικές της διπλωματικής μάχης, αλλά από την Παρασκευή τα πικρόχολα σχόλια εξαφανίστηκαν (ειδικά μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού με την οποία την ευχαρίστησε δημοσίως) και αντ’ αυτών άρχισαν να ακούγονται σχόλια για εδραίωση της υπουργού στο πλάι του Πρωθυπουργού και υποθήκες για ανάδειξή της στην ηγεσία του κόμματος, όταν κάποια στιγμή ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να αποχωρήσει.

  Το ΒΗΜΑ, 06/04/2008

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/04/2008

 50. Απίστευτες απαντήσεις από μικρά παιδιά στο ερώτημα:

  ‘Τί είναι αγάπη’ ;

  Ρεβέκκα, 8 ετών

  ‘Όταν κάποιος σε αγαπά, ο τρόπος που προφέρει το όνομά σου είναι διαφορετικός. Ξέρεις ότι το όνομά σου είναι ασφαλές στο στόμα του’

  Βασίλης, 4 ετών

  ‘Αγάπη είναι όταν ένα κορίτσι βάζει άρωμα κι ένα αγόρι άφτερ σέιβ και μετά βγαίνουν έξω μαζί και μυρίζουν ο ένας τον άλλον’

  Κάρολος, 5 ετών

  ‘Αγάπη είναι όταν βγαίνεις για φαγητό και δίνεις στον άλλο τις μισές τηγανιτές σου πατάτες χωρίς να του ζητάς να σου δώσει κι αυτός από τις δικές του’

  Χριστίνα, 6 ετών

  ‘Αγάπη είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς όταν είσαι κουρασμένη’

  Λευτέρης, 4 ετών

  ‘Αγάπη είναι όταν η μαμά φτιάχνει καφέ για τον μπαμπά και πίνει πρώτα μια γουλιά εκείνη για να δει αν τον πέτυχε’

  Δανιήλ, 7 ετών

  ‘Αγάπη είναι όταν φιλιέσαι όλη την ώρα. Μετά βαριέσαι να φιλιέσαι αλλά θέλεις να είσαι συνέχεια μαζί με τον άλλον και να μιλάτε. Η μαμά μου και ο μπαμπάς μου έτσι κάνουν. Κι όταν φιλιούνται εμένα μου φαίνεται αηδία’

  Αιμιλία, 8 ετών

  ‘Αγάπη είναι όταν είσαι στο δωμάτιό σου τα Χριστούγεννα κι ανοίγεις τα δώρα. Αν σταματήσεις το άνοιγμα… θ’ ακούσεις την αγάπη’

  Πάνος, 7 ετών

  ‘Αν θέλεις να μάθεις να αγαπάς καλύτερα, πρέπει να ξεκινήσεις από έναν… φίλο που δεν χωνεύεις’

  Τζένη, 8 ετών

  ‘Αγάπη είναι όταν λες σ’ ένα αγόρι ότι σου αρέσει το πουκάμισό του, κι αυτός το φοράει μετά κάθε μέρα’

  Θωμάς, 7 ετών

  ‘Σε μία σχολική εκδήλωση και πριν παίξω πιάνο, μ’ έπιασε φόβος πάνω στη σκηνή. Τότε κοίταξα κάτω και είδα τον μπαμπά μου να με χαιρετάει χαμογελώντας. Ήταν ο μόνος που το έκανε αυτό. Τότε μου πέρασε ο φόβος’

  Μαρία, 8 ετών

  ‘Η μαμά μου με αγαπάει πιο πολύ απ’ όλους. Κανένας άλλος δεν έρχεται να με φιλήσει όταν πέφτω για ύπνο’

  Κλαίρη, 6 ετών

  ‘Η αγάπη είναι όταν η μαμά δίνει στον μπαμπά το καλύτερο κομμάτι από το φαγητό’

  No comments!!!!!!!!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/04/2008

 51. πού το βρήκες το καταπληκτικό τελευταίο;

  Σχόλιο από Ελένη | 11/04/2008

 52. Ο Μπους επισκέπτεται ένα νηπιαγωγείο και αρχίζει να μιλάει στα παιδάκια για το πόσο μεγάλη είναι η Αμερική, για το πόσο δημοκρατική και σπουδαία… χώρα είναι και για το πώς υπερασπίζεται όλο τον κόσμο, για την τρομοκρατία και για το πώς τελικά θα μας σώσει από όλους τους τρομοκράτες
  Αφού λοιπόν τελειώνει μετά από κάνα μισάωρο, λέει στα παιδάκια να κάνουν ότι ερώτηση θέλουν. Σηκώνει το χέρι του ο μικρός Jack, ο πρόεδρος του χαμογελάει και ο Jack αρχίζει: –

  Έχω 3 ερωτήσεις κ. πρόεδρε:

  1. Πώς είναι δυνατόν να είστε πρόεδρος αφού πήρατε λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό σας στις εκλογές;

  2. Συμφωνείτε πως η βόμβα στη Χιροσίμα ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική πράξη της ιστορίας;

  3. Είναι αλήθεια ότι θέλετε να βομβαρδίσετε το Ιράκ χωρίς καμία απόδειξη μόνο και μόνο για τα πετρέλαια;

  Ο Bush χλωμιάζει, κομπιάζει και πάνω στην ώρα χτυπάει το κουδούνι και βγαίνουν τα παιδιά διάλειμμα. Όταν επιστρέφουν λοιπόν, ο πρόεδρος ξαναλέει στα παιδιά να κάνουν ότι ερώτηση θέλουν. Σηκώνει το χέρι του ο μικρός Danny , ο πρόεδρος του χαμογελάει και ο Danny αρχίζει:

  – Κ. πρόεδρε έχω 5 ερωτήσεις:

  1. Πώς είναι δυνατόν να είστε πρόεδρος αφού πήρατε λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό σας στις εκλογές;

  2. Συμφωνείτε πως η βόμβα στη Χιροσίμα ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική πράξη της ιστορίας;

  3. Είναι αλήθεια ότι θέλετε να βομβαρδίσετε το Ιράκ χωρίς καμία απόδειξη μόνο και μόνο για τα πετρέλαια;

  4. Γιατί σήμερα το κουδούνι χτύπησε 20 λεπτά νωρίτερα;

  5. Πού είναι ο Jack ;

  ——————————————————————————–
  ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟΚΑΡΔΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ,
  ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ :

  Το κόστος του βέτο

  Α. ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ

  Το ελληνικό βέτο είχε μεγάλο κόστος διεθνώς (α) γιατί παραβήκαμε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Νέας Υόρκης που σαφώς επιτρέπει την ένταξη της γείτονος με το όνομα πΓΔΜ και (β) γιατί φάνηκε να βάζουμε το ελληνικό συμφέρον – για την ακρίβεια τους υπερβολικούς ελληνικούς φόβους σε σχέση με το όνομα της γείτονος – πάνω από την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στα θετικά του βέτο είναι ότι η Αθήνα απέδειξε ότι δεν μπλοφάριζε, ούτε ακολούθησε σκληρή τακτική, τελευταίως, για λόγους διαπραγματευτικούς και μόνο. Κοντολογίς ότι ειλικρινά θεωρούσε ότι θιγόταν με την προτεινόμενη λύση.

  Ερχόμαστε στην επόμενη μέρα. Απαραίτητο είναι να περάσουμε σε μια νέα σελίδα, τόσο διαδικαστικά όσο πρακτικά και ουσιαστικά. Διαδικαστικά να λάβουν χώρα ουσιαστικές διμερείς διαπραγματεύσεις, κατά προτίμηση χωρίς κανέναν μεσολαβητή ως ενδιάμεσο, με στόχο την ανεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό. Πρακτικά, να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πολλές από τις προταθείσες σύνθετες ονομασίες σε σχέση με το όνομα και όχι να εμμένουμε σε μία ή δύο μόνο λύσεις. Συνάμα (1ον) θα πρέπει να επιδείξουμε διεθνώς, και ειδικά έναντι της γείτονος, ότι δεν τρέφουμε καμία εχθρότητα απέναντί της, αλλά όντως επιδιώκουμε φιλικές σχέσεις και μάλιστα στη βάση της ισότητας και όχι στη λογική ισχυρού – αδύναμου όπως δώσαμε την εντύπωση ως τώρα, (2ον) να τους εξηγήσουμε ήρεμα και πειστικά, χωρίς υπεροψία και κορόνες, γιατί μας έχει καρφωθεί η ιδέα περί αλυτρωτισμού τους προς το Αιγαίο, (3ον) να παραδεχθούμε ότι η γραμμή Σαμαρά – Κωνσταντίνου Καραμανλή, που επικράτησε από το 1992 και επί μία σχεδόν δεκαετία, κακώς επικράτησε, ήταν άστοχη και το κυριότερο συγκρουσιακή, άδικη και προσβλητική απέναντί τους.

  Χρειάζεται και κάτι παραπάνω: στις διμερείς διαπραγματεύσεις το πέρασμα σε μια εντελώς διαφορετική λογική (ένα paradigm shift όπως θα έλεγε ο Thomas Kuhn) και από τις δύο πλευρές: η αναζήτηση από κοινού λύσης σε ένα κοινό πρόβλημα, χωρίς νικητή-ηττημένο, αλλά με δύο νικητές-κερδισμένους (λύση «θετικού αθροίσματος»). Κλειδί για να σπάσει ο πάγος είναι να τους δηλώσουμε ευθαρσώς ότι αναγνωρίζουμε πέρα για πέρα ότι υπάρχει έθνος των Makedonski, το οποίο υφίσταται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια (αφότου δηλαδή αποξενώθηκαν από τους εθνοτικά συγγενείς τους Βούλγαρους) και ότι σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, εφόσον βέβαια αυτός δεν υποκρύπτει αλυτρωτισμό (με άλλα λόγια, η λογική του Πακέτου Πινέιρο, Απρίλιος 1992).

  Ο κ. Αλέξης Ηρακλείδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ανάλυσης συγκρούσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

  Το ΒΗΜΑ, 06/04/2008

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/04/2008

 53. Δείτε για το παιχνίδι ιμπεριαλισμού και μειονοτήτων:

  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4504944&publDate=12/4/2008

  Σχόλιο από ΚΚΕ | 14/04/2008

 54. Κυρώσεις στην Ελλάδα για το βέτο ζητάει η Angelika Beer

  Κυρώσεις κατά της Ελλάδας ζητάει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αγκέλικα Μπέερ για το βέτο. Σε συνέντευξή της στη Deutsche Welle, η Μπέερ μιλάει για «προκλητικό ελληνικό εθνικισμό» και θέτει προϋποθέσεις «εάν θέλει η Ελλάδα να ανήκει στην Ευρώπη». Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  «Εάν στρέψουμε το βλέμμα στα Βαλκάνια, θα δούμε ότι η Μακεδονία έχει αναμορφώσει τις ένοπλες δυνάμεις της, μετέχει στην αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν και μάλιστα έχει και θύματα. Την ίδια ώρα είναι ο εθνικισμός που επικρατεί στην Ελλάδα, ο οποίος μπλοκάρει τη διεύρυνση του NATO, που είναι μια διεύρυνση για την ειρήνη. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Ας μην ξεχνούμε ότι οι χώρες αυτές, δηλαδή η Αλβανία, η Κροατία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έκαναν μεγάλες προσπάθειες στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής έναντι των μειονοτήτων. Δε μπορούμε λοιπόν τώρα να τους κλείσουμε την πόρτα, λέγοντας ότι δεν εννοούσαμε αυτά που σας λέγαμε σοβαρά. Αναμένω λοιπόν από τη Γερμανία και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα, έτσι ώστε αυτή να ανοίξει το δρόμο στην ένταξη των Σκοπίων. Άλλωστε το 1995, η Αθήνα υπέγραψε ότι το ζήτημα του ονόματος δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO (..) Θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί για ποιο λόγο επιτρέπει κανείς στον προκλητικό ελληνικό εθνικισμό να αποφασίζει για το μέλλον του NATO (..) Επιβάλλεται να καταστήσουμε σαφές στην Ελλάδα ότι εάν θέλει να ανήκει στην Ευρώπη θα πρέπει ανταποκριθεί στο ζητούμενο της σταθερότητας στην περιοχή».

  Greece should be punished (Macedonia Online)
  Συνέντευξη με την Αγκέλικα Μπέερ (Deutsche Welle)

  http://tsakidia.blogspot.com/2008/04/angelika-beer.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/04/2008

 55. …………………………………………. …………………….. …………..
  ………………… MONKEYDONIA.

  Αυτή η Καρασαββίδου, πωω ρε παιδάκι μου ……. ……………………….. ………………… .
  …………………………………. ……….. ……………. ………………….. …….. ………. ………..
  Βέβαια ο Νοσφιγγάτος ……………………………….. ………………….. ………………. …….
  ………………… ……………………. ………………… ……………. …………. ……….. ……

  Όσο για το θέμα τώρα το φλέγον, εγώ λέω να πάρουμε τα τανκς …………. …………….. ……
  Άντε να φάμε κανένα θρασύτατο σκοπιαναμερικάνικο λαρύγγι……….. …………. ………
  ………………………………………………………………………………………..
  Σε κάποιο βιβλίο του ο Πλεύρης …………….. ……………… ………………… ………………. Τάδε έφη Πλεύρης. …………….. ……………… ……………….. ….. σόρρυ γκάης ………… ………. .
  ……………………… …………………… ………………. …………….. ………….. ………….. ……

  Σχόλιο από Nemesist | 16/04/2008

 56. »Σε κάποιο βιβλίο του ο Πλεύρης έγραψε το εξής»

  NO Body Expects The Spanish Inquisition :

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 57. Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 58. Είπε
  »Άντε να φάμε κανένα θρασύτατο σκοπιαναμερικάνικο λαρύγγι..»

  http://www.imdb.com/media/rm3047530240/tt0078748

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 16/04/2008

 59. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ
  ———————–

  Φιλοσκοπιανό παραλήρημα από τον Κον Μπεντίτ

  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

  Φαιδρός, ανιστόρητος και πολιτικά απαίδευτος εμφανίστηκε χθες ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την αναβολή της ψηφοφορίας για την έκθεση Μέγιερ σχετικά με την ΠΓΔΜ.

  Ο κάποτε «κόκκινος Ντάνι», έχοντας σήμερα την ετικέτα των «Πρασίνων», χαρακτήρισε «γελοία» την πρόταση του σοσιαλιστή Αυστριακού ευρωβουλευτή Χάνες Σβόμποντα για αναβολή της ψηφοφορίας, ώστε οι πολιτικές ομάδες του Σώματος να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς την τύχη της παραγράφου 37 της έκθεσης, που αναφέρει ότι «το ζήτημα του ονόματος δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ορίζει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995». Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ προχώρησε σε μια σφοδρή, αλλά και φαιδρή, επίθεση κατά της Ελλάδας, παίρνοντας το μέρος των Σκοπίων. Είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να αποδεχθεί ότι «η Μακεδονία θα είναι πάντοτε Μακεδονία και θα ονομάζεται Μακεδονία».

  Αμέσως, τον έβαλε στη θέση του ο Γερμανός πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, με αρκετή δόση ειρωνείας, είπε για τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ότι «ο τρόπος που εργάζεται πολιτικά δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί την κατάσταση». Με άλλα λόγια, είναι άσχετος με το όλο θέμα… Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη ακόμη και του εισηγητή της έκθεσης, αποφασίστηκε η αναβολή της ψηφοφορίας, για την επόμενη σύνοδο (21-24 Απριλίου).

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=60609824

  —————————————————————————-

  Και ένα παλιό από το ΚΚΕ
  ———————————-

  εφημ. Ριζοσπαστης [24-25 Νοεμβρη 1932]

  Με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία

  (υπεράσπιση των εθνικών μειονοτήτων)

  Είναι γεγονός χωρίς αμφισβήτηση πως πάνω στη ζωή και την κατάσταση της μακεδονικής εθνότητας έχουν λίγα πράγματα γραφτεί ως τώρα. Σήμερα που το πράγμα αποχτά μια όλως ιδιαίτερη σημασία για μας και το κίνημά μας, μια έρευνα γενική ανάμεσα στους καταπιεσμένους Μακεδόνες είναι απαραίτητη. Θα δώσουμε όσο το δυνατό μια πιο συντομευμένη εικόνα της υπόθεσης μα πάντα με στοιχεία αρκετά.

  Χωρίς άλλο δεν υπάρχει άλλος λαός απ’ το μακεδονικό – μέσα στη Βαλκανική που να βασανίστηκε όσο αυτός. Πάνω από 50 χρόνια βρίσκεται κάτω από διαρκή διωγμό – εξόντωση. Στην αρχή ο βούρδουλας της τούρκικης εξουσίας, ύστερα της ελληνικής και βουλγάρικης. Απ’ τη στιγμή που επενέβησαν η βουλγαρική, σερβική και ελληνική κεφαλαιοκρατία για να πάρουν υπό την «προστασία» τους Μακεδόνες, αρχίζει μια πιο τρανή συμφορά. Η εποχή των συμμοριτών, ανταρτών και κομιτατζήδων θα παραμείνει στην ιστορία σαν μια περίοδος άγριου πρωτοφανούς διωγμού της μακεδονικής μειονότητας. Ολόκληρες δεκάδες ετών, έσφαζαν, έκαιαν, σκότωναν, ρήμαζαν σε βάρος του μακεδονικού λαού. Θα περάσουν χρόνια ακόμα πολλά κι ο Μακεδόνας θα μιλάει με τον μεγαλύτερο αποτροπιασμό για τη θηριωδία των Τσακαλάρωφ, των Καπετάν Ζάκηδων και Βάρδηδων. Ολόκληρα χωριά βάφηκαν με αίμα που έρευσε ποταμηδόν. Ήρθαν κατόπιν οι βαλκανικοί πόλεμοι. Ελληνική, βουλγάρικη και σέρβικη κεφαλαιοκρατία συναγωνίστηκαν ποια να καταπιέσει πιο πολύ, ν’ αρπάξει, να εξοντώσει. Κι αυτά όλα εν ονόματι του «πατριωτισμού», της «απελευθέρωσης υπόδουλων αδελφών» και σε βάρος ενός λαού – της μακεδονικής εθνότητας – που ούτε βουλγάρικος, ούτε ελληνικός, ούτε σέρβικος είναι, παρά μακεδονικός.

  Όσοι Μακεδόνες γλίτωσαν απ’ τον παγκόσμιο και τους βαλκανικούς πολέμους μαζεύτηκαν ξανά στον τόπο τους για να ξαναχτίσουν τα χωριά τους. Όμως το μαρτύριό τους δεν τέλειωσε. Οι βούλγαροι κομιτατζήδες, όργανα πιστά της βουλγαρικής μπουρζουαζίας, συνεχίζουν την εξοντωτική δράση. Όπως επίσης οι φασίστες της Ε.Ε.Ε., όργανα πιστά της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας, κάνουν την εμφάνισή τους για να παραμεγαλώσουν τα βάσανα του μακεδονικού λαού. Εδώ το πράγμα είναι φανερό. Η ελληνική, η βουλγαρική και σερβική κεφαλαιοκρατία, η κάθε μια χωριστά, προσπαθεί να πάρει κάτω απ’ τη δική της καταπίεση και λήστεψη τη μακεδονική εθνότητα.

  Μιλάνε λανθασμένα πολλές φορές για βουλγάρικη μειονότητα μέσα στην καπιταλιστική Ελλάδα ή για ελληνική μειονότητα μέσα στην επίσης καπιταλιστική Βουλγαρία. Δεν είναι σωστό. Στη Μακεδονία, τη βουλγαροκρατούμενη, την ελληνοκρατούμενη, τη σερβοκρατούμενη δεν υπάρχουν Έλληνες, ούτε Βούλγαροι, ούτε Σέρβοι. Υπάρχουν Μακεδόνες (φυσικά δεν μιλάμε για εκείνους που εγκαταστάθηκαν τελευταία στη Μακεδονία).

  Αρκεί και μια απλή επίσκεψη στους κάμπους και τα βουνά της Μακεδονίας (Καστοριά, Φλώρινα) για να το νοιώσεις. Την απάντηση αυτή την παίρνεις ακόμα απ’ τα ήθη και τα έθιμά τους, που δεν είναι καθόλου ελληνικά, ούτε βουλγαρικά, ούτε σερβικά. Φυσικά οι πολυετείς καταπιέσεις απ’ τις τρεις κεφαλαιοκρατίες είχαν κάποια επίδραση πάνω στο μακεδονικό λαό, μα πάντα τον διακρίνεις. Τα ρούχα τους έχουν κάτι το ιδιαίτερο, η γλώσσα τους επίσης. Η σλαβική τους γλώσσα, μοιάζει με τη βουλγάρικη μα δεν είναι ίδια. Ξέροντας τη μακεδονική γλώσσα μπορείς οπωσδήποτε να συνεννοηθείς και με τους Σέρβους, όπως και με τους Βούλγαρους. Και τη γλώσσα αυτή τη μιλάνε και σήμερα ακόμη πάνω από 100 χιλιάδες σαν γλώσσα τους μητρική. Δεν ξέρουν άλλη. Έχουν τόσοι αιώνες περάσει από τότε που εγκαταστάθηκε το σλαβικό στοιχείο στη Μακεδονία και κανένας τους πια σήμερα δεν ξέρει τίποτα άλλο, παρά μονάχα πως στον τόπο αυτό γεννήθηκε και σε αυτόν θα πεθάνει. Και πως ούτε Έλληνας, ούτε Βούλγαρος, ούτε Σέρβος είναι. Φυσικά σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, τα τρία καπιταλιστικά κράτη έφαγαν τα λυσσακά τους και μπόρεσαν ως ένα σημείο με τη φωτιά και με το σίδερο να διαστρεβλώνουν την συνείδηση ενός μέρους του πληθυσμού.

  Οι πιο πολλοί απ’ τους Μακεδόνες βρίσκονται σήμερα στη Δυτική Μακεδονία, γύρω στη Φλώρινα, Έδεσσα, Βέρροια, Καστοριά. Προσέχοντας έστω και λίγο στις περιφέρειες αυτές θα βρεις ολόκληρα χωριά που πότε μιλούν βουλγαρική, πότε ελληνική. Δηλαδή βουλγαρικά και ελληνικά παραφθαρμένα. Αυτό μη σας ξενίζει. Δεν είναι η μητρική τους γλώσσα. Είναι αποτέλεσμα όπως το είπαμε κιόλας της καταπίεσης της βουλγάρικης και της ελληνικής μπουρζουαζίας σε διάφορες περιπτώσεις. Αυτό το διακρίνεις πολύ καλά όταν παρακολουθήσεις από κοντά τα σημερινά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τον εξελληνισμό του πληθυσμού. Αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε ιδιαίτερα.

  Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα: Δεν έχουμε να κάνουμε με Έλληνες ή Βούλγαρους ή Σέρβους της Μακεδονίας, παρά με μακεδονικό λαό, με μακεδονική μειονότητα, που παρ’ όλα τα χτυπήματα, παρ’ όλες τις καταπιέσεις διατηρεί την οικονομική και εθνική της οντότητα, τον ιδιαίτερο πολιτισμό της. Έχει εν τοιαύτη περιπτώσει και εθνική συνείδηση ο μακεδονικός λαός; Το πράγμα είναι πολύ φανερό μα και αποδείχνεται και από ντοκουμέντα.

  Ας έρθουμε πιο κοντά στα πράγματα. Ποια είναι η κατάσταση, η ζωή της μακεδονικής μειονότητας; Τρισάθλια. Από κάθε άποψη. Δεν θα μιλήσουμε για την οικονομική καταπίεση που είναι γνωστή, μολονότι κι αυτή είναι ακόμη φοβερότερη παρά σε άλλες περιοχές. Θα αναφέρουμε μόνο ορισμένα στοιχεία της πνευματικής και πολιτικής καταπίεσης για να δούνε οι εργαζόμενοι της Ελλάδας τι μαρτύρια τραβούν οι δύστυχοι Μακεδόνες. Ας ξεκινήσουμε απ’ το σχολείο. Λοιπόν: Απαγορεύεται στα παιδάκια, που υποχρεωτικά φοιτούν στο σχολείο για να μάθουν τα ελληνικά κλπ. να μιλάν τη μητρική τους, τη μακεδονική γλώσσα. Άμα συμβεί ένα τέτοιο, το παιδάκι κλείνεται απ’ το δάσκαλο στο μπουντρούμι του σχολείου για μια μέρα και πολλές φορές για ένα εικοσιτετράωρο. Άμα συναντήσει στο δρόμο ο χωροφύλακας κάνα εργατόπαιδο που να μιλάει τη γλώσσα του το σαπίζει στο ξύλο. Το ίδιο γίνεται και σε βάρος των ηλικιωμένων. Για απόδειξη τούτο το χαρακτηριστικό γεγονός: Στο Νεστράμι της Καστοριάς ο αστυνόμος απείλησε με ξύλο τον ίδιο το δάσκαλο γιατί μιλούσε μακεδονικά μ’ ένα αγρότη. Ο επιθεωρητής των σχολείων της περιφερείας έχει στείλει μυστικές εγκυκλίους και συνιστά να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, κυρίως δε στους μαθητές των πατεράδων που έχουν εθνικοεπαναστατικές ιδέες.

  Όμως εκεί που η καταπίεση έχει φτάσει στο απροχώρητο είναι τα χωριά της Φλώρινας και τα Κορέστια. Οι μαθητές των σχολείων καλούνται κάθε μέρα σ’ ανάκριση για να τα κάνουν να «ομολογήσουν» αν και πότε δέχτηκαν οι πατεράδες τους οπλισμένους ανθρώπους στο σπίτι τους, ποια γλώσσα μιλούν κλπ. κλπ. Τους υποχρεώνουν μάλιστα όλους τους εργαζόμενους να μιλάν ελληνικά και στα σπίτια τους για να τους εξελληνίσουν. Σημειωτέον πως ούτε μια γυναίκα ξέρει ελληνικά. Ο νομάρχης Μπάλκος, ένας απ’ τους αιμοβορώτερους ανθρώπους, πρώην οπλαρχηγός, καλεί ταχτικά τους δασκάλους για να μαθαίνει την κίνηση στα χωριά και να τους δίνει διάφορες συμβουλές για την εθνική τους αποστολή, για την ωμότερη καταπίεση των Μακεδόνων.

  Φυσικά δεν φτάνει ο χώρος του «Ρίζου» για να επεκταθούμε σε σωρεία άλλων γεγονότων. Περιοριζόμαστε μόνο να πούμε πως όταν στα παλιά βασίλευαν στην ελληνοκρατούμενη σημερινή Μακεδονία οι συμμορίτες, οι αντάρτες και οι κομιτατζήδες, οι χωριάτες για να γλιτώσουν τη ζωή τους αναγκάζονταν ν’ «αλλάζουν» φρόνημα κάθε 24ωρο. Στον κομιτατζή έκαναν το Βούλγαρο, στον αντάρτη τον Έλληνα. Σήμερα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν κάθε ώρα τη «γνησιότητα» των «ελληνικών τους αισθημάτων». Αλλιώς ο βούρδουλας, που δεν έχει αποστρατευθεί, μπαίνει σε ενέργεια. Όμως το κακό δεν σταματάει μέχρις εδώ. Ο βούρδουλας της εξουσίας της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας συνοδεύεται με τη βοήθεια των πλούσιων Μακεδόνων. Δεν είναι αρκετό να «ορκιστείς» στην …ελληνική πίστη. Πρέπει αυτό να βεβαιωθεί κι απ’ τον πλούσιο Μακεδόνα. Εδώ αρχίζει κοντά στ’ άλλα και το φανερό πλιατσικολόγημα. Απαράλλαχτα όπως γινότανε και στην εποχή των ανταρτών. Εκβιασμοί, απειλές, ληστείες. Δεν αρκούν οι φόροι οι κρατικοί και κοινοτικοί. Δεν αρκούν οι προσωπικές εργασίες, ούτε η εκμετάλλευση στο μεροκάματο, ούτε η ιδιαίτερη πολιτική και πνευματική καταπίεση. Και προστίθεται και το πλιατσικολόγημα απ’ τους πλούσιους. Γνωρίσαμε ένα γέρο αγρότη απ’ το χωριό Γκορνίτσοβο. Αυτός ο Μακεδόνας αφηγήθηκε μια χαρακτηριστική ιστορία: Ένας χωριανός του, που τώρα είναι έμπορας στο Σόροβιτς, του πήρε στα 1925 60 λίρες για να «βεβαιώσει» στη διοίκηση χωροφυλακής πως είναι …Έλληνας. Ο ίδιος αυτός – ο πλούσιος συγχωριανός του, ο τώρα βέρος «Έλλην πατριώτης» – στο «μακεδονικό αγώνα» ήταν πληροφοριοδότης των κομιτατζήδων. Μάλιστα τον μικρότερό του αδελφό τον βάφτισε ο κομιτατζής βοεβόδας Τάνεφ. Οι πλούσιοι Μακεδόνες στα χωριά τους είναι χαφιέδες της ελληνικής αστυνομίας. Όπως άλλοτε ήσαν της Βουλγαρίας. Την εθνικότητά τους την αλλάζουν σαν το πουκάμισό τους, ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα. Και μόνο ο εργαζόμενος μακεδονικός λαός, παρά τις στερήσεις, παρά τους εξοντωτικούς διωγμούς, κρατάει η μακεδονική του εθνικότητα.

  Τα καθάρματα της Ε.Ε.Ε. Να ο τρόμος των φτωχών Μακεδόνων σήμερα. Είναι αυτοί που άλλοτε ήταν αντάρτες και τώρα στελέχη στα Ε.Ε.Ε και τον «Παύλο Μελά». Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως τους τρομάζουν πιότερο ακόμα κι απ’ την αστυνομία. Τόση είναι η καταπίεση που εξασκούν. Πέρσι π.χ. στη μέση της αγοράς της Φλώρινας, μπροστά στα μάτια του αστυνόμου, ο τριοεψιλότης Καπετάν Βαγγέλης είχε σπάσει στο ξύλο έναν αγρότη γιατί μιλούσε μακεδονικά. Στο Βάμπελι της Καστοριάς δάρθηκαν μέχρις αιμοπτυσίας κι ύστερα καταδικάστηκαν και σε φυλάκιση δέκα νέοι γιατί τραγουδούσαν στη γλώσσα τους. Το ίδιο έγινε και στο χωριό Απόσκεπο που οι χωριάτες γιόρτασαν την πρωτομαγιά με εθνικοεπαναστατικά τραγούδια και με τον ύμνο της Διεθνούς, μεταφρασμένο στη μακεδονική. Όπου υπάρχει αστυνομία, απαγορεύεται να γυρνούν ύστερα απ’ τις 9 το βράδυ πολλοί μαζί. Και δεν είναι ασυνήθη τα πρόστιμα και το ξύλο για παράβαση αυτής της διάταξης.

  Έπειτα τι να πούμε για την καταπίεση που επηκολούθησε μετά το φόνο του εθνικιστή χαφιέ Τσαντέφσκυ; Δεν βρίσκει κανείς λόγια να την περιγράψει. Πριν ακόμα συλληφθούν οι εθνικοεπαναστάτες Μάνωφ, Πέτσκωφ και Μπαλάσκα – που τους τουφέκισαν αργότερα – ολόκαρες μέρες ο βούρδουλας και το σπιρούνι χοροπηδούσαν στα κορμιά εκατοντάδων Μακεδόνων ως υπόπτων.

  Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση τρομερή στη Μακεδονία. Ο εργαζόμενος Μακεδόνας σε βλέπει και τρομάζει. Και στους τοίχους ακόμα τους φοβάται μη μιλήσουν, μην τον καταδώσουν πως μίλησε μακεδονικά κλπ. κλπ.

  Και φυσικά αυτά τα βασανιστήρια δεν τα υφίστανται μονάχα οι Μακεδόνες που ζουν κάτω απ’ την εξουσία της ελληνικής μπουρζουαζίας. Τα ίδια περνούν κι οι Μακεδόνες που ζουν στις βουλγαροκρατούμενες και σερβοκρατούμενες περιοχές. Η βουλγαρική κυβέρνηση του λεγόμενου σλαβικού συνασπισμού – μαζί και οι αγροτοφασίστες – με τη βοήθεια της Ο.Ρ.Ι.Μ., της οργάνωσης των κομιτατζήδων, βασανίζει κυριολεκτικά τους φτωχούς Μακεδόνες. Παραδείγματα: Στις περιφέρειες Πετριτσίου και Νευροκοπίου δεν υπάρχουν ούτε ίχνη «ελευθεριών». Παντού εδώ κυβερνούν οι κομιτατζήδες. Έχουν επιβληθεί επί πλέον στη ράχη της φτωχολογιάς και οι «μαύροι» λεγόμενοι φόροι. Τα στελέχη των κομιτατζήδων εδώ είναι ανώτεροι υπάλληλοι και διευθυντές των καπνικών εταιριών κλπ. Κάθε διαμαρτυρία κατά της καταπίεσης πνίγεται στο αίμα. Αφού φανταστείτε, σε πληθυσμό 180 χιλιάδες δολοφονήθηκαν δύο χιλιάδες Μακεδόνες μέσα σε εννέα μόνο χρόνια. Εργάτες και αγρότες των άλλων περιφερειών που κρίνονται «επικίνδυνοι» στέλνονται στο Πετρίτσι, όπου οι ορδές του αρχικομιτατζή Μιχαήλωφ τους καθιστούν «ακίνδυνους» – δολοφονώντας τους ακόμα.

  Μόλις τον περασμένο μήνα πάνω από 300 άτομα εγκατέλειψαν το Νευροκόπι – σπίτια χωράφια κλπ. – κι’ έφυγαν σ’ άλλες περιφέρειες για να γλιτώσουν απ’ τους κομιτατζήδες, που τους έθεσαν εκτός νόμου.

  Κι η φασιστική μπότα του βασιλιά Αλέξανδρου της Σερβίας δεν πάει πίσω. Από τότε που εγκαθιδρύθηκε η ανοιχτή φασιστική δικτατορία δολοφονήθηκαν 1.500 Μακεδόνες, καταδικάστηκαν 3.400 σε διάφορες βαριές ποινές καταναγκαστικών έργων και πολλές χιλιάδες πέρασαν κατά περιόδους απ’ τις φυλακές.

  Να μια ωχρή, ωχρότατη εικόνα των μαρτυριών που τραβάει η μακεδονική εθνότητα, είτε βρίσκεται στα νύχια της ελληνικής κεφαλαιοκρατικής, είτε της σερβικής, είτε της βουλγαρικής. Το βέβαιο είναι πως η κάθε μία συναγωνίζεται την άλλη στην καταπίεση σε βάρος των φτωχών Μακεδόνων για τους εκμεταλλευτικούς της σκοπούς.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/04/2008

 60. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-04-08

  Γραμματα Aναγνωστων

  Με αφορμή το Σκοπιανό

  Κύριε διευθυντά

  Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Καρκαγιάννη σχετικά με τη διάσκεψη του Βουκουρεστίου. Ο αρθρογράφος, με αφορμή το Σκοπιανό, αναπτύσσει μια σειρά θέσεων σχετικά με τη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με την αρχαία ιστορική κληρονομιά. Η συλλογιστική του συνοψίζεται στα σχόλια: «…η ιστορία και η πνευματικότητα δεν είναι δικό μας κτήμα, είναι ολόκληρης της ανθρωπότητας. Και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε χίλιες αιτίες και λόγους που είναι περισσότερο και ουσιαστικότερο κτήμα των άλλων παρά δικό μας». Οταν αναφέρεται στο Σκοπιανό ο αρθρογράφος εξειδικεύει τη συλλογιστική του: «…Αυτή την ιστορία (του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου) δεν μπορούν να μας την κλέψουν γιατί δεν είναι ούτε δική μας ούτε δική τους γίνεται».

  Η άποψη του αρθρογράφου σας, ότι η αρχαία ελληνική Ιστορία δεν μπορεί να αποτελεί ιστορία ενός μόνου έθνους αλλά αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς (και επομένως μπορεί να διεκδικείται από τον καθένα) δεν είναι καινούργια και έχει υποστηριχθεί μεταξύ άλλων και από διευθυντές μουσείων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν στην κτήση τους αντικείμενα που έχουν προέλθει από ύποπτες πηγές και συναλλαγές.

  Η ενδιαφέρουσα αυτή συλλογιστική, η οποία αποτελεί μια παραλλαγή της άποψης του προηγούμενου αιώνα περί της καταγωγής των σύγχρονων Ελλήνων, είναι κατά τη γνώμη μου ανιστόρητη και ρεβιζιονιστική. Σε πρακτικό επίπεδο, σε σχέση με τα πολιτιστικά αντικείμενα, η αποποίηση της ταυτότητας των πολιτιστικών θησαυρών και η ανακήρυξή τους, γενικά, σε παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την πόρτα στη διεκδίκησή τους από τον καθένα. Στον συλλεκτικό χώρο αυτό μεταφράζεται δημοκρατικά στο ότι όποιος έχει τα χρήματα και την επιρροή μπορεί να αγοράσει την πνευματική κληρονομιά κάποιου άλλου και σαν θεματοφύλακας αυτής της κληρονομιάς (αφού έχει καλύτερα μουσεία, περισσότερος κόσμος τα βλέπει εκεί, ή κατά τον αρθρογράφο σας τα έχει κάνει «ουσιαστικότερο κτήμα» του κ.λπ.) πλέον μπορεί στην πράξη να τα οικειοποιείται. Τα επιχειρήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί βεβαίως από τους διευθυντές του Βρετανικού Μουσείου και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Είναι ενδιαφέρον να προσέξει κανείς ότι τα επιχειρήματα αυτά αναπτύσσονται βασικά από αγγλοσαξονικές πηγές και πάντα είναι μονοσήμαντης κατεύθυνσης, δηλαδή αφορούν την πολιτιστική συνεισφορά κάποιου άλλου λαού που θεωρείται «παγκόσμια» και ποτέ αντικείμενα της χώρας τους που θεωρείται αποκλειστικά εθνική. Ισως ο αρθρογράφος σας δεν γνωρίζει ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θεωρεί τόσο παγκόσμια τα αντικείμενα παλαιότητας μεγαλύτερης των 50 ετών, αλλά απαιτείται ειδική άδεια για εξαγωγή από τη χώρα ανάλογα με την αξία τους. Ενδεικτικά από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s αναφέρεται ότι για βρετανικά ιστορικά πορτρέτα κάτι που ξεπερνάει την τεράστια αξία των £6.000 απαιτεί ειδική άδεια εξαγωγής. Τόσο παγκόσμια κληρονομιά θεωρούνται αντικείμενα που συλλεκτικά είναι μηδαμινής αξίας!

  Ο αρθρογράφος θεωρεί με τους συλλογισμούς του ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ εθνικού και παγκόσμιου. Η ελληνική κληρονομιά είναι και εθνική και παγκόσμια κληρονομιά, και δεν υπάρχει καμία αντίφαση σε αυτό. Το ότι μια εθνική κληρονομιά ξεπέρασε τα κλειστά εθνικά πλαίσια και επηρέασε την παγκόσμια κληρονομιά δεν αποτελεί ούτε παγκόσμια ιδιομορφία ούτε ελληνικό προνόμιο. Τα επιτεύγματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αποτελούν σημείο αναφοράς πολλών κρατών, είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά δεν παύει να αναφέρεται σαν εθνική κληρονομιά του σύγχρονου ιταλικού κράτους. Το γεγονός ότι στις περιόδους ακμής η Ρώμη έφθασε ώς τη Μεγάλη Βρετανία δεν την κάνει λιγότερο προϊόν της ιταλικής κληρονομιάς ούτε κανείς διανοείται να την ανακηρύξει παγκόσμια, αποκλειστικά, κληρονομιά και να ανακηρύξει τους Ιταλούς εθνικιστές. Το κατά πόσον οι σύγχρονοι Ιταλοί μετά την εισβολή γερμανικών φυλών επί αιώνες στην ιταλική χερσόνησο παραμένουν κατ’ ευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ρωμαίων, ενώ σε αντιδιαστολή εμείς, όπως ο αρθρογράφος αναφέρει «…δεν είμαστε ούτε απόγονοι (των αρχαίων Ελλήνων) με κληρονομικά δικαιώματα ούτε διάδοχοι…», είναι συζητήσιμο. Η ελληνική χερσόνησος δεν αποτέλεσε την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα σε όλη την Ευρώπη, όπου και μαζικές εισβολές από εχθρικούς πληθυσμούς πραγματοποιήθηκαν και ξένες φυλές εγκαταστάθηκαν και αφομοίωση ξένων στοιχείων στην τοπική κληρονομιά έγινε. Αυτό όμως που παραμένει είναι ότι πέρα από τις ξένες προσμίξεις, η κυρίαρχη ιδεολογία, ο κυρίαρχος πολιτισμός και η κυρίαρχη συνείδηση ήταν ελληνική και αυτή εκφράστηκε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Εάν θεωρεί κανείς ότι διά μέσου των αιώνων μπορεί να επιβίωσε στην ελληνική χερσόνησο και αλλού ως κυρίαρχη ιδεολογία η ελληνική χωρίς να επιβιώνει ο ελληνικός πληθυσμός που την εξέφραζε διαχρονικά, και ότι όχι μόνο ότι επιβίωσε απλώς, αλλά ότι αυτή η ελληνική συνείδηση αποτελούσε τόσο ζωντανή και καθαρή πραγματικότητα ώστε να υποκινήσει άπειρες εξεγέρσεις με αποκορύφωμα την Ελληνική Επανάσταση τότε αυτό αποτελεί μεταφυσική ακροβασία υψηλού επιπέδου.

  Ως επιχείρημα ότι η ελληνική ταυτότητα χάθηκε θεωρείται η μακρόχρονη κατοχή από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ας το αντιδιαστείλουμε αυτό το γεγονός με ένα γεγονός της ιστορίας της Βρετανίας. Η κατοχή της Βρετανίας από τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ξεκίνησε από τον Ιούλιο Καίσαρα το 55 π.Χ. Η τοπική κελτική άρχουσα τάξη υιοθέτησε μέσω των αιώνων τα έθιμα και τον πολιτισμό των Ρωμαίων. Στο τέλος του τέταρτου αιώνα μ.Χ. (δηλαδή ύστερα από σχεδόν ίδιο διάστημα κατοχής όσο και η Ελλάδα από την Οθωμανική αυτοκρατορία) έπειτα από εισβολές Αγγλοσαξόνων η Ρωμαϊκή Βρετανία κατέρρευσε. Είναι ενδιαφέρον ότι παρά τους 4 αιώνες κατοχής και επιβολής του ρωμαϊκού πολιτισμού τίποτε από τον ρωμαϊκό πολιτισμό δεν παρέμεινε στην Αγγλία. Ο τοπικός πληθυσμός απέφευγε να ζήσει ακόμη και στις πολυτελείς εγκαταλειμμένες ρωμαϊκές επαύλεις (Trevelyan, G.M. «History of Enland» Penguin Books). Το γεγονός ότι ο γηγενής πληθυσμός θεωρούσε τον ρωμαϊκό ως ξένο πολιτισμό ήταν αρκετό μέσα σε διάστημα λίγων ετών να εξαφανίσει οποιοδήποτε δείγμα επιρροής της Ρώμης από το νησί. Πώς, λοιπόν, το αυτονόητο στις ιστορίες όλων των ευρωπαϊκών λαών, ότι για να επιβιώσει ένα συγκεκριμένο είδος ιστορικής συνείδησης πρέπει αυτή η συνείδηση να μην υπάρχει στο κενό, αλλά σαν έμφυτη συνείδηση ενός γηγενή πληθυσμού, και ότι η ιστορική συνείδηση δεν επιβάλλεται εξωτερικά ούτε διατηρείται και μεταδίδεται από ξένους προς αυτήν πληθυσμούς είναι κάτι που αρνείται ο αρθρογράφος σας πεισματικά μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας. Προφανώς η αμεσότητα αυτής της αρχαίας κληρονομιάς που περιγράφεται και αποτελεί σταθερή αναφορά των αγωνιστών του ’21, αλλά και των διανοούμενων Ευρωπαίων που ήλθαν να βοηθήσουν στον απελευθερωτικό αγώνα έπρεπε να περιμένει τον 21ο αιώνα για να τοποθετηθεί στη σωστή της διάσταση, δηλαδή ότι ήταν επίπλαστη μια και δεν είμαστε, κατά τον αρθρογράφο σας, κληρονόμοι της.

  Οσο για το κατά πόσον η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι δική μας ή όχι νομίζω ότι το γεγονός πως η παγκόσμια, σοβαρή βιβλιογραφία ουδέποτε αμφισβήτησε την ελληνικότητα της κληρονομιάς αυτής αποδεικνύει ότι «άλλες αναγνώσεις» μπορεί προσωρινά να προωθηθούν αλλά δεν αντέχουν το τεστ του χρόνου. Παρόμοιες εντυπωσιακές ρεβιζιονιστικές απόψεις περί «Μαύρης Αθήνας» είχαν προωθηθεί τη δεκαετία του 1980 και δεν παίρνονται σοβαρά σήμερα. Είναι ενδιαφέρον ότι τέτοιες απόψεις προωθούνται από τον αρθρογράφο σας ενώ αντίθετα όλοι οι συνάδελφοι που έχω γνωρίσει από την Ινδία ήταν περήφανοι για την ελληνική κληρονομιά τους, σαν μέρος και του δικού τους πολιτισμού και ενέκυπταν σε ελληνικές πηγές για να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό. Ουδέποτα άκουσα κατά τη μακριά παραμονή μου στο εξωτερικό κανέναν να θεωρεί τον Αλέξανδρο τίποτε άλλο εκτός από Ελληνα. Αλλά φαίνεται εδώ ορισμένοι μέσα στη μεγαλοψυχία τους θεωρούν ότι να χαρίζουμε κομμάτια της ιστορίας μας σε ανανήψαντες σταλινικούς είναι «politically correct» στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης, ουτοπικής, χαρούμενης οικογένειας των λαών, αρκεί να διαγράψουμε την ιστορία μας, ιδιαίτερα εάν αυτή μας πέφτει βαριά.

  Δρ Ευαγγελος Κ. Παλαιολογος – Καθ. Πολυτεχνείου Κρήτης

  Σχόλιο από Μεγαλέξανδρος | 22/04/2008

 61. προσέξτε πως λειτουργεί η μικροπολιτική στην Ελλάδα. Ο Λοβέρδος θεωρεί το Νέα Μακεδονία αλυτρωτικό (όλοι είναι πατριώτες όταν αντιπολιτεύονται…) Με την λογική αυτή όλοι οι οικισμοί με πρόθεμα νέα στην Ελλάδα πρέπει να… απαγορευτούν! Αφήστε που δεν είναι ίδια περίπτωση, αφού για τους Δυτικούς θα ξεχωρίζει από την αρχαία. Θέλω να πω ας υπάρξει ΕΝΑΣ προσδιορισμός (ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ) που δεν θα γίνεται αντικείμενο… εκλογικής εκμετάλλευσης.

  Σχόλιο από Θόδωρος | 05/05/2008

 62. Δείτε. Έχει πολύ ενδιαφέρον

  Σχόλιο από Άγιος Ευγένιος | 05/05/2008

 63. Η εκπρόσωπος των Σκοπίων θα εμφανιστεί στη Γιουροβίζιον στολισμένη σαν βασίλισσα της αρχαίας Μακεδονίας. Το φόρεμα της θα αναπαριστά τον χάρτη της «ενιαίας Μακεδονίας». Τα μάτια όλων των φαντασίαν «Μακεδόνων» θα βρίσκονται καρφωμένα πάνω της.

  Από τα χείλη της θα βγαίνει το τραγούδι που αναφέρεται στη γενοκτονία των «Μακεδόνων του Αιγαίου»!!!!!!!! από τους Έλληνες!!! Ο λόγος για την Μιγιάτα, δηλαδή την Νατάσα Μιγιάτοβιτς, την νεαρή Σκοπιανή τραγουδίστρια, η οποία θα συμμετάσχει με το τραγούδι αυτό στην φετινή Eurovision.

  Σχόλιο από Κλεοπάτρα | 14/05/2008

 64. Καλά το κατάλαβα εγώ ο δύστυχος… αντι-εθνικιστής(!!) ότι οι εθνικιστές των Σκοπίων έχουν πλέον ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ, έχουν περάσει εντελώς στη Μαζική Παράκρουση. Να πάνε στο διάολο λοιπόν!

  Δεν μαχόμαστε -μια ζωή- τους ντόπιους εθνικιστές για να σκύψουμε το κεφάλι στους ξένους (ΚΑΙ πιο τρελλαμένους)!

  Δείτε και το άρθρο της «Ε» εδώ:
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=68365016

  Ω ναι, κι η Κλεοπάτρα Σκοπιανή τώρα!

  E, kι ο παππούς μου απ’ το Σείριο, ΣΙΓΟΥΡΑ! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 14/05/2008

 65. Ε, όπως και να το κάνουμε έχουν και αυτοί δικαίωμα στην παράκρουση και στην καφρίλα.
  Όχι μόνο εμείς…αν και δείχνει να καταλαγιάζει κάπως τελευταία..

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/05/2008

 66. Να ειστε σιγουροι οτι θα αναζωπυρωθει ..Οταν για τα καλά φουντωσει η απιστευτη ακριβεια που ηδη βλεπουμε και η οικονομια καταρρευσει Οι Εδώ Νου Δουδες θα θυμηθουν την εκει καφριλα που οι εδώ Καφρουντες καναν οτι μπορουσαν για να φουντωσει για να να χρησιμοποιησουν ετσι το τελευταιο καταφυγιο των απανατχου (ενθαδε και εκειθε ) ηλιθιων ….

  πως αλλιως

  ετσι δεν εγινε και στη Γιουγκουσλαβια σε ολη την περασμενη και την τωρινή Δεκαετια …
  ο εθνικισμός ειναι μια τεραστια καραμπόλα …….

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 14/05/2008

 67. Φοιτητές σε ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ

  Υπέρ της συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών σε ερευνητικά προγράμματα που διοργανώνουν οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. τάχθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα. Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι το ΥΠΕΠΘ ενημερώνει για τα προγράμματα αυτά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι αποφασίζουν με πλήρη ανεξαρτησία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

  Πρόσθεσε δε πως πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοιες συμμετοχές διότι και οι φοιτητές ενημερώνονται, αλλά και γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να προασπίζουν τις εθνικές μας θέσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα.

  Πάντως, η Αλέκα Παπαρήγα επέκρινε σφόδρα τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Υποστήριξε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως και οι άλλοι Οργανισμοί, κάνει εντεταλμένη δουλειά και χρησιμοποιεί τα προγράμματα αυτά ώστε οι συμμετέχοντες να γίνουν κόλακές της. Μάλιστα, καυτηρίασε το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να έχουν λάβει έγκριση των αρμόδιων αρχών ασφάλειας της χώρας. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν φάκελοι. Να στείλουμε τον γραμματέα του ΚΚΕ να συμμετάσχει; Θα τον δεχτείτε;» ανέφερε σκωπτικά. «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ενημερωθούν οι φοιτητές» επέμεινε, ενώ σημείωσε με νόημα ότι γίνονται πολλά στη Θεσσαλονίκη με καθηγητές, που τάσσονται υπέρ της προάσπισης των Τσάμηδων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

  Α.Ν.Γ.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/05/2008

  Οπως βλεπετε κια αλλοι ειναι Πολύ ευτυχισμε΄νοι ( Οι …φιλοκομμουνιστες Νου Δεξιοι)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 17/05/2008

 68. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη, δρ. αρχαιολόγου

  Οι Σκοπιανοί και οι φίλα προσκείμενοί τους γνωρίζουν την ιστορία και διεκδικούν.
  Οι δικοί μας γνωρίζουν; Αν ναι, το κρύβουν, αν όχι τότε «η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».
  Πάντως η Άνω Μακεδονία ήταν η ΒΔ Μακεδονία (σημερινή Δυτική και μέρος της εκτός Ελληνικών συνόρων), όρος που χρησιμοποιείται από τον Ηρόδοτο ως και τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και ως σήμερα στην εκκλησιαστική ορολογία.
  ΔΕΝ είναι γεωγραφικός όρος, είναι ιστορικός. Δεν σημαίνει άνω και κάτω πάτωμα. ΔΕΝ υποψιάζει κανέναν ότι κάτι παραπάνω ξέρουν οι Σκοπιανοί και ο Νίμιτς;

  Η ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  Η σημερινή Δυτική Μακεδονία, χώρα που ορίζεται από μικρούς και μεγάλους ορεινούς όγκους και διατρέχεται από τον ποταμό Αλιάκμονα, ανήκει στην Άνω – ορεινή- Μακεδονία των αρχαίων, η οποία εκτεινόταν πέρα από τα σημερινά ελληνικά σύνορα και περιελάμβανε τον ποταμό Εριγώνα, τις λίμνες Αχρίδα και Πρέσπες και τις περιοχές μέχρι τα όρη Dautika, Babuna, Dren στα βόρεια. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. υπήρξε σταθμός της πορείας του «πολυπλάνητου» έθνους των βορειοδυτικών ελληνικών φύλων, στα οποία ανήκαν οι Μακεδόνες και οι Δωριείς (Ηρόδοτος 1.56, 8.137-139, Θουκυδίδης 2.99). Ένας κλάδος τους, οι Αργεάδες Μακεδόνες, στους οποίους βασίλευαν οι Τημενίδες, απόγονοι του Τημένου, γιου του Ηρακλή, μετά από διαδοχικές μετακινήσεις εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ολύμπου. Στις αρχές του 7ου π.Χ. αι., με πρώτο γνωστό βασιλιά τον Περδίκκα, ίδρυσαν το κράτος των Αιγών. Από τις Αιγές, που σύμφωνα με μεταγενέστερη παράδοση ιδρύθηκαν από τον Αργείο Κάρανο τον 8ο π.Χ. αι., και αργότερα την Πέλλα, γύρω στο 400 π.Χ., συνέχισαν την επεκτατική τους δράση για πολλούς αιώνες.
  Η Άνω Μακεδονία μνημονεύεται για πρώτη φορά στον Ηρόδοτο και συγκεκριμένα σε δύο χωρία. Στο πρώτο (7.173.4) περιγράφει την εισβολή των στρατευμάτων του Ξέρξη στη Θεσσαλία: «εσβολήν ες Θεσσαλούς κατά την Άνω Μακεδονίην δια Περραιβών κατά Γόννων πόλιν, τη περ δή και εσέβαλε η στρατιή Ξέρξεω”. Στο δεύτερο (8.137-139) αφηγείται την περιπέτεια του ιδρυτή του βασιλείου των Αιγών και απογόνου του Ηρακλή, Περδίκκα, ο οποίος, μαζί με τους αδερφούς του Γαυάνη και Αέροπο, «εξ ’Άργεος έφυγον ες Ιλλυριούς (…) εκ δε των των Ιλλυριών υπερβαλόντες ες την Άνω Μακεδονίην απίκοντο ες Λεβαίην πόλιν». Σαφέστερο διαχωρισμό μεταξύ άνω και κάτω Μακεδονίας συναντάμε στον Θουκυδίδη κατά την εξιστόρηση των συγκρούσεων των Αθηναίων και Λακεδαιμονίων στον βορειοελλαδικό χώρο, στη διάρκεια του λεγόμενου Πελοποννησιακού Πολέμου (2.99.1): «ες την κάτω Μακεδονίαν, ης ο Περδίκκας ήρχεν. Των γαρ Μακεδόνων εισι Λυγκησταί και Ελιμιώται κα άλλα έθνη επάνωθεν, ά ξύμμαχα μεν εστι τούτοις και υπήκοα, βασιλείας δ’ έχει καθ’ αυτά. Των δ’ παρά θάλασσαν νυν Μακεδονίαν Αλέξανδρος ο Περδίκκου πατή και οι πρόγονοι αυτού, Τημενίδαι γαρ το αρχαίον όντες εξ Άργους…». Και στα επόμενα δύο χωρία (1.59 και 2.100) ο διαχωρισμός είναι εξίσου σαφής: «και καταστάντες «οι Αθηναίοι» επολέμουν μετά Φιλίππου και των Δέρδου αδελφών άνωθεν στρατιά εσβληκότων», «ίππους δε προσμεταπεμψάμενοι από των άνω συμμάχων».
  Ο Στράβων (7, C326) κατονομάζει τέσσερις περιοχές που ανήκαν στην Άνω Μακεδονία, στην οποία, οι Ρωμαίοι διατήρησαν καθεστώς «ελευθερίας» και αυτονομίας: «και δη και τα περί Λύγκον και Πελαγονίαν και Ορεστιάδα καί Ελίμειαν την Άνω Μακεδονίαν εκάλουν, οι δε ύστερον και ελευθέραν». Ο ίδιος (7, απόσπ.12), αναφερόμενος σε ποταμούς ως φυσικά γεωγραφικά όρια μεταξύ Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας, τη συνδέει με τον Αλιάκμονα: «ότι Πηνειός ορίζει την Κάτω και προς τη θαλάττη Μακεδονίαν από Θετταλίας και Μαγνησίας, Αλιάκμων δ’ την Άνω Μακεδονίαν».
  Ο Λίβιος (45.29.9 και 45.30.6) αναφερόμενος στη διαίρεση της Μακεδονίας σε τέσσερις «μερίδες» μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα το 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους υπό τον Αιμίλιο Παύλο, ορίζει ως τέταρτη μερίδα την Άνω Μακεδονία «trans montem Boram», με έδρα την Πελαγονία και σύνορα την Ιλλυρία και την Ήπειρο. Αναφέρει σ’ αυτήν, ως κατοίκους, τους Εορδούς, Λυγκηστές, Πελαγόνες και προσθέτει, ως περιοχές, την Ατιντανία, την Τυμφαία και την Ελιμιώτιδα.
  Από τη σύγχρονη ιστορική έρευνα εντάσσονται σ’ αυτήν η Ελιμιώτις, η Λυγκηστίς, η Ορεστίς, η Πελαγονία, η Εορδαία, η Τυμφαία, η Δερρίοπος, η Ατιντανία και η Δασσαρήτις. Ομοφωνία, ωστόσο, υπάρχει μόνο για τις πρώτες τέσσερις περιοχές, ενώ η Δερρίοπος εντάσσεται στην Πελαγονία. Οι ανένταχτες περιοχές στα δυτικά-βορειοδυτικά, κυρίως, της Άνω Μακεδονίας μπορούν να συμπεριληφθούν στα «άλλα έθνη επάνωθεν» του Θουκυδίδη (2.99), αν ήταν μακεδονικές. Οπωσδήποτε, ένα τμήμα της θεωρούμενης Δασσαρήτιδας, όπως και της Ατιντανίας, ανήκε στην Ήπειρο, ενώ η περιοχή γύρω από τη Λυχνίτιδα-Αχρίδα μπορεί να ενταχθεί στην Άνω Μακεδονία. Για τα νέα αυτά όρια της Άνω Μακεδονίας, τα οποία αποτυπώθηκαν πάνω σε χάρτη της Γ.Υ.Σ. (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού), στηρίχθηκα αφενός στην ιστορική έρευνα, παλαιότερη και νεότερη, και αφετέρου στα πορίσματα της νεότερης αρχαιολογικής-ανασκαφικής έρευνας, η οποία έδωσε νέα διάσταση στην πολιτισμική φυσιογνωμία της Μακεδονίας.
  Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι η Άνω Μακεδονία αποτέλεσε την αφετηρία, το ορμητήριο των βορειοδυτικών ελληνικών φύλων, τα οποία στο βόρειο χώρο ονομάστηκαν μακεδονικά και στο νότιο δωρικά, κατά τον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον Ησίοδο (8ος αι. π.Χ.) ο Μακεδών ήταν αδελφός του Μάγνητα, γιοί και οι δυο του Δία και της Θυίας, κόρης του Δευκαλίωνα και αδελφής του Έλληνα. Κατά τον Ελλάνικο, συγγραφέα του 5ου π.Χ. αι., ο Μακεδών ήταν γιος του Αιόλου και εγγονός του Έλληνα. Η σημασία των αρχαίων αυτών πηγών, που δεν εξαντλούνται στις παραπάνω, έγκειται στο ότι μας δείχνουν με ποιον τρόπο οι νότιοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν, ήδη από τα ομηρικά χρόνια, την ενότητα του ελληνικού έθνους, στο οποίο ανήκαν και οι Μακεδόνες – ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι οι θεοί κατοικούσαν στον Όλυμπο.
  Η Άνω Μακεδονία με τα βασίλεια της Ελίμειας, Ορεστίδας, Εορδαίας, Λυγκηστίδας και Πελαγονίας, δεν είχε αποδυναμωθεί και απομονωθεί πολιτισμικά και κοινωνικά, όπως δυστυχώς αρχικά, από έλλειψη αρχαιολογικών-ιστορικών δεδομένων, είχε γραφεί. Αυτό αποδεικνύεται από την υψηλή χρονολόγηση, τον πλούτο, την ποιότητα και το χαρακτήρα των αρχαιολογικών ευρημάτων, μετά τη συστηματική έρευνα στην Αιανή και αλλού, που επέβαλε την επανεξέταση, κάτω από νέο πρίσμα, παλαιότερων αρχαιολογικών ευρημάτων.
  Η αποκάλυψη στην Αιανή οικοδομημάτων και μνημειακών τάφων με ανάλογα κινητά ευρήματα, που δηλώνουν αυτόματα ενιαίο ελληνικό πολιτισμό και χρονολογούνται στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, οδηγεί αναγκαστικά στη διαπίστωση ότι υπήρχαν οργανωμένες πόλεις με λαμπρή αρχιτεκτονική πολύ πριν από την ενοποίηση όλης της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β’ (359-336 π.Χ.), στον οποίο οι ιστορικοί απέδιδαν την ίδρυση των πρώτων πόλεων- αστικών κέντρων στην Άνω Μακεδονία. Παράλληλα, η αποκάλυψη αρχαϊκών και κλασικών επιγραφών, από τις πρωιμότερες του μακεδονικού χώρου, αποτελούν απτά τεκμήρια της εθνικής ταυτότητας των Μακεδόνων. Κατά τρόπο λογικό και αναγκαίο συμπεραίνουμε ότι, παράλληλα με τους Αργεάδες Μακεδόνες της Κάτω Μακεδονίας, τα «επάνωθεν», κατά το Θουκυδίδη, ελληνικά βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, χαρακτηρίζει τον 6ο και 5ο π.Χ. αι. υψηλό βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο.
  Οι σύγχρονοι νομοί Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών ανήκαν στην Άνω Μακεδονία, σύμφωνα με το διαχωρισμό της Μακεδονίας από τους αρχαίους συγγραφείς σε ορεινή – Άνω – και πεδινή – Κάτω. Η Άνω Μακεδονία, λοιπόν, απαρτιζόταν από ιδιαίτερα βασίλεια που αποτελούσαν συγγενικές φυλετικές ομάδες – έθνη με κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, το οποίο βασιζόταν κατά τους πρώτους αιώνες της εμφάνισής τους στις αρχές του αγροτοποιμενικού βίου. Μέσα στα γεωγραφικά όρια των παραπάνω νομών κατοικούσαν οι Ορέστες, Λυγκηστές, Εορδοί, Τυμφαίοι, Ελιμιώτες, οι οποίοι μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, παρόλη την ενοποίηση του μακεδoνικού βασιλείου, την ανάπτυξη των πόλεων ως διοικητικών κέντρων και τη ρωμαϊκή κατάκτηση, διατήρησαν τη φυλετική τους οργάνωση, όπως φαίνεται και από τις αναφορές του εθνικού της περιοχής στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων τους π.χ. Μακεδών Ελιμιώτης, Εορδαίος κτλ. Η οριστική ενοποίηση επιτεύχθηκε χάρη στην πολιτική και στρατιωτική ιδιοφυία του Φιλίππου Β’, ο οποίος με συνεχείς νίκες και άριστες διπλωματικές μεθόδους πέτυχε την ενσωμάτωση των εθνών της Άνω Μακεδονίας, την κατάταξη των ευγενών στην τάξη των εταίρων, και συνεπώς την εξασθένηση και κατάργηση των ηγεμονικών οίκων. Η προσάρτηση της Ελίμειας, όπως και των άλλων «επάνωθεν» περιοχών, πραγματοποιήθηκε μάλλον ειρηνικά και εδραιώθηκε μετά την επιτυχή απώθηση και συντριβή των Ιλλυριών τόσο από τον Φίλιππο (358 π.Χ.) όσο και τον στρατηγό του Παρμενίωνα (356 π.Χ.), ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι στρατηγοί, καταγόταν από την Άνω Μακεδονία και συγκεκριμένα από την Πελαγονία, βορείως του Εριγώνα, σημερινού Cerna.
  Είναι βέβαιο ότι η συμβολή των «επάνωθεν» στη νικηφόρα εκστρατεία ως τις Ινδίες, που έγινε με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων «πλην Λακεδαιμονίων», υπήρξε καθοριστική. Από τις έξι ταξιαρχίες του Μ. Αλεξάνδρου στα 330 π.Χ. τρεις προέρχονταν από την Άνω Μακεδονία, δηλαδή την Ελίμεια, την Ορεστίδα μαζί με τη Λυγκηστίδα και την Τυμφαία (Διόδωρος 17. 57. 2). Επιπλέον διοικούνταν για πολλά χρόνια από ταξίαρχους (ο Κοίνος Πολεμοκράτους, Ελημιώτης, ο Περδίκκας Ορόντου από την Ορεστίδα και ο Αμύντας Ανδρομένους και Πολυπέρχων Σιμμία αργότερα από την Τυμφαία), μέλη των βασιλικών οίκων της Άνω Μακεδονίας. Επιπλέον ταξίαρχοι, όπως ο Κρατερός και άλλοι, διοικούσαν ταξιαρχίες που προέρχονταν από άλλες περιοχές. Για τις τρεις μόνον από τις έξι ταξιαρχίες χρησιμοποιείται ο όρος ασθέταιροι. Το όνομα δόθηκε από τον Μ. Αλέξανδρο και συνδεόταν με ένα είδος πολεμικών τιμών για εξαιρετικές υπηρεσίες και αφορούσε δε τους Μακεδόνες από την Άνω Μακεδονία, οι οποίοι ξεχώριζαν για τις ικανότητές τους σε σκληρές δοκιμασίες.
  Κατά το 2ο π.Χ. αι., και συγκεκριμένα μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα το 168 π.Χ., σύμφωνα με το διακανονισμό του Αιμιλίου Παύλου στην Αμφίπολη η Άνω Μακεδονία αποτέλεσε, όπως ήδη αναφέραμε, την τέταρτη μερίδα. Το ίδιο καθεστώς διατηρήθηκε πιθανότατα και μετά την ήττα του σφετεριστή του μακεδονικού θρόνου Ανδρίσκου στα 148 π.Χ. από τα ρωμαϊκά στρατεύματα, που είχε ως συνέπεια και τη μεταβολή της Μακεδονίας σε ρωμαϊκή επαρχία (provincia Macedonia), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

  http://64.233.183.104/search?q=cache:C8yHeT0jTBQJ:www.efkozani.gr/2008a/022508/karamhtroy.htm+%CE%9A%CE%AC%CF%84%CF%89+%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1&hl=en&ct=clnk&cd=4

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/05/2008

 69. 15.05.2008

  O Aυτοπροσδιορισμός Eίναι Δικαίωμα

  Tου Φίλιππου Σαββίδη

  Δεν προκάλεσε καμία έκπληξη η πρόσφατη απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων (EΔAΔ) εναντίον της Eλλάδας για παραβίαση του δικαιώματος συνεταιρίζεσθαι και συνέρχεσθαι της Tουρκικής Ένωσης Ξάνθης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Tουρκάλων Γυναικών Pοδόπης (EMIN). Tον Iανουάριο του 2005 η ολομέλεια του Aρείου Πάγου έκρινε, ομόφωνα, «παράνομες» τις πιο πάνω οργανώσεις επειδή έφεραν στον τίτλο τους τον προσδιορισμό «τουρκικός»! Ήταν μια απόφαση η οποία δεν μπορούσε να στηριχτεί ούτε νομικά ούτε πολιτικά. Ήταν εκτός ευρωπαϊκών αξιών και πρακτικών και εξέθεσε τη χώρα.

  H απόφαση του EΔAΔ αποτελεί χαστούκι για τον Άρειο Πάγο και επαναφέρει στο προσκήνιο το δικαίωμα του ατομικού προσδιορισμού. Tο δικαίωμα αυτό είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η Eλληνική Δημοκρατία έχει συνυπογράψει διεθνείς συνθήκες οι οποίες το κατοχυρώνουν. Δεν είναι αμφιλεγόμενο όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσδιορίζεται όπως θέλει. Διότι οι σημερινές κοινωνίες, όπως και η ελληνική, είναι μωσαϊκά πολιτών με διαφορετική θρησκεία, εθνική ταυτότητα, άθεοι, μετανάστες, ετερόφυλοι και ομοφυλόφιλοι.

  H παραδοσιακή προσέγγιση στο «έθνος-κράτος» που προτάσσει μια μονολιθική «εθνική» ταυτότητα είναι παρωχημένη και δεν συμβαδίζει με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Oι δημοκρατίες σήμερα συγκροτούν αυτό που ο Jurgen Habermas ονομάζει «έθνη πολιτών», στα οποία ο πολίτης είναι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και διαμορφωτής των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού. Σε μια τέτοια συμμετοχική και αποκεντρωμένη δημοκρατία, ο πολίτης αυτοπροσδιορίζεται ελεύθερα και χωρίς φόβο. Eπομένως η λογική της επιβολής «εκ των άνω» της μίας «εθνικής» ταυτότητας είναι πλέον ξεπερασμένη και απειλεί την ίδια τη δημοκρατία. Προτεραιότητα σήμερα έχουν η προστασία της πολυπολιτισμικότητας των κοινωνιών, καθώς και η ανοχή και η κοινωνική ένταξη του «άλλου».

  Mε την απόφαση του EΔAΔ προσφέρεται μια ευκαιρία για να επανεξεταστεί η πολιτική που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Eίναι αλήθεια ότι μετά το 1990 έγιναν θετικά βήματα. Ωστόσο, πολλά χρειάζονται να γίνουν ακόμα για να διασφαλιστεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για τους πολίτες της περιοχής της Θράκης. Xρειάζεται μια πολιτική η οποία θα προάγει τις αξίες αυτές, θα προστατεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου. Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη για ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη. Για την επιτυχία όμως ενός τέτοιου προγράμματος η αντιμετώπιση του ελλείμματος ισονομίας και ισοπολιτείας της μειονότητας είναι προϋπόθεση.

  H κυβέρνηση εξήγγειλε διάφορα (ημί)μετρα για την περιοχή, τα οποία είναι ελλιπή και δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος. Mερικά δε από αυτά (π.χ. ο νόμος για τα Bακούφια) δεν είναι αρκετά τολμηρά και συντηρούν αναχρονιστικές πρακτικές ανάμεσα στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως είναι ο Iσλαμικός Nόμος. Aυτό παραβιάζει άμεσα κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών. H πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα με ανοικτό μυαλό και απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και φοβίες σε θέματα όπως είναι η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης, το πρόβλημα των ανιθαγενών, η ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ορεινής περιοχής Θράκης και άλλα.

  Mια τέτοια πολιτική είναι αναγκαία για να μπορέσουν τα μέλη της μειονότητας να συμμετάσχουν ισότιμα στη διαμόρφωση των πολιτικών που τους αφορούν και να αντιληφθούν ότι το κράτος δεν τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. H φοβική προσέγγιση που βλέπει πράκτορες και συνωμότες παντού, που θεωρεί τη μειονότητα «Πέμπτη Φάλαγγα» του «τουρκικού επεκτατισμού», που αναλώνεται σε ένα κυνήγι μαγισσών ανάμεσα στους κατοίκους της Θράκης, φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: οδηγεί τη μειονότητα στην αγκαλιά του εκάστοτε Tούρκου προξένου, της Άγκυρας και του κάθε Έλληνα και Tούρκου εκβιαστή.

  Tο EΔAΔ με την απόφασή του έστειλε στην Eλλάδα ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί η δικαιοσύνη της χώρας να αγνοεί και να προσβάλλει βασικές ευρωπαϊκές αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα… H ελληνική πολιτεία βρίσκεται κάτω από το φακό των ευρωπαϊκών θεσμών. H ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας, λοιπόν, θα κριθεί και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα και τη διαφορετικότητα γενικότερα.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/05/2008

 70. Ενα πολύ ενδιαφερον σχολιο με το οποιο συμφωνώ σε πολύ μεγαλο βαθμό ανεξαρτητα απο τις…. διαφωνίες …
  http://panosz.wordpress.com/2008/05/19/fyrom_syn/#comment-38290

  και θα προσθετα οτι καλή αρχή θα ηταν για κατι τετοιο
  α) Το να παψουμε να ανεβοκατεβαζουμε» Σκοπιανους » τοσο τους γειτονες οσο του εδω θεν Σλαβομακεδόνες (ενώ δεν μας εμποδιζει τιποτε να τους λεμε -οπως και πριν το ενενηντα – Ως εθνος ή εθνοτητα – Σλαβομακεδόνες …ανεξαρτητως της τυχης της ονομασιας του Γειτουνικου κρατους
  β) να ριξουμε και μια πλαγια ματιά στο εθνικιστικό Δοκαρι στο δικό μας ματι και να μη κοιτάμε μόνο το (καρφί και τωρα πια μαλλον Δοκάρι..αφου καναμε οτι μπορουσαμε γι αυτό ) στο μάτι του Γειτονα

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2008

 71. Νοσφεράτε, βλέπω όμως ότι παλιός σου φίλος (όνοματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) δεν έχει κανένα πρόβλημα να λέμε τους Σλαβομακεδόνες «Μακεδόνες» και τα σλαβομακεδονικά «Μακεδονικά». Κι έχει πρόβλημα μόνο με το όνομα της χώρας !… Να τους πουμε για παράδειγμα δηλαδή «Νέα Μακεδονία» των Μακεδόνων όπου ομιλείται η μακεδονική γλώσσα.

  Όου ντίαρ, που θάλεγε κι ένας ψύχραιμος Αλβανός από το Τέτοβο.

  Νομίζω ότι το κάρμα των Ο-Π δημιουργεί την ανάγκη να είμαστε και με τη Σκύλλα και με τη Χάρυβδη 8)

  Ομέρ ο Νεο-έλληνας ανθυγιεινιστής

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2008

 72. Ομερ …. Να σου πώ την αληθεια Αγορι μου ουτε κι εγώ εχω κανένα Προβλημα ..Δεν ξερω αν σε ταραζει αυτό….!!

  Με ποια εννοια δεν εχω .. Ε ..δεν θα παθω και τιποτε ..παρολο που ειμαι απο την Μακεδονια απο γεννησιμιου ( και οχι απο τον Μωρια π.χ )

  και Ποντιος εκ Πατρος και βλαχος εκ μητρος ..οπως και συ αν θυμαμαι καλώς αρβανιτης εκ Μητρος και Ποντιος εκ πατρος

  και οπως η συντριπτική πλειοψηφια τν κατοικων της Βαλκανικής και δε συμαζευεται ειναι ενα πολλαπλώς απροσδιοριστο μειγμα ..και Καλά κανει δηλαδή ..

  Δεν εχω προβλημα αγορι μου ..Προβλημα εχω , οταν βλεπω αυτον τον απιστευτο χορο δισεκατομμυριων για τους εξοπλισμους
  τις εντασεις που καλλιεργουνται τεχνηεντως για να αποπροσανατολισουν απο την Ακριβεια
  τα δυσοσμα σκανδαλα που δυσωδώς κουκουλώνονται κλπ

  Και γιαυτό λεω στους εδώ καλοπροαιρετους

  …Βρε παιδια
  Ειστε που ειστε οσο ειστε κολλημενοι (ενώ μεχρι το 90 οταν περναγατε την ενωμενη τοτε Γιουγκοσλαβια και συναντουσατε το Ονομα που τωρα σας κανει να τρελαινεστε .. δε σας πειραζε καθολου …)

  Μη τους λετε τουλαχιστον »Σκοπιανους »

  Ειναι Α-νοησια …. Κι επιπλεον ειναι ενας απο τους παραγοντες ( ο τυφλός και ανοητος εδώ εθνολαικισμός που οδηγησε (αναμεσα σε αλλους παραγοντες βεβαια γιατί ναι μεν ο εθνικσμός ειναι καραμπολα αλλά με πολλλές Μπιλιες ) στο εκει πεισμα και στον τωρινό εθνικισμό των( Εθνικιστων -Δεξιων ) Κρατουντων στους γειτονες …
  Και στους εκει …»Βρε παιδια καντε μας τη χαρη …Βαλτε ενα προσδιορισμό στο κρατος σας να τελειωνουμε ..
  -Εχουμε και Προβλήματα ..Οχι » και αλλα» προβλήματα .. Αλλά σοβαρά προβλήματα και εμεις και εσεις ..

  ( Δηλαδή την απιστευτη χειραγωγηση απο Αμερικανους και αλλες Μ. Δυναμεις και εδώ και εκει , ακριβεια , περιβαλλοντολογικά , , Σκανδαλα , Φτωχεια , Υποβαθμιση της μορφωσης κλπ )

  και ειναι κριμα να πεφτουμε θυματα ( αμφοτερες οι δυο κοινωνιες που εχουν τοσα κοινά… και υφιστανται τοση εκμεταλευση ) ενός εντεχνα καλλιεργημένου αποπροσανατολιστικού εθνικισμου ..για ενα Ονομα ….για ενα πουπουλο ..για μια Ελ(ωχ οχι γιορταζει ..Χρονια πολλά Ελένες- Και Κωστηδες ,Κωστικες κλπ )

  Γιαυτό λεω συνθετη ονομασια ..Για να μη δινεται τροφή στς εδώ θιγόμενους » ( μυγιαγγιχτους» και προφασεις διεξοδου στην Πληρως αποτυχημενη Καραμανλική ηγεσια να στρεψει στον εθνικισμό τους .. εξαντλημενους απο την οικονομική -κοινωνική »πολιτική» της Πολιτες της ..

  Ομερ …δεν ξερω αν με αντιλαμβανεσαι ..Προσπαθησε παιδί μου..

  Και επι του θεματος αν θελεις βιβλιογραφια ανετρεξε στα 870 τόσα σχολια του Ποστ » Οι Μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας »
  Εγώ δεν επανερχομαι ..
  Σου θυμιζω οτι εκει που παραπεμπεις τον Δοοκτωρα αφησα κι εγώ απο κατω ενα σχολιο(για τηνΑλήθεια και τη σχεση της με την »Αριστερά» ) ..Διαβασε το ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2008

 73. Από την ανακοίνωση σχετικά με την διαδήλωση στα Σκόπια της Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλίας και στο σημείο που αφορούσε την ελευθερία επιστροφής των πολιτικών προσφύγων διαβάζουμε :
  «..Ζητούμε ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων, πολύ περισσότερο την άμεση ελευθερία επιστροφής των πολιτικών προσφύγων που θεωρούνται ή αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες ελληνικού γένους..»
  Μακεδόνες ελληνικού γένους !!!!
  Μακεδονική σαλάτα κατά Ραφαηλίδη ή παρ’ τ’ αυγό και κούρευτο.

  Ακόμη προκαλεί εντύπωση (εμένα δηλαδή)η παρακάτω αναφορά στις μειονότητες της ΠΓΔΜ :
  «..Ζητούμε επίσης την αναγνώριση του εθνικού αυτοκαθορισμού των κατοίκων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είτε ονομάζονται Μακεδόνες, είτε Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι, Βόσνιοι»
  Όλοι οι βαλκάνιοι αναφέρονται, εκτός από Έλληνες και Βούλγαρους. Και καλά οι Έλληνες. Οι Βούλγαροι ? δεν υπάρχει ούτε ένας Βούλγαρος εκεί μέσα ? Και γιατί οι μισοί από εκεί έχουν βουλγάρικα διαβατήρια ?

  Τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες(σαν και αυτή)σε δύσκολα θέματα (όπως αυτό) δεν πρέπει να γίνονται με εκπτώσεις.

  http://indy.gr/analysis/beto-ston-ethnikismo-empargko-sto-militarismo-ekso-apo-to-nato

  Σχόλιο από 40milakokkina | 22/05/2008

 74. Προσπαθώ παππούλη Νοσφεράτε να σε αντιληφθώ

  αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς ενώ προσπαθούμε ενάντια στον ελληνικό εθνικισμό να μην αντιτασσόμαστε στον σλαβομακεδονικό τοιούτο, ο οποίος μας έχει συμπαρασύρει στον βούρκο της εθνικής αντιπαράθεσης.

  Γιατί είναι «ηλίου φαεινότερον», όταν εσύ και γω (τρόπος του λέγειν δηλαδή) χρησιμοποιούμε από καιρό το ίδιο όνομα, είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας κ.λπ. κ.λπ. και συ εν τέλει θέλεις να με πετάξεις όξω από αυτό και να το πάρεις όλο εσύ ως κλασικός μονοφαγάς, κάτι κακό θα γίνει.

  Γιατί ρε μάγκες εμείς αγόγγυστα και με τη συμβολή μας να λεγόμαστε «Νεοέλληνες» και εσάς σας προσβάλλει να λέγεστε «Νεομακεδόνες».

  Μήπως γιατί τελικά είστε οι παλιοί «Σλαβομακεδόνες» και έχετε φτύσει τελείως τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι θάρθει ο Μέγας Αλέξανδρος να σας σώσει από τους κακούς Ιλλυριούς;

  Και τα υπαρξιακά σας έρχεστε και τα βγάζετε εδώ και κάνετε πλάτη στον Κωστάκη; Ε γιατί; Μπινέδες!

  Καλά άστο, έτσι παραληρώ… δεν υπάρχει λόγος να το κουβεντιάσουμε τώρα.

  Εγώ μια αρχική διαπίστωση έκανα στην αρχή : «Άνθρακες ο θησαυρός!»

  Ομέρ ο ιλλυριο-πόντιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2008

 75. Ομερ : Ταχουμε πει εκατό φορες .. γ%$#ω την Ρασπουτανα μου μεσα … Εμπα στις μεταμορφωσεις και δες οτι θλειις ( 870 σχολια εχει μακροσκελέστατα

  Το μόνο που μπορω να πώ (παρα τις επιμερους παλαιοτερες και νυν… διαφωνιες )..( και για να μην ειμαστε και μνησικακοι )

  Οτι χαιρομαι για την εξελιξη της συζητησης και συμφωνώ απο τη …μεση και κατω :
  http://panosz.wordpress.com/2008/05/22/fyrom_syn/#comment-38316

  και με την ευκαιρια και περαστικά για κατι πονακια που ακουσα οτι ειχε ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 76. π2 και ξερό ψωμί !

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2008

 77. Συμφωνώ…τελικά ενα(ν) Π 2 χρειαζομαστε ολοι

  και π3, π4 και ουτω καθεξής …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 78. Επειδή καποιοι δεν μ’ αφηνουν να …αγιασω!(οξυμωρον)

  Λεω επιγραμματικά τα εξής
  α) Θυμιζω οτι για εναμισυ αιωνα (απο το 1870 τουλαχιστον ο κυριος κινδυνος για τον Ελληνικό εθνι(κι)σμο στη Μακεδονια δεν προερχοταν απο τους… (Σλαβο) Μακεδονες αλλά απο τους Βουλγαρους …
  Ετσι το λεει καποιος οτι οι Σλαβο) Μακεδονες Δεν ειναι( Σλαβο) Μακεδονες αλλά …Βουλγαροι ειναι επιζημιο ακομα και απο την ελληνική εθνικιστικη αποψη … ( Κατι τετοια χαζοχαρουμενα ελεγε κι εκεινος ο Παπας ο Φοντα,μενταλιστής ο Κοντος)
  – αυτό το ειχε καταλαβει και ο Ι. Δραγουμης οταν ελεγε για τους Σλαβομακεδονες : Δεν ειναι Βουλγαροι αλλά Μακεδόνες»( Ηρωων και Μαρτυρων αιμα )
  πρβλ σχετικά στις Μεταμορφωσεις ..

  β) κανενα εθνος δεν »ειναι» .. Δεν εχει δηλαδή καποια οντολογική ουσια .. Βρε παιδια (που τα λετε αυτά .. )
  σκεφτειτε λίγο πριν ανοιξετε το στομα σας
  για θυμηθειτε τι ελεγε και Εκεινος : : Διαβαζε πολύ
  – Με την ευκαιρια

  Μπραβο στον Συνασπισμό που δεν πεφτει στην προβοκατορικη παγιδα του Ευριπίδη και της Καρα-δεξιας για να αποπροσανατολισουν την Ατζεντα ( απο το οικονομικο αδιεξοδο και την απιστευτη ακριβεια )

  -να προκαλέσουν τους κοινωνικους αυτοματισμους και να παρκαμψουν στην πραξη μιας και δεν εχουν τα κότσια για αναθεωρηση το αρθρο 16

  και να παραδωσουν τα φιλετα της Αν .Παιδειας στα λαμογια ..

  Παιδια της (καθε ειδους) αριστερας και δημοκρατες πραγματικά φιλελευθεροι Οικολογοι κλπ ..Χρειαζεται ψυχραιμια ..εχουμε να αντιμετωπισουμε την πιο κυνικά αδιστακτη Δεξια απο την μεταπολιτευση και μετα..

  Χρειαζεται ψυχραιμια και ενοτητα απο ολες τις υπευθυνες πολιτικες δυναμεις και πολίτες του τοπου ωστε να αντιμετωπισθει το απελπιστικό αδιεξοδο στο οποιο οδηγει προβοκατορικα η Ν. Δ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 79. Κατι τις για τον παλιοφιλο τον Τζευ
  ουδεις μπορει να μην παραδεχτει οτι και οι Πασοκοι υπηρξαν ζημιαρηδες και λαμογιαρηδες
  Ομως μετα απο τοσ χρονια Δεξιας Ξεσαλωμενης απροκαλυπτπτης Δαμαλαμογιάς
  το να τους συγκρινεις με τους Πασοκους ειναι σαν να συγκρινεις τίς Μεκαλ -Τσούλες και τα Καρχαρίνια με τους Τρομερους Τσατσάρους , τον Ιππογρυπα και τον Αρχιδολεοντα ..
  ( βλ σχετικά στις διαφορες Χελιδωνες)

  Και σε οτι αφορά στην κυνική Απληστια ειναι σαν να συγκρινεις τους καναρινογατους
  με τους Ακρατεις Λυκους ..(
  και να με συγχωρει ο Βιολογικός αν προσβαλλω τα συμπαθέστατα Τετραποδα ..
  ΔΈν ομιλώ Κ Υ Ρ Ι Ο Λ Ε Κ Τ Ι Κ Α …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 80. Κατι τις για οσους Δεν συζητουν ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ Μεχρις οτου ΝΑ κλπ κλπ …

  Παιδια : Συνελθετε … Το δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου δεν εξαρταται απο το αν εσεις το συζητάτε η οχι ….
  ειναι κατοχυρωμενο στο Διεθνές Δικαιο ανεξαρτητα αν καταδεχεται να το συζητΗσει ο οποιοσδηποτε


  Αλλο πραγμα ειναι οι στοχευσεις και η εξωτερική πολιτική μιας χωρας( τα μεσα που εχει για να αντιμετωπισει μια φανταστική ή πραγματική απειλή ,οπου μπορει να λεει π.χ θα σου δωσω αυτό ή δεν θα σου κανω εκεινο αν κανεις αυτο που με πειραζει …. )

  Και τελειως αλλο πραγμα το να εξαρταται το Δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου(κατοχυρωμενο απολύτως απο το Δ. Δ) απο τον οποιοδηποτε Χ, Ψ, Ω , Ορθοδοξο ή Αιρετικό που το συζητάει η δεν το συζηταει …
  Ποιος σας ρωτησε στο κατω κατω ;

  μη με διαολίζετε και μη σιτουασιονέζετε τοσο, γαμο τη Ρασπουτανα μου μεσα ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 81. Περι Δικαιώματος Αυτοκαθορισμού
  ———————————-

  Το ΑλφαΤο Βητα ΚΑΙ το Γάμα

  Αλφα : Το Διεθνές Δικαιο αν και δεν ειναι πληρες οπως το εσωτερικό δικαιο ωστοσο υπάρχει και εχει αρχες κανόνες

  – Το Δικαιωμα αυτοκαθορισμου (με ολα του τα παραφερναλια ) κατοχυρωνεται απο το Διεθνές Δικαιο ( αρα Υπαρχει αντικειμενικά ειτε μας γουσταρει ειτε οχι )

  – Το δικαιωμα δεν σημαινει απαραιτητα και ασκηση δικαιωματος

  Δηλαδή π.χ μπορει να εχω δικαιωμα να χτισω και β’ οροφο στο σπιτι μου ..Δε σημαινει οτι θα χτισω κιολας (ασκηση δικαιωματος)

  Β)-η Εξωτερική πολιτική μιας χωρας Δεν μπορει να αμφισβητησει Το Δικαιωμα Αυτοκαθορισμου μιας γειτονικής χωρας …(πολυ περισσοτερο οι επι μερους πολιτες της )

  – Μπορει να περιορισει ή να αποτρεψει την Ασκηση αυτου του δικαωματος οταν πιστευει οτι την βλαπτει

  – Τα μεσα που μπορει να χρησιμοποιησει για να αποτρεψει ή περιορισει την ασκηση του Δικαιωματος αυτοκαθορισμου μπορουν να ειναι

  – Ειτε σκληρά (π. Εμπαργκο ) Ειτε ηπια (π.χ οικονομική βοηθεια )
  ειτε συνδυασμός των πρωτων δυο
  ειτε πιο εξυπνα ..(μεγαλη κουβεντα διοτι προυποθετει σχετικά..εξυπνη κυβερνηση κατι που τωρα βρισκεται σε τοσο πληρη ανεπάρκεια οσο το γνησιο λαδι)

  το Γαμα
  ———

  Γ (ΑΜΗ%$##)τΑ : ο τροπος για να μην περιορισεις

  ———————-

  την ασκηση του δικαιωματος μιας γειτονικής χωρας και αντιθετα να βοηθησεις στο να θεωρησουν ολες σχεδόν οι αλλες χωρες του κοσμου οτι δεν ξερεις τι λες και να αναγνωρισουν την αλλη χωρα με το ονομα που αυτή διαλεξε και να μην πεισεις για τα οποια δικαια σου ειναι:
  α) να αμφισβητεις το δικαιωμα Αυτοκαθορισμου της

  β) να ‘ αρχισεις τους τσαμπουκαδες(πχ Εμπαργκο , θα μπουμε μεσα , »Γυφτοσκοπιανοι κλπ )

  γ) ενας συνδυασμός των παραπάνω μαζί με δηθεν μεγαλοψυχια ( θα τους ταξεις και κατι τις , οπως εκανε η Ντορα)

  Μεχρι Τωρα οι ελληνικές κυβερνησεις με αποκορυφωμα την Τωρινή κυβερνηση τα συνδυασαν ολα τα παραπάνω συν το οτι καταφεραν να μετατρεψουν ενα σχετικά φιλικό σε μαλλον εχθρικό

  Οποτε ισχυει μαλλον το Γ ……….(^$##@τα) . .

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 82. Περι απολυτως ηλιθιας , σχετικά Ηλιθιας και σχετικά εξυπνης πολιτικής
  —————————————————-
  Ας υποθεσουμε οτι βγαινοντας αο το σπιτακι σας εσεις
  που ειστε ενηλικος και καπως μεγαλοσωμος βλεπετε ενα αδυνατο μπομπιρα να σας δειχνει τις γροθιτσες τους απειλητικά :

  Ε μαλλον υπαρχουν τρεις τροποι για να αντιδρασετε :

  Αλφα : Ο σχετικά εξυπνος
  —————————-
  Το πλησιαζεις προσεκτικά..προσπαθεις να το καθησυχασεις ..Δεν δειχνεις να φοβασαι .. ξεκινας μια ηρεμη και προσεχτική κουβεντα μαζί του προσπαθωντας να καταλαβεις πως σκεφτεται , τι το φοβιζει ή το ενοχλει ..( κατα προτιμηση χαμηλώνεις στο Υψος του για να μη νιωθει οτι απειλειται … αφου καταλάβεις του προτεινεις μια λύση δειχνοντας του οτι το σεβεσαι και το καταλαβαινεις )

  Αυτος ο τροπος αν και δεν ειναι πανακεια εχει μαλλον πολλά περιθωρια επιτυχιας …Και κυριως ξεκαθαριζει τα πραγματικά προβλήματα απο τα φανταστικά ..

  Β) ο Σχετικά ηλιθιος τροπος
  ——————————–
  Το κοιταζεις υπεροπτικά με ενα ειρωνικό χαμογελο ..Του κανεις επιδειξη του μεγαλειου σου και του πόσο παλιά ειναι η οικογενεια σου ενω αυτό ειναι ενα μικρο και αδυνατο μπασταρδακι που κανεις δεν ξερει απο που βασταει η σκουφια του.. Τον απειλεις ..» κοιτα του λες θα φροντισω να σε αποβαλλουν απο το σχολειο θα βαλω βετο απο το να μπεις στους προσκόπους κλπ κλπ
  Στο τελος του δινεις και 5 ευρώ για μπαξισι
  Ακομα κιαν φαινομενικά αυτες οι απειλές μπορει και να πιασουν το παιδακι θα σου φυλαει μαλλονμια μνησικακια που μπορει να εκδηλωθει στο μελλον
  Το πιο πιθανό ειναι βεβαια να σου γυρισει την πλατη και να παει στου αλλου γειτονα που δεν σε χωνευει και να λεει σ’ αυτόν ποσο μα..κας εισαι»

  γ) Ο ΑΠΟΛΥΤΩς ΗΛΙΘΙΟς ΤΡΟΠΟΣ

  ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΣΑΙ, ΤΣΙΡΙΖΕΙΣ »με απειλει΄΄ »θα το πλακώσω στο ξυλο το κωλοπαιδι » θα του αποκλεισω την οικογενεια θα το ..λκλπ » Μαζευονται οι γειτονες και κοιτανε ..Εσυ συνεχιζεις και τσιριζεις ..» Μα καλά δεν καταλαβενετε το Δικιο μου » λες μια στιγμή οταν τους βλεπεις να σε κοιτανε παραξενα ..Με απειλησε το κωλοπαιδο ..»

  Οι γειτονες κουνανε το κεφαλι σου .

  Ενας χοντρος (ευσωμος) , που εχει ενα τεραστιο σπιτι Ανατολικά και θελει να σου παρει και ενα μερος απο το οικοπεδο αρχιζει και γελαει και μετα πιανει το παιδακι και το παει σπιτι του να το κεράσει λουκουακι λεγοντας το »Καταλαβες μικρε μου που σουλεγα; ειναι εντελώς μ …ς
  ———————————

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 83. Νοσφεράτε μου, ΟΛΑ σωστά αλλά… λείπει ένας ΠΟΛΥ έξυπνος τρόπος (στο σχόλιο 83).

  Πλησιάζει το παιδάκι απειλητικό, φανατισμένο, κι εσύ του λες «τι έχεις αγόρι μου, σε πειράξανε τίποτε παλιοτόμαρα που μου έχουν κάνει ΚΑΙ το δικό μου σπίτι άνω-κάτω! ΤΙ μπορώ να κάνω για σένα αγόρι μου, να φτιάξει το κέφι σου»;

  Το παιδάκι ξεσπάει εξηγώντας το παράπονό του, λέγοντας πως θέλει να λέγεται «Μακεδόνας» αλλά δεν το αφήνουν κάποιοι κακοί που λένε ότι είναι οι πραγματικοί και αυθεντικοί Μακεδόνες.

  «Παιδί μου, δεν πειράζει, του λες εσύ. Αστους αυτούς να πάνε στο διάολο, κολλημένοι κωλόγεροι είναι. Εσύ που είσαι νέος πρέπει να δείξεις κατανόηση. Προσδιόρισε το όνομά σου ΛΙΓΟ καλύτερα να μην τους τρελλαίνεις τους κωλόγερους. Πες ότι είσαι Βόρειος Μακεδόνας, ή Ανω Μακεδόνας. Ετσι ΚΑΙ αυτοί θα ησυχάσουν ΚΑΙ εσύ δεν θα χάσεις το δίκιο σου».

  «Μα…. ΕΓΩ είμαι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ Μακεδόνας. Οι ΑΛΛΟΙ είναι οι ψεύτες», απαντάει θυμωμένος ο μικρός.

  «Αγόρι μου, ΜΗΝ τρελλαίνεσαι και μου λες ΚΑΙ εσύ τα ίδια που λένε όλοι αυτοί. Αστους να νομίζουν ότι είναι ΑΥΤΟΙ οι μοναδικοί Μακεδόνες. Βάλε εσύ ένα μικρό προσδιορισμό στο όνομά σου να μη σε ενοχλούν οι φανατικοί αυτοί κωλόγεροι»

  ΔΕΙΞΕ νεαρέ μου κατανόηση, αυτοί είναι κλειστά μυαλά, έχουν και χοληστερίνη και ζάχαρο, ΔΕΝ πάνε καλά. ΑΣΤΟΥΣ να πεθάνουν νομίζοντας ότι ΑΥΤΟΙ είναι οι μοναδικοί Μακεδόνες. ΜΗ τους μοιάζεις, κανείς δεν είναι μοναδικός αγόρι μου, ΜΗ μασάς. Ουτε μοναδικός Μακεδόνας υπάρχει ούτε μοναδική αλήθεια παιδί μου».

  (Ο μικρός ηρεμεί, σκέφτεται σοβαρά, και… τελικά συμφωνεί)

  (περνάει λίγη ώρα, ο μικρός φεύγει περιχαρής, με τη νέα του ονομασία – π.χ. «Βόρειος Μακεδόνας«).

  Εμφανίζονται κάτι περίεργοι τύποι σκίνχεντ περασμένης ηλικίας με σκουλαρίκι που έχει το σήμα της 21ης Απριλίου, κλπ.
  -ΚΩΛΟΓΕΡΟΙ, ΟΥΣΤ, (λες εσύ). ΜΗΝ το ξαναπειράξετε το παιδάκι, είδατε τι καλό παιδί που είναι? ΔΕΧΤΗΚΕ ότι δεν είναι μόνο αυτό «Μακεδόνας»
  (επακολουθεί άγριος καυγάς, βρισίδι, κλπ.)

  Την επόμενη μέρα, συνέντευξη τύπου.
  «Κυρίες και κύριοι, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ» (χειροκροτήματααααα….)

  Αλλά… έχει και υστερόγραφο το σενάριο
  Υ.Γ. Το ίδιο βράδυ, κατάκοπος, μετά την κουραστική συνέντευξη τύπου, μουρμούρα στη σύζυγο (ή σύντροφο)

  – Ασε γυναίκα, δεν φτάνει που μου έχουν κάτσει στο στομάχι ΟΛΑ αυτά τα φασιστόμουτρα, που κυνηγάνε το μικρό ανηψιό του ΚΑΚΟΥ ΜΑΣ ΑΦΕΝΤΗ επειδή τον κούρντισε ότι είναι (χαχα) “Μακεδόνας”, έχω ΚΑΙ το κωλόπαιδο να μου πρήζει τ’@ρχίδια ότι είναι “Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ”…. Ρεεεεε…. ΔΕΝ πας καλάααα…. (ήθελα να του πω του κωλόπαιδου, αλλά ΕΥΤΥΧΩΣ ρε γυναίκα που συγκρατήηηηθηκαααα)…

  -Καλά (λέει η γυναίκα) “Μακεδόνας” ΠΟΙΟΣ είναι τέλος πάντων? Ο μικρός δίπλα, ή οι άλλοι οι δικοί μας παραδίπλα;

  -Ασε ρε γυναίκα, ΧΕΣΤΗΚΑ τώρα, με το “ποιοί είναι οι Μακεδόνες”! Εδώ σε 5-6 χρόνια το πολύ θα έχουν ανοίξει τα σύνορα και θάμαστε ΜΙΑ χώρα έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι να περιορίσουμε το μίσος και το φανατισμό για να σημειωθούν ΛΙΓΟΤΕΡΑ ρατσιστικά εγκλήματα (κι από τις δύο πλευρές) όταν θα ΨΑΧΝΟΥΝ οι φτωχοί αφορμή να βάλουν σωληνάκι στο ντεπόζιτο του κάθε “εχθρού” για να του κλέψουν βενζίνη…
  (και πήγε για ύπνο ροχαλίζοντας βαθιά, εκείνο το καυτό βράδυ μετά τη συνέντευξη, στη μέση του αφύσικου καύσωνα τον Αύγουστο του 2013)…

  Σχόλιο από omadeon | 22/05/2008

 84. Omadeon …Τι να πω ; Μενω αναυδος! (συνολικά απο τον τροπο που γινονται κατανοητά στην Μπλογκοσφαιρα καποια πραγματα )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 22/05/2008

 85. »Φυσικά αστειευεται»΄;)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/05/2008

 86. Δωσε θαρρος στον Χωριατη να σ’ ανεβει στο κρεβατι »

  (παλιά Μακεδονιτικη παροιμία..παλιοτερη και απο τους »αλυτρωτικους χαρτες)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/05/2008

 87. Αν οι νεοι ειναι τοσο Κοτσανάτοι *..ουτε καν κατενατσιο δε χρειαζεται

  * Οχι Κοτσονάτοι ..ΚΟΤΣΑΝΑ -ΤΟΙ

  Σχόλιο από Παλιός | 23/05/2008

 88. Α χα χα χα….
  ΚΑΛΗ σας μέρα! Το ωραίο το αστείο ΕΙΝΑΙ και σοβαρό, πάντα.

  Ρε παιδιά, αν μελετήσουμε επισταμένως τον νέο εθνικισμό των γειτόνων, είναι ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ περισσότερο από το για κλάματα.

  Κάποιος «Macedon» άνοιξε ιστολόγιο προ ημερών με τη σημαία του κράτους του, στη WordPress. Ε, το ΠΡΩΤΟ ποστ που έγραψε είχε… 30 φορές τη λέξη «Macedonia» και τίποτε άλλο, απολύτως.
  ΤΙ σας θυμίζει αυτό; Ε, εμένα μου θυμίζει ένα παιδάκι, που επειδή ο δάσκαλος το τιμώρησε που είπε κάποια κακή λέξη, π.χ. «μουνάκι» βγήκε στο διάλλειμμα έξω, και άρχισε να λέει μπροστά στα άλλα παιδιά, «μουνάκι, μουνάκι, μουνάκι….»

  Η παντελής έλλειψη χιούμορ στη ΔΙΚΗ ΜΑΣ πλευρά, είναι το ΠΙΟ θλιβερό από όλα. Εμείς έπρεπε να είχαμε κάνει από την αρχή σουρρεαλιστικές και έξυπνες κινήσεις, π.χ. έπρεπε να είχαμε δηλώσει ότι οι Μακεδόνες της FYROM είναι Ελληνες και επομένως θα τους απονείμουμε ΕΜΕΙΣ πρώτοι ένα επίσημο πιστοποιητικό «απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου», με… δωρεάν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και 100 υποτροφίες κάθε χρόνο για πανεπιστημιακές σπουδές στην Μακεδονική Ιστορία.

  Αλλά… δυστυχώς όχι μόνο μας λείπει το χιούμορ, μας λείπει και η τιμιότητα. Διότι πολλά που έγιναν στη χώρα μας πριν πολλές δεκαετίες τα ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΑΜΕ. ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ….

  Σχόλιο από omadeon | 24/05/2008

 89. ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΗ «ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ, Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΟΒΑΡΟ… «ΟΜΟΛΟΓΟ» ΤΗΣ

  Αναγνώρισε το Κόσοβο από την πίσω πόρτα!

  Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

  Η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε με μυστικές χειρονομίες της στην ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου, στο περιθώριο της συνάντησης Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Βουλγαρία.
  Η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον άτυπο υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χουσένι, ενώ η επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή επικεφαλής, δεν αντέδρασε καθόλου όταν παρανόμως και παρατύπως ο κ. Χουσένι πήρε μέρος και μίλησε ως «ομόλογος» των αρχηγών-κρατών της περιοχής στη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής, την Τετάρτη, στο Πομόριε της Βουλγαρίας.

  Αποσιωπήθηκαν

  Και οι δυο αυτές κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή αποσιωπήθηκαν πλήρως και σκοπίμως από τα ελληνικά ΜΜΕ. Η μοναδική πηγή πληροφόρησης ήταν η φωτογραφία της κ. Μπακογιάννη με το Κοσοβάρο «ομόλογό της» στην ιστοσελίδα της «κυβέρνησης» του Κοσόβου, που τόνισε -και δικαίως- τη σημασία του γεγονότος…

  Η χοντροκομμένη «μυστική διπλωματία» που θέλησε να ασκήσει το υπουργείο Εξωτερικών, εν γνώσει και του πρωθυπουργού, δεν μειώνει καθόλου τη βαρύτητα των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς την ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου (εν όψει προφανώς και της επίσημης «ανάληψης των καθηκόντων» της «ανεξάρτητης» κυβέρνησης του Κοσόβου στις 15 Ιουνίου), πρώτο και βασικό στάδιο για την πλήρη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής, στο επόμενο διάστημα.

  Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσιάστηκε απολύτως «χαλαρή» στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής, αν και γνώριζε ότι το θέμα του Κοσόβου δεν θα μείνει στο απυρόβλητο στη Σύνοδο αρχηγών κρατών της Ν. Ανατολικής Ευρώπης, στην πρώτη «ευκαιρία» του «ανεξάρτητου Κοσόβου» να κάνει την επίσημη εμφάνισή του.

  Γκέλα ΟΗΕ

  Αν και η βουλγαρική προεδρία δεν είχε ενημερώσει σχετικά τους εταίρους, δεν είχε αντίρρηση να δώσει το λόγο στον άτυπο υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, ύστερα από προσυνεννοημένη «πάσα της UNMIK, δηλαδή της δύναμης του ΟΗΕ που ακόμη εκπροσωπεί την περιοχή του Κοσόβου, σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 1244 (σ.σ. Σύμφωνα με αυτή, η UNMIK εκπροσωπεί ακόμα το Κόσοβο σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ δεν υπάρχει ακόμη θεσμοθετημένη θέση «υπουργού Εξωτερικών» του Κοσόβου, επειδή ακριβώς η περιοχή δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και μέλος του ΟΗΕ για να ασκεί εθνική κυριαρχία και εξωτερική πολιτική).

  Στη Σύνοδο της Διαβαλκανικής, όλα αυτά ο ίδιος ο ΟΗΕ τα παραβίασε ασύστολα, δίνοντας αυθαιρέτως το λόγο στον άτυπο ΥΠΕΞ του Κοσόβου, επιβάλλοντας έτσι την ντε φάκτο αναγνώρισή του ως υπουργού Εξωτερικών του «συμμετέχοντος» κράτους του Κοσόβου…

  Εφυγε ο Τάντιτς

  Η μοναδική αντίδραση ήρθε φυσικά από τη Σερβία, με τον πρόεδρο Τάντιτς να αποχωρεί από τη Σύνοδο διαμαρτυρόμενος εντόνως για την παρουσία του κ. Χουσένι, ενώ το Βελιγράδι προχώρησε και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση της Απόφασης 1244.

  Αντιθέτως, η ελληνική αντιπροσωπεία παρακολούθησε μέχρι τέλους την παρέμβαση του Κοσοβάρου υπουργού Εξωτερικών, νομιμοποιώντας έτσι και αναγνωρίζοντας την πλήρη πολιτική συμμετοχή του «ανεξάρτητου Κοσόβου» (δηλαδή αναγνώριση ντε φάκτο), που ακόμα η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει (ντε γιούρε).

  Η κυβέρνηση, μάλιστα, δεν άφησε καμία αμφιβολία διεθνώς για τη διάθεσή της να επισημοποιήσει την ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου, με τη συνάντηση (μετά φωτογραφίας μάλιστα στον καναπέ) της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και του «ομολόγου» της κ. Χουσένι.

  «Συνήθης»…

  Αλλά και οι χθεσινές αντιδράσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών συναινούν καθαρά υπέρ της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου. Τόσο ο κ. Ρουσόπουλος όσο και ο κ. Κουμουτσάκος μεγέθυναν ακόμα περισσότερο τη βαρύτητα του γεγονότος, επιμένοντας ότι «τέτοιου είδους ολιγόλεπτες τυπικές συναντήσεις γίνονται σε όλες τις συνόδους και αποτελούν συνήθη πρακτική…».

  (Σ.σ.: βεβαίως, τέτοιου είδους συναντήσεις γίνονται μεταξύ ομολόγων, επίσημα αναγνωρισμένων ανεξάρτητων κρατών-μελών του ΟΗΕ).

  Με την απάντησή της η κυβέρνηση εγείρει ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για το πότε και με ποιους «ομολόγους» από το Κόσοβο έχουν συναντηθεί μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή.

  Ο πρόσφατος χειρισμός της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα του Κοσόβου δείχνει την καλυμμένη βιασύνη της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει σε ταχεία «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Κόσοβο, εκτιμώντας -έστω και πρόωρα- ότι και το Βελιγράδι, με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, θα «κλείσει» και αυτό το θέμα του Κοσόβου, έναντι της πλήρους «ευρωπαϊκής πορείας» της Σερβίας.

  Το ΠΑΣΟΚ

  Προς τούτο, τουλάχιστον το υπουργείο Εξωτερικών, ευελπιστεί στη βοήθεια του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «θα πείσει» τους Σέρβους Σοσιαλιστές να «επαναπατριστούν» στον θεσμό με «εξομάλυνση» του θέματος του Κοσόβου (βλέπε και διπλανές στήλες).

  Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Α. Λοβέρδος ανέφερε:

  «Η υπουργός Εξωτερικών έπαθε αυτό που λέει ο λαός, «πιάστηκε στα πράσα». Η αποκαλυφθείσα συνάντησή της με τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ του Κοσόβου» έγινε στο πλαίσιο μιας, κατά κυριολεξίαν, μυστικής διπλωματίας. Συνεπώς, η διαβεβαίωσή της στη Βουλή των Ελλήνων και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ότι η Ελλάδα πριν πάρει θέση απέναντι στη μονομερή και εκτός πλαισίου ΟΗΕ ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θα σταθμίσει και θα μελετήσει τα πράγματα και τις καταστάσεις, αποδείχθηκε τουλάχιστον αναληθής. Το ΠΑΣΟΚ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει τη μονομερή και πραξικοπηματική ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οποία έχει ήδη διχάσει τα κράτη των Βαλκανίων και μόνο προβλήματα και ανισορροπίες μπορεί να δημιουργήσει στη ΝΑ Ευρώπη».

  Το ΚΚΕ

  Το ΚΚΕ επισήμανε:

  «Ενέργειες, όπως αυτή της υπουργού Εξωτερικών, που οδηγούν σε αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση της απόσχισης του αμερικανονατοϊκού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, -είτε γίνονται με τη μέθοδο της μυστικής διπλωματίας είτε με τη μέθοδο της ανοιχτής και δημόσιας- είναι έτσι κι αλλιώς κατακριτέες και επικίνδυνες για το μέλλον των Βαλκανίων». *

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=24.05.2008,id=42177960,58391336

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2008

 90. Και ποιο το πρόβλημα ρε παιδιά;

  Η κυνικότητα και η έλλειψη συναισθηματισμού δεν αποτελούν τις βασικές αρχές κάθε εξωτερικής πολιτικής σε κάθε μέρος του κόσμου;

  Ομέρ ο ιλλυριο-πόντιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/05/2008

 91. Ναι αλλά τουλαχιστον προωθουν το εθνικό τους συμφερον και την εθνική τους κυριαρχια .. (τουλαχιστον καποιες) και οχι τις επιδιωξεις της Υπερδυναναμης …

  …Το προβλημα ειναι οτι η εξωτερική πολιτική της Ελλαδας μονης χωρας απο χρονια μελος της ΕΕ στην περιοχή θα εππρεπε να διακρινεται απο μια συνολική πολιτική -οδηγό που να στηριζει την Σταθεροτητα σε ολα τα Βαλκανια και οχι να συρεται εθελοδουλικώς (Ή πληρωνοντας το τιμημα για καποιες τυχον υποσχεσεις στηριξης)απο τις εκαστοτε επιλογές των ΗΠΑ (οι οποιες δεν προωθουν την ερηνη και τη σταθεροτητα) Και να εμφανιζεται και η Δεξια και Αντιαμερικανικη απο πάνω ..Και να το χαφτουν μερικοι μερικοι

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2008

 92. Για οσους αντιλαμβανονται την εξωτερική πολιτική μιας χωρας με ορους ντριπλας και χουλιγκανου που χειροκροτει τις φασεις φωναζοντας » ΝΤΟΡΑ ΝΤΟΡΑ- – και μας θυμιζει- λες και δεν το ξερουμε -οτι οι εκει Ππαδες δεν ειναι καλυτεροι απο τους εδώ Ανθιμους στην ΠΑΠΑ ρολογια( και να λεμε Εδω οι ΠΠΑΔΕΣ ΕΚΕΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ)

  ..Εχω να θυμισω οτι η εξωτερική πολιτική μιας χωρας δεν θεωρρειται επιτυχημενη οταν καταφερνει να μετατρεψει ενα σχετικά φιλικο ή αδιαφορο γειτονικό λαο που σχε χρειαζεται σε σχεδόν απολυτως εχθρικό , η οταν καταφερνει να εξαγει μερος του εδώ Υστερικου εθνολαικισμου εκεί…
  (για να χουμε να λέμε : αυτοι ειναι πιο εθνικιστες απο μας )
  Αλλά ακριβώς το αντιθετο

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2008

 93. Μια εξαιρετικής αξιας παρατηρηση
  http://panosz.wordpress.com/2008/05/25/fyrom-4/#comment-38444

  (αλλα και το ανεκδοτάκι παραπάνω καλό ητανε…

  Σχόλιο από Φωσφεράτος | 25/05/2008

 94. Μερικοι μερικοι δε εχουν, εχουν τοσο κακοχωνεψει το μαθημα τους, που συνεχιζουν την ηλιθια καραμελα της λασπης , γραφοντας διαρκώς οτι οσοι παλευουν τον εδώεθνικισμό , εθνολαικισμό και τον – ντεμεκ – πατριωτισμο της Ντορας ΚΑΚ , και λοιπών

  ταχα μου Υπερασπιζονται τις απιστευτες μ….ις των εκει παπαδο-εθνικιστών …
  -Παιδια ( για οσους ηλιθιως επιμεννουν στη Λασπουριά ).. Αιντε να λασπολογειτε και να ταχετε καλά με την Νεο Δεξια εξουσια Δεκτον .

  αλλά μη λετε και πολύ μεγαλες χοντραδες: δεν γινονται πιστευτες ουτε ως λασπη ..Βουτηξτε λίγο την γλωσσσα στο (οποιο) μυαλό διαθετετε……
  Η τουλαχιστον προσπαθηστε ..Ρωτηξτε, τελος πάντων…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/05/2008

 95. Εμένα απο την αλλη πλευρά με τρομαζει το πόσο ευκολα θεωρουμε απο την μια πλευρά ως αυτονοητη την ασυνεχεια της νεωτερης γλωσσας του Γειτονικου κρατους σε σχεση με την αρχαια σλαβονική

  ενώ απο την αλλη θεωρουμε ως αυτονοητη την υποτιθεμενη αδιασπαστη συνεχεια του Ελληνικου Εθνους διαμεσω της Γλωωσας που καθιερωσε ο Ππαρηγοπουλος ..

  το πως δημιουργουνται αυτά τα αυτονοητα μπορουμε να το καταλαβουμε αν δουμε το ερωτημα που επρεπε να απαντησουν οι μαθητες που διναν Πανελληνιες εξετασεις εφετος στο (κατ αναθεσιν στο Ιδρυμα Καραμανλή) βιβλιο της Γ Λυκειου Ιστοριας …
  Οι μαθητες επρεπε να απαντησουν με Σωστο η Λαθος στο ΑΝ Ο Παπαρρηγοπουλος απεδειξε την τριχιλιετή συνεχεια του ελληνισμου με το ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟ επιχειρημα της συνεχειας της ελληνικής γλώσσας …
  Φυσικά μια απαντηση ειναι η Σωστή .. Το να πεις: Σωστό…(αλλιως ..χανεις )
  δΗΛΑΔΉ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙς ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΟΥ »αδιασειστο» ΧΑΝΕΙΣ ..(μονάδες)

  Γιαυτό οι φρονιμως ποιουντες κομφορμιστες ακομα και σκεπτομενοι και οχι γκαου γκαου – νεοελληνες υιοθετουν τα στερεοτυπα του εδώ εθνικισμου …ακομα κιαν ενδομύχως δεν συμφωνουν …

  Τις τυχός μη εθνικιστικές ενστασεις τους τις διοχετευουν προς Τους Γειτονες -ως πολιτικά φρονιμοτερον –

  Ετσι…και την πιτα εχουν ολοκληρη (διοτι ετσι δεν..χανουν )

  και με τους εδώ γκαου γκαου και Α και Ου και Δαπ Νουδουφουκου δεν ρισκαρουν

  -και τον σκυλο χορτατο ( διοτι και εκει ως γνωστον και απολυτως Φυσικόν μετα τοσα χρόνια μπουρου μπουρου και »Σκοπιανοι- Σκοπιανοι της #@1 το %$#@1»- αλλά και την πισεση της διαλυσης της Πρωην Γιουγκοσλαβιας και του Αλβανικου ζητηματος και Της ανοδου της Δεξιας της σημερινής γειτονικής Ηγεσιας κλπ κλπ
  και εκει ο εθνικισμός εχει φουντωσει για τα καλά … αλλο που δε θελουν οι εδώ γκρΑου..»

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 96. Αμερικανοευρωπαίοι κατά Ελλάδας για Σκόπια

  Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

  Είκοσι ανώτεροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι διαφόρων think-tanks και στελέχη διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια ζητούν με επιστολή τους από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Μακεδονία (Σκόπια)», την οποία είχε προτείνει ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτις, και είχε απορρίψει η Αθήνα.

  Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι η απόρριψη δεν αφήνει πλέον χρόνο για την εξεύρεση μέχρι τον Ιούλιο συμβιβαστικής λύσης για το όνομα.

  «Πιστεύουμε», αναφέρουν, «ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια παρεμπόδισης της ένταξης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της χώρας και για το γειτονικό Κόσοβο. Μια πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα έστελνε ταυτόχρονα ένα επίκαιρο και αναγκαίο μήνυμα σε όλους τόσο στην περιοχή όσο και εκτός της περιοχής που επιθυμούν να κρατούν ανοιχτό το θέμα των συνόρων για το Κόσοβο, τη «Μακεδονία» ή άλλα μέρη στην περιοχή».

  «Η λύση στη διαμάχη γύρω από το όνομα της «Μακεδονίας»», καταλήγει η επιστολή, «έγκειται σε ένα δίκαιο και λογικό συμβιβασμό και από τα δύο μέρη με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε ο γ.γ.των Ηνωμένων Εθνών λίγο πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Σας γράφουμε γνωρίζοντας ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για την επίτευξη αυτού του στόχου μαζί με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας για τη στήριξη της μεσολαβητικής προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών».

  Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο τ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Αμπράμοβιτς,ο τ. επικεφαλής της αποστολής του OSCE στη Βοσνία Ρ. Μπέκροφτ, ο τ. πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία Π. Γκάλμπρεϊθ, ο πρόεδρος του European Stabiolity Initiative Γκέραλντ Κράους, ο διευθυντής του European Council of Foreign Relations Μαρκ Λέοναρντ, ο καθ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης του Πανεπ. Μπάφαλο κ.ά.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 22/05/2008

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=1775048

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 97. ΄΄πόσο ευκολα θεωρουμε απο την μια πλευρά ως αυτονοητη την ασυνεχεια της νεωτερης γλωσσας του Γειτονικου κρατους σε σχεση με την αρχαια σλαβονική΄΄

  Μα νομίζω ότι η ΄΄ασυνέχεια΄΄΄αφορά τη σχέση της με την αρχαία μακεδονική γλώσσα. Δηλαδή με τη δωρική διάλεκτο των αρχαίων Μακεδόνων και όχι τη σλαβονική, από την οποία προήλθε, ως δυτική διάλεκτος αρχικά της βουλγαρικής.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 98. Λοιπόν μια σκεψη μόνο …
  Απο οσο ξερω ο Κυριλλος ειναι Θεσσαλονικευς ..ή τελος παντων απο τα γυρω μερη
  και μαλιστα εορταζεται και ως αγιος και υπάρχει ναος του (α και πρειε να πω οτι ειναι μαλλον κιτς ..ο ναος οχι ο Κυριλλος )

  και αφου επινοησε οπως ξερουμε και την Κυρριλική γραφή και την σλαβονικη

  και ολα αυτά και περα απο τις εθνικιστικές Παπα-ρες που λενε οι Εκει εντελώς αντιστοιχοι των εδώ , Παπαδες

  Δεν θα ηταν σχετικά εξυπνη κινηση να ιδρυθει στη Θεσσαλονικη και ενα κεντρο Κυριλλικών Σπουδών η μελετών της αρχαιας Σλαβικης γλώσσα ς ή ΚΑΙ μουσειο

  με ολες τις σχετικές επιγραφες και τα μνημεια ή βιβλια στα αρχαια Σλαβικά και να γινονται εδώ και καποια Διεθνη συνεδρια και να τονωθει και ο Τουρισμός (που η Θεσσαλονικη εχει να δει Τουριστα απο τοτε που πηρε τον Δημο ο Μεντωρας και μεγαλο ονομα της εδω Δεξιας Νου Δους ο Κουβελας( ΚΟΥΥΒΕΛΑΑΑΣπου ελεγε και ο Τζιμακος) εδω και καμμια 20τοσα χρονια…)

  και να αδειασει ετσι και η οποια απο εκεί αλυτρωτική προπαγάνδα ;

  Θα μου πεις θελει λεφτα ..Ε φαντζομαι οτι θαναι μαλλον λιγοτερα αποτα εικοσιτόσα εκατομμυρια ευρω που λειπουνε απο τα Ταμεια του Δημου Θεσσαλονικης και κανεις δεν ξερει που κατεληξαν ενώ ολοι οι Νεδημοκρατες δημοτικοι αρχοντες κανουν την Παπιαν παιζουσαν τον Παπάν (εδώ ο παπάς εκει ο παπάς που ειναι ο παπάς; )…

  θα μου πεις θελει και εξυπνους ανθρωπους .. που να μην κανουν ποδοσφαιρικου τυπου εξωτερική πολιτική με ντριπλες τυπου Ντορας για να εντυπώσιασουν τους εδωθε ιθαγενεις ..

  Ε .. Συμφωνώ!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 99. Ασε που αν υπηρχε εδώ οποιοδηποτε στοιχειωδες μυαλο και διανοητική επεξεργασια της εξωτερικής πολιτικής και οχι μονο χαρουμενες κραγουλες στα παιχνιδαια της Ντορας θα εβρισκε στην Δηλωση του εκει ΠΑΠΑ ΠΟΥ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ του εκει ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ γλωσσικα- ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ -ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΚΉ ….
  και εφοσον ειναι γνωστον και διεθνώς αποδεκτον το ποτε εζησε ο Κυριλλος και ως αγιος εζησε μετα χριστον ενώ ο Μεγας Αλεξανδρος Προ Χριστού
  ή κανω λαθος αγαπητοι μου πεστε μου

  Να βρει λεγω μια ΘΑΥΜΑΣΙΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΝ

  για να σταματησει ολη η ιστορια με την Αρχαια Μακεδονια και τον Μεγα Αλεξανδρο ως αφετηρια του εκει εθνους και τα αρχαια προχριστιανικά »Μακεδονιτικα» …
  διοτι βρεθηκε μια κοινή βαση συζητησης επιτελους που ειναι ο Κυριλλος ο Μεθοδιος κλπ …….

  ΑΛΛΆ ΤΙ ΛΕΩ ; μΥΑΛΌ; ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΔΏ ΝΑ ΛΎΣΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΥς ΕΚΕΙ … θΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΕΘΝΟΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗς ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ κλπ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 100. Αυτή η συζητησις γινεται μαλλον ενδιαφερουσα απο εδώ και κατω

  http://panosz.wordpress.com/2008/05/25/fyrom-4/#comment-38444

  Παντως δεν καταλαβα ..Μεχρις τωρα αμφισβητουσαμε οτι οι εκι Γειτονες ειχαν οποιαδηποτε σχεση με την Αρχαιαν Μακεδονιαν ( και μαλλον ορθως αν και δεν γνωριζω και πολλα )

  Τωρα… πεστε μου ρε παιδια

  ..Αμφισβητουμε οτι εχουν και σχεση με …τους Σλαβους; …

  (αντις να πεταμε απο τη χαρά μας που το παραδεχτηκαν; )

  Αν μπορουσε καποιος να μου εξηγησει παρακαλώ …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 101. Διορθωση στο σχολιο 99 »και οχι μονο χαρουμενες κραγουλες »
  Εννοω φυσικά Κραυγουλες ( δηλαδή τα μικρα επιφωνηματα χαρας που κανουν τα παιδακια οταν βλεπουν τη μαμά τους η τη Θεια τους την Σουλτανα να τσιριζει εναντιον μιας αλλης θειας .. και φουσκωνουν τα μαγουλάκια τους απο περηφάνια και κανουν χαρουλες …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 102. Εκτος βεβαια αν ο Εκει ΠΑΠΆς (ΟΧΙ ο εδώ Παπάς) εβγη να μας πει : Παιδια : Ως γνωστον ο Κυριλλος εζησε στην εποχή του Μεγαλου Αλεξανδρου και τον εκριστιάνισε και μεχρι την Ινδια κλπ κλπ

  θα μου πεις ολα να τα περιμένουμε στην εποχή που ζουμε ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 103. «…του εκει ΠΑΠΑ ΠΟΥ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ του εκει ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ γλωσσικα- ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ -ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΚΉ ….
  και εφοσον ειναι γνωστον και διεθνώς αποδεκτον το ποτε εζησε ο Κυριλλος και ως αγιος εζησε μετα χριστον ενώ ο Μεγας Αλεξανδρος Προ Χριστού…»

  Είναι αστείο, αλλά ΕΚΕΙ ζουν τώρα κάποια πράγματα που ζήσαμε και μεις πριν από έναν και πλέον αιώνα. Όταν οι εθνικιστές αναζητούσαν την ιδεολογική νομιμοποίηση στην αρχαιότητα και η εκκλησία στο Βυζάντιο !

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 104. Αγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη όλα όσα έκανες είναι πέτρινα. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας. Στην περιοχή όπου τότε όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως εμείς, σήμερα απαγορεύεται όχι μόνο να ομιλείται αυτή η γλώσσα αλλά και να υπάρχει. Δυστυχώς, εκεί διώκεται και εκτοπίζεται οτιδήποτε είναι μακεδονικό ενώ αμφισβητείται και το όνομα της χώρας και το όνομα της Εκκλησίας και η ίδια η αλήθεια..
  Το πηρα αυτουσιο απο εδώ :

  http://panosz.wordpress.com/2008/05/25/fyrom-4/#comment-38493
  Λοιπόν … ; Τι λετε; Ποια αλλη πιο Θαυμασια ευκαιρια θα εβρισκε ενας Υπουργός εξωτερικών για να πει :

  Κυριε (παπα)Στεφανε

  Παραδεχεσαι οτι εχετε την ιδια Γλωσσα με τον Κυριλο; Και εννοειτε προφανώς την Σλαβονικη γλωσσα – διοτι ως ειναι παγκοσμιως Γνωστον και το δεχονται ολοι οι Ιστορικοι παγκοσμιως σε αυτήν την Γλωσσαν -την μεσαιωνική Σλαβική εδωσε ο Κυριλλος την γραφη ..Το Κυριλλικόν αλαφαβητο;
  Ε κανενα προβλημα ..Το αν μιλουσε ο Κυριλλος και ελληνικά ή τι μιλουσε ως μητρικήν γλωσσαν -ειναι δευτερευον αυτή τη στιγμή

  – αρα κυριοι ενα μεγαλο αγκαθι στις σχεσεις μας εχει λυθει..

  Διοτι εμμεσως -και ισως κατα λάθος και εν τη γνωστη Παπα -(ΛΟ)- λογια των εκαστοτε Παπάδων -παραδεχτηκατε οτι δεν εχετε ως εθνος σχεσιν με την Αρχαιαν Μακεδονικήν του Φιλιππου και Μ Αλεξανδρου και οτι η Κλεοπατρα ητο Σλάβα κλπ κλπ ..

  ωΡΑΙΑ ΔΙΟΤΙ ΦΑΓΑΜΕ ΠΟΛΎ ΧΡΌΝΟ ΣΕ ΚΑΥΓΑΔΕς ΓΙΑ ΑΥΤΌ ….
  πΑΜΕ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΩΜΕΝ …

  αυτό δεν θα ελεγε ο/η στοιχειωδώς νοήμων ;

  Αντ΄αυτου ομως; Ντριπλες …και Α και Ου ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 105. πες μου Μ- π γινομαι αντιληπτος η ολα αυτά που γραφω ειναι επειδή » ζω σε εναν εικονικό κοσμο» οπως εγραψε παλιοτερα καποιος »….

  Δεν ειναι μια θαυμασια ευκαιρια για ενα ελληνικό επιχειρημα οτι οι Γειτονες δεν εχουν σχεση με την αρχαια Μακεδονια ; Και τουλαχιστον δεν εχουμε κανενα σπροβλημα αν παραδεχτουν οτι αφετηρια του εθνους τους ειναι Σλαβική;

  Απο εκει δεν πρεπει να αρχισει η εκτονωση; Θυμιζω οτι περα απο το ονομα – και συνδεδεμενο μαζί του εκεινο που ερεθιζει περισσοτερο τους εδώ ειναι η συνδεση που επιχειρουν Εκεί με την Αρχαια Μακεδονια …

  Βλεπεις εσύ καμμια τετοια συνδεση Ή ΠΕΡΙΘΏΡΙΟ τετοιας συνδεσης σ’ αυτά που λεει ο ΠαπΑ Στεφανος;( Κυριλλος και Μ/ Αλεξανδρος 😉 Και αν δεν βλεπεις δεν πρεπει αυτό τουλαχιστον να το εκμεταλευτει η Ελληνική πλευρά τωρα ..αντις να λεει η Ντορα τα οσα ντριπλαδορικα λεει; …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 106. Σωστός!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 107. Θα με ενδιεφερε πολύ επ’ αυτου η αποψη του Π 2 – αν βλεπει αυτήν εδώ τη συζητηση

  ειδικά επι του σχολιου 105 …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 108. Τωρα ..νομίζω οτι μια εξυπνη πολιτική θα εκεμταλευοταν ακόμα και αυτό :

  »Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας»

  διοτι πως μπορει να θεμελιωθει ενας οποιοσδηποτε Τυχόν αλυτρωτισμός των γειτονων ΤΩΡΑ αν δεν εμεινε ουτε γραμμα κλπ »

  Για να πει »

  Ειναι σαν να διεκδικουσαμε τηνΚων/πολη (Τωρα )! (που ελαχιστοι ελληνοφωνοι εχουν απομεινει ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ …)

  Συνεπώς
  μια εξυπνη πολιτική θα εκμεταλευοταν τα του ΠΑΠΑ σΤΕΦΑΝΟΥ ( ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΦΑΝΩς ΤΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΛΌΓΟ(ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΌ))

  Για να πει
  1) Κυριοι .. Συμφωνουμε αρα οτι καταγεστε απο Σλαβους ..(Κυριλλος) και οχι απο μεγαλεξανδρους .. Μεχρι εδώ κανένα προβλημα …
  2)Συμφωνουμε μαλλον οτι δεν εχετε κανενα Υπαρκτο σημερα Αλυτρωτικό επιχειρημα τουλαχιστον για τη Θεσσαλονικη,,,μιας και δεν εχει μεινει ουτε γραμμα ( για τα υπολλοιπα βλεπουμε )

  (διοτι αν εχετε ενώ παραδεχετσε οτι δεν εχει μεινει ουτε γραμμα» ειναι σαν να διεκδικουμε εμεις την Κων/πολη τωρα ενω δεν εχουν μεινει κι εκει παρά ελαχιστα και ελαχιστοι ..

  3) Επειδή ο Κυριλλος θεωρειται ι και δικός μας αγιος οσο και δικος σας και καθώς συμφωνουμε οτι απ αυτον και χαρη σε αυτόν ξεκινά και η δική σας ιστορια και η Γραπτη γλώσσα

  και για να νιωσετε και σεις καλά και μεις καλύτερα
  τι θα λεγατε για ενα κεντρο μελετων της Κυριλλικής η Σλαβίκής Πρωτο γλώσσας με εδρα τη Θεσσαλονικη ( και κοινά συνεδρια χρηματοδοτηση απο Ε. Ε (ή τον ..Δημο Θεσσαλονικης.αστειευομαι βεβαια ) υποτροφιες κλπ …
  Ως αφετηρια για την καλή γειτονια και συνεργασια των δυο χωρών ;

  και σιγά σιγα λυνουμε και τα υπολοιπα οπως το Ονομα…

  ( ΔΙΟΤΙ αν δεν διεκδικειτε ουτε τα εδαφη μας ουτε την Αρχαια κληρονομιά τα μισα προβλήματα εχουν ηδη λυθει …
  Την Σλαβική(κυριλλική – Σλαβονική ) κληρονομια σας δεν την διεκδικουμε προφανώς ..) ¨

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 109. Το σχόλιο 109 έχει ανάγει ένα «νέο θετικό μιμίδιο» σε μεθοδολογία με Νόσφεια παραδείγματα. Προσυπογράφω 100%.

  Στο μεταξύ, όσο περισσότερα διαβάζω για τις Ιστορίες των εμπλεκόμενων δύο (κωλο-)χωρών, τόσο ξεκαθαρίζω και κάποια πράματα, αλλά ταυτόχρονα… μπερδεύομαι ΠΟΛΥ άσχημα π.χ. με το ποιός ήταν ο Ελληνας, ποιος ο Σλάβος, ποιός ο Μάστερ και ποιός ο… Σκλάβος, ποιός μαστίγωνε ποιόν, αν κάνανε ή δεν κάνανε ΚΑΙ… αλλαξοκωλιές, κ.ο.κ. (και επειδή ΔΕΝ έχω τέτοια ακραία βίτσια, ενίοτε ξενερώνω)!!! 🙂

  Οι αντιφάσεις όμως που αναδύονται, ανάμεσα σε high δηλώσεις διαφόρων ένθερμων αρχιδοπατερο-ΕΘΝΟ-αμυντόρων, μακεντόνσκι, Ελληνόσκι, Πατατόσκι (ή πυροσκί, μπουγάτσα με τυρί, κ.ο.κ.)
  …είναι τόσο μεγάλες ώστε η Ιστορία μας χρήζει ΕΙΔΙΚΟΥ νέου ιδρύματος Βαλκάνιων Ψυχοπαθών ανιάτων «Η Αγία Σάρα, η Μάρα, και το Κακό Συναπάντημα», με χρηματοδότη τον ανανήψαντα mega-απατεώνα κ. (Π)Σόρος, ο οποίος φαίνεται ότι στα βαθιά γεράματα θυμήθηκε ΟΛΑ όσα του έλεγε παλιά ο δάσκαλός του ο Popper και ξεχρεώνει όπως-όπως αμαρτίες, κάνοντας και κάτι δωρεές «έτσι, για το καλό», π.χ. ίδρυμα της… Παγκόσμιας Τράπεζας»(!) που μαζεύει τα άνεργα ΣλαβοΑλβανά των Σκοπίων ΠΡΙΝ γίνουν ΟΙ νέοι… ληστές τραπεζών! 🙂 Δείτε το εδώ:
  http://www.soros.org.mk/default.asp?lang=eng&menuid=10
  (κάπου στη μέση, το βρίσκετε μόνο με scroll down ή αν ψάξετε τη φράση «FOSIM AND THE WORLD BANK»
  κι επειδή ΞΕΡΩ ότι βαριέστε, γράφω παράγραφο… ορεκτική:
  Youth combating social exclusion
  Foundation Open Society Institute – Macedonia (FOSIM) and the World Bank Office in Skopje awarded a total of 32.300 USD to seven NGOs for projects related to the social exclusion of the youth in the Republic of Macedonia. On Friday, the 19th of October 2007…

  Τελικά είδε ο πονηρός τραπεζίτης να τσακώνονται δυο τρελλοί κι έρθε να κάνει επένδυση καλή και ειρηνική. Εμ, τι; Ολο με πολέμους θα τη βγάζουμε σου λέει ο άλλος? ΕΤΣΙ θα πεθάνουμε;
  🙂

  Σχόλιο από omadeon | 26/05/2008

 110. «Δοξάστε με!»

  λέει ο omadeon παραπέμποντας στον εαυτό του 8)

  Ομέρ, ζήτω το σχόλιο 110!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 111. Ομέρ… ΕΜΕΝΑ; 🙂

  ΜΑΚΑΡΙ! 8)

  Υ.Γ. αν κανείς αναγνώστης βαριέται να βελτιώνει τα αγγλικά του, του έκανα κι εγώ μια μικρή δωρεά εδώ:
  http://omadeon.com/tran
  (δύο αυτόματα μεταφραστικά σε ένα)
  (την επόμενη βδομάδα αναβάθμιση)

  Σχόλιο από omadeon | 26/05/2008

 112. To an lathevo oute o xronos (afou oi dynamikes allazoun) isos to deixei…

  Alla pali aristeri den egina gia na symfono ma gia na ektithemai gi ayta pou pistevo.

  Skeftomoun loipon, m aformi tis alytrotikes diloseis Stefanou gia Thessaloniki, pos Aristera pou afinei to avgo tou fidiou na gennietai stin perioxh tis me to prosopo tou ethnikothriskeftikou fyletismou (isos to xeiristo), kalyptomeni piso apo to gnosto, anexodo, provlepomeno (ara mi epanastatiko) k vareto ideologiko koutaki «asxoloumaste mono me ton diko mas ethnikismo», diki mou aristera den mporei na einai/

  Xreiazetai syntheti skepsi, tharos gnomis (s enan xoro pou oi… kathodigites syxna skeftontai gia mas k to prosopiko psaksimo apousiazei… ) kai STASI ZOIS, ara praxis sto plyploko ton imeron mas… kai ara AYTENERGEIA TIS KOINONIAS enantion ton KATHE EIDOUS EKPROSOPON tis pano ap ola… Allios oi Maries Antpouanetes as «allaxoun lao!» TOTE MONO (KAI ISOS!) kapoia kommata tha papsoun na (theoroyn pos) exoyn pronomiaki sxesi me tin Aristera kai THA GINOUN (polysxidis ek fyseos ma kai orismeni) ARISTERA…

  Σχόλιο από Καρασαββίδου | 26/05/2008

 113. “asxoloumaste mono me ton diko mas ethnikismo” ναι! πολύ βολική θέση για κάποιους που τα κρατικά σύνορα έχουν γίνει και δεσμά του μυαλού τους.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 114. Νοσφεράτε (χαιρετώ), δίκιο έχεις υποθέτω, απλώς προσωπικά θα προτιμούσα να μην μοιράζουμε τίποτε με αυστηρές διαχωριστικές γραμμές. Γιατί είναι και κομμάτι και του δικού μας και του δικού τους παρελθόντος ο τόπος, ο χρόνος, οι γλώσσες. Το πρόβλημα γεννιέται όταν αρχίζουν οι αποκλειστικότητες. Ακολουθούν οι καβγάδες, οι ζήλιες και το κέρατο. 🙂

  Σχόλιο από π2 | 26/05/2008

 115. P 2 Χαιρομαι αφανταστα …:)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 116. π2 ηθελα να πώ (θεμα …ονοματος 😉

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 117. αΧ ΚυΡΊΕς μου : Για δοκιμαστε να μιλήσετε για αυτά
  στον Ατσαλακωτο τον κ Δγημαρχο της Πολεως με το Δημαρχειο του και το μεγαλο εντελώς ΤΡΥΠΙΟ ταμειο

  Τον κ Νομαρχη τον κ Ψωμιαδην
  ή τους ΝεοδημοΔεξιο
  τσιφτετελλαδες ( και Α και ου και ΔΑπ ΝΟΥΔΟΥΦΟΥΚΟΥ) ψηφοφοφορους τους …:

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=70885800

  Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο για ψώνια και ταβέρνες»

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

  Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πολιτιστικός τουριστικός προορισμός και τα μουσεία της δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα των τουριστικών πρακτορείων, επισημαίνουν η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Αδάμ – Βελένη, η προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αναστασία Τούρτα, και η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Σκαρπιά – Χόιπελ.

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 118. Π2
  Νάτη πάλι η ευκαιρια
  Εσυ τηνεπισημανες εδώ :
  http://panosz.wordpress.com/2008/05/25/fyrom-4/#comment-38520

  Μα αν η Θεσσαλονίκη ειναι η εγνετειρα της Σλαβικής γλώσσας …. τι το καλύτερο και για μας και γι αυτους …

  βεβαι δεν πεσουμε στην παγιδα των καθε Ανθιμων , Ψωμιαδηδων Ντορας κλπ …

  -και πουμε : Ναι παιδια πραγματι .. ο κυριλλος ηταν ο πατερας της γραφή σας και η Βυζαντινή θεσσαλονικη η μητερα της γλωσσας σας ..

  Κι φυσικά δειξουμε οτι σεβομαστε τη γλώσσα τους και το οτι εχουν μια ταυτοτητα η οποια -παραδεχονται – ειναι Σλαβική -δηαδή Μεταχριστιανική τουλαχιστον και οχι απογονοι του Μεγαλου Αλεξανδρου κλπ

  Αλλά Μπα … Εμεις θα συνεγιζουμε αδιεξοδα να φωναζουμε ..αυτοι θα συνεχιζουν αδιεξοδα να φωναζουνε και η Ντορα , ο Γκταδε ( πως τον λενε τον πρωθυπουργο τους) τελος παντων ) ο Καραμανλής οι Αμερικανοι κλπ θα συνεχισουν να τριβουν τα χερια τους : Τα καταφερανε και πάλι ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 119. Γιατί εμμενω διαρκώς τηνν εντυπωση οτι αυτες οι συζητησεις γινονται για να βγει και κανενα συμπερασμα και αν μη τι αλλο να σκεφτομαστε που και που και οχι να εκτονωνομαστε αδιεξοδα προσπαθωντας να αποδειξουμ οτι το δικο μας(‘η το δικιο μας ) ειναι καλύτερο απο το δικο σας ή το δικο τους ή ..μεγαλύτερο κλπ..;

  Μαλλον γιατί εχω.. εμμονές και δεν προσαρμοζομαι οπως πρεπει (στα και Α και Ου …και εμπρος Λαέ μη σκυβεις το κεφάλι με τον Καραμανλή , ενότητα και Παλη .. )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 120. Αν δω όλους σας το πώς ξεκινήσατε αυτές τις συζητήσεις και πώς αλλάξατε στην πορεία (άλλοι ανεπαισθήτως και άλλοι ουσιαστικότερα) δηλαδή το πώς ωριμάσατε, ξέρω ότι έχουν βγει ήδη πολλά συμπεράσματα και η σύγκλιση είναι προφανής.

  Ομέρ ο συγκλίνων (στο Τέτοβο 8) )

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 121. Ομερ παιδί μου το σχολιο σου με συγκινει …
  χαλάλι τα οσα μου Πριονισες μπρε …χαλάλι ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 122. Άιντε μπρε να σου κάνω κι ένα δώρο πριν πάω για ύπνο

  (παρότι ξέρω ότι το έχεις ήδη κλεφτοδιαβάσει αλλού 8) )
  ——————————————————

  Hμερομηνία : 26-05-08

  ΠΓΔΜ: «Η Θεσσαλονίκη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά σ’ εμάς»

  Tο Γραφείο του αρχιεπισκόπου Στεφάνου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας για όσα ειπώθηκαν στην εορταστική εκδήλωση την αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου, στη Ρώμη, το Σάββατο.

  Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

  «Το κήρυγμα του επικεφαλής της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη δεν περιείχε κανενός είδους εδαφικές βλέψεις. Το μήνυμα ήταν εντελώς διαφορετικό και έγινε αντικείμενο σκόπιμης εκμετάλλευσης με την απόσπαση λέξεων από το κείμενο του κηρύγματος.

  Ουδέποτε θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η γενέτειρα της πρώτης δικής μας και πανσλαβικής γραφής, η οποία βασίστηκε στον προφορικό λόγο των τότε κατοίκων του τόπου. Ως εκ τούτου, η Θεσσαλονίκη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά σε εμάς και σε όλους τους σλαβικούς λαούς για πάντα.

  Εκ μέρους της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρατίθεται ξανά το κείμενο του κηρύγματος στο σύνολό του:

  «Αγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη το έργο σου έχει πετρώσει. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη, χωρίς καμία ελευθερία για ένα βιβλίο, μια λέξη, ένα γράμμα στη δική σου και τη δική μας γλώσσα. Στην περιοχή όπου όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως μιλάμε εμείς σήμερα, απαγορεύεται, στις μέρες μας, αυτή η γλώσσα όχι μόνο να ομιλείται και να χρησιμοποιείται για προσευχή, αλλά και να υπάρχει. Σήμερα, δυστυχώς, η αντιμετώπιση εκεί είναι πολύ χειρότερη από αυτή της τριγλωσσίας στο δικό σου καιρό. Διαφωτιστή, σήμερα ο,τιδήποτε θυμίζει εσένα και εμάς έχει καταστραφεί στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Φλώρινα, την Καστοριά (σ.σ. τα τοπωνύμια αναφέρονται στη σλαβομακεδονική: Kukus, Lerin, Kostur). Όχι μόνο οι ζωντανοί, αλλά ούτε και οι πεθαμένοι μπορούν να βρουν εκεί ειρήνη».

  Θα χαιρόμασταν πολύ να ακούσουμε τουλάχιστον ένα επιχείρημα σχετικά με τη μη ακρίβεια αυτών των δηλώσεων».

  http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2008

 123. Συγνώμη, αλλά ο δικός μας, ο Άνθιμος, τα ίδια δεν λέει;
  Τι το περίεργο να είναι ο αρχηγός της εκκλησίας (ενός a priori συντηρητικού θεσμού) εθνικιστής;

  Εξεπλάγημεν; Όταν μιλάει ο Άνθιμος γιατί δεν βγαίνουν τα δύο μεγάλα κόμματα να του απαντήσουν;

  Το θέμα με το Μακεδονικό έχει ξεφύγει. Έχει εκφυλιστεί σε μια εθνικιστική ρητορική ένθεν κακείθεν. Και οι δύο χώρες έχουν εμποτίσει τους λαούς με τόσους εθνικιστικούς μύθους που κατ’ουσίαν έχουμε δύο πραγματικότητες, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να ζήσουν ούτε οι έλληνες Μακεδόνες ούτε οι σλάβοι Μακεδόνες.

  Θεωρώ το θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας ως επουσιώδες και αστείο. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα για τις δύο χώρες από το πως θα ονομάζεται η γειτονική χώρα στην Eurovision ή αν στο μέλλον θα χάσουμε τον «Μακεδονικό χαλβά».

  Και δυστυχώς η διάταξη περί χρησικτησίας δεν υπάρχει στην ιστορία, δηλαδή δεν κερδίζουμε εμείς επειδή πρώτοι ονομαστήκαμε «Μακεδόνες». Την ίδια αυταπάτη, τους ίδιους εθνικούς μύθους, έχουν το δικαίωμα να τους γευτούν και οι γείτονες. Έτσι κι αλλιώς απόγονοι των Μακεδόνων δεν είναι ούτε οι μεν ούτε οι δε.

  Οι λαοί των δύο χωρών πρέπει να κινηθούν σε διεθνιστικές βάσεις,απομονώνοντας πλήρως τους πατριδοκάπηλους και τους λαϊκιστές.

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 26/05/2008

 124. Ομερ
  Ευχαριστώ και προσπαθώ να ανταποδώσω
  με ενα παλιο σχολιο του Τζιτζιμιτζιχοντζιρα απο τις Μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας
  επεξεργασμένο λιγακι για την περισταση :

  Για την δική μου θεωρηση το προβλημα με την μπλογκοσφαιρα
  ειναι Αναλογο με το προβλημα του Εθνικισμου …

  Αυτό ακριβώς το δικαιωμα : του εθνικου αλλά και ατομικου αυτοκαθορισμου , του καθε εθνους αλλά και του καθε ατομου στην εποχή μας να λεει μεν αλλά και να ακουει Μόνο τον δικο του εσωτερικό μονολογο και να αρνειται να κατανοησει τον μονολογο του αλλου…

  ετσι οδηγουμαστε στηνν πληρη απουσια του Δια-λογου

  Εκατονταδες ,χιλιαδες , εκατομμύρια , δισεκατομύρια δικαιωματα στους μονολογους που μας οδηγουν σε ενα εφιαλτικό σολιψιστικό κομματιασμένο Καθρεφτη …….

  – Ο Δημοσιος χωρος -ελεγε καποτε η Αννα Αρρεντ ειναι ενα στρογγυλο τραπεζι , που μας ενώνει και μας χωριζει απο τους αλλους

  Δηλαδή και μας περι-οριζει

  ..Υπάρχουν ορια στη Διαχυση της εξομολογησης μας ..Πως αλλιως …αλλιως θα νομιζουμε οτι δικαιουμαστε τα πάντα ..Και αυτό ακριβώς ειναι το προβλημα ..
  Ασε που ετσι σπαει και η ικανότητα Ιεράρχησης και το προβλημα του λιθανθρακα (το ασφαλιστικο η επιθεση της Δεξιας στηνν ελληνική κοινωνια σημερα κλπ) οπισθοχωρουν μπροστα στο δικαιωμα του καθενα να ..εξομολογειται τον καταδικο του πόνο
  ………………………………..

  – Ο Δημοσιος χωρος ειναι το Κοινό μας Αγαθό ….. αλιμονο σε ολους αν το απορροφησουν οι δημοσιες εξομολογήσεις των μεσαιων και υψηλών ”μορφωμένων στρωματων ” που επειδή σταθηκαν καπως τυχεροι και εχουν κατι παραπάνω απο τα χαμηλά και αμορφωτα στρωματα μετατρεψουν τον δημοσιο χωρο σε προσωπική αρρενα για τις οποιες εξομολογησεις τους ….

  Ας αυτο-περι-οριστουνε(με) λίγο ..
  Δεν υπαρχουν μονο Αυτοι ή (Εμεις) στον κόσμο

  …Υπάρχουν ”απειρακις σημαντικώτερα ή ωραιοτερα πραγματα ” απο τον εσωτερικό μας Μικροκοσμο ..
  που θα ελεγε κι ο Εμπειρικος

  αναλογα και με τους εθνικισμους των Βαλκανιων ( ας αυτοπεριοριστουνε ( με) λίγο..

  Δοκτωρα θαθελα την αποψη σου επι των παραπάνω σχολιων μου .σε σχεση με τις δηλωσεις του Παπα-Στεφάνου ..Δες τις λιγο προσεχτικά σε παρακαλώ και πες μου την αποψη σου επ’ αυτών αν βεβαια θελεις ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/05/2008

 125. Νομίζω ότι το κείμενο του αρχιεπισκόπου Στεφάν βάζει αρκετά πράγματα στη θέση τους, παρότι κινείται στη γραμμή της «συνέχειας του έθνους» τους.

  Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πολιτική αντιπαράθεση και οι ελληνικές φοβίες που γεννά ο σλαβομακεδονικός αλυτρωτισμός, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να είναι βάση για πολύ καλές σχέσεις. Και όχι μόνο με τους Σλαβομακεδόνες, αλλά με όλη τη μεγάλη οικογένεια των σλαβικών χωρών που χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο (Ρωσία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ουκρανία)

  Ίσως τελικά οι θρησκευτικές εκφράσεις που επιβιώνουν σε όλα τα νέα έθνη, να διατηρούν περισσότερα στοιχεία της ιστορικής πραγματικότητας και της αλήθειας, απ’ ότι οι επινοήσεις των εθνικιστών.

  Πιο πάνω έγραψα «…ΕΚΕΙ (δηλαδή στη χώρα των Σλαβομακεδόνων, των Αλβανών και των βλαχόφωνων) ζουν τώρα κάποια πράγματα που ζήσαμε και μεις πριν από έναν και πλέον αιώνα. Όταν οι εθνικιστές αναζητούσαν την ιδεολογική νομιμοποίηση στην αρχαιότητα και η εκκλησία στο Βυζάντιο! «

  Εκεί οι εθνικιστές τους προσπαθούν να συνδεθούν με την μακεδονική αρχαιότητα, ενώ η εκκλησία τους με τους μεσαιωνικούς Σλάβους -κρύβοντας όμως ότι τότε ήταν Βούλγαροι!

  Με βάση λοιπόν την θρησκευτικοεθνικιστική προσέγγιση του Στεφάν, η Θεσσαλονίκη είναι η κοιτίδα της σλαβικής γραφής (που επινόησαν Βυζαντινοί, ήτοι Ρωμιοί) και πολιτισμού, κάτι που είναι αλήθεια, όπως αλήθεια είναι και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι πατρίδα του τουρκικού εθνικισμού και εν τέλει… πατρίδα των θυμάτων του.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/05/2008

 126. Καλημερίζω το πολύχρωμο πλήθος των συγκλινόντων Ποντίων, υπερποντίων και… παιdίων (παίζει) κάτω από το operational management του νεαρού μαέστρου Ομέρτο de Prioni, ως νέου Verdi που προωθεί ασυστόλως τον γνωστό τενόρο primadono Ex-Kalivato Nosferatus, κ.ά. κλπ. κλπ.

  Οπως και ο προαναφερθείς, θα απευθυνθώ στον doctor, όστις είπε

  Και δυστυχώς η διάταξη περί χρησικτησίας δεν υπάρχει στην ιστορία, δηλαδή δεν κερδίζουμε εμείς επειδή πρώτοι ονομαστήκαμε “Μακεδόνες”. Την ίδια αυταπάτη, τους ίδιους εθνικούς μύθους, έχουν το δικαίωμα να τους γευτούν και οι γείτονες. Έτσι κι αλλιώς απόγονοι των Μακεδόνων δεν είναι ούτε οι μεν ούτε οι δε.

  Οι λαοί των δύο χωρών πρέπει να κινηθούν σε διεθνιστικές βάσεις,απομονώνοντας πλήρως τους πατριδοκάπηλους και τους λαϊκιστές.

  Πράγματι, έτσι είναι. Η φιλοπατρία ΔΕΝ είναι εθνικισμός. Μπορεί π.χ. να είναι η επιθυμία να ΜΗ διασύρεται η χώρα σου διεθνώς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Σε ένα μόνο θα διαφωνήσω ήπια, ντόκτωρ. Στο «έχουν δικαίωμα να γευτούν κι αυτοί» (το ίδιο σάπιο φρούτο).

  Ε, όχι, μερικοί δεν θα τους αφήσουμε, μπορεί να τους αγαπάμε αλλά θα… τους τρελλάνουμε στο δούλεμα, στη σάτιρα, στην Καζούρα. ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Π.χ. ευρέθη σεμνός Ελλην πατριώτης, υπερ-εθνικόφρων αιρετικός διανοητής ονόματι ………… , που αγορεύει στο φιλικό μας μπλογκ του ……….. , υπέρ ρηξικέλευθης τινος θεωρίας ήτις ενσταλλάσσει στους Σλαβομακεδόνες το καινοφανές μιμίδιο της… Ελληνικότητάς τους, με βάση τη θεωρία ότι είναι ΚΑΙ αυτοί (συν)Ελληνες απόγονοι του Αλεξάνδρου. Ο Σουρρεαλιστικός Κύκλος έκλεισε τώρα. Θα γράψω σύντομα νέο κριτικό ποστ καλώντας Ελληνες και ΦΥΡΟΜακεδόνες σε… τελειωτική ενοποίηση και αυτο-υπέρβαση!
  🙂

  Σχόλιο από omadeon | 27/05/2008

 127. Ομαδεώνα, «ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε » !

  Ένα σχόλιο πάνω στην παρακάτω θέση του δόκτορα:

  «Έτσι κι αλλιώς απόγονοι των Μακεδόνων δεν είναι ούτε οι μεν ούτε οι δε.»

  Αυτό νομίζω ότι είναι άλλος ένας μύθος. Υπάρχουν και φυσικοί απόγονοι και ιδεολογικοί, χωρίς απαραιτήτως να ταυτίζονται. Γιατί άλλο πράγμα η ιδεολογική συνέχεια και άλλο η φυσική.

  Τις περισσότερες φορές η ιδεολογική πρόσληψη, ακόμα και αυθαίρετη κατασκευή, βασίζεται σε κάποιον πραγματικό πυρήνα. Οι Κοζανίτες, οι ελληνόφωνοι Γρεβενιώτες, Σερραίοι, Χαλκιδικιώτες, Καβαλιώτες, αφού είναι κάτοικοι αυτού του τόπου από πάντα, είναι κατά συνέπεια φυσικοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.

  Ιδεολογικοί απόγονοι έγιναν την περίοδο του έθνους-κράτους, όταν διαμορφώθηκαν νέα θεωρήματα για να στηρίξουν τις νέες πολιτικές μορφές και εκφράσεις.

  Στην ίδια γραμμή, και ως επιβεβαίωση ενός ιστορικού νόμου, βλέπουμε την πορεία των άλλων γηγενών ελληνόφωνων Μακεδόνων, που προσχώρησαν στο ισλάμ. Οι Βαλαάδες, φυσικοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, εντάχθηκαν ιδεολογικά στην τουρκική ομάδα και ενστερνίστηκαν τα ιδεολογήματα του τουρκικού εθνικισμού. Ότι δηλαδή προέρχονται από τους Τουρκομάνους εισβολείς του 11ου μ.χ. αιώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ισλαμική θρησκευτική ένταξη θα μετατραπεί (βιαίως και γι αυτό ατελώς) από τον τουρκικό εθνικισμό με φορέα το στρατό, σε εθνική ένταξη.

  Βέβαια, αυτή τη στιγμή οι αριστεροί απόγονοι των Βαλαάδων στην Τουρκία, ακόμα ελληνόφωνοι, ανακαλύπτουν την αρχαιομακεδονική καταγωγή τους και όπου μπορούν τη διακηρύσσουν.

  Η εποχή είναι αυτή που καθορίζει ποιο υπαρκτό στοιχείο αναδεικνύεται ως πρωτεύον και καθορίζει την ευρύτερη ιδεολογία που ερμηνεύει την παρουσία ενός συνόλου ανθρώπων.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/05/2008

 128. Μ-π
  Με… πρόλαβες! Ετοιμαζόμουν να πω ΚΑΙ αυτό εδώ που είπες (μάλλον καλύτερα):

  “Έτσι κι αλλιώς απόγονοι των Μακεδόνων δεν είναι ούτε οι μεν ούτε οι δε.”

  Αυτό νομίζω ότι είναι άλλος ένας μύθος. Γιατί άλλο πράγμα η ιδεολογική συνέχεια και άλλη η φυσική. Παρότι πολλές φορές η ιδεολογική πρόσληψη, ακόμα και κατασκευή, βασίζεται σε κάποιον πραγματικό πυρήνα.

  Σε ΟΛΑ του σχολίου 128 συμφωνώ.
  Μάλιστα, το κωμικό της υπόθεσης είναι πράγματι, ότι ακόμη και οι Σλαβόφωνοι (ή Σλάβοι) της FYROM, έχουν ΚΑΙ αυτοί ποσοστό αρχαίου μακεδονικού DNA, και… προσπαθώντας μάλιστα να αποδείξουν αυτό το πράγμα (μέσω ατελών προς το παρόν ερευνών) κατά κωμικό τρόπο λένε το ΙΔΙΟ πράγμα με τον σπάνιο ρηξικέλευθο Ελληνα που είπε ΚΑΙ αυτός πως είναι απόγονοι Ελλήνων και «ξαδέλφια μας».

  Το άκρον άωτον της σοβαρής υπέρβασης του εθνικισμού είναι αυτό που λες, ότι «πολλές φορές η ιδεολογική πρόσληψη, ακόμα και κατασκευή, βασίζεται σε κάποιον πραγματικό πυρήνα». Ανακαλύπτοντας τον πυρήνα, μερικές φορές τινάζονται στον αέρα και τα ψευδή ιδεολογήματα που τον παρερμήνευσαν εθνικιστικά. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται μεγάλη νηφαλιότητα και…. καθόλου «πολιτική ορθότητα»!

  ΧΑΙΡΕ.

  ————————

  Υ.Γ. Κατά τη γνώμη μου, ΚΑΚΩΣ σβύστηκαν τα ονόματα Ομέρ, διότι ΚΑΙ οι δύο μιλούν επώνυμα και δημόσια, χωρίς πρόβλημα να αναφερθεί άλλος οπουδήποτε αλλού σε όσα λένε.

  ΜΗ δημιουργείτε ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, το παρελθόν έχει ξεπεραστεί. Οι ΜΟΝΕΣ παραπομπές που δικαιολογείται να σβήνονται είναι σε υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια. ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΣΒΥΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ σαν ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΡΟΗΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ.

  Ρε παιδιά προσέξτε, το ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟ (που ΗΡΘΕ):

  Τίποτε στο Σημασιολογικό Ιστό δεν είναι ξεκομμένο, αποκομμένο από όλα τα άλλα. Στο δικό μου μπλογκ ΗΔΗ χρησιμοποιώ το plugin “Zemanta” που δημιουργεί ΑΥΤΟΜΑΤΑ link με ΟΛΑ τα άλλα κείμενα ή μπλογκ που μιλάνε για παρεμφερή θέματα αλλού, κι εγώ μετά τα αποδέχομαι σαν συνδέσμους, σαν κατηγορίες, keywords και tags, μαζί με εικόνες (που το ίδιο έξυπνο plugin προτείνει).

  Στην εποχή της ΕΚΡΗΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Ο Σημασιολογικός Ιστός ΕΝΟΠΟΙΕΙ τη γνώση. Ας φροντίσουμε μόνο να μην ενοποιεί τις… διενέξεις (εκεί πάω πάσο και υποκλίνομαι στον Ομερ).

  ———————————–

  Υ.Γ. όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το ίδιο Semantic Plugin:
  http://www.zemanta.com/

  Κάτι ακόμη: Το plugin δουλεύει προς το παρόν μόνο στα αγγλικά, αλλά… υπάρχει ένα ΚΟΛΠΟ που μπορείτε να χρησιμοποιήστε για να δουλέψει ΚΑΙ στα Ελληνικά
  1) Γράφετε ένα private ποστ στα Ελληνικά (private post button checked).
  1) Χρησιμοποιείτε ένα αυτόματο μεταφραστικό (όπως τα δύο που έδωσα στο σχόλιο 112) για να μεταφράσει το Ελληνικό κείμενό σας στα αγγλικά.
  2) Φτιάχνετε ένα ΝΕΟ post όπου αντιγράφετε την αγγλική μετάφραση.
  3) Ενεργοποιείτε προσωρινά το Zemanta για να πάρετε όλους τους συνδέσμους, εικόνες και tags που δημιουργεί αυτομάτως.
  4) Ερευνάτε ΠΟΙΑ από αυτά που πήρατε από το Zemanta σας αρέσουν, ΣΒΗΝΕΤΕ την αγγλική μετάφραση και κάνετε copy-paste στον ίδιο χώρο το αρχικό Ελληνικό (private) post.
  5) Δημοσιεύετε το Ελληνικό (δημόσιο) ποστ και ΣΒΗΝΕΤΕ το “πρόχειρο ιδιωτικό”.

  Αυτά, αλλά είμαι σε άμεση επικοινωνία με τον (Κροάτη) προγραμματιστή που έγραψε το Ζεμάντα σαν “beta-tester” και ΙΣΩΣ προλάβω να υλοποιήσω την αναβάθμισή του στα Ελληνικά (μέσω του νέου Translation Applications programming interface που μας έδωσε η Google πριν λίγες μέρες).

  Σχόλιο από omadeon | 27/05/2008

 129. Ομαδεώνα,

  όποιος έχει καεί απ’ τον χυλό,
  φυσά και το γιαούρτι

  Μ-π

  ———————–

  Υ.γ.

  Δεν τα έσβησε ο Ομέρ αλλά εγώ.
  Έχει, βλέπεις, δημιουργηθεί μια παράδοση

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/05/2008

 130. Για τον επισκέπτη από τα Σκόπια part I

  Περίμενα κάποιο σχόλιο, τουλάχιστον εμένα με τρώει η περιέργεια πώς τα βλέπετε τα πράγματα από τη δική σας πλευρά. Είναι αυτά που ακούμε στην τηλέοραση ή είναι κάτι άλλο; Από αυτή την άποψη απογοητεύτηκα!

  Στο θέμα μας: Αν κάναμε συζήτηση σε χαλαρή φάση, για την αρχαία Ελλάδα, για την αρχαία Μακεδονία, θα σου απαντούσα ότι ο πολιτισμός δεν ανήκει σε κανένα κράτος, σε καμία εθνότητα, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

  Καλώς ή κακώς, κανείς μας δεν είναι σε χαλαρή φάση, για πολλούς λόγους Δεν ξέρω τί ηλικία έχεις, ούτε τί εκπαίδευση, δεν ξέρω τίποτα για σένα. Το γεγονός ότι ψάχνεις στο net την άλλη άποψη, ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: Ότι πραγματικά θέλεις να ερευνείς τα θέματα από όλες τις πλευρές (εκτός αν από αύριο δεχθώ επίθεση στο blog, οπότε θα δείξει 🙂 )

  Anyway, ψάχνοντας λίγο στο net, βρήκα τα εξής για την περίπτωση μας, που πολύ θα ήθελα να ήξερα την άποψή σου για αυτά τα στοιχεία.
  Η «αφύπνιση» του Σκοπιανού έθνους ως «Μακεδονικού», ξεκίνησε το 1893 στη δική μας Θεσσαλονίκη, τότε επί οθωμανικής κυριαρχίας, δημιουργώντας την οργάνωση ΙΜRO. Οι πρωτεργάτες της όλης πρωτοβουλίας ήταν οι Hristo Tatarchev, Dame Gruev, Petar Pop-Arsov, Andon Dimitrov, Hristo Batandzhiev και Ivan Hadzhinikolov.(Σημείωση: Τις ανωτέρω ιστορικές για τους Σκοπιανούς μορφές, τις διεκδικούν και οι Βούλγαροι!)
  Το αρχικό concept του όλου εγχειρήματος ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους για τους παροικούντες στην Μακεδονία ανεξάρτητα της εθνικότητας και της θρησκείας. (Αλήθεια, πότε προέκυψε η ιστορία περί Μακεδονικής Ταυτότητας;) Όλα αυτά πριν το Ilinden…
  Με τον καιρό, βέβαια, τα πράγματα εξελίχθηκαν, μεσολάβησε και ο δικός μας Μακεδονικός αγώνας και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, όπου καθορίστηκαν τα τελικά σύνορα της περιοχής.
  Και κάπου εδώ, ξεκινάει ο τσακωμός.
  Και η πραγματικά παράλογη ιδέα της εννοποίησης της Μακεδονίας, η οποία υποτίθεται ότι περιλαμβάνει:
  1)Την Μακεδονία του Αιγαίου (Μακεδονία επί της ελληνικής επικράτειας),
  2)τα Σκόπια (ή αλλιώς Μακεδονία του Βαρδάρη),
  3)τη Μακεδονία του Πιρίν (περιοχή Blagoevgrad της Βουλγαρίας),
  4)την Αλβανική περιοχή μεταξύ Πόγραδετς, Κορυτσά και Devoll,
  5)Την περιοχή Gora του Κοσόβου στην επαρχία Dragas
  6)Την περιοχή Prohr της Σερβίας

  Ξεχνάω τίποτα; Έχεις τίποτα να προσθέσεις;

  http://hypatiastory.blogspot.com/search/label/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/05/2008

 131. Ματσουκατες
  Αν ψαξεις λίγο κειμενα σαν του Δικου μας κατ’ εξοχήν Εθνικιστή Ιωνα Δραγουμη ( π.χ Ηρωων και Μαρτυρων αιμα ) θα καταλάβεις πολύ περισσοτερα για το πώς πρωτοδημιουργήθηκε η »Μακεονική» ταυτότητα μεσα απο την αντιπαραθεση ελληνική και Βουλγαρικου εθνικισμου στην περιοχή για την διεκδικηση των Σλαβοφώνων της Μακεδονιας …
  Και πως συνεβαλλε στην δημιουργια ξεχωρσιτής »Μακεδονικής» ταυτότητας ο ελληνικός εθνικισμός Τοτε ακριβώς για να δημιουργήσει αναχωματα στον Βουλγαρικο
  Και για πιο λόγο η κοντοθωρη επιμονή καποιων τωρινών εθνικιστών ..Σαν τον Παπα …θεμελιαρη και αλλων να επιμένων οτι η Σλβομακεδονικη γλωσσα ειναι ιδιωμα της Βουλγαρικής περα απο το οτι ειναι επιστημολογικά α-νοητο ..(γιατί τοτε ολες οι λετινογενεις γλώσσες θα επρεπε να θεωρηθουν ιδιωμα μιας αλλης κ.ο.κ ειναι και
  επικινδυνη απο Εθνικιστική (ελληνική) αποψη ..Να θυμισω οτι για πάνω απο εναμισυ αιωνα ο κινδυνος για την Ελληνική Μακεδονιας ηταν… ο Βουλγαρικός..

  Και αντε και ηταν ιδιωμα ..Ε και; Αυτό ειναι που χαρακτηριζει αντικειμενικά ενα εθνος ;(κατ’ αρχήν τιποτε δεν το χαρακτηριζει αντικειμενικά …)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/05/2008

 132. Μια αξιολογη παρατηρηση ενός παλιου και νυν φιλου εδώ
  http://panosz.wordpress.com/2008/05/25/fyrom-4/#comment-38527

  Παντως παλιες μου φιλε ειναι Εντελώς αλλο το να μιλάμε για το βιολογικό υποβαθρο της Ξενοφοβιας και Αλλο για τον εθνικισμό …

  – Ο Εθνικισμός και τα Εθνη ειναι κατ’ εξοχήν φαινόμενα της Νεωτερικότητας

  Επ’ αυτου εγινε πολύ μεγάλη συζητηση και στις Μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας και αλλου …

  Φυσικά εμεις των κοινωνικών επιστημών εχουμε να μαθουμε πολλα απο εσας των Βιολογικών ..Κι εσεις ομως δεν θαπρεπε οταν μιλατε για κατ’εξοχήν Κοινωνιολογικά -Ιστορικά ζητηματα να προσπαθησετε εστω να ριξετε και μια ματια στην τεραστια πραγματι βιβλιογραφια πριν αποφανθειτε με τοση σιγουρια;

  – Ψιλα γραμματα θα μου πεις ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/05/2008

 133. Ε λοιπόν οσο ξαναδιαβάζω τα του Παπα Στεφάνου
  τοσο αναθεωρώ την αρχική μου εντυπωση οτι επροκειτο για κλασσική περιπτωση Γκαγκακαραδεξουεθνο- παπά σαν τους δικους μας τους Ανθιμους και λοιπά …

  Αντθετως πειθομαι οτι μαλλον προκειται περι διαβόλου Μπεκάλτσα

  Που με μια μονοκονδυλια ταυτόχρονα:
  α) Αδειαζει τους δικους του ουλτρα εθνικισταράδες που αναγουν την καταγωγήν των Σλαβο-Μακεδονών στην ..Αρχαια Μακεδονια του Μ Αλεξανδρου ( ειναι κατανοητον γιατί ως παπάς δεν τα πολυχωνευει αυτά τα ειδωλολατρικά)
  β) κανει μια εξοχη πάσα σε οσους κατά δω μερια απο τα και (%$##) αρμοδια Υπουργεια μας
  πιθανολογει πως εχουν μια σταλα μυαλό στο κεφαλάκι τους και θα καταλάβουν τι σημαινει το να αποκαλει την θεσσαλονικη περιπου πνευματική μητερα ολων των Σλαβικών -λόγω Κυριλλου – γλωσσων
  ( Αμ ..δε που να βρεθουν τετοιοι μεταξύ των Ντορήδων )

  γ) ταυτοχρονα διατυπωνει και το παραπονο του διοτι δεν υπάρχουν η εχουν εξαφανισθει τα εν λόγω μνημεια της αρχαιας σλαβονικής γλώσσας ελπίζοντας πάλι οτι πιθανόν να υπαρχει λίγος στοιχειωδης νους στους εδώ ωστε να καταλάβουν οτι η αποκρυψις η Μουλωχτη εξαφανισις των μνημειων αυτής της μεσαιωνικής σλαβικής γλώσσας – στην οποιαν εμεις μεσω Κυριλλου συνεισφεραμε εις την δημιουργιαν κλπ- διδει τροφήν στους Εκει εθνικισταραδες να λεγουν οτι τους Καπνισει ..

  Απεναντι σε αυτήν την εξυπνότατην πάσαν η κ Ντορα εκανε τις γνωστες ντριπλες -εν είδει Αβερελ Νταλτον – στις οποιες τοσο μας εχει συνηθισει το Μητσοτατεικον..

  Πρωτου σκεφτει , βουτηξει λίγο την γλωσσαν εις το μυαλόν ή τουλαχιστον ρωτήξει – θα μου πεις ποιον να ρωτηξει ..τον Κυριακον; η τους υπολοιπους ευφυεις Νουδουδες ;

  ..Αρχισε να κατσαδιαζει τον Παπαστεφανον με το γνωστον υφος της Μεγαλοσχημου Πεθερας ..
  ..με προφανες αποτελεσμα να ταβλεπει η Διεθνής κοινοτητα και να κανει Τσκ Τσκ Τσκ ..

  τι ειναι μωρέ αυτή η Ελλάς ..Μυγα στο σπαθί της δεν δεχεται ..Τους λενε για τη Θεσσαλονίκη ως πνευματική μητερα και αυτοι τσιριζουν

  και αν ο Παπα στεφανος ειχε τετοιο σκοπό -δηλαδή να παγιδεψει και να εκθεσει στην διεθνη κοινοτητα τους εδώ Μυγιαγγιχτους Ντορακηδες Νουδουεδες εγκεφαλους – μαλλον θα κρυφογελά τωρα κατω απο τα Βυζαντινά του Παπα- μούσια ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/05/2008

 134. omadeon, o σουρεαλιστικός κύκλος στα Βαλκάνια δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ…δυστυχώς…

  ***

  Μ-π, σχετικά με το «άλλο πράγμα η ιδεολογική συνέχεια και άλλο η φυσική» που έγραψες: η περί φυσικής συνέχειας ρητορεία παραπέμπει στον ναζισμό. Βέβαια πρόκειται περί αστείας θεωρίας (ο Σβορώνος είχε πει στους φοιτητές του: εγώ διδάσκω ιστορία και όχι …ζωολογία) η οποία εύκολα αναιρείται με μία απλή ερώτηση: καλώ τον οποιονδήποτε θεωρεί ότι είναι απευθείας απόγονος των αρχαίων ελλήνων να μου παραθέσει με στοιχεία το γενεαλογικό του δέντρο.
  Ή ακόμη πιο απλά, να μου πει πως λεγόταν ο προπροπροπροπροπροπροπάππος του. Μόνον αυτό…

  Η ιδεολογική συνέχεια σημαίνει ότι είμαι ό,τι γουστάρω, Μακεδόνας στρατηλάτης, Ισλανδός πειρατής, ρωσίδα χορεύτρια, απόγονος του Ραμσή, του Ποπάι, του Ζορό.
  Ψάχνω και λίγο στην ιστορία και τα ψήγματα τα μεταμορφώνω σε …αδιάσειστες αποδείξεις και το γλυκό έδεσε.
  Όσο για τα κενά στον μύθο της συνέχειας, αυτά (όπως έγραφε ο Ραφαηλίδης) καλύπτονται με την φαντασία και το συναίσθημα.
  Εξυπακούεται ότι οι θεωρίες περί φυσικής ή ιδεολογικής συνέχειας αν εξεταστούν με επιστημονικά κριτήρια δεν στέκονται ούτε για πέντε λεπτά.

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 27/05/2008

 135. Όσο για τον παπούλη της Μακεδόνια (έτσι το λένε οι γείτονες και έτσι το διαχωρίζω από το…Μακεδονία) άκουσα όλα τα κανάλια να λένε τα εξής:

  α) ο αυτοαποκαλούμενος (σχισματικός) πατριάρχης

  β) της αυτοαποκαλούμενης Μακεδονικής Εκκλησίας.

  Μάλλον οι κύριοι αυτοί αγνοούν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος υπαγόταν αρχικά στον επίσκοπο Ρώμης και από τον 8ο αιώνα έως και το 1833 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 1833 η Αντιβασιλεία του Όθωνα διακήρυξε την ανεξαρτησία της ελλαδικής Εκκλησίας ακολουθώντας τη γραμμή του λόγιου κληρικού Θεόκλητου Φαρμακίδη. Ο Οικουμενικός Θρόνος αρνήθηκε να αποδεχτεί αυτή την κίνηση απόσχισης κανονικών του εδαφών και μόνο το 1850 εξέδωσε Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Βλέπω όλον αυτόν τον ηλίθιο ρετρό εθνικισμό των γειτόνων και γελάω, όμως χαίρομαι κιόλας διότι βιώνουμε ζωντανά τον ιστορικό ρομαντισμό του 19ου αιώνος, τότε που όλα τα έθνη για να νομιμοποιηθούν στην ιστορία σκαρφίστηκαν του κόσμου τις δικαιολογίες, παραχαράσσοντας και διστρεβλώνοντας την ιστορία. Παρατηρώντας τις παρωχημένες πρακτικές της Μακεδόνια γυρνά κανείς πίσω στον χρόνο και είναι σαν να βλέπει τον Παπαρηγόπουλο και τον Ζαμπέλιο να …χτίζουν!

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 27/05/2008

 136. Νοσφεράτος said: «Και πως συνεβαλλε στην δημιουργια ξεχωριστής ”Μακεδονικής” ταυτότητας ο ελληνικός εθνικισμός Τοτε ακριβώς για να δημιουργήσει αναχωματα στον Βουλγαρικο».

  *****************

  Αλήθεια, αυτό πόσοι το γνωρίζουν; Νομίζω λίγοι.
  Όμως όσοι το γνωρίζουν σημαίνει ότι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει σήμερα.

  doctor

  Σχόλιο από doctor | 27/05/2008

 137. Πάντως είναι τραγικό ότι οι πρώτοι ΕΛ εθνικιστές, πρώην Ρωμιοί, επέλεξαν να δηλώνουν «Έλληνες» από τον 13ο αιώνα. Προσωπικά θα προτιμούσα να επέλεγαν τους Αζτέκους. Θα ήταν σίγουρα πιο εξάιτιγκ και δεν θα μπλέκαμε έτσι στη μακεδονική σαλάτα των Βαλκανίων…

  Αλλά ξέχασα… Η Αμερική ανακαλύφθηκε στα τέλη του 15ου !

  Ε doctor-α ;

  Ομέρ ο Αζτεκο-πόντιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/05/2008

 138. Ομέρ, σχετικά με την ένεκα των σταυροφόρων παρουσία (πάντα ορίζουμε τον ευατό μας κατ’αντιδιαστολή) μιας πρώτης μορφής ελληνισμού (πάντα στις τάξεις μιας μηδαμινής μειονότητας της …μειονότητας των λογίων και επ’ουδενί δεν γίνεται λόγος για κοινό λαϊκό αίσθημα) και μάλλον επειδή το ..αρβανιτοποντιακό ένστικτό μου θεωρεί ότι αναφέρεσαι στον Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα, ορίστε κάτι σχετικό:

  http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2008/01/o.html

  doc

  Σχόλιο από doctor | 27/05/2008

 139. Δοκτωρα περι ολων αυτών και περι αλλων πολλών εχουμε τοποθετηθει εξονυχιστικώς και εξαντλητικώς στις Μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας .. φαινεται οτι δεν διαβασες ολοσχερως τα 87ο τοσα σχολια ..και ηρθε ο καιρός των εξετασεων
  παντως αν εχεις να προσθεσεις τις εμβριθεις σου παρατηρησεις σε παρακαλαώ προσθεσε τις εκει διοτι εδώ θα μπερδευτουν με αλλα ..
  (ασε θα το κανω εγώ διοτι αν περιμενω απο τις Ποντιοι και Αριστεροι …

  Επι των θεματων που θετω με την εφυή κατ’ εμέ πασα του »σχισματικου » μπορεις να τοποθετηθεις σε περικαλώ πολύ ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/05/2008

 140. Εκείνο δε που με θλιβει περισσοτερο ειναι οτι ουτε καν ο Ομέρ ο Αζτεκο- Ποντιος ο και παρολιγον Ινκας -δεν μελετησε εμβριθώς και επαρκώς τα σχολια εις τας μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας …Διοτι αν τα διαβαζε θα ηξερε οτι και αυτό το θεμα της περιφήμου ανακαλυψης της ελληνικότητας κατά τον 13ον αιωνα(οπως ισχυριζονται ορισμενοι και ουχι κατα τον 18ον-19ον..το εχουμε επαρκώς και παντοιοτροπως μαλλον εξαντλήσει ..(σε συνδυασμό με τα σχετικά θεματα του Ιστορικου Χρονου κλπ)

  Αλλά βεβαια ..αντις να κατσει να διαβασει τοχει ριξει στα σουρτα φερτα ..(Νεοι ..νεοι σου λεει ο αλλος )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/05/2008

 141. http://panosz.wordpress.com/2008/05/25/fyrom-4/

  Μα αν υπήρχε μια τετοια δηλωση για τις πολεις του σημερινου Λιβανου – της Φοινίκης δηλαδή..δεν θα ηταν καθολου »ελληναράδικη »Ισα ισα … θα εκδηλωνε αισθηματα πνευματικής -πολιτιστικής συναδελφωσης και ευγνωμοσυνης …..
  Πεστε μου ρε παιδια …δεν ειναι ετσι ;

  Δηλαδή αν οι Αμερικανοι , ευρωπαιοι ολος ο Δυτικός και οχι μόνο κόσμος λενε π.χ Η Αρχαια Αθηνα ειναι το λίκνο του πολιτισμου μας της Δημοκρατιας κλπ ..Γιαυτό και η Αθηνα Πνευματικώς και πολιτιστικώς ανηκει σε ολο τον Δυτικό πολιτισμό και στην πολιτισμενη ανθρωπότητα

  Αυτό σημαινει οτι ειναι εθνικισταράδες και κακοι και αποικιοκρατες και ιμπεριαλιστες και θέλουν να κατακτησουν την Αθηνα;

  Και αν καποιοι απο δώ ισχυριστουν κατι τετοιο δεν θα σας φανει Γελοιο;
  Πεστε μου γ^$##@ τον Ρασπουτιν μου μέσα πεστε μου..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 27/05/2008

 142. Δόκτορα,

  νομίζω ότι το παρακάτω απόσπασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Πέτρου Θεοδωρίδη ερμηνεύει τη δική σου απολυτότητα:

  «Οι Νεωτεριστες Θεωρητικοι του εθνικισμου δεν ειναι τοσο αφελεις ωστε να αρνουνται την υπαρξη και προνεωτερικής Πρωτης υλης για την κατασκευη του νεωτερικου εθνους … ουτε και την υπαρξη Πρωτο εθνων … Τουλαχιστον τοσο οσο τους παρουσιαζουν οι εδώ Φωστηρες ( εθνικιστες ή αντιεθνικιστες)» (Νοσφεράτος, σχ. 60)

  Ο Π. Μαντζούφας στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θεοδωρίδη γράφει:

  «Το έθνος, στη νεωτερική εκδοχή της εννοίας του, αποτελεί μεν συνέχεια των παραδοσιακών προνεωτερικών εθνικών ομάδων, επιδέχεται όμως και έναν μετασχηματισμό, που οφείλεται και στις απαιτήσεις της νεότερης βιομηχανικής κοινωνίας και στην απομάκρυνση από την παλαιά, θρησκευτικού τύπου, μορφή συνείδησης. «

  «Τα εθνη ως ονομασιες -φυλα κ.λ.π ασφαλώς και προυπήρξαν της Νεωτερικότητας…» (Νοσφεράτος, σχ. 9) «Ασφαλώς και υπήρχε ενα ειδος Πατριωτικου συναισθηματος στην Προ του εθνικισμου εποχή …ή μάλλον διαφορα είδη.. Μονο που ηταν διαφορετικου είδους …
  Οπως και η εννοια του Κρατους … »
  (Νοσφεράτος σχ.44)

  Εν τω μεταξύ εγώ από τότε ισχυριζόμουν : «Βέβαια, ήδη υπήρχε από παλιά πυρήνας διανοουμένων που είχαν συνείδηση της εθνικής καταγωγής…. Αν δεν ήσουν τόσο μονομερής και διάβαζες και λίγο περισσότερο, π.χ. τα κείμενα του Βησσαρίωνα, ή αυτά της Άννας Νοταρά αμέσως μετά την Άλωση, θα έβλεπες ότι υπήρχε μια πρώιμη έκφραση του εθνικού συναισθήματος ή ακόμα ακόμα και ενός πρώιμου ελληνικού εθνικισμού. Απλά το ιστορικό πλαίσιο θα επιτρέψει στον πυρήνα αυτό, που ανιχνεύεται συνεχώς, να μετατρέψει το (θρησκευτικό) γένος σε έθνος και να δώσει στον όρο “Έλληνας” τη συγκεκριμένη σημασία που γνωρίζουμε πλέον όλοι. (Μ-π, σχ. 8 )

  Την άποψη ότι διαμορφώθηκε μια πρώιμη ελληνική συνείδηση, την τεκμηρίωσε επαρκέστατα μέσα από την ερευνητική της καταγραφή η Τόνια Κιουσοπούλου, που γράφει:

  “…οι Παλαιολόγοι όσο και οι άρχοντες που τους στήριζαν προσανατολίσθηκαν προς πιο αποτελεσματικές για τις περιστάσεις μορφές πολιτικής οργάνωσης, που συνιστούσαν το αποτέλεσμα ή/και την προϋπόθεση μιας “ριζοσπαστικοποίησης” της πολιτικής ζωής στο Βυζάντιο, αυτό εν τέλει, που διαγράφηκε ως δυνατότητα τον 15ο αιώνα ήταν ακριβώς η ανάδειξη μιας “εθνικά” ορισμένης και εκκοσμικευμένης αρχής, υπό το πρίσμα της οποίας πρέπει να δούμε και τη διαμάχη των ενωτικών με τους ανθενωτικούς και την καλλιέργεια μια “ελληνικής” συνείδησης…” (σχ. 63)

  Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο την αλληλοδιαδοχή των ταυτοτήτων του ιδίου πληθυσμιακού μορφώματος :

  «Ετσι, στην παραδοσιακή κοινωνία οι ταυτότητες έμοιαζαν με κείνες τις Ρωσικές κούκλες που η μία περικλείει την άλλη. Άλλοι παρομοιάζουν την παραδοσιακή ταυτότητα με κρεμμύδι που οι εξωτερικές φλούδες περικλείουν με ασφάλεια τις εσωτερικές. Το ερώτημα «ποιος είμαι», ετίθετο σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι σήμερα ,αφορούσε μόνο σε ορισμένους διανοούμενους και όχι την μεγάλη μάζα των ανθρώπων.» (Νοσφεράτος, 79)

  Στο προηγούμενο σχόλιό μου, που σ’ ενόχλησε, προσπάθησα να εντοπίσω αυτή την πρώτη ύλη των παραδοσιακών προνεωτερικών μορφωμάτων και να προτείνω ένα απλό μοντέλο για την κατανόηση της απόκτησης αυτής ή της άλλης ταυτότητας.

  Μ-π

  ——————————

  Υ.Γ. Ίσως θα έπρεπε να ανοίξει μια συζήτηση για το θέμα που έθεσε ο Ομέρ, το οποίο εκτιμώ ότι δεν έκλεισε στη συζήτηση περί του βιβλίου του Θεοδωρίδη. Δηλαδή για την περίφημη διένεξη για το πότε πρωτοεμφανίστηκε εθνική ελληνική συνείδηση στους Ρωμιούς, πώς και αν διατηρήθηκε κατά τους «σκοτεινούς αιώνες» και πώς επικράτησε κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων αιώνων.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/05/2008

 143. Τα ίδια παντελάκη μου δηλαδή. άλλοτε είναι «οι λόγιοι» που δημιουργούν το νεοελληνικό έθνος τον 18ο αι. και άλλοτε «2-3-5-10-50 βυζαντινοί λόγιοι δε σημαίνουν τίποτε» Νοσφεράτε (σχ. 134)

  «η περί φυσικής συνέχειας ρητορεία παραπέμπει στον ναζισμό. Βέβαια πρόκειται περί αστείας θεωρίας (ο Σβορώνος είχε πει στους φοιτητές του: εγώ διδάσκω ιστορία και όχι …ζωολογία) η οποία εύκολα αναιρείται με μία απλή ερώτηση: καλώ τον οποιονδήποτε θεωρεί ότι είναι απευθείας απόγονος των αρχαίων ελλήνων να μου παραθέσει με στοιχεία το γενεαλογικό του δέντρο.»

  ναζί μήπως και οι αρχαίοι που έκαναν λόγο για ομόαιμο; άλλο βέβαια αν δεν μετρούσαν κρανία, όπως οι σύγχρονοι ρατσιστές. δεν είχαν όμως μια αντίληψη για το έθνος, τόσο «άυλη» όσο πιστεύεται.

  όσο για το γενεαλογικό δέντρο, τι να πει κανείς; είναι επιχείρημα αυτό; δηλαδή, ποιο είναι το αντίθετο επιχείρημα; ότι γαμήσι στο γαμήσι δεν έμεινε τίποτα, πάνε όλα (ή σχεδόν όλα).

  σοβαρά επιχειρήματα είναι αυτά;

  Σχόλιο από Γιάννης | 28/05/2008

 144. […] λοιπόν παρακάτω μια συζήτηση που έγινε αλλού μεταξύ των : Μ-π, δόκτορα, Νοσφεράτου, Ομέρ και […]

  Πίνγκμπακ από -Η περί έθνους, γένους και συνέχειας, συζήτηση « Πόντος και Αριστερά | 28/05/2008

 145. Γιαννη τι εννοεις μετο »και άλλοτε “2-3-5-10-50 βυζαντινοί λόγιοι δε σημαίνουν τίποτε” Νοσφεράτε (σχ. 134»;

  Ποτε εγώ ειπα κατι τετοιο και σε ποια συζητηση …;

  Ανετρεξα και στις Μεταμορφωσεις …ποτε δεν ειπα κατι τετοιο

  Εκεινο που εγώ ισχυριζομαι χοντρα χοντρα ειναι οτι ναι μεν
  το εθνος προυποθετει την επιδραση καποιων διαννοουμενων αλλά και υλικές συνθηκες οπως π.χ Εντυπο λόγο κ. α
  και μια αλλαγή στις εννοιες του χωρους και χρόνου κοινωνικές μεταβολές κλπ

  Δηλαδή ειναι μια συναντηση (παλι χοντρα χοντρα γιατί για ολα αυτά εχουμε γραψει εξαντλητικώς)

  α) Μιας ρητορικής με β)συγκεκριμμενες νεωτερικές κοινωνικές μεταβολές

  Γιαυτό και να υπηραχαν εθνικοι λόγοι και λόγιοι κατά τον 13 14ο αιωνα δεν θα μπορουσαν να συνατησουν αντιστοιχο κοινωνικό ερεισμα ..

  Θα ψαξω να το βρω που το είπα ..αν και μαλλον βαρεθηκα τα ιδια και τα ιδια ..

  Θα τα ψαξω και να τα βρω στις Μεταμορφωσεις .. Αλλα πες μου : λες :σοβαρά επιχειρήματα είναι αυτά;

  Σε μενα αναφερεσαι; Ξερεις πολύ καλά τα πειχειρηματα μου οπως κι εγώ μαλλον τα δικά σου

  και φυσικά μου φαινεται απιστευτα φτηνό και δεν σου παει κιολας απο οτι εχω δει

  – να υποβιβαζεις ενα επιχειρημα κατά της »φυσικής » βιολογικής συνεχειας του εθνους

  σε : γαμήσι στο γαμήσι δεν έμεινε τίποτα

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/05/2008

 146. http://panosz.wordpress.com/2008/05/25/fyrom-4/#comment-38564

  Μερικοι ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ τοσο απιστευτοι που εν τελει δεν πιστεεις στα ματια σου …
  Δηλαδή αν οι Ιταλοι .. λεγανε ..Που το Λενε ευτυχ’ώς οπως και ολος ο Δυτικός πολιτισμενος κοσμος
  οτι η Αρχαια ελλάδα (ειτε ειναι Χαλκιδεις ειτε οχι )
  τους εδωσε τους εδωσε τα φωτα του πολιτισμου και αρα πνευματικά και πολιτιστικά ανηκει στη Δυση ..

  Θα τους χαλαγε …;
  ΕΛΑ …. ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ …

  Δε μου λετε Ποντιοι και Αριστεροι ..
  Αν ενας εστω σχισματικός ποντιος Ππάς ελεγε λόγου χαρη :
  Η Τραπεζουντα ως πρωτευουσα της Αυτοκρατοριας του Ποντου ηταν ενα λαμπρο παραδειγμα πολιτισμου και μας εδωσε την ιδιατεροτητα του πολιτισμου μας ..αρα Πνευματικώς και Πολιτιστικώς ανηκει παντα στον Ποντιακό ελληνισμό και στις καρδιες μας

  ( σημερα δυστυχώς δεν εχει απομεινει σχεδον τιποτε απο τα απειρα Ποντιακαελληνικά μνημεια της γλωσσας και της ιστοριας του ποντιακου ελληνισμου στην περιοχή..)

  Αυτο θα σημαινε αλυτρωτικό εθνικισμό εναντι των Τουρκων ;

  Θα ηταν αποδειξη οτι ο υποθετικός παπαγιωρικας θα ηταν Ελληναρας που θελει εδώ και τωρα να παρει την Τραπεζουντα;

  Η κατι πιο απλό ,πιο αληθινό και εν τελει πιο πολιτιστικό;..
  Αιντε πειτε μου γιατί καμμια φορά αναρωτιεμαι ..που βρισκομουν τοσο καιρό;(δηλαδή που Εχανα τον καιρό μου;)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/05/2008

 147. κΑΙ ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΤΕ Ποντιοι και Αριστεροι

  Αν -λεγω αν ..εν τελώς απιθανο βεβαια διοτι δεν εχουμε μονο εμεις ως κρατος δικαιωμα στην απολυτη μ$%#@@κια και η Τουρκια ειναι σιγουρο οτι διαθετει πολλαπλασια (δικαωματα στηνν μ%$#@#κία εννοω)

  Αλλά αν π.χ
  εμφανιζοταν π,χ ενας Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών και ελεγε κατι σαν :

  Φιλοι Ελληνες του Ποντου

  Ανγωριζουμε οτι στην διαρκεια του Α παγκοσμιου πολεμου εγιναν φοβερες σφαγές Ποντιων και αλλων ελληνωνκαι Αρμενιων κατοπιν σχεδιου των Νεοτουρκων..
  Δεν φτανουμε βεβαι εως την αναγνωριση Γενοκτονιας γιατί αυτό θα μας ταπεινωνε πολύ ως κρατος αλλά αναγνωριζουμε την μεγαλη αδικία και τον πόνο που προκαλέσαμε στους προγονους σας

  Δεν μπορουμε να αλλάξουμε το παρελθον αλλά για να πιστεψετε πως ειμαστε ειλικρινεις
  α) θα αναστηλώσουμε με εξοδα του Τουρκικου κρατους ολα τα μνημεια του Ποντιακου ελληνισμου στην Περιοχή

  β) θα παρουμε μετρα για την διατηρηση και ενισχυση της Ελληνοποντιακής γλώσσας που εντελει αποτελει πλουτο για την περιοχή αυτή που ανηκει στην Επικρατεια μας
  γ) θα παρουμε ολα τα μετρα για να ενισχυσουμε τους τοπικους ποντιακους χορους και παραδοσεις ωστε να ενισχυθει η φιλια ελληνοφωνων και τουρκοφωνων Ποντιων του Τουρκικου πόντου και της Ελλάδας…
  δ) ιδρουε ενα μουσειο Ποντιακου ελληνισμου κλπ

  Ε θελω να μου πειτε :
  αν τυχόν ακουγοταν κατι τετοιο απο εναν μη Κομπλεξικό μή εθνικιστή Τουρκο υπουργό

  (που θα κοιτουσε να εναρμονίσει το Τουρκικό εθνικο συμφερον με μια ανοιχτή και εξυπνη και ειλικρινή πολιτική απεναντι στην ιστορια και τις μειονοτητες )

  – Δεν θα αποτελουσε αυτό το πρωτο βημα για την επουλωση μιας πληγής που ακομα Πονά;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/05/2008

 148. Δόκτορα,

  νομίζω ότι το παρακάτω απόσπασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Πέτρου Θεοδωρίδη ερμηνεύει τη δική σου απολυτότητα:

  “Οι Νεωτεριστες Θεωρητικοι του εθνικισμου δεν ειναι τοσο αφελεις ωστε να αρνουνται την υπαρξη και προνεωτερικής Πρωτης υλης για την κατασκευη του νεωτερικου εθνους … ουτε και την υπαρξη Πρωτο εθνων … Τουλαχιστον τοσο οσο τους παρουσιαζουν οι εδώ Φωστηρες ( εθνικιστες ή αντιεθνικιστες)”

  ***********

  Μ-π, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ δεν αρνούμαι την ύπαρξη των υπαρχουσών δομικών υλικών των εθνών (κάτι τέτοιο θα ήταν ανιστόρητο) ούτε είμαι υπέρ των modernists που θεωρούν τα έθνη ως κατασκευές.
  Επαναπαραθέτω λοιπόν ένα έξοχο απόσπασμα από τον Π.Λέκκα:

  Εθναφύπνιση ή Εθνογένεση;

  Το δίλημμα αυτό φαίνεται να σκιάζει κάθε αναφορά, άμεση ή έμμεση, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το εθνικιστικό φαινόμενο.
  Η διάζευξη ορίζει καταρχήν ασυμβίβαστες αντιλήψεις περί έθνους.
  Η πρώτη, η εθναφυπνιστική, είναι εκείνη που αποδέχεται τις βασικές παραδοχές του εθνικισμού. Σύμφωνα με αυτές τις παραδοχές, τις ευρύτατα διαδεδομένες τόσο στην κοινή συνείδηση όσο και στην λόγια σκέψη, το κάθε έθνος διαθέτει το καθένα την δική του ιστορία. Έχοντας βεβαίως ξεχωριστό το καθένα παρελθόν, δικαιούται, όταν για οποιονδήποτε λόγο συμβαίνει να «αφυπνίζεται» και να αποκτά πλήρη συνείδηση της ανέκαθεν ιδιαιτερότητάς του, να διεκδικεί την πολιτική του αυτοδιάθεση.
  Η εθνογενετική αντίληψη, από την άλλη πλευρά, υιοθετεί πιο κριτική στάση έναντι του αντικειμένου της. Θεωρεί, δηλαδή, ότι τα έθνη δεν «αφυπνίζονται», αλλά «γεννώνται» στην νεοτερικότητα, δεν έχουν παρελθόν, αλλά ιδιοποιούνται κάτι εντελώς ξένο προς αυτά.
  Έτσι, η έννοια της εθνογένεσης εύκολα μπορεί να εξισωθεί με μια μετέωρη διαδικασία ιδεολογικής κατασκευής.
  Πιστεύω ότι η διάζευξη σκοτίζει αντί να φωτίζει την σκέψη μας και ότι το δίλημμα ανάμεσα στην εθναφύπνιση και την εθνογένεση είναι άστοχο, και εν τέλει, άνευ νοήματος. Το ανίατο μειονέκτημά του είναι ότι αναφέρεται στο έθνος και όχι στον εθνικισμό.
  Ακόμη και ο πιο ακραίος υπερασπιστής της εθναφυπνιστικής αντίληψης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ότι το έθνος αφυπνίζεται στην νεοτερικότητα ή ότι το ιδεολογικό κίνημα του εθνικισμού είναι επιγέννημα της σύγχρονης εποχής. Αλλά ακόμη κι ο πιο αδιάλλακτος υπέρμαχος της εθνογένεσης θα είχε δυσκολίες να αποδείξει ότι το υλικό του οποίου κάνει χρήση ο εθνικισμός αποδίδοντάς το στο παρελθόν του έθνους είναι εξ ολοκλήρου κατασκεύασμα εκ του μηδενός.
  Η εθναφυπνιστική αντίληψη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί τα σημερινά έθνη, μολονότι «πανάρχαια», αφυπνίστηκαν τελικά στην νεοτερικότητα. Αδυνατεί επίσης να παράσχει απάντηση στο αδιανόητο γι’αυτήν ερώτημα πως είναι δυνατόν να μην αφυπνίζονται εθνικά όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, παρά μόνον εκείνοι που συμβαίνει να είναι αντικείμενα διεκδίκησης από κάποια σύγχρονη ιδεολογία.
  Ή για να το πω διαφορετικά: η εθναφυπνιστική αντίληψη αδυνατεί να συλλάβει πως είναι δυνατόν οι πολιτισμοί του παρελθόντος που συμβαίνει να μην διεκδικούνται από κάποιο σύγχρονο έθνος, να μην έχουν κι αυτοί εθνική ιστορία. Ούτε φυσικά μπορεί να εξηγήσει γιατί τα, υποτίθεται πανάρχαια έθνη του παρόντος δεν εκπροσωπούντο και στο παρελθόν από τις αντίστοιχες συγκροτημένες ιδεολογίες, με τους ιδιαίτερους φορείς τους, την σαφή πολιτικοποίηση των επιδιώξεών τους ή την κρυστάλλωση των ιδανικών τους στον πρακτικό στόχο του εθνικού κράτους. Από θεωρητική άποψη, η εθναφυπνιστική αντίληψη δεν είναι μόνον άκριτη, είναι στείρα.
  Αλλά και η εθνογενετική αντίληψη στις ακραίες της μορφές αδυνατεί στην ουσία να εξηγήσει πως είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να μοιράζονται την ίδια «ψευδαίσθηση», να πιστεύουν τόσο εύκολα σε μια «πλάνη» και συχνά να είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν πολύ πιο υλικά συμφέροντα στον βωμό ενός ιδανικού που απορρέει από μια τόσο «πλαστή» κατασκευή σαν το εθνικό τους παρελθόν. Πως αλλιώς η εμμονή σε μια «κατασκευαστική» αντίληψη της εθνογένεσης μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια οχληρά ερωτήματα ει μη μόνον καταλήγοντας αμήχανα σε κάποια μορφή συλλογικής παραπλάνησης ή μαζικής αυθυποβολής;
  Ιδού λοιπόν που οδηγεί λογικά το μανιχαϊκό δίλημμα ανάμεσα στην εθναφύπνιση και την εθνογένεση, ποιες είναι οι συνέπειες της απόλυτης εμμονής σε κάποιαν από τις δύο αντιλήψεις.
  Η πρώτη (σ.σ. εθναφύπνιση) εγκλωβίζει την σκέψη μας στον επίπεδο εξελικτισμό του ίδιου του εθνικισμού, που εν τέλει ακυρώνει την δική του ιστορικότητα στον σύγχρονο κόσμο.
  Η δεύτερη πάλι (σ.σ. εθνογενετική), συρρικνώνει το σύνθετο φαινόμενο της νεοτερικότητας σε κάποιες από τις δομικές του διαστάσεις, τις οποίες αναγορεύει σε ικανές συνθήκες συνολικής εξήγησης του φαινομένου. Και οι δύο αυτές στάσεις, μάλιστα, μας υποβάλλουν την αδικαιολόγητη εντύπωση ότι, κατά κάποιο τρόπο, αυτό που συνέβη «έπρεπε να γίνει» – εισάγοντας έτσι μια υπόρρητη τελεολογία στην ιστορική εξέλιξη, η οποία καλείται να υπακούσει σε νομοτέλειες και αναγκαιότητες που βρίσκονται πέρα από την βούληση και την συνείδηση του κοινωνικού υποκειμένου (Παντελής Λέκκας, «Το παιχνίδι με τον χρόνο», σελ.9-12)

  Και η ολοκλήρωση της σκέψης του κ.Λέκκα, στη σελίδα 33:
  «Με δεδομένο τον ιδεολογικό χαρακτήρα των κινήτρων του, ο εθνικισμός δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζει το παρελθόν αδιάφορα ή απροκατάληπτα, ακόμα κι όταν κόπτεται για την αξιολογική ουδετερότητα ή την ακαδημαϊκή αρτιότητα των ιστορικών του επιδόσεων.
  Το παρελθόν που ενδιαφέρει την εθνικιστική ιδεολογία δεν είναι το οποιοδήποτε παρελθόν. Είναι μόνον εκείνο που αφορά άμεσα στο σημερινό έθνος και που μπορεί να υποβαστάξει το ιδεολόγημα της συνέχειας του έθνους στον χρόνο».

  doctor

  Υ.Γ. Εγρίκσες νέπεν; Αν όχι πες: «νέπεν γράψονατο και στα ποντιακά γιατί τιδέν κι εγρίκσα»!!!

  Σχόλιο από doctor | 28/05/2008

 149. Βρε μπας και εισαι ο Δοκτωρ Λέκκας ;

  (αστειευομαι βεβαια… οσα παρθετεις ειναι εξαιρετικά αξιολογα Δοκτωρα …Και μαλλον λεμε τα ιδια …)

  Και φυσικά για να αναπτυχθουν τετοια επιχειρηματα θελουν χωρο και χρονο ..και κυριως διαθεση διαλογου και βουληση για κατανόηση και γνωση ..απαλλάγμενη απο ταμπου και ξερολισμους ..( το θεμα των Ξερολιστων ιδιως των φυσικών επιστημων , αλλά και γιατρων ,( οδοντιατρων) Πολιτικών μηχανικών που νομιζουν οτι πολύ ευκολα μπορουν να προεκτεινουν και στο ετερογενές πεδίο των κοινωνικών επιστημών ευκολα και χωρις στοιχειωδες κόπο τά δικά τους γνωστικά πεδια και συμπερασματα (και ..θυμωνουν κιολας αν δεν παραδεχτεις την ..αυθεντια τους ) ..θα το αναπτυξουμε καποια αλλη φορά )

  Και φυσικά οταν λεω γιατρους κλπ δεν εννοω τον εδώ Δοκτωρα που μαλλον σαν τον μιστερ Χαυντ μου μοιάζει

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/05/2008

 150. Νοσφεράτε,
  σε σένα αναφερόμουν στα μετά την αναγραφή του ονόματός σου, όχι στα πριν (για τους λόγιους).
  για τα λοιπά, νομίζω ότι η φυσική συνέχεια ενός πληθυσμού δεν είναι ζήτημα γενεαλογικού δέντρου του Α ή του Β, αλλά επιστημονικών μελετών οι οποίες την αποδεικνύουν ή δεν την αποδεικνύουν. αυτές περιμένει κανείς να παρουσιαστούν, ως επιχειρήματα, όχι τα γενεαλογικά δέντρα. αλλά και πάλι: πολύ λιγότερο σημαντική είναι για τη συνέχεια ενός έθνους ή ομάδας η βιολογική συνέχεια από την πολιτισμική συνέχεια. άποψη η οποία στο παράδειγμά σου (γεν. δέντρο) εφαρμόζεται απόλυτα: ένα υιοθετημένο ή γεννημένο με σπέρμα ή ωράρια δότη (κι όχι και των 2 γονιών) παιδί συνιστά εξίσου συνέχεια με έναν βιολογικώς «αδιαμεσολάβητο» απόγονό τους.

  Σχόλιο από Γιάννης | 28/05/2008

 151. Νοσφεράτε, Γιάννη, δόκτορα…. πηγαίνεται πλάι βρε !

  Βαριέμαι να μεταφέρω τα σχόλιά σας

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/05/2008

 152. Μια που βρήκα λίγο χρόνο

  Νοσφεράτε όλο ερωτήματα και κακό είσαι 😉

  «..- Δεν θα αποτελουσε αυτό το πρωτο βημα για την επουλωση μιας πληγής που ακομα Πονά;..» σχ.147

  Αν γινόταν όλα αυτά ή μερικά (και μακάρι)από αυτά που αναφέρεις όχι ένα αλλά πολλά βήματα θα γίνονταν.
  Αλλά με αυτό το καθεστώς, με το βαθύ κράτος που και τον Ερτογάν πάει να βγάλει παράνομο !!! χλωμό….
  Θα άλλαζε ή ίδια η πεμπτουσία του εκεί συστήματος και δεν βλέπω να έχει και πολύ όρεξη το βαθύ κράτος για τέτοιους «φιλελευθερισμούς»….

  Για τον Στεφανάνθιμο στο σχ. 133 να σου πω ότι τό πιασες ορθά το θέμα και μπράβο. Και ορθώς αναρωτιέσαι :
  «..Πρωτου σκεφτει , βουτηξει λίγο την γλωσσαν εις το μυαλόν ή τουλαχιστον ρωτήξει – θα μου πεις ποιον να ρωτηξει ..τον Κυριακον; η τους υπολοιπους ευφυεις Νουδουδες ;..»
  Αλλά :
  «..Απεναντι σε αυτήν την εξυπνότατην πάσαν η κ Ντορα εκανε τις γνωστες ντριπλες(πίπες θα έλεγα εγώ) -εν είδει Αβερελ Νταλτον – στις οποιες τοσο μας εχει συνηθισει το Μητσοτατεικον..»..

  Δεν ξέρω αν ήταν «πάσα» ή κρίση αληθείαςτου Στεφανάνθιμου , όμως το ίδιο κάνει.Που μυαλό όμως να το εκμεταλλευτεί κανείς.
  Όπως παλιότερα πάσα ήταν σίγουρα του Γκλιγκόρωφ το 1992 http://press-gr.blogspot.com/2008/03/blog-post_24.html
  Όμως οι Ντορακηδες Νουδουεδες (και Α και ΟΥ και αει σιχτίρ-δεν ξέρω αν το λέω καλά διόρθωσέ με) εγκεφαλοι… ούτε τότε που ήταν ευκαιρία. Αλήθεια ποιός κυβερνούσε τότε ???

  Και όπως λες αν καθαρίζαμε με τον Μεγαλέκο το μισό και παραπάνω πρόβλημα θα είχε ξεπεραστεί..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/05/2008

 153. Ξαδελφε συμφωνουμε σχεδόν (τι σχεδόν) απολυτα …
  και το παραδειγμα με τον Πόντο νομιζω οτι καταλαβες γιατί ο εβαλα ετσι..υποθετικά
  για να φανταστουμε και εδώ μια τετοια Υποθετική απάντηση

  Τωρα τα περι εθνους ..Δεν ξερω για σας εγώ εχω εξαντληθει (και νομιζω οτι και τα σχετικά ) στις Μεταμορφωσεις της ταυτοτητας .. Βεβαια υπαρχουν χιλιαδες θεματα ανεγγιχτα ..Ομως εκεινο που ξαναβλέπω εδώ ειναι τα ιδια ….
  Αν ειναι να συζητηθει κατι ανεγγιχτο ως τωρα πολύ ευχαριστως ..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/05/2008

 154. Απο τις μεταμορφωσεις περνω και βαζω εδώ
  το της Αθηνας Σκουλαρικη
  (οχι ολο για οικονομια χωρου )

  Η εμπειρία του αδιεξόδου στο Μακεδονικό τα τελευταία 17 χρόνια οδήγησε στη μερική αναθεώρηση της ελληνικής στάσης. Τα περισσότερα κόμματα υποστηρίζουν πλέον τη λύση της σύνθετης ονομασίας. Αυτό, όμως, που ήταν ρεαλιστικό το 1992, είναι ρεαλιστικό σήμερα; Επί της ουσίας, άλλωστε, δεν έχουν αλλάξει πολλά: στο δημόσιο λόγο συνεχίζουν να διακινούνται τα ίδια στερεότυπα που οδήγησαν από την αρχή σε μια στρεβλή ανάγνωση του ζητήματος.

  Τι ξέρουμε για το Μακεδονικό;

  Το πρώτο και δομικό αφορά την απαξίωση της άλλης πλευράς, την άρνηση του Αλλου. Θεωρούμε τη γειτονική (ακατονόμαστη) χώρα μια «τεχνητή οντότητα», με ιστορία μόλις 65 ετών και αρνούμαστε ότι υπάρχει (σλαβο-)μακεδονικό έθνος. Ολοι, όμως, υπερασπιζόμαστε τον παλαιστινιακό λαό, που ως έθνος διαμορφώθηκε ακόμη πιο πρόσφατα. Τα έθνη συγκροτούνται μέσα από κοινωνικο-πολιτικούς μετασχηματισμούς. Δεν είναι ούτε παραμένουν αναλλοίωτες οντότητες.

  Θα αναφερθώ σε κάποια ιστορικά δεδομένα που τείνουμε να αγνοούμε:

  *Η διαμόρφωση μακεδονικής εθνικής ταυτότητας ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, ως αντίδραση στον ελληνο-βουλγαρικό ανταγωνισμό.

  Ο ελληνικός εθνικισμός ενθάρρυνε τότε, την ταύτιση των ντόπιων σλαβόφωνων με τους αρχαίους Μακεδόνες, έχοντας σκοπό να τους αποσπάσει από το βουλγαρικό εθνικό κίνημα.

  *Η αυτονομιστική τάση άρχισε να αναπτύσσεται. Το 1903 η επανάσταση του Ιλιντεν κατά των Οθωμανών έγινε με το σύνθημα: «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, τα οθωμανικά εδάφη της Μακεδονίας διαμοιράστηκαν κατά 51% στην Ελλάδα, 37% στη Σερβία, 10% στη Βουλγαρία και 1% στην Αλβανία. Εκτοτε η χώρα μας αναγνώρισε τη σερβική (μετέπειτα γιουγκοσλαβική) Μακεδονία και τη βουλγαρική Μακεδονία.

  *Αυτοί οι όροι ήταν σε κοινή χρήση ώς το 1992, οπότε επικράτησε το καινοφανές σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Επισήμως, βέβαια, η ελληνική διπλωματία ποτέ δεν τόλμησε να το επικαλεστεί.

  *Η (σλαβο-)μακεδονική εθνική ταυτότητα αναπτύχθηκε σταδιακά μέσα από τις ιστορικές συγκρούσεις του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, η πολιτική σκληρής καταστολής της βουλγαρικής συνείδησης της πλειονότητας των κατοίκων της περιοχής από το σερβικό κράτος ενίσχυσε τις τοπικιστικές τάσεις, ενώ οι αγριότητες της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής κατά τη διάρκεια του πολέμου αποξένωσαν τον πληθυσμό της περιοχής από τους Βούλγαρους.

  *Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας ως ένα από τα συστατικά έθνη της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας το 1945.

  Εξυπηρετούσε, τόσο την εξισορρόπηση του σερβικού και του βουλγαρικού εθνικισμού, όσο και το όραμα της ένταξης όλης της Μακεδονίας στη μελλοντική βαλκανική ομοσπονδία.

  *Η εγκατάσταση εκεί των σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων μετά τον ελληνικό εμφύλιο, η άρνηση της Ελλάδας να τους επαναπατρίσει ακόμα και μετά το 1982, καθώς και τα μέτρα καταστολής της σλαβοφωνίας στην ελληνική Μακεδονία, επέτρεψαν στην ηγεσία των Σκοπίων να καταγγέλλει την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς και να διεκδικεί την αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας.

  Παρά τις εξελίξεις αυτές, για τη χώρα μας το θέμα ήταν «ανύπαρκτο».

  Η εθνικιστική πόλωση

  Οταν χρειάστηκε πια να το αντιμετωπίσουμε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, μέσα σε ένα κλίμα εύλογης ανασφάλειας για τις αλλαγές στα Βαλκάνια, επικράτησε ένας ακραίος λόγος περί «εθνικής απειλής» που διόγκωσε την κρισιμότητα του θέματος.

  Η χρόνια αποσιώπηση του Μακεδονικού είχε ως αποτέλεσμα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες να αγνοούν βασικές παραμέτρους του ζητήματος. Οι λίγοι εθνικιστές που δραστηριοποιούνταν στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίστηκαν ως οι μόνοι ειδικοί και επέβαλαν τους όρους της συζήτησης.

  Τα μέσα ενημέρωσης βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να προσελκύσουν το κοινό, στοχεύοντας στο πατριωτικό συναίσθημα. Η δραματοποίηση και η κινδυνολογία δεν άφηναν περιθώρια σύνθετων αναλύσεων. Το πλαίσιο της δημόσιας αντιπαράθεσης περιορίστηκε με πρόσχημα την ανάγκη «εθνικής ενότητας», ενώ οι διαφωνούντες εξοστρακίστηκαν ως «μειοδότες».

  *Η όξυνση του κλίματος εμπόδισε την έγκαιρη διευθέτηση της όποιας διαφοράς σε διμερές επίπεδο, όταν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ένα σύμμαχο στα βόρεια σύνορά της, προσφέροντας διεθνή υποστήριξη με αντάλλαγμα τη συνεννόηση στο θέμα του ονόματος. Ο ανταγωνισμός πολιτικών προσώπων και κομμάτων με όχημα το Μακεδονικό οδήγησε σε υιοθέτηση μαξιμαλιστικών θέσεων και σε διπλωματικό αδιέξοδο.

  *Δυστυχώς, οι εθνικισμοί αλληλοτροφοδούνται. Η εκστρατεία για την ελληνικότητα της Μακεδονίας συνέβαλε στην όξυνση του αντίπαλου εθνικισμού. Η διαιώνιση της σύγκρουσης με επίκεντρο την οικειοποίηση της αρχαίας ιστορίας καλλιεργεί μύθους εθνικής καθαρότητας και πολιτισμικής ανωτερότητας. Η αντιπαράθεση μεταφέρεται σε ένα συμβολικό επίπεδο, ερήμην των σύγχρονων δεδομένων.

  *Τελευταία, το κλίμα πολώνεται άλλη μία φορά. Η προσφυγή στο βέτο δημιουργεί συνθήκες κρίσης και όχι λύσης.

  Ηδη πυροδότησε τις εθνικιστικές αντιδράσεις εκατέρωθεν. Αλλά και με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, επικράτησε ένας φοβικός δημόσιος λόγος περί αλβανικής απειλής, που συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού: συνωμοσιολογία, κινδυνολογία και αναφορά σε εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς που εξυπηρετούν αντεθνικά σχέδια.

  Εξωφρενικές κατηγορίες διατυπώθηκαν πρόσφατα εναντίον ελλήνων επιστημόνων που επιχείρησαν να αναλύσουν ένα άλλο ιστορικό ζήτημα, το οποίο επηρεάζει σε ένα βαθμό τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις: το ζήτημα των Τσάμηδων. Στις σχετικές καταγγελίες συναντήθηκαν παράγοντες του εθνικιστικού και ακροδεξιού χώρου με ανθρώπους της «πατριωτικής» αριστεράς. Η ιδεολογία της εθνικής περιχαράκωσης έχει υπερκεράσει τις μεταξύ τους πολιτικές αντιθέσεις. Οπως και στο Μακεδονικό, όσοι αρνούνται το διάλογο και την επιστημονική έρευνα, επισείουν εθνικούς κινδύνους. Η αποσιώπηση κρίσιμων πτυχών της σύγχρονης ιστορίας, ωστόσο, δεν συσκοτίζει μόνο το παρελθόν, αποδυναμώνει και τη διαχείριση του μέλλοντος. Είναι καιρός να διασταυρώσουμε τις αλήθειες μας με τις αλήθειες των άλλων.

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 16/03/2008

  Σχόλιο από Νοσφερατος | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  Εριξα μια ματια και στο βιβλιο που προτεινεται παραπάνω:
  το:
  Σπυρίδων Σφέτας – Η διαμόρφωση της σλαβομακεδονικής ταυτότητας (Βάνιας, 2003)

  και να τι βρηκα :

  Τα θέματα που συζητά είναι η σλαβική αφύπνιση στη Μακεδονία και τα περιθώρια για τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας καθαρά σλαβομακεδονικής, μη βουλγαρικής, μη σερβικής εθνικής ιδεολογίας στον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας κατά το 19ο αιώνα, διερευνά το βουλγαροσερβικό ανταγωνισμό στο ζήτημα της διαμόρφωσης των ταυτοτήτων στη Μακεδονία και την ανάδυση του εθνικού σλαβομακεδονικού σεπαρατισμού μεταξύ 1878-1934, διερμηνεύει τη θέση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος για την ύπαρξη μακεδονικού έθνους στο μεσοπόλεμο, μελετά τη σύγκρουση της βουλγαρικής εθνικής ιδέας με τον εκκολαπτόμενο σλαβομακεδονισμό στις συνθήκες του Β’ Π.Π., τη δυναμική του σλαβομακεδονικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού από την ίδρυση του κράτους των Σκοπίων μέχρι τη ρήξη Τίτο-Στάλιν, τη ρήξη Γιουγκοσλαβίας – ΕΣΣΔ και την αναζωπύρωση της βουλγαρογιουγκοσλαβικής διένεξης για την ιστορικότητα του μακεδονικού έθνους.

  Υποστηρίζει πως το σλαβομακεδονικό έθνος διαμορφώθηκε ως μέρος της διαδικασίας εξισορρόπησης μεταξύ του σερβικού και του βουλγαρικού ανταγωνισμού για τη Μακεδονία και το «μακεδονικό» έθνος. Για το Βούλγαρο ο όρος Μακεδόνας σημαίνει τον αλύτρωτο Βούλγαρο της Μακεδονίας, για τον Έλληνα δεν είναι παρά ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, ενώ για τον κάτοικο των Σκοπίων είναι ένα ιδιαίτερο σλαβικό εθνωνύμιο.
  http://www.imma.edu.gr/macher/lit/21.html

  ..Ετσι λοιπόν : Δεν τοφτιαξε ο Τιτο το ”εθνο-κρατιδιο ” αυτό για να την βγει στην Ελλαδα και να διεκδικήσει την Μακεδονια του Αγαιου και αλλες τετοιες αρες μαρες με τις οποιες μας πιπιλιζαν και συνεχιζουν να πιπιλιζουν το μυαλό διαφοροι ΠαπαθεμελοΨωμιαδοΑνθιμοΣαμαραδες Εθνολαικιστες που για καθε αλλη αποψη εχουν ετοιμο τον βρωμερο τους χαρακτηρισμο και τη Λασπη ..
  Αντιθετα διαμορφωθηκε στα πλαισια του Σερβο Βουλγαρικουεθνικισμου… ε;

  Και πως-διαολε- τα καταφεραμε ως εθνος-κρατος -με την βοηθεια των διαφορων παπαγάλων ”ειδημονων”- να μετατρεψουμε ενα νεο- εθνος το οποιο μαλιστα χρησιμευσε ως αναχωμα στον κυριωτερο μετά τους Τουρκους εχθρο του ελληνισμου εθνικισμου στα Βαλκανια : Του Βουλαγαρικου εθνικισμου , για περιπου εναμισυ αιωνα..

  απο σχεδόν φιλικό η εστω αδιαφορο ..σε εχθρικό

  αυτό μονο οο Ντορο ΜητσοτακοΣαμαραΨωμιαδηδες ισως μπορεσουν να το εξηγησουν

  Σχόλιο από Νοσφερατος | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  Α συγνωμη … Ξεχασα και τον κ Παπαγεωργοπουλον τον Δημαρχο Θεσσαλονικης με την γνωστην Τρυπαν στο Ταμειο
  Ο οποιος εχει και αυτός Αποψιν και θελει να συμβαλλει εις την επιλυσιν του Δυσκόλου αυτου θεματος ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  κατα τα αλλα αυτο το βιβλιο του Σφέτα – Η διαμόρφωση της σλαβομακεδονικής ταυτότητας
  http://www.imma.edu.gr/macher/lit/21.html
  Μουφαινεται πολύ ενδιαφερον και θα το πάρω
  (και ευχαριστώ τον Κυριον Δραγουμην που το συνεστησε )
  και γιατί εχω εντονο ενδιαφερον για τον τροπο διαμορφωσης των εθνικών και οχι μονο ταυτοτητων
  -αλλά και γιατί φυσικά δεν μπορω παρά να θεωρησω ολες αυτες τις ετικετες και τα παραπετσματα περιι Αντιεθνικιστών-προδοτών -εθνικιστών κλπ που παν να βαλλουν οι διαφοροι εθνολαικιστες για να αμαυρωσουν οσους προσπαθουν -πριν αρχισουν να κραυγαζουν με τα Α και τα Ου της Δαπ νου δου-να σκεφτουν και να μελετησουν αυτα που η δική τους εθνολαικίστικη τεμπελια και ημιμαθεια αδυνατει να κατανοησει , ..ως εντελώς α-νοητες……

  Υ, Γ ενα μονο δεν καταλαβαινω σε σχεση με την παρουσιαση του εν λόγω βιβλιου ..

  -Γιατί βρε παιδια εσεις που κανατε την παρουσιαση – ενώ ο συγγραφεας ολοφανερα μιλαει για Σλαβομακεδονική ταυτοτητα κλπ βαλατε εκεινο το εντελώς χοντροκομένο και Χαζο ..Σκοπιανοι στο τελος ;

  -Βρε …μπας και φοβηθηκαν οτι αν λεγανε μεχρι τελους την κακια λέξη ”Σλαβομακεδόνες ” ..θα τους περνουσαν για ..αντιεθνικιστές …;
  – Σε τι παρανοιες μας εχει μπλεξει ο εθνολαικισμος ρε παιδια ..Σε τι υστερία ..!!!

  Σχόλιο από Νοσφερατος | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  Νοσφεράτε, συμφωνώ οριζοντίως, καθέτως, διαγωνίως και …βουστροφηδόν με το άρθρο της Κ.Ε. [αλήθεια, ποιος το υπογράφει;] καθώς και με τις επισημάνσεις σου επί του βιβλίου του κ. Σφέτα (Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.) το οποίο φαίνεται ενδιαφέρον!

  doctor

  Y.Γ. Εξαιτίας σας θα κάτσω άλλες 2 ώρες στο γραφείο για να τελειώσω τη δουλειά, αλλά χαλάλι σας!!!

  Σχόλιο από doctorr | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  το υπογραφει η Αθηνά Σκουλαρικη …..
  ( αν θυμαμαι καλά γιατί δεν προλαβαινω να κοιταξω τωρα πρεπει να πώ στου Λακλάου )

  Ψαξε στις μεταμορφωσεις ..αλλά ειμαι σχεδον σιγουρος…

  Σχόλιο από Νοσφερατος | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  Η Αθηνά Σκουλαρίκη μου είχε κάνει την τιμή να σχολιάσει (με τα δικά της καλά λόγια) σε πρόσφατο ποστ στο μπλογκ μου, υπέρ μιας μετριοπαθούς άποψης για το Μακεδονικό.

  Δυστυχώς κυκλοφορούν κάποιοι μυστήριοι τύποι, συνήθως Ελληνες εξωτερικού αλλά με ούλτρα-ούλτρα-εθνικιστικές απόψεις, που έχουν τη μανία να αποδεικνύουν τους πάντες “προδότες” έτσι και επιδείξουν λίγη μετριοπάθεια απέναντι σε γείτονες λαούς. Γι’ αυτό ΚΑΙ η Αθηνά συκοφαντήθηκε επανειλλημένα, με το όνομά της να αναρτάται παντού σε… λίστα προγραφών (μαζί με όλους/όλες που συνεργάζονται έστω και ελάχιστα με το ΚΕΜΟ).
  Σήμερα ξετρύπωσα ΠΟΛΥ σημαντικά στοιχεία για τη μοχθηρή δράση αυτών των λασπολόγων, που έφτασαν μέχρι και άλλους Ελληνες… εθνικιστές να τους κατηγορήσουν σαν προδότες.
  (περισσότερα θα βάλω στο μπλογκ μου προσεχώς)

  Πάντως αυτό το σχόλιο δεν το έκανα γι’ αυτό το λόγο, αλλά για να σας ενημερώσω (αν δεν το μάθατε) για τις πρόσφατες απαράδεκτες ενέργειες (λασπολογίες που οδήγησαν σε κλείσιμο) κατά του αντιρατσιστικού Ανοιχτού Σχολείου 132 της Γκράβας:
  http://www.132grava.net/node/206

  Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο ο “Ιός” τους συμπαραστάθηκε ουσιαστικά. Δηλαδή θλιβερή η σιωπή τόσων και τόσων άλλων…

  Σχόλιο από omadeon | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  Είναι ένα σχολείο…
  …Ενα δημόσιο δημοτικό σχολείο, στα Πατήσια, μέσα στο συγκρότημα της Γκράβας. Ενα σχολείο με αριθμό. Το 132.

  Συγκεντρώνει και συνοψίζει όλες τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τις αθλιότητες ενός δημόσιου ελληνικού σχολείου, στον υπερθετικό βαθμό. Μοιράζεται εναλλάξ, πρωί-απόγευμα, τους ίδιους μίζερους και ανεπαρκείς χώρους μ’ ένα άλλο, ανάλογων προδιαγραφών σχολείο. Δέχεται, χρόνο με το χρόνο, ολοένα μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών μαθητών, χωρίς καμία κρατική μέριμνα για την ένταξή τους. Το «ολοήμερο» λειτουργεί, βδομάδα παρά βδομάδα, ως χώρος στάθμευσης, ίσως και μελέτης. Δεν υπάρχουν αίθουσες, δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει διδακτικό προσωπικό για κάτι περισσότερο.

  Αυτή είναι, σε αδρές γραμμές, η μία όψη του νομίσματος -η ζοφερή. Εχει κι άλλη…

  Η άλλη όψη είναι τόσο φωτεινή που έφτασε να επισκιάσει την πρώτη. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, μέσα σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, κυοφορήθηκε και συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα. Χάρη σε μια διευθύντρια με όραμα, παιδαγωγική κατάρτιση και οργανωτικές ικανότητες, χάρη σε μια ομάδα δασκάλων με έρωτα και «τσαμπουκά», το 132 μεταμορφώθηκε, σιγανά και ταπεινά, μέσα από συστηματική προσπάθεια εννέα χρόνων, σ’ ένα πρότυπο σύγχρονου σχολείου, σ’ ένα σχολείο στα σύνορα της… Ουτοπίας.

  Το μεγάλο ποσοστό μεταναστών, η συνύπαρξη μαθητών με διαφορετική μητρική γλώσσα, κουλτούρα και θρησκεία, αντιμετωπίστηκε θετικά, ως πρόκληση. Τροφοδότησε έρευνα, γέννησε ιδέες και δράσεις. Οι σύγχρονες ομαδοκεντρικές και συνεργατικές παιδαγωγικές αντιλήψεις εφαρμόστηκαν στην πράξη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ενας αέρας δημιουργικότητας και δημοκρατίας έπνευσε στο 132, φέρνοντας κοντά εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς, Ελληνες και μετανάστες. Το σχολείο τράβηξε το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας, απασχόλησε θετικά τον τύπο, άρχισε να διακρίνεται…

  Η αντίφαση ήταν προφανής. Δεν είναι δυνατόν ένα σχολείο τόσο ταπεινών προδιαγραφών να είναι συγχρόνως και ένα πρότυπο σχολείο! Η αντίφαση όφειλε να αρθεί.

  Κάθε άνθρωπος που πιστεύει στην πρόοδο -ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση- θα περίμενε να αρθούν οι αντιξοότητες και να βελτιωθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε το «θαύμα» να εδραιωθεί στο κατάλληλο περιβάλλον και να εξαπλωθεί και σε άλλα σχολεία.

  Υπήρχε κι άλλος τρόπος. Αυτός που επιλέχτηκε.

  Το «θαύμα»… ακυρώθηκε, η πρωτεργάτριά του τιμωρήθηκε παραδειγματικά με απομάκρυνση από τη θέση της, η δουλειά τόσων χρόνων συκοφαντήθηκε συστηματικά, οι δράσεις και τα προγράμματα του 132 πάγωσαν «κατ’ εντολήν». Στάλθηκε και ο κατάλληλος διευθυντής να εγγυηθεί τη νέα τάξη πραγμάτων στο σχολείο.

  Το γιατί επιλέχτηκε αυτός ο τρόπος συνάγεται εύλογα, νομίζω.

  Είναι απλός, ανέξοδος, κολακεύει τις προσδοκίες κάποιων ακραίων συντηρητικών και εθνικιστικών κύκλων και των αφελών οπαδών τους, και κυρίως επαναφέρει το 132 (και κάθε επίδοξο μιμητή του) στο επιθυμητό status quo: ένα σχολείο για παιδιά μεταναστών και ελλήνων πολιτών β’ κατηγορίας, ένας σκουπιδοτενεκές για τους προλετάριους και τους περιθωριακούς του αύριο. Αλλωστε, η εντολή είναι ρητή και φέρει την υπογραφή του αρμόδιου προϊστάμενου.

  «Καμία δράση, καμία πρωτοβουλία που να διαφοροποιεί το 132 από τα άλλα δημόσια σχολεία».

  Το μήνυμα είναι σαφές και μας αφορά όλους, γονείς και εκπαιδευτικούς, αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

  Η μικρή ιστορία του 132 είναι εξόχως διδακτική. Και το τέλος της δεν γράφτηκε ακόμη. Στο χέρι μας είναι.

  -Ολυμπία Παγουλάτου
  (Μαμά στο 132 και αδιόριστη εκπαιδευτικός)

  Σχόλιο από omadeon | Μάιος 29, 2008 | Επεξεργασία
  ———————————————————

  Ομαντεον στο σχολειο και στη διευθνυντρια συμπαρασταθηκε ολο το εκπαιδευτικό κινημα ..Ασχετο αν στην εξωνημενη κατασταση που ζουμε αολες οι αντιστασεις της Δημοκρατικής ελληνικής κοινωνιας (γιατί ακομα υπάρχει και εκφραζει τους συντριπτικά περισσοτερους ελληνες )σε σχεση με εκινους που υποστηριζουν πια την δΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΑΛΑΚΤΟΥς ΤΟΥς ΤΟΥ λΑΟς πνιγονται στη σιωπή των ΜΜΕ …

  η κατασταση στη Παιδεια σε ολες τις βαθμιδες της ειναι δραματική σημερα φιλε .. Και η ευθυνη γιαυτό ανήκει στην Σημερινή Κυβερνηση ..Και ειναι σκοπιμη .

  Σχόλιο από Νοσφερατος | Μάιος 30, 2008 | Επεξεργασία

  ———————————————————

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/05/2008

 155. Λοιπόν, αξίζει να διαβάσετε νομίζω όσα δήλωσε η ίδια η Αθηνά Σκουλαρίκη στο blog μου, που αφορούν όχι μόνο τη δική της δραστηριότητα αλλα και τις ΦΗΜΕΣ που τσουβαλιάζουν την ίδια, καθώς και όλους/όλες στο Κ.Ε.Μ.Ο. σαν «όργανα του Σόρος»:
  Τέλος, το σημείο όπου σχολίασε η κ. Αθηνά Σκουλαρίκη στο δικό μου μπλογκ είναι εδώ (πιο πριν παραθέτω κείμενό της):
  http://omadeon.wordpress.com/2008/04/18/multiple_macedonia_meme/#comment-3012

  Χθες μάλιστα, σε άλλο μπλογκ, κάποιος χαρακτήρισε ΚΑΙ εμένα «πληρωμένο» και «συμμετέχοντα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα», «τρωκτικό» που γυρίζει «χρούτσου-χρούτσου» στην «τρύπα του» κλπ. 🙂
  Ε, η αποστασιοποίηση από τα υπερ-εθνικιστικά τσουβαλιάσματα είναι αναγκαία προϋπόθεση για κάθε σοβαρή έρευνα της αλήθειας.
  ——————–

  Σχόλιο από omadeon | 30/05/2008

 156. Ας δουμε τι λεει και ο Ροίδης επι του Ππα Σρτεφανου και του Παπα Ανθιμου

  http://roides.wordpress.com/2008/05/28/anth_stef/#comment-10770

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/05/2008

 157. Οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι εργοδότες» στην ΠΓΔΜ – 1 Δεκέμβρη 2005

  AΠΟΣΤΟΛΗ: Στην ΠΓΔΜ εξάγουμε δυστυχία
  Οι ελληνικές επιχειρήσεις σαρώνουν με τη μέθοδο του οδοστρωτήρα την αγορά που ο βαθμός ωρίμανσής της παραμένει νηπιακός, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο συνέργιες και οικονομίες κλίμακας. Η γενική άποψη που υπάρχει για τους έλληνες επιχειρηματίες είναι η χειρότερη – και δεν μπορεί να αποδοθεί στο δηλητήριο του εθνικισμού που ξεχειλίζει και από τις δυο μεριές των συνόρων. «Οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι εργοδότες».
  Του συνεργάτη μας ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

  http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=574

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/05/2008

 158. Νοσφεράτε, ΠΟΛΥ σημαντικός σύνδεσμος.

  Δες την τελευταία παράγραφο ξανά με προσοχή.

  Ο Σόρος για πρώτη φορά αναδύεται ΔΥΝΑΣΤΗΣ στη γειτονική χώρα.
  ΟΛΕΣ οι οργανώσεις του στηρίζονται στην Παγκόσμια Τράπεζα, που οι ίδιοι οι πολίτες (συνδικαλιστές) καταγγέλλουν ότι τους πίνει το αίμα…

  ΦΡΙΧΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

  Επειδή είσαι και καλαμπουρτζής, σκέψου το παραμύθι με το Λύκο, «λύκος, λύκος, λύκος»…. φώναζε το Ελληνόπουλο.

  Ο Σόρος είναι ΛΥΚΟΣ, θα μας φάει…

  Και ο πονηρός λύκος χαμογελάει σαρδώνεια
  «βρε μαλάκες, ΕΣΑΣ θα φάω μπρε? Αφού σας ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ, να φωνάζετε ΕΣΕΙΣ εναντίον μου κι εγώ να ΠΙΝΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΣΑΣ, μαλάααακεεες, ΦΑΤΕ ΛΕΞΕΙΣ, ΦΑΤΕ, ΠΑΙΝΤΙΑ ΜΟΥ.

  Εγώ… θα τρώω το κρεατάκι των οχτρών σας όμως, των άααλλων «Μακεδόνων», που τους ΤΡΕΛΛΑΝΑ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΑ εθνικιστές Ελληνες, θενκς, θενκς θενκς
  (κλαπ – κλαπ – κλαπ)

  ———————Υ.Γ. Ομέρ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΓΚΟΛΛΑ και άααακου τώρα….

  Οπως έχω ψυλλιαστεί τη βρωμοδουλειά,
  έχουν φανατιστεί ΤΟΣΟ πολύ πια οι Ελληνες κατά του Σόρος,
  ώστε το μίσος τους τον ΣΥΜΦΕΡΕΙ. Πινει το αίμα της FYROM ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ, διότι σε “εθνικά θέματα” (my ass) βεβαίως, βεβαίως, είναι ΦΙΛΟΣ, ΦΙΛΟΣ, ΦΙΛΟΣ,
  όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος, ΦΙΛΑΡΑΣ Μακεντόνσκι κι αυτός

  ΦΑΤΕ τώρα “Μακεδόνες” το αγγούρι των 60 ευρώ κατώτερο μισθό
  ΦΑΤΕ τώρα κι εσείς Ελληνες επιχειρηματίες τη μικρή χώρα
  ΦΑΤΕ τώρα κι εσείς ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ μια… Νέα Ονομασία….

  ΦΤΟΥ…

  Σχόλιο από omadeon | Ιούνιος 1, 2008 | Επεξεργασία

  Υ.Γ.2 όταν λέω “για πρώτη φορά” εννοώ ότι ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΠΗΡΑΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΧΑΜΠΑΡΙ, Κάααατι είναι κι αυτό. Ιδού τι λένε:

  Είμαστε αρνητικοί αντίθετα απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάθε φορά που πρόκειται να λάβουμε κάποια χρηματοδότηση ορίζονται όροι και δεσμεύσεις που πλήττουν άμεσα τους εργαζόμενους: Για το συνταξιοδοτικό σύστημα για παράδειγμα, τα επιδόματα ανεργίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, ακόμη και τους έμμεσους φόρους. Κατόπιν εντολής του ΔΝΤ, από 5% που ήταν ο ΦΠΑ σε μια σειρά βασικών προϊόντων (φάρμακα, τρόφιμα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφημερίδες) αυξήθηκε στο 18%. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο ζωής έχει επιδεινωθεί δραματικά.

  Σχόλιο από omadeon | Ιούνιος 1, 2008 | Επεξεργασία

  Υ.Γ.3 Εεε… φυσικά (όμως) επειδή ΕΙΝΑΙ και ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ, “θέλει και το καλό του κόσμου”, θέλει “Ανοιχτή Κοινωνία”, θέλει να αφήσει ΚΑΙ υστεροφημία, ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ, πάρε κόσμε.

  (It’s Just those Greeks… they get on my nerves sometimes)
  μουρμουρίζει στο κρεβάτι
  και πηγαίνει στην ΕΠΟΜΕΝΗ σελίδα του επόμενου βιβλίου του…
  ΗΣΥΧΟΣ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ότι η πολιτική του “ωφελεί τους λαούς”

  Πάρτε τον χαμπάρι σύντροφοι. ΔΕΝ είναι καλά….
  Ο Σόρος δεν είναι κακός. Είναι επικίνδυνος και ψυχοπαθικός,
  κάνει καλό αλλά τα τρώει ΟΟΟΛΑΑΑ…
  σαν να φωνάζεις το λύκο για γεύμα
  και να περιμένεις να μη σου φάει το πρόβατο
  το τρώει ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ!

  Σχόλιο από omadeon | 01/06/2008

 159. ηρθα εδώ μπας και συνεχιστει εκεινη η συζητηση για τους σλαβομακεδονες που παραδεχονται πως ειναι σλαβοι και πιθανν να υπάρχουν περθωρια διαλογου ..και τι βλέπω;
  κι εδώ μιμιδια και τριγίκεριδια…
  μπα..φευγω … 😦
  αδιορθωτη η καταστασις (πραγματων)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/06/2008


 160. Macedonia Redux

  Tου Θανου Βερεμη*

  «Μacedonia Redux» είναι τίτλος άρθρου του Ρουμανοαμερικάνου ιστορικού της αρχαιότητας, Eugene Borza (Στο, Frances Titchner και Richard Moorton Jr., The Eye Expanded, Un. of California Press, 1999, p. 251). O Borza μάς μεταφέρει την έκπληξη που αισθάνθηκε όταν φοιτήτριά του του έδειξε φωτογραφία ταφόπλακας από το Steelton της Πενσυλβανίας, της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, που περιέγραφε τον νεκρό ως «Μακεδόνα». Ο Borza εξέλαβε το εύρημα αυτό ως τεκμήριο πρώιμης εθνογένεσης. Παρέλειψε βέβαια να αναζητήσει άλλες ταφόπλακες που περιγράφουν τους νεκρούς ως Μωραΐτες, Κρητικούς ή Ρουμελιώτες σε άλλα κοιμητήρια των ΗΠΑ.

  Οι πληροφορίες αυτού του είδους οι οποίες εμπνέουν και τους επίσημους Αμερικάνους ζηλωτές του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων μας, καθιστούν μια σύντομη και εύληπτη περιγραφή των μεταμορφώσεων του «Μακεδονικού» απαραίτητη. Τα παρακάτω αποτελούν ένα τέτοιο πρώτο σκαρίφημα.

  Το μακεδονικό ζήτημα που αρχίζει σαν έκφραση αντίπαλων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των βαλκανικών εθνών, συνεχίζεται πολλά χρόνια μετά την κατάρρευση του οθωμανικού πολυεθνικού καθεστώτος με διαφορετικές προσωπίδες: ελληνικού και βουλγαρικού αλυτρωτισμού, κομμουνιστικής αυτοδιάθεσης, τιτοϊκής ομοσπονδιοποίησης, αριστερής και μετά δεξιάς εθνογένεσης. Ολες αυτές οι προσωπίδες υπήρξαν απειλητικές για την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας. Σε περίοδο σύγχυσης ταυτοτήτων στην ύπαιθρο χώρα και σαφούς εκπαιδευτικής και οικονομικής υπεροχής των Ελλήνων στα αστικά κέντρα, η Ελλάδα κατέλαβε το 1912-13 τη μερίδα του λέοντος των εδαφών που κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, ονομαζόταν από τους Ευρωπαίους αρχικά και έπειτα από τους ντόπιους, «Mακεδονία», παρά το γεγονός ότι οι οθωμανικές αρχές επέμεναν στα «Εγιαλέτια της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου». H επαναφορά του αρχαίου όρου Μακεδονία με το νέο γεωγραφικό περιεχόμενο, (κατά πολύ ευρύτερο του αρχαίου), κατέστησε τη διαμάχη υπόθεση προσδιορισμών ή ζήτημα για την επιστήμη της σημαντικής (semantics).

  Η αρχική βουλγαρική διεκδίκηση μεταμορφώθηκε σταδιακά, χάρη στην Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή του μεσοπολέμου και τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο μεταπολεμικά, στη δημιουργία ενός νέου έθνους.

  Στο ελληνικό τμήμα το δημογραφικό βάρος των Μικρασιατών προσφύγων του 1922-23, υπήρξε αποφασιστικός παράγων για τον εθνικό προσδιορισμό της περιοχής. Ο ανταγωνισμός όμως που η εγκατάσταση των Μικρασιατών προκάλεσε σε χωριά με μεικτούς πληθυσμούς, οδήγησε Σλαβογενείς στο «Δημοκρατικό Στρατό» του 1946-49. Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου η ηγεσία του Δ.Σ. διεκδικούσε μια ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη, με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Οι ελληνικοί χειρισμοί του «Μακεδονικού» μεταξύ 1991 και 1995 αποτελούν παράδειγμα αποτυχίας της διπλωματίας, όταν αυτή προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση. Ζήτημα με μεγάλες αποχρώσεις και ένα ερμηνευτικό λαβύρινθο το «Μακεδονικό», που απαιτεί σοβαρές γνώσεις από όποιον επιχειρεί να τον διαβεί, από αποκλειστικότητα του ΥΠΕΞ ώς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφέθηκε στη διάθεση της ανιστόρητης όσο και ενθουσιώδους κοινής γνώμης.

  Η εμπλοκή της ελληνικής κοινής γνώμης στο ζήτημα της ονομασίας δημιούργησε νέα στερεότυπα για το μακεδονικό ζήτημα, που έτειναν να αντικαταστήσουν την επίσημη πολιτική.

  Η δημοσίευση των Απομνημονευμάτων του Κίρο Γκλιγκόροφ (Αθήνα, Κούριερ, 2000) έριξε περισσότερο φως στις αντιλήψεις και τις προθέσεις της σλαβομακεδονικής ηγεσίας. Ο Γκλιγκόροφ κατανόησε εγκαίρως τις μεταψυχροπολεμικές προτεραιότητες των δυτικών χωρών, που επιθυμούσαν τη σταθεροποίηση και όχι τις εθνικές διευθετήσεις ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων. Φρόντισε συνεπώς να προβάλει με επιτυχία τις φιλειρηνικές προθέσεις της χώρας του και να αφήσει τους Δυτικούς να ερμηνεύσουν την ελληνική διεκδίκηση του ονόματος της Μακεδονίας σαν εδαφική διεκδίκηση.

  Εκρυψε επίσης με επιμέλεια τις αλυτρωτικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ έναντι των γειτόνων της. Στα σχολικά, ωστόσο, βιβλία της χώρας του εξακολούθησε να φιγουράρει ένας χάρτης με τις τρεις Μακεδονίες (γιουγκοσλαβική, βουλγαρική και ελληνική) ως έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ σημειώνει στα απομνημονεύματά του τη θέση του για την «ενωμένη» Μακεδονία. «Ομως μόνο του ενός τρίτου του λαού – των Μακεδόνων που μένουν στο κομμάτι του Βαρντάρ, εξασφαλίστηκε η ελευθερία. Τι θα γίνει όμως με τα αδέλφια μας στα άλλα τμήματα της μοιρασμένης Μακεδονίας; Και από εδώ προέκυψε η θέση, για την οποία ακόμα και τώρα επιμένω ότι είναι πρωταρχικής σημασίας… ο μερικώς απελευθερωμένος λαός δεν είναι ελεύθερος…» (σ. 42).

  Εχουμε εισέλθει εδώ και ένα χρόνο στην τρέχουσα φάση του «Μακεδονικού». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέλαβε τον ρόλο του ηχηρού υπερπατριώτη, που διεκδικεί από την Ελλάδα αποζημιώσεις για τις χαμένες περιουσίες των ομοεθνών του του εμφυλίου και την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, ενώ στο δικό του κοινό υπόσχεται τη μελλοντική συνένωση των τριών Μακεδονιών, ελληνικής, βουλγαρικής και της ΠΓΔΜ κατά την εισαγωγή της κομμουνιστικής διακήρυξης του ΑΣΝΟΜ (1946). Οι απαιτήσεις και τα μηνύματά του αποτελούν νοσταλγικό κακέκτυπο της εμφυλιακής περιόδου, αλλά με διαφορετικούς μεγάλους αποδέκτες. Η σοβαρότητα του ελληνικού ΥΠΕΞ κερδίζει προς το παρόν τη μάχη των διεθνών εντυπώσεων. Στο Βουκουρέστι η Ελλάδα κατάφερε να αναβάλει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τη διευθέτηση του οριστικού ονόματός της χώρας του κ. Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος βυθίζεται όλο και περισσότερο σε έναν εσωτερικής κατανάλωσης αγώνα εντυπώσεων που ενοχλεί τους παρατηρητές της Εσπερίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να οπλιστεί με απέραντη ψυχραιμία και υπομονή για να αφήσει την ευθύνη του αδιεξόδου ακέραια στους γείτονες.

  * Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι πρόεδρος του ΕΣΥΠ

  Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-12-08 , Καθημερινή

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/12/2008

 161. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. σιγουρα μελετώντας το κανείς μπορεί να αντιληφθεί και διαφορετικές πτυχες του «Μακεδονικού» ζητήματος!

  Σχόλιο από Α.Κ. | 23/12/2008

 162. […] -Οι Σλαβομακεδόνες κα […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 163. […] -Οι Σλαβομακεδόνες και η υπέρτατη ευτυχί […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 164. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια
  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια πραγματοποίησαν περίπου 150 άτομα, με αφορμή συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
  Τη συγκέντρωση φέρεται να οργάνωσε συνασπισμός «εθνικο-πατριωτικών οργανώσεων ».

  Οι συγκεντρωμένοι χρησιμοποίησαν εθνικιστικά και υβριστικά για την Ελλάδα συνθήματα την ώρα που κρατούσαν σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας.

  Στη συνέχεια έδωσαν ψήφισμα στο γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας μέσω του οποίου ζήτησαν, τη συγγνώμη των ελληνικών αρχών “από τον μακεδονικό, αλβανικό και τουρκικό λαό” για τα συνθήματα στην παρέλαση. Επίσης ζήτησαν από την Ελλάδα να σταματήσει τις πιέσεις για το συνταγματικό όνομα.

  (Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

  8-4-2010 εΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 10/04/2010

 165. ΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  Συντάκτης: Ελευθέριος Καραγιάννης

  Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 09:55

  Οι διμερείς και διεθνείς προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την επιδίωξη των Σλάβων να οικειοποιηθούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας και να εμφανισθούν ως οι διάδοχοι των Μακεδόνων και συνακόλουθα να σλαβοποιήσουν ,για τις επόμενες γενεές, ένα από τα πολυτιμότερα τμήματα του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας ,γεγονός πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία του ανθρωπίνου γένους, είναι περισσότερο ή λiγότερο γνωστές. Η πρωτοβουλία που καταγράφω είναι σχεδόν άγνωστη .Πρόκειται για την διαμεσολάβηση που έλαβε χώρα μετά από πρόταση του τότε Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

  Στίς αρχές Μαϊου 1993 ο Πρόεδρος της Σερβίας μου τηλεφωνεί στην Αθήνα , διευκρινίζω ότι οι Πρέσβεις της Ε.Κοινότητας είχαν ανακληθεί στις πρωτεύουσες τους από τον Ιούνιο του 1992 με απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Κοινότητος και ζητά να μεταβώ στο Βελιγράδι για ένα σημαντικό θέμα. Στην συνάντηση μας μου ανακοινώνει ότι πρόκειται να συναντηθεί στην Αχρίδα σε λίγες εβδομάδες με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Κύρο Γκλιγκόρωφ και πρόθεση του είναι ,εάν φυσικά συγκατατίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση , να μεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης στα διμερή προβλήματα που μας χωρίζουν με τα Σκόπια και ειδικά για το θέμα του ονόματος. Ζήτησε δε να πληροφορηθεί ποία είναι η διαπραγματευτική μας θέση στην περίπτωση που ο Γκλιγκόρωφ δεν δεχθεί να διαγράψει τον όρο Μακεδονία από το όνομα της χώρας του.Μετά από οδηγίες της τότε Κυβέρνησης ανακοίνωσα στον Σέρβο Πρόεδρο ότι η έσχατη γραμμή υποχώρησης είναι να αποκληθούν τα Σκόπια Σλαβομακεδονία και η εθνότητα, γλώσσα, υπηκοότητα , Σλαβομακεδονική.

  Στις αρχές Ιουνίου 1993 ο Πρόεδρος της Σερβίας με καλεί στο Βελιγράδι και μου ανακοινώνει ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων αποδέχεται την ονομασία του Κράτους του ως «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την συνακόλουθη ονομασία των υπόλοιπων συστατικών κρατικών στοιχείων. Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση μου με τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κ Μητσοτάκη , ακολούθησε η διατύπωση των όρων της συμφωνίας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας των Προέδρων της Σερβίας και των Σκοπίων και παρουσία πλήν του γράφοντος και του Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου κ.Μιλίνοβιτς. Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο την διαπραγμάτευση αυτή ήταν ή αναγραφή της λέξης «Σλαβομακεδονική» για την εθνότητα, υπηκοότητα ,γλώσσα σε μία λέξη ,όπως επέμενα ή σε δύο λέξεις ή με παύλα ενδιάμεσα τουτέστιν « Σλαβο Μακεδονική» «Σλαβο-Μακεδονική» όπως πρότεινε ο συνομιλητής μας. Η επιμονή μου εστηρίζετο περισσότερο στην ανησυχία μελλοντικής απάλειψης της λέξης Σλαβο από την ονομασία και χρήσης μόνον της λέξης Μακεδονία .

  Ο Πρόεδρος των Σκοπίων ζήτησε όπως το κείμενο της συμφωνίας συνταχθεί σε μορφή Πρωτοκόλου το οποίο θα υπεγράφετο στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του ιδίου, το συντομώτερο δυνατον ,καθόρισε δε ως ημερομηνία υπογραφής το Σαββατοκύριακο που ακολουθούσε . Μετά από οδηγίες που έλαβα από τον Πρωθυπουργό αντιπρότεινα όπως συνταχθεί Κοινό Ανακοινωθέν το οποίο θα εδημοσιοποιείτο παρουσία των δύο ηγετών στην Θεσσαλονίκη υπό την βασική προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε προηγουμένως ο κ. Γκλιγκόρωφ την δυνατότητα τροποποίησης του Σκοπιανού Συντάγματος .Κατόπιν τούτου ο κ. Γκλιγκόρωφ, το κόμμα του οποίου είχε 76 έδρες στις 120 της Βουλής ,ζήτησε από τον συνομιλητή του Σέρβο Πρόεδρο όπως του αποστείλει το συμφωνηθέν από τηλεφώνου κείμενο με ειδικό αγγελιοφόρο, όπερ και εγένετο την επομένην , ώστε να το συζητήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. ΄Αντωφ το μόνο κόμμα το οποίο θα μπορούσε να του δώσει την Κοινοβουλευτική αυξημένη πλειοψηφία των 80 εδρών που χρειζόταν , καί ζήτησε πίστωση χρόνου μίας εβδομάδος για να προβεί στις εσωτερικές αυτές διαβουλεύσεις του.

  Μετά από μία εβδομάδα ο Πρόεδρος της Σερβίας μου ανακοινώνει τηλεφωνικώς στην Αθήνα ότι δυστυχώς δεν απεδέχθη ο κ. Άντωφ να στηρίξει τον Πρόεδρο των Σκοπίων στην πρωτοβουλία του αυτή .

  Μία από τις προσπάθειες που είχαν φθάσει ,όσο καμμία άλλη , κοντά στην λύση του προβλήματος απέτυχε.

  Παραθέτω κατωτέρω το κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος μεταφρασμένο στα ελληνικά καθ’ όσον το πρωτότυπο ήταν στην σερβοκροατική και μεταφράστηκε στην αγγλική από τον μεταφραστή του Σέρβου Προέδρου.

  ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

  1.Η Ελληνική Δημοκρατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκφράζουν την βούληση τους να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν αμοιβαίες φιλικές σχέσεις συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα προς αμοιβαίον όφελος και πρός όφελος όλων των χωρών των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
  2.Επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα τους να επιλύσουν τα προβλήματα και τα ανοικτά θέματα δια μέσου συμφωνιών επί τη βάσει αμοιβαίου σεβασμού και καλής θελήσεως.
  3.Σημειώνουν ότι η διαφορά σχετικά με το όνομα του νεοσύστατου κράτους το οποίο εγένετο αποδεκτό στα Ηνωμένα ΄Εθνη με την προσωρινή και ως όνομα εργασίας ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» , πρέπει να επιλυθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις και προς το αμοιβαίο συμφέρον, με σεβασμό της ιστορικής , πολιτικής και οιασδήποτε αλλης πραγματικότητας,που αφορά τα δύο κρατη και τους δύο λαούς.
  4.Ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ αποδέχεται και σέβεται το γεγονός ότι τα δύο κράτη και οι δύο λαοί στην περιοχή των Βαλκανίων εμφανίσθηκαν σε διαφορετική χρονική στιγμή και αντιπροσωπεύουν διαφορετικά κράτη: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δημιουργήθηκε πρόσφατα μετά την διάλυση της άλλοτε Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
  Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ εκφράζει την ετοιμότητα να περιλάβει στο Σύνταγμα του νέου κράτους τον χαρακτήρα και τα σύμβολα της Σλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όπως θα αποκαλείται εφ’ εξής

  Με τον τρόπο αυτό υφίσταται σαφής διαφορά μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του νέου κράτους και επιβεβαιώνεται ότι το νέο κράτος περιορίζει την κυριαρχία , εδαφική ακεραιότητα και εθνική του σύνθεση αποκλειστικά στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όπως καθορίζεται από τα σημερινά της σύνορα.

  Ο Πρόεδρος Μητσοτάκης εκφράζει την ικανοποίηση του για την δήλωση αυτή την οποίαν θεωρεί ως ενέργεια εμπράκτου καλής θελήσεως και καλής γειτονίας και ως έκφραση επιθυμίας για συνεργασία και εκφράζει την ετοιμότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει επισήμως και να συστήσει κανονικές διπλωματικές σχέσεις με το νεοσύστατο κράτος μετά τον επίσημο καθορισμό του χαρακτήρα και την προσαρμογή των κρατικών συμβόλων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

  http://www.diplomatikoperiskopio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=597:2010-07-22-09-58-21&catid=35:2008-05-31-14-16-15&Itemid=59

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/09/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: