Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Το Σλαβομακεδονικό Ζήτημα και η πρόκληση του Κοσόβου

dtyp.jpg1888.jpg«Δεν θα την πάρουνε ποτέ τη γη των Μακεδόνων» 

 Αυτό το παλιό τραγούδι θυμήθηκε ο απίστευτος Καρατζαφέρης στη συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή των Ελλήνων. Τα «πτώματα» και οι αντιθέσεις στο Βορρά, πάνω απ’ τη χώρα μας, φαίνεται ότι τρέφουν τα δικά μας  κοράκια.

                  

 Οι Νεοναζί της Χρυσής Αυγής διοργανώνουν εκδηλώσεις υπεράσπισης της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Μακάρι να μπορούσαμε όλους τους ανεγκέφαλους a4423a.jpgακροδεξιούς, χρυσαυγίτες, σλαβομακεδόνες, «τσαμουριώτες» να τους στέλναμε όλους μαζί σε σεμινάρια επιμόρφωσης στο εκδημοκρατισμένο Μαουτχάουζεν !

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα και ποιά είναι τα αληθινά ερωτήματα που γεννά η συγκυρία; 

Μετά την αναμενόμενη ανεξαρτητοποίηση των Αλβανών του Κοσόβου υπάρχει η τάση να καλλιεργούνται τα φοβικά συναισθήματα και να υπάρχει επισήμανση περί των απειλών για την ελληνική Θράκη, τη Μακεδονία κ.λπ. Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά που αποκρύπτεται είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα:

… Ο παλιός κομμουνιστικός κόσμος αυτή τη στιγμή περνά τη φάση διαμόρφωσης εθνών-κρατών, σε αντίθεση με το λεγόμενο δυτικό κόσμο που βρίσκεται στο τέλος της συγκεκριμένης ιστορικής φάσης και επιζητεί τη δημιουργία νέων μεταεθνικών κρατικών μορφωμάτων τύπου Ε.Ε.

Η ιστορική αυτή διαδικασία, που σαφώς ερμηνεύεται, βρίσκεται σε εξέλιξη σ’ όλη την έκταση του παλιού κομμουνιστικού κόσμου και ειδικότερα στις δύο πολυεθνικές «Αυτοκρατορίες», την πρώην ΕΣΣΔ και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η κατάρρευση αυτών των «Αυτοκρατοριών» έγινε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Ίσως να φαίνεται παράξενο, αλλά αυτό που συνέβη εκεί είναι ότι διαιωνίστηκε, με νέα μορφή, η παλιά φεουδαρχική δομή. Μόνο που στη θέση των παλιών φεουδαρχών εγκαταστάθηκε πλέον το Κόμμα, ως συλλογικός ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής. Δηλαδή, δομικά οι «κομμουνιστικές Αυτοκρατορίες» μετέφεραν μέχρι τις μέρες μας τις φεουδαρχικές κοινωνικές δομές, μ’ ότι αυτό σημαίνει στο επίπεδο των κοινωνικών αντιθέσεων και των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Είναι ειρωνία της ιστορίας το ότι ενώ βρισκόμαστε στον ιδιο συμβατικό χρόνο με την albanotsamides.jpgπαλιά Ανατολική Ευρώπη, εν τούτοις οι κοινωνίες μας βιώνουν άλλη ιστορική φάση και άλλες διαδικασίες. Η ιστορική περίοδος που τώρα περνούν οι παλιοί Σοβιετικοί ή Γιουγκοσλάβοι, για μας ολοκληρώθηκε -με τον τρόπο που περατώθηκε- το τραγικό ‘22. (Με μόνη εξαίρεση την περίπτωση της Κύπρου)

Επίσης θα πρέπει να αποφασίσουμε αν υπάρχει πραγματική απειλή για μας και ποιες είναι οι σημαντικότερες αντιθέσεις στη γειτονιά μας.

Για παράδειγμα… Με αφορμή και πάλι τις εξελίξεις στο Κόσοβο καλλιεργείται μια ιδιότυπη αλβανοφοβία σε σχέση με τον εθνικισμό που αναπτύσσεται στις αλβανικές περιοχές της Βαλκανικής.

Σωστή είναι η επισήμανση του γεγονότος ότι υπάρχει αλβανικός εθνικισμός, ο οποίος στην ελληνική περίπτωση εκφράζεται με την αναφορά στο ζήτημα της Τσαμουριάς [Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί δημιουργήσαμε ΕΜΕΙΣ το 1923 το πρόβλημα των Τσάμηδων, εξαιρώντας τους (μόνο αυτούς) από την Ανταλλαγή Πληθυσμών που αποφασίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης και προέβλεπε την απέλαση στην Τουρκία όλων των μουσουλμάνων της Ελλάδας;]

Ομως το κρίσιμο ερώτημα για μας αυτή τη στιγμή είναι:

slavomakedones.jpgΠοιός είναι ο πρωτεύων κίνδυνος; Ο αλβανικός εθνικισμός ή ο σλαβομακεδονικός;

Τι κάνουμε απέναντι στην τάση πολιτικής χειραφέτησης των Αλβανών του Τέτοβου από τους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων;

Μας συμφέρει ο αγώνας των Αλβανών ή θα πρέπει να στηρίξουμε τους Σλαβομακεδόνες, όπως επανειλημμένως διακήρυξε η Ελλάδα και εμπράκτως  εφάρμοσε επί Σημίτη (με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στους  Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων), την εποχή της εξέγερσης των Αλβανών στις περιοχές του Τέτοβο;

Μ-π

 

————————————————————————–

….. επίσης δείτε το πώς αναπτύσσονται ρατσιστικές θεωρίες στη σλαβομακεδονική επιστημονική κοινότητα [ΕΔΩ]

                                          

22/02/2008 - Posted by | -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

189 Σχόλια »

 1. Μπα; Τα βουλγαροκομμούνια, τα εγγόνια των ΣΝΟΦιτών και των Τσάμηδων, ενοχλούνται που οι Έλληνες εθνικιστές αγωνίζονται για την Μακεδονία; Οι σταλινικοί «δημοκράτες» ενοχλούνται που οι Έλληνες εθνικιστές φωνάζουν για τα εθνικά θέματα; Οι όψιμοι… «αριστεροί πατριώτες» (sic), που, όταν χρόνια φωνάζαμε για Ελλάδα και Κύπρο και Πόλη και Βόρειο Ήπειρο, αυτοί έγλειφαν τον Στάλιν και τον Χότζα και μας έλεγαν «φασίστες», και τώρα πίσω-πίσω που ο σταλινισμός είναι… πασέ, θυμήθηκαν να το παίξεον… «πατριώτες», έρχονται να μας κάνουν και μάθημα; Φτου σας ρε ρεζίληδες, υποκριτές, που είστε και «πατριώτες» κιόλας και ο μόνος σας εχθρός είναι οι Έλληνες εθνικιστές! Φτου σας ρε υποκριτές! Πιο ειλικρινής είναι ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος από εσάς, αυτοί μας βρίζουν και μας συκοφαντούν αλλά δεν παριστάνουν και τους πατριώτες κιόλας! Πιο τίμιοι είναι από εσάς! Υποκριτές, ε υποκριτές!

  Σχόλιο από Βουλγαροκτόνος; | 22/02/2008

 2. Μου κάνει εντύπωση πάντως που ως αριστερός που είσαι, βλέπεις με καλό μάτι την σύμπραξη με τον έναν ή με τον άλλον εθνικισμό για την αποκόμηση ωφέλους. Βλέπω ότι αφήνεις να εννοηθεί ότι προτιμάς τον Σλαβομακεδονικό. Δεν αναφέρεις καθόλου την εμπλοκή των Αμερικάνων και ΕΕ. Και ότι όποιος θέσει θέμα Αλβανικής απειλής και το πολιτικό του μητρώο δεν γράφει «Αριστερός», αυτομάτως θεωρείται αλβανόφοβος, ακραίος και να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Μαουτχάουζεν.

  Σχόλιο από Θανάσης | 22/02/2008

 3. Τι υποκριτές που είστε! Οι νεοταξίτες και οι Ιοί και όλο το ανθελληνικό πρακτοριλίκι έφτασε μέσα στο Πάντειο να οργανώνει συνέδριο υπέρ των εγκηματιών τσάμηδων που έδιωξε ο Μέγας Ναπολέων Ζέρβας -για να μην ξεχνιόμαστε, και ο ΕΛΑΣ, αφού ματαίωσε την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, καλούσε τους Τσαμηδες να επιστρέψουν (!) (θέλετε να στείλω και τα πρωτότυπα έγγραφα)-, την ώρα της αποσχίσεως του Κοσσυφοπεδίο αλωνίζουν οι πράκτορες των τσάμηδων, και εσείς δεν βρήκατε ΜΙΑ λέξη για να καταδικάσετε το γεγονός, αλλά μας λέτε ότι… δεν πρέπει να κατηγορούμε τους ουτσεκάδες επειδή οι βουλγαροσκοπιανοί είναι χειρότεροι!

  Και υποστηρικτές των τσάμηδων; Δεν ντρέπεστε λιγάκι;

  Ναι κύριοι, να πάρουν το Τέτοβο οι αλβανοί, να διαλυθεί το βουλγαροσκοπιανό ψευδοκράτος. Εμείς διεκδικούμε την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ. (Πώς είπατε; Δεν ξέρετε τί είναι αυτό; Εμ, που να ξέρουν οι… «αριστεροί πατριώτες»…)

  Σχόλιο από Ναπολέων Ζέρβας | 22/02/2008

 4. Δεν υπάρχουν έθνη. Μόνο τάξεις.
  Στο διάολο όλοι κωλοεθνικιστές.
  Ενωμένα Σοσιαλιστικά Βαλκάνια.
  Στο διάολο όλοι. Ανεγκέφαλοι.

  Σχόλιο από Y | 22/02/2008

 5. ουφ!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 6. -Ποιός είναι ο πρωτεύων κίνδυνος; Ο αλβανικός εθνικισμός ή ο σλαβομακεδονικός;

  Πριν κανα δυο μήνες θα απαντουσα με σαφήνεια .

  Οπως απαντησα Αλλου και εγινε της αιδ#@1!@#$#@$νας τα μαγκα^%$#@λι οπως ξερετε ω Ποντιοι &Αριστεροι

  Ομως σημερα …σ’αυτό το Ντομινο που βλεπουμε ολο και πιο εκπλητοι μεσα απο το γαιτανακι των αλληλοτροφοδοτουμενων εθνικισμών -που ακομα και οσοι καμαρωναν για τις προφητικές -Κασσανδρικά προφητικές- τους ικανότητες
  μενουν αναυδοι και εντρομοι μπροστα στους ασκους του Αιόλου που ανοιξαν τόσο οι εξωθεν αλυτρωτισμοι και εθνικισμοι και ο Αμερκανικος (Ε. Ε)
  κυνισμός οσο και η εσωθεν ανικανοτητα μιας δεκαΟχταετίας τουλαχιστον , ωχ αδελφισμός και δουλοπρεπεια ομου με τον δηλητηριωδη εγχωριο εθνικισμό που εκκρινεται καθημερινά οχι μόνο απο πολιτικάκεντρα αλλά και απο τελε-ιντερνετικές υποκουλτουρες …
  Δεν μπορω να ω πια τιποτε

  Περα απο το οτι διαφωνώ στο να διακρινουμε στους Εθνικισμους χωρών Μόνο ιστορικά αιτια και βαθμιδες αναπτυξης ή και ολοκλήρωσης

  Ο εθνικισμός σημερα αναπτυσσεται κυριως Συγχρονικά ..μεσα απο την απελπισια που γενά ο υστερος καπιταλισμός η απουσια Νοήματος και ο κερματισμός – αλληλοφαγωμα που ειναι ολοφανερα υπαρκτος και στην καρδια του καθημερινου μικροκοσμου του καθενα μας …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 7. Ηταν καποτε μια χωρα η Γιουγκοσλαβια
  Και υπήρχαν ενα σωρό προβληματα ομως μεχρι και την δεκετία του 70 ηταν στην κορυφη του κινηματος των Αδεσμευτων και κατασκευαζε φθηνα αυτοκινητα που τα πουλουσε και στις ΗΠΑ…
  και ειχε ενα εκατομμύριο μικτους γαμους ..
  Και ηρθε η δεκαετια του 80
  Και τα υπαρκτα προβληματ της απομονωσης και της δυσκαμψιας και τις εντασεις που προκαλεί η μιζερια
  τις εκμεταλευτηκαν δεοντως οι διαφοροι εθνικιστες ηγετες
  για να σπειρουν το Μισος (και ο Μιλοσεβιτς αλλά οχι μόνο ο Μιλοσεβιτς …και οχι μόνο Σερβοι αλλά και Κροατες και …)
  – και διαφορες εταιρειες αλλά και οι ευρωπαικές δυναμεις και οι Αμερικάνοι ετριβαν τα ραμφη τους σαν τα κορακια ..
  – Κι ηρθε η δεκαετια του 90…
  – Και το μίσος γεννησε κι αλλο μισος
  Και το αιμα γεννησε κι αλλο αιμα
  -Και μικτες οικογενεις διαλυθηκαν …γιατί πια τους χωριζε το αιμα
  – Και »πολεμος ειναι οταν Αδελφος σκοτώνει Αδελφο »(Undergrοund.του Κουστουριτσα )
  – Και ηρθε και η τωρινή δεκαετια
  κι εμεις (λαοι των βαλκανιων) – χωρις καν να προσπαθησουμε να μαθουμε κατι απο την προηγουμενη τραγωδια-συνεχιζουμε το ιδιο μοιραιοι
  προσμενοντας αραγε ποιό θαυμα τον ιδιο μονοτονο δρομο της ανατροφοδότησης του μισους ενώ καποιοι μεσα κι εξω οσμιζονται Χρυσες δουλειες..

  —————————-
  (η Φαρμα των Ζωων του Οργουελ)
  ………………………………………..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 8. «Τα βουλγαροκομμούνια, τα εγγόνια των ΣΝΟΦιτών και των Τσάμηδων, ενοχλούνται που οι Έλληνες εθνικιστές αγωνίζονται για την Μακεδονία; «

  Ρε… οι φασίστες αγωνίζονται για τη Μακεδονία !!!!!!!!!!

  Για έλα μυαλό στον τόπο σου!

  Τι ανέκδοτο είναι πάλι αυτοί. Αφού οι δούλοι των Βρετανών και των Αμερικανών ξεπούλησαν τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, συνέχισαν με την Κύπρο και τώρα κάνουν τους τιμητές στα Βαλκάνια! …ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ!

  ΕΣΑ ΕΣ ΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ! (ΚΑΛΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΏΡΑ;)

  Ομέρ Καρατζαφερίδης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/02/2008

 9. Στα πρώτα σχόλια είδαμε τους μ@λ@κες της ακροδεξιάς.

  Στο κείμενο από τις Θεαμαπάτες μπορούμε να δούμε τους μ@λ@κες της άλλης πλευράς.

  Και οι δύο πλευρές κάνουν ένα θαυμάσιο δίδυμο 8)

  http://theamapati.wordpress.com/2008/02/22/220208/

  Ομέρ Καρατζαφερίδης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/02/2008

 10. Τόσο από το κείμενο, όσο κι απ’ τα σχόλια κρατώ:

  1) Την σωστή παρατήρηση, ότι στη φάση αυτή ο δυτικός κόσμος. ΗΠΑ, ΕΕ κλπ κατατμούν τις υπερεθνικές ενώσεις του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού» ή κατά άλλους κομμουνισμού της Ευρώπης.

  2) Ότι όσοι βρίζουν αυτή τη περίοδο ή αφορίζουν είναι συνήθως οι ίδιοι ανεγκέφαλοι.

  3) Είναι κοινά αποδεκτό (;) ότι και τέξεις υπάρχουν και έθνη, αλλά και κοράκια και για τις τάξεις και για τα έθνη.

  4) Ο διάλογος οφείλει να συνεχιστεί, αλλά απ’ ότι φαίνεται έχουμε αργήσει για τη σύνδεση π.χ. ταξικού και (δι-)εθνικού. Και όσο καθυστερούμε θα πληρώνουμε…

  Σχόλιο από manitaritoubounou | 23/02/2008

 11. ας θυμηθουμε καποια πραγματα:
  http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080223&nid=7579580&sn=&spid=876

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 12. http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080223&nid=7579998&sn=&spid=876

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 13. ΚΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΆ ΝΕΑ:

  Αν ο αλυτρωτισμός ήταν ο εχθρός έναντι του οποίου ήθελε η Ελλάδα να προφυλαχθεί, αυτό που κατάφερε στην πραγματικότητα ήταν να τον γιγαντώσει, να τον θεριέψει, μέσα σε 16 χρόνια. Και να τον βρίσκει τώρα απέναντί της, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία

  Γνώμη
  Νίμιτς και Πινέιρο

  Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ

  Αν συγκρίνει κανείς την υπό διαπραγμάτευση πρόταση Νίμιτς με την προηγούμενη αντίστοιχη πρόταση, το προ 16ετίας «πακέτο Πινέιρο», τέσσερις κρίσιμες διαφορές (και μερικές μελαγχολικές διαπιστώσεις) προκύπτουν.
  Η πρώτη διαφορά αφορά τη διαδικασία. Η μεσολάβηση του 1992 ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Ελλάδα ήταν μέλος. Αθήνα και Σκόπια δεν ήταν, συνεπώς, δύο ισότιμοι αντίδικοι ενώπιον ενός τρίτου διαιτητή. Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαιτητικό όργανο. Ήταν, κατά κάποιον τρόπο, και διάδικος και κριτής. Πράγμα που έδινε, στην πράξη, στην Ελλάδα ρόλο εγγυητή της συμφωνίας. Κάτι περισσότερο: έναν ρόλο «κηδεμόνα» του νεοσύστατου γειτονικού της κράτους- ρόλο που ήταν αποφασισμένη να της απονείμει ατύπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχε πει σε μια συνέντευξη στον γράφοντα ο τότε μεσολαβητής Πινέιρο. Αντ΄ αυτού, η Ελλάδα τώρα είναι απλώς ένα διάδικο μέρος, ισότιμο με τον αντίδικό της στα μάτια ενός τρίτου επιδιαιτητή, που τηρεί ίσες αποστάσεις. Παράδειγμα χαρακτηριστικό: θα πρέπει να το προβλέπει ρητά η συμφωνία- κατ΄ εξευτελιστική παραχώρηση- ώστε να επιτρέπεται και στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία για να ονομάζει κάποιες περιοχές της επικράτειάς της…
  Η δεύτερη αφορά το διεθνές περιβάλλον και τη συγκυρία. Το 1992, η πιο αδύναμη και εύθραυστη από τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες είχε απόλυτη ανάγκη την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγύηση της επιβίωσής της. Γι΄ αυτό και ήταν κάπως περισσότερο πρόθυμη να συμβιβαστεί. Το 2008, με τη χιονοστιβάδα των αναγνωρίσεων της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη διεθνή κοινότητα, τα Σκόπια έχουν το περιθώριο να θεωρούν την αμερικανική υποστήριξη περίπου δεδομένη, υποχρεωτική. Γι΄ αυτό και εμφανίζονται περισσότερο αδιάλλακτα.
  Η τρίτη διαφορά αφορά το εσωτερικό κλίμα στη γειτονική χώρα. Οι 18άρηδες που διαδήλωναν έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια, προχθές, ήταν τα παιδιά που γεννήθηκαν όταν άρχιζε η διαμάχη για το όνομα. Διέτρεξαν τα χρόνια του σχολείου σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαποτισμένο από τη μυθολογία του «μακεδονικού αλυτρωτισμού». Είναι περισσότερο δύσκαμπτοι «συνομιλητές» μας απ΄ ό,τι οι 18άρηδες του 1991. Τα παραμύθια για τον Μεγαλέξανδρο και την αλύτρωτη Μακεδονία ακούγονταν, βέβαια, και τότε στα Σκόπια. Αλλά από τα χείλη ενός σκληρού εθνικιστικού λόμπι μόνον. Δεν ήταν η επίσημη ιδεολογία της εκπαίδευσης, το μοτίβο των σχολικών βιβλίων, ο αυτονόητος κοινός τόπος. Αν ο αλυτρωτισμός ήταν ο εχθρός έναντι του οποίου ήθελε η Ελλάδα να προφυλαχθεί, αυτό που κατάφερε στην πραγματικότητα ήταν να τον γιγαντώσει, να τον θεριέψει, μέσα σε 16 χρόνια. Και να τον βρίσκει τώρα απέναντί της, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
  Το όνομα, τέταρτη διαφορά, που είχε τότε προταθεί από τον μεσολαβητή«Νόβα Μακεντόνια»- και είχε γίνει δεκτό κατ΄ αρχήν- «με δάκρυα στα μάτια», όπως έλεγε ο κ Πινέιρο- από την τότε ηγεσία των Σκοπίων, αλλά όχι από την Ελλάδα, δεν ήταν απλώς περισσότερο συμβατό με τις ελληνικές ευαισθησίες, από οποιοδήποτε από τα σήμερα προτεινόμενα. Η διαφορά ήταν, κυρίως, ότι προοριζόταν να είναι το μοναδικό όνομα της χώρας αυτής, προς χρήση τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις διεθνείς της σχέσεις. Έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένη στο διηνεκές η Ελλάδα να δίνει γελοίες μάχες σε διεθνή φόρα, φεστιβάλ ή αθλητικά γήπεδα φωνάζοντας: «Παρακαλώ, ολόκληρο το όνομα, όχι μόνο Μακεδονία»!
  Oι διαφορές είναι κρίσιμες. Και ο χρόνος που μεσολάβησε, ακόμη κρισιμότερος. Η Ελλάδα είχε, στα χρόνια που πέρασαν, και μετά το 1992, την ευκαιρία να λύσει η ίδια, με δική της πρωτοβουλία, με την αξιοπρέπεια του ισχυρού και με κριτήριο τα εθνικά της συμφέροντα και όχι τις ψήφους του λόμπι των μακεδονομάχων πολιτικάντηδων, μια διεθνή διαφορά στην οποία επένδυσε περισσότερο διπλωματικό κεφάλαιο απ΄ όσο της άξιζε. Είχε την ευκαιρία, δεν είχε την τόλμη. Ίσως δεν έχει πια τις ίδιες ευκαιρίες. Αλλά, τουλάχιστον, μπορεί να αποφύγει τον έσχατο εξευτελισμό. Αν αυτό είναι ανεκτό να αποτελεί τον μάξιμουμ στόχο της χώρας που είναι ο σημαντικότερος ξένος επενδυτής στην οικονομία της αντιδίκου…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 14. ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΉ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ»
  (ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ)
  ——————————————————–

  MONIMEΣ ΣTHΛEΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-02-08

  Μετά την ανεξαρτησία
  Του Βλαση Αγτζιδη*

  «Independence iς better than sex» αναγράφεται σε ένα από τα πλέον δημοφιλή t-shirt, που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στην Πρίστινα. Βέβαια, το ζήτημα των συνεπειών που έχει η κακή διοχέτευση της λίμπιντο ενός λαού, έχει απαντηθεί παλιότερα, με έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο, από τον Βίλχελμ Ράιχ. Ομως, στις μέρες μας, τα μετασοβιετικά Βαλκάνια φαίνεται να μετατρέπονται σε μια τεράστια ερευνητική περιοχή. Οχι μόνο για να διαπιστωθεί το τι σημαίνει να διοχετεύεται λάθος η λίμπιντο, αλλά και για να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ότι η υπέρβαση των φυσικών νόμων είναι αδύνατη.

  Είναι ειρωνεία της Ιστορίας το ότι ενώ βρισκόμαστε στον ίδιο συμβατικό χρόνο με την παλιά Ανατολική Ευρώπη, εν τούτοις οι κοινωνίες μας βιώνουν άλλη ιστορική φάση και άλλες διαδικασίες. Η ιστορική περίοδος που τώρα βιώνουν οι παλιοί Σοβιετικοί ή Γιουγκοσλάβοι, για μας ολοκληρώθηκε –με τον τρόπο που περατώθηκε– το τραγικό ’22. (Με μόνη εξαίρεση την περίπτωση της Κύπρου).

  Ο παλιός κομμουνιστικός κόσμος αυτή τη στιγμή περνά τη φάση διαμόρφωσης εθνών-κρατών, σε αντίθεση με τον λεγόμενο δυτικό κόσμο, που βρίσκεται στο τέλος της συγκεκριμένης ιστορικής φάσης και επιζητεί τη δημιουργία νέων μεταεθνικών κρατικών μορφωμάτων, τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  Η ιστορική αυτή διαδικασία, που σαφώς ερμηνεύεται, βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την έκταση του παλιού κομμουνιστικού κόσμου και ειδικότερα στις δύο πολυεθνικές αυτοκρατορίες: την πρώην ΕΣΣΔ και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η κατάρρευση αυτών των «αυτοκρατοριών» έγινε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

  Φυσικά για τους αμύητους αυτό φαντάζει ιδιαιτέρως περίεργο. Αλλά αυτό που συνέβη εκεί είναι ότι διαιωνίστηκε, με νέα μορφή, η παλιά φεουδαρχική δομή. Μόνο που στη θέση των παλιών φεουδαρχών εγκαταστάθηκε πλέον το κόμμα, ως συλλογικός ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής. Δηλαδή, δομικά οι «κομμουνιστικές» αυτοκρατορίες μετέφεραν μέχρι τις μέρες μας τις φεουδαρχικές κοινωνικές δομές με ό,τι αυτό σημαίνει στο επίπεδο των κοινωνικών αντιθέσεων και των πολιτικών προτεραιοτήτων.

  Η αναμενόμενη ανεξαρτητοποίηση των Αλβανών του Κοσόβου προκάλεσε πικρία και στην ίδια την Ελλάδα. Πικρία συνδυασμένη με εκδήλωση συναισθημάτων φόβου και ανασφάλειας. Παρατηρούμε, όμως, ότι η κατά πολύ πιο παράλογη ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου –που απέκοβε τη Σερβία από τη θάλασσα– ουδόλως ενόχλησε. Ενώ η φυσική τάση μιας μη σλαβικής εθνότητας για πολιτικό αυτοκαθορισμό, μέσα στη γενική διαδικασία εθνογένεσης και χειραφέτησης, φαίνεται ότι ενοχλεί υπερβολικά.

  Οι εξηγήσεις είναι μάλλον απλές και σχετίζονται με τις ιδεοληψίες, τα στερεότυπά μας και την κυριαρχία της μεταφυσικής στις επιλογές μας. Αδυνατώντας να εντοπίσουμε τη διαφορά ιστορικής φάσης, ταυτιζόμαστε με τα υποτιθέμενα θύματα και δηλώνουμε και μεις υποψηφιότητα για τη θυσία! Ξαφνικά η ελληνική Θράκη αντιμετωπίζεται σαν το υποψήφιο, δικό μας, Κόσοβο. Οι τεράστιες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πραγματικότητες εκμηδενίζονται, όχι μόνο στην επιχειρηματολογία των απλών πολιτών, αλλά ακόμα και σοβαρών αναλυτών.

  Παράλληλα, ενεργοποιούνται τα πρωτόγονα αντιαλβανικά αντανακλαστικά, που καλλιεργούνται στο ίδιο μεταφυσικό πλαίσιο. Ο αλβανικός αλυτρωτισμός μετατρέπεται ξαφνικά στον κύριο εχθρό μας και προτάσσεται το ζήτημα της Τσαμουριάς που προωθούν κάποιοι Αλβανοί εθνικιστές. Εχουμε έτσι μια εξίσωση, αν όχι και αντιστροφή των πραγματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο διάστημα αυτό της αναπόφευκτης επαναδιαμόρφωσης του χάρτη της περιοχής μας. Και όλα αυτά τη στιγμή που αγνοούμε το πώς διαμορφώθηκε το ζήτημα της Τσαμουριάς –πώς και γιατί η Ελλάδα εξαίρεσε αναιτίως το ’23 του Τσάμηδες της Ηπείρου από την Ανταλλαγή Πληθυσμών που αποφασίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης και προέβλεπε την απέλαση στην Τουρκία όλων των μουσουλμάνων της ελληνικής επικράτειας– και ποια είναι η δυναμική του σήμερα.

  Το υπαρκτό αλβανικό ζήτημα στην περιοχή μας, που υποδειγματικά ανέλυσε ο καθηγητής Ευ. Κωφός, τείνει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να παραγνωριστούν οι υπαρκτές απειλές. Στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ μια ψύχραιμη συζήτηση για την ιστορική συγκυρία και για τις νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αναδύονται στα πάλαι ποτέ κομμουνιστικά Βαλκάνια. Πορευτήκαμε εξαρχής βασισμένοι σε τρεις αυθαίρετες επινοήσεις: την ελληνοσερβική φιλία, την ακεραιότητα των Σκοπίων και τον φόβο απέναντι στον αλβανικό παράγοντα.

  Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ορίσει ψύχραιμα τους φίλους και τους εχθρούς στις νέες συνθήκες. Δεν μπόρεσε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος είναι ο πρωτεύων κίνδυνος; Ο αλβανικός εθνικισμός ή ο σλαβομακεδονικός;

  Προτίμησε να μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος με μια αέναη σύγκρουση με τους Σλαβομακεδόνες για το όνομα, τη στιγμή που υπονόμευε τους εθνικούς στόχους των Αλβανών των Σκοπίων. Αντί να μετατραπεί σε δύναμη συμφιλίωσης των δύο αντιμαχόμενων μερών κρατώντας ίσες αποστάσεις, προτίμησε να «βουτηχτεί» αναιτίως στις αντιθέσεις τους και να λάβει την πλέον αντιπαραγωγική θέση.

  * Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/02/2008

 15. Μακ΄ρι να συνεχιστει ετσι ο διαλογος σε αυτό το Ποστ. … Στις μερες που ζουμε καθε νηφαλια συζητηση δεν μπορει παρα να ειναι ευεργετική…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 16. »Independence iς better than sex» αναγράφεται σε ένα από τα πλέον δημοφιλή t-shirt, που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στην Πρίστινα. Βέβαια, το ζήτημα των συνεπειών που έχει η κακή διοχέτευση της λίμπιντο ενός λαού, έχει απαντηθεί παλιότερα, με έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο, από τον Βίλχελμ Ράιχ. »

  Mου φαινεται το πιο ενδιαφερον τμημα του αρθρου του Β. Α .

  ομως και η μετα Ραιχ σχετική συζητηση ειναι εξαιρετικά πλουσια και να ενα σχετικό βιβλιο:

  Robert Muchembled: Ο οργασμός και η Δύση. Ιστορία της σαρκικής απόλαυσης από τον 16ο αιώνα ως την εποχή μας. Εκδ. «Μεταίχμιο»

  Η ιστορία του οργασμού είναι η ιστορία του σώματος που κρύβεται, των απαγορευμένων πόθων, της σάρκας που σφίγγεται στο corset των ταμπού και των ηθών. Το βιβλίο του Robert Muchembled (καθηγητή Ιστορίας στο Université de Paris XIII) αποτελεί απόσταγμα συναρπαστικών ιστορικών πηγών που μας καλούν να δούμε με νέα ματιά ένα παρελθόν, το οποίο συχνά παρουσιάζεται αποστεωμένο από τις επιλεκτικές σεμνοπρεπείς προσεγγίσεις του. Για το συγγραφέα, αν η Βρετανία και η Γαλλία ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές στο ζήτημα της ηδονής, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη βαθιά σφραγίδα αυτού του κοινού καταπιεστικού προτύπου, το οποίο στα πρόσφατα χρόνια η ηδονιστική Ευρώπη εγκατέλειψε προς όφελος μιας πιο εύπλαστης σεξουαλικότητας από την οποία επωφελούνται πρωτίστως οι γυναίκες.

  Το βιβλίο του Γάλλου ιστορικού θα μπορούσε να διαβαστεί και ως μια αντίθεση ή και συμπληρωματική προσέγγιση σ’ εκείνην του Michel Foucault. Αν στην, κλασική πλέον, «Histoire de la sexualité» (στην ελληνική από τις εκδόσεις «Ράππα» σε τρεις τόμους) ο Γάλλος φιλόσοφος ανέπτυξε την ιστορία του sex και της ηδονής ως μέσων πολιτικής κυριάρχησης επί της κοινωνίας και του ατόμου, ο Muchembled επιχειρεί να καταδείξει ότι αυτή η κυριάρχηση δεν ήταν ολοκληρωτική…»

  πηγή :
  http://stefosis.blogspot.com/2008/01/2007-3.html

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/02/2008

 17. Μπράβο βρε Νοσφεράτε!

  Άκουσες Ράιχ και κόλησες..

  ή

  πάρτον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου 🙂

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 18. Αλήθεια ποιος θυμάται σήμερα τον Reich;

  Ο B Reich θεωρούσε τη σεξουαλικότητα ως βασική πηγή ευτυχίας ,καθώς κάποιος που έχει «μια αίσθηση ότι ζει τη ζωή »έχει και μια αυτονομία που προέρχεται από τη καλλιέργεια των δυνατοτήτων του εαυτού του.Η ανθρώπινη δυστυχία «προέρχεται από τη θωράκιση του χαρακτήρα» καθώς για τον Reich ο χαρακτήρας είναι ένα προστατευτικό μόρφωμα, μια προστατευτική πανοπλία Η θωράκιση, η σκλήρυνση του εγώ προσλαμβάνει το περιεχόμενο της μέσω της ταύτισης με μια πραγματικότητα της ματαίωσης η, πιο συκεκριμμένα, μέσω ατόμων που αντιπροσωπεύουν αυτή την πραγματικότητα. Η επιθετικότητα , η οποία προκαλείται από τις ματαιώσεις, παράγει άγχος που στρέφεται κατά του εαυτού ετσι μπλοκάρεται η κινητήρια έκφραση των ενεργειών ενός ατόμου, οι οποίες γίνονται αναστολές.

  Ετσι σε πολλούς ανθρώπους η ικανότητα για αυθόρμητη ευχαρίστηση η όπια έχει τις ρίζες της στη σεξουαλική ηδονή , έχει διαστρεβλωθεί από το σαδισμό , την απληστία και τον εγωκεντρισμό. Ο χαρακτηρας –πανοπλία αποτελεί ένα δείκτη ανειλικρίνειας, ο οποίος όμως μπορεί να αλλάξει κατά τρόπο που θα παράγει ευτυχία Η νευρωσική ισορροπία μπορεί να διασπαστεί με την απελευθέρωση της λίμπιντο από προγενετήσιες καθηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενεργοποιείται εκ νέου το βρεφικό γενετήσιο άγχος αλλά ως μέσο αναθεμελίωσης της «ικανότητας για οργασμό»που χάθηκε ως αποτέλεσμα της διαστρεβλωμένης ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης

  Αιντε μπρε…και του χρονου

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 24/02/2008

 19. εγω πάντως βλέπω ότι στην Ελλάδα η ψυχραιμία έχει χαθεί

  Μέχρι και τον Λιακόπουλο είδα σε Μεγκάλο κανάλι αναλυτή για το σκοπιανό….

  Σχόλιο από Γιώργος Χ | 24/02/2008

 20. Καλημέρα. Βάζετε ωραία θέματα. Συγχαρητήρια.Το θέμα είναι τεράστιο. Να βάλω δύο ερωτήματα. Υπάρχει μακεδονική εθνότητα προερχόμενη από τον Μ. Αλέξανδρο ή σλάβοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες; Μήπως το ελληνικό κράτος έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του ( σύνηθες γεγονός )στα θέματα της Βαλκανικής πολιτικής από την δεκαετία του 1920;
  Και εξηγούμε:
  Σε όλη την Μακεδονία επί τουρκοκρατίας αν εξαιρούσαμε την περιοχή των Πιερίων και της Χαλκιδικής, τους Βλαχόφωνους, τους Σαρακατσάνους, τους ελληνόφωνους κατοικούς των αστικών κέντρων όλοι οι υπόλοιποι χριστιανοί μιλούσαν την ίδια διάλεκτο τα μακεδονίτικα ( που δεν ταυτίζονται με την γλώσσα των Σκοπίων και η οποία ήταν προφορική διάλεκτος όχι γραπτή γλώσσα ).
  Όταν γίνεται το Βουλγαρικό Πατριαρχείο άρχισε ο αγώνας για το ποιος θα επικρατήσει στον χριστιανικό πλυθησμό. Ας το καθαρίσουμε. Τόσο οι δικοί μας ντόπιοι Μακεδονομάχοι όσο και οι Βουλγαρίζοντες την ίδια διάλεκτο μιλούσαν. Απλώς όπως καταλαβαίνουμε είχαν αποκτήσει διαφορετική εθνική συνείδηση. Ελάχιστοι από τους ντόπιους θεωρούσαν τους εαυτούς τους Μακεδόνες ούτε Ρωμιούς ούτε Βούλγαρους ’ομως υπήρχαν και αυτοί( Ας διαβάσουμε το ανάγνωσμα Ζάβαλε Μαίκω του Μυριβήλη στη Ζωή εν Τάφω )
  Με τους Βαλκανικούς πολέμους οι γεωγραφικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης διαμοιράστηκαν μεταξύ των Βαλκανικών κρατών.
  Με την συμφωνία Πολίτη – Καλφώφ που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 όσοι κάτοικοι του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας θεωρούσαν τους εαυτούς τους Βούλγαρους πήγαν στην Βουλγαρία. Ταυτόχρονα χιλίαδες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία ενισχύοντας το ελληνικής συνείδησης στοιχείο.
  Δέκα χρόνια μετά το ΚΚΕ έκανε το λάθος να μιλήσει περί μακεδονικής εθνότητας, θέση που έγινε δεκτή μετά από πολλές αντιδράσεις μέσα στο ΚΚΕ. Έτσι οι ντόπιοι που μιλούσαν μακεδονίτικα θεωρήθηκαν από το επίσημο κράτος Βούλγαροι και κομουνιστές άσχετα άμα οι ίδιοι δεν είχαν καμίασχέση και με τα δύο. Έτσι για πολλούς από αυτούς άρχισε ένας Γολγοθάς.Κομβικό σημείο για αυτή την πορεία ήταν το τέλος του εμφυλίου που πολλοί εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια ( 20 χιλιάδες και 11 χιλιάδες παιδιά όπως λέει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε ένα εξαίρετο άρθρο της τις 7/10/2007 )ενώ όσοι έμειναν εδώ άλλοι έκαναν «κρουαζίερες» στο Μακρονήσι ενώ πολλοί έφυγαν από τα χωριά τους και χάθηκαν στα χωνευτήρια των Αθηνών και της μεταναάστευσης.
  Για να έρθουμε στην θέση τους. Πως θα χαρκτήριζαν τους εαυτούς τους Μακεδόνες ή Έλληνες ; Το θέμα είναι ότι πολλοί θυμούνται την Ελλάδα με νοσταλγία και αρκετοί θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες
  Η ευκαιρία που δόθηκε με το πακέτο Πινέιρο να λυθεί το Σκοπιανό ( όχι μόνο το όνομα αλλά και συνταγματικές τροποποιήσεις με στόχο τον τερματισμό του αλυτρωτισμού στο κράτος των Σκοπίων ) χάθηκε καθώς όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και κάποιων στελεχών του ΣΥΝ ακολούθησαν την εθνικιστική γραμμή του Σαμαρά ενώ στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ έκανε το εμπάργκο και μετά ενίσχυσε την οικονομική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή τίποτα.
  Αυτά προς το παρόν και τα ξαναλέμε, καθώς δεν απαντάω καθόλου στο θέμα του αλβανικού εθνικισμού.
  Χαιρετώ και καλή βδομάδα.

  Σχόλιο από doukas | 24/02/2008

 21. Γιατί αγχώνεστε;
  Αφού θα έρθουν οι Ελοχίμ και θα μας σώσουν…….

  Σχόλιο από vlaou | 24/02/2008

 22. doukas

  γράφεις:

  «Η ευκαιρία που δόθηκε με το πακέτο Πινέιρο να λυθεί το Σκοπιανό ( όχι μόνο το όνομα αλλά και συνταγματικές τροποποιήσεις με στόχο τον τερματισμό του αλυτρωτισμού στο κράτος των Σκοπίων ) χάθηκε καθώς όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και κάποιων στελεχών του ΣΥΝ ακολούθησαν την εθνικιστική γραμμή του Σαμαρά ενώ στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ έκανε το εμπάργκο και μετά ενίσχυσε την οικονομική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή τίποτα.»

  Συμφωνούμε απολύτως επί των πολιτικών σου διαπιστώσεων.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 23. ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗς «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» ΑΠΌ ΤΗ LE-MONDE ————————————————————– Φάρμακο ή φαρμάκι το Σκοπιανό Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ Αν πριν από μερικούς μήνες έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση περιμένει να έρθει στο προσκήνιο το Σκοπιανό για να ανακάμψει, θα τον περνούσαν για τρελό. Σήμερα, ύστερα από δύο μήνες σκανδάλων, στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι η έλευση του θέματος στην επικαιρότητα τούς ευνοεί, παρ’ ότι η συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συναντά αντιδράσεις ακόμη και από «γαλάζιους». Στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων εντάσσουν και τη «διαρροή» της πρότασης Νίμιτς στον τύπο και θεωρούν ότι στόχος της κίνησης ήταν να παρεμβληθούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις από πρόσωπο που δεν βλέπει με καλό μάτι τη διαδικασία. * Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει έτοιμο το κείμενο της ελληνικής πλευράς. Στις 5-6 Μαρτίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ουσιαστικά θα προεγκρίνουν τα όσα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 2-4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Στις 5 Μαρτίου, λοιπόν, αν δεν έχει διαφανεί διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά των Σκοπίων τότε η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ατζέντα που αφορά τα Σκόπια. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρώτο βέτο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου (μία μέρα πριν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Σέφερ. * Η κίνηση του βέτο (ακόμη και ως απειλή) για το επιτελείο του Μαξίμου θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση και θα αντισταθμίσει το κόστος του συμβιβασμού της διπλής ονομασίας, αφού θα δείξει εθνική πυγμή. Το γεγονός επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση το ΛΑΟΣ), αντιδρούν χλιαρά, διευκολύνει αυτούς τους χειρισμούς, όπως και η συγκυρία ότι στο τιμόνι της Εκκλησίας βρίσκεται πλέον ο Ιερώνυμος κι όχι ο «μακεδονομάχος» Χριστόδουλος. Παρά τα παραπάνω, γίνονται κινήσεις κατευνασμού: * Εχει σταλεί μήνυμα στους βουλευτές να αποφεύγουν τις δηλώσεις, ενώ η κατεύθυνση που έχει δοθεί στα στελέχη είναι να μη μετάσχουν σε ενδεχόμενα συλλαλητήρια. * Ο Κ. Καραμανλής δεν θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια όσο κρατάει η διαπραγμάτευση. Αν, ωστόσο, υπάρξει κείμενο συμφωνίας τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου. * Περίπτωση δημοψηφίσματος δεν υπάρχει, αφού θα οδηγούσε σε διχασμό. Είναι, μάλιστα, πιθανόν η συμφωνία (αν υπάρξει τέτοια) να μην έρθει για κύρωση ούτε στη Βουλή, ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι βουλευτές της Ν.Δ. Προς κύρωση είναι υποχρεωτικά να περάσει από τη Βουλή η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αφού πρόκειται για διεθνή συνθήκη. Αλλά αυτή δεν πρόκειται να δρομολογηθεί πριν από ένα-ενάμιση χρόνο. * Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη προγραμματισμός κινήσεων στο εξωτερικό. Πέραν των επαφών που ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει διμερείς επαφές με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 13-14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. * Παρ’ ότι οι εξελίξεις συνδέονται με σενάρια για πρόωρες εκλογές, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, αφού θα ενέτεινε το κλίμα πολιτικής αστάθειας. Ακόμη και σε περίπτωση συμβιβασμού, παρ’ ότι η πλειοψηφία είναι αντίθετη, στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι δεν θα έχουν απώλειες. Αντιθέτως βλέπουν κέρδη από ένα σοβαρό κομμάτι που έχει γυρίσει την πλάτη στη Ν.Δ. επειδή έχει δείξει αδυναμία μέχρι σήμερα να χειριστεί οποιοδήποτε ζήτημα, κι αυτό θα είναι το πρώτο στο οποίο θα δώσει λύση (αν δοθεί τελικά). ——————————————————————————– Δύο οι αντιρρήσεις για ένα όνομα Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ Η απάντηση της Αθήνας στην πρόταση Νίμιτς περί το όνομα των Σκοπίων δεν μπορούσε παρά να είναι θετική. «Αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης», επιμένει η ελληνική πλευρά, ώστε να μην αφήνει αμφιβολία πως αν οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε ξεκάθαρη λύση, τότε θα αναγκαστεί να κάνει χρήση του βέτο στο ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, τα Σκόπια δεν έχουν δώσει τελική απάντηση, προτάσσοντας τα αρνητικά σημεία της πρότασης και τον προβληματισμό τους για το θέμα της ονομασίας προς διεθνή χρήση. 1 Κατ’ ουσίαν, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να παραμείνουν μέσα στα όρια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, ώστε, αν αυτή σπάσει, το φταίξιμο να αποδοθεί «στην άλλη πλευρά». Ετσι, η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να αρνηθεί τη διαπραγμάτευση «για μια ονομασία για διεθνή χρήση», όπως αναφέρει και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΚΕ. * Αλλά και η Αθήνα επιχειρεί να φτάσει τη διαπραγμάτευση «στα άκρα» για μια κοινώς αποδεκτή ονομασία, με την οποία θα ήθελε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να προωθήσει την ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, π.χ. ΝΑΤΟ. 2 Η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη από το χειρισμό Νίμιτς στο θέμα της διπλής ονομασίας. Αντιδρά, επομένως, στην εμμονή που αποτυπώνεται στο έγγραφο, να αναγνωρίζεται το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έστω και πλαγίως ενισχύεται ο αλυτρωτικός χαρακτήρας συντάγματος και ονόματος της ΠΓΔΜ, κάτι που θέλει να διασφαλίσει η Αθήνα ότι δεν θα υπάρχει στη νέα συμφωνία. * Το σημείο αυτό είναι «κομβικό» για την ελληνική επιχειρηματολογία, διότι «όλη η φασαρία» γύρω από το όνομα, εδώ και δύο δεκαετίες, επικεντρώνεται στην προσπάθεια να αποσυνδεθεί από κάθε έννοια ή υπόνοια αλυτρωτικών διεκδικήσεων από κάποια δύναμη στην περιοχή. * Η πρόταση Νίμιτς για διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας παράλληλα με την εισαγωγή μιας ονομασίας «για διεθνή χρήση», δεν διευκολύνει την ελληνική πλευρά. 3 Σκοπίμως ο κ. Νίμιτς δεν περιλαμβάνει στον ασαφή κατάλογο των περιπτώσεων χρήσης της διεθνούς ονομασίας τις διμερείς αναγνωρίσεις των Σκοπίων από τρίτες χώρες. Η αναφορά «στα διαβατήρια» της ΠΓΔΜ που θα φέρουν τη νέα ονομασία δεν είναι πειστική, διότι δεν προβλέπεται πολιτική δέσμευση των Σκοπίων για χρήση της συμφωνημένης ονομασίας στα διαβατήρια, πολύ δε περισσότερο στα κρατικά έγγραφα της ΠΓΔΜ, που απευθύνονται στο εξωτερικό. * Στο σημείο αυτό κρύβεται το δεύτερο και σοβαρότατο σημείο των ελληνικών αντιρρήσεων. Το έγγραφο του κ. Νίμιτς δεν κάνει καμία αναφορά, ούτε διαφαίνεται η τάση να προτείνει «μηχανισμό» πολιτικής δέσμευσης των Σκοπίων ότι «η συμφωνημένη κοινή ονομασία» θα είναι η μοναδική και επίσημη ονομασία του κράτους. * Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ έχει ανοίξει μια μεγάλη διαπραγμάτευση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Γκρουέφσκι έσπευσε να επικεντρώσει τη διαμάχη «στο όνομα» και στην πιθανή μεταβολή του, επικαλούμενος το όπλο του δημοψηφίσματος προκειμένου να επιτύχει ένα «καλό αποτέλεσμα». 4 Για την ελληνική πλευρά ακόμα η διαμόρφωση της αποδεκτής ονομασίας θα περιέχει απαραιτήτως γεωγραφικό προσδιορισμό. Ανησυχητικό, πάντως, είναι και το «πλέγμα» των εμπορικών σχέσεων που εισηγείται η πρόταση Νίμιτς, με απαγόρευση εμπορικής χρήσης των λέξεων «Μακεδονία» και «μακεδονικός», που πλήττει ευθέως τμήματα της ευρύτερης οικονομίας των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. ——————————————————————————– Παίρνει αγωνία, δίνει αξιοπιστία Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ Η κινητικότητα περί το Σκοπιανό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των αλβανών Κοσοβάρων. Μια κίνηση που ανατρέπει τις ισορροπίες στη βαλκανική σκακιέρα και θέτει, με τη συμπαράσταση των «διαιτητών», νέους κανόνες στο παιχνίδι, που μελετούνται από την Αθήνα. Η πρωτοβουλία της αλβανικής πλειοψηφίας προβληματίζει έντονα τους έλληνες διπλωμάτες που παρακολουθούν να γεννιέται ένα νέο κράτος στα Βαλκάνια με παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά με την παρότρυνση και τη συμπαράσταση των συμμάχων μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των τριών μεγάλων (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την Ελλάδα, που ανέκαθεν υποστήριζε την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Χάρτας του Ελσίνκι, η εξέλιξη αυτή αδυνατίζει τα ελληνικά επιχειρήματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να μην αναγνωρίσει το κρατικό μόρφωμα της Πρίστινα. Η Αθήνα, που υποστήριξε σθεναρά την επίλυση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου μέσα από τον διάλογο και τη συναίνεση Σέρβων και Αλβανών, δεν βρίσκεται μέσα στον κατάλογο των χωρών που θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν αμέσως το νέο κράτος. Ομως, σε δεύτερο χρόνο και ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή -του Σκοπιανού συμπεριλαμβανομένου- θα προχωρήσει σε αναγνώριση, ώστε να μην απομονωθεί από τους εταίρους. Η ελληνική διπλωματία δείχνει ρεαλισμό και αποδοχή των τετελεσμένων στο έδαφος και προσπαθεί να διασκεδάσει την μονομερή φιλοσερβική στάση του παρελθόντος με μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση. Αλλωστε, μεταξύ Θεσαλονίκης και Βελιγραδίου, παρεμβάλλονται πλέον δύο ανεξάρτητα αλβανικά κράτη και η ΠΓΔΜ, κράτος στο οποίο οι Αλβανοί αποτελούν ήδη το 25% του πληθυσμού του και διατηρούν ασίγαστο τον πόθο της ένωσής τους με τους πέραν των συνόρων αδελφούς τους. Στην πράξη, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου επηρεάζει ιδιαίτερα τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, όπου οι Σλαβομακεδόνες κινδυνεύουν να δουν σύντομα την αλβανική μειονότητα να συνδιοικεί τα Σκόπια και αργότερα να επιζητεί την ανεξαρτησία της, με κίνδυνο τη διάλυση του κρατιδίου. Αυτή την αδυναμία των Σκοπίων φοβάται η κυβέρνηση ότι θα χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι για να δικαιολογήσουν την υποστήριξη που θα παρέχουν στην ΠΓΔΜ, στο όνομα της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. * Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι άρρηκτα δεμένο με το τελικό καθεστώς στα Σκόπια και τα δύο προβλήματα λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, που δεν έχει ακόμη απαντήσει με βεβαιότητα η Αθήνα (που αναλώνεται σε μάχη για το όνομα και όχι για την ουσία), είναι τι είδους κράτη θα ήθελε να υπάρχουν βορείως των συνόρων της. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να έχουμε ισχυρούς εθνικά καθαρούς βόρειους γείτονες, π.χ. μια Μεγάλη Αλβανία, ή μας εξυπηρετεί καλύτερα η ύπαρξη ανεξάρτητων μικρών κρατιδίων γύρω από την ελληνική επικράτεια; * Στην προφανή απάντηση, μία είναι η καθαρή λύση: Να υποστηριχθούν τα μικρά αυτά κράτη, η Ελλάδα να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί τους και να διεκδικήσει με αξιοπιστία τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια, ως ευρωπαϊκής δύναμης σταθερότητας. ——————————————————————————– Οκτώ βαφτίσια, πολλοί νονοί, κανένα όνομα Τι κοινό έχουν το «Βιλαέτι των Σκοπίων» (κατά τους Οθωμανούς), η «Νότια Σερβία» (κατά τους Βαλκάνιους), η «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» (του Τίτο), η «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (όπως μετονομάστηκε αργότερα), με την απλή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (του Κ. Γκλιγκόροφ); Ολα η ίδια περιοχή είναι: τα Σκόπια. Το κράτος που τα τελευταία χρόνια πολλοί επίδοξοι «νονοί» (διπλωμάτες και πολιτικοί) επιχείρησαν να «αναβαπτίσουν» ενίοτε σε «Βαρδασλαβία» ή «Δαρδασλαβία» κι άλλοτε σε «Μακεδονία» με τη συνοδεία διάφορων -γεωγραφικών, χρονικών ή πληθυσμιακών- προσδιορισμών. Οπως: «Βόρεια», «Εξωτερική», «Νέα», «Ανω», «Σλαβική», «Ορεινή» κ.λπ. Σε καμία ονομασία δεν συμφώνησαν Ελλάδα και FYROM. Πάντα ένας απ’ τους δύο έφευγε απ’ τη διαπραγμάτευση, καταγγέλλοντας τον άλλο -και συνήθως πιο αδιάλλακτοι ήταν οι Σκοπιανοί. Πόσες προσπάθειες έγιναν; Πολλές, στα 17 χρόνια της μεγάλης περιπέτειας… 1992 «Νέα Μακεδονία» Εν μέσω των συλλαλητηρίων του 1992 το όνομα που ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν το «Νέα Μακεδονία». Το υποστήριζαν άπαντες: ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Ζ. Πινέιρο, ο αμερικανός μεσολαβητής Σ. Βανς, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι. Η Αθήνα αρνήθηκε να τη συζητήσει διότι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών (Φεβρουάριος) ήταν πως στην ονομασία δεν θα γίνει δεκτό να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία». Ιδια τύχη, την ίδια περίοδο, είχε και η πρόταση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλ. Κίνκελ: «Μακεδονία του Βαρδάρη». Ο Σ. Βανς δεν το απέρριψε. «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη θα δεχόσασταν;» ρώτησε την ελληνική πλευρά. «Δημοκρατία του Βαρδάρη» ήταν η απάντηση. Δεν συζητήθηκε δεύτερη φορά. Η πρώτη σοβαρή πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ο όρος «Σλαβομακεδονία». Το μάθαμε με 10 χρόνια καθυστέρηση από τον στρατηγό Ν. Γρυλλάκη… 1993 «Novomakedonia» Το Μάιο η Αθήνα προέκρινε το όνομα «Novomakedonia» αμετάφραστο (!). Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της γείτονος θα λέγονταν… «Novomakedonski». Τα Σκόπια το απέρριψαν. 1995 «FYROM» ή «ΠΓΔΜ» Και το όνομα αυτής FYROM ή ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που ανήγγειλε ο τότε αμερικανός επιτετραμμένος στην Αθήνα Τ. Μίλερ έξω από την πρωθυπουργική κατοικία του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ (μετά την επιβολή εμπάργκο στους γείτονες) τη δέχτηκε με ανακούφιση, καθώς αφ’ ενός προέβλεπε πως η Ελλάδα, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα ονόμαζαν τα Σκόπια ως «FYROM» και αφ’ ετέρου πως θα άρχιζαν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του θέματος. 1999 «Μακεδονία των Σκοπίων» Ο Κ. Σημίτης «καλόβλεπε» την πρόταση του Σ. Βανς για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας των Σκοπίων» και οι γείτονες έδειξαν να συμφωνούν. Οπως αποκάλυψε εκ των υστέρων ο πρώην πρωθυπουργός, έκαναν πίσω οι Σκοπιανοί χωρίς περαιτέρω εξήγηση. 2001 «Gorna Macedonia» Οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία, όπως ισχυρίστηκε τρία χρόνια μετά ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στο όνομα «Gorna Macedonia», δηλαδή «Ορεινή Μακεδονία». Αλλά δεν έπεσαν οι υπογραφές. Στα Σκόπια ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ Σλάβων και Αλβανών και μετά η Ελλάδα είχε εκλογές. 2005 «Republika Makedonija» «Republika Makedonija-Skopje», γραμμένο στα σλαβικά και αμετάφραστο, ήταν η πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη από τον κ. Νίμιτς. Στην Αθήνα δεν συζητήθηκε καν. Την απέρριψαν αυτοστιγμεί τα Σκόπια. ——————————————————————————– Οι τριαντάρηδες με τα ντοκτορά Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ Είναι τριαντάρηδες. Σπούδασαν στις ΗΠΑ και σε γνωστά πανεπιστήμια της Δύσης. Εχουν αέρα κοσμοπολίτη με μοδάτα κοστούμια και γιάπικη εμφάνιση. Θυμίζουν περισσότερο στελέχη μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας και λιγότερο πολιτικούς μικρής βαλκανικής πρώην κομμουνιστικής χώρας. Μερικοί έχουν περάσει και από την Ελλάδα και μιλούν ελληνικά: Οι σημερινοί ηγέτες των Σκοπίων δεν μοιάζουν σε τίποτα με τον «παλαιομοδίτη» Κ. Γκλιγκόροφ. Μόνο που εκείνος και η παλιά φρουρά των πολιτικών ήταν πιο μαέστροι στους χειρισμούς. Αντίθετα, οι διάδοχοί τους, χρησιμοποιούν επιχειρήματα που γίνονται ορισμένες φορές μπούμερανγκ. Πρόσφατο παράδειγμα, η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών στη διεθνή συνάντηση «Συμμαχία για τον Πολιτισμό». Διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα στη Μαδρίτη από τον Λ. Θαπατέρο και τον Τ. Ερντογάν και συμμετείχαν 70 χώρες. Εκεί, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι ανέπτυξε με στόμφο ότι η Οχρίδα είναι γνωστή ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Αποτέλεσμα οι άλλοι Βαλκάνιοι γελούν ακόμη. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι περίφημοι τριαντάρηδες; *** Ο Νίκολα Γκρουέφσκι στην ηλικία των 36 ετών έγινε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τον Αύγουστο του 2006. Το όνομά του άρχισε ν’ ακούγεται όταν ήταν μόλις 21 χρονών. Στα 28 του, έγινε υπουργός Εμπορίου και ένα χρόνο αργότερα υπουργός Οικονομίας. Διαθέτει μάστερ στα Οικονομικά και μετεκπαιδεύτηκε στο International Capital Market Qualifications στο London Securities Institute. *** Ο 32χρονος Μιλόσοσκι είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο Friedrich Wilhelm στη Βόνη και επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Gerhard Merkator στη Γερμανία. Ιδρυτής του «Ευρω-Ατλαντικού Φόρουμ Νέων» στα Σκόπια. * Ο 37χρονος Λαζάρ Ελενόφσκι μπήκε στην πολιτική στα 21 του και σήμερα είναι υπουργός Αμυνας. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι υπέγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της SDYM και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα το 2001. Την περίοδο 2001-2005, ήταν γενικός γραμματέας στο «ευρω-ατλαντικό κλαμπ» της χώρας του, διετέλεσε πρόεδρος στο Ευρω-Αντλαντικό Συμβούλιο. Οργανωτής του «Βαλκανικού Καραβανιού Νέων» του ΝΑΤΟ και μέλος της κυβερνητικής ομάδας της επικοινωνιακής στρατηγικής για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. *** Ο 36χρονος Νίκολα Ντιμιτρόφ είναι ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας. Πρέσβης της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ και ο διπλωμάτης που συνομιλεί με τον Αδ. Βασιλάκη για το θέμα του ονόματος. Ηταν υφυπουργός Εξωτερικών στα 28 του – νωρίτερα διετέλεσε υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ίδιο υπουργείο. Εχει κάνει μάστερ στα νομικά στο King’s College και στο πανεπιστήμιο του Cambridge. * Ο Τράικο Σλαβέσκι, 48 ετών, είναι υπουργός Οικονομικών. Πτυχιούχος του California State University (1986-87) και του Harvard. Από το 1999 αναφέρεται ότι διδάσκει και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (;) * Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι ο 30χρονος Μίλε Ζανακιέσκι. Απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη και μιλάει άπταιστα ελληνικά. *** Ο 35χρονος Βέλε Σάμακ, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, είναι υπεύθυνος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Απέκτησε bachelor στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Wharton School στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Διετέλεσε project manager στη Microsoft στην Αμερική και τιμήθηκε με δύο βραβεία μάρκετινγκ. Αντιπρόεδρος στην Global Quantitative Research στη Citigroup. * Ο Ιβο Ιβανόφσκι, 30 ετών, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, είναι υπεύθυνος για την κοινωνία της πληροφορίας. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Μάνατζερ στην Plaskolite, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγών πλέξιγκλας, εργάστηκε περισσότερο από 11 χρόνια στις ΗΠΑ. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής της «μακεδονικής» θρησκευτικής οργάνωσης «Mother of God’s Falling Asleep in Columbus». **Εκείνος που «κυριαρχεί», πάντως, στα διεθνή φόρα είναι ο Αντόνιο Μιλόσοσκι. Πρόσφατα, σχολιάζοντας ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, έδειξε ενδιαφέρον για τα… δικά μας συμφέροντα: «Η άσκηση βέτο σημαίνει ζημία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων…», είπε. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, και τις αναφορές στην υπόθεση Ζαχόπουλου, καταθέτοντας τον προβληματισμό του μήπως το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων «χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάποια εσωτερικά πολιτικά σκάνδαλα στην Ελλάδα». ——————————————————————————– Στα Σκόπια φοβούνται τους Αλβανούς ΣΚΟΠΙΑ Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Αντίθετα με όσα πιστεύουν στην Αθήνα, αυτές τις μέρες, στα Σκόπια ο μεγάλος πονοκέφαλός τους δεν είναι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους Αλβανούς. Αμέσως μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια μιας νέας κρίσης στη δυτική πλευρά της ΠΓΔΜ όπου οι Αλβανοί έχουν την πλειοψηφία. Οσο για το συμπέρασμα από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε, είναι ότι η πλειονότητα των σκοπιανών αποδέχεται με ικανοποίηση τη νέα προσπάθεια Νίμιτς που δημιουργεί προϋποθέσεις εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο με την Ελλάδα. Ο Βλάτκο Γκαλέφκι, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στο «Φόρουμ», σε ένα από τα γνωστότερα περιοδικά των Σκοπίων, όταν συναντηθήκαμε για μια φιλική συζήτηση είπε χαριτολογώντας: «Ηρθες για τα βαφτίσια της χώρας μου;». Κι αμέσως εξέφρασε το φόβο του στην περίπτωση που γίνει τελικά δημοψήφισμα για το όνομα, όπως είχε δηλώσει αρχικά ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι. Κατά την εκτίμηση του Γκαλέφκι η πλειονότητα του λαού δεν συμφωνεί με αυτήν την ιδέα, διότι πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Κάτι πάντως που έχει συζητηθεί αυτές τις μέρες είναι ένα ρεπορτάζ που μετέδωσε η δορυφορική ΕΡΤ από τα Σκόπια, στο οποίο γινόταν λόγος για μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το ελληνικό γραφείο συνδέσμου: έδειχναν όμως εικόνες από τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στο Βελιγράδι, όταν το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του. Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν εύλογα παράπονα: «τώρα που είμαστε πολύ κοντά σε λύση τέτοιου είδους κινήσεις δεν βοηθούν καμία πλευρά». Κι αυτό σε μια περίοδο που άλλοι γείτονες ενεργούν πονηρά. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, φρόντισε να προσφέρει χιλιάδες διαβατήρια σε πολίτες των Σκοπίων με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψουν πως είναι Βούλγαροι. Μ’ αυτό τον τρόπο επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. οι Σκοπιανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στις χώρες της Ευρώπης. ——————————————————————————– Ο εφιάλτης της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια. Ενός Κοσόβου μύρια έπονται Μεγάλες ιδέες, σε μικρές χώρες Του JEAN-ARNAULT DERENS* Ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, πολιτικό αδιέξοδο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη… Απ’ ό,τι φαίνεται, έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία μιας νέας περιφερειακής κρίσης, σηματοδοτώντας την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από τη «διεθνή κοινότητα». «Ο Αχιλλέας σταθμάρχης» της ΜΑΡΙΛΙΤΣΑΣ ΒΛΑΧΑΚΗ. Μέσα σε αυτή την αρνητικά φορτισμένη συγκυρία, ξανακάνει την εμφάνισή της η παλιά ιδέα της επαναχάραξης των συνόρων στα Βαλκάνια. Με δεδομένο το μωσαϊκό των λαών, των μειονοτήτων και των διεκδικήσεων τους, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή αυτή στο χάος. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, την περασμένη Κυριακή, ενδέχεται να έχει βαρύτατες περιφερειακές επιπτώσεις. Εύλογα οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα την εκλάβουν ως προηγούμενο, ώστε να διεκδικήσουν, με τη σειρά τους, το δικαίωμα να αποσχιστούν από ένα κράτος το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε αληθινά. Θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει ένα κύμα αλυσιδωτών αποσταθεροποιήσεων, ιδιαίτερα στη FYROM (1) και στο Μαυροβούνιο, με κίνδυνο να τεθούν σε αμφισβήτηση όλα τα σύνορα στα Βαλκάνια. Μήπως, άραγε, αυτά τα σύνορα αποτελούν ένα ταμπού το οποίο θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε, όπως προτείνουν ολοένα και πιο ανοιχτά οι ειδικοί «εμπειρογνώμονες» και οι διπλωμάτες; Οι πόλεμοι της δεκαετίας του 1990 διεξήχθησαν στο όνομα των «μεγάλων» κρατών, της «Μεγάλης Σερβίας» ή της «Μεγάλης Κροατίας». Πίσω από τις διεκδικήσεις του Κοσόβου για ανεξαρτησία, θα μπορούσε να κρύβεται το φάντασμα της «Μεγάλης Αλβανίας»… Είναι άραγε καιρός να επανεξετάσουμε σε βάθος όλες τις εδαφικές διεκδικήσεις και να καθορίσουμε νέα σύνορα, τα οποία υποτίθεται ότι θα είναι πιο «δίκαια», καθώς θα συμπίπτουν με την εθνική κατανομή των πληθυσμών; Μήπως πρέπει να ξανασχεδιάσουμε τον χάρτη των Βαλκανίων για να εγγυηθούμε, επιτέλους, μια βιώσιμη ειρήνη σε αυτήν την περιοχή; Μάλιστα, στη συνέχεια, μήπως θα μπορούσαμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συλλογιστική σε ολόκληρη την Ευρώπη; Αυτή η παλιά ιδέα ξανακάνει κάθε τόσο την εμφάνισή της. Το 2001, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Μακεδονία, ο αρθρογράφος Αλεξάντρ Αντλέρ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί «η χειρουργική και όχι η ομοιοπαθητική(2)» και να εξεταστεί το ενδεχόμενο της διαίρεσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας σε αλβανικές και μακεδονικές περιοχές. Την ίδια χρονιά, ο λόρδος Οουεν, πρώην συμπρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είχε προτείνει το δικό του σχέδιο για τον επανακαθορισμό των συνόρων στα Βαλκάνια (3). Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αρμπέν Τζαφέρι, ιστορική μορφή του αλβανικού εθνικισμού, ζητούσε τη δημιουργία «εθνικών» κρατών (4). Μπροστά στη διαπίστωση της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Κοσόβου και στην αδυναμία να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους Σέρβους και στους Αλβανούς, αναβίωσε η ιδέα της διχοτόμησης της επαρχίας, διχοτόμηση την οποία η «διεθνής κοινότητα» θεωρούσε αδιανόητη για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν. Διαίρεση στο Κόσοβο Ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, γερμανός διπλωμάτης που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ενωση στη διπλωματική τρόικα (ένας Αμερικανός, ένας Ευρωπαίος, ένας Ρώσος) η οποία είχε επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στο Κόσοβο, εκτιμούσε, τον περασμένο Αύγουστο, ότι καμία επιλογή δεν έπρεπε να αποκλειστεί εάν προέκυπτε από μια συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές: εάν το Βελιγράδι και η Πρίστινα κατόρθωναν να συνεννοηθούν στο ζήτημα της διανομής του Κοσόβου, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούσε παρά να επιδοκιμάσει αυτή τη διαίρεση της επαρχίας! Φαινομενικά, η συγκεκριμένη άποψη εξέφραζε την κοινή λογική: εάν κάποιοι πληθυσμοί δεν θέλουν να ζουν μαζί, ας χωρίσουν, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε το ενδεχόμενο «περιορισμένων» μετακινήσεων πληθυσμών, έτσι ώστε να συμπίπτουν τα νέα σύνορα με την εθνοτική κατανομή των κοινοτήτων… Ας φανταστούμε, για μια στιγμή, ότι πραγματοποιούνται τα σχέδια αυτών των μαθητευόμενων μάγων, ότι μια νέα διάσκεψη καθιστά δυνατή τη χάραξη νέων συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, με ειρηνικό τρόπο, με βάση τα εθνοτικά κριτήρια. Τότε, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της ενοποίησης όλων των περιοχών όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, δηλαδή της Αλβανίας, του Κοσόβου, του βορειοδυτικού τετάρτου της Μακεδονίας, αλλά επίσης και της κοιλάδας του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία και ορισμένων μικρών τμημάτων του ανατολικού Μαυροβούνιου. Υστερα από αυτόν τον τρομερό ακρωτηριασμό, η Μακεδονία θα μετατρεπόταν, πλέον, σε ένα ασήμαντο κρατίδιο, εκτός και αν υπερίσχυε το φιλοβουλγαρικό ρεύμα και η χώρα συνενωνόταν με τον εξ Ανατολών γείτονά της. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να τεθεί το ζήτημα των μειονοτήτων στην Αλβανία: οι Ελληνες που ζουν στο νότιο τμήμα της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ένωσή τους με την Ελλάδα, ενώ οι Αλβανοί που εκδιώχτηκαν μετά το 1945 από το βόρειο τμήμα της ελληνικής Ηπείρου -μιας περιοχής την οποία οι Αλβανοί αποκαλούν Τσαμουριά- δεν θα παρέλειπαν να προβάλλουν τα καταπατημένα δικαιώματά τους. Οσο για το Μαυροβούνιο, θα μπορούσε να ζητήσει ως αντιστάθμισμα την περιοχή της Σκόδρας, όπου εξακολουθούν να ζουν σερβομαυροβουνιακές μειονότητες, ενώ η Μακεδονία από την πλευρά της θα ζητούσε την προσάρτηση των σλαβικών χωριών που βρίσκονται γύρω από τις λίμνες της Αχρίδας και της Μεγάλης Πρέσπας. Φυσικά, και οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορούν να ζητήσουν την ένωση με την Μητέρα Πατρίδα, γεγονός που θα σημάνει το τέλος της Βοσνίας, καθώς οι Κροάτες της Δυτικής Ερζεγοβίνης, της Κεντρικής Βοσνίας και της Μποσάνσκα Ποζαβίνα (Ορατζε και Οτζάκ) θα μπορούσαν να ενωθούν με την Κροατία. Στην καλύτερη περίπτωση, ύστερα από μια τέτοια αναδιάταξη, θα απέμενε ένα μουσουλμανικό βοσνιακό κρατίδιο, γύρω από το Σεράγεβο, τη Ζενίτσα και την Τούζλα. Με λίγα λόγια, θα υλοποιείτο ο διαμελισμός της Βοσνίας, όπως τον σχεδίαζαν, ήδη από το 1991, ο Φράνιο Τούτζμαν και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (5). Βέβαια, η Βοσνία τότε θα επικέντρωνε τις προσπάθειές της στη διατήρηση του ανατολικού θύλακα του Γκόρατζε και θα ζητούσε την προσάρτηση του σαντζακίου (6) του Νόβι Παζάρ, το οποίο σήμερα μοιράζονται η Σερβία και το Μαυροβούνιο (7). Οπως μαρτυρά και το όνομά της, αυτή η περιοχή υπήρξε σημαντικός εμπορικός κόμβος των Βαλκανίων, και ο τόπος συνάντησης όλων των καραβανιών. Σφήνα στο Μαυροβούνιο Το 1878, αναγνωρίστηκε ως προτεκτοράτο της Αυστροουγγαρίας, για την οποία αυτός ο «διάδρομος» είχε τεράστια στρατηγική σημασία, καθώς επέτρεπε τη δημιουργία μιας σφήνας ανάμεσα στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο. Μετά τους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, μοιράστηκε ανάμεσα στις παραπάνω χώρες. Σήμερα, το 55% των κατοίκων του Νόβι Παζάρ είναι βόσνιοι μουσουλμάνοι, ενώ η περιοχή αποτελεί το σταυροδρόμι όπου συναντώνται όλες οι μαφίες των Βαλκανίων. Είναι προφανές ότι το κράτος του Μαυροβουνίου δεν θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να διατηρήσει τα σημερινά του σύνορα. Εκτός από την απόσχιση των περιοχών του που κατοικούνται από Αλβανούς και Βόσνιους, θα βρισκόταν αντιμέτωπο και με εκείνη των σερβικών περιοχών. Καθώς οι σερβικοί και οι βοσνιακοί πληθυσμοί είναι συχνά ανάμεικτοι, ένα πολεμικό επεισόδιο θα ήταν πιθανό, ώστε να γίνει δυνατή η μετακίνηση των πληθυσμών που θα επέτρεπε τη χάραξη αποδεκτών συνόρων. Η Κροατία θα αποκτούσε μ’ αυτό τον τρόπο τις εκβολές του ποταμού Κοτόρ, οι οποίες προσαρτήθηκαν στο Μαυροβούνιο μόλις το 1918. Επομένως, το Μαυροβούνιο θα επέστρεφε στα σύνορα που είχε στα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Σερβία θα βρισκόταν σε μια παράδοξη θέση: θα έχανε τις βοσνιακές και τις αλβανικές περιοχές της, θα αποκτούσε τα εδάφη της Δημοκρατίας του Σρπσκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τις σερβικές ζώνες του Βορείου Μαυροβουνίου, ενώ έπρεπε να διαχειριστεί και τη «σπαζοκεφαλιά» της Βοϊβοδίνας. Το 50% του πληθυσμού αυτής της αυτόνομης περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, αποτελείται από μια εικοσάδα μειονότητες: οι Ούγγροι απαρτίζουν τη σημαντικότερη κοινότητα (περίπου 350.000 άτομα) και οι κοινότητες της Σουμπότιτσα, της Σέντα και της Κάνιτζα θα ενώνονταν δίχως αμφιβολία με την Ουγγαρία. Εκτός κι αν η Βοϊβοδίνα ανακήρυσσε την ανεξαρτησία της, μετατρεπόμενη σε μια νησίδα συνύπαρξης πολλών εθνοτήτων στο κέντρο των Βαλκανίων που έχουν κυριευτεί από τρέλα… Καθώς η επαναχάραξη των συνόρων θα έθιγε και χώρες που είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ζήτημα των μειονοτήτων στην Ελλάδα δεν θα περιοριζόταν μονάχα στους Αλβανούς. Οι μουσουλμάνοι -Τούρκοι και Πομάκοι- της Δυτικής Θράκης θα μπορούσαν να ζητήσουν την ένωσή τους με την Τουρκία και τη Βουλγαρία αντίστοιχα, ακυρώνοντας τις συμφωνίες της Λοζάνης του 1923 (8). Θα άνοιγε επίσης και το ζήτημα των Σλάβων της ελληνικής Μακεδονίας, ένα ζήτημα ταμπού για το ελληνικό κράτος. Από την πλευρά της, η Σλοβενία θα μπορούσε να ζητήσει να ικανοποιηθούν οι εδαφικές αξιώσεις της για ορισμένες μικρής έκτασης περιοχές (9), οι οποίες την έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση με την Κροατία. Θα μπορούσε, επίσης, να ζητήσει την κατάργηση των δημοψηφισμάτων του 1918 (10) και να διευρύνει την επικράτειά της με εδάφη της αυστριακής Καρινθίας όπου εξακολουθούν να ζουν σλοβενικές μειονότητες. Δεδομένης δε, της θετικής στάσης της στη διαχείριση των περιφερειακών συγκρούσεων, η Λουμπλιάνα θα μπορούσε να λάβει ένα τμήμα του ιταλικού Φρίουλι, και ίσως και την πόλη της Τεργέστης (Τρστ στα σλοβενικά) (11). Βέβαια, αυτή η τεράστια διόρθωση των συνόρων θα παραγνώριζε τις διεκδικήσεις ορισμένων μειονοτήτων: δηλαδή, τι θα απογίνονταν οι Γκοράνι του Κοσόβου, οι Ρουθήνιοι της ανατολικής κροατικής Σλαβονίας ή οι Αρουμάνοι (Κουτσόβλαχοι) της Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας; Οσον αφορά δε, τα 3-4 εκατομμύρια Ρομ που ζουν στα Δυτικά Βαλκάνια, θα παρέμεναν αυτό που πάντοτε ήταν: ένας λαός δίχως κράτος. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να επιχειρηθούν παρόμοιες αλλαγές συνόρων χωρίς αμφισβητήσεις που μπορούν μάλιστα, να προκαλέσουν ένοπλες συγκρούσεις μεσαίας έντασης. Ετσι, η αποκατάσταση της ειρήνης έπρεπε να ανατεθεί στα ευρωπαϊκά στρατεύματα. Αντίθετα, οι αναπόφευκτες εκτοπίσεις πληθυσμών δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράπλευρες απώλειες -κάθε άλλο. Στην πραγματικότητα, θα αποτελούσαν τον κύριο στόχο αυτής της διαδικασίας. Θα ετίθεντο δε, υπό την εποπτεία της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με τη συνδρομή πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο προϋπολογισμός της επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για τα Δυτικά Βαλκάνια θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος εκείνου που διατέθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε το τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004. Τι είναι τα Βαλκάνια Αυτό το σενάριο μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, ωστόσο πολλές συνιστώσες του έχουν ήδη ανοίξει προ πολλού, είτε πρόκειται για το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είτε για το «αλβανικό ζήτημα». Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας του Κοσόβου υποστηρίζουν ότι δεν θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Πρόκειται, όμως, για ευσεβείς πόθους: η διακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο εάν οι φορείς άλλων εθνικών διεκδικήσεων θεωρήσουν ότι όντως δημιουργείται προηγούμενο. Η ιδέα ότι οι αλλαγές των συνόρων μπορούν να επιλύσουν όλα τα εθνικά ζητήματα, στηρίζεται σε μια τεράστια αυταπάτη. Στην άποψη ότι υπάρχουν «δίκαια» σύνορα επειδή αυτά περικλείουν μια εθνότητα. Στην πραγματικότητα, όλα τα σύνορα -και όχι μονάχα στα Βαλκάνια- αποτελούν δημιουργήματα της ιστορίας, αποτελέσματα των ιστορικών και στρατιωτικών συσχετισμών. Δεν υπάρχουν «δίκαια» σύνορα, όπως δεν υπάρχουν και «φυσικά» σύνορα… Η χρήση του όρου Βαλκάνια γενικεύτηκε κατά τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, ο όρος έχει βαριά ιδεολογική φόρτιση. Ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία, «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», βρισκόταν σε φάση αργής αποσύνθεσης, άρχισαν να αντικρούονται οι διεκδικήσεις των λαών. Ετσι, τα Βαλκάνια μετατράπηκαν σε συνώνυμο της εθνικής πολυπλοκότητας, των ατέλειωτων συγκρούσεων, της διάλυσης και του κατατεμαχισμού. Η «βαλκανιοποίηση» νοηματοδότησε τα Βαλκάνια, καθιερώθηκε ως έννοια καθοριστική για την ταυτότητα αυτού του τμήματος της Ευρώπης. Η έννοια των Βαλκανίων ήταν καθαρά ιδεολογική. Δεν είναι τυχαίο ότι το φαγητό με τα ανάμεικτα λαχανικά στα γαλλικά λέγεται «Μακεδονία» για να υποδηλώσει το ανακάτεμα όλων αυτών των λαών με τις αντίθετες φιλοδοξίες και διεκδικήσεις. Οι νέες εθνικές χώρες Η ανάδυση των κρατών και ο καθορισμός των συνόρων αποτελούν ένα φαινόμενο που σηματοδοτεί την είσοδο των Βαλκανίων στην πολιτική νεωτερικότητα. Τα νέα κράτη βασίστηκαν, κατά κύριο λόγο, σε μια εθνική αντίληψη, υιοθετώντας και προσαρμόζοντας τα μοντέλα που προέκυψαν από την ιδιαίτερη ιστορική εμπειρία της Δυτικής Ευρώπης. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ελλάδα και η Σερβία στηρίχτηκαν σε ένα είδος «εθνοκάθαρσης», στην εκδίωξη ή την αφομοίωση των πληθυσμών που θεωρούνταν αλλογενείς, κυρίως λόγω της θρησκείας τους: οι «Τούρκοι» (δηλαδή οι μουσουλμάνοι, Σλάβοι, Αλβανοί ή και οι Τουρκόφωνοι αδιακρίτως) εκδιώχτηκαν από τα νέα κράτη. Ο καθορισμός των συνόρων φαινόταν να αποτελεί έναν τρόπο για τη διευθέτηση της βαλκανικής «σύγχυσης», ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην είσοδο της περιοχής στην ευρωπαϊκή τάξη, που στηρίζεται στη σύμπτωση ανάμεσα στους λαούς, στα κράτη και στα σύνορα. Η ποικιλομορφία των γλωσσικών, «εθνικών» ή θρησκευτικών ταυτοτήτων που χαρακτήριζε τα οθωμανικά Βαλκάνια, άρχισε να περιορίζεται σημαντικά. Η διαδικασία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων, στα τέλη του 20ού αιώνα: η σερβική παρουσία περιορίστηκε δραστικά στην Κροατία (περνώντας από το 12% στο 4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας), ενώ το βοσνιακό μωσαϊκό μετατράπηκε σε μεγάλες μονοεθνοτικές ζώνες, καθεμία από τις οποίες ελέγχεται από κάποια από τις τρεις κοινότητες της χώρας. Ο ρόλος των Μεγάλων Κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, τα ισχυρότερα κράτη της Ευρώπης (η Αυστροουγγαρία και η Ρωσία, αλλά επίσης και η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία) συγκρούστηκαν για να διευρύνουν τις ζώνες επιρροής τους πάνω στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υποστηρίζοντας -ακόμα και υποδαυλίζοντας- τις εθνικές διεκδικήσεις των λαών των Βαλκανίων. Οι πολιτικές τους στηρίχτηκαν από δημοσιογράφους ή περιηγητές που αλώνιζαν την περιοχή. Η βρετανίδα μυθιστοριογράφος Ρεβέκα Γουέστ ειρωνευόταν, τη δεκαετία του 1930, τις «ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές» προκαταλήψεις των παρατηρητών που ασπάζονταν τις διάφορες εθνικιστικές υποθέσεις, παρατηρώντας ότι «οι Βούλγαροι των αδελφών Μπάξτον και οι Αλβανοί των οποίων είναι φανατική υπέρμαχος η μις Ντέρχαμ, μοιάζουν ιδιαίτερα με τον πίνακα του μικρού Σάμουελ που ζωγράφισε ο σερ Τζόσουα Ρέινολντς (12)». Ορισμένες ιστορικές στιγμές αποτελούν ορόσημα αυτής της σταδιακής προόδου των συνόρων. Κατ’ αρχάς, το 1878. Ο επίλογος στη «μεγάλη κρίση της Ανατολής» δόθηκε με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία μιας «πολύ μεγάλης Βουλγαρίας» ως ρωσικό προτεκτοράτο. Η προοπτική, που έθιγε τα συμφέροντα της Σερβίας και της Ρουμανίας, προκάλεσε σάλο και ακυρώθηκε μερικούς μήνες αργότερα από το Συνέδριο του Βερολίνου, το οποίο μετέτρεψε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και το σαντζάκιο του Νόβι Παζάρ σε προτεκτοράτο της Αυστροουγγαρίας. Ταυτόχρονα, η Αυστροουγγαρία μετατρεπόταν σε υπέρμαχο των αλβανικών διεκδικήσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αντίβαρο στην Ελλάδα και τη Σερβία, οι οποίες υποστηρίζονταν από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912 και του 1913 και στη συνέχεια ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσαν την άλλη κρίσιμη στιγμή της παρτίδας πόκερ που είχε ως διακύβευμα τεράστιες εδαφικές περιφέρειες. Το 1918, η Σερβία και η Ρουμανία έλαβαν υπέρογκη ανταμοιβή για την ένταξή τους στο στρατόπεδο των Συμμάχων: η σερβική δυναστεία των Καραγιόργεβιτς κατόρθωσε να δημιουργήσει το νέο Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, το οποίο υπήρξε ο πρόδρομος της Γιουγκοσλαβίας, ενώ το Βουκουρέστι δημιούργησε τη «Μεγάλη Ρουμανία». Χαλαρά σύνορα Οσον αφορά δε την Αλβανία ..

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 24. Χαλαρά σύνορα

  Οσον αφορά δε την Αλβανία, το 1912 δημιουργήθηκε το Βασίλειο της Αλβανίας, το οποίο όμως κάλυπτε μονάχα το ήμισυ των περιοχών όπου ζούσαν Αλβανοί, καθώς οι υπόλοιποι μοιράστηκαν στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία, γεγονός που οι Αλβανοί θεωρούν «ιστορική αδικία». Μάλιστα, μέσα στις ανακατατάξεις που επέφερε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, λίγο έλειψε να διαλυθεί το εύθραυστο Βασίλειο της Αλβανίας, ενώ τα σύνορά του χαράχτηκαν μόλις το 1926.

  Ωστόσο, οι αρχές που διακήρυξε ο Γούντροου Ουίλσον (13) μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν λάμβαναν διόλου υπόψη το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση, με αποτέλεσμα πολλές εθνοτικές ομάδες να μετατραπούν σε εθνικές μειονότητες. Τη δεκαετία του 1920, η Κομμουνιστική Διεθνής θεωρούσε ότι το βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας αποτελούσε μια «φυλακή λαών». Βέβαια, είναι αλήθεια ότι το συγκεντρωτικό κράτος που δημιουργήθηκε υπό το σκήπτρο των Καραγιόργεβιτς είχε ελάχιστη σχέση με τα ρομαντικά όνειρα για ενότητα των σλαβικών λαών του Νότου ή «Γιουγκοσλάβων» (14).

  Τα εσωτερικά σύνορα της σοσιαλιστικής και ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, τα οποία χαράχτηκαν το 1945, υπήρξαν ο «λιγότερο κακός δυνατός συμβιβασμός», σύμφωνα με τον κύριο υπεύθυνο για τον καθορισμό τους, Μίλοβαν Τζίλας, ο οποίος κατόπιν διαφώνησε με το καθεστώς. Το γιουγκοσλαβικό σύστημα στηριζόταν στην αποσύνδεση της έννοιας του πολίτη από την εθνικότητα: αυτή η συλλογιστική είχε κληρονομηθεί από την αυστριακή μαρξιστική σκέψη των αρχών του 20ού αιώνα (15).

  Κάθε άτομο ήταν πολίτης της ομόσπονδης δημοκρατίας του τόπου κατοικίας του (και της σοσιαλιστικής ομοσπονδίας), ενώ ταυτόχρονα ανήκε στην εθνική κοινότητα της επιλογής του: στις γιουγκοσλαβικές απογραφές, η δήλωση της εθνικότητας ήταν ελεύθερη.

  Η βαλκανική εμπειρία αποδεικνύει ότι οι φιλοδοξίες των λαών μετατρέπονται σε διεκδικήσεις για δημιουργία κρατικής οντότητας μονάχα με αδιάκοπες συγκρούσεις.

  Στο Κόσοβο, δύο εθνικές φιλοδοξίες, οι οποίες είναι αποκλειστικές και ανταγωνίζονται για την κυριαρχία στην ίδια επικράτεια, μπορούν να βρουν μονάχα δύο τύπους λύσης: τη νίκη του ενός λαού πάνω στον άλλο -η οποία προκαλεί αναπόφευκτα το αίσθημα της ταπείνωσης και της επιθυμίας για εκδίκηση- ή την επινόηση νέων μορφών πολιτικής συνύπαρξης και της από κοινού άσκησης πολιτικής στα πλαίσια της εθνικής κυριαρχίας.

  Διεθνές μπρα ντε φερ

  Εξάλλου, με ποιο κριτήριο μια πόλη ή περιοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει στον «αλβανικό κόσμο», δεδομένου ότι, ανέκαθεν, οι Αλβανοί συνυπήρχαν με άλλες εθνικές κοινότητες; Ποιο ποσοστό θα χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο; Το 50%, το 60% ή το 80%;

  Το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα έπρεπε να μας οδηγήσει να εφεύρουμε νέες πολιτικές, οι οποίες θα επέτρεπαν την υπέρβαση των εδαφικών και των συνοριακών συγκρούσεων.

  Η επέμβαση των «μεγάλων δυνάμεων» έχει αποφασιστική σημασία για την κατανόηση της σταδιακής δημιουργίας των βαλκανικών συνόρων. Στην περίπτωση του Κοσόβου, γινόμαστε μάρτυρες ενός πισωγυρίσματος της ιστορίας: το ζήτημα έχει μετατραπεί σε διακύβευμα στο ευρύτατο πλανητικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτή την τιτανομαχία, είναι προφανές ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστούν τα πραγματικά συμφέροντα των Αλβανών, των Σέρβων και όλων των πληθυσμών που ζουν στο Κόσοβο.

  Εάν θελήσουμε να ρυθμίσουμε τα προβλήματα των Βαλκανίων με νέες αναδιανομές περιοχών και πληθυσμών, αυτό θα πυροδοτήσει έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

  Αντί να ψάχνουμε για νέα χάραξη συνόρων, θα ήταν καλύτερο να βρούμε νέες απαντήσεις στις διεκδικήσεις των λαών.

  1. ΣτΕ: Στο εξής θα αναφέρεται «Μακεδονία», όπως και στο πρωτότυπο κείμενο.

  2. Alexandre Adler, «Pour les Balkans, chirurgie ou homeopathie?», «Courrier International», Παρίσι, 12 Απριλίου 2001.

  3. Lord David Owen, «Redessiner la carte des Balkans», «Le Monde», 21 Μαρτίου 2001.

  4. Arben Xhaferi, «Les Etats multiethniques ne sont pas une solution», «Le Courrier des Balkans», 28 Απριλίου 2003, http://balkans.courriers.info/article3009.html

  5. Ηδη από το 1991, ο σέρβος πρόεδρος Μιλόσεβιτς και ο κροάτης ομόλογός του Τούτζμαν είχαν συμφωνήσει σε ένα μυστικό σχέδιο διαμελισμού της Βοσνίας.

  6. (ΣτΜ): Οθωμανική διοικητική υποδιαίρεση, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για τον προσδιορισμό της περιοχής.

  7. Βλέπε «Le Sandjak de Novi Pazar, un foyer de tension en Europe du Sud-Est», «Le Courrier des pays de l’Est», nο Φ1058, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2006, σελ. 78-93.

  8. Η συνθήκη, η οποία υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου του 1923, προέβλεπε ευρύτατες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική Δυτική Θράκη.

  9. Οι συγκρούσεις αφορούν τον κόλπο του Πιράν, όπου η χάραξη των χερσαίων συνόρων καθορίζει την πρόσβαση της Σλοβενίας στα διεθνή θαλάσσια ύδατα, όπως επίσης και τη περιοχή της Μούρα.

  10. Αυτά καθόρισαν την ένταξη στην Αυστρία ή στη Σλοβενία των αμφισβητούμενων συνοριακών περιοχών.

  11. Η ελεύθερη περιοχή της Τεργέστης, η οποία δημιουργήθηκε το 1947, διαμοιράστηκε μόλις το 1954: η Ζώνη Α (η κυρίως πόλη) περιήλθε στην Ιταλία, ενώ η Ζώνη Β περιήλθε στη Γιουγκοσλαβία και ανήκει σήμερα στη Σλοβενία.

  12. Rebecca West, «Agneau noir et faucon gris, Un voyage a travers la Yougoslavie», L’Age d’homme, Λοζάνη, 2001. ΣτΕ: Αναφορά στον Νοέλ Μπάξτον, ο οποίος στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μαζί με τον αδελφό του Τσαρλς ανέλαβαν διπλωματική αποστολή για την εξασφάλιση της ουδετερότητας της Βουλγαρίας. Στην επιστροφή τους δημοσίευσαν τις εντυπώσεις τους από την περιοχή στο «Πόλεμος και Βαλκάνια». Η περιηγήτρια, Εντίθ Ντέρχαμ, έγινε διάσημη από τα βιβλία της που περιγράφουν την Αλβανία στις αρχές του 20ού αιώνα.

  13. (ΣτΜ): Αμερικανός πρόεδρος, πρωτεργάτης της εισόδου των Ηνωμένων Πολιτειών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και της ίδρυσης της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του ΟΗΕ.

  14. Η γιουγκοσλαβική ιδέα αναπτύχθηκε αρχικά από κροάτες διανοούμενους, όπως ο Λούντεβιτς Γκατζ (1909-1872) και ο επίσκοπος Γιόσιπ Στροσμάγερ (1815-1905).

  15. Η αποσύνδεση θεωρητικοποιήθηκε το 1907 από τον Otto Bauer, στο έργο του «La question des nationalites et la social-democratie», EDI, Παρίσι, 1988.

  * Ο JEAN-ARNAULT DERENS είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας «Le Courrier des Balkans». Δημοσίευσε πρόσφατα, μαζί με τον Laurent Geslin, το «Comprendre les Balkans, Histoire, societes perspectives», Non Lieu, Παρίσι, 2007.

  LE-MONDE – 24/02/2008

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 25. ——————————————————————————————————
  ΝΕΟΝΑΖΙ ….ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ!
  (ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ……..)

  ——————————————————————————————————

  Η Χρυσή Αυγή στο πλευρό των Σέρβων πατριωτών

  Δημοσιεύθηκε από xryshaygh στο Φεβρουάριος 24, 2008

  Δεκάδες μέλη της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Κοσσυφοπέδιο η «Ένωση Σέρβων Ελλάδος». Στη συνέχεια βάδισαν διά μέσω των κεντρικών οδών της Αθήνας και κατέληξαν στη Βουλή. Συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια απ’ την Σερβία», «Έξω τώρα όλοι οι αλβανοί» και «Ελλάς – Σερβία – Συμμαχία» δονούσαν την ατμόσφαιρα. Στα συνθήματά μας οι Σέρβοι απάντησαν: «Ελλάδα θυμήσου την Κύπρο τη δική σου». Στο τέλος της εκδηλώσεως, όλοι μαζί ψάλλαμε τους ύμνους και των δύο Εθνών.

  Συγκινητική ήταν η αλληλεγγύη των Ελλήνων Εθνικιστών προς τον αγωνιζόμενο Σερβικό λαό. Συντεταγμένη η ομάδα της Χρυσής Αυγής, με ελληνικές σημαίες και ένα πανό που ανέγραφε «Αλληλεγγύη στην Σερβία», απέσπασε το χειροκρότημα όλων των συγκεντρωμένων.

  Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Νεολαίας δήλωσε λίγο αργότερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς που κάλυπταν αυτό το σημαντικό πολιτικό γεγονός: «Η αλληλεγγύη μας προς την Σερβία είναι δεδομένη. Μετά το Κοσσυφοπέδιο, στόχος αμερικανών και σιωνιστών θα είναι η Ελληνική Θράκη». ……………

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/02/2008

 26. Φθάσαμε στο σημείο που οι υπερασπιστές του χιλιόχρονου Ράιχ, αυτού που έκανε σκόνη το Βελιγράδι κατά την επέλαση της Βέρμαχτ στα Βαλκάνια να κατεβαίνουν σε κοινή διαδήλωση με τους Σλάβους υπανθρώπους. Τι να πεις. Βέβαια και τα SS είχαν συνεργασθεί με τους Τσέτνικ, οι Γερμανοί με τους φαλαγγίτες της ΕΟΝ.

  Τέλος πάντων. Χρησιμοποιούν την υποτιθέμενη φιλοπατρία τους για να ψαρεύουν κόσμο.
  Πιστεύω ότι το Σκοπιανό θα ψευτολυθεί μέχρις ότου οι Αλβανοί των Σκοπίων ζητήσουν και αυτοί αυτοδιάθεση και τότε μπουν στο παιχνίδι οι Βούλγαροι.Το ξέρετε ότι με την ενδιάμεση συμφωνία δεν έχουμε την δυνατότητα να εμποδίσουμε την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς με το συνταγματικό της όνομα ( ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ )

  Μια ερώτηση. Γιατί δεν παρέχουμε την δυνατότητα σε όλους τους Σλαβόφωνους τους Σαρακατσάνους και τους Βλαχόφωνους της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας; Έτσι θα ενισχυθούν οι σχέσεις μας με ένα κομμάτι Σλαβομακεδόνων που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είναι και με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως Μακεδόνες. Μην ξεχνάτε ότι έτσι ούτε και οι Αλβανοί θα κινηθούν ούτε και οι Βούλγαροι.

  Σχόλιο από doukas | 24/02/2008

 27. Έχει ένα καλό άρθρο στο ΠΟΝΤΙΚΙ του διεθνολόγου κ. Γρίβα γιατί οι Αμερικάνοι βλέπουν την Αλβανία ως Key state.

  Σχόλιο από doukas | 24/02/2008

 28. δουκα : Στα ερωτηματα που θετεις μπορει να προστεθεί ενα μαλλον μεγαλύτερο:
  Γιατί η Ελλδα θα μπορεσει να κανει τωρα οσα δεν εκανε την δεκαετια του 90 υπο πολυ πολύ καλυτερες προυποθεσεις;
  (οσο αφορά την Διεθνη της θεση τουλαχιστον);
  Οσο γα τα αλλα δες την συζητηση στις Μεταμορφωσεις ..στην αρχή τουλαχιστον..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 24/02/2008

 29. doukas γράφεις:

  «Γιατί δεν παρέχουμε την δυνατότητα σε όλους τους Σλαβόφωνους τους Σαρακατσάνους και τους Βλαχόφωνους της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας;»

  Εύλογο το ερώτημα. Πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος απεχθάνεται απολύτως τη δημιουργία θεμάτων που θεωρεί ότι άπτονται μειονοτικών εκφράσεων. Η στάση αυτή, που μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως εξέλιξη και ωρίμανση μιας ιστορικής συμπεριφοράς, είτε ως φόβος και μάλλον τρόμος απέναντι στην επανεμφάνιση του εθνικισμού και των τοπικών ταυτοτήτων.

  Νόμίζω ότι η ελλαδική γραφειοκρατία έχει πάει στο άλλο άκρο, υιοθετώντας μια συμπεριφορά ακατανόητη -που εμποδίζει ακόμα και την εκδήλωση γνήσιων λαϊκών ταυτοτήτων- και αντιδραστική εν πολλοίς.

  Παραδείγματα υπάρχουν άφθονα. Οι Γραικομάνοι των Σκοπίων είναι ένα απ’ αυτά, οι ντόπιοι Έλληνες της Βουλγαρίας (Σαρακατσάνοι, Μαυροθαλασσίτες και Βλάχοι) είναι άλλο, οι ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι της Βόρειας Τουρκίας (αντιμετωπίζουν ρατσιστική συμπεριφορά από τις ελληνικές προξενικές αρχές που τους αρνούνται βίζα με μόνο κριτήριο την περιοχή γέννησης). Ακόμα και οι Γκαγκαούζοι της Μολδαβίας (Γκαγκαούζκαγια), που είναι ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος κομμμάτι που επιβιώνει της παλιάς τουρκόφωνης ρωμιοσύνης, αφήνεται κυριολεκτικά στο έλεος των Γκρίζων Λύκων. Με το δεδομένο φυσικά ότι όλες αυτές οι ομάδες θέλουν την μικρή ή μεγάλη πολιτιστική στήριξη από την Ελλάδα.

  Ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν θετικά ως γέφυρες φιλίας, το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ανώριμο, άτολμο και ρατσιστικό εις βάρος τους.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 30. «Ιστορία και επικαιρότητα του ζητήματος των Τσάμηδων». Εκδήλωση στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας του Παντείου Πανεπιστημίου, με ομιλητές τους Κ. Τσιτσελίκη, Ε. Μαντά, Λ. Μπαλτσιώτη, Η. Σκουλίδα, Γ. Κριστάκι, Τ. Τέλλογλου και Δ. Χριστόπουλο. Στις 6 μ.μ.

  ——————————————————————————————-
  Οι Τσάμηδες αποτελούν την αιχμή της επιθετικής πολιτικής της Αλβανίας εναντίον της χώρας μας, ενώ η στάση τους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας είναι ιδιαίτερα εχθρική»

  Tα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά την αλβανική πολιτική ηγεσία με τρόπο επίμονο και προκλητικό να αναφέρεται στους Τσάμηδες και την Τσαμουριά. Πρόκειται για ένα ανύπαρκτο θέμα που κατασκευάστηκε από τους Αλβανούς ως αντίβαρο του Βορειοηπειρωτικού και το οποίο χρησιμοποιείται από τα Τίρανα ως μέσο πίεσης, προκαλώντας σύγχυση και κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

  Με τον όρο Τσάμηδες εννοούμε μια ομάδα Τουρκαλβανών, οι οποίοι με τη θέληση τους εγκατέλειψαν τη Θεσπρωτία επειδή φοβήθηκαν τις ποινές της ελληνικής Δικαιοσύνης για τις απαράδεκτες βιαιότητες που διέπραξαν με τις ναζιστικές και φασιστικές δυνάμει κατοχής σε βάρος των Ελλήνων της περιοχής. Είναι απόγονοι των Σπαχήδων, χριστιανών που αλλαξοπίστησαν το 1653 για να μην χάσουν τα κτήματα τους καθώς και θεσπρωτών, οι οποίοι εξισλαμίσθηκαν το 1611 βίαια, ύστερα από το κίνημα του Επισκόπου Τρίκκης Διονυσίου του Φιλοσόφου, του σκωπτικά ονομαζόμενου από τους Τούρκους «Σκυλοσόφου».

  Γενικά οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας προέρχονται από ντόπιους χριστιανούς Έλληνες, οι οποίοι για διάφορους λόγους και σε διάφορα χρονικά διαστήματα εξισλαμίσθηκαν. Οι μουσουλμάνοι αυτοί, οι οποίοι το 1923 ανέρχονταν σε 20.319 κατοίκους, εξαιρέθηκαν σιωπηλά από τη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία συμφωνήθηκε το 1923 στη συνδιάσκεψη της Λωζάνης. Αυτή η εξαίρεση έγινε κατόπιν ισχυρών ιταλικών πιέσεων προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

  Το 1926 ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς με τον αλβανικό λαό έθεσε στους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας δέχτηκε να εξαιρέσει από την ανταλλαγή των πληθυσμών όλους τους Τσάμηδες και να διαλύσει τους βορειοηπειρωτικούς συλλόγους, η ύπαρξη των οποίων ενοχλούσε ιδιαίτερα τα Τίρανα.

  Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες απολάμβαναν πλήρη δικαιώματα ισοπολιτείας και Θρησκευτικής ελευθερίας. Ασκούσαν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Είχαν δικά τους σχολεία, τα οποία χρηματοδοτούνταν από την ελληνική κυβέρνηση. Είχαν ευνοϊκή μεταχείριση από την Αγροτική Τράπεζα, τις φορολογικές υπηρεσίες, τα ελληνικά δικαστήρια.

  Κατά τα έτη 1941-44 οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς και Γερμανούς, εκδηλώνοντας με αυτόν ιόν τρόπο τα αισθήματα συμπάθειας στους εισβολείς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βρετανικά αρχεία ο ρόλος τους σία χρόνια της ιταλικής κατοχής ήταν απαράδεκτος. Πολέμησαν με τους Ιταλούς, οργάνωσαν ομάδες τρομοκρατίας σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού, κατέλυσαν τις ελληνικές Αρχές.
  Το καλοκαίρι του 1944, κατά τη διάρκεια των μαχών που έγιναν στη Θεσπρωτία μεταξύ των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΔΕΣ και των Γερμανών, οι Τσάμηδες πολέμησαν στο πλευρό των τελευταίων και λίγο πριν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της περιοχής υπό το βάρος της ενοχής και το κράτος της απειλής διέσχισαν μαζικά τα σύνορα και πέρασαν στην Αλβανία. Ο βασικός λόγος φυγής τους ήταν ο φόβος να μην υποστούν τις συνέπειες από τη συνεργασία τους με τα φασιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά στρατεύματα. Για τη φυγή τους στην Αλβανία οι Γερμανοί διέθεσαν γερμανικά φορτηγά.

  Σήμερα, οι Τσάμηδες, οι οποίοι ανέρχονται σε 25.000 κατοίκους, στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αυλώνος, Βερατίου, Τιράνων και κυρίως στην Κονίσπολη. Αυτοί αποτελούν και την αιχμή της επιθετικής πολιτικής της Αλβανίας εναντίον της Ελλάδος. Ιδιαίτερα εχθρική είναι η στάση των Τσάμηδων προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά γεγονότα των τελευταίων ετών, όπως:
  Την ημέρα της ενθρονίσεως του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, οι Τσάμηδες πρωτοστάτησαν σε επεισόδια και ανθελληνικές εκδηλώσεις, πλαισιώνοντας τον εθνικιστή Αλβανό βουλευτή Uran Butka. Στις 6 Ιανουαρίου 1993, κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, επιχείρησαν να ρίξουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στη θάλασσα. Στην ίδια πόλη, τον Απρίλιο του 1997, έριξαν με πυροβολισμούς το σταυρό της στέγης του ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους.

  Το 1998 έκαψαν το ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Μετόχι. Επίσης βεβήλωσαν το ναό της Αναστάσεως Εξαμιχίων, καταστρέφοντας τις εικόνες και αφοδεύοντας ομαδικά στο δάπεδο του ναού. Παράλληλα πρωτοστατούν σε καταπατήσει εκκλησιαστικών περιουσιών. Συγκεκριμένα Τσάμηδες και Λιάπηδες από το Κουτοί Αυλώνος έκτισαν αυθαίρετα σπίτια σε ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Τσούκας Αγίων Σαράντα. Χωρίς την έγκριση της Εκκλησίας ιδιοποίησαν οικόπεδα της Ιεράς Μονής των Αγίων Σαράντα στην περιοχή Γκιάστα.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιεκκλησιαστικές τους ενέργειες έγιναν με την ενθάρρυνση του Ιρακινού ισλαμιστή Χότζα του Δελβίνου, τον οποίο η αλβανική κυβέρνηση απέλασε το 1999. Τα τελευταία χρόνια το «Τσάμικο» διατηρείται από την Αλβανία σε μια επικίνδυνη κινητικότητα.
  Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
  Την 27η Ιουνίου 2002, 100 μέλη της οργανώσεως «Τσαμουριά» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία «Σκερντέρμπεη» των Τιράνων και έκαναν πορεία προς την ελληνική πρεσβεία.
  Οι διαδηλωτές ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να επανεξεταστεί το θέμα ίων περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα και να επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος των Αλβανών τσάμικης καταγωγής.
  Η πολιτικο-πατριωτική οργάνωση «Τσαμουριά», σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση των Αρχείων του Κράτους, οργάνωσε στην αίθουσα της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ντοκουμέντα για την Τσαμουριά 1912-1913». Το βιβλίο είναι γραμμένο από την ιστορικό Καliopi Naska και στις 743 σελίδες του δημοσιεύονται πάνω από 400 «ντοκουμέντα» που βρίσκονται στα αρχεία του αλβανικού κράτους.

  Ο αντικειμενικός μελετητής του βιβλίου διαπιστώνει μια σκόπιμη διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, αφού η αναφορά στην ιστορική παρουσία των Τσάμηδων σταματά το έτος 1939, αποσιωπάται το γεγονός της συνεργασίας τους με τους ιταλογερμανούς στα χρόνια της Κατοχής καθώς και η καταδίκη τους από ελληνικό στρατοδικείο ως εγκληματιών πολέμου (απόφαση 344 /23-5-1945 του ειδικού δικαστηρίου δοσιλόγων Ιωαννίνων).
  Την ίδια στιγμή η ετησία έκθεση του State Department κατηγορεί την Ελλάδα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τσάμηδων και ο πάπας ανταποκρίνεται θετικά στo αίτημα της οργανώσεως «Τσαμουριά» να βοηθήσει με την προσευχή του τους 250.000 (;) «Τσάμηδες» να επιστρέψουν στη γη τους και στους τάφους των προγόνων τους, που βρίσκονται στην Ελλάδα.
  Πρόσφατα εκδόθηκε στην Αλβανία ένα δίτομο έργο 1.600 σελίδων του Αλμπέρτ Κοτίνι που αναφέρεται στις περίφημες διεκδικήσεις για την Τσαμουριά. Επίσης καθιερώθηκε η 24η Ιουνίου ωs «ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων από τους Έλληνες».

  Ως συνέχεια του βιβλίου της Κaliopi Naska θεωρείται το βιβλίο του Χαϊρεντίν Γιουσούφι με τίτλο «Ο Μουσάι Ντέμι και η αντίσταση των Τσάμηδων (1800-1947)»;
  Κατά το έτος 2002 το θέμα των Τσάμηδων ήρθε πάλι στην επικαιρότητα. Συγκεκριμένα, την 10η Ιουνίου 2002 με την ευκαιρία της επετείου της ιδρύσεως του αλβανικού συνδέσμου Τσαμουριάς (Ιούνιος 1878), ο μελετητής του Τσάμικου Γιάνος Κουτσούκα δημοσίευσε στην εφημερίδα «Κοριέρι» άρθρο με τίτλο «Η διπλωματία της Ευρώπη και η αντίσταση που προέβαλε ο σύνδεσμος Τσαμουριάς». Το άρθρο συνοδεύεται από χάρτη της Αλβανίας του Ιθ’ αιώνα, όπου εμφαίνεται ότι «τα σύνορα της τότε Αλβανίας φθάνουν μέχρι τον κόλπο της Αμβρακίας».

  Την 2 Ιουλίου 2002 η αλβανική εφημερίδα «Γκαζέια Σκιπιτάρε», σε ολοσέλιδο αφιέρωμα της με τίτλο «Το Τσάμικο, τώρα στο Στρασβούργο και τη Χάγη», αποκαλύπτει ότι η οργάνωση «Τσαμουριά» με τον πρόεδρο της Κιανί Μπράτσι προσέφυγε στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο των Τιράνων ζητώντας την ακύρωση του διατάγματος της τότε αλβανικής Βουλής με το οποίο τους αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα και τους δόθηκε η αλβανική. Με την ακύρωση αυτού του διατάγματος προτίθενται να προσφύγουν στα δικαστήρια του Στρασβούργου και της Χάγης απ’ όπου θα ζητήσουν την επιστροφή των εδαφών τους, την επανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας και αποζημίωση από το ελληνικό κράτος 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων για τις περιουσίες τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να μείνει ανυποχώρητη στις θέσεις της όσον αφορά στη μη ικανοποίηση των παράλογων απαιτήσεων των δοσιλόγων και κακοποιών Τσάμηδων. Αυτών, οι οποίοι αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματα τους έχουν το θράσος να ζητούν περιουσίες και αποζημιώσει από το ελληνικό κράτος.

  Κυρίως όμως οφείλει να σκληρύνει τη στάση της για να καταλάβει η αλβανική κυβέρνηση ότι η διαρκής εκβιαστική της συμπεριφορά δεν πρόκειται να της προσπορίσει οφέλη. Διαφορετικά, η Ελλάδα κινδυνεύει από κατήγοροί να γίνει κατηγορουμένη.

  ——————————————————————————————————-

  – Προηγείται στα Βαλκάνια η λύση του Διεθνώς εκκρεμούς ζητήματος της Βόρειας Ηπείρου
  – Εκκρεμεί επισήμως στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Μ. Δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Αγγλίας) από το 1946

  Mετά την επιτυχή Επανάσταση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και την Ανακήρυξη Αυτόνομης Δημοκρατίας στις 17 Φεβρουαρίου του 1914 και τις επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ελλήνων (όπως «περίπου» ο UCK πρόσφατα στο Κόσσοβο), υπογράφηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την ίδια την Αλβανία το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας 17 Μαϊου 1914, που αναγνώριζε την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και το σχηματισμό ιδίας ελληνικής Αστυνομικής Δυνάμεως (οι Βορειοηπειρώτες ζητούσαν βέβαια την Ανεξαρτησία και την Ένωση κατόπιν με την Ελλάδα).

  Η Ελλάδα, με την προτροπή των Δυνάμεων, θα μπει και πάλι στη Β. Ήπειρο στις 14 Οκτωβρίου 1914, οπότε και της παραδίδεται από την Αυτόνομη Κυβέρνηση Β. Ηπείρου, ολόκληρη η Β. Ήπειρος, η οποία ενώνεται στην πράξη με την Ελλάδα και 16 Έλληνες Βορειοηπειρώτες Βουλευτές της συμμετέχουν στο Εθνικό Κοινοβούλιο στην Αθήνα από το 1916!!!

  Δυστυχώς ο Εθνικός Διχασμός και οι μηχανοραφίες Ιταλίας και άλλων, δεν επέτρεψαν τη συνεχή παραμονή ελληνικού στρατού και τελικά έδωσαν τη Β. Ήπειρο στην Αλβανία.

  Πάντως στις 17 Μαΐου 1920, λίγο πριν τη Συνθήκη των Σεβρών, η Αμερικανική Γερουσία ψηφίζει ότι η Βόρειος Ήπειρος πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα!

  Το 1935, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δικαιώνει προσφυγή των Βορειοπειρωτών κατά της Αλβανίας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων χρήσης της μητρικής ελληνικής γλώσσας!!!

  Παρομοίως, μετά και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Ελλάδα είχε γράψει το νέο έπος της Βορείου Ηπείρου συντρίβοντας το φασιστικό Άξονα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ψηφίζει ότι η Βόρειος Ήπειρος μαζί με τα Δωδεκάνησα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα!

  Το ίδιο ψήφισμα συντάσει και η Αμερικανική Γερουσία το 1946, την ώρα που αρχίζει η περίφημη Συνδιάσκεψη των 21 νικητριών χωρών στο Παρίσι!

  Στη Συνδιάσκεψη αυτή των Παρισίων το 1946, όπου τίθεται επανηλειμμένως το δίκαιο ελληνικό αίτημα για τη Βόρεια Ήπειρο, αποφασίζεται τελικά να λυθεί το Ελληνικό Θέμα (της απόδοσης της ελληνικής Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα) από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 4 Μεγάλων Δυνάμεων (Ρωσίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας), μετά όμως τη λύση του Αυστριακού και του Γερμανικού Ζητήματος!

  Το Αυστριακό λύθηκε προ πολλού το 1955, ενώ το Γερμανικό Ζήτημα (επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας) λύθηκε τελικά πριν δεκαέξι περίπου χρόνια, από το αυτό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Μ. Δυνάμεων, όπου εκκρεμεί νομίμως και διεθνώς η Επίλυση του Βορειοηπειρωτικού (επανένωση της τρις απελευθερωθείσης Βορείου Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα)!!!

  ΕΠΟΜΕΝΩΣ, αυτή τη δύσκολη ώρα των Βαλκανίων, όπου ετοιμάζεται η διεθνής αναγνώριση της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου προς όφελος των Αλβανών, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, που ειρηνικά, μαρτυρικά, καρτερικά αναμένει τη διεθνή δικαίωσή της και προηγείται κατά έναν αιώνα σε σχέση με την επίλυση του Κοσσυφοπεδιακού!

  Αλλά οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, με την ειρηνική και υποδειγματική συμπεριφορά τους, θέτουν επιπρόσθετη προτεραιότητα για την επίλυση του ιστορικού αιτήματός τους, χωρίς να αποσταθεροποιήσουν, χωρίς να προβληματίσουν, αρκεί αυτή η ειρηνική και αξιοπρεπής στάση τους να μην εκληφθεί ως αδυναμία, αλλά μάλλον ως δύναμη ενός κατοχυρωμένου διεθνώς δικαιώματος!

  Διότι εάν σε μια εθνική μειονότητα της Σερβίας (Αλβανοί Κοσσυφοπεδίου) δίδεται το δικαίωμα της Ανεξαρτησίας της, γιατί να μη δοθεί το ίδιο δικαίωμα και στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι και ιστορικά και διεθνώς το έχουν εξασφαλίσει νομίμως από το 1946;

  Και αν η Αλβανία, που πολέμισε στο πλευρό του Φασισμού, ζητά σήμερα δικαίωση των Μειονοτήτων της, πόσο περισσότερο δεν έχει το δικαίωμα αυτό η Νικήτρια του Φασισμού Ελλάδα, η πιστή σύμμαχος της πανανθρώπινης ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαίων, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στο πεδίο της τιμής και της ελευθερίας;

  ΕΑΝ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ! Εάν ζητήσει πάλι Αυτονομία, πρέπει να παραχωρήσει πρώτα Αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο!

  Κάποια από τα εγκλήματα των ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟ-ΤΣΑΜΗΔΩΝ :

  29/9/43 εκτελούν 49 προκρίτους της παραμυθιας και 19/2/42 τον νομάρχη θεσπρωτίας Βασιλάκο.

  10/8/43 καταστρέφουν το χωριο φανάρι

  Διαπράττουν περισσότερες από 1000 δολοφονίες και εκτελέσεις σε θεσπρωτία και Bορειοηπειρωτικά χωρια.

  Πυρπολούν περισσότερα από 3000 σπίτια σε ηγουμενίτσα,φιλιάτες.
  Πυρπολούν τα Βορειοηπειρωτικά χωρια καρίκι,γράβα,περδικάκι.

  Εκτοπίζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης περισσοτερους από 600 Eλληνες.
  Αρπάζουν Eλληνικές περιουσιες.

  Oλα τα παραπάνω είναι ένα μέρος της εικόνας της δράσης των τσάμηδων.

  ——————————————————————————————————-

  ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΛΑΝΟΥ (δήμαρχος της Χειμμάρας) ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΠΗΡΩΤΙΚΟΥ

  ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΚΟΣΣΟΒΟΥ

  (Αυτονομία – Ανεξαρτησία)

  Ειδικότερα, στις 22 Απριλίου του 2007, ο Βασίλης Μπολάνος, αγωνιστής και αλύγιστος Δήμαρχος της Χειμάρρας, μιας μαρτυρικής πόλης που δεν αναγνωρίζουν σαν ελληνική τα Τίρανα και έχουν δώσει στο παρελθόν μάχες βίας, νοθείας και τρομοκρατίας, προκειμένου να μην εκλεγεί Έλληνας Δήμαρχος, ενώ τώρα αρπάσσουν χιλιάδες στρέμματα Βορειοηπειρώτικης Γης στην περιοχή ιδίως της Χειμάρρας, είχε κάνει μια βαρυσήμαντη δήλωση στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, λέγοντας μέσα στην Αλβανία ότι «δεν ζητούμε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι η Αλβανία ζητά στο Κοσσυφοπέδιο»!

  ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  Οι δηλώσεις του Έλληνα Δημάρχου Χειμάρρας εξελήφθησαν ως σάλπισμα της δικαιούμενης και κατοχυρωμένης Αυτονομίας για την Βόρειο Ήπειρο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει επάνω του τη σφοδρότατη επίθεση των Αλβανικών Εφημερίδων, που ζητούσαν από την κυβέρνηση Μπερίσα να στείλει φυλακή τον Μπολάνο, επειδή δήθεν επιβουλεύεται την Αλβανική Εθνική Κυριαρχία! Η οποία βέβαια δεν ισχύει στις λεγόμενες «Ελληνικές Περιοχές», όπου οι Έλληνες κατά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας πρέπει να έχουν δική τους ένοπλη Αστυνομική Δύναμη, ενώ απαγορεύεται να μπει Αλβανικός Στρατός στις ελληνικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου! Η δε λύση του Βορειοηπειρωτικού, της επανένωσης, όπως και των Γερμανιών, εκκρεμεί επισήμως στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ των 4 Μεγάλων Δυνάμεων Ρωσίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας από το 1946. Το ίδιο Συμβούλιο, επανένωσε την Δυτική και Ανατολική Γερμανία! Η δε γη στις Ελληνικές Περιοχές, είναι αυτονόητο ότι ανήκει στους γηγενείς Έλληνες κατοίκους και δεν μπορεί να αρπαχθεί με κανένα νόμιμο ή παράνομο τρόπο, αφού δεν αποτελεί τελεσίδικα Αλβανικό Έδαφος, αλλά ίσα ίσα αποτελεί έδαφος που εκκρεμεί Διεθνώς, νομίμως και δικαίως η απόδοσή του στη Νικήτρια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ελλάδα! Από την άλλη, δεν μπορούν τα Τίρανα να θέλουν Ανεξαρτησία για το Κόσσοβο και σκλαβιά για τη Βόρειο Ήπειρο!

  Για τις αυτονόητες και νόμιμες δηλώσεις του Βασίλη Μπολάνου, αντέδρασε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής Πρεκ Ζογκάτς ζητώντας την παραίτηση του ελληνικής καταγωγής Δημάρχου της Χειμάρρας, ενώ το Αλβανικό κόμμα LSI εξέδωσε Ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει την δήλωση Μπολάνου ως «προσβλητική για το ευγενές Αλβανικό Έθνος»!

  Ταυτόχρονα, εξοργισμένοι Αλβανοί έστειλαν πολλά απειλητικά μηνύματα στον ηρωικό Έλληνα Δήμαρχο κατά της ζωής του! Και ας είπε τα αυτονόητα και όσα απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες και τα κεκτημένα της Βορείου Ηπείρου!

  Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η είδηση εξαφανίστηκε κυριολεκτικά και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε πως δεν ξέρει, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΜΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ της κατοχυρωμένης Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου!

  Ιδού το σχετικό «ιστορικό» απόσπασμα, από την καθιερωμένη Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών στο ΥΠΕΞ, δύο μέρες μετά τη δήλωση Μπολάνου, στις 24 Απριλίου 2007:

  κ. ΤΣΑΚΑ: Κύριε Κουμουτσάκο, πριν 2 μέρες ο Δήμαρχος Χειμάρρας, κ. Μπολάνος, έκανε μια δήλωση-βόμβα ότι η ελληνική μειονότητα της βόρειας Ηπείρου ζητάει ανεξαρτησία. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτής της θέσης του κ. Μπολάνου;

  κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Μπολάνου. Πρέπει να δω το πλήρες κείμενο και να γίνει η αξιολόγηση.

  κ. ΤΣΑΚΑ: Η δήλωση είναι επίσημη και ….

  κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν τη γνωρίζω.

  κ. ΤΣΑΚΑ: …και έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων σ’ αυτό το θέμα.

  κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ειλικρινώς δεν γνωρίζω τη δήλωση αυτή, την οποία πρέπει να διαβάσω για να έχουμε εσείς και εγώ μια κοινή βάση αναφοράς.

  κ. ΤΣΑΚΑ: Πιστεύετε ότι αυτή η ιδέα είναι σωστή, δηλαδή να έχει ανεξαρτησία η βόρεια Ήπειρος και να συγκρίνεται, όπως λέει ο κ. Μπολάνος, με το θέμα του Κοσσόβου, δηλαδή όπως η περίπτωση του Κοσσόβου;

  κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας είπα, δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Μπολάνου. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο. Πρέπει να το γνωρίζω για να έχουμε εσείς και εγώ ένα κοινό σημείο αναφοράς. Για να μπορείτε εσείς να κάνετε την ερώτηση σε κάποιον που γνωρίζει και εγώ να απαντήσω σε κάποιον που επίσης γνωρίζει.

  ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΛΑΝΟΥ

  «Δεν αναιρώ τίποτα! Είπα το αυτονόητο!»

  Απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος στην Εφημερίδα «ΛΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» στα τέλη Νοεμβρίου 2007, πριν ένα μήνα:

  ΛΑΪΚΟ ΒΗΜΑ: Πριν από μερικούς μήνες μια δήλωση σας που παραλλήλιζε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα με αυτό του Κοσσυφοπεδίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον Τύπο και ορισμένους πολιτικούς χώρους της Αλβανίας. Σήμερα που ο κουρνιαχτός έχει πια κατακάτσει και μπορείτε να δείτε τα πράγματα πιο ψύχραιμα, θεωρείτε ότι ήταν μια άστοχη δήλωση ή ότι είπατε απλώς το αυτονόητο;

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΛΑΝΟΣ: Δεν αναιρώ τίποτα από όσα είχα δηλώσει, είπα απλώς το αυτονόητο! Θέλω να τονίσω ότι ποτέ δεν κάνω παραλληλισμούς. Κάποιοι θέλουν να το ερμηνεύσουν έτσι. Κάποιοι άλλοι θέλησαν να καλυφθούν. Δεν κατάλαβα γιατί.
  Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης, θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν πιο πολλά διεθνή νομικά κείμενα, τα οποία καθορίζουν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και της Βορείου Ηπείρου, από όσα υπάρχουν μέχρι στιγμής για το Κόσσοβο!

  Από Greek American News Agency

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 31. Η Μακεδονία είναι μία!

  ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ

  Υπενθύμιση απλών δεδομένων. Επιγραμματικά:

  1. Ο κ. Νίμιτς ασχολείται με το θέμα του «ονόματος» διότι το ζητήσαμε, όπως ζητάμε μόνιμα και τη διεθνή παρέμβαση στο Κυπριακό. Τα ζητάμε αυτά διότι δεν καταφέρνουμε να τα βρούμε όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τους δικούς μας. Οσοι ξένοι δέχονται μεσολαβήσεις είναι ήρωες ή αφελείς: είναι βέβαιο ότι θα τους πούμε «ενεργούμενα των Αμερικανών», αισχρούς ανθέλληνες και (υπάρχει προηγούμενο) σεξουαλικά… ύποπτους!

  2. Η Μακεδονία είναι όντως μία: γεωγραφικά. Με βάση τις συμβάσεις που υπογράψαμε μετά από αιματηρούς πολέμους είναι σήμερα χωρισμένη σε τρία άνισα μέρη, πολιτικά και εθνοτικά ξέχωρα: το μεγαλύτερο τμήμα είναι ελληνικό, το δεύτερο σε μέγεθος είναι η σημερινή «ακατονόμαστη» γειτονική δημοκρατία και το τρίτο, το μικρότερο, είναι βουλγαρικό. Εγιναν ανταλλαγές πληθυσμών με βαρύ ανθρώπινο κόστος για όλους. Ο Μοραΐτης λέγεται Μοραΐτης γιατί γεννήθηκε στον Μοριά, κι ας είναι Αρβανίτης. Συνεπώς όσοι γεννήθηκαν στη γεωγραφική Μακεδονία είναι Μακεδόνες, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους καταγωγή. Ετσι, οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι και οι Κρητικοί που γεννήθηκαν στην ελληνική Μακεδονία είναι Μακεδόνες. Χωρίς να είναι… απόγονοι του Μεγάλου Αλέξανδρου!

  3. Συμβαίνει ότι με τη δική μας συναίνεση από το 1945 (υπάρχει ντοκουμέντο στον ΟΗΕ) η μία από τις τρεις Μακεδονίες έχει διαλέξει τον όρο Μακεδονία ως όνομα για το ομόσπονδο και μετά ανεξάρτητο κράτος που ιδρύθηκε εκεί. Στην ελληνική Μακεδονία δεν τέθηκε ζήτημα ονόματος γιατί είναι τμήμα της Ελλάδας. Το σωστό θα ήταν το όνομα του μακεδονικού κράτους (και όχι περιφρονητικά «κρατίδιου») να περιλαμβάνει έναν όρο που να το ξεχωρίζει από τις άλλες δύο Μακεδονίες. Εμείς είπαμε με πείσμα «ποτέ». Απορρίψαμε κάθε σχετική πρόταση. Τώρα διεθνώς, ως κράτος, η Μακεδονία είναι μία. Η άλλη. Γυρέψαμε την ήττα. Την πετύχαμε. Και φωνασκούν ακόμη όσοι «υπερπατριώτες» έκαναν το παν για να ηττηθούμε. Κανονικά θα έπρεπε να λογοδοτήσουν.

  4. Μακάρι να γίνει κάτι με την τωρινή ύστατη διαπραγμάτευση όχι τόσο για το όνομα όσο για να αποφύγουμε την ξεφτίλα της χώρας. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις ευθύνονται για τα αδιέξοδα, με πρώτη τη ΝΔ αλλά και το ΠαΣοΚ του εμπάργκο, που πάντως υπέγραψε μετά την ενδιάμεση συμφωνία. Θα έπρεπε τώρα, με την ουρά κάτω από τα σκέλια, να βοηθήσουν. Φοβάμαι ότι είναι μικροί και δεν θα το πράξουν. Αλλά η ελπίδα, ελπίδα… Πεθαίνει, λένε, τελευταία.

  Το ΒΗΜΑ, 24/02/2008 , Σελ.: A14

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 32. Καμία αλλαγή στα σύνορα
  Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος

  Το ΠΑΣΟΚ ομιλεί περί «βέτο» για το το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θυμίζοντας την πάλαι ποτέ εποχή των «αστερίσκων» του Αντρέα Παπανδρέου. Οι εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν πως «ξεχνούν» ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου που παρέδωσε την υπόθεση στο δικηγορικό γραφείο των Σάιρους Βανς, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και Μάθιου Νίμιτς, του Αμερικανού διαμεσολαβητή στον ΟΗΕ και ειδικού απεσταλμένου του Κλίντον για το θέμα στην πρώτη του φάση…
  Καμώνονται πως «ξεχνούν», επίσης, ότι την ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας – και μάλιστα για ένα θέμα που θεωρούνταν «φλέγον» εκείνη την εποχή – την έκανε, από την έπαυλη του Αντρέα Παπανδρέου, το 1995, ο …Αμερικανός επιτετραμμένος και κατόπιν πρέσβης, Τόμας Μίλερ.
  *
  Οχι βεβαίως ότι η ΝΔ υπολείπεται σε αντίστοιχες επιδόσεις «εθνικής ανεξαρτησίας»… Η Ρηγίλλης και ο Καραμανλής, τόσο ως αντιπολίτευση όσο και από την πρώτη στιγμή που ανήλθαν στον κυβερνητικό θώκο, ουδόλως παρέλειψαν να καταστήσουν σαφές ότι το Σκοπιανό θα συνέχιζε να παραμένει υπό τη «φροντίδα» των Αμερικανών. Ακόμα και όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»… Ηταν η εποχή που ο πρωθυπουργός, αισθανόμενος «περήφανος» από τη συνάντηση με τον Μπους, καυχείτο ότι «εξασφάλισε» για την Ελλάδα ρόλο «προνομιακού» εταίρου των ΗΠΑ. Τα «προνόμια» της Ελλάδας ήρθε η ώρα να εξαργυρωθούν, τόσο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όσο και σ’αυτο της ΠΓΔΜ, όπου έχει γίνει σαφής η σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στις ελληνικές θέσεις…
  *
  Ενας απολογισμός αυτής της δεκαπενταετούς περιόδου κατά την οποία «σύρεται» το θέμα της ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησαν αλλά και με την αξιοποίηση του θέματος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, έχοντας στο πλευρό τους στην πρώτη κρίσιμη φάση το ΣΥΝ, επέλεξαν σ’αυτό το θέμα μια τακτική, που βύθισε τη χώρα στο λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το σοβινισμό, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους ευρωατλαντικούς «εταίρους» για να εντάξουν τις σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο συνολικότερο παιχνίδι του ιμπεριαλιστικού «διαίρει και βασίλευε» στα Βαλκάνια.
  *
  Ο δικομματισμός, επενδύοντας στην «ονοματολογία», επενδύοντας σε μια πολιτική πρακτική που ποτέ δε στηρίχτηκε σε αρχές και σε κανόνες, παραιτούμενος από μια πολιτική που θα έπρεπε να έχει για «σημαία» και «ψυχή» της τις αναφορές στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο, άνοιξε την πόρτα στους «επιδιαιτητές».
  Ηταν προφανές πως από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών, ετάσσετο υπέρ των «βελούδινων αλλαγών συνόρων» στα Βαλκάνια και όταν η ΝΔ «κάνει πλάτες» στην αμερικανική πολιτική απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, τότε, με μαθηματική ακρίβεια, το θέμα της ΠΓΔΜ μετατρέπεται σε κομμάτι της γενικότερης «διευθέτησης» που επιθυμούν οι ΗΠΑ για τα Βαλκάνια.
  *
  Σήμερα ουδείς αμφιβάλλει για την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, όπως διατυπώθηκε (με κόστος και κόντρα στο ρεύμα) εκείνη την πρώτη κιόλας περίοδο, τη στιγμή δηλαδή που προέκυψε το ζήτημα ως συνέπεια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, με τη σφραγίδα της ΕΕ και τη σύμφωνη γνώμη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:
  Ο όρος που επιβαλλόταν να προταχθεί – τόνιζε το ΚΚΕ – ήταν ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος.
  «Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας – όπως υπογράμμιζε από τότε και σημειώνεται και στην τελευταία ανακοίνωση (20/2/2008) του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος – αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο κρατών. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει για το θέμα του ονόματος, ότι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όπως καθόριζε η ενδιάμεση συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αν περιλάμβανε το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα έπρεπε να είχε γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι εθνοτικό».
  Αντίθετα, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αναλώθηκαν καθ’ όλη τη δεκαετία του ’90 να διατυμπανίζουν το σύνθημα: «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική».
  *
  Και τότε και σήμερα η «ψυχή» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα έπρεπε και πρέπει να είναι μια θέση που δεν αρκείται σε ιμπεριαλιστικά «ψιχία» που θα έρθουν τάχα μου σαν ανταπόδοση προς την Ελλάδα λόγω της επίδειξης από μέρους της στάσης «καλού παιδιού» έναντι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ:
  «Ψυχή» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έπρεπε και πρέπει να είναι το «ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ».
  Σε μια τόσο ταραγμένη περιοχή, όπως τα Βαλκάνια, αυτή είναι η ενδεδειγμένη πολιτική. Ολα τα υπόλοιπα, αυτόν τον άξονα πρέπει να υπηρετούν.
  Σε κάθε άλλη περίπτωση, και εφόσον έχεις παραδώσει την «ψυχή» σου στους Αμερικανούς, δεν μπορεί παρά και το όνομά σου να μετατρέπεται αναπόφευκτα σε άθυρμα της αμερικανικής επιδιαιτησίας.

  Από «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 33. Τι σημαίνει σύνθετη ονομασία

  [Δημοσιεύτηκε στις 22/2/2008 – 4:23:00 μμ] [Συντάκτης:Γιάννης Μ.Νέγρης]

  Για να αντιληφθεί ο καθένας τι σημαίνει «σύνθετη ονομασία»,παραθέτουμε παρακάτω μια λίστα χωρών των οποίων η συνταγματική ονομασία είναι σύνθετη.Η πρώτη παράγρφος είναι το όνομα της χώρας όπως το γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη και η δεύτερη παράγρφοςη πραγματική συνταγματική τους -σύνθετη- ονομασία.Είναι πολύ δύσκολο στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης να τυπωθεί οποιαδήποτε «σύνθετη ονομασία».
  Ας μη γελιόμαστε..

  *Afghanistan
  Islamic Republic of Afghanistan

  *Algeria
  People`s Democratic Republic of Algeria

  *American Samoa
  Territory of American Samoa (US territory)

  *Anguilla
  Antigua and Barbuda

  *Australia
  Commonwealth of Australia

  *Bahamas,
  The Commonwealth of The Bahamas

  *Bangladesh
  People`s Republic of Bangladesh

  *Belgium
  Kingdom of Belgium

  *Brazil
  Federative Republic of Brazil

  *Brunei
  Negara Brunei Darussalam

  * China,
  People`s Republic of China

  *Congo
  Democratic Republic of the Congo

  *Denmark
  Kingdom of Denmark

  *Dominica
  Commonwealth of Dominica

  *East Timor
  Democratic Republic of Timor-Leste

  *Egypt
  Arab Republic of Egypt

  *Ethiopia
  Federal Democratic Republic of Ethiopia

  *Germany
  Federal Republic of Germany

  *Greece
  Hellenic Republic

  *Guyana
  Co-operative Republic of Guyana

  *Iran
  Islamic Republic of Iran

  *Jordan
  Hashemite Kingdom of Jordan

  *Korea, North
  Democratic People`s Republic of Korea

  *Laos
  Lao People`s Democratic Republic

  *Macao
  Macao Special Administrative Region of the People`s Republic of China

  *Mauritania
  Islamic Republic of Mauritania

  *Mexico
  United Mexican States

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 34. 080219cyprus.filel

  Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

  Διαβάζω το βιβλίο του Γκερέν για τη Γερμανία πριν τον Χίτλερ. Πριν κάθε μεγάλη καταστροφή στην ιστορία επικρατεί «σουρεαλιστική» κατάσταση. Στον «Τιτανικό» φουντώνει το γλέντι, οι άσχετες κουβέντες και οι γελοίοι υπολογισμοί, λίγο πριν από το ναυάγιο. «Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι». Ακόμη και οι σκληρότεροι αντίπαλοι του σχεδίου Ανάν δεν καταλαβαίνουν πόσο ο κίνδυνος για την ύπαρξη του κυπριακού κράτους είναι άμεσος και θανάσιμος. Ενστικτωδώς, όλοι πιστεύουν ότι το κράτος θα υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την πολύ πραγματική πιθανότητα ότι, μετά από 30 χρόνια ασταθούς ισορροπίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, φθοράς και αφθαρσίας, έφτασε ίσως η ώρα του τέλους για το κυπριακό κράτος. Είναι μια σκέψη πολύ δυσάρεστη που κανείς δεν θέλει να κάνει.

  Μόνο τα συγχαρητήρια Ερντογάν προς τους ψηφοφόρους για την απομάκρυνση Παπαδόπουλου από την εξουσία, αρκούν για να ειδοποιήσουν για το μέγεθος του κινδύνου και την έκταση του παραλογισμού, που είναι απαραίτητο να εμφανισθεί, να θολώσει την κρίση πριν έρθει ο όλεθρος. Η δήλωση του Πρωθυπουργού της χώρας που εισέβαλε, είναι η πιο ανελέητη κριτική σε Αναστασιάδη, Χριστόφια, Κληρίδη, Μητσοτάκη, Κασουλίδη, κανείς δεν μπορεί να γράψει τίποτα χειρότερο. Στην Ελλάδα, τα κανάλια δεν αφιέρωσαν πάνω από ένα λεπτό στην Κύπρο, λίγο περισσότερο στο Κόσοβο και πολύ περισσότερο στο χιόνι. Ο Θεός (δηλαδή τα Λαμόγια και Εργολάβοι) της Ελλάδας βάλθηκε να αποβλακώσει τους ‘Ελληνες.

  Στη Λευκωσία, οι πολιτικοί παζαρεύουν υπουργεία ενός κράτους που μπορεί να μην υπάρχει μετά από έξη μήνες! ‘Ενας «παράγων» μιλάει για «νέα εποχή» που αρχίζει, χωρίς να καταλαβαίνει ότι, με τη δική του μάλιστα βοήθεια, μπορεί να βρισκόμαστε όχι στο τέλος της «μακαριακής» περιόδου της κυπριακής ιστορίας, αλλά της ελληνικής περιόδου στην ιστορία της Κύπρου. Και μη μου πείτε ότι αυτά δεν γίνονται, γιατί αυτά έγιναν πριν ενενήντα χρόνια, όταν πάλι μια εκλογή, προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ελληνική ιστορία.

  Η ηγεσία της κυπριακής «αριστεράς» κατάφερε να φέρει ένα βήμα πριν από την εκλογή τον υποψήφιο της κυπριακής δεξιάς και κανείς δεν δίνει σημασία στις συναντήσεις του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία. Ποιός νέος Ταλλεϋράνδος θα διαπραγματευθεί αύριο το κυπριακό; Ο Τσιελεπής που υποστήριζε στην ΚΕ τις αρετές του σχεδίου Ανάν ή ο Γιαννάκης Κασουλίδης που προέβλεπε Μικρασιατική Καταστροφή αν πούμε όχι στους Εγγλέζους και θέλει μείωση θητείας και επαγγελματικό στρατό; Που οδηγούνται «διαπραγματευτές» που απαγορεύουν στον ευατό τους να πουν όχι;

  Για Ουάσιγκτον, Λονδίνο και ‘Αγκυρα η ήττα Παπαδόπουλου είναι μεγάλος διεθνής θρίαμβος, νίκη που συνιστά και προανάκρουσμα ανατροπής Καραμανλή, τελευταίας «ανορθογραφίας» στον χάρτη μιας αμερικανικής Ευρώπης που αρχίζει, στο Κόσοβο, νέο πόλεμο με Μόσχα. (Εκτός κι αν, κάτι μάλλον απίθανο, ο Καραμανλής αντλώντας διδάγματα από την ήττα Παπαδόπουλου γίνει γρήγορα πολύ πιο αποφασιστικός στην πολιτική του). Μια Μόσχα που αυτοκατεστράφη προ είκοσι ετών κι αυτή από τις πολλές παρέες με τη «διεθνή κοινότητα», τις «αγάπες και τα λουλούδια» με την Αγγλία και την ΕΕ στα οποία ανταγωνίζονται τώρα οι υποψήφιοι της κυπριακής «αριστεράς» και δεξιάς.

  Η παγίδα έκλεισε – η ερώτηση που δεν απαντούν οι υποψήφιοι

  Ακόμα και ορκισμένοι εχθροί του Ανάν δεν αντιλαμβάνονται τον άμεσο και θανάσιμο κίνδυνο για την ύπαρξη της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο, με παραζαλισμένες τις δυνάμεις του ‘Οχι, βαθιά πληγωμένο από την τριχοτόμηση και τις αλληλοκατηγορίες τον λαό της μικρής Δημοκρατίας, έτοιμο να πουλήσει τη μάνα του και τον πατέρα του, όχι το κράτος του, ένα μεγάλο μέρος, το μεγαλύτερο, του πολιτικού προσωπικού Κύπρου και Ελλάδας, θα επιχειρηθεί με διαδικασίες εξπρές η επαναφορά ενός σχεδίου της ίδιας φιλοσοφίας με το Ανάν. Γιατί άλλωστε να γίνει τίποτα διαφορετικό; Υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο,κάποια άλλη φιλοσοφία λύσης και δεν το γνωρίζουμε; ‘Αλλωστε ούτε ο Χριστόφιας, ούτε ο Κασουλίδης δεν έχουν σχολιάσει το ότι το σχέδιο Ανάν παρέδιδε την εξουσία της Δημοκρατίας, και των ελεύθερων σήμερα περιοχών της, στην εξουσία «τριών ξένων δικαστών και τριών ξένων στρατών», δεν έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα αποδεχθούν μια τέτοια, απολύτως πρωτοφανή δομή εξουσίας.

  Μόνο το γεγονός ότι δύο υποψήφιοι αρχηγοί του κυπριακού κράτους επιδεικνύουν παρόμοια τρομακτική επιπολαιότητα και σύγχυση ως προς τα ίδια τα θεμέλια της κρατικής εξουσίας και συγκρότησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Πως θα διαπραγματευθούν με ισχυρότατες διεθνείς δυνάμεις όταν δεν γνωρίζουν (ή δεν θέλουν να ξέρουν) τι σημαίνει κράτος; Πως μπορεί να λυθεί το κυπριακό; Επαναλαμβανοντας κουταμάρες περί διζωνικής, δικοινοτικής, πολιτικής ισότητας, ουράς και δεν συμμαζεύεται, τις απίστευτες ανοησίες που έχουμε καταστήσει εθνικό δόγμα, πιστεύοντας δια της επαναλήψεως ότι σημαίνουν κάτι; Στην προσπάθειά μας να πείσουμε τους εαυτούς μας και του πολίτες ότι τάχα μου αγωνιζόμαστε,λέγοντας σαχλαμάρες, για λύση του κυπριακού!

  Ακόμα και οι οπαδοί του ‘Οχι πιστεύουν ότι θα ξανααπορριφθεί αν έρθει, ότι δεν γίνεται να περάσει, ότι δεν θα επιχειρηθεί καν. Συμπεριφέρονται σαν να είναι η Κύπρος μετεωρίτης στο διάστημα, λες και η συζήτηση γίνεται μεταξύ Κασουλίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια, λες και δεν υπάρχουν Αμερική και Αγγλία και Τουρκία, λες και το κυπριακό είναι ένα πονηρό παιχνίδι που μπορεί να συνεχίζεται χωρίς νόημα επί πολλές δεκαετίες. Σαν να μην μπορούν οι αυτοκρατορίες να μάθουν από τις εμπειρίες τους, όπως το δημοψήφισμα του 2004. Η «κυπριακή κουτοπονηριά», η διατύπωση προτάσεων που δεν τις εννοούμε, για να τις πάρουμε πίσω αργότερα, όλο αυτό το νόου χάου της σύγχυσης έχει εξαντλήσει προ πολλού κάθε χρησιμότητα, πολιτική ή διπλωματική, μόνο τους ίδιους τους Κυπρίους μπορεί πια να μπερδέψει και να παραπλανήσει. Ούτε μπορούν οι Κύπριοι να λένε χωρίς συνέπειες όχι στη μία μετά την άλλη λύση, να παίζουν διαρκώς άμυνα χωρίς να φάνε στο τέλοςτο γκολ, να πετύχουν μια ελάχιστα αξιοπρπεή λύση, χωρίς να την περιγράψουν!!! Η παράξενη ισορροπία της περιόδου μετά το 1974 έληξε. Δεν είναι τα θύματα της εισβολής του 1974, δεν είναι η Ελλάδα, είναι Αγγλία και Αμερική που απαιτούν άμεσα λύση του κυπριακού για να ανοίξουν τον τουρκικό δρόμο προς την ΕΕ και να καταργήσουν το ενοχλητικό κυπριακό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Αν τα κόμματα που στήριξαν τον Παπαδόπουλο αντιλαμβάνονται, τουλάχιστον αυτά, την σημασία της προστασίας του κυπριακού κράτους, θάπρεπε εδώ και καιρό να έχουν συγκροτήσει ενιαίο Μέτωπο Υπεράσπισης της απειλούμενης Δημοκρατίας. Εκατό φορές χειρότερο από τη «διχοτόμηση» (που έγινε το 1975 και όχι σήμερα) είναι το σχέδιο Ανάν, η υπαγωγή των Ελλήνων της Κύπρου στην εξουσία «τριών ξένων δικαστών και τριών ξένων στρατών». «Διχοτόμηση» σημαίνει έλεγχο του Βορρά από την Τουρκία, σχέδιο Ανάν σημαίνει έλεγχο όλης της Κύπρου από Αγγλία, Αμερική, Τουρκία.

  Μόνο ως μπλακ χιούμορ, μαζική φαντασίωση μπορεί να θεωρηθεί ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για «λύση του κυπριακού». Ποιός Κύπριος ή Ελλαδίτης ασκεί την παραμικρή πίεση στην ‘Αγκυρα; Ποιός ‘Ελληνας πολιτικός τολμάει να σκεφτεί ότι μπορεί να τα βάλει μαζί της χωρίς να τα κάνει απάνω του; Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Αν δεν μπορούμε να διώξουμε την Τουρκία από την Κύπρο, ας μην κάνουμε τους ‘Ελληνες μειοψηφία (υπό προθεσμία) στο νησί τους, ας μην καταλύσουμε την κυριαρχία που σήμερα ασκούν νοτίως της πράσινης γραμμής. Γι’αυτό και η ρητή δέσμευση ότι δεν θα δεχτούν την επαναφορά μιας δομής εξουσίας «τριών ξένων δικαστών και τριών ξένων στρατών» πρέπει να είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για μια κριτική υποστήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Ανεξαρτήτως άλλωστε του προσώπου του αυριανού Προέδρου, για να μπορέσει και ο ίδιος να μην είναι ο τελευταίος και πιο θλιβερός πρόεδρος του κυπριακού κράτους, χρειάζεται η συγκρότηση ενός Εθνικού Μετώπου για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Δεν απειλείται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Βορρά (η διχοτόμηση), αλλά στον Νότο του νησιού! Από τις ίδιες διεθνείς δυνάμεις που όπλισαν σε διαφορετικές συνθήκες τον «εθνικισμό» της ΕΟΚΑ Β και της ΤΜΤ, που στηρίζουν σήμερα τον «διεθνισμό» της «επαναπροσέγγισης» και του σχεδίου Ανάν. Τα μέσα άλλαξαν, ο σκοπός είναι ο ίδιος το 1972-74, το 2002-04 και τους επόμενους μήνες, η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί, όπως από το 1955 διακήρυξε το λονδίνο, είναι απαράδεκτη η ανεξαρτησία της Κύπρου.

  Δημοψήφισμα δεν χρειάζεται να γίνει μόνο όταν έρθει η λύση, γιατί τότε μπορεί να είναι αργά. Η κυπριακή κοινωνία οφείλει να συζητήσει τώρα σε τι κράτος θέλει να ζήσει, ποιός θα παίρνει τις αποφάσεις του κράτους και ποιός θα διαθέτει στρατό και σικαιώματα επέμβασης. Η παγίδα έκλεισε, το ζώο, το κυπριακό κράτος και οι ‘Ελληνες της Κύπρους ζουν όμως ακόμη. Δεν θα ζήσει για πολύ αν μια εναργής συνείδηση της τελευταίας στιγμής δεν μπορέσει να βρει τον τρόπο να αποτρέψει τον όσο ποτέ άλλοτε πιθανό θάνατο του κυπριακού κράτους, βασικής προϋπόθεσης για την επιβίωση των Ελλήνων στην Κύπρο.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 35. O Mεγαλέξανδρος: Iστορική πραγματικότητα και Mύθος
  » Δεν αρμόζει σε μια τόσο σπουδαία μορφή της Παγκόσμιας Iστορίας, όπως ο Aλέξανδρος, να την αξιολογεί κανείς (όπως πράττουν κάποιοι νεότεροι Φιλισταίοι – ιστορικοί) με τα σύγχρονά μας κριτήρια για Aρετή και για Ήθος»

  Δυο σχεδόν αιώνες έχουν περάσει, από τότε που ο πατέρας του σύγχρονου ιστορικού στοχασμού διατύπωνε την απόφανση αυτήν [ πβ. Georg Wilhelm Hegel, «Φιλοσοφία της Iστορίας» (γερμαν.), Στουτγάρδη 1961( έκδ. Reclam), σ. 383-384]. Mια απάντηση αποστομωτική, με αξία διαχρονική, προς όλους εκείνους τους ιστοριοδίφες που, ακόμα και στις μέρες μας, πασχίζουν να προβάλουν στο παρελθόν τη δική τους υποκειμενική θεώρηση και μόνον.
  Tι είναι, τελικά, η Iστορία; Eρώτημα, στο οποίο το φαινόμενο του Mακεδόνα στρατηλάτη μάς παρέχει μιαν εύγλωττη απάντηση, βοηθώντας συνάμα τον ερευνητή του παρελθόντος να βάλει, σε όποιον βαθμό του είναι εφικτό, μια τάξη στο χάος, να αξιολογήσει και να ερμηνεύσει το πλήθος από τα δεδομένα που παραδίδουν οι ιστορικές πηγές. H Iστορία,λοιπόν, εμφανίζεται, όπως ο ρωμαϊκός θεός Iανός, με δυο όψεις: Iστορία είναι, από τη μια πλευρά, η ιχνηλάτηση και η καταγραφή των δεδομένων εκείνων που αποτελούν τα ουσιώδη στοιχεία της θεμελιώδους εκείνης διεργασίας στις ανθρώπινες κοινωνίες που αποκαλούμε «ιστορική εξέλιξη». Iστορία όμως είναι και το πλήθος από τις εικόνες εκείνες που δεν αντανακλούν παρά τον υποκειμενισμό εκείνων που τις φιλοτέχνησαν. Eίναι οι εικόνες, η προοπτική των οποίων δεν ξεπερνά τον ορίζοντα που διαγράφεται «από το καμπαναριό του χωριού», τα περιορισμένα δηλαδή όρια θέασης μιας δεδομένης ανθρώπινης κοινωνίας.
  Πριν περάσουμε στη δεύτερη αυτήν έκφανση της Ιστορίας (ακριβέστερα: της Ιστοριο-γραφίας), ας υπογραμμίσουμε πρώτα την αντικειμενική ιστορική πραγματικότητα, την ιστορική σημασία του έργου που πραγματοποίησε ο Mεγαλέξανδρος, υπενθυμίζοντας τους στίχους του Aλεξανδρινού ποιητή: «…Eμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,/οι Σελευκείς, κ’οι πολυάιθμοι/ επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’οι εν Mηδία, κ’οι εν Περσίδι, κι’όσοι άλλοι./ Mε τες εκτεταμένες επικράτειες,/ με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών./ Kαι την Kοινήν Eλληνική Λαλιά/ ως μέσα στην Bακτριανή την πήγαμεν, ως τους Iνδούς..» (K. Kαβάφης, «Στα 200 π.X.»).
  Θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες ήταν οι συνέπειες που ακολούθησαν την απόφαση του Aλεξάνδρου να επιβάλει την Eλληνική ως επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας του. Mια πανσπερμία λαών και φυλών, με διαφορετικά ηθη και έθιμα, θα αποκτήσει τη δική του κοινή πολιτιστική έκφραση- πολίτες ενός ενιαίου κόσμου. H Eλληνική θα αναδειχθεί έτσι ως το κατ’ εξοχήν όργανο του Στοχασμού και της Eπιστήμης, ο κύριος ενοποιητικός παράγοντας Aνατολής και Δύσης.
  H Aλεξανδρινή Kοινή, η γλώσσα που χρησιμοποιούσε και έγραφε ο Aπόστολος Παύλος αλλά και η γλώσσα του Eυαγγελίου, είναι εκείνη που θα μεταφέρει το φιλάνθρωπο μήνυμα του Θεανθρώπου και των μαθητών του στα Έθνη. H αντικειμενική λοιπόν ιστορική πραγματικότητα, η σημασία του έργου του Mεγαλέξανδρου παραμένει αλώβητη από τις ερμηνείες των Φιλισταίων-ιστορικών: ο Aλέξανδρος είναι εκείνος που χάραξε το δρόμο για την εξάπλωση του Xριστιανισμού.
  Ένα αντικειμενικό ιστορικό δεδομένο, η σημασία του οποίου προβάλλει σήμερα, ύστερα από την εμπειρία των αιώνων που μεσολάβησαν, ακόμη πιο έντονα, διότι κανένα από τα κραταιά πολιτειακά μορφώματα που θα ακολουθήσουν χρονικά δεν ευεργέτησε τους υποταγμένους λαούς σε τέτοιο βαθμό, όσο εκείνο του Mεγ. Aλεξάνδρου και των διαδόχων του.
  Ας περιπλανηθούμε τώρα για λίγο στις δαιδαλώδεις ατραπούς της μυθ-ιστορίας γύρω από το Mεγαλέξανδρο, επιχειρώντας να ανιχνεύσουμε ένα μικρό μέρος μόνον από την, στην κυριολεξία, οικουμενική διάσταση της μορφής του. Mιας μορφής, που αιώνες τώρα, επιζεί στη συλλογική μνήμη από διαφορετικές κοινωνίες ανθρώπων σε μια πολυσχιδή σειρά από παραλλαγές.
  Για τη χριστιανική παράδοση η καθιέρωση της αλεξανδινής Kοινής αποτελεί, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, την ουσιώδη προϋπόθεση για την εξάπλωση του θρησκευτικού δόγματος του Χριστιανισμού σε όλα τα Έθνη. Aλλά και η παράδοση των υπόλοιπων δυο μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκευτικών δογμάτων διατήρησε σε μια περίοπτη θέση τη μορφή : τα ιερά βιβλία των Iουδαίων θέλουν τον Mακεδόνα στρατηλάτη να έχει λατρέψει το Θεό στο Nαό του Σολομώντος, ενώ το Iσλάμ τον καταλέγει ανάμεσα στους προφήτες του: O Aλέξανδρος ταυτίζεται, από την πλειονότητα των θεολόγων του Iσλάμ, με τον αυθέντη της Aνατολής και της Δύσης, το «Δικέρατο » ( » Zul-qarnain»), που αναφέρεται στο Iερό Kοράνιο (στίχοι 18.93-09). H μορφή του Aλέξανδρου έχει επιζήσει όμως και στην ιρανική παράδοση, φορτισμένη ωστόσο με το ανεξίτηλο στίγμα του κατακτητή, που κατέτρεψε ένα μεγάλο μέρος από τα ιερά βιβλία του Zωροαστρισμού…
  Oι «Φιλισταίοι-ιστορικοί» (για να θυμίσω τη ρήση του Hegel που προτάθηκε στο σημείωμα αυτό) δεν έπαψαν ποτέ τους να προβάλλουν τη δική τους εικόνα, φορτισμένη με τον υποκειμενισμό και την ιδεολογία τους. Έτσι, δεν είναι μόνον οι ανιστόρητοι «θεωρητικοί» των βορείων μας γειτόνων (στα Σκόπια, αλλά και αρκετοί στην Aλβανία) που έχουν εντάξει τον Mεγαλέξανδρο ως γενάρχη στους εθνικιστικούς μύθους που καλλιεργούν, αλλά και οι προπαγανδιστές μιας ιδιαίτερης γενετήσιας προτίμησης που καταλέγουν τον Mεγαλέξανδρο ανάμεσα στους gay heroes της Iστορίας…
  H οικουμενική, ωστόσο, διάσταση του Mύθου, όπου κυριαρχεί η μορφή του Mεγαλέξανδρου αντικατοπτρίζεται από τις ποικίλες παραλλαγές του «ρομάντζου» (δηλαδή: του αφηγήματος που έχει συνταχθεί στη «δημώδη»,τη ρομανική, γλώσσα) που έσωσε η παράδοση, τόσο στην Aνατολή όσο και στη Δύση, από το Mεσαίωνα. Στην Aνατολή (Περσία, Iνδίες, Aφγανιστάν) η παράδοση είναι κατά κύριο λόγο προφορική και διατηρήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τους «πραμυθάδες» στο παζάρι.
  Στη μεσαιωνική Δύση το «ρομάντζο» του Mεγαλέξανδρου θα εναρμονιστεί βαθμιαία με τα αισθητικά πρότυπα που κυριαρχούν, αποβάλλοντας όλο και περισσότερο την «ιστορικότητά» του: ο Aλέξανδρος παρουσιάζεται εδώ ως η ενσάρκωση του σταυροφόρου ηγεμόνα- κατακτητή, ο οποίος, καθοδηγούμενος από τον θεόσταλτο άγγελο, σκορπίζει τον όλεθρο και τιμωρεί τους ειδωλολάτρες και τους «απιστους» στην Aνατολή που μολύνουν με την παρουσία τους τους Άγιους Tόπους.
  Aφηγήματα που, χωρίς αμφιβολία, ανήκουν στον τομέα της μυθ-ιστορίας, αλλά δεν παύουν ωστόσο να έχουν τη δική τους ιστορική αξία, επειδή αντανακλούν την νοοτροπία και το πνεύμα της εποχής τους: την αρνητική εικόνα που συντηρεί η Δύση για την «άπιστη» Aνατολή.
  Eικόνα, που θα εμψυχώσει τελικά τους Σταυροφόρους για να επιτελέσουν το «θεάρεστο» έργο τους….

  http://malingoudis.blogspot.com/2007/07/o-m-i-m.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2008

 36. ΔΥΟ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
  Κωνσταντίνος Χολέβας
  Πολιτικός Επιστήμων

  Όπως αναμέναμε όλοι οι διαβουλεύσεις του κ. Νίμιτς στην Αχρίδα με τους εκπροσώπους Ελλάδος και Σκοπίων απέβησαν άκαρπες και εξ ίσου άκαρπες θα αποβούν και οι επόμενες συζητήσεις στην Αθήνα. Προσωπικά δεν αισθάνομαι ευχάριστα ως Έλλην βλέποντας το αδύναμο κράτος των Σκοπίων να μένει σταθερό στις θέσεις του επί 17 χρόνια και την ισχυρή Ελλάδα να έχει υποχωρήσει από την αρχική και σωστή θέση της του 1992. Η σύνθετη ονομασία δεν είναι λύση ούτε είναι κάτι καινούργιο. Το όνομα ΠΓΔΜ τί είναι; Δεν είναι σύνθετη ονομασία; Και όπως είδαμε δεν μείωσε τον αλυτρωτισμό της σκοπιανής προπαγάνδας. Σκεφθείτε, λοιπόν, αν τα Σκόπια μάς προκαλούν καθημερινά τώρα που έχουν μία προσωρινή σύνθετη ονομασία, πόσο περισσότερο προκλητικά θα γίνουν αν κατοχυρώσουν ως μόνιμη και νόμιμη μία άλλη σύνθετη ονομασία και μάλιστα με την δική μας υπογραφή.
  Τις τελευταίες ημέρες ακούμε και διαβάζουμε ορισμένα επιχειρήματα υπέρ της σύνθετης ονομασίας , στα οποία θέλω να εκφράσω τις ενστάσεις μου. Αναφέρομαι κυρίως στις απόψεις του καλού φίλου και σοβαρού διανοητή επί εθνικών και ιστορικών θεμάτων, του Γιώργου Καραμπελιά. Υποστηρίζει ότι πρέπει να αποδεχθούμε την σύνθετη ονομασία «Άνω Μακεδονία» για να σφυρηλατήσουμε μία συμμαχία με τα Σκόπια και τους άλλους βαλκανικούς λαούς κατά του τουρκικού επεκτατισμού. Οι ενστάσεις μου είναι οι εξής:
  Α) Βεβαίως είναι σοβαρό πρόβλημα ο τουρκικός επεκτατισμός, αλλά σήμερα πλέον δεν αντιμετωπίζεται με συμμαχία των βαλκανικών λαών, διότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν ζούμε στο 1912. Η Βουλγαρία επί παραδείγματι έχει ένα ισχυρό φιλοτουρκικό κόμμα, το οποίο παρεμβαίνει καταλυτικά στον σχηματισμό κυβερνήσεως και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
  Β) Ο πιο αναξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή μας είναι το κράτος των Σκοπίων λόγω της στρατιωτικής και οικονομικής του αδυναμίας και κυρίως λόγω των διαλυτικών τάσεων που προκαλούνται από την ισχυρή αλβανική κοινότητα.
  Γ) Πώς θα συμμαχήσουμε με τα Σκόπια κατά της Τουρκίας, όταν το 40% του πληθυσμού ακολουθεί το μουσουλμανικό θρήσκευμα (αλβανική, βοσνιακή και τουρκική μειονότητα) ;
  Δ) Πώς θα δημιουργήσουμε βαλκανική συμμαχία με τα Σκόπια ως μέλος, όταν έχουν τεταμένες σχέσεις με τους γείτονές τους; Με την Σερβία συγκρούονται για το εκκλησιαστικό ζήτημα και με την Βουλγαρία για τις εθνικές επετείους και για την λεγόμενη «μακεδονική μειονότητα»της ΝΔ Βουλγαρίας.
  Ε) Ακριβώς το αντίθετο από όσα προτείνει ο Γ. Καραμπελιάς θα συμβεί. Αν υποχωρήσουμε απέναντι στο υπό διάλυσιν κράτος των Σκοπίων τότε είναι που θα αποθρασυνθεί ο τουρκικός επεκτατισμός και θα μας ζητά περισσότερα. Τον πιθανό κίνδυνο από την Τουρκία θα τον αποδυναμώσουμε αν δώσουμε δείγματα σθεναρής και αξιοπρεπούς στάσης στο ζήτημα των Σκοπίων. Η αποδοχή εκ μέρους μας της σύνθετης ονομασίας θα είναι μήνυμα αδυναμίας και έτσι θα αυξηθούν οι τουρκικές προκλήσεις.
  Μία άλλη σειρά επιχειρημάτων έναντι της οποίας έχω σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις είναι αυτή που διαβάζουμε προσφάτως στις στήλες ορισμένων αθηναϊκών εφημερίδων. Μας λένε, λοιπόν, ότι πρέπει να αποδεχθούμε την αμερικανική άποψη περί δημιουργίας ανεξαρτήτου Κοσσυφοπεδίου για να πάρουμε ανταλλάγματα στο Μακεδονικό. Διαφωνώ ριζικά. Η Ελλάς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπογράψει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο έστω και αν το αποφασίσουν φίλοι και εταίροι μας. Αν εγκρίνουμε την αλλαγή των συνόρων της Σερβίας και την απόσχιση μιας μουσουλμανικής κοινότητας, τότε ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου για την κατεχόμενη Κύπρο και για τη Θράκη. Η Ελλάς επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Το συμφέρον μας είναι να μην συνεργήσουμε στην καταπάτησή του. Και μάλιστα για να κερδίσουμε τί; Την σύνθετη ονομασία των Σκοπίων;
  Όλοι αυτοί που μας καλούν να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο Κόσσοβο ας μας απαντήσουν: Αν οι Αλβανοί των Σκοπίων ακολουθήσουν τους ομοεθνείς τους Κοσσοβάρους και αποσχισθούν, θα υπάρχει άραγε κράτος Σκοπίων ώστε να συζητούμε για το όνομά του;

  Κ.Χ. 22-1-2008

  Σχόλιο από ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ | 25/02/2008

 37. Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τα σύνορα άλλαξαν, πάει αυτό. με το Κόσοβο τώρα όχι μόνο ξανααλλάζουν αλλά δημιουργείται και το γνωστό προηγούμενο. Τωρα μπορώ και εγω να μασω το σόι μου που είναι και μεγάλο και να πω θέλω ανεξάρτητο κράτος γύρω από το χωρίο μου , γιατί είμαστε Κουμάνοι και ποιός θα με εμποδίσει..

  Γίνεται της μουρλής και ακόμα ασχολούμαστε με το όνομα!Ας λέγονται όπως θέλουν!

  Αλλά ας δούμε επιτέλους το κύριο!

  Να μην αλλάξουν τα σύνορα,
  ο όρος Μακεδονία να εχει γεωγραφικό προσδιορισμό.

  όποιος πιστευει οτι ενισχυοντας τον αλυτρωτισμο των αλβανών, οι οποίοι μπορεί και να πουν ας πάρω και το Τέτοβο, τότε μην κλάψει αν εγερθεί θέμα Τσαμουριάς. Αρκετά υπέφερε ο κοσμάκης σε αυτήν τη περιοχή από αυτές τις αηδίες..

  Σχόλιο από παρτιζανα | 25/02/2008

 38. Το ερώτημα, ποιος είναι ο λιγότερο χειρότερος εθνικισμός, δεν απαντάται αντικειμενικά, για τον απλό λόγο ότι αλλιώς βλέπονται τα πράγματα από τη σκοπιά του εθνοκρατικού συμφέροντος, αλλιώς από τη σκοπιά ενός άεθνου νεοφιλελεύθερου ή ενός άεθνου αριστερού ή από τη σκοπιά κάποιου που θέλει να συνδυάσει, σε διαφορετικές αναλογίες, ανθρώπινα δικαιώματα (όπως ο καθένας τα εννοεί), έθνος, διεθνισμό, θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο

  Σχόλιο από Γιάννης | 25/02/2008

 39. κανένας εθνικισμός δεν είναι καλός!Ελάτε στα σύγκαλά σας!

  Σχόλιο από παρτιζανα | 25/02/2008

 40. παρτιζάνα, διάβασε τότε τα παραπάνω με το «ο πρωτεύων κίνδυνος» αντί του «ο λιγότερο χειρότερος εθνικισμός».

  Σχόλιο από Γιάννης | 25/02/2008

 41. ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

  …προσέγγιση…

  …αλλά απ΄τη θέση…

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 25/02/2008

 42. Η ΖΩΗ ΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩ ΤΑΦΩ

  όποιος Κοτσύφια κυνηγά, πρόσεχε μη στις βρέξει
  ***********************************************

  Σε σχέση με το σχόλιο αρ. 20

  «…Ελάχιστοι από τους ντόπιους θεωρούσαν τους εαυτούς τους Μακεδόνες ούτε Ρωμιούς ούτε Βούλγαρους ’ομως υπήρχαν και αυτοί( Ας διαβάσουμε το ανάγνωσμα Ζάβαλε Μαίκω του Μυριβήλη στη Ζωή εν Τάφω )…»

  Αναδημοσιεύω και ενδιαφέρουσες αντικρουέμενες απόψεις σχολιαστών έγκυρων «γερόντων» που ψάρεψα στο «μετανεωτερικόν»
  http://panosz.wordpress.com/2007/10/25/macedonia-2/

  »
  -ο Μυριβήλης στη Ζωή εν τάφω, που παρουσιάζει τους
  κατοίκους ενός χωριού (που δεν θυμάμαι αν προσδιορίζει
  σε ποια σύνορα βρίσκεται) να λένε ότι δεν είναι ούτε
  μπαλγκάρ, ούτε σρπ, ούτε γκρτς, παρά μακεντόν
  ορτοντόξ;

  -Μού κάνει περιέργεια πάντως, πώς έγινε δεκτή η θέση, η παρουσίαση τού Μυριβήλη
  τών εθνογεωγραφικών δεδομένων τού τότε μιάς καί η γενιά τού 30, στήν πλειονότητά
  της ήταν ακραιφνώς, άς πούμε, δεξιά…

  -δεν είναι μόνο ο Μυριβήλης που μιλάει για μακεντόν, αν
  πιστεψω τον Ιό ( http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050605.htm )
  είναι και ο Ουράνης ή η Πηνελόπη Δέλτα…

  -Οι οποιες δηλωσεις/θεσεις των αντιεθνικιστων περι του αυτονοητου δικαιωματος στον αυτοπροσδιορισμο από εθνοτικες ομαδες ή λαους: αυτό, ως επιχειρημα μπορει να παραχθει και να καταναλωθει ως πολιτικα αγονη αντιπαραθεση στα σαθρα και ανιστορητα επιχειρηματα των εθνικιστων, όμως σε καμια περιπτωση δεν επαρκει για να προσεγγιστει το προβλημα με τον δεοντα πολιτικο ορθολογισμο. Στο ερωτημα “Γιατι οι γειτονες επιλεγουν να στησουν το νεοπαγες κρατος τους στη βαση μονοπωλησης της ιστοριας μιας, ευρυτερης της επικρατειας τους, γεωγραφικης περιοχης (πραγμα που δηλωνει εθνικιστικη αντιληψη);” απαντηση των λεγομενων …“αντιεθνικιστων”: “Γιατι ετσι γουσταρουν, γιατι είναι δικαιωμα τους” συνιστα μια αγχωτικη ως προς τον ντοπιο εθνικιστικο λογο αντιπαραθεση η οποια όμως δεν απαντα στο ερωτημα επι της ουσιας…

  -Η στοιχειώδης γραμματική δείχνει ότι η εμμονή στο «Μακεδονία σκέτο» υποδηλώνει ότι η ελληνική Μακεδονία είτε δεν θα έπρεπε να λέγεται Μακεδονία είτε είναι υποσύνολο της «Μακεδονίας σκέτο», της κατεξοχήν Μακεδονίας, που είναι και ανεξάρτητο έθνος και κράτος· αυτό είναι ένδειξη κακών γειτονικών προθέσεων από μόνο του. Και σ’ αυτήν την ένδειξη κακών γειτονικών προθέσεων πρέπει να προσθέσουμε την σαφή επίδειξη αλυτρωτισμού στον δημόσιο λόγο της γείτονος…

  ********************************************************

  ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΜΠΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΡΙΜΑ

  Πάνε κι ανακατέβουνε τον άξιο Μυριβήλη,
  λες κι αν ρωτήσεις μια γριά από τη Μυτιλήνη
  που κατοικεί στο Αϊβαλί, στο ισλάμ αν κάνει προσευχή
  δεν θα σου πεί, Μυτιληνιά πως λέγεται, από τη Μυτιλήνη …

  Μες του πολέμου τη φωτιά που ναι η Ζωή εν Τάφω
  η μπάμπω λέει αυτό που ζεί, απ’ όπου εγώ κι αν γράφω
  Αν ζεις σ’ ένα μικρό χωριό και ψάχνεις ησυχία
  έλληνας, σέρβος, βούλγαρος ή κι απ την Αλβανία
  θα λές για πάντα πως βαστάς απ’ τη Μακεδονία

  Τώρα πως πρέπει να γενεί, να ΄χει κι εδώ μια χρήση
  εμ τωρινή εμ πρωτινή, ο Νίμτσε θα ορίσει;
  Εις βάθος κι αποκλειστικά αν πάρουνε τη λέξη
  κι άλλες πληγές αν τρέξουνε, θα θέλει να επιβλέψει…

  …όποιος Κοτσύφια κυνηγά, πρόσεχε μη στις βρέξει

  Αν πάρουν κι άλλο, σύριζα, αέρα τα μυαλά μας
  ΚΑΙ με τον έξω τσαμπουκά, θα βρούμε το μπελά μας …

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 25/02/2008

 43. Γιαννη λες »ποιος είναι ο λιγότερο χειρότερος εθνικισμός, δεν απαντάται αντικειμενικά»

  Φυσικά : Απανταται υποκειμενικά:
  ———————————–

  Και για τον καθενα χωριστα αλλά και για συνολικά την Ελληνική Κοινωνια του σημερα …

  Ας το θεσω αλλιως …Περα απο το δικαιωμα του εθνικου αυτοκαθορισμου ,του ονοματος κλπ

  -Συμφερει στην Ελλαδα να παραμεινει ενιαιο ενα Σλαβομακεδονικό κρατος σημερα (ως μαξιλαρακι αναμεσδα στις εξαιρετικά επικινδυνες Ζωνες των Βαλκανιων ;
  Η
  Αξιζει τον κόπο να δαπαναται ενα τεραστιο Διπλωματικό κεφαλαιο με την μεσολαβηση των Αμερικάνων πια και οχι της Ε.Ε (ΚΑΙ μαλλον με εξαιρετικά σπουδαια και Αρρητα ανταλλαγματα ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ στην ιδια την Εθνική Λική κυριαρχια )μονο για το ζητημα του Ονοματος;

  -Η μηπως θα επρεπε η Ελλδαα να εχει συνολικώτερη και πιο Σιγουρη για τον εαυτό της εξωτερική Πολιτική στα Βαλκανια (ως ισχυροτερο κρατος στην περιοχή και μελος ολων των Διεθνων Οργανισμών …αντι να κανει σαν υστερικό παιδακι οπως γινοταν στην δεκαετια του 9ο και οπως καποιοι θελουν να συνεχισουν να κανει και σήμερα;)

  Ψιλά γραμματα θα μου πεις ..Σιγά μη καταλαβαινουν απ’ αυτά ο Κωστακης και η Ντορα ..
  Αυτους το μόνο που τους νιαζει ειναι να ξεχασουμε τον Ζαχοπουλο και το Ασφαλιστικό..

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/02/2008

 44. Για »Μακεδονες» εννοωντας τους Σλαβομακεδόνες μιλαει και ο Ιων Δραγουμης στο » Ηρωων και Μαρτυρων Αιμα΄’ …Σε διαλογο μετα ελληνα και Βουλαγαρου αξιωματικου :
  Ο μεν Βουλγαρος χρησιμοποει φυλετικά και γλωσσικά επιχειρηματα : »Ειναι Σλαβοι και μιλουν Βουλγαρικα»
  ο Ελληνας το κριτηριο της Βουλησης : Θελουν να ειναι ελληνες ..Τωρα τι ειναι; Ειναι Μακεδόνες »
  βεβαια παραλειπει να πει…οτι αναφερεται σε οσους τοτε Σλαβομακεδόνες παραμεναν πιστοι στο Ελληνοορθοδοξο Πατριαρχειο …

  Παντως βλεπομε οτι η Ονομασια Μακεδονια για το κρατος αυτό ειναι ενα ανθος που το εσπειραν πολλοι στις αρχες του 20 ου αιωνα ..Και οχι μόνο ο Τιτο (που με το ονομα προσπαθησε κυριως να ανακόψει τις Βουλγαρικές επιθυμιες αλυτρωτισμου και οχι αυτά τα περι Μακεδονιας του Αιγαιου που επεδιωκε δηθεν οπωβς διακηρυσσουν σε ολους τους τονους οι εδώ κομμουνιστοφαγοι εθνικιστες)..(απο που κι ως που ο Τιτο; Ποτε εκδηλωσε τετοιες βλεψεις κατα της Ελλαδας ; ισα ισα…)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/02/2008

 45. Γιάννη μου το μαντήλι σου
  μην τόχεις λερωμένο;
  Αίμα θωρώ για ΄ναι κρασί
  πες μου παληόπαιδο
  …παναθεματισμένο

  Εγώ ‘μαι ‘να παληόπαιδο
  μέσα στην Κοινωνία
  καρφάκι δε μου καίγεται
  για τη Μακεδονία…
  …μπαίνω στα Μπλόγκια
  μοναχά να σπάσω την Ανία

  *

  -Ορίστε…ποιός με κυνηγά
  σαν οργισμένος Γάτος;

  -Πιάσε μια μπύρα σύντροφε
  βάλε μου και δυό Φάτος …

  http://users.thess.sch.gr/veccio/lexolagnil/Fato_se_elassona_kai%20_alla_paramythia.htm

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 25/02/2008

 46. πες μου μωρέ παληόπαιδο

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 25/02/2008

 47. Νοσφεράτε,
  αφού αναφέρθηκες στην Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει τι είναι προβληματικότερο γι’ αυτήν.
  ο σλαβομακεδονικός πατριωτισμός ή εθνικισμός βασίζεται ακριβώς στην ιδέα πως πραγματικοί Μακεδόνες είναι μόνο οι Σλαβομακεδόνες και πως η μονοπώληση του ονόματος διεθνώς δεν εμποδίζεται από το γεγονός ότι όλοι οι κάτοικοι της γεωγραφικής Μακεδονίας είναι Μακεδόνες. επομένως ο αλυτρωτισμός τους δεν είναι απλώς εδαφικός ή πληθυσμιακός (όπως ο βουλγαρικός ή ο τουρκικός), είναι και ιστορικός («οι Έλληνες είναι κατακτητές ή μειονότητα ή, απλώς, ξένοι στον τόπο αυτόν και άσχετοι με αυτόν»).
  ο αλβανικός πατριωτισμός ή εθνικισμός αναπόφευκτα τρώγοντας θα θελήσει να φάει κι άλλα. βέβαια η Τσαμουριά μπορεί να είναι κάπως αδύνατο να καταληφθεί, ειδικά αφού οι Τσάμηδες ήταν 20-30 χλδ μόνο, αλλά είναι 1. καλό αντίβαρο για την Βόρειο Ήπειρο, 2. δίνει άλλο βάρος και υπόσταση στην αλβανική κοινότητα των μεταναστών.
  τέλος, αναπόφευκτα, σε ένα κράτος με 30, αύριο 40, παραμεθαύριο 50% Αλβανούς, όπως η ΠΓΔΜ, αυτοί θα θελήσουν να ενωθούν με την Αλβανία. η οποία τώρα δεν αποτελεί κίνδυνο, μπορεί όμως να είναι στο μέλλον είτε μόνη (7-8 εκ.) είτε σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου. η διάλυση της ΠΓΔΜ θα επαναφέρει και την ελληνοβουλγαρική αντιπαράθεση, αφού μοιραία οι εναπομείναντες Σλαβομακεδόνες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των εντελώς ηττημένων Σέρβων και των Βουλγάρων.

  Σχόλιο από Γιάννης | 25/02/2008

 48. Γιαννη
  Απο οσα λές ξεκινώ και θαθελα να παρμεινω στο πρωτο :»αφού αναφέρθηκες στην Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει τι είναι προβληματικότερο γι’ αυτήν.»
  Και αυτό περιπου ηταν οτι ηθελα να εκφρασω με τα προηγουμενα σχολια .. Κατα τον 20 αιωνα πραγματι για την Ελλάδα ο κυριος κινδυνος αρχικά (στην περιοχή φαινόταν ο Βουλγαρικός εθνικισμός ) (γιαυτό και ο Ι. Δραγουμης προτιμουσε τον ορο Μακεδόνες » για τους Σλαβοφωνους )
  Αργοτερα μετα το Κυπριακό αναδεικνυεται ο Τουρκικός κλπ.

  – Κανείς δν ξερει -δεν μπορει να προβλεψει τι θα γινει σο Μελλον ..Εκεινο που Τωρα μπορουμε να υπολογισουμε ειναι τους πραγματικους Κινδυνους Τωρα

  Και η Φυρομ Τωρα δεν ειναι πργματικός Κινδυνος (Οικονομικά -στρατιωτικά κλπ )

  Και με μια πιο εξυπνη και πιο σιγουρη για τον εαυτό της εξωτερική πολιτική ..(που δεν θα συροταν ή θα συρεται απο Εθνο-λαικισμους) μπορουσε η υπαρξη αυτου του μικρου Κρατους να ενισχυσει την σταθεροτητα στην περιοχή και αρα να συμβαλλει και στην ασφαλεια της Ελλδας ..

  – Απ την αλλη.. Σιγουρα θα εχεις υποψη σου οτι οταν ασχολουμαστε επιμονα με μια Φοβια (ή φοβο ) αν προτιμάς ..Τεινουμε να τον επιβεβαιωσουμε μεσα αποτον γνωστό μηχανισμό της Αυτοεκπληρούμενης Προφητειας ..

  -Αυτός ο μηχανισμός ισχυει ειδικά στην περιπτωση Γειτονικών κρατων – εθνών οπου ο ενας εθνικισμός ενισχυει τον αλλο …σαν μια διαρκή Καραμπόλα

  -Αυτό το είδαμε και κατα τη διθαλυση της Γιουγκοσλαβιας
  και πιθανόν να μην ειδαμε ακόμα Τιποτα !

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/02/2008

 49. Θελω να πω εν ολιγοις οτι αν αρχισουν παλι τα εθνοσυλλαλητηρια και οι τσιρικλες απο τους εδώ Ελληναραδες αυτός θα ειναι ο καλυτερος τροπος για να ενισχυθουν οι εκει φοβιες και οι εκει εθνικισταραδες και τα συλλαλητηρια κ.ο.κ
  Αυτή ειναι η και η αιτια αλληλο-ενισχυσης των εθνικισμών:.Αυτοεκπληρουμενες προφητειες .

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/02/2008

 50. Νοσφεράτε,
  ισχυρό κράτος η Ελλάς; ισχυρό κράτος είναι όποιο μπορεί να πάρει ό,τι θέλει. η άποψη που θέλει την Ελλάς να στέκεται απ’ έξω απ’ τους βαλκανικούς καβγάδες προϋποθέτει μιαν Ελλάδα κάπου στην Ολλανδία και Βέλγιο, δίχως προβλήματα με τους βαλκάνιους. κοντολογής, για να είσαι ο αξιοσέβαστος Τρίτος, Διαμεσολαβητής κοκ, είτε πρέπει να είσαι ο ισχυρός, ο οποίος, αν δεν τον ακούν, τους εκβιάζει και παίρνει ό,τι θέλει, είτε να μην έχεις προβλήματα με τους εμπλεκόμενους. όμως η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο καλός αποδιοπομπαίος τράγος μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, αφού ο μόνος τρόπος να ξεχάσουν τις διαφορές τους θα ήταν να θυμηθούν τις διαφορές τους με την Ελλάδα που τους απειλεί ή τους στερεί ό,τι δικαιούνται.

  Σχόλιο από Γιάννης | 25/02/2008

 51. Νοσφεράτε,
  ασφαλώς η ενασχόληση με τη φοβία είναι η ενασχόληση με την πιθανή επόμενη κίνηση του αντίπαλου σκακιστή (ή ταβλαδόρου)και, πράγματι, όποιος βλέπει να τον απειλούν γίνεται (πιο) καχύποπτος και εχθρικός κοκ. αλλά αυτό το σκηνικό, «σε χτυπώ επειδή βλέπω πως ετοιμάζεσαι να με χτυπήσεις», έχει μιαν χρονική αρχή – διαφορετική ίσως για τον καθένα από τους αντιπάλους ή αντιμέτωπους. ενδεχομένως η αρχή αυτή για τους Σλαβομακεδόνες είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα Τέμπη, όπως θα έπρεπε. για την Ελλάδα είναι ότι η ιστορία και ενδεχομένως η ακεραιότητά της απειλούνται έστω και λεκτικά.
  αν δεν υπήρχαν τα συλλαλητήρια, πάλι δεν θα μετακινείτο η ΠΓΔΜ από τη θέση ότι το Μακεδονία είναι εθνικό κι όχι γεωγραφικό όνομα και ότι, ως τέτοιο, μόνο αυτή δικαιούται να το μονοπωλεί διεθνώς συγχέοντάς το αναγκαστικά, ηθελημένα ή άθελα, με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. ούτε αν δεν υπήρχαν ο Σαμαράς και οι στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ θα έλεγαν πάνω-κάτω σε κάποιον Έλληνα οι Σλαβομακεδόνες «εσείς οι Έλληνες της ελλ. μακεδονιας έχετε ως προσδιορισμό το Έλληνες, εμείς δεν έχουμε τίποτα εκτός από το Μακεδόνας».

  Σχόλιο από Γιάννης | 25/02/2008

 52. Οταν λεω οτι η Ελλάδα (ηταν στην δεκαετία του 90 ) και ειναι ακόμα – Συγκριτικά με τις αλλες βαλκανικές χωρες
  – Πολύ ισχυροτερη
  .. Ας πουμε στρατιωτικά σε σχεση με τη ΦΥΡΟΜ :συντριπτική η αναλογια
  Οικονομικά : εξισου συντριπτική
  Επισης ηταν στα ’90
  και παραμενει ακόμα μελος ολων των Διεθνων οργανισμών και κυριως της Ε. Ε
  Το ιδιο και με την Αλβανια
  – Συνεπως για Τωρα μιλώντας Πραγματικός κινδυνος δεν υπαρχει
  – Υπαρουν συμβολικοι – και πιθανοι ..στο μελλον
  – οπως βεβαι υπάρχουν απειροι Περιβαλλοντολογικοι , Πιθανες επιδημίες καιδεν ξερωγωτιαλλλοθαπροκύψει
  για φαντασου ομως εναν ανθρωπο να λύωνει καθε μερα απο φοβους για το Μελλον …ή ενα εθνος;

  Τωρα ..αν εξανεμισαμε μονοι μας αυτό το διπλωματικό , κλπ κεφαλαιο κατα την Δεκαετια του 90 (οπου βεβαια οι διαπραγματευσεις αφορουσαν κυριως την Ε. Ε και οχι τους Αμερικανους οπως τωρα) με τα Υστερικά συλλαλητηρια που καθοδηγουσαν και υποκινουσαν οι καθε λογής εθνολαικιστες
  παπαδαριο κλπ

  – δεν νομίζω οτιθα πρεπει να συνεχισουμε και τωρα υποκυπτοντας στο συνδρομο της Καυμένης που ολοι την επιβουλευονται —ενώ απο την αλλη πλευρα νομίζω πως αν υποκύψουμε και αρχισουμε πάλι τις εθνολαικιστικες υστεριες οπως βολευει σε καποιους (π.χ το Λαος αλλά και την ιδια την Καραμανλική δεξια για να ξεχαστουν οι βρωμερες τους Μιζες και τα σκανδαλα και η ληστρική επιθεση εναντια στηνΚοινωνια -Ασφαλιστικό κλπ κλπ )

  Τοτε πραγματι θα προκαλεσουμε(σαν τον πιγκ -πογκ πως να το πώ; τους εκεί εθνικισμους ανοιγοντας τους ασκους του Αιολου (και βγαζοντας οι ιδιοι τα ματια μας σαν τον Οιδιποδα )
  – Σε εναν αεναο κυκλο αντιπαραθεσης που μόνο ζημιες θα προκαλέσει σε ολους …
  Και τελικά θα βολεψει ολους οσους θελουν να κανουν Χρυσες Δουλειες και Μπιζνες στη Περιοχή και να ρημαξουν τον Τοπο (βαλκανια και ελλαδα) οπως κανουν ηδη και οπως εκαναν την περασμενη δεκαετια στην Γιουγκοσλαβία …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/02/2008

 53. »αν δεν υπήρχαν τα συλλαλητήρια, πάλι δεν θα μετακινείτο η ΠΓΔΜ από τη θέση ότι το Μακεδονία είναι εθνικό κι όχι γεωγραφικό όνομα »

  Ομως με το πακετο Πινειρο ηταν ετοιμη να μετακινηθει ..σε μια συνθετη Ονομασια (βλ σχ 13).. που αν γινοταν δεκτή τοτε ..τωρα δεν θα ειχαμε ουτε μια γενια 18χρονων Σλαβομακεδόνων διαπαιδαγωγημένων εθνικιστικά ..ουτε και στην Ελλαδα θα ειχαμε χασει τοσο χρονο (και πολλά αλλα)με το να ασχολουμαστε αποκλειστικά με μια υποθεση την του Ονοματος ,,,ενώ τοσα αλλα ζητησματα εξωτερικής πολιτικής (και εσωτερικής ) τρεχουν …

  Και θα αναπνεαμε καλυτερα

  και δεν θα επεπλεαν καποιοι εντελώς Φελλοι που το μόνο τους προσον ειναι το εθνολαικιστικό τους θρασος (βλ συζητηση για εθνολαικισμό )

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/07/01/16-6-2007/

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/02/2008

 54. Καλησπέρα και πάλι. Δεν περίμενα τόσο μεγάλη ανταλλαγή απόψεων και χαίρομαι πολύ. Είμαι νέος με τις νέες τεχνολογίες αν και μπαίνω στα 41.Υπόψιν αν και αριστερός δεν ανήκω σε κόμμα. Επίσης δεν κατάγομαι από τον Πόντο αλλά τους παραδέχομαι γιατί κράτησαν τις παραδόσεις τους. Θυμάμαι το 1995 που ήμουν στην Θεσσαλονίκη για ένα διάστημα άκουγα τους Ράδιο Ακρίτες. Συγνώμη για τα προσωπικά μου.
  Στα δικά μας και πάλι.
  Πιστεύω ότι όλοι οι εθνικισμοί είναι επικίνδυνοι.
  Τόσο ο σλαβομακεδονικός, όσο ο αλβανικός, ο σέρβικος, ο βουλγάρικος, ο τουρκικός και ο ελληνικός. Απεχθάνομαι πλέον τις ιδέες του περιούσιου λαού, της κυρίαρχης φυλής, του κόμματος παντογνώστη. Τα έφαγα στην μάπα ιδίως το τελευταίο.
  Το θέμα είναι πως θα δώσουμε μια άλλη προοπτική, μια αριστερή κατεύθυνση σε αυτή την κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό;
  1) Πάλη για προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ( όχι μόνο των εθνικών αλλά και των αποκλεισμένων, των μεταναστών κυρίως ). Γιατί οι μετανάστες που δεν είναι ΕΟΚΙΚΟΙ μετά από μια χρονική περίοδο να μη μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα και ταυτόχρονα να λαμβάνονται μέτρα για την διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας ( μαθήματα αλβανικής στα αλβανόπουλα ακόμα και να έχουν ελληνική υπηκοότητα ). Πως λέτε να τα βλέπει ο λαός από τον οποίο θα προέρχονται οι μετανάστες; Θα βλέπουν την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα τους.
  2)Δέσμευση διατήρησης του σλαβομακεδονίτικου κράτους στα βόρεια σύνορα μας, όπου θα έχουμε δώσει ελληνική υπηκοότητα σε όποιο Σλαβόφωνο, Γραικομάνο, Σαρακατσάνο και Βλαχόφωνο το θέλει. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε μια γέφυρα φιλίας στο κράτος αυτό, αποτρέπουμε τους Αλβανούς και τους Βούλγαρους να προχωρήσουν σε αυτό σε διαλυτικές κινήσεις και οι Σλαβομακεδόνες ( αυτοί που θεωρούν ότι έχουν μακεδονική εθνική συνείδηση )βλέπουν ένα σύμμαχο.
  3) Για το θέμα των Τσάμηδων νομίζω ότι η άποψη του κ. Μαργαρίτη στο βιβλίο του για τους Τσάμηδες και τους Εβραίους είναι λίγο διαφορετική. Πρέπει και εμείς να βάλαμε τα χεράκια μας και να βγάλαμε τα ματάκια μας Ας είναι καλά ο ΕΔΕΣ. Παρ’ όλα αυτά αν δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων περιουσιών Τσάμηδων αλλά και να υπάρχει, ξεκάθαρες ΄δεσμευτικές συνομιλίες με τους Αλβανούς για την προστασία της ελληνικής μειονότητας.
  Αυτά για την ώρα.

  Σχόλιο από doukas | 26/02/2008

 55. Το βιβλιο του Μργαριτη για τους Τσαμηδες:

  http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?cid=1492&sec=194

  αλήθεια , απο τους Τσαμηδες προερχεται ο »Τσαμικός»;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 26/02/2008

 56. Δεν κατανοώ γιατί περίμεναν τα συλλαλητήρια του ’92/’94 για να διατυπανίζουν στα σχολεία τους καιτην παραχάραξη της ιστορίας και εμμέσως ή άμεσα τις αλυτρωτικές βλέψεις τους. μπορείς να βεβαιώσεις(με αναφορές σε σχολικά βιβλία, δηλώσεις πολιτικών)ότι η γενιά των 18ρηδων διαπαιδαγωγήθηκε έτσι επειδή η Ελλάδα (κακώς, νομίζω) δεν δέχτηκε κάποια λύση τότε; αν θυμάμαι καλά ο τότε πρόεδρός τους εξαιτίας της ελληνικής πίεσης και μετα από αυτήν δήλωσε (σε μια εφημερίδα…)ότι δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. αν εννοείς ότι πριν το 1992 η εθνική ιδεολογία της ΠΓΔΜ ήταν μετριοπαθέστερη(πρέπει να το αποδείξεις), αυτό οφείλεται στο ότι ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας απλώς (αν κι αυτό «παίζει»). αν εννοείς πάλι ότι οι σημερινοί 18ρηδες μαθαίνουν για την ένδοξη καταγωγή τους επειδή δεν λύθηκε το θέμα, νομίζω αυτό δεν αντικρούει το γεγονός ότι και πριν η Ελλάδα δημιουργήση θέμα, μάθαιναν (ή κάνω λάθος;)για την «ιστορία» τους (οπότε καλώς η Ελλάδα δημιούργησε θέμα).

  θέτεις το ζήτημα της στρατιωτικής απειλής. πράγματι η Ελλάδα δεν απειλείται σοβαρά στρατιωτικώς από κάποια βόρεια χώρα, μόνη της. απειλείται όμως σε περίπτωση δημιουργίας διπλού μετώπου. δε νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας δεν σχετίζεται με πιθανή απειλή. γιατί η ΠΓΔΜ αυτοαποκαλείται Μακεδονία και όχι Μωριάς (=ανέγγιχτος από οποιαδήποτε, ανούσια, επιβολή).

  Σχόλιο από Γιάννης | 26/02/2008

 57. Γιαννη
  στο Ποστ για τον εθνολαικισμό και Θεσσαλονικη εχω γραψει για το οτι αυτή η συζητηση εχει γινει

  »που εχει γινει αρκετες φορες νομιζω ..π.χ δες
  http://panosz.wordpress.com/2007/06/25/gap/#comment-15860

  Αλλά και πέρα απο αυτό φαντασου : ερχεται ενας μπομπιρας πέντε- δεκα χρονών και σα απειλεί και σε βριζει π.χ θα σου δειξω εγώ, και μουχεις πάρει την περιουσια κ.λ.π…

  Μαλλον εχεις δυο (ή και παραπάνω επιλογές)

  Η μια ειναι να χαμογελασεις και να φύγεις

  … Η αλλη ειναι να κανεις σαν Υστερικός ( να φωνάζεις με απειλει,να τσιριζεις κ.λ.π )

  (και μάλλον υπαρχει και τριτη και τεταρτη , αν βλεπεις οτι ο μικρός το παρακάνει: Να τον κοιτάξεις σοβαρα , να του πεις παιδακι μου γιατί τα λες αυτά και Τι φοβασαι πραγματικά ,με δυο λόγια να τον καθησυχασεις

  …διοτι Εσυ εισαι ο Ωριμος ενηλικας (που θα πρεπε να συμπεριφερθεις ωριμα και ψυχραιμα) και οχι το μικρό παιδί που μπορεί, εκείνη την εποχή, να νιωθει ανασφάλεια επειδή γινεται πόλεμος στο σπίτι του και του λειπει ο μπαμπας του και ,ψαχνει να βρει την ταυτότητα του και μπορεί, πίσω απο την φαινομενική του ανησυχία και επιθετικότητα ,να προσπαθεί (αδεξια και μεσω αυτής ) να βρει προστασία και να νιωσει αυτό οτι δεν απειλειται , σε εναν ωριμο ενηλικα της γειτονιας…

  .. Δυστυχώς ομως, οπως ελεγα πιο πρίν … πολλές φορες οι ωριμοι ενηλικες συμπεριφερονται σαν μικρά παιδια
  »

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 26/02/2008

 58. Γιαννη βλ επίσης και αυτήν εδω την συζητηση(που νομίζω συμμετειχες )

  http://panosz.wordpress.com/2007/11/25/oiko_macedonia/

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 26/02/2008

 59. κι εδώ
  http://panosz.wordpress.com/2007/10/29/macedonia-2/

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 26/02/2008

 60. Ε! Δεν είναι κι ακριβώς έτσι…

  Το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Και μια από τις πλευρές αφορά ένα κομμάτι της νεοελληνικής διανόησης που ανακαλύπτει τις εθνικές κατασκευές των παρελθόντων αιώνων και προσπαθεί μ’ ένα ακτιβιστικό τρόπο να αποκαταστήσει αυτό που θεωρεί φυσική κατάσταση των πραγμάτων, και από την άλλη αποδέχεται πλήρως και προωθεί προπαγανδιστικά τις εθνικιστικές σλαβομακεδονικές κατασκευές που συμβαίνουν στον παρόντα χρόνο.

  Χαρακτηριστικά τέτοια πρόσωπα εμφανίστηκαν -ίσως στη πλέον ακραία τους μορφή- στις συζητήσεις που γίνονταν στην Καλύβα.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/02/2008

 61. Δεν ειπα οτι δεν ειναι… Και το οτι ειμαστε εδώ και κουβεντιαζουμε ειναι αποτελεσμα πολλών περιπετειων
  στην Μπλογκοσφαιρα …και εντελει (φανταζομαι ) της αποδοχής οτι καμμια πλευρα δεν κατεχει την απολυτη αληθεια ..
  Παντως υπαρχει και μια αλλη πλευρά (αριστερής;) νεοελληνικής διανόησης που προσπαθεί μ’ ένα ακτιβιστικό τρόπο να οικειοποιηθει καθε ειδους εθνικιστικη κατασκευεή της δεξιας και καθε ειδους εθνολαικιστικό τεχνασμα προκειμενου να αποδειξει οτι διαθετει θεωρια
  – ενώ ποτε δεν μπηκε πραγματικά στον κόπο ουτε να επιχειρησει να αναλυσει τον νεοελληνικό σχηματισμό ουτε τον νεοελληνικό εθνικισμό ..
  Απλά βολευτηκε με τις νεο -ορθοδοξες (Παλαιο)κοινοτοπίες …

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/02/2008

 62. Νοσφεράτε,
  τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. δεν είναι η μια πλευρά οι ώριμοι/διαφωτισμένοι/»γέροι» ενώ η άλλη τά αντίθετα. ούτε κανείς μπορεί να φύγει από τα Βαλκάνια ούτε να κοιτάξεις στα μάτια τον μπόμπιρα (τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν από λόγια διαφωτιστικά). ειδικά όταν ο τάχα μου αγαθός και αφελής μπόμπιρας είναι το τσιράκι του απέναντι ενήλικα και όταν όχι απλώς «φοβάται» αλλά ορέγεται, όπως κάθε ενήλικας, δικά σου πράγματα και δεν ντρέπεται να σου προξενεί βλάβη.

  Σχόλιο από Γιάννης | 27/02/2008

 63. Τι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου…
  ….για το όνομα «Μακεδονία»

  Σε ό,τι αφορά στην ονομασία, για μας το θέμα είναι κρίσιμο! Για μένα, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να δεχθώ τον όρο «Μακεδονία», υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων!

  Πολλοί ξένοι ρωτούν, γιατί επιμένετε τόσο στο θέμα της ονομασίας; Τι είδους μονομανία είναι αυτή, τι μανία καταδιώξεως;

  Κι όμως υπάρχει λόγος! Πολλές δεκαετίες τώρα υπάρχει το «σλαβομακεδονικό» λόμπυ, πανίσχυρο στον Καναδά, ισχυρό στην Αυστραλία, ισχυρό στις Η.Π.Α. Αυτό το λόμπι δουλεύει γι’ αυτό που λέγεται η «Μεγάλη Μακεδονία».
  Η «Μεγάλη Μακεδονία» που θα περιέχει τη Μακεδονία του Πιρίν, τα Σκόπια και την Ελληνική Μακεδονία. Η προπαγάνδα είναι πολύχρονη, και καλά χρηματοδοτημένη.

  Αλλά για να πετύχει ένα τέτοιο σενάριο- γιατί σενάριο είναι, δεν λέω ότι θα βγει πέρα, δεν θα το αφήσουμε να βγει πέρα- για να υπάρξει αυτό το σενάριο χρειάζεται μια «άγκυρα», χρειάζεται ένα όχημα αλυτρωτισμού, όπως έχει ειπωθεί, χρειάζεται να υπάρχει κάτι, ένα κράτος που να λέγεται «Μακεδονία».

  Αυτή είναι η σημασία του να μην υπάρχει στα σύνορά μας κράτος που να λέγεται «Μακεδονία», διότι αποτελεί απειλή εν δυνάμει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια για τη Βαλκανική χερσόνησο.


  Ανδρέας Γ. Παπανδρέου

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 27/02/2008

 64. Οι ίδιοι άνθρωποι που το 1992 οργάνωναν τα εθνικά συλλαλητήρια, για να μην περάσει το «σλαυομακεδονία», που τότε ήταν εφικτό, σήμερα είναι υπέρμαχοι της ονομασίας «σλαυομακεδονία». Στην πολιτική όμως ο συγχρονισμός είναι το μεγάλο στοίχημα που αν το χάσεις, έχασες.

  Το 1992, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» δημοσιεύθηκε ένα άρθρο της Μαργαρίτας Παπανδρέου και στο οποίο αφού ανέλυε την κατάσταση και τους συσχετισμούς που υπήρχαν αλλά και εκτιμήσεις για το πού πάει το πράμα, πρότεινε ως πολύ καλή λύση το «σλαυομακεδονία» τονίζοντας ότι αν δεν γίνει τώρα, μετά θα είναι ανέφικτη επιδίωξη.

  Όμως ήταν μια «αμερικάνα» που τα έλεγε αυτά και όχι κανένας ελληναράς, οπότε στα σκουπίδια αυτή η άποψη.

  Σχόλιο από Καρσλής | 27/02/2008

 65. ευτυχως ο ανδρεας ειχε αλλη αποψη.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 27/02/2008

 66. γιώργο μην είσαι τόσο σίγουρος. Ίσως πληρώνουμε την βεντέτα με τον αποστάτη, με τον οποίο δεν ήταν δυνατόν να συμφωνήσει κανείς τότε, σε ότι κι΄αν πρότεινε.

  Σχόλιο από Καρσλής | 27/02/2008

 67. αποστάτης;

  Ποιον εννοείς «καρσλή»;

  Να σου μιλώ εσένα έτσι! Μιας και ανήκουμε τσην ίδια κατηγορία. Δηλαδή χρησιμοποιώντας νικνέιμ. Αλλά παρατηρώ ότι ο γεωργιαδης γιωργος (έτσι γράφουν οι Πόντιοι τα ονόματά τους; Χωρίς τόνους και με μικρά γράμματα;) μόνο σε μενα έκανε παρατήρηση και με άσχημο τρόπο.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/02/2008

 68. τον καρσλη τον ξερω.εσυ ματσουκατε εκτος απο «ανωνυμος» εισαι και πολυ Ν.Δ φαινεται.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 27/02/2008

 69. Γεωργιάδη, χρησιμοποιείς το κομματόμετρο για να καταδεχτείς να απαντήσεις σε κάποιον ή τουλάχιστον να του απευθυνθείς με στοιχειώδη ευγένεια;

  Ένας απλός Πόντιος είμαι, μη δεξιός εφόσον σ’ ενδιαφέρει, που θα ήθελε τα πράγματα να πάνε καλύτερα και αναζητά όσο είναι δυνατόν την αλήθεια.

  Η ανωνυμία στο διαδίκτυο δε σημαίνει ούτε ανευθυνότητα ούτε έλλειψη σοβαρότητας.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/02/2008

 70. Δεν σας πιάνω ακριβώς !

  Αλλά δεν πειράζει… Όλοι δικοί μας είμαστε

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/02/2008

 71. Ομέρ
  το πρόβλημα δικό μας που δεν μας πιάνεις. Ξέχνα το. .

  Γιώργο
  δεν είναι σωστό να ερμηνεύεις τόσο εύκολα τους ανθρώπους και να τους χρεώνεις πολιτικά.

  Σχόλιο από Καρσλής | 27/02/2008

 72. Η ιεραρχία αρχιζει να σοβαρευεται
  Εκτος απο τον Ανθιμο βεβαια ..Αλλά Ανθιμος ειναι αυτός ..
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=37496504

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/02/2008

 73. Εντωμεταξύ η Δεξια (η Ν. Δ ) δεν τα παιζει πια τα εθνολαικιστικα συλλαλητηρια και τα λοιπά …

  Εμ Βεβαια
  τωρα ειναι στην εξουσια Για…

  Αυτά ειναι καλά για οσο ηταν στην Αντιπολιτευση …και η πατριδοκαπηλια της εφερνε ψηφαλάκια
  (αλλά αντε να συμμαζεψει τους πολιτικαντηδες της που εχουν μαθει να ψαρευουν σε ακροδεξια εθνολαικιστικα νερά …)

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=51320248

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/02/2008

 74. «..Εμ Βεβαια
  τωρα ειναι στην εξουσια Για…

  Ναι για…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/02/2008

 75. Μα νομίζω τα συλλαλητήρια έγιναν επί Μητσοτάκη,
  για κάνω λάθος ;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/02/2008

 76. Υπάρχει τώρα μια ενδιαφέρουσα εκπομπή στην ΕΤ3 για το σλαβομακεδονικό με τον Κωφό κ.ά. Εκεί θάμαι!

  Αν με χρειαστείτε ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΦΩΝΉ!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/02/2008

 77. -Ναι και τα οργανωνε ο Σαμαρας,Οι Κουβελικοι τοτες η Εκκλησια ,οι Χρυσαυγιτες (οι οι διαφοροι εθνοκαπηλοι με αβαντα και απο Πασόκ και αλλους ΓΙΑ …
  αλλοι καιροι αλλα ηθη…

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 28/02/2008

 78. Κι εγώ εννοω τα αλλα εθνολαικιστικα τοτες που Καραμανλής και Νατασα υπεγραφαν για τις ταυτοτητες διοτι λεει ηθελαν υπουλως να διαβρωσουν την εθνοθρησκευτική μας ταυτοτητα , για..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 28/02/2008

 79. Είδες! Πόσο επιφανειακοί και επιπόλαιοι είμαστε;

  Οι Πόντιοι έχουν μια ωραία λέξεη για να περιγράψουν τον Νεοέλληνα: εύκαιρος! Δηλαδη, «οπορτουνιστής» που θα λέγαμε παλιά.

  Μ-π

  ———————–

  Υ.Γ.

  Δες όμως κάτι: Με πόση ευκολία χρησιμοποιούμε για να αυτοοριστούμε, χωρίς πρόβλημα, τον όρο»Νεοέλληνας», «Νεοελληνικός/ή». Με το δεδομένο ότι σίγουρα έχουμε περισσότερες σχέσεις με τους κλασικούς και μεσαιωνικούς ελληνόφωνους απ’ ότι οι Σλαβομακεδόνες με τους ελληνόφωνους αρχαίους Μακεδόνες.

  Και δες πώς αντιδρούν βίαια γι αυτό;

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/02/2008

 80. «….-Ναι και τα οργανωνε ο Σαμαρας…»

  Αλήθεια, εκείνο το παλικάρι από τας Καλάμας
  τι κάνει άραγε ? που νάναι τώρα ?

  Μήπως πρέπει να του σφυρίξει κανείς ότι κουβεντιάζεται πάλι το σκοπιανόν θέμα και να κρατήσει πάλι εκείνη την αντρίκια στάση ?

  Μπορεί να μην το πήρε είδηση !! Ίσως…

  Ίσως πάλι η περιεκτικότης των πολιτικών ανδρογόνων εις τον οργανισμό να ελαττούτε.
  Είτε με την πάροδο του χρόνου, είτε από της ανακηρύξεως της Αναστασίας εις πρώτην κυρίαν αυτής της χώρας.

  ——–

  «..οι μόνες ελπιδοφορες ειδήσεις ειναι αυτες της Κυπρου και ισως και οι αλλαγες στην Εκκλησια με τον νεο Αρχιεπισκοπο οπου Ισως
  ισως λεω ξεφυγουμε καπως απο τον Εναγκαλισμό της ”Δεξιας του Κυριου με τα εθνολαικιστικα πατριδοκαπηλικά κλπ /….»

  Ακόμη και ως ανθρώπινη ανάγκη να ψάχνει τις ,ένα φως μέσα στην νύχτα και με πολλά πολλά ίσως, τα παραπάνω δια την ταπεινότητά μου αποτελούν κάτι θετικό…

  ——————-

  Δεν ξέρω αν αληθεύει, κάπου το άκουσα και το είδα, έτοιμο προς κυκλοφορίαν υπάρχει χάρτινο νόμισμα εις την βορειογείτονα όπου απεικονίζεται «τοποθεσία τις» εις την οποίαν «τοποθεσίαν» οι ΠΑΟΚτζίδες αναρτούν την ένδοξον σημαία των υπό τους ήχους εμβατηρίων(δικεφαλε τρελαίνομαι κλπ), όποτε και όταν κατακτούν κανένα κύπελο ή πρωτάθλημα.
  Αντεληφθητεν εικάζω. Αν αληθευει το παραπάνω τα πράματα χρήζουν «μιάς» προσεγγίσεως προσεκτικής θα έλεγα

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/02/2008

 81. βλεπετε τι γινεται με τους ανωνυμους στα μπλογκ. ποντος σημαινει παντελονια. και δεν με ενδιαφερει το κομματομετρο. ρωτηστε τους κυριους μπεγλιτη,Γ.Α.Π,ΨΩΜΙΑΔΗ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ,ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗ.

  Αποκαλυπτω οτι ο γιωργος παπανδρεου σε απαντηση διαδικτυακης ερωτησης μου στα «ΝΕΑ» απηντησε οτι «κατηγορηματικα οχι δεν μετανιωσε που κατεθεσε στεφανον εις στο μαυσωλειο του ερριτιμου ειρηνιστου σοσιαλιστου ηγετη γαζη μουσταφα κεμαλ{αβρααμ}ατατουρκ.{μουμουλ βλεπε ΝΕΑ ΟN LINE ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ}

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 28/02/2008

 82. «ποντος σημαινει παντελονια»

  Σιγά ρε σύντροφε!

  Ομέρ Κοντοπαντελονής

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/02/2008

 83. αμφιβαλλετε κυριε?

  Σχόλιο από γεωργιαδης γεωργιος | 28/02/2008

 84. καμμια υποχωρηση στο σκοπιανο.ο συριζα ουρα του σορος.θλιβερη η Ν.Δ, το πασοκ{?} του Γεωργιου περναει και δεν ακουμπαει,τι μενει? ο νυμφοπουλος

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 28/02/2008

 85. Αγαπητέ Γιώργο Γεωργιάδη,

  Η χρήση ψευδώνυμου δεν συνεπάγεται έλλειψη θάρρους έκφρασης γνώμης και το ξέρεις πολύ καλά. Αν σχολιάζουμε όλοι με το όνομά μας σε λίγο θα θυμίζουμε γενική συνέλευση μαζικού φορέα και θα χαθεί η μαγεία του διαδυκτιακού διαλόγου. Άσε που η φαντασία μας σιγά-σιγά δίνει σε κάθε ψευδώνυμο και ένα όνομα. Αρκεί να έχουμε αυτοέλεγχο και να σεβόμαστε όλες τις απόψεις και όποιος αντέξει. Με ανησυχεί λίγο ότι εκεί που τίθεται ένα θέμα με σοβαρό τρόπο, ξαφνικά κάποιος το γυρίζει στην πλάκα και «παρασύρει» και τους άλλους. Ίσως όμως και αυτό να είναι χαρακτηριστικό των blogs.

  Σχόλιο από Καρσλής | 28/02/2008

 86. Δεν ξέρω αν αληθεύει, κάπου το άκουσα και το είδα, έτοιμο προς κυκλοφορίαν υπάρχει χάρτινο νόμισμα εις την βορειογείτονα όπου απεικονίζεται “τοποθεσία τις” εις την οποίαν “τοποθεσίαν” οι ΠΑΟΚτζίδες αναρτούν την ένδοξον σημαία των υπό τους ήχους εμβατηρίων(δικεφαλε τρελαίνομαι κλπ), όποτε και όταν κατακτούν κανένα κύπελο ή πρωτάθλημα.
  Αντεληφθητεν εικάζω. Αν αληθευει το παραπάνω τα πράματα χρήζουν “μιάς” προσεγγίσεως προσεκτικής θα έλεγα»

  Ξαδελφε Μουμουλ
  Για το πως αναπαραγεται μια πλαστη ειδηση ( και μαλιστα σε πανακριβα βιβλια και την Πανεπιστημονική» βουλα απο τους εγχωριους εθνολαικιστες ξανα διαβασε σε περικαλώ το σχολιο 351 στο ποστ » οι Μεταμορφώσεις της Ταυτοτητας »
  ( εχει παραγινει το κακό…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/02/2008

 87. ειμαι εθνολαικιστης πατριωτης σοσιαλιστης αντικαραμανλικος,αντιμπιστης,αντιτσουπρας,ανδρεοπαπανδρεικος.Υπαρχει προβλημα? το 1989 ημουν πασοκ.

  καποια λαμογια της «κεντροαριστερας» μας ελεγαν κλεφτες. τωρα θελουν να διαρρηξουν τον πατριωτικο πυρηνα του ΠΑΣΟΚ και να κονομησουν σε «συγκυβερνησεις» νεου τυπου.

  το πασοκ θα ανακαμψει οταν σεβαστει την κληρονομια του ιδρυτη του.δυστυχως την τεμαχιζει ο υιος με τα «παγκοσμιοποιητικα παλαλα του».

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 28/02/2008

 88. γιωργος απο μενα κανενα προβλημα
  (και ας ομολογήσω κι εγώ οτι το 89 ( επι συγκυβερνησης με τα ακροδεξια λαμόγια στο ονομα της καθαρσης (καθαρση μωρε θα εκανε ο Μητσοτακης , Ο Καμμενος κλπ; ) ημουν πολύ κοντα στον ανδρεα παρολο που δεν μ’ αφηναν οι τοτε Αριστερς μου προκαταλήψεις να τον Ψηφισω
  ————————

  Ομως τα κεφτεδακια της Μαρικας τοτε και τα σουρτα φερτα του ενιαιου τοτε Συνασπισμου με την Δεξια(που τωρα αρνειται καθε ειδους συνεργασια με το Πασόκ(οχι ολοι αλλα η κυριαρχη »αριστερή πτερυγα») δεν μπορεσα να τα καταπιώ ουτε τοτε ουτε να τα χωνεψω τωρα…
  Δεν μπορώ δηλαδή να χωνεψω οτι για αριστερους η Καθαροαιμη Δεξια μπορει να παψει να ονομαζεται Δεξια
  – Ουτε να αποδεχτω οτι ο Κωστακης Καραμανλής Δεν ειναι ο Χειροτερος Πρωθυπουργος Μεταπολιτευτικά (μεχρι καταστροφής δηλαδή ..οχι δικής του Δικής μας..)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/02/2008

 89. Επίσης …Απο την Χελιδωνα (μ-λ ) αφιερωμενο σε καθε νεοελληνα . Τογραψα το καλοκαιρι που καηκε η μιση ελλδα απο τις καθαρά δικές μας μα*%$#@κίες

  …τωρα που μου το θυμισες,τι φταιει η Ιστορία
  που ο καθε νεοέλληνας τραβαει μ$#@κία;
  Τι φταίν τάχα οι έρημοι αρχαίοι μας προγόνοι
  που ολα εμεις τα κάψαμε ως μορμονογοργόνοι;
  Τί φταίει η Τρπολιτσά; τι φταίει το εικοσιένα;
  Που βγάλαμε τα μάτια μας , μονάχοι, ένα -ένα…
  Και τώρα ως Οιδίποδες , οδεύουμε τυφλοί
  με τρύπια πόδια , σ΄ έρημο, μάνα, καμμένη γή…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/02/2008

 90. ΝΟΜΊΖΩ ΌΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΌ ΝΌΜΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΕΥΚΌ ΠΎΡΓΟ ΉΤΑΝ ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΜΕΤΑΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ

  Αποσύρθηκε όμως σχεδόν αμέσως! Πολύ νωρίτερα από τη σημαία με το αστέρι της Βεργίνας. Κατάλαβαν οι κρατικοί εθνικιστές της γείτονος ότι περισσότερα προβλήματα τους δημιουργούσε…

  Τώρα το ανασύρανε οι παρακρατικοί δικοί μας εθνικιστές και έχουν γεμισει τον κόσμο με τον τρόπο του Νακρατζα (δηλαδή το στέλνουν κατά χιλιάδες με μέιλ. )

  Έχουν ένα με σαφή στόχο: να τρομοκρατήσουν το λαό. Και μάλλον το καταφέρνουν…

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/02/2008

 91. ο προεδρος του ακατανομαστου κρατιδιου κατεθεσε στεφανον εις το μνημειο του Τοπαλ Οσμαν των Βαλκανιων Ντολτσε Γκοτσεφ. προτεινω οι anti-global δυναμεις του ΣΥΡΙΖΑ να διοργανωσουν ημεριδα στο Παντειο με θεμᨴ» η αλα bolivar κεντροαριστερη δραση του doltse gotsef εναντια στην σεχταριστικη εθνικιστικη νορμα του καπεταν-Κωττα και του Παυλου Μελα ως απογονων του αρχισφαγεα Κολοκοτρωνη.» προτεινω για ομιλητες την MARAH REPOYSHI,MICHAEL TREMOPOYLOS,NICK MBISTI,THANOS VEREMI,GASMENT KAPLANI,TAKIS KAMBYLI,PANOS BEGLITI,LAKI KARALEYTERI

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 28/02/2008

 92. αυτοι που ομνυουν στην Δημοκρατια και μαλιστα στη αμεση και συμμετοχικη αλλα και αλλοι αρνουνται το δημοψηφισμα για τα Σκοπια. φοβουνται να δουν την χωρα που διαφεντευουν απο το 1830, να δινει ποσοστα 90% σε εθνολαικες θεσεις,γεγονος που θα εξακοντισει το ποσοστο του Λ.Α.Ο.Σ σε διψηφια νουμερα και θα διαπιστωθει η χρεωκοπια του ενδοτικου τρικομματισμου.τοτε να δουμε τα 40αρια του Τσουπρα που του δινει η εγχωρια Λαμπρακομπομπολιαδα. «το θεμα το χειριζεται η υπευθυνη κυβερνηση» μας λενε και ειναι υστερικοι οσοι αντιδρουν στο ξεπουλημα. υστερικο το 90% του λαου? και αν πιστευουν το αντιθετο γιατι δεν το αποτολμουν? αφου «ελεγχουν» το παιχνιδι? διαβαστε τι λεει το Συνταγμα{οσο ακομα υπαρχει}αρθρο44 παρ.2 Ποιοι και με ποιο δικαιωμα αποφασιζουν για κατι που αφορα 17.000.000 Ελληνων? οι 151 αβουλοι βολευτες του κολλητου του Ζαχοπουλου?

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 28/02/2008

 93. Υστερικος και ο ο Μικης της Ζατουνας,του Μαουτχαουζεν και των «Λαμπρακηδων»? αν ζουσε ο Παλαμας,Ο Παπαδιαμαντης,ο Σεφερης,ο Ελυτης με τις αποψεις του Κουναλακη θα ηταν? μην βιασειτε αστοχα να πειτε οτι ουτε με τον καρατζαφερη θα ηταν. το προβλημα στην παρουσα φαση δεν ειναι αυτος αλλα η επιβιωση της ελλαδας.και μην μπαινετε στον πειρασμο να κανετε λογο για «κινδυνολογιες» γιατι μετα θα πω πιο πολλα

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 28/02/2008

 94. »Υστερικος και ο ο Μικης της Ζατουνας,του Μαουτχαουζεν και των “Λαμπρακηδων”? »

  Ο Μίκης των κλειστών συνόρων…

  Πολλή τηλεόραση πρέπει να βλέπει ο Μίκης Θεοδωράκης. Γι’ αυτό και σε τηλεοπτικές εκπομπές έστειλε τις δύο τελευταίες επιστολές του. Τις προάλλες στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, παραπονούμενος για ελλιπή επιχορήγηση της ορχήστρας του από το υπουργείο Πολιτισμού. Και προχθές το βράδυ στον Λάκη Λαζόπουλο, για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

  Διαβάζοντας κάποιος την επιστολή αυτή, κανονικά θα έπρεπε να τον πιάσει ταραχή μεγάλη. Υιοθετώντας τη θεωρία τού ανάδελφου έθνους, ο Μίκης λέει ότι η χώρα βρίσκεται «σε τραγική κατάσταση», «δεν έχει συμμάχους», οι Αμερικανοί έχουν βαλθεί «να μας τιμωρήσουν με κάθε τρόπο». Και γι’ αυτό, «αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς για εμάς χαμένο, ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά». Δηλαδή, τι να κάνουμε; «Να κλείσουμε τα σύνορά μας και να σταματήσουμε τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις»!

  Η επιστολή αυτή του Μίκη (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα) είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αίσθηση. Μαζί και πολλές απορίες, για το ποιον Μίκη να πιστέψεις. Τον Απρίλιο του 1997 είχε δώσει συναυλία στα Σκόπια, γεγονός που είχε προκαλέσει τη μήνιν ορισμένων εγχώριων μακεδονομάχων, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση Παπαθεμελή ότι «ο Μίκης και οι συνοδοιπόροι του πήγαν στα Σκόπια κι έπαιξαν το παιχνίδι των Σκοπιανών»!

  Ομως, ο Μίκης τότε ήταν σε άλλο μήκος κύματος…

  Γ.ΚΑΡ.

  ——————————————————————————–

  …ή του διεθνισμού;

  «Θα είναι έγκλημα να σταματήσουν οι σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας αυτού του προβλήματος» (σ.σ.: εννοούσε το όνομα), είχε δηλώσει τότε ο Μίκης σε συνέντευξη που είχε δώσει στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους, στο περιθώριο της συναυλίας του.

  Και είχε πάει ακόμη παραπέρα. Οπως έγραφε τότε η «Ε» (11-4-1997), ο δημοφιλής συνθέτης είχε πει πως θα ήταν θετική εξέλιξη αν η Ελλάδα και τα Σκόπια προχωρούσαν σε τελωνειακή ένωση και αργότερα -«γιατί όχι;»- στη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας!

  Μήπως σε τόσο ευαίσθητα θέματα, οι έχοντες ισχυρό δημόσιο λόγο θα έπρεπε να είναι πιο συνεπείς; Αλλωστε, μέτρα σαν κι αυτά που ο ίδιος προτείνει σήμερα (κλείσιμο συνόρων κ.λπ.), δοκιμάστηκαν πριν από σχεδόν 15 χρόνια (εμπάργκο) και απέτυχαν παταγωδώς. Εχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα αποδώσουν σήμερα, με 120 αναγνωρίσεις – μεταξύ αυτών από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.;

  Ο Μίκης της Αριστεράς και του διεθνισμού ποια σχέση έχει με τον σημερινό Μίκη τού ανάδελφου έθνους;

  Γ.ΚΑΡ

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=92999288,4535864,20815800,26535224,34556600,48746552,56506808,70684472,78189752,83917368

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 95. »διαβαστε τι λεει το Συνταγμα{οσο ακομα υπαρχει}αρθρο44 παρ.2»’
  Εσύ το διαβασες ;

  Και πως το διαβασες ; Μηπως οσο το διαβασαν ου εθθνολαικιστες του Λαος της Δεξιας του Καραμανλή (που υπεγραφε μαζι΄με την Νατασα ενώ οταν πηρε την εξουσια εκανε τουμπεκί ) και της Ιεραρχιας της Εκκλησιας τοτε(που επισης εκανε Τουμπεκί οταν η Δεξια του Κυριου πηρε την εξουσια ) οταν ξεσηκωναν τον κόσμο για το δημοψηφισμα (και κατεβαζαν ως και τα συμβολα του 21 οι αθεοφοβοι ) για τις αστυνομικές ταυτοτητες και το θρησκευμα λεγοντας Ψεμματα στον κοσμο οτι συμφωνα με το Συνταγμα ετσι (με υπογραφες ) γινονται τα δημοψηφίσματα ακολουθώντας την Γκαιμπελική συνταγή; Και οταν ο τοτε Προεδρος τους ειπε οτι αλλα λεει το αρθρο44 παρ.2…
  αντι να Ντραπουνε συνεχισαν την ασυστολη ψευδολογια και Δημαγωγια … Και σημερα το ιδιο κανουν οι εκαστοτε Πατριδοκαπηλοι που ταχα μου επικαλουνται και το Συνταγμα ενώ ουτε καν μπαινουν στον κοπο να του ρίξουν μια ματια

  Αλλά εχετε μαθει να πουλατε Φυκια για μεταξωτες κορδες οι Του Λαος και του Καρατζαφερη και επειδή σκανδαλωδώς και ξεδιαντροπα σας παιζουν τα Ιδιωτικά καναλια νομιζετε οτι η ελληνική κοινωνια χαφτει αμασητες ολες τις ηλιθιοτητες που λενε εκει (σε εκπομπες αισχιστου ειδους ) οι διαφοροι ειδήμονες της Κακιας ωρας …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 96. αξιος ο μισθος του SOROS.Δεν πληρωνει τσαμπα ο «ανθρωπος».

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 97. Αγαπητέ εθνολαϊκέ, εκτός από ad hominem επιθέσεις και ασφαλίτικους υπαινιγμούς έχεις τίποτα επιχειρήματα;

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 29/02/2008

 98. οι δε τυφλοι ανεβλεψαν οι δε φαρισαιοι παιρνουν απαντησεις και οιμωγουν

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 99. αγαπητα ορφανα του γιωργη σορος ο ελληνικος λαος επαγρυπνει.οταν οι παπουδες μου κυριε της λακωνιας υπεφεραν απο τους ασφαλιτες που καταγονταν απο το Μελιγαλα σου,που ησουν εσυ? τωρα δημοψηφισμα για την μακεδονια αν εννοειτε την δημοκρατια που την μαθατε τελευταια και δυσκολευεστε.Τιτοπαιδα

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 100. βασιλη καρα, μπορεί να μείναμε ορφανά (του Σόρος), αλλά είμαστε πολλά. Είτε είμαστε από το Μελιγαλά, είτε από την Παφρα δεν ξεχνάμε !

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/02/2008

 101. Οταν οι παπούδες μου υπέφεραν από τους ασφαλίτες, αγαπητέ, ήμουν προφανώς αγέννητος. Παρατηρώ όμως ότι δεν μπορείτε να γράψετε γραμμή χωρίς να αποδυθείτε σε προσωπικές επιθέσεις. Τόση γύμνια επιχειρημάτων πια;

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 29/02/2008

 102. σας εβαλα ενα τσουβαλι επιχειρηματα αλλα κανετε σαν τους ιουδαιους της ευαγγελλικης ρησης¨¨ δεν βλεπετε και δεν αφηνετε και τους αλλους να δουν. τωρα παφραλης και τσουπριτης σορομιτης λιγακι δυσκολον.

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 103. »σας εβαλα ενα τσουβαλι επιχειρηματα »

  Σιγά τα επιχειρηματα .. πηραν τα μυαλά των Κρατζαφεραιων αερα επιδή τους παιζουνε τα κανάλια και νομίζουν οτι εχουν και επιχειρηματα …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 104. «εθνολαικέ βασιλη καρα»

  υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος , που σε κάνει τόσο επιθετικό;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 105. και ποιος σου ειπε ρε κριστοφερ λη οτι εγω ειμαι κρατζαφερικος? απο την συνασπιτιδα δεν βλεπετε μπροστα σας.το 80% του ελληνικου λαου που εχει ταυτοσημες αποψεις με την μνημη του που ακομη υφισταται δεν σας ξεθολωνει? γιατι αρνειστε την επιλογη του δημοψηφισματος? γιατ μηπως θα παρετε αγγουρια λακωνιας? διαβαζετε εφημεριδες,δημοσκοπησεις ας πουμε? πηρατε αερα με τον τσουπρα αλλα σας διαφευγει οτι και ακομη οι οπαδοι του ΣΥΝ σε ποσοστο57% ειναι μαζι μας. με μας τους πατριωτες ολων των χωρων που αποτελουμε την βαση του ελληνικου λαου. εκτος αν σας ενοχλει φυσικα οτι ακομη υπαρχει. ο ελληνικος λαος

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 106. ας Δουμε μερικά ακροδεξια -ανταξια του Λαος επιχειρηματα – για να νομιμοποιηθουν τα βασανατηρια των Κρατουμένων -απο την Πατριδα του συγχρονου εθνολαικισμου την Αμερική (του Μπους βεβαια)
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=20.01.2008,id=78435232

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 107. ρε κριστοφερ λη οτι εγω ειμαι κρατζαφερικος?
  Και σενα ποιος σου ειπε οτι ειμαι ο Κριστοφερ Λη ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 108. “εθνολαικέ βασιλη καρα”

  υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος , που σε κάνει τόσο επιθετικό;

  Φταίει το volume control που μονίμως είναι πολύ χάϊ (να’ ούμε) για να μπορούν και οι ντίβες κατηγορίας Βήτα να γκαρίζουν χωρίς να ακούγονται οι παραφωνίες τους (στο μαγαζί που τραγουδάει ο -πραγματικός Καράς).
  Πρώτο εθνολαϊκό μπουζούκι και πρώτο τραπέζι πίστα
  (να’ ούμε)…
  Πάντως το καλυτερότερο του Καρά έγινε ρεμιξ mega-σουξέ από πιτσιρικάδες που το μετέτρεψαν σε υπέροχο psychedelic trance (με μία μόνο λέξη, «Μαρία»).

  Σχόλιο από omadeon | 29/02/2008

 109. οταν η πατριδα κινδυνευει φιλε ομηρε δικαιουμαι να οργιζομαι. αν για καποιους οσα συμβαινουν δεν αποτελουν κινδυνο, πρεπει να πω, ας κοιταξουν γυρω τους.ενα δημοψηφισμα εγινε και αυτο για τον Κοκο.η μακεδονια δεν το αξιζει?

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 110. Ελλαδα ή Γερμμανία οι Ξενοφοβοι Δεξιοι εθνολαικιστες ειναι το ιδιο επιθετικοι

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=20.01.2008,id=70535712

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 111. εισαι και ασινεφιλ ρε κριστοφερ. δεν ειδες τους επιγονους του γερμανικου ιμπρεσιονισμου στα στουντιο της Hammer

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 112. Εθνολαϊκέ, μη λες πολύ για δημοψηφίσματα διότι υπάρχει φόβος να πάθετε το κάζο που πάθατε με τις ταυτότητες. Μην κοιτάς τις δημοσκοπήσεις. Αν υπάρξει συμβιβαστική πρόταση σε σύνθετη ονομασία, όπως τα λέγαμε από το 1992, και αν υπάρχει μια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση (αυτό είναι δύσκολο, το αναγνωρίζω) ένα δημοψήφισμα θα έβγαζε γύρω στο 70% υπέρ.

  Πάντως συμφωνώ ότι θα είχε ενδιαφέρον να γίνει δημοψήφισμα, να δούμε τι θέση θα πάρουν τα κόμματα -όλα τα κόμματα.

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 29/02/2008

 113. ενω εσεις ποιοι ειστε? οι αριστεροι δημοκρατες της ανοχης? κριστοφερ φανταζομαι οτι ζεις σε κιμπουτς και συζεις με λαθρομεταναστρια/η προς δοξαν του πολυπολιτισμου

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 114. Ρε Βασιλάρα εσενα ποιος σε εκφραζει σινε αστέρας; Ο Πρέκας;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 115. “εθνολαικέ βασιλη καρα”

  μπορούμε τα ίδια πράγματα να τα πούμε με άλλο ύφος, χωρίς να θεωρούμε ότι όλοι όσοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη είναι βαμμένοι εχθροί!

  Και σε διαβεβαιώ, εδώ δεν θα βρεις εχθρούς!

  Μπορεί να βρεις σκεφτόμενους ανθρώπους… όχι όμως εχθρούς!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 116. το γεγονος λακωνα οτι τα κομματα σας αποκηρυσσουν μετα βδελυγμιας το δημοψηφισμα αποκαλυπτει τον πανικο.

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 117. κριστοφερ φανταζομαι οτι ζεις σε κιμπουτς και συζεις με λαθρομεταναστρια/η προς δοξαν του πολυπολιτισμου

  Ανέκαθεν οι Ναζηδες προσπαθουσαν να εμφανιζουν οσους διαφωνούσαν ως εβραιους. ..Τα μαθανε απο τον μεγαλο τους Δασκαλο τον Γκαιμπελς
  Ρε βασιλάρα τον Μικρο Κθούλου τον ξερεις ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/02/2008

 118. εχθρος μου ειναι ο κεμαλικος,σιωνιστικος,αμερικανικος ιμπεριαλισμος. και τα συνοδα παραγωγα του στη χωρα μου

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 119. Γραφεις ακόμα:

  «αν για καποιους οσα συμβαινουν δεν αποτελουν κινδυνο…»

  Φυσικά για κάποιους αποτελούν κίνδυνο. Όχι όμως για μας! Ότι και να γίνει, εμείς θα έχουμε τους Τετοβάρους για να καθαρίζουν για πάρτι μας.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 120. κριστοφερ απεκαλυφθεις! δεν μιλησα για τον εκλεκτο λαο του θεου σου. στα κιμπουτς εμεναν διαφοροι. αλλα.. ευκολη παγιδα και αναμενομενη για αυτο το επιπεδο αναλυσης

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 121. εχθρος μου ειναι ο κεμαλικος,σιωνιστικος,αμερικανικος ιμπεριαλισμος. και τα συνοδα παραγωγα του στη χωρα μου

  Και φιλοι σου; Ποιοι ειναι ; Μήπως ο Καρατζαφερης και οι Του Λαος ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 122. τι εχει ο πρεκας δηλ? ειναι καλυτερος ο αγγελοπουλος?

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 123. φιλοι μου ειναι οι αγεννητοι νεκροι της φυλης μου

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 124. Δεν ξέρω άν ο εθνολαϊκός εκφράζεται με τον Καρατζαφέρη. Μάλλον όχι. Εδώ εμένα με κατηγόρησε ως δεξιό. Ανήκει σε άλλο παράξενο είδος.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/02/2008

 125. »κριστοφερ απεκαλυφθεις! δεν μιλησα για τον εκλεκτο λαο του θεου σου. »
  —————-

  Αρα με ονομαζεις εβραιο οπως κανανε παντα οι Ναζηφασισταράδες για οσους καταλαβαιναν την φασιστική τους προπαγάνδα που κρυβόταν κατω απο τα δηθεν επιχειρηματα της κακιας ωρας δηλαδή (ο θεος να τα κανει επιχειρηματα τις ασυναρτησιες της κακιας ωρας )

  βρε μπας και ξαναγυρισε ο Μικρος Κθουλου; (θελω να πω …ολη αυτή η κεραια του Alien που φωσφοριζει %$#@ια κατι μου θυμιζει ..κατι μου θυμίζει …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 126. υπαρχουν φυλες ακομη ξερετε. ρωτηστε και τους παλαιστινιους γιατι

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 127. Ανήκει σε άλλο παράξενο είδος.

  ε Ναι .Κθουλου θα ειναι..Εντελώς παραξενο είδος .

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 128. «φιλοι μου ειναι οι αγεννητοι νεκροι της φυλης μου»

  Ωχ! Καλούς φίλους έχεις! Έτσι δικαιολογούνται όλα.
  Και να πάρει ο διάολος… στην ίδια ΦΥΛΗ ανήκουμε

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/02/2008

 129. το θεμα δεν ειναι αν εισαι μελος των εκλεκτων,αλλα αν τους υπηρετεις.

  λοιπον κριστοφερ!

  με τον Ιησουν ? Η με τον αλλον?

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 130. »υπαρχουν φυλες ακομη ξερετε. ρωτηστε και τους
  ——————-

  παλαιστινιους γιατι»

  σιγά σιγά μας αποκαλύπτεται…ο Κθουλου (στην αρχή ντεμέκ παπανδρεικός μετα δημοκρατης (δημοψηφισμα ) μετά Παλαιστινιοι …για να μας το γυρισει στις φυλές και στούς Εβραιους κλπ… Γνωστα τεχνασματα της Φυλής των Κθούλου…

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 131. λοιπον κριστοφερ! με τον Ιησουν ? Η με τον αλλον?

  Ωχ ! Μαλλον εχει δει και τον ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 132. σημασια παφραλη της ματσκας δεν εχει μονον η φυλη αλλα και το πιστευω σου. ξερω πολλους της φυλης που υπηρετουν τον.Αλλον

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 133. κριστοφερ ερχεται η ωρα σας.

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 134. εθνολαικος βασιλης καρας

  τι έξυπνος που είσαι; Με κατάλαβες γαμώτο!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/02/2008

 135. λοιπον κριστοφερ!

  με τον Ιησουν ? Η με τον αλλον?

  ΜΕ ΤΟΝ βΑΡΑΒΆ
  ( Ουφ αμαρτησα παλι σημερα…. Σαρακοστιατικα)
  (Βρε μπας και ειναι η κ Λουκά μεταμφιεσμένη σε Βασιλη Καρά
  😉

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 136. »κριστοφερ ερχεται η ωρα σας.»

  Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
  ———————————

  Καλλιτέχνης: Χαρούλα Αλεξίου
  Συνθέτης: Άκης Πάνου
  Στιχουργός: Άκης Πάνου
  Στίχοι:
  Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
  η ώρα που γεννιέται η ζωή
  η ώρα που ταιριάζει η αναπνοή σου
  μαζί με την δική μου αναπνοή
  Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
  η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

  Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
  η ώρα που μου σβήνεις τον καημό
  η ώρα που και η σκέψη μου πεθαίνει
  και που δε θέλω να ‘χει τελειωμό
  Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
  η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

  Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
  η ώρα που μ’ αρέσει να πονώ
  η ώρα που σου δίνω την ψυχή μου
  χωρίς να νοιώθω τίποτα φτηνό
  Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
  η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 137. »τι εχει ο πρεκας δηλ? ειναι καλυτερος ο αγγελοπουλος?»

  Αυτό βασιλάκη μου(καίλα) ειναι ΤΟ καλύτερο από οσα εγραψες μεχρι τωρα …ευγε παιδί μου!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 138. Ομερ
  Που τους βρισκεις ολους αυτους τους »εθνολαικους»
  Βρε μπας και το κανεις εξεπίτηδες για να ανεβάζεις την επισκεψιμότητα ;
  (μπραβο παντως …Καλό ταλεντακι ο Βασιλης…)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 139. Αιντε να δουμε ποιον αλλον ματεμφιεσμένο θα μας στελει η Φυλή των Κθούλου!

  Σχόλιο από Νοσφεράτος- | 29/02/2008

 140. εκει στη πριζα τσιπροπουλα! εμεις παντως θα μεινουμε να υπερασπιστουμε την «κωλοχωρα» του κολλητου του ζαχοπουλου. γιατι γουσταρουμε. ως ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΟΙΚΑΝΟΙ ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ. Εσεις θα ψαχνετε εισητηρια με το ΚΟΥΝΑΛΑΚΙΣ ΕΞΠΡΕΣ για εκει οπου ειστε προορισμενοι οταν γινει το ΤΣΑΦ. Κ ριστοφερεουλη θα ελθω στην αποβαθρα να σε αποχαιρετησω

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 141. ματσουκατε της παφρας αν εισαι ποντιος γνησιος ελα να σε παω εκει οπου δεν παει ο αλαβανος και ο παπαδημουλης και ο πεγλιτης. στην χωρα των γενναιων των εσχατων ελληνων, τον ευξεινο ποντο

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 142. ρε mumul να την «δωσουμε» την Μακεδονια?»

  Σχόλιο από εθνολαικος βασιλης καρας | 29/02/2008

 143. Εθνολαϊκιστή, το ενδεχόμενο να σκίσεις κανένα καλσόν και να πληρώνει ο μπαμπάκας σου για καινούργιο, το έχεις σκεφτεί;

  Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 29/02/2008

 144. Βλέπω άναψαν και ενδοπικαιαλφαϊκώς τα δολερά Βαλκάνια…

  Πέφτουν αφειδώς, ομαδόν κι αμάσητα, τα έμπυρα πυρά, τα δανεικά κι αγύριστα (στον λαϊκό -χωρίς πρόσημο- πολιτισμό) μετανεοτερικώς ανανταλγκαδιασμένα άσματα προς επίρρωσιν της «Αντικειμενικής Α(λ)ηθείας» και μάλιστα με την «δέουσα αναφορά» στους ‘καλλιτέχνες’.

  Αν μπορούσε να ρωτηθεί ο Α.Π. αν αισθανότανε έτσι, μάλλον οι αυτόκλητοι «χρήστες-τεκμηριωτές» θα πέρναγαν μάλλον δύσκολα…

  Μια ματιά στα γραφτά του ίσως πείσει και τους εμμονικούς στην εγγράμματη κουλτούρα…

  … να φύγουμε όμως πια σ’ άλλη Πόστ σ’ άλλα Μέρη …

  … Ήρθε η Μεγάλη Ώρα

  ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ…
  … για να τα πούμε Σύντομα κι Επιστημονικώς.

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 29/02/2008

 145. τα δέοντα αγαπητοί μου
  μόλις έκατσα στο pcί μ’.
  Ωραία κουβέντα και πολλά διλλήματα
  Επιλεκτικά

  «με το Ιησούν ή με τον Βαραβάν?»

  Εγώ είμαι με την Βαρβάρα.
  Καθαρές κουβέντες , τον πρώτο μου ανολοκλήρωτο…

  ——-

  «ρε mumul να την “δωσουμε” την Μακεδονια?” «

  Κοίταξε να δεις φίλε εθνολαϊκέ
  Αν εννοείς την:
  «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου την χώρα
  που έδιωξε τους Βούλγαρους και ελεύθερη είναι τώρα..»

  -αυτήν που επίτηδες και όλο καμάρι βάζανε ,κάτι ντόπιοι εθνολαϊκοί, στους γάμους και επίτηδες σηκώνονταν και ΜΟΝΟΝ αυτοί και ως «καθαροί» χόρευαν, ενώ οι άλλοι μειάσματα και τουρκόσποροι σιχτίριζαν
  -αυτήν εκ αιτίας της κάποιοι μελαμψοί ανατολίτες κάνανε θερινό ένα καφενείο όταν ο καφετζής έβαζε, επιτηδες πάλι, αυτό το τραγούδι

  (πράγματα που τα πρόλαβα και ακαταλαβίστικα για τους χαμουτζίδες, συμπαθάτε με κύριοι) λοιπόν με αυτήν την «Μακεδονία» δεν έχω κάτι να με συνδέει. Το αντίθετο

  Όσον αφορά την άλλη Μακεδονία..αυτήν που για κάποιους σφίγγεται η καρδιά τους ακόμη και σήμερα,
  αυτήν την δώσανε (χωρίς εισαγωγικά) εδώ και δεκαπέντε χρόνια
  ,
  τότε που εύκολα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα
  τότε που ο ίδιος ο Γκλιγκόρωφ έλεγε «εμείς είμαστε Σλαύοι και ήρθαμε εδώ το 6ο αιώνα, δεν έχουμε σχέση με τον Αλέξανδρο..»
  Αλλά στερνή μου γνώση…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 146. Το σχόλιο 140 προσέλκυσε την προσοχή μου γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται κάποιων τα ευσεβή χουντικά όνειρα για… εκτοπισμούς αριστερών σε νέα Μακρονήσια (Κουναλάκις Εξπρες κλπ).
  Εν πάσει περιπτώση, αφιερώνω αυτό το ανέκδοτο σε εκείνον που με ενέπνευσε και το θυμήθηκα προ ολίγου (πραγματικό συμβάν)

  «Ρε βασιλάρα τον Μικρο Κθούλου τον ξερεις;»

  θυμήθηκα έναν παλιό μου φίλο, Ελληνοαυστραλό, ΠΡΩΤΟ καμάκι στα νησιά του Αιγαίου, που ήξερε τέλεια αγγλικά αλλά… παρίστανε το βλάχο που δεν τα ξέρει (γιατί έλεγε πως έτσι «είναι πιο σέξυ) και πήγαινε σε ΚΑΘΕ τουρίστρια που περπατούσε με μόνη της, και τη ρώταγε «εκσκιούζ μη, ντου γιου νόου ΟΥΑΤ ιζ ΜΑΤΖΟΥΝΙ»; (σε ΔΗΘΕΝ σπαστά αγγλικά)

  – WHAT do you mean «matzouni» (απαντούσαν οι καημένες, απορημένες)

  «Well, of COURSE you don’t know OYAT IZ MATZOYNI. You see what I mean? ΝΟW you ask me what is matzouni. WHO ASKED this first? I ask YOU, please dont ask ME:…» (Και πάλι από την αρχή)

  (το ίδιο βράδυ ήταν με την κοπέλα στη ντίσκο…)

  Σχόλιο από omadeon | 29/02/2008

 147. «…Τώρα πως πρέπει να γενεί, να ΄χει κι εδώ μια χρήση
  εμ τωρινή εμ πρωτινή, ο Νίμτσε θα ορίσει;
  Εις βάθος κι αποκλειστικά αν πάρουνε τη λέξη
  κι άλλες πληγές αν τρέξουνε, θα θέλει να επιβλέψει…

  …όποιος Κοτσύφια κυνηγά, πρόσεχε μη στις βρέξει…»

  Πηγή: Βλόγκ από την ΠΕΜΕ (Πρώην Ελλ. Περ. Μακ.)

  Ας έχουν πάγο για τον νού, οι ένθυμοι εθνομπόυδες ΚΑΙ οι μετανεοτερίκ εν χρώ κεκαρμένοι (σύριζα που λέει κι απλός …χα λαός) πολύχρωμοι ινδιάνοι. Σφίξαν τα γάλατα.

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 29/02/2008

 148. Αν και για άλλο βασιλικό (μπρ…) ήταν το πότισμα ας παίξει η μπάντα των Γκουανταλαπάγκος το “Όπου Γιώργος και Μάλαμα”… … για τον SML_G να ποτιστεί κι η μετανοτερίκ μας γλάστρα.

  το “Κυρά Γιώργιαινα” έχει από καιρού λινκιωθεί σε αρχείο μύδι ας το δώσει ο σ. Αδμινίστωρ ξανά, πρός γνώσιν και συμμόρφωσιν των βλογκοκομμένων της ΠΕΜΕ και αλλαχ-ού

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 29/02/2008

 149. . Εσεις θα ψαχνετε εισητηρια με το ΚΟΥΝΑΛΑΚΙΣ ΕΞΠΡΕΣ για εκει οπου ειστε προορισμενοι οταν γινει το ΤΣΑΦ…»

  Omer Πριονη; Τι λες επ’ αυτου; Το φασιστιδιο μας απειλει και με »Τσαφ» …

  Τι γινεται ; Ολα τα Κθουλου και τα Αλιεν και καθε κατασαριδανθρωπος θα στησουν χορό εδώ μέσα;

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 29/02/2008

 150. . Εσεις θα ψαχνετε εισητηρια με το ΚΟΥΝΑΛΑΚΙΣ ΕΞΠΡΕΣ για εκει οπου ειστε προορισμενοι οταν γινει το ΤΣΑΦ…»

  Omer Πριονη; Τι λες επ’ αυτου; Το φασιστιδιο μας απειλει και με »Τσαφ» …

  Τι γινεται ; Ολα τα Κθουλου και τα Αλιεν και καθε κατασαριδανθρωπος θα στησουν χορό εδώ μέσα;

  Δε λες στο καθε φασιστακι ρε Αει στο δια….

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 29/02/2008

 151. ΠΟΙΟ είναι το Τσάφ, αναρωτιέμαι…
  (το ίδια μας έλεγε και ο μικρός Χθούλου, ντοκουμενταρισμένος σε ΠΟΛΥ σπέσιαλ δικές μου παλιές ιστοσελίδες)

  Πιθανολογώ ότι κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι
  1) Ορισμένοι είναι «προδότες» και «νεοτάξ»
  2) Βάσει νόμων περί εσχάτης προδοσίας, όταν βρεθούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους θα διωχθούν
  3) αλλά επειδή είναι(???) και… πολλοί κάποιος σίγουρα έριξε σίγουρα την ιδέα να ξανανοίξει η Γυάρος και η Μακρόνησος κλπ.

  Γενικά, πιστεύω ακράδαντα ότι
  1) δεν υπάρχει καμία βάση στην παρανοϊκή συνωμοσιολογία περί νεοτάξ και ανθελλήνων προδοτών κλπ.
  2) Υπάρχουν τεράστια αποθέματα βλακείας (μόνο)
  3) ΠΡΙΝ μιλήσετε σοβαρά με κάποιον, ρωτήστε τον αν συμπαθεί τη χούντα των συνταγματαρχών και αν π.χ. θεωρεί ότι το ξύλο σε κρατουμένους είναι «μερικές φορές δικαιολογημένο»

  Αν η απάντηση στο 3 είναι θετική, τότε (α) είναι ένοχος για εγκωμιασμό εγκλημάτων (β) δεν ωφελεί καμία συζήτηση.

  Αυτά. Ντου γιου νόου ρετσινόλαντο?

  Υ.Γ. Ομέρ, έχω μια πολύ φιλική αλλά και σημαντική ΕΝΣΤΑΣΗ.

  Ειδικά για τέτοια σχόλια όπως το 140 πιστεύω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να σβήνονται. Αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες πράξεις ή προθέσεις για τέλεση παράνομων πράξεων και (με τη σειρά τους) απαγορεύεται να καταστραφούν (σαν τέτοια) βάσει γνωστού νόμου περί καταστροφής τεκμηρίων εγκλήματος (ή πρόθεσης για τέλεση εγκλήματος). Με κόπο ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ τέτοια στοιχεία (εγώ τα έχω σε ειδικές σελίδες). Σβήνε προσβλητικά σχόλια αν θες αλλά μην… μπερδεύεις και τη Δικαιοσύνη του μέλλοντος. Π.χ. ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ να γίνει και αληθινό πραξικόπημα κάποτε και τα ΜΟΝΑ στοιχεία που έχουμε για τους συνενόχους ήταν παλιές θαμμένες κουβέντες τους στο ιντερνέτ (της “προ peakoil εποχής”).

  Εκ της διευθύνσεως του Συμβουλίου των Πολιτών,
  future politics, έτος 2107, επιμέλεια ιστορικών αρχείων

  Σχόλιο από omadeon | 29/02/2008

 152. Τι να πει κανείς;

  Κάποιοι έχουν την τάση να αυτοεξευτελίζονται διαρκώς!

  Κι αυτό είναι το χειρότερο!

  Ομέρ Μοϊκανίδης , ο λυπημένος

  ——————————–

  Επίσης,

  Ομαντεόν… σταμάτα να κάνεις τον τιμητή !

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 153. Επίσης,

  «εθνολαικέ βασίλη καρα»,

  υπάρχουν κανόνες ευπρέπειας στο μεταξύ μας διάλογο που δεν τους τηρείς.

  Απειλές, υπονοούμενα κ.λπ απαγορεύονται δια ροπάλου!

  Μπορείς να λες –και κυρίως ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ– την άποψή σου.

  Εσύ πιστεύεις ότι κραδαίνοντας ένα τεράστιο μαχαίρι και κόβοντας κεφάλια προδοτών κάτι πετυχαίνεις! Το μόνο που έχεις πετύχει μέχρι τώρα είναι η αυτο-γελοιοποίηση.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 154. περί aLien – Κθούλου και
  Ανδρων με τα Μαυρα

  ————————-

  »λοιπον κριστοφερ!
  με τον Ιησουν ? Η με τον αλλον?»

  kai

  »Εσεις θα ψαχνετε εισητηρια με το ΚΟΥΝΑΛΑΚΙΣ ΕΞΠΡΕΣ για εκει οπου ειστε προορισμενοι οταν γινει το ΤΣΑΦ»

  Το πραγματικό φαινόμενο των αντρών με τα μαύρα (ΜΙΒ)
  ———————————————————–

  …..

  Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με τις εμφανίσεις ούφο και ιπταμένων δίσκων και η φήμη του αρχίζει να δια-δίδεται κάπου στα τέλη της δεκαετίας του `40 με αρχές δεκαετίας του `50, αρχικά στην Αμερική και εν συνεχεία σε πολλές άλλες χώρες. Υποτίθεται ότι μάρτυρες εμφανίσεων ούφο, καθώς και άτομα που ερευνούν περί τα ούφο δέχονται επισκέψεις από τους κυρίους αυτούς, τους ντυμένους στα μαύρα, που με διάφορες απειλές τους αναγκάζουν να αποσιωπήσουν ό,τι τυχόν έχουν δει ή τυχαίνει να γνωρίζουν.

  Εμφάνιση των ΜΙΒ: μαύρο κυριλέ κουστούμι, άσπρο πουκάμισο ατσαλάκωτο και μαύρη γραβάτα. Μαύρο καπέλο (ενίοτε κρύβει μια μεγαλοπρε-
  πή φαλάκρα). Ηλικία κάπου μεταξύ 40 και 50. Το δέρμα τους είναι και αυτό κάπως μελαμψό και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν συχνά ανατολίτικα, σαν γιαπωνέζικα ή κινέζικα. Φο-
  ράνε και μαύρα παπούτσια. Μετακινούνται και με μαύρο αμάξι.
  Αυτό είναι σίγουρα το αγαπημένο τους χρώμα. *** Συμπεριφο-
  ρά: ψυχροί και τυπικοί, δε χαμογελάνε, δε χαζαμαρίζουν, δε φλυαρούν. Συμπεριφέρονται και μιλάνε με παγερή ευγένεια και εκτοξεύουν θανάσιμες απειλές προς το θύμα τους, χωρίς να χάνουν το στυλ τους. Συνήθως είναι τρεις μαζί, κάποιες φορές
  και περισσότεροι ή λιγότεροι. Κάποτε, είναι μαζί τους και μια γυναίκα με τα μαύρα. Η εμφάνισή της φέρνει κάτι σε goth αρσακειάδα, η δε συμπεριφορά της και η εν γένει στάση της απέναντι στη ζωή δεν διαφέρει από αυτή των αρρένων συναδέλφων της.

  Οι ΜΙΒ συχνά προαναγγέλλουν την επί-
  σκεψή τους από τηλεφώνου, ζητώντας από το ανυποψίαστο θύμα την άδεια να περάσουν για μια κουβεντούλα και συστηνόμενοι είτε ως ερευνητές οι ίδιοι, είτε ως υπάλληλοι κάποιας κυβερνητικής ή στρατιωτικής υπηρεσίας (τα διαπιστευτήριά τους, όσες φορές ελέγχθηκαν εκ των υστέρων αποδείχτηκαν πάντοτε ψευδή).

  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μιλάνε ωσάν να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το θύμα τους και την πιθανή εμπειρία του. Και φυσικά κλείνουν την κουβέντα με την ευγενή παρότρυνση προς το θύμα να βγάλει το σκασμό του σχετικά με ό,τι είδε και έμαθε γιατί αλλιώς… *** Η απειλητική και απόκοσμη συμπεριφορά των ΜΙΒ συμπληρώνεται και από κάποιες
  παραξενιές: άγαρμπες κινήσεις, δυσφορία μέσα στα κουστούμια τους, περίεργη χρήση της γλώσσας (σαν να την έχουν μάθει μέσα από γραμματικές και λεξικά) και, κάποιες φορές, εκπληκτική άγνοια πάνω σε συνηθέστατα πράγματα. Λένε ακόμα ότι μετά από κάποια ώρα αρχίζουν και παρουσιάζουν συμπτώματα
  κόπωσης, το βλέμμα και η φωνή τους βαραίνει, σαν να τους τελειώνει η μπαταρία. Τότε ζητάνε νερό.

  Κάτι τέτοιες εκκεντρικότητες στη συμπεριφορά τους, συνδυασμένες με τα σχεδόν
  νεκρικά χαρακτηριστικά τους, έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο στο συμπέρασμα ότι οι ΜΙΒ δεν μπορεί παρά να είναι και οι ίδιοι
  τους εξωγήινοι……

  πηγή :
  http://www.geocities.com/hauntededen/mib.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 29/02/2008

 155. Ας δουμε κι αυτό που είναι Ολα τα Λεφτά (κυριολεκτικά)

  http://www.makedons.de/index_griechisch_start.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 29/02/2008

 156. Για κοιταξτε λιγο τα των Χορηγών στο παραπάνω :

  Χορηγοι
  Παρακαλουμε ολους τους Ελληνες της γερμανικης διασπορας και ολους τους φιλελληνες, για μια ελαχιστη συνδρομη η οποια μπορει να καταβληθει με οποιοδηποτε τροπο.
  Απο την καταβολη διαφημιστικων αφισων, την διαθεσιμοτητα τεχνολογικου εξοπλισμου, η’ την γνωστοποιηση/επαφη με ελληνικους φορεις σε σχεση με την διαδηλωση.
  Ειμαστε ευγνωμων για καθε ειδους προσφορα.

  Γι’αυτο το σκοπο μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι μας μεσο της αιτησης επαφης.
  Λιστα Χορηγων

  Καθε Χορηγος θα μπορει κατοπιν επιθυμιας να αναφερεται εδω.

  Ελληνικα εστιατορεια/μαγαζια, εταιριες, ενωσεις/συλλογοι/κοινοτητες που θα βοηθησουν και στηριξουν την προσπαθεια μας και ταυτοχρονα προσφερουν μια υπηρεσια στη χωρα μας.

  Χορηγοι kai Λιστα Χορηγων

  ΟΛΑ ΤΑ λΕΦΤΑ !!!

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 29/02/2008

 157. Ευχαριστώ για το επιτυχές μοντάζ σ. Αδμινίστορ.

  Τώρα το σχ. 150 προφανώς (ως άνευ πολιτικής αξίας) περιττεύει.

  Μην προκαλούμε ασκόπως και επί ματαίω, Δίκαιην την Μήνιν των μη-ιερών Ethnomonsters Aegean Metaneoteric Supervisa νεοτουριστικών πρακτόρων (ETNAMESUV) και των κάθε λογής Εξειδικευμένων Τοτεμιστών των (εν είδει μετανεωτερικού ακατανίκητου ερωτικού πολυ-γύρου) Πολύχρωμων Μαχόμενων Ινδιάνων (φυλή ΠΟΜΑΧΙ), ως αποκλειστικώς επισταμένων της πολιτισμικών (και άλλων) ταλαίπωρων μας ταυτοτήτων (ΠΟΤΑΤΑ.

  Θού Κύριε ποντιακή κι αριστερή φυλακή τω στόματι μου…

  HASTA LA VISTA
  VIVA LA MUSICA LIBRE
  PATRIA Y MUERTE

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 29/02/2008

 158. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΞΗΣΗ

  καθώς και των ΠΑραπολιτισμικών ΤΑλαίπωρων μας ΤΑυτοτήτων (ΠΑΤΑΤΑ)

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 29/02/2008

 159. ΠΑΡΟΒΡΑΣΜΑΤΑ

  …των πολιτισμικών ..

  …ΕΠΕΞΗΓΑ…

  Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 29/02/2008

 160. ————————————————————————————————————————-
  «Επιστολή Μίκη» ή «Μωραίνει ο Κύριος ων βούλεται απωλέσαι!«

  ————————————————————————————————————————-

  Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμη και αυτών όπως η Ελλάδα που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της, Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος, μη υποτελείς και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα.

  Μετά θα έρθει η σειρά των «ατάκτων» της Νοτίου Αμερικής. Ένας άμεσος και θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Σημερινός στόχος είναι τα Βαλκάνια με κύριο σύμμαχο την «Μεγάλη Αλβανία», ξεκινώντας από το Κόσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες U.C.K.

  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί «επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σε ένα βασικό αίτημα της « Μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα, με την δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, από όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι έλληνες.

  Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των Η.Π.Α, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.

  Από την άλλη μεριά η σύμπλευση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α στο Κόσοβο, που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει, προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνον το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά κα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσόβου μπορεί να διεκδικήσει την δική της ανεξαρτησία.

  Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχέδια των Η.Π.Α και για αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία.

  Και πράγματι σε αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Όμως τι θα κάνουν όταν ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτής της φιλοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί, όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χωρία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με την Ρωσία, τη Σερβία αλλά και τη Βουλγαρία που και αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

  Έτσι γυρίζοντας σε εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όντως εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και είναι παραπάνω από τραγική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται, όσες υποκλίσεις και αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες, και αυτό γιατί φοβούνται, μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, για αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο εκτός και αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θα’μαστε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.

  Όμως αφού το παιχνίδι είναι για μας έτσι και αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους, είμαστε εμείς και εμείς, ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και γιατί όχι χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.

  Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ, δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας και τι θα νοιώθαμε εμείς αν μεθαύριο έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο , την Θράκη ή την Ήπειρο;

  Όπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας εξυβρίζουν οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών οι Σκοπιανοί και εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε μεσολάβηση των Αμερικανών, χάνοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνειά μας.
  Ας κλείσουμε τα σύνορα, ας σταματήσουμε τις οικονομικές και διπλωματικές μας σχέσεις και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.

  Οφείλουμε να περάσουμε και από αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες αν δεν ξεχνάμε από πόσες δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως στο τέλος πάντα βγήκαμε νικητές.

  Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

  Μίκης Θεοδωράκης
  Αθήνα, 23/2/2008

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 161. Τα Σκόπια και τα σκόρπια

  Στη διεθνή πολιτική κλείνεις τα θέματα την περίοδο που είσαι ισχυρός και τα τραινάρεις την περίοδο που είσαι αδύναμος. Δεν θέλει και μεγάλη σοφία για να το καταλάβει κανείς, εκτός αν είναι Ελληνας πολιτικός. Γιατί στη χώρα αυτή γίνεται ακριβώς το αντίθετο από το 1941 και δώθε. Σε όλα τα θέματα.

  Η συμπεριφορά αυτή, να είσαι αλαζόνας όταν είσαι ισχυρός και να τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις όταν είσαι αδύναμος, δείχνει απλώς αυτό που συμβαίνει από τη μέση ελληνική οικογένεια μέχρι όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις: Ψυχολογία αδυνάτου.

  Το μακεδονικό ζήτημα δεν γεννήθηκε χθες. Γεννήθηκε με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου στο δεύτερο μισό του 1800. Πριν 150 χρόνια! Συνοδεύει την ελληνική εξωτερική πολιτική σχεδόν από τα γεννοφάσκια της. Θα περίμενε κανείς ότι οι κυβερνήσεις το παίζουν στα δάχτυλα, και στη θεωρία του και στο χειρισμό του. Δυστυχώς, τα δάχτυλα των μεταπολεμικών κυβερνήσεων έχουν αποδειχτεί επιδέξια άλλων χειρισμών.

  Μετά τη διαβεβαίωση του αμερικανικού παράγοντα το 1949, διά του πρεσβευτή Στετίνιους και της έκθεσης στον ΟΗΕ, ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής εθνικής υπόστασης απέναντι ή μέσα στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις των Αθηνών κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου. Λες και θα έρχονταν οι Αμερικάνοι και ο ΟΗΕ να ασκήσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική όποτε θα εδημιουργείτο πρόβλημα.

  Το αντίθετο θα γινόταν και το αντίθετο έγινε. Πενήντα χρόνια μετά τον Στετίνιους, η Ελλάδα δεν ήταν πια χρήσιμο προτεκτοράτο απέναντι στα σοβιετικοκομμουνιστικά Βαλκάνια. Τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Κόσοβο, η Αλβανία αγκαλιάζουν σφιχτότερα τη Ρωσία και τους δρόμους του πετρελαίου στον Πόντο. Είναι πιο χρήσιμα προτεκτοράτα και μάλιστα πρέπει να κερδηθούν. Να αγαπήσουν τη Δύση, όπως την αγάπησαν μετά τον πόλεμο και οι ελληνικές κυβερνήσεις: Περισσότερο από τη χώρα τους.

  Οταν ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων βυσσοδομούσε κατά της Ελλάδας, ήδη από το 1947, οι ελληνικές κυβερνήσεις παραπονιόντουσαν στον Τίτο, που με τη σειρά του καθησύχαζε ότι ελέγχει την κατάσταση. Ολες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριφέρθηκαν λες και ο Τίτο θα ζούσε για πάντα. Λες και η Γιουγκοσλαβία θα ζούσε για πάντα. Κι αυτό είναι κάτι χειρότερο από έγκλημα. Είναι βλακεία.

  Η διπλωματία των κρατών ξέρει -ή οφείλει να ξέρει- ότι στη διεθνή σκηνή τίποτε δεν είναι σταθερό και μόνιμο. Δουλειά της είναι, να υπερασπίζεται τη χώρα της με γνώμονα ότι η χώρα θα -πρέπει να- ζει και δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια από τη μέρα που κάθε κυβέρνηση θα βρίσκεται σε τόπο χλοερό, τόπο αναπαύσεως.

  Η ελληνική πολιτική όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων δεν αντέδρασε ποτέ σοβαρά, όχι γιατί δεν ήξερε. Αλλά, γιατί, αντί να υπερασπιστεί τη χώρα της υπερασπιζόταν το συμφέρον των ΗΠΑ να μη στενοχωρηθεί ο Τίτο, που ήταν αντίπαλος της ΕΣΣΔ!

  Οι ελληνικές κυβερνήσεις από τότε μέχρι και σήμερα δεν ξέρουν το υπ’ αριθμόν ένα μάθημα ζωής: Κανείς δεν σε σέβεται αν δει ότι δεν σέβεσαι πρώτα τον εαυτό σου.

  Ακόμα κι όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ και άρχισε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κανένας φάκελος, κανένα σχέδιο, καμία πρόβλεψη πολιτικής δεν βρέθηκε στα συρτάρια του υπουργείου Εξωτερικών, τέτοια που να την εφαρμόσει μια κυβέρνηση.

  Κανένας μηχανισμός δεν κινήθηκε, που να αποτρέπει, διαμαρτύρεται, ειδοποιεί, παρεμβαίνει προειδοποιεί, αυστηρά και με σοβαρότητα, πληροφορεί κάθε οργανισμό, κάθε χώρα, κάθε τηλεοπτικό σταθμό, κάθε εφημερίδα έξω από την Ελλάδα, κάθε κυβέρνηση, κάθε οντότητα, που δημοσίευε ή ανέφερε απλώς και μόνο το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

  Οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες των γραφείων Τύπου και του υπουργείου Εξωτερικών παντού στον πλανήτη, είτε απλώς ροκάνιζαν το μισθό τους είτε ειδοποιούσαν τις κυβερνήσεις, περιμένοντας οδηγίες, και εισπράττανε τη βαριεστημάρα, τη ρουτίνα ή την ηττοπάθεια της κεντρικής υπηρεσίας. Πώς βρέθηκαν 118 κυβερνήσεις ανενόχλητες να αναγνωρίζουν Μακεδονία;

  Στον χειρισμό του μακεδονικού ζητήματος ο υπ’ αριθμόν ένα ενδιαφερόμενος ήταν και είναι απών. Χωρίς σοβαρότητα, χωρίς υπευθυνότητα, αυλόδουλος και χωρίς την ευελιξία να παίζει με όλες τις δυνάμεις που κινούν τα νήματα στη διεθνή σκακιέρα.

  Αντιθέτως, τα Σκόπια στέκονται με αποφασιστικότητα σταθερά στον στόχο τους, που ήταν και είναι η δημιουργία ενός έθνους, ακόμα και με χονδροειδή ψέματα και φαινομενικά αστείες διεκδικήσεις επί της Ελλάδας. Στ’ αλήθεια σοβαρότατες.

  Σημασία έχει αν θα πείσεις, όχι αν θα πεις την αλήθεια στη διεθνή πολιτική. Τα Σκόπια όχι μόνο έχουν καβαλήσει στο άρμα του ισχυρού της εποχής, αλλά έχουν πείσει, με τη σοβαρή σταθερότητά τους και την επίμονη προπαγάνδα τους, το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

  Ο Μεγαλέξανδρος μπορεί να ήταν Ελληνας, αλλά αν ζούσε σήμερα σίγουρα θα εκτιμούσε τους Σκοπιανούς ηγέτες περισσότερο από τους Νεοέλληνες ηγέτες.

  Μπορεί να είναι ιστορικά απατεώνες. Αλλά τουλάχιστον σέβονται τον εαυτό τους. Και σ’ αυτό, του μοιάζουν περισσότερο.


  Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ


  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  – 28/02/2008

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/02/2008

 162. Προσυπογράφω :+

  http://www.philology.gr/blog/?p=357

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 01/03/2008

 163. Μια περιγραφή των γεγονότων της Παντειου διαφορετική απο αυτήν των ΜΜΕ :

  http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=73343016,87525800,65329832

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/03/2008

 164. Γενικά η μισή αλήθεια βολεύει θαυμάσια όλους αυτούς τους κύκλους σύντροφε Νοσφεράτο.

  Εξαιρώντας βέβαια σε τι ευρύτερο πλαίσιο επέλεξαν να κάνουν το συνέδριό τους: Μόλις το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του και το ζήτημα της Τσαμουριάς προβαλλόταν «φάτσα-κάρτα» στο ΣιΕνΕν, μέσω ενός μεγάλου πανό.

  Διαβάζω λοιπόν στο κείμενο που μας πρότεινες:

  «..ως τμήμα των πολύ ευρύτερων μουσουλμανικών κοινοτήτων της ελληνικής επικράτειας κι αργότερα, μετά την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1922-24, ως αλβανική (ή «αλβανογενής») μειονότητα.»

  Γιατί δεν εξαιρέθηκαν και οι αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι της Μακεδονίας; Γιατί οι τάχα μου μελετητές του ζητήματος αποκρύπτουν ότι η εξαίρεση των μουσουλμάνων της Ηπείρου ήταν η ευγενική παραχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη φασιστική Ιταλία η οποία επεδίωκε να παραμείνουν τα φιλικά πληθυσμιακά ερείσματάτης στον ηπειρωτικό χώρο για μελλοντική αξιοποίηση. Όπως ακριβώς και έγινε.

  Και οι μεγάλη χαμένοι του ελλαδικού οπορτουνισμού ήταν οι εκατοντάδες χιλιάδες απόκληροι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, τους οποίους στέρησαν ουσιαστικά τα ηπειρωτικά εδάφη.

  Μη ξεχνάς, ότι αυτή η απάνθρωπη Συνθήκη της Λωζάννης που αντάλλασσε ανθρώπους και περιουσίες δεν εξαίρεσε ούτε ένα χριστιανό της Ανατολής. Ο τουρκικός εθνικισμός απέλασε από την κεμαλική Τουρκία ακόμα και τους Χριστιανούς Τσιγγάνους. Και αυτό τη στιγμή που η Συνθήκη αντάλλασε υποχρεωτικά δύο ομάδες: τους Έλληνες της Τουρκίας και τους Μουσουλμάνους της Ελλάδας

  Ενώ ο ελληνικός οπορτουνισμός υποθήκευε για άλλη μια φορά όχι μόνο τα συμφέροντα των πληθυσμών, αλλά και του ίδιου του δικού του κράτους!

  Αλλά ποιός νοιάζονταν για τους πρόσφυγες; Εδώ ακόμα και τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Τουρκία η Ελλάδα τις ξεπλήρωσε με τις περιουσίες των Ελλήνων της Ανατολής!

  Γι αυτό σου λέω…. «Ιοί» κ.λπ., όπως και το κράτος, είναι τα κατάλοιπα μιας παλιάς αντιπροσφυγικής παλαιοελλαδικής προκατάληψης… μόνο που σήμερα έχουν ξεχάσει τις αρχικές αιτίες δημιουργίας της.

  Μ-π

  ————

  Υ.Γ.

  Αλλά νομίζω ότι για το Τσάμικο Ζήτημα θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε ξεχωριστό θέμα.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/03/2008

 165. Μ-π
  Περι του Τσαμικου πρεπει να παραδεχτώ οτι Δεν εχω ιδεα …
  (αναρωτιεμαι μόνο απο που προηλθε ο Χορός )

  Νομίζω οτι ο Ιστορικός Μραγαριτης (ο καθηγητης) εχει γραψει μια μονογραια περι των Τσαμηδων… αλό θα ειναι αν κανεις το Ποστ να τηνκοιταξεις ( εξαλλου νομίζω οτι ειναι κοινής αποδοχής ..περισσοτερο δική σου λόγω και της στασης του απενατι στο Βιβλιο της Ιστοριας …
  Και βεβαι δεν ημουν εκει για να ξερω τι εγινε στο Παντειο

  ομως : αυτά τα ….
  »
  Δυναμική υπήρξε η παρουσία και του γενικού γραμματέα της Ενωσης Χειμαρριωτών, Φρέντι Μπελέρη. Το 1995 ήταν ένας από τους 5 οπλοφόρους του «Μετώπου Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (Μ.Α.Β.Η.) που συνελήφθησαν ένοπλοι πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για να καταδικαστούν τελικά ελαφρά σαν κοινοί «λαθρέμποροι όπλων». Σήμερα ο κ. Μπελέρης συνιστά βασικό πληροφοριοδότη των ΜΜΕ του «πατριωτικού χώρου», όπως διαπιστώνουμε από ολοσέλιδη συνέντευξή του περί «αλβανικού επεκτατισμού» στο «Πρώτο Θέμα» (24.2). Στην ημερίδα του ΚΕΜΟ ζητούσε έτσι και τα ρέστα. Απευθυνόμενος π.χ. σε δημοσιογράφο του «Ιού», υποστήριξε μεγαλόφωνα: «Το λάθος μας ήταν ένα. Οτι, όταν ήρθατε στη Χειμάρρα, σας αφήσαμε να φύγετε ζωντανοί και δεν σας κόψαμε τα κεφάλια». Αναφερόταν φυσικά σε παλιότερο ρεπορτάζ μας από τη γενέτειρά του, σχετικά με το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο της διένεξης μεταξύ των εκεί «πατριωτών» και «προδοτών» («Κ.Ε.» 12.11.2000).

  Δεν έλειψαν, τέλος, ούτε τα απαραίτητα χάπενινγκ: ο «αγανακτισμένος» θεατής π.χ., που μέσα σε χειροκροτήματα καλούσε τους Τσάμηδες «να έρθουν με την όπισθεν», ώστε κι εμείς με τη σειρά μας «να πάμε στη Βόρειο Ήπειρο, εκεί όπου είναι ο αρχέγονος Ελληνισμός», ή οι μερικές δεκάδες (Βορειοηπειρώτες;) ομόλογοί του που, αποχωρώντας από την αίθουσα, φώναζαν στα …αλβανικά το σύνθημα: «Τσάμηδες, Τσέχοι, Εβραίοι, οι χειρότερες φυλές του κόσμου!»
  »

  αν συνεβησαν οπως τα περιγραφει ο Ιος …

  (Εγώ ειδα μονο αγανακτισμενους πολιτες να κραυγαζουν στην Τηλεοραση )

  Τοτε αυτοι οι αγανακτισμενοι πολιτες θυμιζουν πολύ τους διαφορους »εθνολαικους» Μικρους και Μεγαλους Κθούλου που τριγυρνανε και στο Διαδικτυο …

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/03/2008

 166. Βρηκα εδώ μια συνεντευξη του Μαργαριτη του ιστορικου για τους Τσαμηδες …

  http://www.florina.org/html/2005/2005_tsamides_erohi_gr.html

  ελπίζω βεβαιανα μη του ορμησουν και σ’ αυτόν οι Ασχετοι εθνολαικοι ή η Λιανα Κανέλλη

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/03/2008

 167. Η λογική του ΟυΤσεΚά υπάρχει παντού σύντροφε… Είτε σε Αλβανούς, είτε σε Έλληνες, είτε σε Σλαβομακεδόνες… Απλά, οι ιστορικές συνθήκες και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων επιτρέπουν να εξελιχθούν έτσι ή αλλιώς τα γεγονότα.

  Αν τα συμφέροντα των ΗΠΑ εξυπηρετούνταν με μια ανεξάρτητη Βόρειο Ήπειρο, της Χειμάρας συμπεριλαμβανομένης, σήμερα μπορεί να υπήρχε και τέτοιο κράτος… ή όχι!

  Στο ξαναλέω… το πρόβλημα με τον «Ιό» και τους αντίστοιχους είναι η μονομέρειά τους. Εξάλλου για αυτούς, εμείς (ούτε και συ τη γλυτώνεις από άποψη καταγωγής) είμαστε κάτι σαν τους Βιετναμέζους της Εγγύς Ανατολής 🙂

  Μάλλον και για τον Ιό θα πρέπει να γίνει αφιέρωμα, έτσι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας όσον αφορά τα αντιμικρασιατικά ρατσιστικά τους

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/03/2008

 168. Kια εδώ ο Μαργαριτης για τους Τσαμηδες

  H εικόνα που ακολουθεί είναι τρομακτική, αλλά πραγματική…

  … και περιγράφεται από τον Γ. Μαργαρίτη (Πανεπιστημιακός – Αριστοτέλειο). Με την ανταλλαγή πληθυσμών (1923 – 1924) Μικρασιάτες μεταφέρονται στην περιοχή, με σκοπό να εντείνουν την πίεση προς τους Τσάμηδες. Μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση εκδίδονταν εντολές να συγκεντρώνονται στην παραλία για να μετακινηθούν (δήθεν προς Τουρκία). Εκεί παρέμεναν εβδομάδες, περιμένοντας τα πλοία και μετά τους έδιναν άδεια να επιστρέψουν στις περιοχές τους. Οι άνθρωποι αυτοί όμως είχαν ήδη πωλήσει τα υπάρχοντά τους. Έτσι άρχιζαν νέες προστριβές και το αίσθημα της αδικίας αλλά και της πείνας αφού τους είχαν απογορεύσει και να σπείρουν περίσσευε. Τη «λύση» έδωσαν, τελικά, ο Ζέρβας και ο ΕΔΕΣ το 1944 – 1945. Είχε προηγηθεί η συμμαχία Τσάμηδων (σε καμία περίπτωση αναφέρουν οι νεώτερες ιστορικές έρευνες στην έκταση που της αποδόθηκε για να δικαιολογηθεί η εθνοκάθαρση) με τους Ιταλούς κατακτητές. Συνολικά, 20.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα και έως 2.000 πέρασαν από το μαχαίρι του ΕΔΕΣ. Στην Αλβανία δεν βρήκαν πολύ καλύτερη τύχη. Ο Χότζα τούς διασκόρπισε σε Βορρά και Νότο. (Σήμερα, στην Αλβανία το «Τσάμης» θεωρείται βρισιά – υπενθυμίζεται αντίστοιχα η «υποδοχή» των Μικρασιατών από τους Ελλαδίτες). H αλβανική πολιτική μόνο μετά την πτώση του Χότζα χρησιμοποίησε πολιτικά τους Τσάμηδες με κορύφωση την ανακήρυξη από την αλβανική Βουλή (1994) της 27ης Ιουνίου ως ημέρας γενοκτονίας.

  http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?cid=1321&sec=194

  Μ-π … Δεν τους ξερω τους Ιους …Καθολου
  Τους διαβαζω στην »Ε» οπως και τον Τριαντη τον Σταθη τον σκιτσογραφο κ.α

  Με αλλα συμφωνω με αλλα διαφωνώ (οπως και με τον Τριαντη τον Σταθη , τον Τετραδη κλπ )

  – Ομως τα ρεπρταζ …που περιγραφουν το τι εγιεν καπου που δεν ημουνα ..ή οσα αναφερονται σε ακριβή στοιχεια..
  Αυτά δεν ειναι θεμα αποψης …αλλά αληθειας
  Δηλαδή΄Η εγιναν ή δεν εγιναν …

  Ετσι το ζητημα δεν ειναι οι Τσαμηδες αλλά αν υπηρξε οργανωμενη παρεμβαση »εθνολαικών»(ας τους ομ=νομασουμε ετσι στα μαλακά ) που προσπαθησαν να τρομοκρατησουν με Υβρεις και απειλές …Οπως το περιγραφει ο Ιος …«Το λάθος μας ήταν ένα. Οτι, όταν ήρθατε στη Χειμάρρα, σας αφήσαμε να φύγετε ζωντανοί και δεν σας κόψαμε τα κεφάλια»

  «Τσάμηδες, Τσέχοι, Εβραίοι, οι χειρότερες φυλές του κόσμου!» κλπ κλπ

  Εγιναν ετσι τα πραγματα ;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/03/2008

 169. Δεν ξέρω Νοσφεράτε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Και γω από τις εφημερίδες τόμαθα.

  Απλώς είμαι επιφυλακτικός γιατί γνωρίζω τις προκαταλήψεις των οργανωτών, που είναι «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι»!

  Κάτι σαν κάποιους δικούς μας «περίεργους» τύπους» 🙂

  Δεν είναι δυνατόν κάποιος να σκίζει τα ιμάτιά του μόνο για τους Τσάμηδες (2.000 δολοφόνησε ο Ζέρβας) και τους 400πλάσιους δικούς μας νεκρούς στην Ανατολή (με βάση τη μελέτη Κιτρομηλίδη-Αλεξανδρή) να τους θεωρεί παράπλευρες φυσιολογικές απώλειες, ανάξιες και να μνημονευτούν.

  Αν αυτό δεν είναι νεοελληνικό ανέκδοτο που δείχνει το πρόβλημά μας, δεν ξέρω τι είναι!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/03/2008

 170. Κοιτα στο Ξναλεω ..ουτε γω δεν ξερω τι εγινε επ’ αυτου…
  Γιαυτό και σου θυμιζω : Υπαρχει ενα τουλαχιστον αξιολογο
  Ιστορικό εργο επ’ αυτου
  Αυτό του καθηγητη Μαργαριτη..
  (ελπίζω να θυμηθεις οτι εγώ ημουναυτός που ειχα επιφυλαξεις για το ποσο ορθολογικά ήταν επιχειρηματα του στο Βιβλιο της Ιστοριας και οχι εσύ … 😉

  Αλλά αυτό βεβα ιδεν αναιρει την Μεγαλη του αξια ως Ιστορικου και την αντικειμενικότητα της Ερευνας του)
  (και ελπίζω και σε αυτό να συμφωνει και η κυρια Λιαννα Κανελλη η οποια εχει αποψη περι παντος επιστητου …Οτι υπαρχουν μερικά πραγματα για τα οποια εχει αξια και η γνωση των Ειδικών ….)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/03/2008

 171. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=54201000

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/03/2008

 172. Το βιβλίο του Μαργαρίτη λέγεται Ανεπιθύμιτοι συμπατριώτες και πρέπει να βγήκε το 2005. Παιδιά το πρόβλημα δεν είναι τα Σκόπια ούτε οι Τσάμηδες. Το πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ και τα σχέδια τους, όπως το 1922 οι αντιθέσεις των Αγγλογάλλων και παλιότερα οι αντιθέσεις Γερμανών καπιταλιστών με τους άλλους.

  Σχόλιο από doukas | 08/03/2008

 173. Η Μακεδονία ειναι μια και είναι Ελληνική. Η αριστερά ειναι ενοχη για την σταση της προς τον Τιτο

  Σχόλιο από τουρκοφογος | 29/03/2008

 174. Σιγα ρε τουρκοφάγε…

  γι αυτό καταντήσαμε κάτοικοι των Νοτίων Βαλκανίων

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/03/2008

 175. τουρκοφάγε

  καλά σου τα λέει ο Ματσουκάτης.

  Και εξάλλου οι Μακεδονίες είναι τρεις, αν δεν ξέρεις: η ελληνική, η βουλγαρική και η σλαβομακεδονική!

  Και όσον αφορά αυτά που λες για την Αριστερά, παρότι εμείς θα είμασταν τελευταίοι που θα απολογούμασταν για το ΚΚΕ και την πολιτική του (και αν λιγάκι διάβαζες τα κείμενά μας θα το καταλάβαινες), δεν μπορώ παρά να σχολιάσω ότι όταν ο Τίτο ονόμασε τη νότια επικράτεια της αυτοκρατορίας του «Μακεδονία» στην εξουσία βρισκόταν η πιο σκληρή εκδοχή της Δεξιάς, αυτή που παλιά θα τη λέγαμε «μοναρχοφασιστική πουλημένη στους Αμερικανούς».

  Το αποδέχτηκε μια χαρά και ακριβώς γι αυτό, αυτή έχει ακέραια την ευθύνη της εξέλιξης μέχρι σήμερα.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/03/2008

 176. Έλαβα σήμερα e-mail με το παρακάτω περιεχόμενο και με την άδεια του συντάκτη του, αφενός μεν το αναρτώ στα δύο ιστολόγιά μου, αφετέρου δε το προωθώ, ως e-mail και ως σχόλιο σε αναρτήσεις άλλων ιστολόγων… Ο συντάκτης του μου είπε πως δίνει την άδεια σε οποιονδήποτε θελήσει, να το αναρτήσει και στο δικό του ιστολόγιο

  « Στον διαδικτυακό ιστότοπο http://www.petitiononline.com συλλέγονται υπογραφές απο την «United Macedonian Diaspora» των Σκοπιανών για ενα κείμενο υποστήριξης των θέσεων τους που, περαν των άλλων, περιέχει θέσεις και διεκδικήσεις εξωφρενικά απαράδεκτες. Συγκεκριμένα, διεκδικούν την επιστροφή εδαφικών εκτάσεων που τους αφαιρέθηκαν χωρίς τη θέληση τους, όπως αναφέρουν, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 και, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, την αποζημίωση τους είτε χρηματικά, είτε με απόδοση εδαφικών εκτάσεων ίσης έκτασης και αξίας! Προφανώς αναφέρονται στους Βουλγαρικής εθνικότητας και συνείδησης κατοίκους της Μακεδονίας που έφυγαν από τα μέρη τους μετά τον Μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους και που, αργότερα, υιοθέτησαν και διαμόρφωσαν «Μακεδονική» εθνική συνείδηση για τους γνωστούς λόγους (προπαγάνδα Κομιντέρν αρχικά και Τίτο αργότερα)
  Για να μη μακρηγορώ, διαβάστε μόνοι σας όλο το εξωφρενικό κείμενο στη διεύθυνση http://www.petitiononline.com/umd/petition.html
  Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντάκτες πανηγυρίζουν που το κείμενο εχει ήδη υπογραφεί από 28.000 άτομα μέσα σε ένα μήνα και εχουν πολύ υψηλότερους στόχους. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αλυτρωτικές αντιλήψεις και οι επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας των απανταχού της γής Σκοπιανών είναι πολύ διαδεδομένες στο λαό τους και δεν αφορούν μια ασήμαντη μειοψηφία. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα του θέματος της τελικής ονομασίας της FYROM για να μη δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για ανακίνηση «Μακεδονικού» ζητήματος από τους βόρειους γείτονες μας.
  Με τιμή
  Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης, ιατρός, Παράλιο Αστρος Αρκαδίας»

  Σχόλιο από Seagull | 31/03/2008

 177. Seagull

  ευχαριστούμε για το κείμενο.

  Καλά ξεμπερδέματα με τη Χρυσή Αυγή των Σλαβομακεδόνων!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2008

 178. Η αλλη πλευρά εχει και μια …αλλη πλευρά .

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=30.03.2008,id=41651920

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 31/03/2008

 179. Ιστορικός και όχι γεωγραφικός προσδιορισμός

  Η εξωτερική πολιτική, συνδεδεμένη τόσο με την διεθνή γεωπολιτική όσο και με ποικίλες δυναμικές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των κοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται υποχείριο ούτε ακραίων ομάδων και ιδεοληψιών, ούτε και άκριτων συναισθημάτων μη συμπαγών «πλειοψηφιών» που αναπτύσσονται λόγω απόστασης από την περιοχή ευθύνης. Η ονομασία της γειτονικής χώρας, θα πρέπει να αποσυνδεθεί τόσο από όσους διακηρύσσουν πως είναι δικαίωμα των γειτόνων «να ονομαστούν όπως θέλουν», («Μακεδονία») όσο και με την άρνηση του 68% που αρνείται σύνθετο όνομα.

  Οι πρώτοι, υποστηρίζοντας έναν μηχανιστικό διεθνισμό που ακόμη κι ο Λένιν (και το δείχνουν οι διακρατικές συμφωνίες του) απέρριπτε, προσπαθούν να στηριχθούν στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Κι ας καταγγέλλουν, αλλού, ως διαβλητούς κι εθνικιστικούς τους τρόπους δόμησης του εθνικού φαντασιακού, δηλαδή την ταυτότητα κι άρα τον αυτοπροσδιορισμό! Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί αυταξία, εφόσον δεν είναι επικάλυψη αντίθετων πραγμάτων. Αν μεταφέραμε το πεδίο από το εθνικό στο πολιτικό και υπήρχε καπηλεία πολιτικών χώρων, θα γινόταν φανερή η ενόχληση όσων υπερασπίζονται αόριστα τον «αυτοπροσδιορισμό».

  Σημαντικότερο όμως είναι ότι η ανάλυση τους είναι απολίτικη, αφού αντί να αναλύει διαλεκτικά, προσκυνάει τα τοτέμ ιερών λέξεων («καλός αυτοπροσδιορισμός», «κακός ελληνικός εθνικισμός») μεταφυσικά. Έτσι ξεχνά πως καμιά έννοια δεν είναι συνεκτική ή ακίνητη, μα αλληλεπιδρά με τις συντεταγμένες κάθε εποχής και περιοχής. Όταν κρίνουμε καταστάσεις στα Βαλκάνια, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι σε αυτά συνυπάρχουν όλες οι ιστορικές εποχές. Η «δράση» στην περιοχή προνεωτερικών, ανορθολογικών δυναμικών, καθιστά αναλύσεις «δυτικοευρωπαΐκού τύπου 21ου αιώνα» τουλάχιστον ελλιπείς. Πχ ως νεοαπελευθερωμένο κράτος η ΠΓΔΜ θυμίζει Ελλάδα των τελών του 19ου αιώνα, σε βλέψεις και πολιτικές. Όχι τυχαία η σύνδεση με την αρχαία Μακεδονία μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής (που ονομάστηκε έτσι από τους Κριμαΐκούς κυρίως πολέμους για διοικητικούς λόγους) αναπτύχθηκε εμφατικά στον 20 ο αιώνα για λόγους που χουν να κάνουν με την δόμηση της συνοχής στον «υπαρκτό» και το ψυχροπολεμικό επεκτατικό παιχνίδι. Ούτε είναι (όπως η Μαρξιστικά επηρεαζόμενη ανθρωπολογία ανέδειξε) πολιτιστικά άσχετο με την δόμηση ενός ανερχόμενου εθνικού φαντασιακού η αναζήτηση ενός «φαλού» (Μεγ. Αλέξανδρου) ως «σάρκινο σύμβολο του «έθνους». Η πλέον εμφατική ακροδεξιά «δήλωση» στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ήταν η ανατίναξη του μετριοπαθή Γκλιγκόρωφ από εθνικιστές της ΠΓΔΜ. Παρόλο που η διαφωνία είναι σεβαστή και δεν (πρέπει να) αμφισβητεί την συντροφικότητα, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς αν μια ουσιαστικά διαβασμένη και «δι-εθνιστική» αριστερά θα μπορούσε να πριμοδοτεί τέτοιες κατευθύνσεις ως .προοδευτικές για την ανθρωπότητα. Η υπεύθυνη (σήμερα) στάση των αριστερών κομμάτων απαντά με επάρκεια.

  Η άρνηση, τελικά, στο όνομα «Μακεδονία», δεν έχει να κάνει με πριμοδότηση του εθνικισμού. Αλλά με υπεύθυνη αντίδραση εναντίον του, αφού η σύνδεσή του ονόματος με έναν ξεπερασμένο πολιτισμικά μεγαλοΐδεατισμό που κυριαρχεί και δεν γραφικοποιείται (όπως εδώ) στη γείτονα, επαναπριμοδοτείται (πχ Κόσοβο) εκ νέου στα Βαλκάνια για λόγους γεωπολιτικής εξωβαλκανικών κέντρων, τα οποία παρεμβαίνουν στο δικαίωμα σταδιακού, αληθινού αυτοπροσδιορισμού των λαών της περιοχής. Χαρακτηριστική δε είναι σε κάποιες πλευρές τόσο η απολίτικη πριμοδότηση της μελό έννοιας του «αδύναμου» κι η αποσύνδεση του από το άμεσο πεδίο εφαρμογής (Βαλκανική) όσο κι η σύνδεση της Σλαβομακεδονίας με την ανεξαρτησία του Κοσόβου κι η εξίσου απολίτικη δαιμονοποίηση του ΝΑΤΟ ως του μόνου αρνητικού παράγοντα στην περιοχή, όταν «δεν βλέπουν» την αλληλεπίδραση και την αλληλοπριμοδότηση του από ντόπιους εθνικισμούς κι αλυτρωτισμούς.

  Όμως, η αντίδραση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε σύνθετη ονομασία, φαντάζει το ίδιο αδιέξοδη κι υστερική, εύκολα γινόμενη υποχείριο ενός ακροδεξιού λαΐκισμού. Με δεδομένη την από αιώνες (παρά το τοπικό Βαρδάρσκα Μπανοβίνα) ονομασία της περιοχής ως Μακεδονία, και την δόμηση του εθνικού φαντασιακού των σλαβομακεδόνων γύρω από αυτήν, η ελληνική άρνηση φαντάζει ως ανέξοδος φονταμενταλισμός, που μόνο κακό κάνει στην ευρύτερη Βαλκανική την κρίσιμη δεκαπενταετία που έπεται. Σίγουρα οι διαδικασίες δεν είναι μηχανιστικές και η μετριοπάθεια των μεν δε συνεπάγεται μετριοπάθεια των δε, ή το αντίθετο. Αλλά τα μηνύματα διαπερνούν σύνορα και δημιουργούν δυναμικές που όταν είναι διαλλακτικές αξίζουν πριμοδότησης. Η παντελής άρνηση σε γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν ως «Μακεδόνες», δημιουργεί φαντάσματα και στις δυο πλευρές, (κι άρα ανοίγει πεδίο σε μια γεωπολιτική των ισχυρών που πολιτεύονται με τον φόβο) όταν ο συγχνωτισμός θα μπορούσε με τα χρόνια να τα διαλύσει. Στην πολιτική, δυστυχώς, τέλειες λύσεις δεν υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν (ανάλογα τη φορά) οι πλέον δημιουργικές. Αυτές που δεν πριμοδοτούν αρνητικές δυναμικές αλλά προσπαθούν με ενάργεια να τις μειώσουν. Ως τέτοια, η σύνθετη ονομασία με ιστορικό προσδιορισμό (Νέα.), αποφεύγοντας υφέρπουσες γεωγραφικές «ενώσεις» κι αποσχιστικούς για τους εκεί Αλβανούς προσδιορισμούς (Σλαβομακεδονία), θα απεγκλωβίσει ένα σύγχρονο πρόβλημα από δήθεν ιστορικές καταβολές κι άρα υπαρκτούς αλυτρωτισμούς κι εθνικισμούς από όπου κι αν προέρχονται.

  Οι υπογράφοντες:

  -Θεοχαρόπουλος Λουκάς, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών

  -Καβουριάρης Μάκης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Σορβόνη -2, μέλος της ΑΚΟΑ.

  -Καρασαββίδου Ελένη μέλος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Συνασπισμού,

  -Κοκκινίδης Γιώργος, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού

  -Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος, λέκτορας πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

  -Μποσνάκης Παναγιώτης, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας παν-μίου Μιζούρι,

  -Περιστεράκης Μιχάλης, πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης, Πρέσβης Καλής Θέλησης του διεθνούς κινήματος Ειρήνης, εκπρόσωπος του ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/04/2008

 180. Οι προφήτες του ΙΟΥ γιά το “Μακεδονικό” (άλλον ένα ανέκδοτο!!!)

  —————————————————————————————————

  …… Σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το “Μακεδονικό”. Η τολμηρή αυτή προφητεία του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε πριν ακόμα συμπληρωθεί η δεκαετία. Και είναι ευτύχημα. Δεν συμμεριζόμαστε τη δυστυχία όσων επιθυμούσαν να συνεχίσουμε την πολιτική των συλλαλητηρίων ή ακόμα και να “εκστρατεύσουμε” για να συμμορφώσουμε το γειτονικό “κρατίδιο”. Αυτή η “λήθη” που πρόβλεπε με κυνικό πραγματισμό ο πολύπειρος πολιτικός δεν οδήγησε σε πολιτική αδράνεια. Αντίθετα, μόλις τα προβλήματα άρχισαν να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και χωρίς φανατισμό, οι λύσεις άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Και αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι ο δρόμος της ειρήνης και της συνεννόησης είναι δυνατόν να αποβεί σε όφελος και των δύο αντίθετων πλευρών μιας εθνικής διαμάχης…. »

  ΙΟΣ στην Ελευθεροτυπία το 2000

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2008

 181. «Σφάζονται» οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ

  Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

  Μπορεί οι Σλάβοι σοσιαλδημοκράτες να έχουν αποδεχθεί παθητικά, μοιρολατρικά σχεδόν, την ήττα τους από τους έξαλλους ακροδεξιούς εθνικιστές του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου, αλλά οι Αλβανοί του Αλί Αχμέτι και του Μεντούχ Θάτσι «σφάζονται» για το ποιος από τους δύο θα επικρατήσει μεταξύ των ομοεθνών τους. Την ώρα που ο προεκλογικός αγώνας μεταξύ των σλαβικών κομμάτων περιορίζεται σε συνήθη ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών, οι Αλβανοί συμπατριώτες τους έχουν πάρει κυριολεκτικά τα όπλα: γαζώνουν με αυτόματα τα εκλογικά κέντρα των αντιπάλων τους, πετούν χειροβομβίδες, καίνε γραφεία και σπίτια πολιτικών εχθρών, ενώ έσφαξαν με μαχαίρι το Σάββατο έναν 42χρονο ομοεθνή τους. Σοβαρότερο όλων φυσικά το επεισόδιο της Δευτέρας το βράδυ, όταν ένοπλοι πυροβόλησαν την αυτοκινητοπομπή του Αλί Αχμέτι, αρχηγού της Δημοκρατικής Ενωσης για την ενσωμάτωση, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο χωριό Ράκοβετς, κοντά στο Τέτοβο – την περιοχή της ΠΓΔΜ δηλαδή που κατοικείται κατεξοχήν από Αλβανούς.

  Την Τρίτη, ο Αχμέτι μίλησε ενώπιον μεγάλης συγκέντρωσης 10.000 Αλβανών στο Τέτοβο και κατήγγειλε ευθέως το αντίπαλο αλβανικό κόμμα του Μεντούχ Θάτσι, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, ως υπεύθυνο για την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Από το κόμμα του Αχμέτι μάλιστα διοχετευόταν στα μέσα ενημέρωσης ο ισχυρισμός ότι στην επίθεση πρωτοστάτησαν μέλη της προσωπικής ασφάλειας του Θάτσι. Η αστυνομία συνέλαβε έναν Αλβανό που φέρεται ότι συμμετείχε στην ένοπλη επίθεση κατά του Αχμέτι, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα ακολουθήσουν πράξεις αντεκδίκησης από το στρατόπεδο του Αχμέτι. Εννοείται με τα όπλα – και θα είναι θαύμα αν δεν υπάρξουν νεκροί…

  Η ελληνική κοινή γνώμη γνωρίζει ότι μόνο οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ ενδιαφέρονται για το όνομα της χώρας αυτής και ως εκ τούτου αδιαφορεί για τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των Αλβανών της ΠΔΓΜ. Εχει ελλιπέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, συνειδητοποίηση της σημασίας των τεκταινομένων στον αλβανικό πληθυσμό για τη συνολική πολιτική κατάσταση της ΠΓΔΜ, πράγμα που φυσικά θα επηρεάσει έμμεσα και τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων για το όνομα. Μέχρι και νέος γύρος ένοπλων συγκρούσεων Σλάβων – Αλβανών της ΠΓΔΜ μπορεί να πυροδοτηθεί από την προεκλογική διαπάλη των αλβανικών κομμάτων!

  Πρώτα πρώτα είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ο Γκρούεφσκι για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το κόμμα του στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε παρά τις 38 από τις 120 έδρες της Βουλής. Οσο και να αυξηθεί τώρα, δύσκολο να ξεπεράσει τις 60, καθώς το σύστημα είναι απλή αναλογική.

  Ακόμη και αν συγκεντρώσει όμως τις πολυπόθητες 61 έδρες μόνο με Σλάβους συμμάχους, θα συνιστούσε πολιτικό τυχοδιωκτισμό εξαιρετικά επικίνδυνο η απόφαση να μη συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του ένα από τα δύο αλβανικά κόμματα.

  Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα αντιστρατευόταν τη συμφωνία της Αχρίδας, του 2001, που έθεσε τέρμα στις ένοπλες συγκρούσεις Σλάβων και Αλβανών με εκατοντάδες νεκρούς, αλλά και θα απειλούσε θανάσιμα την εύθραυστη, τυπική ενότητα της ΠΓΔΜ ως ενιαίου κράτους. Θα ήταν κίνηση που θα προκαλούσε το σύνολο των Αλβανών της χώρας να πάρει πάλι τα όπλα και να διεκδικήσει απόσχιση των εδαφών που κατοικεί ο αλβανικός πληθυσμός και ανεξαρτητοποίηση από τα Σκόπια, κατά το πρότυπο του Κοσόβου.

  Ετσι, η βία και η εκλογική τρομοκρατία μεταξύ των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ οφείλεται στο ότι τόσο ο Αχμέτι όσο και ο Θάτσι γνωρίζουν πως ο νικητής μεταξύ των Αλβανών θα βρεθεί πιθανότατα στην κυβέρνηση, συμμετέχοντας στη νομή της εξουσίας, που στη γειτονική χώρα μεταφράζεται σε άγριο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας και των πόρων της ΕΕ.

  Στην απερχόμενη κυβέρνηση ο Γκρούεφσκι είχε πάρει στην κυβέρνηση το κόμμα του Θάτσι, παρόλο που αυτό είχε έρθει δεύτερο, προκαλώντας την οργή του Αχμέτι, ο οποίος υποστηρίζει ότι όποιο αλβανικό κόμμα έρχεται πρώτο, αυτό και μόνο αυτό έχει δικαίωμα να μπαίνει στην κυβέρνηση.

  ΑΧΜΕΤΙ Η ΘΑΤΣΙ;
  Απειλή πρόκλησης νέου εμφυλίου

  Αν το κόμμα του Θάτσι βγει πρώτο μεταξύ των Αλβανών, ο Γκρούεφσκι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Θα τον πάρει στην κυβέρνηση. Αν όμως βγει πρώτο πάλι το κόμμα του Αχμέτι, θα γίνει κόλαση! Ο Γκρούεφσκι έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι ποτέ δεν θα πάρει σε κυβέρνησή του τον Αχμέτι. Ο Αχμέτι θα απαιτήσει όμως ακόμη και με την προσφυγή στα όπλα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αν είναι πρώτος – γι αυτό και «σφάζεται» προεκλογικά με τον Θάτσι προκειμένου να διασφαλίσει την πρωτιά. Αν την κερδίσει και ο Γκρούεφσκι συνεχίσει να αρνείται να τον πάρει στην κυβέρνηση, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των ένοπλων συγκρούσεων Σλάβων και Αλβανών της ΠΓΔΜ θα είναι πολύ μεγάλος.

  Από «Έθνος»

  Σχόλιο από Παυλίδης | 15/05/2008

 182. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=38933976

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 18/05/2008

 183. Ήταν άραγε και ελληνο-μακεδόνες στην ελλαδική αντιπροσωπεία ή μονο αθηναιο-έλληνες;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 18/05/2008

 184. […] -Το Σλαβομακεδονικό Ζήτημα […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 185. Έχω 1 ερώτηση, άσχετη βέβαια. Γνωρίζει κανείς το νόμο σχετικά με τις αποζημιώσεις που διεκδικούν οι Βούλγαροι (μετά τη συνθήκη περί ελληνοβουλγαρικής μετανάστευσης) σήμερα και αν υπόκειται η αξίωση τους αυτή σε κάποια παραγραφή?

  Σχόλιο από Ρούλα | 12/01/2009

 186. […] -Το Σλαβομακεδονικό Ζήτημα και η πρόκλησ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: