Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Τσίπρας VS Κουβέλης……. και μείς !!!

Διαλέξτε τον καλύτερο!

kouvelis.jpgtsipras_alexis.jpgΟ Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία να εκλέξει το νέο του πρόεδρο. Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Φώτη Κουβέλη  είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του.

 Η δήλωση αποχώρησης του Αλέκου Αλαβάνου άνοιξε τις διαδικασίες για την επιλογή του επόμενου προέδρου ενός σημαντικού κόμματος της Αριστεράς. Με αφορμή μια συνέντευξη στα μπλογκ που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας καταθέσαμε δύο εξειδικευμένες ερωτήσεις , μέσω του ΑΦΜ, που μας αφορούν.

triplettes_intro.jpg

Τις ίδιες ερωτήσεις υποβάλλαμε και στον Κουβέλη δια του Ρolitiko blog του Καρπίδη.

Απάντησαν και οι δυό !

syriza_asfalistiko200710_small.jpg

Οι ερωτήσεις μας ήταν:

«ΕΡΩΤΗΣΗ-1 

Το χρόνο που πέρασε η ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση με αφορμή το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ δημοτικού, άφησε τη σφραγίδα της.

19221.jpgΤελικά η κυβέρνηση λόγω του πολιτικού κόστους αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση στήριξης και να το αποσύρει.

Ανεξάρτητα από τον «ροζ» και «κίτρινο» τρόπο που πρόβαλαν τα Μέσα τη σύγκρουση, και ανεξάρτητα ότι η ακροδεξιά βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία να ενδυθεί το ένδυμα του τιμητή, το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς κράτησε κριτική στάση.

5.jpgΗ κριτική των οργανώσεων ΚΟΕ, ΚΚΕ(μ-λ), ΚΚΕ κ.λπ. καθώς και σημαντικών διανοητών όπως οι Μαργαρίτης, Μαλιγκούδης, Μπιτσάκης κ.ά. έσωσαν με μια έννοια την Αριστερά από τη συμπόρευση με τις δυνάμεις της σημερινής εξουσίας.

Πιστεύετε ότι:

– εφεξής η Αριστερά θα πρέπει να αντιδρά πολύ πιο άμεσα σε αναθεωρητικές προκλήσεις και
-δεν θα πρέπει να αφήνει χώρο εκμετάλλευσης των υπαρκτών ζητημάτων;

                                                              

 • ΕΡΩΤΗΣΗ-2 

  Η ιδεολογική σύγκρουση για το βιβλίο Ιστορίας ξεκίνησε από τις προσφυγικές οργανώσεις, οι οποίες θεώρησαν ως Ύβρι την απουσία αναφοράς στις εθνικές εκκαθαρίσεις στην Ανατολή που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός την περίοδο 1914-1923.Οι προσφυγικές οργανώσεις πρωτο-χαρακτήρισαν ως «αναθεωρητική» τη dsc04558.JPGσχολή που παρήγαγε το συγκεκριμένο βιβλίο, παραλληλίζοντάς την με τους αναθεωρητές του Ολοκαυτώματος και τις σύγχρονες τάσεις στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά.

  Γιατί οι εκκαθαρίσεις των χριστιανικων κοινοτήτων στην Ανατολή (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων, Αραμαίων) ξεπερνούσαν τις παραδοσιακές σκληρές και κατασταλτικές μεθόδους, που χαρακτήρισαν το εγχείρημα κάθε έθνους-κράτους και  πήραν τη μορφή Γενοκτονίας των ανεπιθύμητων (όπως περιγράφεται το έγκλημα της Γενοκτονίας από τον ΟΗΕ το ‘48). Υπήρξαν έτσι  προάγγελος του Ολοκαυτώματος. Επίσης οι Γενοκτονίες των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ανατολή προηγήθηκαν και δεν καθορίστηκαν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο (’19-΄22), ούτε επηρρεάστηκαν από τα εγκλήματα του ελληνικού στρατού

 • Ήδη η Βουλή των Ελλήνων έχει θεσπίσει δύο επίσημες εθνικές Επετείους για τις 190820076620.jpgγενοκτονίες των Ελλήνων στη Ανατολή (19 Μαη και 14 Σεπτέμβρη). Με τον τρόπο αυτό έκλεισε η πολιτική ρήξη των προσφύγων του ‘22 με το ελλαδικό σύστημα εξουσίας και ακυρώθηκε η πολιτική λήθης που υιοθετήθηκε απ’ όλες τις εκδοχές της εξουσίας με κύρια την (ακρο)Δεξιά.

  Επίσης το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων (μαζί και των Ασσυρίων), ενώ πολύ πρόσφατα η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την Καταπολέμηση των Γενοκτονιών ενέταξε στους στόχους της την αναγνώριση  της συνολικής Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

 • Εσείς θα σεβαστείτε τις εξελίξεις αυτές και θα συμβάλλετε στον αγώνα των προσφυγικών οργανώσεων για:
  – τη διεθνή αναγνώριση,
  -την αποτροπή των αναθεωρητικών αποπειρών από αντιδραστικούς ελλαδικούς κύκλους;

 • marcharmenians.jpg

  Για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είχε έναν ενδιαφέροντα σχολιασμό ο Ανδρέας Σταλίδης από το Αντίβαρο. Την παρουσιάζουμε πρώτα.

  Και στη συνέχεια την απάντηση του Φώτη Κουβέλη από το Πολιτικό Μπλογκ.   

  dsc03454.jpg

    Α) Η απάντηση του  Τσιπρα

  Τσίπρας και Αλαβάνος για το βιβλίο Ιστορίας  By: Ανδρέας Σταλίδης

  Ο νυν και ο υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρονται με αντιφατικό τρόπο στο βιβλίο Ιστορίας που αποσύρθηκε τελικά. Η θεαματική αυτή στροφή από την άκριτη υπεράσπιση του εγχειριδίου του Μάρτιο του 2007 του Αλέκου Αλαβάνου μέχρι την ωμή καταγγελία του βιβλίου (για παράδειγμα ως ακραία εκδοχή μετα-νεωτερικότητας και άλλα πολλά) από τον Αλέξη Τσίπρα είναι κι αυτή μία επιτυχία του πάνδημου αιτήματος για απόσυρση. Όσο κι αν μας καθύβριζαν με διάφορα κοσμητικά κατά τη διάρκεια της «μάχης», όσο κι αν μας απαξίωσαν, τελικά εμφανίζονται (και) στον Συνασπισμό ως επικριτές του βιβλίου! Το αν η στροφή δείχνει υποκρισία ή αν δείχνει ότι υιοθέτησαν μία ορθότερη στάση, θα το κρίνει ο λαός.

  Γύρω στο 75ο λεπτό της συνέντευξης σε ερωτήσεις κατόχων ιστολογίων, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας είπε τα εξής (σε ερώτηση του Ιστολογίου Πόντος και Αριστερά που διαβάστηκε βιαστικά, τελευταία και …μισή!)

  Τσίπρας: Απολύτως θα συνδράμουμε [στους αγώνες του προσφυγικού Ελληνισμού], και imgp0489_.jpgείμασταν πάντα στο πλευρό του προσφυγικού κινήματος.

  Όμως η ερώτηση αυτή κάνει και μία αναφορά στο βιβλίο της Ιστορίας το οποίο έχει ένα ενδιαφέρον. Για να μην αφήνουμε πράγματα αναπάντητα. Είναι ενδιαφέρον γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα εγώ τουλάχιστον προσωπικά αισθάνθηκα ότι είμαστε αντιμέτωποι με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

  Δηλαδή από τη μια είχαμε τη μετα-νεωτερικότητα, την ακραία της εκδοχή. Ένα βιβλίο δηλαδή το οποίο είχε κριθεί, από τον επιστημονικό κόσμο, για το αν αυτού του χαρακτήρα η επιστημονική προσέγγιση της Ιστορίας, χωρίς ανάλυση των γεγονότων, αλλά μονάχα με ..αυτά τα συγκεκριμένα γεγονότα, μπορεί να βοηθήσει στην κριτική σκέψη και στην νηφάλια αυτογνωσία της ελληνικής μας ταυτότητας. Εϊχε κριθεί για την δυνατότητα που έχει να αναβαθμίζει παιδαγωγικά την επαφή με το μαθητή. Είχε κριθεί αρνητικά. Και από μας και από πολλούς έγκυρους επιστήμονες. Είχε κριθεί ως ένα μετα-νεωτερικό εγχείρημα δηλαδή.
  Κι από την άλλη είχαμε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους να ζητάνε να πεταχθεί στην πυρά το βιβλίο ακριβώς επειδή δεν αναγνώσκει την Ιστορία όπως αυτοί θα θέλανε. Όπως περίπου μία Χολυγουντιανή υπερπαραγωγή των 300 ας πούμε.

  Λοιπόν. Δεν είμαι ευτυχής με την κατάληξη αυτού του θέματος. Δεν ήμουνα ευτυχής κατ’ αρχήν με μία αντιπαράθεση που δεν είχε έρμα. Και εντός της αριστεράς. Ξέφυγε. Δεν είμαι ευτυχής όμως και με την κατάληξη. Και να σας πω γιατί δεν είμαι ευτυχής. Γιατί το βιβλίο δεν αποσύρθηκε ακριβώς επειδή ασκήθηκε έντονη κριτική στη βάση αυτού που σας είπα πιο πριν. Για τη μετανεωτερικότητά του, γιατί ήταν αντιπαιδαγωγική αυτή η διαδικασία. Αλλά αποσύρθηκε γιατί βγήκε στα κεραμίδια ο Άνθιμος, ο Ψωμιάδης και όλοι αυτοί οι κύκλοι που έχουν μια διαφορετική ανάγνωση για το τι πρέπει να είναι η Ιστορία.

  dsc03454.jpg

  Β) Απάντηση του Φώτη Κουβέλη

  Κάλι: Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με  την ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση με αφορμή 2232853.jpgτο βιβλίο ιστορίας της Στ’ δημοτικού, το οποίο φυσικά μας προβλημάτισε όλους. Η ακροδεξιά βρήκε την ευκαιρία να φορέσει το κοστούμι του τιμητή, ενώ αντίθετα ο Συνασπισμός και το πιο μεγάλο μέρος της Αριστεράς δεν άσκησε κριτική στάση. Τελικά πιστέυετε ότι ο Συνασπισμός ή γενικά η Αριστερά μπορεί να συμπορεύεται με τις αναθεωρητικές προκλήσεις της σημερινής εξουσίας;

  Κουβέλης: Η Αριστερά οφείλει να είναι ανοιχτή και πρέπει να συγκρούεται και με τον πολιιτικό και τον κοινωνικό συντηρητισμό. Και μια που αναφέρεστε στο συγκεκριμένο βιβλίο πρέπει να σας πω την άποψή μου ευθέως και πολύ καθαρά. Πέρα από επι μέρους ατέλειες οι οποίες πράγματι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο τελικά οδηγήθηκε στην ασφυξία των συμπληγάδων της κομματικής αντιπαράθεσης μέσα στην ελληνική κοινωνία και θεωρώ ότι ήταν λάθος που αποσύρθηκε το βιβλίο αυτό. Απλώς πάνω στο βιβλίο επενδύθηκαν εθνικισμοί, εθνοκεντρισμοί και κομματικές αντιπαλότητες που σε κάθε περίπτωση δεν είχαν σχέση με το περιεχόμενο ενός εκπαιδευτικού.

  Καρπίδης: Η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κάνει κι εκείνη κριτική στο βιβλίο. Και εν τέλει το ερώτημα είναι, εάν στις επόμενες αναθεωρητικές τάσεις της ιστορίας θα πρέπει να επιλέξουμε συμπόρευση με τις κυβερνητικές επιλογές ή να βρεθούμε και πάλι σς κριτική θέση. Είναι περίπου το ίδιο ερώτημα και εάν εξαιρέσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο, θα ήθελα μια γενικότερη τοποθέτηση επί των  αναθεωρητικών τάσεων στην Ιστορία. Και να βάλω κι ένα θέμα, αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ότι το βιβλίο δεν το κρίνουμε στη βάση του εθνικισμού, πολλά ζητήματα όπως το θέμα με τη Σμύρνη, για το οποίο γραφόταν ότι ήταν συνωστισμός, είναι ζητήματα που θα μπορούσαν να διορθωθούν. Όμως η βάση του βιβλίου διαπνεόταν από ένα πνεύμα κοσμοπολιτισμού και προκειμένου να μην αναπτύσσονται έχθρες μεταξύ των λαών, προχωρήσαμε σε αναθεώρηση των ιστορικών γεγονότων. Κάτι τέτοιο το θέλουμε ή όχι;

  Κουβέλης:   Η Ιστορία πρέπει να υπάρχει και να γράφεται με απόλυτη ειλικρίνεια και dsc04572.jpgεπιστημονικότητα, προκειμένου να διδάσκει και όχι να αφορίζει. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η καταγραφή της ιστορικής αλήθειας και απόλυτα διαφορετικό θέμα μέσα από την ιστορία να τροφοδοτείς εθνικεντρισμούς και να γίνεσαι παραγωγός αντιπαλότητας, που δεν έχει σχέση με την συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Η ιστορία έχει τη δική της παρουσία, διαμορφώνει στοιχεία δυναμικής, αλλά αυτή η δυναμική και το λέω με πολιτική βεβαιότητα, πρέπει να είναι η πολιτική της συνεργασίας και της ειρήνης.

  Καρπίδης: Μάλιστα! Το δεύτερο ερώτημα από τους «Πόντιους κι Αριστερούς» που κάνουν θέμα. Έχουν αναγνωριστεί από την Ε.Ε. οι γενοκτονίες των χριστιανών της Ανατολής, Ποντίων, Αρμενίων κ.λπ. Θα βρεθείτε στο πλευρό των συλλόγων που κυνηγούν τη διεθνή αναγνώριση ή θα είστε στο πλευρό αυτών που θέλουν να αποσιωπήσουν τις γενοκτονίες.

  Κουβέλης: Η αναγνώριση των γενοκτονιών είναι αναγκαία λόγω του ότι είναι μια ιστορική καταγραφή. Βεβαίως, η αναγνώριση των γενοκτονιών δεν πρέπει να γίνεται μνημόσυνο μίσους αλλά πρέπει να είναι εφαλτήριο μνήμης για την αποτροπή των γενοκτονιών.

  Αυτή είναι η πάγια θέση μου, αυτό έχω υποστηρίξει και για την περίπτωση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, στην οποία μάλιστα πρέπει να σας πω ότι πρωτοστάτησα μέσα κι έξω από τη Βουλή και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι είμαι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου με το κοινοβούλιο της Αρμενίας. Η γενοκτονία λοιπόν, όχι ως μνημόσυνο μίσους, αλλά ως εφαλτήριο για τη διαμόρφωση συνθηκών σε διεθνές, σε παγκόσμιο επίπεδο για την αποτροπή παρόμοιων εγκληματικών συμπεριφορών που προσβάλουν τον πολιτισμό του τόπου, του παγκόσμιου τόπου και διαμορφώνουν συνθήκες κακής εξέλιξης της κοινής πορείας των λαών στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινότητας.

  here_comes_the_flood.jpg

   

   

  08/02/2008 - Posted by | -Βιβλίο Ιστορίας, -Πολιτική

  99 Σχόλια »

  1. O Κουβελης εδωσε μια απαντηση – στα μικροψυχα μαλλον καμώματα αποκλεισμου του Πασοκ απο το να εκφωνησει λόγο στο συνεδριο του Συν λόγω …προηγουμενων-
   η οποια αν μη την αλλο δειχνει οτι δεν κραταει ..(μνησι )κακιουλες:

   ‘Το όστρακο

   Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΝ για «φοβικά σύνδρομα», όμως δέχθηκε και εξ οικείων βέλη για την απόφασή του να μην επιτρέψει σε εκπροσώπους κομμάτων να μιλήσουν στο συνέδριό του. Διαφώνησε ανοιχτά χθες και ο υποψήφιος πρόεδρός του, Φώτης Κουβέλης. «Δεν συμφωνώ με την επιλογή αυτή. Οταν καλείς κάποιον σ’ ένα συνέδριο, πρέπει να του δίνεις και τη δυνατότητα να πει τις απόψεις του και, ενδεχομένως, εάν δεν συμφωνείς με αυτές τις απόψεις, έχεις τον τρόπο να τις αποκρούσεις», δήλωσε χθες στη ΝΕΤ 105,8 και στην παρατήρηση της δημοσιογράφου «γιατί αλλάζει κάτι, που ήταν πάγια καθιερωμένο σε όλα τα συνέδρια των κομμάτων;», έριξε καρφί: «Φαίνεται ότι λειτούργησε το σύνδρομο του οστράκου, το οποίο όταν φοβάται κλείνει». Σήμερα που αρχίζει και το συνέδριο, μάλλον θα ενοχλήσει πολλούς στον ΣΥΝ η άποψη Κουβέλη.

   Π.Σ’
   ‘http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=524568,14718616,22805528,
   36849048,44739352,51196056,65373720,73199512,87520536,95410840

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 08/02/2008

  2. Νέο πρόεδρο εκλέγει o Συνασπισμός στο 5ο συνέδριό του

   Άρχισαν την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, οι εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου του Συνασπισμού, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος. Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης. Περίπου 1.200 σύνεδροι θα συγκεντρωθούν στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Δέλτα Φαλήρου. Τις εργασίες θα ανοίξει ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Νίκος Χουντής και θα ακολουθήσει η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. Το 5ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» Λόταρ Μπίσκι, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και o γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνουν το πρωί της Κυριακής. Παράλληλα, θα εκλεγούν τα νέα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 15:00. Οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι, ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσουν πιθανότατα το Σάββατο το πρωί. Οι διαδικασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της ίδιας μέρας. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των Γυναικών.

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/02/2008

  3. ————————————————————————————————
   ΠΡΟΣ ΤΟΝ…… Ο Μ Α Ν Τ Ε Ο Ν

   ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ » ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ » :

   Μήπως θυμάσαι που έγινε η συζήτηση μεταξύ ΕΣΟΥ (του ιδίου αυτοπροσώπως) και του αξιοσέβαστου [κοντόθωρου, παλαιοσταλινικού, (δις)κοίλιου] Μίπιους με αφορμή τα κείμενα του Νακρατζά;

   Επενδύω στην ελεφάντινη μνήμη σου!

   Ομέρ Νακρατζίδης

   ————————————————————————————————

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/02/2008

  4. Ομέρ,
   αντί να επενδύεις σε χρυσελεφάντινες μνήμες, αρκούσε να γράψεις δυο λεξούλες στο παντεποπτικόν γουγλ:

   http://manolisvardis.wordpress.com/2007/11/13/13112007a/

   Διάλογος Μιπίου και Ομαδεώνος (και άλλων) περί Νακρατζά.

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 08/02/2008

  5. Ευχαριστώ Νίκο Σαραντάκο. Είσαι πολύτιμος!

   Ομαντεόν… άκυρον!

   Ομέρ Νακρατζίδης

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/02/2008

  6. Ευχαριστώ θερμά Ομέρ Ρεπουσίδη δια τον άδολον θαυμασμόν του αλαλάζοντος πλήθους προς την δεδηλωμένην… άδολον ημιμάθειάν μου. Ευελπιστώ ότι η αναβάθμισις εις Νακρατζίδην θα αποτελέσει αιτίαν δια κρασοκατάνυξιν μεθ’ εξηγήσεων με το νι και με το σίγμα εις το απώτερον μέλλον, πάντως ο Νακρατζάς είναι ένας ιδιόρρυθμος υπερήλιξ ιατρός διαμένων εις Ολλανδίαν και ουχί πράκτωρ σκοτεινών δυνάμεων!

   ΣΤΗΡΙΖΩ το διάλογο και τον αποκλεισμό υβριστικών σχολίων, ΣΤΗΡΙΖΩ και τις αναμφισβήτητες ικανότητες παντός αντιπάλου, ΣΤΗΡΡΡΡΡ….. ωχ έπεσαααααααα
   🙂

   Σχόλιο από omadeon | 08/02/2008

  7. Υ.Γ. (συγκόλλησε το Αδμινίστωρ, και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα λείψω για πάρα πολλές ώρες)
   Κάποια στιμή, όταν ΟΛΕΣ οι εντάσεις του παρελθόντος θα έχουν εκλείψει καθώς και η φοβία μην επαναληφθούν, θα γράψω ένα κείμενο με χιούμορ και νηφάλια ανάλυση κάπου αλλού, με θέμα του το ΠΩΣ η δεδηλωμένη τακτική σου, Ομέρ, είναι ΣΩΣΤΗ όσο κι αν «τσούζει» μερικές φορές, ελλείψει καλύτερων λύσεων στη διαχείριση της συζήτησης (που θα συζητηθούν και αυτές). Με το να κόβεις ΚΑΘΕΤΙ προσβλητικό ή υβριστικό εξυγίανες πραγματικά τη συζήτηση και το μπλογκ. Το λινκ στη συζήτηση που έφερε ο… αιώνιος αντίπαλός μου είναι καλοδεχούμενο, και πραγματικά τροφή για ιδέες και περαιτέρω συζήτηση, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις… εξάρσεις μου (διότι κι εγώ έχοντας καεί στο χυλό, έβριζα και το… γιαούρτι). Πάντως για να μην υπάρξουν λανθασμένες εντυπώσεις, θα ήθελα να τονίσω ότι οι «αψιμαχίες» στο άλλο μπλογκ του οποίου το λινκ δόθηκε έχουν καταλήξει σε μακροχρόνια ειρήνη και επίλυση συγκρούσεων με τον ένα εκ των δύο συμμετέχοντα, ενώ με τον άλλο υπάρχει σιωπηλή αλληλο-αποδοχή και (επίσης) ειρήνη. Το ΘΕΜΑ που ανοίχτηκε στο άλλο μπλογκ είναι πράγματι ενδιαφέρον, η ελλιπής πληροφόρησή μου δεδηλωμένη, όπως και ο τίμιος διάλογος, που είθε να συνεχιστεί εδώ χωρίς βρισιές βέβαια! Σας αφήνω χαιρετίζοντας ΚΑΘΕ πρωτοβουλία που ανεβάζει το επίπεδο του μπλογκ σας, και γενικότερα τα μπλογκ.

   Υ.Γ.2 αν σβηστεί το “…………..”, παρακαλώ να αντικατασταθεί με ….., διότι ΔΕΝ θέλω να υπάρχει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΥΠΟΝΟΙΑ ότι τον έβρισα (με την προσθήκη “….”)!!!

   Σχόλιο από omadeon | 08/02/2008

  8. Πνευμονολόγος νομίζω είναι. Χαρά στο κουράγιο του πάντως. Πιστεύω ότι και η κριτική του φίλτατου Μ-π θα είναι τεκμηριωμένη χωρίς φτηνά κόλπα όπως να τον λέει Νεκρατζά (πράγμα που κάνει σήμερα σε άλλο μπλογκ κάποιος που γύρισε από τα παλιά).

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 08/02/2008

  9. Προσθήκη: το πνευμονολόγος πάει στον Νακρατζά, όχι στο μήνυμα που παρεμβλήθηκε όσο εγώ έγραφα τούτο δω! Το ίδιο και το «στο χαρά το κουράγιο του».

   Ε, όχι και αιώνιος αντίπαλος ……..! Πολύ …………….. και παρακαλώ οι βρισιές να σβήνονται. :-))

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 08/02/2008

  10. Στο λινκ που παραθέτει ο κ. Σαραντάκος διαβάζω:
   «και στην Ιωνία τα περισσότερα ελληνικά εγκλήματα έγιναν μετά τήν ήττα των Ελλήνων τον Αύγουστο του ‘22, από τα διαλυμένα στρατεύματα που κατέβαιναν στην παραλία για να φύγουν για τις πατρίδες τους εγκαταλείποντας -εν ψυχρώ όπως είπαμε και αλλού- τους Έλληνες της Ιωνίας στους Τούρκους εθνικιστές του Κεμάλ…»

   Ε, όχι δα! Κακώς σφαγιάστηκαν οι ελληνικοί, αρμένικοι κλπ πληθυσμοί ΦΥΣΙΚΑ, αλλά μη λέμε κι ότι ο Ελληνικός Στρατός κατοχής της ζώνης της Σμύρνης από το ’19 και εξής, ήταν εκεί απλώς για να επιτηρεί. Είναι γνωστό πως υπήρχαν συμπλοκές και είναι γνωστό πως ο ελληνικός στρατος διέπραξε ουκ ολίγες πλιατσικολογήσεις και λοιπές χαριτωμενιές.
   Εξάλλου, υπό το φως των συνθηκών του τέλους του Α΄παγκ.πολέμου, και με όλες τις αυτοκρατορίες σε αποσύνθεση (Αυστρουγγαρία, οθωμανική αυτοκρ. κλπ), οι νικητές έστηναν παντού ζώνες ελέγχου και μικρά προτεκτοράτα για αν ελέγχουν εν προκειμένω τη μέση ανατολή, και τους εμπορικούς δρόμους προς την ανατολή. Ζώνες κατοχής υπήρχαν από την Κωνσταντινούπολη ως την Αίγυπτο σχεδόν. Και οι στρατοί που ασκούσν τον έλεγχο ήταν Αγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί. Ό,τι γίνεται σήμερα στο Ιράκ, τα ίδια ακριβώς γίνονταν και τότε πάνω στο πτώμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κακά τα ψέματα, οι Ελληνες (ο στρατός δλδ, και ο Βενιζέλος, και κατόπιν ο Βασιλιάς)δεν ήταν παρά τα τσιράκια των αγγλογάλλων που σήκωσαν και κεφάλι και αποφάσισαν να διευρύνουν αυτόβουλα τη ζώνη κατοχής. Και τότε ΦΥΣΙΚΑ και αντέδρασαν οι τούρκοι (όπως και φυσικά τους πούλησαν οι «σύμμαχοι» – τους έδωσαν στεγνά. Τι περιμένατε δλδ?). Αλλά και πριν η συμπεριφορά του ελληνικού στρατού δεν ήταν και αγγελική, μη λέμε και ό,τι θέλουμε.

   Φταίει η μητέρα Ελλάδα για την τραγωδία. Φταίει απόλυτα. Και ως τραγωδία δεν ονομάζω τα χαμένα εδάφη (αδιαφορώ προσωπικά για τα εδάφη), αλλά το 1,5 εκατ. πρόσφυγες και εκτοπισμένους από τις ανταλλαγές πληθυσμών και τους δεν ξέρω πόσους νεκρούς. Και θυμίζω πως και οι Τούρκοι είχαν το μερίδιό τους στην προσφυγιά: 500 χιλιάδες κόσμος μετακινηθηκε από τη Θράκη και την Κρήτη και τη Μακεδονία. Για να καθαρίσουν τα εδάφη. Να τα κάνουμε «αμιγώς ελληνικά». Με τρόπους τεχνητούς.

   Δεν θα υπερασπιστώ και τον ιμπεριαλισμό του Βενιζέλου για να τα χώσω στον τουρκικο εθνικισμό! Είναι σα να υπερασπίζομαι το Σαντάμ, για να τα χώσω στους Αμερικάνους!

   Κατά τα λοιπά, Τσίπρας ή Κουβέλης; Εσείς τι θέλετε? 🙂

   Σχόλιο από Кроткая | 08/02/2008

  11. Ναι!

   Αλλά άλλο τα εγκλήματα του στρατού κι άλλο οι προαποφασισμένες γενοκτονίες από την κρατική εξουσία (από το ’11 αποφασίστηκε η εθνική εκκαθάριση συντρόφισα Кроткая και από το ’14 υλοποιήθηκε).

   Επίσης Крот, είναι λάθος να μπερδεύεις το κίνημα αυτοδιάθεσης των χριστιανικών κοινοτήτων την εποχή που κατέρρεε μια Αυτοκρατορία, με την κρατική πολιτική και τη Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας… Άσχετα αν συμπορεύτηκε εν μέρει ο αλυτρωτισμός των Ελλήνων της Ανατολής με την κρατική Μεγάλη Ιδέα.

   Εξάλλου υπήρχαν αυτόνομες πολιτικές εκφράσεις, οι οποίες είτε θα αγνοηθούν από τις ελλαδικές κουβςερνήσεις και θα συμπαρασυρθούν τελικά από την τραγική εξέλιξη. Τέτοιες εκφράσεις ήταν η Μικρασιατική Άμυνα στην Ιωνία και η Εθνοσυνέλευση του Πόντου στο Βορρά με έδρα το Βατούμι.

   Αλλά ας κρατήσουμε την όρεξή μας για συζήτηση στο κείμενο που ελπίζω να ανεβάσει ο Ομέρ, ο οποίος καλώς ή κακώς τα έχει «πάρει» με το συγκεκριμένο πνευμονολόγο….

   Προσωπικά δεν ξέρω αν αξίζει και μάλλον κλίνω προς το ότι «δεν αξίζει» να ασχοληθεί κανείς περισσότερο!
   Όλα τα κείμενα υπάρχουν και απευθύνονται σε έλλογους πολίτες, που μπορούν να κρίνουν και όχι σε ανεγκέφαλα στρατιωτάκια.

   Μ-π

   ——————

   Υ.Γ.

   Ίσως να φταίει και η επαγγελματική αντιζηλία, καθόσον ο Ομέρ είναι επίσης του επαγγέλματος του πνευμονολόγου, όμως προς το πιο σικ… αλλά ας μην αποκαλύψω άλλα !!!

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/02/2008

  12. OΜΕΡ καλωσορισες στην Ζωνη του Μισοφωτου…..

   :mrgreen:

   Καλά το πως τσιμπατε ειναι αλλο πραγμα !!!
   ( Μεγαλε Σειληνε σου βγαζω το καπέλος …εισαι Μαεστρος …φυσικά …τοσα χρονια στην μπλογκοσλοβάκια )

   Σχόλιο από To Κοράκι | 08/02/2008

  13. Κόρακα
   Τι λες, τελικά θα τσιμπήσουμε ? 🙂

   mumul

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/02/2008

  14. δε τόπα ηδη;

   Σχόλιο από Το Κοράκι | 08/02/2008

  15. Ο Τσίπρας είναι παιδαρέλι, χωρίς βάθος, χωρίς πολιτική σκέψη, άρτσι-μπούρτσι και λουλάς, με κακή χρήση της πολιτικής γλώσσας, άρα ευμετάβλητος «επικοινωνιακά» και επιρρεπής σε σκαμπανεβάσματα.

   Ο Κουβέλης έχει τα περισσότερα (προτερήματα) από τα ανωτέρω, αλλά εκφράζει ακόμη το ίδιο πάνω-κάτω πολιτικό στίγμα που προσέδωσε στον Συνασπιμό και ο Αλαβάνος.

   Αυτά από μένα που είμαι ξένος με το χώρο του Συνασπισμού και τον Τσίριζα, Τσίπριζα (καλό αυτό ε;), Ξύριζα, Σφύριζα, Μύριζα.

   Σχόλιο από Μάρκος | 08/02/2008

  16. Πήρα μία λίστα μπλογκ που επισκέπτεται φίλος μου, που μάλλον μπορείτε να μαντέψετε ήδη, και -απλούστατα- σας θαυμάζω. Δεν ασχολούμαι με τα μπλογκ, ίσως βρω το χρόνο να ασχοληθώ, πάντως η συζήτησή σας μου αρέσει γιατί μοιάζει σαν τις καλύτερες παλιές συζητήσεις σε φόρουμ.

   Σχόλιο από Johnpap | 08/02/2008

  17. Μια καλησπερα μονο και τα ευσημα στον αξιότερο, τον πιο ευφάνταστο και τον πιο ρεαλιστή.
   ριτς

   Σχόλιο από ritsmas | 09/02/2008

  18. Καλημέρα, χωρίς να θέλω να «στηρίξω τον Τσίπρα», τον θεωρώ ιδιαίτερα επικοινωνιακό, έξυπνο, προικισμένο και επιδεκτικό σε θετικές μεταλλάξεις (που ήδη επέδειξε μερικές). Το «ευμετάβλητος» δεν είναι απαραίτητα ελλάτωμα. Ανθρωποι που κατανοούν τους άλλους, βλέπουν τις απόψεις όλων, και έχουν την ενέργεια της νεότητας, δεν είναι καλό να απορρίπτονται ως «παιδαρέλια». Από προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επιχειρήματα «ad hominem» χορτάσαμε, εν Ελλάδι. Δηλαδή… αν ο Τσίπρας έσκαγε μύτη σε ΑΥΤΗ τη συζήτηση, δεν θα ήταν λιγουλάκι υποτιμητικό να λέγονται πράγματα όπως «παιδαρέλι χωρίς πολιτική σκέψη, άρτζι μπούρτζι και λουλάς».

   Κατά τα άλλα, ΔΕΝ είμαι του ΣυΡιΖα, είμαι του… future politics:
   http://futurepolitics.wordpress.com

   Γιατί σωπάσανε όλοι; Σας μάτιασε ο JohnPap? Εγώ αγαπητέ Ομέρ, θέλω να μπαίνω αραιά και που εδώ να μαθαίνω πράγματα ή να ψυχαγωγούμαι, με ΗΣΥΧΟ πλέον το κεφάλι ότι δεν… κινδυνεύει (το κεφάλι) εν απουσία μου! 🙂

   Σχόλιο από omadeon | 09/02/2008

  19. Υ.Γ. Να περιμένετε «φιλική εισβολή» 7-8 φίλων μου, νέων στο διαδίκτυο και νέων σε ηλικία, στους οποίους μοιράζω λίστες με μπλογκ που συμπαθώ και επισκέπτομαι. Είναι άνθρωποι που ζουν κυρίως στην περιοχή μου και γελάνε πολύ με όσα τους διηγούμαι από το διαδίκτυο, μερικοί με κοινά μουσικά ενδιαφέροντα. ΜΗΝ νομίζετε ότι αυτοί είμαι εγώ, θα τους φοβίσετε (και είναι ήδη διστακτικοί στα μπλογκ, τα οποία θεωρούν εν μέρει μ…ίες).

   Σχόλιο από omadeon | 09/02/2008

  20. Αν και συμπαθώ περισσοτερο το στυλ Κουβελη αναγνωριζω και την αναγκη που εχει ο Συριζα ενός νεου πολιτικου σαν τον Τσιπρα που φαινεται να εκφραζει και την γεννια του Α 16…. Ειναι παραπολυ θετικό -και πρπει να το αναγνωρισουμε οτι ολο και περισοοτερος κοσμος – Βλεπονας πια Ξεκαθαρα την απιστευτη περιπετεια στην οποια οδηγει την

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  21. Συνεχεια η απιστευτα διεφθαρμένη και ξεδιαντροπα Κυνική υπερ των λαμογιων ,Κυβερνηση Καραμανλή (και του ομογαλακτου -συμμαχου της Νεας Δημοκρατιας Λαος )και βλεποντας την απουσια Αντιπολιτευσης απο την μερια του Πασόκ στρεφεται ολο και περισσοτερο προς τα Αριστερα …
   Νομίζω πως αυτες οι ολοφανερες διεργασιες που συντελουνται στην κοινωνια θα πρεπει να μας προβληματισουν ολους (οσους δεν αντεχουν τον Κατηφορο και το Καταστροφικό τελμα στο οποιο οδηγει την χωρα ο »σεμνος και ταπεινός » Καραμανλής…)

   : Οικολόγους -Πρασινους , Πασόκ, Συριζα , ΚΚΕ μικρες ομαδες και κομματα της Αριστερας ακόμα και Φιλελευθερους …
   Απαιτειται οσο ποτε κοινή δραση και κοινοι αγώνες στο κοινωνικό πεδιο για την υπερασπιση των Συνταγματικών δικαιωματων που απειλουνται ευθεως (βλ Καμερες – επιθεση στις ανεξαρτητες αρχες ) Δημοκρατιας (βλ Κουκουλωμα Σκανδαλων απο την ν. Δ οπως Υποκλοπές , απαγωγές , το προσφατο με την κοινή Δραση Αστυνομίας – Χρυσαυγιτών ) Παιδειας ( βλε την παραδοση της παιδειαςστα Ιδιωτικά Πιασοκωλάδικα και στήν Εκκλησια ) κ.λ.π
   Η αναγκη να παραμερισουμε τις οποιες μικρες και μεγαλες διαφορες , να δουμε το Δασος και οχι τα δεντρα , να αντισταθουμε στην Δεξια και Ακροδεξια επιθεση εναντια στην Κοινωνια ειναι μεγαλύτερη Τωρα παρα ποτέ…

   Υ. Γ Και φυσικά να πετυχει η μεγαλη Απεργια για το Ασφαλιστικό( αυτοι παιζουν με τα εκατομμύρια ευρώ κι εμεις η συντριπτική πλειοψηφια πρεπει να αρκεστουμε σε συνταξεις των 500 και 600 αντε 1000 ευρώ ..Γιατί παρακαλώ …Επειδή η Νατασα εγινε Γιατρεσσα; και πως εγινε; Δουλεψαν ποτε -πραγφματικά – στη ζωή τους ολοι αυτοι οι Φωστηρες που μας λενε δουλεψτε μεχρι τα 7ο; … Δουλεψε π.χ πραγματικά ο Καραμανλής; )

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  22. »Τσίριζα, Τσίπριζα (καλό αυτό ε;), Ξύριζα, Σφύριζα, Μύριζα.»’
   Μαρκε αυτά μου φαινονται μαλλλον Φτηνιαρικα και χαζά ως λογοπαιγνια παντα ….
   Αλλά – αυτό τωρα – Πες μας εσυ που ξερεις απ’ αυτά … Τι λεει ο νεος Αρχιεπισκοπος … Ειναι σαν τον Χριστοδουλο; Τι ειναι αυτά που λένε εναντιον του;

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  23. «…άρτσι-μπούρτσι και λουλάς…»

   Και τι κακό έχει το άρτσι-μπούρτσι και λουλάς περικαλώ ?
   Ειδικά το τελευταίο …..

   Τι κόλλημα και αυτό !!
   Με την άρτσιΝατάσα που έγινε μπούρτσιΓιατρέσσα…..

   Σχόλιο από loulas | 09/02/2008

  24. Πράγματι, Νοσφεράτε, είναι φτηνιάρικα και χαζά λογοπαίγνια. Γιατί όμως στάθηκες σ’ αυτά και όχι στα άλλα; Εγώ με τον ΣΥΝ σχέση δεν έχω καμία, ούτε και θα αποκτήσω ποτέ. Απλά το αισθητήριό μου λέει να ΜΗΝ εισπράξουν όσοι έχουν σχέση με τον ΣΥΝ τα λεγόμενα του Τσίπρα περί «αναθεωρητών της Ιστορίας» μιλώντας για τη Ρεπούση, ως επεξεργασμένη άποψη του Τσίπρα. Αυτό λέω. Είναι στιγμιαία ΟΦΑτζίδικη έκφραση που δεν έχει βάθος. Είναι μία ατάκα. Εξ ου και το «άρτσι-μπούρτσι και λουλάς». Άμα τον θέλετε, βγάλτε τον. Εμένα καρφί δε μου καίγεται.

   Πάμε τώρα στα σοβαρότερα θέματα που ρωτάς!

   Θα μιλήσω για το νέο Αρχιεπίσκοπο επισταμένα από το ιστολόγιό μου. Ήδη για αρχή μετέφερα ένα ενδιαφέρον σχόλιο από ένα άλλο ιστολόγιο. Διάβασέ το αν έχεις χρόνο και σε ενδιαφέρει.

   Κατά τα άλλα, μία σύνοψη περί Ιεωρύμου:

   1. με ενοχλεί που νούμερο δύο είναι ο Ζακύνθου
   2. με ενοχλεί οι αιχμές που αφήνουν ότι την «αδικία» του 1998 την έβγαλε ο Χριστόδουλος, κάτι που είναι ΩΜΟ ψέμμα και το ξέρουν και οι ίδιοι! Ούτε ο Ζακύνθου δεν τόλμησε να το συνδέσει δημοσίως, όλοι το λένε χωρίς να το πούνε! Όμως καλλιεργείται η εντύπωση στον κόσμο
   3. με ενοχλεί που έκανε αντιπολίτευση στον Χριστόδουλο από την πρώτη ημέρα. Για παράδειγμα, αυτός ο Ζακύνθου και ο Ιωαννίνων ήταν οι μόνοι που ΔΕΝ συμμετείχαν στη διαδικασία υπογραφών που ζητούσαν δημοψήφισμα. Και έβαζε το Ζακύνθου να λέει «προσάναμα οι υπογραφές».

   Υπάρχει όμως και η αντίρρηση!

   1. ο Ιερώνυμος ΔΕΝ είναι ο Ζακύνθου! (απλά τον έχει νούμερο δύο)
   2. και κυριότερον! Το 2005, στην ΕΛΛΕΕΙΝΗ και οργανωμένη επιχείρηση αισχρής κατασυκοφάντησης του Χριστόδουλου από το ΣΥΝΟΛΟ του τύπου στην Ελλάδα που κράτησε έξι μήνες, ο Ιερώνυμος, και ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ως τότε τον αντιπολιτευόταν, αντιλήφθηκε ΑΜΕΣΩΣ ότι πρόκειται για αβάσιμες και θολές κατηγορίες που ενέπλεκαν διάφορα και διαφορετικά ζητήματα χωρίς να μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν παρά μόνο να δημιουργήσουν μία συγκεχυμένη ατμόσφαιρα κατά του Χριστόδουλου προσωπικά, αλλά και κατά της Εκκλησίας και της πίστης, ήρθε κοντά στον Χριστόδουλο και τον υπερασπίστηκε επί αυτού του θέματος! Και από τότε βελτιώθηκαν οι σχέσεις τους

   Αυτά βέβαια ίσως δε σε ενδιαφέρουν. Άλλα σε ενδιαφέρουν. Ναι, δε θα μιλάει, ναι είναι ΠΑΣΟΚος – εκσυγχρονιστής, ναι, θα κάθεται φρόνιμος.

   Θα μιλάνε όμως άλλοι! Ο σπόρος θα ανθίσει! Το χωράφι μεγάλο. Τι νομίζατε;

   Σχόλιο από Μάρκος | 09/02/2008

  25. Τσάκο και τον Τσίπρα να προασπίζεται το «δικαίωμα στην κοπάνα», με βάση το οποίο υποθέτω ότι θα επιχειρήσει να βελτιώσει την παιδεία της χώρας. Άντε να τον κάνουμε υπουργό παιδείας σε καμιά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και να θεσμοθετήσει την κοπάνα. Πώς το βλέπετε;

   Σχόλιο από Μάρκος | 09/02/2008

  26. Αυτά βέβαια ίσως δε σε ενδιαφέρουν. Άλλα σε ενδιαφέρουν. Ναι, δε θα μιλάει, ναι είναι ΠΑΣΟΚος – εκσυγχρονιστής, ναι, θα κάθεται φρόνιμος.»

   Κανεις λαθος Ω Μαρκε αν νομίζεις οτι αυτά με ενδιαφερουν … Καρφί δεν μου καιγεται ειτε ειναι με τους μεν ειτε με τους δε

   …Πες μου ομως κατι αλλο …Θυμασαι που ο Καραμανλής και η Νατασα του (η γιατρεσσα – κολλημα κατα Λουλά ) υπεγραφε τοτε σε εκεινο το ανεκδιηγητο πανηγυρι για να μπει το θρησκευμα ξανά στις ταυτότητες … Γιατί εσεις οι Χριστοδουλικοι που χαλαγατε τον κόσμο τοτε το κανατε Γαργάρα…

   μολις η »Δεξια του Κυριου » ανεβηκε στην εξουσια και φυσικά εβγαλε και αυτή το Θρησκευμα απο τις ταυτότητες …; Ε ; Γιατί;

   Πες μου Μαρκε ειλικρινά ομως ε; και θα σου βγαλω το καπέλλο -οπως μου τόβγαλες και συ καποτε και το θυμαμαι – !!!

   Ειλικρινά ομως και ξαστερα -οπως ταιριαζει σε καλό χριστιανό …

   – Μήπως γιατί ολη εκείνη η φασαρία ηταν για να ανεβει ο Σεμνός και ταπεινός καραμανλάκος στην εξουσια ;…και για να γινουν οι Λαμογιές που ολοι βλεπουμε τωρα;

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  27. Ας βαλω κι ενα σχετικό με την κριση στην Εκκλησια της Ελλαδας …

   http://roides.wordpress.com/2008/02/04/040208/

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  28. »Τσάκο και τον Τσίπρα να προασπίζεται το “δικαίωμα στην κοπάνα”, με βάση το οποίο υποθέτω ότι θα επιχειρήσει να βελτιώσει την παιδεία της χώρας. Άντε να τον κάνουμε υπουργό παιδείας σε καμιά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και να θεσμοθετήσει την κοπάνα. Πώς το βλέπετε;»

   Μαρκε ξερω γιατί οι Χριστοδουλικοι ειναι αιωνια ευγνωμονες στην κυβερνηση της Νεας Δημοκρατίας και ιδιως στην αλησμόνητη Μαριεττα Γιαννάκου …
   Διοτι χαρισε στον εκαστοτε Αρχιεπισκοπο τεσσερις Ανωτατοποιημένς Εκκλησιαστικές σχολές να τις διοικεί οπως θελει; :

   http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=651194

   Μηπως γιαυτό το δωρο κανανε Γαργαρα την αθετηση της υπογραφής του ΚΑραμανλή και της Νατασας για τις ταυτοτητες οι Χριστοδουλικοι;
   Μπα οχι …Οχι μόνο γι αυτό ..Υπαρχουν και αλλα Δωρακια στους Αρχοντες της εκκλησιας απο την »Δεξια του Κυριου»…

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  29. Νόσφυ

   άσε τον άνθρωπό στη χαρά του … μη σε πιάνει πάλι ο «νεανικός ενθουσιασμός» δεν ενδείκνυται για την υπερχιλιετή σου ηλικία..

   ( σας παρακολουθώ συνεχώς )

   Σχόλιο από Παπούλης | 09/02/2008

  30. Καλά Παπουλη … Εξαλλου μου ειναι και συμπαθής ο Μ. παρά τις διαφορες μας

   http://www.athensvoice.gr/subjects/av,14544,APXIEΠIΣKOΠOY_XAPAKTHPIΣMOΣ.html

   Με την ευκαιρία τι κανεις Παπουλακη μου;

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  31. Μπα ….Βαρεθηκα τα θρησκευτικά ..Βρε Παπουλη ..Κι εγώ ΣΕ παρακολουθώ(εσενα ειδικά μικρε μου ) Γιατί δεν περνάς Απο τον Προκρουστη (μου λου) να ριξουμε καμμια πενια να θυμηθουμε τα παλιά …αιντε …και να πιουμε και κανενα ποτηράκι…

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  32. Πολύ καλές οι ερωτήσεις σου.

   1. Ναι, ο Καραμανλής έδρασε πολιτικάντικα και υπέγραψε το αίτημα για δημοψήφισμα (και ουχί στο δημοψήφισμα που ποτέ δεν έγινε).

   2. Δεν υπάρχει καμία συγχώρεση, αντίθετα υπάρχει τιμωρία. Εγώ που ψήφισα για πρώτη φορά στη ζωή μου ΝΔ το 2004, ΔΕΝ την ψήφισα το 2007. Τι άλλο να κάνω;

   3. Το ζήτημα με τις ταυτότητες ΔΕΝ ήταν μόνο για τις ταυτότητες. Δες αυτό που τα λέει καλύτερα από μένα. όπως λέει και εδώ http://blog.antibaro.gr/?p=61 το ζήτημα ήταν πολύ ευρύτερο και αυτά τα ευρύτερα μέτρα σταμάτησαν. Ο λόγος ήταν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας.

   Επιτέλους πάψτε να μας κουτρουβαλιάζετε όλους στη Νέα Δημοκρατία! Η «Δεξιά του Κυρίου» αφορούσε την εκλογή του 2004 που ήταν η τιμωρία του Σημίτη για όλα αυτά. Οι πρώτες εκλογές μετά το 2000. Ο Σημίτης που και μικρός αποδείχθηκε, και απρεπής και όλα. Που ήταν στην κηδεία; είπε μία λέξη; έκανε καμία ανακοίνωση; Το μεγαλείο της μικροπρέπειας. Στα τσακίδια. Σήμερα κανείς δε μιλάει γι’ αυτόν. Οι ίδιοι οι ΠΑΣΟΚοι το Νοέμβριο τον έβριζαν. Και οι μεν και οι δε.

   Σχόλιο από Μάρκος | 09/02/2008

  33. Πωπω… Ομέρ δεν με αφήνουν να αγιάσω, θα το πω (για το Χριστόδουλο μόνο – μην υποψιάζεσαι τίποτε άλλο).

   Ντάξει, δέχομαι ότι η τηλεόραση ψάχνει για αιτίες διασυρμού παντός γνωστού κλπ. και ότι ίσως μεγαλοποιήθηκαν ορισμένα πράματα. Παρόλ’ αυτά, τη μία δηλώνει ότι δεν ήξερε παρά αμυδρά το Βαβύλη, την άλλη αποδείχτηκε το αντίθετο. Συχωρεμένος νάναι, αλλά πάει πια η δεκαετία του, τώρα μπήκαμε στην εποχή του… Τζερόνυμο Γκρούβυ.

   Σχόλιο από omadeon | 09/02/2008

  34. 1. Ναι, ο Καραμανλής έδρασε πολιτικάντικα και υπέγραψε το αίτημα για δημοψήφισμα (και ουχί στο δημοψήφισμα που ποτέ δεν έγινε).»

   Συμφωνα με το Συνταγμα Δημοψηφισμα μπορει να προκηρυχθει μονο απο την Κυβερνηση ή τη Βουλή και Οχι μετα απο αιτημα Πολιτών …με υπογραφες κ.λ.π
   Αυτό σιγουρα το ηξεραν Τότε Και ο Καραμανλής και ο Χριστουδολος …(μόνο 120 αρθρα εχει το Συνταγμα ..ο καθενας μπορει να το διαβασει ποσο μαλλον οι εχοντες και νομικους συμβουλους)
   – Δεν μπορουσε να γινει Δημοψηφισμα με συλλογή υπογραφών ..οπως ειπε και ο τότε Προεδρος

   Γιατί ξεσηκωναν τοτε τον κοσμο για κατι Που Συνταγματικά δεν γινότανε;

   (ειναι καθαρά Ρητορική η ερωτηση Μαρκε, δεν χρειαζεται να απαντησεις …Καταλαβαμε ολοι γιατί τον ξεσηκωναν τον κόσμο ,( Η Δεξια ,της Ν. Δ και του Λαος ,ομου μετα των Χριστοδολικών ) λαικίζανε και τον Ξεγελουσαν .. )

   το καταλαβαμε οταν ακουσαμε το »Δοξασοι ο Θεός,» η δεξια του κυριου » και ειδαμε το τι εγινε με την»Αλληλεγγυη , τα ξενοδοχεια της εκκλησιας και αλλα . κι αλλα κιαλλα ….

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  35. Χριστουδολος = Χριστοδουλος …ηταν λάθος δεν υπήρχε δόλος
   παρακαλώ να διορθωθει

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  36. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΡΘΡΟ 44
   1. ……….

   2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
   Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός εκτός από ΤΑ δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δυο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δυο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
   Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
   3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Κυβέρνησης. Τα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Πηγή :
   http://el.shvoong.com/law-and-politics/1727272-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-44/

   δΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ενα Συνταγμα και να διαβασουν τι λεει το σχετικό αρθρο ειτε ο Κραμανλής μετα της Συζυγου του τοτε ειτε η Ιεραρχία της Εκκλησιας πριν εμπλακουν και εμπλεξουν ενα μεγάλο τμημα του πληθυσμου σε μια διαδικασία
   (μαζεμα υπογραφών ) που ηταν Συνταγματικά Ασχετη;

   Αλλά πως θα Λαικισουν , πως θα δημαγωγήσουν πώς θα ξεγαλάσουν την ελληνική κοινωνια για να γαντωθουν στην εξουσια ,ακόμα και αν εξευτελισουν τους Θεσμους και τη Δημοκρατια που ετσι κι αλλιως ποτέ δεν σεβονταν ;

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  37. Να σου θυμίσω Νόσφυ, ότι
   1) Η «εκστρατεία λάσπης» του 2005 ΔΕΝ ήταν λάσπη όσον αφορά βαρύτατα εκκλησιαστικά σκάνδαλα, το μόνο που ΙΣΩΣ μπορώ να δεχτώ είναι κάποιος βαθμός υπερβολής για τον Χριστόδουλο (για να μη φύγει ο Μάρκος αισθανόμενος ότι αδικείται)
   2) Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ «εκστρατεία εξωραϊσμού» του Χριστόδουλου λόγω του ότι πέθανε και «έπρεπε» να μετατραπεί σε άγιο, ΠΟΥ κολλάει (με τον υποτιθέμενο διωγμό του)? Τι κυβέρνηση τότε, τι τώρα;

   Σχόλιο από omadeon | 09/02/2008

  38. Μήπως έχει σημασία ποιός από τους δύο Δες και http://ngalanakis.blogspot.com/2008/02/h.html

   Σχόλιο από Νέαρχος Γαλανάκης | 09/02/2008

  39. »Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει,αλλά κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα επειγόντως»
   Μαλλον συμφωνώ μαζί σου Νεαρχε …Και θα προσθετα:
   κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα επειγόντως»
   Πριν καταστρεψει τελειως την Χωρα , την οικονομία και εξαχρειωσει τελειως την Κοινωνια , διαλύσει την Παιδεια και τον Πολιτιισμό η χειροτερη Κυβερνηση που περασε ποτέ απο τον τοπο μετα την Μεταπολιτευση , δηλαδή η Κυβερνηση Καραμανλή( χειροτερη και απο την κυβερνηση Μητσοτάκη…)

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  40. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=87872632

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 09/02/2008

  41. Μα βρε Νοσφεράτε, πάντα εκεί που πας καλά θα βρίσκεις κάτι να με απογοητεύεις!

   Τι σημαίνει «Συνταγματικά δε γινότανε»; Μας δουλεύεις κανονικά ή έχεις πάρει διαζύγιο από τη δημοκρατία και μόνο ωφελιμιστικά τη χρησιμοποιείς όποτε σου κάνει κέφι;

   Το Σύνταγμα, αν δεν κάνω λάθος, ορίζει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, σωστά;

   Το Δημοψήφισμα είναι η έσχατη μεν, αλλά μία από τις λύσεις της Δημοκρατίας σε δύσκολες στιγμές.

   Δηλαδή εσύ τι περίμενες; να γράφει το Σύνταγμα ΑΚΡΙΒΗ τρόπο ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ δημοψηφίσματος; Τι είναι το Σύνταγμα, ο Τσελεμεντές;

   Αν εγώ στείλω αύριο μία επιστολή στον Καραμανλή ή στον Παπούλια και τους ζητήσω να γίνει δημοψήφισμα για ένα οποιοδήποτε θέμα, αυτό είναι αντι-Συνταγματικό;

   Ποιος θα αποφασίσει ποτέ αν και πότε θα γίνει δημοψήφισμα, αν όχι η πηγή όλων των εξουσιών;

   Θα μας τρελλάνεις;

   Ο λαός έστειλε μία επιστολή κάτω από ένα μικρό κειμενάκι (που ίσως το ξέχασες κι όλας) με τρία εκατομύρια και κάτι ψιλά υπογραφές από κάτω και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

   Είναι αντισυνταγματικό αυτό; Πας καλά;

   Αυτό έγινε και απορώ γιατί το επαναφέρεις το θέμα.

   (Στην Ελβετία το Σύνταγμα ορίζει ότι με 50 ή 100 χιλιάδες υπογραφές έχεις δημοψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα!)

   Τι αντι-δημοκρατική υποκρισία είναι αυτή, Νοσφεράτε;

   Σχόλιο από Μάρκος | 09/02/2008

  42. Δηλαδή αν ο λαός, επηρεασμένος από κάποιο λαοπλάνο ηγέτη, μάζευε υπογραφές ότι η άλγεβρα του Boole δεν είναι αληθής, θα έπαυε να ισχύει η άλγεβρα του Boole;

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  43. Υ.Γ. (συγκόλληση οκ, Ομέρ)
   Αν αυτό ακούγεται παράλογο, τότε… ακούστε κάτι άλλο. Μπορεί π.χ. οι περισσότεροι (επηρεασμένοι από προπαγάνδα) πολίτες, μετά από κάποια εγκλήματα, μαζέψουν εκατομμύρια υπογραφές ότι… πρέπει να πέφτει ξύλο στους κακοποιούς κατά την ανάκριση, θα έπρεπε να γίνει αυτό (επαναφέροντας νομίμως τα βασανιστήρια);

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  44. »Στην Ελβετία το Σύνταγμα ορίζει ότι με 50 ή 100 χιλιάδες υπογραφές έχεις δημοψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα!)
   Τι αντι-δημοκρατική υποκρισία είναι αυτή, Νοσφεράτε;»

   Καλό μου παιδι Μαρκε :
   1.Το Συνταγμα ειναι ο υπερτατος Νομος της Πολιτειας

   2. το Συνταγμα μας εγινε το 1975
   (ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ-ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙς ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ως ΤΩΡΑ)

   3. στο Αρθρο 44&2 λεει πως γινεται το Δημοψηφισμα στη Χωρα μας :
   » Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
   Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός εκτός από ΤΑ δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δυο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δυο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

   Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
   :

   4. Στην Ελβετια προβλεπεται αυτό πΟυ λες αλλά η Ελβετια εχει αλλο Συνταγμα …επισης στην Ιταλία ..Αλλα΄και η Ιταλία εχει το δικό της Συνταγμα …

   5. Θεωρώ οτι εσυ-εν μερει- αν εισαι αμαθητος σε αυτά τα θεματα και θεωρεις οτι ολα τα Συνταγματα ειναι ιδια (Ελλαδας και Ελβετιας ) οτι μπορεις και δικαιουσαι να λες αυτό που λες( Θα μας τρελλάνεις;)

   – Ομως Ο μεν Καραμανλής ως τοτε αρχηγος της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης δεν εδικαιουτο να κανει τον Εντελώς ασχετο και να μην Ξερει (ταχα μου )οτι Δεν προβλεπεται στην Ελλαδα συλλογή υπογραφών για Δημοψηφισμα ενώ μπορουσε καλλιστα να κανει προταση νομου στην Βουλή …..
   – Οι δε της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας που και αυτοι – δεν μπορει εχουνε και Νομικους και Νομική υπηρεσια αν δεν καταφερνανε να διαβασουν ενα αρθρακι του Συνταγματος μονοι τους – κατι παραπάνω ξερανε απο εσενα (τον αθώο απ ‘ οτι βλεπω ) αλλά αυτό δεν τους εμποδισε απο το ΔΟΥΛΕΜΑ κυριως των οπαδών τους για συγκεκριμμένα οφελη και σκοπους …

   – Μαρκε , φιλαράκο , αν νομίζεις οτι παω να σε τρελανω ,ουδεν προβλημα φιλε μου..

   Δεν μπορει , γραμματα θα ξερεις , ανοιξε κανενα Συνταγμα , Κιαν δεν εχεις εμπιστοσυνη στα ματακια σου δεν μπορεί θαχεις κανενα Φιλο ή Γνωστό που να ξερει τα στοιχειωδη και θα σου εξηγησει ..
   Δεν παω εγώ να σε τρελλάνω φιλαρακο οταν σου λεω τα αυτονοητα και τα στοιχεώδη ..Αλλοι σε και σας δΟΥΛΕΥΑΝΕ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΌΝ ΑΚΌΜΑ …
   -Οσο γιαυτά περι κυριαρχου λαου -που σε εχουν μαθει να το συγχεεις με την συλλογή υπογραφών και το εκκλησιασμα ..θα πώ και παλι φιλαρακο : Δε φταις εσύ ..

   Και εδώ ισχυει η φοβερή αποκαλυψη φιλε μου …ΣΑΣ
   δουλευου(α)νε
   Το Πολιτευμα μας ειναι Προεδρευομενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατια Μαρκε … Θεμελιωδες .
   – Ο κυριαρχος λαος εκφραζεται με τις Εκλογές ..Και απο εκει και περα αναλαμβαενι η Βουλή ….
   Δεν αποφασισαεγώ περι αυτου Φιλε .Το Συνταγμα αποφασισε.! και ρωτα οποιον θελεις . ( δεν υπαρχει θεολογική ερμηνεια του Συνταγματος)

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  45. Υ.Γ.2 (συγκόλληση οκ πάλι)
   Τρίτο και τελευταίο παράδειγμα, να γελάσετε λίγο αλλά ΚΑΙ σοβαρό. Υποτεθήστω ότι το έτος 2030, το Ιστολόγιο «Π&Α» έχει πλέον 100 χιλιάδες σχολιαστές που επικοινωνούν με Τεχνητή Νοημοσύνη (για να διαβάσουν τον όγκο των σχολίων), και μαζεύουν 100 χιλιάδες υπογραφές να… αναγραφτεί ΚΑΙ στην ηλεκτρονική τους ταυτότητα ότι σχολιάζουν στο «Π&Α» (μέλη του οποίου έχουν στο μεταξύ γίνει και… υπουργοί κυβέρνησης) αυτό σημαίνει ότι η «προαιρετική αναγραφή» στην ταυτότητά τους του γεγονότος ότι σχολιάζουν εδώ, μπορεί να ΕΓΓΥΗΘΕΙ ότι… δεν υφίστανται κατώτερη κοινωνική μεταχείριση όσοι ΔΕΝ σχολιάζουν;

   http://omadeon.com/christodoulos
   (εκεί υπάρχει και παράδειγμα μουσουλμάνου τροχονόμου που κάνει διακρίσεις σε όσους δεν φορούν… προαιρετικό σαρίκι)

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  46. ο Μαρκος δε γραφει »Δηλαδή εσύ τι περίμενες; να γράφει το Σύνταγμα ΑΚΡΙΒΗ τρόπο ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ δημοψηφίσματος; Τι είναι το Σύνταγμα, ο Τσελεμεντές;»
   – και δεν μπηκε στον κοπο να διαβασει τι του εδειξα παραπάνω σχ 36 οπου το Συνταγμα γραφει ΑΚΡΙΒΏς ΑΥΤΟΝ τον ΑΚΡΙΒΗ τρόπο ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ δημοψηφίσματος …

   Διοτι Δυστυχώς η ευτυχώς Μαρκε μου το Συνταγμα σε ορισμενα βασικά θεματα ναι ειναι κατι σαν »Τσελεμεντές» που λες κι εσύ Αλλά με απΑιτησεις απολυτου σεβασμου απο τους πολιτες και κυριως τους ηγετες αυτής της Χωρας

   … Κατι που Τοτε η Ηγεσια της εκκλησιας και της ΔεξιαςνΕΑς δΗΜΟΚΡΑΤΙΑς (ΚΑΙ ΤΟΥ λαος φυσικά για να μη ξεχνιομαστε) γραψανε στα παλαια τους Υποδήματα κοροιδευοντας ασυστολα τους ιδιους τους οπαδους τους ..

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  47. Ομαδεον τα σχολια σου μπερδευουν.

   Δεν νομίζω οτι χρειαζονται »εξυπνα » επιχειρηματα για κατι που λεει Απολύτως Ξεκαθαρα το Συνταγμα

   εν ειναι θεμα εξυπνάδας ή επιχειρηματων ..Ειναι θεμα Νομοθεσιας ( το Συνταγμα ειναι ο υπερτατος Νομος ) που τοτε(τουλαχιστον) ο Καραμανλής και Ηγεσία της Εκκλησιας δεν σεβαστηκαν Καθολου…

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  48. ουφ σόρυ Ομέρ συγχώρεσέ με…
   Για να μην κουράζεστε να ψάχνετε:
   Η παράλογη βάση της απαίτησης για αναγραφή του θρησκεύματος, διασαφηνίζεται καλύτερα από ένα ανέκδοτο: «Με έπιασε ο τροχονόμος να παρκάρω παράνομα, και μου πήρε τις πινακίδες, ΑΦΟΥ είδε την αστυνομική μου ταυτότητα» -είπε κάποιος. «Μα γιατί ρε φίλε; Τόσο πολύ αυστηρός, ο τροχονόμος;». -«Οχι, δεν ήταν αυστηρός, αλλά… αντί για πηλίκιο φόραγε… σαρίκι». Απάντηση: -«Τι μου λες, τώρα; Αν έγραφε η ταυτότητά σου… ‘μουσουλμάνος’, τότε θα τη γλύτωνες την κλήση, φίλε! …Εεμ! Εγώ στά ‘λεγα, όταν… πρωτο-ήρθανε εδώ, εκείνοι οι… Πακιστανοί»!! :-))

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  49. @Νόσφυ
   έχεις απόλυτο δίκιο. Τα συνταγματικά επιχειρήματά σου είναι κρυστάλλινα και είχα διαβάσει παρόμοια στον Τύπο κάποτε. Υπάρχουν όμως και λογικά επιχειρήματα, που συνδέουν Νόμους με σύνταγμα με πρακτικά θέματα. Π.χ. από τη στιγμή που αναγράφεται στην αστυνομ.ταυτότητα προσωπικό στοιχείο (έστω και προαιρετικά) που μπορεί να θεμελιώσει κοινωνικές διακρίσεις (π.χ. κατά όσων _δεν_ ανήκουν στο προαιρετικά-ή-όχι αναγραφόμενο στοιχείο) λογικά αυτό προκαλεί κοινωνικές διακρίσεις (έστω δυνάμει) άρα λογικά αντίκειται σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ουμανιστικές αρχές (κατά κοινωνικών διακρίσεων).

   Τέλος, γιατί δεν τύπωσε η Εκκλησία τις δικές της ταυτότητες, για χρήση των πιστών της σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ίδια, αλλά… επέκτεινε το θέμα σε κρατικές ταυτότητες;

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  50. Μάρκο
   σχεδόν όλοι το ξέρουν ότι το αίτημα για προαιρετική αναγραφή ταυτότητας οφείλεται σε φόβο ότι δεν θα μπορούν να εντοπισθούν ορισμένοι ξένοι ή αλλόθρησκοι Ελληνες (π.χ. Ελληνες πολίτες μουσουλμάνοι και ιδίως Εβραίοι). Ε, δυστυχώς αυτός ο εντοπισμός, μπορεί να προξενεί ασφάλεια στην πλειοψηφία αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές διακρίσεις κατά των μειοψηφιών. Λογική κρυστάλλινη, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αν θέλετε κράτος δικαίου, κάντε και θυσίες!

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  51. Ομέρ συγκόλλησέ τα, θα… συχαθώ τον πολυλογά εαυτό μου. Ομως η καλή αλληλοκατανόησή μας επιβάλλει και κάτι ακόμη νομίζω:

   Νόσφυ, δες το επίσης σαν θέμα κοινωνικής ιστορικής μελέτης.
   ΤΙ σου θυμίζει αυτό το πολυπόθητο «δικαίωμα να γράφουμε ότι είμαστε Χριστιανοί στην ταυτότητά μας», τι σου θυμίζει παρά… τις ιστορικές περιπτώσεις ΠΟΓΚΡΟΜ που γινόντουσαν σε ΟΛΑ τα σπίτια ΠΛΗΝ εκείνων που είχαν «σημαδευτεί» με κάποιο σύμβολο;

   οβερ αντ άουτ, Ομέρ (ελπίζω)

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  52. Μαρκε για να καταλαβεις φιλε μου

   λες :
   »Αν εγώ στείλω αύριο μία επιστολή στον Καραμανλή ή στον Παπούλια και τους ζητήσω να γίνει δημοψήφισμα για ένα οποιοδήποτε θέμα, αυτό είναι αντι-Συνταγματικό;»

   Ε το να την ζητησεις
   -Δεν ειναι αντι-Συνταγματικό

   Αν ομως ο Παπουλιας ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ το Δημοψηφισμα με βαση την επιστολή σου αυτο θα ειναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ !

   – Το ιδιο και αν ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ Δημοψηφισμα κατοπιν συλλογής
   Υπογραφών …ειτε τριων εκατομμυριων ειτε εκατον τριων εκατομμυριων

   Ο Προεδρος δεν μπορει να προχωρησει σε διεξαγωγή Δημοψηφισματος Παρά μόνΟ αν προηγουμένως το αποφασισει η Βουλή ( α44 &2)

   – ΕΤΣΙ

   Α) δεν ειναι παρανομη και ουτε αντισυνταγματική η συλλογή υπογραφών για Δημοψηφισμα

   Β) Σε καμμια περιπτωση δεν επροκειτο να γινει Δημοψηφισμα με βαση τις υπογραφες

   – Επρεπε να παρει σχετική αποφαση η Βουλή (π.χ ο Καραμανλής τοτε να φερει το θεμα στη Βουλή και οχι απλά να υπογραψει)

   Γ) αΡΑ ΤΖΑΜΠΑ κόπος και Ντορος …Οταν ο τοτε Προεδρος ειπε στον τοτε αρχηγο της εκκλησιας (που του πηγε τις υπογραφες ) Δεν Γινεται..Πολύ απλά του διαβασε το σχετικό αρθρο του Συνταγματος …
   »Δεν μπορ΄ω να το κανω» δηλαδή του είπε .Οχι »δε θελω »

   -Δεν Γινεται Συνταγματικά //

   Δ) Αρα:
   αφου δεν γινοτανε και μαλλον το ξερανε αλλά παρολα αυτά και λαοσυναξεις κανανε και Υπογραφανε ο Καραμανλής η Γυναικα του και παραγοντες της Δεξιας κ.λπ

   πες μου σε παρακαλώ ΠΟΙΟΝ δουλευανε ψιλό γαζί;

   Εμενα ;
   Που δεν υπεγραψα;

   Η αυτους -τους οπαδους τους- που Υπέγραψαν;

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  53. Ομαντεον καταλαβα οτι Δεν καταλαβαινεις και τα παραταω
   Ουδεν σχολιον . Το πεδίον ελευθερον και γεια !

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  54. ε, όχι Νοσφεράτε μου, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ιδίως στο τελευταίο σου σχόλιο 52, τα είπες ΟΛΑ. Λογική ξέρω και σε παρακολουθώ, απλώς είχα δώσει μερικές άλλες διαστάσεις του προβλήματος, ίσως περιττές στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ζήτημα. Μη φεύγεις, ΕΓΩ θα φύγω! 🙂

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  55. O Νοσφεράτος δικαιολογημένα δυσανασχέτησε διότι ΠΟΛΥ ελάχιστοι ξέρουμε τόσο καλά το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ θέμα που εξηγεί, που ακυρώνει όλα τα άλλα σαν σπουδαιότερο. No problem Νοσφυ!

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  56. »Μη φεύγεις, ΕΓΩ θα φύγω!

   Σιγά Μη Φυγεις!!!

   Βρε Ομαντεον μου φαινεται οτι ΕΣΥ μας δουλευεις ολους …Και χωρίας -καν- λόγο…Μόνο για την πλακα σου !

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  57. Λες

   «Α) δεν ειναι παρανομη και ουτε αντισυνταγματική η συλλογή υπογραφών για Δημοψηφισμα»

   Σε παρακαλώ πες το αυτό και στον κ. Κωστή διότι το 2001 απάντησε στον Χριστόδουλο ότι «οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές»

   Ιδού και ο σύνδεσμος:
   http://www.enet.gr/online/online_p1_text.jsp?id=12982780

   Για τα υπόλοιπα σημεία σου, νομίζω ότι είναι προφανές πως οι υπογραφές είναι μία ισχυρή ένδειξη της λαϊκής βούλησης την οποία έπρεπε να λάβει υπόψιν της το κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος ή δεν ξέρω γω ποιος άλλος για να ικανοποιήσει το αίτημα.

   Επαναλαμβάνω ότι δεν επρόκειτο να υπάρχει συνταγή αναγκαστικής προσφυγής σε δημοψήφισμα (είναι ακραίο το φαινόμενο της Ελβετίας), αλλά ότι το οποιοδήποτε αρμόδιο όργανο έπρεπε να λάβει υπόψιν του την εκπεφρασμένη βούληση όχι για να γίνει το Α ή το Β, αλλά για να εκφραστεί ο λαός αργότερα εάν επρόκειτο να γίνει το Α ή το Β.

   Και συμφωνώ μαζί σου απόλυτα στο ότι αν ο Σημίτης δεν ήθελε να το κάνει και δεν ήθελε να υπακούσει την κοινή γνώμη, κάτι που το πλήρωσε ακριβά στις επόμενες εκλογές, ο Καραμανλής που υπέγραψε ο ίδιος ήτανε ηθικά υποχρεωμένος (=δεσμευμένος) να το κάνει, και όμως δεν το έκανε. Δεν το πλήρωσε όμως επειδή απέναντί του βρέθηκε το 2007 ο λειψός Γιωργάκης! Έχουν και τα τυχερά τους οι πολιτικοί…

   Χάσαμε όμως το νόημα, ακόμη μία φορά.

   Το νόημα όπως προείπα ΔΕΝ είναι ούτε οι ταυτότητες, ούτε το δημοψήφισμα. Το νόημα είναι ότι οι ταυτότητες ήτανε το πρώτο από μία σειρά μέτρων. Και οι αντιδράσεις εμπόδισαν τη συνέχιση αυτών των μέτρων. Ασχέτως που το πρώτο πέρασε. Αυτό είναι η ουσία.

   (ελπίζω όμως να απάντησα στα πρώτα σου ερωτήματα για τη στάση Καραμανλή κλπ, όπως ανέμενες)

   Σχόλιο από Μάρκος | 10/02/2008

  58. Νοσφεράτε η αλήθεια είναι ότι το θέμα των ταυτοτήτων έχει ΚΑΙ πλάκα, αλλά έχει επίσης και πολύ σοβαρές πλευρές. Μία από τις σοβαρότερες είναι αυτή που εξήγησες (τόσο καλά). Μη με παρεξηγείς… Οσα εξήγησες για το σύνταγμα, που καθιστά παράλογες τις διακηρύξεις και τις απαιτήσεις της Δεξιάς, είναι σαφέστατα πολύτιμα. Δεν τα είχα διαβάσει τόσο συμπυκνωμένα πουθενά αλλού και σε ευχαριστώ. Πάντως την πλάκα μου την έκανα (όχι μαζί σου ή εναντίον κανενός) αλλά με τις… ταυτότητες (που άλλωστε νομίζω και το Συμβούλιο επικρατείας ή κάτι τέτοιο αποφάνθηκε με παρόμοιους τρόπους για τα περί διακρίσεων σε βάρος των πολιτών που δεν αναγράφουν θρήσκευμα, κλπ). Η όχι;

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  59. Δεν μιλαω μονο για το συγκεκριμμενο Ομαντεον αλλά για το γεγονός οτι οπου παω και σε οτι λεω αρχεσαι απροσκλητα διπλα και κολλάς εδώ και παρα πολύ καιρό,χωρις ουσιαστικό λόγο …Δεν το κανεις μονο σε καυγαδες(οπου κι εκει το κανεις κατακόρον δινοντας την ευκαιρια στον -ξερεις ποιον – να τσουβαλιαζει οτι θελει ) Το κανεις εν γενει ..Και με ενοχλεί …Πως θα στο δειξω ; Με ενοχλεί ! και ολο και πιο Πολύ; Και ειμαι και ευγενικος- οσο μπορώ μαζί σου !

   @Μαρκε να που σε κατι συμφωνήσαμε ..Τουλαχιστον στο οτι το Συνταγμα εχει σαφεις διαδικασιες σε οτι αφορά στο Δημοψηφισμα !! Τωρα :

   Πραγματι οπως το λεει το λινκ

   »Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι οι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία, μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και οι προς τούτο διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Οτι βάσει αυτών, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων, ότι πάντες έχουν υποχρέωση συμμορφώσεως προς τους κανόνες του ισχύοντος δικαίου και ότι οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος».

   Ε ναι Μαρκο ΜΟΥ . ηΤΑΝ εκτός νομοθετημένης διαδικασίας

   οΙ »συλλεγείσες υπογραφές»
   ΚΑΙ -δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος

   δΗΛΑΔΉ : δΕΝ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: ηταν παρανομες ή Αντισυνταγματικές..

   Αλλά του ειπε: Δεν προβλεπεται απο το Συνταγμα να μπορει ο Προεδρος να Προκυρηξει Δημοψηφισμα με βασει Υπογραφες ..Ειναι εκτος διαδιακσιας .. Καταλαβες τωρα;

   Αν καταλαβες ας μείνουμε σε αυτό προς το παρόν.!

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  60. Είδα το λινκ στο ιστολόγιο του Αντίβαρου που μας χάρισε ο Μάρκος. Αντιγράφω από το σχόλιο στις 2 Φεβρουαρίου κάποιου Φειδία Μπουρλά:

   Λυσσάνε οι γελωτοποιοί των ΜΜΕ. [όχι απλώς λυσσάνε, άρχισαν σήμερα και βρωμερές ραδιουργίες κατά του αξίου Ευσταθίου Σπάρτης] Λυσσάνε, διότι γνωρίζουν ότι δεν λέγουν την αλήθεια· λυσσάνε, διότι γνωρίζουν ότι οι ταυτότητες δεν ήταν ήττα, οι ταυτότητες ήταν η αρχή της μεγάλης νίκης

   _Ποια_ «μεγάλη νίκη»?
   ε, όποιος μπορει να με διαφωτίσει ας δει το original
   κάτω από το link:
   http://blog.antibaro.gr/?p=61
   Comment from Φειδίας Μπουρλάς
   Time: February 2, 2008, 3:11 am

   Σορυ, αλλά εγώ τον… φοβήθηκα λιγάκι έτσι όπως στηλιτεύει και τρέχω για ύπνο ελπίζοντας να μη δω ΕΦΙΑΛΤΕΣ… 😉

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  61. Μαρκε »ο Καραμανλής που υπέγραψε ο ίδιος ήτανε ηθικά υποχρεωμένος (=δεσμευμένος) να το κάνει, και όμως δεν το έκανε. Δεν το πλήρωσε όμως επειδή απέναντί του βρέθηκε το 2007 ο λειψός Γιωργάκης! Έχουν και τα τυχερά τους οι πολιτικοί…’
   Συμφωνώ εν μερει για την αδυναμια του Γιωργου Παπανδρεου να αντιπαρατεθει στον Γιωργακη ..

   -Δεν ηταν μονο ομως αυτος ο λόγος ..
   Ενα μεγαλο μερος της ηττας του του Σημιτη και της νικης του Κωστακη οφειλοταν σε αυτή την συστηματική εκστρατεια της τοτε ηγεσιας της Εκκλησιας (συλλογή υπογραφών κ.λ.π ενω δεν μπορεί παρα να ξερανε οτι δεν προβλεποτανε – εδεν μπορει να ηταν Τοσο ασχετοι )

   – Και επισης η δευτερη νικη του Κωστακη – περα απο την ανεπαρκεια του Γιωργακη , τις φωτιες του καλοκαιριου και το »αντιγραφειιοκρατικό μοιρασμα » τριχιλιαρων (εχω γραψει για αυτά την Στιγμή που γινοτανε αλλου!) και το Απυρόβλητο και την ασυλιαα που απολαμβανε ( ΣΧΕΔΌΝ ΠΑΝΤΟΎ -ακομα και στο γνωστό και στους δυο μας τμημα της Μπλογκοσφαιρας ) της πιο διεφθαρμένης και ανικανης κυβερνησης που περασε ποτε απο την μεταπολιτευση και μετα…

   Οφειλοταν ακριβώς στην αμεριστη συμαπαρασταση της ηγετικής ομδας της Εκκληισας της Ελλάδας Παρα το οτι ο Κωστακης ειχε αθετήσει την υπογραφή του για τις ταυτοτητες και δεν προχωρησε στην αναγραφή του θρησκευματος παρά το Οτι .-μπορουσε και παραμπορουσε να το κανει – οταν η Δεξια του Κυριου του εδωσε την εξουσια…

   -Αυτό το τελευταιο -την σιωπή της Κυριαρχης ομαδας της εκκλησιας για τις Ταυτότητες στην περιοδο που ο Καραμανλής πηρε την εξουσια ενω φωνασκουσαν εντελώς στην περιοδο Σημίτη

   – Πως; το εξηγεις Μαρκο ;

   Την δική μου εξήγηση την ξερεις …

   Η δικιά σου για την εκκωφαντική σιωπή τηςΙεραρχίας της εκκλησιας κατα την Καραμανλίδεια περιοδο Ποιά ειναι;

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  62. Συμφωνώ εν μερει για την αδυναμια του Γιωργου Παπανδρεου να αντιπαρατεθει στον Γιωργακη = ΣΤΟΝ κΩΣΤΑΚΗ τον Καραμανλή … Λαθος .

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  63. ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΡΙΩΝ – και μία απόπειρα απάντησης

   μολις η ”Δεξια του Κυριου ” ανεβηκε στην εξουσια και φυσικά εβγαλε και αυτή το Θρησκευμα απο τις ταυτότητες …; Ε ; Γιατί;
   – Πως; το εξηγεις Μαρκο ;
   Την δική μου εξήγηση την ξερεις …
   Η δικιά σου για την εκκωφαντική σιωπή τηςΙεραρχίας της εκκλησιας κατα την Καραμανλίδεια περιοδο Ποιά ειναι;

   Δεν ξέρω για τους δυό σας, αλλά η δική μου εξήγηση είναι -απλούστατα- ότι η απαίτηση για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος είναι φύσει παράλογη, αντιφατική (αντιβαίνει σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα) και ΚΑΝΕΙΣ δεν θα μπορούσε να την υλοποιήσει χωρίς σύγκρουση με υπερ-εθνική αίσθηση δικαίου σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

   Κι έτσι… ΔΕΝ θα δω εφιάλτες απόψε! 😉

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  64. Πάντως, νοσοφορότατε, αν και σε όλα όσα λες έχεις δίκιο, ιδίως επί του συνταγματικού, αλλά και στα άλλα, δεν παύει να ισχύει ότι αυτή τη στιγμή το αντίπαλον δέος στην όντως ανίκανη κυβέρνηση είναι ένα κόμμα προσωποπαγές και αντιδημοκρατικό στη λειτουργία του, που καταπνίγει κάθε αντίθετη φωνή στο εσωτερικό του. Ίσως είναι σωτήριο που αυτό το κομμα δεν κέρδισε τις εκλογές και ίσως είναι ένδειξη υγιούς πολιτικής σκέψης που ο λαός προτίμησε να ψηφίσει τους ανίκανους παρά τις καταστροφές του καλοκαιριού. Και τώρα, άλλωστε, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, πέφτει η ΝΔ και… μεγαλώνει την απόστασή της από τον δεύτερο.

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 10/02/2008

  65. @ Omadeon Τι να σου πω…Αν αυτό καταλαβες!!

   @ Ν. Σ λες » Ίσως είναι σωτήριο που αυτό το κομμα δεν κέρδισε τις εκλογές και ίσως είναι ένδειξη υγιούς πολιτικής σκέψης που ο λαός προτίμησε να ψηφίσει τους ανίκανους παρά τις καταστροφές του καλοκαιριού.»’

   προσπαθώ να καταλάβω τι θελεις να πεις ..Εννοεις το Πασόκ ;
   Ε ναι το πασόκ κατω απο την ηγεσια του Γιωργακη ειναι αποτι φαινεται ανικανο να δικδικήσει ξανά την εξουσια προς το Παρόν ….
   – Ελπίζω ομως οτι δεν υπαινισσεσαι οτι η Ν. Δ ειναι πιο δημοκρατική απο το Πασόκ -παρα τα μυρια οσα βαρυνουν το τελευταιο …Και στον τελευταιο πολίτη Δημοκρατη (ακομα και στους Νεο Δημοκρατες)γινε φανερό στις μερες μας .-κατι που επρεπε να ειχε γινει ηδη απο τηνεποχή των Φωτιων με τις ασυμμετρες Απειλές αλλά τοτε τα τριχιλιαρα βλεπεις και οι δωραν συχνοτητες στα ΜΜΕ……συσκοτισαν την Αλήθεια..
   -οτι περα απο τους στενοτατους δεσμους της Ν. δ με την ακροδεξια και την βαθυτατη διαφθορά που την χαρακτηριζει ( βλ θαψιμο απειρων σκανδαλων , μιζών ,Υποκλοπών,βασανιστηριων κ.λπ )

   την χαρακτηριζει και μια πληρης ανεπαρκεια και ανικανότητα που ειναι ακρως επικινδυνη για την Χωρα και που Δεν συγκρινεται με καμμια απο τις προηγουμενες κυβερνησεις -ουτε καν με την κυβερνησ Μητσοτάκη -στον οποιά Ισως ο κ Καραμανλής θα γινοταν Καλός Υφυπουργός »οπως ειπε ο Μπρρρρ — και φυσικά σε καμμια περιπτωση με την Κυβερνηση Σημιτη με του οποιου οσο και αν διαφωνει κανεις με τις επιλογές του δεν μπορεί παρα να παραδεχθει οτι ο ιδιος τουλαχιστον ηταν εντιμος εργατικός και Αδιαφθορος και οτι οι εξ’ απορρητων του δεν ειχαν βυθιστει -οπως ο Ζαχοπουλος σε ενα απο τα πιο Σκαναδαλώδη σκανδαλα που δεν μαζευονται με τιποτε οσο αυτό που Καιει σημερα την Νεα Δημοκρατια αλλά και τον τοπο (καθώς η Σηψη της Ν. Δ γινεται και ανοιχτή πληγή της χωρας )

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  66. Νοσφ, στη λειτουργία του και στην εσωτερική του ζωή το σημερινό Πασόκ είναι σαφώς αντιδημοκρατικό, αυτό έγραψα.

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 10/02/2008

  67. Συμφωνω … Δεν νομιζω ομως οτι δεν ειναι απειρως Αντιδημοκρατικώτερη η Νεα Δεημοκρατια – με την εννοια της Φεουδαρχιας – και της προσκολησης στον εκαστοτε Αρχηγο ανεξαρτητως ιδεολογικών διαφορών (τι ιδεολογικών βεβαια )
   και της επιθεσης σε ολους τους θεσμους -απο το ΣτΕ και τις ανεξαρτητες αρχες μεχρις τα συνταγματικά δικαιώματα (καμερες στις διαδηλώσεις Αστυνομια απο κοινου με Χρυσαυγιτες κ.λπ , βασανιστηρια μεταναστων κ.α)

   οσο για την διαφορα που λες πιο πανω ..εξηγειται φυσικά με την διαρροή ψηφοφορων προς το Συριζα ΚΑΙ Ο – Π το ΚΚΕ και τους Δ Ξ /Δ. Α

   – κοιτα Ν. Σ ..Νομίζω οτι αντιλαμβανεσαι κι εσύ μια τεραστια κοινωνική δυσαρεσκεια -να μην πώ οργή -προς την απιστευτη Λαμογια που συνοδεευει την Ν. Δ σημερα ..Και την πρωτοφανή κριση οικονομική και πολιτική ..

   – Σημερα σε ολους τους Κοινωνικους χωρους οι εργαζομενοι – ακομα και Νεοδημοκρατες ψηφοφοροι – απαιτουν την οσο το δυνατόν ενότητα – και ζητουν – ή μαλλον απαιτουν – απο την Αντιπολιτευση – απο ολα τα κομματα ακόμα και τα πιο μικρά να συντονίσουν την δραση τους για να εμποδίσουν την απιστευτα ανικανη και διαφθαρμένη αυτή κυβερνηση απο το να διαλύσει εντελώς τον Τοπο …
   Το τι θα προκύψει αγνωστον …Παντως μη μου πεις οτι κιεσύ δεν εχεις μια παρομοια αισθηση ..Πες μου εναν, Εναν υπουργό του Καραμανλή που να μην ηταν πριν τον Σεπτεμβρη ή να μην αποκαλύπτεται τωρα ως Εντελώς αποτυχημενος και φελός -στην καλύτερη περιπτωση- ..Μη μου πεις τον Ευριπίδη 🙂

   Ε που θα παει αυτό; .Κατι πρεπει να γινει …

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  68. Οχι, έτσι που το θέτεις, δεν μπορώ να σου βρω επιτυχημένο υπουργό αυτής της κυβέρνησης. Ανκαι δεν είναι πάντα θέμα υπουργών, π.χ. ο Βύρων άλλαξε αλλά η αστυνομία τα ίδια κάνει, απλώς χάσαμε τις ελληνικούρες.

   Όμως: ούτε και της επόμενης, αν κερδίσει ο ΓΑΠ. Πάρε παράδειγμα τι έκανε, ο ΓΑΠ, με τους ευρωβουλευτές. Ξούρισε όλους τους παλιούς, φτύνοντας μια κοινοβουλευτική παράδοση δεκαετιών, για να δείξει ότι στο ψηφοδέλτιο μπορεί να βάλει επικεφαλής και τον κηπουρό του. Δεν λέω ότι η τωρινή ευρωομάδα του Πασόκ έχει μόνο «κηπουρούς», όχι. Αλλά μη μου λες ότι οι υπουργοί του Πασόκ, διορισμένοι από έναν απόλυτο μονάρχη που κόβει όποιο κεφάλι περισσεύει, θα είναι καλύτεροι. Μπορεί να είναι και χειρότεροι.

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 10/02/2008

  69. Κάτσε ρε Νοσφεράτε μισό λεπτό. Από τη μια διαφωνείς με τις «παρεμβάσεις» της Εκκλησίας στο δημόσιο βίο και από την άλλη ζητάς συνεχή παρέμβαση και κριτική στην πολιτική κλπ. Αναμενόμενο ίσως αν θεωρείς την Εκκλησία απλά έναν πολιτιστικό σύλλογο. Δεν είναι όμως.

   Ούτε το 2000 έκανε πολιτική, ούτε ποτέ. Ούτε στο Σημίτη άσκησε κριτική, ούτε σε κανέναν. Η Εκκλησία είναι αυτό που είναι. Όποιος το καταλαβαίνει, το καταλαβαίνει. Όταν εκφράζεται δημόσια ένας λειτουργός της, έστω ο Αρχιεπίσκοπος, για ένα θέμα, δεν κάνει τίποτα άλλο από αυτό ακριβώς. Εκφράζεται δημόσια για ένα θέμα. Τέλος. Δεν συγκυβερνά, δεν αντιπολιτεύεται, δενκάνει τίποτα άλλο

   Πάμε από την αρχή.

   Όλα ήταν μέλι γάλα και βγήκε ο Τρίτσης να πάρει την περιουσία όλων των μοναστηριών εν Ελλάδι. Βγήκε η Εκκλησία να αντιδράσει. Κανείς δεν είπε «επιζητά συγκυβέρνηση», κανείς δεν είπε «παρεμβαίνει στην πολιτική, να κάτσει στ’ αυγά της». Και συγκεντρώσεις έκανε, και συλλαλητήρια έκανε και τα πάντα έκανε. Ναι, δεν είχε 1+1 εκατομύρια στις τότε λαοσυνάξεις, ούτε συνέλεξε 3 εκ υπογραφές. Το μέγεθος δηλαδή μετράει; Η διεισδυτικότητα μετράει;

   Πάμε παρακάτω.

   Έρχεται το 2000 και 2 βδομάδες μετά τις εκλογές βγαίνει ο Σταθόπουλος και λέει πάπαλα το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, για αρχή, και μετά συνεχίζουμε, πάπαλα ο όρκος, πάπαλα οι εικόνες, υποχρεωτικός πολιτικός γάμος (και άμα γουστάρεις ρε φιλαράκι, άντε κάνε και θρησκευτικό), πάπαλα τα θρησκευτικά στα σχολεία, πάπαλα το ένα , πάπαλα το άλλο.

   Βγαίνει ο Χριστόδουλος (και πάλι) στους δρόμους. Αντιδράσεις στο πρώτο που (πρόλαβε) να θεσμοθετηθεί. Λαοσυνάξεις, υπογραφές. Θέλετε κύριοι να απαγορέψετε την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, εμείς οι πολίτες ζητάμε δημοψήφισμα. Σας καλούμε να κάνετε δημοψήφισμα επειδή ο λαός διχάζεται και πρέπει ο ίδιος να λύσει το πρόβλημα. Πάπαλα το δημοψήφισμα, στα σκουπίδια οι υπογραφές.

   Εκεί τέλος. Ο Χριστόδουλος δενέκανε ανακοινώσεις «ψηφίστε ΝΔ στις εκλογές», δεν είναι πολιτικό κόμμα. Το αν εγώ, φερ’ ειπείν, επηρεάστηκα, είναι δικό μου θέμα. Για την ιστορία, εγώ το 2000 είχα ψηφίσει Χαραλαμπίδη. Από το 1999 περιφέρομαι στα ιντερνέτια και κάποιοι με θυμούνται από τότε και μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Και το 2004 ψήφισα ΝΔ.

   (Με την ευκαιρία, ο Σημίτης που κάθε Πάσχα έτρεχε στις Αγγλίες, κάθε φορά που ήταν να συναντηθεί με τον Χριστόδουλο την έκανε με ελαφρά, στην κηδεία ούτε λέξη, ήταν από τους πρώτους που έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ιερώνυμο – πρώτος ήταν ασφαλώς ο Γιωργάκης, πρώτος απ’ όλους!)

   Όσο για τον ΓΑΠ και τη συζήτηση που έγινε, ο άνθρωπος είναι ανίκανος. Υποχείριο της Μαργαρίτας. Ο κόσμος το ψιλιάζεται. Σε όλην την προεκλογική περίοδο του 2007 όλα μα όλα τα ΜΜΕ του έκαναν απίστευτη αβάντα. ΠΑΣΟΚομέσα και ουδέτερα, όλοι τον Γιωργάκη στήριζαν (ΝΔ-μέσα δεν υπάρχουν εξ ορισμού, τηλεοπτικά εννοώ). Όμως ο κόσμος εκεί. Τον Γιωργάκη δεν τον βγάζουμε. Μόνος του στη μεγάλη περιοχή και χωρίς τερματοφύλακα και η μπάλα έφυγε «αράουτ». Ούτε καν «άουτ»! Α ρε κατακαημένε λαέ του ΠΑΣΟΚ που έμπλεξες…

   Σχόλιο από Μάρκος | 10/02/2008

  70. Επίσης δεν κατάλαβα τη συναίνεση που εξέλαβες και από μένα ότι έχεις δίκιο στα Συνταγματικά. Από την αρχή είπα ότι το Σύνταγμα δεν είναι συνταγολόγιο. Ούτε να στείλω επιστολή σε έναν πολιτικό με ένα αίτημά μου προβλέπεται, ούτε να σχολιάζω αυτό το ποστ προβλέπεται από το Σύνταγμα. Θα μας τρελλάνετε τελείως; Μου θυμίζει σκληρή αγγλοσαξωνική γραφειοκρατία αυτό που λες. Ρίξε μια ματιά στο Brazil, την ταινία.

   Λοιπόν, κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό και είναι για το λαό. Ο λαός λοιπόν έχει δικαίωμα και υποχρέωση συνάμα να μεταφέρει τη γνώμη του στους εκπροσώπους του και να ζητάει ό,τι του καπνίσει. Πολύ δε περισσότερο όταν δε ζητάει κάτι συγκεκριμένο, αλλά όταν ζητάει να μιλήσει συνολικά, ως ολότητα, σε δημοψήφισμα. Το Σύνταγμα και ότι οι εξουσίες πηγάζουνα πό το λαό λέε, και για δημοψηφίσματα προβλέπει. Υποχρέωση του λαού να ζητάει δημοψηφίσματα από τα αρμόδια όργανα, όταν το κρίνει απαραίτητο. Έτσι εκφράστηκε η λαϊκή βούληση.

   Το αν η παράδοση των υπογραφών έγινε στον Πρόεδρο και όχι στο κοινοβούλιο ή στον πρωθυπουργό, ρώτα τον Σημίτη γι’ αυτό. Ο Σημίτης αρνήθηκε να δεχθεί καν τον Χριστόδουλο! το ξέρεις αυτό; και τι να τις κάνει τις υπογραφές ο Χριστόδουλος αφού αρνήθηκε; τις πήγε στον Πρόεδρο. Τουλάχιστον ο Κωστής τον δέχθηκε. Αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2001, ενώ οι υπογραφές μαζευόταν από 14/9/2000

   Και κάτι ακόμη. Τόσα καλτσόν σκίσατε όλοι εκείνο το διάστημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις διακρίσεις που αυτομάτως συνεπάγεται η οποιαδήποτε αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δεν είδα όμως ΚΑΝΕΝΑΝ από σας να διαμαρτύρεται για το 0.5% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ που θα δίνονται σε μουσουλμάνους της Θράκης!

   Δηλαδή η απλή αναγραφή είναι τόσο φοβερό γεγονός, ενώ το να βάζεις μία υπηρεσία ολόκληρη, μία ανεξάρτητη αρχή να ζητάει ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και να διεξάγει ΕΡΕΥΝΑ πιστοποίησης αυτών των στοιχείων ότι ο υποψήφιος είναι ΟΝΤΩΣ μουσουλμάνος, ώστε να τον κατατάξει στην ειδική κατηγορία του 0.5%, αυτό είναι τόσο ασήμαντο;

   Η υποκρισία ξεχειλίζει ρε παιδιά! Θα πάθετε τίποτα.

   Σχόλιο από Μάρκος | 10/02/2008

  71. Μάρκο, με το συμπάθιο αλλά η υποκρισία επιστρέφεται σε σένα, όσον αφορά τη μειονότητα της Θράκης. Στη Θράκη επικρατεί εδώ και δεκαετίες απαρτχάιντ (το οποίο μάλιστα είναι και αντιπαραγωγικό, αφού έχει ομογενοποιήσει τους μουσουλμάνους, τους έχει κάνει σα γροθιά), επικρατεί το αίσχος να μην υπάρχει ένας διοικητής υποκαταστήματος τραπέζης από τη μειονότητα, ένας ταγματάρχης, ένας γενικός επιθεωρητής εκπαίδευσης, ένας τμηματάρχης υπουργείου, ένας προϊστάμενος υπηρεσίας της Πολεοδομίας, ένας εφοριακός.

   Και όταν έρχεται η ποσόστωση, αντί να πεις το ειλικρινές, να πεις «δεν θέλω την ποσόστωση επειδή είναι τούρκοι κι επειδή αν διοριστούν εκείνοι δεν θα διοριστεί ο χαραμοφάης ο γιος μου», οχυρώνεσαι πίσω από τη μη αναγραφή του θρησκεύματος!

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 10/02/2008

  72. Μια χαρά τα πάτε..
   Σας βλέπω εκ του μακρόθεν ομού μετά του προλαλήσαντος Σεβασμιωτάτου Γέροντος και σας χαίρομαι.
   Μια χαρά….

   —-

   «..-Αυτό το τελευταιο -την σιωπή της Κυριαρχης ομαδας της εκκλησιας για τις Ταυτότητες στην περιοδο που ο Καραμανλής πηρε την εξουσια ενω φωνασκουσαν εντελώς στην περιοδο Σημίτη
   – Πως; το εξηγεις Μαρκο ;
   Την δική μου εξήγηση την ξερεις …
   Η δικιά σου για την εκκωφαντική σιωπή τηςΙεραρχίας της εκκλησιας κατα την Καραμανλίδεια περιοδο Ποιά ειναι;..»

   Να προσθέσω και μίαν άλλην εξήγησην η οποία φαίνεται να διαφεύγει της προσοχής του Νοσφεράτου.
   Η Δεξιά του Κυρίου Νοσφεράτε πέραν της ιδεολογίας απλώνει εννίοτε και την δεξιάν να προσφέρει «ένα κάτι» εις την τεταμένην δεξιάν της εκκλησίας :

   Οι Ιεροί Ναοί ,Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, Αποστολικές Διακονίες κλπ κλπ , που λέτε αγαπητοί μου,για τα εισοδήματα τους από εκμίσθωση (ενοίκια) οικοδομών, γαιών εφορολογούντο με συντελεστή 10% από το 1996 έως το 2004.
   Το 2005 εφορολογούντο με συντελεστή 7% , το 2006 με 4%
   και από το 2007 (καλά το μαντέψατε)…. 0,000000000 % 🙂
   Όπερ μεθερμηνευόμενον αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάρισμα του κράτους, στα ταμεία της εκκλησίας.

   mumul

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/02/2008

  73. Όχι κ. Σαραντάκο, το ειλικρινές δεν είναι αυτό. Το ειλικρινές είναι άλλο. Την ίδια ώρα με τις ρυθμίσεις στα Βακούφια της Θράκης γίνονται ρυθμίσεις στα Βακούφια των Ελλήνων της Πόλης. Και όταν εμείς παραχωρούμε συγκεντρωτικές εξουσίες στη μειονότητα, ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχός της από το Προξενείο της Κομοτηνής, όταν τους δίνουμε 0.5% στο δημόσιο, όταν το 0.5% υπήρχε ήδη στο Παιδαγωγικό (και ΚΑΛΩΣ υπήρχε, ΟΥΔΕΙΣ διαμαρτυρήθηκε), όταν εμείς αίρουμε μόνοι μας την αμοιβαιότητα, την ίδια ώρα οι Τούρκοι δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή της μειονότητάς μας εκεί.

   Αυτό είναι το ειλικρινές.

   Να σου πω και κάτι ακόμη, θα δεχόμουνα μια χαρά και χωρίς κανένα πρόβλημα το 0.5% αν υπήρχε όχι το ίδιο, αλλά 0.05% των προσλήψεων στο Τουρκικό δημόσιο για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας.

   Εγώ είμαι καθαρός και εδώ και παντού. Πιστεύω δε, στον σεβασμό του άλλου εν γνώση των ιδιαιτεροτήτων, των πεποιθήσεων και του θρησκεύματος του άλλου.

   Άρα δεν έχω αντίρρηση με την προαιρετική αναγραφή. Έχω όμως πολιτικής φύσης αντίρρηση στο 0.5%. Αν δεν είχα τις πολιτικής φύσης αντιρρήσεις, μια χαρά θα το δεχόμουνα, όπως δέχομαι ακόμα το 0.5% στο Παιδαγωγικό.

   Εσείς όμως που είχατε αντιρρήσεις διακρίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αναγραφή και τα θέλατε όλα κάτω από το χαλί να μη φαίνονται, με ποιο αιτιολογικό είστε καθαροί σήμερα όταν δεν αντιδράτε στο 0.5%; Για λέγετε παρακαλώ να σας ακούσω.

   Σχόλιο από Μάρκος | 10/02/2008

  74. Βλέπω φίλε Μάρκο, το παραδέχεσαι ότι είναι προσχηματική η επίκληση της αναγραφής, και ότι διαφωνείς απλούστατα με το να υπάρχει ποσόστωση για τα μέλη της μειονότητας. Ότι θέλεις να διατηρηθεί το απαρχάιντ!

   Εγώ δεν κοιτάζω καμιά αμοιβαιότητα, διότι είναι αφενός απάνθρωπο να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια σε διακρατικές κόντρες και αφετέρου, αν ήταν να ισχύσει αναδρομικά η αμοιβαιότητα, ξέρεις πόσο χρωστάμε σε σχέση με τους διορισμούς και τις θέσεις στο δημόσιο; Να μη σου πω για τους δραγουμάνους, σου λέω απλώς ότι μέχρι πρόσφατα οι ρωμιοί γίνονταν έφεδροι αξιωματικοί (ίσως γίνονται ακόμα) στον τούρκικο στρατό, ενώ οι μουσουλμάνοι σε εμάς, μέχρι πρόσφατα πάλι, ούτε στο όνειρό τους δεν το έβλεπαν -ακόμα κι όταν είχαν, κι ήταν πολλοί, όλα τα τυπικα προσόντα.

   Μάρκο, το απαρτχάιντ υποστηρίζεις μ’ αυτά που λες. Αν εσύ αισθάνεσαι άνετα που το 0,3% των συμπατριωτών σου είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μην θέλεις να γίνουμε όλοι σαν κι εσένα.

   Σχόλιο από Νίκος Σαραντάκος | 10/02/2008

  75. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα του σχολίου 74.

   Σχόλιο από omadeon | 10/02/2008

  76. Μουμουλ τωρα κατι καταλαβαίνω…
   Αλλά Μονο αυτά; Ειναι δυνατον η Ιεραχια να προσεφερε την αφειδωλευτον σιωπην της κατα την διαρκεια των Κυβερνησεων Κωστακη επι του τεραστίου Θεματος των Ταυτοτητων μονο για τοσα Ολίγα;

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  77. Μαρκο λες :Ρίξε μια ματιά στο Brazil, την ταινία.
   Χαιρομαι που αναφερεις και μαλλον εχεις δει αυτή την ταινια την καταπληκτική και στο χιουμορ αλλά και στην προβλεψη μιας κοινωνίας που σχεδόν προφητικά ανηγγειλε το ειδος της Κοινωνιας που ανεπαισθητως μας ετοιμασαν και μας ετοιμαζουν Δεξιοι και Ακροδεξιοι -αμαρικανοδουλοι του Καραμανλή και του Ομογαλακτου του Καραταζαφέρη..
   (Χερι – Χερι πηγαιναν και πηγαινουν αλλωστε)

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  78. Μία παρεξήγηση. Την αμοιβαιότητα δεν την προτάσσω σε σχέση με τα όποια ανθρώπινα δικαιώματα, την προτάσσω σε σχέση με τη λειτουργία των δύο μειονοτήτων. Ό,τι κάνεις για τα βακούφια εδώ να τα περιμένεις και εκεί. Ούτε παράλογο είναι, ούτε στο Απαρτχάιντ παραπέμπει, που με μανία με κατατάσσεις, ενώ δεν έχω καμία σχέση.

   Στο στρατό έκανα μία γνωριμία με μουσουλμάνο (Τουρκογενή) και κρατήσαμε κάποια επαφή και μετά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος είχε σπουδάσει μηχανικός στην Τουρκία και κανένα παράπονο δεν είχε από την Ελλάδα. Κανείς δεν τον ενόχλησε.

   Γιατί με το παραμικρό παίρνετε τους συνομιλητές σας για Χρυσαυγίτες; δεν το καταλαβαίνω.

   Νοσφεράτο, ανήκει στις αγαπημένες μου ταινίες, αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω τα σχόλιά σου για τον Καραμανλή και τον Καρατζαφέρη. Αυτή η κοινωνία την ετοιμάζει όντως ο ανελέητος καπιταλισμός, δε διαφωνώ καθόλου.

   Ο Καραμανλή όμως, και σ’ αυτό θα τον παραδεχτώ κομματάκι αν και δεν τον ψήφισα το 2007, έκανε ένα άνοιγμα στη Ρωσσία, που είναι στα όρια αντοχής των νταβάδων μας αμερικανών. Πρέπει να έχουμε στο νου μας που μπορεί να φτάσει κάποιος ηγέτης μας. Επ΄αυτού δεν είμαι δυσαρεστημένος από τη ΝΔ και δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε κανένα κόμπλεξ να το πω.

   Επιστρέφω στο ποστ. Έμαθα ότι σάρωσε ο Τσίπρας! Να τον χαίρεστε (σ)τον Τσίπριζα!

   Σχόλιο από Μάρκος | 10/02/2008

  79. http://www.scifimoviepage.com/brazil.html

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 10/02/2008

  80. Ελληνική Αριστερά. Πόσο ελληνική; Πόσο Αριστερά;

   του Διονύση Γουσέτη

   1. Εισαγωγή
   Το θέμα είναι αφ’ ενός αχανές και αφ’ ετέρου φορτισμένο. Θα το περιορίσω όσο μπορώ.

   1.1. Θα περιοριστώ στην κομμουνιστογενή ή αλλιώς παραδοσιακή Αριστερά. Αυτήν που είναι επίγονος του ελληνικού τμήματος της 3ης (κομμουνιστικής) Διεθνούς. Θα περιοριστώ στο ΚΚΕ και στον ΣΥΝ μαζί με τους εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα επεκταθώ στο τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που είναι επίσης επίγονος της 3ης Διεθνούς.

   1.2. Δεν θα μιλήσω για τη δομή ή την ιδεολογία της. Ούτε για την ιστορία της, παρά μόνο αν χρειαστεί να κάνω κάποιες αναφορές που θα φωτίσουν τη σύγχρονη, δηλαδή την μετά τη μεταπολίτευση συμπεριφορά της.

   1.3. Θα προσπαθήσω σ’ αυτή την ομιλία να δείξω το εξής: ότι η σύγχρονη (μάλλον όμως και η παλαιότερη) ελληνική αριστερά είναι περισσότερο «ελληνική» και λιγότερο «Αριστερά». Είναι δηλαδή περισσότερο υπηρέτης της ελληνικής ιδιοπροσωπίας και λιγότερο των αριστερών ρευμάτων που κυριαρχούν στις χώρες της ΕΕ ή τουλάχιστον στις χώρες της ΕΕ των 15. Και όταν λέγω ελληνική ιδιοπροσωπία, αναφέρομαι στα χαρακτηριστικά της κατακερματισμένης ελληνικής κοινωνίας, όπως τα περιγράφει ο φιλόσοφος Ernest Gellner στο βιβλίο του Conditions of liberty: Civil society and its rivals, που στα ελληνικά εκδόθηκε από τις εκδόσεις παπαζήση με τον τίτλο «Η κοινωνία των πολιτών και οι αντίπαλοί της – συνθήκες ελευθερίας».

   Περιληπτικά, πρόκειται για μια κοινωνία χωρίς συνοχή. Μια κοινωνία που είναι άθροισμα επί μέρους συμφερόντων: οικογενειακών, συντεχνιακών, τοπικιστικών, κλπ. Αυτά τα επί μέρους συμφέροντα αλληλοϋποστηρίζονται μέχρι θυσίας εντός της ομάδας (βλ. φαινόμενα ακραίου νεποτισμού, τοπικισμού, συντεχνίας), αλλά είναι αδιάφορα, έως εχθρικά, προς τις άλλες ομάδες. Παραδείγματα τέτοιων κοινωνιών είναι οι πατριαρχικές, οι ισλαμικές και οι καθυστερημένες βαλκανικές. Κοινωνίες κλειστές, φοβικές, που ομφαλοσκοπούνται με τα μάτια στο «ένδοξο» παρελθόν και στον εχθρό «Άλλο», ιδιαίτερα το γείτονα.

   Το πλαίσιο αυτό της ομιλίας, εξ άλλου, ευνοεί την αποφυγή προσωπικών κρίσεων, πράγμα που πολύ προσπάθησα, προκειμένου να αποφορτίσω ένα θέμα που είναι φορτισμένο ιδεολογικά, αλλά και συναισθηματικά. Δεν θα μπω, για παράδειγμα, στη συζήτηση αν ορθώς ή όχι η ελληνική αριστερά αποκλίνει από την ευρωπαϊκή, αν και η άποψή μου είναι φανερή. Θεωρώ σημαντικό να συμφωνήσουμε σ’ αυτή την απόκλιση. Στη συνέχεια, ο καθένας μπορεί να την αξιολογήσει.

   Θέλω να τονίσω ότι τα κεφάλαια που επελέγησαν για να δείξουν τις αποκλίσεις της ελληνικής με την ευρωπαϊκή Αριστερά είναι ενδεικτικά. Τα παραδείγματα που αναφέρονται σε κάθε ένα από αυτά τα κεφάλαια είναι επίσης ενδεικτικά. Το θέμα δεν περιορίζεται σ’ αυτά.

   Τέλος, δηλώνω ότι προφανώς δε διεκδικώ το αλάθητο και θα χαρώ να ακουστούν γνώμες αντίθετες με αυτές που θα πω. Είμαι ανοιχτός να αναθεωρήσω και να συμπληρώσω το κεφάλαιο αυτό, που ταυτίζεται με μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

   ΣΥΝΕΧΕΙΑ [ΕΔΩ]

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/03/2008

  81. Aπο την συνεχεια μου φαινεται ενδιαφερον Αυτό:

   Σχέσεις με την ΕΕ: Το κλειδί της κατανόησης της Αριστεράς και όχι μόνο

   ————————————————————–

   Για την εκκλησία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εσμός αιρετικών και προαιώνιων εχθρών μας, χειρότερων από τους Τούρκους. Για τους υπερπατριώτες, που βρίθουν σε όλα τα κόμματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φίλη των εχθρών μας Τούρκων και άλλων. Για την ελληνική αριστερά, είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλος που πίνει το αίμα των λαών της γης και καταπνίγει κάθε αντίσταση. Αυτό διαφέρει ριζικά από τον ευρωσκεπτικισμό όσων τυχόν «αδελφών» κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς τον υιοθετούν.

   Μερικά παραδείγματα:

   – Ιδού ένα απόσπασμα από τη Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ, 15/7/2007: «Η Ε.Ε. συγκροτείται ταχύτατα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλο που διεκδικεί ρόλο και οφέλη από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον κόσμο. Έχει ήδη νομιμοποιήσει μια σειρά πολέμους και επεμβάσεις (Βαλκάνια, Κόσσοβο, Ιράκ, Παλαιστίνη, Λίβανος κ.λπ.), συμμετέχει ως δήθεν ειρηνευτική δύναμη και μετέχει ενεργά στον πόλεμο κατά της “τρομοκρατίας”. Με πρόσχημα το ενδιαφέρον για τον αλβανικό πληθυσμό του Κόσσοβου, προωθεί και πάλι σχέδια διαμελισμού και επαναχάραξης των συνόρων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, φέρνοντας στην επικαιρότητα τον εφιάλτη του πολέμου στα Βαλκάνια».

   Δεν υπάρχει κείμενο άλλου κόμματος του ΚΕΑ, με τέτοιο περιεχόμενο. Υπάρχουν όμως προσωπικά κείμενα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με περιεχόμενο πολύ πιο αντιευρωπαϊκό. Διαβάζω ένα του Μανώλη Γλέζου (14/12002): «Οι ελληνικές κυβερνήσεις αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό ότι οι συνέταιροί μας, από την είσοδό μας στην ΕΟΚ-Ε.Ε., έως σήμερα, δεν θέλουν ούτε τη βιομηχανική ούτε την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Μας θέλουν μονάχα ως θέρετρο για να περνούν τις διακοπές τους».

   – Το 2003 το ΚΚΕ καταψήφισε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ώστε «να μην ενισχυθεί ο “ιμπεριαλιστικός οργανισμός” της Ε.Ε., και ότι στην περίπτωση της Κύπρου “η ένταξη χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο πίεσης για τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της βάρβαρης εισβολής και κατοχής, μπροστά στην οποία οι “ευαίσθητοι” Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές κλείνουν τα μάτια, και της διχοτόμησης της μαρτυρικής μεγαλονήσου”»… Ήταν το μόνο αριστερό κόμμα της Ευρωβουλής!

   – Συνθήκη Σένγκεν. Η Συνθήκη Σένγκεν, με βάση την οποία η Ε.Ε. είναι σήμερα χωρίς σύνορα, υπέστη λυσαλέες επιθέσεις από την Αριστερά. Ο Μανώλης Βασιλάκης («Μάστιγα του θεού») μας θυμίζει ότι οι αριστεροί συνέπλευσαν με τους διώκτες του Αντιχρίστου 666, με επιχειρήματα εναντίον της «Ευρώπης του αυταρχισμού και της καταστολής», της «υπερεθνικής αστυνομικής καταστολής που βρίσκεται προ των θυρών», του «Μεγάλου Αδελφού» κ.λπ.

   – Συνθήκη Μάαστριχτ. Τη συνθήκη ευρωπαϊκής ενοποίησης (Μάαστριχτ), που κατέληξε στη νομισματική σταθερότητα που απολαμβάνουμε, το μεν ΚΚΕ την καταψήφισε εξ αρχής, ενώ ο ΣΥΝ την υπερψήφισε, για να δηλώσουν αργότερα πολλά ανώτατα στελέχη του ότι ήταν λάθος. Τις επόμενες συνθήκες τις καταψηφίζουν μόνιμα και τα δυο κόμματα.

   – Τέλος, ο ΣΥΝ είναι το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα που ζήτησε την παραίτηση δυο αξιοματούχων της ΕΕ: του Χαβιέ Σολάνα και του Ζακ Μπαρό. Για τον δεύτερο μάλιστα, ζήτησε επιπλέον έρευνα για ενδεχόμενο χρηματισμό του ιδίου ή συνεργατών του.

   Ο αντιευρωπαϊσμός της ελληνικής αριστεράς είναι κλειδί για την κατανόηση του χαρακτήρα της, όπως θα δούμε παρακάτω, στο κεφάλαιο 5.

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 02/03/2008

  82. ΑΣ ΔΟΥΜΕ και μία (άραγε μόνο μία) εκ των “ΕΝΔΟΝ” ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ χάριν ΠΑΙΔΙΑΣ(;) ΤΗΣ ΕΚ-πεδεφτικής ΣΥΝ-δισκαλιΣτικής΄(άραγε θα της κοπεί ΣΥΡΙΖΑ ο μετανεωτερικός ψευδοπολιτικός-μολυσματικός βήχας;) της ποικίλης πιγιωτοπρεπούς βιβλιοπωλούσης/ψευδαποδομούσης ΜΕΤΑνεωτεριστικής της Δράσης;

   Ο Αλέξης δεν είναι ο Μύθος ούτε και βέβαια ο Ηρακλής του κινήματος….
   Ο Ηρακλής είναι μέσα μας όπου κι αν έχουμε την προς απόδειξη δημοκρατική φωλεά μας (άν έχουμε) κι ας πάρει πια τα ρίσκα του…

   http://www.protovoulia.net/arthra/stasi08b.htm
   http://users.thess.sch.gr/szygouras/apom-syllog.htm
   http://users.thess.sch.gr/veccio/MA/rock.html
   http://users.thess.sch.gr/veccio/MA/thea.html
   http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/gsh.html

   βλέπε και στο αιρετικόν:
   https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/02/29/26-2-2008/

   Σχόλιο από Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ | 02/03/2008

  83. Στου Ροίδη για την ανοδο του Συριζα

   http://roides.wordpress.com/2008/03/02/gallop020308/

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/03/2008

  84. Η προταση του Συριζα για το Δημοψηφισμα δινει περαν των αλλων και μια καλή ευκαιρια σε ολη την Αντιπολιτευση – εννοώ τα υπολοιπα του Πασοκ , τους Οικολογους Πρασινους αλλά και τις μικροτερες ομαδες της Αριστεράς για κοινή δραση και κοινωνικό μετωπο

   απεναντι στην Αισχρη επιθεση εναντια στην κοινωνια που εξαπολύει η κυβερνηση της Δεξιας Ν. Δ(των σκανδαλων των Υποκλοπών των Μιζων και δομημενων ομολογων , του Ζαχοπουλου και Μαγγινα, των Χαφιεδοκαμερών στις διαδηλώσεις κλπ κλπ ) με το Ασφαληστρικό της …
   Να μη ξεχναμε οτι ακολουθει η πώληση των ασημικών του Κρατους (ιδιωτικοποιησεις συμφωνα με την Νεοφιλελευθερη ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΗ ουτοπία τους )
   απο τους »Σεμνους και Ταπεινους» του κ Καραμανλή

   http://www.syn.gr/

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/03/2008

  85. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=67099552

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 25/03/2008

  86. Δεν ειναι καιρός και η Μπλογκοσφαιρα -ή τουλαχιστον το κομματακι της που ισχυριζεται πως εχει κοινωνικους προβληματισμους – να βαλει και κανενα Ποστ για την αισχρη επιθεση που εξαπολυει η κυβερνηση των μιζων και (σο)δομημενων ομολογων που μπηκαν στα αρχεια της καμμενης το καλοκαιρι Ελλδας των υποκλοπών των χαφιεδοκαμερών και των απειρων σκανδαλων
   δηλαδή η Δεξια του Καραμανλή με το Ασφαλιστικό …και να βαλει και αυτή η Μπλογκοσφαιρα ενα μικρο λιθαράκι για την οικοδομηση του κοινωνικου Μετωπου-που ετσι κι αλλιως χτιζεται και Ερήμην της – απενεντι στην χειροτερη και πιο επιθετική Κυβερνηση μετά την (επισης δεξια) Χουντα;
   Αιντε γιατί βαρεθηκα να βλεπω ολο Ποστ(δνε εννοω μόνο εδώ ) που μια κατηγορουν -δικαιως βεβαια αλλά οχι και »βρηκαμε Γαιδαρο και Βαράμε» -τον ΓΑΠ , μια τον Τσιπρα, μια το ΚΚΕ

   αλλά ελαχιστα που να δειχνουν την Ασφαληστρική(και οχι μονο)πολιτική της Κυβερνησης της Δεξιας. και να συμπορευονται με το Κοινωνικό μετωπο αμυνας στην πρωτοφανή ληστρική επιθεση ..

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/03/2008

  87. Σωστοοοοοοός

   Άντε ανασκουμπωθείτε εσείς οι μεγάλοι !

   Ομέρ ο ασφα-ληστής

   Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2008

  88. kai οι Ο- Π στο μετωπο κατα του ασφαληστρικου:
   Δημοψηφισμα
   τωρα:
   http://ecology-salonika.org/lib/?p=2087

   (βεβαια ο Καραμανλής με τη Νατασα του υπεγραφε υποκριτικά στο αιτημα εκεινο για τις ταυτοτητες …μεχρι να βγει η Δεξια του κυριου και μετά …

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/03/2008

  89. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=17103152

   το Ασφαληστρικό ειναι το Κρισμοτερο θεμα αυτήν και την Αλλη εβδομαδα ..Αν περασει χωρις αντιστασεις

   τοτες μια παντελώς ανικανη και επιθετική, απληστη εναντι της κοιωνιας Κυβερνηση που τα Γκαλοπ της δινουν μονο ενα 28 % θα νιωθει οτι θα μπορει αυτή και τα Γαλαζια παιδια της να κανουν οτι θελουν εναντιον της πλειοψηφιας της κοινωνιας και του συνολου των εργαζομενων (εξαιρουμενης της Λαμογιάς)

   Η συστρατευση ολων των δημοκρατών προοδευτικών ,αριστερών οικολόγων

   επειγει Τωρα οσο ποτε …

   ΚΑΙ φυσικά και της Μπλογκοσφαιρας (αυτής που τουλαχιστον εχει η θελει να δειξει μια στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησια)

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/03/2008

  90. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=28.03.2008,id=22482224

   Η Μπλογκοσφαιρα δεν πρεπει να μεινει απέξω απο ενα ζητημα που συγκλονίζει την Κοινωνια σημερα …
   Το Ασφαλιστικό …Δηλαδη οι κοποι μιας ζωής δεν ειναι απλώς ενα ζητημα σαν ολα τα αλλα

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/03/2008

  91. -ε μια και το Ποστ ειναι για τον Τσιπρα ας πως και γω κατι …
   Εκεινο που παρατηρώ εδω και εκει ειναι οτι ορισμενοι βγαζουν ολα τους τα Απωθημενα στον Τσιπρα , ειτε γιατί ειναι μικρουλης ειτε γιατι επε εκεινα για τον Μαο

   ειτε γιατί δεν μπορουν να τον παρουν στα σοβαρά ειτε ειτε …
   και γραφουν και χαριτωμενιες και μαγκιορικα και εξυπνακιστικα …

   – Ωραια

   Μαλλον το παιδί δεν Ικανοποιει τις Υχηλές απαιτησεις την αγωνιστικοτητα , το ηθος και την Υπερτατη μορφωση ολων μας ..
   Το καταλαβαινω..

   Εκείνο που δεν καταλαβαινω με τιποτις ειναι το οτι απο τους περισσοτερους που γραφουν αυτες τις Χαριτωμενιες
   δεν ακουσα ή μαλλον δεν ειδα να γραφουν ΟΥΤΕ λέξη

   -Για το αβυθομετρητο βαθος του βλεμματος του κ.Πρωθυπουργου

   – Για την απιστευτη σε ενταση και ρυθμό δραστηριοτητα του
   – Για την βαρυσημαντη εκείνη του δηλωση: »Διαβαζα με επιμονή και υπομονή τους κλασσικους του Μαρξισμου»

   – Για την Ζαχοπουλειαδα

   – Για την αισχρή επιθεση εναντια στην κοινωνια με το Ασφαληστρικό

   – Για τις μιζες και τα δομημένα

   – για τα κουκουλώματα(υποκλοπών βασανιστηριων κλπ κλπ )
   κλπ κλπ κλπ

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 28/03/2008

  92. http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15317&m=A58&aa=1

   »Τα ίδια περίπου θα έγραφε ο Ροΐδης αν ζούσε σήμερα, προσθέτοντας στον «στρατό κατοχής» – όπως τους λέω εγώ – τους αγνώστους τότε συνδικαλιστές και τους κουκουλοφόρους υπερασπιστές των ρετιρέ. Είναι προφανές ότι πατήθηκε η ουρά των φαρμακερών εχιδνών του δημοσίου τομέα επειδή, λόγω χρεοκοπίας του Ασφαλιστικού, των ελλειμμάτων και του τεράστιου δημοσίου χρέους, δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώσουμε τα λύτρα. »
   Μας λεει ο γνωστός για την λυσσαλέα του αντιθεση προς τους Εργαζόμενους κ. Μαρίνος

   Γιατί δεν θυμαστε τις μιζες κ. Μαρίνο; Γιατί δεν αναφερεστε στις κουμπαριες, στα γαλάζια λαμογια σε οσους και Τωρα ρημαξαν τα ταμεια και παριστανουν οτι πέρα βρεχει;
   Πιανετε στο στομα σας και τον (παλιο ) Ροίδη
   Μα αυτά που λεει ο Ροίδης εχουν Απολυτη εφαρμογή κυριως στο Δικο σας κομμα …

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/03/2008

  93. Ας δουμε το κειμενο του Ροίδη :

   * «Αλλαχού, τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου. »

   ποιο συγχρονο
   γαλάζιο κυβερνών κομμα σας θυμίζει;

   *» Αν υπήρχε λεξικόν της νεοελληνικής γλώσσης νομίζομεν ότι ο ορισμός της λέξεως «κόμμα» ήθελεν είναι ο ακόλουθος: Ομάς ανθρώπων ειδότων να αναγιγνώσκωσι και να ανορθογράφωσιν οίτινες ενούμενοι υπό έναν οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν διά παντός μέσου εις την έδραν του πρωθυπουργού ίνα παράσχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.»

   ποιο συγχρονο
   γαλάζιο κυβερνών κομμα σας θυμίζει;

   * »Ο ελληνικός λαός αναλίσκει τον χρόνο του εις αγόνους συζητήσεις περί κομμάτων και κομματαρχών και άπαν το χρήμα του δαπανά εις συντήρησιν κοπαδίου κομματικών κηφήνων, χάριν των οποίων στέργει την πενίαν, την κακοπραγίαν, την ασημότητα και τους εμπαιγμούς του κόσμου όλου.»

   ποιο συγχρονο
   γαλάζιο κυβερνών κομμα (μιζαδορων και γαλαζιων παιδιων)
   σας θυμιζει ;

   * »Οι ημέτεροι φατριάρχαι, προς σχηματισμόν ή ενίσχυσιν κόμματος, στρατολογούν εκ των τριόδων μισθοφόρους, τους πληρώνουν διά δημοσίων χρημάτων, ήτοι διά θέσεων περιττών. Των τοιούτων μισθοφόρων επί τοσούτων επολλαπλασιάσθη, προϊόντος του χρόνου, ο αριθμός και το θράσος, ώστε κατέστησαν σήμερον η μόνη αξιόμαχος δύναμις της Ελλάδος, προ της οποίας (…) και κυβέρνησις και Βουλή και ολόκληρον το έθνος κύπτουν γόνυ μετά τρόμου.»

   κατι μου θυμίζει …κατι μου θυμίζει

   * »Οι κομματάρχαι μας εδημιούργησαν (ούτω) συμμορίας, των οποίων όμως αντί να είναι αρχηγοί, κατήντησαν απλοί μεσίται, διά των οποίων οι συμμορίαι αυταί διαπραγματεύονται προς το έθνος τα λύτρα, ανθ’ ων συγκατανεύουσι να παραχωρήσωσιν αυτώ ασφάλειαν ζωής και περιουσίας. Τα λύτρα ταύτα καλούνται κατ’ ευφημισμόν προϋπολογισμός. Απόδειξις όμως του αληθούς αυτών χαρακτήρος είναι η δουλική ευπείθεια, μεθ’ ης ολόκληρος η Βουλή, σιγώσης της (εκάστοτε) αντιπολιτεύσεως, σπεύδει να καταβάλη άνευ συζητήσεως τα λύτρα εις τον εισπράκτορα της κατισχυούσης συμμορίας, καλώς γνωρίζουσα ότι πάσα αντίστασις ή απόπειρα ελαττώσεως αυτών ήθελε τιμωρηθή δι’ αναστατώσεως την επιούσαν.»

   »Τα λύτρα ταύτα καλούνται κατ’ ευφημισμόν προϋπολογισμός.»

   τωρα που το θυμηθηκα…τον προϋπολογισμό δεν επικαλέσθηκε ο κ Καραμανλής για να προκυρηχθουν προωρες εκλογές καταμεσής του καλοκαιριου και των φωτιών που η κυβερνησις του σταθηκε παντελώς ανικανη να ελεγξει και την φορτωσεν στην αλήστου μνημης και τρομακτικήν ως προς την συλληψιν της ιδεας »Ασυμμετρον απειλήν »;

   * Το δε όντως λυπηρόν είναι ότι και υποτασσόμενοι εις πάσαν ταπείνωσιν και κακουχίαν, στέργοντες να μένωμεν άοπλοι και εις πάσαν ύβριν εκτεθειμένοι, πάλιν δεν κατορθούμεν να πληρώνωμεν ολοσχερώς τα κατ’ έτος εξογκούμενα ημών λύτρα, αναγκαζόμενοι να δανειζώμεθα ακαταπαύστως. (…) Η επιστήμη υποδεικνύει τας οικονομίας ως την μόνην σωτηρίας οδόν (διά να αποφύγωμεν την χρεωκοπίαν). Προς ταύτην όμως ουδείς πολιτευόμενος τολμά να τραπή, όχι εξ ελλείψεως πατριωτισμού, αλλά διότι καλώς γνωρίζει ότι αδύνατον είναι να προχωρήσει επ’ αυτής, χωρίς να προσκρούση ανά παν βήμα εις συμφέροντα προσωπικά αίτινα θέλουσιν ορθωθή κατ’ αυτού ως έχιδναι φαρμακεραί, των οποίων επατήθη η ουρά».

   Τωρα το αν ειναι προφανές »ότι πατήθηκε η ουρά των φαρμακερών εχιδνών του δημοσίου τομέα» ας το κρινουμε και εμεις που δεν ειμαστε και τοοοοοοοοσο…αφελεις
   Οσο μπορει να νομίζει ο κ. Μαρίνος …..

   – Ο Μπρεχτ παραμένει παντα επικαιρος …..

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/03/2008

  94. http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080329&nid=7994866&sn=&spid=876

   Προσηλυτισμό το λενε Τωρα; (στην εποχή μου το λεγανε καπως αλλιως)

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/03/2008

  95. για να δουμε ποσα και ποιά κεντροαριστερα »μυαλά» θα »προσηλυτισθουν»στα Ιδανικά της κυβερνώσας δεξιας…

   (και ποιος θα πληρωσει τον λογαρισμό)

   Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/03/2008

  96. Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
   – Για την Ευρώπη,
   – Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
   – Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
   – Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
   – Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
   – Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!

   Σχόλιο από Τα | 26/06/2008

  97. […] -Τσίπρας VS Κουβέλης… […]

   Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

  98. […] -Τσίπρας VS Κουβέλης……. και μείς !!! […]

   Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Αρέσει σε %d bloggers: