-Η ελληνική γλώσσα και η (σχετική) μυθολογία
Τις προάλλες βρέθηκα σε μια εκδήλωση του «Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών» (στη Λ. Αλεξάνδρας), που είχε ως τίτλο: «Τι είναι Ελλάς«. Ένα από τα θέματα που θα συζητιούνταν θα ήταν οι έννοιες «ελληνισμός» και «ρωμιοσύνη» και η περιπέτεια των μεταξύ τους σχέσεων. Το τελευταίο από μόνο του, ήταν επαρκής λόγος για να αφιερώσω ένα απόγευμα -εκτός βέβαια από την περιέργεια να ακούσω τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε μια σημαντική μερίδα του προσφυγικού ελληνισμού.
Πήγα και απογοητεύτηκα βαθύτατα! Αν εξαιρέσεις έναν καθηγητή από την Πάντειο (τμήμα κοινωνιολογίας, νομίζω), που προσπάθησε να αρθρώσει ένα σοβαρό λόγο, οι άλλες παρεμβάσεις δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά σουρεαλιστικό τοπίο. Η γενικότητα του θέματος επέτρεψε στη σοβαρή-σοβαρότατη διατύπωση ακόμα και της πιο ανορθολογικής άποψης. Και κάποιες απ’ αυτές τις απόψεις σχετίζονταν με τις τοποθετήσεις για την ελληνική γλώσσα, που θυμίζουν την αντίστοιχη παντουρκιστική θεωρία για την «τουρκική γλώσσα-ήλιο«.
Ακριβώς γι αυτο φιλοξενούμε το σχετικό (απομυθοποιητικό) κείμενο (Ο μύθος των 6 εκατομμυρίων λέξεων) του Νίκου Σαραντάκου από το βιβλίο του (που πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του καθένα μας) «Γλώσσα μετ’ εμποδίων – Συμβολή στη χαρτογράφηση του γλωσσικού ναρκοπεδίου», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου στις αρχές Οκτωβρίου 2007. Ελπίζουμε έτσι ότι οι νοήμονες θα έχουν πρόσβαση σε μια επαρκή τεκμηρίωση για το σχετικό θέμα, παρόλο που που οι φορείς της θεωρίας: «ελληνική γλώσσα-ήλιος«, δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο έλλογο πεδίο!!!
Μ-π
—————————————————————
Ο μύθος των 6 εκατομμυρίων λέξεων
Συχνά-πυκνά, ακούμε να λένε για την ελληνική γλώσσα (την αρχαία, συνήθως) ότι είναι η πλουσιότερη απ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου -και ως μέτρο του πλούτου αναφέρεται ο αριθμός των λέξεων της γλώσσας μας. Πόσες λέξεις έχει η αρχαία ελληνική; Αν πιστέψουμε διάφορους εθνικιστές ή απλώς τερατολόγους, έχει εκατομμύρια.
Έτσι, ο θεωρητικός της χούντας Γ. Γεωργαλάς, στο βιβλίο του «Ινδοευρωπαίοι ή Αιγαίοι;» (εκδ. Τότε, 1996, σελ. 70) γράφει:
Το πανεπιστήμιο Irving [διάβαζε: Irvine -σημ. Ν.Σ.] της Καλιφόρνιας επιμελήθηκε την κατασκευή του υπολογιστού Ίβυκος όπου περιέχονται 6.000.000 λέξεις και 71.000.000 λεκτικοί τύποι της Ελληνικής. Για σύγκρισι, η Αγγλική έχει 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.
Την ίδια χρονιά, σε άρθρο του στον Δαυλό, με τον μετριόφρονα τίτλο «Αστρονομική απόδειξη ότι η Ελληνική Γλώσσα εχρησιμοποιείτο πριν 28.000 χρόνια», («Δαυλός», τ. 176-177, Αυγ.-Σεπτ. 1996, σελ. 10745-10755) ο Κων. Κουτρουβέλης επικαλείται τα ίδια νούμερα για να «αποδείξει» ότι αποκλείεται η πλουσιότατη ελληνική να κατάγεται από την φτωχή ινδοευρωπαϊκή.
Ο μύθος διαδίδεται στα περιοδικά του «ελληνοκεντρικού» χώρου. Έτσι, στο περιοδικό Ελληνική Αγωγή (Ιούν. 2001) διάβασα για μια διάλεξη της κ. Βάγιας Καραντινίδη, η οποία συστήνεται ως «κλινική ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και διεθνής επιστήμων της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας» (όχι, παίζουμε!) και η οποία υποστήριξε ότι η ελληνική είναι «η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου με 5.000.000 λέξεις και 70.000.000 λεξικούς τύπους, όπως καταγράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες (!), ενώ η αγγλική έχει μόνον 490.000 λέξεις.»
Το κακό είναι ότι τα «70 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι» και τα «6 εκατομμύρια λέξεις» επαναλαμβάνονται όχι μόνο στα έντυπα του εθνικιστικού περιθωρίου αλλά και στα πιο ευυπόληπτα και κοντεύουν να καθιερωθούν ως αλήθεια. Έτσι, ένα άρθρο της κ. Εύας-Χριστίνας Γεωργαλά (αναρωτιέμαι αν είναι συγγενής του χουντοδιανοούμενου) με τον ενδεικτικό τίτλο «Ελληνική -γλώσσα άνευ ορίων», αναδημοσιεύτηκε ευρύτατα (και, δυστυχώς, άκριτα) σε πολλά σοβαρά έντυπα, ας πούμε στην εφημερίδα Μεσόγειο του Ηρακλείου, τη μεγαλύτερη της Κρήτης, στις 25.2.2000.
Το άρθρο αυτό, που το έχω αποκαλέσει «Λερναίο» και το αναλύω σε επόμενο σημείωμα (βλ. σελ. 23) επειδή περιέχει αρκετά άξια σχολιασμού τερατολογήματα περί ελληνικής γλώσσας, για το θέμα μας αναφέρει:
Έτσι, η Ελληνική αποθησαυρίστηκε από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Δηλαδή αποθησαυρίστηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή έξι (αριθμός 6!) εκατομμύρια λέξεις και 78 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της ελληνικής γλώσσας, έναντι μερικών εκατοντάδων χιλιάδων της αγγλικής.
Πιο πρόσφατα, στις ιστοσελίδες του έγκυρου in.gr, διαβάσαμε σε άρθρο που υπογράφεται με τα αρχικά Ν.Β., ότι οι αρχαίοι έλληνες είχαν «λεξιλόγιο που αγγίζει τα 70 εκατομμύρια τύπους». Το ίδιο παραμύθι, δηλαδή.
Οι περισσότεροι μύθοι έχουν μέσα τους κάποιον κόκκο αλήθειας, το ίδιο και ο προκείμενος. Αλλά πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας λέξεις και λεκτικούς τύπους. Λέξεις εν προκειμένω είναι τα λήμματα του λεξικού. Παράδειγμα η λέξη «άνθρωπος». Σε κάθε λέξη-λήμμα αντιστοιχούν ένας ή (συνήθως) περισσότεροι λεκτικοί τύποι. Έτσι, η λέξη άνθρωπος (ένα λήμμα) έχει στην αρχαία γλώσσα κάπου δώδεκα λεκτικούς τύπους (πέντε πτώσεις στον ενικό, τέσσερις στον πληθυντικό, αφού η κλητική ταυτίζεται με την ονομαστική, ο δυϊκός αριθμός συν κάποιοι εναλλακτικοί τύποι της δοτικής). Αν η λέξη είναι ρήμα έχει ίσως πάνω από εκατό λεκτικούς τύπους, μια και έχουμε τόσους χρόνους και τόσες εγκλίσεις, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί έξι, αφού τόσα είναι τα πρόσωπα, και ίσως να διπλασιαστούν αν υπάρχει και μέση φωνή. Στο άλλο άκρο, αν η λέξη-λήμμα είναι επίρρημα ή άλλη άκλιτη λέξη, θα έχει μόνο έναν λεκτικό τύπο.
Το πανεπιστήμιο Ιρβάιν (Irvine) της Καλιφόρνιας πράγματι έχει αποθησαυρίσει όλα (σχεδόν) τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής (και ορισμένα μεταγενέστερα, έως την Άλωση) και τα διαθέτει στον ψηφιακό δίσκο TLG (Thesaurus Linguae Graecae) -ο Ίβυκος τον οποίο αναφέρει ο Γεωργαλάς είναι παλαιότερος υπολογιστής που δεν χρησιμοποιείται πια. Όλα αυτά τα κείμενα δεν είναι και πάρα πολλά, κάπου 615 megabyte για τους τεχνολογικά ενήμερους, χωράνε δηλαδή ίσα-ίσα σε έναν ψηφιακό δίσκο (CD-ROM). Λέω ότι δεν είναι και πάρα πολλά, όσα έχουν διασωθεί εννοείται, διότι το ετήσιο σώμα μιας σημερινής καθημερινής εφημερίδας περιέχει μεγαλύτερον όγκο κειμένων (πράγμα που αποδεικνύει ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ!)
Όλα αυτά λοιπόν τα κείμενα έχουν συνολικό αριθμό λέξεων κάπου 78 εκατομμύρια, με τον ίδιο τρόπο που μια σελίδα του βιβλίου που διαβάζετε τώρα έχει συνολικά κάπου 400 λέξεις. Για να δώσω ένα παράδειγμα, στα κείμενα του TLG, το λήμμα άνθρωπος, υπό τους διάφορους λεκτικούς τύπους του, απαντά περίπου 135.000 φορές.
Ας το δούμε πιο αναλυτικά, έτσι από περιέργεια.
άνθρωπος 27.966 εμφανίσεις άνθρωποι 9.231
ανθρώπου 15.895 ανθρώπων 29.064
ανθρώπω 5.917 ανθρώποις 13.905, ανθρώποισι 520, ανθρώποισιν 498
άνθρωπον 18.922 ανθρώπους 11.055
άνθρωπε 1.652
ανθρώποιν 10
Ας κάνουμε τη σούμα: έχουμε 1 Λέξη, 12 λεκτικούς τύπους, 134.635 εμφανίσεις (συνολικό αριθμό λέξεων) (1).
Ο συνολικός αριθμός των λέξεων της αρχαίας γραμματείας (αυτό που στα αγγλικά λέγεται word count) είναι λοιπόν 78.000.000. Εδώ ο Γεωργαλάς και οι συν αυτώ κάνουν μια ελαφρώς χοντροκομμένη λαθροχειρία: συνδέουν τον αριθμό «78.000.000» με τον αριθμό των λεκτικών τύπων της ελληνικής -και επειδή σε κάθε λέξη-λήμμα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο περίπου 12-15 λεκτικοί τύποι, με μια απλή μπακάλικη διαίρεση προκύπτει ότι ο αριθμός λέξεων (λημμάτων) της αρχαίας είναι πέντε-έξι εκατομμύρια, πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι της πτωχής αγγλικής.
Φυσικά, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε συνολικό αριθμό εμφανίσεων λέξεων και σε συνολικό αριθμό λημμάτων. Πόσες είναι οι λέξεις/λήμματα της αρχαίας; Αν πάρουμε υπόψη ότι το λεξικό Liddell-Scott περιλαμβάνει στην τελευταία του ηλεκτρονική έκδοση 136.292 λήμματα, θα καταλήξουμε σε περίπου 150.000 λέξεις, πολύ λιγότερες από τις λέξεις της αγγλικής, και κατά πάσα πιθανότητα και από τις λέξεις της νέας ελληνικής. (Και είναι βεβαίως άδικο να συγκρίνουμε μια αρχαία γλώσσα, έστω και ικανοποιητικά παραδομένη, όπως η ελληνική, με μια νέα που εμπλουτίζεται διαρκώς από την ακένωτη δεξαμενή των νεολογισμών και των δανείων). Πάντως καμιά σχέση με τα 6 ή με τα 78 εκατομμύρια.
Λοιπόν, ο συνολικός αριθμός των λημμάτων της αρχαίας ελληνικής είναι γύρω στις 150.000 (αντί των 6.000.000 της εθνικιστικής ονείρωξης), ενώ οι λεκτικοί τύποι, σύμφωνα με πληροφορία που μου έδωσε ο Νίκος Νικολάου, ερευνητής γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο Irvine, ανέρχονται περίπου σε 1.200.000 (αντί των 70 εκατομμυρίων του Γεωργαλά και σία). Αλλά είπαμε, ουκ εν τω πολλώ το ευ.
Υ.Γ.
Δεν είμαι βέβαια ο μοναδικός που ασχολήθηκε με το θέμα των λέξεων της ελληνικής. Σε διαδικτυακό φόρουμ κλασικών φιλολόγων τέθηκε η ίδια ερώτηση και η κ. Μαρία Παντελιά, διευθύντρια του TLG, έδωσε τον ίδιο αριθμό λεκτικών τύπων, 1.200.000 δηλαδή.
Ενημέρωση, μερικά χρόνια αργότερα
Ωστόσο, το TLG συνέχισε να αυξάνει το σώμα των κειμένων του, προσθέτοντας όλο και περισσότερα κείμενα της βυζαντινής εποχής. Ο συνολικός αριθμός των λέξεων, από 78 εκατομμύρια που ήταν για την έκδοση Ε έχει σήμερα (2007) ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο: σε νεότερες εκδόσεις του Λερναίου κειμένου που κυκλοφορούν, ο αρχικός μύθος για τα 70 εκατομμύρια λέξεις ή λεκτικούς τύπους της ελληνικής έχει επικαιροποιηθεί σε 90 εκατομμύρια λέξεις ή λεκτικούς τύπους. Κάποιος ιστοναύτης είχε την πρωτοβουλία να ρωτήσει απευθείας την κ. Μ. Παντελιά για τον αριθμό των λέξεων του TLG και πήρε την απάντηση (την οποία δημοσιοποίησε) ότι δεν είναι προς το παρόν δυνατό να υπολογιστούν λήμματα, αλλά πάντως στα 90 εκατομμύρια λέξεις του σώματος του TLG υπάρχουν 1.332.564 λεκτικοί τύποι. Όταν ολοκληρωθεί το σώμα των κειμένων θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν περίπου 1.500.000 λεκτικοί τύποι από την αρχή έως τον 15ο αι. μ.Χ. (δηλ. με την άλωση της Κωνσταντινούπολης). Αν προσθέσουμε, συνεχίζει η Μ. Παντελιά, τις νεοελληνικές και τις διαλεκτικές παραλλαγές, ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 2 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους.
Εδώ αξίζουν δύο επισημάνσεις. Η πρώτη και μάλλον δευτερεύουσα, είναι ότι δεν διευκρινίζεται αν στους 1.332.564 λεκτικούς τύπους περιλαμβάνονται και οι «αντικανονικοί» τύποι για τους οποίους μίλησα στην υποσημείωση, που με μια πολύ χοντρική εκτίμηση θα μπορούσαν εύκολα να είναι 100.000, ίσως περισσότεροι. Η δεύτερη, και πιο ουσιαστική, είναι ότι το σώμα των κειμένων του TLG τώρα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα κείμενα μέχρι την Άλωση, άρα στους εικαζόμενους 1.500.000 λεκτικούς τύπους περιλαμβάνονται και πολλοί τύποι που δεν ανήκουν στην αρχαία, που είναι ας πούμε μεταγενέστερα δάνεια, που πολλά από αυτά θα τα απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε ελληναράς που σέβεται τον εαυτό του.
Για να ανακεφαλαιώσω, η ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα έως την Άλωση, όπως (θα) έχει αποθησαυριστεί στο TLG, έχει περίπου:
Λήμματα 160.000
Λεκτικούς τύπους 1.500.000
Συνολικό αριθμό λέξεων 90.000.000
(1) Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των λεκτικών τύπων είναι αρκετά μεγαλύτερος, γιατί για κάθε «ομαλό» λεκτικό τύπο παραδίδονται στη γραμματεία και υπάρχουν στο TLG και αρκετοί ανορθόγραφοι ή κακογραμμένοι τύποι που ο καθένας τους απαντά ελάχιστες φορές. Για παράδειγμα, πέρα από τον τύπο Άνθρωπος (με ψιλή οξεία), που έχει 27.966 εμφανίσεις, το TLG στην έκδοση Ε καταγράφει επίσης στο ευρετήριό του τους τύπους: ανθρωπος (χωρίς πνεύμα και τόνο) με 9 εμφανίσεις, Άνθρωποσ με 1 εμφάνιση, !Άνθρωπος (με κολλημένο θαυμαστικό, αγνοώ γιατί) επίσης με μία εμφάνιση, Άνθρωπός με 5 εμφανίσεις, και Άνθρωπος (με δασεία) με 196 εμφανίσεις που όμως σε πολλές εμφανίσεις δεν είναι αντικανονικός τύπος αλλά κράση του ουσιαστικού με το άρθρο που προηγείται. Αν υπολογιστούν όλοι οι αντικανονικοί τύποι, ο συνολικός αριθμός των επαναλαμβανόμενων λέξεων του λήμματος «άνθρωπος» δεν αυξάνεται πολύ, αφού οι περισσότεροι αντικανονικοί τύποι απαντούν ελάχιστες φορές, αλλά ο αριθμός των λεκτικών τύπων επηρεάζεται πολύ περισσότερο. Πράγματι, όλοι μαζί οι αντικανονικοί τύποι της λέξης άνθρωπος είναι 55 και έχουν 779 εμφανίσεις -δηλαδή ο αριθμός των συνολικών λέξεων αυξάνει περίπου κατά 0,5%, αλλά ο αριθμός των λεκτικών τύπων πενταπλασιάζεται! Να σημειωθεί ότι από αυτούς τους αντικανονικούς τύπους, τρεις έχουν πάνω από 100 εμφανίσεις (το Άνθρωπος που είδαμε με 196, το Ανθρώπω (χωρίς υπογεγραμμένη) έχει 106 και το Ανθρώπωι (με προσγεγραμμένο το γιώτα) έχει 162) -οι άλλοι έχουν ελάχιστο αριθμό εμφανίσεων. Βέβαια, το παράδειγμα που διάλεξα αφορά μια από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις της γλώσσας, οπότε είναι φυσικό να πληθαίνουν οι αντικανονικοί τύποι. Σε όχι πολύχρηστες λέξεις ο αριθμός των αντικανονικών λεκτικών τύπων είναι πολύ μικρότερος, ενώ βέβαια σε σπάνια λήμματα ούτε καν απαντούν όλοι οι κανονικοί λεκτικοί τύποι.
Όταν είχα διαβάσει το απόσπασμα αυτό, από το βιβλίο του Σαραντάκου, μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Γιατί αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι να «κυκλοφορήσουν» και να έχουν σουξέ οι πλέον απίστευες αρκουδιές.
Αλλά, έτσι γινόταν πάντα… Εδώ γίνεται ακόμα πιστευτό εκείνο το αρχαίο κατασκεύασμα περί μιας παρθένου που έμεινε έγκυος από έναν κρίνο και γέννησε το …Θεό!
Οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το επίπεδο της εκπαίδευσής τους ή της τεχνολογικής τους υπεροψίας, είναι πάντοτε ικανοί να πιστέψουν ο,τιδήποτε!
🙂
«Ο Άγιος Ανδρέας συναντά τον Αριστείδη τον Δίκαιο, στην παιδική κούνια της Νέας Τραπεζούντας» (Θα μπορούσε να είναι λεζάντα στην α’ φωτογραφία)
Το παραπάνω σχήμα έχει πολύ περισσότερη συνάφεια με τη λογική -εκτιμώ υποκειμενικώς δηλαδή- απ’ ότι οι υπο εξέτασιν θεωρίες….
Μ-π
. Εδώ ο Γεωργαλάς και οι συν αυτώ κάνουν μια ελαφρώς χοντροκομμένη λαθροχειρία
Mου αρεσε αυτό το ελαφρως χοντροκομμένη.(αλλη μια ενδειξη του πλουτου της ελληνικής γλώσσας)
Είμαι ευτυχής που «βρέθηκα» τυχαία(;) σ’ αυτή την ιστοσελίδα και διάβασα το κείμενο. Έγινα λίγο «σοφότερος» κι απόψε και γι’ αυτό ευχαριστώ! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνω αυτό που και ο Ν. Σαραντάκος τονίζει: «Ουκ εν τω πολλώ το ευ»!…
o Αγιος και ο Δικαιος ειναι αυτοι που κάνουν Κούνια Μπέλα;
( ειπα παπαρίτσα και σαχλαμαρίτσα βεβαια ..ομολογώ!)
Γιατί όχι;
Εδώ κάποιοι υποστηρίζουν με απόλυτη σοβαρότητα ότι η ελληνική γλώσσα έχει: «…5.000.000 λέξεις και 70.000.000 λεξικούς τύπους, όπως καταγράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες (!), ενώ η αγγλική έχει μόνον 490.000 λέξεις….»
Εχω την εντυπωση οτι το πόστ αυτό το εγραψε ο Μουμούλ(ιος)
Γιατί;
Δεν ξερω…Να, μου φαινεται ολιγον σκεπτικιστικό , αγνωστικιστικο , πλαναται μια αίσθηση απογοητευσης , συναισθηματικό , πως να το πώ βρε παιδί μου…
Τον Μ-Π τον εχω για πιο Ποντιακά &Αριστερά βεβαιο ,νομοτελειακό, και σκληρα αγωνιζομενο ….
Ο μουμουλιος μου φαινεται πιο διανοουμενο- σεντιμενταλιστο- κουλτουρο- μπουρδουκλεμές πως να το πώ;
(ε; μπορει να λεω και παπαριές ξερω γώ;μαλλον )
να ρωτήσω κάτι; σε κιλά τη μετράμε την αξία μιας γλώσσας? ή σε χιλιόμετρα; δλδ όσο πιο πολλές λέξεις και λεκτικούς τύπους διαθέτει τόσο πιο καταπληκτική είναι; ας μην πω τι μου θυμίζει αυτή η συλλογιστική, γιατί θα γίνω λίγο άκομψη.
ο πλούτος και η ομορφιά μιας γλώσσας δεν αποτιμάται! γλώσσα δεν είναι μόνο οι λέξεις, είναι τα εκφραστικά σχήματα, η σύνταξη, η γραμματική… Όλα αυτά δεν μπαίνουν σε αριθμούς. Στην τελική, η γλώσσα αποτυπώνει την κουλτούρα, τον πολιτισμό,τις συνήθειες και τα έθιμα ενός λαού.
Και γι’αυτό όλες οι γλώσσες είναι και όμορφες και πλούσιες. Διαβάστε ένα κείμενο του Wilde στα αγγλικά και θα λατρέψετε την αγγλική γλώσσα. Διαβάστε ένα ποίημα του Rimbaud στα γαλλικά και θα λατρέψετε την γαλλική.
Και ρίξτε μια ματιά στις φυλλάδες που κρέμονται στα περίπτερα (ή σε κείμενα σαν αυτό στο οποίο άναφέρεται ο κ. Σαραντάκος) για να σιχαθείτε την ελληνική.
Δεν αντιδικώ φυσικά, ελπίζω να είναι προφανές. Αλλά εκνευρίζομαι λίγο όταν διαβαζω τέτοιες μνημειώδεις αποδείξεις απουσίας εγκεφάλου -σε ορισμένα κεφάλια…
»σε κιλά τη μετράμε την αξία μιας γλώσσας?
Φυσικά … Για ενα ορισμενο είδος Εθνικισμου (τον ακραιο- ολοκληρωτικό εθνικισμό)
Το εθνος ειναι κατι που οφειλει να σωματοποιηθει , να υλικοποιηθεί ωστε να μπορει να γινει Λατρευτό Ως φετίχ…
Ετσι μιλουν για ορισμενες Υπερφυσικές ιδιοτητες του αιματος , του Σωματοτυπου , ή της Γλώσας -αν στα δυο πρωτα δεν τους περνει ή ειναι εκτός μόδας…..
Η γλωσσα λοιπόν μετατρεπεται σε κατι σαν το Ιερό δισκοποτηρο , ή μυθικό ξιφος,που οποιος το κατεχει
αυτοματως γινεται Ανωτερος …και μαλιστα χωρις καν να προσπαθησει
…Ετσι: αν η Ελληνική γλώσσα εχει μια υφερφυσική διασταση …και ο Ελληνας που την κατεχει ως »φυσικη του γλωσσα » γινεται και αυτός -διαμεσω αυτής -κατι σαν την επιφοιτηση του Αγιου πνευματος να ‘ουμ’ – ο Εκλεκτος του Συμπαντος…
Αμην (να κανουμε και κανα τρισαγιο …εχουμε γεμισει πνευματα εδώ περα μεσα …που ναχαμε και το πολυτονικό)
να την μιλούσαν και σωστά τουλάχιστον βρε Νοσφεράτε! αλλά αυτοί την κατακρεουργούν χωρίς αναισθητικό, την δόλια!!!
Ε ναι! Ειναι σαν εκείνον τον Βορειοελλαδίτη Νομάρχη
( το Πρωτοπαλίκαρο της Νου Δου ντε…) που είπε το Περιφημο : »Ελληνας δεν γίνεται κανείς…Γεννιέται! »
( Προφανώς , κοιτάζοντας αυτάρεσκα την Μούρη του στον Καθρεφτη )
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Ηταν ενα βιβλίο που μάλλον θαπρεπε να τοχω, αλλά δυστυχώς ατύχησα. Με ενδιαφέρει και θα το αγγιξω ( μεχρι εκει που παταει η γατα) στην κυριακατικη στήλη μου, γιατί ειναι κατι που θα πρέπει να ανοιξει λίγο, να μαθευτεί και να συζητηθεί….
Ηθελα επισης να πω ότι ενώ σας διαβάζω και μου αρεσετε πολύ ως μπλογκ ( ξερω ότι ειστε περισσότεροι των δυο που συνεργάζεστε γι αυτο το αποτέλεσμα ) δυστυχώς οι γνώσεις μου πάνω στα θεματα σας είναι πολυ περιορισμένες. Παράλληλα δεν εχω το χρόνο να διαβάσω λίγο και να μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό με λυπεί αφάνταστα.
Καλημερα σας και καλό μηνα
ριτς
Νάσαι καλά Ρίτσα… Σ’ ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.
Ότι θες… εδώ! Μη διστάσεις.
Μ-π
Ευχαριστώ, το κρατω
ριτς
Γεια σου Ρίτσα… Πες σε παρακαλώ και τη Φιλεναδα σου την Σκουπίτσα ναρθει καμμια φορά απο δώ να με δει ..που ‘μαι αποκλεισμένος χειμωνιάτικα….
Νίκο Σαραντάκο, το έργο σου μετατρέπεται σε βασικό εργαλείο.
Στη σημερινή «Καθημερινή» (15-2-2008) το χρησιμοποιεί ως πηγή ο Μανδραβέλης για να ασκήσει κριτική στον υπουργό Παιδείας που αναμάσησε δημοσίως τους συγκεκριμένους μύθους.
Μ-π
Φίλτατε σ’ ευχαριστώ πολύ, σπεύδω να το δω.
Και στην Αυγή της Κυριακής είχε γράψει ο Μπουρνάζος, με την ίδια αφορμή!
Βρε Ομαντεόνα που τον θυμηθηκες τον Εζρα Παουντ;
Και τι ειναι αυτά να μαλωνετε (-ουμε) για τελειως χαζά πραγματα ….!
– Και τι ειναι αυτα για »χειρότερους εχθρούς μας»……
-Μεγάλα Λόγια στο κυβερνοδιαστημα ….
και Παυσατε πυρ!!(καποια στιγμή να Θυμηθώ να γραψω το 12αΤομο Βιβλίο : ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ )
———————
Και εν προκειμένω : τα κειμενα του Ν. Σ νομίζω οτι αυτή την αξια εχουν ..μας θυμιζουν οτι οι λεξεις δεν ειναι παρά μόνο Λέξεις …και δεν εχουν καμμιά Μαγική ουσία
κρυμμενη μεσα τους …
– Ουτε τα μεγάλα Λόγια
και αυτό δεν ειναι και Λίγο.
————————–
Υ. Γ θα μου πεις : Κι εσυ δεν μαλωνεις τακτικά με τον …; Ε ναι …μαλώνω …που και που και για εκτονωση (αλλά οχι στην πραγματική ζωή …ουτε και παίρνω στα σοβαρά τους μπλογκοκαβγαδες …προσπαθώ τουλαχιστον! )
Ας μάθουμε πρώτα τη ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, και μετά όλα τα άλλα.
Υ.Γ. από την κριτική ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να νιώσει “ήσυχος”, τόσο την αρνητική όσο και από τη θετική.
Ρε omadeon, δε μπορώ να πάω ούτε για κατούρημα;
Καλά, εδώ ήρθες να συμφιλιωθείς;
Δεν υπάρχουν άλλοι τόποι;
Ομέρ
Φχαριστώ παιδιά!
ΟΜΑΔΕΩΝ ΑΣΕ ΜΕ ΗΣΥΧΟ
🙂
Λοιπόν,θα αναρωτιέστε βέβαια αν είμαι Έλληνας.Είμαι μισός Έλληνας και μισός Αρμένης,γεννήθηκα στην Ελλάδα και θέλω να εκφράσω και εγώ τις απόψεις μου.Όπως και σωστά είπε η κοπελιά λίγο πιο πάνω πράγματι η γλώσσα δε μετριέται σε κιλά ούτε σε χιλιόμετρα αλλά είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τι πλούτο διαθέτει η γλώσσα μας όπως και τις γλώσσες των άλλων Χωρών(να γνωρίζουν εκείνοι).Ακόμα κι αν η Ελληνική γλώσσα είναι φτωχή από λέξεις μπορείνα επηρρεάσει με άλλο τρόπο την ομορφιά της όπως επηρρέασε εμένα που είμαι μισός ξένος και όχι με τον αριθμό της ακόμα και αν έχει 5 εκατ. λέξεις και 70 εκατ. λεκτικούς τύπους.Αρνήθηκα με μεγάλη υπερηφάνεια στο Πατέρα μου να μάθω την Αρμένικη γλώσσα έχοντας πρωτέριμα την Ελληνική.Όχι ότι δε θα μάθω την Αρμένικη γιατί τσάμπα γλώσσα θα μάθω.
Θα τα ξαναπούμε ,δε θα χαθούμε.
—————————————————————————————-
ΔΥΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ
—————————————————————————————-
Το βιβλίο, «Γλώσσα μετ’ εμποδίων», θα παρουσιαστεί:
Α) το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός (οδός Σταδίου, Αθήνα).
Θα μιλήσουν:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ, πανεπιστημιακός- γλωσσολόγος,
ΝΙΚΟΣ ΛΙΓΓΡΗΣ, λεξικογράφος- μεταφραστής,
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, κριτικός και
ο συγγραφέας.
Β) τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης (Αίθουσα Δημοτικής Ββλιοθήκης, οδός Ρίμινι 11Α – πρώην ΚΕΠ), με θέμα «Γλώσσα μετ’ εμποδίων» και ομιλητή το συγγραφέα Νίκο Σαραντάκο.
τα Νεα για τις» Ροές εντος του Εντερου» του Ευριπιδη
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080201&nid=7353312&sn=&spid=221
Παιδιά των Π&Α, μια και επέστρεψα στη βάση μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για την ανακοίνωση που κάνατε, μια και οι δυο ομιλίες, τόσο στον Ιανό στις 23/2 όσο και στη Λυκόβρυση, ήταν πολύ πετυχημένες.
Στον Ιανό είχε πάρα πολύ κόσμο. Ήταν βέβαια οι γονείς μου, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου που με καμάρωναν, παλιοί φίλοι, συγγενείς κτλ., αλλά οι περισσότεροι ήταν φίλοι από το δίκτυο. Με έναν από αυτούς ανταλλάσσουμε ηλεμηνύματα από το 1999 και τώρα έτυχε να συναντηθούμε. Γνώρισα και κάμποσους της μπλογκόσφαιρας που τους ήξερα μόνο ως περσόνες. Σε μια φάση, μου συστήθηκε και ο καθηγητής κ. Θ. (ο Πόντιος) που του έχω αφιερώσει ένα ειρωνικό κεφάλαιο στο βιβλίο μου (αυτός που λέει ότι τα αγγλικά είναι ελληνική διάλεκτος), νανοίξει η γη να με καταπιεί εμένα, τελικά όμως με απεγκλώβισαν οι φίλιες δυνάμεις.
Στη σελίδα μου:
http://www.sarantakos.com/language/metempodion.html
έχω στο κάτω μέρος, στο ΥΓ 7, συγκεντρωμένα όλα τα λινκ προς ιστολόγια που έγραψαν για την εκδήλωση, κριτική Κούρτοβικ, φωτογραφίες για έναν παλιό θαυμαστή, ακόμα και ένα βιντεάκι.
Τέρμα η αυτοδιαφήμιση, τώρα στο επόμενο βιβλίο 🙂
μπραβο Νικο …και στο επομενο
(ο Ιανός κανει ωραιες εκδηλωσεις…)
Συγχαρητήρια για την επιτυχία. Δυστυχώς δεν κατάφερα να έρθω σ’ αυτήν της Λυκόβρυσης. Ελπίζω σε μα επόμενη.
«Σε μια φάση, μου συστήθηκε και ο καθηγητής κ. Θ. (ο Πόντιος) που του έχω αφιερώσει ένα ειρωνικό κεφάλαιο στο βιβλίο μου (αυτός που λέει ότι τα αγγλικά είναι ελληνική διάλεκτος), νανοίξει η γη να με καταπιεί εμένα, τελικά όμως με απεγκλώβισαν οι φίλιες δυνάμεις.»
Ωχχχχχχχχ! Καϋμένε Σαραντάκο τι σού ‘μελε να πάθεις;
Ο συγκεκριμένος καθηγητής (κοίτα τι καθηγητές κυκλοφορούν ! ) δεν τολμά να έρχεται πια σε ποντιακές ελδηλώσεις γιατί τον έχουν κράξει επανειλημμένως.
Φαντάσου ότι με το τουπέ που έχει, ζητούσε να αποφεύγουμε να χρησιμοιούμε τον «προσβλητικό» όρο: Μικρά Ασία. (Δεν είναι δυνατόν εμείς οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων να προεχόμαστε από τη βάρβαρη Ασία! ) Ανέκδοτο φίλε μου!
Κάποια στιγμή τον πήραν είδηση και οι πέτρες και από τότε το έκοψε.
Όπως ξέρεις οι Πόντιοι δεν είναι και πολύ ευγενείς, όταν πιστέψουν σε κάτι!
Δες τον αθώο, μέχρι προτινος, Ομέρ με τους Ο-Π. Μια συζήτηση διάβασε στο σάιτ τους και τα «έπαιξε» 🙂
Μ-π
Στο σχόλιο 30 αναφέρεται κατά λέξιν:
*********************************
(ο Ιανός κανει ωραιες εκδηλωσεις…)
*********************************
ΝΑΙ και ΙΣΩΣ. Μπορεί και κατά περίπτωσιν ΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΙ…
(μικρού ασιατικού τύπου)
στους μούλτι σχετικιστικούς-μετανεοτερίκ αβάσταχτους(;) ΚΑΙΡΟΥΣ μας(;)
Αν και τα αποσιω-ποιητικά του προλαλήσατος αφήνουν(;) κάποια αποδομητικά σρκαστικά περιθώρια ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ (ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΩΣ) ΤΟΥ, ΦΡΑΣΗΣ, θα μου επιτρέψετε αγαπητοί συνδαιτημόνες ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ είτε και να ΥΠΕΡΘΑΜΑΤΙΣΩ αν διέγνωσα καλά το ηχόχρωμα των ως ανω αποσιω-ποιητικών…
ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ (ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΑ ΠΩΣ ΜΟΥΡΘΕ;;;;;;)
…
«….
ΧΧΧΧΧ
Αλυσίδα Πολιτισμού
Ο «Χάρυ Πότερ και οι κλήροι του θανάτου» (εκδόσεις ΧΧΧΧΧΧΧΧ) θα δείξουν μαγικά κόλπα, θα κάνουν κατασκευές και θα απονείμουν διπλώματα μαγείας σε όλους τους υποψήφιους νέους μάγους.
Στο café του ΧΧΧΧΧ.
Είσοδος ελεύθερη
…»
δες και εδώ στα ενδότερα:
http://users.sch.gr/veccio/lexolagnil/apofori.htm
Είναι κρίμα η εναπομείνασα και αντιστεκόμενη (χάριν και στον κ. Ν.Σ.) ελληνική Γλώσσα να φοράει τις ίδιες ή κατά την περίστασιν παραλλγμένες «αλυσσίδες πολιτισμού» ή και «πεδαγωγικό χαλκά στη μύτη μεχμετένιο», για να επιβιώσει(;)…
• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 22.00
Ο ΧΑΡΥ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΧΧΧΧΧ
Αλυσίδα Πολιτισμού
Ο «Χάρυ Πότερ και οι κλήροι του θανάτου» (εκδόσεις ΧΧΧΧΧΧΧΧ) θα δείξουν μαγικά κόλπα, θα κάνουν κατασκευές και θα απονείμουν διπλώματα μαγείας σε όλους τους υποψήφιους νέους μάγους.
Στο café του ΧΧΧΧΧ.
Είσοδος ελεύθερη
«A language is a dialect with an army and navy»
(אַ שפּראַך איז אַ דיאַלעקט מיט אַן אַרמיי און פֿלאָט ,
a shprakh iz a dialekt mit an armey un flot).
http://en.wikipedia.org/wiki/A_language_is_a_dialect_with_an_army_and_navy
(θενκς Ν. Σαραντάκο!!!)
Μ-π
Εκτός από τα φραγκολεβαντίνικα, έχουμε τώρα και τα ρωσολεβαντίνικα
—————————————————
щЯЕУМА ЦИА ДУМАТЭТГТА ДГЛИОУЯЦъАР пАЯАЯТчЛАТОР СТГ лЭСВА
>
> й. цИАКАЛэ ЦЕИэ САР…
>
> о ПЯЭЕДЯОР ТОУ е.и.п. Й. лПАЛПИМИЧТГР ЛОУ ФчТГСЕ МА ЕПИЙОИМЫМчСЫ ЛАФъ САР,
> ЦИА МА ДИЕЯЕУМчСОУЛЕ ТИР ДУМАТЭТГТЕР ДГЛИОУЯЦъАР пАЯАЯТчЛАТОР СТГ лЭСВА.
>
> съЦОУЯА ОИ СЙщЬЕИР САР ПэМЫ СТО ХщЛА АУТЭ щВОУМ ИДИАъТЕЯГ БАЯЩТГТА СТГМ
> ТЕКИЙч ПЯЭТАСГ ПОУ ХА ДИАЛОЯЖЫХЕъ.
>
> хА САР ПАЯАЙАКОЩСА МА СТщКМАТЕ ТИР СЙщЬЕИР ЦИА ТО ХщЛА АУТЭ.
>
> лЕ ИДИАъТЕЯГ ТИЛч
>
>
> ДЯ. бКэСГР аЦТФъДГР
>
> еПИСТГЛОМИЙЭР сЩЛБОУКОР е.и.п.
> тЛчЛА дИЕХМЧМ сВщСЕЫМ
Αγαπητοί συντελεστές του “Πόντος και Αριστερά”
Δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία “Κλέφτρα Κίσσα” (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο “εκθέτω” κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω “κλέψει”.
Περισσότερα, μπορείτε να βρειτε και να διαβάσετε στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σας, θεώρησα σκόπιμο να σας ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχετε οποιαδήποτε αντίρρηση για την “κλοπή” αυτή να με ενημερώσετε και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.
Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/
[…] -Η ελληνική γλώσσα και […]
[…] από τους μύθους και τα ψεύδη- αντλήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και δυστυχώς, επίκαιρο μέχρι σήμερα: Το θέμα αφορούσε […]
[…] -Η ελληνική γλώσσα και η (σχετική) μυθολ […]