Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ποντιακό φεστιβάλ στη Λάρισα

post-35-1187488806.jpgav-450.gifΓια τρίτη χρονιά έγινε το  Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Ο νέος αυτός θεσμός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας –εμπνευσμένος από τα αντίστοιχα Φεστιβάλ των Ποντίων της Γερμανίας–  ξεκίνησε το 2005 απ’ τη Θεσσαλονίκη, το 2006 έγινε στη Δράμα και φέτος στη Λάρισα.

Εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι από τους ελλαδικούς ποντιακούς συλλόγους συγκεντρώνονται σε μια μοναδική χορευτική συνάντηση.  

larissa.jpgΚαι μ’ αυτές τις εκδηλώσεις, γίνεται ορατό το γεγονός ότι υπάρχουν κοινωνικές διεργασίες που δεν γίνονται αντιληπτές ούτε από τα αγκυλωμένα στα γνωστά πρότυπα ΜΜΕ, αλλά ούτε και απ’ αυτό που με επιφύλαξη θα ονομάζαμε «νεοελληνική επιστημονική κοινότητα».

Παραθέτουμε στη συνέχεια το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ.

 

[κάντε ΚΛΙΚ στη φωτογραφία (αφιερωμένη στο Νοσφεράτο)]

 

  3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος        

Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου 2007, το 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 χορευτές των 340 ποντιακών σωματείων της 1234.jpgΠαμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος απ’ όλη τη χώρα. Με τους ήχους της λύρας, του νταουλιού, του γαβάλ, νέες και νέοι, ηλικίας από 4 έως 22 ετών, ταξίδεψαν απ’ όλες τις γωνιές της χώρας μας και χόρεψαν τικ, διπάτ, κότσαρι, σερανίτσα, τρυγώνα, λετσίνα, σαρίγουζ, δείχνοντας πως η παραδοσιακή μουσική δε χάνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αναβαπτίζεται από γενιά σε γενιά και ολοένα και περισσότερο δυναμώνει.

     Το φεστιβάλ φέτος ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των πυρόπληκτων περιοχών των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εποχή» Τραπεζούντας Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε στα δικαστήρια ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, στις αρχές του περασμένου αιώνα, για τη μαχητική του δημοσιογραφία, μια μέρα σαν προχτές, φωνάζοντας «ζήτω ο Πόντος, ζήτω η Ελλάδα».  Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ, καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Παρχαρίδης, «στο φεστιβάλ ποντιακών χορών, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της νεολαίας, οι νέες και οι νέοι στέλνουν μήνυμα αγάπης, ενότητας, αλληλεγγύης, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, πίστης και εγγύησης για τη διατήρηση του ποντιακού πολιτισμού και της Ιστορίας. Η ΠΟΕ που εκφράζει την ενότητα του ποντιακού χώρου, αγωνίζεται για τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, και την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας κόντρα στην πολιτισμική ομογενοποίηση που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση, απαιτεί να γραφούν περισσότερες σελίδες ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων και την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ούτως ώστε να έχουν έκφραση τα ποντιακά σωματεία».

     Ο πρόεδρος του συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Γιώργος Γεωργιάδης, τόνισε πως «εδώ στη Λάρισα, φέρνουμε κοντά, μπολιάζουμε τον πολιτισμό των γηγενών, οδοιπόρων και προσφύγων, δυναμώνοντας το μήνυμα του όπου γης ελληνισμού. Ελληνες εσμέν, ελληνικό γένος, Πόντιοι, Βλάχοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσάνοι, Θρακιώτες, Καππαδόκες, Μακεδόνες. Γιατί εδώ, σ’ αυτά τα χώματα ήρθαν και ρίζωσαν Πόντιοι από το 1920. Στη συνοικία Αβέρωφ στη Λάρισα, στα ποντιακά χωριά της Ελασσόνας, την Αετοράχη, την Ολυμπιάδα, την Καλλιθέα, το Λόφο, τη Γαλανόβρυση, αλλά και στην πόλη της Ελασσόνας. Στο Βόλο, στη Νέα Ιωνία με τα θαυμάσια θεατρικά σχήματα και αργότερα ως μετοικεσία στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα».

      Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της ΠΟΕ, Μπάμπης Κωτίδης, τόνισε πως «εμείς οι νέοι που συμμετέχουμε σ’ αυτό το φεστιβάλ και μαζευτήκαμε στην Εύξεινο Λάρισα, αποδεικνύουμε ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού δεν μπορεί να σβήσει. Έχουμε μια νέα δυναμική, όχι μόνο ν’ αναπαραγάγουμε τον πολιτισμό των προγόνων μας, αλλά να τον μετεξελίξουμε και να απευθύνεται στην καθημερινότητα των νέων και να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας των νέων».

     Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 6ου παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού Δημήτρης Τομπουλίδης, επισήμανε πως «για μας τα ποντιακά σωματεία δεν είναι ενώσεις προσώπων, είναι ζωντανά παραδείγματα της ακαταμάχητης ελληνικής ψυχής, είναι η άσβεστη λαμπάδα των εθνικών πόθων και ελπίδων, είναι φορείς πολιτισμού και εργαστήρια εθνικής συνείδησης, είναι τέλος συνειδητοί αρνητές της Λήθης και ατσάλινα στηρίγματα του Έθνους μας».

     Στο χαιρετισμό του γενικός γραμματέας της περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας τόνισε πως «οι Έλληνες του Πόντου συγκροτείτε σήμερα μια από τις πιο δυναμικές συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του οικουμενικού ελληνισμού. Μεταφέρετε μαζί σας ισχυρές ιστορικές μνήμες. Με την ενεργητικότητα και την πολυδιάστατη δράση σας, αποδεικνύετε ότι η διαφύλαξη των παραδόσεων και του πολιτισμικού πλούτου μας είναι προϋπόθεση κάθε αισιόδοξου σχεδιασμού για το μέλλον. Συνεχίστε τον αγώνα της δικαίωσης και παραδώστε παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές την ιστορική μνήμη, τα ιερά κειμήλια και την πολιτιστική σας κληρονομιά». …

     Στο 3ο φεστιβάλ ποντιακών χορών τιμήθηκαν για τη δράση τους, οι αθλητές ποντιακής καταγωγής, ο ποδηλάτης Ιωάννης Ταμουρίδης και ο παραολυμπιονίκης Σίμος Παλτσανιτίδης. Τιμήθηκαν επίσης ο αρχηγός του ΑΤΑ, αντιπτέραρχος Θεολόγος Συμεωνίδης, αλλά και ο ανιψιός του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, Νίκος, ο οποίος παρέλαβε τιμητική πλακέτα.

    Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Σαπρανίδης, τις θεατρικές αναπαραστάσεις έκαναν ο Τάκης Βαμβακίδης και ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, τα κείμενα και το σενάριο του φεστιβάλ ήταν του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, τη μουσική επιμέλεια είχε ο Σάκης Σωτηριάδης, τραγούδησαν οι Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Αχιλλέας Βασιλειάδης, ενώ λύρα έπαιξαν ο Κώστας Σιαμίδης και Πάνος Κογκαλίδης.

    Την ευθύνη διοργάνωσης του 3ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είχε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ενώ συμμετείχαν χορευτές και των άλλων τεσσάρων Σ.ΠΟ.Σ., Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Νότιας Ελλάδας  και Νήσων.

dsc0367__.jpg

 

 

25/10/2007 - Posted by | -Λαογραφία

3 Σχόλια »

 1. Το όνομά μου είναι Ρούμκου Τάνια και η ειδικότητά μου είναι
  παιδαγωγός.Επίσης δουλεύω με παιδικές παραστάσεις ως ΚΛΟΟΥΝ-ΨΥΧΑΓΩΓΟΣ. Θα με ενδιέφερε να πάρω μέρος με κάποια παιδική εκδήλωση στο Ποντιακό φεστιβάλ εάν σας ενδιαφέρει και εσάς κάτι παρόμοιο και υπάρχει χώρος για ένα τέτοιο πρόγραμμα .Ταξιδεύω σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κυρίως σε φεστιβάλ με παιδικές εκδηλώσεις. Αν σας ενδιαφέρει η πρότασή μου, θα σας στείλω ένα αναλυτικό πρόγραμμα μίας παιδικής μου παράστασης.Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου γράψτε μου σε αυτό το e-mail.

  Ευχαριστώ πολύ
  Με εκτίμηση
  Ρούμκου Τάνια

  Σχόλιο από ΡΟΥΜΚΟΥ ΤΑΝΙΑ | 02/06/2008

 2. […] -Ποντιακό φεστιβάλ στ […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 3. […] -Ποντιακό φεστιβάλ στη Λάρισα […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: