Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Παπανδρέου-Σημίτης: Οι δικοί μας Μπους!!!

_42862025_manyflags_afp_416.jpg1922.jpgΚάθε άτομο και κάθε κοινωνικός χώρος τοποθετείται απέναντι στα φαινόμενα με βάση τις ιδιαίτερες εμπειρίες του και το δικό του σύστημα αξιολόγησης… Σήμερα, που το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων  από το αμερικανικό Κογκρέσο  -παρόλη τη θετική γνωμοδότηση της αντίστοιχης Επιτροπής- «παίζεται» μεταξύ ριαλ πολιτίκ και τουρκικών εκβιασμών, η τουρκοφιλική στάση του Μπους και ο οπορτουνισμός των Δημοκρατικών  απειλεί άμεσα να θέσει το μεγάλο αυτό ζήτημα της σύγχρονης Ιστορίας για άλλη μια φορά στο «ντουλάπι».                                                        

Ποιά όμως είναι η δικιά μας  αντίστοιχη εμπειρία  έξη περίπου χρόνια πριν, το 2001;

Όταν ο Νόμος -που ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από τη Βουλή των Ελλήνων το ’98-  για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην Ανατολή παραβιάστηκε –αφού πρώτα «κρύφτηκε» επιτηδείως–  λόγω της στάσης των ΠαπανδρέουΣημίτη και απαλείφθηκε τελικά ο όρος «Γενοκτονία» για να μην ενοχληθεί ο σύντροφος Τζεμ.

Τότε ο Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο Σημίτης πρωθυπουργός….

Και να φανταστεί κάποιος οργισμένος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ο Μπους, ότι αυτός είναι Αγγλοσάξονας, ενώ στη δικιά μας περίπτωση, όλοι ήταν «ομοεθνείς»!!!!!  

Ας θυμηθούμε τη θλιβερή εκείνη στιγμή από αποσπάσματα ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε τότε στην «Καθημερινή«:

greywolves_kemal.jpg«Μπορεί να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν πετά μια πεταλούδα στο Πεκίνο, ξέρουμε όμως με βεβαιότητα τι συμβαίνει στην Αθήνα όταν γρυλίζει ο Γκρίζος Λύκος στην Άγκυρα.

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας απίθανης νεοελληνικής ιστορίας καθημερινής τρέλας. Ένας νόμος της Βουλής των Ελλήνων για τη γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνικού -που ψηφίστηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 1998 που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» (Φ.Ε.Κ. 13.10.98) με τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας Κ. Στεφανόπουλου και των τότε υπουργών Αλ. Παπαδόπουλου, Ευ. Βενιζέλου και Ε. Γιαννόπουλου- ακυρώνεται στην πράξη με ακατανόητες μεθοδεύσεις.

Με βάση το 2ο άρθρο του νόμου έπρεπε να καθοριστεί «ο χαρακτήρας, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων εθνικής μνήμης» με Προεδρικό Διάταγμα. Το άρθρο αυτό έμεινε -καθόλου τυχαία- ανενεργό για δυόμισι χρόνια. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου και του υφυπουργού Εσωτερικών Κ. Καϊσερλή πήρε τον δρόμο του για ολοκλήρωση της διαδικασίας με την τυπική υπογραφή του από τον Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος τον είχε υπογράψει έτσι κι αλλιώς δύο χρόνια πριν.

kodak-016_.jpgΩς αποτέλεσμα της σφοδρής αντίδρασης των εθνικιστών της Άγκυρας και της επίσης σφοδρής διαφωνίας -ως μη όφειλαν- των δύο πόλων της νεοελληνικής «εκσυγχρονιστικής Αριστεράς», το Προεδρικό Διάταγμα απεσύρθη για να απαλειφθεί ο όρος «γενοκτονία». Το εντυπωσιακό είναι ότι το 1ο άρθρο του ήδη ψηφισμένου και δημοσιευμένου νόμου αναφέρει: «Ορίζεται η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος».

Η ιστορία αυτή θα προσέθετε ακόμα λίγο αλατοπίπερο στη μίζερη νεοελληνική καθημερινότητα, εάν δεν σχετιζόταν με ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της σύγχρονης Ελλάδας, τους Μικρασιάτες και δεν αφορούσε μια μεγάλη λευκή σελίδα του σύγχρονου ελληνισμού. Μιας ιστορίας που -όσον αφορά το εσωτερικό της Ελλάδας- ανέδειξε τη δυνατότητα διάφορων ανεξέλεγκτων μηχανισμών να καθορίζουν τη συμπεριφορά της πολιτείας, να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εν τέλει, να αναιρούν τις κατακτήσεις της κοινωνίας των πολιτών.

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

Εν κατακλείδι

Τελικά τα κατάφεραν! Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη γνώμη τους, η μικρασιατική καταστροφή δεν ήταν γενοκτονία. Δεν υπήρχε τουρκικό σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων ούτε και διωγμοί πριν από το 1919. Τα θύματα και οι θύτες έχουν την ίδια imgp1688__.jpgευθύνη. Τα εγκλήματα που διέπραξε ο διαλυμένος ελληνικός στρατός στην οπισθοχώρηση -μετά την ήττα στο Σαγγάριο- κατά του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού, εξισώνονται με την προσχεδιασμένη γενοκτονία που διέπραξε η συντεταγμένη εξουσία των Νεότουρκων και των κεμαλικών.

Ίσως κάποτε να μάθουμε να μην βλέπουμε το ιστορικό μας παρελθόν -που σχετίζεται με την ελληνοτουρκική συνάντηση- με τα γυαλιά του τουρκικού εθνικισμού. Πόσο αλήθεια, πιο τυχεροί από τους Έλληνες είναι οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι!»

—————————————————————————————————-

Το πλήρες άρθρο της «Καθημερινής« [ΕΔΩ

1186168183_0673e9d7ee.jpg

22/10/2007 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

10 Σχόλια »

 1. Δείτε και αυτό:

  http://topasokeinaiedo.wordpress.com/2007/10/21/biblio/

  Σχόλιο από πασόκος | 22/10/2007

 2. υποτελείς μια ζωή…

  Σχόλιο από compasso | 22/10/2007

 3. Το παρακολουθώ το θέμα.Πάντα με ενδιέφερε, παρ ότι δεν προέρχομαι απο καμια χαμένη πατρίδα και κανενα συνωστισμό. Ωστόσο πιστευω ότι όλα αυτά τα μεγάλα κομματια της ιστορίας θα πρέπει να βρουν καποια στιγμή τη σωστή τους θέση στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Κι αυτό πρεπει να ειναι μονον η αρχή.
  ριτς

  Σχόλιο από ritsmas | 24/10/2007

 4. […] -Παπανδρέου-Σημίτης: Οι δικοί μας Μπους!!! […]

  Πίνγκμπακ από -Βενιζέλος ή Παπανδρέου « Πόντος και Αριστερά | 09/11/2007

 5. «δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση».Κ. Καραμανλής

  Ενα απέραντο αναψυκτήριο

  Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ

  Η ΑΔΕΙΑ για ανέγερση αναψυκτηρίου, με την οποία ο κ. Μαγγίνας έκτισε την εξοχική κατοικία του στο Κορωπί, είναι ενδεικτική μιας γενικευμένης ανομίας που επικρατεί στη χώρα μας. Ο κ. Μαγγίνας δήλωσε σχετικά: «Θέλω να διευκρινίσω ότι η άδεια οικοδομής που με αφορά -όμοια με όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στη συγκεκριμένη περιοχή Κορωπίου- είναι καθ’ όλα νόμιμη και έχουν καταβληθεί όλα τα σχετικά τέλη που προβλέπονται από την πολεοδομική νομοθεσία».

  ΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ προβάλλει ο κ. Μαγγίνας:

  * Πρώτον, ότι η άδειά του είναι όμοια με όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Ομως, ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει. Αν όλες οι άδειες είναι παράνομες, είναι και η δική του και το κτίσμα του αυθαίρετο.

  * Δεύτερον, ότι η άδεια είναι «καθ’ όλα νόμιμη». Δεν είναι. Το διάταγμα του 1978 απαγορεύει ρητώς την ανέγερση κατοικιών στην περιοχή. Γι’ αυτό άλλωστε και βαφτίστηκε η κατοικία «αναψυκτήριο», του κ. Μαγγίνα και όλων των άλλων.

  * Τρίτον, ότι καταβλήθηκαν τα τέλη. Το επιχείρημα είναι μάταιο. Η παράβαση δεν αφορά τη μη νόμιμη καταβολή των τελών. Πρόκειται για γενικευμένη μεν στην περιοχή, παράνομη δε δόμηση.

  Η ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΗ θεωρία, που ανέπτυξε ο κ. Μαγγίνας, κατά την οποία βάλλεται λόγω του ασφαλιστικού και θα αποκαλυφθούν και άλλες πολεοδομικές παρεκκλίσεις «ακόμη και προ 20 ή 30 ετών», βασίζεται και πάλι στο ότι οι πολεοδομικές παραβάσεις είναι γενικευμένες και η προβολή τους σε μια συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε σε «κάποιες διευκρινίσεις» που έδωσε ο υπουργός του και θεώρησε επουσιώδες το ζήτημα. Η ουσία είναι «η εξυγίανση και η διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος», σύμφωνα με τις, υιοθετημένες από τον πρωθυπουργό, απόψεις του κ. Μαγγίνα, που προκάλεσαν τον σάλο της περασμένης Τετάρτης, και έπεται συνέχεια.

  Η ΑΝΟΧΗ στην αυθαιρεσία, και όταν προέρχεται από υπουργούς, έστω και αν είναι γενικευμένη, συμβολίζει το «δεν πειράζει, όλοι τα ίδια κάνουν» και ενισχύει το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στον τόπο μας. Εντονότερος είναι, όμως, ο συμβολισμός στην περίπτωση του πανίσχυρου υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων που επέρριψε στον μηχανικό του τις πολεοδομικές παραβάσεις του στην Ανάβυσσο, ενώ παραμένει σε σκότος βαθύ το ζήτημα των κυρώσεων, όσο εξελίσσεται μια απελπισμένη προσπάθεια νομιμοποίησης της αυθαιρεσίας…

  Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ που κλονίζει το ασφαλιστικό σύστημα είναι κι αυτή γενικευμένη. Μια ήπια, μάλλον, μορφή της είναι η φιλοξενία με εργασιακή αντιπαροχή των Ινδών του κ. Μαγγίνα στο «αναψυκτήριο» του αρμόδιου υπουργού. Η φοροδιαφυγή και οι ψευδείς δηλώσεις υπονομεύουν τα δημόσια έσοδα, δηλαδή, μεταξύ άλλων πολλών, και έναν πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι μια μορφή «αναψυκτηρίου» κι αυτές. Υπακούουν στον ίδιο κανόνα της ανομίας: «Ολοι το ίδιο κάνουν».

  ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ είναι αναλώσιμοι – αν και όχι όλοι και όχι πάντα. Αν οι αυθαιρεσίες τους είναι επουσιώδεις, λόγω της γενικότητάς τους, ο συμβολισμός τους δεν είναι. Και αν το ουσιώδες, στην περίπτωση του κ. Μαγγίνα, είναι το ασφαλιστικό, για την πρόχειρη, αποσπασματική και εμβαλωματική προσέγγισή του, που χωρίς να λύνει τίποτα προκάλεσε κοινωνική θύελλα, η ευθύνη δεν είναι μόνο δική του. Τα μέτρα προωθούνται από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή που τα βάφτισε, μάλιστα, στις Βρυξέλλες «δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση». Είναι τόσο δίκαιη, όσο το σπίτι του κ. Μαγγίνα είναι αναψυκτήριο…

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 16/12/2007

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 15/12/2007

 6. […] -Παπανδρέου-Σημίτης: Ο […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 7. […] -Παπανδρέου-Σημίτης: Οι δικοί μας Μπους! […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 8. Ρε ασίκτιρ τον μαλ@. Κωστόπουλο, δεν γνωρίζω εγώ που η μάνα μου τότε 16 ετών είχε δύο τραύματα, ένα στο χέρι και άλλο στην κοιλιά, θαύμα που επέζησε και θα μου πει κάθε τενεκές τις ανοησίες του. Γράμματα και εμείς γνωρίζουμε μάλιστα περίσσοτερα από κάθε Κωστόπουλο και μάλιστα μπορούμε καλύτερα να αξιολογούμε την πληροφορία.Υπάρχουν και πραγματικοί κίναιδοι και όμως ενοχλούνται όταν τους το λένε. Τι να κάνουμε να μη το λέμε, εφόσον αυτοί είναι η πραγματικότητα, αν θέλουν να μην είναι ας αλλάξουν, όχι να προσπαθούν να μας το επιβάλουν. Εγώ λέγω ότι είμαι στη καταγωγή Πόντιος και είμαι υπερίφανος γι’ αυτό και είμαι και Μακεδόνας Έλληνας, γιατί γεννήθηκα στη Μακεδονία. Τονίζω είμαι ‘Ελληνας και Μακεδόνας και πας μη ‘Ελλην δεν μπορεί να είναι Μακέδόνας και κληρονόμος του τμήματος αυτού.

  Σχόλιο από κυριάκος ιωαννίδης | 29/08/2014

 9. Ρε ασίκτιρ τον μαλ@. Κωστόπουλο, δεν γνωρίζω εγώ που η μάνα μου τότε 16 ετών είχε δύο τραύματα, ένα στο χέρι και άλλο στην κοιλιά από πυροβόλο όπλο, θαύμα που επέζησε και θα μου πει κάθε τενεκές τις ανοησίες του. Γράμματα και εμείς γνωρίζουμε μάλιστα περίσσοτερα από κάθε Κωστόπουλο και μάλιστα μπορούμε καλύτερα να αξιολογούμε την πληροφορία.Υπάρχουν και πραγματικοί κίναιδοι και όμως ενοχλούνται όταν τους το λένε. Τι να κάνουμε να μη το λέμε, εφόσον αυτοί είναι η πραγματικότητα, αν θέλουν να μην είναι ας αλλάξουν, όχι να προσπαθούν να μας το επιβάλουν. Εγώ λέγω ότι είμαι στη καταγωγή Πόντιος και είμαι υπερίφανος γι’ αυτό και είμαι και Μακεδόνας Έλληνας, γιατί γεννήθηκα στη Μακεδονία. Τονίζω είμαι ‘Ελληνας και Μακεδόνας και πας μη ‘Ελλην δεν μπορεί να είναι Μακέδόνας και κληρονόμος του τμήματος αυτού.

  Σχόλιο από κυριάκος ιωαννίδης | 29/08/2014

 10. @ κυριάκος ιωαννίδης

  Βάλατε το σχόλιό σας σε λάθος ποστ. Μάλλον σε εκνεύρισε πάρα πολύ ο συν. Κωστόπουλος 🙂

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/08/2014


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: