Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο Γιωργάκης, ο Σημίτης και το «δαχτυλίδι» της εξουσίας

   553.jpgcathead9of.gifΟι μετεκλογικές εξελίξεις στο Πασόκ έχουν μεγάλη σημασία. Γιατί, καλώς ή κακώς, η παρουσία ενός δεύτερου μεγάλου ανταγωνιστικού κόμματος εξουσίας, δημιουργεί κάποιους φραγμούς στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ο διπολισμός είναι προτιμότερος από την απόλυτη κυριαρχία του ενός! Όμως, πολλά είναι αυτά που προκαλούν τη θυμηδία των πολιτών….

                                                       

13-10.jpgΚαι ένα απ’ αυτά σχετίζεται μ’ όλον  αυτόν  το σημιτικό εσμό, που αφού επεξεργάστηκε  -τέσσερα χρόνια πριν- τις απαράδεκτες διαδικασίες παράδοσης της εξουσίας στον Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα στοιχίζεται πίσω από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως προδομένη σύζυγος! 

Και ο Βενιζέλος φυσικά άριστα ποιεί!!!

Όντας ένας ισχυρός παράγοντας του Πασόκ, χωρίς όμως σοβαρό εσωκομματικό μηχανισμό, λογικό είναι να στηριχθεί αυτήν τη μεταβατική εποχή σ’ όποιον του προσφέρει «χείρα βοηθείας» ή επί της ουσίας «γη και ύδωρ«!

Ο εξευτελισμός των σημιτικών έφερε στο νου ένα παλιό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή« εκείνη την εποχή της χρισμοδότησης, όταν παραβιάστηκε κάθε κανόνας  του αστικού τρόπου πολιτικής διαχείρισης -λες και βρισκόμασταν σε φεουδαρχικό κράτος του Μεσαίωνα!

Ας  ξαναθυμηθούμε αυτό το άρθρο, που παραλλήλιζε -χωρίς να το ονοματίζει, για όσους μπορούσαν να καταλάβουν- την παράδοση του δαχτυλιδιού εξουσίας στον Γιωργάκη με τα όσα τραγικά συνέβησαν στην ΕΣΣΔ και οδήγησαν στη σταλινική αντεπανάσταση (για να μάθουμε και περισσότερα πράγματα και για τον Πατερούλη. Όχι βέβαια ότι ο Σημίτης θύμιζε τον Λένιν και ο Γιωργάκης τον Στάλιν, αλλά -τι να κάνουμε-κάποιες πλευρές της πολιτικής τους ήταν βαθύτατα επηρρεασμένες):

1186168183_0673e9d7ee.jpg

Από τον Λένιν στον Στάλιν:

το χρίσμα και οι συνέπειές του

Του Βλάση Αγτζίδη

(διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας)

   Η χρισμοδότηση προσώπων και η απόδοση σ’ αυτούς ιδιαιτέρων προνομίων, αποτελεί μέρος μιας μακράς παράδοσης στην ιστορία της Εξουσίας. Συνήθως το χρίσμα δίνεται είτε από τον υπέρτατο άρχοντα μιας χώρας στον διάδοχό του, είτε από τον ίδιο το λαό μετά από μια πετυχημένη επανάσταση κατά της προηγούμενης αρχής. Βασική προϋπόθεση βέβαια, αποτελούσε πάντα η δυνατότητα του «χρισμένου» να εδραιώσει απόλυτα τη θέση του, παρατάσσοντας κάθε φορά την αναγκαία δύναμη  για την προστασία του χρίσματος από τους ποικίλους ανταγωνιστές.

  gonsalves_castleonthecliff.jpg  Η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιου τύπου αναλήψεις της αρχής. Η απόδοση χρίσματος για τη διαδοχή στην εξουσία υπήρξε το κύριο χαρακτηριστικό των μοναρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τήρηση ή μη της διαδικασίας «παράδοσης του δακτυλιδιού» καθόρισε το μέλλον του κόσμου. Για παράδειγμα, ο μη ορισμός διαδόχου στην εξουσία από τον Μέγα Αλέξανδρο οδήγησε στη διάλυση του ελληνικού κόσμου σε αλληλοσπαρασσόμενα κρατίδια και διευκόλυνε, κατά συνέπεια, την επικράτηση των Ρωμαίων. Στην αντίθετη κατεύθυνση, η χρισμοδότηση του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Ντζουγκασβίλι -που τον γνωρίζουμε περισσότερο με το επαναστατικό του ψευδώνυμο Στάλιν- από τον Βλαδίμηρο Ίλιτς Ουλιάνωφ, το γνωστό μας Λένιν, καθόρισε δραματικά το μέλλον τόσο των συντρόφων του στο Κόμμα, όσο και της αχανούς, τότε, Σοβιετικής Ένωσης. Ακόμα και ο ίδιος ο Λένιν που έχρισε τον Στάλιν, υπήρξε τελικά θύμα της επιλογής του. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η «παράδοση του δαχτυλιδιού» και της απόλυτης εξουσίας.

Από το Γκόρι στη Μόσχα

    Ο Στάλιν καταγόταν από μια φτωχή οικογένεια Γεωργιανών. Γεννηθηκε στο Γκόρι και στάλθηκε στη θεολογική σχολή της Τιφλίδας σε μια προσπάθεια κοινωνικής ανέλιξης. Στα δεκαεννιά του χρόνια ασπάστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες και υπέστη διώξεις για την πολιτική του δράση. Βρέθηκε στο πλευρό του Λένιν στην εξέγερση του Οκτωβρίου του 1917 και στις δύσκολες στιγμές του εμφυλίου πολέμου. Για τη δράση του και την προσήλωση στο Κόμμα των μπολσεβίκων και το καθεστώς, ανταμείφθηκε με πλήθος αρμοδιοτήτων. Έγινε Επίτροπος του Λαού επί των εθνοτήτων, πολιτικός Επίτροπος του στρατού, υπεύθυνος της Εργατοαγροτικής Επιθεώρησης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου από την πρώτη μέρα της σύστασής του. Η στιγμή όμως της εκτίναξης του Στάλιν στην εξουσία έγινε τον  Απρίλιο του 1922, όταν ο Λένιν αποφάσισε να παρακάμψει πλήθος σημαντικών στελεχών και να του παραδόσει την ηγεσία του Κόμματος, προτείνοντάς τον για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

dsc04679.JPG    Ο Ισαάκ Ντόιτσερ, ένας από τους καλύτερους βιογράφους του Στάλιν γράφει για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής: «Ο Λένιν είχε γνωρίσει τη ζωή των χωρικών από κοντά. Ο ίδιος όμως, γιος ενός επιθεωρητή σχολείων που έγινε ευγενής, ούτε ανήκε, ούτε προερχόταν απ’ αυτούς. Ο Τρότσκι είδε για πρώτη φορά τη φτώχεια και την εκμετάλλευση από το παράθυρο του σπιτιού ενός νεόπλουτου Εβραίου γαιοκτήμονα, του πατέρα του. Ο Ζηνόβιεφ, ο Κάμενεφ, ο Μπουχάριν, ο Ρακόφσκι, ο Ράντεκ, ο Λουνατσάρσκι, ο Τσιτσέριν και πολλοί άλλοι, γνώρισαν τα δεινά που ετοιμάζονταν να αγωνιστούν από ακόμα μεγαλύτερη απόσταση. Για τους περισσότερους η καπιταλιστική εκμετάλλευση, για να μη μιλήσουμε για την δουλοπαροικία, ήταν κοινωνιολογικοί όροι.«

    Ο Στάλιν βρισκόταν στον αντίποδα των παραπάνω. Ο σοσιαλισμός του ήταν ψυχρός, σταθερός και τραχύς. Στην πατρίδα του τη Γεωργία, είχε τη φήμη ότι μόνον απλουστευμένες διακρίσεις μπορούσε να κάνει. Η κατάληψη της ηγεσίας του Κόμματος με το χρίσμα του Λένιν, τον βοήθησε να αξιοποιήσει τις άλλες του αρμοδιότητες για να πετύχει τον πλήρη έλεγχο όλων των διοικητικών μηχανισμών. Το Μάιο του ’22 ο Λένιν παρουσίασε παράλυση του δεξιού μέρους του σώματος και διαταραχή στην ικανότητα ομιλίας. Όταν επανήλθε στην ενεργό δράση, πέντε μήνες αργότερα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή του δεν υπήρξε η βέλτιστη. Η πρώτη σύγκρουση του Λένιν με το νέο Γενικό Γραμματέα εκδηλώθηκε με αφορμή τη διατήρηση ή όχι από το κράτος του μονοπωλίου του εξωτερικού εμπορίου.

Η σύγκρουση Λένιν-Στάλιν

    Τον ιδιο καιρό, με αφορμή τη διαφωνία τους για το γεωργιανό ζήτημα, ξέσπασε και άλλη μια κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών. Σε επιστολή του προς τους μπολσεβίκους της Γεωργίας γράφει ότι για τη «συνενοχή» του Στάλιν νοιώθει «αηδιασμένος«.

stalin3.jpg    Αποκορύφωμα της αντίθεσής τους υπήρξε η άσχημη συμπεριφορά του Στάλιν προς την Κρούπσκαγια, τη σύντροφο του Λένιν. Σε επεισόδιο που είχε συμβεί ο Στάλιν λούζει την Κρούπσκαγια με «αισχρές βρισιές και απειλές«. Αυτή η χυδαιότητα δεν είχε προηγούμενο στις σχέσεις των ηγετών του Κόμματος με την οικογένεια του Λένιν, ο οποίος έγραψε: «Δε σκοπεύω να λησμονήσω τόσο εύκολα ότι έγινε εναντίον μου και είναι αυτονόητο ότι αυτό που έγινε εναντίον της γυναίκας μου, θεωρώ ότι έχει γίνει εναντίον μου

    Το Δεκέμβριο του ’22 ο Λένιν έγραψε την πολιτική του Διαθήκη: «Ο σύντροφος Στάλιν, από τη στιγμή που έγινε Γενικός Γραμματέας, συγκέντρωσε στα χέρια του απεριόριστη εξουσία… Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει με περίσκεψη.» Λίγο αργότερα θα συμπληρώσει το παραπάνω κείμενο με πιο σαφείς απόψεις και προτάσεις για την απομάκρυνση του Στάλιν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο κομματικό στέλεχος: «Προτείνω, λοιπόν, στους συντρόφους να μελετήσουν έναν τρόπο μετάθεσης του Στάλιν απ’ αυτήν τη θέση και να διορίσουν στη θέση κάποιον άλλον...»

    Ο Ζαν Ελλενστάϊν, ένας από τους μαρξιστές ιστορικούς που μελέτησαν το σοβιετικό πείραμα γράφει: «Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ο Λένιν προτείνει να βγάλουν τον Στάλιν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, κι ότι ο τελευταίος είναι ο μόνος από τα ηγετικά στελέχη για τον οποίον ο Λένιν ζητά να τον μεταθέσουν. Όταν ξέρει κανείς την υπομονή του Λένιν, μπορεί να σταθμίσει τη σπουδαιότητα της τοποθέτησής του. Οπωσδήποτε δεν πρότεινε να αφαιρεθούν από τον Στάλιν όλες οι αρμοδιότητες, αλλά αυτές του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος, συγκεκριμένα εκείνη που του είχε επιτρέψει «να συγκεντρώσει στα χέρια του μια απεριόριστη εξουσία«. Εκείνο που ανησυχούσε τον Λένιν ήταν η σπουδαιότητα που είχε αποκτήσει αυτή η θέση. Η απεριόριστη εξουσία, για την οποία μιλούσε προερχόταν ακριβώς απ’ αυτή τη θέση και, βάσει αυτού και των προσωπικών ελαττωμάτων του Στάλιν, πρότεινε «να του αφαιρεθεί τούτη η αρμοδιότητα.»

    Ο Λένιν όμως είχε αποδυναμωθεί πλήρως. Τόσο η εύθραυστη υγεία του, με τις διαρκείς καρδιακές προσβολές, όσο και οι μηχνισμοί που είχε ήδη δημιουργήσει ο Στάλιν, δεν θα του επιτρέψουν να ακυρώσει το χρίσμα που είχε δώσει λίγο καιρό πριν. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Λένιν τους έζησε σε απομόνωση. Ο μηχανισμός που είχε δημιουργήσει ο Στάλιν έκλεισε τον Λένιν σ’ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Το Μάρτιο του 1923 ο Λένιν, στα 53 του χρόνια, αντιμετωπίζει μια ισχυρή κρίση με αποτέλεσμα την πλήρη σωματική του κατάρρευση. Πεθαίνει λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου του 1924.

Εν κατακλείδι

016_.jpg    Τελικά το χρίσμα που έδωσε ο Λένιν αποδείχτηκε μοιραίο και καταστροφικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη Σοβιετική Ένωση. Η απόλυτη εξουσία του Στάλιν και των πιστών του επί του Κόμματος και της χώρας θα οδηγήσει σε πρωτοφανές λουτρό αίματος. Η πλειονότητα των στελεχών του μπολσεβικισμού, καθώς και αυτών που είχαν λάβει μέρος στην Επανάσταση του ’17 θα χάσουν τη ζωή τους ως «εχθροί του λαού» και «προδότες της σοβιετικής πατρίδας«. Ίδια τύχη θα έχουν οι αγρότες, οι οποίοι θα μετατραπούν βιαίως σε «εργάτες γης» και οι μικρές εθνικές ομάδες, που ο Στάλιν εκτίμησε ότι οι «μητέρες-πατρίδες» τους βρίσκονταν στον καπιταλιστικό κόσμο. Μαζί τους και χιλιάδες Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης -οι οποίοι επιπλέον ήταν και Μικρασιάτες πρόσφυγες- θα χάσουν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας, ενώ δεκάδες χιλιάδες θα μεταφερθούν εν είδει δουλοπαροίκων στις στέππες της Κεντρικής Ασίας για να συμβάλλουν έτσι στη σοβιετική εκβιομηχάνιση.

    Ο Ρίτσαρντ Πάιπς,  ένας από τους μελετητές της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης έγραψε ότι εάν δεν αποσυρόταν οριστικά ο Λένιν το Μάρτιο του 1923: «η τελική μορφή της Σοβιετικής Ένωσης θα ήταν διαφορετική απ’ αυτήν που της έδωσε εκ των υστέρων ο Στάλιν».

elefantas_002.jpg

————————————————————————————

19/09/2007 - Posted by | -Πολιτική

19 Σχόλια »

 1. Είδατε τον τραμπούκο που επετέθη στον Βενιζέλο;

  Έτσι πιστεύουν οι φίλοι του Παπανδρέου ότι θα κερδίσει ο αρχηγός τους, για να οδηγήσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες ήττες του;

  Σχόλιο από απορών | 20/09/2007

 2. νομίζω η σύγκριση μεταξύ του καλού Λένιν και του κακού Στάλιν είναι λανθασμένη. η Κροστάνδη πνίγηκε (δίκαια ή άδικα) στο αίμα όχι από τον κακό μη-ουμανιστή Στάλιν, αλλά από άλλους, πιο «ουμανιστές» και όχι σταλινικούς, ζώντος του Λένιν. διαφωνώ και με την άποψη ότι το χρίσμα αυτό ήταν καταστροφικό για την ΕΣΣΔ, αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.
  συμφωνώ πάντως ότι το χρίσμα είναι αντιδημοκρατικό. μόνο που η Ρωσσία-ΕΣΣΔ μόνο αντιδημοκρατική μπορούσε να είναι και συνεπώς οι τοτινοί ηγέτες της ακολούθησαν, ενστικτωδώς θα λέγαμε, την κυρίαρχη ρωσσική πολιτική παράδοση.
  για την Ελλάδα βέβαια, αναμενόμενα είναι επίσης το χρίσμα Σημίτη στον Παπανδρέου Γ’ και οι δια βοής (επαν)εκλογές Προέδρων. μόνο που στην περίπτωση της χώρας μας δε φαίνεται να τη βοήθησαν τόσο.

  Σχόλιο από Γιάννης | 20/09/2007

 3. Γιάννη, δεν διαφωνούμε.

  Ας κρατήσουμε από ‘δω το σαρκασμό και την ειρωνία μόνο!!!

  Τα άλλα, για την ΕΣΣΔ, τον Λένιν, τον Τρότσκι, τον Στάλιν, τους Μαχνοβίτες κ.λπ. πιστεύω ότι θα τα συζητήσουμε κάποια στιγμή αναλυτικά ….

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/09/2007

 4. σαρκασμός, γιατί όχι;
  τότε να προτείνει ο Δ.Κ. Ψυχογιός τον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή αρκεί ο Πρετεντέρης; είναι μια ενδιάμεση πρακτική, τέλος πάντων, από τη φεουδαρχία στη δημοκρατία.

  Σχόλιο από Γιάννης | 20/09/2007

 5. Κατά τη γνώμη μου, στη σημερινή εποχή με τους βαθμούς ανάπτυξης και εκμετάλλευσης που ορίζει το κεφάλαιο, η Σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να γλιτώσει τη μετάλλαξη. Στα σίγουρα δεν μπορεί να γλιτώσει τη διάλυση «ιδεολογικά».Πόσο μάλλον για τη χώρα μας όπου η Αριστερά (επίσημη και μη) είναι πολλά κλικ πιο αριστερά από αυτή του εξωτερικού.
  Πάντως η κόντρα που έχει πολύ γέλιο. Το πόσο αδίστακτος είναι ο Βενιζέλος είναι απίστευτο…

  Σχόλιο από katakokkinos | 20/09/2007

 6. Για δες και αυτό και ειδικότερα το σχολιο περί ήθους που αφορά όλους
  http://www.sofistis.wordpress.com

  Σχόλιο από SOFISTIS | 20/09/2007

 7. Σωστός ο «Σοφιστής»:

  Θα σας πώ λοιπόν τώρα αυτό που δεν πρόκειται να σας πεί ούτε ο Πρετεντέρης ούτε αυτή η μουσίτσα ο Τζίμας. Ο Βενιζέλος βιάστηκε το βράδυ των εκλογών να σπεύσει στο Ζάπειο και να κάνει τη γνωστή δήλωση για ένα και μόνο λόγο. Για να δρομολογήσει αυτός τις διαδικασίες που δεν ήθελε ο Γιωργάκης. Τί είπε το κακόμοιρο πλην πονηρό παιδί; Οτι θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του! Ενα δημοψηφισματάκι δηλαδή με τις γνωστού ήθους πασοκικές “δημοκρατικές” διαδικασίες που μπορεί και να τού ανανέωνε την εμπιστοσύνη του κινήματος! Εσπευσε λοιπόν ο πολύστροφος χοντρός και του έδωσε συγχαρητήρια ακριβώς για κάτι που δεν είπε. Μπράβο πρόεδρε που δρομολογείς άμεσα τις διαδικασίες εκλογής προέδρου! Εγώ παρόν είμαι! Κόκαλο οι άλλοι. Τούς καπέλωσε μια και καλή. Τι να πούνε. Ρε παιδιά δεν είπαμε αυτό, ένα δημοψηφισματάκι θέλαμε να κάνουμε; Το εντεταλμένο Μεγκάλο κανάλι ήδη είχε αρχίσει τη ζύμωση. Εξπρές εκλογές προέδρου! Και εις άλλα με υγεία..»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/09/2007

 8. Αν παρέμενε ενεργός ο Λένιν μετά το 1923 ή αν είχε πετύχει την αντικατάσταση του Στάλιν με κάποιον άλλον, η εξέλιξη της ΕΣΣΔ είτε θα ήταν ακριβώς αυτή (η ίδια) που πραγματοποιήθηκε επί Στάλιν, είτε η Επανάσταση(;) του 1917 θα τελείωνε σύντομα και άδοξα.

  Ο Στάλιν δεν ήταν κάτι διαφορετικό από το Λένιν, τον Τρότσκι ή τον Ζηνόβιεφ. Κολιός και κολιός, από το ίδιο βαρέλι: τη ρωσική εκδοχή του μαρξισμού!

  Σχόλιο από Πάνος | 20/09/2007

 9. Κάποιοι, ήδη, άρχισαν να ψηφίζουν τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, κοινώς ΓΑΠ (ελπίζω ότι είναι νέοι ψηφοφόροι και όχι από τη δεξαμενή του ενός εκατομμυρίου):

  «Θα προλάβουμε να ψηφίσουμε ΓΑΠ – δαγκωτό;

  ΥΓ. Η καλύβα επιλέγει με κριτήρια αγνής αγάπης προς το ΠΑΣΟΚ και ψηφίζει αυτόν που θα το φέρει με ασφάλεια στο 20% – για αρχή!»

  Η Καλύβα ανήκει εξ ολοκλήρου στον παραπάνω σχολιάσαντα (νο. 8)………..

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/09/2007

 10. όντως είναι κριτήριο αγνής αγάπης, η επιλογή πρόεδρου που θα το φέρει στο 20%, όχι προς το ΠΑΣΟΚ μόνο, αλλά γενικότερα.
  αλλά τότε όσοι Δυνατοί δεν προτιμώνται από τη ΝΔ για τα έργα και τις μίζες, πού θα κουρνιάσουν και ποιον θα στηρίξουν προκειμένου να φάνε αυτοί αντί των νδ/κρατικών; γιατί, δεν γίνεται όλοι να φάνε από λίγο. πάντα όλοι θέλουν να τρων μόνο αυτοί από πολύ κι οι άλλοι από καθόλου ή λίγο, κι έτσι δεν μπορεί ένα κόμμα να βολεύει όλους.

  Σχόλιο από Γιάννης | 21/09/2007

 11. Ο Πόντιος (και Αριστερός) του σχολίου νο 9 (δεν ξέρω και ποιός είναι, τόσοι που έχουν μαζευτεί εδώ μέσα!), μάλλον ζαλίζεται με τις τρίπλες… Που να δει τη ΝΕΑ πρόταση της καλύβας! 🙂

  Σχόλιο από Πάνος | 21/09/2007

 12. Παντως αγαπητοι μου με την Νεα του Κριση το Πασοκ-και με την βοηθεια των ασπονδων φίλων του -προσφερει μια νεα υπηρεσια στον Κ. Κ και στην Νου Δου του …Ετσι , καθως θαμαστε ολοι απασχολημενοι με τις πασοκιαδες ,
  Η Νουδουεδικη επιδρομή στον τόπο θα μπορει να συνεχιστει και να ενταθει ανενοχλητη και ολοι θα ειναι ευχαριστημένοι…
  Οι μεν Αριστεροι διοτι βρηκαν ευκολουςΓαιδαρους να βαρανε οι δε Δεξιοι διοτι βρηκαν επιτελους μια Εντελώς-μα εντελώς -Ανοχυρωτη χωρα ….

  -Παραπολύ ωραια ..Ας συνεχιστει το παιχνιδι !!!(εν ου παικτοις)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/09/2007

 13. Εντωμεταξυ αυτή η χωρα,παρα την χειροτερη καταστροφή και την χειροτερη κυβερνηση που γνωρισε μεταπολεμικά .
  Συνεχιζει -ολως παραδοξως-να υπάρχει.
  Για λίγο ακόμη.

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/09/2007

 14. http://panosz.wordpress.com/2007/09/23/evenizelos_gap-2/#comment-22860

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/09/2007

 15. http://panosz.wordpress.com/2007/09/23/moderation/#comment-22859

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 23/09/2007

 16. Σε μια συζήτηση για τα κίνητρα των υποστηρικτών του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου (ΓΑΠ) καταθέσαμε τον παρακάτω προβληματισμό:
  ————————–

  Γιατί αυτό το θέμα μου βγάζει την πιο αστεία διάθεση;

  Ποιός να ξέρει!

  Αφού και ‘γω δεν μπορώ να το εξηγήσω, ας συμβάλλω στους προβληματισμούς των υποστηριχτών του ΓΑΠ παρουσιάζοντας τους την παρακάτω (δουλεμένη) θέση:

  —————-

  Ήταν ένας τύπος όπου η γυναίκα του είχε τα γενέθλια της. Γνωρίζοντας ότι της αρέσουν τα ζωάκια, πηγαίνει σε ένα pet shop . Έχοντας δει πολλά ζώα, παίρνει το μάτι του και ένα βατραχάκι.

  Αυτό εδώ πόσο κοστίζει;

  – Ξέρετε το συγκεκριμένο ζωάκι είναι ξεχωριστό και κοστίζει 300 ευρώ, λέει ο πωλητής.

  Τόσο πολύ, γιατί;

  – Ξέρετε το συγκεκριμένο βατραχάκι κάνει πολύ καλές πίπες, λέει ο πωλητής.

  Χωρίς να το σκεφτεί ο τύπος το αγοράζει. Το πάει στη γυναίκα του για δώρο, χωρίς εκείνη να εντυπωσιαστεί πολύ.

  Κάθε μέρα ο τύπος σχολώντας από τη δουλειά, έπαιρνε το βατραχάκι και πήγαινε στην τουαλέτα.

  Αυτό γινόταν αρκετό καιρό και η γυναίκα του είχε παραξενευτεί. Μια μέρα λοιπόν την έστησε πίσω από την πόρτα για να κρυφακούσει.

  Ακούει λοιπόν:

  Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε σε λίγο λάδι και αφού το βάλουμε στην κατσαρόλα το ανακατεύουμε αργά.

  Ακούει αυτά η γυναίκα του και μπαίνει αιφνιδιαστικά στην τουαλέτα.

  Βλέπει το βατραχάκι να παίρνει πίπα στον άνδρα της και εκείνος να του διαβάζει τον τσελεμεντέ.

  Γυρίζει λοιπόν και της λέει:

  Έτσι και το μάθω να μαγειρεύει, έχεις πάρει δρόμο.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/10/2007

 17. […] -Ο Γιωργάκης, ο Σημίτης και το “δαχτυλίδι” της εξουσία… […]

  Πίνγκμπακ από -Βενιζέλος ή Παπανδρέου « Πόντος και Αριστερά | 09/11/2007

 18. […] -Ο Γιωργάκης, ο Σημίτηϼ/a> […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του μήνα…. « Πόντος και Αριστερά | 23/12/2007

 19. […] -Ο Γιωργάκης, ο Σημίτης και το “δαχτυλίδ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: