Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Τ Ι – Ν Α – Ψ Η Φ Ι Σ Ω ; (ή «καλό βόλι σύντροφοι»)

Οι «φίλοι» και οι «άλλοι» εν όψει εκλογών…

sarosis3_.jpgdsc04049.jpgΠαρότι οι δημοσκόποι και οι bookmakers φαίνεται να έχουν προλάβει τη λαϊκή βούληση με τις προβλέψεις τους –προς δόξαν των νεοφιλελεύθερων οπαδών– εν τούτοις οι εκλογές δίνουν τη δυνατότητα για μια ουσιαστική αποτίμηση.

    Μια από τις βασικές ρήξεις και συγκρούσεις της τελευταίας περιόδου αφορούσε την ιδεολογική κυριαρχία επί της Ιστορίας με αφορμή το σχετικό βιβλίο της Στ’ δημοτικού. Οι δύο σημαντικοί πόλοι που άσκησαν κριτική στο αναθεωρητικό εγχείρημα και μας ενδιαφέρουν, ήταν οι προσφυγικές οργανώσεις και η Αριστερά.

 Δεν αναφερόμαστε στο άλλο μεγάλο στρατόπεδο που άσκησε κριτική από μια εθνοκεντρική σκοπιά, ούτε θα σχοληθούμε με τους νεοφιλεύθερους pseudo-«κοσμοπολίτες», φανατικούς υποστηρικτές του εγχειρήματος. Ούτε φυσικά σχολιάζουμε εδώ τη στάση της ακροδεξιάς, που από συνένοχος της γενοκτονίας των Ελλήνων στην Ανατολή την κρίσιμη εποχή, βρέθηκε να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τη σφαγή της Σμύρνης.

dsc03648.jpg

 Οι προσφυγικές οργανώσεις στο σύνολό τους αντέδρασαν στην αναθεωρητική ομάδα που παρήγαγε το βιβλίο Iστορίας της Στ΄δημοτικού. 

Σ’ ένα κείμενο μας γράφαμε τα εξής: «… η ενσωμάτωση στην εθνική μνήμη της ιστορίας του ενός τετάρτου των κατοίκων της Ελλάδας (δηλαδή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής), πραγματοποιήθηκε μόλις τη δεκαετία του ‘90. Και αυτή η ενσωμάτωση (που ήταν μια ιδιότυπη “εθνική ολοκλήρωση” σε επίπεδο ταυτότητας) τέθηκε στις μέρες μας (με το αμφιλεγόμενο βιβλίο Ιστορίας) και πάλι σε αμφισβήτηση.  Η αναίρεση των κατακτήσεων της δεκαετίας του ‘90, ήταν αυτή που προκάλεσε την αντίδραση των οργανώσεων αυτών….   (Μεταξύ του «καλού» και του «κακού«

3_1024_768.jpg

 Σ’ ένα άλλο κείμενο που δημοσιεύσαμε αναφέρονταν τα εξής: «Η απόκρυψη που επιχειρεί η συγγραφέας του βιβλίου, ποιοτικά είναι αντίστοιχη με τις προσπάθειες συγκάλυψης του Ολοκαυτώματος….  Έτσι κι αλλιώς, το βιβλίο αυτό έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ιστορική εμπειρία των προσφυγογενών πληθυσμών της σύγχρονης Ελλάδας. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον, εάν η ίδια η κοινωνία επιτρέψει αυτή την προσπάθεια ολοκλήρωσης των γενοκτονιών μέσα από την αποσιώπησή τους.» (Η εκδίκηση των ‘αυτοχθόνων)

dsc03648.jpg

Σε κείνη την πρωτοφανή ρήξη η πλειονότητα της Αριστεράς βρέθηκε στη σωστή πλευρά, καταγγέλοντας το αναθεωρητικό, επί της Ιστορίας, εγχείρημα.

Διανοούμενοι όπως οι Μαργαρίτης, Μπιτσάκης, Θεοδωρίδης, Μαλιγκούδης, ΑγτζίδηςΠαπαδόπουλος Τετράδης, Ζούμη, Καραμπελιάς, Μόσχου,  ΣταυρόπουλοςΠαπαχρήστος και άλλοι,  έγραψαν σημαντικά κείμενα.

3_1024_768.jpg

Παρακάτω επιχειρούμε μια σχηματική αποτύπωση της στάσης  των διαφόρων ομάδων και κομμάτων που προέρχονται από την Αριστερά (σε παρένθεση αναγράφεται το εκλογικό σχήμα με το οποίο συνεργάζονται):

imgp0038.JPG

Α) Άσκησαν έντονη κριτική στην ιδεολογία της ομάδας που παρήγαγε το βιβλίο

Άρδην

-ΑΣΚΕ

-ΕΝΑΝΤΙΑ 

-ΚΚΕ

-ΚΚΕ (μ-λ)

-ΚΟΕ  (ΣύΡιζΑ)

-ΜέΡΑ

-(Μ-Λ) ΚΚΕ

-¨μη σημιτικό, μη γεωργοπαπανδρεϊκό¨ Πασόκ

imgp0038.JPG

 

Β)  Κράτησαν ουδέτερη στάση

-Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα 

-Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΣύΡιζΑ)

-¨γεωργοπαπανδρεϊκό¨ Πασόκ

(στελέχη των παραπάνω χώρων στήριξαν φανατικά τους αναθεωρητές)

 

imgp0038.JPG

cid_002c01c70e305055602014b2a8c0spyros1.jpg

 

Γ)  Κράτησαν  φανατικά υποστηρικτική στάση προς την ομάδα που παρήγαγε το βιβλίο

-εφημερ. «Αυγή«

-εφημερ. «Εποχή«

Ιός της Κυριακής

-Οικολογική Ομάδα Θεσσαλονίκης (Οικολόγοι-Πράσινοι)

-¨σημιτικό¨ Πασόκ

 

cid_002c01c70e305055602014b2a8c0spyros1.jpg

dsc03648.jpg

 

 

15/09/2007 - Posted by | -Βιβλίο Ιστορίας, -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

16 Σχόλια »

 1. Αιρετική η προσέγγιση όχι όμως άστοχη.

  Από τα θέματα (εθνικισμός, προσφυγογενείς πληθυσμοί γενικότερα) που μπορούν μέσα στην αριστερά να ταρακουνήσουν λιμνάζοντα ύδατα και να διαμορφώσουν νέους συσχετισμούς μέσα στην αριστερά αλλά και στην κοινωνία γενικώτερα.

  Για πρώτη φορά αριστερός ηγέτης είχε εκτενή αναφορά σε αυτά τα θέματα (βόρεια Ελλάδα και ακροδεξιά, Πόντος, Μικρά Ασία, πρόσφυγες…).

  Μέσα από το ενδιαφέρον αν μη τι άλλο εγχείρημα (ο καιρός θα δείξει αν περπατήσει) του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαβάνος είχε μια ξεχωριστή προσέγγιση σε αυτά τα θέματα στην ομιλία του στην πλ.Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη.

  Τουλάχιστον έδειξε να καταλαβαίνει ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα

  Σχόλιο από pandermali | 15/09/2007

 2. Το προσέξαμε και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά αυτή του Αλαβάνου!

  Φαντάσου ότι ζητήσαμε το κείμενο της ομιλίας του από το Γραφείο Τύπου του ΣύΡιζΑ για να το προβάλλουμε στο μπλογκ μας, και ακόμα περιμένουμε να μας το στείλουν!

  Μακάρι να έχει συνέχεια η προσέγγιση -ή έστω η αναζήτηση αυτή- γιατί -καλώς ή κακώς- υπάρχει ένα κενό.

  Η νομιμοποίηση του παλιού ρατσιστικού παλαιοελλαδιτισμού από κομμάτια της σύγχρονης Αριστεράς -όπως είδαμε πρόσφατα- μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει!

  Είδωμεν………

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/09/2007

 3. Ίσως εξαρτάται από το ποιός ελέγχει το γραφείο τύπου του συΡΙΖΑ 🙂

  Σχόλιο από pandermali | 15/09/2007

 4. Πανορμίτη,

  «εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα!!!!!»

  (μπας και κατανοήσουν επιτέλους ότι από το ’22 και ‘δώθε είμαστε και μεις εδώ)

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/09/2007

 5. ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΤΑ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΝΙΚΗ
  http://syriza.gr/news/synenteyksi-typoy-toy-epikefals-toy-syriza-al-alabanoy-sti-diethn-ekthesi-thessalonikis/

  ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ EXIT POLLS

  http://theoulini.blogspot.com/2007/09/screw-exit-polls-2.html

  Σχόλιο από ATHENA | 15/09/2007

 6. Συμπλέουμε.

  Σχόλιο από To MATI | 16/09/2007

 7. Μετά από τις δηλώσεις της κ. Ρεπούση,
  κάθε σχόλιο περισσεύει!!!!!!!!!!

  «Εμείς ευτυχώς έχουμε το πανεπιστήμιο, χώρο ελεύθερης έκφρασης, έρευνας και διδασκαλίας και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας»

  Σχόλιο από ange-ta | 16/09/2007

 8. ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
  ————————————

  Το περιβόητο «βρώμικο» ’89 ήμουν 19 χρονών. Ήταν οι πρώτες εκλογές όπου μου δινόταν η δυνατότητα να ψηφίσω. Δεν το έκανα. Προτίμησα να πάω για ψάρεμα σε κάποια ερημική τοποθεσία. Μόνος μου. Με φάγανε τα κουνούπια και κάηκα από τον ήλιο, έπιασα μόνο ένα μικρό ψαράκι που δεν ήξερα καν πώς το λένε, και έμαθα τα αποτελέσματα των εκλογών από τις εφημερίδες με καθυστέρηση τριών ημερών. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω μετανιώσει. Το εκβιαστικό δίλημμα του δικομματισμού δεν με άγγιξε ούτε τότε ούτε ποτέ, ενώ η ενωμένη Αριστερά της εποχής έμοιαζε με στραβοκολλημένο τέρας του Φρανκενστάιν. Ούτως ή άλλως έφυγα έξω για σπουδές αμέσως μετά, και όταν γύρισα ο Δρακουμέλ εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από τη ζωή μας και αντικαταστάθηκε από μία αεροσυνοδό. Τι είχα ψηφίσει τότε; Δημοσθένη Βεργή νομίζω, και δεν θυμάμαι να στεναχωρέθηκα καθόλου που η Δαμανάκη και το κόμμα της έμειναν εκτός βουλής. Αν και αυτό το έχω ψιλομετανιώσει έκτοτε (όχι για τη Δαμανάκη εννοείται).

  Στην πορεία συνέχισα να εξασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ποτέ δεν έμπλεξα με κόμματα και νεολαίες, δεν φώναξα συνθήματα με ντουντούκες, ούτε κόλλησα αφίσες σε κολώνες. Απλά συμμετείχα. Βαριεστημένα, χλιαρά αλλά συμμετείχα. Ποντάροντας πάντα στο κουτσό άλογο για να δω αν θα τα καταφέρουν κι αυτή τη φορά να ξαναμπούν στη βουλή ή περιμένοντας ποιός θα είναι ο επόμενος φελλός που θα φύγει να κυνηγήσει μια καλύτερη τύχη στο ΠΑΣΟΚ. Παπαρήγα δε μου πήγαινε να το ρίξω, για λόγους που ίσως εξηγήσω κάποια άλλη στιγμή. Τους υπόλοιπους δεν τους ήξερα κι ούτε ήθελα να τους μάθω. Ο Στάλιν είχε πεθάνει άλλωστε και δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Με λίγα λόγια, ήμουν ο τυπικός απολιτικός συμπαθών της Αριστεράς, που δεν διάβασε ποτέ του Μαρξ αλλά κατά βάθος διατηρούσε μια σπίθα ρομαντικής ιδεολογίας κάπου μέσα του. Στο περίπου. Μέχρι που έφυγε το παιδί με τις ελιές και ήρθε ο χοντρός στην εξουσία, οπότε άρχισα επιτέλους κι εγώ να καταλαβαίνω τι πάει να πει Δεξιά. Έστω και εξασθενημένη. Όπως το χρώμιο στα ποτάμια αλλά εξίσου δηλητηριώδης ένα πράγμα. Τώρα που κατάλαβα πρέπει να την υποστώ για άλλα τέσσερα χρόνια. Δε σφάξανε. Λέω να πάω να βγάλω διαβατήριο αύριο κιόλας. Πόσο χάλια μπορεί να είναι αυτή η Ουγκάντα στο κάτω-κάτω;

  Δεν γράφω αυτό το post σκοπεύοντας να κάνω ερωτική εξομολόγηση στον Αλέκο. Με έπεισε είναι η αλήθεια, αλλά τον περιμένω κι εγώ στη γωνία όπως όλοι μας. Το πολύ-πολύ, αν στραβώσει η φάση με την Ουγκάντα να μου τη βιδώσει και να πάω να τον στηρίξω την επόμενη φορά που θα θέλει να μας κατεβάσει στους δρόμους. Για ένα αύριο χωρίς υποσχέσεις και παχιά λόγια. Για ένα ακαθόριστο όνειρο που μπορεί και να αξίζει τελικά να παλεύεις αντί να το περιμένεις να σου έρθει μόνο του καβάλα σε άσπρο άλογο. Ποτέ δεν έρχεται άλλωστε. Πρέπει να πας εσύ να το βρεις. Εκτός αν έχεις τα φράγκα να το αγοράσεις, αλλά και πάλι μπορείς να πάρεις μόνο το άλογο –το όνειρο δεν ξεπουλιέται.

  Τέλος πάντων. Κάποιοι ίσως να έχετε διαβάσει μέχρι εδώ και περιμένετε να δείτε πού το πάω. Θέλετε να μάθετε ποιά είναι η βαρυσήμαντη γνωμάτευσή μου για το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Τι πιστεύω ότι θα φέρει η επόμενη μέρα. Μπορεί βέβαια απλά να βαριέστε και να θέλετε να σκοτώσετε την ώρα σας. Δεν έχετε άδικο. Με τόσα που σας πληρώνουν στο γραφείο, και που χαζολογάτε στα μπλογκς χάρη τους κάνετε…

  Λοιπόν, με ποσοστά αποχής που πλησιάζουν το 27% σε όλη την επικράτεια, με άκυρα που αγγίζουν το 2% και λευκά πάνω από 0,60%, το πραγματικό μήνυμα των φετινών εκλογών είναι ένα και μοναδικό:

  Συγχαρητήρια μαλάκες! Τους κάνατε τα μούτρα κρέας…

  Χαρίσατε την αυτοδυναμία σε μία δράκα ανίκανων λωποδυτών και μας τους φορέσατε για άλλα τέσσερα χρόνια. Και ούτε καν στα επίσημα αποτελέσματα δεν εμφανίζεστε. Κανένα τηλεοπτικό πάνελ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη σας. Κανένας πρωθυπουργός δε θα βγει να σας ευχαριστήσει. Ούτε τζάμπα ελληνικές σημαίες δεν θα σας μοιράσουν. Απλήρωτοι κομπάρσοι. Είσαστε οι αόρατοι άνθρωποι, υπεράνω πολιτικής – και καλά. Λες και πολιτική είναι οι γραβατοφορεμένοι καραγκιόζηδες και τα exit polls – και όχι οι αποφάσεις που αφορούν όλους μας. Επιλέξατε να κάτσετε σπίτια σας, να φύγετε για Σαββατοκύριακο, να τους γυρίσετε την πλάτη. Πήγατε για ψάρεμα, όπως έκανα εγώ όταν ήμουν δεκαεννιά χρονών και στ’ αρχίδια μου. Μπορεί βέβαια να είσαστε κι εσείς δεκαεννιά χρονών και στ’ αρχίδια σας. Ή να νομίζετε ότι είστε. Αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή δικαιολογία.

  Σας πλήγωσε που κάηκαν τα δάση και χώσατε στάχτες στο φακελάκι; Ζωγραφίσατε μια μούντζα στο ψηφοδέλτιο και τους μαυρίσατε; Χάρη τους κάνατε. Ηλίθιοι. Με ρωτήσατε αν θέλω να πάω στην κωλο-Ουγκάντα; Με ποιό δικαίωμα καταδικάζετε έναν ολόκληρο λαό να υποστεί αυτή την ξεφτίλα για άλλα τέσσερα χρόνια; Το ξέρετε ότι κανονικά είσαστε το πρώτο κόμμα – και με διαφορά μάλιστα; Αν μπαίνατε στον κόπο να μη σνομπάρετε αυτό το άθλιο και χειραγωγούμενο τσίρκο που έχουμε για πολίτευμα, η Νέα Δημαγωγία δεν θα έπαιρνε ούτε 30%. Για το ΠΑΣΟΚ δεν το συζητάμε καν. Όχι μόνο δεν θα είχε ο χοντρός αυτοδυναμία δηλαδή, αλλά ούτε καν θα τόλμαγε να ξαναπάει σε εκλογές για να την επιδιώξει. Σας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να προκύψει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια μία ανίσχυρη κυβέρνηση, η οποία θα αναγκαζόταν να συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα άλλα κόμματα και δεν θα μπορούσε να περάσει κανένα νόμο της αρεσκείας της χωρίς να μας βρει μπροστά της. Κι εσείς τι κάνατε; Απείχατε.

  Φάτε την επανίδρυση και τις μεταρρυθμίσεις των λαμόγιων τώρα μαλάκες. Φάτε τους πατριδοκάπηλους και τα δακρυγόνα στους ταραξίες. Πάρτε τα εφτακόσια ευρώ σας και επενδύστε τα σε ομόλογα. Φιλήστε σταυρωτά το δεντράκι γιατί δεν θα το ξαναδείτε. Κι αν σας πέσει βαριά η πούτσα του τσολιά, ελάτε μια βόλτα από την Ουγκάντα να σας κεράσω μια μπύρα. Το πολύ-πολύ να θέλετε να κρατήσετε το άδειο μπουκάλι σε περίπτωση που τα βρείτε σκούρα…

  ———–
  από τον Nefelikas

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/09/2007

 9. @theoulini
  «..ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ..»

  Αναφερόμασταν στην ομιλία του Αλαβάνου στην πλ. Αριστοτέλους την οποία δεν έγινε δυνατον μέχρι σήμερα να έχουμε…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/09/2007

 10. Πραγματικά σημαντική η ανάλυσή σου και όλες αυτές οι πηγές (θα προσπαθήσω να τα διαβάσω όλα).

  Το ζήτημα του βιβλίου της ΣΤ’ δημοτικού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, το οποίο αγγίζει την ουσία της κοινωνίας μας.

  Προσωπικά δε μπορώ να εκφέρω ακόμη γνώμη για το ίδιο το βιβλίο καθώς δε το έχω ψάξει καλά το θέμα. Αυτό όμως που με ενόχλησε απίστευτα είναι όλη αυτή η πολιτική σπέκουλα γύρω από το θέμα από τους κάθε λογής εθνοκάπηλους (φασίστες, εκκλησία, πολιτικάντηδες κτλ). Πρέπει να καταλάβουμε ότι η όσο το δυνατόν αντικειμενική καταγραφή της ιστορίας ενός λαού δεν είναι δουλειά της εξουσίας, των φασιστών κάθε είδους, της εκκλησίας κτλ. Είναι δουλειά των επιστημόνων ιστορικών και εναπόκειται στην κρίση ολόκληρου του λαού. Ο υπόλοιπος συρφετός που χρόνια τώρα λυμαίνεται την καταγραφή της ιστορίας του τόπου δεν έχει θέση.

  ΥΓ. Παρόμοια φαινόμενα ξευτίλας, όπως αυτή που βιώσαμε στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα, συμβαίνουν σε πάρα πολλές χώρες (και δη δήθεν πολιτισμένες). Αυτό εύκολα εξηγείται αν λάβουμε υπόψη ότι το χτίσιμο της «εθνικής» συνειδησης ξεκινά σε κάθε χώρα από το νηπιαγωγείο.

  Σχόλιο από inlovewithlife | 23/09/2007

 11. […] Πράσινοι” και ο γάϊδαρος που πετάει Μετά το βιβλίο Ιστορίας , τον Μουσταφά Κεμάλ πασά και το Σλαβομακεδονικό […]

  Πίνγκμπακ από -Οι “Οικολόγοι Πράσινοι” και ο γάϊδαρος που πετάει « Πόντος και Αριστερά | 27/02/2008

 12. Αν μπορούσαν οι εκλογές να αλλάξουν κάτι, θα είχαν απαγορευθεί

  (Εξάρχεια)

  Σχόλιο από Εξάρχεια | 12/12/2008

 13. […] -Τ Ι – Ν Α – Ψ Η Φ Ι Σ Ω ; […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 14. Το αληστου μνημης βιβλιο θιγει οχι μονο τον Μικρασιατικο Ελληνισμο μα ολοκληρο τον Ελληνισμο, καθως δεν αναφερεται μονο στο 1919-22 και εξωραιζει την απανταχου Οθωμανικη κατοχη.

  Σχόλιο από gbaloglou | 22/11/2009

 15. gbaloglou

  καλώς ήρθες στο κονάκι μας. Το βιβλίο αυτό -προερχόμενο από μια ντεμέκ ροζ αριστερά- εξέφραζε μια αναθεωρητική άποψη επί της ιστορίας. Ένας από τους στόχους του ήταν η εξάλειψη του ελληνισμού της ανατολής από τη σύγχρονη ιστορική μνήμη των νεοελλήνων.

  Ως μπλογκ εκτιμούμε ότι κομμάτι της ίδιας διαδικασίας υποβάθμισης, που επιτυγχάνεται με την αναθεώρηση της ιστορίας, είναι η προσπάθεια αθώωσης των υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, που επιχειρεί αυτή τη φορά η βασιλόφρων ακροδεξιά, επιδιώκοντας την αναψηλάφηση της Δίκης των Εξ.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/11/2009

 16. […] -Τ Ι – Ν Α – Ψ Η Φ Ι Σ Ω ; (ή “καλό βόλι […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: