Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-ΝΟΙΩΘΩ ΟΡΓΗ, ΠΟΝΟ & ΘΛΙΨΗ

Του : ΣΤΑΘΗ Σ. 31.VIII.2007 stathis@enet.gr

Και σήμερα αναβάλλεται η επόμενη μέρα. Ακόμα καίγεται η χθεσινή…

«Ας προσέξουν οι Υπατοι» και ας ακούνε οι πολίτες! ή αλλοιώς: «Ακου, ανθρωπάκο» (όπως προέτρεπε και ο Βίλχελμ Ράιχ), δηλαδή εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, ο οποίος έχετε, καθώς δηλώνατε προεκλογικώς, και κάποιαν «αριστερή παιδεία». Γι’ αυτό θα σας μιλήσω «σεμνά και ταπεινά». dspphoto.gif

Ακου, λοιπόν, κύριε Καραμανλή, όπου η τύχη στα ανθρώπινα το έφερε να γίνεις Πρωθυπουργός.

 

Είμαι ένας πολίτης με τον οποίον θα μπορούσε να έχεις πιει ένα ποτήρι κρασί.                          

 Οσα χρόνια κι αν ζήσω ακόμα, λίγα ή περισσότερα, ποτέ πια δεν θα ξαναδώ την πατρίδα μου όπως ήταν.                                                                                            

 Ούτε το Κρόνιο, ούτε τον Καϊάφα, ούτε τα περάσματα των κενταύρων στη Νέδα.   Θέλω λοιπόν το κεφάλι του κ. Βουλγαράκη.  Του Υπουργού Πολιτισμού που άφησε να του καεί το Kρόνιο.                                                                                                                    

   Να το ανοίξω να δω τι έχει μέσα.  Να καταλάβω -αν μπορέσω- πώς μπορεί να είναι Υπουργός Πολιτισμού ένας τύπος που όχι μόνον του καίγεται η Ιερά Αλτις, αλλά μετά προσπαθεί να το κρύψει κιόλας. Προσπαθώντας με ψέματα να εξαπατήσει την ανθρωπότητα. Οποιος δεν προσέχει δεν (μπορεί να) έχει. Θέλω λοιπόν το κεφάλι του κ. Βουλγαράκη.  

 Διότι ή αυτός είναι ανίκανος ή όλοι είμαστε ανίκανοι.  Αν λοιπόν, ανθρωπάκο, θέλεις να διακηρύξεις στην Οικουμένη ότι όλοι είμαστε ανίκανοι, υπερασπίσου το κεφάλι του κ. Βουλγαράκη.  Αλλοιώς, δώσ’ το μου!  

Μαζί του θέλω το κεφάλι του κ. Ζαχόπουλου. Για λόγους τάξης. Μόνον και μόνον για να πάψουν να βλέπουν το πρόσωπό του οι θεοί… 

 Επίσης, θέλω το κεφάλι του κ. Μεϊμαράκη, Υπουργού Αμύνης. Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω το γιατί, και είμαι βέβαιος, ότι αν δώσεις προσοχή, ανθρωπάκο, θα καταλάβεις. Και πρέπει να δίνεις προσοχή όταν σου μιλά ένας πολίτης, ανθρωπάκο, διότι γι’ αυτό σου έδωσε την εντολή ο λαός: για να ακούς τον πολίτη.  

 Ακου λοιπόν, ανθρωπάκο! Ακούστε κι εσείς συμπατριώτες μου.

Ο κ. Πρωθυπουργός -εσύ, ανθρωπάκο- με αναγκάζει να παραδώσω την πατρίδα μου στα παιδιά μου μικρότερη απ’ όσην την παρέδωσε σε μένα ο πατέρας μου. 

Τι είναι, κατά το μέγεθός της, η πατρίδα; Ακου να μάθεις, να το πεις και του κ. Λούλη, που της κάνει κουμάντο, μπας και ξεστραβωθείτε, ώστε να πάψετε να της βγάζετε τα μάτια!

Οταν λοιπόν ήμουν εφτά-οκτώ ετών, ο πατέρας μου με πήγε «επίσκεψη» στο Μουσείο της Ολυμπίας, να δω τον «Ερμή του Πραξιτέλους» (για τον οποίον καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι, λες και τον έφτιαξε ο ίδιος) για να έβλεπα, λέει, που «από τη μια πλευρά το άγαλμα χαμογελάει κι από την άλλη είναι σκεφτικό». Να σου πω την αλήθεια, ανθρωπάκο μου, εγώ τέτοια διαφορά δεν είδα, αλλά η ευτυχία του πατέρα μου με αυτήν του τη «μυθολογία» για τα αγάλματα, είναι ίσως από αυτά που με έκαναν άνθρωπο, όσον επιτρέπει στον καθένα από μας να ‘ναι άνθρωπος, το υλικό των ονείρων του.

Υστερα από χρόνια, πήγα «επίσκεψη» στα αγάλματα της Ολυμπίας, τους δικούς μου γιους, τα εγγόνια του πατέρα μου. Ο ένας απ’ τους δυο τους, τότε τεσσάρων ετών, σήμερα ολόκληρο παλικάρι, αφού είδε τον Ερμή, βγήκε απ’ το Μουσείο, έκοψε κάτι παπαρούνες κι επέστρεψε να της «δώσει στον θεό, να του κρατήσουν συντροφιά το βράδυ, όταν οι άνθρωποι θα έχουν φύγει και θα μείνει μόνος». Κατάλαβες τώρα γιατί θέλω κεφάλια, ανθρωπάκο; Η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Λακωνία δεν μίκρυναν μόνον σε πόρους, δεν έχασαν μόνον ανθρώπους, θα μικρύνουν και σε ποιήματα, ιστορίες και μύθους. Προσέτι, από τη γη οδηγούνται σε έξοδο παιδιά της. Οπως μετά τον πόλεμο και τα μαύρα χρόνια του 1944-49, πλήθος Ηλείοι θα ξενιτευθούν. Η επόμενη μέρα θα είναι για την πατρίδα μου, για πολλούς συμπατριώτες μου άμεσα χτυπημένους απ’ το κακό (κι άλλους, περισσότερους, έμμεσα), μέρα μακρά και σκοτεινή -θέλουν χρόνια για να ξαναγίνουν τα λιοστάσια και τα περιβόλια, τα αμπέλια. Πολλοί Ηλείοι θα ξερριζωθούν και μαζί τους πολλοί μετανάστες θα ξαναμεταναστεύσουν.

Θέλω λοιπόν κεφάλια. Αδεια κεφάλια. Κούφια κεφάλια. Αίολα (και έωλα) κεφάλια. Ηλίθια κεφάλια. Αχρηστα και ανίκανα.

Θέλω το κεφάλι του κυρ Πολύδωρα και, για λόγους συμμετρίας το χαμογελαστό κεφάλι της Ντόραςμα πάνω απ’ όλα θέλω το υπερφίαλο κεφάλι το δικό σου, ανθρωπάκο!

Να το ανοίξω να δω πόση σεμνότητα και ταπεινότητα έχει μέσα. Αλλά ο κυρίως λόγος που θέλω το δικό σου κεφάλι είναι ότι εσύ είσαι ο επικεφαλής όλων αυτών των κουφιοκεφαλάκηδων. Εφτά μέρες στις οκτώ ενδημούσα η φωτιά, δεν το θέλει ο Θεός!  Ακούστε, συμπατριώτες μου, ως πολίτης μιλάω.

Αυτοί που δεν μπορούν να σταματήσουν το κακό είναι οι ίδιοι που το προκάλεσαν και συνεπώς δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι που θα προσπαθήσουν να το θεραπεύσουν. Ηδη ο τρόπος που προσπαθούν να το θεραπεύσουν είναι το ίδιο καταστροφικός με την καταστροφή. 

 Δεν ξέρω αν θα κερδίσεις (και όχι «νικήσεις») τις εκλογές, εσύ ανθρωπάκο, ή κάποιος άλλος σαν εσένα.

Ομως να ξέρεις, ότι την πατρίδα εγώ μικρότερη δεν θα την παραδώσω στα εγγόνια του πατέρα μου από όσην μου την παράδωσε εκείνος, νυφούλα, ποίημα, παραμύθι, λιοστάσι…

Το άδειο σου υπερφίαλο κεφάλι, θα το βγάλω πάνω απ’ το κεφάλι μου και μαζί του τις ανοησίες, την υποκρισία και τα συνήθη ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Αλλα κεφάλια που να τα σέβομαι και να με σέβονται χρειάζομαι.

Ξέρεις, ανθρωπάκο, είναι θέμα αξιοπρέπειας.

Δεν θέλω να σκύβω το κεφάλι μου από ντροπή μπροστά στα αγάλματα, αλλά από σεβασμό.                      

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 31.VIII.2007 stathis@enet.gr

31/08/2007 - Posted by | Χωρίς κατηγορία

22 Σχόλια »

 1. Πολύ εύστοχο το κείμενο του Στάθη, ας είναι καλά!

  Ψ;φο στο ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
  OI ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!

  Ψ;φο στο κόμμα οικολόγων που είχε στο παρελθόν καλά εκλογικά ποσοστά (κόμμα Ελλήνων Οικολόγων 0,6%) και τώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να μπει στην βουλή!

  ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ στην Βουλή!

  ———-

  OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!
  Ψ;φο στο κόμμα Ελλήνων Οικολόγων

  Ψ;φο στο κόμμα οικολόγων που είχε στο παρελθόν καλά εκλογικά ποσοστά (κόμμα Ελλήνων Οικολόγων) και τώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να μπει στην βουλή (σε σχέση με τα άλλα 2 «οικολογικά» γκρουπούσκουλα του 0,001%)

  —————–

  OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΕΡΓΗ

  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ:

  Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για τη σημερινή τραγωδία που πλήττει τη χώρα μας.

  Μεταφέρω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των αθώων θυμάτων της τρομερής πυρκαγιάς.

  Συλλυπητήρια σε όλους όσους αύριο θα μείνουν χωρίς σπίτια, χωρίς δουλειά, χωρίς περιουσία, άστεγοι στο έλεος του θεού.

  Συλλυπητήρια στους μισούς Έλληνες.

  ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ:

  Οι Ευθύνες καταλογίζονται και στα 300 « φερέφωνα – ανδρείκελα » της Βουλής και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

  Το ΠΑΣΟΚ:

  Επί δεκαετίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στέρησε από την Ελλάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετατρέποντάς το σε Υπουργείο Τσιμεντοποιείας και Δημοσίων Έργων αλλά και ξόδεψε τα εκατομμύρια του Γ’ ΚΠΣ , όχι για την Προστασία του Περιβάλλοντος αλλά για κομπιούτερ και τσιμέντο. Δισεκατομμύρια Ευρώ ξοδεύτηκαν προκειμένου να επιτευχθεί η σημερινή Εθνική Τραγωδία. Γιατί;

  Διότι

  α) δεν προβλέφθηκαν ποτέ χρήματα για την προστασία των Δασών,

  β) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για την αγορά των Πυροσβεστικών Οχημάτων

  γ) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για την αγορά επαρκών Πυροσβεστικών Αεροσκαφών

  δ) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για τον διορισμό Πυροσβεστών και την εκπαίδευση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της χώρας.

  Η σημερινή τραγωδία είναι ένα σχέδιο πολλών ετών του οποίου η ολοκλήρωση επιτεύχθηκε σήμερα.

  Η Ν.Δ:

  Η ΝΔ εδώ και 3,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα για να ανατρέψει το σχέδιο αυτό. Άφησε αφύλακτη την Ελλάδα στα χέρια φονιάδων –εγκληματιών, σαμποτέρ – κατασκόπων, οικοπεδοφάγων, τρομοκρατών.

  Όλοι λένε ότι δεν υπάρχει συντονιστικό κέντρο. Είναι αναμενόμενο αφού δεν υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος για να συντονίζει και να επενδύει στην φύλαξη του οικοσυστήματος.

  Οι Ευθύνες είναι μεγάλες. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση αύριο θα πρέπει να δώσουν λόγο στον εναπομείναντα Ελληνικό Λαό.

  ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ:

  Η καρδιά μου ματώνει και η ψυχή μου θρηνεί. Ως απλός πολίτης φοβάμαι να αντικρίσω το αύριο. Η απειλή είναι μεγάλη.

  Καθώς είμαι ήδη 65 χρονών και τα περιθώρια στενεύουν, ακόμα αυτήν την ύστατη στιγμή καλώ τον Ελληνικό Λαό να ενδυναμώσει την Ένωση των Ελλήνων Οικολόγων, να πυκνώσει τις τάξεις της και να παραλάβουν τη σκυτάλη. Όλοι μαζί πλέον να δώσουμε τη μάχη για το μέλλον των παιδιών μας.

  Αλλά ακόμη και μόνος μου , θα συνεχίσω ως το τέλος να αγωνίζομαι πρεσβεύοντας ότι

  « Θα πεθάνω όρθιος για να μου πάρουν μόνο τη ζωή,

  Για να είμαι πλούσιος από ιδανικά…»

  Ο γραφικός

  Δημοσθένης Βεργής

  Πρόεδρος Ελλήνων Οικολόγων

  ————

  Σχόλιο από ξονη | 01/09/2007

 2. Καλός ο λαικισμός και μεσω υπολογιστών κ. Βεργή, ξέρετε ότι τα μηδαμινά αυτά ποσοστά προεκλήθησαν από τις Διονυσιακές σας εμφανίσεις,δίπλα σε αλλοδαπά μανουλομάνουλα τώρα για να έχετε τα αντίστοιχα, λογω νεκρών και πένθους μήπως θα πρέπει να περιβάλεσθε λέω, μια ιδέα από ερινύες μοιρολογίστρες και τεθλημένες χείρες. Το μόνο που κάνετε είναι να δημιουργείται οδοφράγματα λεκτικών σολικισμών για θέματα οικολογικά που ενω άλλα κόμματα μεγάλα και μικρά τα παλεύουν επί 4ετία για σας φαντάζομαι μόνο συζήτηση στα clumbs προκαλούν. Η κριτική που κάνετε είναι εκ των υστέρων και στηριγμένη στα αιτήματα της Αριστεράς, συνεργάτες ανήπαρκτοι, τα έξοδα του αγώνα σας πολύ θα με ενδιέφερε ο πορισμός τους.
  Σα γιατρός σε αυτή την ηλικία μια γόνιμη και ηρωική ηλικία θα συνιστούσα μετρηση αρτηριακης πιέσεως δις ημερησίως. Την συμπάθεια και καχυποψία μου στην γραφικότητα σας την πολύτιμη ψήφο μου κάπου ποιό βαρειά…………

  Σχόλιο από DIONYSOS | 01/09/2007

 3. Α) Βρε σεις, ο Βεργής!!!!!!!!!! Ανέκδοτο από μόνο του.

  Β) Αριστεροπόντιοι, ή είστε πολύ καλά παιδιά ή πολύ ξεχασιάρηδες

  Δεν πάει καιρός που του ρίξατε ένα μπινελικάτο κείμενο του σύντροφου Στάθη, όταν διατύπωσε για τον άλλο σύντροφο, τον Κεμάλ ΑΤΑΤΟΎΡΚ, την ίδια ακριβώς εκτίμηση που έδειξε η Ρεπούση, ο Τρεμόπουλος, ο Μπουτάρης, ο Νακρατζάς και λίγο παλιότερα ο Βενιζέλος, ο Μεταξάς, ο Αβέρωφ και όλος ο παλιός καλός κόσμος.

  Σχόλιο από Παοκτσής | 01/09/2007

 4. Μιας και το θίξατε…. στο κείμενο που μας παραπέμπεις είχε έναν ενδιαφέροντα σχολιασμό ο «Εικονικός«:

  «Φίλε Πόντε, συγκρίνοντας κι εγώ τα κείμενα του Στάθη βλέπω πράγματι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση γράφει αντιφατικά. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται επειδή πράγματι υπάρχει απείθαρχη αντίφαση στη σκέψη του ή -το πιθανότερο- αναθεώρησε την αρχική του άποψη, απλά θεωρώ ότι αν ισχύει το δεύτερο είχε την υποχρέωση να το αναφέρει (ότι αναθεώρησε δηλαδή) καθώς και τους λόγους της αναθεώρησης αυτής.

  Ειδικά για εμάς που δεν ξέρουμε καλά ιστορία, είναι απαράδεκτο υποτίθεται άνθρωποι της πατριωτικής αριστεράς που πραγματικά έχουν εξαιρετικό επίπεδο ιστορικής γνώσης και σκέψης όπως ο Στάθης να αναθεωρούν έτσι απλά τις απόψεις τους χωρίς να εξηγούν τους λόγους.

  Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση αναθεώρησης του Στάθη. Επειδή παρακολουθώ εδώ και αρκετά χρόνια στενά την αρθρογραφία του (Έχω και το λεύκωμα του), παρατήρησα επίσης αναθεώρηση της άποψης του για το μακεδονικό (στο πιο “εθνικόφρων”) και επίσης στο βομβαρδισμό της Δρέσδης.

  Γι αυτόν σε τελευταίο άρθρο του ανέφερε ότι τώρα ήταν “απαράδεκτος, αναίτιος, εγκληματικός” ενώ παλιότερα θεωρούσε ότι ήταν στρατηγική μέθοδος του πολέμου, και ότι εγκλήματα πολέμου δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει το ολοκληρωτικό έγκλημα που είναι ο πόλεμος και από εκεί και πέρα τα εγκλήματα του. Παλιά θεωρούσε δηλαδή ότι οι μέθοδοί του (όπως ο βομβαρδισμός) δεν μπορούν να σχετικοποιηθούν ή να διαβαθμιστούν ως εγκλήματα, συνεπώς ο βομβαρδισμός της Δρέσδης δεν μπορούσε να μπει στη λογική ενός εγκλήματος πολέμου, διότι έγινε εν μέσω πολέμου ακόμα και είχε στρατηγικούς στόχους. Θα επανέλθω όταν βρω τα εν λόγω άρθρα στο αρχείο μου.

  Αυτές οι αλλαγές είναι εν πολλοίς ακατανόητες από τη στιγμή που δεν εξηγούνται γιατί έγιναν. Πιστεύω το ότι να αναθεωρείς και να αλλάζεις γνώμη είναι βασικό στοιχείο ενός σκεπτόμενου και προοδευτικού ανθρώπου, μόνο που αυτό πρέπει να αιτιολογείται και να εξηγείται με κάποια πολιτικά επιχειρήματα. Όταν εμφανίζεσαι ξαφνικά και αντιφάσκεις, μπερδεύεις και δημιουργείς σύγχυση στους αναγνώστες σου που σε παρακολουθούν και σε θαυμάζουν για το λόγο σου και αποδυναμώνεις τα επιχειρήματα από τον αριστερό λόγο.

  Ως προς το αντικείμενο εγώ τείνω να πιστέψω ότι το κεμαλικό κίνημα ξεκίνησε ως εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα ενάντια στο Σουλτάνο, όμως εξελίχθηκε γρήγορα σε αλυτρωτικό-εθνικιστικό κίνημα. Όμως με τον ίδιο τρόπο εξελίχθηκε και “η Μεγάλη Ιδέα” και ο αλυτρωτισμός των βενιζελικών, από τη στιγμή που προσπάθησαν να κατακτήσουν το εσωτερικό της Τουρκίας, έχοντας ελευθερώσει μεγάλο τμήμα των ελληνόφωνων περιοχών, εξελίχθησαν σε εθνικιστικό κίνημα και από εκεί και πέρα βρέθηκε το πρόσχημα από τους Νεότουρκους να κάνουν τα εγκλήματα που έκαναν (και να συνεχίσουν την προσχεδιασμένη γενοκτονία των αλλόθρησκων).

  Δεν είναι λοιπόν μικρές οι ευθύνες των Ελλήνων τότε, αλλά σίγουρα και το νεοπαγές κεμαλικό κράτος έδειξε γρήγορα τις εθνικιστικές του διαθέσεις.

  Comment by ikonikos | August 7, 2007 | Edit»

  Όσο για την ερώτησή σου…μάλλον είμαστε «καλά παιδιά»…

  …ε Νοσφεράτε;

  Όσο για τον Βεργή…
  ψηφίζω «Παοκτσή»….

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/09/2007

 5. Δεν ξέρω τι έγραφε παλιά ο Σ.Σ., αλλά τα κείμενα του για τις φωτιές είναι συγκλονιστικά!

  Σχόλιο από ange-ta | 01/09/2007

 6. Δείτε για τα σύγχρονα Greek fires:

  και για το μεσαιωνικό Greek Fire (Byzantine):

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/09/2007

 7. Το κείμενο τού Στάθη στο Σαββατιάτικο φύλλο τής εφημεριδας είναι γιά μένα κείμενο αναφοράς.
  Οι αναφορές του στούς επιδοτούμενους καλλιτέχνες και στην γνωστή ομάδα ΄Η συλλογή υπογραφών΄είναι μοναδική.Οπως και το πώς συνδέει με λίγες λέξεις την πατρίδα και τα αγάλματα και την σημασία τους.
  Ολοι κατά καιρούς πέφτουμε σε αντιφάσεις και αλλάζουμε γνώμη,αλλά τα κείμενα τού ανθρώπου αυτού είναι όαση.
  Ειδικά όταν η υπόλοιπη εφημερίδα έχει καταντήσει μιά κωλοφυλλάδα και όργανο τού ΠΑΣΟΚ και τών ΄εκσυγχρονιστών΄γενικώς.
  Οταν διαβάζεις πρακτοριλίκια τύπου Δρουσιώτη,ο Στάθης αποτελεί ανακουφιστική παρουσία.
  Ας μήν πυροβολούμε τούς λίγους εκείνους που΄μιλάνε μιά άλλη γλώσσα από τούς yes men

  Σχόλιο από Σπύρος | 02/09/2007

 8. δεν έχω ήχο και δεν καταλαβαίνω τα βίδεα. Αλλά τις θεωρίες περί συνωμοσίας, τις θεωρώ εκτός τόπου!
  Μάλιστα, λέω, ότι οι αριστεροί έχουν πέσει σε μεγάλη λούμπα, να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, αντί να καταγγέλουν το σύστημα που ξεγύμνωσε το χωριο, που κατάργησε το κράτος πρόνοιας, που μόνη ανθρώπινη αξία ανύψωσε το γυμνό χυδαίο χρήμα, που όλα είναι χρήμα και μόνο χρήμα, που έχει κάνει τον πλανήτη έναν απέραντο καυτό σκουπιδότοπο.
  Α προ πο «κωλοφυλλάδα ελευθεροτυπία» σήμερα Κυριακή έχει ένα έξοχο άρθρο του Τριάδη.

  Σχόλιο από ange-ta | 02/09/2007

 9. όχι του Τετράδη

  Σχόλιο από ange-ta | 02/09/2007

 10. Aγαπητή Ανγκέτα,

  καλώς σε ξαναβρίσκουμε μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα…

  Έχεις δίκιο για τις θεωρίες περί συνομωσίας!

  Αλλά εδώ ποιός τις διατύπωσε και με ποιά μορφή;

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/09/2007

 11. Ααααχ!

  Γιατί να μην είτανε Σμυρνιός ή Πόντιος ο σύντροφος Στάθης, για νάβλεπε με τον παραπάνω τρόπο και τους δικούς μας εμπρηστές.

  Αδικη που είναι η φύση;

  Σχόλιο από Παοκτσής | 03/09/2007

 12. Το κείμενο Του Σταθη …πολύ καλό … και μαλλον επικαιρο
  και (με αφορμή καποια σχολια) : Δεν θα επρεπε ίσως να δεχθούμε οτι ενα κειμενο μας εκφραζει (ισως απολυτα ….) αν και δεν συμφωνουμε απολύτως με τις- αλλού ή αλλες-θεσεις του συγγραφεα

  – και δεν πιστευω να υπαρχει σημερα πολιτης αυτής της χωρας(ανεξαρτητως πολιτικής ταυτοτητας ) που να μην εχει (ενδομυχως ή φανερα) την οργή κατα της τωρινής »υπευθυνης » κυβερνησης …που εκφραζεται στο παρόν κειμενο του Σταθη

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 03/09/2007

 13. καλησπέρα και από εμενα. Ναι, βρισκω το αρθρο του Σταθη που ειναι σκιτσογράφος πολύ θυμωμενο, Νομίζω ότι εκφράζει ενα μεγάλο κομματι της πλειοψηφίας του λαού, αλλά από κει και πέρα κανείς μα κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών για όσα συμβαίνουν γύρω μας και για τη σμικρυνση αυτής της πατρίδας. Το ζούμε καθημερινά, καθώς κανουμε μισο βήμα μπροστά και δεκα πίσω. Το να βγαζει καποιος το μένος του κατα της δεξιας και του πασοκ δεν αρκεί. θελει και προσθήκη η σκέψη.
  χαιρετω

  Σχόλιο από ritsmas | 04/09/2007

 14. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να τιμωρηθεί…

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ(ΑΠΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»)

  «…Οι πυρκαγιές αποτέλεσαν σημείο τομής. Αν, έπειτα από αυτές, το εκλογικό σώμα ξαναδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Ν.Δ., σημαίνει ότι το κοινοβουλευτικά μεγαλύτερο (βάσει του εκλογικού συστήματος) τμήμα του ελληνικού λαού αδιαφορεί πλήρως για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στην απανθράκωση 64 ανθρώπων και στο κάψιμο εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής και καλλιεργήσιμης γης (…)

  Θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη λειτουργία των εξισορροπητικών μηχανισμών της δημοκρατίας το ενδεχόμενο να μην καταβάλει η Ν.Δ. το πολιτικό κόστος που αναλογεί στις ευθύνες που έχει για τα πεπραγμένα της και στον τομέα των πυρκαγιών, όπως φυσικά και για το σύνολο της διακυβέρνησής της κατά τα τριάμισι χρόνια που ασκεί εξουσία. Ποιοι τρόποι υπάρχουν λοιπόν για να τιμωρηθεί;

  Κακά τα ψέματα. Τα κόμματα εξουσίας ένα και μόνο ένα πράγμα αντιλαμβάνονται ως τιμωρία: μόνο ό,τι θίγει την εξουσία τους!

  Μόνο ο περιορισμός ή η αφαίρεση της εξουσίας από ένα κυβερνητικό κόμμα είναι ικανός παράγοντας για να το πονέσει βαθιά, να το προβληματίσει και ίσως να το συνετίσει και να το οδηγήσει σε αναθεώρηση πλευρών της πολιτικής του. Ολες τις λιγότερο δραστικές απόπειρες ή μεθόδους συνετισμού τα κόμματα τις αντιμετωπίζουν με αλαζονεία ή αδιαφορία, στον βαθμό που η εξουσία τους παραμένει ανέπαφη.

  Κατά ευτυχή συγκυρία, όπως τελικά ήρθαν τα πράγματα, σε δύο εβδομάδες έχουμε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει άμεση δυνατότητα αντίδρασης τόσο των πολιτών όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες έχουν το όπλο της ψήφου τους. Τα κόμματα έχουν το όπλο της ελκτικής δύναμης της πολιτικής τους. Σε δεκαπέντε μέρες λοιπόν θα κριθεί αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να υψώσει φραγμό σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, αν είναι πραγματικά οργισμένος με την καταστροφή και την τραγωδία ή αν όλο αυτό ήταν τελικά κυρίως ένα δυσάρεστο τηλεοπτικό σόου, το οποίο ευτυχώς τελείωσε, και τίποτα παραπάνω».

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/09/2007

 15. Θα ελεγα οτι για να συμβει αυτό που λεει ο παραπάνω αρθρογραφος θα επρεπε πρωτα να αποκαλυφθει ,ξεσκεπαστει η μετατροπή της τεραστιας προσφατης τραγωδιας που νιωσαμε ολη …
  ..σε κιτσ φιεστα , σε ενα τεραστιο Τρουμαν Σωου , σε μελό – Ντισνευλαντ, στην διαχυση των ευθυνων που επιχειρει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νεας Δημοκρατιας προσπαθωντας να διαφυλαξει το…»κυρος»της κυβερνησης του Κ . Καραμανλή .

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/09/2007

 16. Συγνώμη, αλλά είπα να το πώ, άφού δεν άκουσα τα βίδεα, μπας και λέει κάτι τέτοιο.
  Αν συμφωνάμε χαίρομαι

  Σχόλιο από ange-ta | 05/09/2007

 17. Ε θα ελεγα οτι καθε θεωρια συνομωσιας -ακόμα και »αριστερή»(οτι π.χ οι Καπιταλες οι πολυεθνικές βαλανε φωτιες για να γινει..δρομος κ.λ.π. (ναι κι αυτό το ακουσα απο την τηλεοραση )

  Στην παρουσα φαση , εξυπηρετουν την Ολοφανερα και Ξεδιαντροπα και κατα νομον μιας και αυτή εχει την Ευθυνη της Χωρας
  Κυβερνηση του κ Καραμανλή
  ( που …οπως ο ταχυδακτυλουργός επιδιωκει να ξεγαλάσει την προσοχή μας απο το προφανές … δειχνοντας μας κρυμμενα κουνέλια)
  Και επιπλεον … η πρωτη θεωρια συνομωσιας ( τις φωτιες εει τις βαζουν οι Αμερικανοι …για να εκδικηθουν τον ( αδεσμευτο και…εθνικά περηφανο »Καραμανλή
  που μας εφερε την βοηθεια αεροπλανων απο τον Πουτιν
  Κυκλοφορησε απο την ιδια την ΝΔ (ενα κομματι της )…
  ..και μετα τα πηρε η Ντορα (για προφανείς λογους ) και αρχισε να μιλά για αντιεξουσιαστες

  Μυλος δηλαδή … Κουβεντα να γινεται …..

  Κι εντω μεταξυ ακόμα βρισκουν νεκρους
  Και , για την ξεφτιλα , κουβεντα
  Μονο Τηλεμαραθωνιοι , παιδακια και υπουργοι να δακρυζουν, προσφορες βοηθειας , τριχιλιαρα ευρωπουλα και …εκλογές.

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/09/2007

 18. Δυστυχώς , αλλά ίσως το δούμε και αυτό.
  Θύτες και θύματα να θρηνούν μαζί

  Ίσως γιατί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας καήκανε και αυτά εκεί… στον Κρόνιο λόφο.. μαζί με κάτι πεύκα.

  Σχόλιο από 40milakokkinα | 05/09/2007

 19. Και το σημερινο του αρθρο καλό μου φαινεται. Ο Σταθης(της Ελευθεροτυίας βελτιωνεται ολοταχώς….

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/09/2007

 20. Για ριξτε μια ματια στο τι γίνεται παραμονες εκλογων …

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 13/09/2007

 21. […] -ΝΟΙΩΘΩ ΟΡΓΗ, ΠΟΝΟ & […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 22. […] -ΝΟΙΩΘΩ ΟΡΓΗ, ΠΟΝΟ & ΘΛΙΨΗ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: