Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η Πάρνηθα Δεν Υπάρχει Πια

dsc03454.jpgΗ Πάρνηθα Δεν Υπάρχει Πια    

Έχουμε πένθος σήμερα.

                                               

                                           

1rea12a.gif

 Μια απίστευτη καταχνιά έχει καλύψει όλη την Αθήνα. Μόρια στάχτης αιωρούνται παντού και επικάθονται στο έδαφος, σχηματίζοντας ένα μικρό άσπρο στρώμα. Μια έντονη μυρωδιά καμένου έχει απλωθεί σε όλη την πόλη και δυσκολεύει την αναπνοή.

Η Πάρνηθα δεν υπάρχει πια. Η καταστροφή του Δρυμού είναι ολοκληρωτική. Όταν η φωτιά ξεκίνησε προχθές από τα Δερβενοχώρια, οι πυροσβέστες επικεντρώθηκαν στην προστασία των κεντρικών πυλώνων της ΔΕΗ, που φέρνουν το ρεύμα από τη Βόρεια Ελλάδα στην πρωτεύουσα. Τυχόν καταστροφή τους θα άφηνε την Αθήνα χωρίς ρεύμα για μέρες και οι απώλειες σε ανθρώπους θα ήταν τρομακτικές. Έτσι όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά, η οποία πέρασε μέσα στο Δρυμό.

103_1784.jpgΤα υπόλοιπα ανήκουν στην Ιστορία. Η φωτιά γρήγορα κατέκαψε όλο το πίσω μέρος του βουνού (τα δάση του οποίου ήταν δεκαπλάσια από αυτά που βλέπαμε από μπροστά) και μέσα σε ελάχιστο χρόνο πέρασε στα ανώτερα ελατοδάση, που καίγονται σαν σπίρτο, και έφτασε στην κορυφή. Τη χθεσινοβραδυνή εικόνα ενός πύρινου μετώπου από άκρη σε άκρη στην κορυφογραμμή δε θα μπορέσω να την ξεχάσω ποτέ. Μέχρι τώρα γίνεται μάχη, για να σωθούν τα τελευταία δάση της μπροστινής (από Αθήνα) μεριάς, γεγονός είναι πάντως ότι πλέον δεν έχει μείνει τίποτα.

Δε μπορώ να πιστέψω ότι ένα από τα ομορφότερα μέρη είναι πια παρελθόν. Έχω103_1782.jpg περπατήσει όλα τα μονοπάτια της Πάρνηθας, έχω κατασκηνώσει άπειρες φορές με φίλους/ες κάτω από τον έναστρο ουρανό της, έχω δει τα ποταμάκια και τα ελάφια της, έχω κάνει εκεί τα πρώτα βήματα, που με οδήγησαν να αγαπήσω το βουνό, την ορειβασία, την αναρρίχηση. Το σίγουρο είναι πως με την Πάρνηθα πέθανε και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, μία απώλεια που δε θα μπορέσω ποτέ να αποκαταστήσω. Έτρεφα βέβαια αυταπάτες, όταν έβλεπα άλλα δάση να καίγονται και έλεγα ότι την Πάρνηθα δε θα την αγγίξουν ποτέ. Δεν είμαι κάποιο παιδί που του πήραν τη μπάλα του (το δάσος μοιράζεται άλλωστε πάντα σε όλους), είμαι απλώς κάποιος που ξέρει το μέγεθος αυτού που καταστράφηκε και100b16404fn.jpg το πόσο διαφορετική θα είναι η πόλη της Αθήνας (μικροκλίμα, ατμόσφαιρα, πλημμύρες, κανένα πράσινο κτλ) από εδώ και πέρα.

Την ίδια στιγμή που καταστρέφεται η Πάρνηθα καίγεται και όλη η υπόλοιπη χώρα. 200 εστίες φωτιάς υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα με μεγαλύτερες αυτές του Πηλίου και της Αγιάς….

Έχουμε πόλεμο σήμερα.

Ποιος φταίει για όλα αυτά; Οι εμπρηστές και οι καταπατητές; Οι πολιτικοί και οι Αρχές; Ο Μπους; Η γιαγιά μου; Κανείς; Τι μπορεί να κάνει κάποιον να προκαλεί μία τέτοια καταστροφή;

103_1802.jpgΚάτι τελικά φταίει. Και είναι υποκρισία να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στα ανθρωπάκια που λέγονται εμπρηστές και απλώς εκτελούν διαταγές. Οι κοινωνίες μας γίνονται όλο και πιο ασύμβατες με τη φύση. Ο τελευταίος καύσωνας, στον οποίο οφείλονται πολλές από τις πυρκαγιές που είναι τώρα σε εξέλιξη, είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον καπιταλισμό. Η ασταμάτητη οικιστική ανάπτυξη, που καταστρέφει τα εναπομείναντα δάση της χώρας, προέρχεται από ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής που ενθαρρύνει αυτό το σύστημα, ένα τρόπο ζωής εχθρικό προς τη φύση και τον άνθρωπο.

Η ευθύνη λοιπόν για το κάψιμο των δασών είναι συλλογική και έχει ως αιτία το σύστημα. Ανήκει πρώτα στις τοπικές κοινωνίες που δεν περιφρούρησαν τον τόπο τους. Και από εκεί μοιράζεται σε όλη την κοινωνία, που παραμένει απαθής. Μπορεί οι άνθρωποι που χτίζουν τις βίλες και τις πισίνες μέσα στα καμένα να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Αυτοί όμως είναι απλώς εκφραστές/εκτελεστές μιας νοοτροπίας περί ανάπτυξης και σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, που διαπερνά τις ζωές όλων μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μια τεράστια βίλα στα καμένα της Πεντέλης λέμε τι μάγκας είναι αυτός που την έχει και πόσο θα θέλαμε να την έχουμε εμείς (έτσι λέει τουλάχιστον η πλειοψηφία του κόσμου).

Για τους «αυθαίρετους» με τις βίλες και τις πισίνες πιστεύω βαθιά ότι θα βοηθούσε να έβαζα μερικές μπόμπες και να τους τα έκαιγα έτσι για παραδειγματισμό. Δεν είναι όμως στη φύση μου η βία και δε θα μπορέσω ποτέ να το κάνω. Επίσης, αυτή η ατάκα «απειλούνται και σπίτια» που ακούω συχνά – πυκνά στην τηλεόραση την ώρα που καίγονται δάση με γεμίζει οργή. Προτιμώ να καίγονται σπίτια (ακόμη και το δικό μου) παρά δάση.

gonsalves_ladies_lake.jpgΑπό τους «Σουφλιάδες» πολιτικούς, που αναθεωρούν το Σύνταγμα, αποχαρακτηρίζουν δάση και νομιμοποιούν τα αυθαίρετα, αλλά και από την πολιτική γενικότερα, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Από τις Αρχές που τα «παίρνουν», για να εγκρίνουν τα εγκλήματα των πλουσίων με τις βίλες, που κάνουν δηλαδή καλά τη δουλειά, για την οποία συστάθηκαν, επίσης δε μπορούμε να αναμένουμε κάτι. Η αναστροφή της κατάστασης δεν πρόκειται ποτέ να έρθει από εκεί.

Τους προτείνω πάντως το εξής :

Να περάσουν ένα μέτρο, με το οποίο κάθε οικογένεια που θα αναδασώνει 10 δέντρα τη βδομάδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στον τόπο της να έχει φοροαπαλλαγές ή άλλα τέτοια κίνητρα.

Επίσης, όλα τα σχολεία να κάνουν μια εκδρομούλα στα καμένα, έτσι για να μαθαίνουν τα παιδιά πως είναι ένα καμένο δάσος.

Η αναστροφή της κατάστασης θα έρθει μόνο αν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Η ανάγκη για αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Και ένα στιχάκι από Μαχαιρίτσα :

Έλα να πάμε στα καμένα, δε μας χωράει πια το σπίτι

Έρχονται δύσκολες ημέρες, μουντζουρωμένες σα δευτέρες

Έρχονται φλόγες απ’ τα δάση και μια φωτιά να μας δικάσει

Μέσα στο πύρινο της χνώτο, από τον έσχατο στον πρώτο

από  inlovewithlife   Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007 

 

______________________________

ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

 http://www.parnitha-np.gr/photogallery.htm

__________________________________________________

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Ξεριζώνετε
Ανόητοι
Ξεριζώνετε
Όλα τα νέα δέντρα με το παλιό τσεκούρι
Τα ξεριζώνετε
Ανόητοι
Ξεριζώνετε
Και τα γέρικα δέντρα με τις γέρικες ρίζες
Με τις γέρικες μασέλες τους
Τα προστατεύετε
Κρεμάτε και ταμπέλα
Δέντρα του Καλού και του Κακού
Δέντρα της Νίκης
Δέντρα της Ελευθερίας
Και το δάσος έρημο βρομάει ξύλο παλιό και ρημαγμένο
Και φεύγουν τα πουλιά
Κι εσείς μένετε εκεί και τραγουδάτε
Μένετε εκεί
Ανόητοι
Μες στα τραγούδια και τις παρελάσεις σας.

Ζακ Πρεβέρ

————————————————————

Φωτογραφίες από την καμμένη Πάρνηθα, σχόλια  μαζί με γόνιμες σκέψεις:

http://afmarx.wordpress.com/ 

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=727026

http://neraidokosmos1.wordpress.com/

http://teleologikos.wordpress.com/

http://i167.photobucket.com/albums/u125/tetradisa/Athnaspiti.jpg

http://tapanta.wordpress.com/2007/06/29/%ce%97-%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%a0%ce%ac%cf%81%ce%bd%ce%b7%ce%b8%ce%b1/

http://red-pep.blogspot.com/

http://skipperandskipper.blogspot.com/

————————————————————

29/06/2007 - Posted by | -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

9 Σχόλια »

 1. Προτιμώ να καίγονται σπίτια (ακόμη και το δικό μου) παρά δάση.

  κι εγώ το ίδιο.
  και τι γυρεύουν τα σπίτια μες το δάσος, επίσης?

  Σχόλιο από Кроткая | 30/06/2007

 2. θλίψη και οργή μας έχει μαυρίσει την ψυχή
  όσοι ξέρουν τις περιοχές αυτές μόνο αυτοί καταλαβαίνουν την καταστροφή!

  Σχόλιο από melomenos | 01/07/2007

 3. Αγαπητέ φίλε,

  τα όμορφα δάση, όμορφα καίγονται… Έτσι κάηκε πέρυσι το καλοκαίρι η Κασσάνδρα, στη δική μας πόλη. Παραλλήλως, καιγόταν επί μέρες η χωματερή των Ταγαράδων – για να διαχυθούν ανεξέλεγκτες οι διοξίνες στα νερά και στα καλλιεργούμενα εδάφη…

  Στο μεταξύ, όλο το χειμώνα, κάναμε εκτεταμένες συζητήσεις για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού…

  *

  Οι ευθύνες μπορεί να είναι «γενικής φύσεως – βλ. μοντέλο ανάπτυξης» – αλλά, χωρίς να γνωρίζω το θέμα σε βάθος, στην περίπτωση της Πάρνηθας φαίνεται πως την κύρια ευθύνη για την καταστροφή την έχουν εκείνοι που δεν είχαν φροντίσει για την πρόληψη / περιορισμό της προβλέψιμης (μετά βεβαιότητος) πυρκαγιάς. Ήταν θέμα χρόνου να καεί η Πάρνηθα, όπως είναι θέμα χρόνου να καούν (ξανά) ο Όλυμπος, ο Ταϋγετος κλπ. Όταν θα κλαίμε πάλι για εκείνα τα βουνά, ΔΕΝ θα φταίει ο Μπους, ούτε ο καπιταλισμός, γενικά.

  Σχόλιο από Πάνος | 01/07/2007

 4. Πάνο, συμφωνούμε απεριόριστα.

  Και κάνοντας και λίγο πλάκα (και όχι μόνο):

  … ανάθεμα στους πάσης φύσεως εμπρηστές! Και μεταξύ αυτών και σ’ αυτούς (ές) που μας έκαναν να ασχολιόμαστε όλο το χειμώνα, με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού… Χωρίς να υπάρχει λόγος, έβαλαν άδικες φωτιές (στη μνήμη μας).

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2007

 5. Μύθοι και αλήθειες για τη φωτιά στην Πάρνηθα

  Του Νίκου Μάργαρη

  Οι πυλώνες της ΔΕΗ και οι ανεξέλεγκτες χωματερές είναι οι εμπρηστές των δασών

  1.Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα.

  Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.

  2. Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές

  Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα. Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.


  3. Ποιοι είναι οι εμπρηστές

  Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.

  4. Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι

  Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα… μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.
  Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.

  5. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας

  Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι- κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.

  6. Δεν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων

  Άκουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό απο τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε;
  Άκουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.

  7. Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα,ούτε αναδασώσεις

  Στο Άγιον Όρος, πριν από δέκα χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια. Το δάσος έγινε καλύτερο απ΄ ό,τι ήταν πριν.
  Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμυρών κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.
  Δεν πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει. Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους.

  Ο Νίκος Μάργαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/07/2007

 6. […] -Η Πάρνηθα Δεν Υπάρχει […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 7. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΡΟΔΟΠΟΛΗ

  Πώς είχαν ξανακαεί και πώς «αναδασώθηκαν» Η εικόνα είναι από την περιοχή της Ροδόπολης που από το 2005 είχε μπει «στο μάτι» για να γίνουν μεγάλες μπίζνες. Τώρα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα…με βίλες

  «Στο Γραμματικό έδρασαν απροκάλυπτα χτες οι εμπρηστές. Κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή Σέσι και ειδοποίησαν έγκαιρα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κινητοποίησε επίγεια και εναέρια μέσα για την αντιμετώπισή της. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού έκαψε περίπου 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, αλλά κάτοικοι της περιοχής, αστυνομικοί και δασοπυροσβέστες επιδόθηκαν σε ένα άγριο κυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών.
  Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι εμπρηστές «χτύπησαν» με δυο κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα (…) Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες από συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών, η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα της Παλιάς Πεντέλης. Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής είχαν καταγραφεί 65 σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και 4 μαγαζιά, το 65% των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στην Κοινότητα Πεντέλης εκκρεμούν άλλες 50 αιτήσεις κατοίκων σπιτιών που υπέστησαν ζημιές. Χτες και σήμερα, τα συνεργεία της Νομαρχίας καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια της Νέας Πεντέλης»
  Το πιστεύετε ή όχι, τα παραπάνω δεν αναφέρονται στις πυρκαγιές αυτού του τριημέρου. Είναι ρεπορτάζ του «Ρ» της 11/8/1998. Οπου περιγράφονταν εικόνες σαν αυτές που (ξανα)ζούμε σήμερα στην Αττική. Εντεκα χρόνια διαφορά, ίδιες ημέρες, ίδιες τοποθεσίες. Θλιβερό, αλλά αναμενόμενο, εφόσον συνεχίζεται η ίδια πολιτική αποθέωσης του κέρδους και εμπορευματοποίησης της γης. Εγκλήματα όλα (σε Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία, Εύβοια, Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττό), όλα προδιαγεγραμμένα και επαναλαμβανόμενα με ευθύνη των κυβερνήσεων που επιμένουν ακριβώς στην κερδοσκοπία με τη γη. Και την προαγωγή στην πράξη του «κάψτε και κτίστε, άλλωστε κάποια στιγμή θα …νομιμοποιηθείτε».

  Εφτά χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 στην Πεντέλη (Καλλιτεχνούπολη), η εικόνα είναι αποκαλυπτική για το τι επακολούθησε

  Θυμίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης που καταστρέφεται και σήμερα, κάηκε προηγούμενα, το 1990 (κυβέρνηση ΝΔ), το 1995 (ΠΑΣΟΚ), το 1998 (ΠΑΣΟΚ) και το 2005 (πάλι ΝΔ).
  Πότε ξανακάηκαν και πώς χτίστηκαν βίλες
  Μια αναδρομή σε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Ρ» όλα αυτά τα χρόνια (για ό,τι ακολούθησε στις καμένες περιοχές, πώς και πού οικοπεδοποιήθηκαν και τσιμεντοποιήθηκαν), αναδεικνύει τους πραγματικούς ενόχους πίσω από την επαναλαμβανόμενη καταστροφή. Τα αστικά κόμματα και την πολιτική τους.
  • Στις 19 Μάη 1998 ο «Ρ» αναφέρεται στο Δασαμάρι Πικερμίου, περιοχή της Πεντέλης, λίγο πάνω από την Καλλιτεχνούπολη. Πυκνό δάσος από πεύκα κάλυπτε το μεγαλύτερο τμήμα της. Ομως δύο οικοδομικοί συνεταιρισμοί («Αγ. Σπυρίδων» και Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών/ΑΟΟΑ) διεκδικούσαν 6.000 στρέμματά της. Το 1995 καταστράφηκε στη μεγάλη φωτιάς της Πεντέλης.
  Ενα χρόνο μετά εξόρμησαν μπουλντόζες και εκσκαφείς. Κτίστηκαν από μονοκατοικίες έως τριώροφα. Περίπου 35.000 πεύκα έγιναν καυσόξυλα.
  Μπροστάρης της καταστροφής το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο με εγκύκλιό του (2963/643, 3-2-1998 και θέμα «Πολεοδόμηση οικοδομικών συνεταιρισμών στο όρος Πεντέλη») θεώρησε ότι αυτές οι εκτάσεις οικοδομούνται κατ’ αρχήν ως κατοικία, σύμφωνα με τη διαδικασία, τους όρους και τους περιορισμούς που προβλέπονται στο ΠΔ 93/87, ανεξάρτητα σε ποια ζώνη προστασίας και αν βρίσκονται. Σημειωτέον ότι το ρυμοτομικό σχέδιο του συνεταιρισμού «Αγ. Σπυρίδων», μέρος της έκτασης του οποίου αγόρασε ο ΑΟΟΑ, είχε εγκριθεί με διάταγμα της δικτατορίας. Το 1997, ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ) ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο Πικερμίου, ανοίγοντας (και αυτός) το δρόμο οικοπεδοποίησης για χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι.

  • 24/1/2004 αναδεικνύεται πως άλλος οικοδομικός συνεταιρισμός, ο «Νέα Αιολίς» οικοδομεί παράνομα δασική και αναδασωτέα έκταση μέσα στο συμπαγές και πυκνόφυτο δάσος Διόνυσου και Ροδόπολης. Εγιναν αγοραπωλησίες σε εκτάσεις που είχαν κηρυχτεί αναδασωτέες και βρίσκονταν εκτός ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Αγόρασαν και έκτιζαν στα λεγόμενα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα. Ο συνεταιρισμός πουλούσε οικόπεδα, ενώ βρισκόταν σε καθεστώς εκκαθάρισης από την 21/6/1982. Ολα αυτά χωρίς να προχωρά καμιά δικαστική έρευνα για την υπόθεση και με ερωτηματικό τι έγινε από το 1998 σχετική μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Γεωργίας, γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας.
  Στο αρχείο λόγω …πολυπλοκότητας
  • Στις 13/10/2004 ο «Ρ» επανέρχεται στην περίπτωση, αναδεικνύοντας την όλη σαπίλα. Στη δασική και αναδασωτέα έκταση της Ροδόπολης συνεχίζονται να χτίζονται πολυτελέστατες κατοικίες και ο «Νέα Αιολίς» επεκτείνεται στο παρακείμενο δάσος. Τα πορίσματα και οι εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες και μιλούν για μη σύννομες ενέργειες των οργάνων της διοίκησης, παράνομες τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων κ.ά.
  Ο υπουργός Εσωτερικών Σκανδαλίδης έστειλε το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Κρουσταλάκη και στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Ωστόσο, οι υποθέσεις οδηγούνται στο αρχείο, οι υπεύθυνοι απαλλάσσονται με βουλεύματα και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός συνεχίζει το έργο του. Δυο ποινικές διώξεις μπήκαν στο αρχείο καθότι, όπως αναφερόταν στο σκεπτικό της 2243/2004 απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, υπάρχει …αντιφατικότητα, πολυπλοκότητα και αοριστία των διατάξεων που ισχύουν και δεν προέκυπτε η τέλεση είτε εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων του Πολεοδομικού Γραφείου Καπανδριτίου είτε εκ μέρους του «Νέα Αιολίς» πράξεων που παραβίαζαν τους ισχύοντες νόμους.

  ΑΝΘΟΥΣΑ – ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ

  Το Πικέρμι είχε ξανακαεί το 2001. Λίγους μήνες μετά, ξεφύτρωσε ξενοδοχείο

  «Η ώρα των αποχαρακτηρισμών είναι ΤΩΡΑ»
  Ας δούμε μερικά, ακόμα, παραδείγματα που αφορούν περιοχές που επλήγησαν από
  τις πυρκαγιές.
  • Στις 13/7/02, ο «Ρ» αποκαλύπτει το περιεχόμενο σκανδαλώδους τροπολογίας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης τότε ΠΑΣΟΚ («περί Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης»), που ήρε όλες τις αποφάσεις με τις οποίες χαρακτηρίζονταν ως αναδασωτέες εκτάσεις στην κοινότητα Ανθούσας. Ανοιγε το δρόμο, ώστε οι εκτάσεις αυτές να πολεοδομηθούν και να νομιμοποιηθούν τα εκεί αυθαίρετα. Ο,τι ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο «Ρ» γράφει στις 5/10/2005 πως μετά την τσιμεντοποίηση των καμένων δασικών εκτάσεων της Ροδόπολης, σειρά πήραν με τη «βούλα» του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι αντίστοιχες εκτάσεις της Ανθούσας. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής Ανθούσας και άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 2.000 και πλέον στρεμμάτων πρώην καμένων δασικών εκτάσεων, με εκατοντάδες αυθαίρετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αιτιολογήσει την απόφασή του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ «πάτησε» πάνω στην προαναφερόμενη τροπολογία του 2002 που έφερε το ΠΑΣΟΚ!
  • Στις 30/7/2005, δυο μέρες μετά από πυρκαγιά που έπληξε πάλι την βορειοανατολική Αττική, ο «Ρ» δημοσιοποίησε περίπτωση, όπου εταιρεία, «πατώντας» στους νόμους των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, πολύ πριν από την πυρκαγιά υποσχόταν τον αποχαρακτηρισμό του δάσους και των δασικών εκτάσεων της περιοχής και την ένταξή τους στο Σχέδιο Πόλης. Η «SILVA NATURA ΕΠΕ» (εταιρεία «δασικών μελετών») διένειμε φυλλάδιο στους Συλλόγους και Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς της Ραφήνας. Επικαλούμενη την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και τις ρυθμίσεις του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, υποσχόταν ουσιαστικά την οικοπεδοποίηση του δάσους λίγες μέρες πριν παραδοθεί στις φλόγες από τη δράση των εμπρηστών. «Η ώρα των αποχαρακτηρισμών είναι ΤΩΡΑ!!!» έγραφε. «Με βάση την παλιά Δασική Νομοθεσία αρκούσε μόλις το 15% εδαφοκάλυψης, για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως Δασική. Τώρα, με βάση το νέο Δασικό Νόμο το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών που χαρακτηρίστηκαν Δασικές μπορεί να επαναχαρακτηριστούν ως μη Δασικές. Αρκεί ο ιδιοκτήτης να προκαλέσει ένα νέο χαρακτηρισμό. Η ώρα για μια τέτοια ενέργεια έχει φτάσει. Είναι ΤΩΡΑ!!!».
  «Βέβαια, ο επαναχαρακτηρισμός αυτός για να είναι σίγουρος, πρέπει να υποστηριχτεί με μια αναλυτική και πλήρη Φωτοερμηνεία» (σ.σ: ο προσδιορισμός με αεροφωτογραφίες του ποσοστού δασοκάλυψης μιας περιοχής), διαφημίζει τις υπηρεσίες της η εταιρεία. Συνεχίζει: «Το Γραφείο μας δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στο χώρο του Χαρακτηρισμού Δασικών εκτάσεων και της Φωτοερμηνείας. Ηδη, μετά την ψήφιση του Νέου Νόμου και την έκδοση της Ερμηνευτικής εγκυκλίου του Νόμου, έχουμε συνεργαστεί με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό μέρους ή του συνόλου των εκτάσεών τους με εκατοντάδες ιδιοκτήτες χωριστά, αλλά και με συνεταιρισμούς ή συλλόγους».
  • Στις 28/8/2005 άλλο δημοσίευμα του «Ρ» καταγράφει πάλι πως διάφοροι ιδιώτες, αξιοποιώντας νόμους του δικομματισμού, πουλάνε μέτρο το μέτρο το δάσος της Πεντέλης. Η «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» βγάζει στο σφυρί 641,6 στρέμματα δασικής έκτασης που είχε καεί δύο φορές, από τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Η έκταση είχε κηρυχτεί αναδασωτέα, αλλά με νόμους και υπουργικές αποφάσεις που ψηφίστηκαν από το 1980, οι κερδοσκόποι προχωρούσαν ακάθεκτοι. Η ΑΕ διένειμε ενημερωτικό φυλλάδιο προς κάθε ενδιαφερόμενο, γνωστοποιώντας ότι κατέχει «ένα κτήμα στην Πεντέλη (θέση Ντράφι Πικερμίου)». Σύστησε και σύλλογο με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη» και καλούσε τους υποψήφιους πελάτες – αγοραστές – επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας και να γίνουν μέλη του συλλόγου, ώστε να αγοράσουν αυτήν την έκταση για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες.
  Επαναλαμβάνουμε: Η έκταση ήταν χαρακτηρισμένη δασική, καμένη Ιούλη 1995 και Αύγουστο 1998. Οπως αναφερόταν στο ενημερωτικό έντυπο της εταιρείας, σκοπός του συλλόγου είναι και «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες ενώπιον πάσης αρχής με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης και την ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης, καθώς και την οικιστική ανάπτυξη και αξιοποίηση είτε αποδεχόμενοι τα της Υπουργικής Αποφάσεως 3679/348 είτε διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου». Η Υπουργική Απόφαση που επικαλείται η ΑΕ, είναι εκείνη του Στέφανου Μάνου (υπουργός της ΝΔ και μετά εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ), όταν ήταν υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος το 1980. Παραθέτουμε το κείμενο εκείνης της αλησμόνητης, όπως φαίνεται, για τους κερδοσκόπους της γης Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Προώθηση μελέτης οικιστικής περιοχής στη θέση «Ντράφι» Πικερμίου Αττικής»». «Αποφασίζουμε να κινηθούν οι διαδικασίες εντάξεως στο σχέδιο πόλεως σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ.γματος της 17.7./16.8.1923 «Περί σχεδίων πόλεως» κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 62 του Ν. 947/79 «Περί οικιστικών περιοχών» για την περιοχή «Ντράφι» της Κοινότητας Πικερμίου Αττικής».

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/08/2009

 8. […] -Η Πάρνηθα Δεν Υπάρχει Πια […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: