Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-H ΣΙΒΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

to-taxidi-stin-kolima_.jpgTo κείμενο που δημοσιεύεται παρακάτω, γράφτηκε από  το δημοσιογράφο Γιώργο Κιούση  και δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» στις 28 του Σεπτέμβρη 2006.  Αναφέρεται στην ερευνητική αποστολή  στην βορειοανατολική  Σιβηρία για μελέτη των αρχείων των σταλινικών στρατοπέδων συγκέντρωσης,   δύο ιστορικών: του Βλάση Αγτζίδη και του Ιβάν Τζουχά. Έχει ενδιαφέρον αυτή η άγνωστη σελίδα της Ιστορίας. Ξεκίνησε πολύ νωρίς με τη καταστολή της αντιπολίτευσης και κορυφώθηκε με τις διώξεις κατά των αγροτών, την περίοδο της βίαιης κολεχτιβοποίησης, των τρoτσκιστών και άλλων αριστερών μετά το ’30 και των εθνικών μειονοτήτων από το ’37.

_______________________________________________ 

H  ΣΙΒΗΡΙΑ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ

To Mαγκαντάν, πρωτεύουσα μιας μεγάλης και πλούσιας περιοχής, γνωστής ως Κολιμά, 016_.jpgαπό τον ομώνυμο ποταμό, έγινε γνωστό κατά το μεσοπόλεμο ως «καταραμένος τόπος», εφόσον εκεί δημιουργήθηκε ένα από τα πολλά συμπλέγματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που υπήρχαν στη Σοβιετική Ένωση μέχρι την αποσταλινοποίηση του ’56.

Συμμετέχοντας σε μια ελληνορωσική ερευνητική αποστολή στη μακρινή Σιβηρία για έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο Αποκατάστασης των πολιτικών κρατουμένων της σταλινικής περιόδου, ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης μας λέει για αυτή την άγνωστη σελίδα:

«Οι διώξεις κατά των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης εντάθηκαν την περίοδο 1937-38 και πήραν τη μορφή εθνικών εκκαθαρίσεων. Την εποχή αυτή άλλαξε ο χαρακτήρας των διώξεων. Μέχρι τότε είχε χαρακτηριστικά πολιτικά και στόχευε στην εξασφάλιση της απόλυτης κυριαρχίας του Στάλιν και της ομάδας του επί του Κομμουνιστικού Κόμματος και της χώρας. Από το 1937 οι διώξεις θα συμπεριλάβουν τις εθνικές μειονότητες που η σταλινική ηγεσία τις θεωρούσε ύποπτες γιατί υπήρχε αντίστοιχο εθνικό κράτος στον «καπιταλιστικό κόσμο». Τέτοιες μειονότητες ήταν οι Έλληνες, οι Γερμανοί του Βόλγα, οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Μεσχετίνοι Τούρκοι, οι Κορεάτες της σοβιετικής Άπω Ανατολής, οι Τσετσένοι, οι Ιγκουσέτιοι, κ.ά.b-omada-magadan-2006-242_.jpg (τα ερείπια ενός από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιοχή Κολιμά της Σιβηρίας)

Ειδικά στην περίπτωση των Ελλήνων οι διώξεις έλαβαν ολοκληρωτικό χαρακτήρα. Σε αυτό συνέβαλε μάλλον το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος τους ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από τον Πόντο που είχαν ελληνική υπηκοότητα και οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στα σοβιετικά εδάφη μετά την άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να επιτρέψουν την κάθοδό τους στην Ελλάδα -κατά παράβαση της Συνθήκης Ανταλλαγής των πληθυσμών που υπεγράφη στη Λωζάννη το ‘23.

Έτσι, μεγάλες περιοχές του σοβιετικού Νότου με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό b-omada-magadan-2006-233.jpgεκκαθαρίστηκαν. Δεν εξαιρέθηκαν από τις διώξεις ούτε τα μέλη του Κόμματος. Πολλοί Έλληνες εκτελέστηκαν με τη κατηγορία «εχθρός του λαού» ή εξορίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας. Η ένταση των διωγμών θα αποτυπωθεί με τον πλέον συμβολικό τρόπο στην απαγόρευση της ελληνικής εκπαίδευσης, της γλώσσας και του πολιτισμού, κάτι που συνιστά πράξη πολιτιστικής γενοκτονίας.

Το τελευταίο κύμα διώξεων θα λάβει χώρα το 1949. Εκατό χιλιάδες περίπου Έλληνες Πόντιοι του Καυκάσου, κατατάχθηκαν στην κατηγορία των «ειδικώς απελαθέντων», και εξορίστηκαν στην Κεντρική Ασία. Ειδικές δυνάμεις της Κρατικής Ασφάλειας περικύκλωσαν τη νύχτα της 13ης Ιουνίου 1949 τα ελληνικά χωριά. Οπλισμένοι άντρες υποχρέωσαν τους Έλληνες να τα εκκενώσουν. Στον εξορισμένο πληθυσμό συμπεριλήφθηκε ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός της Αμπχάζιας και ο μισός της Ατζαρίας. Από την Κεντρική Γεωργία εκτοπίστηκαν οι πρόσφυγες από το Μικρασιατικό Πόντο που είχαν καταφύγει στην περιοχή το 1918.

stalin3.jpg

Δύσκολα μπορεί να υπολογίσει κάποιος το ανθρώπινο κόστος των διώξεων. Κάποιες πρώτες και πρόχειρες εκτιμήσεις κινούνται μεταξύ των αριθμών 35.000 και 50.000 άτομα. Οι αριθμοί θα δοθούν τελικά μετά το πέρας των ερευνών που ήδη έχουν αρχίσει. Είναι πολύ σημαντικό ότι διαθέτουμε αυτή τη στιγμή έναν Έλληνα ερευνητή του θέματος αυτού στη Ρωσία, τον Ιβάν Τζουχά, ο οποίος πρόσφατα εξέδωσε έναν πολύ σημαντικό βιβλίο στα ρωσικά, στην Αγία Πετρούπολη, με τίτλο «Ελληνική Επιχείρηση», όπως ακριβώς ήταν η ονομασία του σχεδίου εκκαθάρισης του ελληνικού πληθυσμού που, με την υπογραφή του Στάλιν, τέθηκε σε εφαρμογή από τις 2 Δεκεμβρίου του 1937.»

 

 

 

 

29/06/2007 - Posted by | -Σταλινικές Διώξεις

7 Σχόλια »

 1. Συζητήσεις για τα θέματα αυτά έχουν αρχίσει να γίνονται σε εναλλακτικούς, ανεξάρτητους χώρους. Παρακάτω υπάρχουν e-διευθύνσεις τέτοιων συζητήσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς:

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=577658#577668
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=586783 http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2006/06/blog-post_115109142498025852.html
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=599126

  ——————–

  Kάποιοι κύκλοι του ΚΚΕ, προσπαθούν να παρασύρουν το κόμμα σε στάση πλήρους υποστήριξης του σταλινισμού, της προσωπολατρείας και των εγκλημάτων που έγιναν τότε:

  http://www.kke.gr/komep/2006/4/Pontioi.html

  ——————-

  Ακριβώς γι αυτό γράφτηκε το κείμενο:

  «Τα παιδιά του Κολιγιάννη ποιόν είχανε πατέρα;»

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/05/11/2007/#more-69

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/06/2007

 2. […] -H ΣΙΒΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 3. […] -H ΣΙΒΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 4. […] -H ΣΙΒΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ […]

  Πίνγκμπακ από -Είναι ο σταλινισμός Αριστερά; « Πόντος και Αριστερά | 11/02/2010

 5. Αναζητούσατε στην ιστοσελίδα του Νίκου Σαραντάκου, φωτογραφία τού Ιορδάνη Ιορδανίδη.
  Σας την «προσφέρω» !

  Εδώ : Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία / Πολυτονικό για διακοσμητικούς λόγους – ΣΧΟΛΙΟ 83

  Σχόλιο από Μισιρλού... | 18/03/2010

 6. Μισιρλού…

  είσαι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ

  Ευχαριστώ!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/03/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: