Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ο αυταρχισμός βασιλεύει στην Κρήτη;

ΝΑ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ…… 

dsc02671.jpgΜια απίστευτη διοικητική δίωξη, με κλήση σε απολογία μιας δασκάλας στον Άγιο Νικόλαο, γιατί αναφέρθηκε κριτικά   στο ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα:

Στις 20 Μαϊου 2007 κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας για τη Γενοκτονία στον Πόντο και την Μάχη της Κρήτης στις 20 Μαϊου στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, η δασκάλα Καλλιόπη Μαθιουδάκη είπε τα εξής:

 «…Το πρόγραμμα (σ.τ.σ. εξόντωσης και γενοκτονίας) ξεκίνησε λίγο αργότερα και dsc04503.jpgεφαρμόστηκε στις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας. Η περιοχή της Τραπεζούντας είχε γλυτώσει από τη μανία των Τούρκων, διότι είχε καταληφθεί τον Απρίλιο του 1916 από το ρωσικό στρατό. Όταν όμως οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την πόλη το Φεβρουάριο του 1918, ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν με τους Ρώσους κατά την αποχώρησή τους και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Καυκάσου και στα παράλια της Γεωργίας και γλύτωσαν Οι κάτοικοι που έμειναν αντιμετώπισαν πλέον τον κίνδυνο να έχουν την ίδια τύχη με τους κατοίκους της Σαμψούντας και της Πάφρας. Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ο φωτισμένος dsc04653.JPGμητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση βοήθεια για να αποτραπεί η σφαγή του ποιμνίου του. Η ελληνική κυβέρνηση όμως του Ελευθερίου Βενιζέλου, αντί να στείλει στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, εξαρτημένη από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Αγγλίας, της Γαλλίας και του διεθνούς κεφαλαίου που θέλουν να καταστείλουν  την επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία, στέλνει το Γενάρη του 1919 δύο ελληνικές μεραρχίες με είκοσι τρεις χιλιάδες άντρες στην Ουκρανία, στην περιοχή της Οδησσού και της Σεβαστούπολης, για να υπερασπιστούν την καταρρέουσα εξουσία του Τσάρου και της αστικής τάξης της Ρωσίας…»    

 dsc04556.JPGΣτο σημείο αυτό ο  εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους, περιφερειάρχης Κρήτης  Σεραφείμ Τσόκας και ο βουλευτής της Ν.Δ. Πλακιωτάκης αποχώρησαν φωνάζοντας από την εκδήλωση. 

Η συμπεριφορά των συγκεκριμένων ήταν επιεικώς απαράδεκτη, απρεπής και προσβλητική προς την ίδια την Ημέρα Μνήμης και προς τα θύματα της Γενοκτονίας. 

……..Μάλλον επέλεξαν συμπεριφορές τύπου Μουσταφά Κεμάλ Πασά!

Η αρνητική τους συμπεριφορά συνεχίστηκε με την «Κλήση σε απολογία» της εκπαιδευτικού, με την υπογραφή του Διεθυντή Π.Ε. ν. Λασιθίου Κ. Σολυδάκη κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη.

Όμως η κουτοπονηριά των γραφειοκρατών και των πολιτικάντηδων θα καλύψει τον πραγματικό λόγο και θα επικαλεστεί γελοιότητες του τύπου ότι οι απόψεις της εκπαιδευτικού δεν συνάδουν με την κρατούσα άποψη των ιστορικών και το κοινό αίσθημα. 

Η Γενοκτονία του Πόντου δεν αναφέρεται πουθενά στην κλήση σε απολογία. Πλήρης διαστροφή των γεγονότων!

 Όμως η μνησικακία της εξουσίας είναι παρούσα….

-Τι στο καλό συμβαίνει στην Κρήτη (και ειδικά στην Ανατολική που είναι γεμάτη από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής);

-Να φταίνε οι Δροσουλίτες ή μήπως αυτοί που έχουν μετατρέψει την βενιζελολαγνεία σε τρόπο επιβίωσης και έκφρασης, απαγορεύοντας κάθε άλλη άποψη;

-Πώς γίνεται η Κρήτη να βγάζει από τη μια τους Χαϊνηδες και από την άλλη να παράγει συμπεριφορές που θυμίζουν την αναβίωση του Ιδιώνυμου;

 

354363672_65cf6107da_o.jpgΑΣ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ:

-Δημοσιοποιώντας το περιστατικό

-Διαμαρτυρόμενοι  προς την «Περιφερειακή Διεύθυνση Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας εκπ/σης Κρήτης. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου», Διοικητήριο, 72100,  Άγιος Νικόλαος  τηλ. 28410 98200

-Απαιτώντας την ακύρωση της διοικητικής δίωξης και την κατάθεση δημόσιας συγγνώμης προς την εκπαιδευτικό

 

————————————————————————-

ΠΡΟΤΑΣΗ

προς τον Περιφερειάρχη,  βουλευτή,  Διευθυντή Π.Ε.,  Ίδρυμα Βενιζέλου (Χανιά) και λοιπούς υπεύθυνους και ανεύθυνους:

                             

ΔΙΚΑΣΤΕ   ΚΑΙ   ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ   ΤΟΝ   ΒΛΑΣΦΗΜΟ   ΝΙΚΟ   ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ:

0002kazantzakis.jpg

Απόσπασμα επιστολής του Νίκου Καζαντζάκη (Δεκέμβριος 1921) για την μοιραία απόφαση του Βενιζέλου να προκηρύξει τις εκλογές και να παραδόσει (;) την εξουσία στους αντιπολεμικούς και αντιμικρασιάτες της φιλομοναρχικής παράταξης: «…άνθρωπος που μ’ επανάσταση κατάλαβε την αρχή και δικτατορικώς κυβέρνησε τόσα χρόνια Πώς και Γιατί; θυμήθηκε το σύνταγμα και ενέργησε εκλογές αφού τόξερε πως θα χάσει…. ή μη και δεν τόξερε; …. αμ τότε ίντα διάολο υπεράνθρωπος έτονε…. να μη γνωρίζει τα γύρω του!….»

imgp1026.jpg

__________________________________________________

ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑ   ΔΙΚΑΣΕΤΕ   ΚΑΙ  ΤΟΝ   ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ   ΣΜΥΡΝΗΣ

 γιατί τόλμησε να μιλήσει και αυτός για τις ευθύνες του Ελ. Βενιζέλου: 

 

Απόσπασμα επιστολής 

Χρυσόστομος Σμύρνης προς Βενιζέλο

Λίγο πριν την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στη Σμύρνη, ο hrisostomos-smirnis.jpgμητροπολίτης Χρυσόστομος -που λίγες μέρες αργότερα θα παραδοθεί από τους κεμαλικούς στον όχλο και θα κατακρεουργηθεί-  γράφει την τελευταία του επιστολή προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο:

 «…Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας, το ελληνικό κράτος  αλλά και σύμπαν το ελληνικό έθνος, καταβαίνει πλέον εις τον Άδην, από του οποίου καμμία πλέον δύναμις δεν θα δυνηθή να το αναβιβάσει και να το σώση. Της αφαντάστου ταύτης καταστροφής βεβαίως αίτιοι είναι οι πολιτικοί και προσωπικοί σας εχθροί, πλην και υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος…»

 

imgp1026.jpg

______________________________________________

________________________________

_______________

OI ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΑΝ. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΕΞΕΔΟΣΕ ΗΔΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΙΚΑΚΙΑ. ΤΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:

tsokas.jpg

 

_____________________________

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ:  ΔΙΩΞΗ

______________________________

06/06/2007 - Posted by | -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

29 Σχόλια »

 1. Η ανοησία δεν είναι ενδημικός χαρακτήρας του Βορρά. Ανθεί (και βγάζει μωβ γαϊδουράγκαθα) ΚΑΙ στο Νότο – και στην Κρήτη.

  Πολύ καλά έκανε το «Πόντος και Αριστερά» και ανέβασε το θέμα!

  Η «βενιζελολαγνεία» (όπως και η …»ποντιολαγνεία») είναι σύμπτωμα πολιτικής και πολιτισμικής παθολογίας.

  *

  Ο Καζαντζάκης επί Βενιζέλου δεν ορίστηκε υπεύθυνος για τον επαναπατρισμό των ποντίων από τη Ρωσία; Ένα ποστ με αυτό το θέμα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον…

  Σχόλιο από Πάνος | 29/05/2007

 2. Καλά,

  θάσκαγες αν δεν τόλεγες!!!!!!!!

  Πάλι σύγκρινες ανόμοια πράγματα.

  Η μια συμπεριφορά αποτελεί καθεστωτική επιλογή, η άλλη είναι διεκδίκηση της μνήμης.

  Βέβαια η υπερβολή βλάπτει, έτσι κι αλλιώς, την υγεία!!!!!!!!

  Και για να πούμε την αλήθεια, κάθε είδους εμμονή, και σε ένα άλλο επίπεδο που συνηθίζεται τελευταία
  είτε είναι φιλοπαγανιστική και υστερικά αντι-χριστιανική ,
  είτε είναι απολογητική του χριστιανισμού,
  βλάπτει ακόμα περισσότερο την ορθοκρισία…. Και μπρος στον κοινό στόχο οδηγεί σε ακατανόητες συμμαχίες, ακόμα και με τους “εθνικούς χαφιέδες” (ουφ!!! τόπα και εν μέρει μούφυγε…)

  Υ.Γ. Ο Καζαντζάκης ήταν άνθρωπος του Βενιζέλου (γι αυτό και η μαρτυρία του έχει ιδιαίτερη σημασία). Στάλθηκε στον Καύκασο και τη Νότια Ρωσία για να βοηθήσει τους 50.000 περίπου Έλληνες πρόσφυγες από το Καρς, που είχε ήδη καταληφθεί (ελέω Συνθήκης Μπρεστ Λιτόφσκ) από τους Κεμαλικούς. Έχει ένα εξαιρετικό κεφάλαιο γι αυτή του την αποστολή στο “Αναφορά στον Γκρέκο”.

  Ας τελειώσει η ιστορία με το γαμ#μ%ν@ το βιβλίο και τη γραμμή Μπουγιούκανιτ -που όπως φαίνεται έχει πολλούς εγχώριους υποστηρικτές- που μας ανάγκασε να ξοδέψουμε τόσο χρόνο και ενέργεια και έχουμε να ανεβάσουμε πολλά ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία εσένα τουλάχιστον θα σε «εξιτάρουν»…

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/05/2007

 3. Όπως αναφωνεί κάποιος από τους πρωταγωνιστές της «φαντασίωσης του Νοσφεράτου» –
  δε με χέζετε επιτέλους με το βιβλίο;
  Καιρός να το παρατήσεις το ρημάδι – ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ, ΠΛΕΟΝ!

  *

  Τα άλλα δεν τα αντι-σχολιάζω! 🙂

  Σχόλιο από Πάνος | 29/05/2007

 4. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

  Σε μια εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης, αποκαλύφθηκε το πόσο κοντά ποδάρια έχει η φενάκη, ότι ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία.

  Με την σιγουριά παντογνώστη και με έπαρση λογοκριτή ο διορισμένος μας περιφερειάρχης, διέκοψε την ομιλήτρια εκπαιδευτικό Πόπη Μαθιουδάκη στην εκδήλωση τιμής στη μάχη της Κρήτης. Για ποιο λόγο;…μα γιατί απλά διαφωνούσε με τις απόψεις της.

  Χρόνια τώρα στις επετείους των αγωνιστικών σταθμών του Ελληνισμού, δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα λογύδρια τύπου «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Φανταστείτε τώρα αν κομμουνιστές, αντιεξουσιαστές, ή ριζοσπάστες διέκοπταν όποια εκδήλωση θεωρούσαν ότι είναι συντηρητικού και αντιδραστικού προσανατολισμού…..Τι θα γινόταν άραγε; Φανταστείτε τώρα τις παρεμβάσεις αυτές, να τις πραγματοποιούσαμε μέσα στις εκκλησίες, όπως έκανε ο κ Τσόκας…Θα μας βγάζανε τα κανάλια με τους χαρακτηρισμούς αλήτες, τρομοκράτες και τα ρέστα.

  Αλλά αυτή είναι η εξουσία…δείτε τη, καμαρώστε τη. Έχει έπαρση, δεν ανέχεται την άλλη άποψη, είναι εκδικητική και ΑΓΕΝΗΣ.

  Έχει όμως ένα μεγάλο προτέρημα….έχει δίπλα της όλους τους μηχανισμούς που θα κάνουν το μαύρο σε άσπρο, που θα ποιήσουν τα θύματα ενόχους και θα μετατρέψουν τους θιγμένους σε απολογούμενους.

  Κυρία Πόπη, μη φοβάσαι τίποτα. Μας έκανες περήφανους. Και αποκάλυψες το μέγεθος της αμετροέπειας της εξουσίας….Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, πώς η εξουσία ξεχνάει την υποκριτική της ευγένεια όταν βλέπει και ακούει αλήθειες που την ενοχλούν. Ενοχλείται όσο βλέπει ανθρώπους να στέκουν όρθιοι…Πιστοί στην αλήθεια και την επιστήμη τους.

  Κύριε Τσόκα, ο Άγιος δεν είναι φασιστοχώρι. Ο Αγιονικολιώτης δέχεται τις απόψεις, τις συζητά πότε ήρεμα πότε φωναχτά, αφουγκράζεται όλους τους ψιθύρους και τις κραυγές, είναι πολυπολιτισμικός, δεν είναι φοβικός.

  Αν θέλετε άβουλους χειροκροτητές που θα τους χτυπάτε με μεγαλοθυμία στη πλάτη και αυτοί θα κάνουν ντεμενάδες, ήρθατε στη λάθος πόλη. Γιατί εδώ έχουμε και δασκάλους σα τη κυρία Πόπη. Γιατί επίσης έχουμε την τιμή ο τόπος μας να έχει μπολιαστεί με τις ιδέες του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, του Ρούσου Κούνδουρου και του Γιώργου Δεσποτάκη.
  Παρακαλούμε λοιπόν να τα σέβεστε όλα αυτά. Όπως σεβόμαστε κι εμείς τόσα χρόνια όλους τους θεσμικούς και μη, προπαγανδιστές της εξουσίας σας. Γιατί ενώ αποτελούν φερέφωνά σας, παρόλα αυτά προτιμάμε να συζητάμε τις διαφωνίες μας μαζί τους.

  Μην δυναμιτίζετε λοιπόν τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της πόλης. Μην τραβάτε το σκοινί με διοικητικά μέτρα και ποινολόγια για όσους έχουν διαφορετική άποψη.

  Θα ήταν το δεύτερο συνεχόμενο λάθος σας.

  Σχόλιο από Δημοτική Αγωνιστική Κινηση | 31/05/2007

 5. Σχετικά με την κινητοποίηση της Παρασκευής για την Αμαλία, σας ενημερώνουμε ότι:

  α) Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όλοι οι bloggers θα ανεβάσουμε ένα post με τον κοινό τίτλο «Για την Αμαλία».
  β) Το τελικό κείμενο που θα αποσταλλεί με e-mail σε υπουργεία, αρμόδιους φορείς, κλπ έχει ήδη αναρτηθεί και όποιος θέλει μπορεί να το αντιγράψει και να το δημοσιεύσει (όχι πρίν την Παρασκευή). Επίσης θα βρείτε λίστες με links, μεταφρασμένα κείμενα και δελτία τύπου.
  γ) Έχει ανοίξει ένα προσωρινό blog για την τελική φάση του συντονισμού της όλης προσπάθειας, με τίτλο
  Για την Αμαλία – http://giatinamalia-blog.blogspot.com/
  Όσοι θέλετε να συνεισφέρετε ώστε να δικαιωθεί κάποτε ο αγώνας της Αμαλίας, μπορείτε να ενημερωθείτε από εκεί για όλες τις λεπτομέρειες της συλλογικής αυτής δράσης. Δηλώστε συμμετοχή για να γίνετε contributors και ενημερώστε όσους μπορείτε.

  Σχόλιο από pølsemannen | 31/05/2007

 6. ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας όργανο αποκέντρωσης της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με 60 σωματεία μέλη σε 9 νομούς με έκπληξη πληροφορήθηκε τη διοικητική δίωξη της δασκάλας Καλλιόπης Μαθιουδάκη η οποία κατά την ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με παρρησία ανέφερε το αυτονόητο των ιστορικών γεγονότων για τη πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά των Ποντίων.

  Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στην υπό δίωξη εκπαιδευτικό η οποία στην ΕΛΛΑΔΑ 2007 έχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης έναντι οποιασδήποτε «κρατούσας άποψης και κοινού αισθήματος». Για το κοινό αίσθημα πρέπει να ρωτηθούν και οι χιλιάδες απόγονοι των γενοκτονημένων ποντίων, τι άποψη είχαν δηλ για τις ενέργειες του κ. Βενιζέλου.

  Καταδικάζουμε ως προσπάθεια χειραγώγησης και προληπτικής λογοκρισίας τη προσχηματική διοικητική δίωξη της κ. Μαθιουδάκη την οποία με χαρά θα υποδεχθούμε στην Μακεδονία για να την τιμήσουμε για το θάρρος της, την προσήλωση της στην αλήθεια και το πατριωτικό καθήκον.

  Η ΕΛΛΑΣ προχωρεί, προχωρεί μπροστά με δημοκρατία και σεβασμό στις απόψεις.

  Δεν απεμπολεί κατακτημένα δικαιώματα λόγου και δημοκρατικής έκφρασης

  Σχόλιο από Σ.Π.Ο.Σ. Κεντρ.Μακεδονίας & Θεσσαλίας | 01/06/2007

 7. ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

  Από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κατόπιν έγγραφης εντολής του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης ελήφθησαν διοικητικά μέτρα κατά της εκπαιδευτικού Καλλιόπης Μαθιουδάκη (και σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου αναμένεται σχετική Ε.Δ.Ε.) με αναφορές ,εκτός των άλλων, στις απόψεις της εκπαιδευτικού οι οποίες «…δεν συνάδουν με την κρατούσα άποψη των ιστορικών και το κοινό αίσθημα…».br />

  Αφορμή για διαδικασία των διοικητικών μέτρων η ομιλία της, ως ορισμένης από την Νομαρχία Ν. Λασιθίου να εκφωνήσει τον πανηγυρικό, στις 20 Μαΐου 2007 στον ιερό ναό της Αγ. Τριάδος στον Αγ. Νικόλαο σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μάχης της Κρήτης. Το σημείο της ομιλίας της που αφορά τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει ως εξής:

  «…το πρόγραμμα (σ.τ.σ. εξόντωσης και γενοκτονίας) ξεκίνησε λίγο αργότερα και εφαρμόστηκε στις περιοχές της Σαμσούντας και της Πάφρας. Η περιοχή της Τραπεζούντας είχε γλυτώσει από την μανία των Τούρκων, διότι είχε καταληφθεί τον Απρίλιο του 1916 από τον ρωσικό στρατό. Όταν όμως οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την πόλη το Φεβρουάριο του 1918, ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν με τους Ρώσους κατά την αποχώρησή τους …..Οι κάτοικοι που έμειναν αντιμετώπισαν πλέον τον κίνδυνο να έχουν την ίδια τύχη με τους κατοίκους της Σαμσούντας και της Πάφρας. Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο ο φωτισμένος Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος. Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση βοήθεια για να αποτραπεί η σφαγή του ποιμνίου του. Η ελληνική κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου , αντί να στείλει στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, εξαρτημένη από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Αγγλίας και Γαλλίας και του διεθνούς κεφαλαίου που θέλουν να καταστείλουν την επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία, στέλνει το Γενάρη του 1919 δύο ελληνικές μεραρχίες με είκοσι τρείς χιλιάδες άνδρες στην Ουκρανία , στην περιοχή της Οδησσού και της Σεβαστούπολης , για να υπερασπιστούν την καταρέουσα εξουσία του Τσάρου και της αστικής τάξης της Ρωσίας….».

  Η ομιλία της προκάλεσε την δυσαρέσκεια , τις χειρονομίες και εν τέλει την με φωνές αποχώρηση από την εκδήλωση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κου Σεραφείμ Τσόκα καθώς και την προτροπή του προς τους παρευρισκόμενους προς αποχώρηση.

  Ως Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύουμε ότι :

  1) Η συγκεκριμένη αποχώρηση του εκπροσώπου της Ελληνικής Πολιτείας και με τον τρόπο που αυτή έγινε, από την εκδήλωση είναι απαράδεκτη και προσβλητική προς την ίδια την Ημέρα Μνήμης και τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

  2) Πέρα από τον τρόπο που η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θεωρούμε ότι η ομιλία της ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια.

  3) Εκείνο δε που θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνει σε μια ευνομούμενη πολιτεία , εν έτη 2007, είναι η οποιαδήποτε δίωξη και λήψη μέτρων και δη εκπαιδευτικού με βάση τις όποιες απόψεις του για την ιστορία της χώρας μας με κριτήριο την «κρατούσα» άποψη.

  Άλλωστε η «κρατούσα» άποψη, με βάση το τωρινό βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, για τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι μια τεράστια λευκή σελίδα.

  Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας προς την δασκάλα Καλλιόπη Μαθιουδάκη και ζητούμε να πάψει οποιαδήποτε δίωξη και λήψη μέτρων εναντίον της.

  ___________________________________________________

  Συζήτηση για το θέμα αυτό υπάρχει στο ιντιμίντια

  Σχόλιο από Σ.Π.Ο.Σ. Νοτ. Ελλάδας & Νήσων | 01/06/2007

 8. Μπράβο για τη συμπαράσταση

  Σχόλιο από Aspα | 01/06/2007

 9. 1. φυσικά και συμπαραστεκομαι στη Δασκάλα ……..
  2. Τον τελευταιο καιρό εχουν ενταθεί οι πιεσεις και διωξεις των εκεπαιδευτικών (ΕΔΕ) κυριως οσων αντιστεκονται στο κυριαρχο κλιμα μισσαλοδοξιας ,και εθνικιστικου θρησκοτικου φανατισμου
  3. Ποντε και Αριστερε θα επανέλθω με περισσοτερα στοιχεία εν καιρώ
  Υ. Γ θεωρώ βεβαιο οτι θα προβαλλεις εξισου τα ζητηματα αυτά

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/06/2007

 10. Αγαπητέ Πόντιε

  Αν και κρητικάτσι το υποφαινόμενο κοπέλι και πολυθρεμμένο με τση βενιζέλειους ιδεολογίες, είναι αλήθεια τα όσα καταμαρτυρούνται ή έστω προσπάθησε να καταμαρτυρήσει η Καλλιόπη Μαθιουδάκη, ο Βενιζέλος είχε πάρα πολλά προβλήματα τακτικής να επιλύσει και πολλές φορές αναγκαζόταν – για να μην πω υπαγορευόταν – σε αποφάσεις σαν αυτήν που λέγετε. Είναι κουτό να μιλάμε για την ελληνοκεντρικότητα της πολιτικής του όταν ακριβώς λόγω της κατάρρευσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την επέλαση των Νεότουρκων, οι αποφάσεις του Βενιζέλου υπαγορεύονταν από τις πολιτικές των Μεγάλων Δυνάμεων. Η ιστορία της Τραπεζούντας χαλάει ακριβώς αυτή την «άσπιλη» εικόνα του Εθνάρχη διότι αποκαλύπτει δυστυχώς την εξάρτηση της τότε ελληνικής πολιτικής. Ας μην πούμε και για το διαβόητο Ιδιώνυμο, θα πάμε πολύ μακριά.

  Πόντε, βάλε το widget με την Αναζήτηση για να αναζητήσω κάτι στα περιεχόμενά σου, θέλω να δω που αναφέρθηκες για τον Βασιλάκη, είδα μια αναφορά στου Χρήστου Μόρφου και θέλω να βρω το σχετικό ποστ σου.

  Σχόλιο από JustAnotherGoneOff | 01/06/2007

 11. Jago,

  ποστ για τον Βασιλάκη οι Πόντιοι και Αριστεροί; Λίγο δύσκολο… 🙂

  Αντιθέτως, σχολίασαν με την ψυχή τους σ’ ένα κείμενο του, που φιλοξένησε η καλύβα (και ο Ροϊδης):

  http://panosz.wordpress.com/2007/05/14/marietta/

  Σχόλιο από Πάνος | 01/06/2007

 12. Εχμ… αυτό μάλλον έψαχνα, αλλά που να κάτσω να διαβάσω 558 σχόλια…

  Σχόλιο από JustAnotherGoneOff | 01/06/2007

 13. Νοσφεράτε

  Μια υφέρπουσα διαφωνία διακρίνω σχετικά με το ποιο είναι σήμερα το «κυρίαρχο κλίμα».
  Αυτό της μισαλλοδοξίας και του εθνικοθρησκευτικού φανατισμού ή η κρατούσα άποψη επιδιώκει λευκές σελίδες ιστορίας και στρογγυλοποιημένες μνήμες.
  Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και τα δύο.
  Απλά θεωρώ ότι το ένα φεύγει (το πρώτο) και το άλλο έρχεται.
  Και οι αποκρουστικές εξάρσεις του πρώτου είναι τα τελειώματα, οι σφαδασμοί.
  Ίσως και να μην είναι έτσι.
  Ίσως πάλι στο «κυρίαρχο κλίμα» στην Ελλάδα να παίζει ρόλο και η γεωγραφία (άλλο Μακεδονία και άλλο Κρήτη κλπ).
  Ίσως…..
  Πάντως όπως και νάναι το μόνο σίγουρο είναι ότι οφείλουμε την αντίδρασή μας και στα δύο.
  Και στα δύο, χωρίς μικροψυχίες και επιλεκτικές εφαρμογές αξιών που δυστυχώς υπάρχουν.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/06/2007

 14. Σχετικά με την ομιλία της Κ. Καλλιόπης Μαθιουδάκη και την αντίδραση που προκάλεσε, αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να κρύβουμε την πραγματικότητα, και να λειτουργούμε σύμφωνα με τις απόψεις συγκεκριμένων κέντρων. Ως πότε θα κωφεύουμε στα πραγματικά γεγονότα της ιστορίας; Γιατί θα πρέπει να απολογηθεί η Κ. Μαθιουδάκη, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό η οποία αψηφώντας τις όποιες επιπτώσεις, δεν αποσιώπησε τα πραγματικά γεγονότα, ερχόμενη σε κόντρα με το κατεστημένο. Και αντί συγχαρητηρίων καλείται να δώσει εξηγήσεις για την αναφορά της σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους όσους ασχολούνται με την ιστορία σε βάθος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοιους εκπαιδευτικούς.
  Μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι ο μεγάλος αυτός εθνάρχης δεν έκανε κανένα λάθος στη ζωή και στην πολιτική του καριέρα (για να μην αναφερθώ στης εκλογές εν μέσω πολέμου); Μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι ο Ε. Βενιζέλος προτίμησε να υπερασπισει τα συμφέροντα των Άγγλων και των Γάλλων στην Ουκρανία, αφήνοντας στην τύχη τους, τους Ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και ειδικά του Πόντου, οι οποίοι είχαν οργανώσει ένα αξιόλογο αντάρτικο;
  Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για την αλήθεια να στηρίξουμε την Κ. Μαθιουδάκη.

  Νίκος Ζουρνατζίδης
  Πρόεδρος Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα»

  Σχόλιο από Νίκος Ζουρνατζίδης | 02/06/2007

 15. μουμούλ »Πάντως όπως και νάναι το μόνο σίγουρο είναι ότι οφείλουμε την αντίδρασή μας και στα δύο.
  Συμφωνώ Απολύτως………….

  Οσο για τις διαφωνιες σου και σε οτι αφορά στις απειλές -διωξεις εκπαιδευτικών απο το (χριστουδουλειο )εθνολαικιστικο ακροδεξιο κλιμα που επικρατει οχι μόνο πια στη Βορεια αλλά μ΄΄αλλον σε ολοκληρη την Ελλαδα(είδαμε και τον Χριστοδουλα μόλις χθες να απειλει.τούς εχθρούς του εθνους»… θα επανέλθω με στοιχεία (…να φριξετε)
  Και βαβαια ειμαι σιγουρος οτι ο Πόντος και Αριστερα δεν θα χαριστεί στους ακροδεξιους(Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών ) εθνολαικιστες ….
  Φιλικά

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/06/2007

 16. για τη διωξη της Καλλιόπης Μαθιουδάκη

  από κρητη τβ

  30 Μαίου 2007 – 11:49
  «Δεν ήθελα μισές αλήθειες.

  «Θα συνεχίσω να λέω τη γνώμη μου ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να με ενδιαφέρει να είναι αρεστή στην εξουσία»

  «Μίλησα για ιστορικά γεγονότα χωρίς να παραποιώ, αλλά ερμηνεύοντας»

  Από την εκπαιδευτικό κ. Καλλιόπη Μαθιουδάκη λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε.

  Ειδικότερα:

  «Κύριε διευθυντά, θέλω να σας παρακαλέσω να δημοσιεύσετε την επιστολή που σας στέλνω, για να γίνει γνωστή και η δική μου άποψη για τα όσα συνέβησαν στον εορτασμό για τη Μάχη της Κρήτης και τη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Άγιο Νικόλαο. Στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν να ακουστεί και η δική μου άποψη.
  Ξεκινώντας από τον τίτλο της εφημερίδας σας “Επίθεση στον Ελευθέριο Βενιζέλο από δασκάλα”, που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι από μεριάς μου καμία επίθεση δεν έκανα στον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσω της ομιλίας μου. Αναφερόμενη στο ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων, καταρχήν ανέφερα ότι “η μνήμη για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να γίνει ιστορική συνείδηση του λαού μας για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρελθόν, το παρόν, μα κυρίως για το μέλλον αυτού του τόπου”. Συνεχίζοντας ανέφερα ότι, “με βάση το παραπάνω σκεπτικό, θα πρέπει να δούμε όχι μόνο τις εγκληματικές ενέργειες του Κεμαλικού καθεστώτος, που με τη βοήθεια του γερμανικού ιμπεριαλισμού οδήγησαν στη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά ταυτόχρονα ψύχραιμα και νηφάλια να δούμε και τις ευθύνες τής τότε ηγεσίας του τόπου και τα τραγικά λάθη που έκανε, με αποτέλεσμα και τη γενοκτονία να μην αποτρέψει και να οδηγήσει με τις λαθεμένες επιλογές της στον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου Μικρασιατών και Ελλήνων του Πόντου”.

  Εγώ σαν δασκάλα έχω μάθει να διακρίνω τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία από τη δράση των πρωταγωνιστών τής ιστορίας ανάλογα με τις συγκυρίες της εποχής, τον τόπο και τη χρονική περίοδο που αυτά διαδραματίζονται. Δεν εξέτασα, λοιπόν, και δεν αναφέρθηκα συνολικά στην προσωπικότητα του Βενιζέλου και στο ρόλο του στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά στις συγκεκριμένες ευθύνες που είχε ο ίδιος, αλλά και οι βασιλικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν, για την ολέθρια Μικρασιατική Καταστροφή.

  Εκεί που αντέδρασε έντονα ο κ. περιφερειάρχης, προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να αποχωρήσουν μαζικά από τον Ιερό Ναό, ήταν όταν αναφέρθηκα στην εξάρτηση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου από τις δυνάμεις της Αντάντ. Αποχωρώντας ο ίδιος από τον Ιερό Ναό, φάνηκε ο διαφορετικός τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ιστορική πραγματικότητα εγώ και ο κ. περιφερειάρχης. Η δική του έγνοια ήταν να υπερασπίσει το ρόλο των κυβερνήσεων στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Η δική μου έγνοια, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα να ετοιμάσω την ομιλία, ήταν να μην πω μισές αλήθειες προδίδοντας τη μνήμη των νεκρών της οικογένειάς μου και ακόμη περισσότερο τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής, καθώς και τους χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
  Κάνοντας εδώ μια παρένθεση, θα ήθελα να αναφέρω δυο λόγια για την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου από την πλευρά του πατέρα μου, που κατάγεται από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, είχε δύο νεκρούς κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου, Μανόλης Αεράκης, αφού πολέμησε ηρωικά στη μάχη της Κρήτης στη Χανιώπορτα Ηρακλείου, μαζί με άλλους συναγωνιστές του, βγήκε αμέσως μετά αντάρτης στα βουνά και πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές, δίνοντας τη ζωή του μαζί με άλλους συναγωνιστές του, στη μάχη που έγινε με τους Γερμανούς στη σπηλιά Γκιουμπριά, δίπλα στο χωριό Μέση Ρεθύμνου.
  Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, θέλω να τονίσω ότι μίλησα για τα ιστορικά γεγονότα που είναι αναμφισβήτητα, χωρίς να τα παραποιώ, αλλά ερμηνεύοντάς τα σύμφωνα με τη δική μου θεώρηση για την ιστορία, σαν ελεύθερος άνθρωπος. Το δικαίωμα τού να στοχάζεται καθένας ελεύθερα και να λέει τις απόψεις του χωρίς να λογοκρίνεται, να φιμώνεται και ακόμη περισσότερο να διώκεται, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με μένα, το κατέκτησε ο ελληνικός λαός με αγώνες και θυσίες. Αυτό άλλωστε το δικαίωμα, μετά την πτώση της δικτατορίας, είναι κατοχυρωμένο με το άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, όπου αναφέρεται: “Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του Τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του κράτους”.
  Το κάλεσμά μου σε απολογία γιατί είπα τη δική μου διαμορφωμένη άποψη για τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα δείχνει ότι μερικοί επιθυμούν την κατάργηση του άρθρου 14 του Συντάγματος. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, είναι υπόθεση πλέον όλου του ελληνικού λαού να υπερασπίσει το Σύνταγμα.

  Ακόμη θέλω να πω ότι θα συνεχίσω να λέω τη γνώμη μου σαν ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς να με ενδιαφέρει αν αυτά που λέω είναι αρεστά στην εξουσία. Μοναδικός μου κριτής για τη θεώρηση των αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων θα είναι η συνείδησή μου και το χρέος μου απέναντι σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την προκοπή αυτού του τόπου.

  Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω το δημοσιογράφο σας κ. Ιάσονα Ταβλά να επανεξετάσει τις πληροφορίες του ότι χαρακτήρισα τον κ. Σεραφείμ Τσόκα “αναιδή” και να επανορθώσει, μιας και ποτέ δε χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό για τον περιφερειάρχη και η απόδοση του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού σε μένα θίγει την τιμή και την υπόληψή μου.

  Σας παρακαλώ η επιστολή μου αυτή να δημοσιευτεί αυτούσια, χωρίς να λογοκριθεί, διαφορετικά δε θέλω να δημοσιευτεί καθόλου.

  Άγιος Νικόλαος 26/5/2007

  Με εκτίμηση, Καλλιόπη Μαθιουδάκη».

  ————————————-
  Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου καλεί την εκπαιδευτικό σε έγγραφη απολογία

  Συνέχεια, με έντονες διαστάσεις, φαίνεται να παίρνει το επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο μεταξύ του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και της εκπαιδευτικού Καλλιόπης Μαθιουδάκη. Η απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης να προχωρήσει στην κλήση της δασκάλας σε «έγγραφη απολογία», καταλογίζοντάς της ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και φορείς. Οι ίδιοι ζητούν να πάει η υπόθεση στο αρχείο, απειλώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις αν προχωρήσει η πειθαρχική δίωξη.

  Σε έγγραφό της, που φέρει την υπογραφή του διευθυντή Πρωτοβάθμιας στο νομό κ. Κ. Σολυδάκη, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου καλεί την εκπαιδευτικό σε έγγραφη απολογία, αναφέροντας: «Σας καλούμε σε έγγραφη απολογία που θα μας υποβάλετε εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη λήψη του παρόντος γιατί υποπέσατε σε πειθαρχικό παράπτωμα, όταν κατά την ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης εντός του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος της πόλης του Αγίου Νικολάου, παρουσία των τοπικών Αρχών και εμού προσωπικώς, απαντήσατε με απρεπή χαρακτηρισμό προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, στην παρατήρησή του για την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων σύμφωνα με τις δικές σας απόψεις, όπως είπατε, και όχι σύμφωνα με την κατά τεκμήριο κρατούσα άποψη των ιστορικών και το κοινό αίσθημα».

  Διαφορετική άποψη έχουν, ωστόσο, εκπαιδευτικοί και φορείς στο νομό Λασιθίου, που βρέθηκαν στην ομιλία. Άσχετα, όπως επισημαίνουν, με τις όποιες συμφωνίες ή διαφωνίες γύρω από την άποψη της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού – στην οποία δόθηκε το πράσινο φως από την υπηρεσία να πραγματοποιήσει τον πανηγυρικό της ημέρας – όσον αφορά στα γεγονότα που επέφεραν τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και το βαθμό της ευθύνης του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτές θα έπρεπε να εκφραστούν μετά το πέρας της ομιλίας και όχι η ομιλήτρια να διακόπτεται συνεχώς, με φυσική συνέπεια να εκνευριστεί, όπως θα συνέβαινε και με οποιοδήποτε άλλο ομιλητή.

  Παράσταση υπέρ της εκπαιδευτικού πραγματοποίησαν στο γραφείο του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φορείς και σύλλογοι εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, μέλη του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και των οικοδόμων. Ψήφισμα, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της διαδικασίας της πειθαρχικής δίωξης της εκπαιδευτικού, εξέδωσαν παράλληλα τα σωματεία των συνταξιούχων Κρήτης και νομού Λασιθίου, αλλά και ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων. Παρά τις στιγμιαίες εντάσεις που δημιουργήθηκαν, οι φορείς ζήτησαν από τον κ. Σολυδάκη να πάει η υπόθεση στο αρχείο, ξεκαθαρίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η πειθαρχική δίωξη της κ. Μαθιουδάκη, θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Το κλείσιμο της υπόθεσης θα ζητήσει με προσωπική του παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί και ο νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης.

  ———————————————

  Ψηφίσματα συμπαράστασης.

  Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική χαρακτηρίζουν, σε ψηφίσματα συμπαράστασής τους προς την εκπαιδευτικό, την πρόθεση δίωξής της από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» ζητώντας την άμεση απαλλαγή της.
  Συγκεκριμένα, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου τονίζει στο ψήφισμά της: «Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης των πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων και την κατάργηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης ιδεών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, κατά την εκφώνηση από τη συνάδελφο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαθιουδάκη Καλλιόπη τού πανηγυρικού για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης. Η κλήση μάλιστα της συναδέλφου σε απολογία από το διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Κρήτης, αποδεικνύει με τον πιο πειστικό τρόπο την πολιτική βούληση της διοίκησης για ιδεολογική τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, για κατάργηση του αυτονόητου δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και αντιπαράθεσης των ιδεών σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου».
  Δάσκαλοι
  Τη στάση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τη δίωξη της εκπαιδευτικού, η οποία έρχεται να καταστρατηγήσει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, καταδικάζει με τη σειρά του και ο Σύλλογος «Δ. Θεοτοκόπουλος» επισημαίνοντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση δίωξης της συναδέλφου. Λυπούμαστε για τη στάση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα – εκπροσώπου της κυβέρνησης – ο οποίος από την έναρξη της ομιλίας της συναδέλφου εξέφραζε έντονα τη δυσαρέσκειά του για το περιεχόμενο και τη διάρκειά της με μορφασμούς και χειρονομίες, προτρέποντας τους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν μαζικά από τον ιερό ναό. Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη δίωξη της συναδέλφου και ζητάμε την απαλλαγή της από κάθε κατηγορία».

  ————————-

  Παλλήνη 31/5/2007
  Α.Π.: 356

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  για τη δίωξη συναδέλφισσας
  ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει την άσκηση δίωξης κατά της δασκάλας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου Λασιθίου Καλλιόπης Μαθιουδάκη από Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Κρήτης.
  Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός ορίστηκε ομιλήτρια στην εκδήλωση που έγινε στον Άγιο Νικόλαο για την μάχη της Κρήτης και την γενοκτονία των Ποντίων και τόλμησε να πει την άποψη της για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

  Αυτά που είπε δεν ήταν αρεστά στην εξουσία. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης όχι μόνο την διέκοπταν προκαλώντας επεισόδιο και αποχώρησαν αλλά ζητούν και την τιμωρία της. Για αυτό της ασκούν πειθαρχική δίωξη.
  Το ίδιο το έγγραφο του διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης που καλεί σε απολογία τη συναδέλφισσα είναι προκλητικό. Σύμφωνα μ’ αυτό, η κ. Μαθιουδάκη υπέπεσε σε «πειθαρχικό παράπτωμα» επειδή ζήτησε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα να μη διακόπτει την ομιλία της και η οποία παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με τις δικές της απόψεις «κι όχι σύμφωνα με την κατά τεκμηριωμένη επικρατούσα άποψη των ιστορικών και το κοινό αίσθημα». Οι αναφορές της συναδέλφου στην αντίσταση των κομμουνιστών, στις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και στο ρόλο των «συμμάχων» δε χωράνε στην «επικρατούσα» αντίληψη των κυβερνόντων.

  Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει σε εργαζόμενους και νεολαία μια βάρβαρη επίθεση σε όλα τα επίπεδα, που κάθε αγώνας αντιμετωπίζει τους μηχανισμούς καταστολής, που οδηγούνται σε δικαστήρια αγωνιστές που θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, σε αυτήν την περίοδο η ελεύθερη σκέψη και έκφραση τίθεται σε αμφισβήτηση από την μεριά του κράτους. Υπενθυμίζουμε τις διώξεις κατά του συναδέλφου Σκαρτσίλα Σωτήρη του Συλλόγου «Αθηνά», του συναδέλφου Καρδαράκου Νίκου του Συλλόγου Άργους και των συναδέλφων Ευσταθίου Μηνά και Γαλάνη Γιώργου του Συλλόγου «Πρόοδος» κατά το πρόσφατο παρελθόν.
  Στα πλαίσια αυτά, κινείται η δίωξη κατά της συναδέλφισσά μας, που επιδιώκει να τρομοκρατήσει και να «συνετίσει» οποιονδήποτε διαφοροποιείται από την ιδεολογία και τα ιδανικά του συστήματος. Για αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης που θα απαιτήσει το σταμάτημα της δίωξης και θα αποτρέψει την ποινικοποίηση του δικαιώματος της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης.

  Η διαστρέβλωση της ιστορίας όσο και η κατασυκοφάντηση των λαϊκών κινημάτων αποτελούν βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε αυτά επιχειρούν και μέσα από τα νέα σχολικά βιβλία.
  Ένα είναι σίγουρο. Όχι μόνο δε θα καταφέρουν να φιμώσουν τις φωνές αντίστασης αλλά θα βρουν απέναντι τους ένα κίνημα που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του και που θα βάλει φραγμό στην κρατική τρομοκρατία.

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Αλ. Δελμούζος» εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην Καλλιόπη Μαθιουδάκη.
  Απαιτεί να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη κατά της συναδέλφισσας.

  Οι απειλές δε φοβίζουν κανέναν.

  Να υπερασπιστούμε την ελευθερία έκφρασης και δράσης.
  Να δυναμώσουν οι φωνές αντίστασης.

  Μόνο δρόμος η συνέχιση των αγώνων.
  Για το Δ.Σ .

  Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

  Θανάσης Γκούμας Σάββας Σεχίδης

  ————————————-

  30/05/2007

  ΚΡΗΤΗ – ΛΑΣΙΘΙ
  Επιμένουν στη δίωξη… της ιστορικής αλήθειας!

  Σε απολογία η δασκάλα Καλλιόπη Μαθιουδάκη για τις αλήθειες που ανέφερε σε επετειακή εκδήλωση
  Με κυβερνητική πολιτική παρέμβαση, με εντολή του διορισμένου νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα, κλήθηκε τελικά χτες σε απολογία η δασκάλα Καλλιόπη Μαθιουδάκη, επειδή δεν του «άρεσε» η αναφορά της στην ιστορική αλήθεια, στην εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης και για τη γενοκτονία των Ποντίων, που οργάνωσε η Νομαρχία Λασιθίου (στις 2 Μάη).
  Η δασκάλα του 4ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου Λασιθίου παρουσιάστηκε, χτες, και παρέδωσε σχετικό απολογητικό υπόμνημα στον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου, Κωνσταντίνο Σολιδάκη, μετά από την κλήση της σε απολογία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  Επί της ουσίας και για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της, ιδιαίτερα φαίνεται ενόχλησαν τον κυβερνητικό περιφερειάρχη τα όσα ανέφερε η δασκάλα για τους πρώτους πυρήνες αντίστασης στην Κρήτη που δημιούργησαν κομμουνιστές που είχαν δραπετεύσει από τη Φολέγανδρο (Παγκρήτιο Απελευθερωτικό Μέτωπο, που στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΑΜ). Επίσης, ενοχλήθηκε από την αναφορά της δασκάλας στις ευθύνες της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου σε σχέση με τους Ελληνες του Πόντου. Ο περιφερειάρχης προκάλεσε επεισόδιο στην εκδήλωση και με προκλητικό τρόπο αποχώρησε από την αίθουσα, μη αντέχοντας την ιστορική αλήθεια.
  Στο έγγραφο κλήσης της δασκάλας σε απολογία σημειώνεται πως «τα όσα υποστήριξε στην ομιλία της δεν αποτελούν την επικρατούσα άποψη προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα», όπως το καταλαβαίνει μάλλον ο κυβερνητικός περιφερειάρχης… Βεβαίως, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, κατά πόσον μπορεί ένας δάσκαλος να εκφράζεται ελεύθερα για την ιστορική αλήθεια ή αν πρέπει να υποτάσσεται σε όσα αρέσουν στην «κρατούσα» κυβερνητική εξουσία… Επίσης, η δασκάλα κατηγορείται επειδή σημείωσε την αγενή συμπεριφορά του περιφερειάρχη Κρήτης, που δε σεβάστηκε ούτε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, πολλοί εκ των οποίων αγανάκτησαν με τη συμπεριφορά του.
  Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
  «Οι εκβιασμοί, οι απειλές δε θα περάσουν ούτε και θα κάμψουν το δημοκρατικό φρόνημα και τη διάθεση των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια από το βούρκο της παραποίησης και του νενεκισμού», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος, που φέρνουν το θέμα της απαράδεκτης δίωξης της δασκάλας στη Βουλή.
  Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού περιγράφουν αναλυτικά το γεγονός, καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη (και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη που αποχώρησε μαζί του), τονίζοντας ότι αποτελεί εκτός των άλλων «προσβολή στη μνήμη εκατομμυρίων Ποντίων που σφαγιάστηκαν από το κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας και χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που έδωσαν τη ζωή του για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού».
  Ρωτούν έτσι, την υπουργό Παιδείας εάν έχει γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού και ποια είναι η θέση του υπουργείου, εάν καταδικάζει τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη και την πρόθεσή του να παραπέμψει σε ΕΔΕ τη δασκάλα. Παράλληλα, οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα πάρει «προκειμένου να σταματήσει τον ολισθηρό κατήφορο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του περιφερειάρχη, που μας θυμίζει άλλες μαύρες εποχές, και να προστατευτούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, η ελευθερία του λόγου και της διαφορετικής άποψης».
  Στο πλευρό της μαζικοί φορείς
  Στο πλευρό της δασκάλας, χτες το μεσημέρι, βρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας τον να σταματήσει τη δίωξη. Ξεχωριστή παρουσία είχαν και οι εκπαιδευτικοί του Ν. Λασιθίου, οι οποίοι τόνισαν ότι αν δε λυθεί άμεσα το ζήτημα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια σε κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/06/2007

 17. Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 6-6-2007

  Ψήφισμα αλληλεγγύης στη συνάδελφο Καλλιόπη Μαθιουδάκη

  Στις 20 Μαϊου, κατά τη διάρκεια τελετήςπου οργάνωσε η Νομαρχία Λασιθίου για τη Γενοκτονία στον Πόντο και την Μάχη της Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, η δασκάλα Καλλιόπη Μαθιουδάκη, ενώ εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας, διεκόπη από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος, μαζί με ακόμη τρία άτομα αποχώρησε φωνάζοντας από την εκδήλωση. Ακολούθως, με εντολή του περιφερειάρχη Κρήτης, η δασκάλα, κλήθηκε τελικά σε απολογία, επειδή δεν «άρεσαν» στον κύριο περιφερειάρχη, οι απόψεις της ! Στο έγγραφο κλήσης της δασκάλας σε απολογία, σημειώνεται πως «τα όσα υποστήριξε στην ομιλία της δεν αποτελούν την επικρατούσα άποψη προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα», όπως το καταλαβαίνει μάλλον ο κυβερνητικός περιφερειάρχης. Βεβαίως, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, κατά πόσον μπορεί μια δασκάλα, να εκφράζεται ελεύθερα ή αν πρέπει να υποτάσσεται σε όσα αρέσουν στην «κρατούσα» κυβερνητική εξουσία.

  Η συνάδελφος Καλλιόπη Μαθιουδάκη, έκανε το χρέος της. Με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, όπως αρμόζει σε μια δασκάλα, ανέπτυξε τεκμηριωμένα τις απόψεις της. Η δίωξη της, αποτελεί ξεκάθαρα, δίωξη φρονήματος και μας επιστρέφει κατευθείαν στις σκοτεινές εποχές της μετεμφυλιακής περιόδου. Πρόκειται για μια απαράδεκτη, πρωτοφανή, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική πράξη. Αν αυτή η δίωξη προχωρήσει, θα μπορεί πλέον ο κάθε τοπικός παράγοντας ή παραγοντίσκος, μετά από κάθε δημόσια ομιλία συναδέλφου σε επετείους και εορτές, να προχωρά σε διοικητικές ή και δικαστικές διώξεις !

  Καλούμε την κυβέρνηση, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τον περιφεριεάρχη Κρήτης, να σταματήσουν άμεσα τη διαδικασία δίωξης της συναδέλφου, διαφορετικά, θα έχουν να αντιμετωπίσουν ενωμένη και αποφασισμένη ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

  Σχόλιο από Ψήφισμα, Α' Σύλλογος Αθηνών | 07/06/2007

 18. «Πρόσφατα έλαβε χώρα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, η επίσημη ομιλήτρια προέβη σε ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια σε σχέση με την πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Ποντιακό ζήτημα.
  Όμως με αφορμή το ατυχές αυτό περιστατικό επιθυμούμε να προβούμε στις παρακάτω επισημάνσεις:

  1) Οι επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες τιμώνται ιστορικές επέτειοι, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη μονόπλευρων απόψεων, όταν μάλιστα δεν ακολουθεί διάλογος. Ο μονόλογος που συνοδεύεται από κατηγορίες για σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας μας, δεν αποτελεί την ιδανικότερη προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων και οδηγεί σε παραβίαση των κανόνων του δημοκρατικού διαλόγου.

  2) Κρίσεις για προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στη δημόσια ζωή δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν να γίνονται με ανακοινώσεις συλλόγων, ομοσπονδιών και άλλων οργανώσεων. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι η ιστορία δεν είναι όπως η τρέχουσα πολιτική, που ο καθένας μπορεί να παίρνει το μικρόφωνο και να προβαίνει σε ανακοινώσεις με καταγγελτικό και απαξιωτικό λόγο.

  3) Οι στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατικής δεοντολογίας επιβάλλουν τα ιστορικά θέματα να αντιμετωπίζονται με ευπρέπεια και σοβαρότητα. Ασφαλώς, η διαφορετική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων αποτελεί την αναγκαία πρώτη ύλη για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται ανάπτυξη του διαλόγου και σεβασμός στη γνώμη του άλλου. Αυτά όμως μπορούν να συμβούν μόνον σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες ή σε εκδηλώσεις, που συνοδεύονται πάντα από συζήτηση. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος αποτελεί βαθιά αντιεπιστημονική επιλογή, την οποία βέβαια ακολουθούν όσοι προτιμούν τον μονόλογο.

  4) Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, όλοι υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των τραγικών θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.

  Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελεύθεριος Κ. Βενιζέλος» επιδιώκοντας και προωθώντας την επιστημονική προσέγγιση των γεγονότων και της ιστορίας της εποχής εκείνης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην οργάνωση αμιγώς επιστημονικής εκδήλωσης, όπου θα κυριαρχεί ο ευπρεπής και γόνιμος διάλογος και στην έκδοση βιβλίου για τον Βενιζέλο και το Ποντιακό Ζήτημα.

  Τέλος, επιθυμούμε να παρακαλέσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου να θεωρήσουν το θέμα λήξαν. Προτιμότερο από την πειθαρχική δίωξη της ομιλήτριας (που δεν αφορά τα λεχθέντα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο) είναι η επιμέρους προσεχτικότερη ανάγνωση της ιστορίας.»

  Σχόλιο από Ανακοίνωση Ιδρύματος "Ελευθέριος Βενιζέλος" | 07/06/2007

 19. η δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.

  Σχόλιο από akamas | 12/06/2007

 20. Θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω ταπεινά τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μου, αγαπητέ Πόντιε.

  Απομυθοποίησες ΚΑΙ τον Βενιζέλο, όχι μόνο τον Κεμάλ. Αυτό είναι δείγμα αξιοπιστίας που εκτιμώ ιδιαίτερα!

  Τα συγχαρητήριά μου και την αλληλεγγύη μου (για το θέμα της δασκάλας)… έστω και καθυστερημένα.

  Σχόλιο από omadeon | 21/06/2007

 21. «….Επειδή η πράξη αυτή για την οποία κριθήκατε ένοχη προβλέπεται και τιμωρείται από την διάταξη του άρθρου 107 παρ. 1ιβ και 1η του Ν.3528/2007 αφού λάβαμε υπόψη τη λευκή εικόνα του πειθαρχικού σας μητρώου.
  Σας επιπλήτουμε αυστηρά για την ανάρμοστη συμπεριφορά και σας συνιστούμε στο εξής να φέρεστε με ευπρέπεια…»
  Αυτή είναι η απόφαση (που θυμίζει άλλες εποχές) για το έγκλημα που διέπραξε η δασκάλα.
  Θα επανέρθουμε αργότερα με πλήρες «ρεπορτάζ».

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/06/2007

 22. Ο.Λ.Μ.Ε.
  Ερμού & Κορνάρου 2
  ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255 Αθήνα, 27/6/07
  FAX: 210 32 27 382
  http://www.olme.gr
  e-mail: olme@otenet.gr
  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
  ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
  Η δασκάλα του 4ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου Κρήτης Καλλιόπη Μαθιουδάκη κατηγορείται ότι υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της «ανάρμοστης συμπεριφοράς με απρεπείς εκφράσεις», επειδή τόλμησε να παρουσιάσει την ιστορική αλήθεια χωρίς παραποιήσεις.
  Η δίωξη σε βάρος της εκπαιδευτικού είχε ασκηθεί μετά από ομιλία της σε εκδήλωση της Νομαρχίας Λασιθίου για τον εορτασμό της μάχης της Κρήτης και τη γενοκτονία των Ποντίων.
  Τα όσα είπε η δασκάλα για τους πρώτες πυρήνες αντίστασης στην Κρήτη που δημιούργησαν κομμουνιστές καθώς και για τις ευθύνες της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου σε σχέση με τους Ελληνες του Πόντου ενόχλησαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, αποχώρησε από την αίθουσα κατηγορώντας την ομιλήτρια για τα όσα έλεγε, δίνοντας στη συνέχεια προφορική εντολή για την πειθαρχική δίωξη της δασκάλας.
  Αρχικά, η Καλλιόπη Μαθιουδάκη, σύμφωνα με το έγγραφο της κλήσης της σε απολογία, κατηγορήθηκε γιατί χαρακτήρισε τον Περιφερειάρχη Κρήτης «αγενή» καθώς και γιατί όσα ανέφερε στην ομιλία της δεν αποτελούν την επικρατούσα άποψη (!) και προκαλούν, δήθεν, το δημόσιο αίσθημα.
  Με επίσημο, λοιπόν, έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης ανακοινώνεται ότι επιβάλλεται στη συνάδελφο η ποινή της αυστηρής επίπληξης για ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ παράλληλα της γίνεται η σύσταση στο εξής να φέρεται με ευπρέπεια.
  Εγείρονται, όμως, ερωτήματα όπως:
  – Από πότε εκπρόσωπος κυβέρνησης σε μια Περιφέρεια έχει το δικαίωμα να δίνει εντολή για πειθαρχική δίωξη σε βάρος εκπαιδευτικού, επειδή υποστηρίζει την ιστορική αλήθεια και λέει ελεύθερα τη γνώμη της;
  – Ποιος είναι αυτός που ερμηνεύει ή καθορίζει το ποια είναι η επικρατούσα άποψη και το δημόσιο αίσθημα και πολύ περισσότερο θεωρεί τους εκπαιδευτικούς απλούς ιμάντες μεταβίβασης της κάθε φορά «επικρατούσας άποψης» χωρίς προσωπική επιστημονική άποψη.br />
  Φαίνεται ότι κάποιοι παράγοντες, που τόσο κόπτονται, κατά τα άλλα, για την ιστορική αλήθεια, παρουσιάζουν περίεργη δυσανεξία όταν γίνεται λόγος για τις ευθύνες των «συμμάχων» και για τα ιδιοτελή συμφέροντα που υπηρέτησαν σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους για τον τόπο μας. Η λύση που προκρίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι όχι ο επιστημονικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αλλά η άσκηση διώξεων σε μια προσπάθεια «φίμωσης» της άλλης άποψης.
  Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητά να σταματήσει τώρα η δίωξη της συναδέλφου Μαθιουδάκη Καλλιόπης και να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες.
  http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070627d.php

  Σχόλιο από pixie | 27/06/2007

 23. Ευχαριστούμε pixie.

  Ξέρεις, έχει την σημασία του , για πράγματα αυτονόητα (κατ’εμέ)για την αριστερά να γνωρίζουμε πως τοποθετείται κάποιος.

  Υπήρξαν και απόψεις σαν την παρακάτω :

  «…Για την ουσία του θέματος, ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι, όσο ήταν εκπρόσωπος του κράτους ο περιφερειάρχης άλλο τόσο ήταν και η εκπαιδευτικός.Και αυτό όχι τόσο -ή όχι μόνο- για τυπικούς/υπηρεσιακούς λόγους, αλλά κυρίως διότι οι απόψεις για τις οποίες διώκεται δεν ήταν απόψεις που διατύπωσε π.χ. σε ένα άρθρο ιστορικού περιεχομένου ή εν πάση περιπτώσει στο δημόσιο χώρο στο πλαίσιο μιας ισότιμης ανταλλαγής απόψεων με θεωρητικό έστω στόχο την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία να νοείται αντίλογος, αλλά από εξουσιαστική θέση: ως ομιλήτρια σε μία κρατικά οργανωμένη τελετή με στόχο τη μνημόνευση και την αναπαραγωγή μιας «ιστορικής αλήθειας» επικυρωμένης με κρατική απόφαση..»
  και:

  «..Δηλαδή, με άλλα λόγια η δασκάλα κατηγορεί τον Βενιζέλο ότι άσκησε «εξαρτημένη» ιμπεριαλιστική πολιτική και όχι «ανεξάρτητη» [=σύμφωνη με τα συμφέροντα του ελληνικού επεκτατισμού].
  Οι ενδοοικογενειακές διαμάχες όμως του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου δεν νομίζω ότι είναι κάτι που αφορά τ. ………………………….. Ας τις λύσουν μεταξύ τους οι οπαδοί των ανθρωπιστικών επεμβάσεων…»

  Έχουν και αυτές την σημασία τους.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2007

 24. Φίλε mumul

  κατάλαβα ποιόν εννοείς! Είναι νέος και φέρελπις και «όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει»…

  Δυστυχώς εμείς στη Θεσσαλονίκη έχουμε κάτι λουλούδια…. απίστευτα.

  Αυτός είναι ο λόγος που η Αριστερά, τουλάχιστον στην πόλη μας δεν έχει μέλλον.

  Βέβαια, δεν γνωρίζω εάν αυτούς τους τύπους τους πληρώνει ο Ψωμιάδης για να του κάνουν τη δουλειά (αυτό είναι αστείο).

  Το σοβαρό όμως είναι ότι οι τάχαμου σοβαροί τους ανέχονται, εάν δεν τους γλύφουν κιόλας!

  Σχόλιο από παοκτσής | 28/06/2007

 25. Ομιλία για τη μάχη της Κρήτης 1 Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε αυτούς που 66χρόνια πριν πολέμησαν το φασίστα κατακτητή δίνοντας τη ζωή τους για να μαστε σήμερα ελεύθεροι. Nα τιμήσουμε ένα λαό, που όπως λέει ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος , «πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί , το φως και το τραγούδι». Να τιμήσουμε ένα λαό , που αν και άοπλος πολέμησε με πέτρες, ξύλα, μαχαίρια και με κυριότερο όπλο τη δύναμη της ψυχής του, ενάντια στον φασίστα κατακτητή. Μετά την κατάληψη της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα στις 27 Απριλίου του 1941 και της Πελοποννήσου λίγες μέρες αργότερα , η μόνη ελεύθερη περιοχή της Ελλάδας παρέμενε η Κρήτη. Στην Κρήτη κατέφευγαν όσες ένοπλες ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις μπορούσαν, υποχωρώντας κάτω από την πίεση του εχθρού. Εδώ, κατέφυγε και ο βασιλιάς Γεώργιος με την κυβέρνησή του, υπό τον τραπεζίτη Εμμανουήλ Τσουδερό. Η Κρήτη είχε μια γενικότερη στρατηγική σημασία την οποία δεν μπορούσαν να παραγνωρίσουν ούτε οι Εγγλέζοι, ούτε η πιστή σ’ αυτούς κυβέρνηση Γεωργίου Γλίξμπουργκ και Τσουδερού, μα ούτε φυσικά και οι Γερμανοί που ήθελαν πάση θυσία να βάλουν σταθερά το πόδι τους στο νησί. Στις συνθήκες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ήταν για τους Άγγλους μια αξιόλογη αεροναυτική βάση, που κάλυπτε τα πλευρά τους στο βορειοαφρικανικό μέτωπο και χρησίμευε στην προστασία των θαλάσσιων συγκοινωνιών τους , στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατοχή της , θα επέτρεπε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής στις ελληνικές ακτές και σ΄ όλο το Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τις ρουμανικές πετρελαιοπηγές τις οποίες εκμεταλλευόταν ο φασιστικός άξονας. Αν λοιπόν για τη Μεγάλη Βρετανία η Κρήτη είχε τη σημασία που προαναφέραμε, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί η Γερμανία επεδίωκε την κατάληψή της. Με την Κρήτη στα χέρια του Άξονα, η ελληνική ενδοχώρα και οι θαλάσσιοι δρόμοι στο Αιγαίο, θα ήταν ασφαλείς. Η Κρήτη, θα αποτελούσε μια ιδανική βάση εξορμήσεως, από την οποία οι Γερμανοί θα μπορούσαν να διεξάγουν επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να υποστηρίξουν χερσαία επίθεση εναντίον της Αιγύπτου και της διώρυγας του Σουέζ. Ο συσχετισμός των δυνάμεων ανάμεσα στις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις από τη μια και τις γερμανικές από την άλλη, είχε ως εξής. Οι ελληνοβρετανικές μαζί με τους ένοπλους πολίτες ήταν περίπου 42.600. Οι γερμανικές δυνάμεις περίπου 23.000. Κι όμως παρά τη διπλάσια σχεδόν στρατιωτική δύναμη των συμμαχικών δυνάμεων αυτές ηττήθηκαν. Γεγονός που οφείλεται καταρχήν, στο ότι οι γερμανικές δυνάμεις ήταν πιο άρτια εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, έχοντας απέναντί τους ένα στρατό αποτελούμενο σε μεγάλο μέρος του από αγύμναστους και με ανεπαρκή εξοπλισμό στρατιώτες. Επίσης, παρόλο που οι Άγγλοι ήταν για αρκετούς μήνες πριν τη μάχη της Κρήτης στο νησί, δεν φρόντισαν να κάνουν οχυρωματικά έργα που θα βοηθούσαν στην καλύτερη άμυνα του νησιού. Ακόμα, ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα στείλουν 10.000 τουφέκια , τελικά έστειλαν μόνο 3.000 , που ακόμα και αυτά με παρότρυνση του φασιστικού καθεστώτος αρνιόταν να τα δώσουν για εξοπλισμό των κατοίκων του νησιού. 2 Για τους παραπάνω λόγους, κορυφαίες ήταν οι ευθύνες της Αγγλίας η οποία ενδιαφερόταν μεν για τη διατήρηση της Κρήτης, αλλά δεν είχε καμία διάθεση να θυσιάσει πολλές δυνάμεις ώστε να την κρατήσει. Μεγάλες ήταν όμως και οι ευθύνες της τότε εγκάθετης φασιστικής ελληνικής κυβέρνησης, η οποία οργάνωσε την άμυνα της Κρήτης με εσπευσμένες προσπάθειες και ανεπαρκή μέσα σε άντρες , αλλά κυρίως σε πολεμικό υλικό. Εξάλλου , τα άρματα που παραδοσιακά είχε ο λαός της Κρήτης , τα είχε μαζέψει με απάτη ο δικτάτορας Μεταξάς, για να σταλούν δήθεν στο μέτωπο της Αλβανίας. Η πραγματική ωστόσο αιτία της παραπάνω ενέργειας, ήταν ο εσκεμμένος αφοπλισμός των κατοίκων του νησιού μπροστά στο φόβο της ανατροπής του καθεστώτος μετά από το αντιφασιστικό κίνημα του κρητικού λαού το 1938 , ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά. Ταυτόχρονα , η φασιστική κυβέρνηση δεν πίστευε ότι ο λαός μπορεί να υπερασπίσει την Κρήτη , αντιμετωπίζοντας τη γερμανική εισβολή αποφασιστικά. Πριν ακόμα δοθεί η μάχη της Κρήτης μετά και τη συνθηκολόγηση και τη συνεργασία του στρατηγού Τσολάκογλου με τους Γερμανούς , ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του φασιστικού καθεστώτος διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους, ότι ο πόλεμος για την Ελλάδα είχε τελειώσει. Χαρακτηριστικό το άρθρο της Εφημερίδας «Εστία» στις 29 – 4 – 1941 όπου έγραφε. «Ο πόλεμος ετελείωσε και δια την Ελλάδα. Δια την πραγματικήν ειρήνευσιν χρειάζεται και η ψυχική αποστράτευσις των Ελλήνων». Εκτός δε από την ψυχική αποστράτευση, το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά, φρόντισε και για την ουσιαστική αποδυνάμωση του νησιού , μια και άφησε στην ελληνική ενδοχώρα , την ηρωική και ετοιμοπόλεμη μεραρχία της Κρήτης που πολέμησε στην Αλβανία τη στιγμή που όπως αναφέρουν ο ναύαρχος Σακελαρίου και ο έφεδρος πλοίαρχος Πετρόπουλος, φρόντιζαν να μεταφέρουν τις τουαλέτες και τα χρυσαφικά του βασιλιά και άλλων εκπροσώπων της άρχουσας τάξης , με τα αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Πάνθηρ» και «Ιέραξ», καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο, στον οποίο θα μπορούσε να επιβιβασθεί και να μεταφερθεί στο νησί η κρητική μεραρχία. Ακόμα, χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του συνταγματάρχη Παπαθανασόπουλου διοικητή της ταξιαρχίας Ηρακλείου όπου , στην έκθεσή του για τα γεγονότα που αφορούν την προετοιμασία για τη μάχη της Κρήτης, λέει τα εξής: « Ανέφερα στην κυβέρνηση την κατάσταση της ταξιαρχίας μου. Το ηθικό της ήταν άριστο. Όπλα είχαμε ελάχιστα, αλλά η πεποίθησις μας πως θα υπερνικήσουμε τις αντιξοότητες ήταν απόλυτος. Οι Υπουργοί όμως στο σύνολό τους, δεν πίστεψαν ούτε καν μια στιγμή πως ήτο δυνατόν να νικήσουμε. Ενόμιζαν, πως η αντίστασις μας ήτο ένα είδος συμβολικής μάχης, για την τιμή των ελληνικών όπλων. Την παραμονή τους δε στην Κρήτη τη θεωρούσαν χαμένο καιρό, για μια χαμένη υπόθεση και φρόντιζαν να βρουν τρόπο να διαφύγουν στην Αίγυπτο.» Παρά όμως τις επιθυμίες του δικτατορικού καθεστώτος για ψυχική αποστράτευση του λαού, ο κρητικός λαός επιστράτευσε όλη την ψυχική του δύναμη σ΄ ένα υπεράνθρωπο αγώνα, σε μια τιτανομαχία που θα άνοιγε την πρώτη σελίδα της εθνικής μας αντίστασης μια και ο ελληνικός λαός δε σταμάτησε τον πόλεμο εναντίον του κατακτητή στις 30 Μαϊου που καταλαμβάνεται ολοκληρωτικά η Κρήτη, αλλά συνεχίζει πάνω στα βουνά, 3 μέσα στις πόλεις και στα χωριά, την ηρωική του αντίσταση μέχρι την απελευθέρωση της χώρας μας από το Γερμανό κατακτητή. Η μάχη της Κρήτης, άρχισε ουσιαστικά στις 14 Μαϊου του 1941, μ΄ ένα σφοδρό βομβαρδισμό στρατιωτικών κυρίως στόχων. Οι στόχοι αυτοί ήταν , τα αεροδρόμια του Μάλεμε, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, τα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου καθώς και μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Οι βομβαρδισμοί επέφεραν σημαντικές απώλειες σε πλοία καθώς και στα λίγα βρετανικά αεροπλάνα που βρίσκονταν στην Κρήτη. Τα λίγα δε αεροπλάνα που παρέμειναν άθικτα, αναχώρησαν για την Αίγυπτο την παραμονή της μεγάλης επίθεσης. Οι αερομεταφερόμενες έτσι δυνάμεις που επέδραμαν στο νησί αντιμετώπισαν δυνάμεις αντίστασης με ενότητα και πάθος, χωρίς όμως τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό και χωρίς αεροπορική κάλυψη. Στις 6και 30 το πρωί της 20ης Μαϊου ο ουρανός των Χανίων σκοτεινιάζει από τα εκατοντάδες βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά γερμανικά αεροπλάνα , που σκορπούν τον όλεθρο και την καταστροφή. Δύο ώρες μετά από τον ασυνήθιστο σε έκταση και διάρκεια βομβαρδισμό, αρχίζει η πτώση των αλεξιπτωτιστών, αφού στο μεταξύ έχει αχρηστευτεί ολόκληρη η αντιαεροπορική άμυνα των περιοχών Μάλεμε, Χανίων και Σούδας. Η πεισματική αξίωση των Χανιωτών προς τους Βρετανούς να τους προμηθεύσουν όπλα να πολεμήσουν τον κατακτητή, δεν εισακούεται παρά το ότι υπάρχουν αρκετά τέτοια όπλα κλειδωμένα στα παλιά Βενετσιάνικα νεώρια του λιμανιού. Ρίχνονται έτσι στον πυρετό της μάχης με ό,τι πρωτόγονα μέσα διαθέτουν. Αψηφούν τον κίνδυνο και παραβλέπουν ότι η συμμετοχή τους αυτή θα επισύρει αντίποινα εις βάρος τους, γιατί θα κριθούν ως άτακτοι πολεμιστές. Οι περισσότεροι από το πρώτο κύμα αλεξιπτωτιστών πέφτουν νεκροί, αλλά τα αεροπλάνα εξακολουθούν να μεταφέρουν νέες δυνάμεις. Στόχος των Γερμανών είναι να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι Χανιώτες μαζί με Νεοζηλανδούς πολεμούν ηρωικά και σκοτώνουν εκατοντάδες Γερμανούς. Παρά τις τεράστιες όμως απώλειες σε έμψυχο και εμπόλεμο υλικό των Γερμανών, καταφέρνουν προς το τέλος της μέρας και σταθεροποιούν τη δύναμή τους. Σ΄ αυτό βοήθησε και η ολιγωρία των Βρετανών μια και ο στρατηγός Φράυμπεργκ δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να προτάξει μια ισχυρή αντεπίθεση εκείνη τη νύχτα. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές αποκομμένοι και εξαντλημένοι από την κούραση, ανίκανοι να αντιδράσουν ,αναμένουν τη μοίρα τους κάτω από τους ελαιώνες. Τα βλέμματα όμως των Βρετανών είναι στραμμένα προς το Λυβικό πέλαγος, που ευνοεί τη φυγή τους. Την ίδια μέρα αλεξιπτωτιστές πέφτουν στο Γαλατά, στον Αλυκιανό, στα Περβόλια, στην Αγιά, στο Βαθύπετρο, στο Βατόλακο, στο Κολυμπάρι και σε άλλα μέρη της Κρήτης. Στην υπόλοιπη Κρήτη έχουν πλήρη άγνοια για την από αέρα εξαπόλυση της επίθεσης των Γερμανών τις πρωινές ώρες στα Χανιά. Στο Ρέθυμνο πέφτουν το απόγευμα της 20ης Μαϊου οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές. Οι Ρεθυμνιώτες πολεμούν με αυταπάρνηση. Σκοτώνουν αρκετούς αλεξιπτωτιστές, αλλά και όσοι σώζονται βρίσκονται στενά πολιορκημένοι. Στο Ηράκλειο, αφού προηγήθηκε σφοδρός βομβαρδισμός τις πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο, το λιμάνι και τις νότιες παρυφές της πόλης, ακολούθησε τις απογευματινές ώρες η ρήψη αλεξιπτωτιστών. 4 Στο Ηράκλειο, όπως και στα Χανιά, παρά την απαίτηση του Ηρακλειώτικου λαού να τους δοθούν όπλα να πολεμήσουν, οι αρχές σε συνεργασία με τους Άγγλους αρνούνται να τους εξοπλίσουν. Μια ομάδα κομμουνιστών που έχουν δραπετεύσει από τη Φολέγανδρο και έχουν έρθει στην Κρήτη για να πολεμήσουν τους Γερμανούς αλλά έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί στα κρατητήρια της ασφάλειας Ηρακλείου, το πρωί της 20ης Μαϊου με τους πρώτους βομβαρδισμούς, δραπετεύουν και οργανώνουν τους δημοκρατικούς πολίτες του Ηρακλείου σε ομάδες πολιτών, σπάνε τις αποθήκες των όπλων εξοπλίζονται και ρίχνονται στον αγώνα κατά των αλεξιπτωτιστών. Οι απώλειες κι εδώ των γερμανικών δυνάμεων είναι πολύ μεγάλες. 21 Μαϊου. Στα Χανιά, παρά την ηρωική αντίσταση των Χανιωτών και των Νεοζηλανδών η κατάσταση είναι δύσκολη μια και οι Γερμανοί κρατούν τις θέσεις τους και προσγειώνουν κι άλλες δυνάμεις στο αεροδρόμιο. Στο Ρέθυμνο η κατάσταση είναι στον έλεγχο των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων. Στο Ηράκλειο, η μέρα άρχισε με ανηλεείς βομβαρδισμούς κατά των ελληνοβρετανικών θέσεων . Σκοπός των Γερμανών η κατάληψη του λιμανιού. Ακολουθούν σφοδρές οδομαχίες μεταξύ ένοπλων πολιτών και Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Ομάδες αλεξιπτωτιστών πέφτουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους σκοτώνεται. 22 Μαϊου Στα Χανιά προτού ξημερώσει γερμανικά μεταγωγικά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Μάλεμε , όπου μεταφέρουν βαρύ κυρίως οπλισμό, με σκοπό να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους. Η αντεπίθεση που επιτέλους αποφασίζεται στις 6 το απόγευμα από τους Άγγλους, ξεκινά με δισταγμό. Είναι όμως πια αργά. Οι Γερμανοί έχουν σταθεροποιήσει τις θέσεις τους και έχουν δημιουργήσει τους απαραίτητους θύλακες αντίστασης. Η αποφυγή καταστροφής του αεροδρομίου, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές και το επέβαλαν, αποδεικνύεται τώρα τραγική. Ο εχθρός ανενόχλητος κάνει χρήση του αεροδρομίου. Χάρη στη δράση των ένοπλων Κρητικών οι επιθέσεις κατά του Γαλατά και του Καστελίου αποκρούονται επιτυχώς. Η μάχη μάλιστα στο Γαλατά λόγω της σκληρότητας της, αποκαλέστηκε «μάχη των Γιγάντων». Στο Ρέθυμνο, οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί των Γερμανών προκαλούν σημαντικές καταστροφές σε κτίρια της πόλης. Η αντίσταση όμως των ελληνοβρετανικών δυνάμεων συνεχίζεται. Στο Ηράκλειο, το αεροδρόμιο και η πόλη κρατούνται σταθερά από τους ένοπλους πολίτες, τις ελληνικές και τις βρετανικές δυνάμεις. Οι μόνοι θύλακες που καταφέρνουν να κρατούν οι Γερμανοί είναι στον Εσταυρωμένο και στο Γάζι. Η κατάσταση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών είναι απελπιστική. 23 Μαϊου Η εγκάθετη ηγεσία με επικεφαλής το βασιλιά Γεώργιο το Β΄ και τον πρωθυπουργό Τσουδερό , εγκαταλείπουν τον Κρητικό λαό και επιβιβάζονται σε αγγλικό αντιτορπιλικό που τους μεταφέρει στην Αίγυπτο. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η αντίσταση ούτε η συνέχιση του αγώνα. 5 Αυτό άλλωστε έχει ήδη φανεί όταν μια εβδομάδα πριν αρχίσει η εισβολή, σε συνεργασία με τους Άγγλους στέλνουν τους μισούς σχεδόν Έλληνες αξιωματικούς στην Αίγυπτο. Παρά την προδοτική όμως εγκατάλειψη, ο κρητικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται αποδεικνύοντας, ότι ο λαός δε χρειάζεται τέτοιες πολιτικές ηγεσίες για να γράψει ιστορία. Η Κρήτη γίνεται ο προμαχώνας της ελευθερίας. Ο λαός της Κρήτης, άνδρες, γυναίκες ακόμα και παιδιά αλλά και όσοι άλλοι Έλληνες βρέθηκαν στο νησί, αγωνίζονται με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Στα Χανιά, οι γερμανικές δυνάμεις μετά την οριστική πια κατάληψη του αεροδρομίου περνούν απ΄ την άμυνα στην επίθεση. Οι επιθετικές ενέργειες των Γερμανών στρέφονται προς την Κίσσαμο, την Κάνταντο, το Σέλινο, τον Αλικιανό και το Βατόλακο. Την ίδια μέρα δίνονται τα πρώτα μηνύματα για υποχώρηση. Οι Νεοζηλανδοί στρατιώτες δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Ο μεγάλος αριθμός νεκρών του εχθρού, τους έκανε να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τσακίσουν τους Γερμανούς, παρά την υπεροχή τους σε οπλισμό. Στο Ρέθυμνο, κατά τις μεσημεριανές ώρες άρχισε βομβαρδισμός που κράτησε ως τις 8 το βράδυ. Ήταν ο πιο σφοδρός από την έναρξη του πολέμου και προκάλεσε φοβερές καταστροφές στην πόλη. Στο Ηράκλειο έχουμε συνεχή βομβαρδισμό επί 3 ώρες με εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες. Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί. Ο Γερμανός διοικητής αξιώνει από το φρούραρχο Ηρακλείου Τσαγκαράκη την παράδοση της πόλης. Ο φρούραρχος, χωρίς συζήτηση απορρίπτει την αξίωση αυτή. 24 Μαϊου Ο βομβαρδισμός της πόλης των Χανίων συνεχίζεται. Οι βρετανικές δυνάμεις αρχίζουν να υποχωρούν. Η αντίσταση βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια του ντόπιου πληθυσμού. Στην Κίσσαμο, οι κρητικοί αντιστέκονται δυναμικά και αποτρέπουν την αποβίβαση των αρμάτων. Αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας νέες ενισχύσεις καταφτάνουν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Στο Ρέθυμνο, παρά τους σφοδρούς επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς οι ένοπλοι Κρητικοί με ομάδες χωροφυλάκων έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους Γερμανούς, περικυκλώνοντάς τους. Στο Ηράκλειο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί με μεγαλύτερη σφοδρότητα και αγριότητα. Παρά τις ρίψεις νέων αλεξιπτωτιστών γύρω από την πόλη, η απόπειρα των Γερμανών να εισέλθουν στην πόλη από τη Χανιόπορτα , αποκρούεται και εξοντώνονται όλοι οι Γερμανοί. 25 Μαϊου Στα Χανιά οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται από τη Σούδα. Ύστερα από συνεχείς επιθέσεις, καταλαμβάνεται ο Γαλατάς απ΄ τους Γερμανούς. Έρχεται η σειρά της Κανδάνου. Μετά την εξολόθρευση ενός γερμανικού λόχου από τους κατοίκους της, οι Γερμανοί επιτίθενται με αγριότητα. Βομβαρδίζεται η Κάνδανος και παραδίδεται στη φωτιά. Οι Γερμανοί, εκτελούν όσους από τους κατοίκους της Κανδάνου ή των γειτονικών χωριών συναντούν, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου και χωρίς καμία διάκριση. 26 Μαϊου Στα Χανιά, μετά την κατάληψη του Γαλατά οι γερμανικές δυνάμεις σταθεροποιούνται οριστικά στην περιοχή. Τα βρετανικά στρατεύματα, αρχίζουν να υποχωρούν. 6 Ο στρατηγός Φράυμπεργκ, ζητά από το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής την αποστολή πλοίων για την παραλαβή των στρατευμάτων. Στο Ρέθυμνο, τα ελληνοβρετανικά στρατεύματα, κρατούν σταθερά τη θέση τους. Οι ένοπλοι πολίτες μαζί με ομάδες χωροφυλάκων πολιορκούν ασφυκτικά τους Γερμανούς, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Στο Ηράκλειο , οι ελληνικές δυνάμεις αποσύρονται στην περιοχή Σπήλια για να παρεμποδίσουν τον εχθρό να προχωρήσει και να καταλάβει τις Αρχάνες. Οι ένοπλοι πολίτες, συνεχίζουν τη μάχη με τις γερμανικές εστίες στο Γάζι και στο Σταυρωμένο. 27 Μαϊου Στα Χανιά μετά από μάχες με ομάδες οπισθοφυλακής, οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές μπήκαν στα Χανιά. Τις απογευματινές ώρες, το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής έδωσε εντολή να εκκενωθεί η Κρήτη. Στο Ρέθυμνο, οι ελληνικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται. Στο Ηράκλειο, γίνεται ανασύνταξη των ελληνικών δυνάμεων. Το αεροδρόμιο, δεν έχει καταληφθεί ακόμα. Διάφοροι θύλακες των Γερμανών, προσβάλλονται από ομάδες αντίστασης των Ηρακλειωτών. 28 Μαϊου Η πόλη των Χανίων βρίσκεται στα χέρια των Γερμανών. Παρ΄ όλ΄ αυτά, τμήματα του ελληνικού στρατού και ομάδες ένοπλων πολιτών εξακολουθούν να μάχονται απεγνωσμένα, χωρίς να γνωρίζουν ότι τα βρετανικά τμήματα έχουν αποχωρήσει. Από τις μάχες αυτές, επωφελούνται τα βρετανικά τμήματα για να αποχωρήσουν χωρίς σοβαρά εμπόδια , από την παραλία των Σφακίων. Στο Ρέθυμνο , αν και οι ελληνικές δυνάμεις σχεδίαζαν γενική επίθεση εναντίον των Γερμανών, ακύρωσαν το σχέδιο της επίθεσης μόλις πληροφορήθηκαν την κατάρρευση της βρετανικής άμυνας στα Χανιά. Τα Γερμανικά στρατεύματα προελαύνουν από τα Χανιά στο Ρέθυμνο. Συναντούν μεγάλη αντίσταση από ομάδες ένοπλων Κρητικών. Στο τέλος όμως, καταφέρνουν να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Ύστερα από πολύνεκρες μάχες, καταλαμβάνουν και το αεροδρόμιο του Ρεθύμνου. Στο Ηράκλειο, η γερμανική αεροπορία συνεχίζει το βομβαρδισμό της πόλης του αεροδρομίου και άλλων χωριών του νομού. Οι Άγγλοι , αποφασίζουν να αποχωρίσουν από τη μάχη χωρίς όμως να ενημερώσουν τις ελληνικές δυνάμεις. Το βράδυ αναχωρούν από το λιμάνι του Ηρακλείου , για την Αίγυπτο. Την επόμενη μέρα , τα ελληνικά τμήματα διαπιστώνουν έκπληκτα , την εγκατάλειψή τους από τις βρετανικές δυνάμεις. 29 Μαϊου Στα Χανιά , οι μάχες συνεχίζονται, όπου αυτό είναι δυνατό για να διευκολυνθεί η αποχώρηση των Βρετανών από τα νότια παράλια της Κρήτης. Στο Ρέθυμνο, από το πρωί καταφτάνουν συνεχώς νέα τμήματα του γερμανικού στρατού από τα Χανιά και καταλαμβάνουν καίρια σημεία της περιοχής. Η πόλη καταλαμβάνεται ολοκληρωτικά , μετά από πολύνεκρες μάχες. Στο Ηράκλειο, μετά την αποχώρηση των Βρετανών ο ελληνικός στρατός βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οι διοικητές των ελληνικών μονάδων που βρίσκονταν στη γραμμή Σπήλια – Αγία Ειρήνη , αποσύρθηκαν προς τις Αρχάνες. Οι Γερμανοί , καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο, που είχαν εγκαταλείψει οι Βρετανοί. Την ίδια μέρα , φτάνει η πληροφορία για την κατάληψη των Χανίων και του Ρεθύμνου. 7 Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση και μετά την απειλή του Γερμανού διοικητή για συνέχιση των βομβαρδισμών σε χωριά του Ηρακλείου, τα ελληνικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υπογράψουν συνθηκολόγηση. Συνθηκολόγηση, που όμως δε σήμαινε και σταμάτημα του αγώνα του κρητικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία. 30 και 31 Μαϊου Ένα μεγάλο μέρος των συμμαχικών δυνάμεων φεύγει από τα νότια παράλια της Κρήτης. Μαζί μ’ αυτούς, φεύγουν και μερικές εκατοντάδες Ελλήνων στρατιωτών, καθώς και ένοπλοι πολίτες. Ένα μέρος των συμμαχικών δυνάμεων καθώς και Έλληνες στρατιώτες, συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ενώ ένα άλλο μέρος Ελλήνων στρατιωτών αξιωματικών και ένοπλων πολιτών καταφεύγουν στα βουνά, απ’ όπου θα συνεχίσουν την αντίσταση κατά των κατακτητών. Ταυτόχρονα Ιταλικά στρατεύματα προερχόμενα από τα Δωδεκάνησα , καταλαμβάνουν το Νομό Λασιθίου. Ολόκληρο το νησί βρίσκεται πια στα χέρια των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών. Η σημασία της μάχης της Κρήτης για τη συντριβή του φασιστικού άξονα είναι τεράστια. Η μάχη αυτή, καθυστέρησε την επίθεση ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και έδωσε χρόνο στο σοβιετικό λαό να προετοιμαστεί καλύτερα, για να αντιμετωπίσει τη φασιστική λαίλαπα. Η μοναδική μεραρχία αλεξιπτωτιστών που διέθεταν οι Γερμανοί , ουσιαστικά διαλύθηκε στην Κρήτη χωρίς από τότε ν’ αναδιοργανωθεί και να εμφανιστεί σε πεδίο μάχης. 5.500 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν στη μάχη της Κρήτης. Ουσιαστικά από τη μάχη της Κρήτης αρχίζει η λαϊκή αντίσταση ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη μιας και ήταν η μοναδική μέχρι τότε περίπτωση μάχης του Β΄ παγκοσμίου πολέμου που ο λαός γίνεται ο πρωταγωνιστής της αντίστασης ενάντια στον κατακτητή. Ο λαός της Κρήτης άντρες, γυναίκες και παιδιά αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, αυτοθυσία και ηρωισμό. Γι’ αυτό και οι φασίστες κατακτητές, όταν κατέλαβαν το νησί για να κάμψουν το πατριωτικό φρόνημα του κρητικού λαού, αλλά και να εκδικηθούν για την αντίστασή του, προέβησαν σε πρωτοφανείς ωμότητες. Εκτέλεσαν χιλιάδες πατριώτες, ξεθεμελίωσαν ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις. Από την εκδικητική τους μανία δε γλίτωσαν, ούτε οι γυναίκες ούτε τα παιδιά. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί των πεσόντων και των εκτελεσθέντων μέχρι την απελευθέρωση. 6593 άντρες, 1113 γυναίκες και 869 παιδιά. Ο κρητικός λαός όμως, έχοντας μια βαθιά πίστη για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία , ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, δημιουργήθηκε από τους κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τη Φολέγανδρο. Αφού πολέμησαν ηρωικά για 10 μέρες στη Χανιόπορτα Ηρακλείου, αρχές του Ιούνη του 1941 μαζεύονται με άλλους συντρόφους τους στο σπίτι του Γιάννη Τριανταφύλλου και αποφασίζουν τη δημιουργία του Παγκρήτιου απελευθερωτικού Μετώπου και της Παγκρήτιας οργάνωσης Ελευθέρων Νέων , αρχίζοντας την οργανωμένη αντιστασιακή δράση. Με την ίδρυση του ΕΑΜ το Παγκρήτιο Απλευθερωτικό Μέτωπο εντάχθηκε σ’ αυτό. Η Παγκρήτια Οργάνωση Ελευθέρων Νέων ήταν μια από τις 9 οργανώσεις που εντάχθηκαν στην ηρωική ΕΠΟΝ. Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ , οργανώνεται ο αντάρτικος στρατός του ΕΛΑΣ που γράφει ηρωικές σελίδες αντίστασης, πάνω στα βουνά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. 8 Στο ΕΑΜ , οργανώθηκε η πλειοψηφία των αντιστασιακών Κρητών και άρχισαν τον αγώνα μέσ’ απ’ τις γραμμές, του απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη την Κρήτη, γράφοντας ηρωικές σελίδες στην αντίσταση των Ελλήνων, ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Το ίδιο καλοκαίρι του 1941 ο συνταγματάρχης Παπαδάκης μαζί με άλλους Κρητικούς, σε συνεργασία με συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες, ιδρύουν την αντιστασιακή οργάνωση ΑΕΑΚ που σαν σκοπό είχε, να οργανώσει δίκτυο κατασκοπίας για τη συλλογή πληροφοριών και να οργανώσει δολιοφθορές στις δυνάμεις των Γερμανών. Η διαφωνία όμως του συνταγματάρχη Παπαδάκη με τους Άγγλους για το θέμα της αρχηγίας, συνέβαλε στη διάλυσή της. Τότε, τη θέση της πήρε η ΕΟΚ, η οποία οργάνωσε ένα αποτελεσματικό δίκτυο πληροφοριών, το οποίο έστελνε σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο συμμαχικό στρατηγείο του Καϊρου. Ταυτόχρονα, διοργάνωσε και αρκετές δολιοφθορές στις δυνάμεις των κατακτητών. Παράλληλα, το ίδιο καλοκαίρι δημιουργήθηκαν κι άλλες μικρότερες αντιστασιακές οργανώσεις, που είχαν αρχηγικό χαρακτήρα , όπως αυτή του Μανώλη Μπαντουβά στην περιοχή γύρω από τους Ασίτες Ηρακλείου, του Γιώργιου Πετρακογιώργη στην περιοχή γύρω από το Μαγαρικάρι Ηρακλείου, του Κατσιρντάκη στη Μεσσαρά, του αντισυνταγματάρχη Τζιφάκη στο Ρέθυμνο, του Αδάμη Κρασανάκη στη Δίκτη, του Ραφτόπουλου στη Βιάννο, του Γρηγοράκη στον Κρουσώνα, του Μάντακα στα Λευκά όρη, ενώ οι Ανωγειανοί, ίδρυσαν την Εθνική Απελευθερωτική Δράση η οποία στις 25 Νοεμβρίου του 1942 προσχώρησε στο ΕΑΜ. Η άσβεστη φλόγα της λαϊκής αντίστασης δυναμώνει, με τους αντάρτες στα βουνά, τις γυναίκες να αντιστέκονται στις πόλεις και στα χωριά, βοηθώντας τον αγώνα των ανταρτών και τους νέους να συμμετέχουν με τη νεανική τους ορμή ολόπλευρα σ’ αυτό τον αγώνα , μεσ’ από τις οργανώσεις της ηρωικής ΕΠΟΝ, μέχρι την ολοκληρωτική απελευθέρωση του νησιού απ΄ τους Γερμανούς. Δόξα και τιμή στους νεκρούς της κρητικής εποποιίας του 1941 και της σκληρής και ηρωικής αντιστασιακής πάλης, για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού της γερμανικής κατοχής. Μαθιουδάκη Καλλιόπη Δασκάλα Γενοκτονία των Ποντίων 1 Σήμερα, εκτός από τη μάχη της Κρήτης, τιμούμε και τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που εξολοθρεύτηκαν απ’ τους Τούρκους την περίοδο 1916 – 1923. Ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, καθιερώθηκε από την ελληνική βουλή το 1994, η δεκάτη ενάτη Μαϊου, δικαιώνοντας έτσι τον αγώνα των Ποντίων για το δικαίωμα στη μνήμη. Μνήμη, που πρέπει να γίνει και ιστορική συνείδηση του λαού μας, για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων, για το παρελθόν, το παρόν, μα κυρίως για το μέλλον. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, θα πρέπει να δούμε, όχι μόνο τις εγκληματικές ενέργειες του Κεμαλικού καθεστώτος που οδήγησαν στη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα, ψύχραιμα και νηφάλια, να δούμε και τις ευθύνες της τότε ηγεσίας του τόπου και τα τραγικά λάθη που έκανε, με αποτέλεσμα και την γενοκτονία να μην αποτρέψει και να οδηγήσει με τις λαθεμένες επιλογές της, στον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίων Μικρασιατών και Ελλήνων του Πόντου. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, έχουμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη σύγκρουση δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων. Των δυνάμεων της Αντάντ απ’ τη μια και των κεντρικών δυνάμεων απ’ την άλλη. Τα δυο αυτά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα θέλουν να μοιράσουν τις σφαίρες επιρροής και να υποδουλώσουν κι άλλους λαούς. Τον πόλεμο ξεκίνησε η αστική τάξη της Γερμανίας, χωρίς να είναι άμοιρες ευθυνών και οι αστικές τάξεις των χωρών της Αντάντ. Οι χώρες της Βαλκανικής, συμμετέχουν στη μια ή στην άλλη συμμαχία. Η Τουρκία συμμετέχει στη συμμαχία των κεντρικών δυνάμεων, μαζί με τη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία και τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα διχασμένη σ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ένα μέρος της με τις δυνάμεις των φιλελευθέρων του Βενιζέλου, συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ κι ένα άλλο μέρος, το φιλοβασιλικό, προσπαθεί να έχει μια ουδέτερη στάση, αλλά ουσιαστικά με τις ενέργειες της βοηθάει τη συμμαχία των κεντρικών δυνάμεων. Έτσι όταν τελειώνει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, στην Ελλάδα υπάρχει ένας φοβερός διχασμός ανάμεσα στους Έλληνες. Στην άρχουσα τάξη όμως της Ελλάδας, κοινή είναι η πεποίθηση ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κύρια της Αγγλίας, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της εγγύς ανατολής, θα προωθήσει στην πράξη τη θεωρία της Μεγάλης Ιδέας. Παράλληλα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει εκδηλωθεί το κίνημα των Νεότουρκων. Οι Νεότουρκοι που εκφράζουν την τουρκική αστική τάξη, και αργότερα ο Κεμάλ Ατατούρκ, πιστεύουν, ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα καθαρά τουρκικό εθνικό κράτος, χωρίς τις μειονότητες των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Μαρονιτών και των Κούρδων, οι οποίες πρέπει, είτε να εκτουρκιστούν και να αφομοιωθούν, είτε να εξοντωθούν. Για τον ποντιακό ελληνισμό και τους Αρμενίους, επέλεξαν τελικά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του γερμανικού ιμπεριαλισμού, την εξόντωση. Οι Νεότουρκοι, στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, κατέληξαν από κοινού με την παλιά φεουδαρχική τάξη, δηλαδή το Σουλτάνο, στο να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, μέσα από τη συμμαχία με το γερμανικό ιμπεριαλισμό. Έτσι έχουμε έντονη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου τα μεγαλεπήβολα σχέδια π.χ. σιδηρόδρομος Κωνσταντινούπολης – Βαγδάτης και η εκμετάλλευση των 2 πετρελαίων της Μοσούλης, δημιουργούν ανησυχία στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της εποχής, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όμως, έχουμε και τη μη μουσουλμανική αστική τάξη των Ελλήνων και των Αρμενίων, οι οποίες παραδοσιακά είναι προσδεμένες στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Αυτό αντιμετωπίστηκε από το γερμανικό ιμπεριαλισμό, ως σοβαρός κίνδυνος για την κυριαρχία τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι, όταν ξεκινά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος οι Γερμανοί, οργανώνουν σε συνεργασία με τους Τούρκους εθνικιστές, το πρώτο σχέδιο για τη μαζική εξολόθρευση των Μικρασιατών και των Ελλήνων του Πόντου, με τη στρατολόγησή τους στα τάγματα εργασίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δρόμων και άλλων έργων με συνθήκες απαράδεκτες, χωρίς φαγητό, κάνοντας πολυήμερες πορείες, όπου από τις κακουχίες και την ασιτία, πεθαίνουν χιλιάδες Έλληνες. Καθοδηγητής όλης αυτής της επιχείρησης ο Γερμανός συνταγματάρχης Λίμαν φον Σάντερς. Το Δεκέμβριο του 1916, εκπονήθηκε από τους Τούρκους στρατηγούς Εμβέρ και Ταλαάτ, με την καθοδήγηση των Γερμανών, σχέδιο εξόντωσης του άμαχου ελληνικού πληθυσμού του Πόντου που προέβλεπε: -Άμεση εξόντωση όλων των αντρών των πόλεων από 16 έως 60 ετών. -Γενική εξορία όλων των αντρών και γυναικόπαιδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής, με πρόγραμμα εξόντωσής τους από την πείνα και τις κακουχίες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε λίγο αργότερα και εφαρμόστηκε κυρίως στις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας. Η περιοχή της Τραπεζούντας είχε γλιτώσει από τη μανία των Τούρκων, διότι είχε καταληφθεί τον Απρίλιο του 1916, από το Ρώσικο στρατό. Όταν όμως οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την πόλη το Φεβρουάριο του 1918, ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν με τους Ρώσους κατά την αποχώρησή τους και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Καυκάσου και στα παράλια της Γεωργίας και γλίτωσαν. Οι κάτοικοι που έμειναν αντιμετώπισαν πλέον τον κίνδυνο να έχουν την ίδια τύχη με τους κατοίκους της Σαμψούντας και της Πάφρας. Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο ο φωτισμένος μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση βοήθεια, για ν’ αποτραπεί η σφαγή του ποίμνιού του. Η ελληνική κυβέρνηση όμως του Ελευθέριου Βενιζέλου, αντί να στείλει στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, εξαρτημένη από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Αγγλίας , της Γαλλίας και του διεθνούς κεφαλαίου που θέλει να καταστείλει την επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία, στέλνει το Γενάρη του 1919 δύο ελληνικές μεραρχίες με είκοσι τρεις χιλιάδες άντρες στην Ουκρανία, στην περιοχή της Οδησσού και της Σεβαστούπολης, για να υπερασπιστούν την καταρρέουσα εξουσία του Τσάρου και της αστικής τάξης της Ρωσίας. Στις 2 Μαϊου του1919 αποβιβάζονται στο λιμάνι της Σμύρνης οι πρώτες ελληνικές δυνάμεις στα πλαίσια της εντολής που απέσπασε ο Βενιζέλος από τη συμμαχική διάσκεψη στο Παρίσι για κατοχή της περιοχής της Σμύρνης απ’ τον ελληνικό στρατό. Ο πόλεμος στην Μικρά Ασία που θα καταλήξει στη λεγόμενη Μικρασιατική καταστροφή έχει αρχίσει. Στις 19 Μαϊου του 1919, αποβιβάζεται ο Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα για ν’ αναλάβει τη διοίκηση δύο σωμάτων στρατού . 3 Υπό την καθοδήγηση του Κεμάλ Τσέτες εντάχθηκαν στην τουρκική χωροφυλακή και προέβησαν σε πλήθος φρικαλεοτήτων σε βάρος των Ελλήνων. Ακόμα και Ο Τούρκος Τζεμάλ Νουσιέτ νομικός σύμβουλος του φρουραρχείου της Κωνσταντινούπολης και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Σουλτανικής κυβέρνησης του Φερίτ Πασά αποδοκίμασε έντονα τις πρακτικές του Κεμάλ, καταγγέλλοντας ότι χιλιάδες Έλληνες κάηκαν ζωντανοί μέσα σε ναούς, γυναίκες βιάστηκαν, περιουσίες λεηλατήθηκαν και γενικά το ενενήντα τις εκατό των Ελλήνων της Πάφρας είχε εξοντωθεί. Ευρωπαϊκές και αμερικανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις και προξενικές αρχές, επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες. Το 1918, οι Πόντιοι δια των εκπροσώπων τους, είχαν ζητήσει τη δημιουργία ανεξάρτητου ποντιακού κράτους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, έκρινε όμως τα αιτήματα των Ποντίων για ανεξάρτητο κράτος και ακόμα περισσότερο για ένωση με την Ελλάδα, ως ουτοπικά. Αντίθετα, πρόκρινε ως πλέον συμφέρουσα τη λύση της συνεργασίας του ελληνικού και αρμένικου στοιχείου, σ’ ένα αρμενικό κράτος όπου, η περιοχή του Πόντου θα έχει αυτονομία. Στην αρχή, υπήρχαν διαφωνίες από πολλούς Ποντίους. Στο τέλος όμως, ο μητροπολίτης Χρύσανθος εκπροσωπώντας τον ποντιακό ελληνισμό, υπογράφει τη σχετική συμφωνία με τον πρόεδρο της αρμενικής δημοκρατίας Χατισιάν , το Γενάρη του 1920. Η άρνηση όμως των Άγγλων να επιτρέψουν τη συγκρότηση εθνικών ποντιακών ταγμάτων , που θα αντιμετώπιζαν μαζί με τους Αρμενίους τον Κεμαλικό στρατό, συνετέλεσε στην ήττα των Αρμενίων στο Ερζερούμ τον Νοέμβριο του 1920, όπου αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν με τον Κεμάλ. Ο ποντιακός πληθυσμός, είναι πλέον στο έλεος των τουρκικών στρατευμάτων. Το ίδιο διάστημα, οι βασιλικές κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, αντί να προχωρήσουν στην ειρήνευση όπως ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού και όπως οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, ενεργώντας τελικά σαν πιόνια της Αγγλίας και της Γαλλίας, που ήθελαν να καταλάβουν τα πετρέλαια της Μοσούλης, συνεχίζουν τον πόλεμο. Όταν οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί μας, Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί, πετυχαίνουν τους σκοπούς τους και διαμοιράζουν μεταξύ τους ένα τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου, της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο μας εγκαταλείπουν, αλλά αρχίζουν να πουλούν όπλα στους Τούρκους εξοπλίζοντας το στρατό του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ελληνικός στρατός, οδηγείται στην ήττα. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας εγκαταλείπονται στο έλεος του τουρκικού στρατού. Ενάμισι εκατομμύριο Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου ξεριζώνονται από τις πατρογονικές εστίες. Μέχρι την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες Έλληνες του Πόντου και διακόσιες πενήντα χιλιάδες Έλληνες των παραλίων της Μικράς Ασίας σφαγιάσθηκαν ή πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων και των Μικρασιατών, όχι για να 4 καλλιεργηθούν αισθήματα μίσους απέναντι στο γειτονικό τουρκικό λαό, με τον οποίο θα πρέπει να ζούμε ειρηνικά, αλλά προκειμένου να βγάλουμε τα αναγκαία ιστορικά συμπεράσματα και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά μια παρόμοια καταστροφή για τον ελληνισμό. Μαθιουδάκη Καλλιόπη Δασκάλα Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλου – Οροπεδίου συνεδρίασε, σήμερα 22 Μαϊου 2007 για να συζητήσει την ανακοινωθείσα στον τοπικό τύπο πρόθεση έναρξης ένορκης διοικητικής εξέτασης, από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κατά της Δασκάλας Καλλιόπης Μαθιουδάκη ομιλήτριας στον εορτασμό της επετείου της Μάχης της Κρήτης και της Γενοκτονίας των Ποντίων . Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου αφού ακούσαμε τη συνάδελφο και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίσαμε ομόφωνα: 1) Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση δίωξης της συναδέλφου. 2) Λυπούμαστε για τη στάση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο οποίος από την έναρξη της ομιλίας της συναδέλφου εξέφραζε έντονα τη δυσαρέσκειά του για το περιεχόμενο και τη διάρκειά της, με μορφασμούς και χειρονομίες, προτρέποντας τους παρευρισκομένους να αποχωρίσουν μαζικά από τον ιερό ναό. Πράγμα που έπραξε ο ίδιος στη συνέχεια με τρόπο προσβλητικό προς την επέτειο και τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών της μάχης της Κρήτης και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δύο και πλέον αιώνες μετά τη Γαλλική επανάσταση και τη γνωστή φράση του Βολτέρου «Διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες», θεωρούμε αδιανόητο να διώκεται συνάδελφος για τις απόψεις του. Ως εκπαιδευτικοί – ελεύθεροι πολίτες αυτού του τόπου, δικαιούμαστε, πιστεύουμε, να διατυπώνουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και να επισημαίνουμε τα λάθη του παρελθόντος προκειμένου να οδηγούμαστε στα αναγκαία συμπεράσματα όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κύρια για το παρόν και για το μέλλον. Καθένας μπορεί να έχει τις διαφωνίες του με τις απόψεις που εκφράστηκαν στην ομιλία της συναδέλφου, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθεί να τη φιμώσει , να τη λογοκρίνει και ακόμα περισσότερο να τη διώκει γι’ αυτό. Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλου – Οροπεδίου Posted by TRAVAGIA at Wednesday, May 23, 2007 4 comments Tuesday, May 22, 2007 ΠΕΡΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ Την Κυριακή που μας πέρασε, ήταν η επέτειος για τη μάχη της Κρήτης-γεννοκτονία των ποντίων , φυσικά όπως πάντα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον οίκο ανοχής του σατανά ,μέσα στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Νομάρχες Δημάρχοι Περιφερει-άρχιδες και οι λοιποί πολιτικάντιδες και κοσμικοί , η εξουσία του τόπου δηλαδή, μαζεύτηκαν για μιά εκδήλωση ρουτίνας όπως συνηθίζεται.. Έλα όμως που τους βγήκε σε ξινό… η κεντρική ομιλήτρια -μια δασκάλα, έκανε για πρώτη φορά μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις τότε συνθήκες. Ε ρε γλέντια!!! ποιός είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε, ξεσηκωθήκανε οι αρχόντοι γιατί είπε ότι έχει ευθύνη και Το Βενιζέλο Το μέγα Εθνάρχη Το οικόσημο του νησού , για ένα τεταρτο ο περιφεριάρχης παρότρυνε το κόσμο να αποχωρήσει και στο τέλος έφυγε ουρλιάζοντας ο θεατρίνος ότι και καλά δε μπορεί να ακούει υβριστικά σχόλια για το βενιζέλα μεσα σε εκκλησία της κρήτης, ΧΑΜΟΣ , σκέφτηκε σήμερα είναι η μέρα μου να μαζέψω ψηφαλάκια και απτσι ΜΠΑΖΟΚΟΙ -διορισμένος της ΝΔ ο τύπος – σατανική σκέψις… ΝΑ μη σας τα πολυπρήζω, η κατάληξη είναι οτι η δασκάλα περνάει πειθαρχικό επειδή είπε μιαν ιστορική αλήθεια και είνα

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/09/2007

 26. Έγραψες λοιπόν σε μια ιστοσελίδα τον πόνο σου και τον καταλαβαίνω. Τα ισοπέδωσες όλα όμως. Είναι προφανές ότι κάνεις προβοκάτσια. Αλήθεια πόσες ιστοσελίδες χρειάζονται για να παρουσιαστεί το πραγματικό έργο του Εθνάρχη; Γνωρίζεις;

  Σχόλιο από Μ | 11/01/2008

 27. «προβοκάτσια»;;;;

  Ωραία… Να ενεργοποιήσεις και το Ιδιώνυμο τώρα!

  Η δασκάλα δεν διώχτηκε για τις απόψεις της;

  Η αλληλεγγύη στη Μαθιουδάκη είναι απλά έκφραση του «πόνου»;;;;;

  Εάν οι (ελευθεριο)βενιζελικοί, όπως και οι μεταξικοί ή οι σταλινικοί, προσπαθούν να καθάρουν τους Αγίους τους με σπέκουλα και με λεκτική βία, νάσαι σίγουρος ότι θα πετύχουν το αντίθετο!

  Για τον Ελ. Βενιζέλο φιλοξενούμε ένα σχετικό άρθρο.
  Καλό θα ήταν να μας έλεγες την άποψή σου για συγκεκριμένα ζητηματα:

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/06/06/venizelos/

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/01/2008

 28. […] -Ο αυταρχισμός βασιλεύει στην Κρήτη; […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 29. Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Τσοκα! Είναι ένας αξιοπρεπεστατος άνθρωπος και οι δήλωσεις του είναι σωστές!Τα λόγια του πάρεξηγηθηκαν και κατανοήθηκαν λανθασμένα!

  Σχόλιο από Μ.16 | 03/03/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: