Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Εκδήλωση για το βιβλίο Ιστορίας

Το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού απείλησε να διχάσει την dsc04572.jpgΕλλάδα. Έφερε στην επιφάνεια πράγματα άγνωστα, αντιθέσεις καινούργιες και κάποιο στοιχειώδη διάλογο μεταξύ των ιστορικών. Η αμφισβήτηση του βιβλίου είχε και την ιντερνετική της πλευρά. Ένας δικτυακός τόπος, το «Αντίβαρο«, κατάφερε να συγκεντρώσει την πολύμορφη κριτική και να την μετατρέψει σε κίνημα αμφισβήτησης. Έτσι, βρεθήκαμε μπρος στην πρώτη επαναστατική πράξη δια μέσου του διαδικτύου!

Όμως ένα σοβαρό πρόβλημα προέκυψε! Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή στοιχίστηκε και προσπάθησε να μπει κάτω από την ομπρέλα και όλος ο εσμόςdsc04576.jpg των ακροδεξιών και της μαύρης αντίδρασης. Είδαμε, έτσι, άλλο ένα νεοελληνικό παράδοξο: αυτοί οι πολιτικοί χώροι, που είναι συνυπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και οι πολιτικοί τους πρόγονοι εγκατέλειψαν συνειδητά τον ελληνισμό της Ιωνίας στο έλεος των κεμαλικών, σήμερα να χύνουν «μαύρο δάκρυ» για το «συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης«.  Aυτοί που παρέδωσαν τη μισή Κύπρο στον Αττίλα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, σήμερα διαμαρτύρονται για τη λέξη «διχοτόμηση«.

Η αποκάλυψη της ακροδεξιάς υποκρισίας και του προδοτικού ελληνοχριστιανισμού, πρέπει να είναι βασικός στόχος όσων σέβονται την αληθινή ιστορική Μνήμη τούτου του λαού. Γιατί, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής, από την ακροδεξιά  πήραν τη σκυτάλη οι λεγόμενοι «νέοι ιστορικοί«. 

Όλοι λοιπόν στην εκδήλωση για την υπεράσπιση της ιστορικής Μνήμης, που τόσο βάναυσα κακοποιήθηκε από το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού….

———————————–

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι Συνεργάτες και Φίλοι του
Δικτυακού Χώρου Επικοινωνίας, Προβληματισμού
και Πολιτικής Πρωτοβουλίας

http://www.antibaro.gr/

σας προσκαλούν στην  

ΗΜΕΡΙΔΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πέμπτη 17 Μαΐου, 12:00μμ στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος

με θέμα:  Συρρίκνωση της Ελληνικής Ιστορίας
και η Διαμάχη για τα «νέα» Διδακτικά Βιβλία

κεντρικός ομιλητής
o Καθηγητής Ιστορίας Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης
πρ. Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συμμετέχουν:

 • Νεοκλής Σαρρής (καθηγητής Κοινωνιολογίας Παντείου)
 • Γιάννης Παπαμιχαήλ (καθηγητής Κοινωνιολογίας Παντείου)
 • Κώστας Ρωμανός (καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου)
 • Βλάσης Αγτζίδης (Δρ Ιστορίας),
 • Γιώργος Καραμπελιάς (συγγραφέας – ιστορικός)
 • Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης (δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας)
 • Περικλής Νεάρχου (πρ. σύμβουλος του Α. Παπανδρέου για το Κυπριακό)
 • Ανδρέας Σταλίδης (Αντίβαρο)
 • Γιώργος Κακαρελίδης (καθηγητής ΤΕΙ)
 • Χρήστος Κορκόβελος (εκπαιδευτικός)

Συντονιστής ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γιαννόπουλος
Πληροφορίες τηλ. 6977314343

13/05/2007 - Posted by | -Βιβλίο Ιστορίας, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

9 Σχόλια »

 1. Αυτά για τους ακροδεξιούς ελληνοχριστιανούς που «στοιχήθηκαν» τα λέει το «Αντίβαρο» – ή οι π & α;

  Όποιος και να τα λέει, πάντως, το λάδι χύθηκε στο χώμα…

  ΥΓ. Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα!

  (παλαιοελλαδίτικη παροιμία)

  Σχόλιο από Πάνος | 17/05/2007

 2. Το «Αντίβαρο» είναι ο ιδιοκτήτης του που εδρεύει στο Λονδίνο.
  Τώρα, όσοι γράφουν ή συνεργάζονται με τον δικτυακό αυτό χώρο, συνδέονται με την κοινή επιδίωξη της απόσυρσης του συγκεκριμένου εγχειριδίου. Απ’ όσο έχω συζητήσει μαζί τους, έχουν την ίδια άποψη.
  μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/05/2007

 3. Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή στοιχίστηκε και προσπάθησε να μπει κάτω από την ομπρέλα και όλος ο εσμός των ακροδεξιών και της μαύρης αντίδρασης.

  Δεν ξέρω αν δεν το έχεις προσέξει τόσον καιρό, αλλά η ομπρέλα του Αντίβαρου ΕΙΝΑΙ (κατά κύριο λόγο) η μαύρη αντίδραση! (Ζουράρις, Ήφαιστος, Καραμπελιάς κτλ κτλ).

  όσον αφορά την αντιμετώπιση της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής, από την ακροδεξιά πήραν τη σκυτάλη οι λεγόμενοι “νέοι ιστορικοί“.

  Αν κατάλαβα καλά, εννοείς ότι η ενοχή της (ακρο)δεξιάς για τη μικρασιατική καταστροφή είναι εξίσου βαριά με την ενοχή των συγγραφέων του νέου βιβλίου ιστορίας της Στ Δημοτικού που δεν αναφέρονται στην σφαγή της Σμύρνης. Επί τούτου, τη σκυτάλη από την ακροδεξιά την έχει πάρει το φαιοκόκκινο μέτωπο (Μίκης-Χριστόδουλος, Κανέλλη-Παπαθεμελής), όχι οι «νεοτάξ». Έπειτα, όσον αφορά την παράλειψη της αναφοράς, αν και παλαιότερα είχα δηλώσει -και μάλιστα στο blog σας ή στην καλύβα, αν θυμάμαι καλά- ότι θα ήταν θεμιτή η μη αναφορά σε σφαγές και αιματοχυσίες ημών και άλλων εις όφελος της διεθνιστικής φιλίας, νομίζω ότι έκανα λάθος. Και αυτό όχι μόνο αν λάβουμε υπόψη αναλογίες με το Ολοκαύτωμα και τους νεκρούς των Παγκοσμίων, αλλά επειδή η αναφορά σε αιματοχυσίες κτλ (ΚΑΙ από την πλευρά του ελληνικού κράτους) δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν αποδομηθεί (Όχι, δεν είμαι μεταμοντερνικός! Απλώς μου αρέσει η λέξη.) στην τάξη η έννοια της συλλογικής, κληρονομούμενης ευθύνης.

  Σχόλιο από Ασμοδαίος | 23/05/2007

 4. Και τώρα που ξεκινήσαμε να ανακινούμε 🙂 όλες τις παλιές πληγές, για κοίτα και το αναπάντητο σχόλιό μου στο «En guzel deniz»!

  🙂

  Σχόλιο από Ασμοδαίος | 23/05/2007

 5. Ασμοδαίε,
  δεν είναι ακροδεξιοί όλοι οι συντηρητικοί ή όλοι οι έχοντες παραδοσιακές απόψεις. Συγγνώμη, αλλά ότι ξαφνικά ο Θεοδωράκης έγινε «φασίστας» (για τους μισούς) από «εθνοπροδότης» (όπως ήταν για τους άλλους μισούς όταν καταδίκασε τις ιστορίες με τον Οτσαλάν) μόνο ως σύμπτωμα μιας γενικευμένης παράνοιας μπορώ να το δω.
  Όμως τα δικά μας ενδιαφέροντα είναι πιο περιορισμένα! Όταν γράφω ότι «από την ακροδεξιά πήραν τη σκυτάλη οι λεγόμενοι “νέοι ιστορικοί“, εννοώ ότι η υποβάθμιση του φαινομένου «ελληνισμός της Ανατολής» και η εξαφάνιση από την ιστορική μνήμη του γεγονότος των Γενοκτονιών, αφορούσε -όσο σχετίζεται με την παραδοσιακή καλλιέργεια της μνήμης μέσω της εκπαίδευσης που παρήγαγε η εξουσία- μόνο την ακροδεξιά και τη δεξιά ευρύτερα. Το γιατί προσπαθήσαμε να το προσεγγίσουμε στο κείμενο «<a href=»https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/23/autohthones/#more-48″ rel=»nofollow»>Η εκδίκηση των αυτοχθόνων</a>».
  Η εμμονή μας στην καταγγελία της αναθεωρητικής ιστοριογραφίας σχετίζεται με την παραδοχή ότι στηνΑνατολή συνέβησαν Γενοκτονίες αποφασισμένες και πραγματωμένες από το κράτος. ΚΑτά συνέπεια, οποιαδήποτε απόπειρα να υποβαθμισή το γεγονός είναι ηθικά καταδικαστέο και εγκληματικό γιατί επί της ουσίας δικαιώνει την ίδια τη Γενοκτονία -μέσα από τη λήθη.
  Όσον αφορά τους τρόπους διδασκαλίας, αυτό έχει επιλυθεί στην Εσπερία. Ας δούμε πολύ απλά το πώς διδάσκονται οι Γερμανόπαιδες το Ολοκαύτωμα! Το να διδάσκονται και οι Ελληνόπαιδες τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς να παράγουμε ούτε ρσατσισμό, ούτε εθνικισμό, ούτε αισθήματα μίσους. Γιατί τη Γενοκτονία την αποφάσισε και τη διέπεραξε ο εθνικισμός!
  μ-π

  Μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων Μαργαρίτη ΕΔΩ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/05/2007

 6. […] -Εκδήλωση για το βιβλί […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του μήνα…. « Πόντος και Αριστερά | 23/12/2007

 7. […] -Εκδήλωση για το βιβλί […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του Μάρτη « Πόντος και Αριστερά | 05/04/2008

 8. […] -Εκδήλωση για το βιβλί […]

  Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

 9. […] -Εκδήλωση για το βιβλίο Ιστορίας […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: