Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-13η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Η Φραγκφούρτη για άλλη μία χρονιά αποτέλεσε το σταυροδρόμι, όπου συγκεντρώθηκαν 400 νέες και νέοι για να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.


Η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη αποτέλεσε από πολύ νωρίς ετήσιο θεσμό της Ομοσπονδίας (ΟΣΕΠΕ) και της νεολαίας της,  αφού συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες νέους από όλους τους Συλλόγους Ποντίων στην Ευρώπη. Η μεγάλη αυτή συνάντηση των νέων, που γίνεται λίγες βδομάδες πριν το ετήσιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, τους φέρνει ακόμη πιο κοντά στην ιστορία και στις ρίζες τους. Κάθε Συνδιάσκεψη καλύπτει ιστορικά θέματα του Πόντου, θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, τους νέους, την κοινωνία και την ανθρωπότητα.  Η άριστη συνεργασία των νέων της Συντονιστικής Επιτροπής και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΕΠΕ φάνηκε ότι καρποφόρησε για άλλη μία χρονιά, αφού η Συνδιάσκεψη είχε ακριβώς την ουσία, τη συμμετοχή και τη λάμψη που οραματίστηκαν τόσο οι νέοι όσο και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ποντίων στην Ευρώπη.

Αυτή τη χρονιά οι νέοι έζησαν με μεγάλη χαρά  τη μεγαλύτερη Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας, γεγονός που απέδειξε ότι οι δραστηριότητες της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας (Συναπαντήματα σε διάφορα κρατίδια, Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, ιστοσελίδες, newsletter, mailing list για τακτική επαφή με τους νέους, γενικές συνελεύσεις, επαφές με ποντιους νέους όπου γης) έχει αποτελέσματα, ορατά για όλους…

Η δεύτερη μέρα της Συνδιάσκεψης ήταν αφιερωμένη στη Γη του Πόντου, στην οποία πορεύτηκαν νοητά οι νέοι μέσα από την προβολή ενός Οδοιπορικού στον Πόντο…,

 Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η παράλληλη εκδήλωση που οργάνωσαν οι νέοι και η ΟΣΕΠΕ: Έκθεση Ζωγραφικής της Θωμαής Γκανάτσα «ΠΟΝΤΟΣ – Δικαίωμα στη Μνήμη».

Χαρά και υπερηφάνεια προκάλεσε και η έκδοση του νέου τεύχους του περιοδικού «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ». Ένα περιοδικό-εγχειρίδιο για όλους τους νέους που ενδιαφέρονται για το έργο των νέων της Ομοσπονδίας, για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Ευξεινου Πόντου.
Η Συνδιάσκεψη διακατέχονταν και φέτος από το νεανικό και πρωτοποριακό της χαρακτήρα, αφού αξιοποιήθηκαν όλα τα σύγχρονα μέσα των τεχνολογιών για να φέρουν τα θέματα ακόμη πιο κοντά στους νέους.
Οι νέοι που γεννήθηκαν και ζουν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι, χάρη στον καθημερινό αγώνα των συλλόγων τους και της Ομοσπονδίας, είναι ενημερωμένοι πολίτες και παρά το νεαρό της ηλικίας τους γνωρίζουν καλά να στέκονται απέναντι στα γεγονότα κριτικάροντας όσα διαδραματίζονται καθημερινά γύρω τους.

Με τις τοποθετήσεις τους προς τους εισηγητές απέδειξαν εύστοχα ότι για να πάει μπροστά ο λαός μας, για να πορευτούν σωστά οι νέοι και να κατακτήσουν τους στόχους τους, θα πρέπει να βασιστούν στα γεγονότα όπως τα κατέγραψε η ιστορία κι όχι όπως τα προσδιορίζει ο καθένας.

Οι ίδιοι οι νέοι της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας είπαν:
«Το όραμα της ΟΣΕΠΕ να παρέχει γνώση στη νεολαία, να της δώσει λόγο, οργανωμένη μορφή, να την αφουγκραστεί και να τη στηρίξει ήταν η αρχή μιας δυναμικής και δημιουργικής πορείας. Όλα αυτά τα χρόνια διδαχθήκαμε να δημιουργούμε λέγοντας «εμείς» κι όχι «εγώ», γιατί γνωρίζουμε ότι οι επιτυχίες οφείλονται στη σκληρή δουλειά όλων: των Συλλόγων, των Διοικητικών Συμβουλίων, των Επιτροπών Νεολαίας, του καθενός μας. Χτίζουμε έτσι μια κοινωνία συνεργασίας, ένα πνεύμα ομαδικό και δυνατό που μπορεί να μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε κάθε όραμά μας, σε κάθε τομέα της ζωής. >Είναι προτιμότερο να ανάβεις ένα κερί, παρά να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι<, λέει μία παροιμία. Μέσα στο σκότος που δημιουργεί η άγνοια εμείς ανάβουμε κάθε τόσο ένα ακόμη φωτάκι. Ας αφήσουμε για άλλη μία φορά το φως της γνώσης να λάμψει σε κάθε σημείο της γης!»

Όπως κάθε χρονιά, το Σάββατο βράδυ ήταν αφιερωμένο στο τραγούδι και το χορό, όπου οι νέοι απέδειξαν επιτυχώς, ότι ειδικά σε αυτούς τους τομείς είναι άξιοι συνεχιστές της ποντιακής κληρονομιάς. Το τραγούδι και ο χορός είναι αυτοί που για πρώτη φορά φέρνουν σε επαφή τους νέους με την ποντιακή τους ταυτότητά, έτσι,  όταν τους δίνεται η ευκαιρία βγαίνουν στην επιφάνεια δυναμικά, ενώνοντας τους νέους με το μοναδικό τρόπο που μόνο ο χορός και το τραγούδι μπορούν να κάνουν.
Πορίσματα των νέων:
Η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου αποτελεί προτεραιότητα για τους νέους σε ηλικία ποντίους. Οι ποντιακοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία θα πρέπει να εντείνουν και να ενισχύσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλουν για αυτό το σκοπό. Το Ποντιακό Θέατρο θα πρέπει να στηριχθεί από την Ελληνική Πολιτεία και τα Ποντιακά Σωματεία. Η διδασκαλία του στα πλαίσια των σχολών θεατρολογίας, οι παραστάσεις στα Εθνικά μας Θέατρα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για όλους με στόχο τη διατήρηση και προβολή του Ποντιακού Θεάτρου. Με την Έκθεση Ζωγραφικής ξεκίνησε η Ομοσπονδίας την προβολή και στήριξη νεαρών καλλιτεχνών που ασχολούνται με τον Πόντο και την ιστορία μας.

Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον, δίνοντας κίνητρα και ερεθίσματα στους νέους που έχουν ταλέντο και παρόμοιες ανησυχίες. Η ΟΣΕΠΕ και η Νεολαία της θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να οργανωθεί στο άμεσο μέλλον ένα οδοιπορικό στον Πόντο για τους νέους της Ομοσπονδίας. Σε συνεργασία με τους νέους των άλλων Ποντιακών Ομοσπονδιων ανά τον κόσμο θα διοργανωθεί στις 19 Μαϊου 2008 Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νεολαίας – με πορεία στο κέντρο των Βρυξελλών και παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης για τη Γενοκτονία που διαπράχθηκε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης που θα γίνει ενωμένα και δυναμικά από την Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. Στόχος είναι η παγκόσμια αναγνώριση των τραγικών αυτών σελίδων στην ιστορία της παγκόσμιας ανθρωπότητας, αλλά και η προτροπή για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κλείνοντας τη συνδιάσκεψη οι πόντιοι νέοι έδωσαν ραντεβού για τις 26 Μαϊου 2007, στο Düsseldorf, όπου για άλλη μια φορά θα συναντηθούν, μέσα από τους χορούς του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, στην ίδια αίθουσα και την ίδια ώρα: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων του Ευξεινου Πόντου.

10/04/2007 - Posted by | -Πολιτική

2 Σχόλια »

  1. […] -13η Πανευρωπαϊκή Συνδ […]

    Πίνγκμπακ από -Δύο χρόνια Π&Α: Ένας “εγωκεντρικός” απολογισμός! « Πόντος και Αριστερά | 31/12/2008

  2. […] -13η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής […]

    Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: